Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szumó Eb – Két arany, egy ezüst, hat bronz eddig

Továbbra is remek formában vannak a magyar szumósok. A Plovdivban zajló Európa-bajnokság második napján az U23-as korosztály versenyein újabb érmeket szereztek a fiatal tehetségek.

 

A 85 kilogrammos súlycsoportban két magyar is dobogóra tudott állni: Végh Richárd ezüstérmet szerzett, Délceg József pedig harmadikként zárt, akárcsak a 92 kilósok között Laczkó Benedek.

A Laczkó, Végh, Délceg alkotta trió is éremtulajdonos lett, miután harmadik lett a csapatversenyben.

A magyar küldöttség eddig két aranyat, egy ezüstöt és hat bronzérmet szerzett a kontinensbajnokságon. Szombaton a felnőtt korosztály küzdelmei következnek a Bulgáriában zajló Európa-bajnokságon.

Ezek az eredmények is jól tükrözik, hogy tehetséges és sikerre éhes utánpótlása van a sportágunknak. A fiúk ezúttal is eredményesek voltak, bízom benne, hogy a felnőtteknél is lesznek sikereink” – értékelt Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke.

0 Tovább

Szumó Eb – Öt érem az első napon

Az U21-esek két arannyal és három bronzéremmel kezdték a szumó Európa-bajnokságot Bulgáriában.

 

Fantasztikus magyar kezdés a szumó Európa-bajnokságon! A Plovdivban zajló kontinensbajnokság első napján az U21-es korosztályé volt a küzdőtér, ahol Molnár Tamás és Délceg József is aranyérmes lett. Előbbi versenyző a 100 kilósok, utóbbi a 85 kilogrammosok között nyert. A 92 kilósok között Szilágyi Erik bronzérmes lett, akárcsak Buzás Patrik (70 kg). A Délceg József, Szilágyi Erik, Molnár Tamás, Végh Richárd alkotta csapat is dobogóra állhatott, miután a harmadik helyen végzett.

Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke elmondta, sajnálja, hogy a lányoknak nem jött ki a lépés az első napon. „A fiúkra természetesen nagyon büszke vagyok, és azt kívánom, hogy a magyar válogatottnak soha ne legyen rosszabb első napja világversenyen. Külön dicsérendő, hogy ahol eljutottunk a döntőig ott győzni tudtunk, és ugyanígy alakultak a bronzmeccseink is. A lányok sajnos nem tudták megcsinálni azt, amiért jöttek, igaz esetükben sérülés is volt.” – mondta az elnök.

0 Tovább

Fekvenyomó-világbajnokság 2018: Egy arany, két ezüst a magyar mérleg

Három érmet szereztek a magyarok a dél-afrikai fekvenyomó-világbajnokságon – adta hírül a Magyar Erőemelő Szövetség.

 

A világbajnokságon, amelynek Potchefstroom városa adott otthont, a magyar színeket három fekvenyomó képviselte. Az ifjúsági korosztályban a 66 kilósok között Balog Nátán megvédte világbajnoki címét, miután 180 kilogrammos eredményt ért el.

Ugyancsak az ifjúságiaknál a 72 kilósok között Szabó Lili ezüstérmes lett, 90 kilogrammos teljesítménnyel.

A harmadik magyar érmet Cserna János szerezte. A masters 2-es korosztályban a 120 kilós kiválóság 270 kilogrammig jutott. Mindhárman a vésztői Marvel Team SE sportolói.

0 Tovább

Egy legény a magyarok és Európa ellen

Magyar János 2018-ban a tavalyi évhez hasonlóan újra 3 sorozatban kezdi meg a szezont. A Hungaroringi nyitányon az FIA által elismert Közép- Európai Zóna Bajnokság mellett az ESET kupában és a magyar mezőnyben is rajthoz áll.

 

2017-ben hiába nyerte meg mind a három sorozatot az őrbottyáni versenyző maradtak benne hiányérzetek.

„Bennem és az autóban is maradt még tavaly. Szeretném mindenképpen a lehető legjobbamat nyújtani. Igaz tavaly nem volt maximálisan hibátlan évünk, hiszen technikai sportról beszélünk és voltak izzasztó hétvégéink idén szeretném a maximumot kihozni az összes versenyhétvégéből.”

A magyar mezőnyt jól ismeri, de az FIA CEZ sorozatban érhetik meglepetések.

„A Zónában minden évben van egy-két olyan versenyző, aki meglepetést okozhat. Nem számítok könnyű szezonra, hisz a nemzetközi szériákban egész Európából versenyezhetek pilótákkal. Remélem, hogy idén elkerülnek a technikai gubancok és igazán élvezetes 2018-at zárhatunk.”

Mint eddig minden szezonját, Jani 2018-at is a Hungaroringen kezdi.

„Ez nekem szinte hazai pálya, hiszen csak pár percnyire lakom a pályától. Már gyermekkorom óta sokat jelent számomra ez a helyszín. Természetesen mindenki otthon szeretné a leges legjobb formáját nyújtani, nem vagyok ezzel másként én sem. A cél a dobogó és annak is a legfelső foka. De talán, ami még nagyobb cél egy köridő, amit kitűztem magamnak célul, amit most hétvégén szeretnék megfutni. De ez egyelőre maradjon titok.”

Az előrejelzések szerint esőben is lesz lehetősége Janinak versenyezni.

„Várom, hogy essen. Szeretném megmutatni, hogy esőben sem kell engem félteni. Azért persze jól jönne egy száraz pályás futam is, de ha csak egyszer versenyezhetek napsütésben, akkor sem leszek csalódott.”

Jani számára a hétvége csütörtökön a szabadedzésekkel kezdődik. Pénteken két időmérőt, majd szombaton és vasárnap egy-egy futamot teljesíthet a Hungaroringen.

0 Tovább

Megvannak a birminghami Világjátékok sportágai

Kihirdették a 2021-es Világjátékok hivatalos programját a játékok nemzetközi szervezete, az IWGA éves közgyűlésén. A 11. alkalommal – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság védnöksége alatt - sorra kerülő multisport-eseményt 2021. július 15. és 25. között rendezik az egyesült államokbeli Birminghamben, ahol 30 sportágban 100 ország 3600 versenyzőjére számítanak.



Az alabamai esemény alkalmával ünneplik egyúttal a Világjátékok elindításának 40. évfordulóját. Érdekesség, hogy az első játékoknak is egy egyesült államokbeli helyszín, Santa Clara adott otthont. Birminghamben - amelynek magyar vonatkozása, hogy Székesfehérvár testvérvárosa - a hivatalos versenyprogramban tíz olyan sportág is helyet kap, amelyek már az 1981-es játékokon is ott voltak: a bowling, a búvárúszás, a torna, a karate, az erőemelés, a racquetball, a görkorcsolya, a softball, a kötélhúzás és a vízisí.

A 2017-es wroclawi Világjátékokon a magyar sportolók 12 hivatalos sportágban vettek részt, amelyek mindegyike szerepel a birminghami listán is. A Nemzeti Versenysport Szövetség számára jó hír, hogy a Wroclawban magyar versenyzőt is felvonultató karate a 2020-as tokiói nyári olimpiai bemutatkozás után is ott lehet a Világjátékokon, valamint, hogy az NVESZ-hez tartozó sportágak egyik legsikeresebbjének számító kick-box pedig a tavalyi bemutató sportági státusz után 2021-ben már a hivatalos versenyprogramban kap helyet.

"Biztos vagyok benne, hogy ez a program vonzó lesz a nézők számára, mind a helyszínen, mind pedig a televíziók képernyőjén. A kínálat egyensúlyt teremt az egyéni és a csapatsportok között, és olyan széleskörű készségeket vonultat fel, mint az erő, a pontosság, a fegyelem, a művészi hajlam, a kitartás, a bátorság és a gyorsaság. A program összeállításakor figyelembe vettük a tavalyi Világjátékokról és az egyes sportági világszövetségek teljesítményéről szóló jelentéseket. Ezek alapján kell finomítanunk a konkrét versenyprogramot, együttműködve a szövetségekkel. Mindannyian arra készülünk, hogy nagyszerű versenyt rendezzünk 2021-ben Birminghamben” – nyilatkozta José Perurena, az IWGA elnöke.

Már várták a hivatalos lista megjelenését - mondta az NVESZ főtitkára. Bóné Zoltán kijelentette: rövidesen sor kerül az érintett szövetségekkel és a sportért felelős állami szervvel való egyeztetésre a felkészülési időszak tervezéséről és elindításáról.

A 2021-es Világjátékok hivatalos sportágai:

Művészi sportok:
Táncsport
Tornasportok

Küzdősportok:
Ju-jitsu
Karate
Kick-box
Muaythai
Szumo

Labdajátékok:
Kajakpóló
Fistball
Floorball
Strandkézilabda
Korfball
Lacrosse
Racquetball
Softball
Fallabda

Precíziós sportok:
Íjászat
Biliárd
Golyósportok
Bowling

Erősportok:
Erőemelés
Kötélhúzás

Trendsportok:
Repülősportok
Búvárúszás
Frizbi
Életmentés
Tájfutás
Görkorcsolya
Sportmászás
Vízisí és wakeboard

0 Tovább

Horgászat – Világbajnokságot rendez Magyarország!

Rangos világbajnokságot rendeznek a horgászok júniusban! A szegedi Maty-ér ad otthont a 28. Klubcsapat Világbajnokságnak, amelyen közel harminc ország legjobb klubcsapata indul.

 

Kozári Miklós, a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHSZ) alelnöke elmondta: várhatóan nagyon erős mezőny jön majd össze Szegeden, ahol a magyar együttes a pontszerzésben, vagy akár a dobogós helyezésben is reménykedhet.

„Bár nem a nemzeti válogatottak vesznek részt ezen a világbajnokságon, mégis itt lesz a versenyhorgászat krémje, mivel minden ország a legjobb klubcsapatával képviselteti magát. Ezekben a klubcsapatokban nagyon sok világ és Európa bajnok horgászik,  így nagyon színvonalas verseny várható, hiszen a sportág világklasszisai teszik tiszteletüket Szegeden. A tavalyi évben győztes magyar klubcsapat ezen a pályán már megnyert egy rangos versenyt, így abban bízom, hogy az élmezőnyben végeznek, és a dobogós helyezés sem kizárt.” – mondta Kozári Miklós.

A 28. Klubcsapatok Horgász Világbajnokságát június 23-án és 24-én rendezik meg a Tisza-parti városban, ahol a magyar színeket a Hungarian Colmic Team képviseli.

0 Tovább

A nemzeti bajnokság a vb-kvalifikáció fő állomása lett!

Eb-re készülnek a szkanderosok! A sportág nyílt nemzeti bajnokságát Kadarkúton rendezték meg, ahol több horvát válogatott is asztalhoz állt.

 

Május 26-án kezdődik a szkander Európa-bajnokság, amelynek Szófia ad otthont. A kontinensbajnokságra készülő magyar válogatott versenyzők számára jó felkészülési lehetőség volt a kadarkúti nemzeti bajnokság, ahol a horvátokkal kiegészülve erős mezőny alakult ki.

 „A kadarkúti helyszínre azért esett a választás, mert az ott működő klubot és a térséget akartuk erősíteni, népszerűsíteni. Színvonalas bajnokságot bonyolítottunk le izgalmas versenyekkel, és különböző show-elemek beiktatásával. Az Eb-keret már április elején konkretizálódott, így a nemzeti döntő a vb-kvalifikáció fő állomása lett” – mondta Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke.

A nemzeti bajnokságon a válogatott tagjai hozták a tőlük elvárt eredményt, de nagyon sok versenyző túlteljesítette a tőle elvártakat, így a szövetség nagyobb figyelmet fordít rájuk, és megpróbálják akár egy ösztöndíj segítségével segíteni az életüket, hogy még több időt tudjanak fordítani az edzésre és a versenyzésre.

0 Tovább

Egy órát sem tölthetett szüleivel Budapesten a magyar pilóta

A túraautós-viadalok közül a TCR-kategóriájú szériákban szinte egyáltalán nem, de még a GT-sorozatban is csak a kifejezetten nagy presztízzsel bíró viadalokra jellemző, hogy a pilóták az egyes versenyeken megnyerhető pontokon és kupákon kívül komoly díjakért ülnek a volán mögé.

 

Keszthelyi Vivien számára ilyen volt tavaly a TT Cup, a hamarosan induló Audi R8 Cup összetett bajnoka pedig egy, a sorozatban is használt R8-assal térhet majd haza. Az autó utcai változatának értéke is meghaladja a 70 millió forintot.

       

Mindez azt jelenti, hogy a bajnoki címmel járó komoly szakmai elismerés mellett - hisz kiegyenlített technikai feltételek mellett küzdenek majd a pilóták - egy rendkívül értékes nyeremény is vár a győztesre.

       

Keszthelyi Vivien számára ugyanakkor továbbra is a folyamatos tanulás és fejlődés a legfontosabb feladat, ugyanis ebben a sorozatban szerepelni már önmagában is rendkívül nagy kihívás. Ráadásul 17 évesen a világ legfiatalabb női pilótájaként lesz egy hátsókerék-meghajtású GT-széria résztvevője. Egyelőre még azt sem lehet tudni hivatalosan, hogy kik állnak fel a rajtrácsa, ugyanis a promóter egészen a jövő heti hockenheimi nyitóhétvégéig szeretné titokban tartani a résztvevők teljes névsorát.

       

Keszthelyi Vivien mögött rendkívül kemény hetek állnak, azt követően ugyanis, hogy Budapesten óriási érdeklődés mellett bejelentették az R8 Cupban való szereplését, folyamatosan külföldön tartózkodott. Hétfőn tért haza Magyarországra, de szüleivel még egy órát sem tölthetett együtt, amikor a német gyártól érkezett a hír, miszerint azonnal vissza kell térnie Hockenheimbe további hivatalos közös tréningekre. Többek között az ilyen nem várt események miatt is döntött úgy néhány hónappal korábban a debreceni születésű pilóta menedzsmentje és az Audi, hogy a versenyző ne egy ázsiai sorozatban folytassa pályafutását, annak ellenére, hogy karrierje során az eddigi legkomolyabb megkeresése érkezett.

       

Az R8 Cup május elején Németországban, Hockenheimben rajtol el, ezt követi a Lausitzring, a harmadik versenyhétvégén, júniusban érkezik Magyarországra, majd Anglia és Olaszország következik, a szezonzáróra pedig a Nürburgringen kerül majd sor.

0 Tovább

Új időszámítás veszi kezdetét a birkózásban

Kiss készül a csodára, Lőrincz Tamás a sportág felemelkedését várja

 

A magyar birkózó-válogatott tagjai hamarosan megkezdik a küzdelmeket az Eb-n, de számukra az év versenye az októberi világbajnokság lesz, amelyet Budapest rendez meg. Kiss Balázs szerint az Eb jó lehetőség arra, hogy az új szabályokat tesztelhessék, Lőrincz Tamás pedig a hazai vb pozitív hatásait taglalta. Gulyás István szerint ezzel az Eb-vel – a szabálymódosítások miatt – új időszámítás veszi kezdetét a birkózásban.

 

 

Kiss Balázs készül a csodára. A 97 kilogrammos kötöttfogású világbajnok hazai rendezésű vb-n már szerzett érmet, ezt idén is megismételné. „A 2013-as világbajnokságon, Budapesten bronzérmes lettem. Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hogy hazai közönség, a szülők, a barátok előtt birkózhattam, és akkor bronzérmet szereztem. Öt évvel ezelőtt egy óriási gödörből tértem vissza. Most is ilyen csodát szeretnék átélni” – mondta a magyar klasszis, aki hozzátette: nem sok olyan élsportoló van, akinek megadatik kétszer is az, hogy hazai környezetben szerepeljen. „Én részese akarok lenni a csodának, és az akkori eredménnyel is megelégednék” – jegyezte meg Kiss Balázs. A világbajnok kitért az április 30-án kezdődő oroszországi Európa-bajnokságra is. „Remek lehetőség arra, hogy az új szabályokat világversenyen tesztelhessük. Többek között a súlycsoportokat határozták meg másképp, és újdonság az is, hogy a mérlegelés az adott versenynap van” – tette hozzá Kiss.

 

Lőrincz Tamás a sportág szempontjából kulcsfontosságúnak tartja az őszi budapesti világbajnokságot. „Persze ilyenkor minden birkózó a saját felkészülésére koncentrál, és megpróbál majd mindent megtenni a sikerért, de ne feledjük el, hogy ennek a sportágnak a hazai jövőjéért is felelősek vagyunk. Most a figyelem középpontjába kerül a birkózás. Sok szurkolóra, érdeklődőre számítunk, és felemelő érzés ebben a tudatban készülni” – mondta az olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok magyar birkózó.

 

A szabadfogásúak már Vlagyikavkazból jelentkeztek. Gulyás István szövetségi kapitány elmondta, ezzel az Eb-vel új időszámítás kezdődik a sportágban. „Bevezették a verseny napján végrehajtandó mérlegelést. Ilyen utoljára harminc éve volt. A cél az, hogy az európai mezőnyt alaposan feltérképezzük. Ezen a héten még csúcsterhelést kapnak a srácok, majd elutazunk a kontinensbajnokság helyszínére, Kaszpijszkba” – mondta Gulyás István.

 

A magyar birkózó válogatott huszonegy fővel vesz részt az április 30-án kezdődő Európa-bajnokságon. A kaszpijszki kontinensbajnokságon a kötöttfogású mezőnyben kilenc, a szabadfogásban hét magyar indul, míg a nőknél öt birkózóért szoríthatunk.

 

A mindhárom szakág legjobbjait felvonultató birkózó-világbajnokságot október 20. és 28. között a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg.

0 Tovább

Sikeres főpróba a budapesti kick-box Világkupa előtt

Kilenc arany-, négy ezüst- és tizenöt bronzérmet nyertek a felnőtt magyar versenyzők a kick-box Világkupa-sorozat ausztriai állomásán. Az innsbrucki viadal válogatottjaink számára kiváló főpróba volt az év egyik fő megmérettetése, a május 18-20-án sorra kerülő budapesti Világkupa előtt.

 

A 28 ország közel 1200 versenyzőjének részvételével lebonyolított viadalon a pointfighting szakágban a tavalyi budapesti vb-n négy aranyat nyert Veres Roland 57 kilós létére diadalmaskodott a Grand Champion elnevezésű abszolút kategóriában. A Halker-Király Team fiatalja idei nyolc versenye mindegyikén megnyerte a Grand Champion versenyszámot!

Veres Roland emellett társaival együtt győzött a csapatversenyben is. Az együttes tagja volt a sportág történetének legeredményesebb versenyzője, Mórádi Zsolt is, aki a novemberi vb után hosszabb kihagyást követően most tért vissza a Világkupa-sorozatba.

A light-contact szakágban Fésű Lajos és Masimov Tural állhatott fel a dobogó felső fokára.

A várakozásokat felülmúlóan teljesítettek a magyarok a ringben is. A budapesti világbajnokságon a light-contactban és a kick-lightban aranyérmes Busa Gabriella ezúttal a kiütésre menő full-contactban tudott nyerni. Ugyanebben a szabályrendszerben lett első dr. Megyeri Csilla is, Novák Jenő pedig duplázni tudott a férfiaknál.

A szintén a ringben zajló K1 szakágban is akadt magyar győztes: a nemrég a budapesti Bellator gálán is szerepelt Rákóczi Renáta személyében.

Az éremtáblázaton – valamennyi korosztályt beleszámítva – Magyarország végzett az élen, megelőzve Olaszországot és Németországot. A klubok listáját is a magyarok uralták: a csepeli Halker-Király Team lett a legeredményesebb.

Az eredmények több mint biztatóak a májusi budapesti Világkupa előtt: a magyarországi verseny lesz a sorozat legnagyobb és legrangosabb állomása, ahol a vb-t is felülmúló létszám, 40 ország legalább 1800 sportolójának indulása várható.

Kick-box Világkupa, Innsbruck, a felnőtt magyar érmesek:

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: 3. Cselovszki Patrik
89 kg: 3. Opauszki Dávid
Abszolút kategória: 1. Veres Roland

Nők:
60 kg: 3. Laurincz Boglárka
Csapat: 1. Halker-Király Team (Mórádi Zsolt, Veres Alex, Veres Richárd, Veres Roland, Nagy Henrietta)

 

Light-contact:
Férfiak:
63 kg: 1. Fésű Lajos
69 kg: 1. Masimov Tural
74 kg: 3. Kajtár Bence
79 kg: 2. Bolfán Ádám
94 kg: 3. Balassa Tibor

Kick-light:
Férfiak:
63 kg: 3. Csorba Ádám
69 kg: 3. Bolfán Ákos
74 kg: 3. Bárdosi Sándor
89 kg: 3. Kovács Imre és Vígváry Viktor
Nők:
60 kg: 2. Nagy Rita
+65 kg: 3. Osváth Dóra

Full-contact:
Férfiak:
91 kg: 1. Novák Jenő
+91 kg: 1. Novák Jenő, 2. Sallai Bence

Nők: 

52 kg: 1. Busa Gabriella, 3. Zsiga Melinda

56 kg: 3. Rákóczi Renáta és Bordás Annamária

65 kg: 1. Dr. Megyeri Csilla

 

K1:
Férfiak:
57 kg: 3. Petrina Pál
Nők:
52 kg: 2. Zsiga Melinda
56 kg: 1. Rákóczi Renáta

0 Tovább

A sárkányhajózás legnagyobb világbajnoksága lesz Szegeden

Harminc ország több mint ötezer versenyzőjét várják Szegedre a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség és a Magyar Sárkányhajó Szövetség által közösen szervezett 11. IDBF Klub Legénység Sárkányhajó Világbajnokságra. A Tisza-parti város július 17. és 22. között ad otthont a rendkívül színesnek és látványosnak ígérkező megmérettetésnek, amely a versenyzőszámot tekintve vetekszik a tavalyi budapesti vizes világbajnoksággal is.

A nevezések alapján mintegy 150 legénység mérheti össze tudását Szegeden, ahová a világ összes meghatározó sárkányhajós nemzetéből érkeznek majd csapatok. Óriási küldöttséggel jönnek például a kanadaiak, akiknek közel 1500 sportolója ül majd hajóba. Az ötezer feletti indulói létszám azt jelenti, hogy magyarországi esemény a sportág történetének eddigi legnagyobb világbajnoksága lesz.

Nagyon komoly kihívás egy ekkora világbajnokság megszervezése, hiszen több ezer embert kell kezelni, nagy szeretettel vendégül látni és utaztatni, mindemellett pedig egy jó sportversenyt rendezni. Rengeteget dolgozunk ezért, és örömmel mondhatom, hogy mindenki, aki szerepet vállal benne, szívügyének tekinti ezt a versenyt, az államtól az önkormányzaton át a legutolsó önkéntesig. 2013-ban egyszer már ugyanitt sikeresen levezényeltünk egy nemzetek közötti világbajnokságot, és most is beleadunk mindent” - mondta a hazai szövetség elnöke. 

Járosi Péter hozzátette: a vb fantasztikus lehetőség Magyarországnak, a sportágnak és nem utolsósorban a közönségnek is, amely a Maty-éri pálya mellett a viadal hétvégéjén a Tisza szegedi belvárosi szakaszán is szemtanúja lehet a különleges hangulatú futamoknak.

A magyar sárkányhajós csapatok összesen körülbelül 350 fős versenyzői gárdával vághatnak neki a klub legénység világbajnokságnak. Az U18-astól egészen a szeniorig gyakorlatilag minden korosztályban és kategóriában rajthoz áll majd hazai hajó is. Az indulók egy részének a kiléte még kérdéses, az ő sorsuk csak a válogató versenyek után dől el. Ilyen lesz például a május 5-én sorra kerülő, idén V4-es eseménnyé bővített Dunai Regatta, ahol az egyetemi csapatok a vb-szereplésért is harcolnak majd, valamint a május 12-én a 10. Budapesti Sárkányhajó Fesztivál a Lágymányosi-öbölben, ahol szintén rendeznek válogató versenyeket.

Roppant erős mezőny várható a világbajnokságon, ami kemény felkészülést igényel a magyar versenyzőktől is. Ha megnézzük, hol tart ma a sportág a világ különböző pontjain, hogy kinek milyen lehetőségei vannak és ki mit tud, azt kell mondjam, nem lesz könnyű a dobogó közelébe kerülni, de természetesen mindenki meg fogja próbálni.” - jelentette ki a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke.

0 Tovább

Soha nem látott mezőny a karate magyar bajnokságon

Rekordlétszám, közel 900 versenyző részvételével rendezték meg a hétvégén az idei karate magyar bajnokságot. A szombati felnőtt finálék során megvédték címüket a jelenlegi legjobb, a 2020-as olimpiai kvalifikációra készülő versenyzők. A döntőket megtekintő MOB-elnök Kulcsár Krisztián beszédében kijelentette: bízik benne, hogy lesz magyar karatés Tokióban.

 

A mb a felnőttek számára az utolsó válogató viadal volt a májusi Európa-bajnokságra, egyes fiatalok esetében pedig itt dőlt el, kik képviselhetik a magyar színeket az Ifjúsági Olimpia (amelynek programjában szintén helyet kapott a karate) kvalifikációs viadalán. A karatés versengések mellett a para-karatésok bajnokságát is láthatta a Megyeri úti Jégcsarnok közönsége.

A felnőtteknél jellemzően az MTK és az UTE sportolói uralták a mezőnyt. Megvédték magyar bajnoki címüket az esélyesek, köztük a sportág legrangosabb sorozatában, a Karate1 szériában az idén több érmet is nyert Tadissi Martial, Hárspataki Gábor és Molnár Dániel.

A versenyt megnyitó beszédében „üdvözölte a karatét az olimpiai családban” Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke, és az egész sportágnak gratulált ahhoz, hogy 2020-ban Tokióban történetében először ott lehet az ötkarikás játékokon.

„Sok sikert kívánok az elkövetkező olimpiai kvalifikációhoz. Az eddigi eredmények feljogosítanak minket arra, hogy bizakodóak legyünk, és én bízom is benne, hogy lesz magyar karatés Tokióban.” – jelentette ki a Magyar Olimpiai Bizottság vezetője.

A tavalyi magyar bajnokság óta a színvonal is és a létszám is tovább nőtt – állapította meg elégedetten Dr. Mészáros János.

Az MKSZ elnöke hangsúlyozta: itthon kiemelt sportág lett a karate, ami szerinte minden magyar karatésnak köszönhető, aki erőfeszítéseket tett az elmúlt húsz évben. Úgy vélekedett, hogy ugyanez a motiváció és hit lehetővé teszi majd, hogy ne csak a karate legyen ott Tokióban, hanem magyar versenyzők is eljussanak az olimpiára.

„Mostanában, ha a magyar válogatott elutazik egy világversenyre, szinte nincs olyan, hogy érem nélkül jöjjön haza.” – mondta, és reális kvótaszerzési esélyről beszélt annak kapcsán, hogy Tadissi, Hárspataki és Molnár is az első tízben van a világranglistán.

Dr. Mészáros János a MOB támogatását megköszönve példátlannak nevezte azt az integrációt, amellyel a karate itthon is olimpiai sportággá válhatott, és feltételei megegyeznek a többi ötkarikás sportágéval.

A Magyar Karate Szakszövetség elnöke arra is kitért, hogy azon túl, hogy a karate bekerült az iskolai kerettantervbe, elfogadták azt a javaslatot is, hogy a következő években ezer iskolában ott legyen a sportág.

„Nemcsak eredményesnek kell lennünk, hanem sokan is kell, hogy legyünk, hogy az utánpótlásunk biztosított legyen a tokiói olimpiát követő időszakra is” – fogalmazott Dr. Mészáros János.

A 2018-as felnőtt karate magyar bajnokok:

Formagyakorlat (kata): 

 

Férfiak: Nagy Botond (KSI)

Nők: Sterck Laura (MTK)

Férfi csapat: Vasas

Női csapat: MTK 

Küzdelem (kumite):

 
Férfiak:
60 kg: Fehér Péter (Koroibosz)

67 kg: Tadissi Martial (UTE)

75 kg: Hárspataki Gábor (MTK)

84 kg: Hidasi Tibor (UTE)

+84 kg: Molnár Dániel (UTE)

Nők: 
50 kg: Varga Fruzsina (UTE)

55 kg: Molnár Réka (UTE)

61 kg: Vajda Lilien (UTE)

68 kg: Czagány Dóra (MTK)

+68 kg: Bartha Nikola (BVSC-Zugló)

Férfi csapat: MTK

Női csapat: UTE

0 Tovább

A kiemelt sportágak közé kerülne a kick-box

Egy hónap múlva ismét világszínvonalú kick-box versenynek ad otthont Budapest: május 18-20-án Világkupát rendeznek a BOK Sportcsarnokban, amely év egyik legrangosabb eseményének számít a sportágban. A magyar szövetség a tavalyi őszi budapesti világbajnokság diadalainak megismétlésén dolgozik, és azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a kick-box itthon bekerüljön a kiemelt sportágak közé.

 

 

A Világkupára a szervezők még a novemberi vb-t is felülmúló létszámra, 40 ország legalább 1800 sportolójára számítanak. Az immár 24-dik alkalommal sorra kerülő magyarországi verseny ezzel az esztendő legnagyobb és legrangosabb Világkupájává lép elő, ráadásul mivel idén a felnőtteknek „csupán” Európa-bajnokságot rendeznek, így gyakorlatilag az év legjelentősebb megmérettetése is lesz egyúttal.

 

„Hasonlóan jó eredményeket várunk, mint a fantasztikus sikerű tavalyi világbajnokságon” – bizakodott Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke. – „Hozzáteszem, nem lesz könnyű, mert ugyanúgy itt lesz a világelit, csak még nehezebb lesz nyerni, mert kategóriánként nemcsak egy versenyző indulhat egy országból, így az erős kick-box nemzetekből több klasszissal is szembekerülhetnek a mieink.”

 

A sportvezető arról is beszélt, hogy a hazai szövetség szeretne egy szinttel feljebb lépni.

 

"Eljutottunk egy szintre, de hogy innen továbbfejlődjünk, ahhoz más nagyságrend kell a finanszírozásban is. A célunk a kiemelt sportágak közé kerülés. Ha az eredményeket, a tömegbázist, a sportdiplomáciát, a világversenyek rendezését vagy bármi egyebet nézünk, minden arra ösztönöz bennünket, hogy ezért küzdjünk. A nem olimpiai sportágak között már régóta a legeredményesebbek vagyunk, és úgy gondoljuk, hogy kiálljuk a próbát az olimpiaiakkal való összehasonlításban is." – mondta Galambos Péter.

0 Tovább

Magyar volt a világ első paralimpikonja

Nem hivatalosan magyar volt a világ első paralimpikonja, az 1909-ben született Halassy Olivér, kétszeres olimpiai és háromszoros Európa- bajnok vízilabdázó, Európa-bajnok gyorsúszó, ráadásul a magyar sportlegenda amputált lába ellenére az épek között érte el világraszóló sikereit.

Egy gyerekkori baleset következtében a futballistának készülő Halassy bal lábát térd alatt amputálni kellett, azonban ő mégsem adta fel sportkarrierről szőtt álmait. Sportágat váltott és úszásban és vízilabdában is bajnok tudott lenni az épek és egészségesek között. 1928-ban, mindössze 19 évesen Komjádi Béla szövetségi kapitány beválogatta az amszterdami olimpiára készülő vízilabdacsapat keretébe és ezzel kezdetét vette az a sikersorozat, melynek nyomán sportlegendává nőtte ki magát a féllábú tehetség. 1932-ben Los Angelesben, 1936-ban a Berlinben olimpiai bajnok magyar vízilabda csapat tagja volt. 1931-ben, 1934-ben és 1938-ban pedig Európa-bajnoki címet szerzett. Összesen 91 alkalommal szerepelt a válogatottban. Az egyik legnagyobb egyéni sikerét az 1931-es párizsi Európa-bajnokság jelentette, amikor a magyar válogatott megnyerte a vízilabda döntőt a világ legjobbjának tartott német válogatottal szemben, majd ezt követően két órán belül Halassy az 1500 méteres gyorsúszásban is aranyérmet szerzett.

A legendás sportolóról nemrégiben dokumentumfilm készült, A csodafedezet - Vitéz Halassy Olivér címmel, melynek bemutatója csütörtökön lesz. A film producere a háromszoros olimpiai bajnok dr. Kiss Gergely.

“Ahhoz, hogy valaki olimpiai bajnok legyen, hogy példakép legyen, ahhoz az élet minden pillanatában törekednie kell arra, hogy mutasson valamit, hogy saját maga tükrében, saját maga előtt többet tudjon nyújtani, mint az előző pillanatban.” – mondta el a filmes szakmába most belekóstoló korábbi klasszis.

A filmben megszólal dr. Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó is. „A vízilabdázókat magyar embereknek tartják. Mondhatnám azt is, hogy tökös férfiakból áll, jó populációból áll a vízilabda társadalom, akikre mindig lehet számítani. Azt hiszem, ez a legenda, ez a mítosz, ez az ember megérdemli azt, hogy a gyerekek, akik lekerülnek az uszodába, megismerjék, vagy, hogy beszéljünk róla.” – mondta Faragó.

„Remélem, hogy a fiatal generáció a film után felkapja a fejét, és inspirálja őket Halassy kitartása és küzdeni tudása. Csonkolt lábbal az ép sporttársakat megelőzve jutott fiatalon a csúcsra úszásban és vízilabdában egyaránt.”  - tette hozzá a film egyik rendezője Czinke Gyula.

Tarics Sándor, Halassy Olivér egykori csapattársa azt mondta: „Ellene nem volt jó játszani, de vele nagyon.”

 

0 Tovább

Elbert: A Nyíregyházán összerakott modell működik!

Nyíregyházán öt évre tervezett, aztán egy lett belőle: menesztették az NB II-ben dobogóért küzdő​ futballklub sportszakmai ügyvezetőjét és szakmai igazgatóját. A változásokról ​D​r. Elbert Gábor volt ügyvezető számolt be a Digi Sport Reggeli Start című műsorában.

A sportvezető elmondta, volt egy gazdasági ügyvezető váltás, és onnantól minden megváltozott Nyíregyházán. „Érezhető volt, hogy az a cél, bebizonyítsák, hogy mi nem jó munkát végzünk, és nem vagyunk tisztességesek. Egy olyan 10 meccses szériát követően, amikor a csapat nem kapott ki, jött egy Mosonmagyaróvár elleni vereség, és onnantól felgyorsult minden. Holott óriási lelkesedéssel álltunk neki annak, hogy építünk valami olyat Nyíregyházán, amilyen Magyarországon nincs, és a számok, valamint a visszajelzések azt mutatják, hogy jó úton indultunk el. Összességében, ha pozitívumot keresünk a történetben, akkor az az, hogy a modell, amit összeraktunk, működik, és így ​bárhol ​megcsinálható” – mondta Elbert.

A sportvezető kitért arra is, hogy a terv az volt, hogy 5 év alatt egy olyan klubot építenek, amely stabil NB I-es csapattal rendelkezik. „Az első csapat, amikor odakerültünk, akkor a kiesés ellen küzdött, most pedig a dobogóért harcol, elindítottuk a női labdarúgást egy év után az MLSZ Kiemelt Képzési Központtá nyilvánította​, és az utánpótlást is átszerveztük​, ami biztosíthatja a klub jövőjét​” – sorolta Elbert Gábor, aki hangsúlyozta: ebben a szezonban ifjabb Bene Ferenccel, a volt szakmai igazgatóval, amivel csak tudják, segíteni fogják Lucsánszky Tamás edző munkáját.

Dr. Elbert Gábor korábban a Pécs, valamint a Paks vezetőjeként is dolgozott a magyar futballban.

0 Tovább

Egyetemi előadás: Új terepen a terep-akadályfutók

Egyetemi előadást tartottak a terep-akadályfutók. A Terep-Akadályfutó Szövetségtől (TEFUTSZ) Stépán Zsolt elnök, Rozina Tamás alelnök és Zimányi Gábor szakmai igazgató a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán tartott előadást rekreáció-szervező, egészségfejlesztő és sportszervező hallgatóknak.

Dr. Elbert Gábor egyetemi adjunktus elmondta: extrém napot tartottak az egyetemen, így kerültek a terep-akadályfutók az előadóterembe.

„A célunk az volt, hogy a fiataloknak bemutassunk olyan mozgásformákat, amelyek nem annyira hétköznapiak, így volt szó a terep-akadályfutáson kívül sziklamászásról, wakeboardozásról és motokrosszról is” – mondta Elbert Gábor.

A Terep-Akadályfutó Szövetség egy fiatal sportágat ölel fel. A szövetség 2017-ben alakult, és az a célja, hogy a terep-akadályfutást minél népszerűbbé tegye. A szervezet vezetői ezért komoly sportdiplomáciai és sportszakmai munkát végeznek. A szövetség rekordidő alatt elérte, hogy nemzetközileg is elismerjék: idén ugyanis az OCR Világszövetség (FISO) tagja lett az (TEFUTSZ).

0 Tovább

A Bali-Mazács páros Világkupát nyert Japánban

Fantasztikus eredményekkel zárták a magyar aerobikosok a tokiói Suzuki Világkupát, ugyanis több éremmel is gazdagodtak, a felnőttek versenyében egy arany-, két ezüst-, az utánpótlás korosztályban pedig egy arany- és három ezüstérem született - adta hírül a Magyar Torna Szövetség sajtóosztálya.

A felnőtteknél Bali Dániel férfi egyéniben javítani tudott a selejtezőben elért pontszámán, amellyel a japán világbajnokot utolérve holtverseny alakult ki, mindketten 22.550 pontot gyűjtöttek, azonban a japán aerobikos kiviteli pontszáma magasabb volt, így Balinak jutott az ezüstérem. Vegyespárosban Mazács Fannival szintén javítottak, bemutatójukat 21.550 ponttal értékelte a zsűri, amellyel méltán vehették át az aranyérmet. Trióban Bali Dániel, Farkas Balázs és Mazács Fanni a második pozícióban zárt.

Az utánpótlás korosztály összesen négy érmet szerzett, ebből a 15-17 éves juniorok nyakába két ezüstérem került, az egyiket női egyéniben Ruzicska Vanesszának sikerült begyűjtenie, a másikat pedig Ruzicska Vanessza, Ákoshegyi Dóra és Simon Zsófia triója zsebelte be. A 12-14 éves korosztály versenyében a magyar trió 19.150 ponttal állhatott a dobogó tetejére, a hármast Fejér Fruzsina, Fényes Gréta és Görgényi Ilona alkotta. Női egyéniben Görgényi Ilona ezüstérmes lett 19.350 ponttal.

0 Tovább

Megérkezett a hivatalos értesítés, megindul a 2024-es Debrecen-Miskolci Európai Egyetemi Játékok szervezése

Megérkezett az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) Végrehajtó Bizottságától a hivatalos értesítés a 2024-ben Debrecenben és Miskolcon rendezendő Európai Egyetemi Játékok rendezési jogának elnyeréséről. Kósa Lajos miniszter, a Pályázati Bizottság elnökeként óriási sikernek értékelte a MEFS április 19-én megtartott Közgyűlésén, hogy Debrecen és Miskolc rendezheti minden idők legnagyobb magyarországi sporteseményét, az Európai Egyetemi Játékokat.

A leköszönő Kormány egyik utolsó határozatával támogatta a pályázat benyújtását, a rendezési díj és az idei előkészítő költségek finanszírozását. A miniszter bejelentette, hogy a május 20-a körül megalakuló új Kormány várja a MEFS, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, Debrecen és Miskolc városa, valamint az EMMI együttműködésében készülő előterjesztést az előttük álló feladatokról, az előkészítési és megvalósítási költségekről, hogy a Kormány a megfelelő támogatást meg tudja adni minden idők legsikeresebb európai egyetemi sportrendezvényének megszervezéséhez.

Április 19-én 11:00-kor megtartotta a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség éves rendes Közgyűlését a Magyar Sport Házában.

A MEFS elnöke Prof. Dr. Kiss Ádám nyitotta meg a MEFS éves rendes Közgyűlését csütörtök délelőtt a Magyar Sport Házában. A megnyitó után következett a Magyarországon 2024-ben Debrecenben és Miskolcon megrendezendő legnagyobb sportesemény, az Európai Egyetemi Játékok (EEJ) pályázati eredményének hivatalos bejelentése, megérkezett ugyanis az EUSA hivatalos értesítése a pályázat megnyeréséről.

A hivatalos bejelentés után Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter, a Pályázati Bizottság elnöke, tájékoztatta a Közgyűlésen résztvevőket a Kormányzat elkötelezettségéről. Beszédében kiemelte, hogy a Kormány egyik legutolsó 1050/2018 számú határozatában támogatta a pályázat benyújtását, a pályázati licence díjra 250 000 eurót, illetve a pályázati feladatokra 18 M Ft támogatást határozott meg. A Kormány fontosnak tartja, hogy a szabadidő- és versenysport is a magyar felsőoktatás markáns része legyen. Kiemelte, hogy a felsőoktatás és a versenysport összekapcsolása közvetíti az „Ép testben, ép lélek” eszméjét is. Beszéde zárásaként gratulált a Miskolci és Debreceni Egyetemnek, Debrecen és Miskolc városoknak és a MEFS-nek a pályázat megnyeréséhez.

Prof. Dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke megköszönte a pályázat előkészítését és a sikeres prezentációt minden résztvevőnek, hiszen 1965, a Budapesti Universiade megrendezése óta majd 60 évvel minden idők legnagyobb multisporteseményét fogja Magyarország megrendezni az egyetemi sport keretei között.

Dr. Székely Mózes a MEFS főtitkára a madridi delegáció vezetőjeként kiemelte, hogy az öt intézmény (Debreceni Egyetem, Miskolci Egyetem, Debrecen Megyei Jogú Város, Miskolc Megyei Jogú Város és a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség) szoros összefogásban hozta létre ezt a nyertes pályázatot, melynek eredményeképpen 2024-ben 40 ország, 20 sportág, 500 egyetem, 6000 résztvevője lesz várhatóan a Miskolcon és Debrecenben megrendezendő Európai Egyetemi Játékoknak. Kitűzendő célként emelte ki az elkövetkezendő hat évre, hogy az egyetemeknek úgy kell felkészülniük erre a multisportos eseményre, hogy a lehető legjobb egyetemi csapatok képviselhessék hazánkat a Játékokon. A magyar felsőoktatás számára a nemzetközi ismertség növelése tovább javítja az egyetemeink presztízsét, ami többek között növeli a külföldi hallgatók létszámát is.

Prof. Dr. Torma András a Miskolci Egyetem rektora beszédében hangsúlyozta, hogy az együttműködés tartalommal telítődött meg az elmúlt időszakban. A Miskolci Egyetem készen áll az EEJ megrendezésére. Ennek előkészületeként 2016-ban sikeresen rendezte meg a Tájfutó Egyetemi Világbajnokságot (melyet a FISU az adott év legjobb rendezésű EVB-jéként díjazott) és a 2017-es Kosárlabda Európai Egyetemek Bajnokságát. Miskolc nemcsak szervezésben, de infrastruktúrában is nagyot fejlődött, hiszen 2016-ban megépítette az Atlétikai Centrumot, 2017-ben elnyerte Magyarország legszebb Campusa díjat, és tavaly pedig felújította a Sportcsarnokot, hogy méltó helyszínei legyenek az EEJ-nek. Kiemelte, hogy a multisportos esemény megrendezéséhez a Kormányra a kollégiumi férőhelyek bővítésében számítanak nagyon.

A MEFS Elnöksége Prof. Dr. Torma Andrásnak Elek Ilona Emlékérmet adományozott az egyetemi sport támogatásáért, az Európai Egyetemi Játékok 2024. pályázat előkészítésének és prezentációjának sikerre viteléért. A díjat a MEFS elnöke Prof. Dr. Kiss Ádám adta át.

Dr. Vámosi Péter a HÖOK elnökhelyettese köszöntőjében kitért arra, hogy ezek a sportesemények mind megmutatják azt, hogy mekkora ereje van a sportnak. Formálják a közösséget, hiszen az egymást előtte nem ismerő emberek a sport révén új kapcsolatokat teremthetnek. „A rendszeres napi sportolás által hazánk jövendő értelmisége egészségesebbé válik.” – fejezte be beszédét az hallgatók képviseletében.

Dr. Kulcsár Krisztián a MOB elnöke hangsúlyozta, hogy kiemelkedően jó viszonyt ápol a MOB a MEFS-el és a nemzetközi szervezettel a FISU-val, melynek a legfontosabb oka, hogy a MOB kiemelten kezeli az egyetemi sportot, ami az elmúlt évszázadban szervesen integrálódott a magyar sportéletébe. Fontos az olimpiai eredményesség szempontjából, hogy a sportolóink tanuljanak tovább. Minél több egyetemista sportoljon, minél több sportoló képezze magát a felsőoktatásban. Ez a MEFS és a MOB közös célja a kettős karrierprogram, ami kézzel fogható hagyatékká válik majd. A MOB elnöke gratulált nemcsak az elnyert és 2024-ben megrendezésre kerülő EEJ pályázathoz, hanem az idei két Magyarországon rendezendő Egyetemi Világbajnoksághoz, melyet júliusban a Ludovikán Öttusában és augusztusban Szolnokon Kajak-kenuban rendeznek meg, mindezzel is jó hírét víve Magyarországnak és a magyar egyetemi sportnak.

A MEFS Közgyűlésén hagyományosan az egyetemi sportért kiemelkedő munkájuk elismeréseként a MEFS által alapított díjakat is kiosztották.

Frenkl Róbert díj

Dr. Kamuti Jenő – Nemzetközi Fair Play Bizottság

Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportért Életműdíj

Janecskó András – Eötvös Loránd Tudományegyetem

Dr. Szekeres Tamás professor emeritus – Széchenyi István Egyetem

MEFS Hajós Alfréd Aranyplakettje az Egyetemi-Főiskolai Sportért

Domokos Mihály – Szegedi Tudományegyetem

Fodor Ákos – Semmelweis Egyetem 

Kovács Barnabás – Magyar Síszövetség (postumus díj)

Kulcsár Magdolna – Óbudai Egyetem

Szepesiné Kreisz Andrea – Eötvös Loránd Tudományegyetem

Vas László - Nyíregyházi Egyetem

MEFS Elek Ilona Emlékérem az egyetemi sport támogatásáért

Prof. Dr. András István – Dunaújvárosi Egyetem

Bánfalvi István – BPW Hungária Kft (SZOESE szponzor)

Dr. Edvy László – Pannon Egyetem

Hári József  – Pécsi Tudományegyetem

Hajduné Dr. László Zita – Pécsi Tudományegyetem

Katona János  – Szegedi Tudományegyetem

Dr. Lőkös Dániel – Budapesti Gazdasági Egyetem

Papp Oszkár  – Széchenyi István Egyetem

Dr. Tóvári Ferenc  – Pécsi Tudományegyetem

Fiatal sportszakemberek Németh Angéla Magyar Egyetemi Sportért Érdemérme

Hurtik Péter János – Eötvös Loránd Tudományegyetem (SZOESE elnök)

Jordán Dániel– Eszterházy Károly Egyetem

Pöszmet Tibor – Debreceni Egyetem

Magyar Egyetemi - Főiskolai Halassy Olivér Hallgatói Díj

Bíró Balázs – Eszterházy Károly Egyetem

Fábián Gábor – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Lappints Regős – SZOESE férfi torna edző

Simon Péter– Szegedi Tudományegyetem

Gedényi Mihály Elnöki Elismerő Oklevél az egyetemi sport szervezéséért

Bajusz Bernadett – HÖOK

Szentkirályi-Szász Krisztina - MEFS

0 Tovább

Már csak fél év van hátra a budapesti birkózó-világbajnokságig

184 nap múlva, október 20-án kezdődik a hazai rendezésű birkózó-világbajnokság, melyre gőzerővel készülnek a versenyzők és a szervezők is. Bacsa Péter a vb szervezőbizottságának igazgatója szerint a fővárosnak ismét bizonyítania kell, a versenyzők pedig az oroszországi Európa-bajnoksággal hangolnak a VB-re.

Bacsa Péter szerint Budapestnek ismét be kell bizonyítania, hogy méltó módon meg tud rendezni egy újabb kiemelkedő eseményt. A sportvezető emlékeztetett arra: tavaly augusztusban a francia főváros a 2017-es világbajnokság rendkívül magas színvonalú megrendezésével nagyon magasra tette a lécet.

Nenad Lalovics a Nemzetközi Birkózószövetség elnöke év eleji budapesti látogatása alkalmával mosolyogva említette, hogy Budapesttől még a Párizsban tapasztaltaknál is jobb rendezést, magasabb színvonalú vb-t vár.

Bacsa Péter fontosnak tartotta elmondani, hogy a franciák költségvetése a miénkhez képest legalább 40 százalékkal magasabb volt, de ez nem akadályozhatja meg a magyar rendezőket, hogy teljes mértékben megfeleljenek a rendkívüli elvárásoknak.

„Már jó ideje folyik a még nem túl látványos, de mindenképpen szükséges háttérmunka, a költségvetés összeállítása, közbeszerzési pályázatok sokszor nem könnyű elkészítése, s megindult a jegyértékesítés is. Eredeti ötletekkel, kreatív gondolkodással és magától értetődően nagyon kemény munkával kell bizonyítani, hogy a Nemzetközi Birkózó Szövetség nem érdemtelenül ítélte oda a rendezési jogot – 2005 és 2013 után harmadszor – Budapestnek. Most már a munka látványosabb része következik. A szervezőknek a vb hibamentes megrendezése mellett nagy figyelmet kell fordítani a kísérő rendezvényekre is, októberben például itt lesz a nemzetközi szövetség kongresszusa és a Hírességek Csarnoka (Hall of Fame) gálaestje is. Budapestre figyel majd a birkózó világ, több mint 100 ország hozzávetőleg 2000 sportolója, sportvezetője érkezik majd fővárosunkba” – tette hozzá Bacsa Péter, aki a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke is egyben.

Sike András, a kötöttfogású birkózók kapitánya szerint bár a vb előtt lesz egy másik világverseny is, az év főeseménye természetesen az októberi vb lesz.

„Április végén az oroszországi Kaszpijszk ad otthont az Európa-bajnokságnak. Természetesen egy élsportoló mindig nyerni akar, ez esetünkben is így van, de ebben az évben a formaidőzítésünk mégis a világbajnokságról szól. Felemelő érzés egy válogatott birkózónak, ha hazai környezetben léphet szőnyegre egy világbajnokságon. Ez lebeg a válogatott kerettagok szeme előtt” – szögezte le Sike András, akinek vezetésével április 28-án utaznak a kötöttfogásúak az eb-re.

„Az Eb-re való formába hozásra mi már április 18-án elutazunk Vlagyikavkazba, Észak-Oszétia fővárosába. Az olimpiai és világbajnok Maharbek Hadarcev épített ott egy minden igényt kielégítő sportközpontot, amely tavaly lett kész. Vlagyikavkaz és a dagesztáni Kaszpijszk – az Európa-bajnokság helyszíne - között nagyjából 200 kilométer a távolság. Az Eb előtti két hétben tehát Vlagyikavkazban edzőtáborozunk majd, és onnan utazunk autóbusszal Kaszpijszkba” – mondta el Gulyás István a szabadfogásúak szövetségi kapitánya.

A mindhárom szakág legjobbjait felvonultató birkózó-világbajnokságot október 20. és 28. között a Papp László Sportarénában rendezik meg.

https://budapestwrestling2018.com/

 

0 Tovább

Terep-akadályfutás: budapesti válogató után jöhet az Eb!

Kontinensbajnokságra készülnek a terep-akadályfutók. A fiatal sportág Európa-bajnokságát idén a dániai Esbjergben rendezik meg.

 

Stépán Zsolt, a Magyar Terep-Akadályfutó Szövetség elnöke elmondta, egy válogató versenyen dől majd el, hogy kik indulhatnak az Eb-n.

„Idáig is lehetett különféle világversenyeken indulni, de mostantól az OCR világszervezet égisze alatt a Magyar Terep-Akadályfutó Szövetségnek lehetőség van arra, hogy delegáljon versenyzőket. A válogatási elv nagyon egyszerű: akik a budapesti válogatón a dobogón végeznek, és elfogadják a válogatottságra való felkérést, azok fogják képviselni a magyar színeket Dániában.” – mondta Stépán Zsolt.

A dániai Európa-bajnokság június 29-én kezdődik.

0 Tovább

Magyar bronzérem a Linz Maratonon!

Kiváló magyar eredménnyel ért véget a Linz Maraton. Az ausztriai versenyen ugyanis Szekeresné dr. Bakonyi Fruzsina a harmadik helyen végzett – tudtuk meg Stépán Zsolttól, a Magyar Terep-Akadályfutó Szövetség elnökétől.

 

A magyar futó 2 óra, 50 perc és 35 másodperc alatt teljesítette a 42.195 kilométeres távot. Az aranyérmet a kenyai Eddah Jepkosgei szerezte meg honfitársa, Tecla Kirongo előtt. Az első tízben volt még egy magyar: Hornyák Zita az ötödik helyen végzett.

Eredmény:

Linz Maraton, nők

1.       Eddah Jepkosgei (Kenya)

2.       Tecla Kirongo (Kenya)

3.       Szekeresné dr. Bakonyi Fruzsina (Magyarország)

..5. Hornyák Zita (Magyarország)

0 Tovább

Magyar rádiótávirányítású sikerek az Európa Ligában

Április elején az olaszországi Gonzaga adott otthont a rádiótávirányítású motorcsónakok 2018-as IMBRA Európa Liga sorozatának első fordulójának. Berta András révén két géposztályban és az összetett értékelésben is magyar győzelem született.

 

Összesen 15 ország csapata képviseltette magát a szezon első komoly nemzetközi regattáján: köztük a házigazda olaszok mellett Anglia, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium és Magyarország is kifejezetten erős küldöttséget delegált.

A magyar csapat kiemelkedően eredményes volt, hiszen Berta András a 3,5 és a 7,5 köbcentiméteres géposztályban is az élen végzett, ráadásul a minden kategóriát figyelembe vevő összesített értékelésben is első lett. Szintén pontszerzőként a negyedik helyen zárt Kápolnai Attila a 27 köbcentis kategóriában.

Az olaszországi verseny az augusztusi franciaországi világbajnokság egyik főpróbájának is tekinthető, ezért külön öröm, hogy ilyen jó eredményeket tudtunk elérni egy nagyon erős, közel vb-szintű mezőnyben – mondta Berta András.

A következő nagy megmérettetés versenyzőink számára május 4-6-án az idei IMBRA Endurance Magyar Bajnokság első futama lesz Orosháza-Gyopárosfürdőn, ahová a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

0 Tovább

Debrecen és Miskolc nyerte el a 2024-es Európai Egyetemi Játékok rendezési jogát

Hatalmas sikert ért el a magyar sportélet: az 1965-ös budapesti 4. nyári Universiadét követően majd 60 évvel a 6000 fős sportolói létszámával minden idők legnagyobb Magyarországon megrendezett nemzetközi multisport eseményét nyerte el ma Magyarország.

A pályázatot április 12-én Madridban, az Európai Egyetemi Sportszövetség Közgyűlésén mutatta be a magyar küldöttség, melyet számos egyeztetés, szakmai és vezetői helyszíni értékelés előzött meg. Két ország jutott csak át a végső rostán az Európai Egyetemi Játékok (EEJ) rendezésére benyújtott pályázatok alapján – Magyarország (Debrecen-Miskolc) és Lengyelország (Lodz) küzdöttek a 2022-es és 2024-es rendezési jogokért az EUSA Végrehajtó Bizottsága előtt. Magyarország a két dátum közül a 2024-es időpontot preferálta, hiszen ez év második felében tölti be országunk az EU soros elnöki tisztét.

 

Az eredményt Adam Rocek, az EUSA elnöke jelentette be, a lengyelek a 2022-es, a magyarok a 2024-es rendezés jogát nyerték el. A magyar küldöttség örömkiáltásait a közönség vastapsa kísérte. A Végrehajtó Bizottság tagjainak egyhangú visszajelzése szerint minden idők egyik legszínvonalasabb prezentációját tartotta a magyar csapat.

A pályázat sikerét egyértelműen a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, Miskolc és Debrecen városa és a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) példa értékű összefogása és kiváló együttműködése alapozta meg. A következő időszakban a két pályázó intézmény és megyeszékhely a nemzetközi egyetemi és sportközösség figyelmének középpontjába kerül: sportos, a fiatalok előtt nyitott, a külföldi hallgatók számára vonzó egyetemvárosok.

A kormányzat támogatását Sárfalvi Péter helyettes államtitkár, négyszeres világbajnok öttusázó mutatta be, a prezentációt Rakaczki Zoltán, Miskolc sportért felelős polgármesteri biztosa moderálta, a rendezés elnyeréséről szóló határozatot ünnepélyes keretek között magyar részről dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára vette át. Köszönő beszédében kiemelte, hogy az Európai Egyetemi Játékok megrendezése óriási lehetőség a magyar egyetemi sport számára. Elvárjuk, hogy a felkészülés 6 éve alatt mind a Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokságok, mind az egyetemi sportegyesületek színvonalát emelhessük, és – kiemelten Debrecenben és Miskolcon – a tehetséges sportolók is tanuljanak, a tehetséges hallgatók is sportoljanak.

Az eredményhirdetést megtisztelte jelenlétével Győri Enikő, Magyarország madridi nagykövete is, aki nagy örömét fejezte ki azért, hogy éppen Spanyolországban sikerült ezt a nagyszerű eredményt elérnie a magyar felsőoktatásnak és sportéletnek.

Pályázati prezentációs küldöttség tagjai:

Sárfalvi Péter, Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) helyettes államtitkár

Dr. Bács Zoltán, DE kancellár, MEFS alelnök

Dr. Balogh László, DE Sporttudományi Intézet igazgató

Dr. Barcsa Lajos, Debrecen MJV alpolgármester

Becsky András, Debreceni Sportcentrum ügyvezető igazgató

Dr. Deák Csaba, ME kancellár

Dékán Tamás, Debreceni Sportcentrum gazdasági igazgató

Kása Tamás, Miskolc MJV Sportcentrum Kft. projektmenedzser

Kovács György, MEFS főtitkár-helyettes

Molnár Réka, ME hallgató

Pfliegler Péter, Miskolc MJV alpolgármester

Rakaczki Zoltán, Miskolc MJV sportért felelős polgármesteri biztos

Dr. Székely Mózes, MEFS főtitkár

Szentkirályi-Szász Krisztina, MEFS ügyvezető igazgató

„Óriási sikernek tartom, hogy Magyarország, azon belül Debrecen és Miskolc nyerte el az Európai Egyetemi Játékok rendezési jogát 2024-ben. A Kormány teljes támogatásáról biztosította az eseményt, mely szépen illeszkedik a Vizes VB és az EYOF utáni sorba, és várhatóan minden idők legnagyobb multisport eseménye lesz Magyarországon.” ­ nyilatkozta Sárfalvi Péter, az EMMI helyettes államtitkára, aki átvette Adam Rocek EUSA elnöktől a pályázaton való részvételért járó emlékplakettet.

Dr. Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja szerint:

„A felkészülésre van még hat éve az országnak, de az esemény mérete 6000 sportoló, 1000 önkéntes, 300 további résztvevő nagy kihívás elé állítja a két várost és a két egyetemet. Szerencsére az infrastruktúra jelentős része adott, a szakmai tapasztalataink pedig megvannak a sikeres rendezéshez. Debrecen és Miskolc készen áll arra, hogy maradandót alkosson mind az együttműködés minősége, mind a sport és kulturális események színvonala tekintetében. Nem feledkezhetünk meg az eddigi munkáról sem, hiszen mind a pályázati anyag és a prezentáció elkészítése, mind a háttértámogatások megszerzése profi csapatmunka volt, amely máris megmutatta az együttműködésben rejlő erőket és lehetőségeket, Mindenkit köszönet illet Debrecenben, Miskolcon, Budapesten, egyetemi, városi, sportszövetségi, kormányzati résztvevők tekintetében is.”

„Óriási öröm ez számunkra! Miskolc a 2016. év legsikeresebb egyetemi világbajnoksága és a 2017-es Kosárlabda Európai Egyetemek Bajnoksága után nagy esélyekkel indult Debrecennel együtt az EEJ pályázaton, Bíztunk a sikerben, hiszen van tapasztalatunk, eltökéltek vagyunk, és szakembereink nemzetközileg is elismertek.” –nyilatkozta dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja.

Dr. Barcsa Lajos, Debrecen MJV alpolgármestere kiemelte:

„Debrecen városa felkészült egy ilyen hatalmas rendezvény megrendezésére. Nagy dicsőség ez számunkra, hogy egész Európának megmutathatjuk városunk szépségét, felkészültségét, profizmusát és sportszeretetét. Várjuk Európa közel 400 egyetemének hallgatóit, érezzék otthon magukat a Debreceni Nagyerdőben!”

A prezentáció alatt hatalmas tapsot kapott Pfliegler Péter, Miskolc MJV alpolgármestere, aki a közös sikerről ezt nyilatkozta:

„Felkészültek voltunk és debreceni kollégámmal együtt kinyilvánítottuk elkötelezettségünket és meghatottságunkat is, hogy egy ilyen jelentős eseménynek lehetünk házigazdái. Városunk számára nagyon fontos volt a pályázat megnyerése, mert szerettük volna, hogy az európai és a magyar ifjúság egyaránt magáénak érezhesse Miskolcot erre a két hétre. A város hatalmas fejlődésnek indult az utóbbi időben és számunka kiemelten fontos mind az egyetem mind a sport szerepének növelése is.”

A nyertes pályázatról, programokról április 19-én a 10:30 órakor kezdődő, a Magyar Sport Házában megtartandó sajtótájékoztatón tudhat meg a nagyközönség további részleteket.

Háttér:

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) szervezésében idén immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre Coimbra (Portugália) városában az Európai Egyetemi Játékok (EEJ) (eug2018.com) július 15-28. időszakban.

Az EUSA által szervezett események jellegzetessége, hogy nem nemzeti válogatottak, hanem intézményi színekben induló csapatok vehetnek részt. Így ez az esemény alkalmat adhat arra, hogy a részt vevő felsőoktatási intézmények európai színtéren is megmutassák elkötelezettségüket a sport iránt, illetve a megszerzett kiemelkedő eredményekkel itthon és Európában is növeljék elismertségüket ezzel is hozzájárulva az intézmény pozitív imázsához.

A versenyeken azok az 1988. január 1. és 2001. december 31. között született sportolók vehetnek részt, akik valamely felsőoktatási intézmény hallgatói, vagy diplomájukat 2017-ben, illetve 2018-ban a Játékokat megelőzően szerezték.

Magyarország várhatóan 100 fő feletti csapattal vesz részt az eseményen.

Az Egyetemi Európa Játékokat az alábbi 13 sportágban rendezik 2018-ban: 

  • Asztalitenisz/ Para asztalitenisz
  • B33 Kosárlabda
  • Evezés
  • Futsal
  • Judo
  • Kajak-kenu (bemutató sportág)
  • Kézilabda
  • Kosárlabda
  • Labdarúgás
  • Röplabda
  • Tenisz
  • Tollaslabda
  • 7-es rögbi

2020-ban Belgrád, 2022-ben Lodz és 2024-ben Debrecen-Miskolc ad otthont az eseménynek.

0 Tovább

Biztató szezonkezdés és "halhatatlanság"

Mórádi Zsolt visszatért!

 

Parádésan tért vissza a kick-box sportág történetének legeredményesebb versenyzője, Mórádi Zsolt. A tízszeres világbajnok a tavaly őszi budapesti vb sikerei után most először lépett tatamira versenyen: egy Egyesült Államokban rendezett viadalon csapattársaival karöltve jutott fel a csúcsversenyszám, a Grand Champion elnevezésű abszolút kategória dobogójának tetejére. A két szintén csepeli kiválósággal, Gömbös Lászlóval és Imre Tamással egymás között felosztva az érmeket elfoglalták a dobogó első három fokát, komoly erődemonstrációt bemutatva ezzel az amerikai mezőnynek.

 

 

A Rhode Island-i Warwick városában rendezik meg minden évben az Ocean State Grand Nationals elnevezésű rangos nemzetközi küzdősport megmérettetést. A viadal – kick-box pointfighting szabályrendszerében lebonyolított – csapatversenyét is magabiztosan nyerte a Gömbös László, Imre Tamás, Veres Richárd és Mórádi Zsolt alkotta magyar alakulat a verseny zárásaként megtartott gála show-programjának egyik főszámaként.

 

A nemzetközi – és jelen esetben főként az amerikai – karrierje során elért sikereknek köszönhetően Mórádi Zsoltot első európaiként beválasztották a verseny halhatatlanjai közé, a Hall of Fame-be.

0 Tovább

Pénteken döntenek Madridban az európai egyetemek hatalmas sportfesztiváljáról

Európai Egyetemi Játékok 2024 pályázat Debrecen-Miskolc 

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS), a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, és a városok önkormányzatai az Európai Egyetemi Játékok megrendezésére közösen benyújtott pályázatuk 2022-es vagy 2024-es megrendezése közül az utóbbit preferálják, annál is inkább, mert az év második felében Magyarország tölti be az EU soros elnöki tisztét.

 

 

A pályázat prezentációjára április 12-én, az EUSA madridi közgyűlése keretében kerül sor, eredményhirdetés április 13-án délben várható. Az EUSA Végrehajtó Bizottságának pozitív döntése esetén az 1965-ös budapesti 4. Nyári Universiadét követően újra 5000-6000 fős nemzetközi egyetemi multisport esemény házigazdája lehet Magyarország, ahol a versenyzők egyetemük színeiben vesznek részt. Az EEJ 2024-es megrendezése jelentősen segítheti további nagy nemzetközi sportesemények pályázatait, hazai megrendezését.

 

Az Európai Egyetemi Sportszövetséggel (EUSA) folytatott szakmai egyeztetések során a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) megállapodott az EUSA vezetőivel, hogy a 2017 év végén kiadott pályázati felhívás alapján Debrecen és Miskolc a 2024. évi Európai Egyetemi Játékok (EEJ) megrendezésére nyújtják be közös pályázatukat. 

 

A két egyetem, a városok és a MEFS példás összefogásával elkészült pályázatot, mely az egyetemek nemzetköziesítését is szolgálja, a magyar kormány is támogatja, az erről szóló elvi támogatás február 20-án jelent meg a Magyar Közlönyben.

 

A korábbi érdeklődőkből két pályázó maradt állva, a magyar és a vetélytárs lengyel (Lodz) prezentációt mintegy 40 ország, 130 képviselője előtt kell bemutatni. A legfontosabb az, hogy az európai egyetemi sport döntéshozóit a magyar pályázat meggyőzze: Debrecen és Miskolc megfelel a szigorú követelményeknek, megfelelő házigazdája tud lenni a létszámában és jelentőségében kiemeltnek számító nemzetközi sporteseménynek.

 

A korábbiakban Córdoba (2012), Rotterdam (2014), valamint Zágráb-Rijeka (2016) lehetett rendező, az idén pedig, a világ és Európa egyik legrégebbi egyetemén, a portugál Coimbrában kerül sor a sportfesztiválra.

0 Tovább

Kilenc aranyérmet szkanderoztak össze a magyarok a Világkupán!

Jó erőben van a magyar szkander-válogatott. Az Európa-bajnokságra készülő keret a szlovákiai Szencen megrendezett Világkupán 9 aranyérmet, 17 ezüstöt és 16 bronzérmet szerzett, ezzel megnyerte az összetett csapatversenyt is.

 

A Senec Hand elnevezésű VK-nak régi hagyományai vannak Szlovákiában, ahol idén a magyarok 51 versenyzővel vettek részt. A csapatversenyben a házigazda szlovákok végeztek másodikként, megelőzve a bolgárokat. A színvonalas VK-n egyébként 18 (!) nemzet versenyzői szereztek érmet.

„Ez a VK remek erőfelmérő volt a májusi szófiai Európa-bajnokság előtt. Itt még lehetőség volt bekerülni az Eb-csapatba, mint ahogy azt Zoboki Nándor is megtette” – értékelt a Világkupa után Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke, aki egyben a nemzetközi és az európai szövetség alelnöke is.

A szkander-válogatott tagjai nem sokat pihenhetnek, hiszen április 21-én asztalhoz állnak a nemzeti bajnokságon, amelyet Kadarkúton rendeznek meg.

A magyar szkanderosok egyébként évről évre jól teljesítenek a különböző világversenyeken, a legutóbbi Euróba-bajnokságon három arannyal, három ezüsttel és kilenc bronzéremmel zártak.

0 Tovább

Magyar győzelem Olaszországban!

A Világjátékokat is megjárt Andrea Silvestri és Váradi Martina alkotta latinpáros aranyérmet nyert Olaszországban! Az Olbiában megrendezett International Latin Openen 116 páros indult, ahol a magyar bajnok bejutott a hatos döntőbe, és végül megszerezte az első helyet. A finálénak volt még egy magyar párosa: Hidi Balázs és Kis Violetta hatodikként zárt.

 

A Silvestri-Váradi kettős az utóbbi időben fantasztikus eredményeket produkál, ennek köszönhetően a több ezer latinpárost nyilvántartó világranglistán a nagyon előkelő ötödik helyet birtokolják.

A világranglistát a német színekben versenyző Marius-Andrei Balan, Khrystyna Moshenska kettős vezeti az orosz Armen Tsaturyan, Svetlana Gudyno duó és a francia Charles-Guillaume Schmitt, Elena Salikhova páros előtt. Hidi Balázs és Kis Violetta az 56. a világranglistán.

0 Tovább

A kick-boxos Veres Roland négy elsősége Milánóban

Négyből négy aranyérmet nyert Veres Roland az olaszországi Pointfighting Cup elnevezésű rangos kick-box viadalon.  A nagyszerű eredménnyel a Halker-Király Team csupán 19 esztendős klasszisa még mindig veretlen az idén a pointfighting szabályrendszerben, és remek formában várja az év egyik legnagyobb megmérettetését, a májusi budapesti Világkupát.

 

A tavalyi budapesti világbajnokságon is négy elsőséget szerzett sportoló a milánói megmérettetésen – ahol a kick-box szabályrendszerei közül a pointfighting szakágban rendeztek küzdelmeket – két súlycsoportban (57 és 63 kg) is  diadalmaskodni tudott. Emellett megnyerte a súlycsoportok győztesei számára kiírt, Grand Champion elnevezésű kategóriát is. Utolsó mérkőzésén Veres Roland a súlycsoport nélküli, nyílt versenyszám győztesével csapott össze a mindent eldöntő, úgynevezett The One trófeáért: itt 57 kilós létére négy ponttal legyőzte a 89 kg-os amerikai Cooke-ot.

 

A nőknél Nagy Henrietta is négy érmet nyert: a +70 kg-ban és a női Grand Champion kategóriában az első, a 70 kiló alatti súlycsoportban és a női The One-ban pedig a második helyen végzett. 


A felnőtteknél összességében hat első, három második és kilenc harmadik hellyel zártak a magyarok.

 

Pointfighting Cup, Milánó, a felnőtt magyar érmesek: 


Férfiak:
57 kg: 1. Veres Roland, 3. Hegedűs Botond
63 kg: 1. Veres Roland
84 kg: 3. Veres Alex
89 kg: 3. Rohonczi Jenő
94 kg: 3. Rohonczi Jenő
Grand Champion: 1. Veres Roland

Nyílt kategória: 2. Veres Alex
The One: 1. Veres Roland


Nők:
60 kg: 3. Busa Andrea
65 kg: 3. Busa Andrea      
70 kg: 2. Nagy Henrietta      
+70 kg: 1. Nagy Henrietta, 3. Kádas Adrienn
Grand Champion: 1. Nagy Henrietta

Nyílt kategória: 3. Busa Andrea

The One: 2. Nagy Henrietta

0 Tovább

Három magyar karatés bronzérem Marokkóban

Tadissi Martial, Hárspataki Gábor és Molnár Dániel egyaránt a harmadik helyen végzett a sportág legrangosabb sorozata, a Karate1 Premier League széria Rabatban megrendezett állomásán.

 

 

A marokkói PL-versenyen kategóriánként legfeljebb 64-en indulhattak, akik a világranglista első ötven helyezettje közül kerültek ki, kiegészülve a második félszáz sportolóival: összességében 72 ország versenyzői léptek tatamira.

 

A 67 kg-os férfiak küzdelmei során Tadissi Martial három győzelemmel jutott el az elődöntőig, ahol alulmaradt az egyiptomi Hanafy ellen. A harmadik helyért az UTE korábbi vb-ezüstérmes és Eb-bronzérmes karatésa 2-0-ra verte az azeri Haszanovot.

 

A 75 kilósok mezőnyében Hárspataki Gábor két diadalt követően szoros mérkőzésen kapott ki üzbég ellenfelétől, aki utána bejutott a döntőbe, így az MTK versenyzője a vigaszágra került. A tavalyi Európa-bajnokság harmadik helyezettje meg is ragadta az újabb esélyt, és végül a francia Da Costa 1-0-ás legyőzésével ő is a dobogóra állhatott.

 

Hasonló utat járt be a nehézsúlyú Molnár Dániel. Az UTE +84 kg-os sportolója két nyertes és egy vesztes küzdelem után a vigaszágon 3-0-ra verte tunéziai ellenfelét, végül pedig a bronzmeccsen is ugyanennyire győzött a török Kaptannal szemben.

 

Nagyszerű eredmény a karate sportág 2020-as olimpiai bemutatkozása előtt, hogy három magyar is érmet tudott nyerni egy Premier League-viadalon, ráadásul éppen ugyanők dobogóra állhattak a rangos sorozat februári, dubaji állomásán is. Az ötkarikás kvalifikáció az esztendő második felében kezdődik.

0 Tovább

Úszásban is országos bajnok lett a debreceni sellőlány

Nem várt sikerrel zárult a múlt heti úszó országos bajnokság a kétszeres Világjátékok-aranyérmes Senánszky Petra számára. Az uszonyosúszó fenomén a hazai úszókat maga mögé utasítva első lett 50 méteres gyorsúszásban. Az uszony nélkül is remeklő "sellőlány" idén visszafogottabb tempót diktál magának, ehhez képest két olimpiai számban is sikerült dobogóra állnia az úszó ob-n.

Bár az egyetemi úszóbajnokságokon rendszeresen indul, a múlt heti felnőtt bajnokságra nem tervezte a nevezést Senánszky Petra. A kilencszeres világbajnok uszonyosúszó a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola felkérésére csatlakozott a klub fiatal 4x100-as női gyorsváltójához, amellyel bronzérmet szerzett, egyéniben pedig az 50 méteres gyorsúszás fináléjában csapott elsőként a célba.

,,A váltóval a legjobb idővel jutottunk a döntőbe, végül szoros versenyben lettünk harmadikok. Mindent beleadtam, és a hazai szurkolók biztatásának is köszönhetően a lányok is nagyon jó időket úsztak. Nagyszerű érzés volt látni, mennyire örülnek annak, hogy dobogóra állhatnak egy országos felnőtt versenyen. Szóval ez a bronz nekem igazából többet adott, mint az egyéniben szerzett arany” – árulta el a világklasszis uszonyosúszó.

Senánszky Petrának 50 méteren már volt tapasztalata a hagyományos gyorsúszásban, ezért edzőjével úgy döntöttek, ott is megméretteti magát.

„Ebben a számban nemcsak el szoktam indulni, de négy éve mindig nyertem is az egyetemi ob-n. Kíváncsiak voltunk, mit tudok elérni egy ilyen rangosabb versenyen, ahol bennem is kicsit több izgalom van. Nem számolgattam, hányadik helyen végezhetek, csak az volt lényeges, hogy ússzam ki magam, és ha tudom, javítsam meg a legjobb időmet. Ez is megtörtént, úgyhogy az aranyérmem mellett ennek is nagyon örülök, arról nem is beszélve, hogy ezáltal a saját sportágam megítélésén is javítani tudtam.”

Bár nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a következő két évben sűrűbben indul majd úszóversenyeken, Senánszky Petra az ob-sikerek ellenére is csak kirándulásként tekint az eszköz nélküli versenyzésre, és továbbra is az uszonyosúszásra koncentrál. A tavaly megszerzett két Világjátékok-arannyal a sportág csúcsára felérő debreceni lány a korábbi évekhez képest visszafogottabban készül 2018-ban, kevesebb edzésen vesz részt, az élsport mellett pedig angol-magyar természettudományi szakfordítónak tanul a Debreceni Egyetemen. Versenyeket viszont alig hagy ki, legközelebb például a lipcsei uszonyosúszó világkupán áll rajthoz április közepén.

0 Tovább

A Hungaroringen is szurkolhatunk Keszthelyi Viviennek

Óriási kihívás előtt áll Keszthelyi Vivien, hiszen a TCR kategóriájú, elsőkerék-meghajtású autókat felvonultató Audi Sport TT Cup sorozat után idén egy hátsókerék-meghajtású, 5200 cm3-es, közel 500 lóerős Audi R8 LMS GT-vel, azaz úgynevezett "nagy túraautóval" folytatja a versenyzést – adta hírül a VRS Sport.

 

A 17 éves magyar pilótának a minden tekintetben magasabb szintet jelentő GT-sorozatban szinte újra kell majd tanulnia a versenyautó vezetését, hiszen változatlanul Hankook gumikon, azonban a jóval nagyobb lóerőhöz képest kisebb leszorító erővel bíró "gépszörnnyel", jóval bonyolultabb műszaki paraméterek mellett kell helyt állnia. Az új sorozat mezőnye a túraautózás csúcsát jelentő, szintén hátsókerék-meghajtású, s hasonló teljesítményű autókat felvonultató német túraautó bajnokság, a DTM futamaival azonos helyszíneken és egy időben versenyez majd. Ennek köszönhetően június első hétvégéjén a magyar szurkolók a Hungaroringen is láthatják debreceni születésű pilótát.

A még mindig rendkívül fiatal, utánpótláskorú versenyző az Audi Sport versenyzőakadémiájának növendékeként az elmúlt idényben az elsőkerék-meghajtású versenyautók között erősnek számító Audi Sport TT Cupban indult. A gyári sorozatban magas színvonalú versenyeken, azonos technikai feltételek mellett, rutinos, nemzetközi mezőnyben tapasztalhatta meg a nagyteljesítményű autók csatáját.

Ezt követően az akadémia és a pilótát menedzselő szakemberek döntésének értelmében Keszthelyi Vivien idén - szintet lépve - a GT-kategóriában folytatja a versenyzést, ahol várhatóan ismét komoly nemzetközi tapasztalattal rendelkező riválisokkal, s ahogyan pályafutása eddigi éveiben is, most is azonos technikai feltételek mellett kell majd felvennie a versenyt. A legfontosabb cél továbbra is a fejlődés és a tapasztalatszerzés, hiszen Keszthelyi Viviennek fiatal kora miatt még rengeteg ideje van célja, a DTM-ben való versenyzés elérésére. Ez korábban még egyetlen magyar autóversenyzőnek sem sikerült.

A szerdai sajtóbejelentésen ott volt Oláh Gyárfás, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke is, aki az NVESZ Sajtószolgálatának elmondta, hogy a magyar autósport ismét a fénykorát éli. „Nagyszerű fiatal tehetségek szerepelnek a különböző nemzetközi sorozatokban. Ilyen versenyző Keszthelyi Vivien is, aki nagyon fiatalon ült autóba. Bízom benne, hogy ebben az új sorozatban is megállja a helyét” – fogalmazott Oláh Gyárfás.

0 Tovább

Teke BL - Negyedik lett az Szeged

Nem ment a játék a németek ellen

BL-negyedik lett az Alabárdos Szegedi TE. A Tisza-partiak férfi tekecsapata ugyanis kikapott a németországi Final Four bronzmeccsén.

 

Az idei négyes döntőt a németországi Bambergben rendezték meg. A magyar együttes a szombati elődöntőben a német Zerbst csapatától kapott ki 7-1-re, így a kisdöntőben az ugyancsak német Schwabsberg ellen lépett pályára, ahol 6-2-es vereséget szenvedett.
A Bajnokok Ligája döntőjében aztán a szlovák Podbrezova végül 6-2-re győzött a Zerbst ellen.

Karsai Ferenc, a szegediek elnöke már a négy közé jutást sikernek könyvelte el. „Az európai élcsapatok között nagyon kis különbségek vannak. Én már azt is komoly sikernek tartom, hogy a csapat bejutott a Final Four-ba. Sajnos a címvédőtől simán kikaptunk az elődöntőben, a bronzmeccsen – bár sokat javultunk – újabb vereség következett.” – nyilatkozta az eredményhirdetés után Karsai Ferenc, az Alabárdos Szegedi TE elnöke.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum