Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A kapitány magyar főtáblás meccset remél a vb-n

Aranyosi Péter szerint kiugró eredménynek számítana a magyaroktól, ha valaki egyéniben főtáblára jutna, és ott egy vagy két kört menne az áprilisi asztalitenisz-világbajnokságon. A férfiak szövetségi kapitánya a világverseny sajtócsapatának elmondta: a sportág az utóbbi 20 évben robbanásszerűen fejlődött, és olyan országok lettek pingpong nagyhatalmak, amelyekről korábban el sem lehetett volna képzelni, hogy ki tud nevelni világklasszisokat.

 

„Bízom benne, hogy egyéniben lesz magyar a főtáblán, és ott láthatunk tőle (tőlük) jó játékot. Párosban, vegyespárosban más a helyzet, ott remélhetőleg a 16-os mezőnnyel is kacérkodhatunk. Ne feledjük: nálunk csak egyszer lehet hibázni. Itt nincs vigaszág.” – mondta Aranyosi Péter.

A szakember kiemelte, hogy a nemzetközi szövetségnek több, mint 200 tagországa van és egyre népszerűbb a sportág, így akik áprilisban kilátogatnak a Hungexpóra, azok igazi minőségi sportkavalkádot láthatnak majd.

„Budapesten több, mint 100 ország legjobbjai indulnak, és minden bizonnyal kiélezett meccseket láthat a közönség” – tette hozzá Aranyosi Péter.

A héten bemutatták a világbajnokság hivatalos dalát. A Friends című művet Lotfi Begi és az Irie Maffia jegyzi.

A videoklip itt nézhető meg: https://www.youtube.com/watch?v=1K1bY5vO-d0 

A Liebherr asztalitenisz-világbajnokságon induló férfi játékosok, illetve vegyespárosok

Férfi egyéni: Majoros Bence, Lakatos Tamás, Szudi Ádám, Ecseki Nándor, András Csaba, Juhász Patrik

Férfi páros:

- Ecseki Nándor, Szudi Ádám

- Majoros Bence, Lakatos Tamás

- Juhász Patrik, András Csaba

Vegyespáros:

- Szudi Ádám, Pergel Szandra

- Ecseki Nándor, Madarász Dóra

- Majoros Bence, Bálint Bernadett

A Hungexpón megrendezendő világbajnokság április 21-én kezdődik és 28-ig tart.

0 Tovább

Két magyar szumós is vezeti az európai ranglistát

Jó előjelekkel készül a magyar szumó-válogatott az áprilisi Európa-bajnokságra. A Magyar Szumó Szövetség tájékoztatása szerint több magyar versenyző is előkelő helyet foglal el az európai ranglistákon.

 

Annak ellenére, hogy még utánpótláskorban van Buzás Patrik és Molnár Tamás is, mindketten a felnőttek rangsorának az élén várják az észtországi Eb-t. Előbbi a 70, utóbbi a 100 kilogrammos kategóriában. Előkelő helyen van a 92 kilogrammosok között Szilágyi Erik is, ő a 2.

Nehézsúlyban Pap Arnold 8., Kerstner Róbert pedig a 9. helyen áll. A nőknél 55 kilogrammban Lemák Diána 4., 65 kg-ban Forgó Fruzsina a 9. helyet birtokolja. Az open kategóriában Makai Erika a 7., míg Forgó Fruzsina a 65 kilogrammos súlya ellenére a 10.

 

„Ezek a helyezések bíztatóak az Eb előtt, de ugyancsak jó helyzetben vagyunk a következő Világjátékok szempontjából is. A kontinentális ranglista ugyanis nagyon fontos a játékokra való kvalifikációban. Úgy gondolom, hogy versenyzőink továbbra is meghatározó szerepet töltenek be a sportágban, Európában különösen. Pont ezért szeretnénk kimagasló utánpótlás Európa-bajnokságot rendezni ősszel. A hazai rendezésű utánpótlás Európa-bajnokságnak Szigetszentmiklós ad otthont, szeptember 26. és 29. között.” – mondta Ancsin László.

0 Tovább

Medikus Kupa 2019

Újra Debrecenben a legnagyobb, egyetemek által szervezett sportrendezvény a Medikus Kupa

Március 29-31 között idén 47. alkalommal kerül megrendezésre a Medikus Kupa, mely a legnagyobb szurkolótáború egyetemek által szervezett sportrendezvény hazánkban. Idén a Főnix Fészke ad otthont a négy orvosi egyetem (Debreceni Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Szegedi Tudományegyetem) küzdelmének vízen és szárazföldön egyaránt. A több mint 400 sportolóból és 2200 szurkolóból álló rendezvény fővédnökei: Prof. Dr. Kásler Miklós Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszter, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Dr. Szabó Tünde Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkár, Prof. Dr. Szilvássy Zoltán Debreceni Egyetem rektor, Prof. Dr. Bács Zoltán Debreceni Egyetem kancellár, Dr. Papp László Debrecen Megyei Jogú Város polgármester. Az eseményt a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) is támogatja, a díjátadón Prof. Dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke adja át a díjakat. A résztvevők öt sportágban mérettetik meg magukat: kézilabda, kosárlabda, röplabda, kispályás labdarúgás és vízilabda. Vasárnap délután derül ki, hogy melyik egyetem viszi el a Medikus Kupa vándorserlegét. A sporteseményt nagyszabású kétnapos buli is kiegészíti, olyan fellépőkkel mint például Tankcsapda, Kozmix, UFO, Tortuga.

0 Tovább

Hatalmas dicsőség előtt állnak fallabdázóink

Keretet hirdettek a divízió I-es squash csapat Európa-bajnokságra, amelyet május 1. és 5. között rendeznek Birminghamben. A férfi együttes tavaly sporttörténelmet írt, amikor kivívta, hogy az idén az elitkörben szerepelhessen. A hatfős utazó válogatott – amelynek névsorát a Sport TV Mai Helyzet című műsorában jelentették be – tagja többek között Farkas Balázs, a jelenlegi egyetlen hazai profi játékos és a szövetség elnöki teendőit is ellátó, korábbi világklasszis Krajcsák Márk.

 



A stúdióbeszélgetés vendége volt Kaplár F. József, a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség tiszteletbeli elnöke, Lőrinczi Attila elnökségi tag és a férfi bajnoki címvédő Farkas Balázs.

Az európai szövetségnek 46 ország a tagja, ezért Kaplár F. József szerint óriási dolog, hogy Magyarország benne van a legjobb nyolcban.

"Egy ilyen versenyen részt venni ahhoz hasonlítható siker, mint amikor a jégkorongozók feljutnak a divízió I-be és ott játszhatnak" – érzékeltette Lőrinczi Attila, hozzátéve: az egész magyar fallabdás társadalom nagy izgalommal várja az angliai megmérettetést.

A tavalyi sikercsapatból Farkas Balázs, Krajcsák Márk, Sebők Benedek és Hoffmann Péter ott lehet a divízió I-es Eb-n is. Rajtuk kívül a fiatal Boros Dávid és nagy visszatérő Cséffalvay Dániel került be a válogatottba.

Az éremszerzésre nincs sok esély, de mindenki meg fog tenni minden tőle telhetőt – ígérte Farkas Balázs.

"Az elsődleges cél, hogy bennmaradjunk. Az ellenfelek közül Svájc tűnik verhetőnek, talán ők a leggyengébbek a mezőnyben. Sokat járok külföldre, ismerem nagyjából az összes játékost, akik a divízió I-ben szerepelnek, és tudom, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz" – mondta a 21 éves tatabányai fallabdázó.

0 Tovább

Fiatal kötöttfogású válogatott indul az Eb-n

Megfiatalított kötöttfogású válogatott megy az Európa-bajnokságra. A Romániában megrendezendő kontinensbajnokságon nem indul többek között Bácsi Péter, Lőrincz Viktor, Lőrincz Tamás, Korpási Bálint és Kiss Balázs sem.

 

Sike András, a kötöttfogású birkózó-válogatott szövetségi kapitánya elmondta mindezek ellenére bízik az éremszerzésben.

„Több fiatal lehetőséget kap a válogatottban. A kötöttfogású verseny április 11-én kezdődik az Eb-n és bízom benne, hogy lesz érmünk Romániában és több pontszerző helyet is begyűjtünk majd. Elsősorban Lám Bálinttól (130 kg), Torba Eriktől (60 kg), Szilvássy Eriktől (87 kg) és Szabó Lászlótól (77 kg) remélhetjük azt, hogy a dobogó közelében végeznek.” – nyilatkozta Sike András.

Az április 8. és 14. között megrendezendő birkózó Európa-bajnokságnak Bukarest ad otthont.

0 Tovább

OCR – Az olimpia előszobájában

Mérföldkőnek számít az OCR történetében a Délkelet-Ázsia Játékok szervező bizottságának bejelentése! A Fülöp-szigeteki Akadályfutó Szövetség (POSF) és az OCR Ázsia, a World OCR-rel együttműködve 6 új versenyszámot hoz létre a Délkelet-Ázsia Játékokon (SEA Games), mint 3. kategóriás sport (új sport). A Délkelet-Ázsia Játékok hivatalosan is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hatáskörébe tartozik, így ez az olimpiai játékok előszobájának is nevezhető. A játékokat november 30-tól december 12-ig tartják a Fülöp-szigeteki Manila több szabadtéri és beépített területén. Összesen 56 sportág részvételével ez lesz a legnagyobb SEA Games. Az Obstacle Course Racing (OCR) olyan sport, amely során a versenyzőnek futás közben akadályokat kell leküzdeniük.

 

Az OCR Európában

Az öreg kontinensen is egyre nagyobb lendületet kap a sportág. A magyar szövetség (HOCRA – Hungarian OCR Association) lépést tart ezzel a fejlődéssel, a bajnokságok rendszerében a legtöbb országnál előrébb jár, mert 2019-ben minden távon (sprint, rövid, közép, hosszú) rendez futamot. A legjobb kapcsolatokat a lengyelekkel, az oroszokkal és a szlovákokkal építették ki eddig, ezekből az országokból várhatóak küldöttségek egyes magyar bajnoki futamokon. A lengyelek és a szlovákok a Bánki-tónál megrendezett Running Warriors versenyre jelezték a részvételi szándékukat, az októberi HOCRA zárógálára pedig az orosz csapat is várható lesz. A többi országgal folyamatosan veszi fel a kapcsolatot a magyar szövetség vezetése.

Az Európa-bajnokságot Lengyelországban rendezik meg idén. Ebben az évben ez a verseny még egyfajta főpróba lesz, ahol a kategóriákat, a szabályokat és a szervezés alapjait véglegesíti a nemzetközi szövetség, hogy 2020-tól már teljesen egységes rendszere legyen a világversenyeknek. Mivel a sportág szervezeti rendszere nagyon fiatal, alig néhány évre tekinthet vissza (az európai szervezet 2016-ban alakult, a HOCRA az elsők között lett a tagja 2017-ben), ezért a szabályok kialakítása napi szinten történik, egyre több nemzeti szövetség és szakember bevonásával.

A sportág idén bővült a ninja szekcióval (nemzetközi szövetsége az UNAA - Ultimate Ninja Athlete Association), ahol az egészen rövid távú, elsősorban erő és ügyességi elemeket tartalmazó pályákat kell teljesíteni. Ennek az ellenkezője a „klasszikus” akadályfutás, ahol terepen akár 20 km feletti távon is rendeznek versenyeket. Illetve létezik az ultra OCR, ahol 6, 12, 24 órás terepversenyeken mérik össze felkészültségüket az indulók. Ennek a világbajnokságát idén Ausztráliában rendezik.

Az OCR sportág fejlődése két eltérő irányban várható: egyik az olimpiai jellegű versenyek, ahol rövid (a jelenlegi elképzelések szerint 400 m és 1500 m között) távokon, „ninja” jellegű OCR pályákon lesznek versenyek, a másik pedig a terepen megrendezett hosszabb, OCR akadályfutás versenyek. Ezek 3 km felettiek, az ultrákat tekintve akár 24 órán át is tarthatnak.

2019-ben az olimpia elképzeléseknek megfelelő sprint verseny Bánkon, a Running Warriors versenyen lesz kipróbálható, majd július végén Szentesen a Weekend Warriors versenyen pedig már országos bajnokság is lesz ezen a távon.

0 Tovább

Hármas tétje van a karate Európa-bajnokságnak

Összesen 17 magyar indul a spanyolországi Guadalajarában csütörtöktől vasárnapig zajló karate és para-karate Európa-bajnokságon. A 2020-as olimpiai bemutatkozás előtt álló sportág Eb-jének hármas a tétje: az érmekért folyó versengés mellett az eredmények beszámítanak az olimpiai kvalifikációba, illetve itt dől el, hogy kik vehetnek részt a júniusi Európa Játékokon, ahol szintén a programban szerepel a karate.

 

A válogatott tagja a tavaly történelmi Eb-ezüstéremig jutott Hárspataki Gábor, akárcsak a már háromszoros Eb-bronzérmes Tadissi Martial. Rajtuk kívül tatamira lép a sportág világkupa sorozatának számító Karate 1 Premier League viadalokon tavaly több érmet is nyert Molnár Dániel, akárcsak a formagyakorlatban Eb-ötödik Nagy Botond. Női indulóink közül Bartha Nikola korábban volt már Eb-érmes és vb-ötödik.

„Éremre elsősorban Hárspataki Gábor, Tadissi Martial és Molnár Dániel lehet esélyes. Ők az elmúlt időszakban többször is bizonyították, hogy képesek a világ legjobbjai közé kerülni, de több másik versenyzőnk is szerezhet kellemes meglepetést. Ami az Európa Játékokat illeti, eddigi eredményeiknek köszönhetően Hárspataki és Tadissi gyakorlatilag biztos résztvevőnek tekinthető, Nagy Botond és Sterck Laura pedig egy jó Eb-szerepléssel szintén indulási jogot szerezhet.” – mondta Büchler Zsolt szövetségi kapitány.

Az Eb-n a para-karatésok között korábbi dobogósok is képviselik hazánkat: egy éve Csatári János kategóriájában a második helyet szerezte meg, Dobos Réka pedig bronzérmes lett.

Karate és para-karate Európa-bajnokság, Guadalajara, a magyar indulók:

Kata (formagyakorlat):

Férfiak: Nagy Botond
Nők: Sterck Laura

Kumite (küzdelem):

Férfiak:
60 kg: Fehér Péter
67 kg: Tadissi Martial
75 kg: Hárspataki Gábor
84 kg: György Dániel
+84 kg: Molnár Dániel
Férfi csapat: Gyovai Roland, György Dániel, Hárspataki Gábor, Hidasi Tibor, Molnár Dániel, Tadissi Martial, Tamás Ferdinánd

Nők:

55 kg: Molnár Réka
61 kg: Takács Virág Vivien
+68 kg: Bartha Nikola
Női csapat: Bartha Nikola, Molnár Réka, Takács Virág Vivien

Para-karate:

Dobos Réka (kerekesszékes)
Molnár Zsolt (kerekesszékes)
Csatári János (tanulásban akadályozott)
Kárpáti Petra (tanulásban akadályozott)

0 Tovább

Magyar világkupa-ezüst szambóban

Kozsák György a második helyen végzett a – Nemzetközi Olimpiai Bizottság által a múlt év végén elismert – Nemzetközi Sambo Szövetség hétvégi moszkvai világkupáján. A 33 ország versenyzőit felvonultató rangos viadalon a magyar sportoló a combat szambó kategória 90 kg-os súlycsoportjában szerzett ezüstérmet – adta hírül a Magyar Sambo Országos Szakszövetség.



Kozsák György a döntőbe vezető úton pontozással győzött le egy kirgiz versenyzőt, majd karfeszítéssel múlta felül üzbég riválisát. A döntőben a sportág egy igazi klasszisa, az orosz Alijev várt rá, aki a világszerte tömegeket vonzó profi küzdősportos szervezetek, a UFC és a Bellator gáláin is szerepelt már.

A korábbi világbajnok orosz még nagy falat volt Kozsák Györgynek, de az ezüstérem annál is értékesebb, mert a magyar szambósnak a moszkvai volt az első nemzetközi versenye, és szereplése mindenképpen biztató a májusi Európa-bajnokság előtt.

0 Tovább

Lotfi Begi és az Irie Maffia közös munkájaként született meg a pinpong új himnusza

Fiatalos lendület, nyári dallamok, pozitív erő és sokoldalúság. Ez jellemzi leginkább a LIEBHERR 2019 ITTF Asztalitenisz Világbajnokság hivatalos dalát, ami a Friends címet kapta.

 

A budapesti, 55. egyéni asztalitenisz vb-vel a Szervező Bizottság az élsporton túl a játék sokoldalúságát, összetartó erejét, határokon és kontinenseken átívelő közösségépítő erejét is szeretné hangsúlyozni. A Magyar Asztalitenisz Szövetség elnöke, Nátrán Roland is ezt emelte ki: „Sportágunkat mindenki jól ismeri, hiszen szerencsére az általános iskoláknak vagy nyaralóknak állandó bútorzata a pingpongasztal. Ennek a sportágnak így központi szerepe van barátságok születésében, az aktív szabadidő eltöltésben, olykor pedig ez alapozza meg egy nemzetközi sportolói karrier megvalósulását. Szerettük volna, ha mindez megmutatkozik az asztalitenisz vb dalában és a hozzá tartozó klipben is. A zene persze mindíg szubjektív, de Lotfi Begi és az Irie Maffia garancia a minőségre, és zenéjük a klippel együtt számomra pontosan azt az érzést fogalmazza meg, amit mi a világbajnoksággal - az élsporton túlmutatva - szeretnénk üzenni.”

Megannyi különböző stílust képviselő virtuóz közül nem volt könnyű megtalálni a legmegfelelőbb előadókat, de a választás egy tapasztalt, mégis fiatalos, valamint erőteljes párosra esett.

„Az elmúlt években sok sporttal kapcsolatos eseményhez, programhoz készítettem dalokat, vagy akár lemezt is! Ilyen volt a Bon Voyage c. album, amit a magyar labdarúgó válogatott Eb szereplésére készült, vagy a Kowalsky meg a Vegával közös kézis dalunk! Ebből adódóan nem lepett meg a dolog, de annál jobban örültem a felkérésnek! Mivel  egy világversenyről van szó, így ez nagy kihívás volt számomra, hogy a dalt akár külföldön is hallani fogják a vb-n szereplő országokban. Külön öröm számomra hogy a számot az egyik kedvenc hazai zenekarommal készíthettem, nevezetesen az Irie Maffiával, akik hozzák a tőlük megszokott pozitív energiát, amit az általam már jól ismert hangzással keverünk! Nagyon izgalmas lett a végeredmény!” – mondta a mű producere és DJ-je, Lotfi Begi.

A videoklip az alábbi linken elérhető:

https://youtu.be/FF27XaL3prQ

Az április 21. és 28. közötti asztalitenisz-világbajnokságot a Hungexpón rendezik meg.

0 Tovább

A világbajnok szerint letisztul a birkózás

Rácz Lajos reméli, hogy a birkózás szépen lassan letisztul. Az olimpiai ezüstérmes, világ- és kétszeres Európa-bajnok birkózó úgy látja, a sok-sok szabályváltoztatás ideje lejárt, a sportág sokkal tisztább arcát mutatja.

 

„Ez érzékelhető volt a tavalyi budapesti birkózó-világbajnokságon is. Azt gondolom, hogy a birkózás kiállta az idő próbáját, és egyre távolodik attól az állapottól, amely anno megkérdőjelezte a sportág olimpiai tagságát. Pörgősebb, a közönség és a média számára is fogyaszthatóbb lett” – fogalmazott a szaktekintély, aki a március 15-én kapott kitüntetéssel kapcsolatban megjegyezte: természetesen jól esett neki, hogy gondoltak rá.

„Március 15-én a versenyzői és mesteredzői munkámért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehettem át. Most már visszavonultam a birkózásból, nyugdíjasként élem az életem, úgy gondolom, hogy ez az elismerés méltó lezárása volt a pályámnak.

Rácz Lajos 1974 és 1984 között tizenegyszer volt magyar bajnok kötöttfogásban az 52 kilogrammosok között. Világbajnoki címét az 1979-es San Diegó-i világbajnokságon szerezte, az 1980-as moszkvai olimpián második lett. Kétszer állt a dobogó legmagasabb fokán Európa-bajnokságon (1977-ben és 1983-ban).

0 Tovább

Műszaki hiba miatt kiestek Herczigék

Nem volt szerencséje a MOL Racing Team versenyzőpárosának Herczig Norbertnek és Ferencz Ramónnak a rali Európa-bajnokság nyitófutamán. Az Azori-szigeteken a második versenynapon, a 8. pozícióból feladni kényszerültek a küzdelmet a  Volkswagen Polo GTI R5 versenyautóval. A csütörtököt a 10. helyen zárta a magyar páros, így pénteken elsőként startoltak, mert a szabályok szerint a második napon az első tíz fordított sorrendben indul. A murvás versenyeken az elsők között rajtolni hátrányt jelent.

 

"Ahhoz képes, hogy elsőként mentünk és mi takarítottuk az utat, elég jó időeredményeket produkáltunk, két hatodik és egy nyolcadik hellyel zártuk a pénteki első kört. A három gyorsasági szakasz alatt két helyet ugrottunk előre, már a 8. pozícióban voltunk és úgy tűnt, hogy még ezen a napon az 5. helyet is elérhetjük. Aztán amikor jött volna a második kör a már letisztult pályákon, a hetedik gyorsaságin nem sokkal a start után megállt a kormányszervó. Lidérces érzés volt, de hála az égnek egyenesben, féktávon történt, és bár a következő kanyarba már nem tudtunk befordulni, de szerencsére meg tudtunk állni még a kanyar előtt. Két kilométeren keresztül még küzdöttünk a szervóval, de aztán fel kellett adnunk, félre kellett állnunk." - mondta szomorúan Herczig Norbert.

A MOL Racing Team párosa legközelebb a Kanári-szigeteken áll rajthoz az Európa-bajnokság második futamán május 2. és 4. között.

0 Tovább

Túl vannak az első versenynapon Herczigék

A 10. helyen áll a MOL Racing Team két versenyzője Herczig Norbert és Ferencz Ramón a 2019-es Rali Európa-bajnokság nyitófutamának első napja után az Azori-szigeteken. A magyar páros a csütörtök délelőtti kvalifikáción a 4. helyet szerezte meg és a 12. rajtpozíciót választotta.

 

Az első gyorsasági szakaszon egy kisebb technikai hiba miatt vesztettek pár másodpercet, de aztán a második gyorsaságin már csak 6 másodpercre voltak a szakaszgyőztestől.

"A hosszú téli szünet után mindenki tapogatózott egy kicsit. Az új versenyautónk a Volkswagen Polo GTI R5 eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Egy picit óvatosan kezdtünk, de bízom benne, hogy tudunk majd még gyorsulni. Tavaly a hatodikok lettünk ezen a versenyen, nagyon remélem, hogy ezt túl tudjuk majd szárnyalni. Pénteken 7, szombaton pedig 5 gyorsasági szakasz vár ránk." - mondta Herczig Norbert a MOL Racing Team pilótája.

A MOL Racing Team versenyzőpárosa idén a 8 versenyből álló Európa-bajnoki sorozatban 7 futamon áll majd rajthoz, köztük a Magyarországon november 8-10. között megrendezésre kerülő szezonzáró futamon a Nyíregyháza-ralin.

0 Tovább

Búvár Családi Nap a Duna Arénában

Merülésre felkészülni! A Magyar Búvár Szakszövetség a hétvégén a budapesti Duna Arénában megrendezi a Búvár Családi Napot és ehhez kapcsolódóan a retró búvárfelszerelések bemutatóját.

 

A március 24-én vasárnap 9:00-16:00 között tartandó eseményre várják mindazon fővárosi és vidéki résztvevőket, családokat, akik korábban már kapcsolatba kerültek a búvárkodással és természetesen azon érdeklődőket is, akik most ismerkednének meg a víz alatti tevékenységek és sportok világával.

A rendezvényen – mely minden résztvevő számára ingyenes – színes, tartalmas programok keretében lehetőség lesz a szabadidős búvárkodás és a búvársportok, ezen belül 5 szakág kipróbálására is, mindezt nagy presztízsű szakemberek jelenlétében, illusztris környezetben, a 2017-es FINA vizes világbajnokságnak is otthont adó Duna Arénában.

0 Tovább

Egy hónap múlva kezdődik az asztalitenisz-vb

Egy hónap múlva megkezdődik Magyarország legnagyobb asztalitenisz versenye, ez a 2019-es világbajnokság, amelynek a Hungexpó ad otthont. Nátrán Roland, a Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) elnöke szerint a szervező bizottság már az utolsó simításokat végzi az előkészületekben, és készen állnak arra, hogy akár a 2016-os Európa-bajnokság színvonalát is felülmúló világversenyt rendezzenek.

 

„Persze nem szabad arról megfeledkeznünk, hogy a világbajnokság az a méreteiben is nagyobb rendezvény lesz. Jól jelzi az esemény fontosságát az, hogy csak a nemzetközi szövetség összesen 73 munkatársát regisztrálta a vb-re. Még tart a sajtóakkreditáció is, és már azt is lehet tudni, hogy 60 tévécsatorna vásárolja meg a közvetítési jogot világszerte. A számokat folytatva a versenyzőket és a csapathoz tartozó delegáció tagokat 13 szállodában szállásoljuk majd el” – számolt be az előkészületekről az elnök.

Nátrán Roland kiemelte: jól halad a jegyértékesítés is. „Akik az utolsó négy nap alatt látogatnának ki a világbajnokságra, és még nincs jegyük, azoknak azt tanácsolom, hogy igyekezzenek, mert a vb finisére rohamosan fogynak a jegyek, de nagy az érdeklődés a világbajnokság első három napjára is.”

A Hungexpón megrendezendő Liebherr asztalitenisz-vb egy hónap múlva, április 21-én kezdődik és 28-ig tart.

0 Tovább

Fontos mérföldkő előtt a hazai táncsport

Grand Slam-döntőt táncolt a magyar bajnok. Andrea Silvestri és Váradi Martina a WDSF Grand Slam-sorozat bukaresti állomásán a latin mezőnyben bejutott a legjobbak közé, ahol végül a hatodik helyen zárt. Váradi Martináék eredménye volt a legjobb magyar helyezés a román fővárosban.

A rangos versenyen részt vett Zsámboki Marcell, a Magyar Táncsport Szakszövetség elnöke is, aki a román szövetség meghívására érkezett Bukarestbe. A versenyt követően egy nagyon fontos mérföldkőhöz érkezik a hazai szövetség, hiszen rendkívüli közgyűlés keretében szavaznak új táncszakok megalapításáról.

„Ez törvényi kötelezettségük is, hiszen a WDSF új táncirányzatok felvételéről döntött az éves közgyűlésén, így a hazai sporttörvényt is betartva bővülhet a táncsport színes palettája. A táncágak közül a standard és latin táncok, valamint a salsa és az akrobatikus rock and roll a Világjátékok versenyprogramjában szerepel a break pedig az ifjúsági olimpia sportja, valamint 2024-ben a nyári olimpiai játékok részese is lehet” – nyilatkozta Zsámboki Marcell.

0 Tovább

A fallabdázó Farkas Balázs kiemelkedő sikere

Karrierje eddigi egyik legnagyobb sikerét érte el Farkas Balázs, aki a profi squash versenysorozat, a PSA World Tour moszkvai állomásán bejutott a döntőbe. Pályafutásának első 10 ezer dollár összdíjazású viadalán a tatabányai játékos három kiemeltet is legyőzött – adta hírül a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség.

 

A moszkvai tornán Farkas Balázs nem kiemeltként nehéz sorsolást kapott. A Squashberek játékosa ennek ellenére az első körben 3-1-re nyert a hatodik kiemelt cseh Svec ellen, majd 3-2-vel az elsőként rangsorolt, a világranglistán 57-dik spanyol Pajares Bernabeut is búcsúztatta. Az elődöntőben a hetedik kiemelt francia Aubert sem tudott ellenállni Farkas Balázsnak, aki 3-0-ra győzött. A fináléban ugyan a korábbi top 20-as finn Tuominen jobbnak bizonyult, de a döntőbe jutás így is mérföldkő a 21 éves magyar fallabdázó pályafutásában.


"Az egyik szemem sír, a másik nevet" – nyilatkozta az edző-édesapa Farkas János. – "Különösen nagy fegyvertény a világranglistán a legjobb hatvanba tartozó ellenfél legyőzése. Balázs korábban már nyert ötezer dollár összdíjazású versenyt, de egy tízezresen a döntő még komolyabb szint, ezt kellene majd tartani. Az U19-es Európa-bajnokságon elért második helye volt hasonló nagy eredmény, de az még junior korában történt, úgyhogy a mostani eredmény egyértelműen az egyik legnagyobb sikere."

A 2017-es Világjátékokat is megjárt Farkas Balázs remek formában van az idén, hiszen februárban sorozatban három nemzetközi tornán is diadalmaskodni tudott.

0 Tovább

A téli olimpiával kacérkodik a magyar autóversenyzőnő

Izgalmas kiruccanással törte meg az autósport hosszú téli szünetét Vogel Adrienn. A Kia Platinum Kupa versenyzője február elején Lettországban járt, ahol részt vett a Magyar Szánkó és Bob Szövetség edzőtáborán, ahol ki is próbálta a bobot. Annak ellenére sem ment el a kedve a téli sporttól, hogy hatalmasat bukott.

A TV2 SuperCar című műsorának háziasszonya, 2017-ben Magyarországon az Év női autóversenyzőjének választott Vogel Adrienn nemhogy nem ijed meg a kihívásoktól, de egyenesen keresi azokat.

“Sokféle extrém sportot kipróbáltam már, nem tudok nyugodtan ülni a fenekemen, ezért is örültem nagyon a Magyar Szánkó és Bob Szövetség megkeresésének. Habár nem riadok meg a sebességtől, azért az egy hét edzőtáborozás után kijelenthetem, hogy amit a bobosok művelnek, az igazán tiszteletre méltó, elképesztően nehéz sportágról van szó” - árulta el Vogel Adrienn, majd felidézte emlékeit a nem mindennapi száguldozásról.

“Az első próbálkozásomnál teljesen egyedül voltam a bobban, egyetlen bowden volt a kormányom, amivel jobbra-balra húzhattam a korcsolyaéleket. Fék nincs a bobon, csak megy előre, ahogy a súlya és a lendület viszi. Nem lehet félreállni, nem lehet kiszállni, így vagy úgy, de le kell érni vel a pálya aljáig. Kezdőként a pálya felétől indulhattam, így is hét kanyar várt rám, 82 km/órás sebességgel, nagyjából 40 másodperc az egész. Egyetlen ideális ív van, ha ront az ember, azonnal borul is. Sajnos szinte azonnal megtapasztaltam ezt. Az egyik U alakú kanyarban túlságosan lent tartottam a bobot, próbáltam korrigálni, de nem siekrült, felmentem három méter magasba, és onnan estem vissza. A bukóm összetört, én megúsztam egy fejfájással és néhány lila folttal. Egyáltalán nem ment el a kedvem tőle, de az előttem álló autós versenyszezon miatt kockázatos lett volna folytatni, szóval remélem, hogy ősszel újra megpróbálhatom, és talán még a téli olimpiára készülő csapatba is bekerülhetek.”

Pulai Imre, a Magyar Szánkó és Bob Szövetség elnöke elégedetten beszélt Adrienn első próbálkozásáról. “Adrienn nemcsak tehetséges autóversenyző, hanem egy igazi extrém nő, aki egy bobcsapatot sikerre tudna vinni. Nem ijedt meg a borulása után sem. A versenyszezonja miatt nem folytathatta velünk a felkészülést, de remélem, megszerette annyira ezt a sportot, hogy lesz folytatása. Szerencsénkre a két sportág szezonja nem üti egymást” - jegyezte meg sejtelmesen a szövetségi elnök, aki majdnem tíz éve váltott téli sportokra.

A kenusként olimpiai bajnoki címet szerző sportoló örül neki, hogy eljött egy olyan generáció, melynek tagjai érdeklődnek a téli sportokhoz, és még tehetségük is van a bobozáshoz, szánkózáshoz. Az elmúlt szezonban több fiatalt is meghívott, keresi a tehetségeket, így esett a választása Vogel Adriennre is.

“A tehetség belülről jön, persze bátornak és elszántnak is kell lenni, szeretni kell a sebességet. Sok fiatal atlétát teszteltünk a bobhoz tolóembernek vagy szánkósnak, de nagyon fontos a jó kormányos megtalálása is, aki végigviszi a pályán a bobot, 120-140 km/órával, miközben 5-6G is hat az emberre. Sok motoros és autóversenyző próbálta ki magát az elmúlt hónapokban, de be kell vallanom nem egyszerű. Van, aki az elős csúszás után rögtön kiszállt. Ha megtaláljuk az igazi tehetséget, akkor támogatással és bizalommal akár a 2022-es téli olimpián is ott lehetnénk. A szövetségen belül most azon dolgozunk, hogy felállítsunk egy komoly versenyzői csapatot, de egyelőre nem szeretnék többet elárulni, minden részlet hamarosan kiderül” - zárta Pulai Imre.

Vogel Adrienn versenyszezonja március utolsó hétvégéjén, 29-30-án az Eger Rallye-n kezdődik, ahol az idén bemutatkozó Kia Platinum Rallye Kupában áll rajthoz. 

0 Tovább

Magyar kick-box sikerek Európa-szerte

Tucatnyi érmet nyertek a hétvégén kick-boxosaink, akiknek egy része a Szerbiában megrendezett Európa-kupán vett részt, míg egy másik csapat a nyílt német bajnokságon vitézkedett – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség. A versenyek a sportolók számára felkészülési állomásai voltak a nagyszabású májusi budapesti kick-box világkupának.

 


A tavaly év végén a NOB által is elismert WAKO kick-box világszervezet Belgrádban lebonyolított Európa-kupáján a magyarok közül duplázni tudott Busa Gabriella. A 2017-es, hazai rendezésű vb-n két aranyérmet nyert kiválóság a félerős technikákat alkalmazó, tatamin zajló kick-light szabályrendszerben az 55 kg-os súlycsoport mellett eggyel feljebb, a 60 kilóban is elindult. A Halker-Király Team versenyzője valamennyi küzdelmét egyhangú, 3-0-ás pontozással nyerve mindkét kategóriában begyűjtötte az aranyérmet. Rajta kívül a férfiaknál Maruscsák László is első lett.

A ringben a kiütésre menő K1 szabályrendszerben a szintén budapesti világbajnok Habash Antoine is aranyéremmel utazhatott haza a szerb fővárosból. A tatamis szakágakban sikert sikerre halmozó Veres Roland ezúttal a K1-ben próbálta ki magát, ahol egy ezüsttel gazdagította éremgyűjteményét, és szintén másodikként zárt Zsiga Melinda.

 


Münchenben rendezték meg a nyílt német kick-box bajnokságot, ahol elsősorban a formagyakorlat versenyszámokban jeleskedtek a mieink. A szakág vezetésével nemrégiben megbízott Puravecz Péter példát mutatott követőinek: a még aktívan is versenyző orosházi kick-boxos egy első és egy második helyet szerzett. Két érmet gyűjtött be Friedl Flórián is, a K1-esek között pedig Deli Roland személyében itt is volt magyar ezüstérmes.

Európa-kupa, Belgrád, a felnőtt magyar érmesek:

Kick-light:
Férfiak:
63 kg: 1. Maruscsák László
Nők:
55 kg: 1. Busa Gabriella
60 kg: 1. Busa Gabriella

K1:
Férfiak:
57 kg: 2. Veres Roland
63.5 kg: 1. Habash Antoine
Nők:
52 kg: 2. Zsiga Melinda

Nyílt német bajnokság, München:

K1:
Férfiak:
86 kg: 2. Deli Roland

Zenés formagyakorlat:
Kemény stílusú:
Férfiak: 2. Puravecz Péter, 3. Friedl Flórián
Kemény stílusú fegyveres:
Férfiak: 1. Puravecz Péter
Kreatív:
Férfiak: 2. Friedl Flórián

0 Tovább

Póta Georgina: Amit a budapestiek láthatnak, az sokkal keményebb verseny lesz, mint egy olimpia

Póta Georgina szerint egy világbajnokságon jól szerepelni sokkal nehezebb, mint egy olimpián. A kétszeres Európa-bajnok asztaliteniszező az áprilisi világbajnokságra készül, ahol elsősorban saját magának szeretne megfelelni.

 

„Nincsenek szám szerinti helyezésre vonatkozó elképzeléseim, elsősorban a magam által megfogalmazott célokat szeretném teljesíteni Budapesten. Szeretnék jó játékkal minél tovább versenyben maradni a Hungexpón” – mondta Póta Georgina, aki szerint egy olyan mezőnyben eredményesnek lenni, mint amilyen Budapesten is lesz, sokkal nehezebb, mint egy olimpián.

„Csak bele kell gondolni: amíg egy olimpián az ázsiaiaktól elindulhat két kínai és két japán, addig egy vb-re öt-hat játékos is kvalifikálhatja magát. Ezért lesz borzasztóan nehéz ez a világbajnokság” – hangsúlyozta a magyar csapat erőssége.

Póta Georgina egyéniben és Matilda Ekholmmal párosban is elindul a világbajnokságon. A Hungexpón megrendezendő Liebherr asztalitenisz-vb április 21-én kezdődik és 28-ig tart.

0 Tovább

Szumó Európa-kupa: Hat magyar érem Észtországban

A magyar szumó-válogatott egy arannyal, egy ezüsttel és négy bronzéremmel zárta az Európa-kupát.

 

Az észtországi Vinniben az aranyérmet Molnár Tamás szerezte a 100 kilósok között, az ezüstérem Makai Erika nevéhez fűződik, aki az open kategóriában lett második. Bronzéremből Pap Arnold kettőt is begyűjtött, miután előbb a +115 kilósok között, majd az open mezőnyben is harmadik lett. A másik két bronzot Forgó Fruzsina (65 kg) és Szilágyi Erik (85 kg) gyűjtötte be.

„Ez az észtországi Európa-kupa kiváló felkészülési állomás volt az Európa-bajnokságra. A kontinenstornát ugyancsak Észtországban rendezik meg húsvétkor” – értékelt Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke.

0 Tovább

Boldog Születésnapot Bajnok! 

Ma ünnepli 34. születésnapját az olimpiai bajnok, háromszoros világbajnok és hatszoros Európa-bajnok, Universiade-győztes, többszörös magyar bajnok, tornász, a lólengés-specialista, az Újpesti TE sportolója, Berki Krisztián!

A Sportmenü születésnapi összeállítása itt található!

0 Tovább

Testvére miatt váltott súlycsoportot és Európa-bajnok lett

Lévai Zoltán testvére miatt váltott súlycsoportot, ami végül eredményesnek bizonyult. A magyar birkózó ugyanis aranyérmes lett az újvidéki U23-as birkózó Európa-bajnokságon a 82 kilogrammosok között, míg testvére, Lévai Tamás a 77 kilogrammos súlycsoportban bronzérmet nyert - írja a Sportágválasztó Magazin.

„Az utóbbi hónapokban az öcsém akkorát nőtt, hogy kilóban utolért, ezért megpróbáltuk kihozni a helyzetből a maximumot. Egy súlycsoportban csak egy birkózó indulhatott az Eb-n, így én mentem 82 kilogrammban. Új helyzet volt, de megoldottuk. Sokat agyaltunk, és ez lett a vége” – mondta Lévai Zoltán, aki a súlycsoport-váltás miatt számára ismeretlen közegbe került.

„Egyik birkózót sem ismertem az új súlycsoportomban, de szerencsére ott volt a videómegosztó portál. Végigvettük a lehetséges ellenfeleket, és mindenki ellen személyre szabott taktikával mentem fel a szőnyegre, és örülök, hogy minden bejött, amit terveztem, terveztünk” – tette hozzá Lévai. 

A klasszisnak egyébként ez volt a második U23-as Eb-aranyérme, de korábban szerzett már junior Európa-bajnoki címet is, a különböző utánpótlás világversenyeken pedig összesen 12 érmet gyűjtött.

0 Tovább

Jó formában van a tokiói kvótás

Érdi Mária megnyerte a Mallorca Sailing Center Trofeát! A tokiói olimpiai kvótás magyar vitorlázó a Palma de Mallorcán megrendezett viadalon 53 vetélytársát utasította maga mögé a Laser Radial női olimpiai hajóosztályban - írja a Sportágválasztó Magazin.

Ez a viadal annak a Trofeo Princesa Sofia regattának az előversenye volt, amely hagyományosan az év első legfontosabb nemzetközi versenye Európában. A második olimpiájára készülő ifjúsági világ- és Európa-bajnok magyar vitorlásversenyző mögött az amerikai világbajnok Railey Paige végzett ezüstérmesként, megelőzve a dánok riói bronzérmesét, Anne-Marie Rindomt.

„Az igazi nagy megmérettetés a Trofeo Princesa Sofia lesz, de természetesen voltak nagy nevek a Mallorca Sailing Center Trófeán is. Az amerikai Paige Railey, a dán Anne-Marie Rindom és az ugyancsak amerikai Erika Reineke előtt sikerült végeznem, ez bíztató a jövőre nézve.” – értékelte saját teljesítményét Érdi Mária, aki továbbra is Palma de Mallorcán edzőtáborozik. A Trofeo Princesa Sofia március 29-én kezdődik és április 6-ig tart.

0 Tovább

Szaltózó gyerekekkel és kardozó felnőttekkel is épülhet a magyar kick-box

Dinamikus és látványos fejlődést ígér a Magyar Kick-box Szakszövetség formagyakorlat szakágának ősszel kinevezett felelőse. Az őszi maribori Európa-bajnokságon még versenyzőként remeklő Puravecz Péter nemrég Amerikában járt egy különleges kurzuson, ahol a technikai elemeken kívül arról is tanult, miként építse fel a hazánkban még gyerekcipőben járó szakágat.

 

A kick-box egyik kevésbé ismert szabályrendszere, a zenés formagyakorlat felvirágoztatására készül a többszörös Eb-bronzérmes Puravecz Péter. A szakág vezetésével novemberben megbízott orosházi sportoló a műfaj eddigi legsikeresebb magyarja, mindemellett már hosszú évek óta dolgozik az utánpótlás nevelésén, és abban bízik, hogy a formagyakorlatosok is elindulnak a küzdelmi szabályrendszerekben versenyző magyarok diadalútján.

„Amikor 2004-ben megszereztem az első magyar bajnoki címemet, a formagyakorlat még annyira gyerekcipőben járt, hogy örültem, ha sikerült három embert összehalászni a kategóriámban" – emlékezett vissza Puravecz Péter. – "Mára csak Békés megyében húszhoz közelít a versenyzőképes sportolók száma, és akkor még nem beszéltem az ország többi részének versenyzőiről. Egyre több gyereket vonz ez a műfaj, de sok az érdeklődő a más szakágban vagy akár másik harcművészeti ágban tevékenykedő sportolók, mesterek között is, akik szívesen megpróbálkoznának vele.”

A sportvezető szerint az akrobatikai elemekkel, például szaltókkal és ugrásokkal teletűzdelt zenés formagyakorlatot a fiatalabb, kezdő sportolók emelhetik majd világszínvonalra, míg a technikai tudásra épülő, úgynevezett kreatív formagyakorlatot elsősorban a tapasztaltabb, akár más szakágból érkező, fegyverhasználatban jártas sportolók vihetik sikerre.

„Vannak öt-hat éves tanoncok, akik olyan rúgásokat képesek végrehajtani két edzés után, amit nekem fél évig tartott kigyakorolni. Elképesztő eredményeket lehet elérni a gyerekeknél, ha időben elkezdjük fejleszteni az izmaikat és tudatosan alapozzuk meg a technikájukat. Az élvonalban járó formagyakorlatosok, köztük elsősorban az amerikaiak, már húsz éve így csinálják, szóval bőven van hova felzárkóznunk” – fogalmazott Puravecz Péter, aki a közelmúltban különleges képzésen vett részt a tengerentúlon.

A civilben építőmérnökként dolgozó kick-boxos egy szakmai konferencia apropóján látogatott az Egyesült Államokba, ahol tíz napot töltött. Többször edzett a kaszkadőrként dolgozó Caitlin Dechelle-lel, aki minden idők egyik legsikeresebb formagyakorlat versenyzőjének számít.

„Rengeteget profitáltam a kinti edzésekből. A pusztakezes és a fegyveres technikák közül is tanultam újakat, illetve olyan akrobatikai hibákat tudtam kijavítani, amiket már évek óta csiszolgattam. Caitlin nagyon közvetlen volt és másfél óra alatt úgy le tudott fárasztani, hogy leülni is alig bírtam. Ő egy húszas évei végén járó filigrán nő, de olyan elemeket rúgott vagy ugrott bemelegítés nélkül, hogy csak néztem.”

A formagyakorlat szakág vezetője a következő hónapokban a versenyszervezésre is komoly energiákat szán, hiszen több fontos megmérettetésnek is Békés megye ad otthont. A legközelebbit, az Országos Kick-box Diákbajnokság döntőjét, valamint az egyetemi bajnokságot március 23-án Békéscsabán tartják, június 29-én pedig Orosháza biztosít helyszínt a formagyakorlat magyar bajnoki döntőnek.

0 Tovább

Szumó - Kialakult az Eb-keret!

Országos bajnokságra készülnek a magyar szumósok. A március 31-i eseménynek Dorog ad otthont. A válogatott tagjai számára ez az ob kiváló felkészülési állomás lesz a tavaszi Európa-bajnokságra.

 

A Magyar Szumó Szövetség információi szerint eldőlt, hogy kik képviselhetik a magyar színeket a húsvétkor megrendezendő észtországi Európa-bajnokságon.

A magyar keret:

Felnőtt:

Lemák Diána, Forgó Fruzsina (képünkön), Forgó Rebeka, Makai Erika, Berta Mike, Buzás Patrik, Délceg József, Végh Richárd, Szilágyi Erik, Molnár Tamás, Egervári László, Tamás Patrik, Nemes Dávid, Pap Arnold

U21:

Rekedt-Nagy Réka, Sipos Boglárka, Berta Mike, Buzás Patrik, Végh Richárd, Szilágyi Erik, Laczkó Márk, Molnár Tamás, Tamás Patrik

U23:

Rekedt-Nagy Réka, Sipos Boglárka, Berta Mike, Buzás Patrik, Délceg József, Végh Richárd, Szilágyi Erik, Laczkó Márk, Molnár Tamás, Tamás Patrik, Németh László

A tallini Eb-t április 18. és 21. között rendezik meg.

0 Tovább

Fallabda: Két arany, egy ezüst, két bronz Bécsben

Eredményes nemzetközi versenyen vannak túl a fiatal fallabdázók. Bécsben megrendezték az Austrian Junior Opent, ahol 15 ország 220 versenyzője indult. A magyarok két aranyat, egy ezüstöt és két bronzérmet szereztek.

 

 

Az U17-es korosztályban a lányoknál Chukwu Hannah győzött, míg ugyanebben a korosztályban a fiúknál magyar döntő volt, ahol Nagy Simon nyert, az ezüstérmet Simon Dániel szerezte meg. Az U19-es fiú versenyben a kisdöntőben volt két magyar, itt Kamocsai Bendegúz szerzett bronzérmet, miután legyőzte Dévald Tamást.

A második bronzérem Sáli Barnabás nevéhez fűződik, aki pályafutása első nemzetközi dobogós helyezését érte el Bécsben.

Farkas János, a juniorok csapatvezetője csak az érmek számával volt elégedett a bécsi GP-besorolású verseny után. „Volt egy-két olyan játékos, akitől többet vártam, emiatt volt némi hiányérzetem, az érmek számát tekintve összességében elégedett vagyok. Számunkra következik most egy válogatott keretedzés Tatán, amely már az Európa-bajnokságokra való felkészülést szolgálja.” – összegzett Farkas János.

0 Tovább

Véget ért a 29. Téli Universiade

Az ünnepélyes záróünnepséggel befejeződött a 2019-es Téli Universiade. A szibériai Krasznojarszkban megrendezett „egyetemisták olimpiája” magyar szempontból sporttörténelmi volt, hiszen 53 év óta először szerepelt a játékokon az egyetemi jégkorong-válogatott, amely győzelemmel mutatkozott be a multisport eseményen. Vass Márton, a 2008-as sapporói győztes csapat tagja, most szövetségi kapitányként hallgatóinkat a 9. helyre hozta fel. 

 

Jégtáncban Emily Monaghan (Fairfield University, USA) és Ilias Fourati (Purchase Collage State University of New York) képviselte a magyar színeket, a páros végül a 10. helyet szerezte meg. Ezen kívül biatlonban, sítájfutásban és rövidpályás gyorskorcsolyában indult magyar Krasznojarszkban. Utóbbi sportágban Tiborcz Dániel, a Budapesti Gazdasági Egyetem hallgatója 1500-on 33., 500-on 24., míg 1000 méteren szintén 24. lett.

Büki Ádám (Budapesti Corvinus Egyetem) biatlonban egy 29., egy 32. és egy 33. helyezést gyűjtött be a 12,5 kilométeres üldözéses, a 10 kilométeres, illetve a 20 kilométeres versenyben.

A téli Universiadék történetében először szerepelt a sítájfutás, ebben a sportágban Szász Botondért szurkolhattunk. A Soproni Egyetem hallgatója végül az üldözéses versenyben 41., míg 10 kilométeren 42. lett.

A 9. helyen végzett és egyben a Téli Universiadén a legjobb eredményt elért magyar jégkorong csapat összeállítása: Kapusok: Ágoston Olivér (Testnevelési Egyetem), Dobos Kristóf Dániel (University of Nevada Las Vegas, USA), Gadácsi János Győző (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Védők: Bálint Tamás (Óbudai Egyetem), Bernáth Milán Kristóf (Budapesti Gazdasági Egyetem), Bukor Rajmund (Budapesti Gazdasági Egyetem), Darabos Krisztofer (Debreceni Egyetem), Herner Olivér (University of Maine, USA), Inglis Ákos (Testnevelési Egyetem), Lakatos Levente (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Oroszi Álmos Gábor (Semmelweis Egyetem) Támadók: Czakó Barna (Testnevelési Egyetem), Csiki Attila (Budapesti Gazdasági Egyetem), Erőss Zoltán (Curry College, USA), Könczei Áron (Állatorvostudományi Egyetem), Lőczi Árpád (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Németh Árpád (Testnevelési Egyetem), Rózsa István (Budapesti Corvinus Egyetem), Schmál Kristóf (Budapesti Metropolitan Egyetem), Szlama Dániel (Testnevelési Egyetem), Tóth Renátó (Babes Bolyai Tudományegyetem), Turbucz Martin Zoltán (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Varga Tamás (Budapesti Gazdasági Egyetem)

A 29. Téli Universiadén hatvan ország 3000 sportolója vett részt, Magyarország pedig minden eddiginél nagyobb delegációval, 40 fővel képviseltette magát.

Az eseményen részt vett dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a MOB elnökségének tagja, aki a MEFS főtitkárával, dr. Székely Mózessel közösen átadta a magyar küldöttség ajándékát Pavel Kolobkovnak, aki az Universiade Szervező Bizottságának elnöke, Oroszország Sportminisztere, olimpiai bajnok párbajtőröző.

0 Tovább

Bátorfi Csilla: óriási dolog, hogy Budapest világbajnokságot rendezhet

Az április 21. és 28. között megrendezésre kerülő budapesti Liebherr asztalitenisz-világbajnoksággal kapcsolatban a Sportágválasztó Magazinnak megszólalt az elmúlt 30 év egyik legjobb magyar női asztalitenisz játékosa, Bátorfi Csilla is. A klasszis öt olimpián vett részt. Négyszer szerzett világbajnoki bronzérmet és kilenc Eb-aranyat gyűjtött pályafutása során.

„Óriási dolog, hogy Budapesten lesz a világbajnokság, akikkel én beszéltem Európában, ők örülnek ennek, hiszen mindenki el van ájulva a magyar fővárostól.” – kezdte a korábbi klasszis, aki az 1995-ös világbajnokságon párosban bronzérmet szerzett.

„A karrierem alatt hiányzott, hogy egy nagy versenyt Budapesten játsszak végig. Irigylem a mostani játékosokat, függetlenül attól, hogy otthon mindig nehezebb játszani. Nagy az elvárás, de óriási dolog hazai pályán versenyezni"  – mondta Bátorfi Csilla, aki jelenleg edzőként dolgozik Németországban, de ideje 80%-ában a Bayern München Akadémiáján pallérozódó gyerekeket oktatja.

„A világbajnokság nagyon nehéz, ott minden fordulónak örülni kell. Tudom, hogy Póta Gina mostanában jól játszik, jó formában van és biztos jó lesz a felkészülése, de akkor is, minden meccs nagyon nehéz lesz. Nem lehet úgy odaállni, hogy én mondjuk a nyolc között leszek, mert már a 16 közé bejutni is óriási élmény és óriási eredmény a mostani erőviszonyok között, főleg a nőknél.” – fejezte be Bátorfi.

0 Tovább

Fitneszmodellel pózolt a népszerű magyar autóversenyző

Csak a felállás volt kissé szokatlan. A férfias sportágként számontartott autóversenyzést ezúttal ugyanis a TV2 műsorvezetője, Vogel Adrienn, az elsőre nőiesnek gondolt fitneszt pedig Lantos Gábor képviselte - írja a Yellow Flag Media alapján a Sportágválasztó Magazin. A közös fotós célja az volt, hogy a két sportoló nőnap alkalmából előítélet-mentességre biztasson a sportban.

“Nőként különösen nehéz volt megküzdenem a versenytársak és a szakma elismeréséért is, mert az általános közvélemény sajnos még mindig az, hogy nőnek nincs keresnivalója a versenypályán. Igyekeztem mindig is figyelmen kívül hagyni ezeket a negatív kritikákat, nem mentem bele semmilyen vitába, hanem próbáltam a teljesítményemmel kivívni az elismerést. 2018-ban a Kia Platinum Kupában összetettben a hetedik lettem, és raliban is kipróbáltam magam, ahol sikerült is megnyerni az amatőr rali sprint bajnokságban az 1.6 alatti, kétkerékmeghajtású kategóriát. Mindeközben maximálisan odafigyelek a nőiességemre, és hiszem, hogy nem zárják ki egymást az autóversenyzéssel- mondja Vogel Adrienn.

Az Európa-bajnoki ezüstérmes fitneszmodellről, Lantos Gáborról kevesen tudják, hogy neki is van köze a sebességhez: 2005-ben a II. osztályú motokrossz Magyar Pro Bajnokságban második lett. Egy baleset miatt azonban el kellett köszönnie a versenyzéstől, helyette a súlyokat választotta. Versenyzőként is kipróbálta magát a fitneszben, mostanában viszont inkább személyi edzőként tevékenyedik. Pályafutása alatt ő is gyakran találkozott előítéletekkel.

A fitneszről, főleg a versenyszerű fitneszről sokan azt gondolják, bárki meg tudja csinálni. Bohóckodás a súlyokkal, pózolgatás a színpadon. Én viszont azt mondom, csak az mondhat véleményt erről a világról, aki életében legalább egyszer végigcsinált egy versenyfelkészülést, egy minimum 12 hetes versenydiétával együtt. Kőkemény munkáról van szó, az eredményhez pedig rengeteg lemondásra van szükség, ugyanúgy, mint Adriennek az autóversenyzésben. Azt pedig, hogy egy férfi is megmutatja a színpadon, hogy mennyit dolgozott az izmai megformálásán, teljesen természetesnek tartom.”


 

0 Tovább

Karácsony Herczigéknél

Túl van az idei első teszten a MOL Racing Team két versenyzője Herczig Norbert és Ferencz Ramón. A rally Európa-bajnokságon induló páros Bakonyoszlop község mellett ült ismét a Volkswagen Polo GTI R5-be.

 

„Nagyon hosszú volt a téli szünet. Nekünk ilyenkor jön el a karácsony, amikor kezdődik az idény és beülhetünk a versenyautóba.” – kezdte a pilóta Herczig Norbert, aki 2018-ban a Mikulás Rally-n már kipróbálhatta az új Volkswagen Polót.

 

„Azt gondolom, hogy ugyanott folytattuk az ismerkedést a kocsival, ahol tavaly abbahagytuk, jó úton haladunk. De a három hónap szünet után akklimatizálódni kellett ismét a tempóhoz, a féktávhoz, erre ez a teszt tökéletes volt.” – folytatta Herczig, aki közel 200 km-t vezethette már az új versenyautót.

„Ha az Eb-menőket nézzük, akkor ez nem számít túlságosan soknak, hiszen ott egy teszt alatt mennek 200-250 km-t, de magyar viszonylatban ez jónak számít és még lesz egy 120 km-es tesztünk az első verseny helyszínén, az Azori-szigeteken.” – fejezte be a pilóta.

„A rally folyamatos fejlődés, sosem lehet azt mondani, hogy igen megérkeztünk, itt vagyunk, mert ugyanúgy ahogy az ellenfelek és a technikák fejlődnek, nekünk is ugyanúgy fejlődni kell.” – mondta Ferencz Ramón.

„Március 21-én indul a szezon, de mi már jövő hét vasárnap elutazunk a helyszínre.” – fejezte be a tavalyi Európa-bajnokságon 6. helyezett csapat navigátora.

0 Tovább

Liebherr asztalitenisz-vb: A kapitányok kijelölték a vb-n induló keretet

Nincs több kérdőjel! Eldőlt, hogy kik indulnak a hazai rendezésű asztalitenisz-világbajnokságon. A szövetségi kapitányok kihirdették a válogatott keretet, a vb sajtócsapatának egyben össze is foglalták azt, hogy milyen eredményekkel lennének elégedettek.

 

Bátorfi Zoltán, a nők szövetségi kapitánya elmondta: az sikernek számítana, ha egyéniben Pergel Szandra és Madarász Dóra a legjobb 32 közé kerülne. „Póta Georgina esetében más a helyzet, ő a legjobb 32 között lesz kiemelve, bízzunk benne, hogy minél tovább jut. Bálint Bernadett, Leonie Hartbrich és Fehér Orsolya számára tapasztalatszerzés a legfőbb cél ezen a vb-n, remélhetőleg lesz közöttük majd főtáblás is” – nyilatkozta Bátorfi, aki hangsúlyozta, a párosok között a Póta Georgina, Matilda Ekholm duó remélhetőleg a 8 között kiemeltek lesznek. „Ez még a jövő zenéje, majd a katari World Touron dől el mindez. A Pergel, Madarász párosnak a nyolcaddöntő - ahogy két éve is - remek eredmény lenne.” – reménykedett a kapitány.

Aranyosi Péter, a férfiak szövetségi kapitánya a két évvel ezelőtti eredménnyel elégedett lenne. „Akkor két kört ment Lakatos Tamás a főtáblán. A fiatalok esetében a cél az, hogy ne kapjanak ki gyengébbtől és szorongassák meg a náluk magasabban jegyzett játékosokat” – összegzett Aranyosi Péter.

Természetesen a sorsolástól sok minden függhet, így a vb kezdetéig még a szerencse is közrejátszhat a mieink szereplésében.

A Liebherr asztalitenisz-világbajnokságon induló magyar játékosok

Női egyéni:

Póta Georgina, Pergel Szandra, Madarász Dóra, Bálint Bernadett, Leonie Hartbrich, Fehér Orsolya

Női páros:

-       Póta Georgina, Matilda Ekholm

-       Pergel Szandra, Madarász Dóra

-       Bálint Bernadett, Nagyváradi Mercédesz

Vegyespáros:

-       Szudi Ádám, Pergel Szandra

-       Ecseki Nándor, Madarász Dóra

-       Majoros Bence, Bálint Bernadett

Férfi egyéni:

Majoros Bence, Lakatos Tamás, Szudi Ádám, Ecseki Nándor, András Csaba, Juhász Patrik

Férfi páros:

-       Ecseki Nándor, Szudi Ádám

-       Majoros Bence, Lakatos Tamás

-       Juhász Patrik, András Csaba

A Hungexpón megrendezendő április 21-én kezdődik és 28-ig tart.

0 Tovább

Szkander Világkupa - 3 arany, 4 ezüst, 4 bronz

Folytatták jó sorozatukat a magyar szkander-válogatott tagjai. Az egyik legeredményesebb nem olimpiai sportágban a nemzeti csapat legutóbb a csehországi Európa Kupán 11 aranyérmet szerzett, ezúttal pedig az olaszországi Bersciában ért el sikereket.

 

A Dóró Zsolt szövetségi kapitány vezette nyolc fős válogatott sikeres volt a Világkupán, hiszen 3 aranyérmet, 4 ezüstöt és 4 bronzot szereztünk. A sportágunkban külön versenyeket rendeznek jobb kézzel és bal kézzel is.” – számolt be a magyar sikerekről Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke.

A bresciai VK az egyik állomása volt az Eb-re való felkészülésnek. Az idei szkander és paraszkander Eb-t a görögországi Loutrakiban rendezik meg május 17. és 22. között.

0 Tovább

Mindhárom Veres-fivér világkupa aranyat nyert kick-boxban

Testvériesen megosztozott a pointfighting szabályrendszer aranyérmein Veres Roland, Richárd és Alex a Dublinban rendezett kick-box világkupán. A novemberben a NOB által is elismert WAKO világszervezet világkupa sorozatának legnagyobb létszámú és legrangosabb állomásán a felnőtt magyar versenyzők összesen öt arany-, három ezüst- és két bronzérmet szereztek. Az írországi viadalra 35 országból több mint 3600 nevezés érkezett.

 



Az öt szabályrendszerben (pointfighting, light-contact, full-contact, K1 és zenés formagyakorlat) Magyarországot 47 versenyző képviselte.

Pointfightingban a három Veres testvér közül Roland nyerte a 63 kg-os, Richárd a 69 kg-os, Alex pedig a 84 kg-os súlycsoport aranyérmét. Szintén a dobogó legfelső fokára állhatott fel a női csapatok mezőnyében a Halker-Király Team háromfős együttese.

 



A kiütésre menő ringes küzdelmek során is avattak magyar győztest: full-contactban az 52 kg-os hölgyek között Busa Gabriella lett aranyérmes.

Második lett a pointfightingos Cselovszki Patrik és Rohonczi Jenő, akárcsak light-contactban Kajtár Bence. A harmadik helyen végzett Korpádi Tamás pointfightingban és Bálint Zoltán light-contactban.

Érdekesség, hogy light-contactban a 35 éven felüliek mezőnyében a magyar válogatott két vezetőedzője is tatamira lépett, sőt példát is mutattak tanítványaiknak: Olasz Attila diadalmaskodott a 79 kg alattiak, a korábbi sokszoros világbajnok Dancsó Zoltán pedig a 79 kiló felettiek mezőnyében.  

Kick-box világkupa, Dublin, a felnőtt magyar érmesek:

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: 2. Cselovszki Patrik
63 kg: 1. Veres Roland
69 kg: 1. Veres Richárd
74 kg: 3. Korpádi Tamás
84 kg: 1. Veres Alex
+94 kg: 2. Rohonczi Jenő
Nők:
Csapat: 1. Halker-Király Team

Light-contact:
Férfiak:
74 kg: 2. Kajtár Bence
84 kg: 3. Bálint Zoltán

Full-contact:
Nők:
52 kg: 1. Busa Gabriella

0 Tovább

A karatés Hárspataki Gábor olimpiai kvalifikációs diadala

Hárspataki Gábor aranyérmet nyert, György Dániel pedig ötödik lett a karate tokiói olimpiai kvalifikációs sorozatának salzburgi állomásán, amelyen minden korábbinál nagyobb mezőnyök indultak. A 99 ország több mint 2000 indulója jelzi a sportág elképesztő népszerűségét, egyúttal még értékesebbé teszi az elért eredményeket. A Karate1 Series A besorolású viadalon a 75 kg-os férfiak mezőnyében Hárspataki Gábor 220 versenyző között végzett az élen!

 



Hárspataki Gábor hat győzelemmel jutott el a döntőig, és ezek közül első öt küzdelmében spanyol, szlovén, tajvani, üzbég és egyiptomi ellenfelei még csak pontot sem tudtak elérni ellene. Az elődöntőben a chilei Charpentier volt az első, aki értékelhető technikát hajtott végre az MTK versenyzőjén, ám 2-1-gyel így is Hárspataki Gábor került a fináléba. A döntőben szintén hibátlan maradt a múlt évi Európa-bajnoki ezüstérmes magyar, aki taktikusan küzdve, 1-0-ra verte az olasz El Sharaby-t. 

A diadallal Hárspataki Gábor nagyot lépett előre a tokiói ötkarikás ranglistán, akárcsak az idén júniusi, minszki Európa Játékokon való részvétel felé, amelynek programjában szintén szerepel a karate.

 


A többszörös korosztályos Eb-érmes György Dániel Salzburgban is megmutatta, hogy egyre inkább képes a felnőtt világelitben is helyt állni. A 84 kg-os kategóriában grúz, kazah és orosz ellenfele legyőzése után a súlycsoport egyik legjobbjától, a török Aktastól csupán bírói döntéssel kapott ki. A BVSC-Zugló karatésa a vigaszágon előbb egy iráni sportoló, aztán egy igazi nagy név, a korábbi Európa-bajnok görög Tzanos legyőzésével kiharcolta a bronzmérkőzés jogát. A harmadik helyért György Dániel 1-1-re végzett a tavalyi vb-bronzérmes iráni Poorshabbal, ám mivel az első találatot az ellenfél szerezte, a szabályok szerint ő győzött – a fiatal magyar azonban így is pályafutása egyik legnagyobb sikerét könyvelhette el.

Karate1 Series A olimpiai kvalifikációs verseny, Salzburg, Hárspataki Gábor eredményei:

A 64 közé jutásért: -Ibanez (spanyol) 2-0
A 32 közé jutásért: -Primozic (szlovén) 8-0
A 16 közé jutásért: -Hszu (tajvani) 1-0
Nyolcaddöntő: -Ibrokhimov (üzbég) 3-0
Negyeddöntő: -Hegazy (egyiptomi) 2-0
Elődöntő: -Charpentier (chilei) 2-1
Döntő: -El Sharaby (olasz) 1-0

0 Tovább

Bravúros 3-2-es győzelmet aratott a magyar Universiade jégkorong-válogatott

Az idei Téli Universiade nyitó napja előtti első csoportmérkőzésen a magyar egyetemi jégkorong válogatott bravúros 3-2-es győzelmet aratott a japán egyetemi csapat felett.

 

Az egyetemisták olimpiájának számító Téli Universiadén 1966 óta először szerepel magyar jégkorong válogatott. A jégkorongtornán tizenkét csapat vesz részt, ezeket két csoportba sorolták. A magyar egyetemisták az A-csoportba kerültek. Ellenfeleink sorrendben a következők: Japán, Egyesült Államok, Csehország, Oroszország, Szlovákia. Mindenki játszik mindenkivel, ennek alapján kerül be az első két helyezett az elődöntőbe. 

Helyi idő szerint 12:30-kor rendezték meg a magyar-japán találkozót, amely végül 3-2-es magyar sikerrel zárult. Az első harmad 0-0-s döntetlent hozott, a második játékrészben 3-0-val ért véget, miután Könczei Áron az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) hallgatója kétszer, míg Lőczi Árpád (ELTE) egyszer talált be. A záró harmadban a japánok ugyan két gólt is lőttek, de egyetemistáink újra megerősödő védekezésével, 3-2-es magyar győzelemmel zárult az Universiade első magyar vonatkozású mérkőzése.

A japánok egyébként a tőlük megszokott stílusban játszottak: jól korcsolyázva, ám nem fizikális hokit nyújtva. A csapat edzője az az Okita Teruhiko, aki a decemberi, U20-as Divízió I/B vb-n szerepelt együttest is irányította. Vasárnap az amerikai válogatott lesz a következő ellenfél.

 

Nyilatkozatok:

Könczei Áron (ÁTE): „Fantasztikus érzés volt, az egész csapat nagyon jól küzdött. Szorossá tettük a végét, mert elhittük, hogy megvan a meccs, több lövést és teret hagytunk nekik. Kibírtuk a végéig, nagyot küzdöttünk és győztünk. Nagy megtiszteltetés, hogy a nyitóünnepségen én vihetem a zászlót, és én képviselhetem a magyar hokit és az országot.”

Lőczi Árpád (ELTE): „Nyerni mindig jó, de ilyen kemény munkával pedig különösen. Jól küzdöttünk, odatettük magunkat és magyaros módra nyertünk. Az elején kicsit izgultunk, hiszen sok néző volt, nagy hangulatot teremtettek, de utána ezt le tudtuk vetkőzni, és felszabadultan játszottunk. A sorunkban megvolt a kémia, hiszen a klubcsapatban is együtt szerepelünk, ez kellett a jó játékhoz.”

(Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség)

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum