Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Pigniczki Fanni sporttörténelmet írt az Egyetemi Világjátékokon

Eddig nem telt magyar éremszerzés nélkül egyetlen versenynap sem az Egyetemi Világjátékokon, így Magyarország 5. helyen áll az éremtáblán az EVJ 3. napján.

Pigniczki Fanni - aki idén diplomázott a Magyar Testnevelési és Sporttudományi EgyetemMsC ritmikus gimnasztika szakedzőként és tavaly szeptemberben kezdte el a harmadik diplomájának megszerzését a Károli Gáspár Református Egyetemen- a tegnapi összetett aranyérem után ma egy fantasztikus labdagyakorlattal aranyérmet szerzett. Szalag és buzogány gyakorlataival éppen csak lecsúszott a dobogó harmadik fokáról, így a 4. helyen zárt, míg karikában rontott, ami csak a 7. helyre volt elég. Fanni jelenleg az egyetlen olyan magyar egyetemi sportoló, aki két aranyérmet is szerzett a csengtui Egyetemi Világjátékokon.

Judósaink közül ma Gőz Roland (Wekerle Sándor Üzleti Főiskola) 90kg-ban szerzett aranyérmet, Sipőcz Richárdnak sajnos a mai szereplése viszont csak az 5. helyre volt elég.

Sportlövészeink (Hammerl Soma (BGE), Kiss Viktor (The Ohio State University), Dénes András (MATE)) férfi 10 m légpuska csapatversenyében a 6. helyet szerezték meg. Egyéniben Hammerl Soma (BGE) 627.1 ponttal a 9., Kiss Viktor 623.4-el a 24. és Dénes András a 28. helyen zárt 620.9 pontjával. A nőknél 25m pisztolyban Fábián Sára (NKE) a 12., míg Domsits Olívia (NKE) a 28. helyen zárt.

Asztaliteniszben megkezdődtek a férfi egyéni mérkőzések, ahol mind a négy magyar egyetemi induló 2-2 meccset játszott:

Kovács Sebestyén (PTE): 3-1 (HUN-MNG);3-0-ra (TUR-HUN)

Huzsvár Erik (KRE): 0-3 (JPN-HUN), 3-0 (AZE-HUN)

Molnár Dávid (PTE): 3-0 (HUN-MNG), 3-2 (HUN-CHN)

Mihalovity Dominik (PTE):3-1 (NOR-HUN), 0-3 (SVK-HUN)

A mai nap találkozott a magyar delegáció tagjaival és az eddigi érmesekkel a csunkingi magyar konzul is.

0 Tovább

Labdarúgás - Hazai pályán ikszelt a bajnokkal a Kassa!

Biztató kassai kezdés a szlovák élvonalban! Az újonc FC Kassa hazai pályán – telt ház előtt – a címvédő Slovan Bratislavát fogadta a labdarúgó Nike Liga nyitófordulójában, és végül 0-0-ra végzett a pozsonyiakkal.

A szlovák bajnokságban a párosítás önmagában rangadónak számít, erre nyolc évet kellett várni a szurkolóknak, hogy az első osztályban megmérkőzzenek kedvenceik, de miután a Kassa az elmúlt idényben megnyerte a másodosztályt, borítékolható volt a telt ház és a felfokozott hangulat a nyitófordulóban. A szlovák labdarúgó bajnokságban ugyanis hagyomány, hogy a címvédő a másodosztály bajnokával csap össze az első fordulóban.

 A találkozó pörgős futballt hozott, és az elején nem látszott az, hogy a hazaiak az utóbbi években nem az első osztályban pallérozódtak. A mérkőzés előrehaladtával helyenként mezőnyfölényt alakítottak ki a fővárosiak, de a vendéglátók jól védekeztek, és Kira kapus remekül védett. A pozsonyiak a labdát többet birtokolva, többek között Abubakari révén többször is veszélyeztettek, de ezen a nyitófordulós összecsapáson nem esett gól.

FC Kassa - Slovan Bratislava 0-0

 

FC KOŠICE: Kira - Golikov, Šindelář, Krivák, Mizerák - Pačinda (90.+7. Sovič), Greššák, Faško (90. Sagna), Qose (70. Gallovič), Turčák (90. Petrák) - Medved.

Edző: Anton Šoltis.

 

ŠK SLOVAN: Borjan - Blackman (70. Pauschek), Križan (80. Savvydis), Wimmer, Vojtko - Kucka, Agbo (64. Tolič) - Marcelli (80. Zuberu), Lichý, Zmrhal (70. Barseghyan) - Abubakari

Edző: Vladimír Weiss

0 Tovább

Egyetemi Világjátékok – Magyar arany Csengtuban!

Pigniczki Fanni, a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatója ritmikus gimnasztika összetettben megszerezte az Egyetemi Világjátékokon a magyar egyetemi csapat első aranyérmét.

Az Egyetemi Világjátékok második napján sem maradt a magyar csapat érem nélkül. Pigniczki Fanni (KRE) tegnap karika és labda gyakorlatával az első helyen várhatta a mai folytatást, ahol buzogányban szintén az első helyet szerezte meg, szalagban pedig csak a japán tudta megelőzni, így összetettben ő állhatott fel a dobogó legfelső fokára. Karika, labda és buzogány gyakorlataival az első, szalag gyakorlatával pedig a második helyen kvalifikált a szerenkénti döntőbe.A versenyen több olyan versenyző is mögötte végzett, akik az augusztusi olimpiai kvalifikációs Világbajnokságon indulnak az olimpiai kvóta megszerzéséért.Fanni a 2019-es nápolyi Egyetemi Világjátékokon összetettben kilencedik, karikával és szalaggal nyolcadik helyezést ért el.

Csapatsportokban vegyes eredmények születettek. A férfi egyetemi vízilabda válogatott 17:6-ra legyőzte a japánokat, így augusztus másodikán a csoportból már csak Görögország legyőzése várat magára ahhoz, hogy csoportelsőként folytassák a versenyt.

Női kosárlabdában a japánok ellen kiélezett, fej-fej melletti küzdelemben ma a japánok bizonyultak jobbnak így 59:64 arányban megnyerték a meccset, így csoportmásodikként jutottak tovább. A következő meccsüket Tajvannal játszák már a legjobb nyolc között.

Sportlövészetben férfi 50 méter puska 3 pozíció csapatversenyben Hammerl Soma, Dénes András és Kiss Viktor a 4. helyet szerezte meg. Egyéniben Hammerl Soma 11. helyen, Dénes András a 14. és Kiss Viktor a 20. helyen zárta a versenyszámot.

Asztaliteniszezőink csapatban csoportgyőztesként jutottak a legjobb 16 közé, ahol Hongkong búcsúztatta őket a negyeddöntő előtt. A következő versenynapokon az egyéni és páros mérkőzések várnak rájuk.

0 Tovább

Kilenc magyar érem az I. Teq Fesztiválon

Magyar söpréssel zárultak az I. Teq Fesztivál Teqball tornájának döntői Esztergomban, miután sem női, sem férfi, sem vegyes párosban sem volt jobb a hazai csapatoknál. Kota Gabriella egy órán belül két arannyal gazdagodott, Odnoga Mátyás és Bakó Ádám pedig a világbajnok és világelső szerb duót győzte le a fináléban.

teqball

A hölgyeknél az esőszünet miatt szombatra halasztott bronzmeccsel indult a szombati program, amiben Péchy Petra és Vicsek Nóra nyert Amelie Julian és Dezsényi Zsófia ellen, délután pedig következett a döntő. Ács Krisztina és Kota Gabriella ott folytatták, ahol pénteken abbahagyták, és bár az első szettben még meg tudta őket szorongatni az Európa-bajnok Vasas Lea, Janicsek Zsanett páros, a másodikban már hengereltek Ácsék a fő asztalon megrendezett mérkőzésen. Ács kiváló védekezéssel és előkészítéssel, Kota pedig remek befejezésekkel vétette észre magát, és teljesen megérdemelten vitték el a második játszmát is. A páros az egész tornát szettveszteség nélkül hozta le, nem férhetett kétség a győzelmükhöz.

teqball

Döntő, női páros:

Ács, Kota (magyar) – Vasas, Janicsek (magyar) 2:0 (9-, 4-)

„Szerencsére a feladásaink és az ütéseink jól sikerültek, pedig nehéz felkészülni egy ilyen mérkőzésre. De minden úgy alakult, ahogy szerettük volna. Az egész tornán jó meccseket játszottunk a meleg ellenére, jó kis torna volt!”– értékelt Ács Krisztina.

Kotának nem sok ideje maradt szusszanni, ugyanis Katz Balázs oldalán szinte rögtön jelenése volt a vegyes döntőben a szerb Maja Umicsevics, Nikola Mitro tandem ellen. Noha a szerbek jobban kezdtek, hamar összeállt a hazaiak játéka, viszont 8:8 után ritmust váltottak aUmicsevicsék és sorozatban négy ponttal elvitték az első játszmát. A második felvonás is szorosan indult, majd a magyarok a lelkes közönség legnagyobb örömére el tudtak lépni. Remek szervákkal növelték az előnyüket Katzék, amit megtartottak a szett végéig és egalizáltak. A döntő etap pedig igazából csak az elején volt kiélezett, mert Kota és Katz utána még eggyel feljebb tudott kapcsolni, ült a védekezés és a támadás is, a vendégek képtelenek voltak tartani a ritmust, így szinte izgalommentes végjáték után került az aranyérem a magyarok nyakába.

 teqball

Döntő, vegyes páros:

Kota, Katz (magyar) – Umicsevics, Mitro (szerb) 2:1 (-8, 7-, 5-)

„Nem volt egyszerű egyik döntő sem, a női páros kicsit stesszesebb volt, mert az egy olyan párharc, aminek ez már a sokadik felvonása volt, úgyhogy nagyon örülök, hogy nyertünk. Balázzsal pedig ez volt az első tornagyőzelmünk együtt, pedig jó ideje próbálkozunk, viszont valami mindig hiányzott. Nem sokat pihentem a két meccs között, de szerencsére ritmusban maradtam és sikerült győzni!”– mondta a két aranyat begyűjtő Kota Gabriella.

Mitro szintén pihenés nélkül vágott bele második fináléjába, ahol BogdanMarojeviccsel világelsőkként indultak harcba Bakó Ádám és Odnoga Mátyás ellen, akik egy körrel ezelőtt a 11 hónapja veretlen Katzot és Bányik Csabát ejtették ki.

A magyarok hatalmas lendülettel kezdtek, Odnoga nagyobbnál nagyobb lecsapásokat mutatott be Bakó hibátlan előkészítéseiből, az első játékrész igazi diadalmenet volt. A térfélcserét követően is maradt a momentum a hazaiaknál, ám néhány labdamenet után átvették az irányítást Marojevicsék a kitűnő fejjátékuknak köszönhetően, azonban Bakóék meg tudtak újulni, fordítottak, és Odnoga leheletfinom megoldásával lezárták a meccset, egyúttal megszerezték első tornagyőzelmüket.

„Belülről ez egy szoros meccs volt, ki-ki pontokat játszottunk, amiket talán mi használtunk ki jobban és be tudtuk fejezni úgy, hogy ne tudjanak visszajönni, valamint elég jól is védekeztünk. Nagyon sokat jelent ez a győzelem önbizalom szempontjából, ez volt az első nemzetközi tornánk, kijött a lépés, a kémia pedig megvan, mert a pályán kívül is nagyon jó barátok vagyunk és ezt be tudjuk hozni a pályára” – elemezte a tornát Odnoga Mátyás.

„A napi formabeli különbség is dönthetett, egész meccsen flowban voltunk, precízen játszottunk a saját játékunkat, Matyi eszméletleneket ütött, én pedig jól tudtam védekezni és feladni. Most jön Pula, nagy elánnal készülünk, azt is meg akarjuk nyerni és a dobogó felső fokán szeretnénk állni!”– tette hozzá Bakó Ádám.

Döntő, férfi páros:

Bakó, Odnoga (magyar) – Mitro, Marojevics (szerb) 2:0 (7-, 10-)

Teqvolyban mindkét kategóriában amerikai bajnokot avattak, a nőknél Marlee Rice és MacyJerger két szettben múlta felül Réthelyi Zsófit és Divényi Zitát, míg a férfiaknál Nolan Albrecht és Nathaniel Miller három szettben bizonyultak jobbnak a szintén amerikai Adam Homennél és a brazil Jhony Salvadornál.

„Nagyon jól éreztünk magunkat itt Esztergomban, tetszett a vízközeli helyszín és jó meccseket is játszottunk. Örülünk, hogy döntőbe jutottunk, titkon reméltük, hogy eljutunk idáig, mert már egy ideje nem teqvolyztunk, úgyhogy kicsit meglepett, hogy jó formában maradtunk. A szurkolás, a hangulat és a körítés nagyon rendben volt, élveztük a játékot is!”

– mondta a finálé után Réthelyi Zsófi és Divényi Zita.

A magyarok tehát összesen három arany-, két ezüst- és négy bronzéremmel zárták Esztergomban az I. Teq Fesztivált.

0 Tovább

Megszakadt az Európa-bajnokok 11 hónapos veretlenségi szériája

Komoly meglepetéssel folytatódott az I. Teq Fesztivál Teqball tornája Esztergomban, ugyanis a második játéknap nyitómeccseinek egyikén elvérzett a vegyes páros egyik fő esélyesélyek tartott Vasas Lea, Bakó Ádám csapat, amely hiába vezetett 1:0-ra, a szerb Bogdan Marojevics, Anasztaszija Lemajics egység képes volt megfordítani és ezzel kiejteni a favoritokat.

Rájuk a negyeddöntőben Blázsovics Ádám és Péchy Petra várt, míg a felső ág másik mérkőzésén ugyancsak szerb–magyar párharcot rendeztek Janicsek Zsanett, Csereklye Martin, valamint Maja Umicsevics és Nikola Mitro részvételével. Odnoga Mátyás és Vicsek Nóra nagy küzdelemre és három játszmára kényszerítette Kota Gabriellát és Katz Balázst, míg az erdélyi Szilágyi Arnold és Barabási Kinga elképesztően szoros csatában, szetthátrányból fordított az éremesélyes francia duóval, Amelie Juliannel és Hugo Rabeux-val szemben.

A negyeddöntőben Péchyék behúzták a szerb–magyar csatát, hogy aztán az elődöntőben következzen Umicsevics és Mitro, akik viszont túl nagy falatnak bizonyultak a szerbek jutottak döntőbe. Az alsó ágon Bányik Csaba és Ács Krisztina szettveszteség nélkül mentek el a legjobb 4-ig, ahol állandó páros társaikkal, Katzcal és Kotával csaptak össze. Természetesen ez a rangadó is elment három játszmáig, melynek végén Kotáék hátrányból fordítva örülhettek a döntőnek. A bronzcsatában így két magyar tandem feszült egymásnak, amit két játszmában Péchy Petra és Blázsovics Ádám húzott be.

A férfi párosok küzdelme is a legjobb 16-tal folytatódott, az első körben nem született meglepetés, viszont annál látványosabb meccset játszott például az Európa-bajnok Bányik Csaba és Katz Szilágyival és a lengyel BartlomiejFranczukkal. A negyeddöntők a 2:0-s eredmények ellenére szikrázó meccseket tartogattak, Odnoga és Bakó Ádám némi meglepetésre két sima szettben múlta felül Blázsovicsot és Csereklyét, Bányik és Katz viszont megizzadt Kovácsfi Barna és Rabeux ellen. Az elődöntőben a világbajnok Mitro és Marojevics hamar lerendezték az egyéni vb -és Eb-győztes Györgydeák Aport, valamint Ilyés Szabolcsot, a másik összecsapáson pedig újabb meglepetés született, Odnoga és Bakó szenzációs harcban vetett véget Katz és Bányik 11 hónapja tartó veretlenségének, akik később a bronzzal vigasztalódhattak a romániaiak ellen.

„Úgy jöttünk ide, hogy mindenképp szeretnénk döntőzni. Első nemzetközi versenyünk, szerintem eddig egész jól sült el. Oké, nagyon jól. Este még megnézünk róluk egy videót, de ha a mai formánkat hozzuk, akkor kiélezett, jó küzdelem várható. Remek összhangban vagyunk, megvan a kémia, nagyon jó Ádival játszani, és kívülről is sok segítséget kapunk”– mondta Odnoga Mátyás az elődöntőt követően.

A női páros verseny végjátékára délután került sor, és mindkét elődöntő roppant szorosan alakult: Kota és Ács 12:10, 12:9-re győzött Julian és Dezsényi Zsófia ellen, míg az Európa-bajnok Vasas és Janicsek 12:10, 12:10 arányban múlta felül Vicseket és Péchyt. A bronzmeccsen a játszmákat tekintve Vicsekék vezettek 1:0-ra, amikor leszakadt az ég és az eső elmosta a további programot, így annak a befejezésére, valamint az összes döntőre szombaton kerül sor.

A teqvolysokat is rosszul érintette a zivatar, náluk is szombatra tolódott a férfiak küzdelmének befejezése, és a nők fináléját is holnap rendezik meg.

0 Tovább

Rangadók és meglepetések az I. Teq Fesztivál nyitónapján

Ideális körülmények, 20-22 fok és csak minimális szél fogadta a résztvevőket, valamint az érdeklődőket Esztergomban az I. Teq Fesztiválon. A Teqball és a Teqvoly sportág hazai és európai klasszisai csaptak össze a Duna-part közelében elhelyezett ívelt asztaloknál, a mezőny bővelkedett világ- és Európa-bajnokokban is.

A teqballosoknál csütörtökön a csoportküzdelmeké volt a főszerep a férfi és a vegyes párosok mezőnyében, míg a nőknél a nap végére már csak négy páros volt versenyben.

A hölgyeknél különösebb meglepetés nélkül zajlottak a csoportmérkőzések, a friss Európa-bajnok Vasas Lea, Janicsek Zsanett páros, az Eb-ezüstérmes Barabási Kinga, Dakó Katalin duó, a Kóta Gabriella, Ács Krisztina egység, valamint a Vicsek Nóra, Péchy Petra összetételű csapat is szettveszteség nélkül jutott tovább, utóbbi kettősnek ráadásul eggyel többször volt jelenése a D kvartettben. A negyeddöntőt Vasasék, Kótáék és Vicsekék is 2:0-val abszolválták, a negyedik párharc viszont nemcsak a játéknap legizgalmasabb meccsét, hanem a legnagyobb meglepetését is meghozta, ugyanis Barabásiék hiába vezettek 1:0-ra, az Amelie Julian, Dezsényi Zsófia páros két 12:10-es játszmával fordított és kiejtette a romániaiakat. Az elődöntőkbe így hét magyar és egy francia játékos került be. 

A férfiaknál a világbajnok és világelső párost, Nikola Mitrót és BogdanMarojevicset rendesen megizzasztotta Csábi Milán és Varga Dániel Botond (12:10, 12:8) a nyitókörben, de aztán a szerbek belerázódtak és gond nélkül masíroztak be a legjobb 16 közé. Az Európa-bajnok Bányik Csaba, Katz Balázs páros két mérkőzés alatt csupán 11 pontot engedett ellenfeleinek, az egyéniben világ- és Európa-bajnok Györgydeák Apor, valamint Ilyés Szabolcs dolga sem volt nehezebb, de a Kovácsfi Barna, Hugo Rabeux, a Csereklye Martin, Blázsovics Ádám, a Bakó Ádám, Odnoga Mátyás és a Velkey Balázs, Cseri Soma alakulatoknak sem kellett bukott szett miatt keseregniük. A H csoportban viszont három játszma döntött az elsőségről, az ütközet végén Forgács Bence és a szlovák Branislav Rodman örülhetett a romániai Szilágyi Arnold és a lengyel Bartlomiej Franczuk ellen, igaz, a vesztes fél is továbbjutott a nyolcaddöntőbe.

 

Délután a vegyes párosok is nekiláttak a tornának, a Vasas, Bakó páros rögtön rangadót játszott Barabásival és Szilágyival, a magyarok úgy nyerték meg a 2. játszmát 12:10-re (és mivel ekkor már 1:0-ra vezettek, a mérkőzést is), hogy az ellenfél már 8:1-es előnyben volt. A küzdelem tovább élesedett a folytatásban, Blázsovics és Péchy párosa három szettben gyűrte le Odnogát és Vicseket, ami az elsőségről döntött a G csoportban, míg a H-ban Katz és Kóta a szerb Marojevics, Lemajics, valamint a cseh-szlovák Kubovy, Kecerova duó ellen is szetthátrányból fordítva végzett az élen.

„Úgy gondolom, hogy a második szettben rontottuk el, nem jöttek össze a csapások, csak visszaadtuk a könnyű labdákat, ők meg sok rövidet adtak, amiket nem tudtunk kiszedni. A vegyes páros első meccsén is sokkal vezettünk a második szettben, aztán egyszer csak arra eszméltünk, hogy 10:10. Ott volt egy pont, amit szerintem elvettek tőlünk, legalábbis amikor visszanéztük később, úgy láttunk, hogy a miénk kellett volna legyen. És ott elmentünk fejben. Nem szeretek egyébként annyira füvön játszani, a szervezés előtt viszont le a kalappal!”– mondta az érthetően csalódott egyéni Európa-bajnok, Barabási Kinga.

 

„Nagyon tetszik a helyszín és örülök, hogy a Teqvolyval együtt tudunk versenyezni. Férfi párosban az a cél, hogy megnyerjük a tornát, vegyes párosban is jó lenne győzni, de tudjuk, mi a realitás, úgyhogy azt mondom, legyen meg a top 4!”– értékelte a napot Katz Balázs.

 

Pénteken az I. TeqFestival az egyenes kieséses szakasszal folytatódik a férfiaknál és a vegyes párosoknál, míg a nőknél az elődöntőket és a bronzmeccset is megrendezik.

 

Ami a Teqvolyt illeti, a nőknél csütörtökön kialakult a döntő párosítása, amelyet Réthelyi Zsófi és Divényi Zita játszik Marlee Rice-szal és MacyJergerrel, valamint az is eldőlt, hogy a Kemenczei, Kemenczei duó viheti haza a bronzérmet. Holnap a férfiaké lesz a terep, ott lesz a mezőnyben a magyar teremválogatott három ásza, Pádár Krisztián, Gergye Roland és Magyar Bálint, valamint a 2019-es vb győztesei, Michal Wlostowski és Jakub Choromanski.

0 Tovább

Esztergomban az Európa Játékok magyar hősei

Egy Los Angeles-i kitérő után visszaköltözik Európába, azon belül Esztergomba a Teqball krémje. Egy hónappal a rendkívül sikeres, összesen 75 000 nézőt megmozgató Európa Játékok után Magyarországon feszülnek egymásnak a kontinens legjobbjai, akik között világelsőket, világbajnokokat, és immáron a sportág első Európa-bajnokait is köszönhetjük.

A Duna partján megrendezésre kerülő I. Teq Fesztiválon három kategóriában (női-, férfi- és vegyes páros) 8 ország összesen 82 játékosa vesz részt, valamint az esemény különlegességeként az USA-ban már nagy népszerűségnek örvendő Teqvoly világkupáját is lebonyolítják.

A nők mezőnyéből két páros emelkedik ki, éppen az a két egység, amelyek a krakkói Eb döntőjében is összecsaptak. Vasas Lea és Janicsek Zsanett akkor 2:1-re múlta felül az erdélyi Barabási Kingát és Dakó Katalint, Vasas (aki vegyes párosban is aranyérmet szerzett) pedig azóta a Teqball egyetlen kétszeres világ- és Európa-bajnok játékosának mondhatja magát. Nem véletlen, hogy az ő nevükkel kezdődik a páros világranglista, de Barabásit (7.) és Dakót (11.) is megtalálhatjuk az élmezőnyben. Ács Krisztina és Kota Gabriella párosáról sem szabad megfeledkezni, tavaly szeptemberben ők nyerték a budapesti Teqball Tour állomást, Vicsek Nóra és Péchy Petra pedig idén győzött Madridban úgy, hogy az elődöntőben Vasasékat, a fináléban pedig Barabásiékat fektették két vállra. Üdvözölhetjük továbbá a francia klasszist, Amelie Juliant, aki az egyéni világranglistán a 4. pozíciót foglalja el, ő Esztergomban Dezsényi Zsófiával áll össze. A szerb Anasztaszija Lemajics és Maja Umicsevics kettősét sem becsülhetjük le, és a legfiatalabb páros, a 18 éves Pásztor Krisztina és a 16 éves Simó Boglárka is szeretne meglepetést okozni.

A férfiak versenye is rendkívül erősnek ígérkezik, a világ- és most már Európa-bajnok Bányik Csaba úgy véli, hogy már a csoportmeccsek során élet-halál küzdelem várható. Ő és Katz Balázs 11 hónapja veretlen nemzetközi tornán, szűk egy hónappal ezelőtt az Eb- döntőben a világbajnok és a világranglistát vezető szerbeket, Nikola Mitrót és Bogdan Marojevicset is legyőzték, akiknek viszont Esztergomban máris alkalmuk nyílik revansot venni.

A szintén világbajnok Blázsovics Ádám ezúttal Csereklye Martinnal, Bakó Ádám pedig a korábbi válogatott jégkorongozóval, Odnoga Mátyással az oldalán indul harcba, de ott lesz a mezőnyben a romániai egyéni világ- és Európa-bajnok Györgydeák Apor is, aki honfitársával és állandó partnerével, Ilyés Szabolccsal érkezik Esztergomba. És akkor még nem említettük meg a minden világranglistán top 10-ben helyet foglaló francia Hugo Rabeux-t, az ő partnere Kovácsfi Barna lesz. A vegyes párosok között már Krakkóhoz képest is több változást találhatunk. Az ott bajnoki címet szerző Vasas és Katz Esztergomban megosztják erejüket, előbbi Bakó Ádámmal, míg Katz Kota Gabriellával áll asztalhoz. A szerbek Lemajics-Marojevics és Umicsevics-Mitro elosztásban indulnak, utóbbi egység az Eb-ről ezüstéremmel térhetett haza. Bányik Csaba Ács Krisztinával, Csereklye Martin Janicsek Zsanettel, Odnoga Mátyás Vicsek Nórával, Blázsovics Ádám Péchy Petrával, Györgydeák Apor pedig Miklós Tündével az oldalán igyekszik majd minél jobb eredményt elérni, de a Julian-Rabeux páros is biztosan éremért érkezik Magyarországra. A Teqball mellett Teqvoly is terítékre kerül, mindkét sportág szombati döntőit a Sport TV élőben tűzi képernyőre.

0 Tovább

Taroltak a kick-boxosok az Egyetemi Európa-bajnokságon​​​​​​​

Nyolc első, nyolc második és öt harmadik helyet szereztek a magyar versenyzők a Zágrábban megrendezett Egyetemi Küzdősport Európa-bajnokság kick-box tornáján. Ezzel a nemzetek és az egyetemek éremtáblázatának is az élén végeztek kick-boxosaink.

A legeredményesebb magyarnak a néhány héttel ezelőtti Európa Játékokon ezüstérmet nyert Fésű Lajos bizonyult, aki a pointfighting és a kick-light szabályrendszerben is diadalmaskodott.

Az Európa Játékok történetének első magyar kick-boxos aranyérmét szerző Bálint Martin Horvátországban is verhetetlen volt a pointfightingosok 84 kg-os mezőnyében: ráadásul technikai fölénnyel verte ellenfeleit.

Az Európa Játékokon szintén érmet – egy bronzot – szerzett Száraz Gergő is átmentette jó formáját az egyetemi Eb-re, és ő is remek teljesítménnyel gyűjtötte be az aranyérmet.

A nagy nevek közül még a korábbi világ- és Európa-bajnok Szmolek Emánuel is aranyéremmel térhet haza Zágrábból.

Rajtuk kívül pointfightingban Bozók Szabolcs, Nagy Zalán és Török Dóra is immár egyetemi Európa-bajnoknak mondhatja magát.

Az eredményeknek köszönhetően a nemzetek rangsorában Magyarország, az egyetemek között pedig a Testnevelési Egyetem végzett az éremtáblázat élén.

Egyetemi Küzdősport Európa-bajnokság, kick-box, a magyar érmesek:

Pointfighting:

Férfiak:
63 kg: 1. Bozók Szabolcs, 2. Maruscal László
74 kg: 1. Fésű Lajos, 2. Zajácz Bence
84 kg: 1. Bálint Martin
+84 kg: 1. Nagy Zalán, 2. Bálint Zoltán
Nők:
55 kg: 3. Szeleczky Lilla
65 kg: 2. Trenyik Hanna
+65 kg: 1. Török Dóra

Kick-light:
Férfiak:
63 kg: 1. Száraz Gergő
74 kg: 1. Fésű Lajos
84 kg: 1. Szmolek Emánuel
+84 kg: 2. Pintér Bálint, 3. Bálint Zoltán
Nők:
55 kg: 3. Karácsondi Réka

Full-contact:
Férfiak:
81 kg: 2. Anselment Adrian
Nők:
56 kg: 2. Illés Liliána

K1:
Férfiak:
81 kg:  3. Gondos Gergely és Klassen Alexander
Nők:
56 kg: 2. Miklós Alexandra

0 Tovább

Két magyar érem karatéban az egyetemi Eb-n​​​​​​​

Tóth Vanda ezüstérmes, Botos Botond pedig bronzérmes lett a Zágrábban megrendezett Európai Egyetemi Küzdősport-bajnokság karate tornáján.

A női formagyakorlat versenyszámban Tóth Vanda 35 induló közül jutott a döntőbe. Ott aztán a Miskolci Egyetem hallgatója alulmaradt a portugál Fernandessel szemben, de így is pályafutása egyik legszebb sikerének örülhet a női kata csapatban az őszi budapesti világbajnokságra készülő fiatal sportoló.

Összességében így két éremmel zárta a magyar küldöttség a horvátországi EUSA-versenyt, miután Botos Botond is dobogóra állhatott a férfiak 84 kg-os súlycsoportjában. Az ELTE-t képviselő felnőtt válogatott karatés négy győzelem után a döntőbe jutásért bírói döntéssel kapott csak ki, de aztán a bronzmérkőzésen legyőzte ukrán ellenfelét, így harmadik lett, ami ugyancsak biztató a hazai rendezésű vb előtt.

Közel állt még az éremszerzéshez Kovács Kiara (TF) is, aki az 50 kg-os nők mezőnyében az ötödik helyen zárt.

0 Tovább

Uszonyosúszó Európa-bajnokság – Tíz arany, öt ezüst és négy bronz lett a vége

Kiss Nándor aranyat, Mozsár Alex pedig ezüstöt nyert a gödöllői uszonyosúszó Európa-bajnokság zárónapján. A Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) információi szerint mindketten a 800 méteres búvárúszás döntőjében szereztek érmet. A magyar küldöttség így 10 arannyal, 5 ezüsttel és 4 bronzzal fejezte be a kontinensbajnokságot.

Szombaton negyedik helyen végzett a 4X100 méteres női felszíni váltó Pernyész Dorottya, Losonczi Flóra, Szili Ágnes összeállításban, és ugyancsak negyedikként zárt a férfi kvartett is ugyanezen a távon. Ebben a váltóban Mozsár Alex, Lengyeltóti Bence, Cséplő Kelen és Kiss Nándor kapott helyet.

Suba Sára alig maradt le a dobogóról 50 méteres búvárúszásban, végül negyedik lett, akárcsak Szili Ágnes a női 800 felszíni versenyszámban.

Kiss Nándor négy arannyal zárta az Európa-bajnokságot. A világ- és Európa-bajnok klasszis már most a Világjátékokra koncentrál. „Igaz, hogy következik egy kis pihenés, de hamarosan megkezdődik a felkészülés a következő szezonra. Jövőre Belgrádban Világjátékok-kvalifikációs világbajnokságot rendeznek, a célom, hogy arra a lehető legjobb formában érkezzek meg.” – mondta Kiss.

Papp Gábor MBSZ-elnök szerint minden várakozást felülmúlt a magyarok teljesítménye ezen az Eb-n. „Egy generációváltás után vagyunk, és – magyar szempontból – az egyik legsikeresebb Európa-bajnokságot produkáltuk a sportág történetében. Sok versenyzőnk nyert érmet, és örömteli az, hogy az utánpótlásból jövők milyen sikeresen be tudtak épülni a válogatottba” – mondta Papp Gábor, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke. Az Eb-n 18 ország több, mint 200 résztvevőjét láthatta a közönség.

A 2023-as Uszonyosúszó Európa-bajnokság magyar érmesei

Arany

Pernyész Dorottya – 100 méteres uszonyos gyorsúszás

Pernyész Dorottya – 200 méteres uszonyos gyorsúszás

Pernyész Dorottya – 400 méteres uszonyos gyorsúszás

Farkas Botond – 400 méteres uszonyos gyorsúszás

Kiss Nándor – 400 méteres felszíni úszás

Kiss Nándor – 200 méteres felszíni úszás

Kiss Nándor – 800 méteres búvárúszás

Mozsár Alex – 1500 méteres felszíni úszás

Mozsár Alex – 400  méteres búvárúszás

Férfi 4X200 felszíni váltó - Mozsár Alex, Lengyeltóti Bence, Kiss Nándor, Bukor Ádám

Ezüst

Mozsár Alex – 400 méteres felszíni úszás

Mozsár Alex – 800 méteres búvárúszás

Cséplő Kelen – 200 méteres uszonyos gyorsúszás

Lengyeltóti Bence – 400 méteres uszonyos gyorsúszás

Suba Sára – 50 méteres felszíni úszás

Bronz

Lengyeltóti Bence – 200 méteres uszonyos gyorsúszás

Blaszák Lilla - 200 méteres felszíni úszás

4X100-as mix váltó - Cséplő Kelen, Suba Sára, Wórum Regő, Pernyész Dorottya

Női 4X200 méteres felszíni váltó - Suba Sára, Balogh Lea, Szili Ágnes, Blaszák Lilla

Fotó: Róth Tamás

0 Tovább

Uszonyosúszás – Már kilenc Európa-bajnoki címnél tartanak a magyarok

Az uszonyosúszó nemzeti csapat lendülete pénteken is kitartott. A hazai rendezésű Európa-bajnokságon a magyar válogatott ezúttal négy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel zárt, így már összesen 9 Európa-bajnoki címnél tart Gödöllőn.

Pernyész Dorottya megnyerte a 400 uszonyos gyorsúszás döntőjét, ezzel megszerezte a harmadik aranyérmét a kontinensbajnokságon. A férfiak hasonló számában is magyar győzelem született: Farkas Botond állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Mozsár Alex is lendületben van. A Világjátékok-győztes klasszis a 400 méteres búvárúszásban volt a leggyorsabb. A negyedik pénteki aranyérmet a 4X200-as felszíni férfi váltónk szerezte. A kvartettben Mozsár Alex, Lengyeltóti Bence, Kiss Nándor és Bukor Ádám kapott helyet.

Ezüstérmes lett Lengyeltóti Bence 400 uszonyos gyorson, valamint Suba Sára az 50 méteres felszíni fináléban.

A női 4X200 méteres felszíni váltó is remekelt, ugyanis a Suba Sára, Balogh Lea, Szili Ágnes, Blaszák Lilla alkotta négyes bronzérmesként zárt.

A magyar válogatott mérlege három versenynap után: 9 arany, 4 ezüst és 4 bronz.

0 Tovább

Uszonyosúszó Európa-bajnokság – Már öt aranynál tart a magyar válogatott

Továbbra is eredményesek a magyarok a hazai rendezésű uszonyosúszó Európa-bajnokságon. A második versenynapon Pernyész Dorottya és Kiss Nándor is megszerezte második aranyérmét a gödöllői kontinensbajnokságon. Pernyész a 200 méteres uszonyos gyors döntőjében győzött, Kiss pedig a 200-as felszíni finálét nyerte meg. A harmadik csütörtöki aranyat Mozsár Alex nyerte, aki az 1500 felszíni kategóriában volt a leggyorsabb.

Cséplő Kelen a férfi 200 uszonyos gyors mezőnyében második lett, ugyanitt Lengyeltóti Bence is dobogóra állt, ő a bronzérmet szerezte meg. Érmes lett Blaszák Lilla is, miután a női 200 felszíni döntőben a harmadik legjobb idővel csapott célba, mint ahogy bronzot gyűjtött be a 4X100-as mix váltó Cséplő Kelennel, Suba Sárával, Wórum Regővel és Pernyész Dorottyával. További magyar helyezések csütörtökön: Suba Sára (4., 200 m. felszíni), Bukor Ádám (7., 200 m. felszíni), Semostyán Róbert (9. 1500 m. felszíni).

Az Eb félidejénél Papp Gábor, a Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) elnöke értékelte a magyarok eddigi szereplését. „Előzetesen sok dobogós helyezésre számítottam, és úgy fogalmaztam, hogy öt Eb-győzelem benne van ebben a válogatottban. Most, a félidőben már megvan az öt arany, és a csapatban vannak még tartalékok. Tudom, hogy egy-egy versenyzőnknek nem teljes az öröme, mert nem a remélt időeredménnyel győzött, vagy állt dobogóra, a lényeg azonban az, hogy a világversenyek eredményességét elsősorban az érmek száma határozza meg, és ebből a szempontból jól teljesítünk.”

A magyar válogatott mérlege két nap után: 5 arany, 2 ezüst és 3 bronz.

Fotók: Róth Tamás

0 Tovább

Uszonyosúszó Eb – Két arany, egy ezüst az első napon!

Jó magyar kezdés a hazai rendezésű uszonyosúszó Európa-bajnokságon. A Gödöllőn zajló kontinensviadal első versenynapján Pernyész Dorottya megnyerte a 100 méteres uszonyos gyors döntőjét, később a férfi 400 méteres felszíni fináléja után osztottak érmet magyaroknak, méghozzá kettőt. Kiss Nándor győzött klubtársa, Mozsár Alex előtt.

Suba Sára is közel volt a dobogóhoz, ő végül a 100 felszíni fináléban negyedik lett. Eb-pontszerzőként végzett Cséplő Kelen is, aki a 100 méteres uszonyos gyors mezőnyben ötödikként zárt.

„Óriási dolog első felnőtt Európa-bajnoki győzelmemet pont Magyarországon ünnepelni” – mondta Pernyész Dorottya, aki kiemelte: túl a sikerén annak külön örül, hogy a szám Eb-címe magyar kézben maradt. „Ebben a számban Senánszky Petra a sokszoros vb-, Eb-győztes, és többször nyert Világjátékokat is. Az ő távollétében most rám hárult a feladat, hogy továbbvigyem a magyar hagyományt, és ez sikerült.” – mondta Pernyész Dorottya. Senánszky Petra az Eb ideje alatt éppen Fukuokában, a vizes sportok világbajnokságán tartózkodik. 

Mozsár Alex elégedetten értékelte saját teljesítményét. „Szerintem kihoztam a helyzetből a maximumot. Azt néztem, hogyha a legjobb időmet megúszom, akkor is második leszek Nándi mögött. Csütörtökön az 1500 felszíni kategóriával megyek tovább.”

A szervezők információi szerint az első versenynap hajnalán több ország delegációja  is jelezte: az egyes küldöttségeknél szórványos gyomorproblémák léptek fel. Ezt követően a szervezőbizottság döntése értelmében az Európa-bajnokság mezőny részére új helyszínen, megelőző óvintézkedésként, átalakított étkeztetési protokollt vezetett be.

Az Eb-n 18 ország több, mint 200 résztvevőjét láthatja a közönség.

Fotók: Róth Tamás

0 Tovább

Egyetemi Világjátékok – Több, mint 110 magyar egyetemi sportolóért szoríthatunk Kínában!​​​​​​​

Fogadalmat tett a kínai Csengtuba utazó magyar csapat! Az Egyetemi Világjátékokon (EVJ) több, mint 110 magyar versenyző indul. Az Egyetemi Világjátékok az olimpia után a világ második legnagyobb multisport-eseménye, amelyet 15-20 sportágban 150-160 ország 10-12 ezer résztvevőjével rendeznek. Jelentőségét növeli, hogy egyre több sportágban része az olimpiai, illetve sportági világbajnoki kvalifikációnak.

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) – mint a kiutazó csapat vezetője – által a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Athén termébe szervezett fogadalomtételen a szövetség elnöke, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos nyitóbeszédében rámutatott arra, hogy az Egyetemi Világjátékokat egyre több ország sportolói veszik komolyan. „Közel négy évet kellett várnunk arra, hogy a világjátékok kapcsán újra találkozzunk, de 11 nap múlva kezdetét veszi a világ második legnagyobb multisport eseménye a kínai Csengtu városában. 1959-ben, az első Universiádén még csak 985 sportoló vett részt, ez a szám viszont mára megközelíti vagy meg is haladja a 8000 főt.”

 

Dr. Schmidt Ádám a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: a világjátékokon sportolók és egyben egyetemisták indulnak, akiket bátran állíthatunk példaként a következő generációk elé. „Aki kétkedik, láthatja,a tanulás és a sport mehet együtt. Mi ebben hiszünk, és azon dolgozunk a jövőben is, hogy segítsünk azokat, akik vállalják a kettős életpályát. Őket támogatjuk többek között a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogrammal, amelyet ebben a tanévben is meghirdettünk.” – mondta az államtitkár.

 

Dr. Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára beszédében rámutatott: Nincs nagyobb megtiszteltetés, mint amikor hazánkat, nemzetünket képviselhetjük a világban! „Általatok ismerszik meg a nemzet, és kivívhatjátok a hazánk iránti tiszteletet. Ebben nekünk is felelősségünk van, hogy olyan környezetet, szabályozást és lehetőségeket teremtsünk meg nektek, ami a sportkarriereteket és egyetemi előrehaladásotokat is segíti. Ezért két és fél milliárd pluszfinanszírozást biztosítunk az egyetemi sportnak. Szeretnénk, hogy bizonyítsátok, a kettős életpályamodell működik.”

Az MVM Paksi Atomerőmű a kiutazó magyar egyetemi csapat szponzorának képviseletében Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató beszédében visszaemlékezett arra az időkre, amikor a társaságuk jó része két edzés között vidáman ment szórakozni, míg mások, őt is beleértve, a zárthelyi dolgozatokra, vizsgákra készült. „Akkor irigykedtünk, de amikor véget ér a sportpályafutás, jól jön, ha van a kezünkben egy diploma, ami a további életünkben nagy segítségünkre lesz. Irigykedem rátok, mert fantasztikus rendezvényre készültök” – mondta a sportolóknak.

 

A fogadalomtétel szövegét Pigniczki Fanni, a Károli Gáspár Egyetem hallgatója olvasta elő, aki ritmikus gimnasztikában képviseli hazánkat és aki majd Ágh György vízilabdázóval (Kodolányi János Egyetem hallgatója) együtt lesz a magyar egyetemi csapat zászlóvivője az EVJ megnyitó ünnepségén Kínában.

 

Az EVJ-t már kétszer halasztották el a COVID-járvány miatt (2021-ről, 2022-re, majd onnan 2023-ra, ezért van az esemény logójában mindenhol a 2021 évszám).

 

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) 1959-ben rendezte meg az első Egyetemi Világjátékokat – korábbi nevén Universiadét -, melyen akkor még csak 985 sportoló vett részt, ez a szám mára megközelíti a 8000-et, mely az olimpia után a legnagyobb soksportos esemény. Az Egyetemi Világjátékokon idén 161 fős magyar delegáció vesz rész, melyből 113-an versenyzők, akiknek tizenkét sportágban – asztalitenisz, atlétika, evezés, íjászat, judo, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, sportlövészet, taekwondo, úszás, vívás, vízilabda - szurkolhatunk július 28. és augusztus 8. között. Huszonöt hazai és négy külföldi felsőoktatási intézményből indulnak egyetemistáink. Magyarország a nyári Egyetemi Világjátékokról (korábban Universiadén) összesen 116 arany-, 93 ezüst- és 111 bronzérmet hozhatott haza.

0 Tovább

Teltházat várnak a 100 nap múlva rajtoló karate vb-n​​​​​​​

Minden idők legnagyobb karate világbajnokságára számítanak október 24. és 29. között a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő eseményen. A 100 nap múlva kezdődő hazai rendezésű világversenyen – amelyre a jegyértékesítés már elkezdődött – a Magyar Karate Szakszövetség teltházra számít.

Részvételi rekordokat hozhat a magyarországi rendezvény, hiszen a tokiói olimpián bemutatkozott sportág történetében a budapesti lesz az utolsó „nagy” világbajnokság. 2023-ban ugyanis még szabadon nevezhetnek be a Karate Világszövetség, a WKF 200 tagországából kategóriánként egy versenyzőt a vb-re. 2024-től ugyanakkor különválasztják az egyéni és a csapat világbajnokságot, és a részvételt kvalifikációs sorozaton keresztül kell majd kiharcolni.

Emiatt, valamint azért is, mert a magyarok az általános vélekedések szerint nagyszerű Európa-bajnokságokat rendeztek az elmúlt évtizedben kétszer is – 2013-ban felnőtt, 2020-ban pedig korosztályos Eb-nek voltunk házigazdái –, várhatóan nem kevesebb, mint 120-150 országból érkeznek majd karatésok a világbajnokságra.

„Egyelőre csak az előzetes szállásfoglalásokat látjuk, de úgy számolunk, hogy 1200 és 1800 közötti versenyzői létszámot kell majd vendégül látnunk. Rajtuk kívül további, körülbelül 1000 fővel, versenybírókkal, edzőkkel és egyéb, a csapatokat kísérő hivatalos személlyel kell kalkulálnunk. Tehát csak a karatésok hatalmas tömeget alkotnak majd” – vélekedett Falusi Márton, MKSZ alelnök.

A világbajnokságot az MKSZ a WKF-fel és a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel karöltve bonyolítja le. A karate szövetség részéről a rendezés elsőszámú felelőseként tevékenykedő Falusi Márton azt is elmondta, hogy a keddtől vasárnapig tartó vb két utolsó, döntős napján teltházra számít.

„A selejtezők négy napja alatt erős magyar szurkolói jelenlétre számítunk. A hazai karatésokból az MKSZ szurkolótábort szervez, amelynek a stadion egyik oldalát már le is foglaltuk. Szerencsére ebben hagyományosan jók vagyunk, a drukkereink remek hangulatot tudnak varázsolni a stadionba, ami a magyar versenyzőket remélhetőleg minél jobb eredményekhez segíti. A döntők során pedig teltházban bizakodunk, amit arra alapozunk, hogy a felnőtt és a korosztályos Eb-n is a finálékra megteltek a széksorok” – mondta Falusi Márton.

A főszervező arról is beszámolt, hogy az interneten már lehet jegyeket vásárolni a világbajnokságra. Már működik a vb hivatalos honlapja, a karatebudapest2023.hu, amelyről elérhető a jegyvásárlási felület. Keddtől péntekig 2900 forintért kaphatóak a napijegyek, míg szombaton és vasárnap 5900 és 14900 forint között lehet hozzájutni az ülőhelyekhez – kivéve az MKSZ tagjainak, akik szervezett formában és kedvezményes áron tekinthetik meg a versenyt. 

0 Tovább

Uszonyosúszó Eb – Minden kész arra, hogy Magyarország emlékezetes kontinensbajnokságot rendezzen

A kontinens legjobbjai Gödöllőn csobbannak. Jövő héten ugyanis megrendezik az uszonyosúszó Európa-bajnokságot, amelyen 25 magyar indul. A Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) információi szerint 18 ország 250 résztvevőjét láthatja a közönség, köztük a legutóbbi Világjátékokon aranyérmes Mozsár Alexet is.

„Nagy álmom válhat valóra Gödöllőn. Ott lehet ugyanis teljes az éremkollekcióm. Nyertem aranyat világbajnokságon és Világjátékokon, Eb-n azonban nincs győzelmem. Éppen ezért gőzerővel készülök, készülünk. A Mátrai Erőmű Búvárklubban egy ideje már az Eb-vel kelünk és azzal is fekszünk” – mondta Mozsár Alex, aki több számban is érdekelt lesz Gödöllőn. „A 400, 800 és 1500 felszínin kívül 400 méter búvárúszásban is ott leszek a mezőnyben.” – tette hozzá Mozsár.

Az uszonyosúszás igazi magyar sikersportág. A négyévente megrendezendő Világjátékoknak legutóbb az egyesült államokbeli Birmingham adott otthont, ahol a magyarok 11 érmet nyertek. A multisport eseményen versenyző uszonyosok közül Mozsár Alexen kívül Kiss Nándor és Bukor Ádám is rajtkőre áll az Eb-n.

„A célunk, hogy a sikersztorink tovább íródjon” – ezt már Papp Gábor, az MBSZ elnöke mondja. "Több szempontból is rendhagyó kontinensbajnokság lesz. Nagy hangsúlyt fektetünk például a fenntarthatóságra, és arra, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon hátra a világverseny.”

Gyakorlatilag minden egy kilométeres körzetben lesz, úgyhogy a helyszínek közötti távolságot sétálva teljesíthetik a delegáció tagjai.

„Bízom abban, hogy több magyar dobogós helyezést is ünnepelhetünk, és az összesített éremtáblázaton is arra számítok, hogy az elején végez a 25 fős magyar csapat. Idén ünnepli szövetségünk alapításának 55. évfordulóját. A kontinensbajnokság egyik csúcseseménye az 55 év 55 esemény sorozatnak. Az Eb-nek a sportértéken kívül komoly sportdiplomáciai vonzata is lesz, hiszen a Víz Alatti Tevékenységek Világszövetsége (CMAS) is delegációt küld Gödöllőre, amelyet a szervezet elnöke, az orosz Anna Arzhanova vezet majd. Hadd emeljem ki Gödöllő város hozzáállását: mindenben partnerek…Az uszodával és az egyetemmel készen állunk arra, hogy az idelátogató 18 nemzet sportolói feledhetetlen egy hetet töltsenek Magyarországon.” - hangsúlyozta Papp Gábor.

Az esemény hivatalos megnyitója kedden (18-án) 19 órakor lesz, az első versenynapra pedig másnap kerül sor.

A kontinensbajnokságon szombatig minden nap délelőtt az előfutamokat bonyolítják le, míg délután a döntőket láthatja a közönség. A délelőtti program kezdete 9:15, a délutáni etap 17:30-kor indul, az eredményhirdetéseket pedig minden nap 19 órától rendezik. A résztvevő országok: Ausztria, Belgium, Horvátország Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia, Spanyolország, Hollandia, Törökország, Ukrajna és Magyarország.

0 Tovább

Rögbi Európa-bajnokság BUDAPEST: Ötödik mennyország

A nem túl kedvező csoportmérkőzéseknek köszönhetően a nőkhöz hasonlóan a férfiak is a létező legerősebb ellenféllel találták szemben magukat a második, egyben döntő tornanap kezdetén Budapesten.

A hazai gárda nem dédelgetett hiú ábrándokat, ennek ellenére az első pillanattól az utolsóig óriási nyomást helyezett az első, zágrábi fordulót is hibátlanul teljesítő ukrán alakulatra. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy csupán egy hajszálon múlott a győzelem.

A play-off szakasz második ütközetén a moldáv együttessel néztek farkasszemet, ahol egy elég kétségbeejtő 0-14 állásról sikerült magabiztos győzelmet aratniuk a végső sípszóra. 

A hangulat a lelátón és a csapaton belül is a tetőfokára hágott az utolsó esti ütközetre, ahol az ötödik helyért Svájc alakulatával mérkőztek meg a férfiak, sikeresen.

Ugyan a zágrábi fordulón megszerzett negyedig pozíciót nem sikerült megtartani, de a budapesti etap előtt megfogalmazott remények megvalósultak, hiszen a férfiaknak sikerült az ötödik helyre küzdeniük magukat. Ez az eredmény újfent történelmi, hiszen TROPHY szinten és hazai közönség előtt még soha nem tudta ezt a helyet megkaparintani magyar férfi csapat.


FÉRFI PLAY-OFF EREDMÉNYEK

Ukrajna (19-12) Magyarország
Magyarország (28-19) Moldávia
Magyarország (19-7) Svájc[ötödik helyért]

Fotók: Hidvégi János Gábor

0 Tovább

Rögbi Európa-bajnokság: legjobb ötben a magyar nők

A budapesti rendezésű TROPHY SERIES Olimpiai Rögbi Európa-bajnokság első két napjának tanulsága, hogy hazai közönség előtt a férfiak, illetve a nők is kissé megszeppenve indítják a napot.

A szombati versenynap több szempontból is kulcsfontosságú volt a magyar delegáció számára. A nők a pénteki csoportmérkőzések után élérték a kieséses szakaszt, a férfiak pedig a csoportmérkőzéseknek veselkedtek neki.

A férfiak a dán együttes elleni első csoportmérkőzésüket az első pillanattól kezdve kezükben tartották. A sors fintora, hogy ennek ellenére az összecsapásvégeredménye döntetlen lett. A sort a hasonló kaliberű Izrael ellen folytatták, ahol minden erőfeszítésük ellenére alulmaradtak. A rendkívül feszített tempójú napot egy, a svédek elleni újfent döntetlennel zárták. Pontjaiknak köszönhetően minden nehezítő tényező ellenére a vasárnapi negyeddöntőkbe verekedték magukat, ahol a zágrábi tornagyőztes ukrán különítmény lesz ellenfelük.

FÉRFI CSOPORT EREDMÉNYEK [2023.07.08., szombat]

Magyarország (19-19) Dánia
Magyarország (0-7) Israel 
Svédország (12-12) Magyarország


A nem túl kedvező pénteki eredmények okán magyar nők a második helyen álló török csapattal indították a napot. A második helyen tanyázó türkök ellen sajnos nem sikerült pontokat gyűjteni. A kieséses szakasz soron következő mérkőzésén sikerült a hazai csapatnak revansot venni az osztrák sógornőkön. A végső, ötödik helyezésért folyó küzdelemben harapni lehetett a levegőben a küzdeni akarást, fölényes győzelmet arattak a Dánia ellen, így a reményeknek megfelelően, nem hogy a legjobb nyolc között, de ötödikként végeztek Budapesten.

NŐI PLAY-OFF EREDMÉNYEK [2023.07.08., szombat]

Törökország (24-0) Magyarország
Magyarország (19-12) Ausztria
Dánia (5-27) Magyarország


Fotók: Hidvégi János Gábor

 

0 Tovább

Rögbi Európa-bajnokság: Lányaink a halál torkából tértek vissza ​​​​​​​

Sajnálatos módon nem az előzetes terveknek megfelelően rajtolt el a női rögbi válogatott első napja a budapesti rendezésű TROPHY SERIES Olimpiai Rögbi Európa-bajnokságon.

Első csoportellenfelük, az osztrák együttes rövid időn belül másodszor tört borsot a magyar lányok orra alá, ezúttal a mérkőzés utolsó pillanatában. Ekkor még ráadásul úgy tűnhetett, hogy a végletekig ki-ki mérkőzés végeredménye sajnos már akár önmagában végzetes lehetett volna a hazai csapat számára.


A második, ukrán mérkőzést megelőzően senkinek nem voltak irreális elvárásai a csapattal szemben, hiszen az egyel magasabb szintű championship-ből érkező [*a háború okozta nehézségek miatt az előző évben nem indult a csapat] és zágrábi fordulógyőztes ukrán alakulat a mezőny összes résztvevője számára nagy falatnak bizonyul. A kilátások ellenére a magyarok felvették a bokszkesztyűt és szép akciókat vezetve ők szerezték meg a mérkőzés első pontjait. A végletekig kiélezett mérkőzés eredménye tovább csorbította az zágrábi teljesítmény alapján jogosan áhított helyezés elérését.


Az utolsó csoportmérkőzés, így a bolgárok elleni magas pontarányú győzelem legjobb harmadikként egyenesen a negyeddöntőbe repítette a lányokat.


A riasztó kezdés ugyan megnehezítette az utat, de semmivel sincsen rosszabb helyzetben a csapat, mint a három héttel korábbi zágrábi csoportelsőség esetén. Legjobb harmadikként jutottak a negyeddöntőbe.

 
Legközelebb szombaton [2023.07.08] 11 óra 37 perckor Törökország válogatottjával küzdhetnek meg a legjobb négy közé kerülésért.

EREDMÉNYEK

Magyarország (12-19) Ausztria

Ukrajna (33-10) Magyarország

Magyarország (57-5) Bulgária



Fotók: Vereczkei Benjamin

0 Tovább

Rögbi Európa-bajnokság Budapest: Női esélyek és lehetőségek

2023. július 7-9. között Budapesten rendezik meg a régió kiemelt tojáslabdás eseményét, a TROPHY SERIES Olimpiai Rögbi Európa-bajnokság második fordulóját. A versenynek a Kincsem Park területén elhelyezkedő Budapest Rugby Center ad otthont. A play-off rendszerű találkozó három napja alatt összesen 24 csapatot és 68 mérkőzést láthatnak majd a sport szerelmesei.

Látva a női mezőny, de kiemelten a csoport erősségét Thomas Aponte vezető edző együttese számára a legjobb nyolc közé jutás már önmagában is embertelen feladat. A csapategység kiváló, történelmi pillanat kapujában állnak, hiszen először sikerülhet nekik akár belépni az előkelő legjobb négy közé is. A budapesti esemény első napján az osztrák, a tornagyőztes ukrán, valamint a bolgár csapatokkal mérhetik majd össze tudásukat a csoportmérkőzések keretein belül.

Hollósi-Szigeti Erika női szakágvezető: „ A női keretben nem történt változás a zágrábi fordulót követően. A csapat minden tagja a magyar bajnokságban készült fel a nemzetközi megmérettetésekre, ami nagy fegyvertényező lehet a kezünkben. A lányok jól ismerik egymást, a fiatal játékosok egyre nagyobb erőt képviselnek a csapatban. A tapasztaltabb játékosok nagy segítséget adnak nekik ebben. A hazai fordulón a minimum kitűzött cél a 8 közé kerülés, azonban a zágrábi fordulót követően reális cél lehet a legjobb 4 közé jutásuk is. Reméljük, hogy a hazai közeg plusz motivációt tud ehhez adni nekik és javítani tudnak az előző fordulón elért hetedik helyezésen.”

NŐI CSOPORTMÉRKŐZÉSEK [2023.07.07. péntek]

12:20 Ausztria - Magyarország ; 15:20 Ukrajna - Magyarország; 18:20 Magyarország – Bulgária

JEGYVÁSÁRLÁS
https://tixa.hu/rugby-europe-sevens-trophy-series

0 Tovább

Rögbi Európa-bajnokság Budapest: A negyedik pozíció megtartása a cél 

2023. július 7-9. között Budapesten rendezik meg a régió kiemelt tojáslabdás eseményét, a TROPHY SERIES Olimpiai Rögbi Európa-bajnokság második fordulóját. A versenynek a Kincsem Park területén elhelyezkedő Budapest Rugby Center ad otthont. A play-off rendszerű találkozó három napja alatt összesen 24 csapatot és 68 mérkőzést láthatnak majd a sport szerelmesei.

Gareth Lloyd vezetőedző alakulata kedvező pozícióból vág neki a soron következő küzdelmeknek a magyar fővárosban. A legjobb nyolc közé kerülés a reális, mégis monumentális eredmény lenne, ha a csapat hazai közönség előtt tudná megőrizni negyedik, zágrábi pozícióját. A csoportban a dán, svéd és izraeli együttesekkel vívnak majd harcot.

Gareth Lloyd vezetőedző: „A első, zágrábi forduló tanulsága, hogy már nincsenek gyenge együttesek. Minden egyes csapat számít, illetve mindenkinek a tudása legjavát kell adnia egy-egy győzelemért. Szükség van a tapasztalatra, így két jól ismert és gyakorlott játékossal erősítünk a hazai fordulóra, természetesen nem lebecsülve ezzel a fiatalok zágrábi teljesítményét. A csapatnak fejlődnie és tanulnia kell az első etap zökkenőiből, hogy megtarthassuk vagy javíthassuk jelenlegi negyedik pozíciónkat. Az első mérkőzésünk Dánia ellen lesz, akikkel tavaly már volt szerencsénk megbirkózni Budapesten. Versenytársunk sokat fejlődött, nehéz ellenfél lesz. Az első mérkőzés hangulata és kimenetele mindig kritikus fontosságú, hiszen ez határozza meg a soron következő küzdelmek képét, így az izraeli és svéd csoportmérkőzéseket. Egy biztos, a fiúk izgatottan várják, hogy hazai közönség előtt bizonyíthassanak.”


FÉRFI CSOPORTMÉRKŐZÉSEK [2023.07.08. szombat]

10:50 Magyarország – Dánia ; 15:20 Magyarország – Izreal ; 19:50 Svédország – Magyarország

JEGYVÁSÁRLÁS
https://tixa.hu/rugby-europe-sevens-trophy-series

0 Tovább

Elégedett a kick-box elnök az Európa Játékok után​​​​​​​

Az olimpiai hangulatot méltatta, a szervezést dicsérte, a magyarok teljesítménye kapcsán pedig nagyfokú elégedettségét fejezte ki. Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke így értékelte a lengyelországi Európa Játékokat, amelyen a sportág először került programra, a magyarok pedig ezt egy arany-, két ezüst- és öt bronzéremmel hálálták meg.

„Kifejezetten érződött az olimpiai hangulat a játékokon, amiben nekünk, ugyebár, eddig nem lehetett részünk, hiszen először vettünk részt olyan nagy multisport eseményen, amelyen az olimpiai protokoll érvényesült, a lebonyolítástól az eredményhirdetésig gyakorlatilag mindenben” – hangsúlyozta Galambos Péter. – „Megjegyzem, a remek körülményekhez és a jó szervezéshez mi is hozzájárultunk, hiszen a kick-box tornát a sportágunk európai szövetsége, a Király István által vezetett WAKO Europe bonyolította le a lengyel szervezőkkel karöltve.”

Annak apropóján, hogy a kilenc, az Európa játékokra kvalifikált magyarból nyolc is érmet nyert, a sportvezető a jó felkészülést emelte ki.

„Bevált az az ötlet, hogy közvetlenül a verseny előtt bő egy hetet Lengyelországban edzőtáborozzanak a sportolóink, ahol zavartalanul készülhettek, és a színre lépés előtt csak pár kilométert kellett utazniuk. Talán nem is véletlen, hogy éppen Nagy Rita nem szerzett érmet közülük, aki egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott a többiekkel tartani. És meglátszott annak a támogatásnak az eredménye is, amit az államtitkárságtól kaptunk célzottan a felkészülésre. Hiszen pont az a Bálint Martin nyert itt Lengyelországban aranyat, aki a támogatásnak köszönhetően a legtöbb felkészülési versenyen vett részt. Úgyhogy azt gondolom, jól hasznosult ez a befektetés is.” – fejtegette az MKBSZ vezetője.

Nagy dolog, hogy nyolc éremmel zártak a magyar kick-boxosok – jelentette ki Galambos Péter.

„Ha fogalmazhatok így, mindhárom döntősünk megcselekedte, amit megkövetelt a haza, de kettejük ellenfele itt és most valóban jobbnak bizonyult, nincs hiányérzetem az ő produkciójukkal kapcsolatban. Martin viszont technikai KO-val győzött, és a nap egyik legmagabiztosabb győzelmét aratta. Összességében nagyon elégedett vagyok, hiszen a nyolc érem roppant komoly eredmény, főleg egy olimpiai küldöttség részeként. Amikor megkezdtük a szereplésünket, akkor a magyar csapatnak az Európa Játékokon összesen húsz érme volt. Bár azóta ez a szám tőlünk függetlenül is nőtt, azt hiszem, nem elhanyagolható, hogy ehhez nekünk is sikerült nyolcat hozzátennünk."

Bálint Martint, aki pár esztendeje 18 évesen felnőtt világbajnoki címmel robbant be a kick-box nemzetközi elitjébe, a sportág egyik legígéretesebb tehetségének nevezte a sportvezető.

„Emlékszem, hogy újoncként úgy jött oda arra a világbajnokságra, hogy kijelentette, márpedig ő meg fogja nyerni azt. És bár többen kétkedtek, valóban így lett” – mesélte Galambos Péter. – „Tehetséges és eltökélt fiatalember, akiben még sokszor fogjuk örömünket lelni.”

0 Tovább

Európa Játékok - Aranyérmes a kick-boxos Bálint Martin​​​​​​​

A kick-boxos Bálint Martin aranyérmet nyert a krakkói központú Európa Játékok zárónapján, Myslenicében: a pointfighting 74 kilogrammos kategóriájában technikai KO-val győzte le az ír Nathan Taitet. Előzőleg Fésű Lajos a light-contact kategória 79 kilogrammos súlycsoportjában, Busa Andrea pedig pointfightingban a 60 kilósok között lett második

Eltökélten vetette bele magát a küzdelembe a húszéves Bálint Martin, ami 4-0-s vezetést eredményezett számára. Később ellenfele is tudott pontot érő támadást végrehajtani, de az első kétperces menet után 5-2-re vezetett Bálint. A folytatás megfontoltabb csatát hozott, a 2019-ben 63 kilóban világbajnok magyar kick-boxos azonban így is tudta növelni előnyét. A 8-3-ról indult harmadik szakaszban pedig megint felpörgött, végig bátrabban támadott, és 34 másodperccel a vége előtt, 15-5-nél tízpontos különbséget alakított ki, ezzel véget ért a küzdelem. 

A vegyes zónában nem sokkal később emlékeztetett rá, hogy az Európa-bajnoksága nem úgy sikerült, ahogy szerette volna, így az Európa Játékokon csak az egyik versenyzőtársa visszalépése miatt indulhatott el.

"Ezért volt ez nagy pillanat, hogy meg tudtam mutatni, hogy én vagyok a legjobb" - mondta. Azt is megemlítette, hogy itt csak egy tatami volt, míg például az Eb-n hat van, így az is plusz teher volt rajta, hogy ráirányult minden figyelem. A versenyét értékelve úgy vélekedett, hogy az elődöntőben legyőzött olasz kick-boxos volt a legerősebb ellenfele, a döntő viszont már simán alakult. Mint mondta, az utolsó meccs jól sikerült, így is ment föl a tatamira, hogy ki tudja majd alakítani a technikai KO-hoz szükséges tíz pont különbséget.

"Én minden meccsre, a legnagyobb ellenfelemmel szemben is így szoktam fölmenni, így indulok neki. Ez nekem plusz motiváció" - árulta el.

Bálint Martin az egész magyar küldöttség utolsó érmét nyerte az Európa Játékokon.

Előzőleg ezüstérmet nyert Fésű Lajos és Busa Andrea is.

Elsőként Fésű lépett tatamira a német Al Amin Rmadannal szemben. Mint utóbb elmondta, egész évben ellene készült, tisztában volt vele, hogy ő okozhatja majd a legtöbb kellemetlenséget neki, és ez így is lett. A 23 éves magyar kick-boxos fizikális hátrányban volt, mert két súlycsoportot jött fel, míg ellenfele a mérlegelés után szerinte 80 kiló fölött lehetett. Ez érződött is, elsősorban a kontaktokban, a belharcokban, lökéseknél, húzásoknál, tolásoknál. Fésű végig szívósan küzdött, de végül mindhárom pontozónál a német volt a jobb.

 

"Csalódott vagyok, hiszen egyértelműen az aranyéremért jöttem, viszont úgy érzem, méltóképpen helytálltam és képviseltem a hazámat" - nyilatkozott Fésű Lajos. A meccsét elemezve arról is beszélt, hogy ő most 74 kilós, és a korábbi súlynövelés közben kisebb sérülések is hátráltatták, vissza is kellett engednie egy kicsit a súlyából. A meccs közben edzői azt kérték tőle az első szünetben, hogy a második menetben hozza egy kicsit be a lemaradását, a harmadikban pedig késztesse hibázásra a német kick-boxost és ezeket használja ki.

"Ez részben összejött, de emiatt a végére teljesen elfogytam" - tette hozzá. Nagyon értékesnek nevezte az ezüstérem megszerzését, mert a sportága először szerepelt az Európa Játékok programjában.

"Nagyon bánom, hogy nem sikerült aranyat összehozni, de bízom benne, hogy lesz még rá alkalmam, és akkor bizonyíthatok" - folytatta.

 

Nem sokkal később következett a négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Busa Andrea az olasz Francesca Cecivel szemben. Kiegyenlített, taktikus küzdelem zajlott a tatamin, mindkét fél kereste az akcióindítás lehetőségét. Kevés pont esett, az első két perc után a harmincéves magyar kick-boxos 2-1-re, a másodikat követően 4-3-ra vezetett, de a harmadikban az olasz kicsit élesebb volt, fordított, majd amikor már 5-4-re ő vezetett, egy rúgása is célba talált tíz másodperccel a vége előtt.

Busa Andrea pár perccel  később még maga sem tudta, mi döntött az olasz javára, azt mondta ki kell értékelni ezt a meccset.

"Főleg az első két menetben úgy éreztem, hogy topon vagyok, érzem a ritmusát, vezetek, irányítom a mérkőzést. A harmadik menetre felpörgött vagy kicsit én ültem bele ebbe a domináló szerepbe. Még nekem is át kell gondolnom, hogy mi történt."

Arról is beszélt, hogy jól ismerik egymást, sokszor látják egymást a versenyeken, és egy-egyre állt eddig a kettejük párharca. Ugyanekkor örült annak, hogy részese lehet a kick-box Európa Játékokon történő bemutatkozásának és hogy ezen a versenyen döntőbe jutott, érmet nyert. Úgy vélekedett, hogy összességében jól teljesített. Elárulta, hogy korábbi csípősérülése gyógytornával együtt sem jött teljesen rendbe, de "az adrenalin is segítette" a fájdalom elfelejtésében.

A kick-boxosok egy arannyal, két ezüsttel és öt bronzzal fejezték be szereplésüket.

 

Európa Játékok, kick-box:

Eredmények, döntő:

férfi pointfighting, 74 kg:
Bálint Martin-Nathan Tait (ír) 15-5
 

férfi light-contact, 79 kg:
Al Amin Rmadan (német)-Fésű Lajos 3-0
 

női pointfighting, 60 kg:
Francesca Ceci (olasz)-Busa Andrea 7-4

0 Tovább

Budapesten rendezik meg a régió kiemelt tojáslabdás eseményét

2023. július 7-9. között Budapesten rendezik meg a régió kiemelt tojáslabdás eseményét, a TROPHY SERIES Olimpiai Rögbi Európa-bajnokság második fordulóját. A versenynek a Kincsem Park területén elhelyezkedő Budapest Rugby Center ad otthont. A play-off rendszerű találkozó három napja alatt összesen 24 csapatot és 68 mérkőzést láthatnak majd a sport szerelmesei.


A hölgyek összecsapásait pénteken és szombaton, míg a férfiakét szombaton és vasárnap vehetik majd szemügyre az érdeklődők. Az első, zágrábi forduló sikerei után bizton állítható, hogy a magyar csapatok küzdelmei népes szurkolótábort vonzanak majd a hazai lelátóra.


A horvát fővárosban női, illetve férfi vonalon is fergeteges előre lépésnek lehettek szemtanúi a rajongók.

 
A Thomas Aponte által vezényelt lányok nem kevesebb, mint két helyet javítottak tavalyi eredményükön. Kiemelkedő siker, hogy csoportelsőként meneteltek a negyeddöntőig és a hatból nem kevesebb, mint négy mérkőzésen kerekedtek felül. A hetedik helyen végeztek. Látva a mezőny, de kiemelten a csoport erősségét a legjobb nyolc közé jutás már önmagában is embertelen feladat. A csapategység kiváló, történelmi pillanat kapujában állnak, hiszen először sikerülhet nekik akár belépni az előkelő legjobb négy közé is. A budapesti esemény első napján az osztrák, a tornagyőztes ukrán, valamint a bolgár csapatokkal mérhetik majd össze tudásukat a csoportmérkőzések keretein belül.

A férfiak mind a két esztendőben a negyedik helyre sorolták magukat Zágrábban, de a tavalyi három győzelem, idén már négyre emelkedett. Zsinórban négy mérkőzést zsebeltek be, a nőkhöz hasonlóan ők is veretlenül és csoportelsőként jutottak a negyeddöntőkig. Gareth Lloyd vezetőedző alakulata kedvező pozícióból vág neki a soron következő küzdelmeknek a magyar fővárosban. A legjobb nyolc közé kerülés a reális, mégis monumentális eredmény lenne, ha a csapat hazai közönség előtt tudná megőrizni negyedik, zágrábi pozícióját. A csoportban a dán, svéd és izraeli együttesekkel vívnak majd harcot.

0 Tovább

Európa Játékok - Öt bronzérem és három döntős a kick-boxosoknál​​​​​​​

Öt magyar versenyző kikapott a kick-boxosok szombati elődöntő mérkőzésein, így bronzérmesként zártak, hárman viszont bejutottak a vasárnapi fináléba a krakkói központú Európa Játékokon.

A pointfighting kategóriában Veres Richárd (63 kilogramm), Török Szonja Hajnalka (50) és Kondár Anna (70) állhatott fel a dobogó legalsó fokára, míg Czégény Cintia (60) női full-contactban, Száraz Gergő (63) pedig férfi light-contactban szerzett bronzérmet szombaton Myslenicében.

 

Light-contactban a 79 kilós Fésű Lajos egyhangú pontozással jutott be a döntőbe, ahol a német Al Amin Rmadan lesz az ellenfele. A pointfighting kategória fináléjában két magyar is tatamira lép vasárnap, a férfiaknál Bálint Martin (74), a nőknél pedig Busa Andrea (60) lesz érdekelt.

 

Bálint Martin az ír Nathan Taittel, Busa Gabriella az olasz Francesca Cecivel küzd meg az aranyéremért.

 

"Életünkben először fordul elő, hogy a magyar olimpiai csapat tagjai lehetünk, és ez egy nagyon nagy dolog számunkra" - mondta a Kossuth Rádiónak Galambos Péter, a hazai szövetség elnöke. - "Nagyon sok versenyzőnk kvalifikált, és így nemcsak a sportág, hanem a magyarok is meg tudják mutatni magukat."

 

Galambos azt is elárulta, bízik abban, hogy a sportág EJ-n való bemutatkozása előny lehet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ülésén, amelyen idén ősszel arról is szavaznak, hogy melyik sportág kerüljön be a 2028-as ötkarikás játékok programjára.

0 Tovább

Európa Játékok – Nyolc magyar kick-boxos jutott be az elődöntőbe

Nyolc magyar kick-boxos jutott be a krakkói központú Európa Játékok elődöntőjébe a pénteki versenynapon.

A Myslenicében rendezett délutáni negyeddöntőkben a tízszeres világbajnok, 70 kilogrammban érdekelt Kondár Anna pointfightingban, Fésű Lajos (79) és Száraz Gergő (63) pedig a light-contact szabályrendszerében egyhangú pontozással jutott tovább a szombati elődöntőbe, míg Nagy Rita (60) vereséget szenvedett olasz ellenfelétől, így ő búcsúzott az Európa Játékoktól.

Korábban a pointfighting kategória elődöntőjében Veres Richárd (63 kg), Busa Andrea (60), Bálint Martin (74) és Török Szonja (50) is győzelemmel kezdett a délelőtti programban, csakúgy, mint a női full-contactban induló Czégény Cintia (60), aki nagy csatában vívta ki a továbbjutást.

    Eredmények, negyeddöntő:
    -----------------------
férfi pointfighting: 63 kg: Veres Richárd-Luke McCann (ír) 23-13
férfi pointfighting: 74 kg: Bálint Martin-Ali Botonjic (szlovén) 11-7
női pointfighting: 50 kg: Török Szonja-Aybuke Kilinc (török) 8-4
női pointfighting: 60 kg: Busa Andrea-Nicole Bannon (ír) 20-13
női full-contact: 60 kg: Czégény Cintia-Busra Demirayak (török) 2-1
női pointfighting 70 kg: Kondár Anna-Viktoria Hader (osztrák) 6-3
férfi light-contact 79 kg: Fésű Lajos-Anthony Stephenson (ír) 3-0
női light-contact 60 kg: Luna Mendy (olasz)-Nagy Rita 3-0
férfi light-contact 63 kg: Száraz Gergő-Albert Mederski (lengyel) 3-0

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum