Forgó Fruzsina kétszer is dobogóra állt a brandenburgi Európa-kupán. A 65 kilogrammosok között induló magyar szumós előbb saját súlycsoportjában bronzérmes lett, majd az open kategóriát megnyerte. Utóbbi siker azért értékes, mert az openben nincsenek súlycsoportok, így Forgó nála jóval nehezebb ellenfeleket legyőzve szerzett aranyérmet a Világjátékok-kvalifikációs versenyen.

 

Ugyancsak Brandenburgban nyert aranyérmet Molnár Tamás is, aki a 100 kilogrammosok között nem talált legyőzőre.

Sipos Boglárka Forgó Fruzsinához hasonlóan kétszer is felállhatott a dobogóra: a fiatal tehetség előbb a juniorok között a 60 kilogrammos súlycsoportban lett ezüstérmes, majd a felnőtteknél az 55 kilósok között is küzdőtérre lépett, ahol szintén második lett.  

A nyolcfős magyar különítményből Szilágyi Erik is éremszerző lett, miután a felnőttek mezőnyében (92 kilogrammban) 2., lett, Délczeg Józsefhez hasonlóan, aki a 85 kilogrammos súlycsoportban lett második.

Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke elmondta, mozgalmas Európa-kupán van túl a magyar válogatott. „Több meglepetés is volt a mieink szereplésével kapcsolatban. Ilyen volt például Szilágyi Erik produkciója, aki az utánpótlás korosztályban hamar kiesett, de a felnőttek között odatette magát és ezüstérmes lett. Forgó Fruzsina aranyérme pedig egyszerűen szenzációs. Az érmeseken túl értékes pontszerző helyeket is elcsíptek a mieink, többek között Kerstner Róbert és Pap Arnold révén” – összegzett az elnök.

A sportágban a világversenyeken kívül, külön Világjátékok-kvalifikációs viadalokat is rendeznek, az itt szerzett pontokat a kvalifikációs időszak lezárultával összesítik, és akkor derül ki, hogy kik indulhatnak a 2021-es birminghami játékokon.

A következő Világjátékok-kvalifikációs versenyt, amely szintén Európa-kupa lesz, a lengyelországi Krotoszynban rendezik meg.