Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Öttusa - Érmes remények a budapesti világbajnokságon

Tizenegy magyar indul a budapesti egyetemista öttusa-világbajnokságon. A Magyar Öttusa Szövetség, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség szervezésében sorra kerülő világversenyen a magyar csapatban öt női és hat férfi versenyző kapott helyet.

A hazai szakvezetés szerint mind a nőknél, mind a férfiaknál van esély arra, hogy magyar éremszerzéssel záruljon a vb. Július 5-én a nők, 6-án pedig a férfiak között avatnak világbajnokot. A folytatásban a vegyesváltók, végül a csapatok versenyeznek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán.

A magyar csapat tagjai

Boros Alexandra (Eszterházy Károly Egyetem)

Józan Beáta (Pécsi Tudományegyetem)

Ormándi Rebeka (Szegedi Tudományegyetem)

Réti Kamilla (Eszterházy Károly Egyetem)

Zs. Tóth Anna (Testnevelési Egyetem)

Brázda Gábor (Testnevelési Egyetem)

Bruckmann Gergő (Testnevelési Egyetem)

Farkas Martin (Pannon Egyetem)

Horváth Norbert (Óbudai Egyetem) 

Klis Krisztián (Budapesti Corvinus Egyetem)

Pataki Balázs (Budapesti Corvinus Egyetem)

Váltó(k)

A jelű váltó: Bruckmann Gergő – Réti Kamilla

B jelű váltó: Horváth Norbert – Ormándi Rebeka

Csapat(ok)

A jelű csapat: Klis Krisztián, Farkas Martin, Réti Kamilla, Ormándi Rebeka

B jelű csapat: Brázda Gábor, Pataki Balázs, Boros Alexandra, Józan Beáta

A világbajnokság programja

A versenyek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovica Campus sportlétesítményeiben lesznek, melyek ingyenesen látogathatók.

Július 3.

18:00 Megnyitó – Ludovika Campus -Campus tér

 Július 4.: férfi egyéni verseny

11:30 Úszás

13:30 Vívás

18:30 Kombinált szám (futás és lövészet)

19:00 Díjátadó

Július 5.: női egyéni verseny

11:30 Úszás

13:30 Vívás

18:30 Kombinált szám (futás és lövészet)

19:00 Díjátadó

 Július 6.: szabadnap

Július 7.: Vegyesváltó

10:30 Úszás

12:00 Vívás

16:00 Lovaglás

18:00 Kombinált szám (futás és lövészet)

18:30 Díjátadó

Július 8.: Csapatverseny

9:00 Úszás

10:30 Vívás

15:30 Lovaglás

18:00 Kombinált szám (futás és lövészet)

18:30 Díjátadás

20:00 Záróünnepség

0 Tovább

Kiss Norbi Németországban ül kamionba

Harmadik állomásához érkezik a kamion Európa-bajnokság mezőnye. Az ETRC most hétvégén a Nürburgringre látogat, a kétszeres Európa-bajnok magyar versenyző pedig reméli, hogy a tavalyihoz hasonló jó eredményeket ér el a legendás pályán - tudósít Kiss Norbert menedzsmentje.

A német Tankpool24 csapat pilótájának kifejezetten kellemes emlékei vannak a Nürburgringről, ahol egy évvel ezelőtt két második helyet szerzett. “A szombati időmérőn megnyertem a superpole-t, az első helyről indulhattam, de Adam Lacko megelőzött, második lettem. Aznap még egy kilencedik helyet szereztem, majd vasárnap megint felállhattam a dobogóra, ismét másodikként. A negyedik futamot nem tartották meg tavaly, mert annyira olajos lett a pálya, hogy versenyzésre alkalmatlanná vált” - emlékszik vissza a szombathelyi versenyző.

“Remélem, hogy ehhez hasonló végeredmények születnek, ami nem lesz egyszerű, hiszen két hete a Hungaroringen mindenki láthatta, mennyire erős a mezőny. A Nürburgringen nem a teljes pályát használjuk, nem is azt, amit a túraautó-világkupa mezőnye, hanem egy még rövidebb, a DTM-konfigurációnak megfelelő vonalvezetésen megyünk. Ezek mindig nagyon jó hangulatú hétvégék, százezer néző előtt versenyzünk, ez a kamionversenyzés igazi ünnepe.”

Kiss Norbert összetettben a második helyen áll 64 ponttal, a bajnokságot Jochen Hahn vezeti 95 ponttal.

0 Tovább

Világbajnokságot rendeznek a Ludovika Egyetemi Campuson

Egyedülálló helyszínen, az idén áprilisban átadásra került Ludovika Egyetemi Campuson rendezik július 4-től 8-ig az Egyetemi Öttusa Világbajnokságot a Magyar Öttusa Szövetség, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség szervezésében.

 

A Campus része a Ludovika Egyetemi Sportkomplexum, mely ideális az öttusa sport számára, mivel a sportág minden versenyszámát egy területen belül lehet megrendezni.

A Sportkomplexum három részből áll. Az első részen egy edzőcsarnokot találunk, melyben van egy 1418 nézőt befogadni képes lelátójú terem, mely a vívó versenyszám lebonyolítására tökéletesen alkalmas. A két csarnokot egy átriumon keresztül összekötve találjuk a 25 méteres 8 sávos medencével rendelkező uszodát, amely hivatalos versenyek megrendezésére alkalmas időmérő berendezéssel rendelkezik.

A campusfejlesztési program keretében elkészült Magyarország egyik legkorszerűbb lovardája, a Ludovika Huszár Lovarda. A világbajnokság alatt a versenylovak a lovarda istállójában lesznek elhelyezve és a lovardához tartozó díjugrató pályát fogják használni. A körülmények a Nemzetközi Öttusa Szövetség szerint is egyedülállóak.

A hagyományos öttusához képest az elmúlt években a lövészet és a futás már egy kombinált számként szerepel. Ezzel a sportág egy új kihívás elé került, mivel a futás célzónáját speciálisan kell a lőállások miatt kialakítani. A campus területén található Orczy-park Nagyrétje tökéletes erre a célra, mivel mérete miatt kialakítható egy 40 lőállással rendelkező célzóna, ahol mobillelátók mellett az eredményhirdetéseket is meg lehet tartani. A campus területének mérete és kialakítása miatt tökéletesen alkalmas arra is, hogy a sportolókat a pálya mellett lehessen elszállásolni az Orczy Úti Kollégiumban, így a Ludovika Egyetemi Campus valóban ideális helyszín lesz az egyetemista öttusázóknak július 4. és 8. között.

Prof. Dr. Kiss Ádám a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség elnöke így nyilatkozott az egy hét múlva kezdődő egyetemi világbajnokságról:

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnökeként számos hazai és nemzetközi egyetemi sporteseményen vettem részt, melyek közül sokat az általam vezetett szövetséggel és partnereivel közösen rendeztünk Magyarországon.

Az Öttusa Egyetemi Világbajnokság (EVB) azonban több okból is különleges helyet foglal el a szívemben. Egyrészt, mert idén július 4-8. között sporttörténelmet írunk, hiszen ebben a sportágban ez lesz az első egyetemi VB mely legelső rendezését a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) három évvel ezelőtt hazánknak ítélt.

Másrészt az EVB tisztelgés a sportág hazai hagyománya és eredményessége előtt, melyek nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ), a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) és a MEFS közös pályázata nyerte el e nagyszabású esemény rendezési jogát.

Harmadsorban az egyetemi világbajnokság helyszíne Budapest, ahol eddig még nem rendeztünk egyetemi világbajnokságot, szűkebb helyszíne pedig az a Ludovika Campus (Orczy-kert), ahol a magyar öttusa története összefonódik a hellyel, hiszen 1927. áprilisában e helyszín adott otthont az első magyarországi öttusa verseny két számának is. A hazai felsőfokú közszolgálati képzés zászlóshajója, az NKE újonnan épített sportkomplexumaival, versenyhelyszíneivel és kollégiumaival bizton állítom, hogy méltó helyszínnek ígérkezik a Ludovika.

A Magyarországon hagyományosan rendkívül eredményes sportágnak számító öttusa számtalan olimpiai és világbajnokot nevelt már ki, így reméljük e sportág első egyetemi világbajnokságán is számos aranyéremmel öregbítik majd hazánk hírnevét egyetemista sportolóink.

0 Tovább

Sportdiplomáciai mérföldkőhöz ért a magyar kick-box

Hatalmas megtiszteltetés érte a tízszeres világbajnok Mórádi Zsoltot: a 30 éves magyar klasszist a WAKO kick-box világszövetség sportolói bizottságának elnökévé választották a közelmúltban. A csepeli Halker-Király Team versenyzője ezzel belépőt kapott a szervezet vezető döntéshozói körébe is, ahol  edzője, Király István mellett a második magyarként képviselheti a sportág hazai művelőinek érdekét.

 

A kick-box történetének legsikeresebb versenyzője évek óta tevékeny szervezőként és sportdiplomataként is. A WAKO-tól kapott felelősségteljes feladat sem teljesen új a számára, hiszen már 2017 óta bizonyítja rátermettségét az európai szervezet sportolói bizottsági elnökeként.

„Nem ért váratlanul a felkérés, de természetesen nagy megtiszteltetésnek vettem és azonnal elfogadtam. Több mint egy éve dolgozom az európai szövetségben, a WAKO láthatta az aktivitásomat, a munkamorálomat, és azt, hogy milyen eredményeket értünk el.”

A sportág egyik világsztárjának számító Mórádi Zsolt legutóbb a rekordlétszámú budapesti világkupán bizonyíthatott szervezőként, 2019-ben pedig a még nagyobb szakmai feladatnak ígérkező, többezer résztvevős hazai rendezésű utánpótlás Európa-bajnokságon dolgozhat majd – immár nem csak a Magyar Kick-box Szakszövetség berkein belül.

„A WAKO sportolói bizottsági elnökeként három fő célom van. Az első a sportolók érdekeinek a képviselete. A második a tömegesítés, vagyis a sportág népszerűsítése, erre már több programunk is volt európai országokban, ahol kevésbé volt erős a válogatott, illetve kevés művelője volt a kick-boxnak. A harmadik pedig – ami személyes célom is – a nagyobb, A-kategóriás kick-box versenyek színvonalának a növelése: a szervezés minőségének javítása, illetve a sportolók és edzők részvételének kényelmesebbé tétele.”

Mindezt továbbra is aktív sportolóként tervezi véghezvinni a magyar klasszis, aki július elején az Egyesült Államok legnagyobb és legrangosabb kick-box versenyén – amelyet tavaly saját súlycsoportjában és a Grand Champion kategóriában is megnyert – zárja a versenyszezont Orlandóban. A nyár további részében egyebek mellett Spanyolországban és Argentínában is tart majd szemináriumokat, ősztől pedig az Európa-bajnokságra készül, ahol a címvédés lesz a célja.

Mórádi Zsolt kinevezésével példátlan sikert könyvelhet el a Magyar Kick-box Szakszövetség, hiszen most először delegál két tagot is a WAKO legfelsőbb döntéshozói szervébe. A csepeli világklasszis ráadásul saját edzőjéhez, a magyar és a világszövetségben egyaránt alelnöki tisztséget ellátó válogatott edző, Király Istvánhoz csatlakozik.

0 Tovább

Két magyar érem az egyik legnagyobb európai utánpótlás fallabda Grand Prix-n

Négy korosztályban közel kétszáz versenyző részvételével rendezték meg a hétvégén az olaszországi Riccione városában a 2018-as Italian Junior Opent, az egyik legnagyobb európai Grand Prix-versenyt, amelyről a magyarok egy arany- és egy ezüstéremmel tértek haza – tudtuk meg a hazai szövetségtől. 

 

  

A dobogó legtetejére Chinyere Hannah Chukwu jutott fel, az európai rangsor második helyén álló magyar versenyző első kiemeltként ő a 15 éven aluliak versenyében szettveszteség nélkül sorrendben egy amerikai, egy svájci, egy svéd és a döntőben egy szlovák játékost legyőzve diadalmaskodott.

Dévald Tamást ugyancsak az első helyen rangsorolták a szervezők, a 17 éven aluliak között egészen a fináléig menetelt, ott azonban végül három játszmában kikapott a második helyen kiemelt spanyol Augusto Ortigosa Pereztől.

Bátyja, Péter az U19-es között óriási lendülettel kezdett, hiszen első két mérkőzésén összesen 25 pontot értek el ellene a riválisok, az elődöntőben azonban testvéréhez hasonlóan egy spanyol ellenféllel szemben maradt alul, drámai ötszettes csatában. A bronzmérkőzésen újabb szoros mérkőzésen, négy játszmában kapott ki liechtensteini ellenfelétől.

Az olaszországi Grand Prix-n még Simon Dániel (U17) egy hetedik, Laskai Vanda (U17) pedig egy nyolcadik helyet gyűjtött, Nagy Simon (U17) pedig a 11. helyen végzett.

0 Tovább

Magyar aranyak az olaszországi kick-box világkupán

Veres Roland, Busa Andrea és Nagy Henrietta sikereit hozta a Riminiben megrendezett kick-box Világkupa, amelyen 36 ország közel 1300 versenyzője indult. A 19 éves létére világsztárnak számító Veres Roland három elsőséget szerzett, míg a két női sportoló két-két aranyérem részese volt – valamennyien a pointfighting szabályrendszerben diadalmaskodtak. 

 



A tavalyi budapesti vb legeredményesebb versenyzőjének bizonyult Veres Roland négy versenyszámban indult az olaszországi világkupán, és mind a négyben dobogóra állhatott. Az 57 kg-os súlycsoport mellett tatamira lépett az eggyel nagyobbak között, a 63 kilóban is: egyik kategóriában sem talált legyőzőre. Szintén győzött csapatban a Halker-Király Team együttesével, ahol testvére, Veres Alex mellett a félig-meddig már visszavonult, kilencszeres világbajnok Jároszkievicz Krisztián és Nagy Henrietta voltak a társai. 

A csepeli kick-boxos egyetlen vereségét a súlycsoport nélküli, úgynevezett Grand Champion versenyszámban szenvedte el, ahol végül bronzérmes lett.

A hölgyeknél ugyanakkor magyar győztese lett a Grand Championnak: a nagyszabású májusi budapesti világkupa (három aranyérmével) legjobb magyarja, Busa Andrea diadalmaskodott. A szegedi sportoló emellett súlycsoportjában, a 65 kg-ban sem talált legyőzőre. 

A csapattal aranyérmet nyert Nagy Henrietta egyéniben egy-egy arannyal és bronzzal gyarapította éremgyűjteményét.

Az utánpótlás és kezdő kategóriákat is beleértve a magyarok összességében nyolc első, öt második és hét harmadik helyezéssel zártak Riminiben.

Kick-box Világkupa, Rimini, a felnőtt magyar érmesek a haladó kategóriákban:

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: 1. Veres Roland
63 kg: 1. Veres Roland
Grand Champion: 3. Veres Roland
Nők:
50 kg: 2. Murvai Lívia
55 kg: 3. Murvai Lívia
65 kg: 1. Busa Andrea
70 kg: 1. Nagy Henrietta
+70 kg: 3. Nagy Henrietta
Grand Champion: 1. Busa Andrea
Csapat: 1. Halker-Király Team (Jároszkievicz Krisztián, Veres Alex, Veres Roland, Nagy Henrietta)

Zenés formagyakorlat: 
Férfiak: 

Kemény stílusú: 2. Puravecz Péter
Kemény stílusú fegyveres: 3. Puravecz Péter

0 Tovább

Running Warriors – Az Eb előtt országos bajnoki futamot rendeztek Bánkon

Fantasztikus versenyeket hozott a Running Warriors! A Bánkon megrendezett terepakadályfutó viadal egyben országos bajnoki futam is volt, ahol rajthoz állt többek között az Európa-bajnokságon induló két válogatott versenyző is.

 

Az Eb-induló Erdősi Tímea Terézia kisebb serüléssel küszködve 3. helyet szerezte meg a 4+ kilométeres országos bajnoki futamon, itt Páder Zsófia lett a bajnok. A férfiaknál Martyin László ügyességének, és rendkívüli gyorsaságának nagy szerepe volt, a szintén Európa-bajnoki résztvevő sportember megnyerte az országos bajnoki futamot (4+ km), győzött a nyílt futamon és bronzérmes lett a 8+ kilométeres távon.

„Az OCR-akadályokkal megtűzdelve sok vizes tereppel és ’cipekedéssel’ kellett a futóknak megküzdeniük, de a sikeres felkészülésnek köszönhetően mindenki a legjobb formáját hozta” – összegzett Zimányi Gábor, a Magyar Terepakadályfutó Szövetség (TEFUTSZ) szakmai igazgatója.

Erdősi Tímeán és Martyin Lászlón kívül Zimányi Gábor is kiutazik az esbjergi Eb-re, aki csapatvezetőként lesz ott a sporttörténelmi kontinensbajnokságon.

0 Tovább

Birkózó-vb - Kovács István a szabadfogású szakág fellendülését reméli a világbajnokságtól

Kovács István, az eddigi egyetlen magyar szabadfogású világbajnok abban bízik, hogy az októberi, budapesti birkózó-vb után sok gyerek fordul majd a sportág felé, s a szakág is új lendületet kap.

    "Én már nagyon szívesen látnék magam mellett magyar világbajnokot ebben a fogásnemben" - nyilatkozta az MTI-nek a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke, aki 39 éve, San Diegóban, a 82 kilogrammos súlycsoportban nyert vb-aranyérmet. - "Emlékszem, 1979-ben, a sikeres világbajnokság után sok gyerek ment el a birkózócsarnokokba. Voltak olyan gyerekversenyek, amelyeken a nagy indulói létszám miatt majdhogynem kezelhetetlen volt a helyzet."

    Kovács reméli, hogy a hazai vb után hasonló helyzet áll majd elő, s abból hosszútávon a szabadfogás is profitálhat.

    Az 1980-as moszkvai olimpián bronzérmes Kovács a szövetségben azt a feladatot kapta Németh Szilárd elnöktől, hogy "felépítse" a szabadfogást és segítse a női szakágat, s mint mondta, ebben a munkában kiemelt szerepe lesz az őszi világbajnokságnak.

    "Nagyon sok olyan fiatalnak, aki már benne van a sportágban, hatalmas lehetőség lesz ez a vb. Nagy lökést adhat a birkózópalántáknak az, hogy a szőnyeg széléről végigszurkolhatják ezt a világversenyt. Természetesen számítunk olyan fiatalokra is, akik talán még csak kacérkodnak azzal a gondolattal, hogy elkezdik a birkózást" - jelentette ki Kovács István.

    A budapesti birkózó-világbajnokságot október 20. és 28. között rendezik a Papp László Sportarénában.

https://budapestwrestling2018.com/

0 Tovább

Lakatos Gergely Európa-bajnok lett dartsban

Egy arany- és egy bronzérmet nyertek a magyar dartsosok az olaszországi Caorléban megrendezett soft Európa-bajnokságon. Az utánpótlás korosztályban Lakatos Gergely a fiúknál Európa-bajnoki címet nyert, míg a lányoknál Czipó Vivien a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

 

A magyar utánpótlás sportolók sikereit hozta a European Dart Union kontinensbajnokság. Lakatos Gergely az U18-as kategóriában szenzációs játékkal, a főágról, vereség nélkül bizonyította, hogy jelenleg ő a legjobb ifjúsági versenyző a földrészen.

Czipó Vivien szintén az U18-as korosztályban szerzett érmet. A tavalyi Európa-bajnoknak a címvédés ugyan nem sikerült, de így is egy csodálatos bronzéremmel zárta a versenyt.

Az U18-as csapatunk az ötödik helyen zárta a soft Eb-t, akárcsak a felnőttek között a magyar női együttes. A férfi felnőtt csapat a hetedik helyen végzett. A Czipó Vivien-Kovács Patrik vegyes páros szintén egy ötödik hellyel tért haza.

A dartsban két szakágat különböztetnek meg, a tábla és a nyilak anyagától függően. Steel dartsnak nevezik azt a játékot, amikor fémhegyű nyíllal dobnak, soft dartsnak pedig azt, amikor a játékosok automata gépekre játszanak műanyag hegyű nyilakkal.

0 Tovább

Szumó Európa-kupa: Szilágyi három érmet is begyűjtött

Szilágyi Erik Lengyelországban is remekelt. A fiatal magyar szumós a felnőttek és a juniorok között is dobogóra állt a Világjátékok-kvalifikációs versenyen.

 

Krotoszyn adott otthont a szumósok legutóbbi Világjátékok-kvalifikációs versenyének, amely Európa-kupa is volt egyben. Szilágyi Erik a felnőttek között a 92 kilósok mezőnyében ezüstérmet szerzett, míg a junioroknál megnyerte a 100 kilogrammos súlycsoport küzdelmeit, az openben pedig második lett. A tehetséges magyar szumós elindult a felnőttek nyílt versenyében is, ott végül a 9. helyen végzett. A szumósoknál az open kategóriában nincsenek súlycsoportok, így bárki összekerülhet bárkivel.

Berregi Bernadett (+75 kg) is dobogóra állt Krotoszynban, miután a junioroknál a saját súlycsoportjában, és openben is ezüstérmes lett.

A felnőtt +115 kilogrammos mezőnyben közel volt az éremszerzéshez Papp Arnold is, de végül az 5. helyen végzett a súlycsoportjában, az openben pedig a 7. helyen zárt.

0 Tovább

Terepakadályfutó Eb - Erdősi Tímea és Martyin László utazhat Dániába!

Döntött a Terepakadályfutó Szövetség (TEFUTSZ) elnöksége: kétfős magyar különítmény vesz részt a dániai terepakadályfutó Európa-bajnokságon. A június végén, július elején Esbjergben megrendezendő kontinensviadalon Erdősi Tímea Terézia és Martyin László áll rajthoz – tudtuk meg Stépán Zsolttól, a TEFUTSZ elnökétől.

 

„Mindenképp sporttörténelmi lesz számunkra ez az Európa-bajnokság, hiszen a magyar szövetség tavalyi megalakulása óta először delegálunk magyar versenyzőt világversenyre. Erdősi Tímea és Martyin László is jól teljesített a hazai válogató versenyeken, az Eb-n pedig mindketten az elit kategóriában állnak rajthoz Dániában. Megjósolhatatlan, hogy milyen eredmények születnek az Eb-n. Főleg a rövidtávon, azaz 3 kilométeren gyakorlatilag másodperceken fognak múlni az egyes helyezések” – mondta Stépán Zsolt.

Erdősi Tímeán és Martyin Lászlón kívül Zimányi Gábor is kiutazik az Eb-re, aki csapatvezetőként lesz ott a sporttörténelmi kontinensbajnokságon.

A TEFUTSZ vezetősége a tavalyi megalakulás óta azon dolgozik, hogy a terepakadályfutást meghonosítsa Magyarországon. A nemzetközi szövetség (OCR) rekordidő alatt felvette a nemzeti tagszövetségei közé a magyar szervezetet és folyamatosan szakmai segítséget nyújt a TEFUTSZ-nak.

0 Tovább

Csúcsokat döntenek a dragonosok​​​​​​​

Sikeres vb-felkészüléssel és eredményes Eb-válogatóval zárult a Magyar Bajnokság Fadd-Domboriban.

Húzd, húzd, bírod még… Ilyen és ehhez hasonló harsogással biztatták a dragonosokat Fadd-Domboriban, a 16. Sárkányhajó Magyar Bajnokságon, ami a magyar csapatok utolsó nagy megmérettetése volt az 5 hét múlva elrajtoló Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokság előtt – áll a hazai szövetség beszámolójában.

Bár a figyelem teljes fókusza a nyári világbajnokságra koncentrálódik a hétvége valódi tétje az augusztusban Brandenburgban megrendezendő 13. EDBF Nemeztek Közötti Európa-bajnokságra való válogató volt – mondja Sziklenka László, akit a világ egyik legjobb kormányosaként tart számon a sárkányhajós társadalom és, akinek köszönhetően 1997-ben hazánkba is eljutott ez a rendkívül színes és közösségépítő sport.

Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke szerint az eddig legsikeresebb magyar bajnokságot tudhatja maga mögött a szövetség, ugyanis soha nem volt még ilyen magas az induló csapatok száma.   A 12 egyesületből és 4 szabadidős csapatból összeálló mezőnyben kiemelten jól szerepeltek a Dunai Sárkányok Vác és a Rába Dragon SE sportolói. A nők közötti megmérettetésben a váciak mellett a Körös Dragon SE és a Lapátolók csapata volt az, akik kiemelkedtek a mezőnyből – mondja Sziklenka László. Minden egyes lapáthúzásnál érezhető volt, hogy a csapatok ezt a 3 napot a világbajnokságra való felkészülés utolsó nagy erőpróbájaként aposztrofálják, hiszen voltak csapatok, akik erőn felül teljesítve duplázták, sőt triplázták a rajthoz állások számát.

0 Tovább

Lengyelországban kvalifikálnak a Világjátékokra a szumósok​​​​​​​

Lengyelországban folytatódik a szumósok Világjátékok-kvalifikációja. Az előttünk álló hétvégén a Krotoszynban megrendezendő Európa-kupán négy magyar indul – tudtuk meg a Magyar Szumó Szövetségtől.

A szumósok már az év elején megkezdték Világjátékok-kvalifikációt. A világversenyeken kívül külön kvalifikációs viadalokat is rendeznek, az ott szerzett pontokat összesítik, és akkor derül ki, hogy kik indulhatnak a 2021-es birminghami játékokon.

Lengyelországban Berregi Bernadett (95 kg), Nemes Dávid (nehézsúly), Szilágyi Erik (92 kg) és Pap Arnold (+ 115 kg) képviseli a magyar színeket.

A magyar szumó-válogatott tagjai legutóbb a bradenburgi Európa-kupán vettek részt, ahol hét érmet, köztük Forgó Fruzsina és Molnár Tamás révén két aranyat nyertek. A brandenburgi EK is Világjátékok-kvalifikációs verseny volt.

Fotó: Vörös Nándor

0 Tovább

Ultrafutás – Eb után magyar bajnoki siker

Nem sokat pihent Makai Viktória a 24 órás Európa-bajnokság után. A magyar ultrafutó ugyanis elindult a 12 órás országos bajnokságon, amelyet végül megnyert.

 

A bajnokságot Velencén rendezték meg. Rendhagyó módon a rajtra este 8 órakor került sor, így a futók jórészt éjszaka teljesítették a versenyt. A meleg ennek ellenére megtizedelte a mezőnyt, kiugró eredményre egyedül a férfi győztes, Bódis Tamás volt képes, aki a 12 óra alatt 154.182 kilométert teljesített. Ez az eredmény az elmúlt 3 év legjobb nemzetközi teljesítménye, a magyar örökranglistán pedig minden idők második legjobbja.

Eredmények:

Férfiak:

1. Bódis Tamás - 154,182 km

2. Szabó Péter - 122,252 km

3. Tihor Csaba - 117, 994 km

Nők:

Makai Viktória - 127,260 km

Szabó Csilla - 123,154 km

Horváth Anikó - 104,148 km

0 Tovább

Birkózó-vb - Sike András legalább két kötöttfogású éremre számít

Sike András, a kötöttfogású szakág szövetségi kapitánya legalább két éremre számít az októberi, budapesti birkózó-világbajnokságon, mely szerinte a sportág hazai jövője szempontjából is nagyon fontos verseny lesz – tudósít az MTI.

"Sokat dolgozunk azért, hogy ez a vb olyan legyen, amely méltó a magyar birkózáshoz" - nyilatkozta a szakember, hozzátéve, hogy profi csapat segíti a munkáját, erőnléti edzők, sportpszichológus és dietetikus is dolgozik a birkózókkal. - "Ez a vb nagy mértékben meghatározhatja a sportág jövőjét itthon, így fontos, hogy mindenki kihozza magából a maximumot."

A felkészülésről szólva Szöul olimpiai bajnoka elsősorban azt említette meg, hogy a május elején a dagesztáni Kaszpijszkban rendezett Európa-bajnokság a lehető legjobb időpontban volt. A szabályváltozások miatt ugyanis az idei évtől ismét új helyzethez kell alkalmazkodniuk a birkózóknak, s a kontinensviadalon élesben lehetett tesztelni azt, hogy az addigi felkészülés megfelelő volt-e az új rendszerhez.

"A keretben több meghatározó versenyző 30 év körül van, szempontjukból nagyon fontos információkat kaptunk az Eb-n, hogy miként alakuljon a formaidőzítésük" - tette hozzá Sike András.

A budapesti világbajnokságon minimum két éremmel számol a szakember, aki leginkább annak örülne, ha magyar versenyzőnek szólhatna majd a himnusz a Papp László Sportarénában.

A válogatott keret tagjai a jövő hétvégén sorra kerülő győri Magyar Nagydíj után kapnak két hét pihenőt, de teljesen akkor sem állhatnak le az edzéssel.

"Csak akkor várhatunk jó eredményeket a vb-n, ha elvégezzük a kellő mennyiségű edzésmunkát" - szögezte le a kapitány.

A 2018-as birkózó-világbajnokságot október 20. és 28. között a Papp László Sportarénában rendezik meg.

0 Tovább

Jön a Running Warriors

Június 17-én rendezik meg a Running Warriors-t. A terep-akadályfutóknál a bánki viadal magyar bajnoki futam is lesz egyben. Az eseményen a profikon kívül bárki rajthoz állhat a nyílt kategóriában.

 

Az országos bajnoki futamot a 4+ kilométeres kategóriában rendezik meg. A Terep-akadályfutó Szövetség (TEFUTSZ) információi szerint a nemzetközi szövetség (OCR) szabványai szerint épül fel a bánki pálya. „A 4+ kilométeres távon az indulóknak meg kell majd küzdeniük az indulóknak több mint 10 akadállyal, köztük lesznek olyanok is, amelyek az OCR előírásai szerint épülnek fel” – mondta Stépán Zsolt, a TEFUTSZ elnöke.

A terep-akadályfutó szövetség által rendezett viadalokon az élsportolókon kívül a hobbifutók is rajthoz állhatnak a nyílt kategóriákban, ez nem lesz másként Bánkon sem. „A célunk az, hogy minél többen kipróbálhassák magukat ebben a nemzetközi szinten is egyre dinamikusabban fejlődő sportágban. A bánki bajnoki futam magyar bajnoki állomás is lesz egyben.” – tette hozzá Rozina Tamás, a TEFUTSZ alelnöke.

Bővebb információk a Running Warriors-szal kapcsolatban a verseny hivatalos honlapján, a www.runningwarriors.hu –n olvashatók.

0 Tovább

53. Savaria Nemzetközi Táncverseny: Orosz siker Szombathelyen

Orosz győzelemmel fejeződött be az idei Tíztánc Világkupa! Az 53. Savaria Nemzetközi Táncverseny kiemelt versenyszámát ugyanis Szimjon Hrzsanovszkij és Elizaveta Lihina nyerte meg.

 

A magyar színeket Hegyes Bertalan János és Farkas Boglárka képviselte Szombathelyen, a páros végül éppen csak lemaradt a hatos fináléról és így a hetedik helyet szerezte meg. Az ezüstérmet az Errol Williamson, Ami Williamson amerikai duó nyakába akasztották, míg a dobogó harmadik fokára az Armand Fazullin és Klaudia Iwanska alkotta lengyel kettős állhatott fel.

A tíztánc a legösszetettebb kategória a táncsportban. A verseny során a párosok a latin- és a standardtáncokat is előadják több körben, így a közönség láthat angol keringőt, tangót, bécsi keringőt, slowfoxot, quickstepet, cha-cah-chát, szambát, rumbát, paso doblét, és jive-ot.

0 Tovább

Magyar érmek a ju-jitsu Európa-bajnokságon

A felnőtteknél és a masters korosztályban is szereztek egy bronzérmet a magyarok a ju-jitsu Európa-bajnokságon. Az eseményen, amelynek a lengyelországi Gliwice városa adott otthont, a Magyar Sport Ju-jitsu Szakszövetség hatfős válogatottal képviseltette magát.

 

A verseny érdekessége volt, hogy a felnőtt korosztály mellett az idősebb versenyzők is pástra léphettek – masters elnevezéssel – duo system, fighting system és ne-waza system versenyszámokban.

A magyaroknak az 1. Budapest Open alkalmával lehetett kvalifikációt szerezniük az Európa-bajnokságra: így alakult ki a hatfős induló csapat, amely öt versenyszámban mérte össze tudását az Európa 22 országából érkezett riválisokkal.

A felnőtteknél kellemes meglepetésre a Krupa Ádám-Ledneczki Péter kettős dobogóra állhatott a duo versenyszámban. Ennek jellegzetessége, hogy a párosok előre begyakorolt önvédelmi gyakorlatot mutatnak be, amelyet a bírók hét szempont szerint értékelnek. A magyarok veretlenül jutottak el az elődöntőig, ahol a későbbi aranyérmes román párostól hosszabbításban maradtak alul. Ezzel a teljesítménnyel bronzérmet szereztek.

Ziegler Csaba a mastersek között küzdött a +85 kg-os fighting kategóriában, ahol szintén bronzéremig jutott. Ezzel megszületett a magyar sport ju-jitsu első masters kategóriás érme.

Ne-waza versenyszámban a felnőtteknél Gáspár Lívia a negyedik, az idősebbeknél pedig Wéber Zsolt az ötödik, míg Szekeres Ákos a nyolcadik helyen végzett.

A magyar versenyzők nem pihenhetnek sokáig, mivel júliusban először rendezik meg a ju-jitsu European Beach Games elnevezésű viadalt, majd a nyár után következik a világbajnokság.

0 Tovább

Birkózó-vb - Hegedüs Csaba szerint minden idők legjobb világbajnoksága lehet a budapesti​​​​​​​

Nenad Lalovic, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) elnöke az év elején jelezte, hogy azt szeretné, ha az októberi budapesti világbajnokság minden idők legjobbja lenne, s Hegedüs Csaba, a magyar szövetség korábbi elnöke szerint erre minden esély meg is van – tudósít az MTI.

    A 1972-es müncheni olimpián aranyérmes Hegedüs - a Papp László Sportarénában sorra kerülő vb egyik nagykövete - úgy látja: az elmúlt években, évtizedekben rendezett világversenyek kellő alapot adnak ahhoz, hogy kiemelkedő színvonalú világbajnokságnak adjon otthon a magyar főváros.
    "Az elmúlt 20-30 évben nagyon sok korosztályos világversenyt rendezett a Magyar Birkózó Szövetség. Több világ- és Európa-bajnokságot láthatott a hazai közönség, a nemzetközi szövetség pedig minden egyes alkalommal elismerően értékelte a magyarok munkáját" - mondta Hegedüs Csaba. - "Szellemi vonatkozásban tehát megvan az a tőke, amely egy újabb jó vb-t eredményezhet. Ráadásul a kormányzat kiemelten támogatja a hazai rendezésű eseményeket, úgyhogy minden adott arra, hogy októberben ismét egy színvonalas világbajnokságot láthassunk". 
    A sportág legendás alakja arra is felhívta a figyelmet, hogy a Magyarországon rendezett világversenyeken rendre rekordlétszám volt, s most is várhatóan több mint 100 ország legjobbjai jönnek majd Budapestre.
    A 100. magyar ötkarikás aranyat megszerző Hegedüs úgy látja, a jelenlegi válogatott lelkes birkózókból áll, akik közül külön is szorít a Lőrincz-testvéreknek, a háromszoros Eb-győztes, olimpiai és vb-ezüstérmes Tamásnak és öccsének, az Eb-győztes vb-harmadik, olimpiai ötödik Viktornak.
    "Tamás és Viktor is világnagyságnak számít. Arra kérem a Jóistent, hogy minden úgy alakuljon esetükben, ahogy azt elképzelték, elképzeltük. Nagyon megérdemlik. Tudomásom szerint nem volt még olyan a sportág történetében, hogy két testvér otthon nyerjen világbajnokságot. Nagyon szorítok, hogy történelmet írjanak" - nyilatkozott Hegedüs Csaba. 
    A 2018-as birkózó-világbajnokságot október 20. és 28. között a Papp László Sportarénában rendezik meg.

0 Tovább

Keszthelyi Vivien GT-kategóriában pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratta a Hungaroringen

Óriási hazai siker a DTM hungaroringi hétvégéjén: dobogó második fokán ünnepelhette a magyar közönség a 17 éves pilótát – tudósít a VRS Sport.

 

 A vasárnapi időmérőn a hétvége második leggyorsabb időeredményével megszerzett rajtpozícióból indulva, a tanuló évében nem elvárt eredményként a futamon szerzett második helyezésével a hátsókerék-meghajtású nagy túraautó (GT) kategóriában pályafutása eddigi legnagyobb sikerét aratta Keszthelyi Vivien. A világ legfiatalabb GT-kategóriás női autóversenyzője a német túraautó-bajnoksággal (DTM) együtt megrendezett Audi R8 LMS Cup harmadik, hungaroringi versenyhétvégéjén örvendeztette meg szurkolóit.

A német Audi Sport tehetséggondozó akadémiáján immár harmadik éve pallérozódó magyar pilótán a szombati első időmérőn a technika, illetve a folyamatosan váltakozó esős időjárás is kifogott, ezért a hatodik helyről vághatott csak neki a nyitófutamnak. A verseny során folyamatosan a dobogósokéhoz hasonlóan jó időket autózott, és a körülményeket figyelembe véve bravúrosnak számító negyedik helyet szerezte meg. Ez is megmutatta, hogy mennyire fontos a jó rajtpozíció egy olyan sorozatban, mint az újonnan indult Audi R8 LMS Cup, ahol ellenőrzötten egyforma autókkal állnak rajthoz a pilóták.

A vasárnapi időmérőre sikerült a szombati problémákat kiküszöbölni, így extra motivációval érkezett Keszthelyi Vivien, s a kvalifikáción egyedül már csak a rendkívül tapasztalt, tízéves nemzetközi GT-rutinnal rendelkező, az összetett pontversenyt vezető német Kris Heidorn tudta megelőzni.

A futamon a 17 éves magyar pilóta jól kapta el a rajtot, s bár mögötte többen is próbálkoztak, fiatal korát meghazudtoló rutinnal verte vissza ezeket a támadásokat, folyamatosan növelve előnyét az őt üldözőkkel szemben.

A fél óra plusz egy körre tervezett futam során Keszthelyi Vivien hiba nélkül vezetett, s közel 8 másodperc volt az előnye az őt követő lengyel Paziewskivel szemben, amikor a táv kétharmadánál, 10 perccel a tervezett leintés előtt váratlanul előtt eleredt az eső a Hungaroring fölött. A versenybírók - tekintettel arra, hogy néhány órával korábban, a DTM futama során épp emiatt súlyos sérülések történtek a boxutcában - piros zászlóval véget vetettek a versenynek. Ez természetesen nem zavarta az autójából hatalmas mosollyal kiszálló magyar versenyzőt, akit a vetélytársak és az Audi Sport vezetői is köszöntöttek a dobogós ceremónia előtt.

Keszthelyi Vivien, aki 15 évesen már TCR kategóriájú autóval kétszeres magyar bajnoki címet szerzett, tavaly az Audi TT Cupban a nemzetközi sorozatok történetének legfiatalabb magyar pontszerzője lett, és idén először versenyez hátsókerék-meghajtású nagy túraautóval (GT), több mint két év kihagyás után először állhatott rajthoz hazai közönség előtt.

A kupasorozatban most egy kéthónapos nyári szünet következik, majd az angliai Brands Hatch-i pályán folytatódik a küzdelem.

KESZTHELYI VIVIEN NYILATKOZATA:

"Egy versenyzőnek mindig sokat ad a hazai közönség támogatása, egy ilyen szép eredmény birtokában pedig még jobb kedvvel megyek nyári szünetre. Most egy kis pihenő következik, azt követően viszont megkezdem a felkészülést a szezon második felére. Ez az első évem hátsókerék-meghajtású sorozatban, rengeteg tapasztalatot kell még szereznem, de úgy érzem, egyre nagyobb az összhang az autó és köztem, és bízom benne, hogy a jövőben is hasonlóan szép eredményeket érünk majd el közösen. Még egyszer köszönöm a támogatást a csapatomnak és az összes szurkolónak is, felejthetetlenné tették a „visszatérést" a hazai pályára."

0 Tovább

Szkander Eb - Kőváriné Ivánfi Brigitta három érmet nyert

Több éremmel és értékes pontszerző helyezésekkel térhet haza a magyar szkander-válogatott a szófiai Európa-bajnokságról.

 

Kőváriné Ivánfi Brigitta három éremmel fejezte be a szkander Európa-bajnokságot. A magyar válogatott egyik erőssége bal kézzel, a 70 kilogrammosok között bronzérmes lett a szófiai kontinensbajnokságon. Kőváriné Ivánfi Brigittának ez volt az első világversenye, amikor a felnőtt kategória mellett a masters mezőnyben is elindult, ott jobbal és ballal is Európa-bajnoki címet szerzett.

Ugyancsak a masters mezőnyben volt eredményes Dobrocsi János is, aki a 90 kilósok között ezüstérmes lett. A masters 70 kilogrammos férfiaknál is volt egy magyar éremszerző: Kőrösi Tibor harmadik lett.

A paraszkanderosok közül Farkas István és Budai Miklós volt a legeredményesebb, Farkas a juniorok között, Budai pedig a felnőtteknél lett bronzérmes.

Az Európa-bajnokság előtt Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke úgy fogalmazott, hogy több érmet vár a magyar csapattól, de nem szabad arról megfeledkezni, hogy több kategóriában is generációváltás van. A dobogós helyezéseken túl több értékes pontszerző helyezéssel is gazdagodott a magyar szkander-válogatott.

0 Tovább

Táncsport - Zsámboki Marcell lett a hazai szövetség elnöke

Új elnöke van a Magyar TáncSport Szakszövetségnek (MTáSz). A szövetséget mostantól Zsámboki Marcell irányítja. Az MTáSz korábbi elnöke, Sági István lemondott, Zsámboki Marcell egyedüli jelöltként indult az elnöki székért.

 

 

Zsámboki Marcell a Magyar Táncművészeti Egyetem docense a Koreográfus- és Táncpedagógus Intézet korábbi igazgatója. Kétszeres világ- és Európa-kupa-győztes, Európa-bajnok divattáncos, hatszoros amatőr és háromszoros profi magyar bajnok versenytáncos. A versenytáncban eltöltött húszévnyi versenyzői múlt, valamint a korábban az MTáSz-ban betöltött alelnöki pozíció után közel egy évtized után visszatért a szakszövetség élére.

 

A táncsport így ismét egy szakmabeli elismert sportvezetőt választott 90 százalékos támogatottsággal. Munkájában - többek között - az egység megteremtését, az utánpótlás és a válogatott szintű versenyzők felkarolását, valamint a színvonalasabb hazai rendezésű nemzetközi versenyek megrendezését tűzte ki célul. Személye új lendületet adhat a hazai táncmozgalom megerősödéséhez.

0 Tovább

Szkander Eb – Négy érmet szereztek eddig a magyarok

Megvan az első magyar arany a szófiai szkander Európa-bajnokságon.

 

A hazai szövetség információi szerint Kőváriné Ivánfi Brigitta a női masters 70 kilogrammos kategóriában bal kézzel lett aranyérmes. A magyar klasszisnak ez az első aranyérme a masters korosztályban, ugyanis ebben a mezőnyben először indult világversenyen, ráadásul úgy, hogy a felnőtt korosztályban is asztalhoz áll.

A szófiai kontinensbajnokságon Dobrocsi János (masters 90 kg) ezüstérmes lett. A parasportolóknál is volt két magyar érem: Farkas István a juniorok között, Budai Miklós pedig a felnőtteknél szerzett bronzérmet.

A sportágban az utóbbi években a magyarok egyre sikeresebbek. A tavalyi Európa-bajnokságon, amelyet a lengyelországi Katowicében rendeztek meg, a nemzeti csapat az összes kategóriát tekintve, a három arany mellett három ezüstéremmel és kilenc bronzéremmel zárt.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum