Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Négygólos vereséget szenvedett az FC Kassa Pozsonyban

A Niké Liga első fordulójában, hazai pályán, bravúros döntetlent játszott az újonc FC Kassa a bajnok Slovan ellen, de most vasárnap, a 12. fordulóban, Pozsonyban, 4:0-s vereséget szenvedett a többségi magyar tulajdonban lévő csapat.

Az ideiglenesen megbízott vezetőedző, Miroslav Sovič négy helyen változtatott a kassai kezdőcsapaton a hétközi, Samorin elleni kupagyőzelem után, de ez sem volt elég. A hazaiak már a hatodik percben megszerezték a vezetést, Strelec révén, ezt a kilencedik percben Barseghyan megduplázta, és szűk negyed óra alatt el is dőlt a meccs, miután a 14. percben Kucka is betalált.

A második félidőben egy tizenegyest még gólra váltott a Slovan, Čavrič iratkozott fel a góllövők közé.

A következő napokban érkezik az FC Kassa új vezetőedzője és stábja, akiknek nem lesz könnyű dolguk, hogy felrázzák a csapatot, akikre két nagyon komoly meccs vár. Először pénteken, november 3-án, 17:30 kor a sárga-kékek a dunaszerdahelyi DAC-ot fogadják, majd november 12-én, vasárnap a Spartak Trnava lesz az ellenfél.

 

Statisztika

Slovan Bratislava - FC Košice 4:0 (3:0)

Gól: 6. Strelec, 9. Barseghyan, 14. Kucka, 47. Čavrič (11 m). ŽK: Kira. Bírók: Kráľovič - Zemko, Vass - 6250 néző.

SK SLOVAN: Borjan - Blackman (80. Lovat), Križan, Bajrić, Zmrhal - Barseghyan (66. Marcelli), Kucka (46. Lichý), Savvidis, Tolić - Strelec (84. Vojtko), Čavrić (66. Abubakari). Edző: Vladimír Weiss idősebb.

FC KOŠICE: Kira - Golikov, Fabiš, Šindelář, Jakubko, Petrák (37. Jonec) - M. Sovič Jr. (81. Tidjani), Greššák (62. Gallovič), Faško, Vasiľ (62. Liener) - Medved (81. Sagna). Edző: Miroslav Sovič st.

0 Tovább

Nardelotti Ajsa és Komjáti Tamás volt az utolsó két küzdőtérre lépő magyar versenyző Rijádban

A Küzdősportok Világjátéka utolsó előtti versenynapján a magyarok muaythai-ban és kendóban voltak érdekeltek.

A muaythai-os Nardelotti Ajsa a 60 kilósok között a szombati vesztes meccse után, a vigaszági találkozón a francia Asia Devismes ellen lépett ringbe, ahol szoros meccsen kikapott. A Magyar Muaythai Szakszövetség ezt követően óvott. „Vitatható volt a francia sikere, ezért született az a döntés, hogy óvást nyújtunk be. A vigaszági meccset újranézve a bírók végül nem változtattak az eredetileg kihirdetett eredményen” – tájékoztatott Dudok Károly, a magyar szövetség elnöke.

„Nem így terveztem a rijádi versenyemet, de ez már a múlt. Sok tapasztalatot gyűjtöttem, az első meccsen összesorsoltak a törökök világbajnokával, egy új technikát igyekeztünk alkalmazni, sajnos kevés sikerrel. A francia ellenfelem a második meccsen jobban kezdett ugyan, de végig jól tartottam magam. A második menetet úgy éreztük, hogy megnyertem, ám ezt az óvás végeredménye nem támasztotta alá. Dolgozunk tovább, hiszen jön az év végi Európa-bajnokság” – mondta Nardelotti Ajsa.

A kendósoknál Komjáti Tamás indult a szaúdi fővárosban. A Hara Kendo Klub versenyzője első meccsét megnyerte a legjobb 16 között a tajpeji Wu Meng-hsuan ellen, majd a negyeddöntőben kikapott a japán Kenshiro Matsuzakitól.

„Extra hosszú utazás után érkeztünk meg Rijádba, hiszen egy napot Törökországban vesztegeltünk, így gyakorlatilag a reptérről érkeztem a küzdőtérre. Ennek ellenére elégedett vagyok a teljesítményemmel, a tajpeji ellen bemelegítettem, a japán ellenfelemmel pedig szorosnak mondható meccset vívtam.” – értékelt Komjáti Tamás.

A Küzdősportok Világjátékán vasárnap a magyaroknak szurkolt a helyszínen Selmeci Balázs, Magyarország szaúd-arábiai, jemeni és bahreini nagykövete.

„Ha magyar sportolók jönnek Rijádba, mindig szakítok időt rájuk. A helyiek nagyon készültek ennek a világversenynek a megrendezésére. Örülök, hogy a magyarok ilyen jól szerepeltek ezen a Combat Games-en. Szaúd-Arábia egyébként egyre jobban nyit a világ felé, ennek eredménye, hogy egyre több sporteseménynek ad otthont. Legutóbb például súlyemelő világbajnokság volt itt.” – nyilatkozta a Nemzeti Versenysport Szövetség honlapjának a nagykövet, aki másodszor találkozott a magyar csapatvezetéssel, hiszen a multisport esemény elején egyszer már fogadta Vargáné Andrejkó Edina csapatvezetőt és Varga Istvánt, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnökségi tagját.

Nardelotti Ajsa és Komjáti Tamás volt az utolsó két küzdőtérre lépő magyar versenyző Rijádban, így Magyarország 6 arannyal, 2 ezüsttel és 4 bronzéremmel fejezi be a III. Küzdősportok Világjátékát, ahol a zárónapon lesz még egy magyar, hiszen Mihalik Hunor, a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség főtitkára egy iaido gyakorlatot mutat be a játékokon.

Fotók: Szalmás Péter

0 Tovább

Karate-vb – Mészáros János: Hárspataki ezüstérme számomra arany​​​​​​​

Mészáros János, a hazai szövetség elnöke több szempontból is sikeresnek értékelte a vasárnap véget érő karate világbajnokságot, és azt is elárulta, hogy számára Hárspataki Gábor második helyezése ugyanolyan aranyérmet jelent, mint Kákosy Olíviáé.

"Több szempontból is nagysikerű világbajnokság volt, a szereplésünket tekintve két érmet szereztünk: Kákosy Olívia aranyérmes lett, és megvédte a világbajnoki címét, Hárspataki Gábor ezüstérme pedig számomra ugyanúgy arany, mivel Gábor mindent megtett érte" – mondta az MTI-nek Mészáros János, majd Hárspataki döntőjével kapcsolatban kifejtette, a mérkőzés első akciójánál az egyiptomi egy olyan megmozdulásra kapott két pontot, mely szerinte nem volt valós, értékelhető rúgás.

Az MTK olimpiai bronzérmese az utolsó pillanatokban egy hárompontos technikával úgy tűnt, megfordítja az összecsapást, ezt azonban 0.2 másodperccel a háromperces menetidő lejárta után vitte be. "Minden vonatkozásban vezette a mérkőzést, technikailag is jobb volt, de sajnos a sorsunk és a jelenlegi helyzet úgy hozta, hogy végül ezüstérmet vehetett át. Remélem, előbb vagy utóbb még eljut oda, hogy valóban a fényesebb érem kerüljön a nyakába" – fejtette ki az elnök.

Mészáros a női kumite csapat ötödik helyét is rendkívülinek értékelte, mivel még sosem voltak ennyire közel az éremszerzéshez, de kiemelte a formagyakorlatban (kata) hetedik Nagy Botondot is, aki 0,2 ponttal maradt el a továbbjutástól és az éremcsatától.

"Több mint 117 ország volt a csarnokban, el tudja képzelni mindenki, hogy milyen nehéz innen bejutni a legjobb nyolc közé. Ahhoz, hogy Hárspataki döntőt vívhasson, előtte hat mérkőzést kellett megnyernie" – hangsúlyozta, majd azt is elárulta, a vb előtt az volt az elvárása a csapattal szemben, hogy mindenki tegye meg azt, amire képes. Ezt pedig a magyarok maximálisan teljesítették, mivel elmondása szerint a fiatalok is remekül helytálltak.

Mészáros szerint nemzetközi viszonylatban is sikeres szereplést tudhatnak maguk mögött, mivel Magyarországnál nagyobb országok is boldogok lehetnek, ha akár csak egy bronzérmet haza tudnak vinni a vb-ről. Arra is kitért, hogy 1250 indulóval legalább 15-20 százalékkal meghaladták a korábbi legnagyobb világbajnokság versenyzői létszámát, ezért a szervezésért nemzetközi elismerést is kaptak.

"Mindenütt jönnek hozzám és gratulálnak ahhoz, hogy milyen fantasztikus volt a szervezés, és ezt a világszövetség vezetői is közölték" – mondta. A nézettséggel és a kilátogató szurkolókkal kapcsolatban elárulta, hogy kétezer helyet tartottak fenn a résztvevő csapatoknak, emellett péntekre és szombatra csaknem minden eladásra szánt belépő elkelt, sőt utóbbira újabb szektorokat kellett megnyitni. A nyitóünnepségre pedig körülbelül 5-6 ezer néző maradt a Papp László Budapest Sportarénában.

A magyar válogatott Kákosy Olívia révén – a tanulásban akadályozottak között – egy aranyéremmel, Hárspataki Gábornak köszönhetően egy ezüstéremmel, továbbá a női kumite csapat, valamint a para-karatés Csatári János, Fekete László, Kárpáti Petra és Paulovics Dóra ötödik helyével zárta a hazai világbajnokságot.

0 Tovább

Karate-vb – Ötödik a női kumite csapat​​​​​​​

Ötödik helyen zárt a magyar női kumite csapat a karate-világbajnokság zárónapján a Papp László Budapest Sportarénában.

A Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka, Pap Dorottya összeállítású női együttes az Európa-bajnok horvátokkal nézett szembe a vasárnapi bronzmérkőzésen, és 2-0-ás vereséget szenvedett.

Elsőként Boussebaa Aicha lépett küzdőtérre, aki 8-0-ra kikapott, majd Molnár Réka sem tudott szépíteni, így az ötödik helyen végeztek a magyarok.

"Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült, pedig nagyon hittem benne, mert sokat dolgoztunk érte" – mondta az MTI-nek Molnár Réka, majd hozzátette, ezt most csalódásként élték meg csapattársaival, de idővel majd kielemzik és átértékelik a történteket.

A magyar csapat pénteken Szerbiát és Ausztriát is legyőzte, majd kikapott a spanyoloktól, akik végül bejutottak a döntőbe. Ezt követően a vigaszágon a világbajnoki címvédő Egyiptom várt a magyarokra, amelyet hatalmas bravúrral 2-0-ra felülmúltak, így a sportág történetében először harcolták ki az éremcsatát.

A magyar válogatott Kákosy Olívia révén – a tanulásban akadályozottak között – egy aranyéremmel, Hárspataki Gábornak köszönhetően egy ezüstéremmel, továbbá a női kumite csapat, valamint a para-karatés Csatári János, Fekete László, Kárpáti Petra és Paulovics Dóra ötödik helyével zárta a hazai világbajnokságot.

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Újabb két szkanderos érem a szaúdi fővárosban

A szkanderosok két ezüsttel fejezték be szereplésüket Rijádban. Kőváriné Ivánfi Brigitta a 65 kilósok között, míg Simon Dániel paraszkanderos az abszolút álló kategóriában lett második. Közben megkezdte a küzdelmeket a muaythai-os Nardelotti Ajsa is, míg a savate-os Forgó Zalán György egy vereséggel búcsúzott a 120 ország 1500 versenyzőjét felvonultató multisport versenytől.  

A szkanderosoknál szombaton a jobbkezes küzdelmeket bonyolították le. A legeredményesebb magyar szkanderos, Kőváriné Ivánfi Brigitta beverekedte magát a fináléba, ahol végül alulmaradt a szlovák Rebeka Martinkoviccsal szemben. A másik magyar döntőst egy kazah versenyző győzte le, ott az aranyérmet ugyanis Nyshanaly Sanim gyűjtötte be.

„Két érmet szereztem, összességében elégedett vagyok, de természetesen egy sportoló mindig a győzelemre hajt, így van némi hiányérzetem. Sajnos az egyik könyököm megsérült, így lehet, hogy hosszabb ideig pihentetnem kell.” – mondta Kőváriné Ivánfi Brigitta, aki pénteken bronzérmes lett.

Simon Dániel a balkezes aranya mellé egy ezüstöt nyert. „A magyar csapat egyetlen paraversenyzőjeként utaztam ki a játékokra, és nagyon büszke vagyok arra, hogy egy arannyal és egy ezüsttel hozzájárulhattam a sikerekhez. Magamtól elsősorban ballal vártam a nagyobb eredményt, és ez bejött.” – összegzett Simon. Barzsó Henrietta jobb kézzel a hatodik helyen zárt.

Csabai Atilla, a hazai szövetség elnöke kiemelte, a sportág egy újabb multisportversenyen tette le a névjegyét. „Egy látványos, fogyasztható versenysorozatot mutattunk meg a nagyközönségnek, ez pozitívum. A magyar szereplésről csak annyit, hogy a négy várható éremről már nyilatkoztam előzetesen, és a válogatottjaink hozták az eredményt.” – mondta Csabai Atilla, aki a világ- és az európai szövetség alelnöke is egyben.

A muaythai-os Nardelotti Ajsa a 60 kilósok mezőnyében mutatkozott be, ellenfele a török Kübra Kocakus volt, akitől kikapott. Vasárnap a francia Asia Devismes ellen folytatja.

Dudok Károly, a hazai szövetség elnöke szerint az új lebonyolítási rendszer alapján még nincs veszve semmi. „A vigaszágon megy tovább Ajsa, innen még akár a fináléba is bekerülhet, remélhetőleg a folytatásban jobban érvényesülni fog a taktikája.” – mondta Dudok Károly.

Savate-ban is volt magyar. Forgó Zalán György a 70 kilogrammos mezőnyben lépett ringbe. Az ellenfele a horvát Patrik Grdan volt, aki végül 3-0-ra győzött.

„Tizenkilenc évesen sikerült ide kijutnom, és ezt nagy dolognak tartom” – kezdte értékelését a meccs után a versenyző. „A ringben úgy éreztem, hogy szűken hoztam az első két menetet, a harmadikat elvesztettem, de ez csak az én érzésem volt. Összességében sokat tanultam, és megtiszteltetés volt, hogy a magyar színeket képviselhettem Rijádban” – hangsúlyozta Forgó.

A magyar delegáció versenyzői eddig 6 aranyat, 2 ezüstöt  és 4 bronzot szereztek Rijádban, ezzel az éremtáblázat nyolcadik helyét foglalják el. (NVESZ)

Fotók: Szalmás Péter

0 Tovább

Karate-vb – Hárspataki ezüstérmes, Kákosy világbajnok

Hárspataki Gábor ezüstérmet nyert a 75 kilogrammosok között küzdelemben (kumite) a Papp László Budapest Sportarénában zajló 26. karate-világbajnokságon. Para-karatéban Kákosy Olívia megvédte világbajnoki címét.

Az MTK olimpiai bronzérmes karatékája, Hárspataki Gábor az egyiptomi Abdalla Abdelazizzal csapott össze a szombati döntőben, és egy határozott fejre mért ütéssel megszerezte a vezetést, de ellenfele a videóbíró segítségével fordított, testrúgásért két pontot kapott.

A folytatásban taktikai csata zajlott a tatamin, majd az utolsó percre fordulva felpörögtek az események: Hárspataki támadott, Abdelaziznak ítéltek azonban pontot a bírók, aztán egy újabb ütéssel szépített a magyar versenyző. Az utolsó pillanatokban úgy tűnt, egy hárompontos akcióval Hárspataki eldöntötte a világbajnoki cím sorsát, de a videós elemzés során kiderült, hogy támadása időn túl történt, így végül maradt a 2-3-as eredmény, azaz a vereség.

A mérkőzést követően óvást nyújtottak be a magyarok, mivel az egyiptomi versenyző menekülés közben elesett, amiért egy újabb intést is kiérdemelhetett volna a korábbi négy mellé. A vizsgálat során kiderült, hogy a földre érkezés is időn túl történt, így végül az ötödik intés begyűjtéséért nem léptették le Abdelazizt, így a végeredmény nem változott.

A csaknem harmincperces csúszást követően került sor az eredményhirdetésre, melyen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke adta át az érmeket.

A 27 éves magyar karatéka koszovói, francia, üzbég, olasz és - semleges színekben induló - orosz ellenfelet legyőzve menetelt az elődöntőig, melyben a bosnyák U21-es vb-ezüstérmes Hamza Turulját is felülmúlta, ezzel verekedte be magát szerdán a fináléba.

Az óvás okozta szombat délutáni kisebb felfordulás után aranyéremnek is örülhetett a magyar közönség, ugyanis a tanulásban akadályozottak között szereplő Kákosy Olívia para-karatés megvédte világbajnoki címét, ezzel megszerezte a magyar válogatott második érmét.

"Csodálatos itt állni, a magyar színeket képviselni, és nagyon boldog vagyok, hogy másodszor is sikerült nyernem, főleg hogy ez itthon történt, Budapesten. Nagyon örülök annak, hogy mi rendezzük a világbajnokságot, mert ez egy újabb motivációt adott, ezekben a pillanatokban mutatkozik meg, milyen is igazán az ember" – mondta az MTI-nek Kákosy Olívia, majd hozzátette, nagyon sokat jelent számára, hogy az edzője mellett ott volt a lelátón a családja és a barátai.  

A vasárnapi zárónapon küzdelemben a Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka, Pap Dorottya összeállítású női csapat a bronzéremért küzdhet a Papp László Budapest Sportarénában.

(MTI)

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Hat magyar érem született pénteken Rijádban  ​​​​​​​

Négy aranyat és két bronzot szereztek a magyarok pénteken a Küzdősportok Világjátékán. A kick-boxosoknál három, a szkanderosoknál pedig egy elsőség született, ezenkívül mindkét sportágban volt még egy-egy harmadik helyezés, így Magyarország jelenleg hat arannyal és négy bronzzal az éremtáblázat nyolcadik helyén áll Rijádban.

Kick-boxban – point fightingban – a nők 65 kilogrammos súlycsoportjában Busa Andrea, a férfiaknál Zajácz Bence (69 kg) és Fésű Lajos (79 kg) állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Ebben a sportágban már korábban eldőlt, hogy a negyedik érem az bronz lesz. Az a helyezés Kondár Anna (70 kg) nevéhez fűződik.

Az első kick-boxos finálét Zajácz Bence vívta a brit Jack Buckley ellen, és 7-6-ra nyert. Másodikként Fésű Lajos lépett küzdőtérre, őt a szlovénok klasszisa, Tilen Zajc várta, és egy szoros összecsapáson végül 8-7-re Fésű nyert. A harmadik aranyat kick-box-ban Busa Andrea szerezte, miután 10-9-re verte az olasz Elena Pantaleót.

„Mindent beletettem a felkészülésbe, és nagyon örülök, hogy kijött az eredmény. Itt volt a testvérem Busa Gabriella, mindenben segített, fontos támaszom volt. Mind fizikálisan, mind mentálisan össze tudtam rakni magam, és most nagyon boldog vagyok.” – nyilatkozta Busa Andrea.

Fésű Lajos elmondta, a legnehezebb meccse a fináléban volt. „Ahogy haladtunk előre az időben, egyre erősebbek voltak az ellenfelek. A döntőben hátrányból kellett fordítani, de sikerült. Rengeteg tapasztalatot szereztem, és sok élményben volt részem, megszerettem ezt az országot...” – tette hozzá Fésű.

Zajácz Bence egy ilyen eredményhirdetést vizualizált, amely során őt szólítják utoljára a dobogóra. „Imádtam minden egyes percét ennek a küzdelemsorozatnak. És ezt már sokszor elképzeltem, hogy én állok a  dobogó legfelső fokán. Összetett volt ez az egész. Változatos meccseken győztem, mindig valami újat kellett előhúzni a kalapból.” – jegyezte meg az eredményhirdetés után  Zajácz Bence. A kick-boxos éremátadók között volt Király István, a sportág európai szövetségének elnöke is. 

Simon Dániel mindenkit meglepett. A paraszkanderos álló kategóriában aranyérmet szerzett Rijádban pénteken, ebben a sportágban dobogóra tudott még állni Kőváriné Ivánfi Brigitta, aki harmadik lett a 65 kilósoknál, Barzsó Henrietta ugyanebben a súlycsoportban negyedikként zárt. A multisport verseny első szkanderos napján a balkezes küzdelmeket rendezték meg.

Simon Dániel a román Sergiu Tecu ellen döntőzött, akivel a nap folyamán már egyszer találkozott, és legyőzte. A fináléban sem adta alább a Szigetszkander SE versenyzője, így legkisebb súlyúként megnyerte az aranyérmet abszolútban.

„A versenykiírásnál a kategórialista az én nevemmel kezdődött. Meg is jegyeztem viccesen édesapámnak, aki az edzőm is egyben, hogy egy ilyen végeredménnyel kiegyeznék. Sikerült. Első lettem, nagyon boldog vagyok” – mondta az Európa-bajnok szkanderos, akinek éremkollekciója egy értékes arannyal gazdagodott. Az érmet Csabai Atillától, a hazai szövetség elnökétől vehette át Simon Dániel.

„Nemrég jöttem ki egy csúnya vállsérülésből. Még óvatosabban támadok, ez itt is meglátszott. Tudat alatt még ott van bennem egy kis félsz, hogy nehogy lesérüljek. A sportágunkban nagyon erős mezőny jött össze, hiszen a tavalyi világversenyeken lehetett kvalifikációt szerezni.” – értékelt Kőváriné Ivánfi Brigitta, aki a legeredményesebb magyar szkanderos.

A női 65 kilogrammban egy magyar csata jött össze a 2. körben, hiszen Ivánfi Barzsóval küzdött, azt az összecsapást a hétszeres világbajnok, és tizennégyszeres Európa-bajnok Ivánfi nyerte.

Barzsó Henrietta így látta a pénteki napot. „Egy picit csalódott vagyok, mert a bal kezem az erősebb, így jobb eredményre számítottam. Egy szerencsésebb sorsolás után, ha később kerülök össze Brigivel, akkor én is érmet szerezhettem volna. Jobb kézzel folytatom szombaton.”

Rijádban a 120 ország 1500 sportolóját felvonultató világversenyen korábban Tóth Alexa és Szmolka Nikoletta grapplingben gyűjtött be egy-egy aranyat, Tereza Crisley Cordeiro De Souza (jiu-jitsu) bronzérmet szerzett, akárcsak szumóban Buzás Patrik. (NVESZ)

0 Tovább

Bronzéremért küzdhet női csapatunk a budapesti karate vb-n

A csapatküzdelmekkel és a para-karate bronzmeccsekkel folytatódott pénteken a Budapesten keddtől vasárnapig tartó budapesti 26. Karate Világbajnokság. A magyar női kumite (küzdelem) csapat sporttörténelmi sikert aratott: kiharcolta a bronzmérkőzés jogát, míg négy para-karatésunk ötödik lett. 

A férfiaknál a csütörtökön a németeket legyőző magyar válogatott (Botos Botond, György Dániel, Hárspataki Gábor, Kapdebo Botond, Kiss András, Nichols Dávid, Tadissi Martial) a 16 közé jutásért Románia ellen lépett tatamira, és 2-1-re győzött. A győzelmek Tadissi Martial és Hárspataki Gábor nevéhez fűződtek. A folytatásban azonban Bosznia-Hercegovina 3-0-ra jobbnak bizonyult a mieinknél, és mivel utána a bosnyákok is kikaptak, a magyar csapat helyezetlenül zárt.

A nőknél a magyar együttes (Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka, Pap Dorottya) is két szép sikerrel kezdett. Legjobbjaink előbb Szerbiát verték 2-0-ra, majd a nyolcaddöntőben Ausztriát is 2-0-ra múlták felül. A négy közé jutás már biztos hétvégi éremmeccset jelentett volna, de hiába nyerte meg az első küzdelmet Molnár Réka, a spanyolok 2-1-re fordítottak.

 

A későbbiekben a spanyol lányok bejutottak a döntőbe így a magyar válogatott a vigaszágon javíthatott. És javított is, hiszen a hazai közönség fantasztikus szurkolása közepette Boussebaa Aicha és Molnár Réka szenzációs teljesítményével 2-0-ra győzött a világbajnoki címvédő Egyiptom ellen. Ez a diadal pedig azt jelenti, hogy a női kumite csapat a karate sportág történetében először a bronzéremért mérkőzhet. A harmadik helyért vasárnap Horvátország lesz az ellenfél.

 

A világbajnokság para-karate versenyszámaiban pénteken a bronzmérkőzéseket rendezték meg. A helyosztókon négy magyar para-karatés volt érdekelt, de valamennyien alulmaradtak ellenfelükkel szemben, ami azt jelenti, hogy Csatári János, Fekete László, Kárpáti Petra és Paulovics Dóra is az ötödik helyen végzett.

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Magyar kick-boxos bronzérem Rijádban​​​​​​​

Újabb magyar érem a Küzdősportok Világjátékán. A kick-boxos Kondár Anna point fighting szabályrendszerben, a nők 70 kilogrammos súlycsoportjában bronzérmes lett, miután az elődöntőben a mexikói Vanessa Monica Sanchez Trejótól 10-9-re kikapott. A szaúd-arábiai multisport versenyen ez volt a magyar küldöttség ötödik érme. Kick-boxban további három dobogós hely lesz, ugyanis Busa Andrea, Zajácz Bence és Fésű Lajos is bejutott a pénteki döntőbe.

A tízszeres világbajnok Kondár Anna szoros meccset vívott a mexikóiak pánamerikai bajnokával, de ezúttal Vanessa Monica Sanchez Trejo egy ponttal jobbnak bizonyult.

„Ennek a világjátékok-bronznak bizonyára később fogok tudni majd örülni. Most csalódottságot érzek. Az elődöntőbeli ellenfelemmel először találkoztam, felépítettünk egy taktikát, amit nem tudtam maradéktalanul végigcsinálni. Természetesen a pénteki döntős napon is itt leszek a csarnokban, szurkolok a többieknek, segítek bemelegíteni, és remélem három arannyal és egy bronzzal megyünk haza Szaúd-Arábiából” – nyilatkozta Kondár Anna.

Zajácz Bence az amerikai Blake Spence-szel elődöntőzött, és 8-7-re győzött. Busa Andrea technikai KO-val fejezte be a szlovén Larisa Zagar-Slemensek elleni meccset (11-1), Fésű Lajos pedig az ukrán Pavlo Zamyatint múlta felül 15-10-re a döntőbe jutásért vívott összecsapáson.

Rijádban a magyar delegáció öt éremnél tart, hiszen a 120 ország 1500 sportolóját felvonultató világversenyen Kondár Anna dobogós helyét megelőzően Tóth Alexa és Szmolka Nikoletta grapplingben gyűjtött be egy-egy aranyat, Tereza Crisley Cordeiro De Souza (jiu-jitsu) bronzérmet szerzett, akárcsak szumóban Buzás Patrik. (NVESZ)

Fotók: Szalmás Péter

0 Tovább

Öt éremesély para-karatéban a budapesti karate vb-n

A világbajnoki címvédő Kákosy Olívia döntőbe jutott para-karatéban a Budapesten keddtől vasárnapig tartó 26. Karate Világbajnokságon. Rajta kívül további négy para-karatésunk mérkőzhet majd bronzéremért. Az épek között hatalmas csatában nyerte meg első mérkőzését a magyar férfi kumite (küzdelem) csapat. A mieink 0-2-ről fordítva győzték le a németeket.

Csütörtökön elkezdődtek a para-karate versenyszámok is a hazai rendezésű karate világbajnokságon. A magyarok közül a tanulásban akadályozottak között induló Kákosy Olívia szerepelt a legjobban. A világ- és Európa-bajnoki címvédő versenyző hozta a papírformát, és csoportját megnyerve bejutott a szombati fináléba. Szintén a tanulásban akadályozottak között Csatári János, Fekete László, Kárpáti Petra és Paulovics Dóra is kiharcolta az éremmeccs lehetőségét: valamennyien a bronzéremért lépnek majd pénteken tatamira.

Az épek mezőnyében a férfi csapatküzdelmek során a Kapdebo Botond, György Dániel, Botos Botond, Tadissi Martial és Hárspataki Gábor felállású együttes elképesztő küzdelemben, 0-2-ről hozta vissza a mérkőzést Németország ellen. A végeredmény 2-2 lett, de a pontkülönbséget tekintve 13-6-ra a mieink győztek és kerültek a 32 közé. A mieink két diadalát Tadissi Martial és a szombaton döntőző Hárspataki Gábor aratta.

A folytatásban pénteken Románia lesz Hársiék ellenfele. A női együttes pénteken kezd, miután a lányokat erőnyerőnek sorsolták, így nem kellett küzdeniük csütörtökön a selejtezők első körében.

Szépen helytálltak kata csapataink. Férfi együttesünk – Elekes Máté, Nguyen Thanh Tung és Szilágyi Gergő összeállításban – csoportjában az ötödik helyen végzett. Női csapatunk – Fábián Csenge, Sterck Laura, Tóth Vanda összetételben – csoportjában hetedik lett. És hiába mutatott be mindkét csapat színvonalas katát, az első fordulóból csak a legjobb négy-négy együttes jutott tovább, a magyarok egyaránt búcsúzni kényszerültek.

Pénteken 9 órától a csapatküzdelmek további selejtezőit, majd vigaszági csatáit bonyolítják le, ezután kerül sor a para-karatésok helyosztóira, a nap végén pedig, este fél héttől a vb ünnepélyes megnyitó ünnepsége következik.

0 Tovább

Továbbjutott küzdelemben a magyar férfi csapat a budapesti karate vb-n​​​​​​​

Hatalmas csatában nyerte meg első mérkőzését a magyar férfi kumite (küzdelem) csapat a Budapesten keddtől vasárnapig zajló, 26. Karate Világbajnokságon. A mieink 0-2-ről fordítva győzték le a németeket. Formagyakorlat csapataink viszont nem léptek tovább az első fordulóból.

A férfi csapatküzdelmek során a Kapdebo Botond, György Dániel, Botos Botond, Tadissi Martial és Hárspataki Gábor felállású együttes elképesztő küzdelemben, 0-2-ről hozta vissza a mérkőzést Németország ellen. A végeredmény 2-2 lett, de a pontkülönbséget tekintve 13-6-ra a mieink győztek és kerültek a 32 közé. A mieink két diadalát Tadissi Martial és a szombaton döntőző Hárspataki Gábor aratta.

A folytatásban pénteken Románia lesz Hársiék ellenfele. A női együttes pénteken kezd, miután a lányokat erőnyerőnek sorsolták, így nem kellett küzdeniük csütörtökön a selejtezők első körében.

Szépen helytálltak kata csapataink. Férfi együttesünk – Elekes Máté, Nguyen Thanh Tung és Szilágyi Gergő összeállításban – csoportjában az ötödik helyen végzett. Női csapatunk – Fábián Csenge, Sterck Laura, Tóth Vanda összetételben – csoportjában hetedik lett. És hiába mutatott be mindkét csapat színvonalas katát, az első fordulóból csak a legjobb négy-négy együttes jutott tovább, a magyarok egyaránt búcsúzni kényszerültek.

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Kick-boxosaink továbbléptek, pankrátoraink befejezték a küzdelmeket​​​​​​​

Négyből négy továbbjutás a kick-boxosoknál Rijádban. A Szaúd-Arábia fővárosában zajló Küzdősportok Világjátékán mind a négy magyar point fighting szabályrendszerben lépett küzdőtérre.

Elsőként Zajácz Bence az üzbég Szergej Kosolapov ellen meccselt a 69 kilósoknál, 13-2-es technikai KO lett a vége. Fésű Lajos a 79 kilogrammos súlycsoportban még ennél is magabiztosabb sikerrel nyerte negyeddöntőjét az ausztrál Jake Carlos Valdivia ellen (10-0). A magyar sikersorozatot Busa Andrea (65 kg) folytatta: az amerikai Alexi Jimenezzel nézett farkasszemet, taktikus küzdelmet diktált, és ez az összecsapás sem ment végig, Busa ugyanis 12-2-re győzött. Zárásként Kondár Anna (70 kg) a szlovén Tina Balohhal egy szoros meccsen 7-6-ra nyert.

Jároszkievicz Krisztián Küzdősportok Világjátékok specialista. Az elsőn, 2010-ben (Pekingben) aranyérmes lett, a következőn, Szentpéterváron (2013) edzőként segítette a csapatot Király István oldalán, ezúttal immár a négy magyar edzőjeként értékelte a negyeddöntőket.

„A sorsolás után azt nyilatkoztam, hogy három könnyebb meccs és egy küzdelmesebb összecsapás elé nézünk. Ez mind bejött. Fésű Lajos a tőle megszokott eleganciával hozta a meccsét, Zajácz Bence üzbég ellenfele a tekvondóból nyergelt át a kick-box-ra, nagyon képzett sportember, előző sportágában világkupát is nyert, de a magyar győzelem nem volt kérdéses. Busa Andrea taktikus összecsapáson hozta a sikert, Kondár Annával pedig egy picit megszenvedtünk a továbbjutásért.” – mondta Jároszkievicz Krisztián.

Mindkét magyar pankrátor számára véget ért a Küzdősportok Világjátéka. A Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) egyik szakágaként volt jelen a sportág, ami az amatőr MMA-nak felel meg.

Először Muzsnay András lépett küzdőtérre a 66 kilogrammosok versenyében, és 14-6-ra kikapott az ukrán Igor Zhovnirtól. A folytatásban Kiss Lili Anna az 57 kilósoknál 15-3-as vereséget szenvedett az iráni Zeinab Kordestani Jametantól. Mindkettőjük edzője, Keresztesi Péter bíráskodik a játékokon, így Papp Valér, a Magyar MMA és Pankráció Szövetség alelnöke, vezetőedzőként segítette a magyar versenyzőket.

„Muzsnay András esetében az ukrán ellenfele nagyon robbanékony volt, földrevitel technikával támadt. András próbálta mindezt kivédekezni, sajnos pontozással elment az a meccs. Lili iráni ellenfele dinamikus és gyors volt, de voltak biztató jelek részünkről, ám végül annak a találkozónak is pontozásos vereség lett a vége.”- értékelt Papp Valér.

A magyarok négy éremnél tartanak, hiszen a 120 ország 1500 sportolóját felvonultató világversenyen Tóth Alexa és Szmolka Nikoletta grapplingben gyűjtött be egy-egy aranyat, Tereza Crisley Cordeiro De Souza (jiu-jitsu) bronzérmet szerzett, akárcsak szumóban Buzás Patrik.

0 Tovább

Hárspataki Gábor döntős a budapesti karate vb-n​​​​​​​

Már biztos, hogy lesz magyar résztvevője a hétvégi éremmérkőzéseknek a Budapesten keddtől vasárnapig zajló 26. Karate Világbajnokságon. A tokiói olimpián bronzérmes Hárspataki Gábor ugyanis a 75 kg-os férfiak küzdelmei során parádés teljesítményt nyújtva, hat győzelemmel bejutott a döntőbe.

A magyar klasszis a selejtezők során sorrendben koszovói, francia, üzbég és olasz versenyzőt győzött le, majd a négy közé jutásért a semleges színekben induló Sarafutyinov ellen győzött 3-0-ra. A fináléba kerülésért a bosnyák Turulja volt az ellenfél, akit szintén 3-0-ra vert Hárspataki Gábor.

Azért is különleges neki ez a siker, mert  2013-ban a budapesti felnőtt Eb-hez még fiatal volt, 2020-ban pedig a szintén budapesti korosztályos Eb-n már túlkoros, így most adatott meg neki először, hogy nagy világversenyen itthon szerepelhessen – mondta el olimpiai bronzérmesünk.

"Fenomenális érzés volt, hogy egy ilyen fantasztikusan megszervezett eseményen, egy ilyen nagyszerűen szurkoló közönség előtt, és egy ilyen helyszínen, mint a Papp László Sportaréna, sikerült így szerepelni. Tudtuk, hogy a döntőhöz nagyon sok mindennek össze kell állni, és szerencsére ma minden össze is állt, és az elmúlt fél év felkészülésének sok munkája és sok lemondása most kifizetődött. Igazából az első mérkőzés első pontjánál már éreztem, hogy meglesz a döntő. Nagyon boldog vagyok és nagyon remélem, hogy sikerül az aranyérmet is megszerezni szombaton" – nyilatkozta Hárspataki Gábor.

A nőknél a 61 kg-ban indult Ilankovic Aleksandra is remekül kezdett, két győzelem után azonban alulmaradt a francia Sivert ellenében, és kiesett. 

0 Tovább

Nagy Botond hetedik lett a budapesti karate vb-n​​​​​​​

Nem jutottak el a magyar versenyzők az éremmérkőzésig a Budapesten keddtől vasárnapig zajló 26. Karate Világbajnokságon. A legjobban férfi formagyakorlatban Nagy Botond szerepelt, aki alig maradt le a hétvégi helyosztókról, és végeredményben a hetedik helyen végzett.

Remekül kezdődött a Papp László Sportarénában a hazai rendezésű világbajnokság, hiszen formagyakorlatban (kata) Nagy Botond és Sterck Laura is továbbjutott csoportjából, majd – a hazai közönség buzdítása közepette – a második kört is sikerrel vette mindkét katásunk.

A 16 között két nyolcas csoportban zajlott tovább a verseny, ahonnan az első három-három került a fináléba. Nagy Botond csoportjában az utolsóként került sorra, kiváló formagyakorlatot mutatott be, amelyet a bírók a negyedik helyre rangsoroltak, így a magyar karatés épphogy, de lecsúszott a bronzmérkőzésről.

A 73 fős mezőnyben elért hetedik hely azonban így is Nagy Botond pályafutásának legjobb vb-szereplése, és ugyanezt mondhatja el magáról Sterck Laura, aki összességében 13-dikként zárt. Kettejük együtt pedig minden idők eddigi legjobb világbajnoki eredményét érték el formagyakorlatban.

A küzdelemben (kumite) indult négy magyar helyezetlenül zárt.

A +84 kg-ban Kapdebo Botond, illetve a nőknél a +68 kilóban Fleischer Dóra és a 68 kg-os Pap Dorottya is kiesett a selejtezők során. A 84 kg-ban 2022-ben Európa-bajnoki címet szerzett György Dánielnek sem sikerült megismételni tavalyi menetelését, és mivel legyőzője, a görög Mastrogiannis nem jutott a döntőbe, így a vigaszág lehetősége is elveszett György Dániel számára.

A délelőtt 10 órakor kezdődő szerdai versenynapon hat magyar lesz érdekelt küzdelemben, köztük a tokiói olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor és a korábbi vb-ezüstérmes, tavalyi Világjátékok második helyezett Tadissi Martial.

26. Karate Világbajnokság, Budapest, a szerdai program és a magyar indulók:

Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, 75 kg (Hárspataki Gábor)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, 61 kg (Ilankovic Aleksandra)  
Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, 67 kg (Tadissi Martial)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, 55 kg (Jakubovics Dalma)
Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, 60 kg (Kiss András)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, 50 kg (Molnár Réka)

0 Tovább

Tereza Crisley Cordeiro De Souza: Örülök, hogy Magyarországnak érmet szerezhettem a Küzdősportok Világjátékán

Ju-jitsuban született meg a negyedik magyar érem a Küzdősportok Világjátékán. Jiu-jitsu (Ne-waza) versenyszámban, a nők +70 kilogrammos kategóriájában Tereza Crisley Cordeiro De Souza bronzérmes lett. A Rijádban zajló multisport eseményen így a korábbi két grapplinges arany és szumós bronz után újabb dobogós helyezéssel büszkélkedhet a magyar küldöttség.

A brazil származású magyar versenyző a szaúdi Dina Elias Ghassam ellen kezdett, és megfontolt taktikus küzdelmet diktálva továbbjutott. A következő körben a francia Laurynet Lage következett, akitől kikapott, így vigaszágas lett, és ott a svéd Amanda Vikingssonon túllépve mehetett a bronzért. A kisdöntőben az ellenfél a mexikói Marianne Gavino volt, aki ellen aranyponttal nyert – áll a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) beszámolójában.

„Régóta várok egy ilyen sikerre. Az utóbbi időben voltak sérüléseim, így nagyon büszke vagyok, hogy érmet tudtam szerezni a Küzdősportok Világjátékán. Aminek még jobban örülök, hogy ezt az érmet Magyarországnak szerezhettem. Nehéz nap van mögöttem, a második meccs viselt meg a legjobban. A francia ellenfelem jóval nehezebb volt, nagyot kellett küzdenem, de ott végül ő nyert.” – mondta Tereza Crisley Cordeiro De Souza.

Edzője és férje, Max Carvalho hangsúlyozta, több olyan sportág van, amelyekben nem lehet hibázni. „Ilyen a ju-jitsu is. Egy kisebb hiba eldönthet egy egész világversenyt. Szerencsére Tereza a második meccs után újrahúzta magát, és meg sem állt a bronzérem megszerzéséig” – mondta Max Carvalho.

Spalovszky Csaba, sportszakmai alelnök, aki egyben a szövetségi kapitányi feladatokat is ellátja, így értékelt a díjátadó után: „Tereza sikere azért is nagy dolog, mert a mezőnyben ő az egyik legkönnyebb versenyző. Nagy siker ez számunkra, hiszen a Küzdősportok Világjátéka csúcseseménynek számít a sportágunkban is.”

A 120 ország 1500 sportolóját felvonultató világversenyen Tereza Crisley Cordeiro De Souza bronzérmét megelőzően Tóth Alexa és Szmolka Nikoletta grapplingben szerzett egy-egy aranyat, szumóban pedig Buzás Patrik végzett harmadikként.

Küzdősportok Világjátéka, Rijád

Ju-jitsu sportág, jiu-jitsu (Ne-waza) versenyszám

Női +70 kilogrammos kategória, dobogósok

1.       Valentina Laura Castillo (Kolumbia)

2.       Laurynet Lage (Franciaország)

3.       Tereza Crisley Cordeiro De Souza (Magyarország)

0 Tovább

Biztató magyar szerepléssel kezdődött meg a budapesti karate vb​​​​​​​

Kitettek magukért a magyar versenyzők a Budapesten keddtől vasárnapig zajló 26. Karate Világbajnokságon. Férfi formagyakorlatban Nagy Botond alig maradt le a hétvégi éremmeccsről, és a hetedik helyen végzett.

Remekül kezdődött a Papp László Sportarénában a hazai rendezésű világbajnokság, hiszen formagyakorlatban (kata) Nagy Botond és Sterck Laura is továbbjutott csoportjából, majd – a hazai közönség nagyszerű szurkolása közepette – a második kört is sikerrel vette mindkét katásunk.

A 16 között két nyolcas csoportban zajlott tovább a verseny, ahol az első három-három került a fináléba. Nagy Botond csoportjában az utolsóként került sorra, kiváló formagyakorlatot mutatott be, amelyet a bírók a negyedik helyre rangsoroltak, így a magyar karatés épphogy, de lecsúszott a bronzmérkőzés lehetőségéről.

A 73 fős mezőnyben elért hetedik hely azonban így is Nagy Botond pályafutásának legjobb vb-szereplése, és ugyanezt mondhatja el magáról Sterck Laura, aki végeredményben 13-dikként zárt. Kettejük összességében pedig minden idők eddigi legjobb világbajnoki eredményét érték el katában.

0 Tovább

Budapesti karate vb: megtartotta utolsó edzését a válogatott​​​​​​​

Hétfőn délelőtt megtartotta utolsó nagy, közös edzését a keddtől vasárnapig tartó, 26. Karate Világbajnokságon induló magyar karate válogatott. Az edzést Büchler Zsolt szövetségi kapitány felügyeletével Fischer Mihály, Papp Miklós és Anti Zsuzsanna válogatott edzők tartották, és jelen volt mind a 22 vb-résztvevő. Az eseményen megjelent Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke és Dr. Tahon Róbert főtitkár, akik sok sikert kívántak a válogatottnak a Papp László Budapest Sportcsarnokban sorra kerülő eseményhez.

"A felkészülés jól sikerült, minden versenyző egészséges, a válogatott készen áll a megméretésre, és a szakvezetés bizakodóan várja a világbajnokságot" – mondta Büchler Zsolt szövetségi kapitány.

Dr. Mészáros János az edzés végén a sportolóknak átadta Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár jókívánságait, aki ezúton is sok sikert kívánt a magyar karatésoknak. A szövetség elnöke arra is kitért, hogy minden egyes versenyzőn látja a fejlődés jeleit, és optimista a szereplést illetően. A válogatott tagjainak azt mondta, hogy amikor a küzdőtérre lépnek, ne érezzék tehernek a hazai rendezésű világbajnokságot, de tegyenek meg mindent a győzelem érdekében.

"Az elmúlt időszakban mindenki elkövetett mindent. A szövetség annak érdekében, hogy a lehető legjobb világbajnokságot rendezzük meg, az edzők és ti pedig a minél jobb eredmények érdekében. Beletettük a munkát, és most majd meg fogjuk látni, hogy mire lesz elég. Remélem, hogy több magyar érem is születik a vb-n. Bizakodó vagyok, hogy az eddigi legjobb és magyar szempontból a legsikeresebb világbajnokság áll előttünk. Minden esélyünk megvan rá" – fogalmazott Dr. Mészáros János.

A világbajnokság első, keddi versenynapján hat magyar karatés lép tatamira.

26. Karate Világbajnokság, Budapest, a verseny keddi magyar indulói:

Férfi egyéni formagyakorlat selejtezők (Nagy Botond)
Női egyéni formagyakorlat selejtezők (Sterck Laura)
Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, +84 kg (Kapdebo Botond)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, +68 kg (Fleischer Dóra)  
Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, 84 kg (György Dániel)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, 68 kg (Pap Dorottya)

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Két aranyérem grapplingben​​​​​​​

Kétszer szólt a magyar himnusz Rijádban. A Szaúd-Arábia fővárosában zajló Küzdősportok Világjátékán a grapplinges Tóth Alexa és Szmolka Nikoletta is aranyérmes lett. A magyar küldöttségnek így már három érme van a 120 ország 1500 versenyzőjét felvonultató multisport eseményen. Korábban a szumós Buzás Patrik állhatott fel a dobogó harmadik fokára – adta hírül a Nemzeti Versenysport Szövetség.

Az 58 kilogrammos női no gi kategória egy megismételt vb-döntővel kezdődött. Tóth Alexa a tavalyi világbajnokságon az olasz Melissa Benedinit verte. A pontevedrai összecsapás „visszavágóján” sem történt másképp, a Szkíta SE versenyzője félelmetes tempót diktálva bedarálta az ellenfelét, és magabiztosan győzött (5-0). Ez a lendület egyébként egész nap jellemző volt Tóth Alexa versenyzésére, a német Laila Ava Félicie Ohlhoff sem járt sokkal jobban, újabb 5-0-ás magyar siker, és Tóth már a döntőben nézett farkasszemet az ukrán Victoria Syniavinával, akit végül 3-1-re felülmúlt, így megszerezte a magyar küldöttség első aranyérmét.

„Elmondhatatlanul boldog vagyok. Ezért a sikerért jöttem Szaúd-Arábiába. Azt hiszem az egész mezőnyben nálam senki nem akarta jobban ezt a győzelmet. A vb-ezüstérmes ellen kezdtem, az a meccs sima volt, és éreztem, hogy maximálisan összejött a formaidőzítésem, meg is nyugodtam, és onnantól ’csak’ végig kellett azon a hőfokon versenyezni az egész napot” – nyilatkozta Tóth Alexa.

Szmolka Nikoletta a 90 kilósok között szintén no gi-ben indult Rijádban. Hihetetlenül megfontolt, taktikus versenyzéssel búcsúztatta az iráni Samaneh Khojasteh-t (5-0) és a német Darina Goldint (3-0). A fináléban az a spanyol Claudia Carmen Fornes Carbonne várt rá, aki imponáló magabiztossággal „aprította” ellenfeleit. A világ- és Európa-bajnok magyar versenyző azonban az utolsó meccsen is elnyűhetetlen volt: hamar 2-0-ás előnybe került, és ezt meg tudta tartani, sőt egy ponttal még magabiztosabbá tette sikerét a végére. Az eredményhirdetés után egy meghatódott bajnok összegzett. „Csak úgy cikáznak a gondolataim. Sok dolog közrejátszik a meghatódottságomban, de természetesen örülök, hogy ezt így végigcsináltam. A játékok előtt voltak olyan pillanataim, amikor ha nem is kétségek, de kérdések merültek fel bennem, de ezeket mind elhessegettem, és mentem tovább. Ez így volt itt Rijádban is. Igyekeztem minden ellenfelemet kontroll alatt tartani, és araszolgattam a döntő felé. A finálé aztán maga volt az eksztázis...”.

Tóth Zoltán is közel volt az éremszerzéshez, a 71 kilogrammosok között gi-ben az ukrán Ivan Rasiukkal meccselt a kisdöntőben, de 3-1-re kikapott, így ötödikként zárt.

Grapplingben két szabályrendszerben küzdenek a versenyzők. Gi grapplingben hagyományos ruházatban (gi-ben) vannak a küzdő felek, és maga a ruházat is felhasználható a küzdelem során. A no gi-ben passzos ruházatban vannak a versenyzők, és ez nem használható fel a küzdelemben (a birkózáshoz hasonlóan).

0 Tovább

Vereség a Besztercebányától​​​​​​​

Kétgólos előnyben is volt, végül 4-2-re otthon kapott ki az FC Kassa a szlovák labdarúgó Niké Ligában. Az ellenfél ezúttal a Besztercebánya volt, amely a kezdeti bizonytalankodás után erőre kapott, és fordítani tudott a 11. fordulóban.

Anton Soltis, a hazaiak edzője ismét több változtatást hajtott végre a kezdőcsapatban: Pacinda és Medved kezdett, valamint Varga visszatért a középpályára.

Az első gólig nem kellett sokat várniuk a szurkolóknak, a 7. percben Pacinda volt eredményes, rá 4 percre Medved találata után a többségi magyar tulajdonban lévő kassaiak pedig már 2-0-ra vezettek.

A 30. percben büntetőhöz jutottak a besztercebányaiak, a 11-est Rymarenko értékesítette is. Ezzel az eredménnyel fordultak a csapatok, és a második félidőben csak a vendégek szereztek gólt. Sorrendben Polievka (60.), Pisoja (68.), majd ismét Polievka (74.) volt eredményes, így 4-2-es vendégsikerrel fejeződött be az összecsapás.

Niké Liga, 11. forduló

FC Kassa - Besztercebánya 2-4 (2-1)

Kassa: Kira - Fabis, Sindelár, Gressák, Mizerák - Gallovic (82. Sovic), Varga (51. Jonec), Petrák (82. Vasil) - Fasko, Medved (77. Sagna), Pacinda (77. Liener). Edző: Anton Soltis.

Besztercebánya: Hruska - Migala, Godál (46. Uhrincat), Willwéber - Pisoja, Záhumensky - Lupták (86. Guimaraes), Hlinka, Richtárech (46. Povazanec) - Polievka (89. Areavalo), Hamarnesenko (90.). Edző: Michal Scasny.

Gólszerzők: Pacinda (8.), Medved (11.), ill Rymarenko (29., 11-es), Polievka (60., 74.), Pisoja (68.)

Fotó: Šimon PAVLIŠIN

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Pap egy meccset nyert, Buzás visszalépett​​​​​​​

A nehézsúlyú Pap Arnold a legjobb 16 között fejezte be a küzdelmeket Rijádban, az open kategóriában. A Küzdősportok Világjátékán a Pécsi Sumo Club Sportegyesület Eb-érmes indulója a nyílt kategóriában, ahol súlycsoporttól függetlenül bárki összekerülhet bárkivel, első összecsapásán legyőzte a japán Oku Tomohisát, a 16 között azonban kikapott a lengyel Linka Mateusztól. A másik magyar, a szombaton 85 kilogrammban bronzérmet szerző Buzás Patrik sérülés miatt visszalépett – adta hírül a Nemzeti Versenysport Szövetség.

A magyar szumósok így egy bronzzal és egy hetedik helyezéssel zárták a szaúd-arábiai világversenyt. Pap Arnold csalódottan nyilatkozott: „Nem ezért jöttem Rijádba. A felkészülésem jól sikerült, úgy éreztem, hogy jó volt a ráhangolódás a mai napra. Az első meccs után a lengyel Linka Mateusz ellen beragadtam az indulásba, ő gyorsabb volt. Van azért pozitív hozadéka is ennek a Világjátékoknak: a szombati egyiptomi ellenfelemet le tudtam győzni, ő Világjátékok-ezüstérmes, illetve a brazilok világbajnoki dobogósával is sikerült szoros meccset vívnom” – mondta Pap.

Buzás Patrik jobb keze megsérült a bronzmeccs során, ezért döntött a magyar szumós delegációja visszaléptetése mellett. „Bedagadt a kezem, nem akartam egy komolyabb sérülést összehozni, ami miatt hosszabb kihagyás várna rám. Openben jóval nagyobb súlyú ellenfelekkel kellett volna küzdenem, jobb így, hogy nem kockáztattunk.” – számolt be visszalépésének okáról Buzás Patrik.

Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség Rijádban tartózkodó elnöke kiemelte: fontos volt számukra az éremszerzés, hiszen ez a siker, meg a közelmúltban az Elekes Enikő által begyűjtött női világbajnoki cím, ha úgy tetszik életben tartja a sportágat Magyarországon. „Sajnos a Világjátékokról, a nem olimpiai sportok négyévente megrendezendő világversenyének programjáról levették a szumót. Ezek a sikerek így duplán fontosak nekünk. Hitet adnak a versenyzőinknek, hogy van miért küzdeni” – tette hozzá az elnök.

Hétfőn a grapplingeseknek szurkolhatunk Szaúd-Arábiában, ahol  120 ország 1500 sportolója versenyzik.

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka – Buzás Patrik bronzérmes lett Rijádban

Megvan az első magyar érem a Küzdősportok Világjátékán. A szaúd-arábiai Rijádban zajló multisport versenyen a szumós Buzás Patrik bronzérmes lett a 85 kilogrammosok között. Pap Arnold a nehézsúlyúaknál a hetedik helyet szerezte meg – adta hírül a Nemzeti Versenysport Szövetség.

Szempontunkból jól indult a rijádi világverseny. Az első magyar érdekeltségű napon már volt éremszerzés Buzás Patrik jóvoltából. Az Érdi Spartacus SC szumósa nagyot küzdött, közel volt ahhoz, hogy még ennél is fényesebb érmet szerezzen, de végül felállhatott a dobogó harmadik fokára úgy, hogy a vert mezőnyben többek között ott volt a japán világbajnok Oku Tomohisa is.

„Sikerült a formaidőzítésem. Edzőmmel, Kovács Jánossal jó taktikát raktunk össze a Világjátékokra, amely a legtöbb esetben működött. A japán vb-aranyérmestől tartottam a legjobban, de az, hogy a második meccsen nyerni tudtam ellene, hatalmas önbizalmat adott. Kis túlzással gyakorlatilag a világbajnokságról érkeztem meg a Világjátékokra. Japánban ötödik lettem, és ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy jó úton járok.” – értékelte saját teljesítményét a 2023-as Küzdősportok Világjátékán az első magyar érem tulajdonosa.

Pap Arnold egy kicsit csalódottan nyilatkozott. „Többet vártam magamtól, azzal a nem titkolt céllal érkeztem ide, hogy érmet szerezzek. Ez most, a súlycsoportomban nem jött össze. Folytatás következik openben.” – mondta a Pécsi Sumo Club Sportegyesület versenyzője, aki a sportág történetének talán az egyik leghosszabb meccsét produkálta az amerikai Gilberto De La Torre ellen. Annak az összecsapásnak ugyanis háromszor ugrottak neki, csak harmadik újrakezdés után tudott nyerni végül Pap.

Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke az érem miatt elégedetten értékelt. „Soha rosszabb sorozatot. Nemrég a szumó-világbajnokságon két érmet szereztünk, megszületett az első női világbajnoki arany, Elekes Enikőnek köszönhetően, most pedig a World Combat Games-en is lett egy magyar érem. Mindez azt mutatja, hogy versenyzőink továbbra is tudnak maradandót alkotni a világ élvonalában. Patrik teljesítménye előtt le a kalappal, Arnold is nagyot küzdött, de ilyen ez a sportág nincsenek könnyű meccsek...” – mondta Ancsin László.

A Rijádban zajló Küzdősportok Világjátéka október 30-áig tart. Az eseményen a magyar színeket 9 sportágban 18 versenyző képviseli. Szaúd-Arábia fővárosába egyébként 120 ország 1500 sportolója érkezett. A hónap végéig összesen 16 sportágban avatnak bajnokot. Magyarországon a játékokra utazó csapatot a Nemzeti Versenysport Szövetség koordinálta/koordinálja, a magyar delegációt és a csapat utaztatását a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatja.

0 Tovább

Csengtuban minden bizonnyal a legnagyobb Világjátékokat rendezik majd meg​​​​​​​

A Nemzetközi Világjátékok Szövetsége (IWGA) már most készül 2025-re. A négyévente megrendezendő multisport eseményt koordináló szervezet Madridban ülésezett, eleget téve a Spanyol Olimpiai Bizottság meghívásának. Az eseményen Magyarországot Vargáné Andrejkó Edina, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) főtitkára, és Oláh Gyárfás, az NVESZ elnökségi tagja képviselte.

A következő Világjátékok házigazdája a kínai Csengtu lesz. A madridi ülésen elhangzott, a cél, hogy a két év múlva esedékes 12. Világjátékok az eddigi legnagyobb legyen. 2022-ben az amerikai egyesült államokbeli Birminghamben 100 ország képviseltette magát. 34 sportágban 3600 versenyző indult. Magyarország 27 érmet gyűjtve 11 arannyal, 7 ezüsttel és 9 bronzzal várakozáson felül teljesítve, minden idők legsikeresebb magyar Világjátékok-szereplését produkálta.

Alejandro Blanco, a Spanyol Olimpiai Bizottság elnöke beszédében hangsúlyozta a Világjátékok egyre növekvő jelentőségét az olimpiai mozgalomban. José Peruena, az IWGA elnöke megerősítette ezt az álláspontot, és kijelentette, hogy már nincs egyértelmű különbség az olimpiai és a nem olimpiai sportok között, utalt arra a mintegy 15 sportágra és szakágra, amelyek a Világjátékokat ugródeszkaként használták az olimpiai programba. Joachim Gossow, az IWGA vezérigazgatója rámutatott: a 2024-es párizsi játékokon többek között a korábbi nem olimpiai sportágak közül a bréktánc, a gördeszka és a falmászás is bemutatkozhat.

Madridban a meghívottak tájékoztatást kaptak a csengtui előkészületekről. Elhangzott: Csengtu előtt két évvel az IWGÁ-nak fontos, hogy az egyes nemzeti sportszervezetek álláspontjait, igényeit megismerje, mert csak így tökéletesítheti a nem olimpiai sportágak multisport rendezvényét.

0 Tovább

Rekordlétszámmal startol kedden a budapesti karate vb​​​​​​​

Október 24. és 29. között a Papp László Sportarénában rendezik a 26. Karate Világbajnokságot. A kiemelt hazai rendezésű világverseny több különlegességgel bír. A sportágban Magyarország először rendezhet vb-t, ráadásul az utolsó „nagyot”. Merthogy 2024-től a vb-indulás jogát kvalifikációs sorozaton keresztül kell majd kiharcolni, idén utoljára viszont még minden ország szabadon nevezhet be kategóriánként egy-egy versenyzőt.

Ez is közrejátszhatott abban, hogy sportolói részvételi rekord született: 114 ország 1235 versenyzője nevezett. Emellett még korábban nem fordult elő, hogy minden kategóriában legyen magyar sportoló, és soha nem indult ilyen népes csapat karate vb-n. Az összesen 22 fős karate és 18 fős para-karate válogatottól három-négy érem megszerzését várja a szakvezetés.

A magyar karate történetének legnagyobb eseménye a budapesti világbajnokság – jelentette ki Dr. Mészáros János, az MKSZ elnöke.

"Sok nagy versenynek voltunk már házigazdái, de hazánk még soha nem rendezett a Karate Világszövetség, a WKF égisze alá tartozó világbajnokságot, ami ráadásul több szempontból is rekordokat fog hozni. Ez hatalmas sportdiplomáciai siker a Magyar Karate Szakszövetség számára. Másrészt pedig jól illeszkedik  ahhoz a jubileumi évhez, amely során ünnepeljük a karate hazai fennállásának 50-dik évfordulóját, és ennek méltó zárása lesz a világbajnokság."

A karate világbajnoksággal is szeretnének minél többeket a sportos életmód felé terelni – hangsúlyozta Schmidt Gábor, sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár.

"A Sportért Felelős Államtitkárság a Nemzeti Sportügynökséggel nemrég elindította a Sportoló Nemzet Programot, amelynek célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a rendszeres testmozgást és népszerűsítse az életen át tartó sportolást. Nagy öröm számunkra, hogy a karate világbajnokság révén egy olyan sportág csúcseseményének adhat most otthont Budapest, amely Magyarországon és világszerte is rendkívül népszerű és sokakat mozgat meg a hétköznapokban, miközben művelői egy különleges kultúrát is megismerhetnek. Reméljük, hogy a vb még többeket fog a karate vagy más küzdősport kipróbálására ösztönözni, és ezáltal is nőni fog azok száma, akiknek az élete részévé válik a rendszeres sportolás" – mondta Schmidt Gábor.

Januári megalakulása óta a karate világbajnokság immár a nyolcadik olyan nagyrendezvény és a negyedik kiemelt sportrendezvény, amelyben a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség szerepet vállalt, mindezt olyan kimagasló presztízsű mezőnyben, mint az UEFA Európa-liga döntő, a női kézilabda Final Four vagy éppen az atlétikai vb.

"Megtiszteltetés egy olyan patinás és történelmi távlatokban mérhető, nemzetközi hagyományokra visszatekintő sportág világeseményének szervezésében részt venni, mint a karate. A rendezvények előkészítéséhez és lebonyolításához mindig ugyanazzal a felfogással állunk hozzá. Egy újabb lehetőség arra, hogy ismételten bebizonyítsuk a nemzetközi sportvilág felé, hogy Magyarország és Budapest kiemelten magas színvonalú otthona és méltó házigazdája minden világ- és sporteseménynek" – emelte ki Dr. Sas András, az NRÜ vezérigazgatója.

A történelmi eseményen történelmi eredményben bízik a Magyar Karate Szakszövetség. Korábban négyszer sikerült magyar karatésnak vb-ezüstig jutni, de a világbajnoki cím még hiányzik a gyűjteményből. Ezt próbálják meg a hazai közönség buzdításával, várhatóan teltház előtt kivívni a magyarok. A sikerre a legnagyobb eséllyel az olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor, és a korábbi vb-ezüstérmes, az elmúlt évi Világjátékokon szintén második Tadissi Martial pályázik, míg György Dániel tavalyi Eb-aranyérmesként készül a megméretésre. Az épekkel együtt sorra kerülő para-karate vb-n pedig a világ- és Európa-bajnoki címvédő Kákosy Olívia favoritnak számít. A szakvezetés összességében három-négy érmet vár a magyar versenyzőktől.

A keddtől vasárnapig tartó karate világbajnokság első két napján küzdelemben és formagyakorlatban is az egyéni selejtezőkre kerül sor, míg csütörtökön és pénteken a csapat selejtezőket rendezik. Szombaton és vasárnap bonyolítják le valamennyi kategória bronzmérkőzéseit, illetve a döntőket. A para-karatésoknál a csütörtöki selejtezők után pénteken következnek a bronzmeccsek, a hétvégén pedig a finálék.

*

26. Karate Világbajnokság, Budapest, a magyar indulók:

 

Formagyakorlat:

Férfiak: Nagy Botond
Csapat: Magyarország (Elekes Máté, Nguyen Thanh Tung, Simák Dániel, Szilágyi Gergő)
Nők: Sterck Laura
Csapat: Magyarország (Anti Zsuzsanna, Fábián Csenge, Sterck Laura, Tóth Vanda)

Küzdelem:

Férfiak:
60 kg: Kiss András
67 kg: Tadissi Martial
75 kg: Hárspataki Gábor
84 kg: György Dániel
+84 kg: Kapdebo Botond
Csapat: Magyarország (Botos Botond, György Dániel, Hárspataki Gábor, Kapdebo Botond, Kiss András, Nichols Dávid, Tadissi Martial)
Nők:
50 kg: Molnár Réka
55 kg: Jakubovics Dalma
61 kg: Ilankovic Aleksandra
68 kg: Pap Dorottya
+68 kg: Fleischer Dóra
Csapat: Magyarország (Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka, Pap Dorottya)

Para-karate:

Látásban akadályozottak (K10): Kátai-Németh Vilmos, Poczok Zsolt, Rácz Richárd

Értelmileg akadályozottak (K21 /tanulásban akadályozott/): Kákosy Olívia, Kárpáti Petra, Paulovics Dóra, Csatári János, Fekete László; (K22 /Down-szindrómás/): Boros Beatrix, Pátkai Andrea, Szabó Alexandra, Miklósics Péter, Pálfi Krisztián, Sándor Máté

Kerekesszékesek (K30): Dobos Réka, Harka József, Molnár Csaba, Németh István

*

26. Karate Világbajnokság, Budapest, a verseny programja:

Kedd:

10.00

Férfi egyéni formagyakorlat selejtezők (Nagy Botond)
Női egyéni formagyakorlat selejtezők (Sterck Laura)
Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, +84 kg (Kapdebo Botond)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, +68 kg (Fleischer Dóra)  
Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, 84 kg (György Dániel)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, 68 kg (Pap Dorottya)

Szerda:

10.00

Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, 75 kg (Hárspataki Gábor)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, 61 kg (Ilankovic Aleksandra)  
Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, 67 kg (Tadissi Martial)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, 55 kg (Jakubovics Dalma)
Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, 60 kg (Kiss András)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, 50 kg (Molnár Réka)

Csütörtök:

10.00

Férfi csapat formagyakorlat selejtezők (Magyarország: Elekes Máté, Nguyen Thanh Tung, Simák Dániel, Szilágyi Gergő)
Női csapat formagyakorlat selejtezők (Magyarország: Anti Zsuzsanna, Fábián Csenge, Sterck Laura, Tóth Vanda)
Férfi csapat küzdelem selejtezők (Magyarország: Botos Botond, György Dániel, Hárspataki Gábor, Kapdebo Botond, Kiss András, Nichols Dávid, Tadissi Martial)
Női csapat küzdelem selejtezők (Magyarország: Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka, Pap Dorottya)
Para-karate selejtezők
Látásban akadályozottak (Kátai-Németh Vilmos, Poczok Zsolt, Rácz Richárd)
Értelmileg akadályozottak
K21 /tanulásban akadályozott/ (Kákosy Olívia, Kárpáti Petra, Paulovics Dóra, Csatári János, Fekete László)
K22 /Down-szindrómás/ (Boros Beatrix, Pátkai Andrea, Szabó Alexandra, Miklósics Péter, Pálfi Krisztián, Sándor Máté)
Kerekesszékesek (Dobos Réka, Harka József, Molnár Csaba, Németh István)

Péntek:

9:00

Férfi csapat küzdelem selejtezők és vigaszágak
Női csapat küzdelem selejtezők és vigaszágak
Para-karate bronzmérkőzések
Megnyitó ünnepség

Szombat:

9.30

Bronzmérkőzések (női formagyakorlat, női +68 kg, 68 kg, férfi +84 kg, 84 kg, 75 kg)
Döntők (női formagyakorlat, női +68 kg, 68 kg, férfi +84 kg, 84 kg, 75 kg)
Para-karate döntő (K21 /tanulásban akadályozott/)

15:30

Bronzmérkőzések (férfi formagyakorlat, női 61 kg, 55 kg, 50 kg, férfi 67 kg, 60 kg)
Döntők (férfi formagyakorlat, női 61 kg, 55 kg, 50 kg, férfi 67 kg, 60 kg)
Para-karate döntő (K22 /Down-szindrómás/)

Vasárnap:

9:30

Bronzmérkőzések (női és férfi csapat formagyakorlat, női és férfi csapat küzdelem)
Para-karate döntő (Látásban akadályozottak)
Döntők (női és férfi csapat formagyakorlat, női és férfi csapat küzdelem)
Para-karate döntő (Kerekesszékesek)

0 Tovább

Magyar sikerek a hazai rendezésű utánpótlás erőemelő Eb-n​​​​​​​

Véget ért minden idők legnagyobb ifjúsági és junior classic erőemelő Európa-bajnoksága. A fóti Phoenix Sportcsarnokban 31 ország 345 versenyzője indult.

A Magyar Erőemelő Szövetség információi szerint két összetett, és nyolc fogásnemi érmet szereztek a magyar válogatott tagjai.

Fogásnemi aranyérmes lett Susa Olivér (105 kg) fekvenyomásban, Póta László (74 kg) fekvenyomásban, Gyöngyösi Adél (76 kg) fekvenyomásban, Hubert Dániel  (76 kg) felhúzásban. Ezüstérmet szerzett Mucsi Noémi (+84 kg) guggolásban, míg harmadikként zárt Petri Regina (+84 kg) felhúzásban, Mucsi Noémi fekvenyomásban, és Hubert Dániel guggolásban.

Két egyéni összetett érmet ünnepelhettek a magyarok: Mucsi Noémi és Hubert Dániel is bronzérmes lett. A világversenyen egyébként 11 országos csúcsot döntöttek meg a fiatalok, ami jól jelzi a fejlődésüket.

Berke Lóránd, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke: „Hosszas előkészületek előzték meg a korosztályos Európa-bajnokságot, hiszen már 2021-ben elnyerte a Magyar Erőemelő Szövetség az Eb megrendezését. Volt ezen a versenyen siker és kudarc is! Erős válogatottal tudunk korosztályonként kiállni, amelyektől joggal remélhettük a sikert. Az elmúlt évek legnagyobb kontinensbajnoksága volt létszám alapján sportágunkban, mert 31 ország 345 utánpótlás sportolója indult”

Kromek András versenyigazgató: Idén márciusban a hazai rendezésű Masters Erőemelő Európa-bajnokság alatt kaptuk meg a hivatalos levelet, hogy a Honvédelmi Minisztérium kiemelten támogatja az utánpótlás Európa-bajnokság megrendezését, amit hálásan köszönünk! Reményeink szerint lesz folytatás, hiszen a szövetség megpályázta a 2026-os fekvenyomó világbajnokság megrendezését.

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka 2023 – Hamarosan küzdőtéren a szumósok!​​​​​​​

A magyar csapatiroda és a szumósok már megérkeztek  Rijádba. Egyes sportágakban zajlanak már a küzdelmek a szaúd-arábiai multisportos eseményen.

A magyar érdekeltségű sportágak közül először a szumósok lépnek küzdőtérre Szaúd-Arábia fővárosában. Pap Arnold (+115 kg) és Buzás Patrik (85 kg) sikeresen túl vannak a mérlegelésen, pénteken edzettek is, majd egy laza délutáni séta következett.

„Jól sikerült a felkészülés, izgatottan várjuk, hogy számunkra is megkezdődjön a Combat Games. Egy picit szokatlan a nagy meleg, de lassan hozzászokunk” – mondta Buzás Patrik.

Pap Arnold szerint mindkettőjük felkészülésében a legfontosabb az volt, hogy rangos világversenyeken vettek részt. „Európa-bajnokság és vb is volt a közelmúltban, így folyamatosan versenyben voltunk. Közben eldőlt az is, hogy a súlycsoport mellett az open kategóriában is indulunk, így vasárnap is küzdőtérre lépünk.” – tette hozzá a nehézsúlyú szumós.

Vargáné Andrejkó Edina csapatvezető úgy látja, a kezdeti nehézségek fázisán túl van az egyelőre még maroknyi magyar csapat. „Mostantól folyamatosan érkeznek az egyes magyar sportági delegációk Rijádba, ahol kilenc sportágban összesen tizennyolc versenyzőnknek szurkolhatunk. A helyiek mindennel elkészültek a rajtra, remélhetőleg színvonalas multisport eseménynek nézünk elébe” – nyilatkozta a magyar csapatvezető, aki egyben a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) főtitkára. Magyarországon az NVESZ koordinálja a Világjátékokra utazó magyar csapatot.

0 Tovább

Karate vb: A para-karatés Kákosy Olívia élete egyik legfontosabb versenyére készül​​​​​​​

Világ- és Európa-bajnok. Maga a koncentráció mintaszobra. Most címvédőként a budapesti karate világbajnokságra készül gőzerővel, és nagyon boldog, hogy tudását a legjobbak között hazai világversenyen is bemutathatja, illetve megküzdhet az újabb vb-aranyért. Ő Kákosy Olívia para-karatés, akinek a K21-es kategóriában szurkolhatunk.

„Az edzőmmel igyekszünk mindenre felkészülni. Tudjuk, hogy fantasztikus hangulat lesz. Ez erőt ad, és nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen lehetőség előtt állok. Hazai környezetben világbajnokságon versenyezni nem minden sportolónak adatik meg” – mondta az UTE karatésa.

Kákosy Olívia edzője, Gasparik Kitti beszámolt arról, hogy a para-karatésoknál egyedülálló módon két katával (formagyakorlattal) készülnek.

„Olívia maximalista, megbízható versenyző. A terveink szerint egy formagyakorlattal megyünk a selejtezőben, egy másikkal pedig az éremcsatározások során. Úgy gondolom, hogy jól sikerült a felkészülésünk, az épekkel edzünk, együtt a kata versenyzőkkel, és Olívia a tanulást is össze tudta egyeztetni a vb-re való hangolódással” – nyilatkozta a vb sajtócsapatának Gasparik Kitti, aki a várható ellenfelekről megjegyezte: valamennyiükkel meccseltek már.

„Lesznek kiváló spanyol, kanadai, holland és francia ellenfelek is, de ne feledkezzünk meg Kárpáti Petráról sem, aki szintén a K21-es kategóriában versenyzik. Sokat vizualizáltuk a vb-t. A sorsolást, az ellenfeleket, a közönséget, a hangulatot. Nagyon készülünk, és izgatottan várjuk, hogy mindez a valóságban is megtörténjen velünk” – tette hozzá  Gasparik Kitti, Kákosy Olívia edzője.

Olívia kategóriája, a K21, a tanulásban akadályozott besorolást jelenti.

A Papp László Budapest Sportarénában megrendezendő karate világbajnokságon – október 24. és 29. között – az összes kategóriát beleszámítva 18 para-karatés indul majd. 

0 Tovább

Döntött a NOB: a fallabda bemutatkozhat a 2028-as olimpián!​​​​​​​

Fantasztikus hírre ébredt a fallabda-társadalom! A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közgyűlése megszavazta az amerikai szervezők által javasolt öt sportág, a flag football, a krikett, a lacrosse, a baseball/softball, illetve a fallabda bemutatkozását a 2028-as Los Angeles-i olimpián.

 Régóta várt döntést konstatálhattak világszerte a fallabdázók. A sportág egyre dinamikusabban fejlődik. Az utóbbi 20 évben folyamatosan jelen volt az olimpiai sportágak multisport versenyén, a Világjátékokon, és egyre nagyobb figyelmet kapott. Az öt év múlva esedékes játékokon férfi és női egyéni kategóriában rendeznek majd versenyeket.

„Erre a hírre a squash-társadalom több évtizede várt” – jegyezte meg Oszkó Péter, a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség elnöke. „Hatalmas lehetőség ez fiatal, feltörekvő sportolóinknak, akik előtt most új távlatok nyílnak meg, és reméljük, hogy sportágunkra még nagyobb figyelem irányul a jövőben” – tette hozzá a sportvezető.

Magyarország legmagasabban jegyzett játékosa Farkas Balázs, aki jelenleg az 54. a világranglistán. A nőknél Chukwu Hannah alkotott maradandót nemzetközi versenyeken is – tavaly például az U19-es Európa-bajnokságon ezüstérmes volt. Ő most az amerikai egyetemi tanulmányai miatt egy lépéssel hátrébb került a világranglista pontokat adó versenyektől. Az utóbbi 20 évben Krajcsák Márk volt meghatározó magyar játékos, aki jelenleg a hazai szövetség alelnökeként segíti azt a sportágat, mely nagy hangsúlyt fektet itthon is az utánpótlásra és a masters versenyekre is. Mindezek mellett egyre szélesedő szabadidősportos bázisa van.  

0 Tovább

Hárspataki Gábor: Az éremszerzés a cél a budapesti karate vb-n​​​​​​​

Az utolsó simításokat végzi a vb előtt Hárspataki Gábor! Olimpiai bronzérmes karatésunk a hazai rendezésű világbajnokságon abban bízik, hogy sikerül dobogóra állnia egy olyan súlycsoportban, amely kisebb generációváltáson is átesett.

Hárspataki Gábor nevét a tokiói olimpia ideje alatt tanulta meg az ország. A klasszis ugyanis azon az ötkarikás játékokon, amelyen a karate bemutatkozhatott, éremszerző lett, így 2021 óta sokak számára ő jelenti itthont a karatét. Ő ezt természetesen jól tudja, és ennek megfelelően kettőzött erővel készül minden egyes versenyére. Így van most a hazai rendezésű világbajnoksággal is.

„Sikeres felkészülés van mögöttem, gyakorlatilag már csak a simítások, a finomhangolások vannak hátra, erre meg is lesz a lehetőség, hiszen előttünk áll még egy vb előtti edzőtábor” – mondta Hárspataki, aki nagyon hálás, hogy Magyarország újabb világversenyt rendez ebben a sportágban.

„Korábban volt egy utánpótlás és egy felnőtt Európa-bajnokság. Sajnos egyiken sem tudtam indulni, hiszen az egyikből már kinőttem, a másikba még nem ’nőttem bele’ a budapesti rendezéskor. Most megadatik, hogy ott lehetek a válogatottban akkor, amikor Magyarország a legnagyobb világbajnokságot rendezi meg karatéban” – tette hozzá az olimpiai érmes.

Az MTK kiválóságának egy megfiatalított súlycsoportban kell helytállnia az október 24. és 29. közötti világbajnokságon.

„Már több feltörekvő fiatal tehetség is letette névjegyét a 75 kilós súlycsoportban, és többen visszavonultak a mezőnyből. Úgy gondolom, hogy sikerült feltérképezni az ellenfeleket, és körvonalazódik a vb-stratégiám. A célom természetesen az, hogy aranyérmes legyek Budapesten, de nem leszek csalódott akkor sem, ha bármely másik érmet akasztják a nyakamba a súlycsoport eredményhirdetésekor” – mondta az eddigi egyetlen magyar olimpiai érmes karatés.

A Papp László Budapest Sportarénában megrendezendő világbajnokság az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb vb lesz a sportágban, hiszen Budapestre több, mint 110 ország küld versenyzőt.

0 Tovább

Kutyasport – Vénekre figyeltek a sportág szerelmesei

Sikeres volt a 11. Szigetköz-Vének nemzetközi kutyafogathajtó, kutyás terepfutó, terepkerékpáros és tereproller verseny. Az eseménynek a Győr melletti Vének adott otthont. 

A versenyen 9 ország közel 170 kétlábú, és több száz  négylábú versenyzője vett részt.
A hivatalos versenyszámok mellett ezúttal is volt lehetőség a kedvcsináló 1 napos, úgynevezett „Happy futamon” indulni kutyás futásban, ahol minden résztvevő emlékül befutó érmet kapott.

A versenyek mindig kiemelkedő pillanata, amikor a legkisebbek állnak rajthoz, persze felnőtt kísérővel együtt. Ez nem volt másképp most sem. 3-5 éves bébi futók, és 6-9 éves gyerek futók színesítették a futó mezőnyt.

A Magyar Kutyasport Szövetség elnöke, Dér Andrea külön kiemelte, hogy nagyon hálásak a kis szigetközi településnek, Véneknek, ahol az önkormányzat  és a település lakossága nemcsak hogy befogadja ezt a versenyt immár 11. éve, hanem a sikeres verseny a település és a Magyar Kutyasport Szövetség közös munkájának az eredménye, és remélhetőleg még sok éven át lesz lehetőség versenyt rendezni itt.

Reményét fejezte ki, hogy a jövőben további településekkel is sikerül hasonló együttműködéseket létrehozni, mivel a minden évben szeptembertől májusig tartó versenyszezonra mindig keresnek új versenyhelyszíneket. 

0 Tovább

Profi latin tánc Eb - Továbbra is magyar páros ül Európa trónján!​​​​​​​

Címvédés a profi táncosok latin Európa-bajnokságán! A Lipcsében megrendezett kontinensbajnokságon az Andrea Silvestri, Váradi Martina kettős bejutott a döntőbe, és minden táncot megnyerve, megvédte címét. A Silvestri-Váradi duó világranglista éllovasként érkezett az Eb-re, és magabiztos versenyzéssel hódította el ismét az Eb-trófeát.

A hat párost felvonultató fináléban a magyarok mögött egy lett páros szerezte meg az ezüstöt, megelőzve egy moldáv duót. Latin táncokban szambában, cha-cha-chában, rumbában, paso dobléban és jive-ban mérik össze tudásukat a versenyzők – több körben.

Váradi Martina az eredményhirdetés után elmondta, színvonalas Európa-bajnokságot rendeztek a németek, és jó volt ott versenyezniük. „Fantasztikus hangulatban teltház előtt zajlott az Európa-bajnokság, ez ilyenkor nekünk is több energiát ad. Az külön öröm, hogy magabiztosan győztünk, egyik legkedvesebb győzelmünk lesz ez a címvédés. Ebben az évben már nincs több versenyünk, fellépéseink lesznek főleg Ázsiában.” – mondta Váradi Martina.

0 Tovább

Socca Bajnokok Ligája – A nyolcaddöntőben búcsúzott a magyar bajnok!

A nyolcaddöntő volt a végállomás! A magyar bajnok National Iron Team (NIT) a socca BL-ben kikapott a georgiai Caucasustól.

A szlovéniai Mariborban zajlik az 5+1-es kispályás labdarúgás legrangosabb európai kupasorozata. A csoportmeccsek során a magyarok egy kezdeti megingást követően magabiztosan zártak a kvartett élén.

A C-csoportban egy döntetlennel nyitottak az angol International FC ellen. 1-1 lett annak a találkozónak a végeredménye. A második összecsapáson a mieink a román Boromirt győzték le 2-1-re. Az utolsó csoportmeccsen az olasz Traina következett, és egy magabiztos NIT-siker, a 4 szerzett gól mellett érintetlen maradt a hálónk.

A nyolcaddöntőben a georgiai Caucasus végül 2-1-re nyert a National Iron Team ellen, így a magyar együttesnek ez volt a végállomás a tornán.

Budai Richárd csapatvezető így értékelt a Caucasus elleni vereség után: „Több sérülés is nehezítette a csapatot. Sajnos a végére elfogytunk, összességében csalódottak vagyunk, hiszen nagyobb reményekkel érkeztünk Mariborba. Van még hova fejlődni, mert a nemzetközi mezőny nagyobb ritmust diktál”.

0 Tovább

Socca Bajnokok Ligája – Nyolcaddöntőbe jutott a magyar bajnok!​​​​​​​

Csoportelsőként továbbjutott a National Iron Team (NIT) a socca BL-ben, a nyolcaddöntőben pedig georgiai ellenfele lesz – adta hírül a Socca Kispályás Magyar Labdarúgó Szabadidő Sportszövetség.

Menetel a magyar bajnok a Bajnokok Ligájában. A National Iron Team ugyanis már nyolcaddöntős a socca BL-ben. Az 5+1-es kispályás labdarúgás legrangosabb európai kupasorozata a szlovéniai Mariborban zajlik, ahol a C-csoportjában a magyarok egy döntetlennel nyitottak az angol International FC ellen. 1-1 lett az első találkozó végeredménye. A második összecsapáson a mieink román Boromirt győzték le 2-1-re. Az utolsó csoportmeccsen az olasz Traina következett, és egy magabiztos NIT-siker. (4-0) Ez azt jelenti, hogy a magyar bajnok veretlenül a C-csoport élén zárt 7 ponttal, a románoknak 6, az angoloknak 4 pontot sikerült gyűjteniük.

A kvartett utolsó helyén az olaszok végeztek három vereséggel. A nyolcaddöntőben a National Iron Team ellenfele a georgiai Caucasus lesz.

0 Tovább

Dr. Mészáros János: Amit feltörekvő sportág elérhet, azt mi elértük​​​​​​​

Október 24. és 29. között újabb rangos világversenyt rendez Magyarország. A Papp László Budapest Sportarénában az egyik legnagyobb karate világbajnokságot bonyolítják le, amit valaha is látott a világ. A vb-n népes magyar csapat indul. Dr. Mészáros János szerint a világverseny megrendezésének ötlete már 2013-ban megfogalmazódott.

A Magyar Karate Szakszövetség elnöke úgy látja, hogy az elmúlt évtizedekben nagyon sok dolgot helyre raktak a sportággal kapcsolatban, és ez jó alapnak számít.

„Magyarországon a karate ötven éve van jelen. Ebben a jubileumi évben rendezvények sorozatával ünnepeljük a karatét, ezek közül természetesen kiemelkedik az a világbajnokság, amely minden bizonnyal a legnagyobb lesz. Hat napon át zajlanak majd a küzdelmek hat küzdőtéren. A korábbi világbajnokságok többségénél ezt négy küzdőtérrel megoldották, Budapestre azonban több, mint 110 ország küld versenyzőt. Csak bíróból ötszáz érkezik a fővárosba” – mondta a Magyar Karate Szövetség elnöke.

„Államilag támogatott rendezvényről van szó, a Magyar Karate Szakszövetség együtt készíti elő minden idők egyik legnagyobb világbajnokságát a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel. Remélhetőleg mind a karate válogatott, mind a para-karatés delegáció jól teljesít majd egy olyan közönség előtt, amely képes belehajszolni  sikerekbe a magyarokat” – tette hozzá a sportvezető, utalva arra, hogy külön közönségszervezés zajlik a világbajnokság előtt.

Dr. Mészáros János úgy látja, hogy a magyarok ebben a sportágban – sportdiplomáciai szempontból is – erősek. Ez a világbajnokság pedig az előttünk álló éveket készíti elő.

„A magyar karate kifejezetten jó sportdiplomáciai eszközökkel rendelkezik, amelyeket jól is használ. A hazai vb a következő éveket készíti elő” – nyilatkozta az elnök, aki egyben a Nemzeti Versenysport Szövetség elnökeként is segíti a magyar sportot.

„Bár minden idegszálammal a karate világbajnokságra koncentrálok, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a világbajnoksággal egy időben a szaúd-arábiai Rijádban megrendezik a Küzdősportok Világjátékát. Természetesen az ott induló magyarokat is támogatjuk, és szurkolunk nekik a multisport világversenyen” – mondta a Magyar Karate Szövetség és a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke.

0 Tovább

Socca – Iksz az első BL-csoportmeccsen

Megkezdte szereplését a National Iron Team (NIT) a socca Bajnokok Ligájában, a szlovéniai Mariborban.

Döntetlennel kezdett a magyar bajnok a socca Bajnokok Ligájában. A National Iron Team Mariborban az International FC  ellen lépett pályára és 1-1-re végzett. A magyar gólt Sulyok szerezte.

Ma két meccset játszik a magyar csapat, déltől a román Boromir, 17 órától pedig az olasz Traina lesz az ellenfél.

A C-csoportból az első két csapat jut a nyolcaddöntőbe. A socca az egyik legdinamikusabban fejlődő kispályás foci. Öt plusz egyes felállásban játsszák. 

0 Tovább

TáncSport- A profi Eb következik

Andrea Silvestri és Váradi Martina a profi latintáncok Európa-bajnokságára készül. A rangos versenyt a hétvégén rendezik meg Lipcsében.

A sokszoros magyar bajnokról, többszörös Világjátékok-résztvevő párosról Zsámboki Marcell, a magyar TáncSport Szövetség elnöke elmondta, hosszú pályafutásuk során a világ élvonalába küzdötték fel magukat. „Profi latin kategóriában jelenleg vezetik a világranglistát, és esélyes párosként lépnek parkettre Lipcsében, hogy megvédjék címüket. A hazai táncsport legnagyobb alakjai jelenleg” – mondta Zsámboki Marcell, aki beszámolt arról is, hogy a sportág hamarosan ráfordul a Világjátékok-kvalifikációra.

„Sajnos a Nemzetközi Világjátékok Szövetsége (IWGA) legutóbbi döntése érzékenyen érint minket, hiszen a nem olimpiai sportágak multisport versenyének programjáról lekerült az akrobatikus rock and roll. Maradt a latin, illetve a standard táncok versenye.” – mondta az elnök, aki kitért a legutóbbi Savaria Táncversenyre is.

„Az 56. Savariát rendeztük idén, méghozzá egy világversennyel, hiszen ifjúsági standard vb-t láthatott a szombathelyi közönség. Kovács Ádám és Faludi Eliza Eszter a nyolcadik, Molnár Ákos és Prozlik Melinda Lenke 27. lett. A Kovács-Faludi kettős 8. helye jónak mondható, ám táncaikat látva még jobb eredményt is elérhettek volna. Sajnos volt olyan pontozó, aki nem ezt látta.” – mondta Zsámboki Marcell.

0 Tovább

18 éves Gyuricza Marcell, a szumó-vb magyar bronzérmese

A Tokióban a napokban lezajlott 24. Szumo Világbajnokság első magyar érmét Gyuricza Marcell szerezte. A Tökölön élő junior vb-bronzérmes október 11-én, szerdán ünnepelte 18. születésnapját. A gratulációt követően eddigi sportkapcsolatairól kezdtük beszélgetésünket.

– Nyolc éves koromban volt az iskolában egy birkózó bemutató ami rögtön magával ragadott. 2014-től birkózom a Tököli Birkózó SE-ben, s mivel Iváncsics Géza bácsi megszerettette velem a sportágat, így meg is maradtam birkózónak. Mellette elkezdtem szumózni is, 2019-ben már az U14-es Eb-n aranyérmes lettem. A legnagyobb riválisom a szigetszentmiklósi Zsivnovszky Peti volt, akitől előzőleg mindig kikaptam, a döntőben először sikerült nyernem ellene.

– Ettől a sikertől függetlenül a birkózás mindmáig elsőbbséget élvez?

– A birkózás sokkal nehezebb sportág, ott a sikerekért is jobban meg kell szenvedni, ott nincsenek olyan villámgyorsan véget érő küzdelmek, mint a szumoban és mégis nagyobb a vonzereje, mert olimpiai sportág. Ott szabadfogásban versenyzek, a 97 kilósok mezőnyében. Tavaly volt az eddigi legsikeresebb szezonom, hiszen három országos bajnoki cím mellett, Európa-bajnoki, és világbajnoki 5. helyezett lettem birkózásban, és megnyertem az U23-as Európa-bajnokságot szumoban. Súlyomnál fogva Tökölön nincs edzőpartnerem, ezért évek óta a Budapest XVI. kerületében működő Kertváros SE és a KIMBA edzéseit látogatom, a mellett, hogy megmaradtam a Tököli Birkózó SE versenyzőjének. Egyébként a szabadfogás áll közelebb hozzám, azt a stílust a szumóban is tudom kamatoztatni. Birkózásban idén már vége az egyéni versenyeknek, a csapatbajnokságokra novemberben kerül sor, ahol vendégjátékosként fogok szerepelni a Kertvárosi SE színeiben. Hosszabb távú terveim is vannak, amelyek végén egy sikeres olimpiai szereplésben bízom. Akár már 2028-ban is.

– Tökölről a XVI. kerületbe járni edzésekre, nem egyszerű dolog lehetett.

– Mivel gyakorlatilag minden nap ott edzettem, az odaút két óra volt, a visszautazást edzőm Iváncsics Géza bácsi intézte, aki mindig értem jött. A hosszú utazások ideje alatt leginkább tanulok vagy telefonálgatgok. A Csepelen működő, sporttagozatos Baptista Gimnázium tanulója vagyok.

 A 2022-es, sikeres év 2023-ban is folytatódott?

– Idén nem voltam bevethető, mert megoperálták a jobb vállamat és ezért közel egy fél évig nem versenyezhettem. Az első, komolyabb eredményem a Tokióban a hét végén megszerzett szumo vb-bronzérem.

– A gimnázium, a birkózás, meg a hosszú utazások mellett mire marad még ideje?

– Nagyon szeretek horgászni, de erre a passziómra legfeljebb havonta egy-két alkalommal tudok időt szakítani. Több helyen is megfordulok, így Dunavarsányban és a környéken működő számos magán horgásztó is választási lehetőséget kínál. Messzebbre is eljutok olykor, Tiszakécskén például családi lehetőségünk is van a horgászásra.

– A most lezajlott vb-re miként gondol vissza?

– A brazil sráctól kikaptam, de ha az európai bíró elengedi az első rajtot, sokkal jobb helyzetbe kerülhettem volna, s talán a döntő is megnyílt volna előttem. Az ázsiai bírók sokkal rugalmasabbak, mint az európaiak, ők bármelyikük is elengedte volna az első rajtot, amint lenn van minkét versenyző mindkét kézfeje a doion. Az európaiaknak ez nem elég, ők személy szerint akarják megadni az engedélyt a rajtra. Ami pedig általánosságban illeti a versenyeket, a japánok egyértelműen kimagaslottak a 28 ország képviselői közül. Egészen más a testalkatuk is, és ráadásul nagyon erősek is. Bizonyára sok mindent alapvetően másként csinálnak a felkészülés során is, mint a többiek.

(jochapress / Jocha Károly)

0 Tovább

Erőemelés: Hubert Dániel 270 kilós felhúzással fogásnemi aranyat nyert az Eb-n

270 kilogrammos teljesítménnyel Eb-aranyérmes lett felhúzás fogásnemben a 18 éves magyar tehetség. Hubert Dániel a Fóton zajló ifjúsági és junior classic erőemelő Európa-bajnokságon megnyerte a felhúzást úgy, hogy a korábbi 260 kilogrammos ifi országos csúcsot – amit egyébként ő tartott – 10 kilóval megjavította, így 270 (!) kilós eredménnyel zárt.

A 74 kilós kategóriában guggolásban 225, fekvenyomásban 122.5 kilogrammal végzett, előbbi szintén országos csúcs. „Ez eddigi legjobb eredményem, és nagyon büszke vagyok arra, hogy mindezt itthon értem el. Ez az eredménysorozat hatalmas erőt ad a folytatásra.” – mondta Hubert, aki heti 12 órát edz, egy tréning alkalmával átlagosan másfél tonnát mozgat meg.

Gyöngyösi Adél (76 kg) megnyerte a fekvenyomást, 100 kilós eredményével junior országos csúcsot ért el, összetettben 5. lett, Pál Dorka ugyanebben a súlycsoportban fogásnemi érmet szerzett, miután guggolásban harmadikként zárt, összetettben az erős mezőnyben a 8. helyet szerezte meg. Sajben Dániel  (59 kg) 6. lett, guggolásban 147.5 kilós ifi, junior és felnőtt országos csúccsal fejezte be az Eb-t, felhúzásban pedig új ifjúsági, junior, felnőtt raw és EQ országos csúcsot döntött (180 kg), összetettben pedig 6. lett.

Tulipán Lea is rekorder lett: guggolásban (115 kg) és felhúzásban csúcsot javított. Utóbbi fogásnemben 3. lett, ami az összetett 8. helyhez volt elég ezen az Eb-n, Katona Márk (74 kg) pedig 14. lett a kontinensbajnokságon

0 Tovább

Szijjártó Péter a kassai stadionba is ellátogatott​​​​​​​

Ha, azt kérdezzük, hogy a magyar és szlovák szívek között melyik a legrövidebb út, akkor nyilvánvalóan a futball, és aki járt már Kassán futballmeccsen az visszaigazolhatja  ennek az állításnak az igazságát - mondta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter erről Kassán beszélt, ahol a főkonzulátus átadása előtt ellátogatott a Kassai Labdarúgó Arénába, ahol találkozott a többségi magyar tulajdonban lévő FC Kassa vezetőségével.

A Niké ligában újonc együttes stadionjában a miniszter hangsúlyozta: amióta a Kassa FC többségi magyar tulajdonban van, a magyarok megbecsülése sokat javult a térségben. A sport, a futball összeköt bennünket, a térség fejlődése megkérdőjelezhetetlen, a miskolci és a kassai agglomeráció csaknem összeér” – jegyezte meg Szijjártó Péter, aki egy 30-as számú kassai mezt kapott ajándékba Dusan Trnkától, a klub elnökétől és Sántha Gergelytől, a felügyelő bizottság elnökétől. „Többszázas mezgyűjteményem van, a vendéglátók részéről külön figyelmesség, hogy 30-as, hiszen annó, amikor futsalosként játszottam, ezt a számot viseltem a hátamon” – mondta a miniszter.

Sántha Gergely elmondta: ezt a munkát, amit a sportba fektettünk, a társadalom egyéb területeire is szeretnék átvinni. „A sport egy közös nyelv. Úgy gondolom, hogy jó úton járunk, és ezt a sportos összekapcsolódást Miskolc és Kassa között a társadalom egyéb területein, a kultúrában és az oktatásban is ki szeretnénk szélesíteni.” – tette hozzá Sántha Gergely.

A minisztert elkísérte a stadionban Balogh Csaba, pozsonyi nagykövet, és Hetey Ágota, kassai főkonzul.

0 Tovább

Esküvője után már csak a budapesti vb-re koncentrál a karatés Nagy Botond​​​​​​​

Az október végi budapesti világbajnokságon katában (formagyakorlatban) versenyző Nagy Botondnak zsúfolt szezonja van. A magyar karatés az Eb után az Európa Játékokon versenyzett, megbirkózott egy sérüléssel, majd szeptemberben elvette menyasszonyát, Nórát, és készül a világbajnokságra.

„A feleségemmel 2023-at egyszerűen csak az Események Évének hívjuk. Nem véletlen, hiszen olyan sok dolog történt velünk, és az év egyik nagy durranása még hátra van. Ez a hazai rendezésű világbajnokság, amelyre optimistán készülök. Az év első felében volt egy sérülésem. A jobb combhajlítómmal sokat szenvedtem, de úgy érzem, hogy sikerült mindent a helyére tenni, megtaláltuk a gyógytornászommal a sérülés okát és most már egészségesen hangolódom a hazai vb-re” – mondta Nagy, aki párjával egy hagyományos nagy magyar lagzit tartottak.

A válogatott versenyző elárulta, esküvői tánc is volt, amelyet az akkor még menyasszonyával közösen koreografáltak.

„Úgy gondoltuk, hogy elég sűrű az idei év programja ahhoz, hogy külön tánckurzusra járjunk, Nórinak van táncos múltja, nekem pedig van annyi mozgáskoordinációm, hogy összerakjuk.”

Nagy Botond az elmúlt időszakban jól szerepelt a felvezető versenyeken.

„Teljesen más úgy teljesíteni, hogy nem hátráltat sérülés. Jól sikerültek a megmérettetéseim a közelmúltban, és remélhetőleg ez a lendület kitart a világbajnokságig” – bizakodott Nagy.

A Papp László Budapest Sportarénában október 24. és 29. között rendezik meg a világbajnokságot, ahol  összesen 22 versenyzőnk lép majd tatamira, míg para-karatéban 18 magyarért szoríthatunk. További infók a vb-ről és jegyinformációk a világverseny hivatalos weboldalán, a karatebudapest2023.hu-n találhatóak.

0 Tovább

Teqball -  Magyar sikerek Los Angelesben​​​​​​​

Magyar dobogós helyek a teqball tour Los Angeles-i állomásán. Ez a rangos nemzetközi torna volt a világbajnokság előtti utolsó megmérettetés a játékosoknak.

Női párosban Kota Gabriella és Ács Krisztina szerzett aranyérmet, a vb-n induló magyar duó, Péchy Petra és Vicsek Nóra egység a negyedik helyen zárt.

Vegyespárosban Kota Gabriella és Katz Balázs szerezte meg az aranyérmet, a világbajnokságra készülő Ács Krisztina, Bányik Csaba kettős előtt. Bányik férfi párosban is érdekelt lesz a vb-n, Katz Balázzsal indul. Ez a duó Los Angelesben győzni tudott, itt a Blázsovics Ádám, Csereklye Martin egység is felállhatott a dobogóra, miután harmadik lett.

A Bangkokban megrendezendő világbajnokság november 29-én kezdődik, és december 3-áig tart. 

0 Tovább

Teke – Több magyar csapat is dobogóra állt az európai kupákban​​​​​​​

Három magyar érem a tekézők európai csapatkupáin. Ebben a sportágban a Bajnokok Ligája kivételével egy tornán bonyolítják le a kontinentális kupákat.

Az Európa Kupában a legjobb négy közé jutott a Zalaegerszegi TK együttese, valamint a nőknél a Ferencvárosi TC csapata is. A zalai alakulat egészen a döntőig menetelt, végül az előkelő második helyezést szerezte meg a rangos nemzetközi versenyen, miután a fináléban 7-1-re kikapott a német Raindorftól. Az FTC a bronzmérkőzésen felümúlta a cseh KK Slavia Prahát, így harmadik helyen végzett.

Az NBC-Kupában is volt két magyar csapat a TOP-négyben: a férfiaknál az Investment Közutasok KTK, valamint a nőknél a Rákoshegyi VSE. A somogyi együttes végül megnyerte a kisdöntőt a német Eppelheim ellen, így felállhatott a dobogó harmadik fokára, a Rákoshegyi VSE azonban a bronzmeccsen nem bírt a horvát KK Zagrebbel, 5-3-ra kikapott, így negyedik lett.

A világkupán csapatszinten nem volt magyar, de Méhész Anita és Sáfrány Anita az erdélyi CS Electromures Romgaz együttesével döntőzött. Ellenfelük a Nemes Irénnel felálló horvát KK Mlaka volt. A finálét a rijekai alakulat végül 6-2-re nyerte. Ott volt a Final Fourban Cserpnyák Martin (SK FWT - Composites Neunkirchen) is, aki klubcsapatával végül a negyedik helyezést szerezte meg. Volt egy további magyar érdekeltség: az immáron olasz versenyzőként induló Kiss Tamás VK-győztes lett a KK Neumarkt csapatával.

A világkupát a szerbiai Apatinban, az NBC Kupát a horvátországi Slavonski Brodban, míg az Európa Kupát a bosznia-hercegovinai Brcskóban rendezték meg. 

0 Tovább

A kick-boxos Zajácz és Bálint diadala a Küzdősportok Világjátéka előtt

Több magyar tornagyőzelem is született a Cseh Open nemzetközi kick-box viadalon. A felnőttek között magyar részről Holczmüller Bence bizonyult a legeredményesebbnek két arany- és két bronzéremmel. Jól melegített Zajácz Bence is a közelgő Küzdősportok Világjátékára, hiszen a pointfighting szabályrendszerben megnyerte a súlycsoportját.

 

A  Rijádban biztos résztvevő Zajáczhoz hasonlóan a szaúd-arábiai multisport-eseményen kategóriájában elsőszámú tartalék Bálint Martin is a dobogó legfelső fokára állhatott fel. A nyáron sporttörténelmi sikert aratva Európa Játékokat nyert kick-boxos emellett Prágában a királykategóriában, a Grand Champion versenyszámban is begyűjtött egy érmet, egy bronzot.

Aranyéremmel utazhatott haza még a cseh fővárosból Viczián Dániel, Opauszki Dávid, Petró Lili és Gombás Zsombor is.

Cseh Open, Prága, a felnőtt magyar érmesek:

 

Pointfighting:
Férfiak:
63 kg: 1. Viczián Dániel, 3. Csiernyik Zsombor és Loneán Tamás
69 kg: 1. Zajácz Bence
74 kg: 1. Bálint Martin
89 kg: 1. Opauszki Dávid
94 kg: 3. Opauszki Dávid
Grand Champion: 3. Bálint Martin
Nők:
50 kg: 1. Petró Lili, 2. Bárdos Inez
55 kg: 2. Viczián Vivien, 3. Bárdos Inez
+70 kg: 2. Török Dóra

Light-contact:
Férfiak:
84 kg: 1. Holczmüller Bence        
94 kg: 3. Holczmüller Bence              
Nők:
65 kg: 2. Schmidt Zsófia                                  

Kick-light:
Férfiak:
63 kg: 1. Gombás Zsombor
84 kg: 1. Holczmüller Bence                                  
94 kg: 3. Holczmüller Bence
Nők:
65 kg: 2. Schmidt Zsófia

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka - Esküt tett a magyar csapat​​​​​​​

Letette az esküt a Rijádba utazó magyar csapat. A Szaúd-Arábiában október 20-án kezdődő Küzdősportok Világjátékán 15 magyar sportoló vesz részt 7 sportágban. A fogadalomtétel szövegét Kőváriné Ivánfi Brigitta (szkanderos) és Fésű Lajos (kick-boxos) mondta.

Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium (HM) sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében elmondta, azok, akik kijutottak Rijádba, már győzteseknek mondhatják magukat. „A sport stratégiai ágazat Magyarországon, a Küzdősportok Világjátékára kvalifikációt szerzett sportolók pedig igazi példaképek, akiknek a tevékenysége, sikerei hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél többen válasszanak sportágat, és egyre többen mozogjanak rendszeresen, így a sportnemzet sportoló nemzetté váljon.” – mondta Schmidt Gábor.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke hangsúlyozta, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) tevékenysége egyre szélesedik. „Jó ezt látni, és azt is, hogy egyre több, az NVESZ égisze alá tartozó sportági szövetség felkarolja a fogyatékos sportolókat. Ennek bizonyítéka az is, hogy a Rijádba kiutazó magyar csapatban a szkanderos Simon Dániel személyében lesz parasportoló.”

Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke kiemelte, örömteli, hogy hét sportágban lehet magyar versenyző Szaúd-Arábiában. „Csaknem minden sportágban van magyar dobogóesélyes indulónk azon az eseményen, amely gyakorlatilag a sport ünnepe lesz, hiszen a World Combat Games-en az olimpiai és az olimpián kívüli sportágak is jelen vannak. Eddig mindig jól szerepeltek a magyarok a játékokon. Korábban Pekingben és Szentpéterváron volt ez a multisport esemény, mindkettőről több éremmel tért haza a magyar küldöttség. Remélem, hogy folytatódik ez a szép hagyomány” – mondta az elnök.  

A Küzdősportok Világjátéka október 20-án kezdődik és a hónap végéig tart. Magyarországon a játékokra utazó csapatot az NVESZ koordinálja, a magyar delegációt, és a kiutazást, a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatja.

A magyar csapat:

Grappling: Tóth Alexa, Tóth Zoltán, Szmolka Nikoletta

Jiu-Jitsu: Tereza Crisley Cordeiro de Souza

Kendó: Komjáti Tamás

Kick-Box: Busa Andrea, Kondár Anna, Zajácz Bence, Fésű Lajos

Muaythai: Nardelotti Ajsa

Szkander: Kőváriné Ivánfi Brigitta, Barzsó Henrietta, Simon Dániel

Szumó: Buzás Patrik, Pap Arnold

Az idei lesz a harmadik Küzdősportok Világjátéka. Legutóbb 10 évvel ezelőtt Szentpétervár adott otthont a multisport versenynek, azt megelőzően 2010-ben Peking volt a házigazda.

(Fotók: Szalmás Péter)

0 Tovább

Ifjúsági és junior classic erőemelő Európa-bajnokságot rendez Magyarország​​​​​​​

Rangos utánpótlás Eb Magyarországon! Holnap megkezdődik és jövő keddig tart az ifjúsági és junior classic erőemelő Európa-bajnokság. A kontinensviadalnak a fóti Phoenix Sportcsarnok ad otthont.

A Magyar Erőemelő Szövetség információi szerint az Európa-bajnokságra 31 ország 345 sportolója adta le a végleges nevezését, a világversenyt a Honvédelmi Minisztérium kiemelt támogatásával bonyolítják le.

Berke Lóránd, a hazai szövetség elnöke kiemelte: az erőemelők számára itthon mindig is fontos volt az utánpótlás. „Nagyon fontos az utánpótlás nevelés minden sportágban. Ez az Eb is szervesen illeszkedik ebbe a koncepcióba, és remélem, hogy a jövő nagy bajnokait látjuk Fóton az előttünk álló egy hét alatt.” 

Kromek András versenyigazgató szerint a magyarok ebben a sportágban sokszor bizonyítottak.

„Itt nem csupán a világklasszis teljesítményekre gondolok, hanem a versenyrendezésben nyújtott kimagasló munkára is. Az elmúlt időszakban is több világversenynek voltunk a házigazdái, a nemzetközi delegációk nagy megelégedésére. Most is azon vagyunk, hogy a jövő csillagainak olyan körülményeket biztosítsunk, ahol kimagasló teljesítményeket láthat a közönség. Egy rekord már megdőlt: korábban soha nem volt olyan kontinensviadal, ahol ilyen népes mezőny vett volna részt” – mondta a versenyigazgató.

A magyar válogatottat 23 fő alkotja. Erőemelésben a versenyzők három fogásnemben, felhúzásban, fekvenyomásban és guggolásban mérik össze tudásukat és erejüket. 

0 Tovább

Szakolcán kapott ki a Kassa​​​​​​​

Egy gól döntött Szakolcán! A szlovák labdarúgó liga 10. fordulójában az újonc Kassa a Szakolca vendége volt. A Kassa az egy fordulóval ezelőtt, a Podbrezova ellen pályára lépő kezdőhöz képest három ponton módosult: Kira visszakerült a kapuba Putnocky helyére, Gallovic Jakubeket, míg Liener Qosét váltotta  kezdőben.

Kiegyenlített játékkal kezdődött az összecsapás, a hazaiak elképzeléseiben azonban már az elején több volt a kreativitás. Már a találkozó elején próbára tették a vendégek védelmét. Ez a fajta hozzáállás góllá érett a 25. percben, amikor Smekal volt eredményes. Akkor még nem lehetett sejteni, hogy ez a találkozó egyetlen gólja. A folytatásban és a fordulást követően mindkét oldalon frissítették a sorokat, de sem egyik, sem pedig a másik oldalon nem zördült meg a háló.

A Kassa így elszenvedte zsinórban ötödik vereségét a bajnokságban, pedig a sárga-kékek háza táján azt tervezték, hogy a rossz sorozatot a válogatott meccsek miatti szünet előtt lezárják. Nem így történt, a Kassa a tabella 10. helyéről várja a folytatást.

Niké Liga, 10. forduló

Szakolca-Kassa 1-0 (1-0)

Szakolca: Junas - Krčík, Ranko, Podhorín, Rudzan - Mášik (70. Černek), Nagy - Gaži (87. Morong), Vlasko, Yao - Smékal (67. Špehar). Tréner: Pavol Majerník.

Kassa: Kira - Fabiš, Greššák, Šindelář, Mizerák - Gallovič, Golikov (41. Sovič) - Tidjani (41. Vasiľ), Faško, Liener (41. Turčák, 75. Petrák) - Lačný (67. Sagna). Tréner: Anton Šoltis.

Fotó: fckosice.sk

0 Tovább

Szumó – Van már női világbajnoka Magyarországnak​​​​​​​

Elekes Enikő sporttörténelmi sikere Japánban. A Tokióban zajló szumó-világbajnokságon Elekes a 65 kilogrammos mezőnyben aranyérmes lett. Korábban nem volt női világbajnoka Magyarországnak ebben a sportágban. Buzás Patrik a legerősebb mezőnyben, a 85 kilogrammosok között közel volt az éremhez, végül 5. lett. Ugyancsak ötödikként zárt Baljer Roxána középsúlyban (65-73 kg),  és a Molnár Tamás, Végh Artúr, Pap Arnold, Berregi Balázs alkotta férfi csapat is. Openben Szilágyi Erik indult, ő hetedikként fejezte be a vb-t. Az U18-asok között Gyuricza Marcell a 100 kilós mezőnyben bronzérmesként végzett. Baljer Kitti (60 kg) pedig a hetedik helyet szerezte meg.

Ancsin László, a Magyar Szumó Szakszövetség elnöke szerint Elekes Enikő teljesítménye több szempontból is figyelemre méltó.  „A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia növendéke, kiváló eredményei vannak birkózásban is. Eddig többször bizonyított szumóban is, de azzal, hogy a sportág őshazájában megszerezte Magyarország első női világbajnoki aranyát, beírta nevét a szumó sporttörténelmébe.  Rajta kívül nagyon értékesek a pontszerző helyek” – mondta Ancsin László.

A szumósok következő nagy megmérettetése a Küzdősportok Világjátéka lesz a Szaúd-Arábiai Rijádban, ahol Buzás Patrik és Pap Arnold képviseli a magyar színeket. A játékok október 20-án kezdődnek és a hónap végéig tartanak.

0 Tovább

Küzdősportok Világjátéka:  Éremesélyes kick-boxosok a magyar csapatban

Négy kick-boxos indul a Küzdősportok Világjátékán (World Combat Games). A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) információi szerint pointfighting szabályrendszerben Kondár Anna (70 kg), Busa Andrea (65 kg), Zajácz Bence (69 kg) és Fésű Lajos (79 kg) lesz ott Rijádban ebben a sportágban. Bálint Martin (79 kg) első számú tartalékként folyamatosan készül, bármikor behívhatják, amennyiben valaki megsérül vagy visszalép a súlycsoportjában. Magyarországon az NVESZ koordinálja a Szaúd-Arábiába utazó csapatot, a kick-boxosok bejelentésével így teljessé vált a magyar küldöttség, miszerint 7 sportágban 15 versenyzőért szoríthatunk az október 20-án kezdődő multisport eseményen, amely a hónap végéig tart.

Galambos Péter, a Magyar Kick-Box Szakszövetség elnöke szerint a sportága eddig is sikeres volt a Combat Games-ek során, és ezúttal is több éremesélyes indulónk van. „Eddig kétszer rendezték meg a Küzdősportok Világjátékát. Először Pekingben 2010-ben, majd Szentpéterváron 2013-ban voltak játékok, és a magyar kick-boxosok eddig három aranyérmet szereztek, emellett több érmet is begyűjtöttek. Ebből kiindulva úgy megyünk Szaúd-Arábiába, hogy több dobogó várományosunk is van” – mondta Galambos Péter, aki  sportági delegációvezető lesz.

A kick-boxos csapatban edzőként szerepet kap még Jároszkievicz Krisztián, aki Pekingben aranyérmes volt, míg bíróként Balázs Jácint is utazik a csapattal.

Azok a sportágak, amelyekben szurkolhatunk magyaroknak a Küzdősportok Világjátékán: grappling, jiu-jitsu, szkander, szumó, kendó, muaythai és kick-box. A Küzdősportok Világjátékára készülő magyar csapatot és a kiutazást  a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelős Államtitkársága támogatja.

A World Combat Games-re készülő kick-boxosok így látják a saját esélyeiket:   

Busa Andrea:

Utolsóként kerültem be a kiutazó csapatba. A visszavonulás határán voltam, amikor kiderült, hogy képviselhetem a magyar színeket Rijádban. Bízom benne, hogy a formaidőzítésem jó lesz, és minden úgy alakul, ahogy szeretném. Először versenyezem majd Szaúd-Arábiában. Izgalmas lesz.

Zajácz Bence:

Ismerem a mezőnyt, amely indul a súlycsoportomban Rijádban. Azzal a szándékkal megyek ki, hogy meg szeretném nyerni. Úgy érzem, hogy a felkészülésben ott tartok, ahol most jelenleg lennem kell.

Kondár Anna:

Célegyenesben vagyunk már a felkészülésben. Jövő héten elindul egy hajrá, hiszen Csepelen kezdődik egy edzőtáborunk. A Küzdősportok Világjátékán várhatóan az európai mezőny fog dominálni, de lesznek más földrészekről is indulók. Az Európa Játékokról jól ismerem a magasabban jegyzett ellenfeleimet. Bizakodó vagyok.

Fésű Lajos:

Egy kicsit zsúfolt időszakot élek, mert tanulásban és a sportban is megsokasodtak a tennivalók, de természetesen teszem a dolgom, és egyértelmű, hogy a győzelemre hajtok majd. A cél az, hogy  felkészülten érkezzek meg a játékokra.

Bálint Martin (tartalék):

Alapvetően 74 kilogrammos súlycsoportba tartozom, de a játékokon a 79 kilósok között indulok, ha lesz rá lehetőségem. Az aranyért mennék Szaúd-Arábiába. Nem sokat számít ez a pár kiló differencia, hiszen ebben a szabályrendszerben az észjáték is dominál. Szerintem jó formában vagyok, ha eljutok a Játékokra, akkor mindent meg fogok tenni a sikerért. 

0 Tovább

Teqball-vb: Íme a magyar válogatott kerete​​​​​​​

Megvan a teqball-világbajnokságon induló magyar válogatott kerete. A MOL Országos Teqball Bajnokság utolsó, budapesti fordulója látványos és izgalmas meccseket hozott, a zsúfolt lelátók előtt pedig egyben véget ért a hazai világbajnoki kvalifikációs sorozat. Emellett a két napos viadalon nyolc kategóriában rekord részvétel mellett zajlott a verseny, amely méltó lezárása volt az egész szezonnak. 

A Magyar Teqball Szövetség információi szerint női egyéniben Janicsek Zsanett, a férfiaknál pedig Blázsovics Ádám képviselheti a magyar színeket.

Női párosban Péchy Petra és Vicsek Nóra, a férfiak hasonló kategóriájában Bányik Csaba és Katz Balázs, míg vegyespárosban Bányik Csaba és Ács Krisztina indul a vb-n.

A válogatott Bajor Gábor szövetségi csapatvezetővel egészül ki Bangkokban, november 29. és december 3. között.

A szervezők közlése szerint a magyar fejlesztésű sportágban több mint 50 ország, 200 teqballosa áll asztalhoz az idei világbajnokságon.

A magyarok a tavalyi vb-n öt érmet szerezve megnyerték a nemzetek versenyét. 2022-ben Nürnbergben ugyanis Vasas Lea duplázott. Női párosban Janicsek Zsanettel, vegyespárosban pedig Bakó Ádámmal aranyérmet szerzett. A dobogó második fokára állhatott fel a Bakó Ádám, Blázsovics Ádám alkotta férfi páros, valamint szintén ezüstérmes lett Izsák Anna is női egyéniben. Az ötödik érmet Blázsovics gyűjtötte be, miután férfi egyéniben harmadikként zárt.

0 Tovább

Két aranyérem az olasz kick-box világkupán​​​​​​​

Száraz Gergő és Kolozsvári Enikő is a dobogó legfelső fokára állhatott fel a felnőttek mezőnyében az Italian Open kick-box világkupán. A 2028-as olimpiai részvételre pályázó sportág legrangosabb sorozatának jesolói állomásán 44 ország mintegy 1100 versenyzője lépett tatamira és szállt ringbe.

Magyar részről a világkupa legeredményesebbjének Száraz Gergő bizonyult. A júniusi Európa Játékokon - ahol első alkalommal szerepelhetett a kick-box - bronzérmet nyert fiatalember a kick-light szakágban négy győzelemmel megnyerte a 63 kg-osok küzdelmeit. Emellett a korábbi világbajnok magyar kick-boxos egy ezüstérmet is besöpört súlycsoportjában a light-contact szabályrendszerben, miután a döntőben szoros csatában, 2-1-es megosztott pontozással maradt alul a svájci Cipriano ellenében.

Szintén aranyérmet akasztottak a nőknél kick-lightban Kolozsvári Enikő nyakába. A fiatal versenyző a 70 kg-osok között mindhárom összecsapását magabiztosan, 3-0-ra nyerte.

Érdekesség, hogy a most tatamin jeleskedő két magyar kiválóság pár héttel ezelőtt a ringes magyar bajnokságon is kipróbálta magát - és a kiütésre menő szabályrendszerekben is helytálltak, olyannyira, hogy mindketten magyar bajnoki címet szereztek.

WAKO kick-box világkupa, Jesolo, a felnőtt magyar érmesek:

Pointfighting:
Férfiak:
94 kg: 3. Opauszki Dávid
Nők:
50 kg: 2. Petró Lili

Light-contact:
Férfiak:
63 kg: 2. Száraz Gergő
74 kg: 3. Kajtár Bence
94 kg: 2. Bus Gergely

Kick-light:
Férfiak:
63 kg: 1. Száraz Gergő
Nők:
70 kg: 1. Kolozsvári Enikő
+70 kg: 2. Szabó Anna

Full-contact:
Nők:
60 kg: 3. Tóth Anna

K1:
Nők:
52 kg: 3. Bálint-Pálfi Viktória

0 Tovább

A rali visszatért a Bükk lábához

Nagy sikerrel zajlott le a HUMDA ORB2-es és ORB3-as szezonzárója. Az I. Hell Diósgyőr Rallyn mindkét sorozatban bajnokot avattak azután, hogy a mezőny legendás bükki pályákon mérte össze az erejét. A futam központjának pedig a DVTK Stadion környéke adott otthont a mögöttünk hagyott hétvégén. A futamra hetven páros nevezett. A fő mezőnyök mellett az első osztályú liszensszel rendelkező egységeknek tehetőségük volt arra, hogy tesztjelleggel megmérettessék magukat.

Az ORB3 éves értékelésében Lenkey Ákos és Drótos Cintia (Lada 2101) néhány pontos hátrányból várta az utolsó hétvégét, de nagyszerű versenyzéssel győzni tudtak Diósgyőrben, és pontegyenlőség után, több éves futamgyőzelmüknek köszönhetően bezsebelték a bajnoki címet.

  • Ezzel keltem, ezzel feküdtem. Napközben mondtam a fiúknak, hogy nem is tudom, mikor éreztem magam utoljára ennyire izgatottnak - avatott be az érzéseibe Lenkey Ákos. - Mindenképp meg akartam csinálni, de azt is tudtam, hogy a mezőny elején nagyon gyorsak a srácok. Kitartottunk, koncentráltunk és az utolsó szakaszon kilenc tized másodperc döntött. A javunkra, így beteljesült a vágyam. A szezon előtt álmodni sem mertünk erről. Nagyon büszke és boldog vagyok!

Az ORB2 két napon és nyolc gyorsasági szakaszon keresztül csatázott egymással. A futamot közös pályafutásuk során először Lakatos Tamás és Marics Krisztina (Peugeot 208) nyerte meg, valamivel több, mint tizenhat másodperces előnnyel.

  • Nagyon jó érzés itt lenni a célban, pláne győztesként. Nehéz napjaink voltak, de megcsináltuk, ez a lényeg - fogalmazott a céldobogón Lakatos Tamás. - Közösen valóban először nyertünk, ezt egy kicsit keveslem, de remélem, hogy jövőre még több sikerünk lesz.

A futamgyőztes mellett az abszolút bajnok legalább ennyire boldog volt. Czékmány Norbert és Takács Gábor (Peugeot 208 R2) sokáig vezette az I. Hell Diósgyőr Rallyt, aztán fékprobléma hátráltatta őket. Visszacsúsztak az ödöik helyre, de ez is elég volt ahhoz, hogy az éves összetettet megnyerjék.

  • Viszontagságos verseny volt számunkra, kiegyeztünk volna egy jóval könnyebbel is, de a technikai sportok ilyenek. A fő célt teljesítettük, bajnokok vagyunk, ami hihetetlen érzés - összegzett a DVTK Stadionnál Czékmány Norbert. - A verseny eredményét tekintve nem lennénk teljesen elégedettek, globálisan nézve azonban boldogok vagyunk. Nagyszerű hétvégét tölthettünk Diósgyőrben, boldogok vagyunk, hogy itt lehettünk. Erre a pillanatra mindig emlékezni fogunk. Nagyon köszönjük a csapatnak, a támogatóinknak, mindenkinek, aki hozzátett ahhoz, hogy mindezt sikerüljön elérnünk.

A Teszt kategóriában az a Csomós Miklós, Bán Viktor kettős nyert, akik néhány nap múlva a hazai rendezésű Eb-futamon (ERC) bizonyíthatnak. Az I. Hell Diósgyőr Rally pedig remek lehetőség volt számukra, hogy felkészüljenek a rájuk váró feladatra.

A szakág több év szünet után járt ismét abban a városban, amelyik az egyik  legtöbb sikeres versenyzőt adta a magyar ralinak. A rendezők azonban abban bíznak, hogy a mostani sikeres rendezés egy hosszú út első állomása volt.

  • A magyar rali visszatért egyik hazai bölcsőjébe - emelte ki a versenyzők és a közönség előtt dr. Világi Péter, a DVTK kommunikációs igazgatója. - Örülünk neki, hogy minden szempontból eredményes futamot zártunk. Köszönöm valamennyi versenyzőnek, a csapattagoknak, és a hozzátartozóknak, hogy ellátogattak hozzánk. Mi pedig azon dolgoztunk, hogy a Diósgyőr Rally folyamatosan, évről-évre fejlődjön és meghatározó versenye legyen a szakág programjának. Az alapokat letettük, biztos vagyok benne, hogy a tapasztalatokat felhasználva 2024-ben előre tudunk lépni.

A futam végeztével azonban a ralis események  nem értek véget Diósgyőrben. Ezen a héten kedden és szerdán ugyanis a borsodi vármegyeszékhelyen  tartják meg a Rally Hungary Hivatalos tesztjét. A két nap folyamán közel húsz olyan páros érkezik, akik neveztek az ERC-futamra. A csapatok a szervizparkot a DVTK Stadionnál állítják fel, a párosok pedig Bükkszentlászló és Bükkszentkereszt között, zárt pályán gyakorolhatnak. Diósgyőrben erre az eseményre is szeretettel várják az érdeklődőket.

Az I.Hell Diósgyőr Rally (végeredménye)

ORB2

  1. Lakatos Tamás, Marics Krisztina (Peugeot 208) 49:56,0
  2. Kocsis Imre, Bakos István (Citroen C2R2 Max) +16,3
  3. Görög Péter, Mózes Máté (Citroen C2) +26,6

ORB3

  1. Lenkey Ákos, Drótos Cintia (Lada 2101) 28:10,4
  2. Péter Pál, Dudás István Márton (Honda Civic) +13,3
  3. Békési Richárd, Bernáth Martin Zsolt (BMW 320) +33,4

Teszt

  1. Csomós Miklós, Bán Viktor (Skoda Fabia Rally2) 31:24,3
  2. Herczig Patrik, Varga Kristóf (Peugeot 208 Rally4) +3:24,5
  3. Berta László, Fusch Gábor Andor (Peugeot 208 Rally4) +4:02,9

0 Tovább

Hétszeres magyar bajnok az I. Hell Diósgyőr Rallyn​​​​​​​

Ha azt mondjuk, Janika, a hazai autósportot kedvelő közönség pontosan tudja, kiről beszélünk. A hétszeres abszolút magyar ralibajnok, Ifj. Tóth János bár versenyzőként már nem vesz részt a magyar bajnokságban, de ez nem jelenti, hogy ne lenne aktív tagja a sportágnak: a HUMDA Országos Rally Bajnokság Peugeot Kupájának mentoraként segíti a feltörekvő generációt. Nem mellesleg az I. HELL Diósgyőr Rally-n előfutóként segíti a rendezők munkáját.

 

-Nem ez lesz az első, hogy előfutó autóban felügyeled egy-egy raliverseny pályáját – nehéz elszakadni az autóversenyző véredtől és abszolút csak az adott feladatra koncentrálni?

- Nem, egyáltalán nem! Amikor előfutóként megy az ember, akkor nem az a feladat, hogy abszolútot menjen, ilyenkor azt kell csinálni, amit kérnek.

-A Miskolc környéki, bükki pályákat mennyire kedveled?

-Hú, nagyon, imádom, szerintem a legjobb gyorsaságik a Bükkben vannak: a Bükkszentlászló és Bükkszentkereszt közti az egyik legjobb pálya, mert ezen öröm versenyezni – azzal együtt, hogy nagy kihívás is, persze.

 

-Azon túl, hogy nem vagy már aktív versenyző, gondolom a rajongók mindenütt kerek szemekkel várnak...

-Hál’Istennek vannak már feltörekvő tehetségek és sztárpilóták, mert erre nagy szüksége van a magyar ralinak, úgyhogy egyre kisebb az szurkolói réteg, akik kíváncsiak ránk. Nyilván mi már túl vagyunk a fénykorunkon, ami teljesen természetes dolog. Szerintem most a jövő bajnokait és tehetségeit kell népszerűsítenünk, ami tök jó, ebben én partner vagyok – inkább őket, mint engem, aki egy letűnt kor, régi bajnoka vagyok.

-Ezt te igazán aktívan teszed is, hiszen fontos részed van a hazai autósport utánpótlás-nevelésében..

-A Peugeot-nak van egy tehetséggondozó programja, egy márkakupa, amely a 208-as, R4-es kategóriájú kocsikra épül. Az autók technikailag azonosak, ugyanolyan abroncsokon gurulnak. Egyre izgalmasabbak a futamok és egyre jobb a verseny a kategórián, illetve a márkakupán belül. Minimum 3-4, kimagasló tehetség versenyez most ebben a kupában. Nem mindenki fiatal, de ez nem baj, a lényeg az, hogy jó versenyzői teljesítményt nyújtsanak. Abszolút nyílt a verseny, majd az utolsó futamon fog eldőlni a bajnoki cím sorsa - biztosan ez is egy nagyon izgalmas futam lesz a kupán belül is, úgyhogy nagyon várjuk és segítjük őket mindenféle információval.

-Felmerült valaha, mióta visszavonultál az aktív versenyzéstől, hogy valahogy visszaszállj a versenybe?

- Komolyan nem. Én viszonylag komolyan foglalkoztam a versenyzéssel – annyira, hogy gyakorlatilag ezen kívül más nem is érdekelt, teljes gőzzel, teljes mellszélességgel ráálltam a felkészülésre, a futamok feldolgozására és a versenyzésre. Komoly támogatói hátterünk volt, akiknek fontos volt, hogy mi jó eredményt érjünk el. Ezért az volt a dolgunk, hogy 100%-ot adjunk. Ez az életemnek az aktív részét kitöltötte. Akkor egy olyan háttér és miliő volt mögöttem, amiben jó volt versenyezni, örömmel tettem bele a tudásomat, a tehetségemet és a szorgalmamat. De azt is kell látni, hogy egy bizonyos kor után ez a motiváció megszűnik: már nem akarsz minden kanyarban 196-tal befordulni, és nem akarod megnyerni a gyorsaságikat, nem akarsz mindenhol a határon autózni. Tudomásul kell venni, hogy én ezen a koron már túl vagyok. Ez nem azt jelenti, hogy bizonyos körülmények között mondjuk egy versenyre nem tudnék jól felkészülni, mert lehet. Csak az a kérdés, hogy megvan-e bennem a motiváció és akarom-e. De nem is az a lényeg, hogy én visszatérek-e vagy sem, hanem hogy ezeknek a fiatal tehetségeknek próbáljunk olyan segítséget adni, hogy nekik már ne kelljen azokba a zsákutcába befordulniuk, amikben mi néha benne voltunk akár információhiány vagy technikai akadályoztatás miatt. Próbáljuk átadni a motivációnkat, a sport iránti alázatot, próbáljuk megmutatni, hogy a mi időnkben ez, hogy volt – persze, tudom, hogy most más világot élünk, de a sport alapjai nem változtak akkorát az utóbbi időben sem – a többit majd hozzáteszik ők maguk.

Az I. Hell Diósgyőr Rally programja

Időpont: 2023. szeptember 29. - október 1.

A verseny során értékelt mezőny: HUMDA ORB2, HUMDA ORB3, Teszt

Szeptember 29., péntek

17.00, Technikai átvétel

Helyszín: Miskolc Autóház

ORB2

Szeptember 30., szombat

Gyorsasági szakaszok

9:28, GY1 - Mályinka/1

10:36, GY2 - Bükkszentlászló/1

13:39, GY3 - Mályinka/2

14:47, GY4 - Bükkszentlászló/2

Október 1., vasárnap

Gyorsasági szakaszok

7:48, GY5 - Mályinka/3

8:46, GY6 - Bükkszentkereszt/1

10:34, GY7 - Bükkszentkereszt/2

12:22, GY8 - Bükkszentkereszt/3 (ORB2 PowerStage)

12:32, Céldobogó, DVTK Stadion

11.00 - A díjkiosztó ünnepség előtt családi programokkal, aktivitásokkal várunk mindenkit a DVTK Stadionnál

ORB3

Szeptember 30., szombat

Gyorsasági szakaszok

10:18, GY1 - Mályinka/1

11:26, GY2 - Bükkszentlászló/1

14:29, GY3 - Mályinka/2

15:37, GY4 - Bükkszentlászló/2 (PowerStage)

16:22, Céldobogó, DVTK Stadion

15.00 - A díjkiosztó ünnepség előtt családi programokkal, aktivitásokkal várunk mindenkit a DVTK Stadionnál

Teszt

Szeptember 30., szombat

Gyorsasági szakaszok

11:08, GY1 - Mályinka/1

12:16, GY2 - Bükkszentlászló/1

15:19, GY3 - Mályinka/2

16:27, GY4 - Bükkszentlászló/2

Október 1., vasárnap

Gyorsasági szakaszok

8:43, GY5 - Mályinka/3

9:41, GY6 - Bükkszentkereszt/1

11:29, GY7 - Bükkszentkereszt/2

13:17, GY8 - Bükkszentkereszt/3

13:37, Céldobogó, DVTK Stadion

11.00 - A díjkiosztó ünnepség előtt családi programokkal, aktivitásokkal várunk mindenkit a DVTK Stadionnál

Az I. HELL Diósgyőr Rally szervizparkjárnak szombaton és vasárnap délelőtt

ugyancsak a DVTK Stadion környéke, a DVTK Sportliget lesz a helyszíne.

További információk:

www.diosgyorrally.hu

DuEnitiner: https://duen.hu/info/DiosgyorRally_ITINER.pdf

0 Tovább

Nyolc gólos meccs Podbrezovában​​​​​​​

Hiába szerzett három gólt, mégis kikapott a Kassa a szlovák labdarúgó élvonalban. Az újonc együttes a Podbrezova otthonában lépett pályára a 9. fordulóban, ahol helyenként bátor játékkal vétette észre magát.

A fordulatos találkozón a Kassa szerezte meg a vezetést. A 13. percben Miloš Lačný talált be. A válaszra a 27. percig kellett várni, amikor a hazaiak középpályása, Patrik Blahút egalizált. Blahút ezután a vezetést is megszerezte, így 2-1-es hazai vezetést mutatott az eredményjelző a szünetben.

A levegőben azonban már akkor benne volt, hogy a gólgyártásnak korántsincs vége. Több vendégcsere következett, főleg a középpályát húzták újra a kassaiak. Meg is lett az eredménye: Michal Faško goljával 2-2- az 52. percben.

A 63. pecben Faško passzolt a csereként beállt Dávid Gallovič-hoz, és máris 2-3.

A 83. percben büntetőhöz jutottak a hazaiak, ezt Jozef Špyrka értékesítette, a maradék két gólt pedig a 85., és a 90. percben szerezte a Podbrezova Okunola és Osei révén.

Podbrezová - FC Košice 5-3 (2-1)

Gólok: 27. a 36. Blahut, 84. Špyrka (11-es), 87. Okunola, 90. Osei, és 13. Lačný, 53. Faško, 63. Gallovič.

Podbrezova: Ludha - Oravec, Bakaľa (68. Špyrka), Grešák - Kováčik, Bajo (76. Ďatko), Paraj, Blahút (76. Okunola) - Galčík (68. Sanusi), Kabongo (68. Kuzma), Osei. Tréner: Roman Skuhravý.

FC KOŠICE: Putnocký - Jakubko (46. Jonec), Šindelář, Greššák - Fabiš, Golikov, Qose (46. Gallovič), Mizerák - Faško, Lačný (74. Sagna), Tidjani (46. Liener). Tréner: Anton Šoltis.

0 Tovább

Magyar karatés siker Cipruson​​​​​​​

Ezüstérmet nyert Bárdos Ádám formagyakorlatban (kata) a karatésok világkupa sorozatának larnacai állomásán. A Karate1 Series A viadalon jellemzően a sportág szűk elitjét követő második vonal lépett tatamira. Az októberi budapesti világbajnokságon is induló magyar női formagyakorlat csapat is éremért mérkőzött, és végül az ötödik helyen végzett.

Pályafutása eddigi legnagyobb sikerét érte el a felnőttek között Bárdos Ádám. A még utánpótláskorú magyar tehetség 112(!) fős mezőnyből tudott a döntőbe kerülni, ahol az olasz Ghinamival szemben maradt alul. A korábbi korosztályos Eb-kről ezüst- és bronzéremmel is rendelkező Bárdos Ádám sikere azt jelzi, hogy a kategóriában világviszonylatban is jól áll Magyarország, hiszen a budapesti vb-n a magyar színeket képviselő Nagy Botond az idei felnőtt kontinensviadalon csak hajszállal maradt le a bronzról, és a júniusi Európa Játékokon is közel állt az éremszerzéshez.

Az Anti Zsuzsanna, Fábián Csenge, Sterck Laura és Tóth Vanda összeállítású magyar női kata csapat két fordulót követően kivívta a bronzcsata jogát. Ott a mieinknél jobbnak bizonyult az egyiptomi ellenfél, így a hazai rendezésű vb-re készülő magyarok az ötödik helyen zártak Cipruson.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum