A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Végrehajtó Bizottsága 25 sportágat javasol a 2020-as nyári olimpia programjára – derült ki a VB lausanne-i ülésen. Ez alapján a birkózás kikerülhet a 2020-as ötkarikás programból. A 25 javasolt sportág között szerepel az öttusa és a taekwondo is – áll a Magyar Olimpiai Bizottság közleményében.

Módos Péter (képünkön) újságíróktól tudta meg a sportágát érintő hírt. A Londonban bronzérmet szerző 55 kilós kötöttfogású birkózó bízik abban, hogy ez még nem lejátszott meccs. „Nagyon sajnálnám, ha a sportágam kikerülne az olimpiai programból. Elsősorban a szovjet utódállamok érdekérvényesítő képességében bízom, de abban is biztos vagyok, hogy mi, magyarok is minden követ megmozgatunk azért, hogy a mai javaslat ne legyen végleges” – tette hozzá Módos, aki műtét után lábadozik. „Egy hónapja műtötték meg a vállamat, így az Eb-t ki is kell hagynom. A szeptemberi budapesti világbajnokságra teljesen egyenesbe jövök – mondta az olimpiai bronzérmes. 

„Érthetetlen számomra a végrehajtó bizottság javaslata: az a sportág, amely 1896 óta minden újkori olimpia programjában folyamatosan szerepel, kikerülhet az olimpiáról 2020-ban. Nagyszerű magyar sikerek születtek, Londonban a harmadik legeredményesebb sportágunk a birkózás volt. Magyarország összesen 19 olimpiai aranyérmet nyert. Mindenesetre erős orosz lobbira lehet számítani, de a szabadfogású birkózás az Egyesült Államokban és Iránban is magas szinten van. A végrehajtó bizottság javaslatát általában elfogadják, most azonban szkeptikus vagyok” – fogalmazott Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, kétszeres olimpiai bajnok vívó.

 A végrehajtó bizottság azonban a következő ülésén, május végén, Szentpéterváron még vissza is helyezheti a műsorba a birkózást. A sportág így várólistára került a wushuval, a sportmászással, a görkorcsolyával, a fallabdával, a karatéval, a wakeboarddal, valamint a baseballal és a softballal. Közülük egy sportág juthat a 26 sportágas listára.

 A végrehajtó bizottság indítványáról a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 125. Közgyűlés idén szeptember 7.-10. között dönt, Buenos Airesben, Argentínában.

 

Fotó: DigiSport