Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Világjátékok 2013: Három magyar szumós hölgy lesz Caliban

Makai Erika (nehézsúly) után Kálló Gyöngyi (nehézsúly) és Fábián Viktória (könnyűsúly) is Világjátékok-induló lett. Mindhárom szumós másodszor vesz részt a nem olimpiai sportágak világversenyén, hiszen mindannyian küzdőtérre léptek a négy évvel ezelőtti tajvani Világjátékokon.

Most kaptunk választ Gyöngyi és Viki ügyében a nemzetközi szövetségtől, és nagyon örülünk, hogy népesedik a szumós különítmény” – mondta Ancsin László a magyar szövetség elnöke. „Gőzerővel dolgozunk azon, hogy további szabadkártyát kapjunk. Nem egyszerű a helyzetünk ebből a szempontból sem, meg anyagilag sem. Az év legfontosabb szakasza következik: tavasszal Európa-bajnokságon indulnak versenyzőink, majd ott lesz a Caliban megrendezendő Világjátékok. Eredményesek vagyunk, erősek és sikeresek. Úgy gondolom, hogy azoknál a cégeknél, amelyek ezeket a tulajdonságokat fontosnak tartják, jó reklámarcnak bizonyulnánk…” – nyilatkozta a sportvezető.

A szumón kívül íjászatban, erőemelésben, ritmikus gimnasztikában, táncsportban, maratoni kajak-kenuban és búvárúszásban szurkolhatunk a magyaroknak a július 25-én kezdődő Világjátékokon.

0 Tovább

Dr. Simon Zoltán lett a tekések elnöke

Dr. Simon Zoltán lett a Magyar Tekeszövetség elnöke, miután bizalmat kapott a sportág küldöttgyűlésétől. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. társasági portfólió felelős igazgatójaként dolgozó szakember Lengyel Józsefet váltja az elnöki székben, megbízatása négy évre szól.

Simon Zoltán, a Magyar Tekeszövetség elnöke, Dávid Veronika, a szövetség főtitkára és Ludwig Kocsis, a nemzetközi szövetség (WNBA) elnöke

Dr. Simon Zoltán két gyermek édesapja. Az általa irányított portfólióba tartoznak többek között a MÁV, valamint a VOLÁN csoport társaságai. Végzettségét tekintve jogász, pályafutása során jelentősnek minősülő gazdasági társaságok képviseletét látta el.

„Mindig is intenzíven érdeklődtem a sportok iránt. Úgy gondolom, hogy betöltött pozícióm és munkám révén rendelkezhetek olyan lehetőségekkel, amelyekkel a sportág fejlődését elősegíthetem. Legfőbb törekvésem az, hogy jelentős támogatókat szerezzek a magyar tekesportnak. A zalaegerszegi világbajnokság vonatkozásában konkrét tervvel rendelkezem egy nívós világverseny lebonyolítása érdekében” – nyilatkozta az új elnök. A tisztújító küldöttgyűlésen részt vett a nemzetközi szövetség (WNBA) elnöke, Ludwig Kocsis is.

A sportágban idén Zalaegerszeg ad otthont a csapat-világbajnokságnak, amely május 10-én kezdődik.

0 Tovább

A búvárok elnöke lehet a Világszövetség első embere

Magyar elnöke lehet a Búvár Világszövetségnek (CMAS)! A nemzetközi szervezet első embere, az olasz Achille Ferrero visszavonul, az április 19-i tisztújító közgyűlésre pedig (eddig) három jelölés érkezett: dr. Nyíri Ivánon kívül az oroszok és az írek is állítanak elnökjelöltet.

Nyírinek, aki itthon a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke, egyben a CMAS alelnöke is, gyakorlatilag az elmúlt nyolc évben végzett munkájára épül a pályázata, valamint a sportág tovább népszerűsítését tűzte ki célul. A magyar sportvezetőnek elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a CMAS gazdaságilag talpra tudott állni, de kiemelkedő munkát végzett a szövetség kommunikációjában is.

„Az elmúlt években elvégzett munkám feljogosít arra, hogy bizakodjak az április 19-i választást illetően. Az eseménynek a Fülöp-szigeteki Cebu ad otthont. Ha azonban mégsem úgy sikerülne, ahogy azt mi magyarok szeretnénk, az csak amiatt történhet meg, hogy a kampányom során nem rendelkeztem annyi pénzzel gazdálkodni, mint a többi jelölt, igazából semennyi kampánypénzzel nem gazdálkodhattam” – mondta Nyíri Iván, aki hangsúlyozta: a sportágat a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 1986 óta elismeri, és megválasztása esetén azon dolgozik majd, hogy az uszonyosúszás belátható időn belül megmérettessen az olimpiai programba való kerülésért.

A Magyar Búvár Szakszövetség szervezésében 2011-ben Hódmezővásárhelyen rendezték meg minden idők legjobb uszonyos és búvárúszó világbajnokságát. A magyar versenyzők közül Székely Lilla és Kanyó Dénes, valamint a női váltó kvalifikálta magát az idei kolumbiai Világjátékokra. 2013-ban Magyarország két kiemelkedő eseményt is rendez: tavasszal rangos uszonyosúszó Világkupának ad otthont Eger, és ugyancsak a hevesi megyeszékhelyen bonyolítják le augusztusban a víz alatti hoki-világbajnokságot.

0 Tovább

Példátlan összefogás a magyar kendó-válogatottért!

Összejött a pénz, ott lehet a teljes magyar kendó-válogatott a berlini Európa-bajnokságon. A kontinensbajnokság szervezői a háromszorosára emelték a nevezési/regisztrációs díjat, sőt ezt kiterjesztették a kísérő személyekre is. A szerény költségvetésből gazdálkodó Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség nagy bajba került: bizonytalanná vált a magyar csapat indulása, de kendósaink nem adták fel…Sosem adják fel!

 Gyűjtést indítottak, beszállt a Magyar Olimpiai Bizottság is, amely az éves támogatásból, előleggel segítette a japán kardvívókat. Közben a legnépszerűbb közösségi portálon valóságos kampányt indított a válogatott, és a hazai szövetség bankszámlát nyitott, amelyen végül összejött a pénz.

„Köszönetemet és őszinte nagyrabecsülésemet fejezem ki a magyar kendó-válogatott kampányában résztvevőknek. Nekünk, szövetségi keretek között, soha nem sikerült széles támogatói rétegre találnunk. Remélem, hogy erkölcsi példamutatásuk felhívja a támogatásra képes döntéshozók figyelmét, és sikerül túllépni azon az állapoton ahol spontán, ad hoc, időleges megoldásom múlik nemzeti hírünk, dicsőségünk továbbépítése” – nyilatkozta Vadadi Zsolt, a hazai szövetség elnöke.

A magyar férfi kendó-válogatott a tavalyi világbajnokságon bronzérmet szerzett Olaszországban, ezért kár lett volna belenyugodni abba, hogy nem lehetnek ott az idei Európa-bajnokságon.

„Ismét lesz alkalmunk megmutatni a magyar virtust. A pénzgyűjtésnek köszönhetően nem csupán a szűkített keretnek lesz lehetősége indulni az Eb-n, hanem a juniorjaink is ott lehetnek. A csapat, illetve a szövetség az anyagiakon túl morálisan és erkölcsileg is megbizonyosodott a hazai sportközösség összefogásának erejében. Köszönjünk!” – mondta Mihalik Hunor, a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség főtitkára. A berlini kendó Európa-bajnokság április 12-én kezdődik.

0 Tovább

Új bajnok a latintáncosoknál!

Nagymihály Balázs és Szalai Ágnes nyerte meg az idei latintáncok magyar bajnokságát, amelyet Budapesten rendeztek meg. Az újdonsült bajnok mögött Zilahi Szabolcs és Mikes Anna lett az ezüstérmes, a bajnoki dobogó harmadik fokára Süttő Roland és Tombácz Anikó állhatott fel.

A hatos döntő végeredménye: 1. Nagymihály Balázs, Szalai Ágnes, 2. Zilahi Szabolcs, Mikes Anna, 3. Süttő Roland, Tombácz Anikó, 4. Kovács László, Kelemen Erika, 5. Lehoczky György, Czina Boglárka, 6. Vas Zsolt, Kiss-Nemes Veronika. A latintáncosoknál az elmúlt évben valósággal kicserélődött az élmezőny, így hatalmas érdeklődés övezte a magyar bajnokságok vasárnapi versenynapját.

Közel volt a döntőhöz a Szombat esti lázban érdekelt Angyal András Pandur Petrával, ők végül a 8. helyen fejezték be a bajnokságot. Angyal „szombat esti” partnere, Bálint Antónia is a helyszínen szurkolt, de a március 9-én kezdődő műsor több résztvevője is a Folyondár Sportközpontban biztatta a táncosokat. Ott volt többek között Tóth Gabi, Markó Róbert, Práger Kitty, Molnár Andrea és Mészáros Máté is.

A rising star standard mezőnyben Tejeda Tamás és Nyitrai Edina, az ifi standard kategóriában Bencze István és Kilin Dóra, a junior tíztáncosok között Rónyai Zoltán és Farkas Boglárka, a senior standard döntőben pedig Csiszár Ferenc és Emesz Krisztina szerzett aranyérmet.

A táncsportosoknál hátra vannak még az akrobatikus rock and roll, a formációs és a kűr magyar bajnokságok.

0 Tovább

Kétszeres magyar bajnokként utazhat a Világjátékokra a László Csaba, Páli Viktória duó

A Világjátékok-résztvevő László Csaba és Páli Viktória megvédte címét a 2013-as Standardtáncok Magyar Bajnokságán. A szentesi páros így továbbra is jó formában készül a nyári kolumbiai Világjátékokra, amelyet Caliban rendeznek meg.

Az országos bajnokságon Szepesi József és Farkas Bettina szerezte meg az ezüstérmet, míg Hegyes Bertalan János és Kis Violetta lett a bronzérmes.

László Csaba 2011 óta versenyez Páli Viktóriával. A páros a magyar bajnoki címeken túl többször állt dobogón rangos nemzetközi versenyeken is. Eddigi legnagyobb sikerük a hongkongi Világkupa-ezüstérem.

„A László-Páli kettős számára a vb és az Eb mellett a kolumbiai nem olimpiai sportágak világversenye lesz a legfontosabb megmérettetés. A szövetség igyekszik a lehető legtöbb dologban segíteni Lászlóék felkészülését” – mondta a magyar bajnoki eredményhirdetés után Domokos István, a táncsportos bajnokságokat rendező Magyar TáncSport Szakszövetség (MTáSz) főtitkára. „Természetesen 2013-ban a sportágban lesznek még rangos nemzetközi versenyek: nyáron a Savaria Táncfesztiválon tíztánc Európa-bajnokságot láthatnak a szurkolók, valamint ősszel Kisteleken is megrendezik a hagyományos nemzetközi versenyt” – hangsúlyozta a sportvezető.

Az ifjúsági latin mezőnyben Hidi Balázs és Szőke Zsuzsanna, a rising star latin kategóriában Suti András Zsolt és Deminger Korinna, a junior standardtáncosoknál Rónyai Zoltán és Farkas Boglárka, a senior latinosoknál pedig Szabó Zsolt és Ónodi Szabó Valéria szerzett magyar bajnoki címet.

0 Tovább

A PMFC-MATIAS is pirosba öltözött - fotó

A PMFC-MATIAS is csatlakozott a Szemem Fénye Alapítvány "Öltözz pirosba" felhívásához! A pécsi labdarúgók adományait a felhívásnak megfelelően a csapat vezetése eljuttatja az Alapítványnak.

„Örömmel csatlakoztunk a felhíváshoz, elismerve a Szemem Fénye Alapítvány évek óta tartó, áldozatos munkáját a magyar gyermekhospice ügyéért. A Szemem Fénye Alapítvány a jövőben is számíthat a PMFC-MATIAS együttműködésére” – olvasható a www.pmfc.hu-n.

 

0 Tovább

"Olimpiát vagy Cirkuszt " - Virág Lajos birkózó olimpikon írása

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság - birkózással kapcsolatos - bejelentése után sokan hallatták hangjukat. Ezen a blogon legutóbb Módos Pétert szólaltattuk meg, ezúttal pedig a Sportos Elmék tagja, Virág Lajos (világbajnoki ezüstérmes birkózó) osztotta meg (cseppet sem érzelemmentes) gondolatait a Sportbányászattal.

     Az Olimpia Birkózás nélkül nem létezik!!!

Azért álltam neki ennek a jegyzetnek, mert az általam nagyra becsült és mindenekfelett álló Olimpiai eszme sajnos csorbulni látszik, ismerve azt a tényt, hogy a NOB végrehajtó bizottsága a birkózást a 2020-as nyári olimpiai játékokról törölni akarja.

Természetesen személyesen érintve vagyok, mivel magam is abba a társaságba tartozhatok, aki birkózó olimpikonnak, sőt a jövőben ezért az ősi sportért aktívan tenni vágyó fiatalnak tudhatja magát, viszont valószínű akkor is hasonló érzések kavarognának bennem, ha jelen esetben az öttusáról vagy éppen a hosszútávfutásról lenne szó!

Az első kérdés ami megfogalmazódik bennem, hogy egyáltalán, hogy merülhet fel az, hogy ezen sportágak bármelyike is lekerül az olimpiai játékok programjáról?! Birkózás nélkül nem születhetett volna meg maga az Olimpia! Birkózás az emberiséggel együtt született meg, hiszen az ember a saját ösztöneiben hordozza ezeket a képességeket, mondhatnám azt, hogy mindenki tud birkózni!

Lehet vizsgálni, hogy hányan nézték éppen egy adott pillanatban a versenyszámot, milyen a szponzorációs háttere, hányan klikkeltek a YouTube-on vagy a Twitter-en a linkjükre az olimpia ideje alatt (mert ugyebár ezek is beletartoznak az olimpiai sportágakat értékelő szempontok közé), esetleg milyen költségei voltak az elmúlt időszak alatt vagy egyéb gazdasági szempontokat. Vagy éppen akár azt is, hogy mennyire tették tönkre a sportágat a szabályok annak érdekében történő folyamatos módosításai, hogy az előbbi követelményeknek megfeleljen. Ha csak ezeket vesszük figyelembe, akkor a birkózás jelenleg igen nagy bajban van, hiszen nem képes a mai fogyasztói igényeknek megfelelni és azokat teljeskörűen kiszolgálni.

Magam is közgazdász vagyok és tudom, hogy mit jelentenek a mai világban és milyen fontossággal bírnak ezek a szempontok, de valóban csak ez lenne a lényeg?! El sem hiszem! Mert ha igen akkor a NOB is nagy bajban van és tényleg afelé haladunk, amit sajnos manapság nagyon sok helyen tapasztalhatunk a világban, hogy a múlt értékei és a tradíciók napjainkban mit sem számítanak. Hova tűnik a tisztelet, az elismerés és a múlt értékeinek a megbecsülése?! Természetesen már hallom is a választ, hogy csak ezekből nem lehet olimpiát rendezni, és a jó öreg belga-balga "zsákk rogg" szavaiból is kitűnik, hogy mennyire másképpen gondolják a jelenlegi (marokkói, dél-afrikai, guatemalai, taiwani, szingapúri, ír, spanyol, angol, ausztrál, svéd, német, ukrán) vezető társaival együtt, amikor arról beszélnek, hogy szponzorok nélkül bizony nem lehet olimpiát rendezni! Kérdezem én, hogy milyen olimpiát kell rendezni?! Muszáj, hogy az elhangozzon minden záróünnepségen hogy ez volt a minden idők legjobb olimpiája?! Mitől legjobb egy olimpia? Hát nem attól, hogy nemes küzdelmekben a legjobbak kerülnek ki győztesen, ahogyan ez annak idején az ókorban is megtörtént?! Szerintem igen, és biztos vagyok benne a régi eszmék és értékek szerint is! Vagy attól, hogy nem 20 perc hanem 30 perc volt a megnyitó ünnepségen a tűzijáték, vagy éppen, hogy ez másfélszer annyiba került mint az előző rendezés?! Szörnyű abba belegondolni, hogy a külsőségek, a csinnadratta, a show akkora teret kell, hogy nyerjen manapság a mindennapi életünkben, hogy örömünket leljünk bármiben is, hogy így a lényeget, az értékeket nem vesszük észre! A NOB megújulást hirdetett meg, viszont ha ilyen döntésekre kell számítanunk a jövőben, akkor itt mindenki nagy bajban van! És ez sajnos a XXI. század legnagyobb problémája lesz!

De ha más szelek fújnak és valóban ez a cél, akkor inkább a görög elvek helyett a rómaiakat kellene hangoztatni, ha már úgyis (morális) válságban élünk: "Panem et circenses!" (Kenyeret és cirkuszt!)

2 Tovább

Módos: Ennek a meccsnek nincs még vége

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Végrehajtó Bizottsága 25 sportágat javasol a 2020-as nyári olimpia programjára – derült ki a VB lausanne-i ülésen. Ez alapján a birkózás kikerülhet a 2020-as ötkarikás programból. A 25 javasolt sportág között szerepel az öttusa és a taekwondo is – áll a Magyar Olimpiai Bizottság közleményében.

Módos Péter (képünkön) újságíróktól tudta meg a sportágát érintő hírt. A Londonban bronzérmet szerző 55 kilós kötöttfogású birkózó bízik abban, hogy ez még nem lejátszott meccs. „Nagyon sajnálnám, ha a sportágam kikerülne az olimpiai programból. Elsősorban a szovjet utódállamok érdekérvényesítő képességében bízom, de abban is biztos vagyok, hogy mi, magyarok is minden követ megmozgatunk azért, hogy a mai javaslat ne legyen végleges” – tette hozzá Módos, aki műtét után lábadozik. „Egy hónapja műtötték meg a vállamat, így az Eb-t ki is kell hagynom. A szeptemberi budapesti világbajnokságra teljesen egyenesbe jövök – mondta az olimpiai bronzérmes. 

„Érthetetlen számomra a végrehajtó bizottság javaslata: az a sportág, amely 1896 óta minden újkori olimpia programjában folyamatosan szerepel, kikerülhet az olimpiáról 2020-ban. Nagyszerű magyar sikerek születtek, Londonban a harmadik legeredményesebb sportágunk a birkózás volt. Magyarország összesen 19 olimpiai aranyérmet nyert. Mindenesetre erős orosz lobbira lehet számítani, de a szabadfogású birkózás az Egyesült Államokban és Iránban is magas szinten van. A végrehajtó bizottság javaslatát általában elfogadják, most azonban szkeptikus vagyok” – fogalmazott Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, kétszeres olimpiai bajnok vívó.

 A végrehajtó bizottság azonban a következő ülésén, május végén, Szentpéterváron még vissza is helyezheti a műsorba a birkózást. A sportág így várólistára került a wushuval, a sportmászással, a görkorcsolyával, a fallabdával, a karatéval, a wakeboarddal, valamint a baseballal és a softballal. Közülük egy sportág juthat a 26 sportágas listára.

 A végrehajtó bizottság indítványáról a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 125. Közgyűlés idén szeptember 7.-10. között dönt, Buenos Airesben, Argentínában.

 

Fotó: DigiSport

0 Tovább

Méhész és Kiss is ezüstérmes lett a Világkupán!

Tovább folytatták sikersorozatukat a magyar tekések. A nőknél és a férfiaknál is volt hazai döntős a zalaegerszegi Világkupán, ahol végül Méhész Anita és Kiss Norbert is ezüstérmet szerzett.

Méhész Anita és Kiss Norbert Fehér László szövetségi kapitány táraságában

A 2013-as Vk-t a horvát Matko Bulka, a nőknél pedig a szlovén Eva Sajko nyerte meg, míg a 13 országot felvonultató viadalon a nemzetek versenyében Magyarország az első helyen zárt.

Kiss Norbert szerint itt nem volt kedvező sorsolás és könnyű ellenfél. „A Világkupáról tudni kell, hogy a sportág krémje elindul itt. Egyenes kieséses rendszer van olyan ellenfelek ellen, akik a legjobbak közé tartoznak. Zsúfolt időszak előtt állunk. Valamikor júliusra tervezhetünk pihenőt, mert a klubkötelezettségeken túl a válogatottal is készülünk a májusi csapat-világbajnokságra, amelyet itt, Zalaegerszegen rendeznek majd meg” – mondta a szegediek világbajnok tekése a Vk-eredményhirdetés után.

A válogatott versenyzők számára az év legfontosabb eseménye a májusi, zalaegerszegi csapat-világbajnokság lesz. Magyarország legutóbb 1988-ban rendezett csapat-világbajnokságot (akkor Budapesten), így érthető, hogy a mostani generáció mindent megtesz azért, hogy a nagy elődökhöz méltó eredménnyel zárja az év versenyét. A vb-re várhatóan május első napjaiban hirdetnek csapatot a kapitányok.

0 Tovább

Vége a 12. menetnek - Balzsay befejezte

Balzsay Károly befejezte aktív sportpályafutását. A kétszeres profi ökölvívó világbajnok mostantól az edzősködésre koncentrál, de több, sportot népszerűsítő kezdeményezésben is szerepet vállal – derült ki a hétfői sajtótájékoztatón, ahol menedzsere, dr. Elbert Gábor társaságában válaszolt az újságírók kérdéseire.

Az utóbbi időben többször megfordultam a Központi Sportiskola (KSI) edzőtermeiben. Apunak segítek (id. Balzsay Károly, a KSI szakosztályvezetője – a szerk.), mert érdekel az edzői szakma. A sportmenedzseri diplomám mellé jelenleg az edzői tanfolyamot végzem” – mondta Balzsay, aki ezer szállal kötődik majd a jövőben is a sporthoz. „Az EchoTV-nél egy szabadidő- és tömegsportról szóló műsort vezetek, és többek között alapító tagja voltam a Sportos Elméknek. A társaságot olyan baráti közösség alkotja, amely fiatal élsportolókat, vagy pályafutásukat nem rég befejező élsportolókat tömörít”.

Balzsay döntését bizonyára az is nagymértékben befolyásolta, hogy klubja, a német Universum csődbe ment, amellyel jelenleg is perben áll. Legutóbbi vb-címmeccséért járó juttatását ugyanis nem kapta még meg.

Balzsay Károly amatőrként háromszor volt korosztályos magyar bajnok, míg a felnőttek között hétszer nyert bajnoki aranyat. Juniorként is és felnőttként is Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett.

 A profik között – nagyközépsúlyban – birtokolta a Bokszvilágszervezetet (WBO) interkontinentális övét. Két olimpián képviselte Magyarországot, kétszer szerzett profi világbajnoki címet súlycsoportjában. 2009-ben az orosz Gyenisz Inkint győzte le a WBO világbajnoki címmeccsen (ezt az övet egyszer védte meg), később egy másik szervezetnél, a Bokszvilágszövetségnél (WBA) lett világbajnok. 2011-ben Donyeckben, az ukrán Stanyslav Kashtanovot múlta felül, ezt a címét egyszer védte meg 2012 áprilisában. 

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum