Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

BT Országos Teqball Bajnokság – Tóth Benjamin sikere Bodrogkeresztúron

Labdába rúgtak a fiatalok Túl vannak a teqballosok a junior kategória első fordulóján. Ez a verseny ráadásul rendhagyó volt, hiszen a BT Országos Teqball Bajnokság egyes állomásainak rendezői listájára feliratkozott az Országos Teqball Szövetség (OTESZ) új tagszervezete, a Bodrogkeresztúrért SE is.

Az első helyet Tóth Benjámin Patrik szerezte meg. Az Infinity Teqball játékosa mögött Csábi Milán (Balassagyarmati SC) zárt másodikként, míg a Tokaj Teqball Team színeiben Vajthó Jenő lett a harmadik.

Az OTESZ folyamatosan megpályáztatja a versenyrendezést, ennek a kezdeményezésnek az eredménye, hogy Bodrogkeresztúron álltak asztalhoz a legjobb junior játékosok.

0 Tovább

Fallabda – Magyar ezüst Franciaországban!

Franciaországban állt dobogóra Chukwu Hannah. A tatabányai Squashberek játékosa a hazai PSA-versenyen elért sikere után ezúttal is döntőt játszott.

Chukwu Hannah ezüstérmes Franciaországban. A magyar fallabdázó a mulhouse-i PSA-versenyen egészen a döntőig menetelt, ahol a viadal első kiemeltje, a világranglista 48. helyén tanyázó francia Enora Villard volt az ellenfele. A magyar játékos 9:3-ra vezetett az első szettben, de aztán a francia zsinórban nyolc pontot szerezve meg is nyerte azt. Onnantól nem volt megállás: Enora Villard nem engedte ki a kezéből a továbbiakban sem a meccset és győzött.

Chukwu Hannah a verseny után elmondta, jó hangulatú, izgalmakkal teli versenyen van túl. „Az volt a célom, hogy bejussak a fináléba, ez sikerült. A folytatásban Mulhouse-ban maradok, és itt készülök a további megmérettetésekre” – összegzett a többszörös magyar bajnok.

0 Tovább

Érdi Mária: Az olimpia előtt Portugáliában ülök még hajóba

Érdi Mária hazatért. A tokiói játékokra készülő vitorlásversenyző az elmúlt időszakot Lanzarotén töltötte. Itthon többször is az év női versenyzőjének megválasztott klasszis elmondta, hasznos felkészülési időszakot zárt le.

„A Kanári-szigeteken gyakorlatilag a világ legjobbjai ott voltak. Jó volt ilyen környezetben hangolódni az idei nagy megmérettetésre, a Tokióban megrendezendő olimpiára.” – kezdte Érdi Mária, aki hozzátette: Lanzarotén egy jó kis edzőversenyt is rendeztek.

„A legutóbbi olimpia összes dobogósa ott volt a női laser radial hajóosztályban. Edzőversenyen is részt vettünk, amely lebonyolításában rendhagyó volt, de szerintem senki sem az eredményeket nézte. Én például amolyan versenyszimulációnak fogtam fel.” – összegzett Érdi Mária.

A magyar versenyző hangsúlyozta: annyira bizonytalan most még minden, így nem tudja megmondani, hogy hány nagyobb versenye lesz az ötkarikás játékok előtt.

„Április 10-én a portugáliai Vilamoura ad otthont az utolsó olimpiai kvalifikációs versenynek. A tervek szerint ott hajóba ülök. Azon kívül semmi biztosat nem lehet tudni” – mondta a második olimpiájára készülő versenyző. 

0 Tovább

Véget értek a hazai rendezésű zárt nemzetközi versenyek

Sikeres volt a hazai PSA-sorozat. A fallabdázóknak három zárt nemzetközi versenyt is rendeztek Tatabányán. A cél az volt, hogy a hazai TOP-versenyzők minél több világranglista pontot gyűjtsenek.

Farkas János elmondta, a legutóbbi satelit viadalt a nőknél Chukwu Hannah nyerte meg, míg a férfiaknál Kamocsai Bendegúz győzött.

Úgy gondolom, hogy a nemzetközi versenyekkel elértük a célunkat. Ebben a nehéz helyzetben sikerült egy kis versenyhangulatot teremteni Tatabányán” – mondta Farkas Balázs és Chukwu Hannah edzője.

„Számításaim szerint Farkas Balázs, aki a legrangosabb zárt nemzetközi versenyt nyerte meg, azzal a pontszám-mennyiséggel TOP 100-as marad, Hannah pedig megközelíti a 100-as listát. Ezen túlmenően azt hiszem több magyar játékosnak sikerült kedvet csinálni ahhoz, hogy bátran induljanak el a nemzetközi versenyeken” – számolt be a tapasztalatokról Farkas János.

0 Tovább

BT Országos Teqball Bajnokság – egyéniben, párosban és vegyespárosban is rendeztek fordulót

A Blázsovics Ádám, Bányik Csaba kettős sikerrel vette az akadályt a BT Országos Teqball Bajnokság párosversenyében. A világbajnokok a budapesti állomáson megszerezték az első helyet a Csereklye Martin, Bene Zsombor duó és a Katz Balázs, Szegedi Zalán kettős előtt.

A párosverseny után a nők is asztalhoz álltak, a női egyéni bajnokság első fordulójában Vasas Lea lett az első, megelőzve Izsák Annát és Janicsek Zsanettet.

Az Országos Teqball Szövetség (OTESZ) információi szerint vegyespárosban Bányik Csaba és Janicsek Zsanett mindenkit legyőzött, az ezüstérem a Bakó Ádám, Vasas Lea duóé lett, míg a Blázsovics Ádám, Kota Gabriella egység lett a bronzérmes.

A teqball magyar fejlesztésű sportág. Az utóbbi években kiérdemelte a „legdinamikusabban fejlődő sportág” címet. Jelenleg több, mint 80 országban van nemzeti szövetsége a teqball-nak.

0 Tovább

Kialakult a karate Eb-n induló válogatott

A korábbi nemzetközi eredmények, illetve a pontszerző versenyek alapján nyolc küzdelmi súlycsoportban és a két formagyakorlat kategóriában már korábban eldőlt, hogy kik képviselhetik a magyar színeket a májusi horvátországi felnőtt Európa-bajnokságon. A maradék két súlycsoportban – pontegyenlőség miatt – csütörtökön szétmérkőzéseket rendeztek, amelyeket követően teljessé vált az utazók névsora.

A különmeccseken a női 68 kilogrammban Holló Evelin győzött a több évnyi kihagyást követően a versenyzéshez visszatért, korábbi kadet világ- és Európa-bajnok Boussebaa Aicha ellenében. A nehézsúlyú nőknél Pap Dorottya felülmúlta a rutinos, volt felnőtt Eb-bronzérmes, vb-ötödik Bartha Nikolát.

Az idén először olimpiai résztvevő sportág ötkarikás kvalifikációs pontversenyébe is beszámító Európa-bajnokságot május 19. és 23. között rendezik a horvátországi Porecben.

Felnőtt karate Európa-bajnokság, a magyar indulók:

Formagyakorlat:
Férfiak: Nagy Botond (UTE)
Nők: Sterck Laura (MTK)

Küzdelem:
Férfiak:
60 kg: Kiss András (UTE)
67 kg: Tadissi Martial (UTE)
75 kg: Hárspataki Gábor (MTK)
84 kg: Hidasi Tibor (UTE)
+84 kg: Molnár Dániel (UTE)
Nők:
50 kg: Klement Kármen (Vasas)
55 kg: Molnár Réka (UTE)
61 kg: Ilankovic Aleksandra (MTK)
68 kg: Holló Evelin (UTE)
+68 kg: Pap Dorottya (UTE)

0 Tovább

Olaszországban gyári csapattal versenyzett a Nagy Norbi Racing Team gokartosa

Jesolo Kart gyári csapattal versenyzett Lantos Szabolcs. A Nagy Norbi Racing Team fiatal versenyzője Olaszországban indult – tudtuk meg Nagy Norberttől, aki el is kísérte mentoráltját az adriai viadalra.

rally

„Szakmai szempontból sokat kaptunk. Hatalmas mezőny volt, és jó volt látni a gyári Jesolo Kart szakemberit munka közben. Nem volt tehát sok kérdés a gép beállítását illetően, így Szabi végig a saját vezetéstechnikájára tudott figyelni.” – mondta Nagy Norbert, aki hozzátette: nem gyakori az ilyen lehetőség, és elégedett, hogy ki tudták használni.

„Örülök neki, hogy ilyen lehetőségekhez tudom juttatni a versenyzőimet. Ritka dolog, hogy egy gokart-versenyző a gokartjának gyártói csapatával is ki tudja magát próbálni. Habár a helyi szabályok szerinti gumikhoz és motorhoz való beállítást használtuk, sok hasznos tanáccsal és pontos beállítással tértünk haza, amit kamatoztatni fogunk tudni a bajnokságban is” – tette hozzá a WTCR-dobogós pilóta, aki idén a hegyi Európa-bajnokságon ül autóba. 

0 Tovább

Gyászol a magyar sport – Elhunyt Tóth László

Hatvanéves korában elhunyt Tóth László. A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnökségi tagja meghatározó alakja volt a magyar sportnak. „A hazai és a nemzetközi sportcsalád energikus, mindig tettre kész sportvezetőt vesztett el” – olvasható az NVESZ gyászjelentésében.

Tóth László a Honvéd sportiskolásaként kezdte, és egész életében a sport körül tevékenykedett. 2006-ban a Magyar Amerikai Futball Szövetség alapító elnökeként sokat tett azért, hogy Magyarországon egyre népszerűbb legyen ez a sportág. 2013-ig töltötte be az elnöki tisztséget.

Később a Fogyatékosok Országos Diák- Verseny- és Szabadidősport Szövetség elnökségi tagjaként, valamint szakmai igazgatóként elkötelezetten tevékenykedett a fogyatékkal élők sportjáért.

2017-ben baráti felkérésre vállalta el a budapesti szkander- és paraszkander-világbajnokság szervezési igazgatói feladatait. „Az a vb minden idők legjobb világbajnokságaként íródott be a sportág történelemkönyvébe” – hívja fel a figyelmet közleményében az NVESZ, amelynek elnökségi tagjaként a szervezet megalakulása óta, egészen haláláig dolgozott. A rá jellemző lendülettel irányította a Nemzeti Versenysport Szövetség Oktatási Bizottságát. Elévülhetetlen érdemei vannak a sportoktató és edzőképzés területén végbement innovatív folyamatban, és kitartó munkájának köszönhetően elindult az NVESZ Pedagógus Akkreditációs Program (PAT).

Tóth László idén tavasszal lett volna 60 éves. A sportvezetőt a Nemzeti Versenysport Szövetség saját halottjának tekinti.

0 Tovább

Online képzésekkel tartják formában magukat a kick-boxosok

Nemzetközi online képzés egyik oktatója volt a közelmúltban Puravecz Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség formagyakorlat szakágának vezetője. Az orosházi szakember a szeminárium tapasztalatain felbuzdulva a magyar formagyakorlatosok részére is szervez hasonló képzéseket, amelyekkel a koronavírus járvány időszakában is tudnak fejlődni a szakág hazai képviselői – adta hírül az MKBSZ.

Hazai és nemzetközi kick-box formagyakorlat szeminárium is várható a közeljövőben – árulta el a terveket Puravecz Péter, aki elmondta: nagy megtiszteltetés volt számára, hogy a német szövetség személyében egy magyar instruktort kért fel a német sportolók tanítására.

„A versenytechnikák publikusak, de a hozzájuk vezető út általában nem, hiszen jellemzően minden országnak és oktatónak van egy saját módszere” – magyarázta a formagyakorlat oktatást korábban az Egyesült Államokban is tanulmányozó szakvezető. – „Vannak, akik nem szívesen árulják el a kulisszatitkokat, de ez a németek szervezte alkalom arról szólt, hogy megosszuk egymással a különféle gyakorlatokat, hiszen erről szól a sportbarátság, és utána úgyis a munka határozza meg, hogy ki lesz sikeres. A meghívás pedig az egész magyar kick-boxnak presztízst jelentett, hiszen ezek szerint értékelik az eredményeinket és a tudásunkat.”

Puravecz Péter elmondása szerint a következő lépcsőfok az lesz, hogy több ország versenyzői – köztük a magyarok – részesüljenek ilyen oktatásban. Már szervezés alatt van egy szeminárium, amely tavasz végére, nyár elejére valósulhat meg. Az elképzelések szerint három-négy nemzet vesz majd részt benne, és bíznak benne, hogy később még nagyobbra kinövi magát a kezdeményezés.

„Ugyanerre a mintára szerveződik egy tisztán hazai képzés is, amelyen a magyar oktatók tanítják majd a magyar versenyzőket. Ez rövid időn belül ki lesz hirdetve, hiszen azt szeretnénk, hogy a szakág a koronavírus ideje alatt is tartsa a szintet, sőt, ha lehet, fejlődjenek az érintettek.”

Tudomása szerint mindenki edzésben van a hazai formagyakorlatosok közül – büszkélkedett a versenyzőként és a magyar válogatott edzőjeként is tevékenykedő kick-boxos. Megjegyezte: szerencsésebb helyzetben vannak, mint a küzdelmi szakágaknál, hiszen egyedül is tudnak edzeni. Ő is a mai napig online tartja az edzéseket, és ha nem is a legbonyolultabb dolgokat veszik át, de tudnak haladni a tananyaggal, és a fejlődés folyamatos.

0 Tovább

Karate: felnőtt magyar bajnokság a koronavírus árnyékában, az olimpia jegyében

Tavalyi elmaradását követően idén ismét sor került a felnőtt karate magyar bajnokságra, amelyet szombaton bonyolítottak le az újpesti Kellner Ferenc Sportközpontban. A 14 egyesület 62 sportolóját felvonultató verseny tétje a bajnoki címek eldöntésén túl a részvételi jogok megszerzése volt a májusi horvátországi Európa-bajnokságra, illetve a júniusi párizsi olimpiai kvalifikációs tornára. A viadalt a járványügyi szabályok maximális betartásával, nézők nélkül rendezték, a Magyar Karate Szakszövetség pedig úgy döntött, hogy a koronavírus járvány harmadik hulláma miatt hétfőtől egy hónapra felfüggeszti minden korosztályos hazai karate verseny megrendezését.

A nemzetközi eredményeik alapján már biztos Eb- és olimpiai kvalifikációs torna résztvevő Tadissi Martial (67 kg), Hárspataki Gábor (75 kg), Nagy Botond (férfi formagyakorlat) és Sterck Laura (női formagyakorlat) egyaránt magabiztosan nyerték kategóriájukat.

Küzdelemben a nemzetközi ötkarikás pontszerző versenysorozatban több érmes helyezést is begyűjtött Molnár Dániel nyújtotta a nap egyik legjobb teljesítményét, aki helyenként brillírozva győzött a nehézsúlyúaknál. A 60 kilósoknál a Kiss András, 84 kg-ban pedig Hidasi Tibor állhatott a dobogó legfelső fokára.

A nőknél az 50 kg-osok mezőnyében Klement Kármen lett első. Az 55 kilós súlycsoportban a sokszoros válogatott Molnár Réka ezúttal jobbnak bizonyult a tavalyi budapesti korosztályos Eb-n az U21-esek között aranyérmet nyert Baranyi Zsófiánál. A 61 kilósok között a fiatal, két évvel ezelőtti junior Európa-bajnok Ilankovic Aleksandra győzött, míg a 68 kg-ban a több évnyi kihagyást követően a versenyzéshez visszatért, korábbi kadet világ- és Európa-bajnok Boussebaa Aicha szerezte meg az aranyérmet. A nehézsúly első helyéért Pap Dorottya felülmúlta a rutinos, volt felnőtt Eb-bronzérmes Bartha Nikolát.

A csapatoknál formagyakorlatban a Vasas, illetve az MTK együttese zsebelhette be az aranyérmet, míg küzdelemben újpesti és MTK-s sikerek születtek.

Az éremtáblázaton az UTE végzett az élen, megelőzve az MTK-t és a Vasast, míg az egyesületi pontversenyben MTK, UTE, Vasas lett az első három helyezett sorrendje.

Felnőtt WKF Karate Magyar Bajnokság, az érmesek:

Formagyakorlat:
Férfiak: 1. Nagy Botond (UTE), 2. Forgács Tamás (Vasas), 3. Bárdos Ádám (Sporting Budo) és Nguyen Thanh Tung (UTE)
Férfi csapat: 1. Vasas
Nők: 1. Sterck Laura (MTK), 2. Fábián Csenge (MTK), 3. Tóth Vanda (Justitia) és Vas Zsófia (Dynamic)
Női csapat: 1. MTK

Küzdelem:
Férfiak:
60 kg: 1. Kiss András (UTE), 2. Csöppü Bence (MTK), 3. Fehér Péter (MTK)
67 kg: 1. Tadissi Martial (UTE), 2. Szegedi Döme (MTK), 3. Nguyen Hoang An (MTK)
75 kg: 1. Hárspataki Gábor (MTK), 2. Botos Botond (MTK), 3. Bazsánt Csaba (Raion)
84 kg: 1. Hidasi Tibor (UTE), 2. Éles Bence (MTK), 3. Kapdebo Botond (MTK)
+84 kg: 1. Molnár Dániel (UTE), 2. Frankó Dániel (Szarvas), 3. Gyimesi Balázs (KSI)
Férfi csapat: 1. UTE, 2. MTK, 3. MTK és MTK
Nők:
50 kg: 1. Klement Kármen (Vasas), 2. Udvari Zsófia (Vasas), 3. Rónai Lili (UTE)
55 kg: 1. Molnár Réka (UTE), 2. Baranyi Zsófia (MTK)
61 kg: 1. Ilankovic Aleksandra (MTK), 2. Mészáros Emese (DMTK)
68 kg: 1. Boussebaa Aicha (BVSC-Zugló), 2. Holló Evelin (UTE), 3. Mészáros Andrea (DMTK)
+68 kg: 1. Pap Dorottya (UTE), 2. Bartha Nikola (BVSC-Zugló)
Női csapat: 1. MTK, 2. UTE

0 Tovább

Ökölvívásban is jeleskedik a fiatal kick-boxos klasszis

Ökölvívó emlékversenyt nyert, ráadásul a torna legjobbjának választották Veres Rolandot. A kick-boxban ötszörös világbajnok fiatalember elmondta: nagyrészt videók által készült fel a megmérettetésre. Élete harmadik bokszmeccsét követően ugyanakkor máris Európa-bajnoki és olimpiai álmokat dédelget, miközben kick-boxban szeretné megdönteni klubtársa, Mórádi Zsolt világrekordját – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség

A napokban a Tóth Ákos ökölvívó emlékversenyen szállt ringbe Veres Roland, ahol legyőzte a magyar bajnoki ezüstérmes Bundovics Istvánt. Teljesítménye alapján a torna legjobb férfi versenyzőjének választották a csepeli bunyóst.

„A kick-box életre szóló szerelem, az ökölvívás pedig rajongás” – mesélte Veres Roland. – „Imádtam nézni Pacquiao, Mayweather és Lomacsenko meccseit, és mindig is ki szerettem volna próbálni magam benne. Nagyon kevés ökölvívó edzésen vettem részt, szinte a két kezemen meg tudnám számolni, hogy hányon. Viszont rengeteg youtube videót láttam profiboksz összecsapásokról, és szerintem a java részét onnan tanultam meg.”

A kick-boxos eredményei alapján 2017-ben és 2018-ban a hazai sportújságírók Év Sportolója szavazásán az első tízbe választott Veres Rolandnak ez volt csupán a harmadik hivatalos ökölvívó ütközete. Túlzás állítani, hogy lettek volna felhozó meccsei: 2018-ban egy többszörös magyar bajnokkal bokszolt, majd egy súlyos térdsérülés után az idén a Bocskai István emlékversenyen egy kazah ökölvívó ellen lépett szorítóba.

„Mivel még túlságosan új ez a sportág nekem és furcsa, hogy nem használhatom a lábam, annyira izgulok a ringben, hogy nem tudom kihozni magamból azt, amit az edzéseken meg tudok csinálni. Nagyon örülök, hogy a Tóth Ákos emlékversenyen sikerült nyernem, és a célom, hogy ha megtartják az idei U22-es Eb-t, akkor ott legyek az indulók között.”

Veres Roland arról is beszámolt, hogy a verseny végén sok elismert ökölvívó szakember is odament hozzá gratulálni, de előtte a Bocskai tornán is olyan világklasszisok dicsérték, mint Erdei „Madár” Zsolt és Kovács „Kokó” István. Utóbbi azért volt különleges a számára, mert – mint mondta – rajta nőtt fel, sok mindent próbált ellesni tőle, és bár nagyképűség volna összehasonlítania magát vele, de szerinte a mozgásuk és a vívóstílusuk is hasonló.

A négy aranyérmével a 2017-es budapesti kick-box világbajnokság hőse saját bevallása szerint nagy álmodozó, akinek mindig kell valami hatalmas, szinte elérhetetlen cél ahhoz, hogy az edzésekbe bele tudja tenni a szükséges munkát.

„Bevallom, kicsit hajszolom is a lehetetlent, hogy az edzéseken a maximumon tudjak pörögni. Most azt tűztem ki magam elé, hogy 2024-ben ökölvívásban ott legyek az olimpián. És természetesen a kick-boxban is szeretnék jeleskedni, célom, hogy megdöntsem a tíz világbajnoki címet nyert Mórádi Zsolt rekordját.”

Merthogy mindig is a kick-box marad az elsőszámú sportága – szögezte le Veres Roland.

„A kick-box az én vagyok, ez a közeg olyan természetes a számomra, mint levegővétel, meg sem tudnék lenni nélküle. Az ökölvívás pedig egy motiváció, egy új fejlődési lehetőség, és szeretném mindkettőből kihozni a maximumot” – fogalmazott Veres Roland.

0 Tovább

Elhunyt az Országos Teqball Szövetség elnöke

Elhunyt az Országos Teqball Szövetség elnöke

Egy igazi egyéniséggel lett szegényebb a hazai és a nemzetközi teqball. Elhunyt id. Gattyán György, az Országos Teqball Szövetség (OTESZ) első, alapító elnöke.

A sportvezetőt már végső nyugalomra helyezték. A világ egyik legdinamikusabban fejlődő sportágának legnagyobb híve volt. Rá emlékezve gyászszünettel kezdődött a BT Országos Teqball Bajnokság első fordulója.

Gattyán György 78 éves volt.

0 Tovább

Fallabda - Chukwu Hannah és Farkas Balázs győzött a zárt nemzetközi versenyen

A nőknél Chukwu Hannah, a férfiaknál pedig Farkas Balázs nyerte a fallabdázók hazai PSA-versenyét.

Az 5000 dollár összdíjazású zárt nemzetközi viadal Challenge Tour besorolású volt, így várhatóan mindkét magyar klasszis értékes világranglista pontokkal gazdagodik, ezáltal akár előrébb is léphet a rangsorban. Mindkét játékos szettveszteség nélkül végzett az élen Tatabányán.

Farkas János, a győztes fallabdázók edzője elmondta, a Squashberek SE pályáin lejátszott PSA-viadalon szigorú Covid-protokollnak megfelelően igyekeztek minden előírást betartani.

„A világjárvány kellős közepén nem egyszerű versenyt rendezni, de örülök, hogy mindenki fegyelmezett volt, és az előírásokat betartották a játékosok és a stábtagok is” – mondta Farkas János.

0 Tovább

Ritter Diletta nívós nemzetközi képzésen vett részt

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) olimpiai szolidaritási programjának keretein belül a szervezet 2019-ben meghirdette a Women’s Sport Leadership Academyt (WSLA), azaz a női sportvezetői akadémiát, amelyen hat olimpiai sportág kiemelkedő eredményeket elért női edzői vehettek részt. A Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) és a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) együttműködésének hála a junior leányválogatott mestere, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) női birkózóinak vezetője, Ritter Diletta is elvégezte a 14 hónapos kurzust.

Az amerikai Clarissa Chun és Jessica Medina, a norvég Lotta Andresson Johansson mellett a magyar színeket Ritter Diletta képviselte a nemrégiben véget ért WSLA-programban. A képzés nívóját jól mutatja, hogy a NOB, az MBSZ és az UWW egyaránt foglalkozott a kezdeményezéssel, amely annak érdekében jött létre, hogy az olimpián résztvevő férfi és női mesterek száma mindinkább kiegyenlítődjön.

„Tizennégy hónapig tartott a tanfolyam, hetente tartottak foglalkozásokat. Eleinte személyesen, Londonban zajlott a képzés, de a koronavírus-járvány miatt sajnos online-ra váltottunk. Mindenkivel három mentor foglalkozott, velük egyeztettünk folyamatosan” – avat be a részletekbe Ritter Diletta.

De egészen pontosan mit is kapott a WSLA-programtól?

„Arra tanított minket, hogyan váljunk jobb vezetővé: kommunikációban és kompromisszumkészségben rengeteget fejlődtem. Megtanultam, miként maximalizáljam a munkámat olyan módon, hogy a tanítványaimból is kihozzam a legtöbbet. Tudni kell, hogy teljesen más a lányokkal együtt dolgozni, mint a fiúkkal, hiszen előbbiek sokkal érzelmesebbek, így a krízishelyzetekben is máshogy gondolkoznak – ily módon nem lehet ugyanúgy bánni velük a nehéz pillanatokban. Motiváltabb vagyok, ám ebben az is közrejátszik, hogy szuper és egyre nagyobb csapattal dolgozhatok együtt a KIMBA-ban, amely nagy feladatok előtt áll. Új lendületet kaptam tehát, amit át szeretnék adni a lányoknak. Azt tapasztalom, hogy ezt ők is érzik rajtam.”

Erről a négyszeres Európa-bajnoki ötödik helyezett Sleisz Gabriella, valamint az ifjúsági olimpiai és kadétvilágbajnoki ezüstérmes, kétszeres kadét Európa-bajnok Szél Anna nyilatkozott a WSLA-program apropóján Dilettáról készített kisfilmben.

„Kadétkorom óta ismerem a Dilettát, aki heves, indulatos természetű ember. A képzésnek hála sokkal türelmesebbé vált; korábban nehezebben lehetett vele kommunikálni, megbeszélni a problémákat. Immár mindenre együtt találjuk meg megoldást” – mondta Sleisz, aki január óta edzőként segíti Ritter munkáját a KIMBA-ban.

„Könnyebben megbeszélek vele bármit. Legutóbb például leírtuk, milyen célokat tűztünk ki magunk elé, és hogy szerintünk milyen úton lehet elérni azokat. Ezt együtt átnéztük, és minden részletet egyeztettünk; gőzerővel haladunk az álmaink felé” – nyilatkozta Szél Anna.

A képzésről az UWW hivatalos honlapja is közölt írást, amelyet ITT talál.

(Forrás: https://kozmaakademia.hu/)

0 Tovább

Karate: világverseny egy év után és változás az olimpiai kvalifikációban

Több mint egy év után a hétvégén ismét világversenyt rendeznek karatéban. A Karate Világszövetség (WKF) világkupa sorozata, a Karate1 Premier League széria isztambuli állomására 72 ország több mint 600 versenyzője nevezett, köztük több magyar válogatott karatés. Közben elhalasztották a következő PL-versenyt, az olimpiai kvalifikációs sorozat egyik utolsó állomásának számító marokkói viadalt, amelynek április elején adott volna otthont Rabat.

Szerdán utazott el Törökországba a magyar válogatott, amelynek soraiban többek között ott van a nyári tokiói olimpiai részvételre legesélyesebbnek számító Hárspataki Gábor (75 kg), Tadissi Martial (67 kg), Nagy Botond (férfi formagyakorlat) és Sterck Laura (női formagyakorlat). A péntektől vasárnapig tartó isztambuli versenyt a WKF járványügyi protokolljának megvalósításával bonyolítják le.

A koronavírus járvány helyzete miatt ugyanakkor a világszövetség október végére halasztotta az április 9-11-re tervezett marokkói Karate1 Premier League viadalt. A rabati verseny helyett az április 30. és május 2. között Lisszabonban sorra kerülő PL-állomás eredményei számítanak majd be az olimpiai pontszerzésbe.

0 Tovább

Elkezdődtek a karatés Európa-bajnoki válogatók

A vasárnapi Tatami Kupa volt a hazai karatésok számára az első válogató verseny a májusi felnőtt, illetve az augusztusi kadet, junior és U21-es Európa-bajnokságra. A felnőtteknél több, a nyári tokiói olimpiai részvételre pályázó versenyző is tatamira lépett. A 35 egyesület több mint 300 karatésának részvételével lebonyolított budapesti kvalifikációs viadal a járványügyi szabályok betartásával, zárt kapuk mögött zajlott.

A felnőtteknél nemzetközi eredményeiknek köszönhetően már korábban eldőlt, hogy férfi formagyakorlatban Nagy Botond, a nőknél Sterck Laura, míg küzdelemben a 67 kg-ban Tadissi Martial, 75 kilóban pedig Hárspataki Gábor képviselheti a magyar színeket a horvátországi Porecben sorra kerülő kontinensviadalon.

A többi kategóriában jellemzően az esélyesebb versenyzők diadalmaskodtak. Izgalmas párharc alakult ki az Európa-bajnoki indulásért a nők 55 kg-os súlycsoportjában: ebben a 2020-as budapesti korosztályos Eb-n aranyérmet nyert fiatal Baranyi Zsófia lépéselőnybe került a hosszú évek óta felnőtt válogatott Molnár Rékával szemben.

A tavalyi hazai megrendezésű utánpótlás Eb-n szintén érmes magyar karatésok közül megnyerte kategóriáját junior formagyakorlatban Bárdos Ádám, valamint ugyancsak a juniorok között küzdelemben Dvorák Ádám.

Az egyesületek versenyében az MTK végzett az élen, megelőzve az UTE-t és a BVSC-Zuglót. 

Tatami Kupa, a győztesek a felnőtt kategóriákban:

Formagyakorlat:
Férfiak: 1. Nagy Botond (UTE)
Nők: 1. Fábián Csenge (MTK)

Küzdelem:
Férfiak:
60 kg: 1. Kiss András (UTE)
67 kg: 1. Szegedi Döme (MTK)
75 kg: 1. Hárspataki Gábor (MTK)
84 kg: 1. György Dániel (BVSC-Zugló)
+84 kg: 1. Molnár Dániel (UTE)
Nők:
50 kg: 1. Klement Kármen (Vasas)
55 kg: 1. Baranyi Zsófia (MTK)
61 kg: 1. Ilankovic Aleksandra (MTK)
68 kg: 1. Holló Evelin (UTE)
+68 kg: 1. Bartha Nikola (BVSC-Zugló)

0 Tovább

Április helyett szeptemberben rajtol az alapprogram!

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) vezetősége a heti értekezleten ezúttal arról határozott, hogy a koronavírus-járvány okozta növekvő esetszámok miatt áprilisról szeptemberre halasztja az alapprogram kezdetének időpontját, amely így a teljes akadémia programmal (TAP) párhuzamosan indulhat.

A döntés okairól a KIMBA sportszakmai operatív menedzserét, Németh Ivánt kérdeztük.

„A pandémia harmadik hulláma jóval erősebb és kegyetlenebb, mint az első vagy a második – kezdi Németh Iván. – Az eredeti tervek szerint három hét múlva rajtolnia kellene a képzésnek, miközben idehaza napról napra növekszik a pozitív vírustesztet adók száma (pénteken 6278 új fertőzöttet diagnosztizáltak). A határozatot szerdán hoztuk meg, másnap kiderült, jól döntöttünk, hiszen a magyar kormány is szigorított a fertőzésmegelőzési korlátozásain. Mindannyian nagyon szerettük volna, ha elindul a program, de nem szabad figyelmen kívül hagyni a legfontosabb tényt, miszerint az emberek egészségénél semmi nem fontosabb! A Balatonboglárra ütemezett áprilisi edzőtábort lemondtuk, a májusi kérdőjeles. Reméljük, addigra enyhül a járványügyi szituáció. A következő hónapban közöljük, mi lesz az esemény sorsa. Amennyiben nem sikerül megtartani, úgy augusztusban, a TAP-osokkal együtt Tatán táborozhatnak az alapprogramosok – lényegében ez lenne a képzés hivatalos kezdete, szeptembertől lép életbe a kötelező heti két edzésen való részvétel. Persze, ismerjük a mondást: ember tervez, … Ez a mostani állás, amelyet, mint már oly sok mindent, továbbra is felülírhat a koronavírus-járvány.”

(Forrás: kozmaakademia.hu)

0 Tovább

Szumó: fókuszban a szeptemberi, lengyelországi világbajnokság

A több mint félszáz, nem olimpiai sportág közül az egyik, a hazánkban folyamatosan fejlődő szumó. A szövetség elnökével, Ancsin Lászlóval folytatott beszélgetésben visszatekintettünk a korábbi történésekre, a 2020-as, meglehetősen csonka évre, s egyben szóba került a többet ígérő, 2021-es idény is.

- Lassan egy évtizede lesz, hogy a birkózó szövetség elnökségi tagsága mellett elvállalta a szumózók szövetségének elnöki teendőit is. Hogyan értékeli az eddig történteket?

- 2013-ban lettem elnök úgy, hogy a feladattal együtt megörököltem vagy 12 milliónyi adósságot is – mondta Ancsin László. – Három évig a legfőbb dolgunk az volt, hogy ki tudunk keveredni ebből a mínuszból az egyébként sem „túlméretes” költségvetésünkből. Szerencsére ez a mintegy három, „diétás” év már a múlté. Más kérdés, hogy így sem dúskálunk az anyagiakban.

- A szerény lehetőségek között is lassan, de folyamatosan felfelé haladnak.

– Ez tény, hiszen elsősorban az utánpótlás korosztályokban nemzetközi szinten is számos, figyelemre méltó sikert értek el legjobbjaink. Itt elsősorban Szilágyi Erikre, Végh Richárdra és Molnár Tamásra gondolok azzal együtt is, hogy például Molnárnak kimondottan rosszat tett ez a pandémiás szükségállapot. Ő ugyanis felszedett némi, nemkívánatos túlsúlyt…

- A felnőtteknél mi a helyzet?

- Ott nem dúskálunk versenyzőkben, hiszen a sportág teljesen amatőr. Egyelőre nemzetközi szinte csak Kerstner Róbert és Papp Arnold sikereiért szoríthatunk.
- Egyáltalán, mekkora a sportág merítési lehetősége?

– Papíron negyven fölött van a szumó szakosztályok száma, de komolyabb szerepet csak mintegy tizenöt klub játszik, amelyek közül az Érdi Spartacus a vezérhajó. A többiek hol jönnek a versenyeinkre, hol nem. De azért ők is léteznek. Ami konkrétabb szám: legalább háromszáz versenyző van, akik rendszeresen megméretik magukat, akik ambicionálják a fejlődést, a jobb eredményeket.

- A legjobbak miben reménykednek, látják már maguk előtt a visszatérés lehetőségeit?

- Bíztató előjelekről számolhatok be. Március 6-án Szigetszentmiklóson felmérő versenyt rendezünk, amely a versenyzőknek és a szakvezetőknek egyaránt igen fontos lesz. Hosszú szünet után ugyanis ismét láthatjuk a legjobbakat versenyszituációban. A szakvezetés pedig képet kaphat arról, kire és milyen szinten számíthatunk a közeljövőben?

- Ez azt jelenti, hogy a tavasz folyamán újabb bizonyítási lehetőségek is lesznek a szumózók számára?

- Egy verseny még mindenképpen lesz az első félévben, de azon igyekszünk, hogy a lehetőségek függvényében egy harmadik alkalmat is összehozhassunk. Égetően szükség lenne az erőpróbákra, amelyeket semmiféle edzésmunka nem pótolhat!

- Idén a január elején szokásos, jelentős erőket vonzó, érdi nemzetközi verseny is elmaradt.

- Öröm az ürömben, hogy ezt a viadalt szeptember elején, ha egy mód lesz rá, megrendezzük, mert szeptember végén Lengyelországban világbajnokságra kerül sor.

(Forrás: JochaPress)

0 Tovább

Olaszországban voltak eredményesek a magyar birkózók!

Az első napi nagyszerű eredmények (aranyérem Takács István, ezüst Krasznai Máté, Losonczi Dávid és Szilvássy Erik, bronz Lőrincz Viktor és Kecskeméti Krisztián révén) után a római Matteo Pellicone-emlékverseny második napján is nagyszerűen szerepeltek a magyar birkózók.

A hölgyeknél 2013-as világbajnokunk, a tokiói olimpiai kvótás Sastin Marianna (62 kg) a körmérkőzéses lebonyolításban kazah és brazil ellenfelét legyőzte, a vb-3., pánamerikai bajnok kanadai Fazzaritól kikapott, akinek a döntőben sem sikerült visszavágnia (1-2), így ezüstérmes lett. A kötöttfogásúaknál az U23-as vb-2. Fritsch Róbert (72 kg), valamint a tavalyi Eb- és világkupa-2., kétszeres U23-as kontinensbajnok Lévai Zoltán egyaránt a döntőbe jutott. Előbbi többek között a világbajnok orosz Labazanovot is felülmúlta, utóbbi pedig revansot vett „mumusán”, az Ázsia-bajnok, U23-as vb-3. kazah Szadukajeven több korábbi vereségért. A fináléban mindketten törököt „fogtak”, s győztek le, Fritsch 2-2-vel, később szerzett ponttak az Eb-bronzérmes Cant, Lévai 3-1-re az U23-as Eb-győztes Basart. Két 82 kilósunk bronzmérkőzésen volt érdekelt, a vb- és Eb-3. Szabó László és a junior Európa-bajnok Lévai Tamás egyaránt felállhatott a dobogóra. Kötöttfogású csapatunk a pontversenyben 3 arannyal, 3 ezüsttel és 4 bronzzal a 2. helyen végzett a Ranking Series-tornán.

0 Tovább

Berke Lóránd a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke!

Berke Lóránd lett a Magyar Erőemelő Szövetség (MERSZ) elnöke. A sportvezető a januárban elhunyt Rónaszéki Andrást váltja az elnöki székben. A néhai elnök a szövetség megalakulása óta irányította a szervezetet.

Berke Lórándot elsöprő többséggel választották meg annál a szövetségnél elnöknek, amely az egyik legsikeresebb olimpián kívüli sportágnak számít Magyarországon. A magyar erőemelők rendszerint kimagasló teljesítményt nyújtanak a nemzetközi világversenyeken -  több korosztályban is.

Az új elnök 1996 óta versenyzik. 10 éve a masters-válogatott szövetségi kapitányaként is tevékenykedett. Ötszörös magyar bajnok fekvenyomásban, világ- és Európa-bajnokságokon pedig pontszerző helyekkel öregbítette a magyar erőemelés hírnevét. 

0 Tovább

Sastin Marianna bronzérmes a kijevi birkózóversenyen

A tokiói olimpiára készülő Sastin Marianna bronzérmet nyert a nők 62 kilogrammos kategóriájában a Kijevben rendezett nemzetközi birkózóversenyen.

A magyar szövetség vasárnapi tájékoztatása szerint a 2013-as világbajnokság magyar győztese kikapott a vb-címvédő kirgiz Ajszulu Tinyibekovától, azt követően viszont a vigaszágon szép győzelmeket aratott, majd a helyosztón is győzni tudott.
 A több mint 600 birkózót felvonultató versenyen a nőknél Bognár Erika (57 kg) és Dollák Tamara (59), a szabadfogásúaknál pedig Kuramagomedov Murad (74), valamint Ligeti Dániel (125) egyaránt az ötödik helyen végzett az ukrán fővárosban.
 Jövő héten Rómában a Matteo Pellicone-emlékversennyel folytatódik a nemzetközi idény.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum