Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fallabda – Döntőbe, és ezzel elitkörbe jutott a magyar válogatott az Eb-n

Története során másodszor bejutott az Európa-bajnoki elitkörbe a magyar férfi fallabda-válogatott.

Az Eindhovenben zajló divízió II-es Eb-n a nemzeti csapat döntőbe jutott, ezzel eldőlt, hogy bejutott a Divízió I-be – adta hírül a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség.

A Farkas Balázs, Püski Lénárd, Simon Dániel, Kamocsai Bendegúz, Takács Benedek alkotta csapat előbb továbbjutott a csoportjából, majd a negyeddöntőben a portugálokat győzte le 4-0-ra, az elődöntőben pedig Belgiumon jutott túl 3-0-lal. A kontinensbajnokság döntőjében Svájc lesz az ellenfél. Korábban 2018-ban harcolták ki a magyarok a feljutást. Érdekesség, hogy akkor és most is részese volt a sikernek Krajcsák Márk és Farkas Balázs. Krajcsák ’18-ban szövetségi kapitányként játszott is. A szövetség alelnöke ezúttal a kapitányi teendőket látta el.

„Fantasztikus eredménysorozatot produkálnak legjobbjaink. Nem rég ugyancsak Eindhovenben Chukwu Hannah az U19-es Eb-n ezüstérmet szerzett, most pedig az alaposan megfiatalított válogatott elitkörbe jutott” – értékelt Országh Péter, a hazai szövetség főtitkára.

0 Tovább

Beteg gyerekeket támogathatnak a futók a XVI. NN Ultrabalatonon

Jön Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvénye! A XVI. NN Ultrabalatont április 29. és május 1. között rendezik meg balatonfüredi versenyközponttal. A táv 211 kilométer, a szervezők tájékoztatása szerint rekord létszám lesz a tókerülő eseményen, ez 17 ezer indulót jelent.

Beteg gyerekek gyógykezeléséért futnak

 

BioTechUSA és az NN Ultrabalaton Charity hagyományos közös jótékony kampánya keretében idén negyedik alkalommal biztosítják a lehetőséget a résztvevők számára, hogy chipjeik letéti díját visszaváltás helyett jótékony célra ajánlhassák fel. Ezen kívül tetszőleges összeget adományozhatnak. A szervezők minden évben 10 olyan alapítványt, szervezetet, egyéni célt karolnak fel, melyeket a közösség javaslatai alapján állítanak össze és szavazással ők is döntenek arról, hogy kik kapják a támogatást. A lista összeállításánál fontos szempont, hogy olyan célokat válasszanak, akiknek nehéz teret találni a segítségkéréshez, általában sérült, beteg gyermekek gyógykezelésére gyűjtenek. Az összegyűlt összeget a BioTechUSA kiegészíti, és az NN Ultrabalatonnal közösen felajánlja az első három legtöbb közönségszavazatot elért nemes ügy számára.

Idén a döntőbe jutottakra több mint 60 000 szavazat érkezett, mely triplája a tavalyi szavazatoknak. Az idei nyertesek: Együtt Laráért - 22 656 szavazattal, Együtt Tomikáért - SMA1-Galó Tamás Dominik gyógyulásáért alapítvány- 20 119 szavazattal és Együtt Bíborkáért - 7 327 szavazattal. A szervezők idén is azon dolgoznak, hogy a futók is magukénak érezzék a győztes célokat és minél magasabb összeggel járuljanak hozzá a gyerekek gyógykezeléséhez. Ennek érdekében a táplálékkiegészítő gyártó egyedi shakerrel jutalmazza a nagyvonalú felajánlásokat, melyet a tavalyi rendezvényhez hasonlóan 5 millió forinttal egészít ki. A kezdeményezés jótékony nagykövete Kovács-Nyári Diána színésznő, aki maga is fut a versenyen.

Környezetbarát verseny rekordokkal

 

Egy rekord már megdőlt, hiszen mindössze 2 perc alatt lett teltházas a verseny.  Az NN Ultrabalaton pályacsúcsát Csécsei Zoltán tartja 17 óra 54 perccel. Több bombaformában lévő ultrafutó készül a rekord megdöntésére, hiszen várhatóan rajthoz áll Bódis Tamás Spartathlon-győztes, Drexler Gábor Ultra Tisza-tó 130 aranyérmese és Erős Tibor 100 kilométeres országos bajnok is. A 211 kilométeres távot az egyéni indulókon túl 2-13 fős csapatokban teljesítik a futók. Csécsei Zoltán az UB-ra való felkészülés finisében bakteriális tüdőgyulladást kapott, ennek ellenére ott lesz a rajtzónában, igaz, a hihetetlen akaraterejéről ismert sportember ezúttal nem fut, hanem 'ellövi' az egyéni indulók rajtját.

A verseny továbbra is környezetbarát. A több mint 50 váltóponton nem használnak műanyag poharakat a frissítéshez, valamint szelektíven gyűjtik a szemetet. A szemléletnek köszönhetően évről-évre sikerül jelentősen csökkenteni a szemét mennyiségét.

 

Bővebb infók, programtábla és versenyinformációk az ultrabalaton.hu oldalon.

https://www.youtube.com/watch?v=VN5q1Vp1duc

0 Tovább

Kutyasport - Lezárult a tavaszi hivatalos versenyszezon

Sikeres volt a 2. After Húsvét Kupa. Az Északi Szánhúzó Kutyások Sportklubja és a Magyar Kutyasport Szövetség Sárisápon rendezte meg az eseményt, amely nemzetközi kutyás futó, kerékpáros és dogscooter versenyt volt.

A szervezők információi szerint a verseny előtti éjszaka esett eső sajnos picit meg is nehezítette a rendezők és a versenyzők dolgát, de talán annyival érdekesebbé vált a pálya. Ez volt egyébként az első hivatalos kutyás futóverseny Magyarországon, ahol látássérültek is indultak, miután a Baráthegyi Vakvezető Kutyaiskola képviseletében többen is rajthoz álltak.

„Az After Húsvét Kupával lezárult a tavaszi hivatalos versenyszezon. Az ősz elsősorban a 2 napos versenyekről fog szólni, ahova mindenkit szeretettel várunk” – nyilatkozta Dér Andrea, A Magyar Kutyasport Szövetség elnöke.

(Fotó: Bíró Zsófia)

0 Tovább

Fallabda – A kapitány szerint mindenkinek hitet adhat az utánpótlás Eb

A fiatal fallabdázók bebizonyították: érdemes dolgozni a sikerekért – hangsúlyozta Kohlrusz Balázs junior szövetségi kapitány.

A magyar utánpótlás-válogatott a közelmúltban lépett pályára az eindhoveni kontinensbajnokságon, ahol Chukwu Hannah az U19-eseknél Eb-ezüstöt nyert, a csapat pedig a 12. helyen végzett.

„Elégedett vagyok az utánpótlás-válogatott eredményeivel, illetve hozzáállásával. Úgy gondolom: ezúttal is kiderült, hogy érdemes minél több dolgot megtenni a sikerért. Életre szóló sikerekkel gazdagodtak a fiatalok, Chukwu Hannah pedig sporttörténelmet írt. Nagyon büszke vagyok mindenkire” – tette hozzá Kohlrusz Balázs.

0 Tovább

Magyar Kupa után, Eb előtt

A Magyar Testépítő és Fitnesz Szövetség megrendezte a Magyar Kupát, amelyen giga mezőny jött össze. A sportágban ez remek erőfelmérő volt a május ötödikén kezdődő Európa-bajnokság előtt.

A Magyar Kupát a fővárosban rendezték meg, ahol a válogatott gerincét adó kiválóságok egy része duplázni is tudott, hiszen a junior mellett a felnőtt kategóriát is megnyerte.

A games classicban induló Nyircsák József, a men’s psychique-ben Kardos Gergely, fitness-ben Bogdán Szofi és Vágó Virág duplázott, míg Szalai Evelin a bikini fitness-t és a fittmodell versenyt nyerte meg.

„Úgy látjuk, hogy elég veretes csapattal érkezünk majd meg Spanyolországba. Sikeréhes versenyzőink vannak. Negyvenfős magyar delegáció vesz részt majd az Európa-bajnokságon, ebből 37 sportoló” – számolt be az előkészületekről Huber István, a Magyar Testépítő és Fitnesz Szövetség elnöke.

fotók: Fitness and Mass

0 Tovább

Szkander- Eb-re mennek a legjobbak!

Megrendezték a Nemzeti Bajnokságot

A magyar szkander-válogatott asztalhoz állt az Európa-bajnokság előtti utolsó hazai nagyversenyen. A Túrkevén megrendezett Nemzeti Bajnokság kiváló erőfelmérő volt a bukaresti kontinensbajnokság előtt.

„Versenyzőink jó formában vannak. Hatalmas mezőny jött össze Túrkevén, 240 nevezéssel bonyolítottuk le a Nemzeti Bajnokságot. Az már korábban eldőlt, hogy 40 fős delegáció, közte 32 versenyző vesz részt a román fővárosban megrendezendő kontinensbajnokságon.” – mondta Csabai Atilla.

A Magyar Szkander Szövetség elnöke, aki a világ- és az európai szövetség alelnöke is egyben, megjegyezte: felkészült válogatott indul majd az Eb-n.

A Nemzeti Bajnokságon a csapatversenyt a szolnoki Megtorlók nyerte meg, a Dóró Team és a Pólus Five előtt. 

0 Tovább

Civilben értelmileg akadályozott gyerekeket tanít a kick-box világbajnok

Huszonöt éve foglalkozik küzdősportokkal, de szerinte még több évnyi versenyzés benne van. Kick-boxban tavaly ért fel a csúcsra, amikor világbajnok lett, de szeretne még Európa-bajnok is lenni. Ugyanakkor szerinte nemcsak az számít, hogy ki hány érmet nyer, hanem hogy milyen emberré és harcművésszé válik. Zsarkó Dániel Péter civilben gyógypedagógus, értelmileg akadályozott gyermekek oktatásával, nevelésével foglalkozik – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.


Zsarkó Dániel Péter nyolcévesen csöppent a harcművészetek világába: Hódmezővásárhelyen ITF taekwon-dóval kezdett foglalkozni. 2009-ben kóstolt bele a kick-boxba, amikor Szegeden látogatni kezdte a Tigers SE edzéseit. Mindkét küzdősportot azóta is aktívan, versenyszerűen űzi.

"A kick-boxban 2009-ben rögtön versenyzéssel kezdtem. Hamar sikerült bekerülnöm a válogatottba, és kisebb megszakításokkal azóta is folyamatosan képviselhetem Magyarországot a világversenyeken. A taekwon-dóban és a kick-boxnak a light-contact és kick-light szakágaiban egyaránt szereztem világ- és Európa-bajnoki érmeket. Ezeket a tavalyi jesolói kick-box vb-n sikerült egy elsőséggel megkoronázni. De igazából mindig azt szoktam mondani, hogy nem az érmek száma minősít egy sportolót, hanem, hogy milyen emberré vált, és azt az utat járja-e, mint amire ezek a küzdősportok tanítanak" – hangsúlyozta Zsarkó Dániel Péter.


Bízik benne, hogy ő maga a megfelelő úton jár – árulta el a 33 éves hódmezővásárhelyi sportoló. Mint mondja, ebben nagyon fontos szerepe van mestereinek, a taekwon-dós Máté Zoltánnak, illetve a kick-boxos Stricz Richárdnak. Edzőinek tanácsait, utasításait mindig megfogadja, és mivel már edzőként is tevékenykedik, azt a szellemiséget, amit tőlük kap, próbálja a saját foglalkozásaiba is átültetni.


"Olyan társadalomban élünk, köszönhetően a közösségi médiának is, amelyben az egyén, az ego kerül előtérbe. És ezt a felfogást a versenyeredmények csak felpumpálják. Pedig szerintem a harcművészetek többről szólnak: gondolok itt a tiszteletre, becsületre, és amiben főként nagy hiányt látok, az az alázat, nemcsak a sportban, hanem az élet más területein is" – nyilvánította ki Zsarkó Dániel Péter.

Civilben gyógypedagógusként dolgozik Hódmezővásárhelyen, a Kozmutza Flóra oktatási intézményben középsúlyosan értelmileg akadályozott gyermekek tartoznak a keze alá. Erős indíttatás volt a számára, amikor régen egy Down-szindrómás fiatalember jelent meg a taekwon-do edzésen, és ahogyan a csapat befogadta a jövevényt. Zsarkó Dániel Péter a segítő szemléletet már az edzések megkezdésével magába szívta, így az érettségi után szinte adott volt, hogy gyógypedagógus szakon tanuljon tovább. Emellett pedagógus családja felől is kapott ilyen irányú impulzust, édesanyja például szintén végzett gyógypedagógiát.

"Ez a hivatás olyan szempontrendszert hoz az életembe, ami úgymond leszorítja az egót. A munkahelyen teljesen más problémákkal küzdünk, mint egy versenyen vagy edzésen. És így az ember teljesen más szemmel nézi a világot. Nem is tudjuk igazából, hogy nekünk milyen jó dolgunk van. Nyilván teljesen más a cél egy ilyen iskolai foglalkozáson, mint mondjuk a magam sportversenyein. Az közös, hogy a lehető legjobb eredményt igyekszünk elérni, de akkora a kontraszt a kettő között, hogy a munkám segít a földön maradni" – magyarázta a tavalyi világbajnok.

Életének otthoni szelete a versenyekre is elkíséri. Az iskolában egy 11-dikes osztályban 11 jövőre ballagó diák osztályfőnöke, akik figyelemmel követik a sportkarrierjét.

"Hogyha például egy világversenyt az interneten élőben közvetítenek, akkor azt a tanulóim itthonról nézik. Emellett hangüzeneteket is szoktak küldeni, így szinte folyamatos kapcsolatban állok velük. És mindez nekem ott a távolban külön erőt ad" – mesélte a sportoló-osztályfőnök.

Azzal, hogy tavaly világbajnok lett, régi álma teljesült, de nem szeretné még abbahagyni a versenyzést: úgy érzi, még jópár év előtte áll sportolóként. A hétvégén éppen taekwon-do Európa-bajnokságon vesz részt, ahol ezúttal büszkeségére egyik tanítványa is indul. A júniusi magyarországi kick-box világkupán is szeretne majd tatamira lépni, kvalifikálni magát az Eb-re, és bízik benne, hogy a közeljövőben sikerül Eb-címet is nyernie.

0 Tovább

31 érem a második junior-válogatóról

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia híre - Harmincegy érmet, 17 aranyat, 11 ezüstöt és 3 bronzot nyertek a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) növendékei az Orosházán hétvégén rendezett junior-válogatóversenyen, amely a második volt a sorozatban.

A legtöbb első helyezettünk a lányok között lett, összesen hét, s négyen a második helyen zártak. Szabadfogásban hat sportolónk arany-, négy ezüst és egy bronzérmet nyert, míg a kötöttfogásúak között négyen győztek, hárman másodikak lettek, ketten pedig a dobogó harmadik fokára álltak fel.

A súlycsoportok nagyrészében körmérkőzések, vagy nordic-rendszer szerinti lebonyolítás zajlott, mindössze két kategória, a szabadfogású 70 és a kötöttfogású 72 kilóban alakult ki tíz, valamint kilenc fős tábla. Előbbi súlycsoportban a kadet Eb-ötödik Nagy Marcell, utóbbiban pedig a junior vb-harmadik Tösmagi Attila diadalmaskodott.

Kötöttfogás
55 kg:
 2. Domokos Edmond, 3. Bodor András
60 kg: 1. Rafael Dániel
63 kg: 1. Mányik Dávid
67 kg: 1. Kovács Ádám Zsolt
72 kg: 1. Tösmagi Attila, 2. Papp Barnabás Krisztián, 3. Botos Dominik
82 kg: 2. Szokol Levente,

Szabadfogás
57 kg: 1. Rácz Balázs
61 kg: 1. Mizsei Zoltán
65 kg: 1. Kiss Benedek, 2. Gombos Alex
70 kg: 1. Nagy Marcell, 2. Vikol András, 3. Mráz Zoltán
74 kg: 1. Nemes Bálint
79 kg: 2. Nagy Zsombor
92 kg: 2. Sallai Sándor
97 kg: 1. Gyuricza Marcell

Női birkózás
49 kg: 
2. Lázár Csenge
53 kg: 1. Matyi Vivien
55 kg: 1. Szenttamási Róza
59 kg: 1. Borsos Viktória
62 kg: 1. Soliman Yasmine, 2. Páli Mirella
65 kg: 1. Elekes Enikő
68 kg: 1. Pók Karolina, 2. Terék Gerda
72 kg: 2. Virág Zsófia
76 kg: 1. Nyikos Veronika

0 Tovább

BalatonGreen és Sailing CapeCup Alsóörsön

Ilyen még nem volt! Egyszerre kerül középpontba a sport, a környezetvédelem és a szórakozás. Június 16. és 19. között Alsóörsön megrendezik a BalatonGreen elnevezésű Kulturális Fesztivált-GasztroShowt és Expót. Ezzel párhuzamosan zajlik a vizen a Sailing CapeCup, egy vadonatúj magyar fejlesztésű nemzetközi versenyszéria bemutatkozó versenye is – jelentették be a szervezők a fővárosban megtartott sajtótájékoztatón.

„Az Expón a hangsúlyt kap az elektromobilitás. Mindez földön, vízen, levegőben. Középpontba kerül a körforgásos gazdaság szerepe a mindennapjainkban” – mondta Hoppál András ötletgazda, a Szervező Bizottság elnöke.

Fókuszba kerül a környezettudatos szőlőművelés, egyben a Balatonfelvidék bortermelőinek bemutatkozására is sor kerülhet, mindez nemzetközi bor és pezsgőkínálattal a BalatonWineShow keretében.

„Az emberek többségét mindig is vonzotta a víz, a vitorlázás és a versengés. Mind a mai napig azonban keveseknek adatik meg az, hogy közelről is lássák, hogy is néz ki egy vérbeli vitorlásverseny belülről. Sosem látjuk mi történik a vízen, csak a rajtot és a befutót – hozzá Hoppál András.

„A Sailing CapeCup-on látni és láttatni fogjuk azt, hogy mi történik a verseny közben egy hajón a hajók közötti küzdelemben, miközben a versenyzőknek figyelniük kell a szelet, a pályát, egymást és az ellenfelet. A nézők érezni fogják, hogy valójában mennyire izgalmas tud lenni egy vitorlásverseny belülről. Ezt az élményt hozza 2022-től testközelbe a Sailing CapeCup versenyszéria.” – jegyzi meg az ötletgazda.

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere megjegyezte, a település örömmel ad otthont az eseménynek. “Megvan Alsóörs infrastruktúrája arra, hogy ennek a rendhagyó és sporttörténelmi versenynek. Számunkra fontos a Balaton védelme, így örülök, hogy a BalatonGreent is megrendezik” – mondta a polgármester.

„Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaságfejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára képviseletében Ilyésné dr. Fetter Anna főosztályvezető asszony a Sailing CapeCup és BalatonGreen Fesztivált népszerűsítő sajtótájékoztatón vett részt a Lurdy Házban. A fesztivál célja a környezettudatosságot erősíteni a mezőgazdaság, a borászat, a gasztronómia, a kultúra és a sportok területén, balatonfelvidéki környezetben. Ilyésné dr. Fetter Anna az eseményen elmondta: a klímaváltozás mérséklése, a megelőző környezetvédelem, a körforgásos gazdasági szemlélet mellett a Kormány is elkötelezte magát. Ezen értékek megvalósulását komplex programokkal kell segíteni, melyek széleskörű együttműködésére épülnek, alapozva a helyi adottságokra. Kiemelte továbbá, hogy a klíma- és természetvédelem területén is örömmel folytatják a már megkezdett munkát. Különösen igaz ez például a szemléletformálásra, melyet ez a két mostani rendezvény is elősegít, hiszen szükségünk van arra, hogy a társadalom minél szélesebb körét megszólítsuk, és a környezettudatosabb életvitelre ösztönözzük. A Nemzeti Klímavédelmi Hatóság elnök főosztályvezetője hangsúlyozta, hogy a Balaton esetében ez különösen érvényes, vigyáznunk kell természeti kincseire, mert törékeny egyensúlyát könnyen megsérthetjük.”

Érdi Mária kétszeres olimpikon, többszörös korosztályos vb- és Eb-érmes vitorlásversenyző videóüzenetében kifejtette: minden olyan kezdeményezésnek örül, ami a vizek védelmére, a környezetvédelemre irányul. „A BalatonGreen ilyen. A Sailing CapeCup pedig egy új fejlesztésű versenyszéria lesz. Ez a viadal a nézők számára is látványos élménysporttá teszi a vitorlázást.” – mondta az MVM SE sportolója.

Fotók: Horváth Balázs

0 Tovább

Gokart – Jól tartotta magát a magyar bajnok a Közép-Európa-bajnokságon

Végig dobogós helyekért küzdött Juráncsik Balázs a Közép-Európa-bajnokságon. A magyar bajnok végül kicsúszott a 3. futamban, és tizedikként zárt Kecskeméten.

Juráncsik az első futamban harmadikként zárt, a másodikban megismételte ugyanezt az eredményt, a zárófutamban pedig belekeveredett egy „lökdösődésbe”, ezért lett 10.

„Összességében elégedett vagyok, mert amit elterveztünk azt tudtam hozni. Az időmérőt is a 3. helyen zártam, és végig harcban voltam a dobogóért.” – összegzett a 18 éves versenyző, aki Kecskeméten átvehette a 2021-es országos bajnoki elsőségéért járó trófeát.

Juráncsik számára a következő verseny május közepén lesz. Az országos bajnokság 2. futamát ugyancsak Kecskeméten rendezik meg. 

0 Tovább

Zágrábban lesz jövőre a birkózó Eb

Jövőre Zágráb rendezi a birkózók Európa-bajnokságát.

    Az insidethegames.biz honlap emlékeztet, hogy a horvát főváros 2012-ben, az utánpótlás korosztályban már otthont adott a kontinensviadalnak, de a mostani lesz az első alkalom, hogy felnőtt szinten is Eb-házigazda lehet.


    A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) szerb elnöke, Nenad Lalovic azt mondta, a horvát szövetség mindig is megbízható partnerük volt, és folyamatosan fejlődött a versenyrendezés területén, így biztos abban, hogy jövőre is remek házigazda lesz.

0 Tovább

Fontos szabadfogású tapasztalatok Németországban

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia híre - Három ezüst- és egy bronzérmet, valamint két ötödik helyet szereztek a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) szabadfogású növendékei a múlt hét végén Werdauban rendezett felnőtt középnémet bajnokságon. Szakági vezetőnk, Gulyás István számolt be a tapasztalatairól.

Gulyás István fia, Gulyás Zsombor három éve dolgozik Németországban birkózóedzőként, az ő közbenjárásával sikerült részt vennünk a viadalon, amely egyébként rendhagyó lebonyolításban zajlott, a sportolók a csoportküzdelmek után harcolhatták ki az elődöntőbe jutást.

„Ezáltal számos, négy, öt vagy akár hat éles meccset is birkózhattunk. Felnőttek ellen küzdöttek, és eleinte kicsit talán megszeppentek tőlük. El kellett hitetni velük, hogy képesek győzni. Sokkal magabiztosabbak lettek akkor, amikor ezt elhitték, és rájöttek arra, hogy edzettségben egyébként felülmúlják a riválisokat, akiknek a technikai tudásuk ezzel szemben elég magas szinten volt. Épp emiatt alakultak ki igazán parázs csaták” – magyarázza Gulyás István.

A szakember elmondta, maximálisan elégedett a látottakkal. Még úgy is, hogy az aranyérem végül egy súlycsoportban sem jött össze.

„Szerintem a verseny előtt nem gondolták volna, hogy végül ilyen sok mérkőzést nyernek meg, és dobogóra állak. Azt hiszem, látják, hogy van értelme az általunk elvégzett kőkemény munkának, érzik a fejlődést. Külön szót kell ejtenem Gombos Alexről és Mizsei Zoltánról, aki elsőéves juniorként vett részt a versenyen, tavaly mindketten kétszer kétperces összecsapásokon birkóztak, az idén azonban már ők is átálltak a kétszer hárompercre, s ez nem olyan egyszerű, mint gondolnánk. Az ő fejlődésük szempontjából ez a megméretés különösen sokat jelentett. Szeretném kiemelni a csapatszellemet, amely végig kiemelkedő volt, a srácok összetartóan viselkedtek, bátorították egymást, szurkoltak a másiknak. Igazán jó egység alakult ki közöttük.”

A srácok a németországi viadalt megelőzően, április 2-8-ig a lengyelországi Karlinóban edzőtáborozott, ahol mintegy 120 birkózóval, ukránokkal, lengyelekkel, németekkel és litvánokkal készülhettek együtt. Onnan utaztak tovább Werdauba.

Gratulálunk mindenkinek!

FELNŐTT KÖZÉPNÉMET BAJNOKSÁG, WERDAU
A KIMBA sportolóinak eredményei
61 kg:
 3. Mizsei Zoltán
65 kg: 2. Gombos Alex
65 kg: 5. Kiss Benedek
70 kg: 5. Vikol András
74 kg: 2. Nagy Marcell
79 kg: 2. Nemes Bálint

Írta: K. B.

0 Tovább

A csapategységre építene az új kick-boxos szakágvezető

Márciusban jelölte ki a Magyar Kick-box Szakszövetség a következő ciklus szakágvezetőit. Hat szabályrendszert az eddigi irányítóik visznek tovább, míg a pointfighting élére Csikós Pétert nevezték ki. A szakember a megbízatást pályafutása megkoronázásának tartja, elmondása szerint csapatmunkában gondolkodik és egy jó csapategység kialakítására törekszik, ami szerinte a sikerek egyik záloga – adta hírül az MKBSZ.

Csikós Péter neve aligha ismeretlen a kick-boxban járatosak számára, hiszen korábbi háromszoros felnőtt Európa-bajnok, és a 41 év felettiek között, a masters korosztályban között még mindig aktívan versenyez: olyannyira, hogy összejött számára a hőn áhított a világbajnoki cím is.

"Tízévesen, harminchat esztendeje kezdtem el kick-boxolni, és huszonöt éve vagyok válogatott. Felnőttként Európa-bajnokságon háromszor sikerült nyernem, és világbajnoki döntőbe is kétszer jutottam, de azokat sajnos elvesztettem. Aztán a masters korosztályban újabb két Eb-címet szereztem, de a vb-győzelem nem jött össze, egészen tavalyig, amikor végre világbajnokságon is felállhattam a dobogó legfelső fokára. És pár hónapra rá jött a felkérés, hogy vállaljam el a pointfighting szakág vezetését. Ez a megtiszteltetés megkoronázza a pályafutásomat, az pedig nagyon jó érzés, hogy az elnökség egyhangúan támogatta a személyemet" – nyilatkozta Csikós Péter.

A feladat nem lesz teljesen új a számára, hiszen évekig segédedzőként segítette a szakág előző felelősei, Király István, majd Jároszkievicz Krisztián munkáját. Mindkettőjüktől sokat tanult, és jó barátságot ápol velük, akárcsak Debreczeni Dezsővel, aki, mint fogalmazott: "szintén nagyon erős vonalat képvisel" a hazai kick-boxban.

"Nem szeretném egyedül cipelni a vállamon a szakág terheit és kihívásait, ezért felkértem Krisztiánt és Dezsőt, hogy segítsék a munkámat. Ők ketten kilenc-, illetve nyolcszoros világbajnokok, rengeteg tudással, úgyhogy bizakodással nézek a közös munka elé. A hazai pointfighting utánpótlás erős és népes, aminek örülni kell. A felnőtteknél pedig egy generációváltás zajlik, a nagy nevek közül még jópáran megvannak és szállítják az eredményeket, közben pedig zárkóznak fel melléjük az ígéretes fiatal tehetségek. A pointfighting mindig is az egyik legerősebb magyar szakág volt, és arra törekszünk, hogy ezt a sikerességet meg tudjuk őrizni" – közölte az új szakágvezető.

Csikós Péter elmondta: az utánpótlás számára a szeptemberi világbajnokság lesz az év fő versenye, a felnőttek pedig novemberben Európa-bajnokságon lépnek majd tatamira. Utóbbi különlegessége, hogy egyes súlycsoportokban egy jó szereplés kvalifikációt jelent a 2023-as Európa Játékokra.

"Azon leszünk, hogy ezekben a kategóriákban kijuttassunk versenyzőket az Európa Játékokra. Mivel az első nyolc szerez kvótát, úgy gondolom, hogy ez teljesen reális célkitűzés a részünkről, amit be kell húznunk."

Fontos felmérő verseny lesz a májusi utánpótlás országos bajnokságot követően júniusban a hagyományos budapesti kick-box világkupa, amely a sportág egyik legrangosabb és legmeghatározóbb versenyévé nőtte ki magát. Nyáron felkészítő edzőtáborban készülhetnek a vb-re a legjobb fiatalok, ősszel pedig a felnőtteknek lesz ob-juk, majd pedig közös edzőtáboruk az Európa-bajnokság előtt.

A saját szerepét elsősorban a csapatépítésben látja, ennek kialakítását érzi az egyik erősségének – avatott be a szakember.

 

"Régi motoros vagyok, minden korosztály ismer, hiszen még mindig aktívan versenyzem, ezáltal még a legfiatalabbak is látnak. Azt szeretném, ha olyan egységes válogatottunk lenne, mint amiben annakidején én is felnőttem. Ahol a sportolók vállvetve izzadnak együtt az edzőtáborokban, és küzdenek egymásért a versenyeken. Egy tétversenyen a siker múlik a felkészültség és a forma mellett az izguláson is, hiszek abban, hogy egy jó csapategységgel, ha csak az izgulásból le tudunk csípni, akkor már nyertünk valamennyit. Úgy érzem, hogy az érintettek elfogadják a személyemet, úgyhogy ebben én jó nagykövet lehetek, hogy a srácokat és az edzőket összerázzam" – mondta Csikós Péter, aki úgy véli, hogy a vállalkozásai mellett egy jó időbeosztással, valamint családja támogatásával képes lesz megbirkózni az új feladattal.

0 Tovább

Fallabda - Chukwu Hannah U19-es Eb-ezüstérmes lett

Fantasztikus magyar fallabdás siker Eindhovenben. Chukwu Hannah ezüstérmet szerzett az U19-es Európa-bajnokságon.

A tatabányai Squashberek játékosa a cseh Karolina Sramkovát búcsúztatta a kontinensbajnokság 3. körében. A folytatásban a francia Kara Lincou következett, innen a magyar fallabdázó négy játszmás siker után jutott a negyeddöntőbe, ahol a spanyol Noa Romero ellen lépett pályára. A Magyar Fallabda (Squash) Szövetség információi szerint a magyar bajnok Chukwu Hannah négy játszmás siker után jutott az elődöntőbe, ahol az angol Asia Harrist ütötte ki. A döntőben egy újabb angol következett. Katie Malliff pedig végül 3-0-lal megszerezte az Eb-aranyat, míg Chukwu Hannah felállhatott a dobogó 2. fokára.

Chukwu Hannah az utóbbi hónapokban nagyot küzdött. Beverekedte magát a világranglista TOP 100-ba. Az U19-es Eb idején a 90. helyen állt. 

0 Tovább

Teqball – Magyar érem Los Angelesben

Dobogós lett a Vasas Lea-Janicsek Zsanett kettős Los Angelesben. A Teqball Tour amerikai állomásán az Agroméra Teqball Akadémia és a Phoenix Teqball Akadémia duója ugyanis bronzérmes lett. Rajtuk kívül közel volt az éremszerzéshez Csereklye Martin is, ő a lengyel Bartlomiej Franczuk oldalán végül negyedikként zárt.

A sportágban legközelebb European Teqball Tour-állomás lesz, a helyszín pedig az erdélyi Marosvásárhely.

Bányik Csaba szerint a vásárhelyi helyszín minden bizonnyal tökéletes lesz. „Marosvásárhelyen van a Román Teqball Szövetség székhelye. Ebben a városban nagyon szeretik a sportágat. Voltunk már edzőtáborban Erdélyben, mindig feltöltődve jöttünk haza.” – mondta a világbajnok magyar játékos, aki többek között Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) gáláján átvehette az Év Játékosa díjat.

0 Tovább

Gokart – Összetett ob-ezüsttel hangolt a Közép-európai futamra Juráncsik Balázs

Megkezdődött az országos bajnokság a gokartosoknál. A címvédő Juráncsik Balázs Kecskeméten az összetett második helyen végzett. A dobogós helyezés után nem sokat pihenhet a 18 éves versenyző, mivel az előttünk álló hétvégén ugyancsak Kecskeméten Közép-Európa-bajnoki futamot rendeznek.

„Összességében elégedett vagyok a 2. helyezéssel. Egy hetedik pozícióval nyitottam, ezt követte végül két harmadik. Ebből is látszik, a verseny elején nem éreztem annyira a körülményeket, de sikerült feljavulni a végére.” – összegzett a 2021-es bajnok, aki idén meg szeretné védeni címét.

A kecskeméti verseny előtt Juráncsik Balázs elmondta, a holtszezonban is sokat készült az új idényre. „Bízom benne, hogy a befektetett munka meglátszik majd az eredményeken is. Mindenesetre azt nagyon pozitívnak tartom, hogy dobogós helyezéssel sikerült zárnom. A nemzetközi verseny az más kávéház, sokkal erősebb mezőny várható. A célom, hogy ott a TOP 5-ben végezzek” – jegyezte meg Juráncsik Balázs.

A felnőtt kategóriában az elmúlt hétvégén Juráncsik előtt Kovács Zsombor végzett az élen, míg a dobogó harmadik fokára Dominkó Arnold állhatott fel.

 

0 Tovább

Elhunyt Polyák József karate mester

83 éves korában elhunyt Polyák József testőr, aki több harcművészetben is elérte a legmagasabb fokozatot – tudatta a Magyar Karate Szakszövetséggel a család. Polyák József elsőként mutatta be több harcművészet és a kaszkadőrség alapjait Magyarországon, és több ismert színész ismerhette meg általa a küzdősportokat.

Polyák József 1938-ban született Felsőszentivánon. Tizennégy évesen került Budapestre, ahol épületszobrásznak tanult. Fiatalon került kapcsolatba a cselgánccsal és vívással. Az 1956-os forradalom után nekiindult a világnak, a Jugoszláviában és Olaszországban töltött hónapok után jutott Ausztráliába, ahol Mészáros Andor szobrászművész mellett tanult és tanított. Ausztráliai évei alatt ismerte meg a harci művészeteket, amelynek mesteri szintű tanulmányozását Japánban folytatta. Harcművészeti tapasztalatai megnyitották számára az utat a testőr munkák irányába is. Ekkor már anyanyelve mellett folyékonyan beszélt szerbül, oroszul, olaszul, angolul és japánul.

Miután bejárta a világot, 1967-ben hazatért Magyarországra. A filmgyárban vállalt munkát, a díszlet szobrászat mellett kaszkadőrként dolgozott. Nem sokkal később megalapította az első szervezett magyar kaszkadőr csoportot, ekkor ismerte meg későbbi feleségét Polyákné Salacz Máriát, akivel három gyermeket neveltek fel. Ebben a korszakban dublőre volt gyakorlatilag minden magyar akciófilm hősnek. A Gyula vitéz télen-nyáron című produkcióban debütált, többek között Koncz Gáborral is együtt dolgozott. Ahogyan egy korabeli filmes újság írta: “Ha nem lenne Polyák József, nem tudnánk történelmi filmeket forgatni.” Az őt körülvevő művészek munkatársból tanítvánnyá, barátokká váltak. Művészek végeláthatatlan névsorát nevezhette közeli barátjának Latinovits Zoltántól Máté Péteren át Hofi Gézáig.

Polyák József 1967-ben tartott bemutatót a Testnevelési Főiskolán. Rendületlenül dolgozott a keleti harcművészetek oktatásán és népszerűsítésén, számos stílusban szerzett mesterfokozatot. Munkásságával jelentős szerepet töltött be a harci művészetek magyarországi népszerűsítésében és megalakításában.

1994-ben egyik alapító tagja volt a Nemzetközi Testőr és Biztonsági Szolgálatok Szövetségének. Speciális feladatokat ellátó rendvédelmi szerveknél volt kiképző, egyebek mellett a köztársasági őrezrednél és más kommandós egységeknél. Személyi testőre volt többek között II. János Pál Pápának, több hazai állami vezető mellett nemzetközi hírességek – például Aristotle Onassis, Liz Taylor, Richard Burton, La Toya Jackson, Amanda Lear, Hans-Dietrich Genscher és Habsburg Ottó – is szívesen kérték fel testőrüknek.

2003-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. 2014-ben Eszterházy Miksa-díjat érdemelt ki. Ezeken kívül számos hazai és nemzetközi elismerésben részesült a harci művészetek területén és a testőrködés során végzett kiemelkedő tevékenységéért.

0 Tovább

Gokart ob - Juráncsik Balázs felkészült a címvédésre

Címvédésre készül az országos bajnok! Juráncsik Balázs a hétvégén startoló országos gokart bajnokságon ismét versenybe száll az első helyért. A 18 éves gokartos 2021-ben a felnőtt kategóriában volt a leggyorsabb, ezt a teljesítményét szeretné idén is megismételné, emellett nemzetközi színtéren is maradandót alkotna.

„Igyekszem azt a formát nyújtani, amivel tavaly sikerült nyernem összetettben. A bajnoki szünetben sokat készültem, a vezetéstechnikai feladatokon túl erőnléti fejlesztéseken is részt vettem. Bízom benne, hogy idén a Közép-Európa-bajnokságon és az Eb-n is jól tudok szerepelni. Az egész csapat ezen dolgozik.” – nyilatkozta Juráncsik Balázs, aki elárulta: távolabbi céljai között a túraautózás szerepel.

Az országos gokart bajnokság kecskeméti nyitó futama vasárnap zárul. 

0 Tovább

Pisont István: A gombfoci kiváló közösségépítő, és népszerűsíti a labdarúgást is

Reneszánszát éli a gombfoci. A fővárosban az elmúlt időszakban több nagy tornán is részt vehettek a sportág szerelmesei. A hétvégi KÖKI Kupán indulók között a legfiatalabb 10 év alatti, a legidősebb játékos pedig 80 év fölötti.

Pisont István szerint ez egy igazi szabadidős tevékenység. „Ez egyben népszerűsíti a labdarúgást is, de a hangsúly a gombfocin van. Összetett az egész, mert közösséget épít, sporttörténeti ismereteket frissít, hiszen nem véletlen, hogy akik régen gombfociztak, a mai napig betéve tudnak kezdőcsapatokat egy-egy vb-n vagy Eb-n” – mondta a korábbi 31-szeres válogatott labdarúgó.

A KÖKI Kupát szombaton bonyolítják le a KÖKI Terminál, Terminál Snooker, Darts és Gombfoci Clubban. A szervezők információi szerint 16 pályán zajlanak majd a küzdelmek. 

 

0 Tovább

A ju-jitsus Révhegyi Ervin sporttörténelmi sikere

A hat éve megalakult Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség történetében Révhegyi Ervin jóvoltából először született magyar ju-jitsu Európa-bajnoki aranyérem az összetettsége miatt a legnehezebbnek tartott, fighting system versenyszámban.

A sportág görögországi ifjúsági kontinensviadalán a Budapesti Budo és Mozgásművészeti Egyesület mindössze 15 éves versenyzője az U18-as korosztályban, a +81 kg-os súlycsoportban nyert aranyérmet a „küzdősportok triatlonjának” nevezhető harcművészeti stílusban.

A fighting system szakág küzdelmei karatéval indulnak, majd cselgánccsal folytatódva földharccal, vagyis brazil ju-jitsuval fejeződnek be, tehát három stílusirányzatot is kiválóan kell ismerni egy itt elért sikerhez – magyarázta Muzsai István, a hazai szövetség egyik alapítója.

"Ez a szabályrendszer szimulálja a legreálisabban a valóságos küzdelmet, csak éppen sportszerű módon, biztonságos körülmények között. A nemzetközi szövetséghez tartozó legtöbb tagország már évtizedek óta gyakorolja ezt a harcmodort, ezáltal sokkal jobban kialakult edzésmódszereik és felkészített versenyzőik vannak. Ezért nagy szó az első magyar Eb-arany, arról nem is beszélve, hogy Ervin még csupán 15 éves, és a súlycsoportjának a legfiatalabbja volt a versenyen" – nyilatkozta Muzsai István.

A 25 ország 617 versenyzőjét felvonultató görögországi U16, U18 és U21 Európa-bajnokságon a magyar válogatott 32 versenyzővel képviselte az országot, akik összesen négy arany-, egy ezüst- és hét bronzérmet harcoltak ki.

0 Tovább

Igyekszik csak a szépre emlékezni a női birkózás első magyar Eb-győztese

Hosszú "gyászfolyamat" végén döntött a visszavonulás mellett Barka Emese, a magyar női birkózás első Európa-bajnoka, aki a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián dolgozik edzőként és gyermeket vár.

    A háromszoros világbajnoki harmadik sportoló számára a tokiói olimpia sikertelen kvalifikációs versenyei jelentették karrierjének végét, ám amint azt az M4 Sport Sporthíradójában csütörtökön elmondta, a tavalyi kudarc után hosszú ideig mérlegelte a lehetőségeit.
    "Gyakorlatilag a nyaram azzal telt, hogy meghozzam ezt a döntést. Közben pedig jött egy lehetőség, hogy tudok az akadémián dolgozni, így született meg a végleges elhatározás" - jegyezte meg Barka, aki nem titkolta, hogy még ennél is hosszabb időbe telt, hogy csalódottságán felülkerekedjen. "Nagyon nehéz volt, gyakorlatilag ráment a tavalyi nyaram, évem, de most már szerencsére túlvagyok rajta. Azért persze még mindig van bennem hiányérzet, de próbálok a szépre emlékezni."


    Barka Emese 2019-ben nyert Eb-t, 2015-ben pedig Európa-játékokat, emellett vb-n háromszor, kontinensbajnokságon pedig négyszer volt harmadik, hiányérzete pedig amiatt van, hogy olimpiára nem sikerült kijutnia.
    Mint mondta, jelenleg igyekszik átadni tudását a fiataloknak a KIMBA-n, ahol többed magával az U17-es és U20-as női versenyzőkkel dolgozik együtt.
    "Nagyon tetszik. Rengeteg kihívást jelent, hiszen még új vagyok a szakmában, de remélem, hogy a szőnyegen szerzett tapasztalatommal sokat tudok segíteni a fiataloknak" - hangsúlyozta a 32 éves korábbi versenyző.


    Barka úgy gondolja, a mostani fiatal válogatott tagjai nagyon jól szerepeltek a vasárnap zárult budapesti Európa-bajnokságon, illetve három héttel előtte az U23-as Eb-n, ami bizakodásra ad okot a jövőre nézve.
    "Azért van még min dolgozni, de úgy látom, hogy jó úton vannak a lányok" - hangsúlyozta Barka, aki szerint a fiatal birkózóknak még néhány évre szükségük lesz, hogy igazán beleerősödjenek a felnőtt mezőnybe.
    A Csepel korábbi klasszisa elárulta azt is, hogy párjával augusztus második felére várják kisbabájukat, ő pedig - még a szülés előtt - addig szeretne az akadémián dolgozni, amíg állapota ezt megengedi.

0 Tovább

Birkózó Eb - Közel 30 millió forinttal jutalmazták a budapesti Eb érmeseit és helyezettjeit

A vasárnap véget ért budapesti Európa-bajnokság érmeseit és helyezettjeit, valamint  az őket felkészítő és támogató szakembereket köszöntötte kedden délelőtt a Magyar Birkózók Szövetség (MBSZ). A versenyzők összesen közel 30 millió forint jutalmat vehettek át.

    A Kozma István Magyar Birkózó Akadémián megtartott eseményen Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkár kiemelte: "minden idők legsikeresebb Eb-jén vagyunk túl, hiszen túlteljesítettük a várakozásokat". Hozzátette: a magyarok azt is bebizonyították, hogy kiváló házigazdák, a BOK Csarnok méltó helyszíne volt az eseménynek.


    Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke felidézte, hogy a magyar birkózók összesen kilenc érmet nyertek a kontinensbajnokságon. Hangsúlyozta, a párizsi olimpiai szempontjából biztató, hogy a magyar birkózásnak ilyen eredményes utánpótlása van. 

    "Nem is gondoltuk, hogy ennyire sikeresek leszünk" - fűzte hozzá, majd emlékeztetett rá, hogy az úszás, a vívás és a kajak-kenu után 56 ötkarikás érmével, közte 20 aranyával a birkózás biztos pont a magyar sportban.  


    Németh Szilárd, a Magyar Birkózók Szövetségének (MBSZ) elnöke beszédét azzal kezdte, hogy a magyar birkózók vasárnap két hatalmas győzelmet arattak, az egyiket az Európa-bajnokságon, a másikat a választásokon. Úgy fogalmazott: fontos, hogy olyan országban élünk, ahol értéknek tartják a sportot, és meg is becsüli a sportolókat, valamint azokat, akik a versenyzőket felfedezik, majd a versenysportban győzelemre vezetik őket. Hazánkban ilyen környezet van - állapította meg, majd köszönetet mondott a magyar kormánynak azokért a támogatásokért, amelyeket évek óta a magyar sportba és a birkózásba fektetett, valamint amivel az Eb megrendezéséhez hozzájárult.  
    "Úgy érzem, ezt meg is szolgáltuk" -  jelentette ki, majd megemlítette, hogy az Eb nemcsak a birkózásról szólt, hanem turisztikai vonzerőt is jelentett, hiszen az esemény 10 ezer vendégéjszakával járult hozzá az ország megerősödéséhez.
    Kitért arra, hogy március elejétől vendégül látják az ukrán női és a kötöttfogású válogatottat, majd virágcsokorral köszöntötte a háború sújtotta ország Budapesten dobogós helyezést elért női birkózóit.


    A rendezvény csúcspontjaként a budapesti Európa-bajnokság érmeseit és helyezettjeit köszöntötték, valamint átnyújtották nekik a szereplésért járó jutalmat jelképező táblákat. Az MBSZ elnökségének döntése szerint az aranyérmesek hatmillió, az ezüstérmesek hárommillió, a bronzérmesek kétmillió, az ötödik helyezettek félmillió forintot kaptak.
    A két első- (Muszukajev Iszmail, 65, kg, szabadfogás, Fritsch Róbert, 72 kg, kötöttfogás), két második- (Bajcajev Vlagyiszlav, 95, szabadfogás, Váncza István, 67 kötöttfogás) és öt harmadik- (Dollák Tamara, 57, kg, Nagy Bernadett, 76 kg, Ligeti Dániel, 125 kg, szabadfogás, Lévai Tamás, 82 kg, kötöttfogás, Vitek Dáriusz, 130 kg, kötöttfogás) helyezéssel Magyarország az összetett éremtáblázaton az ötödik helyen végzett.
    A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia azon ösztöndíjasait is köszöntötték, akik az Eb-n érmesek, vagy helyezettek lettek.

0 Tovább

Világjátékok 2022: Rendhagyó rg-verseny lesz Birminghamben

A ritmikus gimnasztika az egyik olyan sportág, amely az olimpián és a Világjátékokon is szerepel. Az ötkarikás játékokon összetettben avatnak bajnokot, illetve indul együttes kéziszer csapat is, a nem olimpiai sportágak seregszemléjén pedig szerenként osztanak érmeket. Ebben a sportágban Magyarországnak is van egy kvótája.

A Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség (MRGSZ) Technikai Bizottságának elnöke szerint még nem jelenthető ki százszázalékos biztonsággal az, hogy ki lesz az induló Birminghamben. Deutsch-Lazsányi Erika elmondta, a kvótát az országnak Pigniczki Fanni szerezte a világbajnokságon.

„Sajnos Fanni sérüléssel bajlódott, ez később derül ki, hogy lesz-e olyan állapotban, hogy el tudjon indulni a Világjátékokon” – nyilatkozta Deutsch-Lazsányi Erika. A szakember hozzátette: az, hogy az olimpiai szereplés után a Világjátékokon is lehet magyar induló, a sportág hazai fejlődését jól tükrözi. „Voltam olyan szerencsés, hogy az első sorból nézhettem végig Tokióban, ahogy Linoj Asram olimpiai bajnoki címet szerzett. Ez a siker nekünk is sokat üzenhet. Az MTK Budapest és az Izraeli Tornaszövetség az elmúlt években kiváló szakmai kapcsolatot tartott fenn. Edzőtáborok alkalmával láttuk, ahogy a ’kis tornatermek’ világából eljutottak oda, hogy olimpiai bajnokot neveltek a sportágnak. Persze nem arra gondolok, hogy olimpiát nyerhetünk mi is, de reális cél, hogy higgyünk abban, hogy a sok munka meghozza a gyümölcsét.” – vont párhuzamot a Technikai Bizottság elnöke. 

Az előttünk álló Világjátékok minden sportágban, de az rg-ben különösen rendhagyó lesz. A Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) ugyanis korábban bejelentette: Birminghamben nem indulhatnak az orosz és a fehérorosz sportolók. Ez a döntés azt vonja maga után, hogy több éremesélyes is távol marad a játékoktól. A Világjátékokat július 7. és 17. között rendezik meg az egyesült államokbeli Birminghamben.

A Világjátékok Magyar Csapatot koordináló Nemzeti Versenysport Szövetség információi szerint 45 fős jelenleg (+4 tekés) a kiutazó sportolói küldöttség, de tovább nőhet a kvótások száma az előttünk álló időszakban.

0 Tovább

Birkózó Eb - Bácsi Péter: álomszerű szereplés volt

Álomszerűnek nevezte a magyar versenyzők szereplését a múlt héten Budapesten rendezett birkózó Európa-bajnokságon Bácsi Péter, a hazai szövetség szakmai igazgatója.

    A sportvezető az M4 Sport Sporthíradó című műsorában kedden kiemelte, hogy a budapesti BOK Csarnokban lebonyolított kontinensviadalon "kiváló hangulatban" és "fantasztikus körülmények" között léphettek szőnyegre a birkózók, akiknek egész heti teljesítménye a szakmai vezetést minden várakozását felülmúlta.


    "A kilenc megnyert érem óriási teljesítmény, a versenyzők által bemutatott birkózás pedig rácáfolt arra az aggodalmunkra, amelyet a sorsoláskor éreztünk" - jelentette ki Bácsi Péter, hangsúlyozva, hogy a magyar indulók közül többen is borították a papírformát, ehhez pedig nagyon sokat hozzátett a BOK Csarnok közönsége, amely rendre "belehajszolta a versenyzőket a győzelembe".


    "Próbáltuk ezt az Eb előtt elmondani a versenyzőinknek, kértük, hogy ne érezzék nyomásnak a hazai közönség buzdítását, inkább vigye őket ez előre. A csapat nagy része jól élt a nézők szurkolásával, de nyilván vannak olyan birkózóink is, akiknek még dolgozni kell ezen" - fogalmazott a szakmai igazgató.


    Bácsi Péter a kötöttfogásúakról elmondta, "magasra tették a mércét", természetes, hogy ezentúl "mindenki ugyanilyen szereplést vár majd tőlük", ugyanakkor az őszi világbajnokságig még rengeteg idő van, a fő cél pedig változatlanul az, hogy minél több magyar birkózó legyen ott a párizsi olimpián.


    "Fritsch Róbertet például még soha nem láttam ilyen jól birkózni, céltudatos, higgadt és elszánt volt, világklasszis teljesítményt nyújtott" - mondta Bácsi. A szabadfogásban aranyérmes Muszukajev Iszmailról szólva úgy vélte, hogy a 65 kilogrammosok között aranyérmes birkózó kétséget nem hagyott senkiben azzal kapcsolatban, hogy győzni fog. A női indulók szereplését értékelve a szakmai igazgató elmondta, egy érem megszerzése volt az elvárás, de ennél többet sikerült teljesíteniük a két bronzzal, ami szintén kiváló eredmény.


    A budapesti birkózó Európa-bajnokságon kötöttfogásban Fritsch (72 kg) aranyérme mellett Váncza István (67 kg) és Vitek Dáriusz (130 kg) ezüst-, Lévai Tamás (82 kg) pedig bronzérmet nyert, szabadfogásban Muszukajev diadalán kívül Bajcajev Vlagyiszlav (97 kg) ezüst-, míg Ligeti Dániel (125 kg) bronzérmes lett, a nőknél pedig Nagy Bernadett (76 kg) és Dollák Tamara (57 kg) egyformán bronzérmet szerzett.

0 Tovább

Teke BL – Horvát és szlovák győzelem a hazai rendezésű négyes döntőben

A nőknél a Rijeka, a férfiaknál pedig a Podbrezova nyerte idén a teke Bajnokok Ligáját!

2022-ben Magyarország ad otthont a négyes döntőnek. A nők Győrben, a férfiak pedig Pápán gurítottak. A Magyar Tekeszövetség információi szerint Győrben a világbajnok Méhész Anitával felálló horvát Rijeka szoros küzdelemben legyőzte a német Bamberget. 4-4 lett a végeredmény, a szettpontokkal (13-11) pedig a horvátok nyertek. Pápán ugyancsak kiélezett finálét hozott a szlovák Podbrezova és a német Zerbst összecsapása. Végül a szlovákok 4.5-3.5-re győztek.

A bronzérmet a hölgyeknél az osztrák Neunkirchen szerezte meg, miután a kisdöntőben 5-3-ra nyert a romániai Marosvásárhely ellen. A férfiaknál az olasz Neumarkt együttese állhatott fel a dobogó harmadik fokára, azt követően, hogy 6-2-re győzött a német Raindorf ellen.

0 Tovább

Váncza István ezüstérmes Budapesten!

A Kozma István Magyar Birkózó Akadámia híre - A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) ösztöndíjasa, Váncza István ezüstérmet nyert a budapesti BOK-csarnokban zajló birkózó Európa-bajnokság záró, vasárnapi versenynapján a kötöttfogású 67 kilogrammosok között.

Láthatóan az U23-as Európa-bajnok Váncza István kezdte jobban a török Murat Firat elleni döntőt; irányított, s végig ő terelte a zóna felé a tavalyi Eb-n bronzérmes riválisát. A bírók azonban másképp látták, a magyarral szemben ítéltek először passzivitást (0–1). A KIMBA versenyzőjének lenti helyzetből kellett védekeznie, és nem is akárhogyan tette mindezt, hihetetlen érzékkel, szempillantás alatt kiugrott a török kezei közül, tehát állásból folytatódott a mérkőzés. Firat jó ütemben indított dobást, két pont járt érte (0–3), és fejlefogásból újabb akciót próbált végrehajtani, de ezt már nem engedte a magyar.

A második menetben Váncza próbálkozhatott lentről (1–3), mindhiába, képtelen volt megforgatni a kiválóan védekező vetélytársát – Murat Firat a magyar sportoló összes további támadását blokkolta, 3–1-es diadalt aratott, ezzel együtt Eb-címet ünnepelt a BOK-csarnokban. Váncza nagyon csalódottan, könnyeivel küszködve nyilatkozott az aranycsata után: „Ezt elszalasztottam, és magamban keresem a hibát. Adódtak lehetőségeim, de nem voltam elég éles. Sokkal jobban birkóztam szombaton, ha akkor rendezik a döntőt, biztos vagyok abban, hogy ki is használom a most elmulasztott szituációkat. A török fiú ezúttal jobb volt nálam, és ez a végeredményben is megmutatkozott. Jelenleg nem érzem úgy, hogy valaha megvigasztalhat ez az ezüstérem, rettenetesen fáj a vereség.”

Fotó: Róth Tamás/MBSZ

0 Tovább

Szilas bor – az NVESZ is támogatja Csollány Szilveszter családját

Nevével fémjelzett és a kedvenceiből összeállított bor készült Csollány Szilveszter emlékére. A korlátozott számban palackozott Szilas nem csupán emlékezés a bajnokra: az értékesítéséből befolyt teljes összeg a gyermekeit segíti. A közelmúltban elhunyt kiváló sportoló családját támogató kezdeményezés mellé állt a Nemzeti Versenysport Szövetség is, és erre kéri a tagszervezeteit is – mondta Dr. Mészáros János, az NVESZ elnöke.

Az ismert egri borász, Sike Tamás három bor házasításából készített Szilas néven cuvée-t az egykori olimpiai bajnok tornász emlékére.

„Április 13-án ünnepelné 52. születésnapját, melyre évek óta vágyott álmát valósítottuk meg, elkészült a nevével fémjelzett és kedvenceiből összeházasított bor, a Szilas! Célunk a borral az emlékezés és egy nemes ügy, a bor értékesítéséből befolyt összeggel Szilveszter gyermekeit fogjuk támogatni” – osztotta meg közösségi oldalán a borász.

Sike Tamás nemcsak Szilas régi jó barátja, hanem a keresztapja is volt – mesélte Mórádi Zsolt sokszoros kick-box világbajnok, Csollány Szilveszter barátja, aki a temetésen a család nevében mondott beszédet.

"Hosszú évek óta beszélgettek arról, hogy milyen jó lenne egy, Szilas nevét viselő bort összehozni. Sajnos, a tragédia után jött el az idő, hogy Sike Tamás összeállítsa azt a bort, ami Szilasnak a legjobban tetszett volna. Tamás most így tiszteleg a keresztfia és egy legenda előtt, és most együtt arra kérjük a sportolók, illetve a magyarok közösségét is, hogy fogyasszák ezt a bort. Ugyanis minden bevétel, ami az értékesítésből származik, minden egyes forint, az a családot segíti azután, hogy Szilas ilyen tragikus hirtelenséggel eltávozott közülünk" – mondta Mórádi Zsolt.

A NVESZ is a kezdeményezés mellé áll – nyilatkozta az NVESZ Sajtószolgálatának Dr. Mészáros János.

"A Magyar Torna Szövetség is tagja a Nemzeti Versenysport Szövetségnek, hiszen több szakága is hozzánk tartozik, és kiváló a kapcsolatunk. Márcsak ezért is nagy örömmel vettük ezt a kezdeményezést, amelyet az NVESZ is támogat. Rendezvényeinkre mi is vásárolni fogunk a palackokból, és arra kérjük valamennyi tagszervezetünket, hogy lehetőségeik szerint ők is segítsenek" – jelentette ki az elnök.

0 Tovább

Teke BL – Kialakultak a finálék párosításai a hazai rendezésű Final Fourban

A nőknél és a férfiaknál is lesz német csapat a döntőben a teke Bajnokok Ligájában.

Idén Magyarország ad otthont a négyes döntőnek. A nők Győrben, a férfiak pedig Pápán gurítanak. A Magyar Tekeszövetség információi szerint Győrben a német Bamberg 5-3-ra győzött az elődöntőben az osztrák Neunkirchen ellen, míg a Méhész Anitával felálló horvát Rijeka 7-1-re verte a romániai Marosvásárhely csapatát.

Pápán a német Zerbst 4.5-3.5-re nyert az olasz Neumarkt ellen, a szlovák Podbrezova pedig 5-3-ra verte a német Raindorfot.

Pintyőke Marcell, a hazai és a nemzetközi szövetség elmondta, színvonalas négyes döntőnek adhat otthont Magyarország. „Rendkívül megtisztelő, hogy 13 év után ismét rangos nemzetközi tornát rendezünk. Ráadásul két város a házigazda. Mindkét helyszínen teltház volt már az első napon, és az online közvetítések iránt is nagy az érdeklődés” – tette hozzá a sportvezető.

A döntők párosításai:

Nők

Bamberg-Rijeka

Férfiak

Zerbst-Podbrezova

Az elődöntők vesztesei a bronzcsatákat vívják majd a vasárnapi finálék előtt.

0 Tovább

A népszerűsítés a cél az Európa élvonalába tartozó magyar footgolfban

Minél több magyar játékost szeretnének kijuttatni a 2023-as orlandói világbajnokságra, itthon pedig az amatőröket és a fiatalokat szeretné bevonzani a Magyar Footgolf Szövetség – nyilatkozta a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) Sajtószolgálatának a szervezet elnöke. Vörös Dávid egyszerre rekreációs és versenysportként jellemezte a footgolfot, amelynek egy magyar játékos volt az első világbajnoka, és több korábbi klasszis labdarúgó is előszeretettel űzi.

„Sztenderd mondásunk, hogy a footgolf olyan elegáns és elit, mint a golf, és olyan egyszerű, mint a foci. A footgolf ötvözi a labdarúgás és a golf szabályait, hivatalos golfpályán vagy footgolf pályán 4 fős csapatok játsszák. és egy 5-ös méretű focilabdát kell bejuttatni a lyukba. Közben betartandó a golf etikettje, a galléros ("piké") pólótól kezdve az övvel ellátott nadrágon át a hosszú zokniig minden kötelező, mindenki saját labdával játszik. Sokan dobálóznak azzal, hogy valamit kortól, nemtől és egészségügyi állapottól függetlenül lehet játszani, de ez a footgolfban tényleg így van!" – mesélte Vörös Dávid.

A sportág közel másfél évtizede Hollandiából indult útjára, a magyarok pedig már a megjelenéstől kezdve ott voltak a nemzetközi színtéren. Hazánk az alapító országok közé tartozik, 2012-ben mi rendeztük az első világbajnokságot, és Lengyel Béla személyében magyar versenyző a sportág első világbajnoka.

A nemzetközi szervezet, a FIFG jövőre, az egyesült államokbeli Orlandóban rendezi a soron következő világbajnokságot, ahol nem kevesebb, mint 1200(!) játékos mutathatja meg tudását.

A 2021-es Európa-bajnokságot Magyarország rendezte meg, és az MFGSZ tavaly óta számít hivatalosan a Nemzeti Versenysport Szövetség tagszervezetei közé. A sportági szövetséghez 12 egyesület és mintegy 150 leigazolt versenyző tartozik, de hobbiszinten ennél jóval többen űzik a footgolfot.

A sportágban a múlt hétvégén rajtolt el a nyílt magyar bajnokság: a 12 fordulós HUN Footgolf Trophy Tour sorozat első állomásának Kisoroszi adott otthont.

„Hat helyszínen, footgolfra átalakított golfpályákon bonyolítjuk le a sorozatot, amelyekre a nemzetközi játékosokat is várunk. Emellett az idei évben indítottunk egy „open” kategóriát is, ahol a résztvevőknek nem kell leigazolva lenniük, így amatőrként is kipróbálhatják a sportágat. Kisorosziban 120 indulónk volt, remélhetőleg ezt a létszámot fenn tudjuk tartani az év további versenyein is.”

Az elnök kifejtette: a bajnoki sorozat mellett idén bonyolítanak le csapatbajnokságot, lesz kieséses rendszerű egyéni és páros Match Play bajnokság, a legjobbaknak pedig egy Match Play Masters viadal, valamint három tornát rendeznek a junior korosztálynak is.

„Komoly mérföldkő az idei év, hiszen ez az első olyan esztendő, amikor a footgolf hivatalosan is NVESZ által elfogadott sportág. Igyekszünk minél inkább a professzionalizmus irányába elindulni. Elsődleges, hogy minél több játékost kvalifikáljunk Orlandóra, de emellett szeretnénk minél több amatőr versenyzőt bevonzani, és megkedveltetni velük a footgolfot.

Továbbá nagyon fontosnak tartjuk, hogy a junior korosztályban is minél többen találkozzanak a sportággal. Kihívás az is, hogy az eddigiek mellé egy újabb helyszínt találjunk az idén, valamint népszerűsítő kampányt is folytatunk, hogy minél több emberhez jusson el a footgolf” – sorolta Vörös Dávid.

A sportvezető arról is beszámolt, hogy számos korábbi profi és félprofi futballista találta meg a footgolfban az új szerelmét. Az ismert nevek közé tartozik a korábbi klasszis labdarúgó Lisztes Krisztián, Juhár Tamás vagy Hrutka János, akárcsak a nőknél az Exatlonból is ismert válogatott footgolfos, Ujvári Izabella. Ugyanakkor sok amatőr is található a soraikban, sőt, vannak olyanok is, akik soha nem voltak futballisták: köztük jellemzően több hölgy is, akik a párjuk példáját követve csöppentek bele a sportágba. Emellett pedig jelenleg is aktív, profi labdarúgók is előszeretettel választják kikapcsolódásként.

0 Tovább

Szintet léptek Budapesten a grapplingesek

Sokat erősödött a hazai grappling a budapesti Európa-bajnoksággal. A birkózó kontinensbajnokságot megelőzően a BOK-csarnokban a grapplingeseké volt a küzdőtér. A magyarok minden várakozást felülmúlva 12 éremmel fejezték be az Eb-t. A hazai szövetség elnöke szerint ez az Európa-bajnokság sokat lendíthet a magyar grapplingen.

„Fantasztikus környezetben kiváló szerepléssel rukkolt elő a magyar grappling-válogatott. Tudtuk, hogy hazai környezetben más lesz versenyezni, mint a külföldi világversenyeken, de ez pozitívan hatott az indulóinkra. Úgy gondolom, hogy eredményesen tudtunk együttműködni a Magyar Birkózó Szövetséggel is, aminek sportdiplomáciai jelentősége van.” – értékelt az Eb után Kovács Gábor.

Grappling szabályrendszerben Tóth Alexa aranyérmes lett az 58 kilogrammosok között. Rajta kívül Süle Szilárd (84 kg), Tóth Anett (53 kg) és Szabó Gyula (77 kg) is dobogóra tudott állni, miután valamennyien harmadikként zártak kategóriájukban.

A grappling Gi szabályrendszerben három ezüstöt és öt bronzot szereztek a magyarok. Tóth Alexa, Váradi Erzsébet (66 kg) és Szabó Gyula (77 kg) végzett másodikként, Tóth Anett (53 kg), Lakatos Sándor (71 kg), Tóth Zoltán (71 kg), Szekeres Ákos (92 kg) és Kósa Péter (130 kg) pedig egyaránt harmadik lett.

Fotók: Róth Tamás

0 Tovább

Teke BL Final Four – A sportos pápaiak a legjobb férfi csapatokat látják vendégül

Pápán is nagyon várják már a teke BL Final Fourt. Dr. Áldozó Tamás polgármester szerint ez a város sportéletének legjelentősebb idei eseménye.

„Ez egyben visszaigazolása annak a létesítményfejlesztési programnak is, aminek eredményeként megépült a Pápai Sportcentrum, benne a tekepályával” – mondja a városvezető, aki ismeri és szereti a sportágat. „Az új pápai létesítmény átadása előtt csak alkalomszerűen tekéztem, viszont május óta hetente két alkalommal béreljük 1-1 órára a négy pályát: egyik alkalommal a feleségemmel és a gyerekeinkkel játszunk, másikon pedig a barátaimmal tesszük ugyanezt. A kezdeti nehézségek után 120 dobásból 466 fánál járok, de lesz ez jobb is” – tette hozzá a polgármester.

Az önkormányzat évtizedes távlatban elkötelezett abban, hogy folyamatosan egyre több lehetőséget biztosítson a sportolni vágyó pápaiaknak. A versenysport mellett kiemelt figyelmet fordítanak a szabadidős sportra, elsősorban labdarúgásban, atlétikában és tekében sikerül sokakat megmozgatni, de sokan hódolnak a különböző küzdősportoknak is.

„Igyekszem jó példával elöl járni: a rendszeres tekézés mellett leginkább futok és kerékpározom. Tavaly számos félmaraton mellett teljesítettem a Spar Maratont és részt vettem a Balaton-átúszáson is.” – mondta dr. Áldozó Tamás.

Pápán a férfi mezőny gurít a négyes döntő során. Ott két német csapatot láthatunk, miután a Zerbst és a Raindorf is bejutott a legjobb négy közé, de ott lesz a szlovák Podbrezova és az olasz Neumarkt is.

Az idei Bajnokok Ligája négyes döntőjének első versenynapja április 2-án lesz. Ekkor az elődöntőket bonyolítják le mindkét városban, a helyosztókra, azaz a bronzmeccsekre és a finálékra április 3-án kerül sor.

A nőknél a német Bamberg, a horvát Rijeka, az osztrák Neunkirchen és a romániai Marosvásárhely harcolta ki négyes döntőbe jutást. A nők Győrben lépnek pályára.

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Guimarãesben hangolnak a játékokra az aerobikosok

A legutóbbi Világjátékokon alig rendeztek eredményhirdetést magyar dobogósok nélkül. Az elmúlt évtizedben az aerobik átesett egy generációváltáson, a sikerek sorozata ennek ellenére nem tört meg. Ezt bizonyítja a legutóbbi portugáliai Világkupán elért eredmények sora,  és a megszerzett négy Világjátékok-kvóta is. Sinkó Andreát, a Magyar Torna Szövetség Aerobik Szakág vezetőségi tagját kérdeztük, aki edző és nemzetközi bíró is egyben. 

A magyar aerobikosok egyre jobb eredményeket produkáltak az elmúlt években. Sőt, a sikerek görbéje még mindig felfelé ível. Honnan a lendület?

Valóban, sikerül mindig túlszárnyalnunk magunkat. Mi a munkában hiszünk. Jó műhelyekben, kiváló szakemberek irányításával folyik a munka. A lendületünk innen ered.

Hol vannak ezek a kiemelt klubok?

A debreceni a FLEX HD SE, a pécsi a PSN Zrt., illetve a fővárosi Óbudai WDSE adja a válogatott versenyzőket, és külön öröm, hogy a felnőttek mögött már ott van egy tehetséges és sikeres utánpótlás bázis, amelyre lehet építeni. A legutóbbi Portugál Open nemzetközi versenyen három aranyat és egy ezüstöt nyertek a fiatalok.

Milyen eredményekre lehet számítani a Világjátékokon?

A játékok előtt lesz még egy világbajnokságunk a portugáliai Guimarãesben. Az a világverseny jó erőfelmérő lesz, egyben komoly kihívás is, hiszen a csúcsformát a vb-n és a Világjátékokon is hozni kell. Mindenképp érmekre számítunk. A négy kvóta a vegyespárost, a triót, a csoportot és az aerodance kategóriát jelenti. Bízunk abban, hogy Birminghamben sikerül túlszárnyalni a legutóbbi Világjátékokon elért eredményeinket.

Tagja a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnökségének is. A szövetség koordinálja a Világjátékok Magyar Csapatot. Jelenleg 49 sportoló indulása biztos.  Ha a 11 sportágat nézzük, minden bizonnyal nem csak aerobikban számíthatunk dobogós helyekre…

Nyilván az aerobikot jobban átlátom, de tudomásom szerint több sportágban vannak éremesélyes magyarok. Nekünk ez olyan, mint az olimpia. Az NVESZ-től ilyenkor sok segítséget kapunk. Bízom benne, hogy a Világjátékok zárultával elmondhatjuk, hogy magyar szempontból ez volt az egyik legsikeresebb nem olimpiai seregszemle.

A Világjátékokat az egyesült államokbeli Birminghamben rendezik meg július 7. és 17. között. A játkékokon induló magyar aerobik-válogatott a következő:

vegyespáros

Bali Dániel (PSN Zrt.), Mazács Fanni (PSN Zrt.)

trió

Bali Dániel, Mazács Fanni, Farkas Balázs (PSN Zrt.)

   

csoport

Bali Dániel, Mazács Fanni, Farkas Balázs, Szöllősi Panna (FLEX HD SE) Lőcsei Zoltán (Óbudai WDSE)

aerodance

Szöllősi Panna (FLEX HD SE) Ökrös Janka (FLEX HD SE), Ruzicska Vanessza (FLEX HD SE), Simon Zsófia (Óbudai WDSE), Hajdú Kata (Óbudai WDSE), Makranszki Anna (Óbudai WDSE) Farkas Balázs és Lőcsei Zoltán

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum