Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Teke BL – Nyert a Győr és a Szeged, kikapott a Zalaegerszeg

Elstartolt a Bajnokok Ligája új kiírása a tekézőknél. A nőknél az Ipartechnika Győr SE 5-3-ra verte a vendég lengyel Alfa-Vectort.

teke

A férfiaknál két magyar csapat érdekelt a legrangosabb európai kupasorozatban: az első körben a Zengő Alföld Szegedi TE hazai környezetben 7-1-re győzött a német TSV Breitengüßbach ellen, míg a Zalaegerszegi TK otthon kikapott az ugyancsak német SKK Raindorftól.


A nőknél a többek között a magyar világbajnokokkal felálló horvát Rijeka 6-2-es sikert aratott a szlovén Calcit Kamnik felett. A horvátoknál pályára lépett Méhész Anita és Sáfrány Anita is. A visszavágók december 10-én lesznek.

0 Tovább

Erőemelés - A rekordok embere újra dobogóra állt világversenyen

Susa Olivér Lengyelországban ott folytatta, ahol a budapesti Eb-t követően Isztambulban abbahagyta...

A fiatal erőemelő klasszis Skierniewicében ezüstérmes lett az ifjúsági Eb-n úgy, hogy több csúcsot is megdöntött. Fekvenyomásban 214 kilóval új ifi világcsúcsot ért el, guggolásban 280 kilogrammal zárt, ami új korosztályos országos rekord. Összetett eredménye, a 774 kg is ifjúsági országos csúcsnak számít. Susa mindezt a klasszik, azaz a speciális támasztóruha nélküli Európa-bajnokságon érte el.

Korábban, szeptemberben is több csúcsot megdöntött az isztambuli világbajnokságon, és győzött. Azt megelőzően pedig a budapesti fekvenyomó Eb-n Európa-rekorddal nyerte meg kategóriáját. Susa Olivér versenyzését Árvai István többszörös erőemelő világbajnok, mint ifjúsági és junior szövetségi kapitány, és edzője Susa Dávid segítette. 

0 Tovább

Teqball-világbajnokság: Öt éremmel a magyarok nyerték a nemzetek versenyét!

Fantasztikus magyar szereplés a teqball-világbajnokságon. A Nürnbergben megrendezett világversenyen Vasas Lea duplázott. Női párosban Janicsek Zsanettel, vegyespárosban pedig Bakó Ádámmal aranyérmet szerzett.

A dobogó második fokára állhatott fel a Bakó Ádám, Blázsovics Ádám alkotta férfi páros, valamint szintén ezüstérmes lett Izsák Anna is női egyéniben. Az ötödik érmet Blázsovics gyűjtötte be, miután férfi egyéniben harmadikként zárt.

A németországi világbajnokságról így minden magyar induló éremmel térhet haza. Erre korábban még soha nem volt példa.

Vasas Lea szerint ezen a világbajnokságon is kiderült: a sportág bölcsőjének számító Magyarországon továbbra is kiváló szakmai munka folyik. „Ez mindannyiunk számára a hihetetlen kategóriába tartozik. Sokat dolgoztunk ezekért a sikerekért. Személy szerint elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy sikerült dupláznom.” – mondta az eredményhirdetések után Vasas Lea.

Nagy Zoltán szövetségi kapitány a világbajnokság előtti sajtónyilatkozataiban azt hangoztatta: minél több döntős helyezés kellene...

„Nagyon sok álmunk valóra vált ezen a vb-n. A finálés napon egyedül férfi egyéniben nem játszottunk döntőt, de ott is lett egy érem, miután Blázsovics Ádám megnyerte a bronzmeccset. Eddig is elmondható volt a magyar játékosokról, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak, de a nürnbergi-világbajnokságon megerősítettük pozícióinkat.” – összegzett a kapitány.

0 Tovább

Teqball-világbajnokság: Nagy siker kapujában a válogatott

Négy magyar döntős lesz a teqball-világbajnokságon. Szombaton eldőlt ugyanis, hogy a vegyespáros is finálét játszhat a Nürnbergben zajló világversenyen. A Vasas Lea, Bakó Ádám duó sorrendben Kuvait, Moldova, Dánia, Egyesült Államok és Lengyelország legjobbjait győzte le, ezzel eldőlt, hogy az 5 vb-induló (egység) közül 4 világbajnoki döntős lett.

Korábban az is kiderült, hogy férfi egyéniben Blázsovics Ádám is dobogós, miután bronzérmet szerzett.

Nagy Zoltán szövetségi kapitány megjegyezte: beérett a sok munka. „Kijelenthetjük, hogy mindenki érmesként térhet haza Németországból, és ez óriási teljesítmény. Büszke vagyok a csapatra” – tette hozzá a szakember.

A teqballosok is nézik a labdarúgó-világbajnokságot

A teqball-világbajnokságon indulók – szabadidejükben – figyelemmel követik a katari foci-vb eseményeit. Janicsek Zsanett a belgáknak szurkol. „Imádom a belgák játékát, de úgy gondolom azonban, hogy nem az én favoritjaim nyernek” – latolgatott a világbajnok teqballos

Vasas Lea a franciák sikeréért szorít. „Örülök, hogy továbbjutottak a csoportból, és bízom benne, hogy sokáig menetelnek, mint ahogy abban is bízom, hogy Nürnbergben is minden úgy alakul, ahogy azt elterveztük” – mondta Vasas Lea, aki női párosban és vegyespárosban is vb-döntőt játszik.

0 Tovább

Teqball-vb: Finalista a férfi páros is

Újabb magyar döntős a teqball-világbajnokságon! A Nürnbergben zajló világversenyen a férfi páros harcolta ki a döntőbe jutást pénteken.

Blázsovics Ádám és Bakó Ádám thaiföldi, lengyel és román párosokat legyőzve jutott be a vasárnapi fináléba, ahol Szerbia legjobbjaival csapnak össze. A többszörös világbajnok Blázsovics Ádámnak van már egy érme ezen a világbajnokságon, miután egyéniben bronzérmes lett.

A férfi pároson kívül a női páros, azaz Janicsek Zsanett és Vasas Lea is bejutott a döntőbe, mint ahogy női egyéniben Izsák Anna is arany csatában léphet asztalhoz vasárnap.

0 Tovább

Teqball-világbajnokság: Egy bronz, két döntős eddig...

Megvan az első magyar érem a teqball-világbajnokságon. A Nürnbergben zajló világversenyen a többszörös világbajnok Blázsovics Ádám ezúttal bronzérmes lett egyéniben. A nőknél egyéniben Izsák Anna közel került ahhoz, hogy megvédje világbajnoki címét, miután bejutott a németországi vb döntőjébe, ahol vasárnap az amerikai Carolyn Grecóval csap össze.

Szintén világbajnoki döntős a női páros is! Janicsek Zsanett és Vasas Lea ugyancsak vasárnap áll asztalhoz az amerikai Carolyn Greco, Margaret Osmundson duó ellen.

Izsák Anna úgy gondolja, hogy a kitűzött célt már teljesítette. „Nem könnyű a világbajnoki cím védőjeként elindulni. Abban bíztam, hogy finalista leszek. Ez sikerült, remélem jól folytatódik, illetve zárul minden” – nyilatkozta Izsák Anna.

 

Blázsovics Ádám a bronz után párosban folytatja. „Egyéniben egészen jól ment a játék, az elődöntőben sajnos a lengyel Adrian Duszak támadójátéka kifejezetten jó volt, nem tudtam győzni, viszont a bronzmeccset hoztam az amerikai Pilic ellen” – összegzett Blázsovics, aki  Bakó Ádámmal párosban kezdi meg a küzdelmeket.

0 Tovább

Parafekvenyomás – Magyar sikerek Lengyelországban

Szenzációs magyar szereplés a 42. Silver Bar Parafekvenyomó Kupán! A wroclawi eseményen a felnőtteknél Sztanó György (59 kg) nyerni tudott,  Gajdács Ferenc (80 kg) második lett. Az ifjúságiaknál Szebenyi Gergő az 54 kilogrammosoknál aranyérmesként zárt, akárcsak Fejes Richárd (72 kg).

A junioroknál is volt magyar győzelem: Korencsy Albert (+107 kg) szintén a legjobb teljesítményt nyújtotta. A Magyar Erőemelő Szövetség információi szerint Szebenyi és Fejes ifjúsági, Sztanó pedig felnőtt országos csúccsal fejezte be a lengyelországi kupát.

A felnőtteknél (49 kg-72 kg) abszolút kategóriában Sztanó György az 5. helyet szerezte meg, a 80 kg-+107 kg abszolút mezőnyben Gajdács Ferenc a 7. helyen végzett.

0 Tovább

Jet-ski: Biztató jövő, erős utánpótlás

A legjobbakat díjazta a Magyar Jet-Ski Szövetség. A Magyar Sport Házában megtartott ünnepségen elhangzott, nehéz évet zárt a sportág, de a magyarok ismét kitettek magukért.

„Ismét volt alkalmunk világversenyt is rendezni Nyíregyháza-Leveleken. Felnőtt Eb-futamnak és junior világbajnokságnak adtunk otthont úgy, hogy ezúttal az egyéb kihívások mellett az aszály okozta rekordalacsony vízállással is szembe kellett néznünk. Mindent egybevetve, sikerült megoldani a nehézségeket, és a nemzetközi szövetség értékelése alapján a magyar verseny a legjobban megszervezett és kivitelezett minősítést kapta. Erre büszkék vagyunk, mint ahogy a fiataljainkra is. Nem volt olyan év, amikor az utánpótláskorú tehetségek ennyire domináltak volna, mint idén” – összegzett Czeller Béla, a Magyar Jet-Ski Szövetség elnöke.

Az idén 30 éves szövetség díjkiosztóján Jászai Csongor az Év versenyzője, Ifj. Komonyi Lajos és Puskás Zekő az Év junior versenyzője, míg Marvin Bohuslav az Év felfedezettje díjat vehette át.

A díjazottak közül Jászai Csongor a legidősebb a maga 15 évével. Valamennyien kimagaslóan szerepeltek az idei vb-, illetve Eb-futamokon.

0 Tovább

Fitnesz – Több magyar éremszerző Szerbiában

Magyar sikerek a Knjazevacon megrendezett Gold Grand Prix-n. A Mazotti Fitness versenyzői közül Somodi-Fülöp Zea első lett fitness challenge-ben, ugyanitt Kézdi Titanilla a 2. helyen végzett, akárcsak Veres Lala, Hati Szófia pedig bronzérmesként zárt.

Gyerekfitneszben Somodi-Fülöp Zea aranyérmes lett, Hati Szófia Csépány Nikolett, Kiss Nikoletta és Veres Lala pedig szintén felállhatott a dobogó legfelső fokára. Kézdi Titanilla 2. lett, míg Szabó Petra  bronzérmet szerzett.

A junior artistic fitness kategóriában egy magyar aranyérem született, miután Paulovics Alina győzött. 

0 Tovább

TáncSport – A Silvestri-Váradi kettős világkupa-aranyat nyert Bangkokban

Világkupa-győzelemmel fejezte be az idei évet a Világjátékok 4. helyezett magyar páros. Andrea Silvestri és Váradi Martina Bangkokban lépett parkettre a profi latin világkupán, ahol egy thaiföldi és egy izlandi duót megelőzve felállhatott a dobogó legfelső fokára.

 A hatos döntőben táncolt egy másik thaiföldi kettős, valamint egy olasz és egy Fülöp-szigeteki páros.

„Gyönyörű helyen volt a verseny, számítottunk arra, hogy megnyerhetjük, de az különösen felemelő, hogy a táncunkat is jónak éreztük végig. Hosszú és fárasztó szezonunk volt, ez volt az idei utolsó megmérettetésünk, soha rosszabb évet” – értékelt Váradi Martina. A magyar bajnok jelenleg vezeti a világranglistát.

 

Profi latin világkupa, Bangkok

Az érmesek:

1. Andrea Silvestri, Váradi Martina (Magyarország)

2. Shinawat Lerson, Preeyanoot Patoomsriwiroje (Thaiföld)

3. Nikita Bazev, Hanna Run Bazev (Izland)

0 Tovább

Eb-nyolcadik hely Franciaországban

Dobogós helyezés az utolsó futamon, nyolcadik hely összetettben! Befejeződött a franciaországi Hyeres-ben az ILCA6 vitorlás Európa-bajnokság, ahol Érdi Mária felemás érzésekkel szállt ki a hajóból.

„Tudtuk, hogy nehéz verseny lesz. A 10 futamból úgy gondolom, hogy mindössze két futamban versenyeztem úgy, ahogy azt magamtól elvárom. Összességében sikerült ezúttal is sokat tanulnom, és nem szakadtam le az élmezőnytől. Egy vb 5. hely után nyolcadikként végeztem, egyben befejeztem az idei versenyzést.” – nyilatkozta az MVM SE klasszisa.

„Dolgozunk tovább, mozgalmas év van mögöttem, a cél továbbra is az, hogy minél hamarabb megszerezzem a kvótát a 2024-es párizsi olimpiára.” – tette hozzá.

Érdi Mária az ötkarikás indulási jogot a jövő évi világbajnokságon szerezheti meg; a világversenyt augusztusban, Hágában rendezik meg. 

0 Tovább

Kungfu Eb – 16 éremmel tértek haza a magyarok!

Sikeres generációváltás után a magyar válogatott minden idők egyik legsikeresebb kungfu Európa-bajnokságát zárta Görögországban. A Loutrakiban megrendezett világversenyen a nemzeti csapat 6 arannyal, 3 ezüsttel és 7 bronzzal végzett.

„Várakozáson felül szerepeltek a mieink. Több kategóriában is voltak meglepetés érmek, és ez a jövőt illetően bizakodással tölt el” – értékelt Varga István, a hazai szövetség elnöke.

„A sportág szempontjából is fontos volt, hogy rendben véget érjen ez az Eb. A pandémia miatt több kontinensbajnokság is elmaradt. Most összevont Eb-t rendeztünk. Ezúttal az európai szövetség elnökségi tagjaként vettem részt, bíróként pedig Váradi György jól vizsgázott” – tette hozzá  sportvezető, aki a Nemzeti Versenysport Szövetség elnökségi tagja is egyben. Loutrakiban 19 ország 700 harcosa indult.

Magyar dobogós helyek:

Felnőtt

Filóci Mihály - chen stílusú taijiquan - aranyérem

Filóci Mihály - egyéb fegyveres formagyakorlatban – arany

Szatai Zoltán – bot formagyakorlat – arany

Oláh Roland Ákos – szablya – arany

Pintér Bálint (80 kg) – qingda – ezüst

Szatai Zoltán – utánzó formagyakorlat – bronz      

Nagy Márk Krisztián (65 kg) – qingda – bronz

Ifjúsági

Mák Attila (65 kg) – qingda – ezüst

Nitas Kevin János – tradicionális pusztakezes formagyakorlat – bronz

Nitas Kevin János – bot formagyakorlat – bronz

Senior

Herczeg András – pusztakezes formagyakorlat - arany

Herczeg András – hosszú fegyveres formagyakorlat - arany

Arutyunjan Mária – déli stílusú pusztakezes formagyakorlat – bronz

Korecz Éva Katalin – taijiquan pusztakezes formagyakorlat - ezüst

Gyerek

Arutyunjan Aurora - Shaolin ököl formagyakorlat – bronz

Anna-Maria Arutyunjan – modern wushu pusztakezes formagyakorlat – bronz 

0 Tovább

ILCA 6 Európa-bajnokság – Előzött Érdi Mária az Arany-csoportban!

Érdi Mária a hetedik helyről várja a vasárnapi folytatást Hyéres-ben. A franciaországi kontinensbajnokságon szombaton egy futamot rendeztek, amelyen az MVM SE klasszisa az ötödik helyen zárt, ezzel feljött a hetedik pozícióba.

„Nagyon örülök ennek az ötödik helynek. A szombati nap kezdetén a 12. voltam az Arany-csoportban, egy nagyon trükkös futamon vagyunk túl. A mezőny elég sűrű, és úgy gondolom, hogy még sok van hátra ahhoz, hogy esélyt latolgassak. Minden egyes pozícióért nagyon meg kell küzdeni” – mondta Érdi Mária.

A tervek szerint még további hat futamot rendeznek az Európa-bajnokságon, győztest pedig hétfőn avatnak.

0 Tovább

ILCA 6 Európa-bajnokság – Érdi Mária az Arany-csoportban!

Érdi Mária az Arany-csoportban folytathatja a versenyzést az Európa-bajnokságon. A vitorlázók ILCA 6 kontinensbajnokságán az MVM SE sportolója jelenleg a 12. helyen áll.

„Az már korán kiderült, hogy ez egy erős szeles viadal lesz. A mezőny elég sűrű, hiszen ez egy nyílt Eb, tehát nem európai versenyzők is hajóba ültek. Mostantól a tervek szerint hét futamot rendeznek, és innentől egy teljesen új verseny vette kezdetét.” – mondta Érdi Mária.

Eddig öt futamot teljesített a mezőny, az élen a brit Hannah Snellgrove várhatja a szombati napot. Érdi Mária egy 11. hellyel kezdett, majd ezt egy 13. követte. A harmadik futamon 7, a negyediken 8. lett. A pénteket végül egy negyedik pozícióval zárta. 

0 Tovább

Muaythai – Az ország egyik legnépszerűbb kupája következik

Jubilál az egyik legnépesebb hazai muaythai rendezvény. November 19-én megrendezik a X. Jubileumi Muaythai Kupát a 18. kerületi Vilmos Endre Sportcentrumban. Ezúttal a Spartan Fightclub szervezésében csapnak össze a thai bokszosok, ez a sorozat korábban Városgazda Kupa néven lett az ország egyik legnépszerűbb amatőr küzdősport eseménye.

Dudok Károly, a hazai szövetség elnöke, egyben a Spartan Fightclub alapítója, a kupa történetében először új alapokra helyezte a szervezést. „Korábban a Városgazda Utánpótlás Akadémia keretében zajlott a verseny, az utóbbi időszakban a Vezetéssel másképp kezdtük értelmezni a sportot, így különváltunk.  Mindenesetre úgy gondolom, hogy sikerült maradandót alkotni a sikereinkkel, ahogy ezzel a kupa sorozattal is, és ezt Spartanként folytatjuk tovább.” – mondta Dudok Károly.

A nevezés november 17-én éjfélkor zárul. A 19-i X. Jubileumi Muaythai Kupán 0-5 meccses harcosoknak ugyanúgy lehetőségük lesz ringbe lépni, akárcsak az 5+ meccseseknek. A sorozatnak ez a varázsa, hogy azonos tapasztalatú versenyzők csapnak össze, így valóban erős, kiélezett mérkőzéseknek lehetünk szemtanúi és a sportolók is valódi tapasztalatot szerezhetnek. 

0 Tovább

Szép eredmény körvonalazódik a kick-box Eb-n

A félidejénél már két felnőtt és öt veterán aranyéremnél tart a magyar válogatott a törökországi Antalyában kick-box Európa-bajnokságon. A 2028-as Los Angeles-i olimpiai részvételre pályázó sportág hétfőtől szombatig tartó Eb-jén 39 ország több mint 900 versenyzője lép tatamira és száll ringbe, köztük 41 magyar versenyző.

A szerdai versenynapon befejeződtek a formagyakorlat versenyszámok, valamint a veteránok küzdelmei.

Formagyakorlatban Magyarország két arany-, öt ezüst- és négy bronzéremmel a második lett a nemzetek között. A két elsőséget csapatban szerezték a magyarok.

A veteránoknál az éremtáblázatom Magyarország lett az első, hat első, négy második és három harmadik hellyel. Az öregfiúk között Gábor Zoltán mindhárom számban, amiben elindult, a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Érdekesség, hogy az indulók között volt a pointfighting szakág vezetője, Csikós Péter, illetve a light-contact és kick-light válogatott egyik edzője, Olasz Attila is: előbbi arany-, utóbbi bronzéremmel zárt.

Kick-box Európa-bajnokság, Antalya, a magyar érmesek:

Formagyakorlat:

Európa-bajnok:

Kreatív csapat (Halustyik Cintia, Mónus Viktor)

Zenés csapat (Brebovszky Zoltán, Kotvics-Varga Máté)

Ezüstérmes:

Halustyik Cintia (zenés, zenés fegyveres, kreatív, kreatív fegyveres)

Brebovszky Zoltán (kreatív)

Bronzérmes:

Fedor Némi (zenés, kreatív)

Mónus Viktor (zenés fegyveres)

Brebovszky Zoltán (kreatív fegyveres)

Veteránok:

Európa-bajnok:

Diligens Klaudia (pointfighting 55 kg)

Gábor Zoltán (pointfighting, light-contact, kick-light 74 kg)

Mészáros Márk (pointfighting 84 kg)

Csikós Péter (pointfighting 94 kg)

Ezüstérmes:

Diligens Klaudia (light-contact, kick-light 55 kg)

Juhász Gergely (pointfighting +94 kg)

Csejtey Gábor (light-contact 63 kg)

Bronzérmes:

Csejtey Gábor (pointfighting 63 kg)

Olasz Attila (light-contact 84 kg)

Hesz Márton (kick-light 63 kg)

0 Tovább

Európa Játékok 2023 – Szumósok is indulnak Krakkóban

Bemutatkozhat a szumó az Európa Játékokon - ezt az európai szövetség elnöke, Dariusz Rozum jelentette be.

A sportág az utóbbi években sokat fejlődött; a tradícióktól ugyan nem szakadt el, de számos sztereotípiát eloszlatott. A kisebb súlycsoportokban is látványos összecsapásokat láthatnak a nézők, és a küzdelmek egyértelműek kívülállók számára is, továbbá a női mérkőzések legalább olyan izgalmasak, mint a férfiaké. A sportág népszerűsítésében a Magyar Sumo Szakszövetség is kivette a részét, most pedig egy újabb mérföldkő előtt állnak a kontinens legjobbjai: a Világjátékok (World Games), a Küzdősportok Világjátéka (World Combat Games) után egy újabb multisport eseményen mutatkozhatnak be.

„Az egész szumótársadalom felpezsdült a hír hallatán, egyelőre azonban még nem ismerünk további részleteket” – mondja Szűtsné Bánkúti Réka, a hazai szövetség főtitkára.

„Egy sor kérdésre várunk választ. Például, hogy milyen súlycsoportokat érint az Európa Játékokon való szereplés, a kvalifikációs rendszerről nem is beszélve” – tette hozzá a sportvezető.

A következő Európa Játékokat 2023 június 21. és július 2. között rendezik meg Krakkóban. Ez lesz a harmadik ilyen multisport esemény. Korábban Bakuban és Minszkben rendeztek játékokat.

0 Tovább

Aranyesélyek a kick-box Európa-bajnokságon

Hétfőtől péntekig a törökországi Antalyában rendezik az idei kick-box Európa-bajnokságot, amelyen a sportág mind a hét szakágában osztanak érmeket. A 2028-as Los Angeles-i olimpiai részvételre pályázó sportág Eb-jén 39 ország több mint 900 versenyzője lép tatamira és száll ringbe. Magyarországot 41 versenyző képviseli, köztük nyolc korábbi egyéni világbajnok. A klasszisokkal megtűzdelt csapattól kontinensbajnoki címeket és érmeket vár Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke.

A magyar válogatott nem a legjobb előjelekkel készült a nagy megmérettetésre. Mivel az MKBSZ még nem kapta meg az idei állami támogatást, így csak azok az Eb-re kvalifikált versenyzők tudtak kiutazni Törökországba, akik vállalni tudták a részvételi költségek előteremtését. A szokásos központi felkészítő edzőtábor helyett pedig – a klubokban folyó napi munka mellett – az egyes szakágak vezetői rövidebb összetartásokkal próbálták segíteni az utazókat a formába lendülésben.

Az Európa-bajnokságon, miként az elmúlt években megszokottá vált, a sportág mind hét szabályrendszerében – pointfighting, light-contact, kick-light, full-contact, low-kick, K1 és formagyakorlat – avatnak bajnokokat. Az Eb különlegessége, hogy nem lesznek ott az orosz, illetve a fehérorosz versenyzők, a magyarok közül viszont a nehézségek ellenére a vártnál többen, köztük világklasszisok is vállalták az indulást – mondta Galambos Péter.

"A mi szempontunkból a finanszírozási gondok rányomták a bélyegüket a felkészülésre. Nem tudtunk például központi edzőtábort tartani. A szakágak ezt igyekeztek a maguk lehetőségeivel megoldani, de kérdés, hogy mennyire fognak majd hiányozni a nagy, összevont tábor előnyei. Ennek ellenére úgy érzem, hogy felkészült válogatottal állunk ki az Európa-bajnokságon."

A csapat tagja a tavalyi vb-n két aranyérmet is begyűjtött Száraz Gergő, valamint a szintén világbajnoki címet nyert Szmolek Emánuel, Busa Andrea és Mezei Nikolett. Rajtuk kívül szintén volt már világbajnok Bálint Martin, Fésű Lajos, Veres Richárd és Kondár Anna – sőt, utóbbi tízszeres világbajnokként a sportág történetének legeredményesebb női versenyzője.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy ők mit tudnak, úgyhogy ígéretes csapatnak nevezném a magyar válogatottat, ahol a már bizonyított klasszisok mellett több más olyan versenyzőnk is van, akiktől érmek várhatók. A ringesek között például ott lesz Pálfi Viktória, aki a nyári Világjátékokon is képviselte a magyar színeket, a formagyakorlatosaink pedig évről évre egyre szebb eredményeket produkálnak. Bizakodó vagyok abban a tekintetben, hogy versenyzőink ezúttal is hozzák majd a jó eredményeket" – jelentette ki a magyar szövetség elnöke.

A felnőttek mellett a veteránok is tatamira lépnek az Eb-n: a magyar indulók között van a pointfighting szakág vezetője, Csikós Péter, illetve a light-contact és kick-light válogatott egyik edzője, Olasz Attila is.

Az Európa-bajnokságot a megszokott menetrend alapján bonyolítják le. Hétfőn délelőtt 10 órától kezdődnek el a selejtezők, majd zajlanak négy napon keresztül. Az első döntőkre csütörtökön kerül sor, szombaton pedig az utolsó egyéni finálék mellett a csapatküzdelmekkel zárul az Eb.

0 Tovább

NVESZ-nap: Megállapodás és rangos előadások

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Edzők Társasága (MET) és a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ). A szervezetek képviseletében a két elnök, Mészáros János és Molnár Zoltán a Budapesten megrendezett NVESZ-napon írta alá a szerződést. Ennek keretében, többek között, az NVESZ tagszövetségek edzőinek is javasolják, hogy részt vegyenek a MET által koordinált edző továbbképzési programban.  

A Fókuszban a versenyző címmel megrendezett eseményen kerekasztal beszélgetésen vett részt Nardelotti Ajsa Világjátékok-érmes muaythai-os, valamint Bali Dániel, Világjátékok-győztes világ- és Európa-bajnok aerobikos.

Az egész napos konferencián előadást tartott dr. Toman József, a Sportkórház válogatott kereteket ellátó szolgálat vezető főorvosa a sportkórházi szűrésekről, szolgáltatásokról, Becsky András, a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a létesítmények kapcsán a takarékossági és hatékony működési csomagjukról, dr. Martos Éva, a Testnevelési Egyetem Sporttáplálkozástudományi központ rektori főtanácsadója az étrend-kiegészítők helyéről, előnyeiről, hátrányairól, dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője a tiltott teljesítményfokozás kockázatairól és következményeiről, és Kolozsi Lázár Ildikó, a Nemzeti Versenysport Szövetség kommunikációs koordinátora a generációk kommunikációs labirintusáról.

Mindezeken kívül hasznos információkat osztott meg a szakszövetségek vezetőivel Horváth Hajnalka humánkineziológus, a Medirlab képviseletében a termografikai képalkotás előnyeiről, valamint Ács Imre és Kenyeres András, a Sport Mentál Arzenál online képzéséről, amely a mentális fejlesztést helyezi előtérbe.

A Nemzeti Versenysport Szövetség elsősorban nem olimpiai sportszövetségek ernyőszervezete. Jelenleg 61 tagszövetsége van. 

Fotók: Szalmás Péter

0 Tovább

Gigamezőny a testépítő-világbajnokságon, érmek a fitness challenge-ben

Kiváló magyar eredmények a rekordok világbajnokságán! A Santa Susannában megrendezett testépítő-világbajnokságon a legnagyobb tradícióval rendelkező férfi testépítésben Nyircsák József közel volt a vb-döntőhöz, végül egy ponton múlt, hogy nem lett finalista. A testépítőknél az év hazai sportolójának megválasztott versenyző hetedikként végzett games classicban. Kardos Gergely a teljes mezőny legfiatalabbjaként men's physique-ben a selejtezőben fejezte be a vb-t.

A fitness challenge világbajnokságon Pék Bianka ezüstérmes lett egyéni gold kategóriában. Női párosban Pék Varga Boglárkával a gold, és a silver kategóriában is bronzérmet gyűjtött be. A vegyescsapat szintén felállhatott a dobogóra, miután 2. lett.

Egy fitnesz világkupát is megrendeztek a spanyolországi Santa Susannában, itt Bogdán Szofi az artistic fitness mezőnyben ezüstérmes lett. Ugyanitt Horváth Virág masters bikini fitness-ben közel volt a dobogóhoz, végül negyedikként zárt.

Az eredményeken túl komoly sportdiplomáciai sikert is elkönyvelhetett a magyar küldöttség: Huber Istvánt, a magyar szövetség elnökét további négy évre a technikai bizottság titkáraként beválasztották a nemzetközi szövetség végrehajtó bizottságába.

„Nyolcvan ország képviseltette magát ezen a világbajnokságon. Korábban ekkora vb-t nem látott még ez a sportág, úgyhogy különösen értékes például a testépítőink eredményei. Büszkék vagyunk a fitness challenge sikerekre ebben a fiatal szakágban, mint ahogy a vk-ezüst is jól jelzi, továbbra is ott vannak a magyarok a testépítő és fitnesz nemzetközi térképén” – értékelt Huber István. 

0 Tovább

Ju-jitsu: Tóth Alexa világbajnok U21-ben

A magyar ju-jitsusok ismét kitettek magukért. Az Abu-Dzabiban megrendezett világbajnokságon, a magyar delegációban, 12 versenyző kapott helyet és végül a mieink két arannyal és két bronzzal zártak.

Tóth Alexa földharcban az U21-esek között, 57 kilogrammban világbajnok lett, akárcsak az U18-asoknál ugyanebben a súlycsoportban Kis Nikolett.  Tóth Alexa a felnőtt mezőnyben is indult, ám ott sérülés miatt idő előtt be kellett fejeznie a küzdelmeket, és hetedik lett.

A bronzérmek U18-ban születtek: 81 kilogrammban Farkas Dorián Zoltán harmadikként zárt földharcban, majd a komplex fighting +81 kilós mezőnyben Révhegyi Ervin állhatott fel a dobogó legalsó fokára.

"A válogatott tagjai az érmeken túl további vb-pontszerző helyekkel gazdagodtak, ez is jól jelzi a ju-jitsu-ban a magyarok markáns jelenlétét” – összegzett a vb után Spalovszky Csaba szövetségi kapitány. 

0 Tovább

Erőemelés – Megújult a logó

Új logója lett a Magyar Erőemelő Szövetségnek (MERSZ)! A szervezet elnöksége e hónap közepén fogadta el az új logó tervét. A döntés előtt a MERSZ megkérdezte a tagság-, illetve a sportolók véleményét is. „Sőt, meg is szavaztattuk. A voksok alapján elmondható, hogy a többségnek tetszik a szövetség új logója, hiszen a leadott szavazatok 70.2 százaléka pozitív.” – mondta Berke Lóránd, a szövetség elnöke.

A logót hosszas előkészítés után Fodor Gergő készítette. Az új arculati elemen a szövetség neve felett egy sportoló felhúzó gyakorlatát láthatjuk, pontosabban annak sziluettjét. A szövetség információi szerint az összes kreatív lecserélése hosszabb folyamat eredménye lesz az online és offline térben, így egy ideig még párhuzamosan lehet találkozni a korábbi logóval is.

0 Tovább

Farkas Balázs ott van az elitben!

Farkas Balázs az utóbbi években többször bizonyított. A Tatabánya Squashberek játékosa legutóbb Pakisztán fővárosában, Iszlámábádban jutott a négy közé, ezzel bronzérmesként zárt. Az év vége pedig hihetetlen kalandot kínál számára: élete első platinum versenyére készülhet, amelynek Hongkong ad otthont, de előtte Új-Zélandon is ütőt ragad.

Emlékszem arra a Farkas Balázsra, akitől annó hatalmas bravúrnak számított, hogy a magyar bajnokságon döntőbe került. Azóta eltelt jó pár év. Gondolom, a pakisztáni verseny újabb mérföldkőnek számít…

Iszlámábádba úgy mentem ki, hogy be kell jutni a legjobb négy közé. Persze, egy hatalmas mérföldkő volt számomra ez a viadal, de minden percét élveztem. Az elődöntőben elszenvedett vereség megviselt, kellett jó pár óra, hogy helyre tegyem magamban az egészet. Másnap már tudtam örülni az eredménynek.

Mire lehet ez most elég? Tudom, hogy folyamatosan számolgatsz a világranglista helyezések miatt.

Ez tényleg így van. Ha jól számolom, akkor az 55. helyről fordulok rá az év végi hajrára.

Ebben a hajrában milyen versenyeken indulsz?

November 8-án Új-Zélandon kezdek egy rangos viadalon, aztán decemberben Hongkongban jöhet az első platinum-verseny. Ebben a sportágban ez a legrangosabb besorolás. Elképesztő, hogy ezt a szintet sikerült elérnem.

És addig?

Addig maradnak a  szürke hétköznapok, kettőzött erővel végigtolt edzésekkel. Édesapámmal és az edzőtársaimmal naponta két tréningünk lesz. Nagyon össze kell raknunk főleg a fizikális részét. Úgy gondolom, hogy többször bizonyítottam, hogy nincs verhetetlen ellenfél. Ez azonban csak akkor van így, ha fizikálisan és mentálisan is toppon vagyok.

Farkas Balázs Iszlámábádban a negyedik kiemeltként lépett pályára. Erőnyerő volt az első körben, majd a pakisztáni Ahsan Ayaz következett, akit négyszettes csatában búcsúztatott. A folytatásban az egyiptomi Yassin Elshafei ellen egy 43 perces meccsen győzött, az elődöntőben aztán nagyot küzdött az ugyancsak egyiptomi Moustafa El Sirty-vel, akitől végül 3-2-re kikapott. Moustafa a fináléban honfitársát, Mohamed ElSherbinit győzte le egy négyszettes összecsapáson.

0 Tovább

Sikeres utánpótlás Eb a sportdiplomácia nagyjainak sportágában

Sportdiplomáciából folyamatosan jelesre vizsgázik a magyar szumó! A dinamikusan fejlődő küzdősportban rendre megfordulnak más sportágak jeles képviselői is, a Magyar Sumo Szakszövetség vezetése azonban mindig a sportolók érdekeit tartja szem előtt.

„Nem is tehetnénk mást! A sportolóink a legfontosabbak számunkra” – mondja Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke.

S, hogy ez mennyire így van, azt bizonyítják többek között a legutóbbi utánpótlás Európa-bajnokságon elért eredmények is. Ott van például a birkózó Elekes Enikő, aki a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) növendéke, de elindult az észtországi Rakverében megrendezett Eb-n is. „Enikő tehetséges versenyző birkózásban is nyert már világversenyt, ez pedig szumóban, Észtországban is megtörtént.”- tette hozzá az elnök, aki egyben a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) főtitkára is.

„Mindig azt kell szem előtt tartanunk, hogy az adott sportoló hol érhet el sikert, neki mi a siker, és az odavezető úton nekünk sportvezetőknek támogatnunk kell. A szumó háza táján a birkózókon kívül rendszerint megfordulnak dzsúdósok is. „Én ennek örülök, és mindig az adott sportági szövetséggel, vagy egyesülettel egyeztetünk” – árulta el a gyümölcsöző sportdiplomáciai együttműködés sikerének titkát Ancsin László.  

Rakverében három korosztályban voltak magyar dobogósok, győztesek. U 14-ben Lovász Zoltán és Bokros Márk, U 16-ban Kaszás Elza, Róna Cintia, Csernák Dorina, Jakab Dániel és Gyenes Bence, U 18-ban pedig Zsivnovszki Péter, Elekes Enikő és  Kaszás Elza szerzett Eb-aranyat.

„Büszkék vagyunk a mindenkori utánpótlásunkra. Tudni kell azt, hogy versenyzőink amatőrök. Ezért amikor a fiatal szumósok a felnőtt kor határát elérik, elég nagy lemorzsolódással kell szembenéznünk.” – összegzett Ancsin László.

 

A legutóbbi utánpótlás Eb magyar érmesei:

U14

50 kg Lovász Zoltán 1. hely

70 kg Bokros Márk 1.

55 kg Jámbor Levente 2.

+65 kg Róna Cintia 2.

40 kg Csejtei Zoárd 3.

60 kg Szalai Adrián 3.

 

U16

60 kg Kaszás Elza 1.

70 kg Csernák Dorina 1.

+70 kg Róna Cintia 1. és open 1

75 kg Jakab Dániel 1. és Jámbor Kristóf 2.

95 kg Gyenes Bence 3. és Open 1.

+70 kg Kaszás Lilla 3. és open 2.

Női csapat 3. Kaszás Lilla és Elza, Róna Cintia, Csernák Dorina összeállításban

65 kg Szűcs Barna 2.

U18

90 kg Zsivnovszki Péter 1.

65 kg Elekes Enikő 1.

60 kg Kaszás Elza 1.

100 kg Gyenes Bence 3.

70 kg Csernák Dorina 3.

0 Tovább

Életműdíjat kapott a világklasszis erőemelő!

Fábri János negyvenkét éves eredményes sportpályafutását ismerték el a budapesti Just Clear Awardon. A Magyar Erőemelő Szövetség elnökségének döntése értelmében a 77 éves erőemelő legenda életműdíjat vehetett át.

A szarvasi Fábri János ma is napi rendszerességgel edz hétköznaponként. „A szombat és a vasárnap az a pihenésé” – mondja a legenda, aki 1981 óta versenyez. Hét világbajnoki címe, 17 Eb-aranya és 16 magyar bajnoki győzelme van a különböző masters korosztályokban összesen. Jelenleg a negyedik, az a Masters 4-es kategóriában versenyzik. Igen, versenyzik. Most a márciusi hazai rendezésű kontinensbajnokságra készül.

„Egészen fiatalként súlyemelő voltam, felejtős eredményekkel.  36 éves koromban krónikus hátfájdalmaim miatt kezdtem el újra sportolni. Emlékszem egy újság került a kezembe, amelynek az volt a címe, hogy Sportolj velünk! Ezt lapozgatva döntöttem el, hogy a hátfájdalmaim megszüntetése csak rendszeres sportolással lehetséges.” – emlékezett vissza a kezdetekre Fábri János.

Belevetette magát az edzésbe. Az egészségügyi problémái megszűntek, és elkezdte futószalagon gyártani a világcsúcsokat. „Ösztönösen döntöttem egy-egy kérdésben. Mindig is azt ettem és ittam, amit megkívántam. Imádom a csípős birkapörköltet, és kólát is iszom. Az eredmények engem igazolnak, és az is, hogy gyógyszert soha sem kellett szednem és orvos sem látott az utóbbi évtizedekben.”

A rendszeres sportolás szerinte csak úgy kivitelezhető egészen időskorig, ha belenyugszunk abba, hogy ami tegnap még sikerült, ma másképp megvalósítható.

„Szerintem ebbe kell belenyugodni. Ahogy telik az idő, megkopunk. Nem szabad azokat az eredményeket hajszolni, amilyenekre 10 évvel ezelőtt voltunk képesek. Mindig az adott állapotra kell koncentrálni. Úgy gondolom, hogy az elmúlt 42 év munkáját ismerték el a most átvett életműdíjjal. Öröm volt ott lenni a Várkert Bazárban” – tette hozzá Fábri János, a világklasszis erőemelő legenda.

 

0 Tovább

Tizenhat súlycsoportban avattak bajnokot a muaythai magyar bajnokságon

Bajnokokat avattak a thaiboxosoknál. A Kellner Ferenc Sportközpontban megrendezett viadalon huszonhat klub harcosai léptek ringbe.

A hazai szövetség információi szerint egyre többen vannak a sportág kötelékében, ez a résztvevők létszámán is meglátszott. „Tizenhat súlycsoportban avattunk bajnokot, a hazai mezőny egyre nagyobb színvonalat képvisel. Nemzetközi eredményeink is azáltal lesznek jobbak, ha itthon egy erős bázis lesz a sportág mögött” – mondta Dudok Károly, a Magyar Muaythai Szakszövetség elnöke.

Sándorfi Ajsa a Világjátékokon megszerzett bronzérme után férjhez ment a sportág egyik hazai kiválóságához, Nardelotti Zoltánhoz, és bajnoki címét már Nardelotti Ajsa néven védte meg.

Magyar bajnokok:

Nők

Junior 60 kg: Kerekes Dorka (Red Team)

Junior 71 kg: Tóth Dzsesszika (Megatech Tatabánya) 

Felnőtt 57 kg: Méhész Zita (Budapest Top Team)

Felnőtt U23, 63,5 kg: Cseh Anna (Zuglói Thaibox Akadémia)

Felnőtt 63 kg: Nardelotti Ajsa (Perfect Fight Club)

 

Férfi:

Junior 57 kg: Mérai Gergő (Spartan Fight Club)

Junior 60 kg: Józsa Szilárd (Szilágyi Muaythai SE)

Junior 63,5 kg: Erdélyi Zsombor (Perfect Fight Club)

Junior 67 kg: Tóth Zsombor (Szilágyi Muaythai SE)

Felnőtt 57 kg: Polócz Patrik (Megatech Tatabánya)

Felnőtt 71 kg: Balogh László (DVTK Vita Gym)

Felnőtt 75 kg: Bordás Alex (DVTK Vita Gym)

Felnőtt 81 kg: Tóth Csaba (Spartan Fight Club)

Felnőtt 86 kg: Szombati Marcell (Diamond Gym)

Felnőtt 91 kg: Túri Zsolt (STAR Gym)

Felnőtt +91 kg: Galambos Bence (Diamond Gym)

 

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum