Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Dobogóra hajt a hétvégén a 17 éves magyar pilóta

A hétvégén hosszú idő után újra Magyarországon versenyez Keszthelyi Vivien, aki a világ legfiatalabb GT-kategóriás női autóversenyzőjeként a Hungaroringen áll majd rajthoz a német túraautó-bajnokság (DTM) betétfutamán, az Audi R8 Cup harmadik versenyhétvégéjén.

A német Audi Sport tehetséggondozó akadémiáján immár harmadik éve pallérozódó magyar pilótára már tizennégy éves korában felfigyeltek a világ egyik legnagyobb konszernjéhez tartozó Audi szakemberei. Ezek után Vivien lépésről-lépésre jutott el a túraautózás csúcsának számító hátsókerék-meghajtású autók világába. Az újonnan indult Audi R8 LMS Cup futamain, melyeket a DTM-mel együtt rendeznek, továbbra is ellenőrzötten egyforma autókkal állnak rajthoz a pilóták, mely rendkívül fontos tényező a további fejlődés szempontjából.

Jól indult a szezon a magyar versenyző számára, aki a hockenheimi nyitóhétvégén mindkétszer a dobogón ünnepelhetett. Az újonnan indult GT-sorozat második hétvégéjén a németországi Lausitzringen ezen a pályán pályafutása során először vezetett ilyen teljesítményű autót, s ugyan végig küzdött a beállításokkal, előbb a hetedik, majd a hatodik helyről indulva is negyedikként intette le a kockás zászló. Vivien eddigi pályafutása során, miután mindössze 13 évesen, élete első nemzetközi mezőnyben futott versenyén dobogós helyezést ért el, 14 évesen a szintén egyforma autókat felvonultató Swift Cup Europe összetettjében harmadikként zárt, egy évvel később pedig TCR kategóriájú autóval versenyezve két magyar bajnoki címet is szerzett. A tavalyi évben az Audi TT Cupban pedig - még elsőkerék-meghajtású autóval - a nemzetközi sorozatok történetének legfiatalabb magyar pontszerzője lett.

Keszthelyi Vivien  eddigi pályafutása jó példája a tudatosan, sportszakmai szempontok alapján meghozott döntéseknek. A nemzetközi szakemberek szerint ugyanis ahhoz, hogy profi versenyzőként egy pilóta hosszú távon sikeres legyen, elengedhetetlen, hogy a tanulóéveket olyan nehéz sorozatokban töltse, ahol az autók teljesítménye ellenőrzötten megegyezik, a versenyzők fej-fej melletti csatákban válhatnak egyre jobbá, s köztük elsősorban a felkészültség és vezetéstechnikai tudás dönt. E nehezített terepnek meg is lett az eredménye, hisz Vivient megdöbbentően fiatalon, mindössze 17 évesen kellően tapasztaltnak találták nemzetközi mentorai a tanulóéveket jelentő elsőkerék-meghajtású sorozatok elhagyására. Ennek fényében lépett tehát tovább a pilóta, aki a mostani GT, azaz nagy túraautókat felvonultató szériában már jóval nagyobb teljesítményű, hátsókerék-meghajtású autók küzdelmébe kóstolhat bele. Az itt szerzett tapasztalatok és tudás jelenthetik a következő lépcsőfokot hosszú távú ambiciózus céljai felé, melyekhez jó alapot jelent a pilóta gyári kötődése is - írja a VRS Sport!.

Keszthelyi Viviennel péntektől vasárnapig két év után először találkozhatnak hazai pályán a magyar rajongók. A versenyző izgatottan készül a számára is különleges futamra, és csapata a tervek szerint számos érdekes programmal várja majd a szurkolókat. A 17 éves autóversenyzőnek rendkívül sűrű lesz a programja Budapesten, azonban maximálisan szeretné kiszolgálni rajongóit, éppen ezért, ahogyan az elmúlt években, a tervek szerint most is kilátogat a PlayIT Show-ra, a legnagyobb hazai számítógépes játékfesztiválra, ahol természetesen egy versenyautó szimulátort mutat majd be.

"Egészen más, különleges érzés, hogy hazai környezetben készülhetek és versenyezhetek. Noha ez talán egy kis plusz nyomást is helyez rám, de nem változtat azon, hogy ezúttal is szeretném a legjobbat kihozni magamból. Nagyon szeretem a Hungaroringet, és eddig nem is volt itt komolyabb problémám, ugyanakkor mivel - többek között a DTM miatt is - általában változtatnak egy keveset a szabályokon, illetve mivel hátsókerék-meghajtású autóval még nem versenyeztem itthon, egy kicsit olyan lesz, mintha egy új pályát kellene megtanulnom. Eddig kizárólag pozitív emlékeim vannak a ringről, korábban több dobogós helyezést, illetve futamgyőzelmeket is szereztem itt, bízom benne, hogy idén tovább gyarapíthatom a pályához kötődő sikereimet. A magyar közönségnek is igyekszem minél több örömteli pillanatot okozni, akik, bízom benne, szép számmal buzdítanak majd." - mondta Keszthelyi Vivien.

0 Tovább

Birkózó-vb - Korpásinak a világbajnokság az olimpia​​​​​​​

Ismét Budapesten lenne világbajnok Korpási Bálint, aki számára talán még csapattársainál is nagyobb jelentősége van egy-egy birkózó vb-nek, mivel a BVSC kötöttfogásúja nem olimpiai súlycsoportban versenyez.

birkózás

 "Nekem a vb az olimpia. Ráadásul, ha ez hazai környezetben van, akkor nem tehetek mást, minthogy kettőzött erővel készülök arra, hogy ismét dobogóra álljak" - nyilatkozta a 31 éves sportoló az MTI-nek.

 Az olimpiák közötti időszakban nem ritka, hogy a birkózók nem olimpiai súlycsoportokban, hanem a fogyasztás szempontjából számukra kedvezőbb nem ötkarikás kategóriákban versenyeznek, majd aztán a játékok közeledtével visszatérnek abba a súlyba, amely szerepel a játékok műsorán. Korpásinál ugyanakkor nem ez a helyzet.

 "Súlyom és magasságom nem teszi lehetővé, hogy olimpiai súlycsoportban lépjek szőnyegre, ezért nekem most a 72 kilósok között kell bizonyítanom" - jegyezte meg Korpási, akinek a karrierjében a nem olimpiai súlyok 2014-es bevezetése hozott áttörést. Addig ugyanis éppen azzal a problémával küzdött, hogy az akkori kategóriák közül a 74 kilóba "kicsi", a 66-ba viszont túl "nagy" volt. Az első igazán nagy sikere a 2015-ös Európa Játékokon szerzett ezüstérme volt, 2016 óta pedig minden világversenyen dobogóra állhatott.

birkózás

 Két éve az Eb-n harmadik, a decemberi, nem olimpiai súlycsoportok vb-jén első lett a magyar fővárosban, tavaly pedig éppen fordítva, a kontinensviadalt megnyerte, a világbajnokságon pedig bronzérmet szerzett. Korpási idén eddig tartja a sormintát, ugyanis - "páros év lévén" - az Eb-t bronzzal zárta.

 "Jó kis slusszpoén lenne, ha az Eb-bronz után egy vb-arany következne ősszel" - fogalmazott a magyar klasszis, aki a kötöttfogású válogatott tagjaihoz hasonlóan eltökélten készül az október 20. és 28. közötti budapesti világbajnokságra. - "Lesz olyan időszak a nyár elején, amikor majdnem minden hétvégén lakodalomban leszünk a feleségemmel, így a sok edzés mellett alkalom nyílik egy kis lazításra is. Többek között az ugyancsak válogatott Szabó Laci "fejét is bekötik majd". - tette hozzá.

 https://budapestwrestling2018.com/

 

0 Tovább

Több mint nyolcezren futnak majd az idei második Spartan versenyhétvégén

Jövő hét végén, június 9-10-én Várgesztesen rendezik az idei második magyarországi Spartan akadályfutó-versenyt, amelyen több mint nyolcezren állnak majd rajthoz – tudósít az MTI.

A Vértesben gyönyörű környezetben szombaton az úgynevezett Super távú eseményt rendezik, ez legalább 13 kilométert és 25 akadályt jelent, míg másnap Sprint távon (legalább 5 km, minimum 20 akadály) próbálhatják ki magukat a résztvevők, valamint mindkét napon rendeznek Kids versenyt a legkisebbek számára. A Super távjára már több, mint 5200 nevezés érkezett, ez új Spartan-rekord Magyarországon. A szervezők tájékoztatása szerint a verseny beleszámít a Közép-európai Regionális Bajnokságba, amely a versenyzői kategóriákban indulók számára fontos jelentőséggel bír. Az eseményekre egészen június 3-ig lehet online regisztrálni, ezután már csak a versenynapon. Idén Magyarországon három helyszínen rendeznek Spartan futamokat, április közepén Nagykanizsán összesen több, mint 9000-en vettek részt a Sprinten, a Jótékonysági Sprinten és a Kids versenyeken. Várgesztest követően október 13-án és 14-én Miskolcon szerveznek Beast (minimum 20 km és 30 akadály), illetve Sprint versenyeket. Fotó: spartanrace.hu

0 Tovább

Szumó Európa-kupa: Magyar győzelmek és dobogós helyezések Brandenburgban

Forgó Fruzsina kétszer is dobogóra állt a brandenburgi Európa-kupán. A 65 kilogrammosok között induló magyar szumós előbb saját súlycsoportjában bronzérmes lett, majd az open kategóriát megnyerte. Utóbbi siker azért értékes, mert az openben nincsenek súlycsoportok, így Forgó nála jóval nehezebb ellenfeleket legyőzve szerzett aranyérmet a Világjátékok-kvalifikációs versenyen.

 

Ugyancsak Brandenburgban nyert aranyérmet Molnár Tamás is, aki a 100 kilogrammosok között nem talált legyőzőre.

Sipos Boglárka Forgó Fruzsinához hasonlóan kétszer is felállhatott a dobogóra: a fiatal tehetség előbb a juniorok között a 60 kilogrammos súlycsoportban lett ezüstérmes, majd a felnőtteknél az 55 kilósok között is küzdőtérre lépett, ahol szintén második lett.  

A nyolcfős magyar különítményből Szilágyi Erik is éremszerző lett, miután a felnőttek mezőnyében (92 kilogrammban) 2., lett, Délczeg Józsefhez hasonlóan, aki a 85 kilogrammos súlycsoportban lett második.

Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke elmondta, mozgalmas Európa-kupán van túl a magyar válogatott. „Több meglepetés is volt a mieink szereplésével kapcsolatban. Ilyen volt például Szilágyi Erik produkciója, aki az utánpótlás korosztályban hamar kiesett, de a felnőttek között odatette magát és ezüstérmes lett. Forgó Fruzsina aranyérme pedig egyszerűen szenzációs. Az érmeseken túl értékes pontszerző helyeket is elcsíptek a mieink, többek között Kerstner Róbert és Pap Arnold révén” – összegzett az elnök.

A sportágban a világversenyeken kívül, külön Világjátékok-kvalifikációs viadalokat is rendeznek, az itt szerzett pontokat a kvalifikációs időszak lezárultával összesítik, és akkor derül ki, hogy kik indulhatnak a 2021-es birminghami játékokon.

A következő Világjátékok-kvalifikációs versenyt, amely szintén Európa-kupa lesz, a lengyelországi Krotoszynban rendezik meg.

0 Tovább

A világbajnok a vb-t népszerűsítette a sportágválasztón

Kiss Balázs szerint Kaszpijszkban kiderült, hogy eddig jól összerakta az idei évét. A világbajnok birkózó az oroszországi Európa-bajnokságon dobogóra tudott állni, miután harmadik lett a kötöttfogásúak 97 kilogrammos súlycsoportjában.

„Kaszpijszkban sok minden kiderült. Többek között az, hogy jól haladok a felkészüléssel, jó úton járok. Minden adott, hogy ősszel a budapesti világbajnokságon is dobogós reményekkel kezdjem el a küzdelmeket” – mondta a Budapesti Nagy Sportágválasztón Kiss Balázs, aki a legnagyobb, fiataloknak szóló sportfesztiválon a sportága, és klubja a BVSC népszerűsítése mellett természetesen az őszi világbajnokságról is beszélt.

„Örömteli, hogy ilyen sok fiatalt megmozgat a sport, és ezért (is) fontos, hogy minél több hazai rendezésű világverseny legyen. Ősszel az összes fogásnem legnagyobb világsztárjai érkeznek Budapestre. Azért dolgozunk kettőzött erővel, hogy feledhetetlenné tegyük a szurkolóknak ezt a világbajnokságot. Az Eb után egy sor vizsgával ’lazítottam’, még hátra van egy pár, aztán újra csak az edzésekre koncentrálok” – hangsúlyozta Kiss, aki kiemelte: a Testnevelési Egyetemen hamarosan megszerzi a sportmenedzseri diplomát, de a tanulmányait azután is folytatni szeretné.

Kiss Balázs dr. Kiss Gergely, háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó meghívására látogatott ki a hétvégén a Budapesti Nagy Sportágválasztóra, ahol az Európa-bajnok cselgáncsozóval, Hadfi Dániellel lépett színpadra.

A birkózó-világbajnokságot október 20. és 28. között a Papp László Sportarénában rendezik meg.

Fotók: Róth Tamás

0 Tovább

Táncsport – Magyar arany és ezüst az Európa-bajnokságon

Elsöprő magyar sikerrel ért véget a WRRC Női Nagyformációs Európa-bajnokság. A kontinensbajnokság első és második helyén is magyar formáció végzett.

 

A horvátországi Slavonski Brod adott otthont az akrobatikus rock and roll kontinensbajnokságnak, amelyen két magyar formáció is bejutott a döntőbe. A Szupergirls végül győzött, a Sol Invictus pedig ezüstérmes lett, megelőzve egy orosz és egy cseh formációt.

A mezőnyben az érmes magyar formációkon kívül volt még két magyar csapat: a Ladies a 9., a High Five pedig a 10. helyet szerezte meg – tudósít a Magyar TáncSport Szakszövetség hivatalos honlapja. A Szupergirls az első olyan magyar formáció, amely megvédte az Európa-bajnoki címét.

Női Nagyformációs Európa-bajnokság:

1. The Szupergirls (Magyarország)

2. Sol Invictus (Magyarország)

3. Charm (Oroszország)

4. Louis XIV (Csehország)

5. Lady (Oroszország)

6. Falcon girls (Csehország)

7. Furious (Horvátország)

9. Ladies (Magyarország)

10. High Five (Magyarország)

0 Tovább

24 órás ultrafutó Eb: Két 5. helyezés Temesváron

A nők és a férfiak is Eb-pontszerző helyen végeztek a 24 órás ultrafutó kontinensbajnokságon. A Temesváron megrendezett Európa-bajnokságon a férfiaknál a franciák, a nőknél a lengyelek szerezték meg az aranyérmet.

 

A Mihalik Norbert, Csécsei Zoltán, Büki Tivadar, Halama Levente, Bene Ármin, Rudolf Tamás összeállítású férfi válogatott 689 kilométerig jutott, ezzel ötödik lett, akárcsak a Makai Viktória, Kisháziné Zombory Erika, Vágó Boglárka, Maráz Zsuzsanna összeállítású csapat, amely 605 kilométeres eredményt ért el. A csapat eredményébe az adott válogatott legjobb három egyéni eredménye számít bele.

„Nagyon kemény volt ez az Európa-bajnokság. Nem segítette a futókat a rekkenő nyári kánikula, meg a pálya sem volt teljesen sík. Sok nagy nevet megtréfált ez az Eb. Összességében jónak mondható a férfiaknál és a nőknél is az ötödik hely” – értékelte az Európa-bajnokságot Bárdos Barnabás, a temesvári kontinensbajnokságon részt vett magyar csapat vezetője.

A sportvezető kiemelte, ha az ultrafutásban létezne papírforma, akkor akár dobogón is végezhettek volna a magyarok.

„Korábban úgy fogalmaztam meg, hogy a temesvári kontinensbajnokságon lehetnek pontszerző reményeink, ezt a csapat teljesítette. Az megfigyelhető, hogy a magyar ultrafutók az utóbbi években sokat fejlődtek, ezt bizonyítja – többek között – a mostani eredményünk és a tavalyi írországi 24 órás világbajnokságon megszerzett negyedik helyezés is, amely a férfi csapat nevéhez fűződik” – tette hozzá Bárdos Barnabás.

0 Tovább

Teke-világbajnokság: Méhész Anita újabb érme Kolozsváron!

Méhész Anita a sprintben megszerzett bronzérme mellé egy ezüstérmet is begyűjtött a kolozsvári teke-világbajnokságon. A többszörös magyar világbajnok ezúttal a klasszikus, 120 gurításos számban állt a dobogóra. Méhész így a legeredményesebb magyarként zárta – a felnőttek között – a vb-t.

A Romániában légióskodó klasszis fantasztikus versenyzéssel jutott a fináléba, pedig nagynevű ellenfelekkel került össze. Az elődöntőben például a horvát Maricic Ines-szel találta szembe magát, aki a szám világcsúcstartója és címvédőjeként érkezett a világbajnokságra. A sikeres elődöntő után aztán végül a fináléban a német Sina Beissertől 3-1-re kikapott Méhész Anita, így ezüstérmesként zárt.

„Ebben a számban még nem volt érmem, úgyhogy elégedett vagyok. Ráadásul két éremmel zártam ezt a vb-t, amely sokat kivett belőlem. A végére nagyon elfáradtam” – összegzett az eredményhirdetés után Méhész Anita.

A magyar küldöttség – az U23-as sikereket is beleszámolva – egy aranyéremmel, egy ezüsttel, és négy bronzéremmel zárta a kolozsvári világbajnokságot.

0 Tovább

Szkander Európa-bajnokság – Bulgáriában állnak asztalhoz a kontinens legjobbjai

Szófiába mentek a szkanderosok. Május 26. és június 3. között ugyanis a bolgár főváros ad otthont a sportág Európa-bajnokságának. A magyar szakvezetés több éremre számít a kontinenstornán.

Csabai Attila, a hazai szövetség elnöke szerint ezen az Európa-bajnokságon a magyar szkander-válogatott új arcát mutatja majd, hiszen több kategóriában generációváltás történt.

„Természetesen egy sportember mindig győzni megy egy világversenyre, de nem szabad arról megfeledkeznünk, hogy a válogatott átalakult. Vannak olyan versenyzőink, akik tavaly még utánpótlás korosztályban és felnőttben is versenyeztek, idén pedig már csak a felnőttek mezőnyében láthatjuk őket. Ezek a váltások remélhetőleg nem nagyon fognak meglátszani az érmek számában, és ha mindenki a legjobb teljesítményét nyújtja, akkor ismét eredményes lesz a csapat” – nyilatkozta a kiutazás előtt Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke.

A sportágban az utóbbi években a magyarok egyre sikeresebbek. A tavalyi Európa-bajnokságon, amelyet a lengyelországi Katowicében rendeztek meg, a nemzeti csapat az összes kategóriát tekintve, a három arany mellett három ezüstéremmel és kilenc bronzéremmel zárt.

 

A szófiai Európa-bajnokságon induló magyar válogatott névsora:

junior lány (16-18)

Kulcs Dzsenifer (-45 kg) - jobb, bal

Verbóczki Luca (-60 kg) - jobb, bal

junior fiú (16-18)

Farkas István (-80 kg) - bal

ifjúsági lány (19-21)

Kulcs Vivien (-55 kg) - jobb, bal

ifjúsági fiú (19-21)

Tanka Róbert (-65 kg) - jobb, bal

senior női (22-39)

Barzsó Henrietta (-60 kg) - jobb, bal

Kőváriné Ivánfi Brigitta (-70 kg) - jobb, bal

senior férfi (22-39)

Kollár Csaba (-65 kg) - jobb, bal

Barzsó Alex (-70 kg) - jobb, bal

Fábián Zsolt (-75 kg) - jobb, bal

Kovács Péter (-85 kg) - jobb, bal

Zoboki Nándor (-90 kg) - jobb, bal

Károlyi András (-100 kg) - jobb, bal

Baumann Ádám (-110 kg) - jobb, bal

Master női (40-49)

Kőváriné Ivánfi Brigitta (-70 kg) - jobb, bal

Master férfi (40-49)

Helyes Csaba (-70 kg) - jobb, bal

Kőrösi Tibor (-70 kg) - jobb, bal

Dobrocsi János (-80 kg) - bal

Vályi Nagy Imre               (-80 kg) - jobb, bal

Kelemen László                (-90 kg)                - jobb, bal

Kovács Attila (-90 kg) - jobb, bal

Bóna András (-100 kg) - jobb, bal

Szánti Imre (-100 kg) - jobb, bal

Grand Master férfi (50-59)

Simon Tibor (-75 kg) - jobb, bal

Farkas István (-90 kg) - jobb, bal

Simon Ferenc (-100 kg) - jobb

Para kategóriák:

Budai Miklós – látássérült - (-70 kg) jobb, bal

Farkas István - mozgáskorlátozott ifjúsági - (55+ kg) bal

Fenyvesi József - hallássérült - (-70 kg) bal

Hollandi Pál - mozgáskorlátozott ülő - (75+ kg) jobb, bal

Rojkó Zoltán - mozgáskorlátozott álló - (-90 kg) jobb, bal

Romzsa Gyula - hallássérült - (-90 kg) jobb, bal

Simon Dániel - mozgáskorlátozott ifjúsági – (55+ kg) jobb, bal

Szűcs Tibor - mozgáskorlátozott álló - (-80 kg) jobb, bal

0 Tovább

Tekesport – Méhész Anita világbajnoki bronzérmes!

Magyar világbajnoki bronzérem Kolozsváron! Méhész Anita harmadik helyen végzett a tekézők világbajnokságán. A többszörös magyar világbajnok ezúttal női sprintben állhatott a dobogó harmadik fokára.

 

A Romániában légióskodó Méhész elmondta, bízott egy fényesebb érem megszerzésében, de összességében nem csalódott a harmadik helyezés miatt.

„Szépen meneteltem egészen az elődöntőig, ahol végül a világbajnokságot is megnyerő Ines Maricic volt az ellenfelem, és kikaptam. Jól ismertem a kolozsvári pályát, mivel az Electro Mures Romgaz játékosa vagyok, és az egyéni csúcsomat is itt dobtam, de a vb előtt felújították, és a bábukat is kicserélték. Összességében örülök a vb-bronznak” – fogalmazott Méhész Anita.

A tekézőknél a sprint számban gyors, pörgős meccseket játszanak, általában szoros végeredményekkel. Szakértők szerint az egyik legjobban eladható versenykategóriája a sportágnak.

0 Tovább

Szumó – Folytatódik a Világjátékok-kvalifikáció

Brandenburgban folytatódik a szumósok Világjátékok-kvalifikációja. A május 26-án és 27-én megrendezendő németországi Európa-kupán nyolc magyar indul – tudtuk meg Ancsin Lászlótól, a Magyar Szumó Szövetség elnökétől.

 

A sportágban a világversenyeken kívül, külön Világjátékok-kvalifikációs viadalokat is rendeznek, az itt szerzett pontokat a kvalifikációs időszak lezárultával összesítik, és akkor derül ki, hogy kik indulhatnak a 2021-es birminghami játékokon.

Németországban Forgó Fruzsina (65 kg), Sipos Boglárka (55 kg), Kerstner Róbert (+ 115 kg), Szilágyi Erik (92 kg), Pap Arnold (+ 115 kg), Délczeg József (85 kg), Molnár Tamás (+100 kg) és Buzás Patrik (70 kg) képviseli a magyar színeket.

A magyar szumó-válogatott legutóbb a plovdivi Európa-bajnokságon vett részt, ahol – az U21-es és az U23-as korosztályt is beleszámolva – két arannyal, egy ezüsttel és hét bronzéremmel zárta a kontinenstornát.

0 Tovább

Csak a világbajnokok tudták megállítani a magyar lábtoll-labdázókat, értékes második és negyedik hely a French Openről

Nagy sikert értek el magyar lábtoll-labdázók az eabubonne-i French Openen. A világbajnokokkal is felálló Vietnam mögött az újszászi csapat második lett, a nagykanizsai Zemplén SE a negyedik helyet szerezte meg.

 

A Párizs melletti Eaubonne-ban erős mezőny gyűlt össze a 10. French Openen, az állandó résztvevő európai klubok mellett a sportágat uraló Ázsiából is jó csapatok érkeztek. A tenisz Davis-kupához hasonló rendszerű versenyen három számban (csapat, páros, egyéni) kellett megmérkőzni egy párharcban, ami három győzelemig tartott. Ha az első három meccs nem döntött, akkor egy újabb páros és egyéni jött.

Az Újszászi VVSE férfi csapata (Becskereki Sándor, Herczeg Gábor, Kézér Zsolt, Tóth Gábor) az első nap hibátlan volt a csoportmérkőzéseken, az újszászi női csapat (Dobozi Boglárka, Győrfi Barbara, Szaszkó Dorka, Vachal Krisztina) valamint a Nagykanizsa ZSE (Farkas Balázs, Horváth Gergő, Lukács Benedek, Lukács Márton, Takács Endre) másodikként ment tovább a csoportjából. A második nap sem hibázott az újszászi férfi csapat, négy meccset nyert, többek között a címvédő Flying Feet Haspét is 3-0-ra verte, és ezzel bejutott a legjobb négy közé. A másik ágon Nagykanizsa is magabiztosan haladt, Hongkong 1-gyel nagy meccset játszott a négy közé jutásért, 3-1-es győzelemmel érték el az elődöntőt Takácsék.

Ezután biztossá vált, hogy lesz magyar döntős, mert Újszász és Nagykanizsa egymással küzdhetett a fináléért, míg a másik ágon Vietnam és Hong Kong 2 játszott. A magyar elődöntőt Újszász nyerte 3-0-ra, de csapatban nagyon ’szorosat’ játszott Nagykanizsával.

A döntő aztán jól kezdődött Újszásznak, Herczeg Gábor megnyerte az egyéni meccsét, de ezután érvényesült a papírforma, a világbajnokokat is soraiban tudó Vietnam 3-1-re győzött. A harmadik helyért óriásit csatázott Nagykanizsa, mind az öt meccsre szükség volt, 3-2-re Hongkong nyert.

A 28-as, vegyes mezőnyben az újszászi női csapat az értékes tizedik helyet szerezte meg, ezzel a legjobb női csapat lett.

0 Tovább

Szabó Ágnes ismét világbajnok fekvenyomásban

A finnországi Vantaa városában megrendezett fekvenyomó vb-n – a tavalyi Világjátékokat is megjárt – Szabó Ágnes világbajnoki címet nyert, Nyers Mónika és Palágyi Zsanett pedig bronzérmes lett. A vb-n a legrangosabb, nyílt kategória mellett az utánpótlás és a masters korosztályokban is rendeztek versenyeket. A 38 ország 570 sportolóját felvonultató eseményen a 17 fős magyar válogatott összesen 11 érmet szerzett.

 

Zavaró körülmények ellenére lett a 84 kilogramm feletti nők mezőnyében Szabó Ágnes ismét világbajnok. A versenyen ugyanis a magyar versenyző felszerelése nem volt teljesen rendben, és csak a külföldi sporttársaktól kapott segítség után tudta megkezdeni a versenyt. Szabó Ágnes – aki egy héttel korábban védte meg Európa-bajnoki címét – azonban így is könnyedén teljesítette a 140 kg-os kezdőfogást, majd 145-tel bebiztosította az aranyérmet és végül 147,5 kg-mal új Európa-csúcsot ért el.

 

Az 52 kg-os felnőtt nők mezőnyében Nyers Mónika nyakába bronzérmet akasztottak, és szintén harmadik lett a 63 kg-ban Palágyi Zsanett.

 

A junioroknál Véró Alex a dobogó legfelső fokára állhatott fel, akárcsak az ifjúságiak között Balog Nátán. Utóbbiaknál Szabó Lili és Paranai Laura a második helyet szerezte meg. A masters kategóriában Cserna János és Eisensehr Evelin arany-, Schauer Kornél és Petróczky Magdolna ezüstérmet nyert.

 

Az öt arany-, négy ezüst- és két bronzérem kiemelkedő szereplésnek számít. A fekvenyomók így még nagyobb várakozással tekintenek az augusztusi franciaországi Eb-re, ahol abban bíznak, hogy az európai mezőnyben még több sikert érnek el.

0 Tovább

Tekesport – Világbajnoki arany az U23-as korosztályban

Egy aranyérmet és három bronzérmet szereztek a magyarok a Kolozsváron megrendezett U23-as teke-világbajnokságon.

 

Magyar aranyérem az U23-as teke-világbajnokságon! A hazai szövetség tájékoztatása szerint Farkas Ádám egyéniben világbajnok lett a Kolozsváron megrendezett világbajnokságon. A fiatal magyar tehetség a vb-arany mellett egy egyéni összetett dobogós helyezéssel is büszkélkedhet, ebben a kategóriában Farkas ugyanis bronzérmes lett. Ugyancsak Kolozsváron állt kétszer dobogóra Tóth Katalin. A magyar kiválóság egyéniben bronzérmes lett, majd Tóbiás Anettel párosban is a harmadik helyen zárt.

A magyar tekések rendre jól teljesítenek a világversenyeken. A mostani eredmények azt bizonyítják, hogy utánpótlás korosztályúak között is vannak olyan tehetségek, akik pár év múlva a magyar A-válogatottat erősítik majd. A Juhász Tibor szövetségi kapitány által irányított válogatott keret a négy érmen kívül számos értékes pontszerző helyet ért el a kolozsvári világbajnokságon.

0 Tovább

Sastin Marianna játszószőnyeg mellett edz

Sastin Marianna kisfia társaságában készül a budapesti birkózó-világbajnokságra. A Vasas kiválósága egy év után tért vissza a birkózószőnyegre, és mindössze három és fél hónappal fia, Olivér születése után magyar bajnoki címet szerzett a 62 kilósok között.

A világbajnok idei fő célja az, hogy minél jobban felkészüljön a világbajnokságra, az edzéseket pedig a kisfia is rendszeresen megnézi.

Sastin elmondta, Olivér könnyen alkalmazkodik, és úgy néz ki, hogy jól érzi magát a birkózószőnyegen.

„Úgy tűnik, hogy szereti a birkózócsarnokok hangulatát. Jó kisfiú, nem hasfájós és abszolút alkalmazkodó. A kis játszószőnyeget mindig lerakjuk a birkózószőnyegre, és olyankor mindenki foglalkozik vele egy kicsit, aki a teremben van” – mondta Sastin Marianna, aki hangsúlyozta: messze van még a csúcsformájától. Szeptember környékén lesznek nemzetközi versenyei, és akkor tud majd pontos képet kapni, hogy hol tart a felkészülésben.

A mindhárom szakág legjobbjait felvonultató birkózó-világbajnokságot október 20. és 28. között a Papp László Sportarénában rendezik meg.

https://budapestwrestling2018.com/

0 Tovább

Dobogóesélyesként érkezik a Hungaroringre a magyar pilóta

Újabb sikeres hétvégén van túl Keszthelyi Vivien, aki egyedüli magyarként, s egyben a világ legfiatalabb GT-kategóriás női autóversenyzőjeként ezúttal a németországi Lausitzringen gyarapította értékes pontjait két, a beállítási nehézségek miatt erőn felül megszerzett negyedik helyezésével.

A német Audi Sport tehetséggondozó akadémiáján immár harmadik éve pallérozódó magyar pilótára már tizennégy éves korában felfigyeltek a világ egyik legnagyobb konszernjéhez tartozó Audi szakemberei. Ezek után Vivien lépésről-lépésre jutott el a túraautózás csúcsának számító hátsókerék-meghajtású autók világába. Az újonnan indult Audi R8 LMS Cup futamain, melyeket a DTM-mel együtt rendeznek, továbbra is ellenőrzötten egyforma autókkal állnak rajthoz a pilóták, mely rendkívül fontos szempont a további fejlődés szempontjából. Jól indult a szezon Vivien számára, hisz a hockenheimi nyitóhétvégén mindkétszer a dobogón ünnepelhetett a magyar versenyző, aki miután mindössze 13 évesen, élete első nemzetközi mezőnyben futott versenyén dobogós helyezést ért el, 14 évesen a szintén egyforma autókat felvonultató Swift Cup Europe összetettjében harmadikként zárt. Mindössze 15 évesen TCR kategóriájú autóval versenyezve két magyar bajnoki címet szerzett, majd tavaly az Audi TT Cupban - szintén még elsőkerék-meghajtású autóval - a nemzetközi sorozatok történetének legfiatalabb magyar pontszerzője lett, ráadásul hétről hétre nagy nemzetközi rutinnal rendelkező riválisokkal küzdött és ismerkedett meg a híres európai versenypályákkal. Keszthelyi Vivien eddigi pályafutása jó példája a tudatosan, sportszakmai szempontok alapján meghozott döntéseknek. A nemzetközi szakemberek szerint ugyanis ahhoz, hogy a profi versenyzőként egy pilóta hosszú távon sikeres legyen, elengedhetetlen, hogy a tanulóéveket olyan nehéz sorozatokban töltse el, ahol az autók teljesítménye ellenőrzötten megegyezik, a versenyzők így fej-fej melletti csatákban válhatnak egyre jobbá, s köztük elsősorban a felkészültség és vezetéstechnikai tudás dönt.  E nehezített terepnek meg is lett az eredménye, hisz Vivient megdöbbentően fiatalon, mindössze 17 évesen kellően tapasztaltnak találták nemzetközi mentorai a sokak számára a maximumot, Vivien számára azonban csak tanulóéveket jelentő elsőkerék-meghajtású sorozatok elhagyására. Ennek fényében lépett tehát tovább a pilóta, aki a mostani GT, azaz nagy túraautókat felvonultató sorozatban már jóval nagyobb teljesítményű, hátsókerék-meghajtású autók küzdelmébe kóstolhat bele. Az itt szerzett tapasztalatok és tudás jelenthetik a következő lépcsőfokot hosszú távú ambiciózus céljai felé, melyekhez jó alapot jelent a pilóta gyári kötődése is. Fiatal kora ellenére minden szempontból érett gondolkodású sportolóval állunk szemben Vivien személyében, hisz a civil életben is példaértékűen kezeli népszerűségét. Szerepet vállal több nemzetközi szervezet, köztük a nők autósportban való érvényesüléséért küzdő Dare To Be Different, valamint az UNICEF munkájában is, ezen kívül a Mosoly Alapítvány fiatal sportnagyköveteként is ismerhetjük. Keszthelyi Viviennel június első hétvégéjén 2 év után először találkozhatnak hazai pályán a magyar rajongók, ugyanis az Audi R8 LMS Cup a DTM-mel együtt a Hungaroringre látogat. A magyar versenyző izgatottan készül a számára is különleges futamra, és csapata a tervek szerint számos különleges programmal várja majd a szurkolókat.

0 Tovább

Megvan, hogy mely kishajók indulnak a szegedi sárkányhajó-világbajnokságon

Eldőlt, hogy mely klubok legénységei indulhatnak a 10 személyes kishajós versenyben a nyáron, Szegeden megrendezendő világbajnokságon. Az utolsó válogatón, amelyet Budapesten rendeztek meg, a Premier Openben a Dunai Sárkányok Vác és Rába Sárkányhajó Club legénységeinek, a Senior „B” Vegyes, valamint a Senior „B” Open versenyosztályban pedig többek között a Dunai Sárkányok Vác és a Sugo Sárkányhajó Club csapatai kvalifikálták magukat a vb-re.

 

A Sugo Sárkányhajó Club határozott szerepléssel és remek időeredményekkel a Senior „B” vegyes válogató 2000 méterén, és a Senior „B” Open válogató 200 méteres távján is elsőként ért célba, míg a Senior „B” vegyes válogató 200-as kategóriában a második helyezést szerezték meg.

A vb-re való kijutás lehetősége a Dunai Sárkányok Vác legénységét is feltüzelte, ugyanis egy rendkívül szoros versenyen, néhány ezred másodperccel ugyan, de maguk mögé utasították a Körös Dragon SE legénységét és a Senior „B” vegyes válogató 200 méteres távján a legjobb időeredménnyel lapátolták be magukat a világbajnokságon induló csapatok mezőnyébe. A váciak lendülete kitartott a Premier Open válogató 200 méteres, a Premier Open 2000 méteres, és a Senior „B” Open 2000 méteres távjain is, ugyanis ebben a három versenyszámban is kiváló és összehangolt csapatmunkával végeztek az első helyeken.

A Premier Open válogató versenyosztályában a második helyezést a Rába Sárkányhajó Club legénysége szerezte meg, így nekik is szurkolhatunk a sárkányhajózás történetének legnagyobb világbajnokságán.

Az egyetemek 200 méteres és 2000 méteres válogató versenyén a legjobb teljesítményt a Széchenyi István Egyetem legénysége nyújtotta, így összességében az egyetemek válogató futamában az SZE mellett három egyetem legénysége (Pécsi Tudományegyetem, Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) teljesítette azokat a feltételeket, melyekkel megszerezték az indulási jogot.

A 11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokságot július 17. és 22. között rendezik meg Szegeden.

0 Tovább

Tíz arannyal zártuk a budapesti kick-box világkupát

Sikert hozott a 24. Magyar Kick-box Világkupa: a 38 ország 2600 versenyzőjét felvonultató megmérettetésen a hazai szövetség jelesre vizsgázott rendezésből, a felnőtt versenyzők pedig tíz aranyukkal ismét bizonyították, hogy a világ élvonalában van a magyar kick-box. A verseny hősének három első helyével Busa Andrea bizonyult.

 


A vasárnapi zárónapon a pointfighting szakágban a „királykategóriát”, a súlycsoport nélküli úgynevezett Grand Champion viadalt rendezték meg. A nőknél Nagy Henrietta révén magyar győzelem született, míg a férfiaknál a három Veres fivér közül Roland tudta magát beverekedni a döntőbe, és végül második lett.

Busa Andrea a Grand Championban "csak" a harmadik helyen végzett, a kick-light szabályrendszer 70 kilogrammos súlycsoportjában viszont már nem talált legyőzőre. Szintén aranyérmes lett a férfiaknál a 79 kg-os Bálint Zoltán és a 84 kilós Weisz Roland.

 Elégedetten értékelte a világkupát Galambos Péter, az MKBSZ elnöke:

 „Kijelenthetjük, hogy sikeres volt a verseny, mind az eredmények szempontjából, mind pedig a rendezést illetően. Nagyon fontos, hogy utóbbiról csupa jó visszajelzést kaptunk" – nyilatkozta a sportvezető. 

 Galambos Péter megjegyezte: külön öröm, hogy a magyarok ringben, tatamin és formagyakorlatban is a dobogó tetejére állhattak. A világkupa első két versenynapján ugyanis full-contactban Görbics Gábor lett első, pointfightingban Busa Andrea duplázott és Veres Roland is aranyérmet nyert, light-contactban a Halker-Király Team kétfős csapata győzött, Schersing András pedig zenés formagyakorlatban diadalmaskodott.

A világkupa éremtáblázatán Magyarország végzett az első helyen, megelőzve Ukrajnát és Olaszországot. 

24. Magyar Kick-box Világkupa, a felnőtt magyar érmesek:

Pointfighting:

Férfiak:
57 kg: 2. Veres Roland, 3. Cselovszki Patrik
63 kg: 1. Veres Roland
74 kg: 3. Korpádi Tamás
+94 kg: 2. Balassa Tibor, 3. Koknya Péter
Grand Champion: 2. Veres Roland
Nők:
50 kg: 3. Török Szonja
60 kg: 1. Busa Andrea, 2. Laurincz Boglárka
65 kg: 1. Busa Andrea
70 kg: 3. Nagy Henrietta
+70 kg: 3. Nagy Henrietta
Grand Champion: 1. Nagy Henrietta, 3. Busa Andrea
Vegyes csapat: 3. Halker-Király Team

Light-contact:
Férfiak:
57 kg: 3. Didenko Alexander
69 kg: 2. Masimov Tural
74 kg: 2. Zsarkó Dániel Péter, 3. Kajtár Bence
84 kg: 3. Simon Mihály és Jánosi Máté
+94 kg: 3. Sallai Bence és Vida Ádám
Csapat:
74 kg: 2. Halker-Király Team, 3. Esztergomi KBSE
+74 kg: 1. Halker-Király Team, 3. Esztergomi KBSE
Nők:
50 kg: 3. Horváth Luca és Bécsi Nikolett
55 kg: 3. Bécsi Nikolett
60 kg: 2. Nagy Rita, 3. Miklós Alexandra
70 kg: 3. Scheirich Réka

Kick-light:
Férfiak:
57 kg: 3. Didenko Alexander
63 kg: 2. Hammer Martin, 3. Fésű Lajos és Magyar Szabolcs
69 kg: 3. Masimov Tural és Debre Bence
74 kg: 3. Bárdosi Sándor és O’Hare Iain
79 kg: 1. Bálint Zoltán
84 kg: 1. Weisz Roland, 2. Simon Mihály, 3. Vörös Ádám és Kis Balázs
89 kg: 3. Vígváry Viktor
94 kg: 3. Balassa Tibor
+94 kg: 2. Vida Ádám
Nők:
50 kg: 3. Horváth Luca
55 kg: 3. Tamás Boglárka
60 kg: 2. Nagy Rita
65 kg: 2. Takács Viktória, 3. Scheirich Réka
70 kg: 1. Busa Andrea, 2. Boros Petra, 3. Csongrádi Tímea és Scheirich Réka
+70 kg: 2. Osváth Dóra, 3. Gyöngyösi Ivett

Full-contact:
Férfiak:
67 kg: 1. Görbics Gábor
+91 kg: 2. Vida Balázs
Nők:
52 kg: 2. Busa Gabriella
56 kg: 3. Bordás Annamária

Low-kick:
Nők:
56 kg: 2. Rákóczi Renáta
65 kg: 3. Belik Tímea


K1:
Férfiak:        
63.5 kg: 2. Habash Antoine
Nők:
60 kg: 2. Lehota Krisztina

Zenés formagyakorlat:
Hard style weapon:
Férfiak:
1. Schersing András, 2. Nagy Bálint Attila
Nők:
3. Gergely Enikő

0 Tovább

Öt arany eddig a kick-box világkupán

Busa Andrea duplázott, mellette Veres Roland, Görbics Gábor és Schersing András is aranyérmes lett a Budapesten zajló kick-box világkupa második versenynapján. A BOK Sportcsarnokban szombaton a súlycsoportos pointfighting küzdelmekre és néhány kiemelt ringes döntőre került sor.

 



Magyarországon a kick-box a legnépszerűbb sportok között van, megelőzve sok olimpiai sportágat – jelentette ki a világkupa ünnepélyes megnyitóján Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja. "Az olyan sportágaknak, mint a karate és a kick-box nagyon fontos nevelő szerepük van" – tette hozzá a volt köztársasági elnök.

Az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága részéről Sárfalvi Péter azt hangsúlyozta, hogy a világkupa hatalmas lehetőség Budapest és Magyarország számára, hogy bebizonyítsuk: hazánk kiváló házigazdája és rendezője tud lenni egy ilyen nagy versenynek. Óriási számnak nevezte, hogy öt kontinens 38 országának 2600 versenyzője vesz részt a 24. Magyar Kick-box Világkupán. "Ha végignézzük a korábbi eredményeket, joggal reménykedhetünk benne, hogy sikeresek lesznek a magyar kick-boxosok" – jegyezte meg az államtitkár-helyettes.

Sárfalvi Péter szavait először Görbics Gábor váltotta valóra, ő volt a szombati kiemelt döntők magyar hőse a ringben. A full-contact szakág 67 kg-os magyar versenyzője szinte végig hátrányban volt lengyel riválisával szemben, mígnem az utolsó másodpercekben elképesztő hajrával megfordította az állást és összességében 2-1-es pontozással győzött.

A tatamikon a felnőtt magyar versenyzők közül Busa Andrea bizonyult legyőzhetetlennek, aki két súlycsoportban is aranyérmet nyert. Majdnem sikerült ugyanez Veres Rolandnak is: a tavalyi budapesti világbajnokságon négy aranyérmet nyert 19 éves versenyző a 63 kg-ban első lett, az 57 kg-os súlycsoport döntőjében azonban ezúttal rendkívül szoros küzdelemben kikapott orosz ellenfelétől.

 

Született egy aranyérem a zenés formagyakorlatok során is, ahol Schersing András végzett az élen.

 

A világkupa vasárnapi zárónapján befejeződnek a küzdelmek a ringekben, a tatamikon pedig a light-contact és a kick-light versenyszámokat bonyolítják le, míg a pointfighting szakágban a súlycsoport nélküli "királykategóriát", a Grand Champion versenyszámot rendezik meg.

24. Magyar Kick-box Világkupa, a felnőtt magyar érmesek:

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: 2. Veres Roland, 3. Cselovszki Patrik
63 kg: 1. Veres Roland
74 kg: 3. Korpádi Tamás
+94 kg: 2. Balassa Tibor, 3. Koknya Péter
Nők:
50 kg: 3. Török Szonja
60 kg: 1. Busa Andrea, 2. Laurincz Boglárka
65 kg: 1. Busa Andrea
70 kg: 3. Nagy Henrietta
+70 kg: 3. Nagy Henrietta
Csapat:
3. Halker-Király Team

Light-contact:
Csapat:
74 kg: 2. Halker-Király Team, 3. Esztergomi KBSE
+74 kg: 1. Halker-Király Team, 3. Esztergomi KBSE

Full-contact:
Férfiak:
67 kg: 1. Görbics Gábor
Nők:
52 kg: 2. Busa Gabriella

Low-kick:
Nők:
56 kg: 2. Rákóczi Renáta

K1:
Férfiak:        
63.5 kg: 2. Habash Antoine
Nők:
60 kg: 2. Lehota Krisztina

Zenés formagyakorlat:
Hard style weapon:
Férfiak:
1. Schersing András, 2. Nagy Bálint Attila
Nők:
3. Gergely Enikő

0 Tovább

24. Magyar Kick-box Világkupa – Magyar bronzérem csapatban

Éremszerzés az első napon! A 24. Magyar Kick-box Világkupa nyitányán dobogóra álltak a csepeliek. A Halker-Király Team kick-boxosai ugyanis harmadikok lettek a felnőtt pointfighting csapatversenyen.

 

A budapesti BOK-csarnokban zajló Világkupa az esztendő legnagyobb létszámú és legrangosabb VK-ja. A világversenyen a hazai szakvezetés hasonlóan jó eredményeket vár, mint a fantasztikus sikerű novemberi világbajnokságon. A Nagy Henrietta, Busa Andrea, Veres Richárd, Veres Roland, Veres Alex és Rohonczi Jenő alkotta csapat az elődöntőben kikapott az olaszoktól, így a harmadik helyen zárt. A fináléban aztán a németek legyőzték az olaszokat.

Galambos Péter, a Magyar Kick-Box Szakszövetség elnöke elmondta, minden a tervek szerint zajlott, és zajlik a szervezés terén. „Azt érzékeljük, hogy a kick-boxos társadalom szeret Budapestre jönni. Igaz, szervezőként igyekszünk minden egyes apró részletre figyelni. Bízom benne, hogy nem okozunk ezúttal sem csalódást” – mondta Galambos Péter.

A verseny egyik különlegessége, hogy a női egyenjogúság jegyében a WAKO kick-box világszervezet fennállása óta most először egyenlő lesz a férfiak és a nők díjazása.

A budapesti VK-n harmincnyolc országból mintegy 2600 versenyző vesz részt.

0 Tovább

Összefogás az egyetemi sport fejlesztéséért

Május 18-án együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke a felsőoktatási sport fejlesztése és az egyetemi egészségfejlesztés népszerűsítése érdekében a V4-es egyetemek Rektori Konferencia ülésén a Corvinus Egyetemen. 

 

A Magyar Rektori Konferencia 30. jubileumi ülésén, melynek a Budapesti Corvinus Egyetem adott otthont, Prof. Dr. Bódis József az MRK elnöke és Prof. Dr. Kiss Ádám a 111 éves MEFS elnöke együttműködési megállapodást írt alá, mely dokumentum tartalmazza az egyetemi sporttal kapcsolatos stratégiai és szakmai program legfontosabb kiindulási pontjait és alapköveit. 

Mind az MRK, mind a MEFS egyaránt magukénak érzik a sport, a minőségi testnevelés és a rendszeres testmozgás ügyének fontosságát, melyet legmagasabb szinten az ENSZ, az UNESCO és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) számos határozatában, útmutatójában és ajánlásában hangsúlyoz. A tudományosan alátámasztott javaslataik megjelennek mind a hazai jogszabályokban, a fontos hazai stratégiai dokumentumban is, valamint az Olimpiai Kartában és a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) küldetésnyilatkozatában is. Mindkét fél továbbra is együttműködik a hazai felsőoktatási intézményekkel és sportszövetségekkel egyeztetett Hajós Alfréd Tervben megfogalmazott célok megvalósítás érdekében, a felsőoktatási sport fejlesztésében és támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely elősegíti az egyetemi-főiskolai sport fejlődését, az egészségfejlesztést, a hallgatói fizikai aktivitás növelését. A Felek célként tűzik ki, hogy 2020-ig legalább a felsőoktatási hallgatók 50%-a mozogjon életvitelszerűen a WHO által előírt minimális mértékben, azaz hetente legalább 150 percet. 

A Nemzeti Felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 11. §-ában kötelező egyetemi alapfeladatok között írja elő a hallgatók sporttevékenységének és — az egészségfejlesztést is beleértve — rendszeres testmozgásának biztosítását és megszervezését. Az állami ösztöndíjas hallgatók számára a törvény 81. §-a a sport- és szabadidős létesítmények ingyenes használatába adását írja elő. A jelen megállapodás az MRK és a MEFS azon közös törekvését tükrözi, hogy a jogszabályi előírások, és egyben az universitas évszázados eszmeisége érvényesülhessen a mindennapos gyakorlatban. 

Az együttműködési megállapodás kitért arra, hogy az egyetemi versenysport szerves és fontos része a hazai sportéletnek, az Universiadén, az egyetemi világbajnokságokon, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokságokon (MEFOB-okon) való minél szélesebb körű és eredményesebb részvétel növeli a hallgatói sport elismertségét. Ehhez hozzájárul a felsőoktatásban tanuló olimpikonok, világszínvonalú versenysportolók mentorrendszere is, amelynek támogatását és minél hathatósabb működését fontosnak tartják. 

A Felek fontosnak tartják a felsőoktatási sportinfrastruktúra fejlesztését és támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely ennek bővítésére, korszerűsítésére törekszik, tekintettel arra, hogy jelenleg átlagosan 30-40%-os az infrastruktúra ellátottság a felsőoktatásban, különösen alacsony ez Budapesten. 

A megállapodás egyik fontos pontja, hogy mindkét fél az UNESCO által szeptember 20-ára kijelölt Egyetemi Sport Nemzetközi Napja (International Day of University Sports (IDUS)) magyarországi meghonosítása érdekében támogatja a hazai felsőoktatási intézményekben szervezendő intézményi sportnapok megtartását és ösztönzik tagjaikat arra, hogy a rektorok biztosítsák hallgatóiknak a részvétel lehetőségét. Az IDUS-t idén immár harmadik alkalommal rendezik meg országszerte az egyetemek a MEFS koordinálásával, melyre idén a budapesti központi helyszínre több tízezer hallgatót várnak sportolni és szórakozni. 

Az MRK 30. Jubileumi ülésén közel 170 rektor és kancellár vett részt, köztük lengyel, cseh, szlovén egyetemek rektorai, és tartottak előadásokat a felsőoktatás sajátosságairól országuk viszonylatában.

0 Tovább

Három magyar Eb-arany dinamikus lövészsportban

Kiemelkedően szerepelt a hatfős magyar dinamikus lövészsport csapat a hollandiai Winterswijk városában megrendezett Steel Challenge Európa-bajnokságon. Válogatottjaink összességében három arany-, három ezüst- és két bronzérmet szereztek.

 

 

A verseny legjobb ideje is magyar lövész nevéhez fűződik: az 55,07 másodpercet az egyéniben két aranyérmet nyert László Endre érte el.

 

A Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség – amely május eleje óta a Nemzeti Versenysport Szövetség tagszervezete – immár nyolc éve rendez versenyeket, sőt, már Eb-nek is volt házigazdája. Sportolóink folyamatosan képviselik hazánkat a világ- és Európa-bajnokságokon.

 

Itt a versenyeken kettős kihívás elé állítják a lövészeket: nem elég pontosan lőni, szükség van a gyorsaságra is. Az győz, aki a leggyorsabban eltalálja a felállított célok mindegyikét. Az úgynevezett steel challenge viadalokon változó méretű és különböző távolságra elhelyezett fém célokra történik a lövészet.

 

Európa-bajnokság, a magyar eredmények:

 

Kis kaliberű pisztoly nyílt irányzék:

1. László Endre, 2. Kiss József, 3. Tanács Gábor, 24. Csabai Bernadett

 

Kis kaliberű pisztoly open: 

1. László Endre, …7. Kiss József, 11. Tanács Gábor

 

Nagy kaliberű pisztoly nyílt irányzék: 

2. Tanács Gábor, 4. Kiss József, 5. Miglécz Gyula, 12. Szarvas Péter

 

Lady összesített: 

3. Csabai Bernadett

 

Nagy kaliberű pisztoly open:

13. Miglécz Gyula, 29. Szarvas Péter

 

Nagy kaliberű pisztoly csapat:

1. Magyarország (Tanács Gábor, Kiss József, Miglécz Gyula)

 

Kis kaliberű pisztoly csapat:

2. Magyarország (László Endre, Kiss József, Tanács Gábor)

0 Tovább

A szövetségi kapitány szerint Nagy Mihály éremért küzdhet a vb-n is

Nagy Mihály egy Európa-bajnoki bronzéremmel jelezte: jó úton halad a világbajnokságra való felkészülésben. A 79 kilogrammos szabadfogású birkózó az oroszországi Eb-n szerezte meg első érmét a felnőttek között, ha csak a világversenyeket vesszük alapul.

„Természetesen mindig úgy megy neki egy élsportoló egy világversenynek, hogy a lehető legjobbat kihozza majd magából, de számomra még mindig hihetetlen, hogy dobogóra álltam. Hívő keresztényként imádkoztam az Eb előtt, és örülök annak, hogy Isten megsegített” – mondta Nagy, aki vb-válogatók közül már kettőt megnyert, így biztosította a helyét a hazai rendezésű világbajnokságon induló csapatban, de a kvalifikációs versenyek nem voltak érzelemmentesek számára…

„A sors úgy hozta, hogy a testvéremmel, Nagy Péterrel döntőztem minkét válogatón, és mindkétszer én győztem. A testvéremmel egyébként jó a kapcsolatom. Együtt kezdtünk birkózni. Az elején mindkét fogásnemben versenyeztem, majd végül maradt a szabadfogás.” – nyilatkozta Nagy Mihály.

A két testvér közül Péter a fiatalabb, aki az U23-as mezőnyben birkózik idén.

A szabadfogású birkózók szövetségi kapitánya érmet várt Nagy Mihálytól az Eb-n. „Egyre jobb formában van, és úgy néz ki, hogy megtaláltuk a súlyát is, korábban nagyobb súlycsoportban volt. Reméltem, hogy a dobogón végez a kontinensbajnokságon, és bízom benne, hogy a hazai rendezésű világbajnokságon is éremért küzdhet majd” – mondta Gulyás István, a szabadfogásúak szövetségi kapitánya.

A mindhárom szakág legjobbjait felvonultató birkózó-világbajnokságot október 20. és 28. között a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg.

Szombaton Kecskeméten rendezik meg a szabadfogású és női országos bajnokságot. Ott lesz a válogatott keret zöme, a friss kaszpijszki Eb-bronzérmes Nagy Mihály ezúttal a 79 helyett a 86 kilóba nevezett, így nem testvérével, Nagy Péterrel, hanem vélhetőleg a vb- és kétszeres Eb-3. Veréb Istvánnal kell majd megküzdenie az elsőségért.

0 Tovább

Az év egyik legrangosabb kick-box versenye lesz Budapesten a hétvégén

Az év egyik legrangosabb kick-box világversenyét rendezik péntektől vasárnapig Budapesten. A 24. Magyar Kick-box Világkupán hazai részről a tavaly őszi budapesti vb diadalainak a megismétlése a cél. A szövetség emellett a „tömegesítést” tűzte ki feladatul maga elé: hogy a sportágat űzők létszáma elérje a 10 ezer főt. A legújabb sportdiplomáciai siker, hogy Magyarország elnyerte a 2019-es utánpótlás Eb megrendezését.

 

A BOK Sportcsarnokbeli verseny az esztendő legnagyobb létszámú és legrangosabb világkupája lesz, ráadásul mivel idén a felnőtteknek „csak” Európa-bajnokságot rendeznek, így gyakorlatilag az év legjelentősebb megmérettetése is egyben. A világkupán a szakvezetés hasonlóan jó eredményeket vár, mint a fantasztikus sikerű novemberi világbajnokságon.

 

„Nem lesz könnyű, mert ugyanúgy itt lesz a világelit, csak még nehezebb lesz nyerni, mert kategóriánként nemcsak egy versenyző indulhat egy országból, így az erős kick-box nemzetekből több klasszissal is szembekerülhetnek a mieink.” – mondta Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke.

 

Az elmúlt időszak felkészülési viadalai azt bizonyítják, hogy a válogatottjaink jó formában vannak. A tavalyi vb legeredményesebb kick-boxosa, Veres Roland például mind a nyolc idei versenyén megnyerte a királykategóriának számító Grand Champion versenyszámot!

 

A világkupán pénteken mindhárom ringes szabályrendszerben – full-contact, low-kick és K1 – elkezdődnek a három napon át tartó küzdelmek, a tatamikon pedig a csapatversenyek mellett a kezdőbbek és a veteránok kapnak lehetőséget. Szombaton bekapcsolódnak a pointfighting szakág legjobbjai és a zenés formagyakorlat versenyzői is. A vasárnapi zárónapon pedig már tatamira lépnek a light-contact és a kick-light indulói is.

 

A verseny egyik különlegessége, hogy a női egyenjogúság jegyében a WAKO kick-box világszervezet fennállása óta most először egyenlő lesz a férfiak és a nők díjazása.

 

10 ezer főre duzzasztanák a létszámot

 

A „tömegesítés” lett az egyik kulcsszó az elmúlt időszakban az MKBSZ háza táján. A szövetség ugyanis a már meglévő komoly tömegbázisát 10 ezer fősre szeretné bővíteni a következő években – vázolta Király István alelnök, aki egyben az európai szervezet első alelnöke.

 

„A sok-sok éve tartó kiemelkedően eredményes versenysport státusz megőrzése mellett a népszerűsítés, valamint az egészen kis kortól kiépített tömegesítés az egyik legfontosabb célunk.” – jelentette ki Király István.

 

Európa-bajnokságot rendezhetünk jövőre

 

Újabb sportdiplomáciai sikerrel büszkélkedhet a Magyar Kick-box Szakszövetség: hazánk nyerte el a 2019-es utánpótlás Európa-bajnokság rendezési jogát. A fiatalok kontinensviadalának is főpróbájául szolgál a Világkupa, ahol az érintett korosztályokban is lesznek küzdelmek.

 

Az utánpótlás Eb rendezés szempontjából még a 2017-es világbajnokságnál is nagyobb kihívás, hiszen a három korosztály – kadet1 (10-12 évesek), kadet2 (13-15), illetve junior (16-18) – minden kategóriájában országonként két versenyző indulhat, így a különböző szakágakban összességében többezer fős gigamezőny várható.

 

A 2019-es utánpótlás Eb-t Győrben rendezik jövő augusztus végén.

0 Tovább

A DTM-legenda is elismerte Keszthelyi Vivien teljesítményét

Hatalmas megtiszteltetés érte Hockenheimben bő egy hete Keszthelyi Vivient, ugyanis a német túraautó-bajnokság, azaz a DTM egyik legendás alakja, Ellen Lohr személyesen gratulált neki azt követően, hogy az Audi R8 LMS Cup nyitóhétvégéjének mindkét futamán a harmadik helyen ért célba.

“Mindkétszer, miután begurultunk a díjátadóra, odajött hozzám, elismerően beszélt a teljesítményemről, és sok sikert kívánt a jövőre nézve. Ez több szempontból is fantasztikus érzés számomra, hiszen ő egy igazi példakép, ráadásul úgymond az egyik nagy riválishoz, a Mercedes-családhoz tartozik, mégis teljes szívből gratulált nekem” – elevenítette fel a közelmúlt eseményeit a 17 éves magyar pilóta, aki a világ legfiatalabb női versenyzőjeként élete első GT-kategóriás futamait követően állhatott dobogóra. Az 53 éves Ellen Lohr mindmáig az egyetlen női pilóta, aki futamot tudott nyerni a DTM-ben, 1992. május 24-én Hockenheimben diadalmaskodott.

A magyar versenyző teljesítményét a német autógyár is elismerte, Chris Reinke, az Audi Sport vezetője mindkét futam előtt a rajtrácson látta el tanácsaival Keszthelyi Vivient, aki nemzetközi mezőnyben ért el kiváló teljesítményt.

A mezőny a hétvégén a Lausitzringen rajtol majd el, az összetett pontversenyt jelenleg az a Kris Heidorn vezet, aki tízéves rutinnal rendelkezik hasonló szériákban, hisz többek között a Porsche világkupában, illetve az ADAC GT Mastersben is versenyzett. Keszthelyi Vivien az összetettben is harmadik, hátránya mindössze két pont a lengyel Bartosz Paziewskivel szemben.

A lausitzringi hétvégét követően újabb két hét szünet következik, majd a Hungaroringen folytatódik a sorozat. A mogyoródi futam Keszthelyi Vivien számára természetesen különleges lesz, ugyanis hosszú idő után szerepelhet újra magyar közönség előtt. Ebből az alkalomból csapata több meglepetéssel is készül majd a magyar rajongók számára. (VRS Sport Group)

0 Tovább

Táncsport – Ötödik lett a magyar bajnok a hazai rendezésű Eb-n!

Andrea Silvestri és Váradi Martina pontszerző lett a hazai rendezésű Európa-bajnokságon. A magyar bajnok a 63 párost felvonultató mezőnyben bejutott a hatos döntőbe, és végül ötödik lett a Latintáncok Európa-bajnokságán, amelynek idén Debrecen adott otthont.

 

 A Silvestri-Váradi párosnak ez a legjobb Európa-bajnoki helyezése. A duó egyébként a több ezer párost nyilvántartó világranglistán is az ötödik helyet foglalja el.

A Főnix Csarnokban megrendezett kontinensbajnokságon az orosz Armen Tsaturyan, Svetlana Gudyno kettős szerezte meg az aranyérmet, a német színekben versenyző Marius-Andrei Balan és Khrystyna Moshenska, valamint az ugyancsak német Timur Imametdinov, Nina Bezzubova páros előtt.

A Nemzetközi Táncsport Szövetség (WDSF) szabályrendszere szerint minden országból két párosnak van lehetősége kvalifikálnia magát az Európa-bajnokságra. Idén Váradi Martináékon kívül a Hidi Balázs, Kis Violetta kettős lépett parkettre magyar színekben a kontinensbajnokságon, és végül a 21. helyet szerezte meg.

0 Tovább

Sporttörténelmi sikerek a karate Eb-n

Két dobogós helyezéssel zárták a magyar versenyzők a Novi Sadban rendezett karate Európa-bajnokságot. A 2020-as tokiói olimpiai bemutatkozásra készülő sportág kontinensviadalán a 75 kg-ban Hárspataki Gábor ezüstérmet nyert, a 67 kilósok küzdelmében Tadissi Martial harmadik lett. Az első ízben megrendezett para-karate Eb-n Csatári János a második helyet szerezte meg.



Sporttörténelmi sikereket hozott a 2018-as kontinensbajnokság a mieink számára. Korábban ugyanis még soha nem fordult elő, hogy magyar karatés Európa-bajnoki döntőt vívhasson, bronznál fényesebb érmet egyetlen versenyzőnk sem nyert. Hárspataki Gábor azonban a 75 kg-osok között négy győzelemmel bekerült a döntőbe, ráadásul úgy, hogy ellenfelei pontot sem tudtak csinálni rajta. Az MTK klasszisa a fináléban is jól küzdött, de ez nem volt elég az elmúlt másfél évtized kimagaslóan legjobb karate versenyzője, az azeri Agajev ellen. A korábbi tízszeres Európa-bajnok 2-1-re győzött, Hárspataki azonban – a múlt évi bronzérem után – Szerbiában is bizonyította, hogy súlycsoportjában a legjobbak közé tartozik.

"Szomorú vagyok és örülök is egyszerre. Szomorú azért, mert nem sikerült nyernem. Annak viszont örülök, hogy sporttörténelmet írtam a döntőbe jutásommal. És úgy érzem, hogy lesz majd ez még jobb is. Márcsak azért is, mert korábban voltam kilencedik, majd hetedik, ötödik, tavaly pedig harmadik az Eb-n, és most második. Remélem, ez a tendencia folytatódni fog. Ezúton is köszönöm mindenkinek, akinek része volt abban, hogy ez a csodálatos eredmény összejött" – nyilatkozta a döntőt követően Hárspataki Gábor.

A 2013-as, öt bronzérmet hozott budapesti Eb-t leszámítva arra sem volt példa korábban, hogy sportolóink egynél több érmet szerezzenek karate Európa-bajnokságon. Novi Sadban viszont Hárspatakin kívül Tadissi Martial is dobogóra állhatott. Az UTE versenyzője a 67-kg-ban szintén úgy jutott el a bronzmérkőzés lehetőségéig, hogy ellenfelei egyetlen pontot sem értek el vele szemben, az elődöntőben is csak 0-0-ás eredményt követően, bírói döntéssel kapott ki a későbbi győztes török Uygurtól. A harmadik helyért aztán korábbi vb-ezüstérmes karatésunk meggyőző teljesítménnyel 4-2-re verte az olasz Marescát, ezzel immár harmadszor állhatott kontinensviadalon a dobogó harmadik fokára.

A válogatott eredménye biztató a rövidesen kezdődő olimpiai kvalifikációs sorozat előtt.

Az 53. Karate Európa-bajnokság keretein belül első ízben rendeztek Eb-t a para-karatésok számára. A 2024-es paralimpiára pályázó sportág rangos megmérettetésén a tanulásban akadályozott férfiak mezőnyében Csatári János a selejtezőkből bejutott a döntőbe, és végeredményben - akárcsak a 2016-os linzi világbajnokságon - a második helyet szerezte meg: így ő lett hazánk első para-karate Eb-érmese. 

0 Tovább

Staicu Simona az Eb-re hajt

Sporttörténelmi kontinensbajnokságra készül a Terep-Akadályfutó Szövetség

Staicu Simona elindult a terep-akadályfutó Európa-bajnoki selejtezőin. A klasszis célja, hogy kijusson a dániai – magyar szempontból – sporttörténelmi kontinensbajnokságra. A Terep-Akadályfutó Szövetség (TEFUTSZ) 2017-es megalakulása után ugyanis ez lesz az első olyan Európa-bajnokság, amelyre a szervezet magyar versenyzőket delegálhat.

 

Staicu Simona a több mint 30 éves sportpályafutása során kimagasló eredményeket ért el futóként. Többek között junior világbajnoki címmel, 29 magyar bajnoki elsőséggel, 23 román bajnoki címmel büszkélkedhet. Tagja volt a Magyar Olimpiai Csapatnak 2004-ben, Athénban ugyanis maratont futott. Háromszor nyert Jungfrau Marathont, egyszer Two Oceans Marathont, és háromszor ért célba a Pistoia-Abetone ultramartonon, nem beszélve a haza nagy futóversenyekről, ahol rendszerint dobogós helyezéseket ért el.

„Tavaly jött az ötlet, hogy elindulnék terep-akadályfutó viadalokon is, közben megalakult a sportág szövetsége is, így elkezdtem a felkészülést. Nagyon nem áll távol tőlem a sportág, hiszen iskolásként rendszeresen indultam katonai és tűzoltóversenyeken, ahol akadályokat kellett megmászni, bízom benne, hogy sikerül megszereznem az indulási jogot” – nyilatkozta Staicu Simona.

A TEFUTSZ a hazai versenyeken elért eredményeket összesítve, május végén dönt arról, hogy ki, vagy kik indulhatnak a június 29-i Európa-bajnokságon. Az esbjergi kontinensbajnokságon a tervek szerint a nők és a férfiak között is lesz magyar. Az Eb-n 3, 8 és 15 kilométeres távokon rendeznek versenyt.

A Terep-Akadályfutó Szövetség 2017-ben alakult, és az a célja, hogy a terep-akadályfutást minél népszerűbbé tegye. A szövetség egyébként rekordidő alatt érte el, hogy nemzetközileg is elismerjék: idén ugyanis az OCR Világszövetség (FISO) tagja lett a TEFUTSZ.

0 Tovább

Barka Emese: A szőnyegen nincs más, csak kemény férfias küzdelem…

Már a vb-re koncentrál a kaszpijszki bronzérmes

 

Barka Emese a folytonos küzdelem megszállottja. Az 57 kilogrammos birkózó egy bronzéremmel zárta az oroszországi Európa-bajnokságot, de számára az év főversenye a budapesti világbajnokság lesz. Nem tervez hosszú nyaralást, csak egy rövid olaszországi kikapcsolódásban lesz része.

 

 

Barka Emese az egyik olyan magyar válogatott birkózónk, aki érmet szerzett a kaszpijszki Európa-bajnokságon. A kontinensbajnokságra való felkészülése nem volt zökkenőmentes.

 

„A felkészülési versenyek ugyan jól sikerültek, de a csúcsforma még várat magára. Tavaly műtötték a vállam, amely lassan gyógyult, az Eb előtt pedig megreccsent a könyököm. Mindezek ellenére ott tudtam lenni a legjobbak között” – nyilatkozta Barka Emese, aki már a világbajnokságra koncentrál, így nem sok pihenőt tervez a nyáron. „Jön a magyar bajnokság, a felkészülési versenyek és edzőtáborok tömkelege. Egy rövid kikapcsolódást terveztünk a barátommal Olaszországban, ez az év a vb-re való felkészülésről szól.”

 

Az 57 kilós birkózó elmondta: imádja az állandó küzdelmet a szőnyegen. „Sokan kérdezik, hogy hogy tudom összeegyeztetni a nőiességet ezzel a férfias sporttal, nos, nekem nem okoz ez gondot. Véletlenül kerültem ebbe a világba, annak idején az öcsémet kísértem el edzésre, aztán ott ragadtam. A hétköznapjaimat természetesen nőként élem, de a szőnyegen nincs más, csak kemény férfias küzdelem…” – összegzett Barka Emese.

 

Az idei világbajnokságot október 20. és 28. között rendezik meg a Papp László Budapest Sportarénában.

0 Tovább

Kick-box Európa-bajnokságot rendezhetünk jövőre

Újabb sportdiplomáciai sikerrel büszkélkedhet a Magyar Kick-box Szakszövetség: hazánk nyerte el a 2019-es utánpótlás Európa-bajnokság rendezési jogát. A fiatalok borítékolhatóan óriási létszámú kontinensviadalának főpróbájául szolgál a jövő hétvégi budapesti Világkupa, hiszen a május 18-20-án a BOK Sportcsarnokban sorra kerülő megmérettetésen az érintett utánpótlás korosztályokban is rendeznek küzdelmeket.

 

A tavaly novemberi budapesti felnőtt vb-t követően jövőre is világversenyt hoz hazánkba a kick-box – számolt be Király István, az MKBSZ alelnöke, aki egyben az európai szervezet, a WAKO Europe első alelnöke. A sportvezető szerint az utánpótlás Eb rendezés szempontjából még a világbajnokságnál is nagyobb kihívás, hiszen a három korosztály – kadet1 (10-12 évesek), kadet2 (13-15), illetve junior (16-18) – minden kategóriájában országonként két versenyző indulhat, így a különböző szakágakban összességében többezer fős gigamezőny várható.

Király István hangsúlyozta: a hazai szövetség célja, hogy a kick-box kiemelt sportággá váljon, és az újabb hazai rendezésű világverseny erősíti ezt a törekvést.

„A rendezők remélhetőleg ismét helyt tudnak majd állni és bebizonyítják, hogy a kick-box nemcsak az egyik legeredményesebb sportág itthon, hanem a sport, mint stratégiai ágazat egyik fő célkitűzéséhez illeszkedve újabb és újabb világversenyeket tud Magyarországra hozni, ezzel segítve a turizmust és a sportág népszerűsítését. Szeretnénk kiemelt sportággá válni, és azt gondoljuk, hogy az évenkénti világkupák mellett a mögöttünk álló világbajnokság és a jövő évi utánpótlás Eb megrendezése is jó ajánlólevél ehhez.” – nyilatkozta az alelnök.

Király István arról is beszélt, hogy a szövetség a már meglévő komoly tömegbázisát 10 ezer fősre szeretné bővíteni a következő években.

„A sok-sok éve tartó kiemelkedően eredményes versenysport státusz megőrzése mellett a népszerűsítés, valamint az egészen kis kortól kiépített tömegesítés az egyik legfontosabb célunk.”

A 2019-es utánpótlás Eb-t Győrben rendezik jövő év augusztus végén. A magyar fiatalok a legutóbbi, 2017-es szkopjei kontinensviadalon 20 arany-, 22 ezüst- és 30 bronzéremmel minden idők legjobb szereplését produkálták.

0 Tovább

Ismét a Volvo Ocean Race élén a MAPFRE csapat!

A Volvo Ocean Race 8. szakasza május 8-án ért véget, a MAPFRE csapat elképesztő győzelmével. A négy óceánt, hat kontinenst és 12 nagyvárost érintő földkerülő vitorlásverseny rangsorában a spanyol csapat így összesítettben ismét az első helyre került.

A 2017/2018-as verseny összesen 11 szakaszból áll, amelynek során az egymással versengő hét csapatnak 45.000 tengeri mérföldet kell megtennie, 4 óceánt, 6 földrészt és 12 nagyvárost érintve. A 8. szakasz a brazil Itajaí városától indult, és egészen az Amerikai Egyesült Államokban, Rhode Island-en található Newport városáig tartott. Május 8-án, 10 óra 44 perc 29 másodperckor, 5700 tengeri mérföld megtétele után, 15 nap 17 óra 44 perc 29 másodperc vitorlázás után a spanyol MAPFRE csapat ért elsőként célba.

Elképesztő, ahogyan a MAPFRE az utolsó 24 órában teljesített, hiszen hétfőn – amikor már csak 300 tengeri mérföld volt hátra – a spanyol csapat még az 5. helyen állt. Kedden reggelre viszont Xabi Fernandez csapata az élre tört, a Team Brunel, a Dongfeng Race Team és a Vestas 11th Hour Racing csapatokat maguk mögé szorítva. Még 500 méterre a céltól is fej fej mellett haladt a MAPFRE és a Team Brunel, végül 1 perc 1 másodperc különbséggel szelte át a célvonalat a MAPFRE.

„Ez hihetetlen” – nyilatkozta a skipper Xabi Fernandez pillanatokkal a célba érés után. „Nem is lehetnék ennél boldogabb. Mindig reménykedtünk, hogy előrébb kerülünk egy kicsit, de őszintén szólva mi magunk sem számítottunk rá, hogy megnyerjük ezt a szakaszt, szóval nagyon boldogok vagyunk. Tegnap éjjel elképesztő volt, ahogy minden összeállt, és ahogy mindenki a fedélzeten hihetetlen munkát végzett.”

A MAPFRE bravúros győzelme nagy hatással van az egész versenyre, hiszen így az összesített rangsorban megelőzték a Dongfeng csapatot, jelenleg 3 ponttal vezetve. Egy ilyen kihívásokban bővelkedő versenyen a szakértelem és az elhivatottság mellett kulcsfontosságú tényező a megfelelő felszerelés és ruházat, amelyet a MAPFRE számára a Helly Hansen biztosít.

0 Tovább

Krajcsák: Sporttörténelmet írtunk!

Krajcsák Márk szerint egy álom vált valóra Wroclawban. A magyar férfi válogatott ugyanis bejutott az elitkörbe a Lengyelországban megrendezett fallabda csapat Európa-bajnokságon.

 

A magyar csapat szövetségi kapitánya és játékosa elmondta: sporttörténelmet írtak ezen a kontinensbajnokságon.

„Sokadik Európa-bajnokságom volt a mostani, titkon mindig reménykedtünk, hogy sikerülhet, de ezúttal minden összejött. Jó csapat állt össze, és arra buzdítottam mindenkit, hogy higgyen magában, és a csapatban” – mondta Krajcsák Márk.

A Farkas Balázs, Krajcsák Márk, Sebők Benedek, Hoffmann Péter, Kamocsai Bendegúz, Török András alkotta nemzeti együttes ezüstérmes lett a II. divízióban, így 2019-ben az angliai kontinensbajnokságon a legjobb nyolc válogatott között szerepelhet.

0 Tovább

Karatés ezüstérem a Gymnasiadén

Baranyi Zsófia jóvoltából ezüstéremmel erősítették a magyar Gymnasiade csapatot a karatésok. A fiatalok marokkói multisport-eseményén az MTK versenyzője az 59 kg-os súlycsoportban küzdelemben lett második.

 

A Papp Miklós edző vezette háromfős magyar karatés küldöttség szerdán utazott a Gymnasiade helyszínére, ahol csütörtökön a mérlegelés és egy edzés szerepelt a programban. 

A Gymnasiade karate versenye színvonalas csatákat hozott. A pénteki selejtezők során Baranyi Zsófia 4-0-ra verte belga, majd 8-0-ra román ellenfelét, ezzel bejutott a döntőbe. A szombati fináléban aztán szoros mérkőzésen, 4-3-ra kikapott a marokkói versenyzőtől, így a tavalyi korosztályos Európa-bajnoksághoz hasonlóan ezúttal is a dobogó második fokára állhatott fel. 

A másik két magyar sportoló közül a 61 kg-os Botos Botond bírói döntéssel maradt alul egy ukrán versenyzővel szemben. Kapdebo Botondot algériai rivális állította meg. A 76 kilós súlycsoportban indult magyarnak ezután lehetősége volt még kiharcolni a bronzérmet, azonban a helyosztón nem bírt tajvani ellenfelével.

Papp Miklós edző értékelése szerint összességében mindhárom magyar jól teljesített. Csapatunk számára a verseny befejeződött, így a karatésok a folytatásban - egy kis városnézés mellett - kilátogatnak majd a többi sportág magyar résztvevőinek szurkolni.

0 Tovább

Kick-box Világkupa a női egyenjogúság jegyében

A május 18-20-án Budapesten sorra kerülő kick-box Világkupa nemcsak a sportág idei legnagyobb  és legrangosabb Világkupája lesz, de több más különlegességgel is szolgál. Ezek egyike, hogy a WAKO kick-box világszervezet fennállása óta most először egyenlő lesz a férfiak és a nők díjazása.

 


A BOK Csarnokban sorra kerülő eseményre várhatóan még a tavalyi nagysikerű budapesti kick-box világbajnokságnál is több sportoló érkezik: a szervezők 40 országból legalább 1800 sportoló indulására számítanak. A Magyarországon immár 24. alkalommal megrendezendő Világkupa sportágtörténelmi lesz a pénzdíjazás szempontjából is: a legjobban szereplő hölgyek ugyanakkora összeget vihetnek haza, mint az erősebb nem képviselői.

Mórádi Zsolt, aki tíz világbajnoki aranyával a sportág történetének legeredményesebb versenyzője – ebből kettőt a novemberi vb-n gyűjtött be –, ezúttal a szervezőbizottság egyik tagja lesz. A klasszis sportoló elárulta: a szexuális zaklatási világbotrányt követően döntöttek úgy, hogy a kiemeltté teszik a női egyenjogúságot.

"Nagyjából a budapesti világbajnokság után csúcsosodtak ki ezek a zaklatási ügyek, majd jött a metoo-kampány, igazából ezek adták az ötletet. Ráadásul több sportágban volt korábban arra példa, hogy mennyivel másképp kezelik a nőket a sportban is. Mi is gesztust akartunk tenni azzal, hogy egy szintre emeljük a sportolókat. Így aztán amikor vége lett a világbajnokságnak, és a szervező bizottság nekifogott a Világkupa előkészületeinek, nem is volt kérdés, hogy ez lesz az egyik kezdeményezés, amit megvalósítunk." – nyilatkozta Mórádi Zsolt.


A budapesti Világkupán így a férfiakkal egyenlő díjazásban részesül a pointfighting, a low-kick és a K1 szakágak valamennyi felnőtt női súlycsoportgyőztese, akárcsak a kick-light és a light-contact szabályrendszerek legjobb hölgyversenyzői és a győztes light-contactos csapat. A dicsőség mellett szintén jut pénzdíj a zenés formagyakorlat legkiválóbb női résztvevőjének, a full-contactos aranyérmeseknek, valamint annak a kick-boxos hölgynek, aki megnyeri az úgynevezett Grand Champion versenyszámot (ahol a pointfighting súlycsoportok első helyezettjei küzdhetnek meg egymással).

0 Tovább

Keszthelyi Vivien a Nagy Futam legnagyobb külföldi sztárjaival együtt szerepelt Budapesten

Az elmúlt hónapban egyetlen, párórás budapesti hazalátogatást leszámítva Keszthelyi Vivien folyamatosan külföldön tartózkodott és többek között az Audi Sport versenyzőakadémiáján készült a néhány napon belül rajtoló szezonra. A hétvégét azonban itthon töltötte, s a német autógyár, valamint a Red Bull jóvoltából a legnagyobb sztárokkal együtt vett részt kedden a Nagy Futamon: az eseményen a szurkolók mellett a Forma-1-es Max Verstappennel és a DTM-bajnok René Rasttal töltött néhány órát a magyar pilóta.

A három autóversenyző jól ismeri egymást, a közelmúltban több alkalommal is találkoztak: Max Verstappen, a Red Bull 20 éves holland versenyzője tavaly a Magyar Nagydíjon is a közös támogatójuknak köszönhetően a boxban látta vendégül Keszthelyi Vivient. René Rastnak azon túl, hogy márkatársa a magyar pilóta, tavaly gyakorlatilag végig azonos helyszíneken versenyeztek, ugyanis az Audi Sport TT Cup mezőnyének egy kivétellel ugyanúgy a DTM-es helyszíneken volt futama, s így lesz ez idén, az Audi R8 Cupban is. A két Audis pilóta csütörtöktől már Hockenheimben kőröz a szabadedzéseken, éppen ezért Budapestről együtt indulnak el Németországba.

Keszthelyi Vivien idén szintet lépve a világ legfiatalabb női pilótájaként folytathatja egyedülállónak mondható pályafutását GT- (Nagy túraautó) szériában: az Audi R8 LMS GT Cup során összesen 12 versenyen, hétvégénként két időmérőn és két teljes értékű futamon versengenek majd a pilóták,

A széria a hétvégén Hockenheimben rajtol el, ezt követi a Lausitzring, a harmadik versenyhétvégén, júniusban Magyarországra érkezik – Keszthelyi Vivien nem sokkal ezután vendégként hazatér a kamion Eb mogyoródi hétvégéjére - majd Anglia és Olaszország következik, a szezonzáróra pedig a Nürburgringen kerül sor. (VRS SPort)

0 Tovább

Birkózó Eb – Érmet remél a női kapitány

Éremben bízik a női birkózók szövetségi kapitány a kaszpijszki Európa-bajnokságon. Ritter Árpád a Digi Sportnak az elutazás előtt elmondta: minimum egy érmet és pontszerző helyet vár a lányoktól.

birkózás

„Minden lánynak van esélye arra, hogy meccseket nyerjen. Ha két-három meccset tudnak győzni, akkor már szinte éremért csatáznak majd, de én azzal már elégedett lennék, ha lenne egy érmünk és egy pontszerző helyünk” – nyilatkozta Ritter Árpád, aki versenyzőként korábban kétszer nyert Európa-bajnokságot és vb-ezüstérmet is szerzett.

A 76 kilogrammos Németh Zsanett elmondta, érmet szeretne szerezni Oroszországban. „Néztem a mezőnyt, nagyon kemény lesz, rengeteg vb-, Eb-helyezett van a súlycsoportomban, de úgy gondolom, hogy egy jó birkózással ismét szerezhetek érmet az Európa-bajnokságon”- összegzett Németh Zsanett.

birkózás

A kaszpijszki Eb-n induló női csapat:

Dénes Mercédesz (53 kg), Galambos Ramóna (55 kg), Barka Emese (57 kg), Sleisz Gabriella (65 kg), Németh Zsanett (76 kg).

0 Tovább

Szumó Eb – Szilágyi a felnőttek között is bronzérmes

Utánpótlás Eb-t rendezhet Magyarország

Szilágyi Erik fantasztikus versenyzéssel Európa-bajnoki bronzérmet szerzett a szumó Európa-bajnokságon. A mindössze 17 éves fiatal tehetség ezúttal a felnőttek 92 kilogrammos kategóriájában állhatott a dobogóra. Rovnyai János tanítványa a plovdivi kontinensbajnokságon – a felnőttek között megszerzett bronzérme mellett – az U21-es korosztályban egyéniben és csapatban, valamint az U23-asok mezőnyében csapatban is bronzérmes lett, így a magyar válogatott legeredményesebb szumósaként, négy éremmel fejezte be az Európa-bajnokságot.

 

A magyar küldöttség – az U21-es és az U23-as korosztályt is beleszámolva – két arannyal, egy ezüsttel és hét bronzéremmel zárta a kontinenstornát Bulgáriában, ahol több értékes pontszerző helyezést is elértek a magyar szumósok.

Jövőre Eb-t rendez Magyarország

A Plovdivban megrendezett Európa-bajnokságon az Európai Szumó Szövetség megtartotta soron következő közgyűlését, ahol több világverseny helyszínéről is döntött. Ennek értelmében 2019-ben utánpótlás Európa-bajnokságot rendezhet Magyarország. „Budapest-Szigetszentmiklós helyszínnel megpályáztuk az U14-es, az U16-os és az U18-as korosztályok Európa-bajnokságát, amelyet elnyertünk, így jövő október végén mi lehetünk az utánpótlás kontinensbajnokság házigazdái” – mondta Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke, aki az Európai Szumó Szövetség alelnöke is egyben.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum