Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szilágyi után jöhet Gyurta

Lehet, hogy szerényebb volt az elvárás, de az embernek kifejezetten az az érzése, hogy jól kezdte a magyar csapat ezt az olimpiát. Két nap elteltével mindegyik éremből van egy, de vannak pontszerző helyek, valamint egyéni és országos csúcsok, kis meglepi és nagy meglepetés.

2008 februárjában, a Nemzeti Sportszövetség díjátadó gáláján az ültetési rendnek megfelelően foglaltam helyet. A mellettem lévő székre Szilágyi Áron neve volt írva. Ez a név már akkor is  csengett sportos berkekben, legalábbis a sporthírekben többször beszámoltunk az eredményeiről. Szilágyi aztán nem érkezett meg. Kiderült, hogy édesanyja képviseli a gálán, mert éppen valamelyik nemzetközi versenyen kellett helytállnia. És, hogy miért kellett képviselni őt? A 2007-es eredményei alapján díjazott volt „Az Év Utánpótláskorú Sportolója” kategóriában. Az anyukája hosszasan mesélt fia elhivatottságáról, és arról, hogy milyen komolyan gondolja a vívást. Ebben a kategóriában akkor még két díjazott volt: Baczkó Bernadett (csalgáncs), és Gyurta Dániel (úszás).

Abból a trióból ketten ott vannak Londonban. Vasárnap Szilágyiról kiderült, hogy tényleg komolyan gondolja ezt az egészet. Gyurta is bemutatkozott már (100 mellen háromszor javította meg az országos csúcsot, végül 4. lett), de a 200 méteres mellúszás még hátra van…

(bányász)

0 Tovább

Berki: Könnyen ráhangolódtunk Londonra

Gyorsan megszokták a londoni körülményeket a magyar tornászok. Szerdán Berki Krisztiánnak és Hidvégi Vidnek pódiumedzése volt, mindkettejüknek kifejezetten jól ment a gyakorlás. A lólengés világ- és Európa-bajnoka a 6.9-es gyakorlatát úgy csinálta végig, ahogy azt a ’nagykönyvben megírták’.

Jól érzem magam, és jól sikerült a szerdai edzés. Könnyen ráhangolódtunk Londonra. Egy picit a sok biztonsági ellenőrzés miatt nehézkes A-ból B-be eljutni, de mindennel elégedettek vagyunk” – nyilatkozta a pódiumedzés után Berki.

Hidvégi Vid is odatette magát. „Elég jól sikerült az gyakorlásom. Az edzőm, Laufer Béla is elégedetten elemzett a végén. Jó azt látni, hogy az olimpiai falu benépesedett, és nagyon várom már a versenyt” – tette hozzá Hidvégi. Böczögő Dorináék csütörtökön bonyolítják le a pódiumedzést.

0 Tovább

Elmentek a tornászok

Szombaton elutazott Londonba a magyar tornász különítmény. Böczögő Dorina, Berki Krisztián, és Hivégi Vid mostantól az olimpia helyszínén készül a versenyig.

Berki nem izgul. „Azt a munkát, amit szerettünk volna elvégezni, azt elvégeztük. Voltak ugyan kisebb nagyobb problémák, amelyek nehezítették a felkészülést, de összességében jó szájízzel utazunk el Londonba” – mondta lólengés világ- és Európa-bajnoka.

Hidvégi Vid, aki Berkihez hasonlóan lólengésben indul, mostanra került olyan állapotba, hogy kifejezetten várja a játékokat. „Másfél, két héttel ezelőtt nem éreztem felkészültnek magam, sőt, nem is nagyon vártam az olimpiát, de mára már fordult a kocka, alig várom, hogy már kint készülhessek, és minél közelebb legyek a versenyhez” – nyilatkozta az elutazás előtt a tornász..

Böczögő Dorina is felkészültnek érzi magát. „Elkészültünk a gyakorlatokkal. Lépésről lépésre sikerült összeraknunk mindent. Kérdés, hogy ez mire lesz elég, hiszen Londonban mindenki ott lesz, aki számít” – tette hozzá a magyar olimpiai csapat egyetlen női tornásza.

Altorjai Sándor szerint a tornászok örömteli várakozással ültek fel a repülőgépre, különösebben nem lehetett rajtuk látni feszültséget. „Bízom benne, hogy ez a hangulat végig kitart a magyar csapat háza táján. Mostantól itthonról izgulok értük, illetve segítek, ha a bármilyen adminisztrációs feladatban szükségük lesz rám” – nyilatkozta a magyar szövetség főtitkára.  

 

0 Tovább

Sikeres junior vb

A grazi junior uszonyos és búvárúszó világbajnokságról Székely Lilla, a felnőtt válogatott alapembere küldött részletes beszámolót:

Két aranyérem és egy világcsúcs a junior világbajnokság utolsó napjáról

Július 15-18. között az ausztriai Graz városában rendezték meg a junior korosztály számára a XXII. Junior uszonyos- és búvárúszó világbajnokságot, ahol 24 ország versenyzői mérték össze tudásukat.

A világbajnokságra 7 lány és 7 fiú versenyző utazott, a vezetőedzői feladatokat Kókai Dávid a Debreceni Búvárklub edzője, a csapatvezetői teendőket pedig Juhos Gergely, korábbi kétszeres világbajnok versenyző, jelenleg a kecskeméti Bácsvíz-KVSC edzője látta el.

 

A magyar csapatból teljesítményével kiemelkedett a debreceni Kosina Gergő, aki fő versenyszámát, a 200 m-es uszonyos gyorsúszást új junior világcsúccsal nyerte, és két további bronzérmet is begyűjtött. A lányok közül a kaposvári Varga Krisztina szintén 200 m-es uszonyos gyorsúszásban lett világbajnok, és egy ezüst- valamint két bronzéremnek is örülhetett.

Külön kiemelendő a gyöngyösi Kardos Laura teljesítménye, aki újoncként, a nála két évvel idősebbek között is egy ezüst- és két bronzérmet nyert, minden versenyszámában új ifjúsági országos csúcsot úszva.

 

A magyarok az éremtáblázatban az 5. helyen végeztek, ami nagyon szép eredmény ahhoz képest, hogy milyen kevés magyar versenyző tudott részt venni a versenyen. Első helyen az oroszok zártak, őket a kínaiak, ukránok, görögök és a magyarok követték.

 

 

Döntős és dobogós eredmények:

  1. nap

1500 m női uszonyosúszás: 3. helyezett Kardos Laura (Mátrai Erőmű Búvárklub)

1500 m férfi uszonyosúszás: 4. helyezett Kosara Géza (Szegedi Muréna  Búvárklub)

100 m női uszonyos gyorsúszás: 2. helyezett Varga Krisztina (Kaposvári Adorján SE)

4x200 m-es női váltó: 3. helyezett (tagjai: Kardos Laura - Mátrai Erőmű Búvárklub, Senánszky Flóra - Debreceni Búvárklub, Varga Krisztina - Kaposvári Adorján SE, Szovics Kata - Szegedi Muréna  Búvárklub)

4x200 m-es férfi váltó: 3. helyezett (tagjai: Balogh Máté - Bácsvíz-KVSC, Kosina Gergő és Baranyai Szabolcs - Debreceni Búvárklub,  Kosara Géza - Szegedi Muréna  Búvárklub)

 

  1. nap

800 m női búvárúszás: 4. helyezett Kardos Laura (Mátrai Erőmű Búvárklub)

800 m férfi búvárúszás: 8. helyezett Balogh Máté (Bácsvíz-KVSC)

400 m női uszonyos úszás: 4. helyezett Senánszky Flóra (Debreceni Búvárklub) és 5. helyezett Kardos Laura (Mátrai Erőmű Búvárklub)

400 m férfi uszonyos úszás: 7. helyezett Kosara Géza (Szegedi Muréna  Búvárklub)

50 m női uszonyos gyorsúszás: 3. helyezett Varga Krisztina (Kaposvári Adorján SE)

50 m férfi uszonyos gyorsúszás: 3. helyezett Kosina Gergő (Debreceni Búvárklub)

 

  1. nap

200 m női uszonyos úszás: 6. helyezett Senánszky Flóra (Debreceni Búvárklub)

200 m női uszonyos gyorsúszás: 1. helyezett Varga Krisztina (Kaposvári Adorján SE), 8. helyezett Ladányi Réka (Szegedi Muréna  Búvárklub)

200 m férfi uszonyos gyorsúszás: 1. helyezett Kosina Gergő (Debreceni Búvárklub) ÚJ JUNIOR VILÁGCSÚCS

800 m női uszonyos úszás: 2. helyezett Kardos Laura (Mátrai Erőmű Búvárklub)

800 m férfi uszonyos úszás: 6. helyezett Kosara Géza (Szegedi Muréna  Búvárklub)

4x100 m-es női váltó: 4. helyezett (tagjai: Kardos Laura és Kecskés Bianka - Mátrai Erőmű Búvárklub, Senánszky Flóra - Debreceni Búvárklub, Varga Krisztina - Kaposvári Adorján SE)

4x100 m-es férfi váltó: 7. helyezett (tagjai: Balogh Máté - Bácsvíz-KVSC, Kosina Gergő és Baranyai Szabolcs - Debreceni Búvárklub,  Kosara Géza - Szegedi Muréna  Búvárklub)

 

A következő nemzetközi verseny ami a magyar uszonyos válogatottra vár, az augusztus 14-22. között megrendezendő Felnőtt Európa- Bajnokság lesz az olaszországi Lignano városában. Ide is 14 versenyző fog kiutazni, de immár a felnőtt korosztályból: az EB-n részt vesz többek között Senánszky Petra, a Debreceni Búvárklub világbajnok versenyzője, és Kanyó Dénes szegedi klasszis, aki a tavalyi hódmezővásárhelyi világbajnokságon világcsúccsal győzött.

0 Tovább

Balzsay perelni fog!

Balzsay Károly jogi lépéseket fontolgat. A WBA nagyközépsúlyú világbajnokát ugyanis eddig nem fizette ki klubja, a német Universum.

Balzsay áprilisban védte meg világbajnoki címét a német Dimitri Sartison ellen, de a vb-címmeccsről kötött szerződésben foglaltakat egyelőre csak az egyik fél teljesítette.

„Én elvégeztem a munkámat. Úgy gondolom, hogy nem érheti szó a ház elejét.  Megvédtem a világbajnoki címet, de azóta sem kaptam meg, amit ígértek nekem” – mondta Balzsay. „Alapos felkészülés után áprilisban sikerült mindez. Azóta több mint három hónap telt el…” – tette hozzá a világbajnok.

 

0 Tovább

A Szász-Therm tartja a lépést a Goldwinnal, valamint Aloha-győzelem Fonyódon

Elszenvedte első vereségét, de így is vezeti a tabellát a Goldwin Pluss a Nemzeti Strandlabdarúgó Ligában. A siófoki Beach Arénában zajló bajnokság második fordulójában a címvédő a Szász-Thermtől kapott ki, amely csak négy ponttal lemaradva áll a második helyen - tudósít a strandfoci.hu.


 
Az elmúlt hétvégén pihenő két újonc, a Keresztes Lovagok és a BMC Vasas átesett a tűzkeresztségen (bár a szigetváriak már rutinosnak számítanak homokon, az NSL-ben idén debütálnak), nem túl sok sikerrel: előbbi együttes egyetlen egyszer tudott nyerni, az angyalföldieket pedig még nem érte sikerélmény.
 
A harmadik kört egy hét múlva, július 20-22-ig rendezik, ugyancsak Siófokon.

Az Aloha Team együttese nyerte a Fonyódi PSE által szervezett amatőr strandlabdarúgó-tornát. A gólkirályi címig meg sem álló Sivák Péter vezérelte gárda minden ellenfelét legyőzve végzett az élen a hatcsapatos viadalon.

 
A dobogó második és harmadik fokán a hazai strandfociéletből jól ismert Sprint FC, illetve a Keresztes Lovagok végzett.
 
Az időjárás kegyes volt a résztvevőkhöz, hiszen a meccsek végig strandidőben, kellemes napsütésben zajlottak, a vihar csak az eredményhirdetést követően érkezett meg.
 
Amatőr strandlabdarúgó-torna, Fonyód
1.      Aloha Team
2.      Sprint FC
3.      Keresztes Lovagok
4.      PSE Fonyód
5.      Reform Ablak-Pergamen BST
6.      Levszki Zsófia Light
 
Legjobb játékos: Sasics Miroszlav (Levszki)
Gólkirály: Sivák Péter (Aloha Team)
Legjobb kapus: Varró Dániel (Sprint FC)
Legsportszerűbb csapat: Reform Ablak

0 Tovább

Ejtőernyős célbaugrás - Magyar arany a Világkupán

Az ejtőernyős Bánszki Tamás aranyérmes lett a németországi Világkupán. A célbaugró szakág Vk-sorozatának negyedik állomása Altenstadtban volt, ahol a magyar válogatott versenyző – egy olasz és egy szlovén indulóval, hármas holtversenyben – az élen végzett.

Bánszki a levegőben

„Vannak olyan sportágak, amelyekben elkél szerencse. A miénk ilyen. Altenstadtban szerencsém volt, mert az szél kiszámíthatatlan volt, ennek ellenére az első két ugrásom jól sikerült, innentől biztos volt, hogy a végén dobogós helyen végzek. Fantasztikus érzés, hogy a legfényesebb érmet hazavihetem” – nyilatkozta Bánszki az eredményhirdetés után.

Az aranyérmes boldogan nyilatkozik

Idén az időjárás nem kedvez az ejtőernyős célbaugrásnak. „A Vk-sorozat korábbi két állomásán sem tudtak eredményt hirdetni, mivel az idő nem tette lehetővé az ugrások biztonságos lebonyolítását” – mondta Asztalos István a válogatott edzője. Altenstandban a juniorok között Olenyik Roland ötödik lett.

0 Tovább

Bizakodás és gyakorlatcsiszolgatás a tornászoknál

Jól halad az utolsó simításokkal Hidvégi Vid és Böczögő Dorina (képünkön). Tornászaink – Berki Krisztiánhoz hasonlóan – július 21-én utaznak el a londoni olimpiára, addig az előzetesen meghatározott edzéstervnek megfelelően készülnek.

A magyar olimpiai csapat egyetlen női tornásza Békéscsabán csiszolgatja az egyes gyakorlatokat. „Jó ütemben haladunk, mind a négy gyakorlattal. Amennyi munkát előzetesen elterveztünk, azt úgy néz ki, hogy el is tudjuk végezni. A lényeg, hogy Londonban a tőlem telhető legjobb gyakorlatokkal rukkoljak elő, és az összes szeren jól teljesítsek” – mondta Böczögő Dorina, aki elsősorban az összetettre koncentrál, így ugrásban, gerendán, felemáskorláton és talajon is maradandót kell alkotnia.

Hidvégi Vid Budapesten izzad az edzőteremben. „Örülök, hogy egy picit alább hagyott az időjárás, és nem kell megfulladni a melegtől. Jó formában vagyok, és bízom abban, hogy a hátralévő kis idő alatt is tökéletesíteni tudjuk a gyakorlatomat” – nyilatkozta Hidvégi.

0 Tovább

Tekesport - A magyarok közül négyen már biztosan ott lesznek a WTC zalaegerszegi állomásán

Négy magyar indulása tűnik biztosnak a zalaegerszegi World Tour Classicon. A Magyar Bowling és Tekeszövetség tájékoztatása szerint a Németországban légióskodó Hergéth Zoltán, Boanta Claudiu (Zalaegerszegi TK), valamint a WTC első állomásának két döntőse, Kiss Norbert és Nemes Attila lesz ott magyar színekben az új pénzdíjas sorozat második állomásán szeptember 1-én.

„Természetesen lesz még lehetőség a magyaroknak arra, hogy kvalifikálják magukat a versenyre. Egy négy versenynapos előselejtezőn harcolhatják ki az indulási jogot, amelyet Zalaegerszegen rendezünk meg augusztus 10-én, 11-én és 12-én, valamint 20-án. Az előselejtezőből 10 játékos kap WTC-s kvótát” – mondta Dávid Veronika, a magyar szövetség főtitkára.

A World Tour Classic azzal a céllal indult, hogy népszerűsítse a tekesportot. Idén először bonyolítják le a pénzdíjas versenyt három helyszínnel. A horvátországi Varasd volt az első állomás, a Kiss Norbert aranyérmet, Nemes Attila pedig ezüstérmet szerzett. Szeptember 1-én lesz a zalaegerszegi verseny, míg december 15-én rendezik meg az idei harmadik viadalt, amelynek az ausztriai Ritzing ad otthont.

0 Tovább

Berki: A legapróbb hibalehetőségeket is végigbeszéljük

A fog-, és vállfájás már a múlté, a lólengés kétszeres világbajnoka maximálisan hisz az elvégzett munkában. Berki Krisztián a tornász különítmény tagjaként július 21-én repül Londonba, addig még – ugyanúgy, ahogy eddig – komoly, precíz munkát végez edzőjével, Kovács Istvánnal.

„Az edzéseimnek vannak olyan fázisai, amikor csak teljes gyakorlatotokat végzek egymás után, ezekre százalékos értékelést kapok az edzőmtől, de gyakorlatrészleteket is tökéletesítjük folyamatosan” – árulta el Berki Krisztián.„Egyetlen ’halvány’ hibát sem hagy szó nélkül az edzőm. A legapróbb hibalehetőségeket is végigbeszéljük. Igyekszünk minden lehetséges körülményre felkészülni” – tette hozzá a világbajnok.

Kovács István szerint minden az előre megírt kotta szerint zajlik. „Olimpikonjaink kiegyensúlyozottak, és teljes erőbedobással edzenek. A kánikulában kaptunk ventilátorokat, amelyek sokat segítettek abban, hogy a rekkenő hőség miatt ne kelljen edzést kihagynunk. Jó, hogy már fellélegezhetünk” – mondta a világbajnok edzője. (fotó: http://ferfitorna.hu)

0 Tovább

Az utolsó percben buktunk el az ukránok ellen

Bizakodó hangulatban várta a magyar strandfoci-válogatott az ukránok elleni mérkőzését a moszkvai világbajnoki selejtezőtorna második csoportkörében, egyrészt az eddig mutatott kiváló játék, másrészt a két csapat két évvel ezelőtti bibionei találkozója miatt, amikor 7-6-ra legyőztük a későbbi győztest - tudósít a strandfoci.hu.

Rémálomszerűen indult számunkra a meccs, az ukránok Zborovszkij közeli és Pacsev távoli lövésével hamar elhúztak 2-0-ra.

Szerencsére nem omlottunk össze, Fekete ziccerénél először még mentettek a gólvonalról a védők, másodszor azonban már nem.

A második felvonást mi kezdtük jobban, Besenyei szemfüles találatával egyenlítettünk. Óriási taktikai csata zajlott a pályán, az ukránok kétszer is a kapufát találták el, de nekünk is voltak lehetőségeink.

Úgy tűnt, hosszabbítás dönt az összecsapáson, ám 46 másodperccel a befejezés előtt sajnos megfeledkeztünk Zborovszkijról, aki ollózós mozdulattal a hálóba továbbított, ezzel 3-2-re nyertek az ukránok.

Szomorkodásra persze nincs ok, hiszen a világ egyik legjobb csapatával is partiban voltunk, ráadásul van még javítási lehetőség, hiszen pénteken 14 órától a lengyelek, szombaton 16.30-tól pedig a spanyolok ellen lépünk homokra.

Világbajnoki selejtező, európai torna, Moszkva

2. csoportkör, 1. nap:

Magyarország – Ukrajna 2-3 (1-2,1-0,0-1)
G.: Fekete, Besenyei, ill. Zborovszkij 2, Pacsev

További eredmények:
Oroszország - Fehéroroszország 5-3
Hollandia - Franciaország 4-4, büntetőkkel: 6-5
Lengyelország - Spanyolország 3-5

0 Tovább

Uszonyos és búvárúszó ob az Eb jegyében

Jó formában vannak az uszonyos és búvárúszó válogatott tagjai, és ez bíztató az augusztusi lignanói Eb előtt. Az olaszországi kontinensviadal is Világjátékok-kvalifikációs versenynek számít, ezért a hódmezővásárhelyi országos bajnokság fontos erőfelmérőnek bizonyult.

Az ob-n Székely Lilla (felső kép) három országos csúcsot úszott. A válogatott versenyző 100 méteres felszíni, 50 felszíni, és 50 búvárúszásban győzött. Debreczeni Hajnalka a 400 méteres búvárúszásban, a felszíni számokban pedig 400-on, 800-on és 1500-on lett első. A 16 éves Kosina Gergő 200 méteres uszonyos gyorsúszásban nem hivatalos világcsúcsot ért el, ugyanezt tette Sinszki Ádám is 50 méteres uszonyos gyorson.

Kanyó Dénes (alsó kép) 11 számban indult, és minden távon aranyat szerzett többek között 400 méteres búvárúszásban, ahol a világ idei legjobb eredményét produkálta. A szegediek világbajnoka a 100 méteres felszíni távon is odatette magát, hiszen országos csúccsal végzett.

És ami még nagyon bíztató: igazi ütőképes női váltókat indíthat Magyarország, hiszen Senánszky Petra, Székely Lilla, Károlyi Csilla és Debreczeni Csilla is kiváló időket úsztak. 

Fotók: Vörös Nándor

0 Tovább

Tekesport - Kiss Norbert megnyerte a World Tour Classicot!

Elsöprő magyar siker a Word Tour Classic első állomásán. A horvátországi Varasdon már az elődöntőben kialakult a magyar fölény, ugyanis a legjobb négy közé Kiss Norbert és Nemes Attila is bejutott. A döntőbe kerülésért Kiss a szlovák Tomas Pasiakot győzte le, Nemes pedig az osztrák Jürgen Ertl ellen nyert.

A magyar csapat. Kiss Norbert középen fejpánttal

A fináléban aztán a két magyar csatájából Kiss került ki győztesen, 2-0-ra nyert, ezzel ő lett a nemzetközi szövetség által kiírt World Tour Classic első aranyérmese. Kakuk Levente, Zapletán Zsombor és Kiss Tamás a legjobb 32-ben végzett.

Kiss Norbert elmondta, hogy amikor kialakult a döntő párosítása, egy picit megkönnyebbült. „Akkor már biztos volt, hogy Magyarországé lesz a végső győzelem, onnantól felszabadultan versenyeztem. A válogatott összecsapásokra készülve ez egy jó felkészülési lehetőség volt” – tette hozzá Kiss.

A pénzdíjas sorozaton a világ legjobb játékosai meghívás alapján vehetnek részt, illetve a nemzeti szövetségek javasolhatnak sportolókat.

A World Tour fontos célkitűzése a tekesport népszerűsítése. A sorozat következő állomása, a 2013-as csapat-vb helyszíne Zalaegerszeg lesz.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum