Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Krajcsák: javítanom kell a világranglistás helyezésemen

Felemás évet zárt Krajcsák Márk. A legjobb magyar fallabdás úgy érzi, hogy összességében fejlődött, és jól ment a játék számára, de a szerencse 2011-ben elpártolt mellőle.


„Bár a világranglistán a 79. helyen zárom az évet, úgy gondolom, hogy sokat javult  a játékom.  A kiemelt versenyeken a döntő meccseimen több 3-2-es, azaz szoros vereséget szenvedtem, de nem panaszkodom. Bízom benne, hogy 2012-ben jelentősen javítani tudok a ranglistás pozíciómon, hiszen a legjobb 50 körüli helyezéssel lehetek esélyes a Világjátékokon való indulásra” – mondta Krajcsák Márk.

A kétszeres Világjátékok-résztvevő sportoló 2011-es versenyszezonját egy Dél-Afrikában összeszedett vírus is megnehezítette. „Nyáron közel másfél hónapot ki kellett hagynom egy vírusos megbetegedés miatt, így a nagyon fontos alapozás kimaradt, de már a jövőre koncentrálok. Január 6-án indulok Kanadába, ahol megkezdem a 2012-es évet” – tette hozzá Krajcsák, aki a január 10-én kezdődő vancouveri Világkupán lép pályára.


0 Tovább

Balzsay: Bacskai ott lehet Londonban

Balzsay Károly szerint az angyalföldi ökölvívók kitettek magukért a múlt heti országos bajnokságon, Bacskai Balázs pedig jó eséllyel pályázik az olimpiai kvótára.

A Vasas-Süllős Ökölvívó Szakosztály igazgatójaként tevékenykedő sportember, aki a Boksz Világszövetség (WBA) nagyközépsúlyú világbajnoka, különösen a csapatversenyben elért első helyre büszke. „A szombathelyi ob volt az első olyan nagy megmérettetés, amelyen egy egész szakosztályért szorítottam. Embert próbáló volt, a bajnokság végére rekedtre kiabáltam magam” – kezdte Balzsay.

                                               Balzsay Károly - fotó: Császár Attila

„Öt döntősünk volt, három aranyat és két ezüstöt szereztünk, valamint miénk lett a csapatelsőség is. A Vasas ezzel bebizonyította, hogy egy dinamikus, lüktető egyesület, és továbbra is az élvonalban van a helye. Ez persze akkor válik teljessé, ha Bacskai Balázs áprilisban olimpiai indulási jogot szerez, amire minden esélye megvan” – hangsúlyozta a világbajnok.

                                        A Vasas csapata - fotó: Doba István

Az olimpiai kvalifikációs versenyt Isztambulban rendezik meg tavasszal, ahol a döntősök kapnak kvótát.

A Vasas-Süllős Ökölvívó Szakosztály színeiben ők szereztek érmet a szombathelyi országos bajnokságon:

Arany:

69 kg – Bacskai Balázs

91 kg – Darmos József

+91 kg – Kurtucz Csaba

Ezüst:

52 kg – Berna Dávid

60 kg – Fodor Milán

0 Tovább

Magyar légiparádé az Egyesült Arab Emírségek születésnapján

Egy magyar műrepülő-csapat hatalmas légiparádét csinált az Egyesült Arab Emírségek születésnapján. Az arab állam fennállásának 40. évfordulóját ünnepli.


Dubaiban fantasztikus ünnepsorozat vette kezdetét, ahol Veres Zoltán és csapata tette emlékezetessé a kerek évfordulót. A magyar műrepülő Európa-bajnokon kívül Góger Attila és Ferencz László kápráztatta el a nézőket a Pálma-sziget felett. A csapat Deme János főmérnökkel egészült ki.


„Több éve jó kapcsolatban vagyok a helyiekkel, így örömmel vállaltam a felkérést a légiparádéra. Igyekeztünk felejthetetlen produkcióval előrukkolni. Az egyik ilyen mutatványunk például az volt, hogy a műrepülők füstölőivel egy 40-es írtunk az égre” – nyilatkozta Veres Zoltán.



Fotók: Bogdan Pop, alias RATus



0 Tovább

Balzsay kesztyűk nélkül is megállja a helyét

Mozgalmas hetet zárt Balzsay Károly. A WBA nagyközépsúlyú világbajnoka amellett, hogy megkezdte munkáját a Vasas ökölvívó szakosztályának igazgatójaként, debütált televíziós műsorvezetőként, előadást tartott Pécsett, és népszerűsítette a VitaKid Egészségprogramot.

Fotó: Echo TV

Balzsay Károly a Vasasnál azért dolgozik, hogy a klub minél több tehetséges ökölvívót neveljen fel, és továbbra is a sportág egyik meghatározó hazai bázisa legyen a piros-kékek főhadiszállása. „Igyekszem minden olyan lehetőséget megragadni, ami a klubot előre viszi. Terveim szerint komoly rangja lesz annak, ha valaki a Vasasnál bokszolhat. Minden erőmmel azon leszek, hogy a profik között szerzett tapasztalataimat Angyalföldön is kamatoztassam” – mondta Balzsay, aki kedden a Máriaremetei úti általános iskolában a VitaKid mozgalmat népszerűsítette. Ez a program az elhízás veszélyeire hívja fel a figyelmet, illetve hiteles, sikeres sportolók segítségével népszerűsíti az egészséges táplálkozást, és a rendszeres sportolást.

A világbajnok pénteken egy számára teljesen új területen is kipróbálta magát: az Echo TV-n a Mozgás című műsor vezetőjeként láthatták a nézők. A műsor előtt, csütörtökön azonban a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar, Sport Intézetében tartott előadást, dr. Elbert Gábor, óraadó tanár meghívására.

0 Tovább

Aerobik: Remek helyezések az Eb-n

Érmet ugyan nem szerzett, de számos jó helyezéssel tért haza a magyar aerobik-válogatott a bukaresti Európa-bajnokságról. Hegyi Dóra kiemelkedően teljesített, döntőbe jutott, és hatodikként zárt a női egyéni indulók erős mezőnyében.

Versenyzőnk csoportjával is finalista volt, és ebben a számban a hetedik helyet szerezte meg Bakó Anett, Bucsánszki Linda, Holp Rebeka, Lendvay Dóra és Szörényi Ágota társaságában. A magyarok ebben a döntőben két csoporttal is képviseltették magukat, a Csirke Barbara, Károcs Attila, Kovács Ramóna, Osztafin Anna, Pancsó Gergely, Schneider Virág összeállítású egység nyolcadik lett. A felnőtt trióknál is volt magyar döntős, a Bakó Anett, Nagy Dorina, Szörényi Ágota hármas hetedik lett.

A férfiaknál egyéniben Tyeklár Ramon a 11., Farkas Balázs a 12. helyen végzett. A vegyes párosok mezőnyében a Szilvás Angéla-Tyeklár Ramon duó kilencedikként, a Kovács Ramóna-Pancsó Gergely kettős tizedikként fejezte be a versenyt.

A felnőttek mellett a juniorok is versenyeztek a romániai kontinensviadalon. Nem sokkal maradt le az éremről a Balogh Réka, Deák Anna, Hagymási Alexandra, Kovács Vivien, Molnár Noémi, Nagy Barbara csoport, mely másodikként jutott a döntőbe, ahol végül a negyedik helyen zárt.

A 2013-as Világjátékokra ezen az Európa-bajnokságon nem osztottak kvótát, a jövő évi világbajnokságon lehet kvalifikálni az olimpián kívüli sportágak közös versenyére.

Fotó: Vörös Nándor
(Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat)

0 Tovább

A Világjátékok 2013 - Vass Dóra kvótát szerzett

Vass Dóra szerezte meg az első magyar indulási jogot a 2013-as Világjátékokra. A magyar ritmikus gimnasztikázó a franciaországi világbajnokságon elért 20. helyével kvalifikálta magát a játékokra.

               A vb-n egyébként a legjobb 24-be jutott versenyző lett kvótatulajdonos, erről a sportág nemzetközi szövetsége értesítette az érintetteket. Az olimpián kívüli sportágak világversenyét mindig a nyári olimpiát követő évben rendezik meg, 2013-ban a kolumbiai Cali ad otthont az eseménynek.

               „Volt szerencsém a legutóbbi játékokon is részt venni. Óriási élmény volt képviselni Magyarországot Tajvanon. Az ott elért 13., illetve 14. helyezéseken szeretnék majd javítani 2013-ban” – mondta Vass, aki a londoni olimpián is szeretne indulni. „Januárban az előolimpián lesz lehetőségem olimpiai kvótát szerezni, azon dolgozunk. hogy ez sikerüljön”- tette hozzá az rg-s. A ritmikus gimnasztika egyébként az egyetlen olyan sportág, amely az olimpia, és a Világjátékok programján is szerepel.

               A 2017-es Világjátékok megrendezésére Magyarország is pályázott. Budapest és Gödöllő közösen lenne a házigazda. A játékoknak azonban még a lengyelországi Wroclaw, és a Dél-Afrikai Fokváros is otthont adna. A Nemzetközi Világjátékok Szövetsége 2012 januárjában hozza meg döntését arról, hogy a hol bonyolítják majd le a hat év múlva esedékes világversenyt.

0 Tovább

Második lett a magyar bajnok Nagyváradon

Ezüstérmes lett a magyar bajnok a Nagyvárad Openen. Az Andrea Silvestri, Váradi Martina páros a latintáncok nyílt nemzetközi kategóriájában állhatott fel a dobogó második fokára.

A magyar duót csak az orosz Vitalij Pantelejev, Darija Glukhova kettős tudta megelőzni a 74 párost felvonultató versenyen. A bronzérmet Miha Vodicar és Nadiya Bychkova (Szlovénia) szerezte meg.

Váradi Martina szerint jó formában versenyeztek. „Végig kiegyensúlyozott produkcióval sikerült érmet szereznünk Romániában, elégedettek vagyunk” – nyilatkozta a SPORTbányászatnak az eredményhirdetés után a magyar bajnok páros hölgytagja.

A legjobb 24-ben volt még egy magyar kettős: dr. Faluvégi András és Pandur Petra a 20-21. lett.

0 Tovább

S. Kovács snowboardfestéssel jótékonykodott

Tilla, Csilla és Norbi, az ÖsszeEsküvők-ből, valamint S. Kovács Ádám karate világbajnok festékszórót és filcet ragadott, hogy egy jótékony snowboardfestéssel támogassa a nehéz körülmények között élő Vilmány község lakosait. Tilla ugyan képzőművészetet tanult, kijött a gyakorlatból, így kisfia, Félix segítségét kérte.

 

Snowboard deszkákat pingált Tilla, Csilla és Norbi az ÖsszeEsküvők-ből továbbá S. Kovács Ádám. A kis csapat a felújított Városligeti Műjégpályán fújta és mázolta le a „rendhagyó vásznakat”, hogy felhívják a figyelmet a november 10. és 13. között megrendezett Monster Energy Fridge Fesztivál jótékony megmozdulására.

 

„Sajnos, már nem vagyok a régi” – árulta el nevetve Tilla, akiről kiderült, nem idegen számára a festés, ugyanis diákévei alatt képzőművészetet tanult.

„Olyan ez, mint az élsport, ha nem gyakorolsz minden nap, kijössz gyakorlatból. Egyébként nem vagyok igazán sportos lakat. Szeretem a telet, de nem szoktam síelni, snowboardozni, viszont remek vagyok szánkózásban és hógolyózásban” – tette hozzá a TV2 műsorvezetője, akit kisfia, Félix is elkísért a Műjégpályára.

 

A csapat sportembere, S. Kovács Ádám viszont sosem töltötte rajzolással szabadidejét, inkább a tatamit választotta.

„Már tavaly is részt vettem a Fridge Fesztivál megmozdulásain, így idén is szívesen csatlakoztam a csapathoz, annál is inkább, mivel jótékony célra hívjuk fel a figyelmet. A harcművészet egymás iránti tiszteletre is tanít, így egy jó karatés, ott segít, ahol tud” – mondta mosolyogva a karate világbajnok és Világjátékok-győztes. Ádám reméli, hogy a 2013-as olimpián kívüli sportágak seregszemléjén is képviselheti Magyarországot. „Nekünk a Világjátékok jelenti a csúcsversenyt. Budapest Gödöllővel karöltve pályázott a 2017-es játékok megrendezésére, Sportágam számára kimondhatatlanul fontos lenne egy hazai rendezésű Világjátékok, bízom abban, hogy hat év múlva a nem olimpiai sportágak legjobbjait vendégül láthatjuk” – tette hozzá S. Kovács.

 

Az alkalmi festéssel tehát útjára indult a Vilmányt megsegítő gyűjtés. A súlyos gondokkal küzdő községben a meleg étel biztosítása napról napra nehezebb feladat, éppen ezért Magyarország egyetlen téli fesztiválja, a Monster Energy Fridge megkér minden fesztivállátogatót, hogy hozzon magával a Műjégpályára egy kiló szeretetet akár konzerv, cukor, vagy liszt formájában.

0 Tovább

Pontosan és gyorsan vág a seniorok kardja is

Október 29-én zárult az immár három ország részvételével megrendezett Momiji Kupa, kendo senior verseny. Maga a kezdeményezés is egyedülálló az országban, hiszen a Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub civil egyesületként önállóan és egyedüliként szervezi az eseményt.

 

Az idei versenyen két kategóriában a 35-45 közötti, illetve 45+ korosztályos bontásban vívhattak a versenyzők, és először érkeztek külföldi kendósok is (Szlovákiából és Romániából) a Momiji Kupára.

 

A veseny névadója a momiji vagy japánjuhar (Acer palmatum) fontos eleme a japán kultúrának és természetesen a japán kertészeti hagyományoknak. Ennek a közepes termetű fának különösen az őszi színe értékes díszítő elem.

 

A Momiji Kupa nem pusztán versenyzési alkalom a senior korosztálynak, hanem arra is hivatott, hogy a fiataloknak mintát adjon az idősebb generáció tudásából, és megmutassa, hogy a kendo egy egész életen át folytatható sport és harcművészeti irányzat.

 

A verseny végeredménye:

 

A Senior A korosztály végeredménye:

1. Mihai Dutescu (Ro)

2. Csontos Tamás

3. Csendes Sándor

3. Balogh Tibor

 

Fighting Spirit: Matus Márk

 

Senior B korosztály végeredménye:

 

1. Sohajda Gyula

2. Márkus Csaba

3. Vadadi Zsolt

3. Bak Lászó

 

Fighting Spirit: Suba Gábor

 

A Budapest Főnix Kendo és Iaido Klubról röviden

 

Az egyesület 1982-ben alakult. Magyarországgal a klub ismertette meg a kendot. A Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub vezetősége feladatait önkéntesen, társadalmi munkában látja el, és a tagdíjakból a terembérletet, az utazások költségeit fedezi, illetve a szükséges felszerelésekhez járul hozzá.

 

Az anyagi lehetőségek ellenére a klub tagjai állandó válogatott kerettagok, és Bárány Tibor, a Főnix klub elnöke és edzője, négyszeres magyar egyéni bajnok, Európa és világbajnok. A Budapest Főnix Klub az egyetlen olyan harcművészeti  klub Magyarországon, amelynek alapító tagját, Vadadi Kornél urat, a japán császár a harcművészetekért tett munkásságért tüntette ki.

0 Tovább

Kick-boksz-vb: Fantasztikus magyar szereplés Szkopjéban

Elsöprő magyar sikerekkel zárult a Szkopjéban megrendezett kick-boksz világbajnokság. A macedón fővárosban a magyar válogatott öt világbajnoki címet gyűjtött be. 

A győzelmeken túl két ezüstéremmel, és kilenc bronzéremmel térhet haza a csapat, melynek egyik élharcosa ezúttal is Dancsó Zoltán volt, aki hatodik alkalommal lett világbajnok light-contactban.

Dancsó Zoltán

A 84 kilogrammos Dancsón kívül ugyancsak a light-contactosok között Andó László (74 kg), és Wágner Vivien (60 kg), a veterán light-contact kategóriában Koszogovits Mihály (84 kg), valamint a kick-lightos mezőnyben Miskolczi Anett (65 kg) lett első.

 

Aranyérmesek

Light-contact:

Wágner Vivien (60 kg)

Andó László (74 kg)

Dancsó Zoltán (84 kg)

Veterán light-contact:

Koszogovits Mihály (84 kg)

Kick-light:

Miskolczi Anett (65 kg)

 

Ezüstérmesek

Kick-light:

Molnár Mónika (50 kg)

K-1:

Habash Antoine (60 kg)

 

Bronzérmesek

Kick-light:

Dr. Megyeri Csilla (55 kg)

Fenyvesi Márta (70 kg)

Zsarkó Dániel Péter (79 kg)

Pődör Csaba (+94 kg)

K-1:

Bodacz Patrik (57 kg)

Brunner Boglárka (65 kg)

Veterán light-contact:

Mayer Gábor (94 kg)

Tóth István (+94 kg)

Light-contact:

Fenyvesi Márta (70 kg)

 

 

0 Tovább

Sportdiplomáciai siker: dr. Leyrer Richárd alelnök maradt WAKO-nál, valamint az európai szövetség elnöke lett

Továbbra is dr. Leyrer Richárd a Nemzetközi Kick-Boksz Szövetség (WAKO) első alelnöke. A magyar sportvezetőt újraválasztották a sportág tisztújító közgyűlésén Szkopjéban. A WAKO elnöki posztján sem volt váltás: az olasz Ennio Falsoni újabb 4 évre kapott bizalmat.


A Magyar Kick-boksz Szövetség elnökeként, és a Nemzeti Sportszövetség alelnökeként dolgozó Leyrert az európai szövetség elnöki teendőivel is megbízták.


„A cél az, hogy a kick-bokszot minél szélesebb körben ismerjék a világon, valamint az, hogy a sportág kivívja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elismerését” – nyilatkozta a Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálatának Leyrer Richárd.

NSSZ Sajtószolgálat

0 Tovább

Táncsport - Aranyérmes lett a magyar bajnok Szombathelyen

Magyar győzelemmel ért véget a nyílt nemzetközi latin verseny az Isis Openen. A szombathelyi viadalon Andrea Silvestri és Váradi Martina végzett az első helyen.


A magyar bajnok páros a hatos döntőben egy szlovén, egy szlovák, egy román, és két cseh duót előzött meg.

A WDSF Standard kategóriában is volt egy magyar döntős: Szepesi József és Farkas Bettina hatodik lett, az első helyet az olasz Moshenin Evgeny, Favero Genny kettős szerezte meg.

Isis Open, Szombathely
International Open, Latin
A döntő végeredménye:

1. Andrea Silvestri, Váradi Martina (Magyarország)
2. Burazer Kristijan, Plohl Martina (Szlovénia)
3. Hein Jiri, Krncanova Lucia (Szlovákia)
4. Zsolt Cseke, Ioana Degau (Románia)
5. Karasek Filip, Piskova Sabina (Csehország)
6. Drmota Jakub, Florová Tereza (Csehország)

0 Tovább

Magyar ezüstérem Kanadában

Krajcsák Márk ezüstérmes lett Kanadában. A kétszeres Világjátékok-résztvevő magyar fallabdázó az ottawai Goodlife Open 2011 elnevezésű viadalon, a 16-os főtáblán három meccset nyert, és a végső győzelemhez is közel volt.

Zac Alexander és Krajcsák Márk

Krajcsák a fináléban 2-0-ra vezetett Zac Alexander ellen, de végül az ausztrál nyert 3-2-re. „Az eredménnyel összességében elégedett lehetek, mert elegendő világranglista pontot gyűjtöttem, viszont egy döntő elvesztése mindig csalódással jár. Különösen úgy, hogy vezettem is” – nyilatkozta a legjobb magyar fallabdázó.


Krajcsák Márk az előttünk álló hetekben több nemzetközi versenyen is ütőt ragad, jövő héten például Spanyolországban indul.

0 Tovább

Fut a Face a Margitszigeten

Nagyszabású futóversenyt, és egész napos, izgalmas, számos fellépéssel, koncerttel tarkított sportprogramot szervez a Radio Face! Október 15-én, a Margitszigeten a Radio Face - a SUHANJ! Alapítvány tevékenységét felkarolva - neves sportolók, közéleti személyiségek, médiasztárok, énekesek, színészek, részvételével, szereplésével szeretné felhívni a figyelmet a fogyatékkal élők mindennapos küzdelmeire, amit a városi közlekedés, ügyeik intézése, vagy akár a bevásárlás jelent annak ellenére, hogy sokszor apró odafigyeléssel is rengeteg segítséget nyújthatunk nekik - olvasható a Radio Face SPORTbányászathoz eljuttatott közleményében.


A központi esemény alapja hogy a Radio Face és a TV2 közismert arca, Kárász Róbert kihívta Balogh Gábor olimpikont, egy barátságos sziget-kör futóversenyre, amelyhez aztán több neves közéleti egyéniség és sportoló is csatlakozott. Az indulók között lesz többek között Rubint Réka is. A verseny és a nemes ügy népszerűsítésére a Radio Face egész napos interaktív műsort szervez, melynek keretén belül számos szórakoztató programmal és meglepetéssel várja majd a Margitszigetre ellátogató közönséget, kiemelten is a fogyatékkal élőket. Számos énekes, együttes, neves DJ váltja majd egymást a színpadon a változatos programok alatt. Vendégünk lesz az Armada kiadó világsztár DJ párosa Dabruck & Klein, de számos hazai közkedvelt hírességet is a körünkben üdvözölhetünk majd. Íme egy kis ízelítő a nevekből, a teljesség igénye nélkül: Szekeres Adrienn, Király Viktor, Kállay Sounders András, Tolvai Reni, Summer Sisters, Giorgio, LL Junior, Szeleczky Dávid, Lakatos Yvette és még sokan mások! Lesz ingyenes, családbarát aerobik óra Rubint Rékával! Speciális spinning óra látássérültek számára, a Brit Nagykövetség Támogatásával, valamint jóga- és relaxációs technikák mozgássérülteknek és egészséges társaiknak, hiszen a sport öröme mindenkié! A sportolás közben elfogyott energiát tízezer palacsinta hivatott pótolni, amit a rendezvényen résztvevők természetesen ingyen kapnak. A 10.000 palacsintán felül a helyszínen húsz ismert személyiség süt majd még néhány ezret egy barátságos verseny keretein belül. A versengésbe a fogyatékkal élők képviselői is beszállnak a nemes célért. A helyszíni, jótékonysági palacsintasütésből ugyanis négy, gyermekek gyógyításával, rehabilitációjával foglalkozó szervezet, illetve kórház ideiglenes kis lakói vacsoráznak majd jóízűen a rendezvényt követően.
Az esemény védnökei:
Balogh Gábor - miniszterelnöki főtanácsos, világbajnok és olimpikon öttusázó
Borkai Zsolt - A MOB Elnöke, Győr Város Polgármestere
Mihalovics Péter - Miniszteri Biztos

0 Tovább

Magyar világbajnoki arany Dél-Afrikában

Fantasztikus magyar sikerrel ért véget a Dél-Afrikában zajló IFAA teremíjász-világbajnokság. Pretoriában Kamarás Szilárd harmadszor is világbajnoki címet szerzett.

A magyar íjász az irányzék nélküli kategóriában 824 körös összetett világcsúccsal lett világbajnok. A Szt. László Íjász Se elnöke és versenyzője saját maga finanszírozta a világbajnokságra való felkészülését, valamint a kiutazást is.

„Örülök, hogy a vb-aranyon kívül az összetett világcsúcsot is sikerült megjavítanom. Akárcsak tavaly, idén is önerőből készültem fel a világbajnokságra, így ez az eredmény nagyon értékes számomra” – nyilatkozta a háromszoros világbajnok íjász.

0 Tovább

Bajnokokat avattak a görkorcsolya ob-n

Az országos bajnoksággal szezont zártak a görkorcsolyások. A szombathelyi ob-n a férfiaknál a sprinttávon Kiss Kornél győzött, a hosszútávú versenyt pedig Dékány Bence nyerte meg.

 A legjobb női sprinter Monostori Eszter lett, míg hosszútávon Sántha Blanka szerezte meg az aranyérmet. A váltóban a férfiaknál a Vasi DSE, míg a hölgyeknél a Tornádó Team lett első.
Kaszala Tamara, a Magyar Országos Görkorcsolyázó Szövetség főtitkára szerint színvonalas ob-t rendezett Szombathely. „Ezzel a versennyel véget ért az idei szezonunk. Az ob-t Szombathely központjában bonyolították le egy elég nehéz pályán, így szakmai szempontból is színvonalas viadalon dőltek el a magyar bajnoki címek sorsai” – mondta a sportvezető.
Eredmények:
Férfiak
Sprint: Kiss Kornél
Hosszútáv: Dékány Bence
Váltó: Kiss Kornél, Molnár Márk, Lajos Zsolt (Vasi DSE)
Nők
Sprint: Monostori Eszter
Hosszútáv: Sántha Blanka
Váltó: Monostori Eszter, Sántha Blanka, Török Réka (Tornádó Team Szeged)

0 Tovább

Oroszország világbajnok lett strandfociban

Hatalmas meglepetéssel ért véget a ravennai strandlabdarúgó-világbajnokság: a korábban még dobogón sem végző Oroszország a döntőben, ahol Mészáros István volt a második számú játékvezető, elképesztően simán verte a rekordbajnok Brazíliát - tudósít a strandfoci.hu!

Az első harmad alapján még úgy tűnt, szoros meccset vív egymással a trónkövetelő és a tizenháromszoros (FIFA-vb-n négyszeres) aranyérmes. A második tizenkét percben viszont a szbornaja begyújtotta a rakétákat és állva hagyta ellenfelét. Sisin és Sajkov ezúttal is feltartóztathatatlan volt, Mihail Lihacsev együttese pedig már 9-3-ra (!) is vezetett...Az ember már-már sajnálta a tébláboló brazil játékosokat, döbbenetes volt a különbség a két gárda között. A végén, 12-5 után a végül mesterhatosig jutó Andre még kozmetikázott az eredményen, amely kifejezetten hízelgő lett a selecaóra nézve...Oroszország tehát története során először lett világbajnok, és a portugálok 2001-es, valamint a franciák 2005-ös sikere után mindössze harmadszor fordult elő, hogy nem Brazília állhatott fel a dobogó tetejére.

A bronzérmet a portugálok kaparintották meg, akik nagy csatában, 3-2-re verték a torna meglepetéscsapatát, Salvadort. A közép-amerikaiak, akik a csoportküzdelmek során még 11-2-re kikaptak a luzitánoktól, még vezettek is a találkozón, esélyesebb riválisuk csak a záró harmad elején, Belchior büntetőjéből tudta bebiztosítani győzelmét. Az ibériai játékosok vitrinjében lassan alig férnek el a bronzmedáliák, hiszen a legutóbbi két vb-n is harmadikként zártak, sőt 2003-ban és 2004-ben, a FIFA-éra előtt is.

FIFA Strandlabdarúgó-világbajnokság, Ravenna

Döntő

Oroszország – Brazília 12-8 (3-2,6-2,3-4)

Gólszerzők: Sisin (21.,31.,32.), Sajkov (2.,6.), Leonov (8.,25.), Jeremejev (13.,19.), Makarov (15.,20.), Betinho (öngól, 21.), ill. Andre (8.,11.,30.,33.,34.,35.), Betinho (17.), Sidney (22.)

Bronzmérkőzés

Portugália – Salvador 3-2 (1-1,1-1,1-0)

Gólszerzők: Madjer (6.,25.), Belchior (15.), ill. Alvarado (2.), Velasquez (19.)

0 Tovább

Így fesztiváloztak a nők a Millenárison - Fotógaléria

Több ezren vettek részt a 13. Testébresztő Coca-Cola Női Mozgásfesztiválon. A Millenáris Parkban lebonyolított szabadidősportos rendezvényen közel nyolcvan mozgásformába kóstolhattak bele az érdeklődők.



A legnépszerűbb sportolási lehetőségek idén is a zenés sportágak voltak, így mindegyik aerobik és zumba órákon valóságos tolongás volt. A verőfényes napsütésben délutánra családi jelleget öltött a rendezvény, rengeteg gyerek is bekapcsolódott a különböző sportos játékokba.

Salga Péter, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke elégedetten vont mérleget a nap végén. „Tizenhárom éve megy ez a rendezvény. Minden ősszel megrendezzük, de egyszerűen nem lehet megunni. Amikor ilyen sokan jönnek ki a mozgásfesztiválra,mint ezen a vasárnapon, és láthatóan jól érzik magukat az emberek, az minden szervezésből fakadó fáradtságot feledtet. Sajnos Magyarországon a lakosság csupán 9 százaléka sportol rendszeresen. A Magyar Szabadidősport Szövetség minden rendezvényével azon van, hogy felhívja figyelmet a lakossági sportra, a mozgásra" – mondta a főszervező.
Az idei mozgásfesztivál fővédnöke Monspart Sarolta, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke volt, a rendezvényt pedig többek között Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok vívó, és Bánhidi Petra, kétszeres argentintangó-világbajnok népszerűsítette.

Magyar Szabadidősport Szövetség

 

0 Tovább

Világjátékok 2017: az IWGA továbbra is kíváncsi

Folyamatosan érkeznek a kérdések a fővároshoz a Világjátékok Nemzetközi Szövetségétől (IWGA). A szervezet szemlebizottsága júliusban járt Magyarországon, hogy felmérje, Budapest és Gödöllő alkalmas-e a Világjátékok 2017-es megrendezésére, azóta az IWGA munkatársai folyamatos kapcsolatot tartanak a főpolgármesteri hivatallal.

Dr. Szeneczey Balázs

Dr. Szeneczey Balázs, főpolgármesteri kabinetvezető szerint Budapest jól állja a sarat a kérdések kereszttűzében, és igyekszik minél hamarabb eljuttatni a válaszokat az IWGA-hoz. „Tarlós István főpolgármester úrnak kiemelt szerepe van abban, hogy a magyar pályázat továbbra is versenyben van a 2017-es rendezési jogért. Az az egység, amely korábban Világjátékok-ügyben megteremtődött, az most is meg van, és úgy gondolom, hogy mi ettől vagyunk erősek. Folyamatos a kapcsolattartás a sportügyekért felelős államtitkársággal, számítunk a Gödöllői Önkormányzatra, és a Nemzeti Sportszövetségre is. Nem csak Budapest és Gödöllő áll nagy lehetőség előtt, hanem az egész ország is. Ekkora sporteseményt Magyarország még nem rendezett, minden erőnkkel azon vagyunk, hogy mi legyünk a házigazdák” – bizakodott Szeneczey.

Dr. Gémesi György


Dr. Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség elnöke az NSSZ Sajtószolgálatának elmondta, nemzetközi sportdiplomáciai vonalon zajlik egy lobbitevékenység, amely remélhetőleg a magyar pályázat esélyét növeli majd. „Hamarosan Ron Froehlich az IWGA elnökségének beszámol arról, hogy milyen tapasztalatokat szerzett az egyes helyszíneken, döntés pedig januárban lesz. Magyarországot jó sportrendezvény-szerzőnek tartják, de ilyen nagy versenysorozatot még nem bonyolított le. A 2017-es olimpián kívüli sportágak Világjátéka lehet az első nagy, az ötkarikás játékokhoz hasonló seregszemle” – tette hozzá Gémesi.

Fotók: Vörös Nándor

0 Tovább

Női Mozgásfesztivál - Önvédelmi jó tanácsok hölgyeknek

Önvédelmi oktatásban is részesülhetnek a 13. Coca-Cola Testébresztő Női Mozgásfesztiválra kilátogatók szeptember 4-én. A Millenáris Parkban megrendezendő fesztiválon – a korábbi évekhez hasonlóan – többtucatnyi sportágat próbálhatnak ki a mozogni vágyók.
 

Idén először önvédelmi oktatásba is belekóstolhatnak a lányok-asszonyok. „Egy nőnek meg kell tudnia védenie magát, és erre a tudásra sajnos szükség van” – kezdte Horváth Ádám Shidoshi-ho, aki a mozgásfesztiválon oktatni is fog majd.
 
„Tanfolyamainkon olyan tudást adunk át a nőknek, melynek segítségével az őket ért támadás során megvédhetik magukat, és elmenekülhetnek. Általában négy hónapos tanfolyamok alatt jut el oda valaki, hogy eredményesen tudja alkalmazni a technikákat, amelyeket a ninjutsu foglal magába. A Millenárison egy gyorstalpalóban lehet része annak, aki ellátogat a mozgásfesztiválra” – mondta a Horváth Ádám.
 
A rendezvényt szervező Magyar Szabadidősport Szövetség ezúttal is kitesz magáért: több mint 75 sportolási lehetőség és mozgásforma közül válogathatnak az érdeklődők szeptember 4-én délelőtt 10-től 17 óráig.
 
A mozgásfesztivált Nagy Tímea, kétszeres olimpiai bajnok vívó, és Bánhidi Petra, kétszeres argentintangó-világbajnok népszerűsíti, míg a fővédnöki tisztet Monspart Sarolta, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke látja el.

0 Tovább

Fallabda - Magyarország 27. lett a csapat-vb-n

A huszonhetedik helyen végzett a magyar válogatott a paderborni fallabda csapat-világbajnokságon.


A Krajcsák Márk, Fülöp Sándor, Szabóky Márton, Hoffmann Péter alkotta együttesünk nehéz csoportba került a németországi vb-n, és a kvartett utolsó helyén végzett. Az alsóházi mérkőzések során két győzelemmel zártak a mieink, így a 32 csapatos vb-n a 27. helyet csípték el.

Krajcsák Márk szerint már az is nagy szó, hogy a magyar csapat kijutott a vb-re. „Mindössze 20 éve van Magyarországon fallabda, ez az eredmény reálisnak mondható. Végezhettünk volna előrébb is, de nagyon nehéz csoportba kerültünk” – nyilatkozta Krajcsák Márk

0 Tovább

Nagy Tímea: a legnehezebb elkezdeni vagy újrakezdeni a mozgást

Szeptember 4-én mindenki megtalálja a neki megfelelő mozgásformákat – állítja Nagy Tímea, a 13. Coca-Cola Testébresztő Női Mozgásfesztiválról. A kétszeres olimpiai bajnok magyar párbajtőrvívó ugyan már abbahagyta a versenysportot, de a sportos életformával nem hagyott fel, így ő biztosan ott lesz a Millenáris Parkban megrendezendő eseményen, amelyet a Magyar Szabadidősport Szövetség szervez.


Tisztában vagyok azzal, milyen nehéz elkezdeni - vagy újrakezdeni - és rendszeresíteni az ember életében azt, hogy hetente többször szakítson időt a mozgásra. Amikor abbahagytam a versenysportot, én is megküzdöttem ezzel a nehézséggel, de most már mindennap sportolok. A mozgásfesztiválon rengeteg sportolási lehetőségbe bele lehet kóstolni, ezért tartom hasznosnak ezt a rendezvényt, ahova a gyerekeimet is elviszem – mondta Nagy Tímea.


A szeptember 4-i mozgásfesztivál fővédnöke Monspart Sarolta, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke, a népszerű vendégek között pedig találkozhatunk Nagy Tímeával és Bánhidi Petrával, aki kétszer nyert argentintangó-világbajnokságot.

Magyar Szabadidősport Szövetség

0 Tovább

Női mozgásfesztivál Nagy Tímeával és Bánhidi Petrával

Szeptember első hétvégéjén a Magyar Szabadidősport Szövetség (MSzSz) ismét megrendezi a Coca-Cola Testébresztő Női Mozgásfesztivált, amely idén a tizenharmadik lesz. Budapesten a Millenáris Park ad otthont a rendezvénynek, ahol több, mint 75 mozgásformát és sporteszközt próbálhatnak ki a hölgyek teljesen ingyen.


A fesztivál fővédnöke Monspart Sarolta, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség (NSzSz) elnöke, a népszerű vendégek között pedig megtaláljuk Nagy Tímea olimpiai bajnok vívót, és Bánhidi Petra kétszeres argentin tangó világbajnokot is.
Monspart Sarolta szerint mindig a nőnél van az egészséges életmódra való nevelés karmesteri pálcája, ezért fontos, hogy a Női Mozgásfesztiválhoz hasonló rendezvényeken hívják fel a hölgyek figyelmét a rendszeres sportolásra.
„Az egy makacs tény, hogy a férfiak általában hamarabb meghalnak. Magyarországon – beleértve a világháborúk utáni időszakokat is – soha nem volt annyi özvegyasszony, mint most. Mi nők, ha az egész családot egészséges, testedzésben gazdag életmódra neveljük, sokat tehetünk e rémisztő statisztika javításán is” – mondta a sportvezető.
A szervezők szeptember 4-én 10-től 17 óráig várják a mozogni vágyókat a Millenáris Parkban.

0 Tovább

Fallabda - India legyőzte Magyarországot a csapat-vb-n

Vereséggel kezdte a magyar együttes a világbajnokságot. A németországi Paderborn ad otthont a fallabda csapat-vb-nek, amelynek első napján a magyar válogatott India legjobbjai ellen lépett pályára.

Előbb Fülöp Sándor kapott ki, majd Szabóky Márton és Hofmann Péter sem tudott javítani a mérlegen, így Magyarország 3-0-s vereséggel fejezte be első csoportmeccsét.
A kvartett másik összecsapásán Dél-Afrika 3-0-ra győzött Kuvait ellen.

Eredmények:

India-Magyarország 3-0

Siddarth Suchde-Fülöp Sándor 3-0 (11-6, 11-5, 11-9)
Saurav Ghosal-Szabóky Márton 3-0 (11-6, 11-4, 11-3)
Mahesh Mangoankar-Hoffman Péter 3-0 (11-5, 11-4, 11-9)

0 Tovább

Universiade: Tesztelnek az RG-sek és az aerobikosok

RG-ben Vass Dórától döntős szereplést, a csapattól érmet is remélhetünk a Shenzhenben zajló Universiadén, míg az aerobikosok célja elsősorban a tapasztalatszerzés. A Világjátékok programján szereplő sportágak közül RG-ben és aerobikban szerepelnek magyar versenyzők az egyetemisták és főiskolások közös versenyén Kínában. A ritmikus gimnasztikázóknál Vass Dóra is ott lesz a megmérettetésen.

Vass Dóra (Fotó: Vörös Nándor)


- Az olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt kiváló felmérő lesz ez Dórának – mondta a Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálatának Sinkó Andrea, az RG-sek szövetségi kapitánya. – Abban bízom, hogy bejut a legjobb 12 közé, bár elég erős lesz a mezőny a hírek szerint. Ez bíztató eredmény lenne, hiszen a vb-n az első 15 helyezett kvalifikál a londoni olimpiára. Csapatban is indulunk, ami nagy dolog, mert az egyetemistáknál nehéz összeszedni a társaságot egy ilyen versenyre, tudomásom szerint Kínában is összesen négy csapat lesz, így az éremszerzés sem reménytelen.

Az aerobik sportág most debütál az Universiadén, így nehéz az esélyeket latolgatni, ráadásul a nemzetközi szövetség kísérleti jelleggel aerodance és stepaerobik számokban is rendez versenyt.



- Lehetetlen megjósolni, hogy az új számokban mire leszünk képesek, ráadásul nincs sok tapasztalatunk az ilyen versenyek terén, leszámítva a 2009-es Világjátékokat, melyen ötödik lett a női csoport – hangsúlyozta Katus Tamás, a Magyar Torna Szövetség Aerobik Szakágának elnöke. – Természetesen sportaerobikban is indulunk, összesen kilencen utazunk az Universiadéra, célunk elsősorban a tapasztalatszerzés.

A két sportág képviselői hazánkban is részt vehetnek majd egy rangos nemzetközi versenyen, ha a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége úgy dönt, hogy Budapest és Gödöllő rendezheti az olimpián kívüli sportágak közös versenyét 2017-ben.

(Molnár Mátyás - Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat)

0 Tovább

Veres Zoltán a kajak-kenusokért szorít

Megtisztelő feladatok előtt áll Veres Zoltán. Műrepülő Európa-bajnokunk előbb az augusztus 20-i budapesti légiparádén repül majd bemutatót, amely programjának összeállításában, szervezésében tevékenyen is részt vesz, majd a szegedi kajak-kenu világbajnokságon kápráztatja el a nézőket.


„Az a légiparádé, amelyet Budapesten, augusztus 20-án láthat a nagyérdemű, eltér a korábbi évek gyakorlatától. Idén a magyar aviatika kiválóságait láthatjuk majd a levegőben, történelmi gépeket, mint a LI-2-es, a Cimbora, vagy a Po-2-es, és a hazai állami, illetve polgári üzemeltetők szinte teljes palettája bemutatkozik olyan kötelékekben, amelyeket együtt ritkán láthat az ember” – mondta Veres.
Az Európa-bajnok egy nappal később a szegedi kajak-kenu világbajnokságon lesz látható.
„A versenynap végén érkezem meg a Maty-éri nézők fölé, és remélem, hogy egy elégedett közönség előtt repülhetek. Ez a világbajnokságon a vb-érmeken kívül a londoni kvótákért is fognak harcolni legjobb kajak-kenusaink, és remélhetőleg, amire én megkezdem programomat, addigra már a magyar válogatott teljesítette az elvárásokat” – nyilatkozta Veres Zoltán.



0 Tovább

A Goldwin a magyar bajnok!

Története során először nyerte meg a Nemzeti Strandlabdarúgó Liga küzdelmeit a háromszoros Grand Prix-győztes Goldwin Pluss csapata - olvasjható a stranfoci.hu -n. A lőrinci együttes megérdemelten végzett az élen, hiszen egyrészt remekül erősített, a volt Corrado-játékosok, így Ács Gábor, Biczi Gábor, Simonyi Gábor, Ughy Márk, valamint Angyalos András – a gárda nevéhez méltón – pluszt tudtak hozzátenni a játékhoz, másrészt 16 meccsükből 15-öt győzelemmel zártak.



Az a bizonyos egyetlen vereség speciel pont a vasárnapi döntőbeli ellenféllel, a Gyöngyössel szemben csúszott be még az alapszakasz 3. fordulójában, és a hevesiek arra készültek, hogy ismét bravúrt hajtsanak végre. Ábel Péter révén hamar vezetést is szereztek, ám aztán előbb Besenyei, majd Ughy is ollózott egy gólt, és mivel előtte az Egyesült Államokat is megjárt játékos egy szemfüles találattal is észrevétette magát, a Goldwin egy remek Csoszánszki-bomba ellenére jó pozícióból vághatott neki a hajrának. Közben tovább üldözte a balszerencse a gyöngyösieket, első számú kapusuk, Ficsór Dávid ugyanis szombati kiállítása miatt nem szerepelhetett a fináléban (azért a Digi Sport szakkommentátoraként így is jeleskedett!), helyettese, Borszéki Csaba megsérült, így a mindössze 19 éves Domonkos Ákosnak kellett beszállnia. Az ifjú hálóőr helyt is állt, de Fekete Tamás káprázatos szabadrúgásával ő sem tudott mit kezdeni, a Goldwin pedig ezzel bebiztosította győzelmét.

A bronzmeccsen a Siva-Mont háromgólos hátrányt dolgozott le a nagypályás Magyar Kupa-mérkőzése miatt több kulcsemberét nélkülöző Bonyhád ellen, de hiába: a büntetőpárbajban Kőrösi Zoltán hibázott, Jaksa Péter viszont nem, így a tolnaiak egy-egy GP-ezüst és bronz után az NB I-ben is felállhattak a dobogóra.

 

Nemzeti Strandlabdarúgó Liga,
Siófok - Nestea Beach Aréna

 

A 3. helyért

Bonyhád BFC – Siva-Mont Ugraiimre 4-3 (3-0,0-1,0-2,1-0 - büntetőkkel)

Gólszerzők (a rendes játékidőben): Tornyai (4.), György (8.), Dénes (8.), ill. Tóth Sz. (20.), Frank T. (25.), Kőrösi (35.)

 

Döntő

Goldwin Pluss – GYFBSK Medical Investment 4-2 (1-1,1-0,2-1)

Gólszerzők: Besenyei (10.), Ughy (17., 27.), Fekete T. (30.), ill. Ábel (5.), Csoszánszki (27.)

 

Különdíjasok

Legjobb játékos: Berkes László (Gyöngyös)

Legjobb kapus: Ledő László (Siva-Mont)

Gólkirály: Fekete Viktor (Goldwin Pluss) 22 találattal

Fair Play-díj: Szász-Therm SE

0 Tovább

És a kövér nő énekelt…

2005-ben az uszonyosoknak nem sikerült az éremszerzés a duisburgi Világjátékokon. Rá négy évre, Tajvanon Nyíri Iván, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke előre nyugtatott: az éremszerzés gyakorlatilag biztosra mondható, a kérdés csak az, hogy milyen színű lesz - mondta. Az elnöknek igaza lett: Kanyó Dénes 400 méteres uszonyos úszásban harmadik lett. Molnár Mátyás kollégám, aki jelenleg a Sport1 munkatársa, akkor a Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálatának újságírójaként, egyik kenyéradójának, a Danubius Rádiónak készített Kanyóval interjút a medence szélén. Emlékszem, a szegedi sportember így kezdte első válaszát: „Amíg a kövér nő énekel, addig nincs vége az operának…” – ezzel a következő napi versenyszámára utalt, hogy még ott is vannak még ambíciói, és van még lehetősége az újabb éremszerzésre. 200 méteren aztán ugyan nem szerzett érmet (negyedik lett), de ez a mondat azóta – legalábbis az én olvasatomban – nem más, mint Kanyó filozófiája. Tudatosan rendezi a maga kis operáját, és a kövér nő addig énekel, ameddig ő akarja.

A hódmezővásárhelyi 16. uszonyos és búvárúszó-vb harmadik napján nem tudom, hogy mennyire gondolta át a szereposztást. A 400 méteres búvárúszás döntőjében hatalmas világcsúccsal világbajnok lett, a katartikus pillanatokban pedig felmászott a rajtkőre, ünnepeltette magát egy kicsit, és visszaugrott a vízbe, ez pedig elvileg szabályellenes. Jött a hidegzuhany: az újdonsült világbajnokot kizárták.

Kétségbeesett szurkolók néztek egymásra, és az eredményjelzőre, senki sem akarta elhinni. Azt sem tudom, hogy ekkor Kanyó elhitte-e, hogy megfosztják attól a csodától, amit pár perccel korábban a medencében művelt. A magyar csapat óvott, és 30 perc múlva kihirdették ismét a végeredményt, azaz a Szegedi Muréna BK „motorja” világcsúccsal világbajnoki címet szerzett.
Moravecz János versenyigazgató szerint az ominózus szabály nem egyértelmű, elsősorban a váltóversenyekre alkották meg, és a Nemzetközi Uszonyos Szakbizottságnak feladata lesz ezt egyértelműsíteni.

Kíváncsi vagyok, hogy Dénes azalatt a 30 perc alatt, amíg talán már barátkozott azzal a gondolattal, hogy a kizárás keserű tablettáját le kell nyelnie, hallotta-e az áriát? Mert nekem speciel eszembe jutott ez az egész, de két felvonás között tarthatott az előadás, mert nagy volt csend a színpadon.
Kanyó Dénes 35 éves. Nem csupán saját magát edzi a tanítványait is trenírozza, és meghatározó alakja a szegedi sportnak és a sportágnak. 2013-ban a kolumbiai Caliban rendezik meg a Világjátékokat. Dénes akkor 37 éves lesz, a kövér nő pedig, ha jól beskálázza magát, akkor…

Fotók: Vörös Nándor

0 Tovább

Búvárúszó-vb: Senánszky Petra világcsúccsal világbajnok lett Hódmezővásárhelyen

Senánszky Petra szenzációs világcsúccsal (1:45.29) világbajnoki címet szerzett a hódmezővásárhelyi 16. uszonyos és búvárúszó-vb második napján. Rajta kívül több érmet is begyűjtött a magyar csapat.


Senánszky és Stier (Kattints a képre a további fotókért)

Senánszky a 200 méteres uszonyos gyorsúszás döntőjében azt a saját világrekordját javította meg, amelyet a miskolci junior Eb-n úszott két héttel ezelőtt. Ebben a számban Stier Lilla is döntőben volt és remek teljesítménnyel bronzérmes lett.

"Természetesen kőkeményen hajtottam az első helyért, de nem gondoltam volna, hogy világcsúcsot javítok. Az utolsó hosszra rendesen elfáradtam, de a fantasztikus világrekord hamar elfelejtette velem a kimerültséget" - mondta a világbajnok.
Abban mindenki biztos volt Hódmezővásárhelyen, hogy lesz magyar érem férfi 800 méteres búvárúszásban, és hogy ez be is következzen arról Kanyó Dénes és Vilhelm Szilárd gondoskodott. Némi meglepetésre Kanyó érte el a jobb helyezést: a Világjátékok-bronzérmes versenyzőnk ezüstérmes lett, a szám világcsúcstartója pedig harmadikként zárt. Kanyó a 400 méteres uszonyos úszásban is fináléba jutott, ahol végül negyedik lett.
A férfi 50 méteres uszonyos gyorsúszásban is termett egy magyar érem: Szenes Mátyás bronzérmet szerzett. Az Egri BK versenyzője egy orosz és egy cseh versenyző mögött végzett harmadikként.
A férfi 1500 méteres uszonyos úszás fináléjában Dimák Dávid 4. helyen zárt, Németh Dávid pedig a szombaton úszott junior országos csúcsát megjavítva 5. lett.
A magyar válogatott vasárnap egy aranyéremmel, egy ezüsttel és három bronzéremmel zárta a világbajnokság 2. napját.

Eredmények

Férfi 50 méteres uszonyos úszás
1. Pavel Kabanov (Oroszország)
2. Mauricio Fernandez (Kolumbia)
3. Cesare Fumarola (Olaszország)
..25. Kövy Bence (Magyarország)
..31. Danyi Gábor (Magyarország)

Férfi 50 méteres uszonyos gyorsúszás
1. Alekszandr Ivantes (Oroszország)
2. Ondrej Borda (Csehország)
3. Szenes Mátyás (Magyarország)
..7. Keresztes Mátyás (Magyarország)

Férfi 800 méteres búvárúszás
1. Csi Cseng (Kína)
2. Kanyó Dénes (Magyarország)
3. Vilhelm Szilárd (Magyarország)


200 méteres uszonyos úszás
1. Valeria Baranovszkaja (Oroszország)
2. Jeon Ahram (Korea)
3. Vasilisa Kravcsuk (Oroszország)
..11. Debreczeni Hajnalka (Magyarország)
..19. Senánszky Flóra (Magyarország)

Női 200 méteres uszonyos gyorsúszás
1. Senánszky Petra (Magyarország)
2. Medeja Dzavakisvili (Oroszország)
3. Stier Lilla (Magyarország)

Férfi 400 méteres uszonyos úszás
1. Max Lauschus (Németország)
2. Stefano Figini (Olaszország)
3. Evgeny Smirnov (Oroszország)
4. Kanyó Dénes (Magyarország)
..11. Németh Dávid (Magyarország)

Férfi 1500 méteres uszonyos úszás

1. Olekszandr Odynokov (Ukrajna)
2. Stefano Figini (Olaszország)
3. Alexey Shafigulin (Oroszország)
4. Dimák Dávid (Magyarország)
5. Németh Dávid (Magyarország)

Fotó: Vörös Nándor




0 Tovább

Schmitt Pál is támogatja a Világjátékok megrendezését

A köztársasági elnök is fogadta a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének (IWGA) szemlebizottságát. A delegáció azért érkezett Magyarországra, hogy személyes benyomásokat szerezzen, miután Budapest és Gödöllő közösen pályázott az olimpián kívüli sportágak közös versenyének 2017-es megrendezésére.



Dr. Schmitt Pál szerdán délelőtt fogadta Ron Froehlichet, az IWGA elnökét és Joachim Gossow-t, a szervezet ügyvezető igazgatóját, akiket Dr. Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség elnöke és Dr. Szeneczey Balázs, a főpolgármester kabinetfőnöke kísért el a Sándor-palotába. A megbeszélésen részt vett Dr. Aján Tamás, az IWGA alelnöke is. A köztársasági elnök támogatásáról biztosította a magyar pályázatot.

- Nagyon örülünk, hogy elnök úr melléállt a Világjátékok kandidálásának – mondta a találkozó után Dr. Gémesi György, a pályázatot összefogó Nemzeti Sportszövetség elnöke. – Ennek az az üzenete, hogy Magyarországon valóban teljes körű összefogás jött létre annak érdekében, hogy egy, hazánkban eddig még soha nem látott méretű sporteseménynek adjunk otthont.

- Nagy jelentőséget tulajdonítok a találkozónak, és örülök, hogy egy régi sportbaráttal cserélhettem eszmét – hangsúlyozta Ron Froehlich. – Örülök, mindenki támogatja a Világjátékok megrendezését. Az elkövetkezendő két napban ellátogatunk a sportlétesítményekbe, a szállodákba és számos prezentációt hallgatunk meg a magyar tervekről, ezeket is kíváncsian várom – tette hozzá az IWGA elnöke.



Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat
Fotók: Vörös Nándor

0 Tovább

Világjátékok: Megérkezett a szemlebizottság

Megérkezett Magyarországra a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének (IWGA) szemlebizottsága. Budapest és Gödöllő közösen kandidál a nem olimpiai sportágak közös versenyének 2017-es megrendezésére.

A delegáció tagja Ron Froehlich, az IWGA elnöke és Joachim Gossow, a szervezet ügyvezető igazgatója. A rangos sportdiplomatákat Szántó Éva, a Nemzeti Sportszövetség főtitkára fogadta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A szemlebizottság az elkövetkezendő két napban végiglátogatja a tervezett versenyhelyszíneket, szállodakomplexumokat, tájékozódik az egészségügyi- és médialehetőségekről. A látogatás fő eseményeként dr. Schmitt Pál köztársasági elnök fogadja a küldöttséget szerdán délelőtt a Sándor-palotában.


- Nagyon várom régi ismerősömmel a találkozást, sokat dolgoztunk együtt a nemzetközi sportszervezetekben - nyilatkozta a Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálatának Ron Froehlich a repülőtéren. - De összességében is nagy várakozással tekintek az elkövetkezendő két nap elé. Budapest és Gödöllő remek pályázatot adott be, biztos vagyok abban, hogy a magyarok felkészültségéről a személyesen is meggyőződhetünk.

Az IWGA elnöke elmondta: a pályázó városok közül eddig Wroclawban jártak, ahol kedvező tapasztalatokat szereztek, Budapest után pedig Fokvárosba is ellátogatnak.

(Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat)

0 Tovább

Búvárúszó-vb: A rutinos versenyzőkön kívül a fiatalok között is vannak éremesélyesek

Fantasztikus formájuk megőrzésén dolgoznak a junior Európa-bajnokságon már bizonyított versenyzők, hiszen jó néhányan a felnőtt mezőnyben is megmérettetnek. Több kiválóságunk a július 30-án kezdődő uszonyos és búvárúszó-világbajnokságon (is) érmes reményekkel ugrik vízbe Hódmezővásárhelyen.

Kókai Dávid szerint a kontinensbajnokságon óriási világcsúcsot repesztő Senánszky Petra szeretné megismételni miskolci teljesítményét a 200 méteres uszonyos gyorsúszásban, ami akár a végső győzelem is lehet, de ott lesz mellette a még szintén junior Stier Lilla is, aki nem titkoltan éremért úszik majd.
„Az Eb-t megjárt fiatalokat képviseli Németh Dávid és Kosara Géza is, akik sok borsot törhetnek már a felnőtt mezőny orra alá. A felnőtteknél is célegyenesbe fordult a vb-re való felkészülés. Remek formában van Vilhelm Szilárd, a 400 és 800 méteres búvárúszás világ-, és Európa-bajnoka és világcsúcstartója. Kitűnőségünk saját bevallása szerint mindkét számában világrekord javításra készül. Mondhatjuk, hogy hazai közönség előtt szerepelhet majd a két világbajnok szegedi nagyágyú, Kanyó Dénes és Debreczeni Hajnalka, akiktől - mint a sportág korszakos egyéniségeitől - méltán várhatunk bravúros szereplést” – mondta Kókai Dávid, az uszonyosok szakbizottsági elnöke, a Debreceni Búvárklub edzője.

Az itthon évek óta egyeduralkodó sprinter hölgynek, az Európa-bajnok Székely Lillának nem lesz könnyű dolga a rendkívül erős mezőnyben, de egy sprint szám döntőjében bármi megtörténhet, a felkészülése minden esetre remekül alakult. Összességében a világklasszis, rutinos versenyzőkből és bombaformában lévő fiatalokból álló magyar válogatott erős csapattal képviselteti majd magát az előzetes nevezések alapján rendkívül kiélezett világbajnoki mezőnyben.

0 Tovább

Búvárúszó-vb előtt – Bemutatjuk az egyik legeredményesebb sportágunkat

A magyar közvélemény általában csak eredmények szintjén találkozik az uszonyos és búvárúszással. Ez az egyik olyan olimpián kívüli sikersportágunk, amelyben ott vagyunk a világ élvonalában. A sportág magába foglalja a felszíni (uszonyos) és a víz alatti (búvár) úszást, melynek versenykategóriáit Kókai Dávid, az uszonyosok szakbizottsági elnöke, a Debreceni Búvárklub edzője foglalta össze. 

 
- Ebben a sportágban négy versenykategória van. Az uszonyos vízfelszíni úszásban a versenyző a rajt és a forduló után legfeljebb 15 métert úszhat víz alatt, a táv többi részét a felszínén kell megtennie, azaz teste egy részének végig látszania kell. Ezt a versenyszámot 50, 100, 200, 400, 800 és 1500 méteres távon, valamint a váltók számára 4x100 és 4x200 méteres távon rendezik. A néhány éve bevezetett uszonyos gyorsúszás hasonló a klasszikus gyorsúszáshoz, azzal az eltéréssel, hogy a versenyzők uszonnyal ússzák az 50, 100 és 200 méteres távokat. A búvárúszásnak két kategóriája van: a légzésvisszatartással és a légzőkészülékkel végrehajtott úszás. Előbbiben a versenyzőnek végig víz alatt kell teljesítenie a távot, utóbbiban pedig – mint ahogy a nevében is benne van – búvár légzőkészüléket használnak a sportolók.
Az idén Magyarország központi szerepet játszik a sportágban. Egy hete fejeződött be Miskolcon a junior Európa-bajnokság, ahol négy arany-, öt ezüst- és egy bronzérmet szereztek a mieink, július 30-án pedig megkezdődik a felnőtt világbajnokság Hódmezővásárhelyen.



0 Tovább

Kikaptunk a vb-ezüstérmestől

Fantasztikus hangulatban, telt ház, csaknem ezer néző előtt csapott össze egymással a magyar és a svájci strandfoci-válogatott a siófoki Coke Beachen.


A strandfoci.hu beszámolója szerint mieink alaposan meglepték a vb-ezüstérmest, az első harmadban két góllal vezettek, ám a folytatásban Meierék rutinja egyre inkább megmutatkozott. Szerencsére, bár a rekkenő hőségben fogyott a szufla, a magyar csapatot vitte előre a szíve, így a harmadik felvonásban ismét át tudta venni a vezetést, ám Spacca hosszabbításra mentette a találkozót.

A háromperces ráadásban aztán egy buta szabálytalanság után megítélt szabadrúgást Meier értékesített, így nem tudtunk visszavágni a helvéteknek a tavalyi vb-selejtezőn elszenvedett vereségért, de Fekete Viktorék így is minden dicséretet megérdemelnek, hiszen végig partiban voltak a világ egyik legjobb együttesével. A két gárda pénteken 13 órától ugyanezen a helyszínen újra megmérkőzik.

 

Barátságos mérkőzés, Siófok

Magyarország – Svájc 5-6 (3-2,0-2,2-1,0-1 – hosszabbítás után)

 

Vezette: Mészáros (segítői: Forgács, Berta, Szabó, Antal)

 

Magyarország: Ficsor – Smeló, Fekete V., Hajlinger, Besenyei. Cs.: Ábel, Berkes, Badalik, Tóth T., Kácsor (cserekapus)

 

Svájc: V. Jaeggy – Ziegler, Spacca, Meier, Schirinzi. Cs.: Pichierri, Borer

 

Gólszerzők: Fekete V. (2. perc), Besenyei (9.), Badalik (10.), Smeló (28.), Berkes (31.), ill. Meier (6., 10., 38.), Borer (17., 18.), Spacca (32.)

(strandfoci.hu)

0 Tovább

Búvárúszó-vb: Kellően motivált a magyar válogatott

Sikerre éhes magyar válogatott indul a hódmezővásárhelyi uszonyos- és búvárúszó világbajnokságon. A nemzeti csapatban a férfiaktól tizenegy versenyző kapott helyet, míg a nőknél tizenhárman kvalifikálták magukat a vb-re.



A Magyar Búvár Szövetség Uszonyos Szakbizottságának elnöke szerint, egy magyar versenyzőnek általában csak egyszer adatik meg, hogy felnőtt világbajnokságon, hazai közönség előtt ússzon, így mindenki nagyon készül a július 30-án kezdődő világversenyre.
„Utoljára 1996-ban volt magyarországi vb. A legtöbb most induló válogatott versenyzőnk akkor még kisgyerek volt. Ebben a sportágban jó eredményeket tudunk felmutatni, világbajnokaink, világcsúcstartóink vannak, ezért hazai medencében is igyekszünk a lehető legjobb eredményekkel kiszolgálni a közönséget” – mondta Kókai Dávid.
„2010 szeptembere óta minden verseny a kvalifikáció jegyében zajlott le, a vb közeledtével pedig ezzel fekszünk és ezzel kelünk. Összefoglalva: egy rendkívül motivált, sikerre éhes válogatott várja a világbajnokságot” – tette hozzá a sportvezető.
A hódmezővásárhelyi uszonyos- és búvárúszó világbajnokság első versenynapja július 30-lesz, és augusztus 6-ig tart.

A 24 fős magyar válogatott:
Férfiak: Bacher Barnabás, Balog Gábor, Danyi Gábor, Dimák Dávid, Kanyó Dénes, Keresztes Mátyás, Kosara Géza, Kövy Bence, Németh Dávid, Szenes Mátyás, Vilhelm Szilárd.


Nők: Debreczeni Hajnalka, Gurisatti Lilla, Kanizsai Lilla Károlyi Csilla, Kovács Zsófia, Lábodi Laura, Nagy Dorottya, Ócsai Dorottya, Senánszky Flóra, Senánszky Petra, Stier Lilla, Szabó Lujza, Székely Lilla.


0 Tovább

Líbia is részt vesz a világbajnokságon

A politikai és katonai válsággal sújtott Líbia is indít versenyzőt az uszonyos búvárúszó világbajnokságon – ezzel harmincra nőtt a résztvevő országok száma.

A Magyar Búvár Szakszövetség úgy döntött, hogy a három afrikai sportoló minden itteni költségét állja – jelentette be dr. Nyíri Iván, a hazai szövetség elnöke, aki a Világszövetség alelnöke is egyben.

„Az még nem tiszta számunkra, hogy a líbiaiak milyen zászló alatt vonulnak fel a hódmezővásárhelyi világbajnokságon. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság által elfogadott zöld zászló helyett az úszók trikolort hoznak, így további egyeztetések szükségesek ahhoz, hogy ezt a problémát kezeljük, de nagyon örülünk, hogy vendégül láthatjuk az afrikaiakat” – mondta a sportvezető.

A hódmezővásárhelyi uszonyos és búvárúszó világbajnokságon Líbiával együtt harminc ország versenyzői vesznek részt, Magyarországot egy 24 fős magyar válogatott képviseli.
A vb július 28-tól augusztus 7-ig tart.

0 Tovább

Búvárúszó-vb - Kanyó Dénes az edzések minden percét élvezi

Négy számban indul a hódmezővásárhelyi uszonyos- és búvárúszó világbajnokságon Kanyó Dénes. A kétszeres Világjátékok-résztvevő, felszíni úszásban (200 m, 400 m) és búvárúszásban (400 m, 800 m) is megmérettetik a július 28-án kezdődő világversenyen.

 - Jó pár világverseny van mögöttem, de az idei vb-n való indulással nagy álmom válik valóra. Hazai medencében, olyan környezetben versenyezhetünk, ahol nagyon szeretik ezt a sportágat. Fantasztikus lesz - mondta a 35 éves sportember, akinek több tanítványa is indul a vb-n.
- A néhai edzőm, Gyémánt Imre bácsi is büszke lehetne a fiataljainkra. Minden erőmmel azon vagyok, hogy a saját edzéseimen kívül a tanítványaim a legjobb képzést kapják. Egyesületünk, a szegedi Muréna Úszó és Búvárklub 1972 óta minden világbajnokságon indíthatott versenyzőt. Idén velem együtt öten leszünk - mondta büszkén Kanyó.
- A felkészülés hajrájában vagyunk, úgy érzem, hogy a lehető legjobb formámat tudom mutatni a vb-n. Az edzések minden percét élvezem, és stopper is egyre jobb időt mutat. Bízom benne, hogy a válogatott, és a szervezők is jelesre vizsgáznak a 16. uszonyos- és búvárúszó világbajnokságon - tette hozzá a világbajnok.

A szegedi Muréna UBK kiválósága a 2009-es szentpétervári világbajnokságon 200 méteres felszíni úszásban lett aranyérmes, mindkét alkalommal, amikor kijutott a Világjátékokra, éremmel tért haza. 1997-ben a finnországi Lahtiban a 4X200-as váltó tagjaként ezüstöt, 2009-ben Kaohsiungban pedig 400 méteres felszíni úszásban bronzérmet nyert, az idei vb lesz a nyolcadik világbajnokság, amelyen elindul.
A hódmezővásárhelyi vb-n, 29 ország több mint 300 sportolója vesz részt, a magyar válogatottban pedig 24 versenyző kapott helyet.

0 Tovább

Egyelőre nincs kvóta a taekwondósoknál

Az első olimpiai kvalifikációs versenyen egyik magyarnak sem sikerült kvótát szereznie.

Az azerbajdzsáni Bakuban négy magyar indult az összevont súlycsoportos WTF-taekwondo vb-n. Tóth Balázs (+80 kg), Sikesdi Krisztina (49 kg) és Kotsis Edina (57 kg) egy-egy győztes meccs után vereséget szenvedett a súlycsoportjában, míg Juhász Attila (68 kg) az első körben kikapott.


Ebben a sportágban két olimpiai kvalifikációs versenyt rendeznek, így még a január végi európai kvalifikáción van esély a londoni kvótaszerzésre. Az európai kvalifikációs versenynek Kazany ad otthont.


0 Tovább

Megállíthatatlan a Goldwin

Pénteken még csak a viharos szél zavarta a csapatokat a Nemzeti Strandlabdarúgó Liga első fordulójában a siófoki Coke Beach-en, szombaton viszont többször is rázendített az égi áldás, a kora esti meccseket kellemetlen, hűvös időben, zuhogó esőben küzdötték végig a játékosok – tudósít a stradfoci.hu

A bajnokság második napján mutatkozott be a mostoha körülmények között is kitartó közönségnek a Football Factor és a Szász Therm együttese, méghozzá felemás sikerrel, hiszen mindkét gárda egy-egy győzelmet és vereséget könyvelhetett el.
A homokon újonc Siófok továbbra is pont nélkül áll, míg a címvédő, már most toronymagas favoritnak számító címvédő, a Goldwin Pluss folytatta menetelését és egyedüli veretlen együttesként vezeti a tabellát.

 NSL, 1. forduló, szombati eredmények:

Bonyhád BSC – BFC Siófok 5-2 (1-0,1-1,3-1)

Gólszerzők: Czinkon 2, Máté R. 2, Varga, ill. Gerván, Takács

 

Goldwin Pluss – Football Factor 8-5 (2-1,3-4,3-0)

Gólszerzők: Fekete V. 3, Fekete T. 2, Ughy 2, Biczi, ill. Zoufal 2, Csopaki 2, Molnári

 

Szász Therm - Siva Mont-Ugraiimre 2-1 (0-0,1-1,1-0)

Gólszerzők: Szente, Móra, ill. Frank T.

 

Football Factor – Bonyhád 4-3 (1-0,1-1,1-2 - büntetőkkel 1-0)

Gólszerzők (a rendes játékidőben): Piroska, Baranyai, Csopaki, ill. Dénes, Miklós, György


Siva Mont-Ugraiimre – BFC Siófok 4-2 (1-0,1-1,2-1)

Gólszerzők: Frank T. 2, Pázsit, Béres, ill. Krizbai, Takács


Goldwin Pluss – Szász Therm 8-2 (1-1,1-0,6-1)
Gólszerzők: Besenyei 2, Fekete T. 2, Ughy 2, Bódis, Somodi, ill. Szente, Móra

 

Az állás:

    Goldwin Pluss 9 pont

    Siva Mont 6

    Bonyhád 3 (11-10)

    Szász-Therm 3 (4-9)

    Football Factor 2

    Siófok 0



0 Tovább

WTF-taekwondo: Olimpiai selejtező magyar résztvevőkkel

Négy magyar indul az összevont súlycsoportos olimpiai kvalifikációs WTF-taekwondó világbajnokságon. A bakui világversenyen súlycsoportonként három olimpiai kvóta talál majd gazdára (az egyes kategóriák érmesei szereznek olimpiai indulási jogot).


Az Azerbajdzsánban induló magyar válogatottban Tóth Balázs (+80 kg), Juhász Attila (68 kg), Sikesdi Krisztina (49 kg) és Kotsis Edina (57 kg) kapott helyet – a verseny csütörtöktől vasárnapig tart.
A nehézsúlyú Tóth Balázs teljesen felépült és jó formában várhatja a küzdelmeket. Világbajnoki bronzérmes versenyzőnk egy térdműtéten esett át, és a közelmúltban váltott súlycsoportot is.
„A nehézsúlyúak között a többet mozgó, technikásabb taekwondósok közé tartozom. Direkt az olimpiai selejtező miatt döntöttem korábban úgy, hogy felfelé váltok súlycsoportot. Bízom benne, hogy a széles technikai repertoáromat tudom majd kamatoztatni” – nyilatkozta a jelenleg legeredményesebb magyar taekwondós.

0 Tovább

Búvárúszó-vb: A szövetség elnöke négy magyar érmet remél

A sportág egyik legnagyobb világversenyének megszervezésére készül a Magyar Búvár Szakszövetség. Július 30-án kezdődik és augusztus 6-ig tart a 16. uszonyos- és búvárúszó világbajnokság, amelyen 29 ország több mint 300 versenyzője vesz részt.


Dr. Nyíri Iván, a magyar szövetség elnöke szerint jó ütemben haladnak az előkészületek. "Szerdán a szervezőkkel és az önkéntesekkel főpróba volt Hódmezővásárhelyen, a cél az, hogy a világbajnokságra érkezők semmiben se szenvedjenek hiányt. Remélhetőleg válogatottunk is jól szerepel majd a sportág idei legnagyobb versenyén. Több világbajnokunk és világcsúcstartónk van, így úgy gondolom, hogy négy magyar érem megszerzése reális cél lehet" - mondta a sportvezető, aki a Búvár Világszövetség (CMAS) alelnöke is egyben.


A hódmezővásárhelyi világbajnokságon a magyar színeket huszonnégy versenyző képviseli majd.
Az idei vb-t eredetileg a Kolumbiában bonyolították volna le, de a dél-amerikaiak január 31-ig nem teljesítették a pályázatban vállaltakat. A nemzetközi szövetség ezután elvette a rendezés jogot Kolumbiától és ismét kiírta a pályázatot, amit Hódmezővásárhely nyert el.

0 Tovább

Balzsay Károly világbajnoki címért bokszol augusztusban

Balzsay Károly augusztus 26-án világbajnoki címért bokszol Ukrajnában. A korábbi nagyközépsúlyú profi ökölvívó Donyeckben, a WBA világbajnoki övéért lép kötelek közé az ukrán Sztaniszlav Kastanov ellen.


- Látom a célt, és ez nagyon jó - mondta az [origo]-nak a WBO volt világbajnoka, aki a hétvégén Hamburgba megy, és ott készül a címmeccsre.
Balzsay szerint a profik között eddig veretlen ellenfelének – a hazai környezet ellenére – semmivel nincs nagyobb esélye a győzelemre, mint neki.
- Ez jelenleg egy betöltetlen világbajnoki cím. Minden nyitott. A májusra tervezett Európa-bajnoki címmérkőzés előtt 14 hetet edzettem, és miután kiderült, hogy elmarad, nem eresztettem le, szinten tartottam magam, így edzőmmel, Michael Timmel nem a nulláról kezdenünk a felkészülést – nyilatkozta Universum Box-Promotion öklözője.
Balzsay riválisa 26 éves, 185 cm magas bunyós eddigi 28 mérkőzéséből mindet megnyerte, ebből tizenötöt KO-val.

Fotó: Császár Attila

0 Tovább

Ejtőernyős célbaugrás: Válogatottunk Világkupát nyert Szlovéniában

Fantasztikus magyar siker az ejtőernyős célbaugrók idei második Világkupáján. A szlovéniai Bledben a magyar csapat ugyanis aranyérmes lett.


A Bánszki Tamás, Réczi Attila, Varga Tamás, Orsy Lászó, Hirschler Gábor összeállítású válogatott mögött a csehek végeztek a második helyen, míg az olaszok lettek a bronzérmesek. Egyéniben Bánszki Tamás ezüstérmet szerzett, míg az ifjúsági korosztályban Olenyik Roland harmadikként zárt.

„Jó formában van a válogatott. Az első Világkupáról is érmet hoztunk haza, akkor harmadikként zárt a csapat. Szlovéniában nehezebb helyzetben voltunk, hiszen 19 ország 37 csapata vett részt a viadalon” – nyilatkozta Asztalos István, a magyar válogatott edzője.

Csapatunk a Világkupa-sorozat 3. állomásán nem indul, ugyanis a Brazíliában megrendezendő Katonai Világjátékokra készül.

0 Tovább

Fallabda: Magyar bronzérem Réunion szigetén

Krajcsák Márk bronzérmet szerzett a Réunion Openen. A magyar fallabdázó eddig egyszer lépett pályára a Madagaszkártól keletre található szigeten megrendezett versenyen, akkor az első körben kiesett, így most sokat lépett előre a rangos viadalon.


A kétszeres Világjátékok-résztvevő Krajcsák az első körben a dán Kristian Forst ellen kezdett, és egy küzdelmes meccsen 3-2-re győzött, majd a francia Yann Perrint verte 3-0-ra. Az elődöntőben aztán három szettben kikapott a későbbi győztes egyiptomi Mohamed El Shorbagytól.

Krajcsák meccsei a Réunion Openen:

Krajcsák - Kristian Forst (Dánia) 3-2 (11-8, 11-8, 8-11, 5-11, 11-2)

Krajcsák - Yann Perrin (Francoiaország) 3-0 (13-11, 11-8, 11-7)

Krajcsák - Mohamed El Shorbagy (Egyiptom) 0-3 (5-11, 9-11, 11-13)

A 2011-es Réunion Open érmesei:

1. Mohamed El Shorbagy (Egyiptom)

2. Thierry Lincou (Franciaország)

3. Krajcsák Márk (Magyarország)

0 Tovább

Strandfoci - Indul a szezon!

Elindult a nevezés az idei Nestea Grand Prix-sorozatra. A szervezők ezen a nyáron összesen négy selejtezőtornát bonyolítanak le. A jelentkezőknek választaniuk kell Fonyód, illetve Balatonlelle között.


Először július 9-10-én várják a csapatokat, mindjárt az előbb említett dél-balatoni "turnéra". Fonyód immár évek óta otthont ad a kvalifikációs viadaloknak, a Sándortelepi Szabadstrand méltán népszerű nemcsak a nyaralók, hanem a strandfocisták között is, kulturált kiszolgáló helyiségekkel. Jó választás azonban a balatonlellei Napfény Strand is, amely az elmúlt esztendőkben a Szuperdöntők helyszíne volt.

A fehér homokos, tengerparti feelinget keltő terület igazi paradicsom a családok számára, vagyis a kísérők is garantáltan jól érzik magukat. Július 23-24-én a százhalombattai strandra költözik a sportág utazó cirkusza. Utoljára két éve jártak itt a homokfoci szerelmesei, akkor hűvös, viharos időben kellett játszaniuk, most remélhetőleg nagyobb szerencséjük lesz az időjárással. A helyszín előnye hangulatos mivolta mellett a főváros közelsége. Július 30-31-én a siófoki Coke Beach-en, a Nemzeti Strandlabdarúgó Liga küzdelmeinek is otthont adó, hatalmas népszerűségnek örvendő megastrandon zárul a selejtező.

A Balaton nem hivatalos fővárosának legpörgősebb helyét aligha kell bemutatni a nagyközönségnek, nem véletlenül nevezik egyes beszámolók "kis Floridának". Az augusztus 5-7-ig megrendezendő nagydöntőbe a nyolc legtöbb pontot gyűjtött együttes jut be. Fontos adalék, hogy a helyszínenként 28 ezer forint +ÁFA-s nevezési díj ellenében a sportélmény mellett két hivatalos strandfocilabdával is gazdagodnak a csapatok! További részletek a www.strandfoci.hu oldalon.

0 Tovább

Ejtőernyős célbaugrás: VK-bronzok Ausztriából

Dobogós helyezésekkel kezdték a VK-sorozatot a magyar ejtőernyősök. A mieink két bronzéremmel zártak az idei első ejtőernyős Világkupán.

Az ausztriai Thalgauban a célbaugrók között Varga Tamás harmadik lett. A magyar versenyzőt egy osztrák és egy olasz ejtőernyős előzte meg – tudtuk meg Asztalos Istvántól, a magyar válogatott edzőjétől.

Az Orsy László, Bánszki Tamás, Kollár Gábor, Réczi Attila, Varga Tamás összeállítású magyar válogatott is bronzérmes lett. A Világkupát az olaszok nyerték meg, a szlovénok, és a mieink előtt.

0 Tovább

Hat éremmel zárták a tavaszi szezont a kick-boxosok

Az olaszországi Riminiben zárták le a tavaszi szezont a magyar kick-boxosok. A BestFighter elnevezésű Világkupán Király István, a Halker-KiralyTeam vezetője a magyar versenyzőknek megengedte, hogy csak a Grand Champion kategóriában induljanak, azaz a mieink a saját súlycsoportjukban nem léptek küzdőtérre.

A férfiaknál meggyőző magyar fölény alakult ki a hajrára, a legjobb négyben ugyanis csak csepeliek jutottak be. Végül Jároszkievicz Krisztián győzött megelőzve Imre Tamást, és a két bronzérmest, Veres Richárdot és Gömbös Lászlót. A nőknél egy érmet szereztek a magyarok: Kádas Adrienn a harmadik helyet szerezte meg a Grand Champion kategóriában. A hatodik érmet a magyar férfi csapat szerezte meg, miután a második helyen zárt.

0 Tovább

Táncsport - A világranglista-éllovas László-Mikes duó képviseli Magyarországot a Savarián

A hétvégén 46. alkalommal rendezik meg a Savaria Nemzetközi Táncversenyt Szombathelyen. A június 11-i esemény budapesti sajtótájékoztatóján – amelyet a Magyar TáncSport Szakszövetség szervezett – elhangzott, hogy Magyarország legrégebbi és legpatinásabb táncsportos eseményén idén az IDSF Tíztánc Világkupa lesz a főverseny.


Mikes Anna és László Csaba

A VK-n a világ elitjébe tartozó párosok vesznek részt, a magyar színeket a tíztánc világranglista-éllovas László Csaba és Mikes Anna képviseli. A tíztánc a legösszetettebb versenykategória a táncsportban, hiszen itt az öt latintáncon kívül (szamba, cha-cha-cha, rumba, paso doble, jive) a standardtáncokat (angolkeringő, bécsi keringő, slowfox, tangó, quickstep) letáncolják több körben a párosok.

A Savariáról

Az első Savaria Nemzetközi Táncversenyt 1966-ban rendezték meg, azóta a táncsport legjobb versenyzői minden évben szigorú szakmai zsűri előtt mutatják be latin, illetve standard táncokból szerzett tudásukat, felkészültségüket. A rendezvény négy évtizedes múltja méltán vívta ki a szakmai körök elismerését, s tette Szombathelyt nemzetközi szinten elismertté. A vasi megyeszékhelyen a tánckultúrára nevelés már óvodás korban kezdődik. A tüzes ritmusoknak, a táncosok közötti tökéletes összhangnak, gyönyörű táncruháknak és kecses mozdulatoknak köszönhetően a nagyobb befogadóképességű helyszín ellenére is mindig teltház előtt zajlik a rendezvény.

A magyar párosról

László Csaba és Mikes Anna többszörös standard- és tíztánc magyar bajnok. A szentesi Szilver TSE versenyzői 2010-ben tíztáncban a világbajnokságon és az Európa-bajnokságon is dobogóra álltak, mindkétszer bronzéremmel zártak, 2009-ben pedig Világjátékok-résztvevők voltak. Jelenleg vezetik a tíztánc világranglistát. Anna és Csaba 2007 júniusa óta versenyeznek együtt, és a magyar táncsport meghatározó alakjai.

Fotó: Vörös Nándor

0 Tovább

Az olasz Genova is Budapest ellenfele lesz

Budapesten kívül Fokváros, Wroclaw és Genova adta be a pályázatot a 2017-es Világjátékok megrendezésére. Korábban úgy volt, hogy Moszkva is kandidál, de az oroszok végül nem adták be a pályázatot – mondta el Szántó Éva, a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) főtitkára a nem olimpiai sportágak magazinjában, amelyet havonta a Sport1 Tv sugároz.

Szántó Éva szerint Budapestnek jó esélyei vannak. „Úgy gondolom, hogy komoly pályázatot sikerült beadnunk. A pályázó városok közül Budapest az egyedüli főváros, olyan méretű, hogy gond nélkül otthont tud adni egy ilyen rangos sporteseménynek, de ugyanakkor mégis emberi léptékű az egész” – mondta a sportvezető, aki elárulta, hogy várhatóan júliusban érkezik egy szemlebizottság a Világjátékok Nemzetközi Szövetségétől (IWGA), a végső döntést pedig év végén hozzák meg.

A Világjátékok programján az olimpián kívüli sportágak szerepelnek, és mindig a nyári ötkarikás játékokat követő évben rendezik meg. Legutóbb, 2009-ben Kaohsiung (Tajvan) adott otthont a sporteseménynek, míg 2013-ban a kolumbiai Cali lesz a házigazda.   

Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat

0 Tovább

Kormánygaranciát kapott a Világjátékok pályázata

Megadta a garanciát a magyar kormány a 2017-es Világjátékok pályázatához, így Budapest és Gödöllő közösen kandidál az eseményre. A kormány hatmilliárd, Budapest kétmillárd forintos garanciát vállalt az olimpián kívüli sportágak közös világversenyének hazai rendezéséért.

Az elmúlt hónapokban a Nemzeti Sportszövetség és partnere, a PricewaterhouseCoopers hatalmas energiát mozgósított a pályázati anyag megírásáért, és még az utolsó napokban is dolgoztak az anyagon. A dokumentum ismeretében a kormány keddi ülésén megadta a garanciát, mely a jelentkezés feltétele volt. A leadási határidő május 31-én éjfélkor jár le, így Szántó Éva, a Nemzeti Sportszövetség főtitkára még kedden Düsseldorfba utazott, ahol átadja a pályázatot Joachim Gossownak, a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) ügyvezető igazgatójának.

- Nem szeretnénk a célegyenesben elveszíteni a küzdelmet – mondta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, az elutazás előtt tartott sajtótájékoztatóján Szántó Éva. – Esélyeinket a jó pályázati anyagra és a magyar sportban meglévő hatalmas szaktudásra alapozzuk. Tudomásunk szerint Fokváros, Moszkva és Wroclaw pályázik még az eseményre.

 

- Budapest számára racionálisan elérhető cél a Világjátékok sikeres megrendezése – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón Dr. Szeneczey Balázs, Tarlós István főpolgármester kabinetfőnöke. – Soha nem volt még ilyen sok sportágat felvonultató világesemény Magyarországon, és ez jó ajánlólevél lehet egy esetleges későbbi olimpiai kandidáláshoz is. Nagy siker, hogy főpolgármester úr is sikeresen integrálta a frakciókat az ügy kapcsán, hiszen minden párt egyhangúlag támogatta a rendezést, mely mellé most nagy örömünkre a magyar kormány is odaállt.

 

A beérkezett kandidálások technikai elemzése után június végén értékelő bizottság érkezik Budapestre és Gödöllőre, véleményük és az írásos pályázat alapján döntenek arról, hogy melyik város kap lehetőséget. Végeredmény idén november-december tájékán várható.

 

(Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat)

0 Tovább

Pécs rendezheti a 2014-es egyetemi és főiskolás birkózó világbajnokságot

Újabb világverseny házigazdája lesz Magyarország: a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség (MEFS) sikerrel pályázott a 2014-es egyetemi és főiskolás birkózó világbajnokság rendezési jogára.


A MEFS az elmúlt huszonöt évben 10 világbajnokság házigazdája volt, legutóbb a kézilabdázók és az evezősök legjobbjai versengtek Magyarországon, 2014-ben pedig a birkózókat láthatja vendégül Pécs városa.

Erről az egyetemi és főiskolás sport világszövetsége, a FISU végrehajtó bizottságának lausanne-i ülésén döntöttek, ahol dübörgő taps fogadta a magyar prezentációt, melyet Hédi Csaba, a MEFS főtitkára, és Bachmann Bálint, a pécsi egyetem műszaki karának dékánja tartott.

(Csurka Gergely)


0 Tovább

Célegyenesben a 2017-es Világjátékok pályázata

Vállalta a 2017-es Világjátékok pályázatához szükséges garanciát a Fővárosi Önkormányzat. A döntéssel komolyan nőtt az esélye annak, hogy hat év múlva Budapest és Gödöllő közösen adjon otthont a nem olimpiai sportágak világeseményének.

 

A Fővárosi Közgyűlés 30 igen és 2 tartózkodás mellett szavazta meg az előterjesztést, mely már a pályázati anyag ismeretében 2 milliárd forintos garanciát tartalmaz a Világjátékok rendezésére. Ezt sikeres kandidálás esetén négy éven keresztül, több részletben biztosítja a Főváros, de amennyiben a Magyar Kormány nem adja meg a szükséges, hatmilliárdos garanciavállalást, úgy a Főváros garanciavállalása is semmis.

 

A 2017-es Világjátékok pályázatát a Nemzeti Sportszövetség állította össze, melynek hangsúlyos eleme, hogy a profik versenye mellett minél több civilt vonjanak be a sportéletbe a rendezvény segítségével. A pályázat leadási határideje 2011. május 31.

 

- Nagyon komoly munkán vagyunk túl – hangsúlyozta Dr. Gémesi György, az NSSZ elnöke. – A pályázatot a PricewaterhouseCoopers segítségével állítottuk össze. A Fővárossal kiváló az együttműködés, melynek köszönhetően végül a képviselők támogatásukról biztosították a pályázatot, és bízunk abban, hogy az utolsó akadály is elhárul, amennyiben a Magyar Kormány is garanciát nyújt a kandidáláshoz.

 

A Nemzeti Sportszövetség vezetője kiemelte: ez lehet az első olyan magyarországi világesemény, ahol több sportág képviselői mérik össze tudásukat egyszerre, és a kiadások mellett komoly bevételekkel is számolhat az ország. – Pesszimista becslések alapján is 2,6 milliárd forint folyik vissza az államkasszába az elsődleges bevételekből, 2 milliárd a másodlagos bevételekből, és nagyjából egy Hungaroring méretű rendezvénynek megfelelő indirekt bevétellel számoltunk a pályázati anyagban. Nem beszélve annak hozadékáról, hogy az eseményről várhatóan ezer médium számol be világszerte – tette hozzá Dr. Gémesi György.

 

Info: Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat

Fotó: tarlosistvan.com

0 Tovább

Szumó - Újraválasztották az elnököt

A szumósok tisztújító közgyűlésén újraválasztották Kollárik Mihályt, a magyar szövetség elnökévé. Kollárik, aki egyben az Európai Szumó Szövetség elnöke (ESU), és a világszövetség (ISF) alelnöke is, újabb 5 évig irányítja a magyar szövetséget.

Társelnökként, Lacza Ádám Illés (a Budajenői Birkózó Klub Se alelnöke, és a Magyar Kempo Szövetség elnöke) segíti Kollárik hazai munkáját, a két korábbi alelnököt, Elek Sándort és Tar Mihályt, egyhangú szavazással választották újra. A szövetség elnöksége kilenc fővel tevékenykedik a továbbiakban. Új tagként Zsigmond Sándor, Vancsik József és Kacsó Péter került be az elnökségbe.

A Felügyelő Bizottság új elnökének dr. Kéri Tamást választotta meg a közgyűlés, kiemelt fontosságú célként a 2012-es Európa-bajnokság megszervezését és megrendezését tűzte ki maga elé grénium.

0 Tovább

3 millió 105 ezer 245 sporttevékenységet végeztek a 21. Kihívás Napján!

A Magyar Szabadidősport Szövetség szervezésében 21. alkalommal bonyolították le a Kihívás Napját. Az eseményen települések versenyeztek – a lakosság létszáma szerint – hét kategóriában.


A sportrendezvény versenyirodájának adatai alapján az idei Kihívás Napján 3 millió 105 ezer 245 sporttevékenységet végeztek az ország településein. Salga Péter főszervező szerint sikeres volt az idei Kihívás Napja, amelyen 135 település és 4 kistérség vett részt. Az esemény honlapján a központi helyszínről (a budapesti Halassy Olivér Sportközpontból) élő internetes közvetítés volt olyan népszerű programokról, mint Südi Iringó táncórája, vagy Varró Gyula munkahelyi tornája, de volt hip-hop táncóra, tipegő torna és zumba aerobic is.

A www.kihivasnapja.hu–n egyébként több száz fotó árulkodik az országos szabadidősportos rendezvény jó hangulatáról.

A legsportosabb települések hét kategóriában:

Kategória   – település

  1. – Hernádszentandrás
  2. – Hantos
  3. – Bükkábrány
  4. – Nyíradony
  5. – Dévaványa
  6. – Szekszárd
  7. – Székesfehérvár
0 Tovább

Két ezüst, egy bronz Montenegróban

Három érmet szereztek a magyarok a 23. Ejtőernyős Adria Kupán. A montenegrói Barban megrendezett nemzetközi versenyen egyéniben Orsy László második, a Világjátékok-győztes Asztalos István pedig harmadik lett.


A csapatverseny eredményhirdetése

A Bánszki Tamás, Réczi Attila, Orsy László és Asztalos István alkotta magyar kvartett a csapatversenyben végig vezetett, de az utolsó körben az oroszok előztek és megnyerték az Adria Kupát a mieink előtt, így Asztalosék a dobogó második fokára állhattak fel.

„Ideális körülmények között megrendezett idénynyitó volt, sajnos a szélviszonyok megváltoztak az utolsó körre, ezt az oroszok jobban megoldották. Mostantól a június első hétvégéjén megrendezendő ausztriai Világkupára készülünk” – nyilatkozta a 2005-ös duisburgi Világjátékok aranyérmese, Asztalos István.

 

 

 

 

0 Tovább

Trabant-tolás, traktorhúzás és asszonycipelés is lesz az idei Kihívás Napján

Hódít a zumba – és ez meglátszik a 21. Kihívás Napja programján is. A latin ritmusokra épülő, könnyen tanulható fitnessprogram több településen is megmozgatja majd a sportolni vágyókat május 18-án.


 

A Magyar Szabadidősport Szövetség által megrendezendő Kihívás Napja a legnépszerűbb és legnagyobb szabadidősportos megmozdulás. Az eddig benevezett 135 településen több mint 1,5 millió ember találkozhat a sportolás mozgás élményével.

Az esemény honlapján (www.kihivasnapja.hu) idén szinte folyamatosan élő, internetes televíziós közvetítés keretében, értékadó sportemberek vezetésével mozgásos órákat sugározunk, melyhez bárhol lehet csatlakozni, ahol internet elérés van.

Nem lehet akadálya tehát annak, hogy helyben zumba, hastánc, aerobik stb. oktató hiányában nyílt órák legyenek. A NAP szervezői közel viszik e programokat az érdeklődőkhöz, és nem csak a Kihívás Napja településeken!

Érdekesebb központi programok megyékre bontva:

Baranya megye

Nagynyárádon éjféltől teremfocival várják az érdeklődőket a sportcsarnokban, majd az iskolába érkező gyerekeket reggeli tornával készítik fel az első órára. 11 órától lufis örömtáncot lejtenek, táncversenyt hirdetnek léggömbökkel. Keszü lakói éjfélkor zseblámpás túrára indulnak, visszatérve a Közösségi Házban ping-pong, csocsó, kosárra dobás, lábtengó várja őket. Napközben nordic walkingra, babakocsis falusétára, kötélhúzásra is lehet jelentkezni. 19 órától „Tour De Keszu” kerékpáros körverseny indul a település területén.

Békés megye

Dévaványa közös tornának és sétának, a különféle labda-, és ügyességi játékoknak, szenteli a napot. Délután 17 órakor a település teljes görkorcsolyával járják be a helyiek. Kardoskút fáklyásfutással kezdik éjfélkor a programot, napközben népi játékokkal, ügyességi vetélkedőkkel folytatódik a sportnap, este 20:45-től levezető tornával zárják az eseményt. Végegyházán munkahelyi testnevelés keretein belül kaszáló, kapáló versenyt, favágó olimpiát, traktorhúzást, talicskatolást és egyéb erőpróbákat hirdettek az önkormányzat udvarára.

Borsod-Abaúj Zemplén megye

Ónod focival, asztalitenisszel, kézilabdával, tollaslabdával, rönkhajító versennyel, íjász bemutatóval, várfutással és lufi taposó versennyel készül e jeles napra.  Hernádszentandráson a település minden korosztályának készülnek színes programokkal: nyugdíjas torna, „Minimotor” verseny az óvodásoknak, Baba- Mama percek, akadályverseny kutyáknak és gazdáiknak, izompárbaj asszonycipeléssel, a nap lezárásaként pedig táncversenyt szerveznek. Cigánd lakosainak és a Bodrogközi Kistérségben élőknek Katus Attila tart alakformáló és erősítő tornát 12 órától. Kazincbarcikán, a városi sporttelepen közös torna, futás, játékos versengések, valamint térítésmentes úszás a program. Serényfalván szerveznek utcaseprést, rókavadászatot, kispályás focit lányoknak és fiúknak, táncversenyeket. Bükkábrányban az éjjeli futballmérkőzéseket és csocsó, darts bajnokságokat, reggeli torna és vetélkedők követik. 13 órától „Traffipaxos futás”-t és görkorcsolyás ügyességi versenyt szerveznek. A nap folyamán lesz még kerékpártúra, táncház, paintball, pilates torna, sor- és váltóversenyek.

Budapesten a IV. kerületben a Ifjúsági Sporttelepen (Bp. IV. Tábor u. 24.) a diákoknak szervezett vidám ügyességi játékok, kispályás labdarúgás, floorball torna mellett egész napos szenior egészségprogram (torna, rekreációs séta, gyaloglás, kocogás, nordic walking, park-tájfutás) látogatható. A Halassy Olivér Sportközpontban (Bp. IV. Pozsonyi u. 4/c.) 09.00 órától 20 óráig lakossági sport, miközben 9 és 14.15 között minden egész órában 15 perces zenés gimnasztikán vehetnek részt az érdeklődők.

Csongrád

Szentes kistérségben aktivizálták az iskolákat, óvodákat, ahová mindenki kerékpárral, rollerrel vagy futva érkezik. A nap folyamán ugrókötelezés, labdás sorversenyek, zenés tornák, táncház, görkorcsolya szerepelnek települések programjában.

Fejér megye

Polgárdi fáklyás futással kezdi a napot. Megmozgatják az iskolásokat, óvodásokat és a felnőtteket is. Egész nap elérhető a ping-pong, csocsó, biliárd. A foci pályán torna, aerobic, kick-box és ÖKO sátor várja a település lakóit. Óvodában kincskeresés, gyerekhordás, babakocsi toló verseny lesz a program. Székesfehérvárott áloműző bemelegítéssel készülnek fel az egész napos sportolásra, amit éjszakai fürdőzés, nordic walking gyaloglás, görkorcsolyázás, gördeszkázás, ketrecfoci követ. Napközben csörgőlabdával, aquafitnesszel és grundbirkózással is megmozgatják a sportot kedvelőket, de további programok is akadnak szerte a városban. Úrhidán az iskolába, munkába igyekvőket már a buszmegállókban megtornáztatják, délután pedig hagyományőrző programokkal várják a mozogni vágyókat.

Hajbú Bihar megye

Vámospércsen asztalitenisszel indul a nap, ami egészen estig eltart. A Városi Sporttelepen táncház, váltó- és sorverseny, görkorcsolya, az iskolákban torna várja az érdeklődőket. Debrecenben több mint 20 helyszínen zajlanak a sor- és váltóversenyek, labdajátékok, futó- és fogójátékok, kötélhúzás, zenés tánc és aerobic órák.

Heves megye

Gyöngyös programjai között villanyfényes foci meccsek, óvodások és iskolások futóversenye, aerobic, tánc, úszás, labdajátékok, gyalogtúrák és családi sportvetélkedők szerepelnek.

Pest megye

Dabason éjszakai biciklitúra és futóverseny, hajnali úszás szerepel a programban. Ebéd helyett pedig városnéző biciklitúrát szerveznek. A nap többi szakában is ajánlják a tollaslabdát, vízitornát, ping-pongot, görkorcsolyát és labdajátékokat.

Somogy megye

Siófokon a Városi sportcentrumban TRX, aerobic, karate és floorball bajnokság várható. A kistérségi települések általános iskoláiban zenés tornát, futóversenyeket, labdás játékokat és túrákat szerveznek a diákoknak é tanároknak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Gégény településen a nagy érdeklődésre való tekintettel napról napra változik a program, de biztosan lesz munkahelyi, nyugdíjas és baba- mama torna, labdajátékok, vetélkedők tanárok- diákok között, a polgármesteri hivatal dolgozóinak és a polgárőröknek. A Zumba aerobic sem maradhat ki a lakosok megmozgatásából.

Tolna megye

Attala az ünnepélyes megnyitó után babakocsi toló versenyt és óvodásoknak szóló vetélkedőt hirdet. Ebéd után pedig folyamatosan indítják a ping-pong, tollaslabda, kidobó, strandröplabda, hullahopp, kispályás foci versenyeket, játékokat. Kora este Zumbázni tanítják a szépkorúakat és a táncházzal zárják a napot.

Vas megye

Ivánc község éjszakai focival és fáklyás futással indítja a napot éjfélkor. A program több helyszínen zajlik, amelyben szerepel Szkander verseny, Zumba aerobic, erősítés, kötélhúzás, tűzoltási gyakorlat, zenés csoporttánc, mezei futás, trambulin, zsákbafutás, „Adj király katonát”, váltó- és sorversenyek. Csepreg kétórás biciklitúrával nyitja meg a sportnapját, amely érinti a környező településeket is. Napközben kispályás bajnokságokat szerveznek kézilabdában, labdarúgásban. Mindenkit táncra hívnak a településen 11 órától. A reneszánsz játszóházban lehetőséget kap bárki íjászkodni, lovagolni.

Veszprém megye

Szentgálon 0.00-21.00 óra között mindenkit várnak egy kis testmozgásra a településen felállított "MOCORGÓ PONTOKON". Ezen kívül lesz csordahajtás, fitt-ball, jóga, baba-mama torna és tűzugrás is.

Zala megye

Felsőrajk hajnalban kezdi meg a versengést zseblámpás focival, bújócskával és számháborúval. A reggeli bemelegítő, erősítő aerobicot pókfoci és step aerobic követi, majd zsákban futás, Trabant-tolás, beteghordás, frizbizés, baba- mama torna, sárkányeregetés és gumicsizma hajíts is várja a település lakosait.

További információ:

Magyar Szabadidősport Szövetség

Telefon: +36/1/460-6815

info@masport.hu

www.kihivasnapja.hu

0 Tovább

21. Kihívás Napja - Südi Iringó bárkit megtáncoltat

Südi Iringó lételeme a mozgás. A táncművész a korábbi évekhez hasonlóan idén is boldogan vállalta, hogy népszerűsíti a Kihívás Napját.

Az ország legnagyobb szabadidősportos rendezvényét május 18-án immár 21. alkalommal rendezi meg a Magyar Szabadidősport Szövetség olyan központi programokkal, mint például Südi Iringó táncórája, amely országos lesz, hiszen a www.kihivasnapja.hu oldalon a webtévés közvetítés során bárki csatlakozhat.

„Bízom benne, hogy sokan táncolnak majd május 18-án, de akinek nincs kedve ehhez a mozgásformához, az zumbázhat, jógázhat, vagy éppen tornázhat. A Kihívás Napja honlapján megtalálhatóak a kiemelt programok, így mindenki válogathat kedvére” – mondta versenytáncos, aki megalapította az Iringó TáncStúdiót, és többek között Szlovákiában is oktat.

A központi rendezvények Budapesten, a Halassy Olivér Szabadidőközpontban lesznek május 18-án 9-től este 7-ig.

Kihívás Napja élőben

2011. május 18.

Helyszín: Halassy Olivér Szabadidőközpont

(Budapest IV. kerület, Pozsonyi u. 4/c. )

 

A Kihívás Napja szervezői élő, internetes televíziós közvetítés keretében, értékadó sportemberek vezetésével mozgásos órákat ajánlanak a benevezett településeken élőknek és bárkinek az országban.

Csatlakozzanak hozzánk és tornázzanak, táncoljanak velünk!

 

A mozgásos órák elérhetők a www.kihivasnapja.hu oldalon, az alábbi időrend szerint:

 

09:00 - Hip-hop táncóra - Szőke Rita

09:30 - Tipegő torna - Tombi Judit

10:30 - Munkahelyi torna - Varró Gyula

11:00 - Zumba aerobic- Mezei Eszter

11:30 - Szenior torna - Katona Sándor

14:00 - Chili Salsa - Gavallér-Kormos Attila

14:30 – Tánc - Südi Iringó

15:30 - Csontritkulás elleni torna

18:00 - Hip-hop táncóra - Szőke Rita

19:00 - Jóga - Kovács Károly

0 Tovább

Kendó - Dubi aranya

A csapatverseny után Dubi Sándor egyéniben is aranyérmet szerzett a Gdyniában rendezett Európa-bajnokságon - adta hírül az MTI.

Dubi a végül bronzérmes Babos Gáborral csapott össze az elődöntőben, majd a fináléban a címvédő olasz Fabrizio Mandia várt rá, aki ellen magabiztos győzelmet aratott. Dubi ezzel 2008 után második Eb-aranyát nyerte meg egyéniben.

A magyar csapat így két arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel zárta a kontinensviadalt.

 

0 Tovább

Kendó - Európa-bajnok lett a magyar férfi csapat!!!

Fantasztikus magyar siker a 24. kendó Európa-bajnokságon Gdyniában: a magyar férfi válogatott aranyérmes lett a kontinensviadalon.

A Dubi Sándor, Dubi Attila, Babos Gábor, Váradi Ábel, Tóth Balázs összeállítású csapat a rendkívül erős mezőnyben kemény küzdelmekkel és kitartó munkával, végig összpontosítva jutott el a döntőig, ahol azt az olasz válogatottat sikerült legyőzniük.

A drámai hangulatot némileg fokozta, hogy a svájci csapattal vívott elődöntőben Dubi Attila megsérült, de a döntő mérkőzésen erején felül teljesítve megverte a kétszeres Európa-bajnok Fabrizio Mandiát, az olasz csapat kapitányát, ezzel nagyban hozzájárulva a végső győzelemhez.

Pénteken a női válogatott is kitett magáért: lányaink ezüstérmesek lettek.

(kendo.hu)

0 Tovább

21. Kihívás Napja – Országos aerobik- és zumbaórák

Eddig 135 település jelezte, hogy részt vesz a 21. Kihívás Napján, azaz május 18-án legalább 15 perces sportos programot szervez. Magyarország legnagyobb szabadidősportos rendezvényén a városok és a falvak versengnek az Ország Legsportosabb Települése címéért.

A Magyar Szabadidősport Szövetség minden nevezést fogad a Kihívás Napjára, amelyen az 1981 óta tartó rendezvénysorozaton 1587 település vett részt.

A Kihívás Napja célja, hogy a lakosság körében kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz. Nagy előnye, hogy a résztvevőknek nem kell utazniuk, helyben megszokott környezetükben mozoghatnak, sportolhatnak.

Az esemény honlapján (www.kihivasnapja.hu) idén szinte folyamatosan, élő internetes tv-közvetítés keretében, értékadó sportemberek vezetésével mozgásos órákat sugároz a Magyar Szabadidősport Szövetség, melyekhez bárhol lehet csatlakozni, ahol van internet.

Nem lehet akadálya tehát annak, hogy helyben zumba, hastánc, aerobik stb. oktató hiányában nyílt órák legyenek bárhol az országban.

0 Tovább

Egy arany, egy ezüst és egy bronz Kanadában

Mindhárom magyar induló érmet szerzett a kick-box Quebec Openen – értesítette a Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálatát a Halker-KiralyTeam Kick-box Akadémia.


Mórádi akcióban

A kanadai viadalon több mint 2000 kick-boxos lépett küzdőtérre, ahol a csepeli Mórádi Zsolt folytatta jó sorozatát, és a döntőben az amerikai Raymond Danielset legyőzve aranyérmes lett a középsúlyban.

Mórádin kívül a másik két magyar kick-boxos is felállhatott a dobogóra: a nehézsúlyban indult Jároszkievicz Krisztián ezüstérmet szerzett, Gömbös László könnyűsúlyban pedig harmadik lett.

 

A magyar érmesek:

Arany

Mórádi Zsolt (középsúly)

Ezüst

Jároszkievicz Krisztián (nehézsúly)

Bronz

Gömbös László (könnyűsúly)

0 Tovább

Tornaóra a Parlamentben - fotók

A készülő sporttörvényről egyeztettek a Parlamentben, ahol Monspart Sarolta, a Nemzeti Szabadidősport Szövetség elnöke mindenkit megtornáztatott.

Vörös Nándor fotói:

 

 

0 Tovább

Táncsport – Eredményes hétvége

 

Több párosunk is jól szerepelt hétvégén, a különböző nemzetközi versenyeken.

A latintáncok magyar bajnokai, Andrea Silvestri és Váradi Martina (képünkön) a Ruse Openen, Bulgáriában szereztek ezüstérmet. A magyar duót csak az Európa-bajnoki bronzérmes olasz Aniello Langella, Khrystyna Moshenska kettős tudta megelőzni.

A szlovákiai Nagyszombatban Kovács László és Kelemen Erika lett második a Tyrnavia Grand Prix-n az IDSF latin versenyben. Ugyanitt a Zilahi Szabolcs György és Kovács Krisztina hatodik lett a nyolcas döntőben. Zilahiék az ifi mezőnyben aranyérmesek lettek.

A horvátországi Rijekában Alex Infusino és Czina Boglárka egy meghívásos latin versenyen vett részt és másodikként zárt.

 

0 Tovább

MTK-s dominancia a válogatottban

Kialakult az Európa-bajnokságra utazó magyar csapat a WKF karatésoknál. A válogatott jelenleg Tatán edzőtáborozik, és kedden utazik el Svájcba, ahol május 6-án kezdődik a kontinensviadal.

S. Kovács Ádám

A Világjátékok-győztes S. Kovács Ádám szerint ennek az edzőtáborozásnak a lényege, hogy tökéletesítsék a technikai és taktikai repertoárjukat. „A Szlovák Nagydíjon elért győzelmem után egy picit nehezen vettem fel a fordulatszámot, de most már alakul a formám, és bízom benne, hogy érmet szerzek a zürichi Eb-n” – mondta S. Kovács.

Az Andris Vasiljevs által irányított válogatottban jelenleg az MTK-s versenyzők dominálnak, hiszen a nyolc egyéni indulóból öten erősítik a kék-fehéreket. Az idei Európa-bajnokság küzdelmei május 6. és 8. között zajlanak a legnagyobb svájci városban.

 

 

A magyar válogatott

Kata  (formagyakorlat):

Horváth Éva (MTK)

Kumite (küzdelem):
nők

Bánházi Zsófia (Budaörs SC) 50 kg
Lassingleitner Fruzsina (Senshi) 61 kg
Metzger Sandra (MTK) 68kg
férfiak
Horváth Ottó (MTK) 60kg
S.Kovács Ádám (MTK) 67kg
Hargitay Róbert (MTK) 75kg
Grozdanov Philip (Pest-Budai SKC) 84 kg

A férfi csapat:
S. Kovács Ádám, Hargitay Róbert, Horváth Ottó, Tadissi Martial, Peller Ádám, Grozdanov Philip, Koburger Soma

0 Tovább

Magyar kick-boxosok a Szörny előtt

Profi kick-box csapatmérkőzés előzi meg Kunkli Tivadar és a 170 kilós óriás, Bob Sapp K1-es meccsét vasárnap a Papp László Sportarénában. A Magyarország-Horvátország összecsapás a magyar kezdeményezésre elindult Grand Prix-sorozat egyik állomása.


Bob Sapp

- Az ökölvívó csapatbajnokságok mintájára indítottuk útjára az új kick-box versenyszériát – mondta az ötletgazda, Dr. Leyrer Richárd, a Magyar Kick-box Szövetség elnöke. – Európában, Ázsiában és Dél-Amerikában is játszanak mérkőzéseket, az év végén Moszkvában lesz a döntő, melynek tétje 100 ezer dollár. A vasárnapi mérkőzésről 57 ország televíziós társasága ad közvetítést, abban bízunk, hogy a Grand Prix-sorozat növeli az olimpia programjára tartó sportágunk népszerűségét.

A szövetség első embere elárulta: jövőre két éves széria indul, melynek végén 2013-ban a Küzdősportok Világjátékán lesz majd a döntő. A hétvégi összecsapáson a Birics Tamás, Görbics Gábor, Szűcs Barna, Rácz Dénes, Nagy Tibor összeállítású csapatnak szurkolhat a közönség, a gála programja vasárnap 17 órakor kezdődik.

 

(Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat)

0 Tovább

Bitter élete legnagyobb lehetősége előtt áll

A híres életveszélyes versenyek magyar motoros specialistája csütörtök éjjel érkezett meg a Man szigeti TT, illetve a csapatát bemutató sajtótájékoztatóról Észak-Írországból. Bitter fogadtatása mindkét helyszínen várakozáson felüli volt.


A magyar versenyző nagyon népszerű az angol nyelvterületeken ennek megfelelően módosult az alapszerződése a Kawasaki UK által gyári támogatást élvező ír KMR csapattal. Az alapszerződés szerint az ír csapat Ryan Farquhar és Adrian Archibald többszörös TT győztesek csapattársaként először a négy híres nemzetközi versenyre NorthWest 200-ra a Manszigeti TT-re, az Ulster Gp-re és a Macau Gp-re szerződött ahol gyári kawasakival fog versenyezni.

A csapatfőnök Ryan Farquhar döntése a sajtótájékoztató után azonban megváltozott így Bitti lehetőséget kapott még 6 ír - hazánkban még kevésbé ismert - utcai versenyre, ebből kettőt Cookstown 100-at, és a Tangedree 100-at már jövő hétvégén megrendezik. A magyar versenyző népszerűségét illetve reklámértékét jól jelzi az, hogy a sajtótájékoztatók után tele volt vele a Man szigeti, és az ír sajtó vele.

0 Tovább

Meddig terhelhető egy sportoló?

Sportorvosok, edzők, terheléssel foglalkozó szakemberek cseréltek eszmét azon a konferencián, melyet a Magyar Sporttudományi Társaság és a Shiller-Diamed közösen rendezett "(Spiro)Ergometria a klinikai és a sportági gyakorlatban" címmel.



A Magyar Sport Házában tartott rendezvényen a résztvevők megismerkedhettek egy ergospirometerrel. A mobil műszer egyrészt EKG-gépet tartalmaz, másrészt spirometert, mely a vér oxigénfelvételét, az izom terhelhetőségét méri, és egy laptop segítségével azonnal fel is dolgozza az adatokat, így csökkentve a túlterheltséggel kapcsolatos kockázatokat, valamint a szív-, tüdő- és vese megbetegedések számát a sportolók körében. A műszer kerékpárral és futópaddal is használható. A gyakorlati bemutató mellett a szakterület legnevesebb előadói és a sportszakmai oldal képviselői mondták el tapasztalataikat.

A klinikai szekciót Apor Péter moderálta, megemlékezve a kezdetekről, a ’70-es évekről, amikor még pénztárgépszalagra nyomtatták ki az eredményeket. Egy perces néma felállással megemlékeztek a nemrég elhunyt Nádori Lászlóról, aki a kezdetektől fogva támogatója volt az ergometriai vizsgálatoknak.

„ Keressük a provokatív témákat, melyekben még nem alakult ki teljes egyetértés, ezen vitáknak szeretnénk teret adni – mondta a Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálatának Dr. Tóth Miklós, a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke. – A londoni olimpiához közeledve egyre nagyobb hangsúlyt kap a sportélettan és az orvoslás, remélem, hogy egységesebb elvek mentén tudnak a szakemberek dolgozni a saját területükön. Ennek érdekében azt szeretnénk, ha a konferenciát komoly műhelymunka követné, a részletek kidolgozása érdekében.”


Dr. Tóth Miklós

 

A szakmai konferencia második részében dr. Martos Éva aktív vezetésével a sportszakma (spiro)ergometriai vizsgálati eredményeit taglalták a szakemberek és mutatták be élőben Bernáth Tibor sportoló segítségével, hogyan zajlik egy vizsgálat, és milyen élettani mutatók adnak segítséget a felkészülésben, illetve a sportolók fizikai terhelhetőségében.  Az ergometriás terheléses vizsgálatokkal kimutatható, hogy a gyermek alkalmas-e sportolásra, a keringés működése az, amire ilyenkor figyelni kell – mondta dr. Szabó Tamás az NSI főigazgatója.

 

„- Egy ilyen konferencia minden oldalnak segítség – hangsúlyozta Dr. Szabó Tamás, a Nemzeti Sport Intézet főigazgatója, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, aki előadóként vett részt a rendezvényen. – Fontos, hogy a szakma objektív adatokra támaszkodhasson a terhelhetőség tekintetében, mert így könnyebben tud beavatkozni például az edzésmunkába. Nagyon pozitív, hogy minden oldal elmondhatta a véleményét, ütközhettek az álláspontok.”



Dr. Szabó Tamás

 

(MSTT Sajtó)
Fotók:  Vörös Nándor

0 Tovább

Fantasztikus magyar szereplés az Austrian Classicon

Tizenegy egyéni aranyérmet szereztek a csepeli kick-bokszosok az Austrian Classic elnevezésű viadalon.


A felnőtt csapatverseny aranyérmesei

Az innsbrucki versenyen Török Szonja, Murvai Lívia, Szabó Dorina, Sándor Cintia, Varga László, Gömbös László, Veres Alex, Tyukodi Máté, Murvai Márton és Jároszkievicz Krisztián győzött a súlycsoportjában, ezenkívül Gömbös megnyerte az open kategóriát, azaz a Grand Championt, ahol volt még egy magyar évem: Jároszkievicz Krisztián harmadik lett.

A Halker-KiralyTeam nagyságát jelzi, hogy a 28 ország 1500 versenyzőjét felvonultató Austrian Classicon mind az öt korcsoportban magyar elsőséggel értek véget a küzdelmek.

 

Eredmények

 

Férfi Grand Champion:

Aranyérem: Gömbös László

Bronzérem: Jároszkievicz Krisztián

Női Grand Champion:

Bronzérem: Nagy Henrietta

Csapatverseny:

5 aranyérem (minden korcsoport)

Egyéni küzdelmek:

11 aranyérem (Török Szonja, Murvai Lívia, Szabó Dorina, Sándor Cintia, Varga László, Gömbös László, Veres Alex, Tyukodi Máté, Murvai Márton és Jároszkievicz Krisztián)

6 ezüstérem (Berta Viktória, Kádas Adrienn, Veres Roland, Erdei Bruno, Jakus Gábor és Veres Richárd)

4 bronzérem (Berta Rebeka, Veres Mercédesz, Fürcht Fanni és Rohonczi Jenő)

Király István VI. Danos nagymester, a Halker-KiralyTeam elnöke és vezetőedzője; Peter Kruckenhauser, a verseny főszervezője; Gömbös László, a Halker-KiralyTeam versenyzője

0 Tovább

Londoni látogatás

 

Bő egy évvel a XXX. Nyári Olimpiai Játékok előtt a Magyar Olimpiai Bizottság helyszíni látogatás keretében megtekinti a jövő nyári olimpia készülő sportlétesítményeit és kétoldalú tárgyalásokat folytat a Londoni Szervezőbizottság (LOCOG) vezetőivel.

Borkai Zsolt

 

2011. április 19-én a Magyar Olimpiai Bizottság szakmai delegációja, élén Borkai Zsolt elnökkel, a 2012-es olimpia fővárosába, Londonba utazik, ahol meglátogatja a már befejezett és a készülőfélben lévő sportlétesítményeket, mint például az Olimpiai Parkot (az atlétika, úszás, vízilabda, kézilabda, kosárlabda, kerékpár, bmx és gyeplabda viadalok színhelye), az olimpiai falut, a kajak-kenu és evezős pályát, valamint a North Greenwich Arenát, amely majd a torna és a kosárlabda döntőknek ad otthont.

A munkalátogatás fő célja, hogy a MOB operatív vezetői a LOCOG vezetőivel kétoldalú tárgyalásokat folytassanak a helyszínen a magyar olimpiai csapat sikeres részvételének biztosítása érdekében.

A MOB képviselői a Hyde Parkba is ellátogatnak, ahol a nemzeti olimpiai bizottságok (tagországok) közül elsőként, megkoszorúzzák a 2005. július 07.-i londoni merénylet emlékművét.  Emlékezetes, hogy azon a napon London belvárosában merénylet történt miután előző napon Szingapúrban kihirdették, hogy az angliai főváros nyeri a 2012-es olimpiai játékok rendezési jogát.

(Magyar Olimpiai Bizottság)

Fotó: Hajdú D. András [origo]

 

0 Tovább

Táncsport – Aranyérmes lett a magyar kettős Ungváron

Magyar győzelem az Uzhgorod Openen. Az ungvári verseny nemzetközi nyílt latin kategóriájában Süttő Roland és Tombácz Anikó (Ködmön TSE) szerzett aranyérmet. Turcsány Gergely és Bendó Csilla a legjobb 24 között végzett. A Süttő-Tombácz kettős korábban még soha nem nyert IDSF-versenyen.


- Az elmúlt egy évben többször döntőztünk nemzetközi versenyeken, álltunk dobogón is, de ez az első győzelmünk, amit IDSF-versenyen értünk el. Igyekeztük kihozni magunkból a maximumot, ez sikerült. Úgy éreztük, hogy jó formában voltunk, és mindazt megmutathattuk a parketten, amin az elmúlt hetekben dolgoztunk." -  nyilatkozta Tombácz Anikó a verseny után.

0 Tovább

Meghosszabbodott a nevezési határidő 2011-es Kihívás Napjára!

 

A Magyar Szabadidősport Szövetség, a települési önkormányzatok kérését figyelembe véve úgy döntött, hogy 2011. április 28-ig kitolja nevezési határidőt.


A Kihívás Napja 1991 óta hazánk legnépszerűbb lakossági sporteseménye. Hazánkban eddig összesen 1587 település vett részt a vetélkedésben. Tavaly a versenyben részt vett falvak és városok lakói egyetlen nap alatt több mint 7 millió negyedórás testmozgást végeztek. A Kihívás Napjának célja, hogy a lakosság körében kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz. Nagy előnye, hogy a résztvevőknek nem kell utazniuk, helyben megszokott környezetükben mozoghatnak, sportolhatnak.

Bővebb információ: www.kihivasnapja.hu

0 Tovább

Kendo - 18. Sakura Kupa - eredmények

A Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub rendezésében, hét ország 163 versenyzőjének részvételével, lezajlott a 18. Kendo Sakura Kupa Budapesten.
Az eredmények

 

Kihon A

 

1 Fege Botond, Ippon Kendo Klub

2 Kiviharju Vince

3 Bogyánszky Ákos

3 Orbán Balázs

FS Bogyánszky Olivér

FS Orosz Dávid,

 

Kihon B

 

1 Perrin György,

2 Sófi Boglárka

3 Vilim Mufic

3 Fekete Gizella

FS Fábián Orsolya

FS Zsigmond Barbara

 

 

Junior A

 

1 Komjáti Tamás

2 Horváth Orsolya

3 Lukács Marcell

3 Kiss Balázs

FS Puszti Dániel

FS Domboróczky Raul

 

 

Junor B

 

1 Komjáti Krisztián

2 Filip Popovic

3 Antino Maio

3 Le Huang Ahn

FS Józsa Dénes Hanna

FS Práth Balázs

 

Junior C

 

1 Vilusz Lénárd

2 Ricaldone Alessandro

3 Szemán Bence

3 Butti Pietro

FS Polonkai Robin

FS Czafik Kitti

 

Male Individual

 

1 Szegőfi Ákos

2 Sottotetti Andrea

3 Sokodi Tamás

3 Vujovic Stefan

FS Davor Kristijan

FS Grigorios Koureas

 

Female individual

 

1 Kocsis Barbara

2 Gyimesi Pálma

3 Kovács Klaudia

3 Szabó Ilona

FS Leel Őssy Enikő

FS Krisztina Krizanac

 

 

Team

 

1 Bakony Kendo és Iaido Klub

2 Kodokan Kendo Dojo

3 Buducnost

3 Ippon Kendo Klub

FS Katona Péter

FS Vucnic Andrija

0 Tovább

Köszöntötték a vívó klasszist

Olimpiai- és világbajnokok társaságában köszöntötték Sákovicsné Dömölky Lídiát. Az olimpiai bajnok tőröző március 9-én töltötte be a 75. életévét.

Az egykori klasszist Deutsch Tamás, az MTK elnöke is felköszöntötte a budapesti eseményen, ahol megjelent Bárány Árpád olimpiai bajnok párbajtőröző, Tordasi Ildikó ötkarikás bajnok tőröző, Kovács Edit, Tuschák Katalin és Szőcs Zsuzsanna világbajnok tőröző, Mincza-Nébald Ildikó olimpiai bronzérmes, világbajnok párbajtőröző, továbbá Szőcs Bertalan, az MTK mesteredzője.

Sákovicsné Dömölky Lídia tagja volt az 1964-ben Tokióban olimpiai aranyérmet szerző magyar női tőrválogatottnak.

Fotó: www.mob.hu

 

0 Tovább

Karatés érmek Szlovákiából

Hét érmet szereztek a magyar WKF-karetésok a Szlovák Grand Prix-n. A pozsonyi versenyen a Világjátékok-győztes S. Kovács Ádám aranyérmet nyert a 67 kilogrammos kategóriában.

S. Kovács súlycsoportjának eredményhirdetése

A női 68 kilósok között Metzger Sandra ezüstérmet szerzett, akárcsak Horváth Ottó a férfiak 60 kilogrammos súlycsoportjában.

Ez volt az Andris Vasiljevs által irányított felnőtt csapat utolsó felkészülési versenye a májusi Európa-bajnokság előtt.

 

A Szlovák Grand Prix felnőtt magyar érmesei:

 

Aranyérem:

S. Kovács Ádám (MTK) 67kg

 

Ezüstérem:

Metzger Sandra (MTK) 68kg

Horváth Ottó (MTK) 60kg

 

Bronzérem:

Bánházi Zsófia (Budaörsi SC) 50kg

Hübner András (Arashi SC) 60kg

Koburger Soma (Arashi SC) 67kg

A magyar válogatott A csapata (S. Kovács Ádám, Tadissi Martial, Peller Ádám)

A bronzérmes magyar csapat

0 Tovább

Porcműtét miatt nem lesz ott a vb-n a nehézsúlyú taekwondós

Tóth Balázs porcműtét miatt kihagyja a világbajnokságot. A vb-bronzérmes taekwondós úgy döntött, hogy vállalja a térdműtétet, így esélye van százszázalékos állapotba hoznia magát a júniusi olimpiai selejtezőre.

Balázs műtét után

„Már régóta fájt a térdem, most eljött az idő, magam mögött tudjam a műtéti beavatkozást. Megkezdtem a gyógytornát, és gyorsan gyógyulok” – mondta a nehézsúlyú versenyző.

A WTF-taekwondo világbajnokság május 1-én kezdődik a dél-koreai Csedzsuban.

 

0 Tovább

Táncsport: Eb-negyedik a László-Mikes páros

Negyedik lett a magyar bajnok duó az IDSF Tíztánc Európa-bajnokságon Moszkvában.


A László Csaba, Mikes Anna páros évek óta a világ élvonalába tartozik ebben a táncsportos szakágban. Tavaly például az Eb-n és a vb-n is bronzéremmel zárt a szentesi kettős, most azonban nem sikerült felállniuk a dobogóra.
Az aranyérmet az orosz Timur Imametgyinov, Jekatyerina Nyikolajeva szerezte meg, míg a címvédő dán Bjorn Bitsch, Ashli Williamson páros második lett.

A moszkvai tíztánc Eb döntőjének végeredménye:

1.Timur Imametgyinov – Jekatyerina Nyikolajeva (Oroszország)
2.Bjorn Bitsch – Ashli Williamson (Dánia)
3.Miha Vodicar – Nadiya Bychkova (Szlovénia)
4.László Csaba – Mikes Anna (Magyarország)
5.Janick Glud Lowe – Pia Engelberg Lundanes (Norvégia)
6.Valentin Lusin– Renata Bushejeva (Németország)

Fotó: Vörös Nándor

0 Tovább

Leyrer Richárd a sportágak NOB-elismeréséért dolgozik

Magyar sportdiplomáciai siker Londonban. Dr. Leyrer Richárd, a magyar Kick-Box Szövetség elnöke, aki egyben a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) alelnöke is, megtisztelő feladatot kapott a Sportaccordnál.


A Nemzetközi Sportszövetségek Szervezeténél Leyrer mostantól azt a munkabizottságot vezeti, amely azon dolgozik, hogy bővítse a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által elismert sportágak körét – derült ki a Sportaccord londoni közgyűlésén.

„Örömmel kezdem meg ezt a munkát. Az olimpián kívüli sportágaknak nagyon fontos, hogy a NOB elismerje őket, ezért fog ez a bizottság az irányításommal dolgozni” – mondta Leyrer Richárd, aki beszámolt arról is, hogy a Nemzetközi Kick-Box Szövetség (WAKO) megerősítette pozícióját a Sportaccordon belül.

„A WAKO norvég főtitkárát, Espen Lundot delegáltuk a Nemzetközi Sportszövetségek Szervezetének elnökségébe, akit meg is választottak” – tette hozzá a sportvezető.

2 Tovább

Janics már fékez

Két erő mozgatja Janics Natasát, amióta bizonyossá vált, hogy anyai örömöknek néz elébe. Mint a kemény munkához szokott és  a versenyzéssel kapcsolatos feladatokra összpontosító sportolót  a vére és a reflexei  most is egyre csak a pálya felé vinnék, a belső érzések és a józan ész üzenetei viszont egyre inkább arra késztetik, hogy most már fékeznie kell. Sem Kovács László, az edzője, sem pedig az egy személyben edző, férj és leendő apuka Andrian Dusef sem találta még szembe magát hasonló helyzettel, így egyelőre az ösztöneikre hallgatnak, miközben a háromszoros olimpiai bajnok napi visszajelzéseit figyelik és persze a szakorvosok véleményét sem hagyják figyelmen kívül. Hirtelen leállásról szó sincs, aminek bizonyságaképpen az idei Európa-bajnokságról és a szegedi olimpiai kvalifikációs világbajnokságról is lemondó 18-szoros VB győztes vasárnap ismét edzőtáborba utazik, ezúttal Plovdivba.

- Natasa nehezen barátkozik meg az új helyzettel és annak kötelmeivel, ha csak rajta múlna, talán még a júniusi belgrádi Európa-bajnokságról sem mondana le, pedig már a terhesség negyedik hónapjához érkezett – számolt be tanítványa mostani napjairól Kovács László a T-Mobile Sporthír Szolgálatnak nyilatkozva. – Tisztességgel, a tőle szokásos tűzzel végigdolgozta a hosszú törökországi edzőtábort, amelynek vége felé az erősítő és a rajtgyakorlatok már kikerültek az edzéstervéből, a kicsit visszafogott tempójú kajakozás viszont nem. Ezt a mozgást az orvosok sem kifogásolják, feltéve, hogy a tempó és a kitűzött táv nem túlzó. Amúgy újabban Natasa is egyre gyakrabban jelzi, hogy fáradékonyabbá vált, ami természetes, az áldott állapotával magyarázható.

 

Bizonyára sokakban merül fel a kérdés, hogy a terhesség félidejéhez közelítve vajon nem túl kockázatos vállalkozásnak számít-e egy újabb, ezúttal közel három hetes edzőtábor, ahová férjén és Kovács Lászlón kívül még három szegedi fiatal versenyző is elkíséri?

 

- Miután hazatért Antalyából, szinte az első útja az orvosához vezetett, aki a magzat fejlődését és Natasa egészségügyi állapotát is teljesen rendben lévőnek találta – folytatta Kovács László. - Véleményét a vérvizsgálat eredménye is alátámasztotta. Plovdivban egy olyan edzőtáborozás következik, amelynek számára egyetlen célja a vízbiztonság fenntartása és a kajakozás mozgássorának napi gyakorlása, ami a későbbiekben inkább már csak gyakorolgatásnak számíthat. Figyelünk minden mozdulatára, mert néha elkapja a hév, ahogy az a profikkal gyakran megtörténik. Óriási energiák gyűltek fel benne, Natasa nem ahhoz szokott, hogy az edzéseken a társai mögött hajózik, eddig ugyanis a többiek mindig a hátát nézték…

 

Sokáig kellett gondolkodnia Kovács Lászlónak, mielőtt választ adott volna arra a kérdésre, hogy meddig engedheti Natasát kajakozni és vajon mikor kell kimondania a „mostantól már csak a parton!” vezényszót?

 

- Szeptemberre várható a baba érkezése, aki ezen a héten az ultrahangos vizsgálatnál kislánynak látszott. Szerintem maga Natasa fog dönteni arról, hogy mikor kell egy időre kiszállnia a hajóból.  Amennyire ismerem őt, még akkor is ragaszkodni fog ahhoz, hogy legalább a kísérő motorosba beülhessen és figyelje a fiatal versenyzők mozgását. Az ennél is nehezebb napok majd akkor következnek, amikor a kicsi világra jövetele után Natasa sietősen jelezni fogja, hogy ideje volna már ellátogatni az edzésre…

 

Janics Natasa és a férje csütörtökön családlátogatásra a bajnoknő édesanyjához Palánkára utaztak, onnan folytatják autóval az útjukat Plovdivba, ahol a már világbajnokságnak is otthont adó pályán folynak majd az edzések. Kovács László három utánpótlás korú versenyzővel szintén gépkocsival közelíti meg a bulgáriai edzőközpontot, ahová ismerősként tér vissza, ugyanis hosszú ideig itt dolgozott  a helyi versenyzők mestereként.

 

T-Mobile Sporthír Szolgálat

Készítette Szalay Péter, a Magyar Telekom Nyrt megbízásából

0 Tovább

Sportnap a sporttemplomban

Budapest egyetlen sporttemplomában a hétvégén megrendezik a Stabilitás Sportnapot. Az eseményen bemutatkoznak a Stabilitás Sport és Életmód Klub sportolói, rendezvényei. Látványos bemutatókra, küzdelmekre számíthatnak az érdeklődők – tudtuk meg Kalmár Árpádtól, a Stabilitás Sport Promotion klubvezetőjétől.

A sporttemplomról bővebben itt.

A Stabilitás Sportnapról itt olvashat.

0 Tovább

A zalaiak legyőzték az osztrákokat

Elsöprő magyar győzelemmel ért véget az idei Zala Open. Zalaegerszegen a latintáncok formációs nyílt nemzetközi versenyén, a Gála TE megnyerte az A-ligát az osztrák TSC Schwarz-Gold első számú formációja előtt.


Az A-ligában győztes zalaiak

A B-ligában a felnőtteknél az osztrák HSV Zwölfaxing győzött, míg a junioroknál a lengyel CMG Junior lett első.

A zalaegerszegieknek először sikerült megnyerniük a hazai rendezésű nyílt versenyt

 

 

A 2011-es Zala Open érmes formációi:

 

A-liga

1. Gála TE (Magyarország)

2. TSC Schwarz-Gold A (Ausztria)

3. TSC Schwarz-Gold B (Ausztria)

 

B-liga/felnőtt

1. HSV Zwölfaxing (Ausztria)

2. Bonita TE (Magyarország)

3. Gála TE(Magyarország)

 

B-liga/junior

1. CMG Junior (Lengyelország)

2. Gála TE (Magyarország)

3. Bonita TE(Magyarország)

 

 

1 Tovább

Nyolcvannégy éves a Nemzet Sportolója

Székely Éva 84 éves! A Nemzet Sportolója az 1952-es olimpián nyert aranyérmet 200 méter mellúszásban. Az 1956. évi nyári olimpiai játékokon ezüstérmet szerzett.

Pályafutása, az élethez, és a sporthoz való hozzáállása példaértékű. 2004 óta a Nemzet Sportolója. 2007-ben sportolói és edzői életpályája elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével (polgári tagozat) tüntették ki.

Kedves Éva néni! További jó egészséget kívánunk!

Fotó: elofolyoirat.blog.hu

0 Tovább

Gyorsasági görkorcsolya – Magyar győzelmek az idénynyitón

Jól kezdték a mieink az idényt. A gyorsasági görkorcsolyázók nemzetközi versenyén a férfiaknál Dékány Bence tarolt, miután az összes távon győzött a szegedi Dóm Kupán.


Dékány a 300 méter után 500-on, 5000-en és 10 ezer méteren is sikert ért el. A hölgyeknél 500 méteren Monostori Eszter, 3000 méteren Sebők Renáta, 5000 méteren pedig Koczur Bernadett lett első. A junior fiúknál is elsöprő magyar sikerrel ért véget a viadal: Molnár Márk ugyanis az összes számban aranyérmet szerzett.

Gyorsasági görkorcsolyáról is lesz szó – többek között – a Világjátékok Magazinban, amely vasárnap 12:15-kor kerül képernyőre a Sport1-en.

(Fotó: hungaroskate.hu)

Képünk illusztráció

0 Tovább

Az év golfklubja

A Budapest Highland Golf & Academy először lett az Év Golfklubja. A klubok közti versenyben az nyer, melynek igazolt golfozói a legtöbb országos ranglistapontot gyűjtik be az adott évben. A Highland a 2010-es évet 226 igazolt versenyzővel zárta, így nem csoda, hogy a legtöbb pontot zsebelte be.


Révész Tamás klubigazgató szerint a sikerük abban rejlik, hogy a golfon kívül további programokat szerveznek a tagoknak. „A sportolásra fordítható szabadidő felértékelődött. Az emberek oda mennek sportolni, ahol a pénzükért maximális kiszolgálást kapnak. Mi igyekszünk jógával, zumbával és egyéb kiegészítő sporttal bővíteni a nálunk végezhető szabadidős tevékenységek listáját” – mondta a klubigazgató.

Révész hozzátette: a riói olimpia után remélhetőleg nagyobb lesz az érdeklődés a golf iránt, de az igazi nagydurranás az lenne, ha magyar golfozó kvalifikációt szerezne 2016-os nyári olimpiára.

0 Tovább

A 2013-as budapesti Eb jegyében zajlott le a magyar bajnokság

Egyre népszerűbb a magyar WKF-karate. A mezetközi versenyekről már nem csupán S. Kovács Ádámtól várhatunk érmet, 2013-ban pedig Budapest ad otthont a sportág Európa-bajnokságának...


...mindez azt jelenti, hogy Magyarország egyre markánsabban körvonalazódik a karate világtérképén.

A magyar bajnokság gyakorlatilag a legfontosabb hazai verseny. Itt lehet bekerülni a válogatott keretbe, és minden indulónak nagy megtiszteltetés az ob-n való részvétel” – mondta a SPORTbányászatnak dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szövetség elnöke.

"2013-ban a Papp László Sportarénában Európa-bajnokságot rendezünk. Minden nagyobb hazai viadalon egy picit teszteljük a rendezői csapatot, hogy a kontinensviadalon már egy tapasztalt stáb láthassa el a különböző szervezői feladatokat" – tette hozzá a sportvezető.

Karate-válogatottunk jelenleg a májusi zürichi Európa-bajnokságra készül, ahol már tatamira lép a Világjátékok S. Kovács Ádám is.

0 Tovább

Görkorcsolya: Európa-kupát rendez Magyarország

Óriási megtiszteltetés érte a magyar görkorcsolyasportot, idén ugyanis először lesz Magyarországon Európa-kupa, méghozzá július 1. és 3. között Tatabányán.


Az Európai Görkorcsolyázó Szövetség idén indította útjára ezt a versenysorozatot, és hazánk olyan nagyhatalmak mellett kapta meg a rendezés jogát, mint Hollandia, Belgium, Németország, Ausztria, Svájc és Olaszország.

- A döntésben nagy szerepet játszott a személyi feltételek mellett az elmúlt évek versenyrendezéseinek pozitív megítélése, valamint a megfelelő minőségű, szabványos görkorcsolyapálya rendelkezésre állása Tatabányán - mondta a Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálatának Lugosi László, a Magyar Országos Görkorcsolyázó Szövetség elnöke, aki ráadásul múlt héten a MOL Tehetséggondozásért 2010. évi díját is átvehette. A 10 állomásból álló Ek utolsó előtti fordulóját bonyolíthatja le Magyarország, felnőtt, junior A és B, továbbá kadett korosztályban.

- Várhatóan Európa minden országából érkeznek majd versenyzők, közöttük Európa- és világbajnokok, legalább 350 gyorsasági görkorcsolyázóra számítunk. Nem titkolt szándékunk, hogy 2014-ben Tatabányán junior Európa-bajnokságot szeretnénk rendezni, ennek ez jó főpróbája lehet - nyilatkozta Kaszala Tamara, a MOGSZ főtitkára.

0 Tovább

Videó - Az Európa-bajnok fantasztikus jive-ja

Az elmúlt hétvégén Zoran Plohl és Tatsiana Lahvinovic történelmet írt Marseille-ben. A horvátok latinpárosa megnyerte a 2011-es Európa-bajnokságot. Korábban horvát duó nem jutott ilyen magasságokba...

A döntőben bemutatott szóló jive:

0 Tovább

Mit csináljon egy sportoló, miután szögre akasztja

Nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában komoly probléma, hogy miként kezdjen új életet egy sportoló pályafutása befejeztével. Ezzel kapcsolatban gyűjtötte össze a leghasznosabb tapasztalatokat az az európai konferenciasorozat, melynek záró rendezvényét Budapesten tartották.


Az Európai Olimpiai Bizottságok EU Sportirodája által szervezett programban magyar részről a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara vett részt. Farkas Judit, az egyetem európai projektkoordinátora hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a sportolók már a karrierjük alatt felkészüljenek arra az életre, mely visszavonulásuk után vár rájuk. Az előkészítést azonban nem a felsőoktatásban kell elkezdeni, hanem már sokkal korábban fel kell hívni az élsportra készülő gyerekeket ennek fontosságára.

Folker Hellmund, az Európai Olimpiai Bizottságok EU Sportirodájának igazgatója elmondta: a programba minden érintett területről igyekeztek szakértőket hívni, így a sportolók és a munka világának képviselőit is, ezen kívül a sportszervezeteket is bevonták a közös munkába. Az igazgató kiemelte: nagyon fontos, hogy a budapesti Testnevelési Egyetemhez hasonlóan felsőoktatási intézmények is bekapcsolódjanak a folyamatba.

A konferencián részt vett a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) főtitkára is. Szántó Éva elmondta: az NSSZ-nél már eredményesen működik egy sportolókat segítő program. A partnercégnél a volt sportemberek kimutathatóan jobban teljesítenek munkatársaiknál.

Bart Ooijen, az Európai Unió Sport Főosztályának munkatársa kijelentette: az EU akkor támogathatja a projektet, ha az országok sportszervezetei közös programot dolgoznak ki a begyűjtött tapasztalatok alapján.

(Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat)

Vörös Nándor fotói a konferenciáról:

 

0 Tovább

Amerikaifutball Eb nálunk?

Európa-bajnokságot rendezne a Magyar Amerikai Football Csapatok Szövetsége (MAFSZ). A Tóth László vezette testület egy junior vagy egy felnőtt kontinensviadal rendezésére pályázik, melyre 2014-ben kerülne sor hazánkban.


Budapest adott otthont a hétvégén az európai szövetség közgyűlésének, melyen a magyar kandidálás lehetősége is szóba került. – Hivatalosan is megkértük a pályázat feltételeit, mely alapján költségkalkulációt készítünk. Ezzel keressük majd meg a magyar sportkormányzatot, és ha egyeznek az elképzeléseink, akkor benyújtjuk pályázatot – nyilatkozta a Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálatának Tóth László, a MAFSZ elnöke. - Egy biztos: a közgyűlés alkalmával a résztvevők pozitív tapasztalatokat gyűjtöttek, hiszen mindenki elismeréssel szólt a kongresszus megrendezéséről, a felkészítő és a kiegészítő programokról. Nagyon örömteli volt számunkra, hogy a hazai sportvezetők közül is sokan elfogadták meghívásunkat, köztük Szekeres Pál sportpolitikai helyettes államtitkár, Balogh Gábor miniszterelnöki sporttanácsadó és Szántó Éva, az NSSZ főtitkára is.

A hat éve működő MAFSZ továbbra sem tétlenkedik: magyar kezdeményezésre április 2-án indul a közép-európai Interliga, az európai szövetség támogatásával. Az első kiírásban három ország csapatainak küzdelmeit láthatják majd a nézők. A sorozatban két magyar együttes érdekelt, a Győr Sharks és a Budapest Cowboys.

0 Tovább

Profi szemléletű játékosokra van szükség a magyar golf-válogatottban

Lezárult a magyar golf-válogatott idei harmadik összetartása. A tízfős csapatból kilencen vettek részt a közös edzésen, amelyet Damian MacPherson szövetségi kapitány tartott. Az angol szakember januárban vette át dr. Hegedűs Gábortól a válogatott irányítását és a célja az, hogy a lehető legjobb szintre hozza a magyar fiatalokat.

- Tavaly a szerb válogatott felkészítésével foglalkoztam, és a szerződésem lejárta után örömmel mondtam igent a Magyar Golf Szövetség elnökének, Sugár András kérésére – mondta MacPherson.

- Kulcskérdés volt, hogy minél hamarabb összeálljon egy szakmai stáb, amely segíti a válogatottat. Elmondható, hogy mostanra egy orvos, egy táplálkozási- és egy fitneszszakember, valamint egy gyógytornász foglalkozik a versenyzőkkel” – számolt be a szövetségi kapitány, aki hangsúlyozta: nem kell messze menni a pozitív példákért.

- Ausztriában és Németországban is felépítettek egy olyan rendszert, amely nemzetközileg is eredményes golfozókat nevel. Nekünk is ezt kell tennünk. Bár amatőr golfról van szó, én szeretném, ha ebben a válogatottban csupa profi gondolkodású sportoló lenne, akik büszkék arra, hogy ők a nemzeti csapatban kaptak helyet. Élvezik a magyar szövetség bizalmát, de tudják azt is, hogy nekik is vannak kötelezettségeik, melyeknek eleget is tesznek – mondta Damian MacPherson.

0 Tovább

WKF-karate magyar bajnokság

A hétvégén rendezték meg a WKF-karate magyar bajnokságot. A felnőtteknél Guba Milán, Bisztrony Balázs, Tadissi Yves Martial, Domján Áron, Hübner András, Meztger Sandra, Lassingleitner Fruzsina, Juhász Nikolett szerzett magyar bajnoki címet. A budaörsi versenyen nem indult el Magyarország legeredményesebb karatékája, a Világjátékok-győztes S. Kovács Ádám.

Eredmények:

 

Felnőtt férfi +84 kg
1. Guba Milán - BVSC Fighter
2. Járó Gábor- Sankudo

Felnőtt férfi -84 kg
1. Bisztrony Balázs - Sozsin
2. Grozdanov Philip - "Pest-Budai' Shotokan Karate Klub
3. Peller Ádám - Dynamic
3. Széni István - Sporting Budo

Felnőtt férfi -75 kg
1. Domján Áron - Arashi
2. Hargitay Róbert - MTK
3. Virág Ádám - Sankudo
3. Zoltán Tamás - Bátaszék

Felnőtt férfi -67 kg
1. Tadissi Yves Martial - KONO KK
2. Romhányi Vid - Bátaszék
3. Balázs Zoltán - Arashi
3. Koburger Soma - Arashi

Felnőtt férfi -60 kg
1. Hübner András - Arashi
2. Horváth Ottó - MTK

Felnőtt női -68 kg
1. Meztger Sandra -MTK
2. Köbli  Kata - Bátaszék
3. Dalton Zsófia - Budaörsi SC

Felnőtt női -61 kg
1. Lassingleitner Fruzsina - Senshi
2. Konkoly Dominika - Sankudo
3. Rostár Annamáris - Budaörsi SC

Felnőtt női -50 kg
1. Juhász Nikolett - Budaörsi SC
2. Bánházi Zsófia - Budaörsi SC
3. Kerékgyártó Flóra - Újbuda- Budai XI

 

Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat

0 Tovább

Balzsay Károly kihívja a nagyközépsúly Európa-bajnokát

Balzsay Károly Eb-címért bokszol. Profi ökölvívónk a lengyel Piotr Wilczewski ellen húz kesztyűt, aki jelenleg birtokolja az Európai Bokszunió (EBU) nagyközépsúlyú övét.

Az összecsapás helyszíne pontosan még nem ismert, további tárgyalásokon dől el, hogy Lengyelországban, Németországban, vagy Prágában lesz – tudtuk meg Elbert Gábortól, Balzsay menedzserétől.

"Alig vártam már, hogy végre ismét bokszolhassak. Azzal nem akarok foglalkozni, hogy mi lesz, ha kikapok, mert az valószínűleg a profi pályafutásom végét jelentené. Meg fogom nyerni a meccset, mert jó formában vagyok, utána valószínűleg meg kell majd védenem a címet, azt követően pedig kötelező kihívó is lehetek a világbajnoki címért" - mondta az [origo]-nak az Universum magyar bunyósa, Balzsay Károly.

Volt világbajnokunk amatőrként összecsapott már Wilczewskivel, akkor Balzsay győzött. A lengyel profiként harmincszor meccselt, és mindössze egyszer kapott ki.

Fotó: Császár Attila/csaszarphoto.com

0 Tovább

Mozgalmas golfos év - Centenárium és Eb-rendezés

 

A hétvégén nyolcadik alkalommal rendezték meg a Golf Bált, amelyen átadták az Év játékosa díjakat, és bemutatták 100 éves a Magyar Golf című kiadványt.

A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében magtartott bálon Kővári Dániel és Szurovszky Zsófia vehette át az Év játékosa díjat. A senior korosztályban Vattay Antal és Szűcs Gabriella, míg a junioroknál Herr Tamás érdemelte ki az Év Golfozója címet.

A centenáriumát ünneplő szövetség bemutatta a 100 éves a Magyar Golf című kiadványát is, továbbá átadták a Best of Golf díjakat.

Sugár András, a Magyar Golf Szövetség elnöke a Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálatának elmondta: a tavalyi jól sikerült hazai Eb után idén újabb nagy feladat előtt állnak. „Júliusban ismét Európa-bajnokságot rendez Magyarország a junior korosztályban, amelynek Balatonudvari ad otthont. Bízom benne, hogy a tavalyihoz hasonló színvonalon bonyolítjuk le az Eb-t” – mondta a sportvezető.

A kontinensviadalt július 21-23 között rendezik meg.

A bálon kiosztott „Best of” díjak:

Az év GOLF FELFEDEZETTJE – Zavaczki Bálint
Az év GOLF EREDMÉNYE –Palanszki Benjamin
Az év GOLF ESEMÉNYE – European Young Masters (Junior Golf Európa Bajnokság)
Az év GOLF PROJECTJE – Academy Golf Club
Az év KLUB MANAGERE – Révész Tamás
Az év GOLF EDZŐJE – Szigeti Csaba
Az év GOLF PÁLYÁJA – Royal Balaton Golf & Yacht Club
Az év GREENKEEPERE – Őri Zsolt

 

 

 

0 Tovább

Olasz Open - Három BVSC-s érem

Szombaton rendezték meg a WKF-Karate Golden League versenysorozat  olasz állomását, ahonnan a BVSC-Fighter Zugló versenyzői két ezüst, és egy bronzéremmel térhettek haza.


 

Elsőként a fiatalabb korosztályok léphettek tatamira, a BVSC-Fighter Zugló karatésai közül , Szegedi Döme kezdett a -61 kgban, aki a döntőig jutott és végül második helyen zárt, majd Jurca Dániel a 68 kilósok bronzérmes lett. A felnőtt 60kg-ban Szebeni József négy ellenfelét legyőzve jutott a döntőig, ahol az Európa-bajnok olasz Giulianin már nem tudott felülkerekedni, így ő is ezüstéremes lett.

 

BVSC-Fighter Zugló

0 Tovább

Sportpolitika - Gémesi maradt az NSSZ elnöke

Dr. Gémesi Györgyöt választotta ismét elnöknek a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ). A szervezet közgyűlése a budapesti Magyar Sport Házában megtartott eseményen egyhangú nyílt szavazással voksolt Gémesi újraválasztása mellett.


Gémesi 2009 februárjában lett a Nemzeti Sportszövetség elnöke. A sportvezető irányításával az NSSZ több együttműködési megállapodást kötött a magyar sport egyes szervezeteivel.
A tisztújító közgyűlésen a tagság újraválasztotta az alelnököket és az elnökségi tagokat is, így továbbra is dr. Mészáros János az NSSZ általános alelnöke, dr. Berényi János (olimpiai szekció) és dr. Leyrer Richárd (nem olimpiai szekció) a két alelnök. Az elnökségben Bányász Árpád, dr. Bathó Ferenc, Ferjáncz Attila, Gáspár Tamás, dr. Kokas Péter, dr. Martin György, dr. Martos Éva, Nyíri Iván, Somkuti Annamária és Vaskuti István kapott helyet.


Gémesi György az újraválasztását követően elmondta, hogy csak akkor tud a magyar sport eredményes lenni, ha az egyes területek összefognak tettekben is. "Mindenkinek van feladata ezen a területen, sok munka vár ránk, de csak egységre törekedve lesznek eredmények. A Magyar Olimpiai Bizottság megüresedett alelnöki posztjára ezért is jelöltettem magam, és ha megkapom a bizalmat, remélem, hogy azt a szemléletet, amely az NSSZ integrációs folyamatának kialakításakor folyamatosan vezérelt, a MOB-ban is kamatoztatni tudom" - mondta az NSSZ elnöke, aki kitért a 2017-es magyarországi Világjátékok rendezésének fontosságára is.

Az olimpián kívüli sportágak négyévente megrendezendő hat év múlva esedékes világversenyére már kiírták a pályázatot. Magyarország Budapest és Gödöllő helyszínekkel adna otthont a rangos sporteseménynek.

Vörös Nándor fotói a közgyűlésről:

 

 

Gémesi György

 

Csötönyi Sándor

Egyeztetés

Magyar Zoltán

Mészáros János, Berényi János és Leyrer Richárd

Kokas Péter, Vaskuti István és Schmidt Gábor

0 Tovább

Világjátékok 2017: Már lehet pályázni!

A Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) kiírta a pályázatot a 2017-es játékok megrendezésére. Az olimpia programján nem szereplő sportágak négyévente megrendezendő világversenyének Magyarország is otthont adna Budapest, Gödöllő helyszínekkel.

A 2009-es rendező város így promózta a Világjátékokat

Dr. Gémesi György, a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) elnöke, és Gödöllő polgármestere elmondta, ahhoz, hogy ütőképes pályázatot adjunk be, szükség van a magyar kormány garanciájára, a két város, valamint a magyar Olimpiai Bizottság támogatására. „A múlt év végén Magyarországon járt Ron Froehlich az IWGA első embere, aki pozitívan nyilatkozott egy esetleges magyar rendezésről. Az érintett hazai szereplőkkel felvettük a kapcsolatot és az előttünk álló időszakban azon leszünk, hogy minél jobb pályázatot állítsunk össze” – mondta Gémesi.

A pályázatok beadásának a határideje: 2011. május 31. Az IWGA jelenlegi információi szerint Fokváros (Dél-Afrika), Moszkva (Oroszország) és Wroclaw (Lengyelország) is dolgozik a pályázaton, sőt a lengyelek már hivatalosan is bejelentették, hogy kandidálnak.

Legutóbb 2009-ben Kaohsiung (Tajvan) rendezte meg a Világjátékokat, ahol a magyar csapat egy arany-, három ezüst- és két bronzérmet szerzett, legközelebb pedig – 2013-ban – a kolumbiai Cali látja vendégül az olimpián kívüli sportágak versenyzőit.

0 Tovább

Makai duplája

Makai Erika megvédte magyar bajnoki címét. A Dorogon megrendezett szumóbajnokságon a világbajnoki ezüstérmes, Világjátékok-résztvevő versenyző a nehézsúlyban (+95 kg), és az open kategóriában is aranyérmes lett, mindkét alkalommal Kálló Gyöngyit győzte le a döntőben.

A férfi abszolút kategóriában (+115 kg), a világbajnok Líbor Dezső csak ezüstérmet szerzett, itt Földesi István lett a magyar bajnok. A Szolnoki MÁV SE vb-aranyérmes szumósa aztán a nyílt kategóriában nem hibázott, és nem talált legyőzőre, így Líbor egy arannyal és egy ezüsttel zárta az idei magyar bajnokságot, amelyen a korábbi világ- és Európa-bajnok Bárdosi Sándor edzőként vett részt. Az egykori olimpiai ezüstérmes birkózó a Budajenő Birkózó Klub utánpótláskorú versenyzőit készítette fel a magyar bajnokságra.

0 Tovább

Mocsai szülinapi tortája

Győztes mérkőzés után érkezett haza Szkopjéból a magyar kézilabda válogatott, mely két tagjának is csütörtökön volt a születésnapja. A Pick Szeged játékosa, Törő Szabolcs és a válogatott szövetségi kapitánya, Mocsai Lajos ünnepelt. A repülőtéren Törő Szabolcsot szegedi csapattársa, Mikler Roland, Mocsai Lajost veszprémi játékosa, Iváncsik Gergő köszöntötte tortával.

(sportandmedia)

Fotók: Varga Ildikó

 

0 Tovább

Újabb elsöprő kick-boxos siker – 5 arany, 2 ezüst, 3 bronz Dublinban

Írországban folytatták menetelésüket a magyar kick-boxosok. A Dublinban megrendezett Irish Openről a magyar versenyzők öt aranyéremmel, két ezüsttel és három bronzéremmel tértek haza.

A 46 ország 3000 kick-boxosát felvonultató viadalon a felnőtteknél Veres Viktor, Gömbös László, és Jároszkievicz Krisztián szerzett aranyérmet, a kadett korosztályban pedig Veres Viktor lett első.

Az egyéni győzelmeken kívül a KirályTeam is odatette magát, ugyanis a csepeli egyesület megnyerte a csapatversenyt is. A Király István irányította csapat az elődöntőben az Európa-válogatottat, a fináléban pedig az amerikaiakat győzte le.

A magyar érmesek:

 

Felnőttek

 

Arany

Veres Richárd (63 kg)

Gömbös László (74 kg)

Jároszkievicz Krisztián (94 kg)

 

Ezüst

Varga László (57 kg)

Mórádi Zsolt (79 kg)

 

Bronz

Veres Mercédesz (50 kg)

Veres Alex (69 kg)

Imre Tamás (84 kg)

 

Csapatban

 

Arany

KirályTeam

 

Kadett korosztály

Arany

Veres Roland (37 kg)

0 Tovább

Pályázik a MOB-alelnökségre Dr. Gémesi György

 

Három év után visszatérne a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöki tisztségére Dr. Gémesi György. A Nemzeti Sportszövetség elnöke jelenlétével a magyar sport egységességét erősítené.


- Több mint nyolcéves MOB-alelnöki pályafutásom után nem folytattam a munkát, de most úgy érzem, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság nagyon komoly feladatot kap és egyre szélesebb hatáskörrel fog rendelkezni – jelentette ki Dr. Gémesi György. - Szívesen veszek részt ebben a munkában, ezért gondoltam úgy, hogy pályázom az alelnöki posztra, mely Borkai Zsolt MOB-elnökké választása után üresedett meg.

Az NSSZ elnöke hozzátette: alelnökként a magyar sportban megkezdődött integrációs folyamatot segítené. - A Magyar Kormány kinyilvánította szándékát, hogy egységesebb sportirányítást képzel el, és egycsatornás finanszírozással szeretné biztosítani a feltételeket. Azzal, hogy a Nemzeti Sportszövetség elnökeként pályázom, szeretném ezt az egységet erősíteni. Hamarosan az NSSZ-ben is tisztújítás lesz, és abban bízom, hogy folytathatom a munkát, melynek legfőbb eleme eddig is az integráció volt – hangsúlyozta Dr. Gémesi György.

(Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat)

0 Tovább

Öt aranyat szereztek felnőtt versenyzőink a hajdúszoboszlói Világkupán

Beindult a szezon a búvárúszóknál. Az elmúlt hétvégén Hajdúszoboszló adott otthont az idei első Világkupa-versenynek, ahol jól szerepeltek a magyarok. A felnőttek között Dudás Zita két aranyérmet nyert, ezenkívül Székely Lilla, Kanyó Dénes és a 4X50-es gyorsváltó is első lett.

A hajdúszoboszlói Világkupán 14 ország versenyzői indultak. A VK-sorozat következő állomása az olaszországi Lignanóban lesz március végén.

Székely Lilla a dobogón

A magyarok érmes helyezései:

 

Felnőttek

50 m. búvár

1. Székely Lilla

3. Nagy Dorottya

50 m. uszonyos gyors

2. Dudás Zita

50 m. felszíni úszás

3. Székely Lilla

100 m. felszíni úszás

3. Székely Lilla

100 m. uszonyos gyors

1. Dudás Zita

100 m. búvárúszás: 2. Kanyó Dénes

200 m. uszonyos gyors: 1. Dudás Zita, 3. Kovács Zsófia

200 m. felszíni úszás: 1. Kanyó Dénes

400 m. felszíni úszás: 2. Kanyó Dénes

1500 m. felszíni úszás: 3. Ócsai Dorottya, Dimák Dávid

400 m. búvárúszás: 3. Kovács Zsófia

800 m. búvárúszás: 3. Gurisatti Lilla

4x100 m. felszíni váltó:

férfiak: 3. Szolnoki Búvárklub / Karkecz Konrád, Lengyel Dániel, Hamar Péter, Danyi Gábor

nők: 3. Debreceni Búvárklub /Nagy Dotottya, Senánszky Flóra, Dobránszky Blanka, Senánszky Flóra/

4x50 m. uszonyos gyorsváltó:

1. Kaposvári Adorján SE/ Stier Lilla, Kovács Zsófia, Varga Krisztina, Bencs Barbara

Juniorok

50 m. uszonyos gyors:

1. Senánszky Petra, 3. Stier Lilla

100 m. uszonyos gyors:

1 Senánszky Petra, 2. Stier Lilla, 3. Varga Krisztina

2. Németh Dávid

200 m. uszonyos gyors:

1 Stier Lilla, 2. Senánszky Petra

1. Kosina Gergő, 2. Németh Dávid

400 m. felszíni úszás:

3. Németh Dávid

800 m. felszíni úszás:

3. Senánszky Flóra

800 m. búvárúszás:

3. Gurisatti Lilla

0 Tovább

Középpontban a Sporttörvény és a Világjátékok

 

A Sporttörvény módosításának előkészítését és a 2017-es Világjátékok pályázatát nevezte a 2011-es év legfontosabb feladatának Dr. Gémesi György. A Nemzeti Sportszövetség elnöke kijelentette: szeretné folytatni a munkát a szervezet élén.


- Nagyon mozgalmas időszak előtt állunk - nyilatkozta a Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálatának az NSSZ első embere. – A legnagyobb hatású feladatnak a Sporttörvény módosítását tartom, melynek előkészítésében az NSSZ is szeretne aktív szerepet vállalni. Fontos, hogy olyan jogszabály jöjjön létre, mely tükrözi a politikai elvárásokat, ugyanakkor egyezik a civil szféra elképzeléseivel is.

Dr. Gémesi György hangsúlyozta: az NSSZ számára az év másik kiemelkedő kihívása a 2017-es Világjátékok budapesti-gödöllői pályázatának elkészítése és beadása lesz. – A tervről konzultáltunk a Magyar Olimpiai Bizottsággal, a Fővárossal és a Kormánnyal is, most azon dolgozunk, hogy a rendezvény költségeit biztosító forrásokat meg tudjuk jelölni. Információink szerint a magyar pályázat nagy eséllyel indul a versenyben, ezért szeretnénk a lehető legjobb anyagot összeállítani – jelentette ki a Nemzeti Sportszövetség elnöke, aki elmondta: az idei tisztújításon szeretné újra megkapni a bizalmat, hogy folytathassa azt az integrációs munkát, amely eddigi elnöki ténykedését jellemezte. Hozzátette: az NSSZ ebben az évben is számos konferenciát és továbbképzést rendez majd, ő maga pedig szeretne idén is országjáró körútra indulni, hogy minél pontosabb képet kapjon a sportélet helyzetéről az ország különböző részein. További részletek Világjátékok című magazinban, amely március 6-án, vasárnap 18:30-kor kezdődik a Sport1-en.

(Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálat)

 

0 Tovább

Iránban készült a magyar taekwondós

Tóth Balázs két hetet töltött Iránban. Az edzőtáborozáson kívül egy világranglista-versenyen is elindult, ahol ötödik lett. A jelenlegi legjobb magyar taekwondós a sportág fellegvárában töltött időszakot nagyon hasznosnak tartja , és bízik abban, hogy sikerrel megvívja a küzdelmet az olimpiai selejtezőben.


Iránban hihetetlenül komolyan gondolják ezt a sportágat. Fantasztikus rálátásuk van a taekwondóra – mesélte a SPORTbányászatnak a Tóth.

Az edzőtábor során olyan apró technikai hibáimra hívták fel a figyelmemet, melyeket kijavítva és helyesen használva, óriási meglepetéseket tudok majd okozni az ellenfeleimnél. Elindultam a Fajr Openen is, amelyet Urmiában rendeztek meg. A negyeddöntőben 3-2-es vereséggel búcsúztam, de nagyon közel voltam, hogy érmet nyerjek. Az iráni kiutazásom legfontosabb része az edzőtáborozás volt, mindez elengedhetetlen a vb-re és az olimpiai kvalifikációban való felkészülésre.

A szövetségi, és szponzori támogatásért nagyon hálás vagyok, igyekszem, meghálálni a bizalmat – mondta az immár nehézsúlyban versenyző magyar taekwondós.

0 Tovább

Berki ott lesz a szeren

Két hete a tatai edzőtáborban gyakorol Berki Krisztián és a magyar férfi tornászválogatott Kovács István vezetőedző irányításával. A csapat pénteken érkezik Budapestre, hogy induljon a hétvégi csapatbajnokságon és a szerbajnokságon.

A világbajnok Berki Krisztián (képünkön) január óta már három szeren gyakorol, az őszi tokiói olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a ló mellett még további 2 szeren kell bemutatkoznia.  Berki nyújtón és ugrásban készül még, ez azonban a finom koordinációt némileg széttörte.

A vezetőedző szerint ezek a szerek egyelőre a ló rovására mennek, hiszen megerősödött Berki lába, változott testsúlya és a súlypontok is gyakorlat közben. Persze a világbajnok és edzője is tudták, hogy nehéz félév vár rájuk.  Berki a vasárnapi, az FTC Kőbányai úti Kézilabdacsarnokában 10.30-tól rendezendő szerbajnokságon indul, ahol a jelenlegi álláspont szerint a ló mellett nyújtón és ugráson is a szerekhez lép, amennyiben a következő napokban a lába bírja a leugrásokat.
A válogatott tagjainak a gyakorlatok jól mennek, a cél, hogy mindenki hozza vissza a régi, hibátlan elemeit. Hídvégi Vid mind a 6 szerre koncentrál, de a ló megy eddig neki a legjobban. A korábbi sérültek közül Rácz Attila és Czingli László is lent töltött 1-1 hetet, még nem egészségesek, de bíztató a javulásuk. Marján Pétert később műtötték, így ő még nem tudott csatlakozni a csapathoz. Sajnos, újabb sérült is van Kállai Zoltán személyében, akinek kificamodott a térdkalácsa, pedig meghívást kapott a márciusi párizsi Világkupára, ahol így nem tud indulni.

(Kaszala Claudia)

Fotó: Vörös Nándor

0 Tovább

Torna: Indul a szezon

Rövidesen beindul a versenyszezon a 125 éves Magyar Torna Szövetség valamennyi szakágánál, így a jövő hét végén az Év sportolójának választott, világbajnok tornászt, Berki Krisztiánt is láthatja a közönség Budapesten.


A ritmikus gimnasztikázók már februárban megnyitották a versenyek sorát, ugyanis a II. Nemzetközi KFK Grácia Kupa keretében válogató versenyeket is rendeztek. A tornászok első idei nagy megmérettésére március első hétvégéjén kerül sor, a csapatbajnokság 1. fordulójának és a szerbajnokságnak az FTC Kőbányai úti Kézilabdacsarnoka ad otthont, ahol a nagysikerű decemberi Tornászgála is lebonyolításra került. Természetesen bemutatkozik a világ- és Európa-bajnok Berki Krisztián is, aki ezekkel a megméretettésekkel is hangol az áprilisi berlini kontinensviadalra.

Az aerobikosok egy héttel később szerepelnek, méghozzá a Magyar Kupán, ugyanekkor Szolnokon lesz a gumiasztalosok vidékbajnoksága. Akrobatikában márciusban a fiataloké a főszerep, a felnőttek számára áprilisban indul el a komoly versenyszezon. (Kaszala Claudia)

0 Tovább

Harmadik Félidő, az új focishow

A Sport TV új focishow-val jelentkezik a hétvégén. A Harmadik Félidő a magyar labdarúgó-bajnokság meccseit taglalja majd és fordulónként lesz látható. Az első adás február 27-én, 19 óra 30 perctől kerül képernyőre Lipcsei Betta és Molnár Mátyás vezetésével a Sport 2-n.

 

A produkció másik két műsorvezetője Takács Rita és Petúr András, akik március 6-án debütálnak. A Sport TV állandó szakértői közül többen is feltűnnek majd a Harmadik Félidőben, így Várhidi Péter, Puhl Sándor, Nyilasi Tibor és Hajdú Attila is elemzi a remélhetőleg minél jobb meccseket.

Molnár Mátyás a SPORTbányászatnak elmondta, hogy hosszú hónapok óta dolgoznak a produkción, és izgatottan várja az első adást.

- Sok ötletelésen, értekezleten és próbán vagyunk túl. Úgy gondolom, hogy műsorvezető társammal, Lipcsei Bettával megtaláltuk a közös hangot, és eredményesen tudunk majd együtt dolgozni a Harmadik Félidőben…

0 Tovább

Manchesterben lesz a WTF-taekwondo Eb

Athénban ülésezett Európai Taekwondo Szövetség (ETU) elnöksége. Magyarországot Patakfalvy Miklós képviselte Görögországban, ahol döntöttek a 2012-es felnőtt Európa-bajnokság helyszínéről is.


 

Három pályázat versengett a kontinensviadalért, végül Manchester lett a befutó. Az angolokon kívül Kharkhov (Ukrajna) és Ankara (Törökország) kandidált – tudta meg a SPORTbányászat Patakfaly Miklóstól, a magyar szövetség elnökétől.

Tizenkét héttel az olimpiai játékok kezdete előtt jó erőfelmérő lesz az európaiaknak az Eb. Valamikor ősszel Oroszország rendezheti meg az Európa-Ázsia-bajnokságot, valószínűleg moszkvai helyszínnel” – mondta Patakfalvy.

0 Tovább

Uszonyosúszó-vb Magyarországon!

Magyarország rendezheti a 2011-es uszonyosúszó-világbajnokságot – erről a Nemzetközi Búvár Szövetség (CMAS) döntött Rómában.


A több szakág (búvárúszás, uszonyosúszás…stb.) világbajnokságát eredetileg  a kolumbiai Neivában rendezték volna meg, de a szervezők január 31-ig nem teljesítették a pályázatban vállaltakat, így a nemzetközi szövetség törölte a dél-amerikai világversenyt, és újra lehetett kandidálni a szakági világbajnokságokra.

A Magyar Búvár Szakszövetség az uszonyos-vb-re adta be a pályázatát, és nyert. A világbajnokságnak Hódmezővásárhely ad majd otthont, július 28 és augusztus 6 között. A magyar szövetség szervesében a hódmezővásárhelyi vb lesz az idei második nagy világverseny, ugyanis a junior korosztályban július 11-én kezdődik az uszonyos Európa-bajnokság Miskolcon.

0 Tovább

Így gáláztak Gödöllőn

A kajakos Janics Natasa, a tornász Berki Krisztián és a kick-boxos Jároszkievicz Krisztián holtversenyben lett az Év Sportolója a Nemzeti Sportszövetség (NSSZ) Gáláján. A gödöllői Grassalkovich-kastély dísztermében megrendezett eseményen a 2010-es év eredményei alapján díjazták a sportolókat, sportvezetőket, sportorvosokat és újságírókat.

Világklasszis kajakozónk, Janics Natasa, törökországi edzőtáborozása miatt nem lehetett ott a díjkiosztón, de a világbajnok tornász Berki Krisztián, és a Küzdősportok Világjátékán aranyérmes Jároszkievicz Krisztián (kick-box) személyesen vehette át a magyar sportszakma elismerését dr. Gémesi Györgytől, a Nemzeti Sportszövetség elnökétől.

Az NSSZ Gála díjazottjairól a Nemzeti Sportszövetség elnöksége dönt a sportszakmai szervezetek jelölései alapján. Janics Natasa és Berki Krisztián a 2010-es teljesítményéért korábban a sportújságírók szavazatai alapján is az év legjobbja lett.

Az utánpótláskorúaknál az úszó Kapás Boglárka, az edzőknél Berki Krisztián trénere, Kovács István, a sportvezetők között dr. Leyrer Richárd,  a Magyar Kick-box Szövetség elnöke, a Sportolók Egészségéért kategóriájában a magyar úszóválogatott vezető sportorvosa, dr. Kausz István lett első. A Év Sportújságírója díjjal Ballai Attilát, a Magyar Nemzet sportovatának vezetőjét jutalmazták.

Egy sportvezető-legenda vehette át az életműdíjat: a 85 éves Bonn Ottót köszöntötték vastapssal, aki 2000-ig szolgálta a kajak-kenu sportágat.

A gálán a Nemzeti Sportszövetség együttműködési megaállapodást kötött a Magyar Edzők Társaságával és a Sportjus sportjogász társasággal.

 

Az Év Sportolója 2010:

1. Berki Krisztián (torna)

1. Janics Natasa (kajak)

1. Jároszkievicz Krisztián

Az Év Utánpótlás sportolója 2010:

  1. Kapás Boglárka (úszás)
  2. Kovács Sarolta (öttusa)
  3. Fucsovics Márton (tenisz) – Iliasz Nikolasz (vívás)

Az Év Edzője 2010:

  1. Kovács István (torna)
  2. Rapcsák Károly (evezés)
  3. Király István (kick-boksz, Király Team) – Mocsai Lajos (kézilabda, MKB Veszprém)

 

Az Év Sportvezetője 2010

  1. dr. Leyrer Richárd (Magyar Kick-box Szövetség elnöke)
  2. dr. Szabó Tamás (NSI)
  3. dr. Székely Ferenc (Heves Megyei Sportszövetség Egyesület elnöke)

Az Év Sportújságírója 2010:

  1. Ballai Attila (Magyar Nemzet Sport Főszerkesztő)
  2. Faragó Richard
  3. Jocha Károly  - Kaszala Claudia

A Sportolók Egészségéért 2010:

  1. Dr. Kausz István
  2. Dr. Halasi Tamás
  3. Dr. Tállay András

 

Életműdíj:

 

Bonn Ottó (MKKSZ)

 

 

 

 

Fotók: Vörös Nándor

0 Tovább

Janics pénteken is az Év Sportolója lehet

A kajakos Janics Natasa és a tornász Berki Krisztián is duplázhat pénteken, a Nemzeti Sportszövetség Gáláján. Világklasszisaink ugyanis a 2010-es teljesítményükért a sportújságírók szavazatai alapján már kiérdemelték az Év sportolója címet, és a VIII. NSSZ Gálán is díjat vehetnek át.


Az NSSZ hagyományos gáláját – akárcsak tavaly – a gödöllői Grassalkovich-kastély dísztermében tartják meg, a díjakról pedig a sportszakmai szervezetek jelölése alapján a Nemzeti Sportszövetség elnöksége hozott döntést.

Janicson és Berkin kívül a Küzdősportok Világjátékán aranyérmet szerző Jároszkievicz Krisztián (kick-box) a jelölt az Év Sportolója címre.

A jelöltek listája ábécésorrendben:

Az Év Sportolója 2010:

Berki Krisztián (torna)

Janics Natasa (kajak)

Jároszkievicz Krisztián (kick-box)

Az Év Utánpótlás sportolója 2010:

Fucsovics Márton (tenisz)

Iliasz Nikolasz (vívás)

Kapás Boglárka (úszás)

Kovács Sarolta (öttusa)

Az Év Edzője 2010:

Király István (kick-boksz, Király Team)

Kovács István (torna)

Mocsai Lajos (kézilabda, MKB Veszprém)

Rapcsák Károly (evezés)

Az Év Sportvezetője 2010:

dr. Leyrer Richárd (Magyar Kick-box Szövetség elnöke)

dr. Szabó Tamás (NSI)

dr. Székely Ferenc (Heves Megyei Sportszövetség Egyesület elnöke)

Az Év Sportújságírója 2010:

Ballai Attila (Magyar Nemzet Sport Főszerkesztő)

Faragó Richard (Sport1)

Jocha Károly (szabadúszó)

Kaszala Claudia (NSSZ Sajtószolgálat)

A Sportolók Egészségéért 2010:

Dr. Halasi Tamás

Dr. Kausz István

Dr. Tállay András

Fotó: kajakkenusport.hu

0 Tovább

Magyar győzelem Böszörményben

Magyar győzelmekkel ért véget az idei Hajdú Kupa. Az év első hazai rendezésű nemzetközi táncversenyén latinban Gellai Tamás és Szalai Ágnes szerezte meg az első helyet, míg standardtáncokban Szepesi József és Farkas Bettina lett aranyérmes.

A hajdúk városában lebonyolították az első 2011-es latin ranglista-versenyt is, itt továbbra is az olasz-magyar párosok domináltak: Andrea Silvestri és Váradi Martina  (képünkön) lett első, a Stefano Vidoni, Tóth Orsolya páros előtt.

 

Eredmények


 

Az IDSF latin open döntőjének végeredménye:


1. Gellai Tamás, Szalai Ágnes (Magyarország)

2. Vas Zsolt, Szögi Szilvia (Magyarország)

3. Daniele Sargenti, Eleonora Comparini (Olaszország)

4. Alex Infusino, Czina Boglárka (Magyarország)

5. Köcse György, Stana Alexandra (Magyarország)

6. Süttő Roland, Tombácz Anikó (Magyarország)


 

Az IDSF standard open döntőjének végeredménye:


1. Szepesi József, Farkas Bettina (Magyarország)

2. Christoph Santner, Maria Jahn (Ausztria)

3. Fabio Belucio, Ivana Suhankova (Szlovákia)

4. Vsevolod Levytskyy, Yulia Gadyatska (Ukrajna)

5. Ruslan Polusytok, Olena Levytska (Ukrajna)

6. Budai Attila, Barna Lilla (Magyarország)


A 2011-es év első latintáncok ranglista döntőjének végeredménye:

1. Silvestri Andrea Váradi Martina

2. Stefano Vidoni, Tóth Orsolya

3. Köcse György, Stana Alexandra

4. Süttő Roland, Tombácz Anikó

5. Gellai Tamás, Szalai Ágnes

6. Alex Infusino, Czina Boglárka

0 Tovább

Blob - az új vízi extrémsport

Megérkezett Magyarországra az új vízi extrémsportos őrület, a blob. Különösebb előképzettség nélkül bárki kipróbálhatja, és adrenalinbomba garantált.

A blob működése rendkívül egyszerű. A toronyban lévő ugró ráugrik a blob ’érkező oldalára’, a kilövő zónában fekve várakozó társa pedig az ugró hatására gyakorlatilag katapultál. A blob használata folyamatos, mivel mindenki először ugró, majd ’kilőtt’ lesz. Ez a folyamat ismétlődhet gyakorlatilag a végtelenségig, blobszakadásig, vagy egyszerűen csak sötétedésig.

Szemléltessük mindezt egy gyakorlati ábrán is:

Asszony Viktória szerint közel állunk ahhoz, hogy blobversenyeket láthassunk Magyarországon.

- Ausztriában és Németországban már vannak versenyek. Látványos és megkoreografált ugrásokat lehet végrehajtani a levegőben. Ezeket pedig pontozzák…

A blob magyarországi kizárólagos ügynökségének kereskedelmi vezetője a SPORTbányászatnak elmondta: itthon a tavaly mutatkozott be ez az extrémsport, a dunavarsányi Rukkel-tó vízén.

Lehetséges további helyszínek:

- Balaton, Vonyarcvashegy, Lidó strand vizisí-, és wakeboard-stég

- Győr melletti Ikrényi-tó wakeboard centrum

- Szeged melletti Sun City wakeboard beach

- Kecskemét belvárosában található wakeboard pálya

Bővebb információk: http://www.blob-tour.hu/

1 Tovább

Ismét lecsaptak kick-boxosaink

Szenzációsan kezdte a 2011-es versenyszezont a KirályTeam kick-box akadémia. A csepeli versenyzők ugyanis előbb Coneglianóból tértek haza hat egyéni aranyéremmel, majd 11 elsőséget gyűjtöttek be Athénban.

Az olaszországi Golden Glove elnevezésű viadalon 21 ország 1400 versenyzője vett részt, a csepeliektől pedig Veres Mercédesz (50kg), Gömbös László (74 kg), Imre Tamás (89kg), Kondár Anna (70 kg) Veres Richárd (63 kg) és Jároszkievicz Krisztián (94 kg) lett aranyérmes, emellett a legeredményesebb csapat és a legjobb klubcsapat címet is begyűjtötték.

 

A 6 danos Király István szakedző által irányított együttes Görögországban folytatta remeklését, ahonnan szerdán érkeztek haza a legjobb magyar kick-boxosok. Az Athens Challenge-en Veres Mercédesz (junior 50 kg), Kádas Adrienn (junior 60kg), Kondár Anna (felnőtt 70 kg), Nagy Henrietta (junior 65kg), Veres Alex (junior 69 kg), Mórádi Zsolt (nyílt kategória), Veres Richárd (felnőtt 69 kg), Jároszkievicz Krisztián (felnőtt 94 kg) szerzett aranyérmet. Varga László triplázott: a junior 63 kg-os kategória után a felnőtt 57 kilósok között is győzött, majd zárásként az openen is mindenkit megvert. A görög fővárosból a magyar együttes elhozta a legjobb férfi, és női csapatverseny trófeáját is. Az Athens Challenge-en egyébként 19 ország 1800 versenyzője indult.

0 Tovább

Versenytáncos szépségek

Gondoltunk egy merészet, és az egyik legesztétikusabb művészeti sportág magyar bajnokságán rendeztünk egy szépségversenyt.

Mikes Anna

Az elmúlt hétvégén a Magyar TáncSport-szakszövetség szervezésében lebonyolították a magyar bajnokságokat. A budapesti versenyen Andrea Silvestri és Váradi Martina nyert a latintáncok kategóriájában, míg a standardtáncos mezőnyben László Csaba és Mikes Anna szerzett aranyat.

A SPORTbányászat és a versenytanc.com közös szépségversenyt hirdetett, amely csak nevében volt szépségverseny. A helyezések sorrendje ugyanis Vörös Nándor fotói alapján dőlt el. A zsűriben az [origo]-s kollégák kaptak helyet. Mucza Bogáta, Sánta Marietta, Császár Attila, Deák Krisztián és Vincze Sándor vállalta, hogy rangsorolja a fotókat.

Czina Boglárka és partnere Alex Infusino

A hölgyeknél Mikes Anna kapta a legtöbb szavazatot, Czina Boglárka és Tóth Orsolyát megelőzve, a férfiaknál pedig Balázs Zsombor, Budai Attila és Andrea Silvestri volt a sorrend.

Tóth Orsolya

A magyar bajnokságok hétvégéjéről itt olvashat bővebben.

Vörös Nándor Latin est című összeállítását a magyar bajnokságról itt tekintheti meg!


Az urak

Balázs Zsombor, akinek Németh Nikoletta a partnere

 

Budai Attila, a hölgy pedig Barna Lilla

 

A négyszeres magyar bajnok páros férfitagja, Andrea Silvestri

0 Tovább

Szombat esti lázas játék

Az elmúlt időszak egyik legnépszerűbb terméke az Xbox mozgásérzékelős kontrollere, a Kinect. Az eszközhöz néhány tucat játék érhető el, melyekkel inkább az alkalmi játékosokat célozzák meg a kiadók. Az eddig megjelent programok közül a Dance Central c. ritmusjáték használja ki leginkább a Kinect nyújtotta lehetőségeket és akár egy buliban is képes biztosítani a jó hangulatot. Mi is kíváncsiak lettünk a virtuális táncparkettre, de mivel mindannyian többé- kevésbé falábúnak éreztük magunkat, megkértünk egy igazi profit, hogy értékelje velünk a Dance Central-t. Szerencsénkre Molnár Andrea a magyar táncsport egyik jeles alakja segítségünkre sietett. A Szombat esti láz győztesét lekötötte Dance Central, pedig saját bevallása szerint ritkán szokott videojátékkal játszani.


- Alkalomszerűen, inkább csak a baráti társasággal szoktam videojátékokkal játszani. A volt táncpartneremmel nagyon sokat utaztunk különböző versenyekre. Igyekeztünk olyan helyekre menni, ahol ismerősök élnek és ilyenkor gyakran előkerültek a videojátékok.

- Van esetleg saját konzolod, vagy játékra alkalmas PC-d?

- Saját konzolom nincs, sőt a tévémet is alig használom. Viszont ha a baráti társaság összeverődik, akkor egy hatalmas muri szokott lenni, hogy előkerül egy Wii és néhány sportjáték, esetleg egy Guitar Hero. A társaság fiú tagjai focizni is szoktak, de azt inkább csak nézni szeretem, mert kicsit zavar az irányításához szükséges sok gomb. Sokkal jobban élvezem a boksz- és a tenisz-játékokat, amikben a mozgással irányítom a figurákat. Ezektől gyakran izomlázam is van, ami azért furcsa, mert rendszeresen mozgok és edzésben vagyok.

- Tudod-e, mi az a Kinect? *

- A nevét nem tudtam, de már találkoztam ezzel a szerkezettel egy áruházban, ahol egy kislány ugrált egy tv előtt, és próbálta leutánozni a képernyőn történteket. Rengeteg ember állta körbe. Meglepődve néztem, hogy már ilyen is van.

- Bizonyára hallottál már táncos játékokról, próbáltál már ilyeneket?

- Láttam, és próbáltam is táncos játékokat, abból a fajtából, ahol egy szőnyegen kellett a megfelelő helyre lépkedni az embernek, de ezeknek nem sok köze volt a tánchoz, inkább csak ritmusérzék kellett hozzájuk.

- Korábban a Dance Central programról hallottál már?

- Miután meghívtatok elgondolkoztam, hogy mi lehet az a táncos program, amit ki szeretnétek próbáltatni velem. A táncszőnyeges játékok jutottak először eszembe, de az nem egy új dolog, tehát biztos voltam benne, hogy nem ilyen lesz és beugrott az áruházas élmény, bíztam benne, hogy valami hasonlót próbálhatok ki.


szólj hozzá: Kinect

- Mi az első benyomásod a programról?

- Így elsőre kicsit csalódott vagyok, hogy nem lett olyan jó az eredmény, mint amire számítottam. J A program annyira szigorú volt a pontozásnál, mint egy balettmester, és ha nem a megfelelő szögben volt a karom, egyből büntetett. Viszont egy kicsit betegen és szomorkásan jöttem ide, de ahogy kipróbáltam a játékot és elkezdtem táncolni, egyből jobb kedvem lett.

- Mit gondolsz a játék nehézségéről? Könnyen elsajátíthatóak a mozdulatok? Jól eltalálták a készítők a nehézségi szinteket?

- Igen, ez nagyon jól sikerült. A legkönnyebb fokozat egy kezdő kedvét sem veszi el. Az oktató rész nagyon jól elmagyarázza figurákat, illetve a jó teljesítmény díjazása is növeli az önbizalmat. Nagyon jól ki van találva, hogy a nehezebb fokozaton a több és nehezebb mozdulat van, így a profik is találnak kihívást a játékban.

- Mennyire tartod elképzelhetőnek, hogy a hiphop mellett más táncok is feldolgozásra kerüljenek egy ilyen programban? Egyáltalán alkalmas lehet-e egy konzol bármilyen egyéb tánc alapszintű tanítására?

- A program jól illeszkedik a hiphop műfajhoz, hiszen ez egy egyéni tánc, amit egyedül adnak elő, pont mint a képernyőn látható táncosok. El tudom képzelni, hogy társas táncok is bekerüljenek a programba. Ez nagyon izgalmas lenne! De lehet, hogy a párosnál, a takarásban álló sok mozdulatát nem tudná követni a kamera.

- Mit gondolsz, egy ilyen jellegű játék mennyire képes meghozni a játékosok kedvét a tánctanuláshoz?

- Nagy probléma, leginkább a férfiaknál, hogy nem nagyon van önbizalmuk lemenni egy táncstúdióba, elkezdeni a tánctanulást, talán ez a program javíthat ezen. Ha otthon kipróbálják a játékot, megszeretik a táncot, megtapasztalják a mozgás örömét, szereznek egy kis önbizalmat, akkor lehet, hogy könnyebben elindulnak egy tánciskolába. Hiszen ott is ugyanaz történik, először csak le kell utánozni azokat a mozdulatokat, amit a tanár mutat.

- A zenés ritmusjátékokat bírálók általában azt szokták mondani, hogy ha a profi játékosok annyi időt fordítanának a hangszeres zene tanulására, mint amennyit a programmal töltenek, már rég zenészek lehetnének. Szerinted igaz lehet ez a táncos játékokra is?

- Nekem erről más a véleményem. Attól, hogy a kezembe veszek egy műanyag gitárt és játszok egy jót, nem biztos, hogy ezt egy rendes hangszerrel is megtenném. A sikerélmény is biztosan más lenne. A tánc esetében ez kicsit más, hiszen mindenki került már olyan helyzetbe, ahol közel került a tánchoz. Akár egy szalagavatón, akár egy lakodalomban biztosan lejtett már pár lépést, így ez könnyebb. Talán könnyebben meghozza a kedvet a tánctanuláshoz, mint a Guitar Hero a hangszeres zenéléshez.

Mikor és hol láthatunk legközelebb fellépni?

- Sajnos az előző párommal nyolc év után szétváltunk, így egy ideje nem versenyeztem, de már nagyon szeretném elárulni, hogy mikor és hol lépek fel legközelebb, illetve ki az új párom, de erről még nem tudok konkrétumokat mondani.

Fotó: rtlklub.sajtoklub.tv/Lovász Sándor

Molnár Andreát legtöbben a Szombat esti láz című televíziós műsorból ismerhetik. A népszerű produkcióban Katus Attilával táncolt, méghozzá nem is akárhogy. A világbajnok aerobikossal ugyanis megnyerte a vetélkedőt. Nyolc évig versenyzett Schreiner Balázzsal, akivel magyar bajnoki döntőig jutott, és többször táncolt magyar ranglista-verseny fináléjában is.

* A Kinect az Microsoft mozgásérzékelős kontrollere, amit az Xbox 360 játékkonzolhoz fejlesztett. A kütyű lényege, hogy egy kamera, térmikrofon, néhány lézeres távmérő, illetve egyéb általunk sem ismert alkatrész segítségével képes az előtte mozgó játékos mozgását tökéletesen lekövetni, majd a programban eltárolt mintákkal összevetve eldönteni, hogy mit is csináljon az általunk irányítandó karakter. A szerkezet képes akár hang, akár arc felismerés segítségével azonosítani az előtte álló játékost. A játékok vezérlésén túl, a teljes menürendszert képes kezelni, beleértve a multimédia lejátszást is.

Deák Krisztián

0 Tovább

Jó rajt a nehézsúlyban – Tóth aranyérmet szerzett Svédországban

Tóth Balázs aranyéremmel debütált a nehézsúlyúak között a svédországi WTF-taekwondo világranglista-versenyen.

A trelleborgi viadalon a jelenlegi legjobb magyar taekwondós sorrendben német, szerb, finn és olasz ellenfeleket legyőzve szerezte meg az első helyet.

Tóth február 14-én utazik Iránba, ahol egy kéthetes edzőtáborozáson vesz részt és elindul az iráni világranglista-versenyen is.

A világbajnoki bronzérmes sportoló az olimpiai kvalifikációs versenyeken eddig a -80 kg-ban indult, de 2012-es londoni olimpiára abszolút kategóriában száll harcba a kvótáért.

Fotó: xlsport.hu

0 Tovább

Sportos EU-s konferencia

Brüsszelben megtartották a „Creating a Level Playing Field” elnevezésű EU-s projekt nyitókonferenciáját, amely a társadalmi befogadás a sportban és a sporton keresztül kérdéskörét taglalja.

Az Európai Olimpiai Bizottságok Brüsszeli Sportirodájában lezajlott kétnapos eseményen Magyarországról Dóczi Tamás (Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kar) és Szántó Éva (Nemzeti Sportszövetség) vett részt.

A projekt során az európai legjobb gyakorlatok feltérképezése és ezek megosztása a cél. Számos európai országban a bevándorló kissebségek kérdéskörét vizsgálják meg a szakemberek, a felzárkóztatás és a társadalmi befogadás egyik legjobb eszköze pedig a sport. Magyarországon elsősorban az EU-s elnökség egyik prioritásaként megjelölt romaintegrációra helyeződik a hangsúly.

A kiegyenlített játéktér koordinációját az Európai Nem-kormányzati Sportszervezetek Szövetsége (ENGSO) végzi, magyarországi partnere pedig a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara.

0 Tovább

Krajcsák a második körig jutott Svédországban

Egy győztes meccs után búcsúzott a további küzdelmektől Krajcsák Márk Svédországban.

Európa egyik legnagyobb PSA fallabda-versenyén a kétszeres Világjátékok-résztvevő magyar bajnok az első fordulóban a finn Henrik Mustonennel csapott össze, és 3-2-re győzött Linköpingben.

A világranglista 45. helyezett Krajcsák a második fordulóban a skót Alan Clyne ellen lépett pályára, és bár 2-0-ra, végül 3-2-es vereséget szenvedett.

- Ez volt az idei év első rangos egyéni viadala, melyen indultam. Sajnos az Alan Clyne elleni meccsen nagyon elfáradtam a végére, ez lehetett a vereség oka – mondta Krajcsák a SPORTbányászatnak.

(fotó: krajcsakmark.hu)

0 Tovább

Profik lettek a világbajnokok

A kétszeres amatőr világbajnok latinpáros bejelentette, hogy mostantól csak a profik között versenyzik. Ez gyakori jelenség a táncsportban. Ha valamelyik páros úgy érzi, hogy eleget letett az asztalra az amatőrök között, akkor veszi a tánccipőjét és ’átmegy profiba’ – ahogy versenytáncos berkekben hívják a váltást. Gyakorlatilag úgy kell elképzelni, mint a műkorcsolyázóknál. Ha lesarkítjuk, akkor mostanig költötték a pénzt, innentől pedig keresni szeretnének. Az orosz Alekszej Szilde és Anna Firsztova az elmúlt évtized üde színfoltjai voltak.


Bejárták a világot, kétszer nyertek világbajnokságot, egyszer győztek Európa-bajnokságon, egy alkalommal pedig megnyerték a nem olimpiai sportágak seregszemléjét, a Világjátékokat.

A tajvani Világjátékokon. 42-es számmal az oroszok

 

Tíztáncosként kezdték közös pályafutásukat, később felhagytak a standardtáncokkal és csak a latinra koncentráltak. A páros igazi egyéniség már a megjelenést illetően is. Anna egy igazi orosz szépség, Alekszej pedig nem éppen versenytáncos alkat, talán egy picit túl sok izom van rajta, de pont ettől jó a produkciójuk. A kirgiz beütésű – csak első ránézésre – nyers erőt árasztó férfi és a törékeny, gyönyörűség. Biztosak lehetünk benne, hogy a profik között is maradandót alkotnak.

Sosem állt távol tőlük a hülyeség

Rumba

0 Tovább

Heidum szerint az ezüst sem volt messze

A női rövidpályás gyorskorcsolya-váltó alapembere szerint nem kellett volna sok a második helyhez, de a csapat így is elégedett. A Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea, Lajtos Szandra összetételű rövidpályás gyorskorcsolya-váltó bronzérmet nyert a Törökországban zajló téli Universiadén, ez a sportág első dobogós helyezése az egyetemisták és főiskolások közös világversenyén.


- Abban biztos voltam, hogy bejutunk a döntőbe, és éreztem azt is, hogy esélyünk van az éremre – nyilatkozta a verseny után a Nemzeti Sportszövetség Sajtószolgálatának Heidum Bernadett. – Kis szerencsével még fényesebb lehetett volna a medál, de ennek a bronznak is nagyon örülünk. A legjobb idővel jutottunk a fináléba, de a dél-koreaiaknak a másik elődöntőben nem kellett mindent beleadniuk a továbbjutáshoz, várható volt, hogy ők rá tudnak tenni egy lapáttal. Mi a kínaiakat és a japánokat is megelőztük az elődöntőben, a végső csatában azonban a kínaiak elénk kerültek, ennek ellenére nem vagyunk csalódottak.

A csütörtökön kezdődött téli Universiade jövő vasárnapig tart a törökországi Erzurumban, ahol a 18 sportoló képviseli Magyarországot a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség szervezésében.

0 Tovább

Jeges esések


Amikor nem úgy sikerül egy ugrás, ahogy azt az edzéseken begyakorolták. És a jég azon kívül, hogy hideg, elég kemény is...

0 Tovább

Amerikában kendóztak

Sok sportág esetében megfigyelhető olyan nemzetközi kapcsolatrendszer építése, amely folyamatos képzést biztosít a magyar versenyzők számára. Így van ezzel a Budapest Főnix Kendo és Iaido Klub is. Egy Los Angelesben lévő egyesülettel dolgoznak össze, gyakorlatilag különösebb kötelezettség nélkül teszik mindezt – mesélte a SPORTbányászatnak Bárány Tibor, a budapesti klub vezetője.


A Chuo Dojo tagjai és a három vendég: Gasparin Szabolcs, Demény Győző és Szegőfi Ákos

- A Chuo Kendo Dojóval mondhatom, hogy gyümölcsöző kapcsolatot ápolunk. Most jött haza három versenyzőnk onnan egy edzőtáborból. Gasparin Szabolcs 4. dan, Demény Győző 2. dan és Szegőfi Ákos 1. dan részesülhetett abban a megtiszteltetésben, hogy a Chuo Kendo Dojo vendége lehetett.

Bárány, aki 1997-ben tagja volt a B-csoportos világbajnoki címet szerző magyar válogatottnak büszke klubja eredményeire.

- A folyamatos fejlődésünk megkérdőjelezhetetlen eredménye az, hogy a 2010-es debreceni Európa-bajnokságon ezüstérmes junior csapatot a Budapest Főnix Kendo és Iaido Klubot versenyzői alkották.

A ’civilben’ az egyik biztosító társaságnál dolgozó 6 danos kendós a sportág népszerűsítését egy kendós filmmel tette hatékonyabbá, melynek címe: 4th Dan, és amelyet a legutóbbi Magyar Filmszemlén is bemutattak.

A film

0 Tovább

Gálára készülnek

Idén nyolcadik alkalommal díjazza 2010 legjobbjait a Nemzeti Sportszövetség. A sportszakmai szervezetek jelölése alapján az NSSZ elnöksége hoz döntést arról, hogy kiket részesítsenek elismerésben. Az idei díjátadó gála február 18-án lesz a gödöllői Királyi Kastély dísztermében.

Legutóbb Kovács Katalin kajakos, Gyurta Dániel úszó és S. Kovács Ádám karateversenyző megosztva kapta az Év sportolója díjat a 2009-es évben nyújtott teljesítményéért, míg Kiss Lászlót, az úszók szövetségi kapitányát életműdíjjal jutalmazták. 2008-ban a kenus Vajda Attila, 2007-ben pedig a teniszező Szávay Ágnes győzött.

- Ez valóban a szakma díja – hangsúlyozta Szántó Éva, a Nemzeti Sportszövetség főtitkára. – Egyrészt minden jelentős szervezet részt vesz a jelöltállításban, másrészt természetesen idén sem csak a legjobb felnőtt sportolót díjazzuk, hanem a sportélet minden területének legjobbjait az utánpótláskorúaktól az edzőkön és az orvosokon át egészen a sportújságírókig.

- Az NSSZ elnöksége közben jóváhagyta 2011-re vonatkozóan a szövetségek működési támogatásának elosztási javaslatát, ezenkívül döntött a Világjátékokra való felkészülési források elosztásáról is.

Tavalyi fotók:

Gyurta Dániel úszó átveszi a díjat dr. Leyrer Richárdtól, az NSSZ egyik alelnökétől

Az életműdíjas Kiss László, az úszók szövetségi kapitánya, a díjátadó dr. Gémesi György, az NSSZ elnöke

A karatés S. Kovács Ádám díjazása. Dr. Mészáros Jánostól, az NSSZ egyik alelnökétől fogadja a gratulációt

 

Fotók: Vörös Nándor

(NSSZ Sajtószolgálat)

2 Tovább

Fura bemutató sportágak, melyek közül kevés büszkélkedhet olimpiai tagsággal

Ki gondolta volna, hogy a léghajózás, a szörfös életmentés vagy a motorsport szerepelt már az olimpián? Pedig az 1900-as párizsi nyári játékokon mindez megtörtént. A franciák egy sor olyan sportágat vonultattak fel bemutató jelleggel, melyek soha nem kerültek be az olimpiai programba. Kezdetben nagy divat volt bemutató sportágakkal előrukkolni a szervező városnak, de később alábbhagyott ez a lelkesedés – majd a Nemzetközi Olimpiai Bizottság úgy döntött, hogy beszünteti a „bemutatósdit”, így az utóbbi négy nyári olimpián nem is volt.

Az első olyan bemutató sportág, amelyet később az olimpiai kötelékben maradt, az a kosárlabda, amelyet 1904-ben, St. Louisban láthattak először nézők nyári játékokon – 1936-ban lett teljes jogú olimpiai sport.

Dobor Dezső sporttörténész szerint elvileg komoly presztízst élvezne a bemutatóként felvett sportág, de 1989-ben a NOB lezárta és azóta befejezettnek tekinti ezen sportokat - igaz Peking idején a kínaiak próbálkoztak még a wushuval.

Dobor Dezső munka közben

- A klasszikus időkben az adott rendező város egy, a környékén népszerű sportot favorizált, hogy jobban megismertesse a világgal. Az utolsó olimpia, ahol szerepelt ilyen sportág, az 1992-es volt, Barcelonában a görhokit helyezték előtérbe – mondta az elsősorban sportújságíróként dolgozó szakember.

- Ha felvettek egy-egy sportágat az olimpiai programba, a valamit valamiért elv érvényesült. A legkülönbözőbb szempontoknak kellett megfelelni, de döntő volt a televízió szava. A képernyőn maradás, a szponzorok kiszolgálása érdekében még a jelleg is veszíthetett. Itt a legjobb példa az öttusa, amely már csak nevében azonos azzal, amit öttusának nevezett Coubertin, s amit öttusának neveztek Benedekék és Balczóék idejében. Kevés olyan sportág van, mely képes megtartani a saját arcát, ha felmerülnek igények vele kapcsolatban.
A NOB számára az egyik legfontosabb, hogy áttekinthető, követhető legyen a sportág, a helyszínen és a tv-k előtt.
Egy másik példa az ökölvívás, ahol az egészségvédelem érdekében történt jelentős változás a fejvédő bevezetésével. Ez is elengedhetetlen lépés volt, de a sportág jellegét döntően nem változtatta meg.

Olimpiai megnyitó a hőskorból - 1932 Los Angeles


Bemutató sportágak, amelyek soha nem kerültek a hivatalos olimpiai programba – zárójelben az olimpia évét jelöltük, amikor a sportág bemutató státuszban volt:

Amerikai futball (1904 és 1932)

Ausztrál futball (1956)

Bowling (1988)

Boules (1900)

Budo (1964)

Finn baseball (1952)

Glima (1912)

Görhoki (1992)

Kaatsen (1928)

Kézi súlyzózás (1904)

Korfball (1920 és 1928)

La canne (1924)

Léghajózás (1900)

Longue paume (1900)

Mezei kézilabda (1952)

Motorsport (1900)

Savate (1924)

Siklórepülés (1936)

Svéd (Ling) gimnasztika (1948)

Szörf életmentés (1900)

Vízisí (1972)

Sportágak, amelyek bemutató státuszból kerültek be az olimpiai programba. Az első évszám a bemutató éve, a zárójeles pedig az ötkarikás sportágak listájára való felkerülés éve:

1904 kosárlabda (1936)

1912 baseball (1992) – 2008-tól nem szerepel az olimpiai programban

1924 kajak-kenu (1936)

1924 röplabda (1964)

1972 tollaslabda (1992)

1988 taekwondo (2000)

1988 dzsúdó (1992)

0 Tovább

Fittyet hány a korára a bokszlegenda – sőt, még táncol is

A negyvennyolcadik évét tapossa, birtokolja a Bokszvilágalapítvány (WBF) világbajnoki övét, a ringben korábban kiharaptak egy darabot a füléből és táncolt az ’amerikai Szombat esti lázban’. Ő Evander Holyfield, akinek a hétvégi meccse nem úgy sikerült, ahogy eltervezte. Nem kapott ki, de nem is győzött…


A Nyugat-Virginiában megrendezett gálán a Sherman Williams elleni összecsapása korán véget ért, a harmadik menet után Holyfield a felrepedt szeme miatt nem vállalta a folytatást.

A nehézsúlyú legenda úgy tűnik, hogy nem akar ’tisztességben megöregedni’. Úgy érzi, van annyi energia benne, hogy akár Klicskóékkal is. meccselhet. Az más kérdés, hogy a szombati sérülése mennyire akadályozza meg a következő meccsére való felkészülésben. Az eredeti tervek szerint Holyfield legközelebb március 5-én Koppenhágában bokszol a dán Brian Nielsennel.

Holyfield a Dancing with the stars-ban - nálunk ez a műsor a Szombat esti láz címmel volt képernyőn

A botrányos meccs, amikor Tyson megharapta (16:00-nál)

1 Tovább

Zsinórban az ötödik magyar bajnoki címet is megnyerték - videó

Tíztáncban az ötödik magyar bajnoki elsőségét szerezte meg László Csaba és Mikes Anna. A szentesi kettős fantasztikus sorozatot produkál: 2007 óta ők nyerik minden évben a magyar bajnokságot a legösszetettebb táncsportos kategóriában, a tíztáncban. Itt az öt latintánc mellett az öt standardtáncban is kimagaslót kell nyújtani egy magyar bajnoki címhez. A László-Mikes páros azonban nem csupán hazai parketteken ’varázsol”, hanem a világversenyeken is. 2010-ben a világbajnokságon és az Eb-n is bronzérmesek voltak.

Anna és Csaba

A páros vb-döntős jive-ja

A 2011-es Tíztánc Magyar Bajnokságot Mezőkövesden rendezték meg, ahol Balázs Zsombor és Németh Nikoletta szerezte meg az ezüstérmet, megelőzve a Süttő Roland, Tombácz Anikó duót. Ifjúsági tíztáncban is szentesi győzelem született: Hegyes Bertalan János és Kis Violetta lett a magyar bajnok.

Az idei magyar bajnokságok sorozatában a külföldön oly népszerű senior standard kategóriában is rendeztek versenyt, itt DanceStation táncosai, Nagy Zsolt, és dr. Szentirmai Katalin szerezték meg a bajnoki címet a Papp Tamás, Kántor Nóra, valamint a Dr. Asztalos Zoltán, Kissné Szegedi Zsuzsanna párosok előtt.

A 2011-es Felnőtt Tíztánc Magyar Bajnokság döntőjének végeredménye

1. László Csaba, Mikes Anna

2. Balázs Zsombor, Németh Nikoletta

3. Süttő Roland, Tombácz Anikó

4. Bódi Ferenc, Gyurits Diána

5. Budai Attila, Barna Lilla

6. Filotás Márk, Balatincz Dóra

A 2011-es Ifjúsági Tíztánc Magyar Bajnokság döntőjének végeredménye

1. Hegyes Bertalan János, Kis Violett

2. Kis Vencel, Bori Ildikó

3. Paszternák Christopher, Magnucz Dóra

4. Czeglédi Tamás, Tóth Rebeka

5. Szalai Máté, Laskovics Petra

6. Prozlik Ádám, Melis Bettina

 

A Senior Standard Magyar Bajnokság érmesei

1. Nagy Zsolt, Dr. Szentirmai Katalin

2. Papp Tamás, Kántor Nóra

3. Dr. Asztalos Zoltán, Kissné Szegedi Zsuzsanna

 

Fotó: Szilver TSE

1 Tovább

Mégis mennek jégtáncosok az Universiadéra - Letette az esküt a magyar csapat

Tizennyolc fős csapat képviseli Magyarországot a törökországi téli Universiadén. Az utolsó pillanatban került az indulók listájára a Turóczi Dóra, Major Balázs jégtánckettős – mondta Hédi Csaba, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség főtitkára, aki egyben a magyar csapat vezetője lesz az Universiadén.

Az eskü szövegét Knoch Viktor rövidpályás gyorskorcsolyázó és Turóczi Dóra jégtáncos mondta a Magyar Sportházban. A téli Universiadét január 27. és február 6. között rendezik meg Erzurumban.

Knoch Viktor és Turóczi Dóra

Korábban vita alakult ki a csapatkijelölés kapcsán, amelyről itt olvashatnak.

A magyar csapat:

Rövidpályás gyorskorcsolyázók: Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea, Lajtos Szandra, Knoch Viktor, Darázs Péter.

Jégtáncosok: Turóczi Dóra, Major Balázs

Alpesi sí: Berecz Anna, Bene Márton, Szepesi Bertold

Hódeszka: Harmat Rózsa, Viszlay Vanda, Kiss Miklós, Németh Zsolt, Liptay Dávid, Balogh Ádám.

0 Tovább

Vonzóbbá tenné az itthoni versenyeket a Magyar-vándor névadója

Magyar Zoltánt választotta meg elnöknek a Magyar Torna Szövetség – elődje, Nagy János novemberben mondott le. Az MATSZ sajtóközleménye szerint mindenképpen pozitívum, hogy a kétszeres olimpiai bajnok személyében hosszú idő után először van szakmai elnöke a szövetségnek.

Magyar Zoltán elsősorban a hazai versenyek hangulatán szeretne változtatni. „A mi sportágunk külföldön valamiért működik. Tízezrek mennek el egy-egy nagyversenyre, amelyek látványosabbak, tele vannak show-elemekkel. Ilyen versenyeket szeretnék látni itthon is. Természetesen az egyik legfontosabb feladatomnak tartom, hogy a 2012-es londoni olimpiára a versenyzőink minden segítséget megkapjanak” – mondta a SPORTbányászatnak Magyar Zoltán.

Magyar Zoltán kétszeres olimpiai bajnok tornász, sportvezető és állatorvos.

 

1972 és 1980 között 33 alkalommal szerepelt a magyar válogatottban. Edzőjével, Vígh Lászlóval számos új technikai elemet dolgozott ki, nevéhez fűződik az orsó, a szökkenő-vándor és a róla elnevezett Magyar-vándor első bemutatása.

 

Eredményei:

kétszeres olimpiai bajnok (lólengés: 1976, 1980)

  • olimpiai 3. helyezett (összetett, csapat: 1980)
  • olimpiai 4. helyezett (összetett, csapat: 1976)
  • olimpiai 5. helyezett (lóugrás: 1976)
  • háromszoros világbajnok (lólengés: 1974, 1978, 1979)
  • világbajnoki 4. helyezett (összetett, csapat: 1974)
  • világbajnoki 6. helyezett (összetett csapat: 1978, 1979)
  • háromszoros Európa-bajnok (lólengés: 1973, 1975, 1977)
  • Világkupa-győztes (1975, 1978)
  • Universiade-győztes (1977)
  • hússzoros mesterfokú magyar bajnok

Fotó: Vörös Nándor

0 Tovább

Két nyert meccse volt Krajcsáknak a német bajnokságon

A legjobb magyar fallabdázónk két győztes meccse is kevés volt csapata sikeréhez a német bajnokságon. A Stuttgart ugyanis egymás után kétszer kapott ki a Worms együttesétől.

Krajcsák mindkét alkalommal az olasz Davide Bianchetti ellen játszott és mindkétszer 3-0-ra győzött. A stuttgarti együttes viszont 3-1-es vereséget szenvedett egymás után kétszer a címvédőtől. A Krajcsákkal felálló Stuttgart jelenleg ötödik a bajnokságban.

A világranglista 45. helyezett magyar játékos az angol bajnokságban is jeleskedik, mivel a fallabdázóknál egy bizonyos szint felett több csapatban is játszhat valaki.

A kétszeres Világjátékok-résztvevő legközelebb január 25-én indul a londoni csapatbajnokságon a St. George’s Hill színeiben. Az lesz Krajcsák számára az utolsó felkészülési verseny a svédországi világranglista-viadal előtt.

Fotó: Vörös Nándor

0 Tovább

Karatés bronz

Metzger Sandra bronzérmes lett a karatésok Horvát Nagydíján. A zágrábi viadalon az MTK versenyzője a 60 kilósok kategóriában állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Sandra következő versenye az Európa-bajnokság lesz, amelynek a szerbiai Újvidék ad otthont február elején.

0 Tovább

23 magyar érem a szumós idénynyitón!

Huszonhárom érmet szerzett a magyar felnőtt szumó-válogatott az érdi nemzetközi idénynyitó versenyen.


A 11. Érd Kupán nyolc ország 72 versenyzője vett részt. A magyar felnőtt válogatott összesen egy arany, hat ezüst és tizenhat bronzzal zárta a rangos viadalt.

A szumósoknál a súlycsoporton kívül rendszerint megrendezik az úgynevezett nyílt versenyt, ahol mindenki mindenkivel összekerülhet.

Eredmények:


Varga László (70 kg) 1. hely

Földesi István (+115 kg) + open 2. hely; open 2. hely

Klányi János (115 kg) 2. hely

Szelp Dénes (100 kg) 2. hely

Dencsik István (70 kg) 2. hely

Hornyák Kitti (95 kg) 2. hely

Meleg Gábor (85 kg) open 3. hely

Czakó Zoltán (85 kg) 3. hely; open 3. hely

Metzl Ádám (115 kg) 3. hely

László Varga László (+115 kg) 3. hely

Nemes Dávid (+115 kg) 3. hely

Szatmári Attila (100 kg) 3. hely

Makai Erika (+95 kg) 3. hely; open 3. hely

Kálló Gyöngyi (+95 kg) 3. hely; open 3. hely

Takács Ágota (95 kg) 3. hely

Tímár Angelika (80 kg) 3. hely

Sárosi János (70 kg) 3. hely

Kecskés Péter (70 kg) 3. hely

Fábián Viktória (65 kg) 3. hely (képünkön)

Fotó: Vörös Nándor

1 Tovább

Hamarosan kiderül, hogy milyen autóba ül Michelisz

Michelisz Norbert fantasztikus évet tudhat maga mögött. A túraautó-világbajnokság első magyar versenyzője az év újonca lett, mindezt a sorozat utolsó állomásán megfejelte egy vb-futamgyőzelemmel, így összetett 9. lett. A 23 éves autóversenyző nagyon készül az idei sorozatra – igaz, még pontosan nem tudja, hogy milyen autóval vág neki a 2011-es évnek.

Michelisz Norbert

- Az előttünk álló két hét alatt minden eldől. Két márka között vacilálunk, a lényeg, hogy a lehető legütőképesebb autó álljon rendelkezésemre – mondta a tőle megszokott visszafogottsággal és higgadtsággal Michelisz.
- Vagy Seat, vagy BMW lesz az új gép. Sok idő nincs, mert február 25-ig be kell konténerezni az autót, mert különben nem ér oda a március 20-i első versenyre, melynek helyszíne a brazíliai Interlagos.
A magyar versenyző a tavalyi debütálásával magasra tette a lécet, de nem kell őt félteni.
- Nem hagyom, hogy az elvárások a sportolók esetében oly sokat emlegetett teherként nyomasszanak. Fölösleges energiaveszteségnek tartom a görcsölést. Ha elég jó vagyok, akkor úgyis eljön az én időm. Idén egy picit könnyebb lesz abból a szempontból, hogy ismerem a vb ritmusát, hangulatát.

Makaói eredményhirdetés

A várható szereplésével kapcsolatban meglehetősen markáns véleménye van Michelisznek. Nem akar a középmezőnyben harcolni…

- A tavalyi évzáró futamból kiindulva, ha jó lesz az autóm, és tudok egy jó pár napot tesztelni, a teljes vb-sorozat alatt az élmezőnyben szeretnék küzdeni a minél jobb helyekért – jelentette akinek Michelisz Norbert, akinek a futamgyőzelme lejjebb látható.

Fotók: zengodensionteam.com

2 Tovább

Universiade - Vita a csapatkijelölésről

Nem sikerült valami zökkenőmentesre a csapatkijelölés az idei téli Universiadéra. Az egyetemista-főiskolás sportolók világversenyét a törökországi Erzurumban rendezik meg, a magyar csapat háza táján nem (csak) a felkészülésről, és a várható eredményekről kell beszélni, hanem másról is. Röviden: a műkorcsolyázók és jégtáncosok részéről érzékelhető némi sértődés amiatt, hogy versenyzőik nem kapnak lehetőséget Törökországban – ennek hangot is adtak egy petíció formájában. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetségnél (MEFS) hangsúlyozták, hogy ők – mint mindig – a szabályok szerint jártak el, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) pedig a nevezési határidőig, többszöri egyeztetést követően sem adott konkrét visszajelzést a műkorcsolyázók és a jégtáncosok részvételéről, nem adta le a kért adatokat.

- A MEFS soha nem avatkozott be egyetlen sportági szövetség belső ügyeibe - kezdte Hédi Csaba, a MEFS főtitkára. – Hangsúlyozom, hogy állami pénzen utazik ki a csapat az Universiadéra, ezért mi a csapatkijelölés előtt alapvető szempontokat adtunk meg a szövetségeknek, határidőkkel, amelyek alapján jelölhettek versenyzőket. Később egy bizottság döntött a végleges listáról. A határidőig, azaz múlt év december 27-ig a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségtől (MOKSZ) nem jöttek be azok az adatok, és szakmai indokok, melyeket megvizsgálva műkorcsolyázók és jégtáncosok, az anyagi források biztosításával, bekerülhettek volna a küldöttségbe.

Később Szilágyi György, a Jobbik sportért felelős országgyűlési képviselője és Nagy Sándor jégtánc-szakágvezető sajtótájékoztatót tartott, ahol bejelentették, hogy petíciót nyújtanak be Czene Attila sportért felelős államtitkárnak, melyben kérik a MOKSZ döntésének kivizsgálását.

A SPORTbányászat természetesen kereste a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséget is, de ott senki sem tudott nyilatkozni – tájékoztatást későbbre ígértek, mivel a szövetség elnöke és főtitkára is külföldön tartózkodik.

Pedig beszélhetnénk csak a sportszakmáról, a szerepléssel kapcsolatos elvárásokról. A 16 fős magyar csapat könnyen lehet, hogy az elmúlt 20 év legeredményesebb téli Universiadés magyar szereplését produkálja. Hédi Csaba elmondta, hogy ha csak az utóbbi két évtizedet nézzük, 2001-ben Zarándi András hódeszkásunk szerzett egy ezüstöt, azóta nem volt dobogós eredményünk, csak negyedik/ötödik/hatodik helyünk.

- Úgy gondolom, hogy rövidpályás gyorskorcsolyázóink oda érhetnek a legjobbak közé, sízőink már többször bizonyítottak nemzetközi versenyeken, de a snowboardosok is meglephetnek. Most erre minden esélyünk megvan – mondta a főtitkár.

Akikért szoríthatunk a január 27-én kezdődő téli Universiadén:

Rövidpályás gyorskorcsolyázók: Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea, Lajtos Szandra, Knoch Viktor, Darázs Péter.

Alpesi sí: Berecz Anna, Bene Márton, Szepesi Bertold

Hódeszka: Harmat Rózsa, Viszlay Vanda, Kiss Miklós, Németh Zsolt, Liptay Dávid, Balogh Ádám.

 

0 Tovább

Szakított a magyar bajnoki ezüstérmes duó - videó

A magyar versenytáncos társadalom szegényebb lett egy párossal. Szalkai Szabó Gábor és Markó Ágnes úgy döntött, hogy befejezi a közös munkát.

A háromszoros tíztánc magyar bajnoki ezüstérmes kettőst 2007 óta láthattuk a magyar, és a nemzetközi parketteken.

A legösszetettebb szakágban a világbajnoki bronzérmes László Csaba és Mikes Anna páros mögött háromszor végzett a második helyen a bajnokságban (2008 Mezőkövesd, 2009, Vác, 2010 Mezőkövesd).

Jó hír viszont, hogy külön-külön mindketten folytatják a versenyzést.

Fotó: Szilver TSE

1 Tovább

Nehézsúlyban indul az olimpiai kvótáért a vb-bronzérmes WTF-taekwondós

Súlycsoportot váltott Tóth Balázs. A jelenlegi legeredményesebb taekwondósunk mostantól az abszolút kategóriában, azaz +80 kilósok között lép szőnyegre.

A világbajnoki bronzérmes sportoló az olimpiai kvalifikációs versenyeken eddig a -80 kg-ban indult.

Tavaly több openen is érmet szerzett, megnyerte a magyar bajnokságot és a bonni Mesterek Kupáját, így nem csoda, hogy – akárcsak az elmúlt 10 évben – 2010-ben is ő lett a sportág legjobbja itthon.


Tóth Balázs támadásban (kékben). Senki sincs biztonságban. Se ellenfél, se fejvédő, sem az ellenfél edzője

- Ismerem a mezőnyt ebben a súlycsoportban is. Az abszolút kategória küzdelmei mindig középpontban vannak egy-egy viadalon, így régóta figyelem a lehetséges ellenfeleket – mondta Tóth Balázs.

- Tény, hogy nem én leszek a legnagyobb, de gyorsaságban, állóképességben, technikában felveszem a versenyt. Ebben súlycsoportban szeretnék kijutni a 2012-es olimpiára.

A WTF-taekwondósoknál két kvalifikációs versenyt rendeznek. Idén júliusban bonyolítják le az úgynevezett Világkvalifikációt Bakuban, ahol a súlycsoportonként a legjobb négybe jutottak kapnak ötkarikás indulási jogot. 2012 januárjában lesz a második viadal, az Európai-kvalifikáció, amelynek Moszkva ad otthont. Oroszországban minden súlycsoportban a dobogós helyezésekre „osztanak londoni repülőjegyet”.

Taekwondósaink idén már túl vannak egy egyhetes dunavarsányi edzőtáboron, első nemzetközi versenyük pedig Svédországban lesz február elején.

Fotó: Király István

0 Tovább

Isten éltesse Ági néni! - 90 éves a Nemzet Sportolója

Keleti Ágnes ötszörös olimpiai bajnok tornász. Helsinkiben talajon, Melbourne-ben talajon, felemás korláton, gerendán és a kéziszer csapatban nyert aranyat, január 9-én ünnepli a 90. születésnapját.

A magyar sport ikonja az 1956-os olimpia után nem jött haza. Ausztráliában élt, majd Izraelben telepedett le, ahol a Testnevelési Főiskolán tanított, a válogatott edzője volt, később fiatalokkal foglalkozott. Minden idők legeredményesebb magyar tornásznőjének nevéhez 46 hazai bajnoki cím fűződik.

A Nemzet Sportolója, tagja a Halhatatlanok Klubjának, neve a nemzetközi tornászhírességek csarnokában is helyet kapott. Több kitüntetésben részesült. Állandó látogatója az Olimpiai Bajnokok Klubja eseményeinek, részt vett Helsinkiben és Melbourneben, az olimpiai játékok ötven éves jubileumára rendezett ünnepségeken. Legutóbb 2010 őszén járt itthon, amikor a Melbourneben győztes kéziszer csapat versenyzői (Bodó Andrea, Keleti Ágnes, Kertész Alice,  Köteles Erzsébet, Tass Olga) találkoztak, egyedül Korondi Margit hiányzott – derül ki a Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjáról.

 

0 Tovább

DUBAJBAN VERES ZOLIÉK ELKÁPRÁZTATJÁK AZ ARABOKAT

Azt már megszokhattuk, hogy Veres Zoltán soha nem kezdi az évet itthon. Kiváló műrepülő pilótánk rendszeresen Al Ainban szilveszterezett, aztán részt vett az Egyesült Arab Emírségek-beli Világkupán, ahonnan általában éremmel tért haza. Az Európa-bajnok most némileg szakított a hagyománnyal, 2011 elején nem versenyzik, hanem Dubajban tart légi bemutatókat.


- Egy szenzációs hangulatú ejtőernyős Világkupán vagyunk itt Dubajban, ahol a versenyzők a Pálma-sziget fölött ugrálnak ki a gépekből. Nekünk az a dolgunk, hogy bemutatókkal szórakoztassuk a közönséget – mondta a SPORTbányászatnak Veres Zoltán, aki két erdélyi pilótával, Goger Attilával és Ferencz Lászlóval alkot egy csapatot.

A magyar pilóták a nyaktörő produkciókon kívül a dubaji koronahercegnek, Sejkhamdan bin Mohamed bin Rashid Al Maktoumnak is készültek meglepetéssel. Az egyik repülőgép aljára speciális neoncsövekkel kiírták az uralkodó becenevét, majd éjszaka mutattak be egy légiparádét.

 


A dubaji ejtőernyős Világkupa (ahol sajnos nem indultak magyarok) január 16-ig tart.

Veres Zoltán egyik emlékezetes bemutatója

Zoli kislánya is biztonságban érzi magát a repülőgépen

Naplemente előtt

Elöl a herceg, hátul Veres

Szinkronban

Függőlegesen

 

A dubaji fotókat Bogdan Pop, alias RATus készítette

1 Tovább

Réka a gólvonalon - interjú a női fociválogatott kapusával

Több sportágban is kipróbálta magát, végül megállapodott a labdarúgásnál. Játszott az Újpestben és az MTK-ban is, most a magyar válogatott és az olasz Orlandia '97 kapusa. Kedvenc csapatai az Inter és a Real Madrid, szerinte Iniesta lesz az Aranylabdás, és nincs is jobb érzés annál, mint kivédeni egy erős, jól helyezett lövést. Az idegenlégióskodó magyar női labdarúgók közül Szőcs Réka kezdi meg leghamarabb a szezont, de kiutazása előtt azért elcsíptük egy interjúra.

- Labdarúgó vagy, és ráadásul kapus. Ha lehet ezt mondani, az még ”fiúsabb”. Biztos sokan megkérdezték már, hogy miért pont a focit választottad? Én sem tennék kivételt.

- Nagyon sok sportágat kipróbáltam. Nyolc évig szertornáztam, egy évig kézilabdáztam, de vívtam és cselgáncsoztam is. A labdarúgás azonban mindig is közel állt hozzám. Az iskolában is a fiúkkal rúgtam a bőrt, egyszer elvittek egy focitornára, látták, hogy nem bánok olyan rosszul a labdával, később pedig kikötöttem egy női csapatnál.

- Ismerkedésnél - ha kiderül, hogy mivel foglalkozol - általában mi a fiúk reakciója?

- Mindegyik máshogy reagál. Van aki meglepődik, van aki azonnal kitalálja, hogy kapus vagyok miután kiderül a sportág, de van olyan is, aki egyből azt kérdezi hogy  fáj-e a vetődés, és hogy nem féltem-e a melleimet, de legtöbbjüknek tetszik, mivel minden férfi szereti a focit.

- És milyen útját állni egy hatalmas lövésnek? Tényleg nincs benned félsz?

- Ha félnék, nem ezt csinálnám. Nincs jobb érzés annál, mint kivédeni egy erős lövést, ami jól is van helyezve. De nem minden erősnek tűnő lövés erős. Egyébként nem voltam mindig kapus. Hátvédként kezdtem a jobb oldalon, ritkán középpályást is játszottam.

- Melyik a kedvenc csapatod és szerinted Messi, Iniesta vagy Xavi lesz az aranylabdás befutó?

Több kedvenc csapat is van, de legjobban az Inter és a Real Madrid áll közel a szívemhez. A példaképem is a Realban játszik, akit Iker Casillasnak hívnak. Úgy gondolom, hogy Andrés Iniesta lesz az Aranylabdás.

 

Egyre több magyar idegenlégióskodik a különböző külföldi női bajnokságokban. Minek köszönhető ez?

Leginkább azért van ez, mert - nekünk nőknek - itthon nem lehet a fociból megélni. Magyarországon mindenki amatőr, munka és iskola mellett focizik. Kint viszont, ha van egy profi szerződésed, akkor csak a játékra kell koncentrálni. Elég jól szerepelt a felnőtt válogatott az utóbbi időben, és egy jó BL-szerepléssel is fel lehetett hívni a figyelmet magunkra, ez is közrejátszhat abban, hogy egyre többen szerződnek külföldi csapatokhoz.

Most az Orlandia '97 játékosa vagy. Mi az együttes célkitűzése?

Mivel újoncok vagyunk, természetesen a bentmaradás, de nem ártana, ha minél több meglepetést okoznánk.

Szőcs Réka csapata már január 8-án megkezdi a szezont. A tabella 11. helyén álló Orlandia a Torino együttesét fogadja, amely a negyedik jelenleg a bajnokságban.

 

1 Tovább

Indul a Karate1 Premier League, Eb-re készül a válogatott!

Az Európa-bajnokságra készül a magyar karate-válogatott. A májusi kontinensviadal előtt azonban több nemzetközi versenyen is elindulnak a mieink. A Nemzetközi Karate Szövetség (WKF) közben elindítja a Karate1 Premier League elnevezésű versenysorozatát.

S. Kovács küzdelemben

Ilyen még nem volt. Hat állomásból álló Karate1 Premier League veszi kezdetét Párizsban, a versenyek mindegyike pénzdíjas lesz – tudtuk meg S. Kovács Ádámtól, a Világjátékok-győztes karatéstól.

- Egyelőre három helyszín biztos: Párizsban indul a sorozat, majd Isztambul és Szalzburg következik a versenynaptárban. A válogatottal azonban mi elsősorban a májusi Európa-bajnokságra készülünk, amelyet Zürichben rendeznek meg. Találkoztam Büchler Zsolt szövetségi kapitánnyal, aki tájékoztatott az idei edzőtáborok időpontjairól. A betervezett négy edzőtáboron kívül a magyar bajnokságon, a holland és az olasz nyílt bajnokságon, valamint a Szlovák Grand Prix-n indulunk - nyilatkozta S. Kovács, aki az eddigi felnőtt Európa-bajnokságokon két bronzérmet gyűjtött be.

A kép csalóka! A Világjátékok-győztes a küzdőtéren nem ismer tréfát

- Mindenképpen fényesebb éremmel szeretnék hazajönni Zürichből, és szeretném, ha minél jobb küzdelmekkel zárhatnám az Eb-t. Visszanéztem a világbajnokság meccseit, és annál én jobb vagyok, mint amit a felvételeken láttam.


A Világjátékokon szerzett aranyéremmel

Az MTK színeiben versenyző S. Kovácsot 2010-ben egy makacs kézsérülés is hátráltatta, meg is kellett műteni, így nem tudott teljes erőbedobással meccselni a pekingi Küzdősportok Világjátékán, de még a belgrádi vb-n is kímélnie kellett a bal kezét.

S. Kovács legjobb pillanatai a tavalyi vb-n

Fotók: www.skovacs.hu és Vörös Nándor

0 Tovább

Fallabda - Krajcsák indul a német bajnokságon

Krajcsák Márk tavaly sporttörténelmet írt. Legjobb fallabdázónk első magyarként bejutott a legjobb 32 közé a Szaúd-Arábiában megrendezett világbajnokságon. A kétszeres Világjátékok-résztvevő sportember már megkezdte a felkészülést az idei szezonra, első versenye Németországban lesz.

Menedzserek hobbisportjának indult, de ma már nem az. A fallabda igenis versenysport. A magyarországi számokról annyit, hogy 90 bejegyzett squash klub van, és körülbelül 50 ezren űzik heti rendszerességgel. A Testnevelési Egyetemen évek óta van szakedzői képzés a sportágban, idén pedig megjelent az első magyar nyelvű oktató DVD. Hát mi ez, ha nem fejlődés?

Krajcsák Márk kétségkívül zászlóvivője a fallabdázás népszerűsítésének. A 2010-es világbajnokságon a torna egyik meglepetését produkálta: három szettben legyőzte a kolumbiai Miguel Angelt, ezzel bejutott a legjobb 32 közé, végül a 17. helyen zárt.

- Stuttgartban kezdem meg az idei évet, elindulok ugyanis a német bajnokságon – kezdte Krajcsák, akit épp első 2011-es edzésén értünk utol. - Január 14-16 között Stuttgartban lépek pályára, majd jöhet a svédországi 60 ezer dollár összdíjazású viadal, amelyet Linköpingben rendeznek meg februárban. Az ünnepek alatt pihentem, erőt gyűjtöttem a nagy feladathoz, amely nem más, mint a tavalyi év túlszárnyalása az eredményeket illetően.


Krajcsák Márk 2005-ben Duisburgban és 2009-ben Tajvanon képviselte a Világjátékokon Magyarországot. Mindkét alkalommal 9. helyet szerzett.

fotók: krajcsakmark.hu

0 Tovább

Gigantikus brazil népünnepély a logó bemutatóján - videó

Több mint 1.5 millió brazil volt a „logós” partin Rio de Janeiróban. A dél-amerikaiak megadták a módját annak, hogy bemutassák a 2016-os riói nyári olimpia hivatalos logóját.

A Copacabanán láthatták először azt az olimpiai emblémát, amely a hivatalos közlemény szerint három - egymás kezét fogó - táncoló embert jelképez.

Dél-Amerika még soha nem adott otthont olimpiai játékoknak, így biztos, hogy 2016-ban Brazília nagyon kitesz majd magáért. És ne felejtsük, hogy a játékok előtt két évvel labdarúgó-világbajnokságot is a brazilok rendezik.

- a fenti hírből szándékosan hagytuk ki a ’szamba’ szót, amely olyan, egy brazilokat (is) tartalmazó szövegkörnyezetben, mint a magyar lakodalomban a vonatozás…- BUÉK!

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum