Fogadalmat tett a kínai Csengtuba utazó magyar csapat! Az Egyetemi Világjátékokon (EVJ) több, mint 110 magyar versenyző indul. Az Egyetemi Világjátékok az olimpia után a világ második legnagyobb multisport-eseménye, amelyet 15-20 sportágban 150-160 ország 10-12 ezer résztvevőjével rendeznek. Jelentőségét növeli, hogy egyre több sportágban része az olimpiai, illetve sportági világbajnoki kvalifikációnak.

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) – mint a kiutazó csapat vezetője – által a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Athén termébe szervezett fogadalomtételen a szövetség elnöke, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos nyitóbeszédében rámutatott arra, hogy az Egyetemi Világjátékokat egyre több ország sportolói veszik komolyan. „Közel négy évet kellett várnunk arra, hogy a világjátékok kapcsán újra találkozzunk, de 11 nap múlva kezdetét veszi a világ második legnagyobb multisport eseménye a kínai Csengtu városában. 1959-ben, az első Universiádén még csak 985 sportoló vett részt, ez a szám viszont mára megközelíti vagy meg is haladja a 8000 főt.”

 

Dr. Schmidt Ádám a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: a világjátékokon sportolók és egyben egyetemisták indulnak, akiket bátran állíthatunk példaként a következő generációk elé. „Aki kétkedik, láthatja,a tanulás és a sport mehet együtt. Mi ebben hiszünk, és azon dolgozunk a jövőben is, hogy segítsünk azokat, akik vállalják a kettős életpályát. Őket támogatjuk többek között a Magyar Sportcsillagok Ösztöndíjprogrammal, amelyet ebben a tanévben is meghirdettünk.” – mondta az államtitkár.

 

Dr. Hankó Balázs a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára beszédében rámutatott: Nincs nagyobb megtiszteltetés, mint amikor hazánkat, nemzetünket képviselhetjük a világban! „Általatok ismerszik meg a nemzet, és kivívhatjátok a hazánk iránti tiszteletet. Ebben nekünk is felelősségünk van, hogy olyan környezetet, szabályozást és lehetőségeket teremtsünk meg nektek, ami a sportkarriereteket és egyetemi előrehaladásotokat is segíti. Ezért két és fél milliárd pluszfinanszírozást biztosítunk az egyetemi sportnak. Szeretnénk, hogy bizonyítsátok, a kettős életpályamodell működik.”

Az MVM Paksi Atomerőmű a kiutazó magyar egyetemi csapat szponzorának képviseletében Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató beszédében visszaemlékezett arra az időkre, amikor a társaságuk jó része két edzés között vidáman ment szórakozni, míg mások, őt is beleértve, a zárthelyi dolgozatokra, vizsgákra készült. „Akkor irigykedtünk, de amikor véget ér a sportpályafutás, jól jön, ha van a kezünkben egy diploma, ami a további életünkben nagy segítségünkre lesz. Irigykedem rátok, mert fantasztikus rendezvényre készültök” – mondta a sportolóknak.

 

A fogadalomtétel szövegét Pigniczki Fanni, a Károli Gáspár Egyetem hallgatója olvasta elő, aki ritmikus gimnasztikában képviseli hazánkat és aki majd Ágh György vízilabdázóval (Kodolányi János Egyetem hallgatója) együtt lesz a magyar egyetemi csapat zászlóvivője az EVJ megnyitó ünnepségén Kínában.

 

Az EVJ-t már kétszer halasztották el a COVID-járvány miatt (2021-ről, 2022-re, majd onnan 2023-ra, ezért van az esemény logójában mindenhol a 2021 évszám).

 

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) 1959-ben rendezte meg az első Egyetemi Világjátékokat – korábbi nevén Universiadét -, melyen akkor még csak 985 sportoló vett részt, ez a szám mára megközelíti a 8000-et, mely az olimpia után a legnagyobb soksportos esemény. Az Egyetemi Világjátékokon idén 161 fős magyar delegáció vesz rész, melyből 113-an versenyzők, akiknek tizenkét sportágban – asztalitenisz, atlétika, evezés, íjászat, judo, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, sportlövészet, taekwondo, úszás, vívás, vízilabda - szurkolhatunk július 28. és augusztus 8. között. Huszonöt hazai és négy külföldi felsőoktatási intézményből indulnak egyetemistáink. Magyarország a nyári Egyetemi Világjátékokról (korábban Universiadén) összesen 116 arany-, 93 ezüst- és 111 bronzérmet hozhatott haza.