Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Küzdősportok Világjátéka – Magyar kendós is lesz a szaúdi multisportversenyen

A kendósoktól egy versenyző képviseli a magyar színeket a Küzdősportok Világjátékán (Combat Games). Szaúd-Arábia fővárosában Komjáti Tamás lesz ott ugyanis ebben a sportágban. A Hara Kendó Klub kiválósága úgy gondolja, az év egyik legfontosabb versenye következik számára.

"Tizenhat fős mezőny indul kendóban. Kiváló képességű versenyzők között lesz lehetőségem bizonyítani, így természetesen az éremszerzés a cél, de ne feledjük, hogy ez már önmagában jutalomjáték, hogy a Küzdősportok Világjátékán ott lehetek” – mondta Komjáti Tamás.

A kendós küzdelmeken kívül a bemutatók során is lesz magyar: Mihalik Hunor iaido gyakorlattal készül a Combat Games-re. „Hatalmas megtiszteltetés, hogy európaiként meghívást kaptam erre a bemutatóra. Ez egy kata gyakorlat. A szamuráj kultúrában az iaido a kardkirántás művészete. Erre épül a bemutató is” – tette hozzá Mihalik Hunor, aki a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség főtitkára, emellett a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnökségi tagja is egyben.

A kendós küldöttségben helyet kapott Bárány Tibor is, így bírói szinten is lesz magyar képviselet a játékokon.

Magyarországon egyébként az NVESZ koordinálja a Küzdősportok Világjátékára készülő magyar csapatot, és a kiutazást, amelyet a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogat.

A kendón kívül grapplinges, jiu-jitsus, szkanderos, szumós, muaythai-os magyar részvételt jelentett be eddig az NVESZ.

A Küzdősportok Világjátékát a szaúd-arábiai Rijádban rendezik meg október 20. és 30. között.

0 Tovább

Szkander világkupa – Magyarok nyerték a csapatkupát

Elsöprő magyar siker a legnagyobb egynapos szkander világkupán. Budapesten a Danubius Hotel Helia adott otthont a Judgement Day elnevezésű VK-nak, amelyen 12 ország legjobbjai álltak asztalhoz. A magyar válogatott az összes kategóriát beleszámítva 34 érmet szerzett, ezzel a csapatkupát is elhódította.

Jó formában vannak a Küzdősportok Világjátékára készülő versenyzők. Kőváriné Ivánfi Brigitta, Barzsó Henrietta és Simon Dániel is mindkét kézzel győzni tudott.

Csabai Atilla szerint a magyarok ismét bizonyítottak. „Két részre bontanám a világkupa értékelését. Egyrészt sikerült minden idők legnagyobb egynapos VK-ját megcsinálni, több, mint 560 nevezéssel, 12 országgal, erre büszkék lehetünk, másrészt a magyar csapat fantasztikus helytállása az, ami előremutató. Három versenyzővel készülünk a World Combat Games-re. Ivánfi Briginek, Barzsó Heninek és Simon Daninak is remek felkészülési lehetőség volt a VK” – mondta a Magyar Szkander Szövetség elnöke,

A Küzdősportok Világjátékának október 20. és 30. között Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád ad otthont.  

0 Tovább

Háromgólos kassai vereség Nagyszombatban​​​​​​​

A Kassa a szlovák labdarúgó Niké Liga 3. fordulójából elhalasztott mérkőzését pótolta. Az újonc a Nagyszombat otthonában lépett pályára. A kassaiak mestere, Anton Soltis, több ponton is változtatott a kezdőcsapaton. A szezonban először védett a kapuban Marus Putnocky, a középpályán lehetőséget kapott Varga Péter, és szerephez jutott Bernard Petrák és Erik Liener is.

Jól kezdett a hazai csapat. A nagyszombatiak már a 2. percben helyzetet tudtak kialakítani, Duris próbálkozása ekkor még kimaradt, rá 3 percre azonban már nem hibázott: megszerezte a vezetést. A hazaiak kezdeményezőbbek voltak az első 45 percben, a folytatásban azonban kiegyenlített lett a játék.

Anton Soltis egy sor cserét hajtott végre a 61. percben, ez némileg új lendületet adott a Kassának, de gólt a Nagyszombat szerzett a 67. percben, amikor Stefanik volt eredményes. A 3-0-ás végeredényt Azango állította be a 78. percben.

Nagyszombat – FC Kassa 3-0 (1-0)

 

Gólok: Duris (5.), Stefánik (66.), Azango (78.)

Nagyszombat: Vantruba - Kostrna, Stetina, Kósa, Breznik - Stefánik (78. Oseni), Procházka, Bainovic (62. Bernát) - Daniel (62. Ofori), Duris (62. Azango), Paur (70. Ristovski). Edző: Michal Gasparík.

FC Kassa: Putnocky - Fabiš, Gressák, Sindelar, Mizerák - Varga (61. Qose), Golikov (76. Sovic) - Liener (61. Vasiľ), Faško, Petrák (61. Tidjani) - Sagna (76. Lacny). Edző: Anton Soltis.

Fotó: fckosice.sk

0 Tovább

Budapesti karate vb: megvan a magyar indulók névsora!​​​​​​​

Véglegessé vált, hogy kik képviselhetik hazánkat az október 24. és 29. között sorra kerülő budapesti karate világbajnokságon. Formagyakorlatban (kata) már korábban összeállt a névsor, és mostanra küzdelemben (kumite) is eldőlt, hogy kik lesznek a vb-résztvevők. A Papp László Sportarénában valamennyi egyéni és csapat kategóriában indul magyar karatés: összesen 22 versenyzőnk lép majd tatamira a várhatóan teltházas lelátók előtt.

Az indulók között van a tokiói olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor (75 kg), aki egyre jobb formába lendül: utolsó felkészülési versenyén, a másfél héttel ezelőtti Budapest Openen magabiztosan nyerte súlycsoportját. Szintén ott van a válogatottban a korábbi vb-ezüstérmes, többszörös Eb-bronzérmes és a tavalyi Világjátékokon második helyet szerzett Tadissi Martial (67 kg), valamint kiharcolta a szereplés lehetőségét a tavaly Európa-bajnoki címet nyert György Dániel (84 kg) is.

A nőknél a felkészülés során a legjobb formát a korábbi korosztályos Európa-bajnok Ilankovic Aleksandra (61 kg) mutatta, aki több világklasszist is legyőzött a Budapest Openen.

Formagyakorlatban már korábban kialakult a válogatott névsora. Férfi egyéniben az idei Európa-bajnokságon az éremről csak hajszálnyival lemaradt Nagy Botond lesz a magyar induló. A hölgyeknél az elmúlt tíz év magyar bajnokának, Sterck Laurának szurkolhatunk majd.

A két katás és tíz kumités egyéni induló mellett mind a négy csapat versenyszámban lesznek a magyarok a sportcsarnokban, ahová a hazai közönség minden bizonnyal nagyszerű hangulatot varázsol majd.

Küzdelemben a női együttest erősíti a tavalyi Európa-bajnoki ezüstérmes Boussebaa Aicha. Érdekesség, hogy formagyakorlatban a női csapat tagja a válogatott egyik edzője, Anti Zsuzsanna, aki a tavaszi Eb-n egy sérülés miatt volt kénytelen beugrani, és vele végzett az együttes a hetedik helyen.

Az első magyarországi rendezésű karate vb-n kedden és szerdán az egyéni kategóriák selejtezőire kerül sor, csütörtökön és pénteken következnek a csapatversenyek selejtezői, míg szombaton és vasárnap a bronzmérkőzéseket és döntőket rendezik.

A világbajnokságon az épek mellett osztanak érmeket para-karate versenyszámokban is, ahová 18 honi versenyzőt nevezett be a Magyar Karate Szakszövetség.

26. Karate Világbajnokság, Budapest, a magyar indulók:

Formagyakorlat:
Férfiak: Nagy Botond
Csapat: Magyarország (Elekes Máté, Nguyen Thanh Tung, Simák Dániel, Szilágyi Gergő)
Nők: Sterck Laura
Csapat: Magyarország (Anti Zsuzsanna, Fábián Csenge, Sterck Laura, Tóth Vanda)

Küzdelem:
Férfiak:
60 kg: Kiss András
67 kg: Tadissi Martial
75 kg: Hárspataki Gábor
84 kg: György Dániel
+84 kg: Kapdebo Botond

Csapat: Magyarország (Botos Botond, György Dániel, Hárspataki Gábor, Kapdebo Botond, Kiss András, Nichols Dávid, Tadissi Martial)
Nők:
50 kg: Molnár Réka
55 kg: Jakubovics Dalma
61 kg: Ilankovic Aleksandra
68 kg: Pap Dorottya
+68 kg: Fleischer Dóra

Csapat: Magyarország (Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka, Pap Dorottya)

0 Tovább

Hungarian Darts Trophy: Kilencnyilas, angol házidöntő és 19 ezer néző Budapesten​​​​​​​

Dave Chisnall győzelmével ért véget a budapesti MVM Dome-ban megrendezett III. Hungarian Darts Trophy. Többségében színvonalas meccseket, nézőcsúcsot, sporttörténelmi magyar győzelmet és elképesztő finálét hozott a PDC European Tour magyar állomása.

A háromnapos versenyen áttörésnek számított az, hogy Major Nándor személyében a pénteki nap után volt magyar továbbjutó, ő aztán szombaton búcsúzott a hazaiak kedvencévé vált ausztrál Damon Heta elleni mérkőzésen.

A nagyágyúk közben fogyatkoztak az idő előrehaladtával. Vasárnap már a legjobb 16 között kikapott a regnáló világbajnok angol Michael Smith, de a kétszeres vb-győztes skót Peter Wright sem jutott be a legjobb nyolcba. A negyeddöntők során aztán az ír Gerwyn Price, és a holland Michael van Gerwen is feliratkozott a kiesők listájára. A háromszoros világbajnokot épp a későbbi győztes Dave Chisnall búcsúztatta.

A III. Hungarian Darts Trophy utolsó meccsén angol házidöntőt láthatott a közönség. Chisnall ellenfele ugyanis az a Luke Humphries volt, aki hol máshol, ha nem a fináléban, dobott egy kilencnyilast, ám mindez kevésnek bizonyult, hiszen Dave Chisnall kiélezett csatában végül 8-7-re győzött.

Takács Péter szerint Budapest ismét bizonyított. „Több szempontból is emlékezetes volt az idei Hungarian Darts Trophy. Ezt a véleményt a sportág legnagyobb szövetségének, a PDC-nek a képviselői is osztották. Fantasztikus döntővel ért véget a háromnapos verseny. Kiderült, hogy a magyarok szeretik, és értik a darts-ot. A Hungarian Darts Trophy nézőcsúccsal zárt, hiszen végül összesen 19 ezren váltottak jegyet az MVM Dome-ba” – összegzett az eseményt szervező Darts Event ügyvezetője.

Negyeddöntők

Luke Woodhouse (angol) – Luke Humphries (angol) 0-6

Gerwyn Price (walesi) – Damon Heta (ausztrál) 6-5

Mike De Decker (belga) – Scott Williams (angol) 5-6

Michael van Gerwen (holland) – Dave Chisnall (angol) 4-6

Elődöntők

Luke Humphries (angol) – Gerwyn Price (walesi) 7-4

Scott Williams (angol) – Dave Chisnall (angol) 5-7

Döntő

Luke Humphries (angol)–Dave Chisnall (angol) 7-8

Fotók: Vörös Nándor

0 Tovább

Hungarian Darts Trophy – Major Nándor búcsúzott​​​​​​​

Nincs már magyar versenyben a budapesti MVM Dome-ban zajló III. Hungarian Darts Trophy-n. Major Nándor – sporttörténelmet írva – bejutott a második fordulóba, és végül búcsúzott. A másodikként rangsorolt Damon Heta ellen lépett tábla elé szombaton, és végül 6-0-ra kikapott.

A rekordnézőszámot hozó III. Hungarian Darts Trophy második versenynapjának egyik csúcspontja volt, hogy Major ausztrál ellenfele Szoboszlai Dominik válogatott mezben vonult be a Reptér című számra.

Nem jutott tovább a világbajnok Rob Cross sem, az angol világbajnokot honfitársa, Luke Woodhouse búcsúztatta 6-3-mal. Menetelnek a nagymenők: a holland Michael van Gerwen, a walesi Gerwyn Price, a skót Peter Wright és a világelső angol Michael Smith is megnyerte szombati meccsét és nyolcaddöntősnek mondhatja magát.

A világ legnagyobb darts szövetsége, a PDC égisze alatt zajló European Tour magyarországi állomására több, mint 17 ezren váltottak jegyet, ez a versenysorozat történetében is rekordnak számít.

Eredmények:

Damon Heta (ausztrál) - Major Nándor 6–0

Michael van Gerwen (holland) - Ross Smith (angol) 6-4

Dave Chisnall (angol) - Scott Mitchell (angol) 6-2

Jonny Clayton (walesi) - Jermaine Wattimena (holland) 6-5

Martin Schindler (német) - Sebastian Bialecki (lengyel) 6-1

Danny Noppert (holland) - Anton Östlund (svéd) 6-5

Nathan Aspinall (angol) - Gian van Veen (holland) 1-6

Luke Humphries (angol) - Keane Barry (ír) 6-2

Peter Wright (skót) - Scott Waites (angol) 6-3

Gerwny Price (walesi) - Nathan Rafferty (északír) 6-0

Michael Smith (angol) - José de Sousa (portugál) 6-4

Ryan Searle (angol) - Rowby-John Rodriguez (osztrák) 4-6

Josh Rock (északír) - Mike De Decker (belga) 1-6

Rob Cross (angol) - Luke Woodhouse (angol) 3-6

Dirk van Duijvenbode (holland) - Scott Williams (angol) 3-6

Joe Cullen (angol) - James Wade (angol) 6-4

0 Tovább

Hungarian Darts Trophy – Major Nándor győzött, ott lesz a szombati folytatásban!​​​​​​​

Sporttörténelmi győzelem Budapesten. Az MVM Dome-ban zajló Hungarian Darts Trophy első versenynapján Major Nándor 6-4-re legyőzte a német Ricardo Pietreczkót, így bejutott a szombati, 2. fordulóba.

Hasonló sikerre nem volt még példa a European Tour-ok történetében. Mindeddig összesen 21 alkalommal szerepelt magyar az első fordulóban, és valamennyien kikaptak. A 22. meccs azonban sokáig emlékezetes marad. Major ellenfele az ausztrál Damon Heta lesz a folytatásban.

A Hungarian Darts Trophy-n Majoron kívül Jagicza Gábor, Vida Mihály és Kovács Patrik képviselte a magyar színeket. Jagicza az angol Luke Woodhouse ellen játszott, és végül kikapott 6-3-ra, Vida 6-1-re alul maradt a lengyel Sebastian Bialeckivel szemben, Kovács pedig nagyot küzdött, végül ellenfele, az osztrák Rowby-John Rodriguez 6-5-re nyert.

Áttörésnek nevezte Major Nándor győzelmét Takács Péter. A Hungarian Darts Trophy-t szervező Darts Event ügyvezetője szerint sokáig emlékezetes marad a sportágban 2023. szeptember 22. „Nagyon régóta várunk erre. Több alkalommal közel voltunk ehhez a pillanathoz. A nap folyamán például Kovács Patrik is nagyot játszott, a lényeg azonban az, hogy az European Tour versenyek történetében van már magyar győztes.” – összegzett Takács Péter.

Az idei Hungarian Darts Trophy mottója: „megdobjuk a hangulatot”. A hétvége minden bizonnyal még sok emlékezetes pillanatot tartogat, az azonban kijelenthető, hogy Major győzelmével a hangulat üzemi hőmérsékletűre melegedett az MVM Dome-ban.

A Hungarian Darts Trophy második napján 16 mérkőzést láthat a közönség. 

0 Tovább

Az éllovas 3-0-ra nyert Kassán!​​​​​​​

A szlovák labdarúgó bajnokság 8. fordulójában a Kassa a Trencsént fogadta. A hazaiak edzője, Anton Soltis a Rózsahegyen pályára lépő együtteshez képest több ponton változtatott. Az eltiltott Fasek helyére Qose lépett pályára, a támadósorban Sagna a sérült Medvedet váltotta, Kruzliak helyett Jakubko kapott lehetőséget, Turcákot pedig Pacinda váltotta a kezdőben.

Jól kezdték a vendégek az összecsapást, több ígéretes támadást vezettek, volt hogy az akciót lesállás állította meg, volt hogy a VAR érvénytelenített találatot. A 22. percben aztán Jakubko öngólt vétett, ezzel 1-0-ra vezettek a trencséniek.

A folytatásban a hazaiak előtt is adódott lehetőség, de Vozinha rendre eredményesen blokkolt a kapuban.

A szünet előtt Gong talált be, így 2-0-ás vendég vezetéssel mentek a csapatok az öltözőbe. A folytatásban nem sokat változott a játék képe, a végeredményt pedig Bondarenko állította be a 77. percben.

A következő találkozót a Kassa szerdán vívja Nagyszombatban, a Niké liga 3. fordulójából elhalasztott összecsapást ugyanis szeptember 27-én rendezik meg.

Niké liga, 8. forduló

Kassa – Trencsén 0-3 (0-2)

Gól: Jakubko (22. öngól), Gong (44.), Bondarenko (77.)

Kassa: Kira - Fabiš, Jakubko, Šindelář, Mizerák - Golikov (69. Petrák), Qose (46. Lačný), Greššák - Pačinda (22. Liener), Sagna (84. Sovič), Tidjani (46. Vasiľ). Tréner: Anton Šoltis.

Trencsén: Vozinha - Kmeť, Bondarenko, Stojslavljevič, Kozlovský - Gajdoš (64. Hollý), Bariš, Ibrahim (88. Skovajsa) - Gong (88. Sunday), Kupusovič (74. Akila), Soares (88. Demitra). Tréner: Ilija Stolica 

(fotó: fckosice.sk)

0 Tovább

Herczig Norbert és fia is ott lesz az I. Hell Diósgyőr Rallyn

Herczig Norbert és fia, Patrik is autóba ülnek az I. HELL Diósgyőr Rally-n szeptember 29. és október 1. között. A négyszeres abszolút magyar bajnok lesz az egyik előfutó, Herczig Patrik pedig a mezőnyben indul, hogy felkészüljön az egy héttel később esedékes magyarországi Európa-bajnoki futamra, a Rally Hungary-re.

„Utoljára 2016-ban volt szerencsém ilyen szerepben a mezőny előtt végigmenni a pályán. Akkor Igor Bacigállal három futammal a bajnokság vége előtt megszereztük az összetett első helyet, és a soron következő Kassa Rally-n előfutók voltunk. Jó emlékeim vannak ezzel a feladattal kapcsolatban. – fogalmazott a feladattal kapcsolatban Herczig Norbert.”

A mezőnyben ott lesz Herczig Patrik is, aki már a hazai rendezésű EB-futamra koncentrál, és az I. HELL Diósgyőr Rallyt egy fontos felkészülési állomásnak tekinti.

 „Eddig csak murván versenyeztem a Peugeot-val, így a diósgyőri futam kifejezetten jó alkalomnak ígérkezik arra, hogy aszfalton is menjek vele” – jegyezte meg Herczig Patrik.

Herczig Norbert szerint telitalálatnak Miskolc környékén versenyt rendezni.

„Aki már rajtolt el azon a vidéken, tudja, hogy milyen közönség van ott. Ők a ralit nemcsak szeretik, de értik is. Bízom benne, hogy a szervezők mernek majd nagyot álmodni, és a jövőben akár elsőosztályú futamnak is újra házigazdái lehetnek.”

Az I. HELL Diósgyőr rally-t szeptember 29. és október 1. között rendezik meg. Ez a HUMDA Országos Rally Bajnokságban szereplő ORB2 és ORB3 mezőnyének az idei záró futama lesz.

I.HELL Diósgyőr Rally

Időpont: 2023. szeptember 29. - október 1.

A verseny során értékelt mezőny: HUMDA ORB2, HUMDA ORB3, Meghívásos

A hétvége fontosabb eseményei:

Szeptember 29., péntek

7.00 - Adminisztratív átvétel

Helyszín: DVTK Multicsarnok

17.00- Technikai átvétel

Helyszín: Miskolc Autóház

Szeptember 30., szombat

7.40 – Gyorsasági szakaszok rajtja

Helyszín: Bükk

15.00 – Rally3-as díjkiosztó (családi programok, aktivitások)

Helyszín: DVTK Stadion, DVTK felirat környéke

Október 1., vasárnap

Szeptember 30., szombat

7.40 – Gyorsasági szakaszok rajtja

Helyszín: Bükk

11.00 – Rally2-es és  Meghívásos kategória díjkiosztó (családi programok, aktivitások)

Helyszín: DVTK Stadion, DVTK felirat környéke

Az I. HELL Diósgyőr Rally szervizparkjának szombaton és vasárnap délelőtt ugyancsak a DVTK Stadion környéke, a DVTK Sportliget lesz a helyszíne.

További információk:

www.diosgyorrally.hu


A verseny promó videója: 

https://www.youtube.com/watch?v=lA_5Mj7vwgQ&t=2s

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – A muaythai-os Nardelotti Ajsáért is szoríthatunk​​​​​​​

Magyar muaythai-os is indul az idei Küzdősportok Világjátékán. A női 60 kilogrammos mezőnyben ugyanis Nardelotti Ajsa lép küzdőtérre. A magyar versenyző így a birminghami Világjátékok, és a lengyelországi Európa Játékok után újabb multisport eseményen szerepelhet.

A Küzdősportok Világjátékának a szaúd-arábiai Rijád ad otthont október 20. és 30. között. A Világjátékok Magyar Csapat koordinációját ellátó Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) korábbi információi szerint grapplingben, jiu-jitsuban, szkanderban és szumóban lesz magyar induló Szaúd Arábiában, de további sportágak bejelentése várható.

Nardelotti Ajsa a birminghami Világjátékokon megszerzett bronzérmével szerzett kvalifikációt Rijádra. „A felkészülés finisében vagyunk. Úgy érzem, hogy jó formában vagyok, az utóbbi időszakban volt egy-két olyan meccsem, amely nem úgy alakult, ahogy szerettem volna, ezért mentálisan kell egy kicsit még erősödnöm. Cél a dobogó Rijádban is” – mondta Nardelotti Ajsa.

Dudok Károly, a Magyar Muaythai Szövetség elnöke kiemelte, ez a hazai sportág sikere, hogy folyamatosan van magyar induló a nagy világversenyeken. „Ajsa sokra hivatott. Sokat edz, felkészülése a mentális ráhangolódással is kiegészül. Bízom benne, hogy elkapja a fonalat Rijádban, mert akkor benne van egy éremszerzés” – jegyezte meg az elnök, aki a sportági delegációt vezeti majd Szaúd-Arábiában, ahol a muaythai-os különítmény tagja lesz Nardelotti Ajsán kívül Nagy Balázs edző, és Vojvoda György bíró is.

A teljes magyar delegáció kiutazását és versenyzését a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatja.

0 Tovább

Ifi-világbajnokságot rendeznek a 56. Savaria Nemzetközi Táncfesztiválon!​​​​​​​

A legendás magyar táncverseny következik! A hétvégén megrendezik az 56. Savaria Nemzetközi Táncfesztivált. A szombathelyi eseményen négy kontinens 33 országának 60 párosa vesz részt.

A Magyar TáncSport Szakszövetség információi szerint idén a WDSF Ifjúsági Standard Világbajnokság kiemelt verseny lesz az AGORA Savaria Művelődési és Sportházban. A vb-n a hazai színeket a szombathelyi magyar bajnok Kovács Ádám, Faludi Eliza Eszter, valamint a magyar ranglista legjobb párosa, a szentesi Molnár Ákos, Prozlik Melinda Lenke duók képviselik. A két versenynap során egyébként az összes kategóriát beleszámítva összesen 600 táncos lép parkettre.

„A hazai versenytánc élet kiemelkedő eseménye a Savaria táncverseny, melyet minden tánckedvelő és táncos egyaránt ismer.  A kétnapos viadalon latin és standard táncokban szombaton 10 kategóriában, vasárnap pedig 9 kategóriában avatnak bajnokokat”- mondta Zsámboki Marcell, a Magyar TáncSport Szakszövetség elnöke.

Hozzátette: az ifjúsági standard világbajnokságot szombaton rendezik meg. „Érdekesség, hogy a WDSF Ifjúsági Standard Világbajnokságra 22 országból, Japántól az afrikai Lesothóig érkeznek pontozóbírók. A verseny hivatalos szakmai rendezője a Magyar TáncSport Szakszövetség, valamint a helyi Lorigó és Claudius Táncsport Egyesület, amelyek több meglepetéssel is készülnek a tánc szerelmeseinek.” – mondta a sportvezető.

0 Tovább

Budapesti karate vb: a magyar para-karatés keret​​​​​​​

Népes magyar para-karatés csapat vesz részt a hazai rendezésű karate világbajnokságon. A Magyar Karate Szakszövetség információi szerint az épek mellett három fogyatékossági ágban, négy kategóriában lesznek magyarok kata, azaz formagyakorlat versenyszámban. A budapesti világbajnokságot október 24. és 29. között rendezik meg a Papp László Budapest Sportarénában.

„2014-ben szerepelhettek először a Karate Világszövetség, a WKF világbajnokságán fogyatékossággal élő sportolók. Értelmi és látásban akadályozott sportolók mellett kerekesszékes versenyzők indulhattak az eseményen” – emlékezik vissza Magyar Adrian, para-karate válogatott vezetőedzője.

„A 2021-ben Porecben megrendezett Európa-bajnokság volt az újabb lépcsőfok: az értelmi akadályozott kategóriát két részre bontották az esélyegyenlőség biztosítása érdekében. Az elmúlt években egyébként értelmi akadályozott versenyzőink szinte minden alkalommal éremmel tértek haza a világversenyekről. A legutóbbi, 2021-es vb női K21-es kategóriájának döntőjében például magyar sportolók mérkőztek egymással” – tette hozzá Magyar Adrian.

Akkor Kákosy Olívia diadalmaskodott – akárcsak a legutóbbi két Európa-bajnokságon –, így ő címvédőként lép majd tatamira Budapesten. Mellette Csatári János, Kárpáti Petra, Szabó Alexandra és Dobos Petra is már szerzett érmet világversenyen.

A hazai rendezésű vb lehetőségét kihasználva a korábbi indulásokhoz képest lényegesen nagyobb létszámú csapat képviseli Magyarországot budapesti és egri sportegyesületekből.

„Tudjuk, hogy nem mindenki indul éremszerző esélyekkel, de ez a verseny kitűnő lehetőség arra is, hogy a hazai nézők előtt nagyobb létszámmal szerepeljenek karatékáink, bemutatva ezzel a parasportban rejlő értékeket” – összegzett a vezetőedző.

A magyar para-karatés vb-keret:

Látásban akadályozottak:

K 10:

Kátai-Németh Vilmos (TFSE)

Poczok Zsolt (VGYSE)

Rácz Richárd (VGYSE)

Értelmileg akadályozottak:

K21 /tanulásban akadályozott/:

Kákosy Olívia (UTE)

Kárpáti Petra (IKHSE)

Paulovics Dóra (IKHSE)

Csatári János (IKHSE)

Fekete László (IKHSE)

K22 /Down-szindrómás/:

Boros Beatrix (TFSE)

Pátkai Andrea (IKHSE)

Szabó Alexandra (TFSE)

Miklósics Péter (TFSE)

Pálfi Krisztián (IKHSE)

Sándor Máté (TFSE)

Kerekesszékesek:

K30:

Dobos Réka (Kowax)

Harka József (IKHSE)

Molnár Csaba (IKHSE)

Németh István (TFSE)

0 Tovább

Száraz Gergő duplázott a ringes kick-box ob-n​​​​​​​

Színvonalas küzdelmek zajlottak a debreceni kick-box felnőtt ringes magyar bajnokságon, ahol három szabályrendszerben – full-contact, low-kick és K1 – mérték össze képességüket a legjobb hazai bunyósok. A verseny egyben válogató volt a november végén Portugáliában sorra kerülő világbajnokságra. 

Kétarcúnak nevezte a felnőtt ringesek magyar bajnokságát a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke. Galambos Péter elmondta: közepesen sok, mintegy 50 nevezés érkezett a versenyre, azonban a három szabályrendszer és a súlycsoportok miatt sokaknak nem akadt ellenfelük a maguk kategóriájában. A küzdelmek, amelyeket viszont lebonyolítottak a Debreceni Bázis SE szervező, jó színvonalat hoztak, és lehetett látni kiemelkedő teljesítményeket is – értékelt a sportvezető. 

 

"Az aranyérmesek közül mindenképpen ki kell emelni Száraz Gergőt, aki a tatamis szakágakban szerzett világ- és Európa-bajnoki címei után ezúttal a ringben próbálta ki magát, és két szabályrendszerben is győzni tudott. Hozzá hasonlóan az eddig szintén a tatamin jeleskedő Kolozsvári Enikő is sikeres kirándulást tett a kötelek közé, ahol megnyerte a maga mérkőzését. És volt egy nagy visszatérőnk is Bárdosi Sándor személyében, aki korábban sok szép eredményt ért el, és most is biztatóan mozgott" – mesélte Galambos Péter.

A magyar bajnokság jó hangulatához sokat tett hozzá, hogy az ob-ra a házigazdák rászerveztek egy junior ringes versenyt. A ringes utánpótlásnak a hagyományos magyarországi világkupán és a korosztályos ob-n kívül ritkán akad alkalma megméretni magát. A debreceni szervezők azonban a tavasszal és most is tető alá hoztak a számukra egy viadalt, ahol megküzdhettek egymással. 

 

"A fiatalok között voltak, akiken látszott, hogy még csak most ismerkednek a ring világával, ugyanakkor látni lehetett néhány kifejezetten ügyes versenyzőt is, akik, ha megmaradnak, akkor erősségei lehetnek majd a felnőtt ringes mezőnynek" – bizakodott az MKBSZ elnöke. 

 

Kick-box Ring Magyar Bajnokság, Debrecen, eredmények:

Full contact: 

Férfiak:

71 kg: 1. Száraz Gergő (Csepeli SzSE), 2. Sándor Kornél (Fontana KBSE)

75 kg: 1. Bárdosi Sándor (Controll SE), 2. Nagy Máté (Fontana KBSE)

91 kg: 1. Szabó-Tóth Dávid (Csepeli SzSE), 2. Dittrich Martin Zoltán (Zrínyi Miklós KBA), 3. Bus Gergely (Veresegyház KBSE) 

Low-kick:

Férfiak:

67 kg: 1. Száraz Gergő (Csepeli SzSE), 2. Magyar Máté (DVTK SE)

86 kg: 1. Lőrinczi Imre (Fontana KBSE), 2. Nagy Erik (Fontana KBSE) 3. Nagy Ákos (Csepeli SzSE)

K1:

Férfiak:

75 kg: 1. Lipták Bence (JALTE), 2. Nagy Viktor (JALTE)

81 kg: 1. Ötvös Lóránt (Fontana KBSE), 2. Kovács Krisztián (Csepeli SzSE) 

Nők:

65 kg: 1. Kolozsvári Enikő (Szigetszentmiklósi KBSE), 2. Gyöngyösi Veronika (PTE PEAC RFC) 

0 Tovább

Autós hegyi Eb – A már Európa-bajnok Nagy Norbert győzelemmel fejezte be a szezont​​​​​​​

Nagy Norbert úgy zárta le a versenyszezont, ahogy végigversenyezte azt. A Nagy Norbi Racing Team (NNRT) szakmai vezetőjeként is tevékenykedő autóversenyző már Európa-bajnokként aranyérmes lett a hegyi Eb horvátországi állomásán.

A kontinensbajnoki arany a svájci futamon dőlt el, ahol Nagy behozhatatlan előnyre tett szert az 5-ös kategóriában. A horvátországi Buzet a magyar klasszis kedvenc pályájának számít, nem véletlen hogy a győzelem mellé kategóriája pályacsúcsát is megdöntötte.

„Jó volt így lezárni az idei Eb-sorozatot. Úgy gondolom, hogy végig kiegyensúlyozott teljesítménnyel toltam végig a szezont, és ez egy-két kisebb technikai nehézség ellenére az eredményeken is meglátszott. Fantasztikus sorozat van mögöttem, nyilván fogom még elemezni az egészet, de most az ünneplésnek van itt az ideje. Ha visszagondolok az évre, a portugáliai futam volt a legjobb. És nem azért, mert ott is nyertem, hanem mert az a versenyhétvége hangulatában jelentett sokat. Eszméletlen tömeg volt, egyerűen nem lehetett megmozdulni a pálya mellett.” – emlékezett vissza Nagy Norbert.

A Nagy által megszerzett hegyi Európa-bajnoki arany az első összetett magyar győzelem a szakágban. 

0 Tovább

Szumó Európa-bajnokság – Egy csapat és hat egyéni érem!​​​​​​​

Hét bronzérmet szereztek a magyar szumósok a Krotoszynban zajló Európa-bajnokságon. A Magyar Szumó Szakszövetség információi szerint harmadik lett Márai Csenge (55 kg), Baljer Kitti (60 kg), Berta Mike (70 kg), Molnár Tamás (115 kg), Végh Richárd (100 kg) és Végh Artúr (+115 kg). Az Eb zárónapján pedig a Végh Artúr, Molnár Tamás, Végh Richárd, Pap Arnold összeállítású férfi csapat is dobogóra állt, miután a bronzmeccsen 2-1-re verte a norvégokat, így harmadikként zárt.

Az érmeken túl további pontszerző helyeket gyűjtöttek be a magyarok, többek között a vb-re és a Küzdősportok Világjátékára készülő Pap Arnold (+115 kg) és Buzás Patrik (85 kg) is ötödik lett. Pap openben is indult, és ott is Eb-ötödik lett, akárcsak Szilágyi Erik.

A szumó Európa-bajnokságokon rendszerint osztanak Fair Play-díjat. A férfi kategóriában idén Molnár Tamás kapta.

Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke elmondta, a válogatott tagjai jól küzdöttek, nagyon sok esetben kevés kellett volna a döntőbe jutáshoz. „Mindenesetre jobb passzban van a válogatott, mint az Európa-játékokon volt, ahol két bronzérmet szereztünk. Bízom benne, hogy a folytatásban is ígéretes magyar érdekeltségű küzdelmeket láthatunk, és több versenyzőnek az Eb remek felkészülés volt a Japánban megrendezendő világbajnokságra, hogy aztán Pap és Buzás esetében a Küzdősportok Világjátékával záruljon a nagy világversenyek sora. Idén is mi adtuk a Fair Play-díjat, ezt korábbi Európa-bajnokságon Pap Arnold és Szilágyi Erik is kiérdemelte, ez sok mindent elárul a magyarok versenyzéséről.” – mondta a sportvezető.

A világbajnokságnak október 7-8-án Tokió, míg a Küzdősportok Világjátékának október 20. és 30. között Szaúd-Arábia fővárosa, Rijád ad otthont.

A teljes magyar delegáció kiutazását a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatja, a csapat koordinációját pedig a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) látja el.

0 Tovább

Hárspataki és Nagy tornagyőzelemmel hangolt a budapesti karate vb-re​​​​​​​

Több magyar klasszis is kiválóan teljesített a hétvégén megrendezett 26. Budapest Open rangos nemzetközi karate versenyen, ahol 37 ország közel 1800 sportolója lépett tatamira. Az októberi budapesti világbajnokságon hazánkat képviselő válogatottak közül Hárspataki Gábor és Nagy Botond arany-, Ilankovic Aleksandra pedig ezüstérmet nyert.

A tokiói olimpián a karate sportág ötkarikás bemutatkozásakor sporttörténelmi bronzérmet nyert Hárspataki Gábor a Budapest Openen ismét jelezte, hogy komolyan kell majd vele számolni az ellenfeleknek a hazai rendezésű világbajnokságon. A 75 kg-os súlycsoportban mind az öt mérkőzéséből győztesen került ki, ezzel a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

Formagyakorlatban az idei kontinensbajnokságon az éremről csupán egy hajszálnyival lecsúszott Nagy Botond egyre jobban közelít a szűk világelithez. Ezt megmutatta az egy héttel ezelőtti dublini Karate1 Premier League viadalon is, ahol a világ legjobbjai indultak, a Budapest Openen pedig pedig - a 42 fős férfi formagyakorlat kategóriában - minden fordulóban a legmagasabb pontszámot kapta, és a döntőben is magabiztosan múlta felül szlovák Stelclt.

A nőknél a 61 kg-ban az egykori korosztályos Európa-bajnok Ilankovic Aleksandra négy kört is sikerrel vett, ráadásul úgy, hogy közben egy korábbi felnőtt Európa-bajnokot, illetve a jelenlegi címvédőt is legyőzte. A döntőben végül a fiatal magyar versenyző szoros mérkőzésen, 5-4-re kikapott a horvat Kovactol, de szerepelése így is több mint biztató az október 24. és 29. között a Papp László Sportarénában sorra kerülő hazai rendezésű világbajnokság előtt.

0 Tovább

Kikapott a Kassa!​​​​​​​

Vereség Rózsahegyen! A Kassa FC kikapott a Niké Liga hetedik fordulójában, miután a Ružomberok elleni idegenbeli összecsapást 1-0-ra elveszítették.

Anton Šoltis edző két változtatásra kényszerült sérülés miatt: Ján Krivák és a középpályás Erik Pačinda helyett mindkét friss erősítés bekerült a kezdőbe, azaz Dominik Kružliak és Tidjani Anane is pályára lépett.

Az összecsapás egyetlen találata már meccs eleján megszületett: Chobot tálalt Šefčík elé a 10. percben, aki megszerezte a vezetést. A játék aztán kiegyenlített lett. A második játékrészben a cserék sem tudtak olyan szintű lendületet adni a kassaiaknak, hogy az az eredményen is meglátszódjon, sőt a veszélyesebb akciókat továbbra is a hazaiak alakították ki.

Szlovák labdarúgó liga 7. forduló

Ruzomberok - FC Košice 1:0 (1:0)

Gól: Šefčík (10. p.)

MFK: Krajčirík - Kotula (35. Mrva), Malý, Gabriel, Selecký - Lavrinčík, Chrien (55. Boďa), Zsigmund - Šefčík (83. Hladik), Gerec (83. Kušnír), Chobot (55. Domonkos). Edző: Peter Tomko.

FC KOŠICE: Kira - Fabiš, Kružliak, Šindelář, Mizerák - Golikov (68. Vasiľ), Greššák (76. Qose) - Turčák (68. Liener), Faško, Anane (76. Lačný) - Medved (5. Sagna). Edző: Anton Soltis.

(fotó: fckosice.sk)

0 Tovább

Szumó Európa-bajnokság – Féltucat érem Lengyelországban​​​​​​​

Hat bronzérmet szereztek a magyar szumósok a Krotoszynban zajló Európa-bajnokság szombati versenynapján. A Magyar Szumó Szakszövetség információi szerint harmadik lett Márai Csenge (55 kg), Baljer Kitti (60 kg), Berta Mike (70 kg), Molnár Tamás (115 kg), Végh Richárd (100 kg) és Végh Artúr (+115 kg).

Az érmeken túl további pontszerző helyeket gyűjtöttek be a magyarok, többek között a vb-re és a Küzdősportok Világjátékára készülő Pap Arnold (+115 kg) és Buzás Patrik (85 kg) is ötödik lett.

A világbajnokságnak Tokió, a Küzdősportok Világjátékának pedig a szaúd-arábiai Rijád ad otthont.

Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke elmondta, a válogatott tagjai jól küzdöttek, nagyon sok esetben kevés kellett volna a döntőbe jutáshoz. „Mindenesetre jobb passzban van a válogatott, mint az Európa-játékokon volt, ahol két bronzérmet szereztünk. Bízom benne, hogy a folytatásban is ígéretes magyar érdekeltségű küzdelmeket láthatunk, és több versenyzőnek az Eb remek felkészülés lesz a Japánban megrendezendő világbajnokságra, hogy aztán Pap és Buzás esetében a Küzdősportok Világjátékával záruljon a nagy világversenyek sora” – mondta a sportvezető.

Vasárnap az open- és csapatversenyekkel folytatódik az Eb. 

0 Tovább

Jön a Ruzomberok-Kassa összecsapás​​​​​​​

A válogatott szünet után folytatódik a szlovák labdarúgó-bajnokság. Ebben a körben egy meglehetősen rendhagyó találkozóra készül a Kassa.

A Ruzomberok (Rózsahegy) otthonába látogat a Kassa a szlovák labdarúgó-bajnokság hetedik fordulójában. Az összecsapásnak különös pikantériája, hogy a kassaiak sorában 10 olyan játékos is található, akik korábban a Ruzomberokot erősítették.

A válogatott meccsek miatti szünet jót tett a csapatoknak, hogy rendezzék soraikat. Így tette ezt a Kassa FC is, amely az átigazolási időszak végén egy belső védőt is igazolt. A görögországi Vóloszból Dominik Kružliak érkezett az újonchoz. Erre az igazolásra égető szükség volt, mert Ján Krivák kiválásával gyengült a csapat. A védőnek ugyanis súlyos térdszalag sérülése van.

A szlovák Niké liga újabb fordulóját a Kassa a nyolcadik, a Ruzomberok pedig a tizedik helyről várja.

A találkozó szombaton 18 órakor kezdődik Rózsahegyen.

0 Tovább

A hétvégén eldől, kik indulnak a budapesti karate vb-n​​​​​​​

Szombaton és vasárnap rendezik a 26. Budapest Open rangos nemzetközi karate versenyt, ahol 37 ország közel 1800 sportolója lép tatamira, köztük olimpia, világ- és Európa-bajnokok. A hazai válogatott versenyzők számára itt zárul az októberi budapesti karate világbajnokság kvalifikációs sorozata: azaz a még nyitott kategóriákban is eldől, hogy kik képviselhetik majd a magyar színeket a sporttörténelmi eseményen.

Magyarország első alkalommal ad otthont a Tokióban az olimpián is bemutatkozott küzdősport világbajnokságának. Korábban 2013-ban felnőtt, 2020-ban pedig korosztályos Eb-t bonyolított le a Magyar Karate Szakszövetség, amelynek vezetése az említett két versenyhez hasonlóan az október 24. és 29. között sorra kerülő vb-n is érmet remél karatésainktól.

Az elmúlt időszakban számos kategóriában eldőlt, hogy kik indulhatnak majd magyar színekben a hazai rendezésű világversenyen, néhány helyen azonban a Budapest Openen elért eredmény lesz a perdöntő. Ugyanakkor a világbajnoki felkészülés jegyében több biztos vb-indulónk is kipróbálja magát a hétvégén.

Így a káposztásmegyeri Vasas Jégcsarnokba kilátogatók láthatják majd többek között küzdelemben az olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábort, a tavalyi Európa-bajnok György Dánielt, az Eb-ezüstérmes Boussebaa Aichát, akárcsak az idei kontinensbajnokságon formagyakorlatban az éremről csupán egy hajszálnyival lecsúszott Nagy Botondot.

A hazaiakon kívül impozáns mezőny érkezik külföldről is. A küzdelmek tétjét növeli, hogy tucatnyi másik ország sportolóinak szintén válogatóversenyt jelent a Budapest Open. A sportág nagy nevei közül a benevezettek között található a tokiói ötkarikás játékokat megnyert bolgár Ivet Goranova, a világbajnok horvát Ivan Kvesic és testvére, az Európa-bajnok Andjelo Kvesic, valamint a szintén Eb-aranyérmes ukrán Anita Szerjogina.

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Csúcsrajáratott szumósok képviselik a magyar színeket Rijádban​​​​​​​

Két szumós, Buzás Patrik (85 kg) és Pap Arnold (nehézsúly) indul a Szaúd-Arábiában megrendezendő Küzdősportok Világjátékán. Mindketten prémium kategóriás felkészülési állomásokkal hangolódnak a multisport versenyre, hiszen előbb az Európa-bajnokságon, majd a világbajnokságon bizonyíthatnak.

 

Buzás Patrik abban bízik, hogy tud majd meglepetést okozni. „Az egész évem a Küzdősportok Világjátékára lett összerakva. Az Eb-n és a vb-n is az a cél, hogy a szaúdi játékokra legyek csúcsformában. Ismerve az ellenfeleket, úgy gondolom, hogy egy-két meglepetéssel tudok majd szolgálni” – mondta Buzás.

Pap Arnold az éremszerzésben reménykedik. „Az élsportban közel 20 évem van benne. Sokat várok a Küzdősportok Világjátékától. Jó formában vagyok, heti háromszor edzem szűkebb környezetemben Pécsett, emellett Érdre is elmegyek rendszeresen válogatott tréningekre, és a hazai szumó atyjához, Rovnyai Jani bácsihoz is járok” – nyilatkozta Pap Arnold.

„A legutóbbi multisport versenyen többször nem jött ki nekünk a lépés, ideje, hogy forduljon a kocka” – ezt már Ancsin László, a Magyar Szumó Szakszövetség elnöke mondta. „Az Európa Játékokon több ötödik helyezés volt, közel voltunk sok dobogós helyhez, ezúttal bízom abban, hogy a magyar szumósok markánsabb nyomot hagynak majd...”- tette hozzá a sportvezető.

A szumó Eb-t a lengyelország Krotoszinban, a vb-t pedig Tokióban rendezik meg.  

Magyarországon a hazai csapat koordinációjáért a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) felel. A szervezet korábban grapplingesek, szkanderosok, és egy jiu-jitsus indulását jelentette be az október 20-án kezdődő játékokra, melynek Szaúd-Arábia fővárosa, Rijad ad otthont, a teljes magyar delegáció kiutazását pedig a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatja.

0 Tovább

Teqball – Egy arany, egy ezüst és egy bronz Rióban​​​​​​​

Három érmet szereztek a magyar teqballosok Brazíliában. A Teqball Tour riói állomásán győzött a Bányik Csaba, Ács Krisztina páros a vegyespárosok kategóriájában. Ács Krisztinának nem ez volt az egyetlen dobogós helye Rióban: női párosban Kota Gabriellával ezüstérmesek lettek. A harmadik érem a férfi duó érdeme: Bányik Csaba és Katz Balázs harmadikként végzett a rangos versenyen.

A Teqball Tour következő állomása a horvátországi Pulában lesz az előttünk álló hétvégén.

Közben a Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ) bejelentette, hogy idén Bangkok ad otthont a sportág világbajnokságának. A november 29-től december 3-ig tartó világversenyen tavalyhoz hasonlóan öt kategóriában avatnak bajnokot. Ezek a férfi és női egyes és a férfi és női duók, valamint a vegyespáros.

0 Tovább

Kiélezett mérkőzések zajlottak a kick-box tatamis magyar bajnokságon​​​​​​​

Szombathelyen, az ELTE SEK sportcsarnokában rendezte meg a Magyar Kick-box Szakszövetség a tatamis szabályrendszerek – pointfighting, light-contact, kick-light és formagyakorlat – felnőtt és veterán magyar bajnokságát, A versenyen 21 klub 110 versenyzője, összesen 190 nevezést leadva indult el. A tét nem csak a magyar bajnoki címek megszerzése volt, hiszen a bajnokok kivívták a jogot a novemberi Portugáliában megrendezendő világbajnokságon történő indulásra.

"Örvendetes, hogy idén a tatamis szakágak közösen vettek részt a magyar bajnokságon. Régebben ez sokszor nem jött össze, de most sikerült a versenyt így, együtt megrendezni. Nagyon fontos szerintem, hogy mindenki együtt volt, és mindenki látta a másik szakágak teljesítményét" – nyilatkozta elégedetten Galambos Péter, az MKBSZ elnöke.

A részvételt némileg visszafogta, hogy a világklasszisok mellé helyenként nem szívesen neveztek be az ellenfelek, így például Szmolek Emánuelnek, Busa Andreának és Kondár Annának ezúttal nem is akadt kihívója. Ugyanakkor ott, ahol a riválisok láttak esélyt a sikerre, született is néhány váratlan eredmény. Ilyen volt például az, amikor pointfightingban a junior korú Petró Lili kiélezett küzdelemben legyőzte a júniusi Európa Játékokon bronzérmet nyert Török Szonját. Hasonlóan nagy csatát hozott két fiatal tehetség, Viczián Dániel és Hammer Máté összecsapása, amelyből előbbi került ki győztesen.

Több esélyes ugyanakkor sikerrel vette a megméretést. A korábban komoly nemzetközi sikereket is elért kick-boxosok közül Fésű Lajos, Nagy Rita és Kovács Laura Fanni is hozta a formáját, mindannyian több szabályrendszerben is diadalmaskodtak.

A formagyakorlatosoknál is jellemzően a szűk elit lépett tatamira. A látványos, akrobatikus elemekkel is tarkított előadásokat követően közülük Brebovszky Zoltán és Halustyik Cintia két-két magyar bajnoki aranyat vehetett át.

Érdekesség, hogy a veteránok mezőnyében elindult a pointfighting válogatott két szakvezetője is: Csikós Péter és Debreczeni Dezső egyaránt aranyéremmel mutatott példát a fiatalabbaknak.

Kick-box tatamis magyar bajnokság, eredmények:

Felnőttek:

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: 1. Cselovszki Patrik Pál (Halker-KirályTeam), 2. Bozók Szabolcs (Halker-KirályTeam), 3. Csiernyik Zsombor (JALTE)
63 kg: 1. Viczián Dániel (JALTE), 2. Wallandt Gergő (Halker-KirályTeam), 3. Hammer Máté (Halker-KirályTeam)
69 kg: 1. Fésű Lajos (Halker-KirályTeam), 2. Marschall Viktor Bajnai (KBSzSE)
79 kg: 1.Zajácz Bence (Halker-KirályTeam) 2. Solymosi Bence (Halker-KirályTeam)
94 kg: 1. Opauszki Dávid (JALTE), 2. Nagy Bálint (Halker-KirályTeam)
Nők:
50 kg: 1. Petró Lili (JALTE), 2. Török Szonja (Halker-KirályTeam), 3. Leszkó Kitti (JALTE)
Light-contact:
Férfiak:
57 kg: 1. Bozók Szabolcs (Halker-KirályTeam), 2. Pataki Barnabás (Controll SE), 3. Nagy Zeusz Kristóf (Controll SE)
69 kg: 1. Fésű Lajos (Halker-KirályTeam), 2. Marschall Viktor (Bajnai KBSzSE), 3. Egyed Norbert (Controll SE) és Gazsó Ákos (Combat „D” SC)
74 kg: 1. Kajtár Bence (Esztergomi KBSE), 2. Bálint Martin (Halker-KirályTeam)
79 kg: 1. Holczmüller Bence (Agrobio Classic KBBC), 2. Bednanics Dominik (Controll SE)
89 kg: 1. Horváth Erik (Controll SE), 2. Polgár Dávid József (Controll SE), 3. Vida Ádám (Combat „D” SC)
+94 kg: 1. Szeifert Géza Bálint (Halker-KirályTeam), 2. Vojnic-Tunic Vlatko (Halker-KirályTeam)
Nők:
50 kg: 1. Szeleczki Lilla (Halker-KirályTeam), 2. Miklós Alexandra (Combat „D” SC), 3. Enyingi Sára Anna (Halker-KirályTeam) és Kovács Sára Kata (Controll SE)
55 kg: 1. Kovács Laura Fanni (Halker-KirályTeam), 2. Csordás Norina (Zrínyi Miklós KBA), 3. Makkai Anna Janka (Harcklub R.S.E.), és Mandák Petra (Zrínyi Miklós KBA)
60 kg: 1. Nagy Rita Katalin (Combat „D” SC), 2. Tóth Anna (Esztergomi KBSE), 3. Klencsák Dóra (Harcklub R.S.E.) és Schmidt Zsófia (Beerfort-Nyergesújfalu KBSE)
70 kg: 1. Staubinger Kitti (Zrínyi Miklós KBA), 2. Kolozsvári Enikő (Szigetszentmiklósi KBSE)
+70 kg: 1. Kis Réka Lilla (Halker-KirályTeam), 2. Zsíros Annamária (Controll SE)
Kick-light:
Férfiak:
57 kg: 1. Bozók Szabolcs (Halker-KirályTeam), 2. Nagy Zeusz Kristóf (Controll SE), 3. Pataki Barnabás (Controll SE)
69 kg: 1. Fésű Lajos (Halker-KirályTeam), 2. Egyed Norbert (Controll SE), 3. Gazsó Ákos (Combat „D” SC)
74 kg: 1. Enyingi Ádám (Halker-KirályTeam), 2. Bálint Martin (Halker-KirályTeam), 3. Ersing András (Controll SE), 3. Prikler Márk (Controll SE)
79 kg: 1. Holczmüller Bence (Agrobio Classic KBBC), 2. Ligetkuti Ákos (Halker-KirályTeam), 3. Bednanics Dominik (Controll SE)
89 kg: 1. Polgár Dávid József (Controll SE), 2. Horváth Erik (Controll SE), 3. Vida Ádám (Combat „D” SC)
+94 kg: 1. Lapu Sándor (Controll SE), 2. Szeifert Géza Bálint (Halker-KirályTeam)
Nők:
50 kg: 1. Szeleczki Lilla (Halker-KirályTeam), 2. Enyingi Sára Anna (Halker-KirályTeam), 3. Miklós Alexandra (Combat „D” SC) és Gyevi-Tóth Sarolta Krisztina (Kovács Team)
55 kg: 1. Kovács Laura Fanni (Halker-KirályTeam), 2. Makkai Anna Janka (Harcklub R.S.E.), 3. Csordás Norina (Zrínyi Miklós KBA) és Mandák Petra (Zrínyi Miklós KBA)
60 kg: 1. Nagy Rita Katalin (Combat „D” SC), 2. Nádasi Karolina (Zrínyi Miklós KBA), 3. Schmidt Zsófia (Beerfort-Nyergesújfalu KBSE), és Barbarics Alexa (Controll SE)
70 kg: 1. Kolozsvári Enikő (Szigetszentmiklósi KBSE), 2. Staubinger Kitti (Zrínyi Miklós KBA)
+70 kg: 1. Szabó Anna (Halker-KirályTeam), 2. Zsíros Annamária (Controll SE), 3. Kis Réka Lilla (Halker-KirályTeam)
Formagyakorlat:
Férfiak:
Kreatív: 1. Kotvics-Varga Máté (Contact K.T.H.E.), 2. Brebovszky Zoltán (Contact K.T.H.E.)
Kreatív fegyveres: 1. Brebovszky Zoltán (Contact K.T.H.E.), 2. Nagy István Gábor (AcroFighters SzSE), 3. Schersing András (KiME)
Zenés fegyveres: 1. Brebovszky Zoltán (Contact K.T.H.E.), 2. Nagy István Gábor (AcroFighters SzSE), 3. Schersing András (KiME)
Nők:
Kreatív fegyveres: 1. Halustyik Cintia (Contact K.T.H.E.), 2. Markovics-Horváth Míra (Contact K.T.H.E.)
Zenés fegyveres: 1. Halustyik Cintia (Contact K.T.H.E.), 2. Markovics-Horváth Míra (Contact K.T.H.E.)

Veteránok:

Pointfighting:
Férfiak:
74 kg: 1. Debreczeni Dezső (JALTE), 2. Gábor Zoltán (Halker-KirályTeam), 3. Csordás Zoltán (Beremend)
84 kg: 1. Mészáros Márk (Hunyadi SzSzSE), 2. Zsjak Zoltán (Kondorosi KBSE)
94 kg: 1. Csikós Péter (Hunyadi SzSzSE), 2. Gazsó Márk János (Árpád DSE)
+94 kg: 1. Hudoba Tamás (Bajnai KBSzSE), 2. Juhász Gergely (Halker-KirályTeam), 3. Sági Zoltán (Beremend)
Nők:
+65 kg: 1. Kovács Marianna (Kondorosi KBSE), 2. Kónya Gabriella (Hunyadi SzSzSE), 3. Katona Ágnes (Contact K.T.H.E.)
Light-contact:
Férfiak:
63 kg: 1. Csejtey Gábor (Agrobio Classic KBBC), 2. Borbás Tibor (Controll SE)
84 kg: 1. Szabó-Tóth Zoltán (Halker-KirályTeam), 2. Szóka Tamás (Halker-KirályTeam), 3. Zsjak Zoltán (Kondorosi KBSE) és Acélos Gábor (Harcklub R.S.E.)
+94 kg: 1. Juhász Gergely (Halker-KirályTeam), 2. Hudoba Tamás (Bajnai KBSzSE), 3. Döme Balázs (Halker-KirályTeam)
Nők:
+65 kg: 1. Kovács Marianna (Kondorosi KBSE), 2. Karsai Krisztina (Combat „D” SC), 3. Katona Ágnes (Contact K.T.H.E.)
Kick-light:
Férfiak:
63 kg: 1. Hesz Márton (Halker-KirályTeam), 2. Borbás Tibor (Controll SE)
74 kg: 1. Gábor Zoltán (Halker-KirályTeam), 2. Fromberger Gábor (Beremend)
84 kg: 1. Szóka Tamás (Halker-KirályTeam), 2. Szabó-Tóth Zoltán (Halker-KirályTeam), 3. Pócs Krisztián (Zrínyi Miklós KBA) és Acélos Gábor (Harcklub R.S.E.)
Nők:
+65 kg: 1. Kovács Marianna (Kondorosi KBSE), 2. dr. Zsellér Orsolya Veronika (Fontana KBSE), 3. Karsai Krisztina (Combat „D” SC) és Katona Ágnes (Contact K.T.H.E.)

0 Tovább

Budapesti karate vb: a leghangosabb show-ra készülhetünk...​​​​​​​

A 21. században a sportrendezvény-szervezésnek külön tudománya van. Tudatosan kell készülni a legapróbb részletekre is. Ebben mi magyarok ráadásul jók vagyunk. A nagy világversenyeken rendre megmutatjuk a világnak, nemcsak jó vendéglátók vagyunk, hanem mindenre (is) tudunk gondolni egy-egy szervezőbizottsági ülésen. Egy jó világverseny sikere az adott sportág szakmai színvonalán túl a közönség, a jó(!) közönség megszervezésén is múlik. Az októberi budapesti karate világbajnokság esetében ennek a területnek a felelőse Szathmáry Renáta, aki korábbi utánpótlás vb-érmes, jelenleg a Honvéd és a korosztályos válogatott vezetőedzője.

„2013-ban Budapesten volt felnőtt karate Eb, 2020-ban pedig a korosztályos kontinensbajnokság. Az ott szerzett tapasztalataimat bőven tudom majd kamatoztatni idén is. Persze nem lehet hátradőlni! Ez a rendezvényszervezés magas foka, itt nem lehet semmit sem rutinból csinálni. Mindenesetre bizakodásra ad okot, hogy az említett két világverseny követendő példának számított a karatéban nemzetközileg, és minden bizonnyal a szurkolásnak és a közönségnek nagy szerepe volt abban, hogy mindkét alkalommal több magyar éremszerzés is volt” – mondta Szathmáry Renáta.

A sportágat világszerte több tízmilliónyian űzik. Pontosan nem lehet meghatározni a karatés bázist (itthon sem), mert az élsporton és az utánpótláson túl rengetegen hódolnak ennek a sportágnak szabadidejükben. Szokás mondani, hogy kortól, nemtől függetlenül mindenkit befogad a karate. A vb közönségszervezése is erre a befogadásra épül. A cél, hogy legyen egy szurkolói pólókban buzdító, a sportághoz értő közönség, amelynek a lelkesedése kihat majd a Papp László Budapest Sportaréna teljes publikumára.

„A szurkolói szektort a többszörös Eb-érmes Tóth Beatrix-szal szervezem. Ő egyébként 2013-ban Budapesten is dobogóra állt. Megkerestünk országszerte klubokat, edzőket, és alakul a karatés B-közép. Lesznek vezérszurkolók, akik egyes szektorrészeket irányítanak majd. Arra törekszünk, hogy aki majd küzdőtérre lép, vagy felül a lelátóra, annak felejthetetlen hangulatot tudjunk produkálni. Azt is tudjuk, hogy a szurkolói csoportok irányítani tudják majd a ’nagyközönséget’. Jó ideje már úgy megyek be az Arénába, hogy elképzelem, milyen lesz a hangulat. A tevékenységünk ugyanakkor túlmutat a világbajnokságon. Abban bízunk, hogy a sportágat látva, a hangulatot érzékelve sokan döntenek úgy, hogy megismerkednek a karatéval, tehát egyfajta toborzást is szeretnénk végezni ezzel” – hangsúlyozta Szathmáry Renáta.

A 2023-as karate-világbajnokságot október 24. és 29. között rendezik meg. További infók a vb-ről és jegyinformációk a világverseny hivatalos weboldalán, a karatebudapest2023.hu-n találhatóak.

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Három magyar szkanderes indul a multisport versenyen​​​​​​​

A magyar szkanderesek évről évre egyre markánsabb nyomot hagynak a hazai és a nemzetközi sporttérképen. A világversenyeken a válogatott tagjai jól teljesítenek, színvonalas hazai versenyeket rendeznek, sportdiplomáciai szempontból egyre jobbak, egyszóval minden adott, hogy a korábbi kocsmasporttól eltávolodva egyre nívósabb, a semleges nézők számára is élvezhető sportteljesítménnyel hívják fel magukra a figyelmet. A Küzdősportok Világjátékán három magyar versenyzőért szoríthatunk. A női 65 kilogrammos mezőnyben Kőváriné Ivánfi Brigitta és Barzsó Henrietta, a paraszkanderosok között pedig Simon Dániel szerzett indulási jogot a Rijádban megrendezendő multisport versenyre.

„Hatalmas megtiszteltetés, hogy mi is ott lehetünk, és a magyarok hárman is asztalhoz állhatnak a Küzdősportok Világjátékán” – mondta Csabai Atilla, a hazai sportági szövetség elnöke, aki a Szkander Világszövetség és a kontinentális szervezet alelnöke is egyben.

„Messziről indultunk, mind itthon, mind pedig nemzetközi színtéren, de folyamatosan bizonyítunk. A sportág egyre fogyaszthatóbb, látványos küzdelmeket láthat a közönség, nincs szükség különösebb szabálymagyarázatra a helyszínen vagy a tévéközvetítések során, hogy mi történik egy szkanderversenyen. És hála istennek vannak kimagasló tudással rendelkező magyar versenyzők, akik most, Szaúd-Arábiában is örömet okozhatnak a hazai sporttársadalomnak” – mondta az elnök, aki sportági delegáció-vezető is lesz Rijádban.

A világbajnokság a közelmúltban fejeződött be Almatiban, ahol a legeredményesebb szkanderos Kőváriné Ivánfi Brigitta volt a megszerzett három érmével (ebben a sportágban több kategóriában is indulhatnak a versenyzők, és külön viadalokat rendeznek jobb-, illetve bal kézzel is).

„A vb-n a masters kategóriát 80 kilogrammban toltam, ez nagyobb erőfeszítésre késztetett. Rijádban 65 kilogrammban szereztem indulási jogot. Bízom benne, hogy dobogóra tudok állni. Multisport versenyen már szereztem érmet. 2018-ban a Nomád Világjátékokon ezüstérmes lettem, az volt a teljes magyar küldöttség első dobogós helyezése. Remélem, hogy erről a multisport eseményről is hozok haza érmet” – mondta a hétszeres világbajnoki arany mellett összesen tizennégy Eb-elsőséget begyűjtő világklasszis, aki hivatásos katonaként dolgozik a hétköznapokban.

Barzsó Henrietta szintén ebben a kategóriában lesz érdekelt. „Büszke vagyok, hogy képviselhetem hazámat Szaúd-Arábiában. Ez már a sportág krémje, ide bekerülni már nagy dolog. Keményen dolgozom azért, hogy legyen esélyem a dobogós helyezésre” – nyilatkozta a vb-ezüst-, és Eb-aranyérmes szkanderos.

Ez az egyik olyan sportág, amely nem szeret különbséget tenni az épek és a paraversenyzők között. A hazai szövetség pedig élharcosa ennek a szemléletnek. Nem véletlen, hogy paraszkanderos is lesz Rijádban. Simon Dániel a szigetszentmiklósi otthonában kialakított edzőteremben készül a Küzdősportok Világjátékára. „Életem egyik legnagyobb versenye lesz. Bár kerekesszékes vagyok, a szkander asztalnál fel tudok állni, így az álló kategóriában leszek érdekelt. Igaz, hogy a mezőnyben én leszek a legfiatalabb, és a legkönnyebb a mérlegelésnél, de szeretnék meglepetést okozni” – mondta Simon Dániel.

A Küzdősportok Világjátékának hazai koordinációját a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) látja el, a teljes magyar delegáció kiutazását pedig a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatja. Az NVESZ információi szerint a szkanderosokon kívül magyar grapplingesek és jiu-jitsus is lesz Szaúd-Arábia fővárosában, de további sportágak bejelentése is várható az előttünk álló időszakban. A Küzdősportok Világjátékát októben 20. és 30. között rendezik meg Rijádban. 

0 Tovább

Dublinban tartanak főpróbát karatésaink a budapesti vb előtt​​​​​​​

Péntektől vasárnapig az ír főváros ad otthont a karate sportág legrangosabb sorozata, a Karate1 Premier League széria idei utolsó állomásának. A kategóriánként világ 32 legjobbját felvonultató viadalon négy magyar is tatamira lép. Legjobbjaink Dublinban azt igyekeznek felmérni, hogy hol tartanak a felkészülésben az október 24. és 29. között sorra kerülő, hazai rendezésű világbajnokság előtt.

A hétvégi eseményen indul az olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor (75 kg), a korábbi vb-ezüstérmes és a tavalyi Világjátékokon is második Tadissi Martial (67 kg), az idei Európa-bajnokságon az éremről csak hajszálnyival lemaradó Nagy Botond (formagyakorlat) és a szülésből nemrég visszatért, rutinos Molnár Réka (50 kg).

Az 58 ország 352 versenyzőjének részvételével sorra kerülő megméretésen az eredmény mellett a formájuk letesztelése is cél – hangsúlyozta Tadissi Martial.

"Elég komoly nyári felkészülésen vagyunk túl. Rengeteg edzés, edzőtábor határozta meg az elmúlt másfél hónapot. Dublinba már abszolút a budapesti vb jegyében érkeztünk. Ez az utolsó igazi nagy erőfelmérő az októberi világbajnokságot megelőzően, ahol szinte mindenki vb-résztvevő, aki indul a versenyen. Az elsődleges cél feltérképezni, hogy hol tartunk, és hogy esetleg min kell még dolgoznunk az elkövetkezendő hét hétben. Ugyanakkor természetesen ez is egy verseny, szóval szeretnék minél messzebb eljutni, és a vasárnapi éremcsatákba beleszólni" – nyilatkozta Tadissi, aki Hárspataki Gáborhoz és Molnár Rékához hasonlóan pénteken küzd majd súlycsoportja selejtezőiben, míg Nagy Botond szombaton mutatja be formagyakorlatait.

Az összes kategória selejtezőinek lezárultát követően vasárnap bonyolítják le a bronzmérkőzéseket és a döntőket.

0 Tovább

Utánpótlás erőemelő vb: A magyar fiatalok több érmet is szereztek!​​​​​​​

Remekeltek a magyar fiatalok a romániai klasszik ifjúsági és junior erőemelő világbajnokságon! A kolozsvári vb-n Jucha Ada Imola, Pál Dorka is összetett bronzérmet szerzett. Utóbbi versenyző guggolásban vb-ezüstöt nyert. Jucha Ada Imola a 43 kg-os súlycsoportban 187,5 kg összetett eredménnyel végzett harmadikként, Pál Dorka a 76 kg-os súlycsoportban 387,5 kg összetett eredménnyel lett vb-bronzérmes úgy, hogy az összetett eredménye is országos csúcsnak számít, emellett guggolásban ifjúsági országos csúccsal végzett (152.5 kg), és felhúzásban is nemzeti rekordot döntött, miután 167.5 kilogrammal végzett.

Erőemelésben három fogásnemben versenyeznek az indulók. Guggolásban, felhúzásban és fekvenyomásban. A megmérettetéseken fogásnemi érmeket is osztanak.

Susa Olivér új országos csúccsal (215 kg) nyerte a fekvenyomást, Gyöngyösi Adél pedig 2. lett ugyanebben a fogásnemben. Póta László is feliratkozott az éremszerző fekvenyomók listájára, ő is ezüstérmes lett. Hubert Dániel két fogásnemi érmet is begyűjtött: guggolásban ezüstöt, felhúzásban bronzot szerzett. A Magyar Erőemelő Szövetség információi szerint összesen 17 (!) országos csúcs dőlt meg a vb-n, ezek közül több nem korosztályos, hanem felnőtt rekord.

A válogatott szereplését az edzők mellett a többszörös erőemelő világbajnok Árvai István ifjúsági és junior erőemelő szövetségi kapitány, Schauer Kornél alelnök, és Berke Lóránd elnök segítette. Dittler Anna és Fekete Miklós (open erőemelő szövetségi kapitány) nemzetközi bíróként vettek részt a világbajnokságon!

0 Tovább

Évnyitó és csapathirdetés

Hétfőn elnökségi ülést tartott a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ), amelyen sok minden más napirendi pont mellett a szakmai bizottság előterjesztésére, az aktuális formák és a sérülések ismeretében elfogadták a szeptember 16. és 24. között Belgrádban zajló, olimpiai kvalifikációs világbajnokságon induló válogatott összetételét.

A beterjesztés szerint hat női, hét szabad- és kilenc kötöttfogású, tehát huszonkét versenyzőnk csatázik majd a Stark Arena szőnyegein a vb-helyezésekért, s a szakáganként hat ötkarikás súlycsoportban a párizsi indulási jog kivívásáért. A szerb fővárosban kategóriánként öt, összesen kilencven kvóta talál majd gazdára, a négy érmes mellett az ötödikek egymás elleni mérkőzésének győztesei örülhetnek majd. A jelenlegi helyzet szerint tizenegy magyar kiemeltként várhatja a világbajnokságot.

A magyar csapat (22 fő)

Nők (6): Szekér Szimonetta (50 kg, BHSE), Orsós Sztálvira (53 kg, Csepel TC, 8. kiemelt), Bognár Erika (55 kg, BHSE, 5. kiemelt), Galambos Ramóna (57 kg, BHSE), Dollák Tamara (59 kg, UTE), Szabados Noémi (68 kg, Ferencváros).

Szabadfogás (7): Muszukajev Iszmail (65 kg, Ferencváros, 3. kiemelt), Antal Dániel (70 kg, UTE), Kuramagomedov Murad (74 kg, Tatabánya, 7. kiemelt), Püspöki Patrik (86 kg, Baja), Juhász Balázs (92 kg, Kecskeméti TE), Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg, Csepel TC, 4. kiemelt), Ligeti Dániel (125 kg, Haladás, 4. kiemelt).

Kötöttfogás (9): Torba Erik (60 kg, BHSE), Kecskeméti Krisztián (63 kg, Cegléd), Váncza István (67 kg, Ferencváros), Fritsch Róbert (72 kg, BHSE, 6. kiemelt), Lévai Zoltán (77 kg, BHSE, 1. kiemelt), Szilvássy Erik (82 kg, Csepeli BC), Losonczi Dávid (87 kg, ESMTK, 2. kiemelt), Lévai Tamás (97 kg, BHSE, 6. kiemelt), Vitek Dárius (130 kg, BHSE, 6. kiemelt).

Az elnökségi után került sor Kozma István Birkózó Akadémia (KIMBA) hivatalos évnyitójára, amit sportági legendák, edzők, sportolók és szülők mellett megtisztelt jelenlétével Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, Németh Szilárd, az MBSZ elnöke, a KIMBA alapítója, Hegedüs Csaba, a KIMBA szakmai főtanácsadója, Bacsa Péter, az MBSZ alelnöke, a KIMBA operatív igazgatója, Lőrincz Tamás, a KIMBA szakmai igazgatója, Ancsin László, az MBSZ főtitkára, valamint Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója.

Schmidt Ádám kedves szavakkal köszöntötte az akadémistákat: „A KIMBA-ban minden adott ahhoz, hogy a tehetséges fiatalok kihozzák magukból a maximumot. A sportág hazai legjobbjai irányítják a szakmai munkát, akik pontosan tudják, mi kell a sikerhez. Itt minden azért van, hogy fejlődhessetek, hogy egyszer ti is úgy álljatok a dobogón, mint Lőrincz Tamás Tokióban.”

Fábián László úgy fogalmazott: „Nagyon fontos, hogy átérezzétek, milyen ide tartozni, a birkózó- és a magyar sportcsaládhoz. Tudnotok kell, hogy a legjobb helyen vagytok. Tartsátok szem előtt a pozitív példákat, amelyekkel nap mint nap találkoztok!”

Lőrincz Tamás a nyári világversenyek értékelése mellett a jövőre is tekintett: „Tizenhét érmet nyertünk a nyári utánpótlás-világ- és Európa-bajnokságon, ami fantasztikus. Ezúton is gratulálok az érmeseknek, és annak az ötvennyolc sportolónknak is, aki a magyar színeket képviselte a világversenyeken. Szép sikereket értünk el, és fájó vereségeket is szenvedtünk, de a lényeg a folyamatos fejlődés, ezekből mind tanulhatunk!”

Németh Szilárd leszögezte, elégedett azzal, amit a KIMBA elért az alapítása óta: „A legfőbb célunk a közösségépítés. Olyan fiatalokat nevelünk, akik képesek kiállni a céljaikért, Magyarországért, a magyar érdekekért és a teljes birkózócsaládért. Fontos az is, hogy sportolóink ne csak a szőnyegen, hanem az életben is megállják a helyüket, kiváló magyar állampolgárrá és kiváló magyar birkózóvá váljanak. Úgy látom, és az eredmények is ezt mutatják, hogy jó és sikeres úton járunk.”

0 Tovább

Sikeres Wakeboard és Wakeskate Európa- és Afrika-bajnokságot rendezett Győr!

Véget ért a 24. Wakeboard és Wakeskate Európa- és Afrika-bajnokság Győrben. Az eseményen 19 nemzet 172 sportolója vett részt. A magyar csapat a nemzetek rangsorában – az összes kategóriát beleszámítva – az előkelő negyedik helyet szerezte meg.

A Hungarian Westside Cable Parkban lebonyolított világversenyen egy magyar érem született, Farkas Cecília jóvoltából, aki a 40+ masters kategóriában bronzérmet nyert. Több versenyző középdöntősként zárta a viadalt, de volt finalista is wakeskate-ben Farkas Katalin személyében.
Nagy sikert aratott az Eisberg jótékonysági futam is, ahol bemutatkoztak parasportoló wakeboardosok a Hungarian Westside Cable Parkban.
Shenker-Horváth Kinga, a Magyar Vízisí és Wakeboard Szövetség elnöke szerint sikeres eseményen van túl a sportág:


“A Nemzetközi Vízisí és Wakeboard Szövetség képviselőitől és a különböző nemzetiségű versenyzőktől is nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, sokan beszéltek az elismerés hangján a győri világversenyről. A hazai rendezésű nemzetközi sportesemény fantasztikus élményt adott a magyar versenyzőknek, és az utánpótlásnevelés terén is profitálhat ebből a sportág. A világ legjobb wakeboardosait láthattuk vendégül az elmúlt héten, nagyon erős mezőny gyűlt össze a különböző kategóriákban, ezért is vagyunk büszkék a csapatversenyben elért 4. helyünkre” – összegzett az elnök.

0 Tovább

Magyarország harmadik lett az utánpótlás kick-box Eb-n​​​​​​​

Az Isztambulban megrendezett utánpótlás kick-box Európa-bajnokságon – amelyen 38 ország több mint 1600 versenyzője indult – Magyarország az éremtáblázaton Nagy-Britannia és Bulgária mögött a harmadik helyen végzett. A 2028-as olimpiára pályázó sportág kontinensviadalán a sportág mind a hét szabályrendszerében, több korosztályban osztottak érmeket. A 18 éven aluli magyar fiatalok nem kevesebb, mint 29 aranyérmet szereztek.

A magyar válogatott emellett 35 ezüstéremmel és 56 bronzéremmel gazdagodott. Ezzel az éremterméssel hazánk a nemzetek között úgy lett harmadik, hogy mindössze egyetlen arannyal maradtunk le a bolgárok mögött.

A válogatott teljesítette az elvárást, hogy az első háromba kerüljön a nemzetek között, mindazonáltal az is kiderült, hogy miben kell fejlődni a jövő évi világbajnokságig – értékelt Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke.

"Örvendetes, hogy a ringben is született magyar arany, Sipos Regina győzelme mellett azonban más versenyzőkben is bíztam, de nekik most nem volt sikeres a szereplése" – mondta Galambos Péter.

A sportvezető méltatta a formagyakorlatosok sikereit, hiszen a szabályrendszerek közül itt született a legtöbb magyar arany, ami azért nagy szó, mert nemrég gyakorlatilag nem létezett ez a szakág hazánkban.

"Puravecz Péter néhány éve kezdte el szisztematikusan felépíteni a formagyakorlat szakágat, és ez az isztambuli tulajdonképpen a munkájának a csúcseredménye. Kétségtelen, hogy náluk a kategóriákban a riválisok kevesebb voltak, de ez nem von le a teljesítményük értékéből."

„Ami a pointfightingosokat illeti, ők szerezték az érmeink körülbelül negyven százalékát, a light-contact és a kick-light szakág pedig stabilan szállítja az eredményeket, ez mind dicséretes" – vélekedett Galambos Péter. Hozzátette: ugyanakkor azt is látni kell, hogy elsősorban a fiatalabbak voltak eredményesek, és a felnőtt korosztályhoz közelítő versenyzőknek pedig ezúttal kevésbé jött ki a lépés.

"Látszódnak tehát azok a pontok, ahol javítani kell a munkán, hogy a világelitben megtartsuk ezt az összességében igen előkelő helyet, az egyes szakágaknál pedig megpróbáljunk még jobban szerepelni. Az hatalmas fegyvertény, hogy ilyen nagy, közel 150 fős utánpótlás válogatottal tudtunk részt venni az Eb-n. Ez feltétlenül köszönhető a szülőknek, akik oroszlánrészt vállaltak a költségekből, de rajtuk kívül az egyesületek és a kick-box szövetség is kitett magáért" – nyilatkozta az elnök.

Utánpótlás kick-box Európa-bajnokság, Isztambul:

Európa-bajnok:

Fábián Kíra (gyermek, pointfighting, 21 kg)

Peregi Botond (gyermek, pointfighting, 24 kg)

Szántó Máté (gyermek, pointfighting, 27 kg)

Ekwoge Elong Marcus (gyermek, pointfighting, 33 kg)

Csonka Zsombor Aurél (kadet1, pointfighting, 28 kg)

Szikora Bence (kadet1, pointfighting, 37 kg)

Kányai Szebasztián (kadet1, pointfighting, 47 kg)

Opperman Zsombor (kadet2, pointfighting, 37 kg)

Haider Katrin Violett (junior, pointfighting, +70 kg)

Nagy Bálint (junior, pointfighting, +94 kg)

Gyermek fiú pointfighting csapat

Kiss Zsófia Csenge (kadet2, light-contact, 46 kg)

Varga Zsombor (kadet2, light-contact, 63 kg)

Kiss Zsófia Csenge (kadet2, kick-light, 46 kg)

Juhász Balázs (kadet2, kick-light, 69 kg)

Szemenyei Máté Bence (gyermek, formagyakorlat, kreatív)

Szilágyi Marcell (gyermek, formagyakorlat, kreatív fegyveres)

Szemenyei Máté Bence (gyermek, formagyakorlat, zenés)

Nas Míra Katalin (gyermek, formagyakorlat, zenés fegyveres)

Szilágyi Marcell (gyermek, formagyakorlat, zenés fegyveres)

Kakas Nóra Leila (kadet1, formagyakorlat, kreatív)

Nas Timur Ádám (kadet1, formagyakorlat, kreatív)

Halmágyi Nikolett (kadet1, formagyakorlat, kreatív fegyveres)

Halmágyi Nikolett (kadet1, formagyakorlat, zenés)

Maróti Olivér Donát (kadet1, formagyakorlat, zenés)

Halmágyi Nikolett (kadet1, formagyakorlat, zenés fegyveres)

Maróti Olivér Donát (kadet1, formagyakorlat, zenés fegyveres)

Kadet2 vegyes formagyakorlat csapat (zenés)

Sipos Regina (junior1, K1, 56 kg)

0 Tovább

HELYSZÍNVÁLTOZÁS  - A budapesti MVM Dome-ban lesz a 3. Hungarian Darts Trophy!

Minden idők legszínvonalasabb hazai rendezésű dartsos eseménye következik. Nyolc világbajnokot láthat a magyar közönség szeptember 22. és 24. között, emellett további világklasszisok és magyar versenyzők is tábla elé állnak az egyre dinamikusabban fejlődő sportágban. Az eredeti tervekhez képest egy ponton változik a helyzet: a 3. Hungarian Darts Trophy-nak az MVM Dome ad otthont, a korábban meghirdetett BOK Csarnok helyett.

Az MVM Dome-ba költözés oka a jegyvásárlás ütemének olyan szintű erősödése, amely rekord szurkolói számot vetít előre a versenyen. Így a sporteseményt lebonyolító Darts Event úgy döntött, hogy idén a korábban már dartsban bizonyított, nagyszerű MVM Dome-ban versenyeznek majd a legnagyobbak, azaz – többek között – Michael van Gerwen, Peter Wright, Gerwyn Price és Michael Smith.  A magyar színeket Kovács Patrik, Major Nándor, Jagicza Gábor és Vida Mihály képviseli.

„Az új helyszín a darts szempontjából nem számít újnak, hiszen 2022-ben, kitűnő körülmények között, itt az MVM Dome-ban volt a Hungarian Darts Show, fantasztikus hangulatban, világsztárokkal. Bizonyosak vagyunk, hogy a sport- és rendezvénykomplexum jó házigazdája lesz minden idők legszínvonalasabb hazai darts versenyének.” – mondta Takács Péter, a Darts Event ügyvezetője.  

Azt már korábban bejelentették, hogy erre az évre megemelkedett a verseny összdíjazása: a Hungarian Darts Trophyn 175 ezer fontot, azaz több, mint 78 millió forintot osztanak ki a dartsosok között. További hírek és jegyinformációk: dartsevent.com

Az esemény főtámogatója az MVM és a Tippmix!

0 Tovább

Újabb kassai siker!

Folytatódott a Kassa nyerő szériája. A szlovák labdarúgó Niké Liga hatodik fordulójában az Aranyosmarót (Zlaté Moravce) vendégeskedett Kassán, és a hazaiak végül 1-0-ra nyertek így újabb 3 pontot gyűjtöttek.

Az újoncnak nagyon nehéz sorsolása volt, a nyitófordulót a címvédővel játszották, azon a találkozón ikszelt a Slovannal, majd egy-két vereség is becsúszott. Az előző fordulóban 2-0-ra nyerték a keleti rangadót a Zemplín Michalovce (Nagymihály) ellen, majd következett egy sikeres kupameccs: az MFK Kezmarok (Késmárk) otthonában győztek.

Győztes csapaton ne változtass! Közhelynek tűnik, de helyenként hasznos megszívlelni. Így tett Anton Soltis is, így a keleti rangadón pályára lépő kezdőcsapattal nyitott a Kassa. A találkozó elején még egy kis felhőszakadás próbálta megzavarni a csapatokat – ez nem sikerült. Bátran kezdtek a vendégek, de a hazaiak kapusa, Kira többször is a helyén volt. A 27. percben aztán beköszönt Gressák, és megszerezte a vezetést. A félidő hajrája a vendégeké volt, de gól nem esett. A második játékrész egy része nyíltsisakos játékot hozott, de további gólt a kassaiak nem tudtak szerezni, a hazai védelem pedig rendszerint blokkolni tudott az aranyosmaróti támadások során, így maradt az 1-0.

Szlovák labdarúgó bajnokság, 6. forduló

FC Kosice – Zlate Moravce 1-0 (1-0)

Gól: 27. Gressák.

FC KOSICE: Kira - Fabiš, Krivák (86. Jakubko), Šindelář, Mizerák - Golikov, Greššák (81. Qose) - Turčák (72. Sagna), Faško (72. Faško), Pačinda - Medved (81. Liener). Edző: Anton Soltis.

FC ViOn: Slávik - Suľa, Moško, Nagy, Čonka - Brenkus (81. Ďubek, Duga, Gono (81. Weir) - Mondek, Čerepkai, Švec (46. Balaj). Edző: Vladimír Cifranič ) .

Fotó: fckosice.sk

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Éremszerzésben bízik a jiu-jitsuban induló brazil származású magyar​​​​​​​

Egy versenyző képviseli a magyar színeket jiu-jitsuban a Küzdősportok Világjátékán (World Combat Games). A szaúd-arábiai Rijádban Tereza Crisley Cordeiro de Souzának szurkolhatunk – adta hírül a multisport verseny hazai koordinációjáért felelős Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ). A földharcban (abszolút kategóriában) induló Tereza az éremszerzést tűzte ki célul maga elé. 

„Felvillanyoz, hogy a Küzdősportok Világjátékán is meg tudom mutatni, hogy mire vagyok képes, és képviselhetek egy olyan országot, amely megnyitotta szívét és ajtaját előttem. Ez Magyarország. Nem lesz könnyű dolgom, hiszen a küzdősportok csúcsversenye a Combat Games, itt lesznek a legjobbak.” – fogalmazott a brazil születésű sportoló. 

„Több szempontból is fontos ez a világverseny. Többek között bízom benne, hogy  a sportágunk is népszerűbb lesz, és én is hozzá tudok járulni a jiu-jitsu promotálásához”- tette hozzá. 

A jiu-jitsus delegáció tagja Max Carvalho – Tereza edzője –Tálos Lajos, a hazai szövetség elnöke és Spalovszky Csaba, sportszakmai alelnök, aki egyben a szövetségi kapitányi feladatokat is ellátja. 

„A Combat Games gyakorlatilag a küzdősportok olimpiája. Kettőzött erővel készülünk, és megtisztelő számunkra, hogy ott lehetünk a legjobbak között Rijádban, ahol több sportág is képviselteti magát. A jiu-jitsunak így ez egy fontos állomás lesz a fejlődéstörténetében” – mondta a szövetségi kapitány.

A jiu-jitsun kívül további nyolc sportágban lesznek magyarok, a Világjátékok Magyar Csapat kiutazását és Rijádban való versenyzését a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatja. 

Az idei Küzdősportok Világjátékát október 20. és 30. között rendezik meg. 

0 Tovább

13 arany formagyakorlatban az utánpótlás kick-box Eb-n​​​​​​​

Tizenhárom magyar aranyérem született a 18 év alatti kick-boxosok hétfőtől szombatig tartó Európa-bajnokságán a törökországi Isztambulban. A 2028-as Los Angeles-i olimpiai részvételre pályázó küzdősport hat küzdelmi szabályrendszerében (pointfighting, light-contact, kick-light, full-contact, low-kick és K1) csak a hétvégén fejeződnek be a küzdelmek, formagyakorlatban azonban már lezárultak a versengések.

Az utánpótlás Eb-n – ahol 38 ország több mint 1600 versenyzője lép tatamira és száll ringbe – a formagyakorlat versenyszámokban, a különböző korosztályokban összesen 13 arany-, 18 ezüst- és 9 bronzérmet szereztek a magyarok.

Utánpótlás kick-box Európa-bajnokság, Isztambul, a magyar érmesek:

Formagyakorlat:

Aranyérmes:

Szemenyei Máté Bence (kreatív)

Szilágyi Marcell (kreatív fegyveres)

Szemenyei Máté Bence (zenés)

Nas Míra Katalin (zenés fegyveres)

Szilágyi Marcell (zenés fegyveres)

Kakas Nóra Leila (kreatív)

Nas Timur Ádám (kreatív)

Halmágyi Nikolett (kreatív fegyveres)

Halmágyi Nikolett (zenés)

Maróti Olivér Donát (zenés)

Halmágyi Nikolett (zenés fegyveres)

Maróti Olivér Donát (zenés fegyveres)

Kadet2 vegyes csapat (zenés)

Ezüstérmes:

Szalay Benedek (kreatív)

Nas Míra Katalin (kreatív fegyveres)

Halmágyi Nikolett (kreatív)

Hunyadi Lotti (kreatív fegyveres)

Nas Levente Kamil (kreatív fegyveres)

Kakas Nóra Leila (zenés)

Nas Timur Ádám (zenés)

Hunyadi Lotti (zenés fegyveres)

Gazdag Lőrinc (zenés fegyveres)

Bak Ágnes Panna (kreatív)

Hegedűs Mátyás (kreatív)

Tar Kriszta (kreatív fegyveres)

Hegedűs Mátyás (kreatív fegyveres)

Pataki Aida (zenés)

Tar Kriszta (zenés fegyveres)

Petrovszki Márton (zenés fegyveres)

Dorner Angéla Réka (zenés fegyveres)

Kadet1 vegyes csapat (zenés)

Bronzérmes:

Nas Míra Katalin (kreatív)

Dorner Edekon (kreatív)

Maróti Olivér Donát (kreatív fegyveres)

Pataki Aida (kreatív)

Kakas Hunor Sándor (kreatív)

Bak Ágnes Panna (zenés)

Kakas Hunor Sándor (zenés)

Dorner Angéla Réka (kreatív)

Dorner Angéla Réka (kreatív fegyveres)

0 Tovább

Szombaton az Aranyosmarótot fogadja a Kassa​​​​​​​

Hazai pályán folytatná jó sorozatát a bajnokságban az FC Kassa. A szlovák labdarúgó Niké Liga 6. fordulójában a kassaiak a Zlaté Moravcét, azaz az Aranyosmarótot fogadják.

Az FC Kassa a legutóbbi bajnokiját megnyerte a Zemplín Michalovce (Nagymihály) otthonában 2-0-ra, hétközben pedig sikerrel vette a labdarúgó Szlovák Kupa második körét: az MFK Kezmarok (Késmárk) otthonában nyert 3–0-ra.

Az Aranyosmarót elleni találkozó szombaton 15.30-kor kezdődik. A korai időpont azért van, mert a kassai hokicsapat BL-meccset játszik, és a klub menedzsmentje mindig figyelt arra, hogy a szurkolók adott esetben mindkét sportágban tudják buzdítani a csapatokat.

Az újonc Kassa jelenleg a 10. a bajnokságban, míg az Aranyosmarót a 11. helyről várja a hatodik fordulót.

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Három magyar grapplinges lesz ott Rijádban​​​​​​​

Három magyar grapplinges indulhat az idei Küzdősportok Világjátékán (World Combat Games). A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) közlése szerint Tóth Alexa (no gi, 58 kg), Szmolka Nikoletta (no gi, 90 kg) és Tóth Zoltán (gi, 71 kg) lesz ott Rijádban – ebben a sportágban. Az eseményt október 20. és 30. között rendezik meg.

Hármójuk közül Szmolka Nikolettának lesz még versenye a játékok előtt. „Az utóbbi időben nem nagyon versenyeztem, így nekem kell a küzdelem. Szabadkártyával jutottam ki Rijádba, és bízom benne, hogy sikerül majd maradandót alkotnom. A játékok előtt a szeptember 19-i magyar bajnokságon indulok.” – mondta a korábbi világbajnok.

Tóth Alexa a tavalyi vb-aranyával kvalifikálta magát a multisport eseményre. A zalaegerszegi gimnazista a felnőttek között lett világelső. „Természetesen Rijádba is úgy megyek, hogy dobogóra szeretnék állni. Ebben az évben magántanuló lettem, így az élsporton van most a főhangsúly az életemben. Heti kétszer Budapesten hangolódok Rijádra, de gyakorlatilag majdnem minden nap edzem.” – számolt be felkészüléséről Tóth Alexa.

Tóth Zoltán a varsói világbajnokságon versenyzett utoljára. Az augusztusi világversenyen bronzérmes lett. „Egy éremmel Szaúd-Arábiában is kiegyeznék. Hatalmas megtiszteltetés, hogy képviselhetem Magyarországot ezen a viadalon, és úgy érzem, hogy a lengyelországi világbajnokságon megszerzett bronz újabb lendületet adott, ez remélem kitart a Combat Games-ig” – jegyezte meg Tóth.

 Gi grapplingben a küzdő felek a hagyományos ruházatban (gi-ben) vannak, és maga a ruházat is felhasználható a küzdelem során. A no gi-ben passzos ruházatban vannak a versenyzők, és ez nem használható fel a küzdelemben (a birkózáshoz hasonlóan).

A grapplinges delegációt Kovács Gábor, a hazai szövetség elnöke vezeti, míg Berkes László bíróként, Skáfár Bence pedig szövetségi kapitányként vesz részt a játékokon (Skáfár Bence egyben edzői feladatokat is ellát). A magyar csapatot edzőként erősíti még Száz Richárd és Lakatos Sándor.

A grapplingeseken kívül további nyolc sportágban lesznek még magyarok a szaúd-arábiai küzdősportos csúcseseményen, amelyre a Világjátékok Magyar Csapat a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatásával utazik ki. 

0 Tovább

A budapesti karate vb valójában rendezvények sokasága lesz...​​​​​​​

Az őszi karate világbajnokságot több olyan esemény teszi teljessé, amelyek önmagukban is komoly nemzetközi rendezvények. Lesz sportági kongresszus, bírói tanfolyam és vizsga közel 400(!) résztvevővel, és a para-karatésok világbajnoksága is speciális szervezési-rendezési feladatokat igényel. Az előkészületekről Falusi Márton, a Magyar Karate Szakszövetség (MKSZ) alelnöke számolt be, aki a szövetség részéről a vb főszervezője.

Újabb rangos világversenyt rendez Magyarország. Az atlétikai világbajnokság után,  október végén, ismét Budapest lesz egy olyan vb-nek a házigazdája, amelyen csaknem 150 ország versenyzői indulnak, ez a karate-világbajnokság. Az eseménynek a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont. Magát az október 24. és 29. között sorra kerülő főeseményt megelőzi egy bírói tanfolyam és vizsga, valamint a Karate Világszövetség (WKF) kongresszusa – tudtuk meg Falusi Mártontól.

„Arra számítunk, hogy 120-150 ország képviselteti magát a vb-n. Érdekesség, hogy a bírói tanfolyamon várhatóan 400-an vesznek részt. Ez önmagában például komoly logisztika elé állít minket. A vizsgához küzdőfelek is kellenek, erre úgy készülünk, hogy külföldről direkt ezért érkezik több karatés a meghívásunkra. Mindent egybevetve kijelenthető: Magyarországon ilyen nagy világverseny ebben a sportágban nem volt még” – mondta a sportvezető.

Az előttünk álló időszakban egy roadshow is népszerűsíti a világbajnokságot és a karatét.

„Ezzel az a célunk, hogy minél többen ismerkedjenek meg a sportággal, legyenek kíváncsiak a magyarok az októberi világbajnokságra, és minél több embert vonzzon be ez a küzdősport, kortól függetlenül. A karate ugyanis szabadidősportként is űzhető” – tette hozzá Falusi Márton.

A szervezők külön készülnek a para-karatésok versenyeztetésére is a világbajnokság alatt.

„Az egészségügyi és a szállítási feladatok is speciálisak esetükben. Külön edzéshelyszíneket, edzőpartnereket, adott esetben ápolók jelenlétét kell biztosítani, ez a területe a vb-nek már önmagában szinte egy külön rendezvénynek minősül, szervezői oldalról.”

A karate világbajnokság zökkenőmentes lebonyolítását önkéntesek százai segítik majd. Az önkéntes programnak egyébként – ahogy a nagy világversenyek esetében lenni szokott – van egy hazai és egy nemzetközi oldala is. 

További hírek és jegyinformációk: karatebudapest2023.hu

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum