Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Rögbi Eb Budapesten!

Zöld kontinensbajnokság lesz a Kincsem Parkban…

Újabb rangos sporteseménynek ad otthont Magyarország. Július 9. és 11. között Budapesten lesz a rögbi Európa-bajnokság. A kontinensbajnokság hivatalos neve Rugby Europe Trophy 7’s, és ez gyakorlatilag a második legerősebb sorozat Európában – hangzott el a Magyar Rögbi Szövetség szerdai sajtótájékoztatóján.

Az Eb-n 12 férfi és 10 női csapat lép pályára a Kincsem Parkban. Mindkét nemben lesz magyar együttes. A Rugby Europe Trophy 7’s zágrábi, első fordulójában a nők az ötödik, a férfiak pedig kilencedikként zártak. A második, és egyben zárófordulóban az is eldől, hogy mely válogatottak jutnak az elitkategóriába – foglalta össze Kiss Antal, a Magyar Rögbi Szövetség elnöke, aki hozzátette: elsősorban azzal lenne elégedett, ha az esemény hatására minél több fiatal próbálná ki magát a sportágban.

A Rögbi Szövetség hivatalos szállítója a Volánbusz Zrt. A felek a sajtóeseményen kifejezték szorosabb együttműködés iránti szándékukat és bemutatták magyar rögbi válogatottat szállító, felmatricázott autóbuszt, egy Neoplan Tourlinert.

 

Németh Tamás, a Volánbusz Zrt. szolgáltatásfejlesztés és projekt igazgatója elmondta: „A Rögbi Szövetséggel való kapcsolatunk és jövőbeni szorosabb együttműködésünk alapja a versenysport iránti feltételen elköteleződésünk. A sportág hazai népszerűsítésén túl közös célunk, hogy a magyar rögbi válogatott minél jobb eredményeket érjen el nemzetközi versenyeken, így a közelgő európai szintű megmérettetésen is. Ehhez a Volánbusz hivatalos szállítóként garantálja a biztonságos és kényelmes utazási feltételeket, többek között ezzel a felmatricázott, 49 üléses, légkondicionált járművel.  Ez az autóbusz idehaza és Európában is hirdeti, hogy társaságunk és a magyar rögbi csapat vállvetve, közösen halad a sikerek útján. Bízunk a csapatban, bízunk a jó eredményben!”

A háromnapos torna ZÖLD RÖGBI EB lesz. A kontinensbajnokságon kizárják a PET-palackok használatát, a közönség számára hűtött ivókutakat telepítenek, a sportolók pedig újratölthető kulacsokkal biztosítják a frissítést. A felszolgált élelmiszerek alapanyagai magyar termelői forrásból és magyar vállalkozók által feldolgozott és szervízelt szolgáltatás lesz.

 

Július 9-én a női csoportmeccsekkel kezdődik az Eb, 10-én a női helyosztók mellett pályára lép már a férfiválogatott is. A 11-i zárónapon pedig a férfi helyosztókkal ér véget a kontinensbajnokság. A nőknél két csoport van, a magyarok mellett a csehek, a finnek, a moldávok és norvégok szerepelnek az A jelű ötösben.

A férfi küzdelmeket három csoportban bonyolítják le, a magyar nemzeti csapat a C-csoportban kapott helyet a belgákkal, az izraeliekkel és a lettekkel.

 

A nők esetében a csoportok két legjobbja jut tovább, a férfiaknál az első és a második helyezetteken túl a két legjobb harmadik is tovább lép. Az eseményre a belépés ingyenes, a csapatok várják a magyar szurkolókat.

0 Tovább

Szumó Eb – Tíz magyar érem Kazanyban

Eredményes kontinensbajnokságot zártak a magyar szumósok. A kazanyi Eb-n három aranyat, két ezüstöt és öt bronzot – közte egy felnőtt érmet – szerzett a válogatott.  

A felnőttek mezőnyében Lemák Diána bronzérmes lett az 55 kilogrammosok között. A Magyar Sumo Szakszövetség információi szerint Végh Richárd a 100 kilós mezőnyben Eb-pontszerző lett, miután ötödikként zárt, akárcsak Buzás Patrik a 77 kilósoknál.

Mivel a sportágban a magyar nemzeti csapatot döntően fiatalok alkotják, a versenyzők az U23-as és az U21-es korosztályokban is küzdőtérre léptek.

U21-ben aranyérmes lett a Végh Artúr, Szilágyi Erik, Végh Richárd, Laczkó Benedek összetételű magyar csapat. Ugyanebben a korosztályban Szilágyi Erik a 85 kilósok között 3. lett, akárcsak Laczkó Benedek a 100 kilósoknál, és Végh Richárd, aki szintén ebben a kategóriában küzdött. Felállhatott továbbá a dobogóra Kotroczó Dávid (115 kg) is, miután harmadik lett. Végh Artúr nehézsúlyban, azaz a +115 kilogrammban közel volt a győzelemhez, végül ezüstérmesként zárt.  Ötödik lett Berta Mike (60 kg), Baljer Roxána (65 kg), Berregi Balázs (85 kg), valamint openben Végh Richárd.

Az U23-asoknál is mindenkit legyőzött a magyar csapat. A Végh Artúr, Szilágyi Erik Végh Richárd Buzás Patrik alkotta válogatott több heroikus küzdelmet megnyerve érdemelte ki az aranyérmet. 

Az Eb-aranyon túl Buzás Patrik egyéniben (77 kg) ugyancsak Európa-bajnoki címet szerzett, Végh Richárd (100 kg) ezüst, Végh Artúr (+115 kilogrammban) bronzérmes lett. Az U21-es versenynap után U23-ban is ötödik lett Berta Mike (60 kg), Baljer Roxána (65 kg), Berregi Balázs (85 kg) és Kotroczó Dávid (115kg).

Ancsin László, a Magyar Sumo Szövetség elnöke elmondta, az Eb-t megelőzően alig volt versenyzési lehetőség. „Gyakorlatilag egy magyar megmérettetésen tudtak a válogatott versenyzőink hangolódni a kontinensbajnokságra. Összességében jól teljesítettek a fiatalok. U21-ben és U23-ban több meglepetést is tudtak okozni. Főleg U23-ban volt több olyan küzdelem, amely csodaszámba ment. Jó volt látni a sikeréhes csapatot.” – összegzett Ancsin László.

0 Tovább

Hegyi Eb – Nagy Norbert ezüstérmes Olaszországban

Ezüstérmet szerzett Nagy Norbert Olaszországban. A korábbi WTCR-dobogós pilóta a hegyi Európa-bajnokság olasz futamán nagyon közel volt ahhoz, hogy megnyerje kategóriáját, de végül másodikként zárt.

A Nagy Norbi Racing Team információi szerint a magyar pilóta Coppa Paolino Teodori pályáján abszolút uralni tudta a túraautók 5-ös kategóriáját, és értékes pontokat szerzett végül a 2. helyezéssel.

„Összességében elégedett vagyok. Úgy lettem második, hogy ezen a pályán először versenyeztem. Nagy érdeklődés övezte a versenyt, és közel 250 induló állt rajthoz itt Olaszországban” – értékelte a hétvégi futamot Nagy Norbert.

Az ötös kategóriát végül a szlovén Ales Prek nyerte meg. A hegyi Európa-bajnokság július közepén folytatódik Szlovákiában.

0 Tovább

BL-ezüstérmes a Szeged!

Németországban gurítottak a legjobbak. A tekézőknél két év után rendeztek ismét nemzetközi tornát.

A Bambergben megrendezett Final Four elődöntőjében a Zengő Alföld Szegedi TE a horvát Zapresic együttesét legyőzve jutottak a döntőbe. A Tisza-partiak aztán a német Zerbst csapatától kikaptak 7-1-re.

A nőknél is német győzelemmel ért véget a BL-sorozat. A Bamberg hazai pályán  6-2-re győzött a horvát Rijeka ellen. A döntő legeredményesebbje a magyar világbajnok Méhész Anita volt, aki 615 fás teljesítménnyel zárt.

A bronzérmet a Marosvásárhely együttese szerezte meg, az erdélyi együttesben is volt egy magyar világbajnok, Sáfrány Anita személyében.

Pintyőke Marcell, a Nemzetközi Tekeszövetség (NBC) elnöke a helyszínen tekintette meg a mérkőzéseket. A sportvezető elmondta, a legfontosabb, hogy ilyen hosszú idő után ismét lehetett biztonságosan nemzetközi versenyt rendezni. „A magyarok ezúttal is kitettek magukért, a szegediek ezüstérme dicsérendő, és a női vonalon is bizonyítottak világbajnokaink” – összegzett a sportvezető, aki egyben a hazai szövetség elnökeként is dolgozik. 

0 Tovább

Szumó – Oktatnak a magyar fiatalok az Eb-n!

Hosszú idő után ismét világversenyt rendeznek a szumósoknál. Az idei Európa-bajnokságnak Kazany adott otthont, ahol a magyarok várakozáson felül szerepelnek.

A magyar szumósok meglepték Európát. A Kazanyban zajló kontinensbajnokságon az U21-es és az U23-as korosztályban is magyaroké lett a csapatarany.

A Magyar Sumo Szakszövetség helyszíni tudósítása szerint a Végh Artúr, Szilágyi Erik, Végh Richárd, Laczkó Benedek alkotta U21-es válogatott mindenkit legyőzött és aranyérmes lett.

U21-ben Szilágyi Erik a 85 kilósok között 3. lett, akárcsak Laczkó Benedek a 100 kilósok között. Szintén felállhatott az Eb-dobogó harmadik fokára Kotroczó Dávid a 115 kilogrammos mezőnyében és Végh Richárd (100 kg), Végh Artúr nehézsúlyban, azaz a +115 kilogrammban pedig ezüstérmes lett.

Az U23-as Európa-bajnokságon ugyancsak aranyérmes a magyar-válogatott. A csapat egy pontos változott, mivel Végh Richárd könyökproblémák miatt nem tudta folytatni a versenyt, helyére Buzás Patrik került be a válogatottba. Rajta kívül Végh Artúr, Szilágyi Erik és Laczkó Benedek kapott helyet ebben az Európa-bajnok együttesben.

Az Eb-aranyon túl Buzás Patrik egyéniben (77 kg) ugyancsak Európa-bajnoki címet szerzett, Végh Richárd (100 kg) ezüstöt Végh Artúr (+115 kilogrammban) bronzérmes lett.

0 Tovább

Teke BL – A magyar érem már biztos

Döntős a Szeged a Final Fourban

Fantasztikus magyar siker Németországban. A teke Bajnokok Ligájában a Zengő Alföld Szegedi TE bejutott a Final Four döntőjébe.

A Tisza-partiak így biztosan éremmel térnek haza a németországi négyes döntőről. A Szeged az elődöntőben a horvát Zapresic együttesét verte 8-0-ra. A döntőben a magyar csapat ellenfele a német Zerbst együttese lesz – tudtuk megy a Magyar Tekeszövetségtől.

A pandémia miatt tavaly nem rendezték meg a Final Fourt, lényegében a 2020-as négyes döntőt most bonyolítják le Bambergben. A legutóbbi négyes döntőben is a Szeged volt érdekelt, akkor a negyedik helyen végzett a Tisza-parti alakulat.

0 Tovább

Hegyi Európa-bajnokság – Nagy Norbi uralja a kategóriáját

Jól kezdett Nagy Norbert a hegyi Európa-bajnokság olaszországi állomásán. A korábban a WTCR-t is megjárt magyar pilóta kategóriája legjobbja volt szombaton.

A közel 250 fős mezőny szombaton két kört teljesített a gyakorláson. „Az úgynevezett két edzőfelfutás jól sikerült, így bizakodva várom a vasárnapi két versenyfelfutást” – mondta Nagy Norbert.

A két versenyfelfutás összesített eredménye adja majd a végső sorrendet.

„A Coppa Paolino Teodori egy eléggé rendhagyó pálya. Korábban itt nem versenyeztem még. Úgy készültem – a belső felvételeket elemezve – hogy nem ez lesz a kedvenc pályám, de összességében nem panaszkodom. Várom a vasárnapi versenyt” – tette hozzá Nagy Norbert.

0 Tovább

Fallabda – A City Squash Club nyerte a csapatbajnokságot

Megvan a csapatbajnok a fallabdázóknál. A budapesti City Squash Club megszerezte az aranyérmet – a férfiaknál – miután kiélezett fináléban legyőzték a szegedi Tisza Squash SE-t .

A két csapat fináléjában Szabóky Márton nagyot játszott, legyőzte Sebők Benedeket, így a City Squash Club 118-117-re nyert – adta hírül a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség Sajtószolgálata.  A győztes csapatban Püski Lénárd, Szabóky Márton, Simon Dániel, Tóth Miklós, és Rózsa Barnabás kapott helyet. A Budapesten megrendezett csapatbajnokságon a bronzérmet a Squashberek Tatabánya vihette haza. A nőknél idén nem rendeztek csapatbajnokságot.

0 Tovább

Parafekvenyomás – Egy bronz és két országos rekord Dubaiban

Tunkel Nándor óriási taktikai csata után a harmadik helyen végzett a dubaji parafekvenyomó világkupán.

A paralimpiai bronzérmes versenyzőnk három gyönyörű, szabályos (150 kg, 154 kg, 157 kg) gyakorlatot mutatott be, ez most a bronzéremre volt elég. A versenyző elmondta, erős mezőnyben végzett a harmadik helyen. „Négy hete voltunk Tbilisziben. Ott 155 kilót sikerült teljesíteni, azzal aranyérmes lettem. Most Dubaiban sokkal erősebb mezőny gyűlt össze, mintha egy vb-n lettünk volna. Minden kategóriában jól sikerült a felkészülés, mert itt 157 kilót teljesítettem, de ez most a bronzéremre volt elég. Úgy érzem, hogy jól haladok a tokiói paralimpia felé is, de csak 3 hét múlva tudom meg, hogy kijutottam-e. Persze a felkészülést nem hagyom abba, mert idén télen lesz még egy világbajnokság is” – összegzett Tunkel Nándor.

Mezei Katalin új magyar rekordot ért el a világkupán! 73 kg-os eredményével a 12. helyen végzett a női 55 kg-os kategóriában. Sedric Watchou új országos csúccsal zárta a dubaji VK-t, miután a férfi 88 kilósok között 182 kg-os eredményével a 13. helyet szerezte meg.

0 Tovább

Nagy Norbi Racing Team - A hegyi Eb újabb futama következik

Ismét aszfalton a Nagy Norbi Racing Team. A hétvégén Nagy Norbert elindul a hegyi Európa-bajnokság olaszországi állomásán, Lantos Szabolcs pedig a görögországi Serres-ben ül autóba, a Twingo Kupa következő versenyén.

A hegyi Eb legutóbbi állomásán, amely a ’21-es szezon első futama volt, Nagy Norbert jó tempót autózott, igaz, az FIA-ellenőrök nem hitelesítették az eredményét, mivel autójának tankja egy korábbi fejlesztés volt.

„A cseh futam arra jó volt, hogy egy képet kapjak a mezőny, illetve a kategóriám gyorsaságáról. Úgy gondolom, hogy ha minden rendben lesz, akkor a szezon végén ott lehetek az elején.” – mondta a WTCR-dobogós pilóta.

„A Coppa Paolino Teodori egy eléggé rendhagyó pálya. Még nem versenyeztem ott, a belső felvételeket elemezve biztos, hogy nem lesz a kedvenc pályám, de hát mindenkinek ugyanez az útvonal lesz” – tette hozzá Nagy Norbert. 

0 Tovább

Elkészültek az első tervek a megújuló Csepel SC ingatlanjairól

Németh Szilárd, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány (KIMBA) alapítója és Süle László, a Csepel Sport Club Alapítvány kuratóriumának elnöke csütörtök délelőtt sajtótájékoztatón mutatta be a Csepel SC frissen elkészült fejlesztési koncepciójának terveit - áll a sportegyesület hírlevelében.

A KIMBA a közelmúltban megvásárolta a Csepel Sport Club Alapítvány alapítói jogait gyakorló társaságot, és új kurátorokat nevezett ki az élére. Az új vezetőség új, nagyszabású célokat tűzött ki maga elé: az eredeti alapítói elvekhez igazodva lényegében új alapokra helyezné a "nagy Csepel Sport Clubot", szem előtt tartva, hogy a klub alapvetően a kerület, tágabb értelemben a főváros és agglomerációja dolgozóinak és azok gyermekeinek egészséges életmódjának elősegítésére, sportolásának biztosítására jött létre.

A cél a központi, tízhektáros Béke téri sporttelep teljes újjáépítése, amelyben paralimpiai központ is létesülne. Az eredeti stílusjegyeket megtartva a komoly építészeti értékeket felvonultató Bajnokok Csarnoka is újjáépülne, ahogyan a labdarúgó és az atlétikai stadion, a csaknem 3000 ember befogadására alkalmas, új versenysportcsarnok és további két edzősportcsarnok is. A programban szerepel tanuszoda létrehozása, valamint a nehézatlétikai csarnok felújítása is. A Hollandi úti kajak-kenu-telepet szintén újjáépítenék.

A felújítandó és újonnan megépítendő sportcélú épületek területe a kültéri pályákkal és a kialakítandó ökotóval együtt több, mint 70 ezer négyzetméter.

 A Magyarország kormányának kiemelt támogatásával megvalósítandó sportcélú fejlesztési beruházás napi több ezer sportolni vágyót szolgálhat ki Csepelen, hozzásegítve őket az egészségesebb élethez. A magyar szabadidős, utánpótlás- és versenysport újabb létesítményekkel gyarapodna, amely Csepel és a Csepel-sziget lakosságának életminőségét, sportszolgáltatásokhoz való hozzáférését ugrásszerűen javítaná - írták.

 A projekt teljes lebonyolítása hozzávetőleg öt-tíz évet venne igénybe, de az ütemekre bontott fejlesztésnek köszönhetően új, a közösségi életet magas szinten támogató városközpont létesül. Egy éven belül már használható, modern funkciók valósulnak meg, majd ezek bővülnének újabb és újabb épületekkel, amelyeket egyaránt igénybe vehetnek a Csepel SC sportolói és a Csepel-sziget lakóközössége - közölték.

A fejlesztéssel és a jövőbeni működtetéssel az eredeti alapítói célt és annak kedvezményezettjeit fogják szolgálni – hangsúlyozta Németh Szilárd. „Alkotni csak ésszel, szívvel és tisztességgel lehet. A Csepel SC újjáépítésével kerületünk gazdagabb, szebb lesz és minden csepeli sportszerető ember nyerni fog: profi és amatőr, versenyző és szurkoló, mester és tanítvány, diák és felnőtt egyaránt jól jár.” – mondta Németh Szilárd.

0 Tovább

Süle Gábor lett a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség elnöke

Új elnöke van a Magyar Fallabda (Squash) Szövetségnek. A sportszervezet élére az eddigi alelnök, Süle Gábor került, miután a szövetség tisztújító közgyűlése a szakember mellett tette le a voksát.

Az eddigi elnök, Krajcsák Márk alelnökként dolgozik tovább a sportágban, az ő feladata a szakmai vonal képviselete lesz. Az új elnök elsősorban a marketing és a gazdasági oldalt erősíti majd.
Bízunk abban, hogy egy ütőképes csapat állt össze, amely a sportág népszerűsítéséért sokat tud tenni a jövőben. A terveink között szerepel az, hogy minél több emberhez eljusson, és a fallabdás bázis egyre szélesebb legyen” – összegzett a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség elnöke.
Az újonnan felállt elnökségben helyet kapott Hoffmann Péter, akinek a segítségével a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség a nemzetközi kapcsolatait szeretné erősíteni. A további tagok, akik eddig is ott voltak a szövetség elnökségében: Divéky Anna, Pogány Péter, Lőrinczi Attila és Lőrinczi Balázs.

0 Tovább

Elindult a Nemzeti Versenysport Szövetség - Sport a testnevelésen túl elnevezésű akkreditált pedagógus-továbbképzési program

Újabb nagy volumenű kezdeményezést indított a NVESZ! Elindult a Nemzeti Versenysport Szövetség - Sport a testnevelésen túl elnevezésű akkreditált pedagógus-továbbképzési program.  

A program nyitórendezvényét csütörtökön tartották meg fővárosban, a Gyulai István Általános Iskolában. Az eseményt dr. Mészáros János, az NVESZ elnöke nyitotta meg, továbbá a Klebelsberg Központ és NVESZ közötti együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírása előtt köszöntőt mondott Hajnal Gabriella, a központ elnöke.

Dr. Mészáros János elmondta, az NVESZ 61 sportágából 38 szövetség teljesítette a programba kerüléshez szükséges feltételeket eddig. „A sportágak száma természetesen bővíthető, és biztos vagyok abban, hogy egyre többen vesznek részt a projektben” – tette hozzá az elnök.

A nyitó sajtótájékoztatón elhangzott, a programot a közelmúltban elhunyt Tóth László indította el, a projekt koordinátora a jövőben Erdősi Zoltán lesz, aki egyébként a Magyar Repülő Korong Szövetség elnöke. Erdősi Zoltán elmondta, hogy a következő tanévben összesen 600 pedagógushoz szeretnének eljutni, hogy megismertessék velük az NVESZ sportágait.

Fotók: Vörös Nándor

0 Tovább

Magyar elnöke van a Nemzetközi Tekeszövetségnek!

Fantasztikus magyar sportdiplomáciai sikerek Berlinben. A Nemzetközi Tekeszövetség (NBC) Pintyőke Marcellt választotta meg elnökévé. Megbízatása négy évre szól. A sportág történetében nem volt még magyar elnök a nemzetközi szövetség elnöki székében.

Pintyőke Marcell 12 éve a hazai szövetség elnökeként dolgozik, az NBC-nél az utóbbi években innovatív ötleteivel vetette magát észre. Korábban vezetett labdarúgó akadémiát, volt sport diplomata.

A sportvezető elmondta, olyan szövetség stratégiaalkotója szeretne lenni, amelyik működése a közös munkán és az együttműködésen alapszik. „Minden országgal együtt szeretnék dolgozni. Közös célokat szeretnék azonosítani és párosítani az érdekeket az értékekkel. Biztos nem lesz olyan döntés vagy folyamat, ami mindenkinek jó, de hiszek abban, hogy közös munkával születhetnek olyan döntések, amelyekben mindenki talál értéket. Számomra a mindegy nem válasz. A közös megoldás viszont annál inkább.” – összegzett a sszakember, aki a német Klaus Barth-ot váltotta az elnöki székben.

„Én menedzser vagyok, aki nem utasít, hanem összefog embereket, csapatot alkot, célokat határoz meg és elkötelezetten dolgozik. Meggyőződésem, hogy ideje foglalkozni azzal, hogy mi az, ami szórakoztató, mi az, ami eladható ebben a sportban. Hiszek abban, hogy nem cirkuszra van szükség, hanem egy határozott, innovatív, modern jövőképre.” – tette hozzá Pintyőke Marcell.

A berlini kongresszuson az is eldől, hogy Magyarország rendezheti a 2024-es klubvilágkupát – adta hírül a Magyar Tekeszövetség. 

0 Tovább

Másfél év után újra volt lábtoll-labda verseny

A koronavírus-járvány miatti másfél éves versenyszünet után  újra éledt a lábtoll-labdázás. Június 19-én és 20-án Újszászon a 21. Páros Országos bajnoksággal és egyéni ranglista versennyel kezdtek a lábtollasozók. A hazaiak kiválóan szerepeltek és minden versenyszámot megnyertek. Farkas Lilla és Herczeg Gábor három számban is a legjobbnak bizonyult.

Eredmények:

Férfi páros (20): 1. Herczeg Gábor, Tóth Gábor (Újszászi VVSE), 2. Huszár Emil, Lukács Márton (Nagykanizsa ZSE), döntő: 21-15, 17-21, 21-12, 3. Horváth Gergő, Takács Endre és Farkas Balázs, Lukács Benedek (mindkettő Nagykanizsa ZSE)

Női páros (9): 1. Farkas Lilla, Vachal Krisztina (Újszászi VVSE), 2. Hornyák Erzsébet, Szaszkó Dorka (Újszászi VVSE), döntő: 21-5, 21-12, 3. Sillinger Zsanett, Udvari Boglárka (Cserszegtomaji SK) és Buki Napsugár, Szabó Luca (Pusztaszer PISZE SE)

Vegyes páros (15): 1. Herczeg Gábor, Farkas Lilla, 2. Tóth Gábor, Vachal Krisztina, döntő: 21-14, 21-14, 3. Farkas Balázs, Hornyák Erzsébet és Kökény Martin, Szaszkó Dorka (mind Újszászi VVSE)

Férfi egyéni (21): 1. Herczeg Gábor (Újszászi VVSE), 2. Tóth Gábor (Újszászi VVSE), döntő: 21-14, 21-17, 3. Fehér Zsolt (Pusztaszer PISZE SE) és Kanalas Renátó (Újszászi VVSE)

Női egyéni (7): 1. Farkas Lilla (Újszászi VVSE), 2. Udvari Boglárka (Cserszegtomaji SK), döntő: 21-10, 21-13, 3. Kovács Evelin és Ézsiás Fanni (mindkettő Újszászi VVSE)

0 Tovább

5. lett a Herczig-Ferencz kettős a lengyel EB futamon

Egy nagyon erős mezőnyben az 5. helyet szerezte meg a Herczig Norbert-Ferencz Ramón páros a rali Európa-bajnokság idei első futamán Lengyelországban.

„Nagyon elégedett vagyok a teljesítményünkkel, hiszen 38 R2-es autó állt rajthoz. Végig magabiztosan versenyeztünk, talán egy melegebb szituációnk volt, pedig itt nagyon sok helyen 160-180 km/h tempóval autózunk keresztbe. Annak külön örülök, hogy az év elején elhatározott tesztprogram, amelynek része volt, hogy elindultunk a portugál VB futamon, az már most éreztette jótékony hatását. Az autó és a csapat is kiválóan működött”- mondta mosolyogva a SKODA Rally Team Hungária pilótája.

„Most egy rövid időre haza jövünk, de aztán már megyünk is vissza Lettországba, ahol vár ránk a második idei futam július 1. és 3. között.”- tette hozzá Herczig Norbert. 

0 Tovább

Lendületben a Herczig, Ferencz kettős!

Az élmezőnyben autózik a Herczig, Ferencz páros a rali Eb-n. A Lengyel Rallye vasárnap zárul.

A rali Európa-bajnokság első futamán Lengyelországban ült autóba a ŠKODA Rally Team Hungaria kettőse. Herczig Norbert és Ferencz Ramón a pénteki kvalifikáción a hatodik leggyorsabb időt autózta, a szuperspeciál után pedig a 14. helyről kezdte meg a versenyt.

„Meglátszik az a plusz verseny, amit Portugáliában, a világbajnoki mezőnyben teljesítettünk. Jó a tempónk a nyitófutamon és nagy kedvvel versenyzünk” – összegzett Herczig Norbert.

A páros a zárónapot az összetett hatodik helyről várja, ami ebben az erős mezőnyben kifejezetten jó pozíciónak számít.

„Nagyon kis különbségek vannak a negyedik helyezettől a kilencedikig. Igyekszünk mindent kihozni magunkból és az autóból az utolsó hat szakaszon.” – tette hozzá a négyszeres abszolút magyar bajnok.

A mezőny vasárnap Mikolajkiból az utolsó városi szakaszra Varsóba megy, és ott zárul a nagy presztízsű Lengyel Rallye, amelyet ezúttal századik alkalommal rendeztek meg.

0 Tovább

Uszonyosúszás - Ez volt minden idők legjobb magyar junior világbajnoki szereplése!

Egy arany, egy ezüst és egy bronz a végére. A magyar junior uszonyosúszó-válogatott minden várakozást felülmúlva 19 éremmel zárta a világbajnokságot Lignanóban. Ez volt minden idők legjobb magyar junior világbajnoki szereplése.

A zárónapon Kiss Nándor lett aranyérmes, miután a 800 méteres felszíni úszásban sem talált legyőzőre. Itt a dobogó 2. fokára is magyar versenyző állhatott fel, Pázmányi Sándor ugyanis ezüstérmes lett. A 4X100-as férfi felszíni váltó sem tért haza érem nélkül, a Lipők Larion, Pázmányi Sándor, Béres Attila, Kiss Nándor kvartett ugyanis bronzérmes lett. A délelőtti selejtezőben Márton Balázs is segítette a váltót, az ő helyére ugrott be a fináléba Kiss Nándor.

A szakvezetés a vb előtt felhívta a figyelmet arra, hogy egy nagyon motivált, jó formában lévő magyar válogatott utazik ki Olaszországba. Az elvárásokkal kapcsolatban Kókai Dávid csapatvezető akkor úgy fogalmazott, hogy 15 érem is összejöhet a mieinknek. A vége 19 érem lett, amely jó bizonyítéka annak, hogy a Magyar Búvár Szakszövetségnél jó kezekben van az utánpótlás.

"Hat arany-, nyolc ezüst- és öt bronzéremmel zártunk. Ez minden idők legjobb junior világbajnoki szereplése, ami önmagáért beszél! Külön kiemelném, hogy az érmek jelentős részét olyan fiatalok szerezték, akik még jövőre is ebben a korosztályban versenyeznek. Négy váltó versenyszámban is érmet szereztünk, ami jól mutatja, mennyire kiegyensúlyozottan erős volt a mostani junior-válogatott" – összegzett az utolsó eredményhirdetés után Veress András, az 5 aranyérmet szerző gyöngyösi kettős, azaz Kiss Nándor és Pernyész Dorottya edzője.

Junior uszonyosúszó-világbajnokság

Lignano/Olaszország

A magyar dobogósok:

-          Arany

férfi 400 m felszíni– Kiss Nándor (junior világcsúcs - 2:58,70 p.)

női 100 m uszonyos gyors - Pernyész Dorottya (junior országos csúcs - 48,10 mp.)

férfi 1500 m felszíni - Pázmányi Sándor

200 m felszíni - Kiss Nándor (junior országos csúcs - 1:21,50 p.)

női 50 m uszonyos gyors - Pernyész Dorottya

800 m felszíni - Kiss Nándor

-          Ezüst

női 100 m felszíni - Suba Sára (junior országos csúcs - 40,18 mp.)

férfi 100 m uszonyos gyors - Lipők Larion

4x100 mix gyors - Pálfi János, Pernyész Dorottya/Szili Ágnes, Linzenbold Zsófia, Lipők Larion (Szili a selejtezőben úszott)

női 50 m felszíni– Suba Sára (junior országos csúcs - 18,42 mp.)

férfi 400 m uszonyos gyors - Béres Attila

női 4x200 felszíni - Borka Panna, Sztancsik Mária, Szili Ágnes, Suba Sára

férfi 4x200 felszíni - Pázmányi Sándor, Béres Attila, Márton Balázs, Kiss Nándor

férfi 800 m felszíni - Pázmányi Sándor

-          Bronz

férfi 400 m felszíni - Pázmányi Sándor

női 200 m felszíni - Suba Sára

női 200 m uszonyos gyors - Pernyész Dorottya (egyéni csúcs - 1:47,37 p.)

férfi 50 m uszonyos gyors - Lipők Larion

férfi 4x100 felszíni - Lipők Larion, Pázmányi Sándor, Béres Attila, Kiss Nándor/ Márton Balázs (Márton a selejtezőben úszott)

0 Tovább

Rali Eb – Felbőgtek a motorok Lengyelországban

Elstartolt a rali Európa-bajnokság idei sorozata. A Lengyel Ralin a Herczig Norbert, Ferencz Ramón kettős a pénteki kvalifikáción a hatodik leggyorsabb időt autózta, ezek után a magyar duó a 10. rajthelyet választotta.

A mezőny túl van egy szuper speciálon is, amely már beleszámít a versenybe, itt a ŠKODA Rally Team Hungaria kettőse a 14. idővel zárt, innen kezdődött a mai első szakasz.

A Lengyel Ralin ma nyolc, holnap pedig hat szakaszt teljesítenek a versenyzők.

0 Tovább

A paralimpia előtti utolsó világkupa következik

Legjobb parafekvenyomóink Dubajban versenyeznek. A Magyar Erőemelő Szövetség információi szerint Mezei Katalin, Tunkel Nándor és Sedric Watchou indul az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városában megrendezendő világkupán. Mezei 55 kilogrammban, Tunkel a 49, Sedric Watchou pedig a 88 kilósok között igyekszik maradandót alkotni. A dubaji VK a paralimpia előtti utolsó nagy nemzetközi verseny.

A magyar küldöttséghez tartozott volna még a +107 kilogrammosok között versenyző Sas Sándor is, de ő sérülés miatt nem lesz ott a VK-n.  

A legutóbbi Világkupán Tbilisziben Tunkel Nándor nagyot versenyzett, és aranyérmesként tért haza. A tavalyról idénre halasztott paralimpiát augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik meg Tokióban.

0 Tovább

Gyerekfitnesz-vb: A magyarok megnyerték a nemzetek versenyét

Elsöprő magyar sikerrel ért véget a gyerekfitnesz-világbajnokság. A szerbiai Cacak adott otthont a világversenynek, ahol a magyar küldöttség 6 aranyérmet, 7 ezüstöt és 2 bronzot gyűjtött be.

A magyar csapatból Toók Abigél, Szabó Jázmin, Csépány Nikolett, Tóth Patrícia, Lengyel Fruzsina és Göbölös-Szabó Dorka lett aranyérmes.

A dobogó második fokára állhatott fel Lukács Gábor, Hegyesi Erik, Gál-Olasz Villő, Kovács Rita, Bárdi Rebeka, Lukács Kitti és Mercs Gréta, míg Fürjes Adél és Gulyás Eszter lett bronzérmes.

A Magyar Testépítő és Fitnesz Szövetség információi szerint az érmeken túl több pontszerző helyet is elcsíptek a mieink.

A kiváló szereplésnek köszönhetően Magyarország az élen végzett a nemzetek rangsorában, megelőzve a dobogón Oroszországot és Ukrajnát. 

0 Tovább

A Magyar Birkózó Szövetség is a testnevelés oktatását segítené

A Nemzeti Alaptanterv 2020 testnevelést érintő tananyagában a korábbiaknál hangsúlyosabban jelent meg a küzdősportok oktatása, amelyet három sportág, a birkózás a judo és a karate képvisel. Az érintett sportági szakszövetségek – valamint a Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete – összefogtak, és felajánlják segítségüket, hogy a küzdősportok iskolai oktatása hatékonyan és magas szakmai színvonalon valósulhasson meg.

A felajánlásról a szervezetek 2021. június 17-én sajtótájékoztatót tartottak. Az eseményen Dr. Mészáros János, az MKSZ elnöke, Bacsu Margaréta, az MJSZ sportágfejlesztési igazgatója, Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, Balogh Gábor, az MDSZ elnöke, Takács Zoltán, az MTTOE alelnöke és Csákvári László, a Testnevelési Egyetem küzdősportok tanszékének tanára szólaltak fel.

Küzdősportok a NAT-ban

A Nemzeti Alaptantervben 1993 óta szerepel a küzdősportok oktatása. A testnevelő tanárképzéssel foglalkozó intézményekben azonban nem mindenhol valósulhatott meg a strukturált küzdősport képzés. Az iskolákban pedig a NAT-ban szereplő alacsony óraszám nem tette szükségessé a testnevelő tanároknak a magas szintű küzdősport oktatást.

Új helyzet állt elő

A 2020-ban megszületett új NAT testnevelést érintő tananyagában hangsúlyosabban jelent meg a küzdősportok oktatása. A klasszikus atlétika-torna-sportjáték mozgásműveltség tartalmak mellé az óraszám tekintetében felzárkóztak a küzdősportok – nevesítve a birkózás, a judo és a karate –, amelyeket immár hasonlóan magas óraszámban szükséges tanítani.

Küzdősportok előnyei a testnevelésben

A küzdősportok jellemfejlesztő szerepe vitathatatlan: fegyelmezettségre, stresszkezelésre, érzelmi problémamegoldásra nevelnek. Elsajátításukkal csökken a szorongás, nő az önbizalom. Ráadásul testnevelésórán a tanulók munkája csak kölcsönös toleranciával és egymást segítő gyakorlással valósulhat meg. A Magyar Birkózó Szövetség, a Magyar Judo Szövetség és a Magyar Karate Szakszövetség egyetért abban, hogy a küzdősport hiánypótló a diákok testi és lelki fejlesztésében, és helye van a mindennapos testnevelésben.

A szövetségek felajánlják segítségüket

A három érintett szövetség tisztában van vele, hogy a testnevelő tanárok számára hatalmas kihívást jelent NAT 2020 szerinti magas szakmai színvonalon oktatni a küzdősportokat. Ezért a három szövetség, valamint a Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete „A küzdősportok helyzete és törekvései az iskolai testnevelésben” címmel közös dokumentumot fogalmazott meg és írt alá, a küzdősportok magas színvonalú oktatásának segítését tűzve ki célul, amely – igény esetén – három területen valósulhatna meg:

- A szövetségek készek szakembereket delegálni az iskolákba, akik segítenek a testnevelő tanároknak az adott küzdősport oktatásában.

- Ott, ahol ez szükséges, megfelelő végzettségű szakemberekkel segítik a testnevelő tanárképzéssel foglalkozó intézmények küzdősportokat illető szakmai munkáját.

- Szakembereket biztosítanak a már végzett testnevelő tanárok továbbképzésére mindhárom sportágban.

A szakma is a kezdeményezés mellett

A Magyar Diáksport Szövetség a cselgáncsosokkal és a karatésokkal már dolgozott együtt akkreditált pedagógus továbbképzési programokon. Ezek tapasztalatai bizonyítják, hogy a testnevelők szívesen fogadnak olyan mozgásanyagot, amely integrálható a munkájukba. A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete is egyetért a küzdőportok oktatásának szükségességével, és a kapcsolódó továbbképzésekkel – ezért is írta alá mindkét szervezet a közös dokumentumot.

Fotók: Róth Tamás

0 Tovább

Junior uszonyosúszó-világbajnokság: Tovább tart a magyar csoda Lignanóban

A magyar küldöttség eddig 5 aranyat, 7 ezüstöt és 4 bronzérmet szerzett

A magyar junior uszonyosúszó-válogatott már most túlteljesítette az előzetes várakozásokat. Mielőtt a csapat elutazott volna az olaszországi Lignanóba, Kókai Dávid csapatvezető úgy nyilatkozott, hogy 15 érmet is szerezhetnek a mieink. Nos, a csütörtöki versenynap után már 16 éremnél tart a küldöttség.

Az 50 uszonyos női gyors döntőjét Pernyész Dorottya nyerte meg, ezzel megszerezte a válogatott ötödik aranyérmét. Béres Attila is dobogóra állt egyéniben, miután a 400 uszonyos gyors fináléjában 2. lett, míg Lipők Larion harmadikként zárt 50 uszonyos gyorson. Suba Sára csütörtökön egy ezüstöt szerzett az 50 méteres felszíni úszás döntőjében, méghozzá 18.42 másodperces junior országos csúccsal.

Tovább remekeltek a váltók is: a Borka Panna, Sztancsik Mária, Szili Ágnes, Suba Sára négyes ezüstérmes lett a 4x200 felszíni váltóversenyben, akárcsak a fiúk hasonló számában a Pázmányi Sándor, Béres Attila, Márton Balázs, Kiss Nándor alkotta magyar kvartett.

 "16 éremnél jár a fiatal magyar csapat, ezzel már túl is szárnyaltuk az előzetes elvárásokat. Pernyész Dorottya újabb aranyérme mellett a váltók ezüstérme remekül mutatja, hogy milyen kiegyensúlyozott és erős ez a társaság! Külön kiemelném Béres Attila és Suba Sára egyéni ezüstérmét, mindketten remekül versenyeztek, csakúgy, mint Lipők Larion, aki bronzérmet szerzett!" – összegzett Szabó László, a magyar csapat edzője.

A magyar küldöttség eddig 5 aranyat, 7 ezüstöt és 4 bronzérmet szerzett a Lignanóban zajló világbajnokságon.

0 Tovább

Három küzdősportos szövetség a testnevelés oktatását segítené

A Nemzeti Alaptanterv 2020 testnevelést érintő tananyagában a korábbiaknál hangsúlyosabban jelent meg a küzdősportok oktatása, amelyet három sportág, a birkózás a judo és a karate képvisel. Az érintett sportági szakszövetségek – valamint a Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete – összefogtak, és felajánlják segítségüket, hogy a küzdősportok iskolai oktatása hatékonyan és magas szakmai színvonalon valósulhasson meg.

A felajánlásról a szervezetek 2021. június 17-én sajtótájékoztatót tartottak. Az eseményen Dr. Mészáros János, az MKSZ elnöke, Bacsu Margaréta, az MJSZ sportágfejlesztési igazgatója, Bacsa Péter, az MBSZ ügyvezető alelnöke, Balogh Gábor, az MDSZ elnöke, Takács Zoltán, az MTTOE alelnöke és Csákvári László, a Testnevelési Egyetem küzdősportok tanszékének tanára szólaltak fel.

Küzdősportok a NAT-ban

A Nemzeti Alaptantervben 1993 óta szerepel a küzdősportok oktatása. A testnevelő tanárképzéssel foglalkozó intézményekben azonban nem mindenhol valósulhatott meg a strukturált küzdősport képzés. Az iskolákban pedig a NAT-ban szereplő alacsony óraszám nem tette szükségessé a testnevelő tanároknak a magas szintű küzdősport oktatást.

Új helyzet állt elő

A 2020-ban megszületett új NAT testnevelést érintő tananyagában hangsúlyosabban jelent meg a küzdősportok oktatása. A klasszikus atlétika-torna-sportjáték mozgásműveltség tartalmak mellé az óraszám tekintetében felzárkóztak a küzdősportok – nevesítve a birkózás, a judo és a karate –, amelyeket immár hasonlóan magas óraszámban szükséges tanítani.

Küzdősportok előnyei a testnevelésben

A küzdősportok jellemfejlesztő szerepe vitathatatlan: fegyelmezettségre, stresszkezelésre, érzelmi problémamegoldásra nevelnek. Elsajátításukkal csökken a szorongás, nő az önbizalom. Ráadásul testnevelésórán a tanulók munkája csak kölcsönös toleranciával és egymást segítő gyakorlással valósulhat meg. A Magyar Birkózó Szövetség, a Magyar Judo Szövetség és a Magyar Karate Szakszövetség egyetért abban, hogy a küzdősport hiánypótló a diákok testi és lelki fejlesztésében, és helye van a mindennapos testnevelésben.

A szövetségek felajánlják segítségüket

A három érintett szövetség tisztában van vele, hogy a testnevelő tanárok számára hatalmas kihívást jelent NAT 2020 szerinti magas szakmai színvonalon oktatni a küzdősportokat. Ezért a három szövetség, valamint a Magyar Diáksport Szövetség és a Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete „A küzdősportok helyzete és törekvései az iskolai testnevelésben” címmel közös dokumentumot fogalmazott meg és írt alá, a küzdősportok magas színvonalú oktatásának segítését tűzve ki célul, amely – igény esetén – három területen valósulhatna meg:

-          A szövetségek készek szakembereket delegálni az iskolákba, akik segítenek a testnevelő tanároknak az adott küzdősport oktatásában.

-          Ott, ahol ez szükséges, megfelelő végzettségű szakemberekkel segítik a testnevelő tanárképzéssel foglalkozó intézmények küzdősportokat illető szakmai munkáját.

-          Szakembereket biztosítanak a már végzett testnevelő tanárok továbbképzésére mindhárom sportágban.

A szakma is a kezdeményezés mellett

A Magyar Diáksport Szövetség a cselgáncsosokkal és a karatésokkal már dolgozott együtt akkreditált pedagógus továbbképzési programokon. Ezek tapasztalatai bizonyítják, hogy a testnevelők szívesen fogadnak olyan mozgásanyagot, amely integrálható a munkájukba. A Magyar Testnevelő Tanárok Országos Egyesülete is egyetért a küzdőportok oktatásának szükségességével, és a kapcsolódó továbbképzésekkel – ezért is írta alá mindkét szervezet a közös dokumentumot. 

0 Tovább

Junior uszonyosúszó-világbajnokság: Tovább tart a magyarok lendülete

Két arany, egy ezüst, két bronz szerdán…

Továbbra is remekelnek a magyar fiatalok az olaszországi Lignanóban zajló uszonyosúszó-világbajnokságon. 

Kiss Nándor ott folytatta, ahol a vb első napján abbahagyta. A fiatal tehetség az uszonyosúszó-világbajnokság nyitónapján egy világcsúccsal és egy arannyal köszönt be, a második versenynap a 200 méteres felszíni döntőben junior országos csúccsal (1 perc 21.50 mp) világbajnok lett. Szerdán Pázmányi Sándor is aranyérmes lett. A magyar klasszis az 1500 felszíni kategóriában szerzett világbajnoki címet. Fantasztikus versenyt hozott a 4X100-as mix gyors. Itt a magyarok ezüstérmesek lettek. A Pálfi János, Pernyész Dorottya, Linzenbold Zsófia, Lipők Larion alkotta kvartett csapott célba másodikként. A selejtezőben Szili Ágnes is helyet kapott a váltóban, helyette a délutáni programban Pernyész Dorottya úszott.

A nőknél a 200-as felszíni kategóriában Suba Sára bronzérmes lett, akárcsak a női 200 uszonyos gyors döntőjében Pernyész Dorottya.

Kókai Dávid csapatvezető szerint elképesztően izgalmas versenyek voltak szerdán „Az újabb 2 aranyérem nagyon jó helyre került. Csapatként is remekül vizsgáznak a fiatalok, csütörtökön további érmekre számítunk!" – összegzett a csapatvezető.

A magyar küldöttség jelenleg 4 aranynál, 3 ezüstnél és 3 bronzéremnél tart a Lignanóban zajló világbajnokságon.

0 Tovább

Junior uszonyosúszó-világbajnokság: Eredményes nyitónap

Erős kezdés a junior uszonyosúszó-világbajnokságon. A magyar válogatott öt érmet, közte két aranyat szerzett a nyitónapon Lignanóban – tudósít a Magyar Búvár Szakszövetség Sajtószolgálata.

Az olaszországi vb-n Kiss Nándor 400 méter felszíni úszásban junior világcsúccsal (2 perc 58.70 másodperc) győzött. Ugyancsak a dobogó legmagasabb fokára állhatott Pernyész Dorottya, aki a 100 méteres uszonyos gyors női fináléjában junior országos csúccsal (48.10 mp) győzött.

100 méteres női felszíniben Suba Sára lett ezüstérmes, miután 40.18 másodperces országos csúccsal csapott célba, a 100 méteres férfi uszonyos gyors döntőjében pedig Lipők Larion szerzett ezüstöt. Az ötödik érmet Pázmányi Sándor szerezte, ő 3. lett a 400 felszíni fináléban.

Veress András, a két világbajnok gyöngyösi versenyző edzője így értékelt: "Nagy álmunk vált valóra, mindketten kitettek magukért, maximálisan elégedett vagyok! A teljes csapat kihozta a maximumot az első napból, izgatottan várjuk a holnapi folytatást!"

A magyar csapat 2 arany-, 2 ezüst-, és 1 bronzéremmel az éremtáblázat 2. helyén várja a folytatást!

0 Tovább

Szumó – Jöhet az Eb!

Hosszú idő után ismét küzdőtérre lép a magyar szumó-válogatott. A mieink a kazanyi Európa-bajnokságra készülnek. Ancsin László, a Magyar Sumó Szakszövetség elnöke beszámolt arról, hogy kialakult az Eb-keret, és mindenki nagyon várja már a kontinensbajnokságot.

„A sok nehézség ellenére sikerült lebonyolítani egy válogatóversenyt is. A magyar küldöttség 15 versenyzővel képviselteti magát az Eb-n, amely június 24-én kezdődik. A kazanyi világversenyen U21, U23 és felnőtt kategóriában avatnak Európa-bajnokokat.” – mondta Ancsin László.

A sportvezető hozzátette, hogy az U21-ben és U23-ban is lehetnek érmes magyarok, de ez igaz a felnőtt kategóriára is.

„Nem tudjuk azt, hogy az egyes nemzetek legjobbjai hogy tudtak készülni erre az Eb-re. Bízom benne, hogy sikeres magyar csapat tér haza Kazanyból” – összegzett Ancsin László.

Az oroszországi Európa-bajnokságot június 24. és 27. között rendezik meg. 

0 Tovább

Dr. Mészáros János: történelmi esély Hárspataki Gábor olimpiai kvótája

Fantasztikus teljesítmény volt a magyar válogatottnak a párizsi olimpiai kvalifikációs tornán nyújtott teljesítménye a Magyar Karate Szakszövetség elnöke szerint. Dr. Mészáros János a sportág története legfontosabb versenyének nevezte a hétvégi viadalt, amelyen Hárspataki Gábor kvótát szerzett a karate ötkarikás bemutatkozására.

A sporttörténelmi eredményről Tadissi Martial fájóan kevéssel maradt le, hiszen súlycsoportjában bejutott a legjobb négy közé, ahonnan aztán hárman vívták ki a tokiói indulás jogát, ám kiválóságunk sajnos csak negyedik lett. A többi magyar közül Molnár Dániel és a mindössze 18 éves Ilankovic Aleksandra egyetlen győzelemre volt attól, hogy kategóriájukban bekerüljenek a négybe.

"Ha ezt az eredményt előre borítékolhattuk volna, elfogadtuk volna" – így nyilatkozott a versenyt követően Dr. Mészáros János.

"Nagyon örülünk és büszkék vagyunk, és közben sajnáljuk, hogy Tadissi Martial egy hajszálnyival lecsúszott az olimpiai kvótáról, pedig a teljesítménye alapján szintén megérdemelte volna a kijutást. És az is fantasztikus, hogy Molnár Dániel és Ilankovic Aleksandra egészen az ötödik helyig jutottak, míg formagyakorlatban szép eredmény Nagy Botond 11. helyezése is. Ha mindehhez hozzáteszem, hogy őszintén szólva a karate sportág történetének legfontosabb versenye játszódott le Párizsban 96 ország versenyzőinek részvételével, akkor azt mondom, hogy összességében elégedettek lehetünk. Olimpiai kvótát szereztünk, ami történelmi lehetőség arra, hogy ne csak a karate legyen ott Tokióban, hanem magyar versenyző is képviselje Magyarországot azon az olimpián, amelyen először szerepel a sportágunk" – értékelt az MKSZ elnöke.

A karate versenyszámokat augusztus 6-8-án rendezik a tokiói olimpián.

0 Tovább

Uszonyosúszás – Bivalyerős magyar csapat csobban Lignanóban

Hamarosan megkezdődik a junior világbajnokság a legeredményesebb olimpián kívüli magyar sportágban – ez az uszonyosúszás.

Június 15-én kezdődik Lignanóban a junior világbajnokság. A magyar delegációt 18 fő alkotja – tudtuk meg Kókai Dávid csapatvezetőtől.

„Ha a versenyzőket nézzük, akkor 7 női és 7 férfi versenyzőnk indul az olaszországi világbajnokságon. Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy minden idők legerősebb válogatottja csobban majd Lignanóban” – nyilatkozta Kókai Dávid.

A csapat ma utazott el Olaszországba. Az első versenynap kedden lesz. A hazai szakvezetés több érmet vár a csapattól, akár 15 dobogós helyezés is összejöhet Lignanóban.

0 Tovább

Olimpiai résztvevő a karatés Hárspataki Gábor!

Kiharcolta a tokiói ötkarikás részvételt Hárspataki Gábor a párizsi olimpiai kvalifikációs karate tornán, ahol kategóriánként az első három versenyző jut indulási joghoz a sportág ötkarikás bemutatkozásán.

Akárcsak pénteken magyarok közül Tadissi Martial, szombaton Hárspataki Gábor is bejutott a döntőbe, és ezzel biztosította helyét az esti négyes körmérkőzésben is. Az MTK többszörös Eb-érmese a 75 kg-os súlycsoport selejtezőiben öt győzelmet szerzett: sorrendben portugál, lengyel, hongkongi, belga és jordán ellenfelét múlta felül.

Az esti programban a körmérkőzések során Hárspataki először kikapott a kazah Azhikanovtól, majd bravúrosan fordítva másodszor is legyőzte a jordán Alnajjart. Utolsó összecsapásán Hárspataki a német Bitsch ellen döntetlent ért el, ezzel harmadik lett a versenyen, és így ott lehet a sportág történetének első felnőtt olimpiáján!

„Nagyon boldogok vagyunk. Szerintem megérdemeltük. Mindent megtett a Magyar Karate Szakszövetség, mindent megtett az edzőm, mindent megtettünk, ez a kis ország mindent megtett, és megvan az eredménye. Egész Magyarország munkája volt, hogy ezt meg tudtuk csinálni. Közben pedig nem tudom elhinni, hogy augusztusban ott leszünk az olimpián. Nagyon jól ment a selejtezőkben, és este sem törődtünk a vereséggel, dolgoztunk tovább, és meglett az eredménye. 2016 augusztusa óta vágyom erre, amióta bejelentették, hogy ott lesz a karate a tokiói olimpián. És végig hittem benne, teljes mértékben, ezért dolgoztunk minden nap” – nyilatkozta az újdonsült olimpikon Hárspataki Gábor.

A nőknél Ilankovic Aleksandra nagyon közel állt ahhoz, hogy hatalmas meglepetést okozzon, és mindössze 18 éves létére bekerüljön a négyes körmérkőzésbe a női 61 kg-ban. Az MTK junior Eb-aranyérmese két győzelem után került a vigaszágra, ahol újabb két diadalt követően már csak egyetlen meccsre volt a bravúrtól. Azonban az utolsó csatában szoros mérkőzésen alulmaradt a kazah Zakharovával szemben, de így is nagyszerűen teljesített!

A 11. helyen végzett Nagy Botond férfi formagyakorlatban, miután két fordulón is túljutott - az első fordulóból a 2., a második körből pedig a 3. helyen -, a harmadik fordulóban pedig a hatodik lett csoportjában.

Hárspataki Gábor eredményei:

Selejtezők:

A 32 közé jutásért: -Silva (portugál) 1-0

A 16 közé jutásért: -Boguszewski (lengyel) 6-2

Nyolcaddöntő: -Lee (hongkongi) 1-0

Negyeddöntő: -Mahauden (belga) 4-0

Elődöntő: -Alnajjar (jordán) 2-1

Körmérkőzések:

-Azhikanov (kazah) 1-4

-Alnajjar (jordániai) 5-4

-Bitsch (német) 0-0

0 Tovább

Teljes jogú olimpiai sportágnak javasolták a kick-boxot

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága teljes jogú olimpiai sportágnak javasolta a kick-box sportág világszövetségét, a WAKO-t. Az ötkarikás testület további öt, korábban ideiglenesen elismert sportág nemzetközi szövetségével kapcsolatban kezdeményezte ugyanezt. A Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke, Galambos Péter szerint a kick-boxosok a jelenlegi súlyukat és a tekintélyüket is tudják növelni a sportéletben egy teljes olimpiai elismertséggel – adta hírül az MKBSZ.

A NOB végrehajtó bizottsága a WAKO mellett a cheerleading, a muaythai, a sambo, az icestocksport és a lacrosse sportágak nemzetközi szövetségét is alkalmasnak találta arra, hogy a teljes elismertség megerősítését javasolja a NOB közgyűlésének. A testület indoklása szerint a hat sportág az ideiglenes elismertség időszakában teljesítette a szükséges feltételeket ahhoz, hogy az olimpiai család teljes jogú tagjává váljon. A NOB közgyűlése a közelgő tokiói olimpia idején és helyszínén erősítheti meg a végrehajtó bizottság döntését.

„Egyhangú döntést hozott a NOB végrehajtó bizottsága, és a közgyűlés megerősítő döntése várhatóan csak formaság lesz. Ezzel a kick-box illusztris társaságba kerülhet, immár olyan teljes jogú tagként, mint bármelyik nyári vagy téli olimpiai sportág” – mondta Mórádi Zsolt, a WAKO elnökségi tagja, aki részt vett abban a munkacsoportban, amelyik tavaly benyújtotta a NOB-nak a küzdősportos világszövetség teljes jogú tagságára vonatkozó pályázatot

Galambos Péter szerint a kick-boxosok a jelenlegi súlyukat és a tekintélyüket is tudják növelni a sportéletben egy teljes olimpiai elismertséggel.

"Nyilvánvalóan minden tekintetben egészen másként fogják kezelni a partnerek a WAKO-t, mint egy NOB által elismert kick-box világszervezetet, és a másfajta hozzáállás hosszútávon vissza kell, hogy hasson a legutolsó klub legutolsó sportolójára is. Nem szólva arról, mondom ezt nagy reményekkel, hogy egy megnövekedett érdekérvényesítő képesség megjelenhet akár egy esetleges 2028-as Los Angeles-i olimpiai bemutatkozás ügyében is" – nyilatkozta a hazai szövetség elnöke.

Történelminek nevezte a döntést Roy Baker, a WAKO elnöke. 

„Hosszú utat tettünk meg idáig, de még mindig van miben fejlődnünk. Munkánkban a NOB elismerésének kivívása igazi hajtóerő volt. Rengeteg energiát fektettünk abba, hogy előrelépjünk olyan területeken, mint például a szervezet irányítása, a nemek közötti egyenjogúság, az átláthatóság, a fair play vagy éppen az oktatás kérdése, miközben végig a sportolók érdekeit igyekeztünk szem előtt tartani” – hangsúlyozta az ír sportdiplomata. 

0 Tovább

Jet-ski: Ob után, Eb előtt

Ónodon megrendezték az országos bajnokság 2. fordulóját. Ez egyébként válogató is volt a Lengyelországban megrendezendő Európa-bajnokságra – tudtuk meg Czeller Bélától, a Magyar Jet-Ski Szövetség elnökétől.

„Egy világversenyen való részvétel mindig is presztízskérdésnek számít, így az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megrendezett viadalon izgalmas versenynek lehettünk szemtanúi. Természetesen a lengyelországi Eb-futamon túl van idén másik nagy nemzetközi megmérettetésünk, amelyben házigazdaként veszünk részt. Ez a július 15-18. között ismételten megrendezendő Európa és Junior Világbajnoki futam. Az eseménynek a Nyíregyháza melletti Leveleki tó ad otthont” – mondta Czeller Béla.

Közben az elmúlt időszakban egy fontos sportos rendezvényen is érdekelt volt a Magyar Jet-Ski Szövetség. A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) díjazta a tavalyi év legjobbjait. A budapesti eseményen Szabó Barnabás vehette át az év legjobbjának járó díjat. A sportember személyesen nem tudott részt venni a rendezvényen, de összegzett a díjjal és a szezonnal kapcsolatban.

„Kétségkívül ez az egyik legnehezebben megszerzett díj. Amellett, hogy fizikálisan toppon kellett lenni, mentálisan is el kellett viselni ezt az sok megpróbáltatást, amit a COVID okozott. Úgy gondolom, hogy az Eb-sikerek mellett a vb-futamon is kihoztam magamból a maximumot.” – zárta értékelését Szabó Barnabás.

0 Tovább

Teqball – Egy arany, egy bronz Franciaországban

Nagyüzem a teqballosoknál. A magyar fejlesztésű sportágban két challenger kupát is rendeztek, illetve rendeznek franciaországi helyszínekkel. Az egyiken már túl vannak a magyarok, itt egy aranyat és egy bronzot szereztek a mieink – adta hírül a Magyar Teqball Szövetség Sajtószolgálata.

Eaubonne adott otthont a Challenger Cup-nak, ahol egyéniben a legjobb helyezést Bányik Csaba érte el, miután felállhatott a dobogó legalsó fokára, azaz 3. lett. A Phoenix játékosa párosban aztán nem adta alább a győzelemnél, és Blázsovics Ádámmal végül aranyérmet szerzett. Egyéniben Blázsovics 5. lett, akárcsak az infinity-s Csereklye Martin. Utóbbi játékos a francia Romain Gesmier oldalán párosban is indult, ahol negyedikként zárt.

A következő Challenger Cup ugyancsak Franciaországban, Creil-ben lesz a hétvégén. 

0 Tovább

Tanultak a pandémiából is a kick-boxosok

Miközben kezd visszatérni az élet a kick-boxban is, a sportág világszövetsége igyekszik észrevenni és megtartani a koronavírus-járvány során felszínre került pozitív hozadékokat is. Ilyenek a pandémia alatt sikerrel megrendezett online szemináriumok, amelyek folytatását tervezi a WAKO Sportolói Bizottsága, élén a magyar Mórádi Zsolttal – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

Az elmúlt bő egy évben a sportolói bizottság azon dolgozott, hogy miként lehet az egész világot érintő járványhelyzet alatt is motiváltan tartani a sportolókat és edzőiket – számolt be róla a bizottság magyar elnöke. A pár évvel ezelőtti visszavonulása óta is a sportág legeredményesebb versenyzőjének számító Mórádi Zsolt elmondta: céljaik elérése érdekében egyebek mellett a közelmúltban egy virtuális kick-boxos hétvégét rendeztek, szombaton és vasárnap is négy-négy előadás-edzéssel.

„Az online szemináriumokból álló kétnapos program időrendjét úgy állítottuk össze, hogy az minél interaktívabb legyen. Japántól az Egyesült Államokig be tudjanak csatlakozni az érdeklődők, és az élő órák végén kérdezhessenek is az instruktoroktól. Mivel fontosnak tartottuk, hogy minél szélesebb bázist érjünk el, a kezdeményezés lefedte az összes szabályrendszert. Mindegyikben olyan népszerű sportolókat és edzőket kértünk fel, akik a legmagasabb szintű képzést tudják adni a résztvevőknek, egyúttal érdekesek egyéniségei a kick-boxos világnak. Hiszen az is a célunk volt, hogy a kurzusok ne szárazak legyenek, hanem élvezzék azt az emberek, elősegítve ezzel a közösség együtt maradását és fejlődését” – mesélte Mórádi Zsolt.

A tízszeres világbajnok sportoló meggyőződése, hogy a járvány sok negatívuma mellett észre kell venni pozitív hozadékokat is, például azt, hogy az online térben szinte időtől és helytől függetlenül lehet bizonyos programokat tartani. Ezért a jövőben is terveznek ugyanilyen virtuális hétvégét.

„A mostani alkalommal több mint 300-an vettek részt a szemináriumokon, és Óceániától Amerikáig minden földrészről voltak becsatlakozóink. Ezt nagy sikernek tartjuk, ezért már most szervezzük a következőt. Meggyőződésünk, hogy hasznos és sikeres lesz akkor is, ha közben újra beindulnak az edzések és versenyek” – vélekedett Mórádi Zsolt.

A magyar sportvezető azt is elmondta, hogy a szemináriumok teljes bevételét jótékonyságra fordítják. A WAKO-nak ugyanis létezik egy társadalmi felelősségvállalási célokat szolgáló pénzalapja, amelyből egyebek mellett nők rákellenes küzdelmét támogatják és egy jordániai menekülttábor kick-box életét segítik – ebbe az alapba kerül a virtuális hétvégék bevétele.

0 Tovább

Vb- és Eb-érmeseket díjazott a Nemzeti Versenysport Szövetség

A 2020-as esztendő legjobbjait jutalmazta a Nemzeti Versenysport Szövetség. Az NVESZ díjátadóján 11 versenyző részesült kitüntetésben. Átadták a Dr. Leyrer Richárd sportvezetői díjat is, amelyet kiemelkedő szakmai, sportdiplomáciai és sportágalapító tevékenységéért az aerobikos Sinkó Andrea érdemelt ki.

A koronavírus járvány sújtotta tavalyi évben csak töredékét rendezték meg a sport világversenyeknek, ezáltal az NVESZ-hez tartozó sportágakban is a szokásosnál kevesebb kiemelkedő eredmény születhetett 2020-ban. A keddi alkalmon kilenc sportág 11 világbajnoki vagy Európa-bajnoki érmesét díjazták.

Az eseményen került sor a Dr. Leyrer Richárd sportvezetői díj átadására. Erre az NVESZ elnöksége ezúttal Sinkó Andreát találta a legalkalmasabbnak. Az egykori kiváló sportoló alapítója volt a Magyar Aerobik Szövetségnek, dolgozott szövetségi kapitányként, edzőként pedig tanítványai számos érmet nyertek világversenyeken. Jelenleg a MOB Sportolói Bizottságának elnöke, vezetőségi tagja a MATSZ aerobik szakágának, tagja az Európai Torna Szövetség aerobik technikai bizottságának és legmagasabb minősítésű nemzetközi aerobik bíró.

Dr. Mészáros János, az NVESZ elnöke elmondta: rendhagyó, embert próbáló év van a sportágaik mögött, és reméli, hogy soha többé nem lesz ilyenben részük.

„A legtöbb tagszövetségünk versenyzői nem tudtak sem vb-n, sem Eb-n részt venni. Volt azonban egy-két sportág, amelyben rendeztek világversenyt, és az ezeken eredményes kiválóságok kaptak most elismerést”– nyilatkozta a sportvezető.

Az NVESZ első embere külön kiemelte, hogy először kapott Dr. Leyrer Richárd díjat női sportvezető.

„Sinkó Andrea kiváló munkát végez évek óta. Külön öröm, hogy ő lehet az első nő, aki átveheti ezt a rangos díjat” – tette hozzá az elnök. 

Az NVESZ 2020. évi díjazottjai:

Magyar Darts Szövetség: Kovács Patrik (WDF Virtual VB 1. hely), Kovács Patrik-Balló Sándor páros (WDF Virtual VB 2. hely)

Magyar Dinamikus Lövészsport Szövetség: Győry Viktor (IDPA Európa-bajnokság 1. hely)

Magyar Grappling Szövetség: Puskás Boglárka (UWW Európa-bajnokság 3. hely)

Magyar Jet-ski Szövetség: Szabó Barnabás (UIM Európa-bajnokság 1. hely)

Magyar Karate Szakszövetség: Baranyi Zsófia (U21 Európa-bajnokság 1. hely)

Magyar Kutyasport Szövetség: Both Sebestyén (havas Európa-bajnokság 3. hely)

Magyar Motorsport Szövetség: Laczkó Máté (FIME Superstock 1000 Európa-bajnokság 1. hely)

Magyar Rádióamatőr Szövetség: Weisz László (Rádióforgalom VB 3. hely)

Magyar Testépítő és Fitness Szakszövetség: Ágoston Dorottya (UP Fitness Európa-bajnokság 3. hely), Nyircsák József (UP Bodybuilding Világbajnokság 1. hely)

0 Tovább

Két magyar érem a limasszoli karatés ifjúsági világkupán

Egy arany- és egy bronzérmet nyertek a magyarok a hétvégén a ciprusi Limasszolban. A fiatal karatésok legrangosabb világsorozata, a Karate1 Youth League széria idei első viadalán 37 ország 760 versenyzője lépett tatamira, köztük hat magyar versenyző.

A ciprusi ifjúsági világkupán Török Panka aranyérmet szerzett. Az MTK sportolója az U14-esek 42 kg-os küzdelmi kategóriájában azt a bravúrt érte el, hogy ellenfelei egy pontot sem szereztek ellene. Török Panka német vetélytársát 8-0-ra, ciprusi riválisát 2-0-ra verte, orosz ellenfelét 9-0-ra múlta felül, a döntőben pedig 2-0-ra diadalmaskodott a horvát Trstenjak ellen.

A kadetek fiúknál Bakos Bálint is dobogóra állhatott: a DMTK versenyzője három győzelemmel és egy vereséggel bronzérmet szerzett +70 kg-os súlycsoportban.

0 Tovább

Érdi Mária világkupa-ezüsttel zárta az olimpiai felkészülést

Vk-ezüsttel hangolódott az olimpiára Érdi Mária! A magyar vitorlásversenyző a medembliki világkupán taktikus és érett versenyzéssel második helyen zárt az 58 hajót felvonultató mezőnyben. Az MVM Zrt. támogatásával Tokióba készülő Érdi Máriának ez volt az olimpia előtt az utolsó versenye.

Az aranyérmet a női laser radial hajóosztályban a francia Marie Barrue szerezte meg, míg a dobogó harmadik fokára a lengyel Agata Barwinska állhatott fel. A riói olimpiai bajnok, a holland Marit Bouwmeester negyedikként zárt.

Érdi Mária elmondta, jó döntéseinek köszönheti a sikert. „Elég változatos versenyen vagyunk túl. Boldog vagyok, hogy jó stratégiával sikerült dobogóra állnom, és egy sikeres világkupával zártam le az olimpiai felkészülést” – mondta Érdi Mária.

Allianz Regatta

Medemblik, Hollandia, női Laser hajóosztály

1.     Marie Barrue (Franciaország)

2.     Érdi Mária (Magyarország)

3.     Agata Barwinska (Lengyelország)

0 Tovább

A KIMBA csapata nyerte a Tóth Bendegúz össznemzeti emlékversenyt

Mint ismert, Tóth Bendegúz egy évvel ezelőtt, 2020. június 4-én, tragikusan fiatalon, mindössze 22 évesen hirtelen szívleállás következtében hunyt el a válogatott edzésén. U23-as és kadét Európa-bajnoki ezüstérmes, egyetemi vb-második helyezett volt, felnőtt világ- és Európa-bajnokságon is képviselte a magyar válogatottat. Példaértékű sportoló és ember volt, akinek az emlékét örökre megőrzi a magyar birkózócsalád.

Egy esztendővel a halálát követően, pénteken a családja, a barátai, a sporttársai, a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) vezetősége (Németh Szilárd elnök, Bacsa Péter ügyvezető alelnök, Bácsi Péter szakmai igazgató), valamint egykori klubja, az ESMTK szakosztály-vezetője, Losonczi Ottó jelenlétben felavatták az új sírkövét szülőhelyén, Gombán. Szombaton a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) az ő emléke előtt tisztelegtek a róla elnevezett össznemzeti serdülő kötöttfogású csapatversenyen, amelyen az erdélyi, a felvidéki, a kárpátaljai és a vajdasági gárda mellett a magyar válogatott és a KIMBA csapata mérte össze az erejét egymással. Az együttesek előbb két háromfős csoportban küzdöttek, majd az elsők az győzelemért, a másodikok a harmadik helyért, a harmadikok pedig az ötödik pozíció megszerzéséért csatáztak.

Remek mérkőzések zajlottak, baráti hangulatban. A dobogó legfelső fokára végül a KIMBA fiataljai állhattak fel, akik a Kárpátalja ellen arattak diadalt fináléban, harmadikok lettek a magyar válogatott tagjai, ők a vajdasági ifjaknál bizonyultak jobbnak, az ötödik helyért pedig az erdélyiek legyőzték a felvidéki alakulatot. A díjakat átadta Tóth József, Tóth Bendegúz édesapja, Németh Szilárd, az MBSZ elnöke és a KIMBA alapítója, Bacsa Péter, az MBSZ szakmai alelnöke, Bálint Zoltán, a hamarosan átadásra kerülő Vajdasági Birkózó Akadémia főigazgatója, Bozó Tibor vezérőrnagy, Süle László, a KIMBA kurátora, valamint Bácsi Péter, az MBSZ és a KIMBA szakmai igazgatója. Az eseményt megtisztelték jelenlétével a közelmúltbeli U23-as Európa-bajnokságon érmes fiatal kiválóságaink, az aranyérmes Váncza István, valamint Dollák Tamara, Takács István és Vitek Dáriusz.

A végeredmény és a csapatok tagjai
1. KIMBA (44 kg: Fige Levente, 52 kg: Tótok Péter, 57 kg: Józsa Attila, 62 kg: Czuczor Dominik, 68 kg: Oross Ádám, 75 kg: Veress Bence, 85 kg: Cseh Balázs)
2. Kárpátalja (44 kg: Denisz Pavlik, 52 kg: Olekszandr Forkavec, 57 kg: Olekszandr Dumnyics, 62 kg: Boriszlav Karaszov, 68 kg: Vaszijl Csepak, 75 kg: Hegedüs Olekszandr és Szabó Béla, 85 kg: Szerhij Masika)
3. Magyar válogatott (44 kg: Olasz Bende, 52 kg: Gáspár Bálint, 57 kg: Zsemberi Herman, 62 kg: Felkai Bendegúz, 68 kg: Jakab Dániel, 75 kg: Szinay Szabolcs, 85 kg: Biró Balázs)
4. Vajdaság (44 kg: Újhelyi Balázs, 52 kg: Lengyel Kevin és Paróci Rajmund, 57 kg: Pék Zalán és Berkecs Dániel, 62 kg: Dominik Kopunovics és Boszko Mijuszkovics, 68 kg: Musztafa Pitics, 75 kg: Oláh Gergely, 85 kg: Sztevan Kojics)
5. Erdély (44 kg: Balázs Árpád, 52 kg: Kacsó Bendegúz, 57 kg: Elekes Róbert, 62 kg: Lőrincz Magor, 68 kg: Szabó Szilárd, 75 kg: Soós Kevin, 85 kg: Kiss Botond)
6. Felvidék (44 kg: Both Zalán, 52 kg: Csicsó Roland, Érsek Áron és Lakatos Kevin, 57 kg: Zalka Denis, 62 kg: Csóka Sámuel, 68 kg: Ábrahám Márió)

Fotók: MBSZ/Róth Tamás

0 Tovább

Folytatódott a BT Teqball OB

Felpörögtek az események a teqballosoknál. A BT Országos Bajnokságon a dunaújvárosi jégcsarnokban bonyolították le az egyéni ob újabb állomását. A hazai szövetség információi szerint Bányik Csaba győzött. A második helyen Blázsovics Ádám végzett, megelőzve Csereklye Martint.

A női egyéni fordulóban Janicsek Zsanett megelőzte Izsák Annát és Vasas Leát. Párosban győzött a Bányik Csaba, Blázsovics Ádám kettős, megelőzve a Csereklye Martin, Bene Zsombor párost, valamint a Katz Balázs, Szegedi Zalán duót.

Vegyespárosban Bányik Csaba és Janicsek Zsanett nyert, a junior kategóriában pedig Tóth Benjamin Patrik szerezte meg az aranyérmet.

Legközelebb a legjobb teqballosaink a franciaországi Challenger Cup-on indulnak.

0 Tovább

Részvételi csúcs a Női RAW Erőemelő Magyar Bajnokságon

A Magyar Erőemelő Szövetség jövőre elindítja a Rónaszéki Programot, amelynek célja az utánpótlás segítése. A kezdeményezés névadója Rónaszéki András, alapító elnöke volt a Magyar Erőemelő Szövetségnek. A sportvezető az év elején hunyt el, így az utódok méltóképpen állítanak emléket a nemzetközileg is komoly eredményekkel rendelkező Rónaszéki Andrásnak.

Mindezt a Női RAW Erőemelő Magyar Bajnokság és Csapatbajnokságon jelentették be, amelyet a fővárosban, az angyalföldi Láng Sportcsarnokban rendeztek meg.

Berke Lóránd, a hazai szövetség elnöke elmondta, az elmúlt pandémiás időszak végén alatt alaposan felkészültek a versenyzők. „Ez meglátszott a nevezéseken is, hiszen részvételi rekord volt a magyar bajnokságon. Úgy érzékeljük, lendületet kapott a sportágunk, egyre nő a tagság és a versenyzői létszám” – összegzett az elnök.

És, hogy mit jelentett a rekord? Arra a bajnokság rendezője adott választ. „Hetven nevezés érkezett a versenyre, és nagyon büszkék vagyunk erre a nevezési rekordra” – jelentette ki Vass Gergő, a rendezvény főszervezője.

A nemzetközi versenyek újraindulásával az erőemelők várhatóan tovább gyarapítják az amúgy is gazdag éremgyűjteményüket. A szövetség összesítése szerint eddig a különböző világ- és Európa-bajnokságokon 129 aranyérmet szereztek a magyarok. Emellett 108 ezüst, és 127 bronz gazdagítja az éremkollekciót. 

Részletes eredmények: http://www.hunpower.hu/index.php?contents=versenyek-eredmenyek

0 Tovább

Mégis lesz Európa-bajnokság kick-boxban

November 5. és 14. között a montenegrói Budvában rendezik az idei utánpótlás kick-box Európa-bajnokságot, amelyen a pandémiás helyzet miatt csak az idősebb 19 év alatti korosztályok lépnek tatamira és szállnak ringbe. A Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke, Galambos Péter örömét fejezte ki a kontinensviadal megrendezése kapcsán. Szerinte ideális esetben 50-60 fős magyar csapat indulhat az Eb-n – adta hírül az MKBSZ.


Magyar szempontból külön pikantériája van az idei utánpótlás kick-box Európa-bajnokság lebonyolításának, hiszen az Eb-nek az eredeti tervek szerint Magyarország lett volna a házigazdája augusztusban, de a járványhelyzet bizonytalanságai miatt a hazai szövetség március végén kénytelen volt lemondani a rendezést.

"A visszalépés szükséges és jó döntés volt, mert a nyári időpont a pandémia miatt túl korai lett volna. A novemberi rendezés viszont üdvözlendő, mert éppen a fiatal korosztály esetében a legnehezebb fenntartani a motivációt és a folyamatosságot, főleg, ha nincsenek konkrét célok a versenyzők szeme előtt" – jelentette ki Galambos Péter.

A sportvezető emlékeztetett rá, hogy április végén hirdette ki a sportág világszövetsége, a WAKO, hogy a felnőtt világbajnokságot október 14-24-én tartják meg az olaszországi Jesolóban. A magyar Király István vezette európai szervezet, a WAKO Europe pedig közvéleménykutatást végzett: megkérdezték a tagszervezeteket, jónak tartják-e, hogy legyen Eb, ha igen, mikor és kiknek, illetve, hogy biztosan részt vennének-e megmérettetésen. A visszajelzések alapján került gyors ütemben kiírásra az Európa-bajnokság megrendezése, majd választották ki a jelentkezők közül a montenegrói helyszínt – nem utolsósorban azért, mert az korábban már adott otthont kick-box Eb-nek.

A sportág vezetése a tagsággal egyetértésben azt is eldöntötte, hogy a novemberi viadalon csak az utánpótlás idősebb része, a kadet2-es korosztály és a juniorok vehetnek részt. Ez a tatamis sportágaknál a 13-15 (kadet2), illetve a 16-18 éveseket (junior) jelenti, míg a ringes szakágaknál a 15-16 (junior1) és a 17-18 esztendősek (junior2) mérhetik össze erejüket.

"Az augusztusi időponthoz képest kérdéses, hogy iskolai időszakban hányan tudják vállalni a felkészülés és a részvétel okozta kieséseket. De ha már van rá lehetőség, akkor természetesen szeretnénk a novemberi Eb-n minél nagyobb létszámban részt venni, ha minden jól megy, akkor 50-60 fős utazó csapatot is el tudok képzelni. És most, hogy már tudjuk mindkét világverseny időpontját, igyekszünk a legoptimálisabban felfűzni a nyári edzőtáborokat és a felkészülési versenyeket a céldátumokra" – nyilatkozta Galambos Péter.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum