Mérföldkőnek számít az OCR történetében a Délkelet-Ázsia Játékok szervező bizottságának bejelentése! A Fülöp-szigeteki Akadályfutó Szövetség (POSF) és az OCR Ázsia, a World OCR-rel együttműködve 6 új versenyszámot hoz létre a Délkelet-Ázsia Játékokon (SEA Games), mint 3. kategóriás sport (új sport). A Délkelet-Ázsia Játékok hivatalosan is a Nemzetközi Olimpiai Bizottság hatáskörébe tartozik, így ez az olimpiai játékok előszobájának is nevezhető. A játékokat november 30-tól december 12-ig tartják a Fülöp-szigeteki Manila több szabadtéri és beépített területén. Összesen 56 sportág részvételével ez lesz a legnagyobb SEA Games. Az Obstacle Course Racing (OCR) olyan sport, amely során a versenyzőnek futás közben akadályokat kell leküzdeniük.

 

Az OCR Európában

Az öreg kontinensen is egyre nagyobb lendületet kap a sportág. A magyar szövetség (HOCRA – Hungarian OCR Association) lépést tart ezzel a fejlődéssel, a bajnokságok rendszerében a legtöbb országnál előrébb jár, mert 2019-ben minden távon (sprint, rövid, közép, hosszú) rendez futamot. A legjobb kapcsolatokat a lengyelekkel, az oroszokkal és a szlovákokkal építették ki eddig, ezekből az országokból várhatóak küldöttségek egyes magyar bajnoki futamokon. A lengyelek és a szlovákok a Bánki-tónál megrendezett Running Warriors versenyre jelezték a részvételi szándékukat, az októberi HOCRA zárógálára pedig az orosz csapat is várható lesz. A többi országgal folyamatosan veszi fel a kapcsolatot a magyar szövetség vezetése.

Az Európa-bajnokságot Lengyelországban rendezik meg idén. Ebben az évben ez a verseny még egyfajta főpróba lesz, ahol a kategóriákat, a szabályokat és a szervezés alapjait véglegesíti a nemzetközi szövetség, hogy 2020-tól már teljesen egységes rendszere legyen a világversenyeknek. Mivel a sportág szervezeti rendszere nagyon fiatal, alig néhány évre tekinthet vissza (az európai szervezet 2016-ban alakult, a HOCRA az elsők között lett a tagja 2017-ben), ezért a szabályok kialakítása napi szinten történik, egyre több nemzeti szövetség és szakember bevonásával.

A sportág idén bővült a ninja szekcióval (nemzetközi szövetsége az UNAA - Ultimate Ninja Athlete Association), ahol az egészen rövid távú, elsősorban erő és ügyességi elemeket tartalmazó pályákat kell teljesíteni. Ennek az ellenkezője a „klasszikus” akadályfutás, ahol terepen akár 20 km feletti távon is rendeznek versenyeket. Illetve létezik az ultra OCR, ahol 6, 12, 24 órás terepversenyeken mérik össze felkészültségüket az indulók. Ennek a világbajnokságát idén Ausztráliában rendezik.

Az OCR sportág fejlődése két eltérő irányban várható: egyik az olimpiai jellegű versenyek, ahol rövid (a jelenlegi elképzelések szerint 400 m és 1500 m között) távokon, „ninja” jellegű OCR pályákon lesznek versenyek, a másik pedig a terepen megrendezett hosszabb, OCR akadályfutás versenyek. Ezek 3 km felettiek, az ultrákat tekintve akár 24 órán át is tarthatnak.

2019-ben az olimpia elképzeléseknek megfelelő sprint verseny Bánkon, a Running Warriors versenyen lesz kipróbálható, majd július végén Szentesen a Weekend Warriors versenyen pedig már országos bajnokság is lesz ezen a távon.