Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Testépítő és fitness Magyar Kupa – Szalai és Berecz abszolút győztes lett

Szalai Evelin és Berecz Sándor abszolút győzelmével zárult a testépítő és fitness Magyar Kupa. A rangos versenynek a kőbányai Kőrösi Csoma Sándor Kulturális Központ adott otthont.

Szalai Evelin a bikini fitnesz, Berecz Sándor pedig a men’s physique kategória abszolút győztese lett a Magyar Kupán. Mindketten indultak a legutóbbi Európa-bajnokságon, és az ottani jó formájukat át tudták menteni a hazai versenyre.

Nyircsák József és Ágoston Dorottya duplázni tudott. Nyircsák a junior és a felnőtt games classic kategóriában is nyerni tudott, Ágoston Dorottya pedig a felnőtt és a junior fitness mezőnyben nyert.

A Magyar Kupát eredetileg áprilisra tervezték, de a koronavírus-járvány miatt szeptemberre halasztották. 

Fotó: Várszegi Gábor

0 Tovább

Gárdonyi Csilla harmadik egyéni bajnoki címe tájfutásban

A tavaszi idény törlése miatt rendkívül feszített lett a hazai tájékozódási futók őszi versenyszezonja. A tavaszról elhalasztott országos bajnokságok pótlására is most kerül sor, így számtalan alkalom nyílik a legjobbak részére, hogy összecsapjanak. A júniusról szeptember végére átkerült egyéni éjszakai ob-n, és az ezzel együtt megrendezett egyesületi váltó ob-n így is nagy létszámú, erős mezőny állt rajthoz.

Az alföldi Bodogláron került sor a kétfutamos versenyhétvégére. A sort az egyesületi váltó ob nyitotta, amely az ország legjobb utánpótlás-nevelő műhelyeinek az összecsapását jelentette, hiszen a váltókat egy-egy 14, 16, 18, illetve 20 év alatti, valamint egy felnőtt korosztályú versenyző alkotta. A férfiaknál a nagy esélyes Tabáni Spartacus nem hagyott kétséget a győztes kiléte felől. Noha az első két váltásnál még fej-fej mellett haladtak a címvédő Szegedi Vasutassal, a harmadikként futó Bujdosó Zoltán öt perccel leszakította üldözőjét. Az utolsó két futónál pedig tovább nőtt a különbség, így a budaiak nyolc és fél perc előnnyel hódították vissza a bajnoki aranyat a szegediektől.

A női mezőnyben a MOM-Hegyvidék sikeréhez sem férhetett kétség, ők ráadásul még hamarabb eldöntötték a bajnoki cím kérdését. Az első pillanattól kezdve az élen álltak, három váltás után pedig már negyedóra(!) volt az előnyük. Utolsó futóként a junior világbajnok Gárdonyi Csilla ráadásul megfutotta a felnőtt pálya magasan leggyorsabb idejét, így a budapesti váltó közel 20 perc előnnyel diadalmaskodott a Veszprémi Honvéd előtt.

Ezt követően került sor az egyéni éjszakai OB-ra, ahol a versenyzők egyéni indítással, fejlámpával világítva vágtak neki az alföldi homokbuckás terepnek. A férfiaknál az idén remek formában versenyző Bakó Áron (Tabáni Spartacus) immár második egyéni aranyérmét gyűjtötte be a légvonalban 13,2 km hosszú pályán, melyet bő 75 perc alatt teljesített. Szorosan alakult a verseny, egy órán keresztül a nagy rivális Baumholczer Máté (Pécsi VSK) állt szűk előnnyel az élen. A pálya végén azonban két, összesen körülbelül másfél perces tájékozódási hibát csinált, így meg kellett elégednie az ezüstéremmel.

A női mezőnyben kétség sem férhetett Gárdonyi Csilla (MOM-Hegyvidék) aranyérméhez. A még mindig csak junior korú klasszis hat perc előnnyel nyerte meg a 8,2 km hosszú pályát, az elejét leszámítva gyakorlatilag végig vezetve. Korábbi csapattársa, Sárközy Zsófia (Tabáni Spartacus) ugyan megszoríthatta volna, ám a pálya felénél egy nagy tájékozódási hiba miatt elszálltak az esélyei az aranyéremre.

A tájékozódási futókra már csak egy egyéni országos bajnokság vár az idén: a hagyományosan legnagyobb presztízzsel bíró hosszútávú verseny. Erre október közepén kerül sor a Mecsekben. A rendező pécsiek válogatott klasszisa, Baumholczer Máté ezúttal biztosan nem fogja gyarapítani ob-aranyainak a számát, mivel ő fogja tervezni a versenypályát.

Egyesületi Váltó OB:

Női:

  1. MOM-Hegyvidék (Mikes Janka, Zempléni Lilla, Sárközy Rita, Kézdy Borbála, Gárdonyi Csilla) 123:29

  2. Veszprémi Honvéd +18:35

  3. Tabáni Spartacus +32:41

Férfi:

  1. Tabáni Spartacus (Csoboth Mihály, Csoboth Márton, Nagy Péter, Bujdosó Zoltán, Bakó Áron) 127:22

  2. Szegedi Vasutas +8:40

  3. Tipo TKE +14:06

Éjszakai OB:

Női felnőtt:

  1. Gárdonyi Csilla (MOM-Hegyvidék) 54:14

  2. Sárközy Zsófia (Tabáni Spartacus) +5:49

  3. Zsigmond Száva (Diósgyőri TC) +19:45

Férfi felnőtt:

  1. Bakó Áron (Tabáni Spartacus) 75:37

  2. Baumholczer Máté (Pécsi VSK) +0:50

  3. Ormay Mihály (Tabáni Spartacus) +5:48

0 Tovább

Dedikáltak az olimpiai bajnokok a KIMBA VIP-páholyában

Ünnepélyesen megnyitották hétfőn a magyar birkózó olimpiai bajnokok arcképcsarnokát Csepelen, a szeptember közepén a felnőtt országos felnőtt bajnoksággal felavatott Kozma István Magyar Birkózó Akadémián. Az ünnepi eseményen Varga Jánostól kezdve Majoros Istvánig hét hazai ötkarikás bajnok látta el kézjegyével a portréját a létesítmény VIP-páholyában, ahol a sportág  mind a 18 magyar olimpiai aranyérmesének fényképe látható. Közülük az élő bajnokok egy-egy névre szóló széket is kaptak, egy másikat pedig képletesen a jövő olimpiai bajnokának tartanak fenn – írja az MTI.

Ezt követően Németh Szilárd, az akadémia alapítója, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke ünnepi beszédében emlékeztetett rá, hogy a járványhelyzet igényelte szigorú egészségvédelmi intézkedések miatt nem tarthattak avató ünnepséget, de szeptemberben már itt rendezték meg a felnőtt magyar birkózó bajnokságot, amely a nyitó rendezvény volt az akadémia falai között.

 "Csodálatos ez az épület és egy nagyszerű gondolat van mögötte, hiszen itt felnőve tudnak példaképpé válni azok a magyar birkózók, akik egyszer majd az egész országot fogják képviselni" - fogalmazott az alapító, aki mintaközpontnak nevezte a létesítményt, amely a kormány támogatásával, az önkormányzat és a szövetség összefogásával épülhetett meg.

 "A magyar birkózók egy olyan értéket teremtettek, amely a jövőben ugyanúgy hozzátartozik majd Csepel hírességeihez, mint a Weiss Manfréd gyár" - fűzte hozzá Németh Szilárd.

Hegedüs Csaba, az akadémia nagykövete és egyben szakmai tanácsadója arról beszélt, hogy Csepel mindig is ott volt, ott van és ott lesz a magyar birkózás térképén, a szakosztályvezető Maróti István munkájának eredményességét pedig az a rengeteg érem fémjelzi, amelyet a csepeli birkózók a hazai és nemzetközi versenyeken nyertek.

Az akadémia névadóját, a kétszeres olimpiai bajnok Kozma Istvánt a világ legnagyobb birkózójának nevezte, aki az ő pályafutására is rendkívül nagy hatással volt. Hegedűs azt mondta, hogy az akadémia és az árnyékéban később megépülő kollégium falai között olyan birkózók fognak felnőni, akik a magyar történelmet is kívülről tudják, és a sport mellett a tanulásban és nyelvek ismeretében is élen járnak majd.

"A magyar birkózósport szakmaiságával világ- és olimpiai bajnokokat fogunk itt nevelni" - tett ígéretet München ötkarikás bajnoka, a korábbi sikeres szövetségi kapitány, majd szövetségi elnök.

 Süle László, az akadémiát működtető alapítvány kurátora előadásában ismertette, hogy a három szintes, multifunkcionális épület alapterülete bruttó 4000 négyzetméter, többek között három szőnyeges edzőterem, hatszőnyeges küzdőtér, 500 fős lelátó, valamint számos kiegészítő létesítmény - többek között a lélek ápolására egy keresztény kápolna is - található benne. A megújult gépészettel, napelemekkel, hőszivattyú-rendszerrel és prémium anyagokkal megépített, alacsony energiafelhasználású létesítmény nettó 2,5 milliárd forintba került, ebben a közművesítés, a parkolóépítés és a tereprendezés költségei is benne vannak.

A kurátor ismertette azt is, hogy a következő két lépcsőben 120 férőhelyes, ötszintes kollégium, sportrehabilitációs és sportegészségügyi központ, valamint Hírességek Csarnoka épül az akadémia mellé, amely a magyar birkózás szentélye kíván majd lenni. A kollégium a tervek szerint 2022 szeptemberére készül el.

 

0 Tovább

Életmű-díjat kapott Gregor László kick-box edző

Hatalmas elismerésben részesült a magyar kick-box élet békéscsabai edzője, Gregor László. A sportág berkeiben mindenki Laci bácsijaként ismert tréner a hazai edzőtársadalom csúcsszervezetének, a Magyar Edzők Társaságának Életmű-díját kapja meg. A MET Mesteredzői Kollégiumának javaslata alapján odaítélt kitüntetés a 62 éves mester szerint az egész kick-box sportág, valamint az őt segítő mindenkori közösség sikere is – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség..

Több mint negyvenéves pályafutást tudhat maga mögött Gregor László edző, bíró, sportvezető. A magyar kick-box élet közkedvelt alakja 1979 óta foglalkozik harcművészetekkel, alapításától tagja a Békéscsabai József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesületnek, amelynek All-Style Karate és Kick-box Szakosztályát az 1982-es indulás óta vezeti, csakúgy, mint az 1984-ben életre hívott Békés Megyei Harcművész (korábban Karate) Szövetséget. Tanítványa volt többek között a sportág történetének egyik legsikeresebb versenyzője, Debreczeni Dezső, a szintén többszörös világ- és Európa-bajnok Csicsely Szilvia, a 17 évesen mindenki meglepetésére világbajnoki címet nyerő, 18 évesen kétszeres Európa-bajnok Andó László, a világ- és Európa-bajnok Szabó László, valamint az Európa-bajnok Gulyás Beáta és Hanicz Nelly. Saját bevallása szerint mégsem csak ezeket az eredményeket tartja a legtöbbre.

Két dologra vagyok a legbüszkébb. Egyrészt, hogy sikerült nagyobb sérülés nélkül megúszni ezt a sok-sok év edzést ebben a nem kevés veszélyforrással bíró sportágban. Másrészt nagyon örülök, hogy akik a tanítványaim voltak, nemcsak a sportban bizonyítottak, hanem a polgári életben is. Sikeresen boldogultak azzal az alappal, amit kaptak, és ma tisztességes szülők, vezető beosztásban lévők, befutott emberek. Mindig is keményen fogtam a gyerekeket, mégis szerettek edzésre járni, és ma egyiküket sem kell elkerülnöm az utcán – mondta el Gregor mester.

Gregor László 32 évig volt versenysportolók edzője, emellett 18 évig tevékenykedett nemzetközi bíróként: egészen 2016-ig. Ekkor vett vissza a tempóból, mert azt vallja, hogy akkor kell abbahagyni, amikor még hiányolják, és a versenyzőkkel sem szeretett volna csupán félgőzzel dolgozni. Nem szakadt el azonban a kick-boxtól, a mai napig van kezdő csoportja, vezető szerepet játszik a Békés megyei harcművész életben, emellett önvédelmet tanít és szakköröket tart gyerekeknek.

Folyamatosan agyalok új ötleteken. A vírus alatt is gyorsan tudtunk reagálni, áprilisban például videós rúgástechnikai versenyt hirdettünk, de tartottam online edzést, és videó anyagokat is készítek. Emellett két iskolában is adok önvédelmi órákat és a civil, tanári munkámat is végzem. Három évem van a nyugdíjig, épp az utolsó, nyolcadikos osztályomat gyűröm. Magyar-történelem szakos tanár vagyok, tehát nem testnevelőként, hanem abszolút humánosként csöppentem bele a versenysport világába, szerintem ezért is csináltam sok mindent másképpen. Olyan ötleteim voltak, amelyeket többen döbbenten néztek, de ugye szokták mondani, hogy az eredmények egy bizonyos szintig az edzőt igazolják” – fogalmazott Gregor László.

A Magyar Kick-box Szakszövetség elnökségi tagját annak ellenére is meglepetésként érte a Magyar Edzők Társaságának Életmű-díja, hogy azt pályázati úton nyerte el, méghozzá a hat díjazott edző közül egyedüli nem olimpiai sportág trénereként. A magyar kick-box közös sikerének tekinti az elismerést, amiért nemcsak versenyzőinek, Zrínyi Miklós mesteredzőnek, Galambos Péter szakszövetségi elnöknek és Lovas Istvánnak, a Békéscsabai Lakótelepi SE alelnökének hálás, hanem a segítő közösségeknek is.

Hatalmas dolog ez a díj, és természetesen nagyon örülök neki. Én azt mondom, feltétel kell ahhoz, hogy eredmény is legyen. Pénz nélkül végül is semmire nem mentünk volna. Kell a jó viszony a városvezetéssel, amelyik támogat és kijön a rendezvényeinkre. Hozzájárult a kick-box szövetség edzői, bírói és versenyzői kollektívája, amely az évtizedek folyamán tekintélyt vívott ki nemzetközi téren is – gondoljunk néhai Dr. Leyrer Richárd elnökünk, és most Király István tevékenységére. A sajtóval a kellő kapcsolat nélkül sem sokra mennénk az eredményekkel. Fontosak a szülők is, akik benntartják a gyerekeket a rendszerben, időt és pénzt áldozva. Kellettek ehhez a munkahelyi kollégáim, akik helyettesítettek, amikor én elmászkáltam a világversenyekre, és nem utolsósorban a családom, amely ezt az életmódot elviselte” – nyilatkozott a friss Életmű-díjas Gregor László.

0 Tovább

Fallabda - Chukwu és Farkas győzött az ob-n

Címvédésekkel ért véget a 32. Omega Egyéni Országos Bajnokság! A százhalombattai versenyen ugyanis a nőknél Chukwu Hannah, a férfiaknál pedig Farkas Balázs lett aranyérmes.

A tavalyi döntő a nőknél megismétlődött: Chukwu Hannah első kiemeltként a második helyen rangsorolt Csókási Gabriellával találkozott a fináléban, a tatabányai fallabdázó pedig látványos és pontos játékkal 3-0-ra győzött.

Az idei ob különlegessége volt, hogy a tizennégyszeres bajnok Krajcsák Márk versenyzőként nem vett részt, viszont elnökként felügyelte és szurkolta végig a bajnokságot. Így a férfiaknál tavalyi döntő nem jöhetett létre, viszont a fiatalok nagyobb lehetőséget kaptak. Farkas Balázs könnyedén jutott be a döntőbe, ahol a pályafutása legjobb eredményét elérő Sebők Benedekkel találkozott. Farkas végül 3-0-ra nyert.

A magyar bajnokok jó eséllyel pályáznak a Világjátékok szabadkártyára.

0 Tovább

Fallabda ob - Megvannak az elődöntős párosítások

Kialakultak az elődöntők párosításai a Omega 32. Országos Egyéni Squash Bajnokságon. A százhalombattai versenyen kiderült, hogy a nőknél a címvédő Chukwu Hannah Laskai Vandával, Guti Judit pedig Csókási Gabriellával játszik a döntőbe jutásért. A férfiaknál Sebők Benedek - Kispéter Ádám és Kamocsai Bendegúz - Farkas Balázs elődöntőket rendeznek. A férfiaknál Farkas Balázs a címvédő.

A szombati versenynap után közgyűlést tartott a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség Százhalombattán. Itt az elnökségi tagságáról lemondó Török András helyett új tisztségviselőt választottak. Pogány Péter került be az elnökségbe.

0 Tovább

Fallabda ob – Meglepetés nélküli első nap, kezdenek a nők!

A Százhalombattán zajló Omega 32. Országos Egyéni Squash Bajnokság első napja előtt a legnagyobb meglepetést az okozta, hogy a férfi mezőnyben az első helyen kiemelt Boros Dávid nem tudott elindulni egészségügyi problémák miatt, így a sorsolás után kialakult párharcok némileg változtak.

„Pénteken aztán kialakult a legjobb 16-os mezőny a fiúknál, szombaton pedig a nők is pályára lépnek. Közben zajlik egy szavazás, amely azt hivatott eldönteni, hogy a polgármesteri különdíjat mivel lehet kiérdemelni az országos bajnokságon. Vezér Mihály polgármester úr ugyanis csak a díjat jelentette be, annak kritériumait nem határozta meg, erről a játékosok és a közönség dönt. Vasárnapig lehet szavazni” – mondta Udvardi Leonóra, a verseny háziasszonya.

0 Tovább

Kezdődik a fallabda ob!

Ma megkezdődik és vasárnapig tart az országos bajnokság a fallabdázóknál. Az Omega 32. Országos Egyéni Squash Bajnokságot Százhalombattán rendezik meg.

Az ország legjobbjai közül közel hetvenen ragadtak ütőt a rendhagyó versenyen, hiszen a koronavírus járvány miatt egy sor „új szabályt” vezettek be a szervezők. Tilos például a játékosoknak a kezüket az üvegfalba törölniük (ez a mozdulat a fallabdázók körében szinte reflexszerű mozdulatnak számít), továbbá a verseny helyszínén kötelező a maszkviselés, és folyamatos fertőtlenítés lesz. A versenyt egyenes kieséses rendszerben bonyolítják le, a döntők vasárnap lesznek.

Az egyéni országos bajnokság győztesei jó eséllyel pályáznak arra, hogy Világjátékok-szabadkártyához jussanak.

A következő Világjátékokat a tokiói olimpia halasztása miatt egy évvel később, 2022-ben rendezik meg az egyesült államokbeli Birminghamben. Érdekesség, hogy azóta, amióta Magyarország egységes csapatot küld a játékokra, azaz 2005 óta, minden alkalommal volt magyar fallabdázó az olimpián kívüli sportágak seregszemléjén.

0 Tovább

Elmarad az idei kick-box Európa-bajnokság

Hiába próbálták korábban megmenteni, végül törölni kellett az idei kick-box Európa-bajnokságot, amelynek a törökországi Antalya adott volna otthont. A magyar Király István vezette WAKO Europe még májusban a koronavírus-járvány miatt őszről decemberre halasztotta az Eb-t, ám most a kontinentális szervezet úgy döntött: a jelenlegi helyzet nem teszi lehetővé a világverseny megtartását – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

Király István a nemzeti szövetségekhez írt levelében az Európa-bajnokság törlése mellett beszámolt arról is, hogy megállapodtak a török és a görög szövetséggel, hogy Törökország az elmaradó esemény helyett megkapja a két év múlva sorra kerülő Eb-t, míg a 2022-es kontinensbajnokság eredeti házigazdája, Görögország 2024-ben bonyolíthatja le a rangos megmérettetést.

Várható döntés volt a törlés a jelenlegi Covid-világhelyzet fényében – jelentette ki Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke.

„Nagyon sajnáljuk az Európa-bajnokság elmaradását, hiszen a sportágunkban mindig az év végi világverseny jelenti a csúcspontot. A fájdalmat valamelyest tompítja az a tény, hogy egészen biztosan nem tudtunk volna teljes csapattal részt venni az Eb-n, hiszen egy törökországi utazást mindenki csak saját felelősségre tehetett volna meg, vállalva hazajövetelkor a karantént vagy a két negatív tesztet” – mondta a sportvezető.

Galambos Péter hozzátette: reméli, hogy a körülmények lehetővé teszik majd a már meghirdetett országos bajnoki döntők megrendezését.

„Hosszú ideje tart a sportágban a takaréklángon való működés, ami az Európa-bajnokság törlésével kapott még egy pofont. Így elég nehéz a sportolóinkat megtartani, motiválni és valamilyen tevékenységre bírni. Az október-novemberi országos bajnoki döntők alapesetben az Eb-felkészülést szolgálták volna, jelen helyzetben azonban ezek lesznek a topversenyek az idén, ha meg tudjuk őket tartani” – nyilatkozta Galambos Péter.  

0 Tovább

Gokart – Érmes helyezésekkel zártak a Nagy Norbi Racing Team versenyzői

Dobogós helyeken zártak a Nagy Norbi Racing Team gokartosai. Az utánpótlás magyar bajnokság legutóbbi állomásán Lantos Szabolcs az összetett harmadik helyen végzett.

„Szabinak nem volt könnyű dolga, hiszen kapott egy másik vázat, így gyakorlatilag egy teljesen új gokarttal kellett megismerkednie. Úgy gondolom, hogy az új helyzethez jól alkalmazkodott, és ez egy újabb dobogós helyezéssel realizálódott” – értékelt Nagy Norbert szakmai vezető a kecskeméti ob-állomás után.

„Még egy futam van hátra a bajnokságból, bízunk abban, hogy a dobogós helyezést tartani tudja, hiszen a nemhivatalos összesítésben jelenleg a bronzérmes pozícióban van” – tette hozzá Nagy Norbert.

Lantos Szabolcs öccse, Balázs is gokartba ült Kecskeméten, ő a félamatőr kategóriában ugyancsak a harmadik helyen végzett. 

0 Tovább

IFBB Testépítő és Fitness Európa-bajnokság: Két érem és hat döntős helyezés

Kiemelkedő magyar eredmények születtek a Spanyolországban megrendezett IFBB Testépítő és Fitness Európa-bajnokságon.

A hatfős magyar válogatottból Szalai Evelin ezüstérmet, Ágoston Dorottya bronzérmet szerzett, ezenkívül hat döntős helyezést értek el a magyarok.

A Santa Susanában megrendezett Európa-bajnokságon Szalai Evelin fitmodel kategóriában állhatott fel a dobogó 2. fokára, Ágoston Dorottya pedig a junior fitness kategóriában lett bronzérmes.

„Az Európa-bajnokság eredetileg tavaszra volt kiírva, amelyre 20 fős válogatott készült, a COVID-19 miatt kialakult bizonytalan helyzet kapcsán először júniusra, majd szeptemberre lett halasztva, amely rendkívüli módon megnehezítette a sportolók felkészülését. A szép eredmények láttán bizakodva tekintünk a junior és felnőtt világbajnokság elé.” – összegzett a kontinensbajnokság után Vargha Viola, a Magyar Testépítő és Fitness Szövetség főtitkára. 

0 Tovább

Teqball – Véget ért a bajnokság

A teqballosoknál megvannak a páros feljutók! Budapesten véget ért a bajnokság a másodosztályban, és második tornagyőzelmével magabiztosan jutott fel az I. osztályba a Phoenix Teqball Akadémia kiváló párosa, Murvai Kristóf és Velkey Balázs.

A második, szintén feljutást érő helyen Bajor Gábor és Pál Zoltán kettőse végzett. A magyar fejlesztésű sportágnak ez volt az első hivatalos bajnoksága.

Egyéniben korábban Bányik Csaba lett magyar bajnok, míg a párosok között a Blázsovics Ádám, Bányik Csaba kettős nyert aranyérmet.

Ezzel befejeződött a sportág első bajnoki sorozata. A sportágban ugyanis a 2020-as esztendő hozta el a bajnokságot. Korábban voltak már bajnoki tornák, de idén először láthattak a szurkolók magyar bajnoki sorozatot. 

0 Tovább

Öt meghívásos sportág lesz a Világjátékokon

Véglegessé vált a 2022-es Világjátékok sport programja. Az egyesült államokbeli Birminghamben sorra kerülő multisport-eseményen a korábban bejelentett 30 hivatalos sportág mellett öt meghívásos sportág jut lehetőséghez: a duatlon, a flag football, a férfi lacrosse, a kerekesszékes rögbi és a wushu. Az olimpiai programban nem szereplő sportágak legnagyobb, négyévenkénti seregszemléjén első ízben kapnak helyet kerekesszékesek.

"Nagy várakozással tekintünk a kerekesszékes rögbi bemutatkozása elé, hiszen a fogyatékosok sportja most először szerepel együtt a Világjátékok hagyományos sportágaival" – fejezte ki örömét Sebastian Garvens, a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének, az IWGA-nak a játékok lebonyolításáért felelős vezetője.

Az öt kiválasztott sportág között akadnak visszatérők, hiszen a duatlon 2013-ban, a wushu – más néven a kungfu – pedig 2009-ben és 2013-ban is bekerült a bemutató sportágak közé. A férfi lacrosse ugyanakkor most mutatkozik be a Világjátékokon, csatlakozva a női szakághoz, amely a 2017-es debütálás után Birminghamben immár a hivatalos program része. Szintén újonc a flag football, az amerikaifutball testi ütközés nélküli, dinamikusan fejlődő, modern változata, amelynek anyasportága 2005-ben és 2017-ben egyaránt a meghívott sportágak egyike volt.

"Nagyszerű elegyét sikerült kialakítani a 2022-es Világjátékok meghívásos sportágainak" – jelentette ki az IWGA vezérigazgatója. Joachim Gossow emlékeztetett rá, hogy a rendezők javaslatot tehettek meghívásos sportágakra, hogy az adott térségben népszerű vagy sikeres sportok is megmutathassák magukat.

A birminghami Világjátékokon így immár összesen 35 sportágban várhatóan több mint 100 ország 3600 sportolója lesz érdekelt. Magyarországon az 56 sportágat összefogó Nemzeti Versenysport Szövetség feladatkörébe tartozik az eseményre való felkészülés és az azon való részvétel.

0 Tovább

IFBB Testépítő és Fitness Európa-bajnokság – Egy ezüst és több pontszerző helyezés az első nap

Magyar ezüstérem a spanyolországi IFBB Testépítő és Fitness Európa-bajnokságon! A Magyar Testépítő és Fitness Szövetség információi szerint Szalai Evelin fitmodel kategóriában lett második.

A Santa Susanában zajló kontinensbajnokságon Nyircsák József junior klasszik testépítésben pontszerző lett, akárcsak a felnőtt kategóriában.  A magyar klasszis ugyanis mindkét kategóriában Európa-bajnoki ötödik lett.

Kovács Krisztián a felnőttek klasszikus testépítő versenyében szintén pontszerzőként fejezte be a versenyt, miután hatodik lett.

0 Tovább

Jön az idei Sárkányhajó Magyar Bajnokság

Bajnokokat avatnak a sárkányhajósoknál. Szeptember 18. és 20. között ugyanis megrendezik a 18. Sárkányhajó Magyar Bajnokságot és a 6. 10 személyes Sárkányhajó Magyar Bajnokságot, amelynek Fadd-Dombori ad otthont.

A vírus miatt a nemzetközi nagy versenyeken a válogatottak nem tudtak részt venni, de a hazai bajnokság nem marad el. Igaz, ezúttal csak magyarok ülnek hajóba. Korábban – nyílt magyar bajnokság lévén – külföldi és szabadidős legénységek is indultak a versenyen, de idén a járványügyi helyzetre való tekintettel ez most nem kivitelezhető.

Járosi Péter szerint szigorú szabályozás mellett bonyolítják le a bajnokságot. „Igyekeztünk egy minden részletre kiterjedő protokollt összeállítani, amely betartását mindenkitől elvárjuk. Bízom benne, hogy a kialakult járványhelyzet ellenére is a magyar sárkányhajós társadalom a bajnokság eredményeire, sportértékére emlékszik majd vissza évek múltán” – nyilatkozta a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke a Nemzeti Versenysport Szövetség Sajtószolgálatának.

A versenykiírás szerint pénteken 2000, szombaton a 200 méteres távokon rendeznek versenyeket nagyhajós kategóriában. Vasárnap a 10 fős sárkányhajó legénységek küzdenek meg a bajnoki címekért.

0 Tovább

IFBB Testépítő és Fitness Európa-bajnokság - Érmekért utaztak Spanyolországba a magyarok!

Hat fős magyar válogatott indul az IFBB Testépítő és Fitness Európa-bajnokságon. A Magyar Testépítő és Fitnesz Szövetség információi szerint a kontinensbajnokság szerdán kezdődött és hétfőig tart.

Vargha Viola, a hazai szövetség főtitkára kiemelte: felkészült és sikeréhes csapat érkezett meg Spanyolországba.

„Az előírásokat betartva, igyekszünk maradandót alkotni ezen az Eb-n is. Több magyar érdekeltségű kategóriában is bízunk abban, hogy a mieink felállhatnak a dobogó valamelyik fokára” – mondta a sportvezető.  

A magyar versenyzők: Ágoston Dorottya (képünkön) Szalai Evelin, Nyircsák József, Berecz Sándor, Kardos Gergely és Kovács Krisztián.

Ágoston Dorottya junior és felnőtt fitness-ben, Szalai Evelin bikini fitness és fitmodellben, Nyircsák József junior testépítés (klasszik) és games classic testépítésben indul, akárcsak Kovács Krisztián. Berecz Sándor a men’s physique, Kardos Gergely pedig a junior men’s physique-ben mérettetik meg. Az Európa-bajnokságnak Santa Susanna ad otthont. 

Fotó: Fitnessandmass/ Várszegi Gábor

0 Tovább

Papp Gábor: a környezettudatosság közös érték a búvársportban és a triatlonban

Papp Gábor is teljesítette a Primavera Balatonman Kenesét. A Magyar Búvár Szakszövetség elnöke számára nem idegen közeg a víz, hiszen volt válogatott búvárúszó, jelenleg senior úszó.

„Pár éve az országúti kerékpárt is bekapcsoltam a mozgásba, és innen már csak egy lépés volt, hogy elkezdjem a triatlont" – kezdte Papp Gábor, aki az elmúlt hétvégén ismét teljesítette a középtávot.

„Ez a sportág dinamikusan fejlődik, és komoly párhuzamot tudok vonni a búvárkodás szabadidősportos fejlesztési lehetőségeivel. Mindkét sportág túl a vizes közegen a természet megóvására, környzettudatosságra nevel. Ráadásul a hétvégi versenynek volt egy elég komoly ÖKO nevezés vonala is, ami külön dicsérendő kezdeményezés. Ugyanezt a szemléletet szeretnénk minél jobban elősegíteni a búvárok közreműködésével is." – tette hozzá a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke.

A Primavera Balatonman Kenese volt a hazai triatlonsport legzöldebb versenye. 2020-ban először kedvezményes ÖKO-nevezéssel is rajthoz lehetett állni. Ennek a lényege az volt, hogy a triatlonos a kedvezményes nevezési díjért cserébe vállalta, hogy a frissítőpontokon és a végfrissítéskor kizárólag a saját poharát, vagy kulacsát használta, így a szervezők a minimálisra csökkentették az eldobált műanyag poharakat.

0 Tovább

Új főtitkár a MEFS-nél!

Új főtitkár a Magyar Egyetemi- Főiskolai Sportszövetségnél (MEFS). Dr. Székely Mózest Juhász Péter váltja.

A MEFS irányításában a közelmúltban tisztújítás volt, miután a közgyűlés Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajost választotta meg elnöknek. A sportvezető akkor hangsúlyozta: a sportnak az egyetemeken divattá kell válnia, mindez a felsőoktatási vezetőkkel való kooperáció eredményeként érhető csak el.

Az új főtitkár, Juhász Péter legutóbb a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) sportiroda vezetőjeként tevékenykedett. A leköszönő főtitkár, Dr. Székely Mózes az elmúlt nyolc évben látta el a főtitkári feladatokat a MEFS-nél.

0 Tovább

Gárdonyi és Tugyi nyerték a rövidtávú tájfutó ob-t

Zalaegerszegen rendezték meg a tájékozódási futók rövidtávú országos bajnokságát. A hosszabb távoktól eltérően ezt a versenyformát jellemzően városi környezetben rendezik, így ezúttal a zalai megyeszékhely belvárosa volt a döntő helyszíne. A női versenyen a nagy esélyes Gárdonyi Csilla győzött, a férfiaknál pedig szoros csatában Tugyi Levente. A legnagyobb izgalmakat a váltóverseny hozta, ahol a célegyenesben dőlt csak el az érmek sorsa.

Noha a tájékozódási futás hagyományosan erdei sportág, az immár huszadik alkalommal kiírt, városi terepeken rendezett rövidtávú ob a legnépszerűbb országos tájfutó bajnoksággá nőtte ki magát: közel 1100-an álltak rajthoz a versenyen. A versenyzőkre szombaton az egyéni verseny selejtezője és döntője várt, míg vasárnap a rövidtávú váltóbajnokságra került sor. A pályák hossza 15-17 perc körül alakult, amely 3,8-4,1 km közötti távokat jelentett – az átlagtempó a tájékozódás, a gyakori irányváltások, és a változatos futófelület miatt lassabb, mintha atlétikai pályán futnának a versenyzők.

A női egyéni versenyen ezúttal is a felnőttek között indult a még junior korú Gárdonyi Csilla, aki a három héttel korábban középtávon szerzett ob-aranya után rövidtávon sem adott esélyt a mezőnynek. A selejtezőből biztos futással jutott tovább, majd háromnegyed perc előnnyel győzött a döntőben. A mindössze 19 éves junior világbajnok tehetség másodszor állt rajthoz felnőtt egyéni bajnokságon, és második aranyérmét gyűjtötte be, valósággal berobbant a felnőtt mezőnybe az idén. A második helyen Sárközy Zsófia végzett, míg a dobogó harmadik fokára a szám egyetemi világbajnoki címvédője, Weiler Virág állhatott fel. Számára azért számít nagy sikernek a bronzérem is, mivel nyár eleji bokaműtétje után ez volt az első tétversenye.

A férfiaknál hatalmas csatát hozott a döntő, a hat legjobb futó 50 másodpercen belül ért célba. Az idegőrlő küzdelemből Tugyi Levente jött ki legjobban, így 2017 után második alkalommal szerzett aranyérmet a számban. Az ezüstérmet a 2018-ban győztes, tavaly szintén második helyen végző Ormay Mihály szerezte meg. Harmadik Baumholczer Máté lett.

A váltóversenyen vegyes csapatok mérték össze erejüket, két női és két férfi futó alkotott egy váltót. A Tabáni Spartacus tűnt a legesélyesebbnek, mivel négy versenyzőjük közül hárman is dobogón álltak egyéniben. Hamar le is szakították üldözőiket, egyedül a Szegedi Vasutas SE tudta tartani velük a lépést, az utolsó körben viszont Weiler Virág két és fél percesre növelte a tabániak előnyét, így sorozatban ötödik rövidtávú váltó aranyérmét szerezte meg a kék-fehér klub. A szegediek közel álltak ahhoz, hogy az ezüstöt is elveszítsék, hiszen az Egri Spartacus és a Diósgyőri TC utolsó futója is felfutott rájuk, így befutócsata döntött a 2-4. helyezésekről. Ebből a szegediek jöttek ki legjobban, a Diósgyőr lett a bronzérmes, míg az egriek fiatal csapata néhány lépéssel ugyan, de lemaradt a dobogóról.

Rövidtávú OB női egyéni (3,8 km):

1.      Gárdonyi Csilla (MOM-Hegyvidék SE) 16:45

2.      Sárközy Zsófia (Tabáni Spartacus) 17:32

3.      Weiler Virág (Tabáni Spartacus) 17:59

Rövidtávú OB férfi egyéni (4,1 km):

1.      Tugyi Levente (Diósgyőri TC) 15:06

2.      Ormay Mihály (Tabáni Spartacus) 15:25

3.      Baumholczer Máté (Pécsi Vasutas SK) 15:36

Rövidtávú Váltó OB:

1.      Tabáni Spartacus (Sárközy Zsófia, Ormay Mihály, Bakó Áron, Weiler Virág) 64:21

2.      Szegedi Vasutas SE (dr. Szerencsi Ildikó, Szabó Marcell, Jónás Ferenc, Gerber Csenge) 67:47

3.      Diósgyőri TC (Tamás Bianka, Tugyi Levente, Demeter Ambrus, Szilágyi Emese) 67:50

0 Tovább

Bajnokavatás – A teqball párosok között Blázsovics Ádám és Bányik Csaba nyerte az országos bajnokságot

A párosok között is véget ért az országos bajnokság a teqballosoknál. A sportág első magyar bajnokságát végül az összes fordulóban diadalmaskodó Blázsovics Ádám, Bányik Csaba kettős szerezte meg. (A kettős mindkét tagja rendelkezik már világbajnoki címmel). Másodikként a Bakó Ádám, Fördős Soma duó zárt. A bronzérem a Csereklye Martin, Bene Zsombor egységé lett.

Korábban eldőlt, hogy Bányik Csaba nyerte a több állomásból álló I. Teqball Országos Bajnokság egyéni aranyát. A magyar fejlesztésű sportágban az ob zárófordulójában az ezüstöt Blázsovics Ádám, a bronzot pedig Csereklye Martin szerezte meg Budapesten.

A sportágban 2020-ban felpörögtek az események.  Júniusban megalakult az Országos Teqball Szövetség (OTESZ), amelynek közgyűlése id. Gattyán Györgyöt választotta meg első elnökéül. Rá egy hónapra elstartolt az első országos bajnoki sorozat, és egyre többen kapcsolódnak be a dinamikusan fejlődő sportágba. Az első osztály mellett már idén megrendezték a másodosztály küzdelmeit is, amely hamarosan zárul, így kiderül, hogy kik jutnak fel az ob I-be.

0 Tovább

Törölték az Azori-szigetek Rallye-t, a magyar klasszis már a jövő évre koncentrál

Törölték az Azori-szigetek Rallye-t. A Herczig Norbert, Ferencz Ramón duó már a 2021-es szezonra is gondol.

A koronavírus alaposan felforgatta a sport világát (is), az élsportolók többségének a helyzethez való alkalmazkodás a legfontosabb célja. Így van ezzel a Herczig Norbert, Ferencz Ramón kettős is, amely a Lett Ralit kihagyta, de a törlés miatt az Európa-bajnokság azori-szigeteki állomásán sem tudott indulni.

„Sajnos eljutottunk odáig, hogy a raliban is csak arról beszélhetünk tényként, ami már megtörtént. Tervezni nem nagyon lehet.” – mondja a MOL Racing Team pilótája.

„Ugyanakkor természetesen mindannyiunk és a környezetünk egészsége a legfontosabb, így minden szabályt betartva, igyekszünk lépésről-lépésre hozzájárulni ahhoz, hogy ha lassan is, de túl legyünk ezen az egész koronavíruson. A Rali Európa-bajnoki sorozat eddig nagyon jól tartotta magát hiszen a tervezett 8 futamból 6 futam biztosnak tűnt. Azonban most újabb nehézség jött: elmaradt az Azori-szigetek Rallye. Azt az infót kaptuk, hogy október elején beterveztek egy Rally Fafe Montelongo elnevezésű portugál Eb-állomást, a versenynaptárban szerepelt a ciprusi állomás is, amely biztos, hogy nem lesz megtartva. Ezt követően kerülne megrendezésre a magyar rali Eb-futam, és a spanyolországi Gran Canarián rendezendő száguldással fejeződne be az idei Európa-bajnoki sorozat. De hogy ezekből a versenyekből mi valósul meg, azt most nem nagyon lehet kijelenteni. Mindenesetre mi már fél szemmel a 2021-es sorozatra is figyelünk már” – mondta a Volkswagen POLO GTI R5 pilótája. 

0 Tovább

Teke - Újabb világversenyeket töröltek, itthon elindult a bajnokság

Az egyik legsikeresebb olimpián kívüli magyar sportágban törölték a világbajnokságot, valamint a nemzetközi kupákat, ugyanakkor elindult a hazai pontvadászat!

A Nemzetközi Szövetség (WNBA-NBC) döntése alapján először elmaradt az augusztus utolsó hétvégéjére tervezett Nemzetközi Konferencia, majd a lengyelországi világbajnokságot, valamint a csapatkupákat is törölték, így idén nem lesz Világkupa, Európa-Kupa, valamint NBC Kupa sem.

„Szövetségünk természetesen sajnálattal figyelte az eseményeket, azonban az gondoljuk, hogy az egészségünk megóvása a legfontosabb, amelynek érdekében megfelelő döntést hozott a nemzetközi szövetség.” – értékelt Bátor Gábor, a magyar szövetség főtitkára.

A sportvezető hozzátette: a hétvégén elindult a 2020/2021. évi Nemzeti Csapatbajnokság! A Szuperligában az NB I-ben illetve az NB II-ben megfelelő higiéniai és járványügyi szabályok betartása mellett már gurítanak a legjobbak itthon.

0 Tovább

Maximális óvatosság mellett rendeztek karate versenyt

Fél év után először került sor ismét karate versenyre Magyarországon. A koronavírus okozta márciusi leállásokat követően a sportágban áprilisban elindult egy hazai online formagyakorlat versenysorozat, amely 13 hétvégén keresztül tartott. A kezdeményezők a mostani hétvégén rendezték meg a sorozat utolsó állomását, amely immár személyes jelenléttel, de a járványra való tekintettel a biztonsági előírások maximális betartásával zajlott.

Ezen az eseményen adták át a kupákat a különböző kategóriák győzteseinek. Mivel az online időszak alatt a versenyszámok túlnyomó részében eldőlt, hogy az összesítésben kik lettek a győztesek, a záró fordulón csupán nyolcan vettek részt.

„A biztonsági előírások betartása miatt olyan sok teendő volt a versennyel, mint máskor egy több százfős bajnokság lebonyolításával” – mondta Gali Csaba szervező, aki egyúttal a sorozat ötletgazdája.

A versenyen – akárcsak az online időszakban – küzdelmi (kumite) kategóriák nem szerepeltek, az ifjú karatésok csak formagyakorlatokat (kata) hajtottak végre. A szervezők gondoskodtak arról, hogy a megmérettetés folyamán a bírók és a nézők végig maszkot viseljenek, és egymástól távol, a biztonsági távolságot betartva helyezkedjenek el. Az esemény ideje alatt a versenyzők is maszkot hordtak, csupán akkor vették le, amikor tatamira léptek bemutatni a tudásukat.

A tokiói olimpián történetében először bemutatkozó sportágban az idei világversenyeket törölték, csupán kisebb hazai versenyek megtartása várható az ősz folyamán – hasonló óvatosság mellett.

0 Tovább

ÖKO-versenyen avattak bajnokot a triatlonosoknál!

Népszerű volt a Primavera Balatonman Kenese! A Balaton-parti városban megrendezett versenyen eldőlt, hogy 2020-ban ki nyeri a triatlonosoknál a középtávú országos bajnokságot.

A szervezők tájékoztatása szerint közel 1000 induló volt a különböző távokon, hiszen az országos bajnokságon kívül speciál és iron távon is versenyeztek a triatlonosok. A férfiaknál Tarnai László győzött, és lett országos bajnok, míg a nőknél Koronika Judit volt a leggyorsabb, iron távon pedig Plesz Botond győzött 9 óra 13 perc 55 másodperces idővel.

Ez volt a hazai triatlonsport legzöldebb versenye. 2020-ban először kedvezményes ÖKO-nevezéssel is rajthoz lehetett állni. Ennek a lényege az volt, hogy a triatlonos a kedvezményes nevezési díjért cserébe vállalta, hogy a frissítőpontokon és a végfrissítéskor kizárólag a saját poharát, vagy kulacsát használta, így a szervezők a minimálisra csökkentették az eldobált műanyagpoharakat.

Eredmények

 Az országos bajnokság végeredménye:  

 férfiak
1. Tarnai László 3 óra 56 perc 34 másodperc

2. Lehmann Bence 3:58:54

3. Király István 4:03:29

 nők
1. Koronika Judit 4:37:53

2. Putnóczki Dorka 4:40:53

3. Svéd Amelita 4:44:06

Rövid táv

férfiak

1.     Csőke Balázs 2:05:46    

2.     Sinkó-Uribe Ábel 2:07:36

3.     Regős Gergely 2:11:18

nők

1.     Farkas Lilla 2:37:20

2.     Németh Beáta 2:56:32

3.     Kathi Renáta Julianna 2:57:37

 Speciál táv

férfiak

1.     Nagy Gergely 5:50:05

2.     Havas Péter 6:01:16

3.     György Ágoston 6:17:02

nők

1.     Cser Beatrix 6:07:16     

2.     Lajtos Ibolya 6:54:19

3.     Eizemann Adrienn 7:08:19 

Iron táv

férfiak

1.     Plesz Botond 9:13:55

2.     Simon István 9:34:52

3.     Ózsvári Olivér 9:36:58

nők

1.     Schmidt Adrienn 1:39:31

2.     Szeibert Anikó 12:31:30

3.     Halupka Ágnes 12:41:36

0 Tovább

Kieler Woche – Érdi Mária dobogóra állt az egyik legrangosabb nemzetközi versenyen

Érdi Mária dobogóra állt az egyik legrangosabb nemzetközi versenyen, a Kieler Wochén. A németországi Kielben megrendezett viadalon a laser radial hajóosztályban versenyző magyar klasszis kiegyensúlyozott teljesítmény után végzett a harmadik helyen a világ legjobbjait felvonultató mezőnyben.

„Jól sikerült a felkészülésem, és így az Európa-bajnokság előtt különösen örülök annak, hogy sikerült a Kieler Wochén dobogóra állni. A szombati nap egy picit gyengébb volt, de összességében sikerült kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. Egy futamtól eltekintve, végig TOP 10-es eredményeim voltak” – mondta Érdi Mária, aki az MVM Zrt. támogatásával készül a jövő évi olimpiára.

A Kieler Wochén a dán Anne-Marie Rindom győzött, míg másodikként a holland Marit Bouwmeester zárt.

Az idei Európa-bajnokságot Lengyelországban rendezik meg október 9. és 16. között. Eredetileg Görögország adott volna otthont a kontinensbajnokságnak, a változtatásról hetekkel ezelőtt döntött a nemzetközi szövetség.

0 Tovább

Érdi Mária ismét a világ legjobbjai között

Hosszú szünet után Érdi Mária ismét bizonyítja, hogy a világ legjobbjai között a helye. A magyar vitorlásversenyző a női laser radial hajóosztály legjobbjait felvonultató Kieler Woche elnevezésű versenyen a harmadik helyről várja a folytatást.

„Felemelő, hogy a hajóosztály legjobbjai ellen versenyezhetek. Korábban voltak edzőversenyek például Svédországban, de ezek össze sem hasonlíthatók a mostanival. A Kieler Woche mindig is rangos viadal volt. Itt van az olimpiai bajnok, valamint a világbajnok is a mezőnyben, és ez nagyon inspirál.” – mondta Érdi Mária, aki az MVM Zrt. támogatásával készül a 2021-re halasztott tokiói olimpiára.

A szombati nap után (9 futamot követően) a holland Marit Bouwmeester vezet a dán Anne-Marie Rindom, és Érdi Mária előtt. 

0 Tovább

Látványos szabadtéri kick-box gálán parádézott az Exatlon-győztes dr. Busa Gabriella

Formabontó, nyilvános bemutatót tartott a TV2 idei sport reality-jét megnyerő dr. Busa Gabriella korábbi egyesülete, a szegedi Király Team Kick-box Akadémia a közelmúltban. A csongrádi megyeszékhely belvárosában rendezett gálán a háromszoros világbajnok sportoló mellett részt vett az Exatlont szintén megjáró, a sportág legendájának számító Mórádi Zsolt is. A tévés közönség kedvencévé váló, a versenysporttól már visszavonult két bunyós mellett a kick-box ifjú helyi titánjai igyekeztek felhívni a figyelmet a küzdősport szépségeire – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

Bár korábban nem nagyon vett részt ilyesmiben, dr. Busa Gabriella most szívesen vállalta a főszerepet az általa nagy sikerrel képviselt sportegyesület népszerűsítésében. A versenyszerű kick-boxtól a 2019-es év végén elköszönő hölgy 108 napnyi küzdelem után idén májusban elnyerte az ügyességi és akadálypályás versenyekből álló Exatlon legjobb női játékosa címet, ennek köszönhetően népes rajongótáborra tett szert. A rá irányuló figyelmet pedig azóta is igyekszik sportága szolgálatába állítani.

„Nagyon élvezem ezeket a kedvcsináló rendezvényeket. Sokan kíváncsiak rám és Zsoltira, de a sportágra is, szóval nem érdemes szétválasztani a kettőt. Egyrészt tartottunk egy élménybeszámolót és válaszolgattunk a közönség kérdéseire, emellett az egyesületünkbe járó gyerekek bemutató mérkőzéseket vívtak, és a helyi edzők meséltek a nálunk folyó munkáról. A végén pedig egy mini Exatlon-pályán is végig lehetett menni, amit szintén tetszett a gyerekeknek is” – osztotta meg élményeit dr. Busa Gabriella.

A jogi végzettségű, civilben nyomozóként dolgozó kick-boxos a tévéműsor óta visszatért hivatásos munkájához, hétköznapjainak mégis fontos eleme maradt a sport és a kick-boxos közösségi élet.

„Augusztusban többször is meglátogattam a Király Team-es csapatomat a háromhetes csongrádi edzőtáborban, ha pedig úgy alakul, edzésre is letévedek a terembe. Az exatlonos csapattársakkal is igyekszünk sokat találkozni, hiszen a műsor végeztével is baráti maradt a viszonyunk. Hiába vagyunk nagyon különbözőek, korban, nemben és abban, ahonnan jöttünk, mindannyian sportolók vagyunk, ami tényleges összekötő kapocs közöttünk. Ez nyilván egyértelművé teszi azt is, hogy a legtöbb programunknak köze van a sporthoz.”

Az, hogy a toborzónak köszönhetően hányan kaptak kedvet a kick-boxhoz, az ősz folyamán derül ki az edzéseken.

0 Tovább

Triatlon – Bajnokot avatnak középtávon

Az eddigi legzöldebb hazai versenyen dől el, hogy 2020-ban ki nyeri a triatlonosoknál a középtávú országos bajnokságot. A hétvégén megrendezik a Primavera Balatonman Kenesét!

A szervezők információi szerint a középtávon kívül rövid-, speciál- és irontávokon állnak rajthoz a legjobb hazai triatlonosok.

Idén először kedvezményes ÖKO-nevezéssel is lehet indulni. Ennek a lényege, hogy a rajthoz álló a kedvezményes nevezési díjért cserébe vállalja, hogy a frissítőpontokon és a végfrissítéskor kizárólag a saját poharát, vagy kulacsát használja, így várhatóan nem lesznek eldobott műanyag poharak. A szervezők külön zöld színű rajtszámot adnak az ÖKO-nevezőknek.

„A hétvégén Balatonkenesén, illetve a környékén egy picit másképp alakul a közlekedés, és minden bizonnyal a település nyugalmát megzavarjuk. A versenyzők felkészültek, remélhetőleg mindenki betartja a járványügyi előírásokat, az autósforgalomban résztvevőknek, valamint a helyi önkormányzatnak és a lakosoknak köszönjük a türelmét és az együttműködését” – mondta Zelcsényi Miklós főszervező.

A verseny programja: https://balatonman.hu/programtabla-2020/

Így változik a forgalmi rend a hétvégén: https://balatonman.hu/forgalmi-rend-valtozasok-szeptember-13/

0 Tovább

Három Európa-bajnoki cím jet-skiben

Szenzációs magyar eredmények születtek jet-skiben. Az augusztus végi sikeres Magyar Nagydíjat követően Lengyelországban fejeződött be az idei Európa-bajnoki és junior világbajnoki sorozat, amelyek végén összességében tíz érmes helyezésnek is örülhettek a sportág magyar képviselői.

A koronavírus járvány következtében az idei szezonban két – a magyar és a lengyel – futam alapján hirdettek bajnoki címeket.

A tíz hazai érmet hozó leveleki versenyt követően az Elk városában megrendezett viadalon kilenc magyar is dobogóra állhatott a maga álló (ski) vagy ülős (runabout) kategóriájában. A mindössze 16 esztendős Major Marcell a hazai elsőség után Lengyelországban sem talált legyőzőre, és a magyar színekben indult dán Marcus Jörgensen is diadalmaskodni tudott.

A két futam alapján az összesítésben a felnőtteknél Szabó Barnabás, Major Marcell és Marcus Jörgensen is Európa-bajnoki címet nyert. A junioroknál Jászai Csongor és Ifj. Komonyi Lajos ezüst-, Süli Csaba bronzérmes lett, míg a veteránok mezőnyében Déri Attila a harmadik helyet szerezte meg géposztályában. A fiatalok gyakorlatilag dupláztak, hiszen a junior világbajnoki sorozatban ugyanezeket a helyezéseket mondhatják a magukénak.

A nemzetek között Magyarország az igen előkelő második helyet szerezte meg az Eb-n, és a harmadik helyen végzett a junior vb-n.

Jet-ski Európa-bajnokság, a magyar érmesek:

Runabout GP1:                       1. Marcus Jörgensen

Runabout GP4:                       1. Major Marcell

Ski GP3:                                  1. Szabó Barnabás

Ski Junior GP3.3:                     2. Jászai Csongor, 3. Süli Csaba

Ski Junior GP3.2:                     2. Ifj. Komonyi Lajos

Ski Veterán GP1:                    3. Déri Attila

Junior világbajnokság:

Ski Junior GP3.3:                     2. Jászai Csongor, 3. Süli Csaba

Ski Junior GP3.2:                     2. Ifj. Komonyi Lajos

0 Tovább

HunChallenge Torna Világkupa – Tizenhét nemzet sportolói érkeznek

Dévai, Kovács, Vecsernyés és Mészáros után később kerülnek be tornászok a VK-keretbe!

Hat férfi és négy női versenyző indul majd a HunChallenge Torna Világkupán. A világversenyt október első hétvégéjén rendezik meg Szombathelyen. Jelen állás szerint Dévai Boglárka, Kovács Zsófia, Vecsernyés Dávid és Mészáros Krisztofer indulása tűnik biztosnak, de mind a férfi, mind a női szakvezetés a későbbiekben jelöli ki a Világkupa-keretet.

Ami még biztosnak mondható: úgy néz ki, hogy 17 nemzet legjobbjai indulnak a vasi megyeszékhelyen, ahol szigorú járványügyi előírások szerint zajlik majd a verseny – tudtuk meg a szervezőktől. A HunChallenge Torna Világkupának október 2. és 4. között ad otthont Szombathely.

0 Tovább

A világbajnok megszerezte első országos bajnoki aranyát

Bányik Csaba nyerte a több állomásból álló I. Teqball Országos Bajnokság egyéni aranyát. A magyar fejlesztésű sportágban az ob zárófordulójában az ezüstöt Blázsovics Ádám, a bronzot pedig Csereklye Martin szerezte meg Budapesten.

A sportágban 2020-ban rendezték meg először az országos bajnokságot, így érdekesség, hogy Bányik Csaba előbb szerzett világbajnoki aranyérmet teqballban, mint ob-elsőséget. Az egyéni világranglistán a nyolcadik helyen álló játékos korábban párosban lett világbajnok.

„Nagy dolognak tartom azt, hogy sikerült behúzni az első országos bajnoki címet. Blázsovics Ádámmal sokat dolgozunk azért, hogy ez a sportág minél népszerűbb legyen. Ebben az évben sok minden történt a koronavírus negatív hatásai ellenére is. Megalakult a hazai szövetség, és kiírták az első országos bajnokságot.” – mondta a Phoenix Teqball Akadémia világbajnoka, aki immár egy országos bajnoki arannyal is büszkélkedhet.

A nőknél Tokaj adott otthont az ob 3 fordulójának, ott Lepsényi Boglárka győzött. Az Infinity játékosa mögött Janicsek Zsanett (Phoenix) lett a 2., megelőzve Izsák Annát (Balatonakarattya). A juniorok legutóbbi fordulójának végeredménye: Tóth Benjámin (Infinity) 2. Levik Boldizsár (Tokaj) 3. Vajthó Jenő (Tokaj).

0 Tovább

A történelem ismétli önmagát

Szerencsés balesetet szenvedett a 9 éves Nagy Bianca, Nagy Norbert túraautó-Európa-bajnoki második helyezett autóversenyző húga, aki a Gokart GTC Bajnokság, kecskeméti fordulóján borult fel.

„Érdekesség, hogy annak idején, kezdő gokartos koromban ugyanezen a pályán, ugyanebben a kanyarban borultam fel én is, szerencsére Bianca karcolások nélkül megúszta az esetet, csak a sisakja látta kárát a borulásnak.”- kezdte Nagy Norbert.

„Azóta se volt a karrierem során újabb borulásom, remélem ez nem is fog változni és bízom benne, hogy a testvéremnek is ez volt az első és az utolsó.”- tette hozzá mosolyogva a csapatvezető pilóta.

A Nagy Norbert Racing Team másik két fiatal versenyzője Lantos Szabolcs és Lantos Balázs is két-két második helyet szerezett kategóriájukban.

„Jól szerepeltek a srácok, különösen annak fényében, hogy ők ezt a hétvégét inkább tesztnek, edzésnek szánták a Magyar Bajnokság későbbi fordulóira.”-fejezte be Nagy Norbert.

0 Tovább

Turista célpontokon nyíltak tájfutó pályák

Tatabányán és Zebegényben. Két új állandó pontos pálya is létesült a nyár végén hazánkban. Mindkettőt a turisták által kedvelt célpontokra telepítette a Magyar Tájékozódási Futó Szövetség (MTFSz): a Dunakanyarban fekvő Zebegényről, illetve a Tatabánya feletti Turul-szobor környékéről készült térképen fedezhetik fel a sportolni vágyók a környék látnivalóit, és próbálhatják ki a tájékozódási futást.

Mindkét új állandó pontos pályát kettős céllal hozta létre az MTFSz: egyrészt a hobbifutók és a családok is kipróbálhatják ezeken a tájfutást, másrészt viszont játékos formában lehet így felfedezni a népszerű turista-célpontokat.

A tatabányai pályán két útvonalat jelöltek ki a pálya készítői. A rövidebb kör  (3 km) összesen hat ellenőrzőpontot érint, és végig ösvényeken halad, ez akár kisgyermekes családoknak is ideális túra. A hosszabb kör (5 km) teljesítéséhez is főként ösvényeken kell haladni, ám néhány ellenőrzőpont megtalálásához le kell térni a turistautakról is. Ez a kör azoknak ajánlott, akik egy könnyebb, de már kihívást jelentő pályán próbálnák ki a tájfutást, és közben gyönyörködnének a kilátásban is. Mindkét kör a Turul-szobortól indul, és egyaránt érintik a Ranzinger Vince kilátót, ahonnét csodálatos panoráma nyílik a Dunántúlra és a tatai várra is.

A kilátás a zebegényi pályáról is gyönyörű, hiszen innét a Dunakanyar látványát lehet csodálni. A rajt a település központjában található, az ellenőrzőpontok pedig a településen belül, illetve a környező hegyoldalakon találhatóak. Valamennyi ellenőrzőpont ösvényen vagy úton keresztül megközelíthető, így az erdőben futástól ódzkodók számára is remek élményt kínál a pálya. Az ajánlott útvonalon futva 7,5 km hosszúságú a pálya, ám ezen tetszés szerint lehet rövidíteni. A Kós Károly-kilátót azonban így is érdemes útba ejteni, és tartani egy kis pihenőt ott futás közben!

Kovács Balázs, az MTFSz alelnöke az alábbiakat mondta el a zebegényi pályáról: ”Noha az összes pont felkeresése egész komoly fizikai kihívást jelent a két magas domb megmászása által, tájékozódási szempontból könnyen teljesíthető, a tájfutás szabadidős arcát mutatja be. A pontok olyan helyekre kerültek, ahová amúgy is érdemes kirándulóként ellátogatni, példásul a Kós Károly-kilátó környékére vagy a Dőry kastély környezetébe. A község központjában elhelyezett tájékoztató tábláról – ami egyben a rajthely is – minden fontos információt megtudhatnak a látogatók, és két hasonló tábla fogadja őket a Duna-parton is.”

A tatabányai pálya térképét itt, a Zebegényi pálya térképét pedig itt lehet letölteni.

Fotó: Gerecse Tájfutó Club

0 Tovább

HunChallenge Torna Világkupa – Az egészségvédelemről is szól ez a VK!

A tornászok ki vannak éhezve a versenyre, így nem csoda, hogy nagy az érdeklődés a HunChallenge Torna Világkupa iránt. A rangos nemzetközi versenyt október első hétvégéjén rendezik Szombathelyen.

Altorjai Sándor szerint ez a VK merőben más lesz, mint az eddigi hazai nagy világversenyek. Hiába van több évtizedre visszamenőleg rutinunk szervezőként, a mostani másról is szól. Mégpedig az egészségvédelemről. Ha a versenyzőket nézzük, akkor biztos lesznek olyan országokból érkezők, akik lazábban kezelik az előírásokat, és lesznek olyanok, akik talán túlzottan elővigyázatosak. Nekünk, házigazdáknak az a legfontosabb feladatunk, hogy mindenkivel szót értsünk, és a teljes mezőnnyel megértessük: mindannyiunk érdekében mindenkinek be kell tartani Magyarország járványügyi előírásait” – mondta a Magyar Torna Szövetség főtitkára.

A HunChallenge Torna Világkupára vonatkozó protokoll elkészült. A mintegy 11 oldalnyi előírás összeállítást minden delegáció megkapja.

„Nem lehet hibázni. Úgy készülünk, mint egy diplomavédésre. Igyekeztünk a legaprólékosabban összeállítani a teljes versenykiírást.” – összegzett Altorjai Sándor.

A HunChallenge Torna Világkupának október 2. és 4. között ad otthont Szombathely.

0 Tovább

HunChallenge Torna Világkupa – Alakul a magyar csapat

Szó szerint hazai környezetben térhet vissza Dévai Boglárka! Az Európa-bajnok tornász egy hosszú sérülés után az októberi szombathelyi HunChaellenge Torna Világkupán versenyezhet ismét.

A Magyar Torna Szövetség (MATSZ) információi szerint a szombathelyi rangos nemzetközi versenyen közel 20 ország képviselteti magát, köztük természetesen a magyarok is indulnak majd.

Jelenleg Vecsernyés Dávid és Kovács Zsófia indulása mondható biztosnak, de minden bizonnyal Dévai Boglárka is bemutathatja gyakorlatát. Ráadásul az Európa-bajnok, szombathelyi születésűként, hazai környezetben versenyezhet. Dévai a 2018-as glasgow-i kontinensbajnokságon ugrásban lett aranyérmes. Ezt követően egy makacs sérülés miatt egészen mostanáig nem láthatta őt a közönség.

A MATSZ tájékoztatása szerint összesen hat férfi és négy női tornász vesz részt a Világkupán, a végleges csapatkijelölés későbbre várható.

A 2020-as HunChallenge Torna Világkupát október 2. és 4. között rendezik meg Szombathelyen.

0 Tovább

Vitorlázás – a görögök helyett a lengyelek rendeznek Eb-t

Új helyszínen rendezik meg a laser radialosok Európa-bajnokságát. A Görögországba tervezett kontinensbajnokságot végül Lengyelországban rendezik meg október 9. és 16. között. Az Eb-n induló Érdi Mária szép emlékekkel tér vissza Lengyelországba.

„Nem is bánom nagyon, hogy a nemzetközi szövetség végül úgy döntött, hogy Lengyelország legyen a házigazda. 2017-ben, még U17-esként a lengyeleknél lettem világbajnok.” – reagált az Eb helyszínének megváltoztatása után Érdi Mária, aki az MVM Zrt. támogatásával készül a jövő évi olimpiára.

„Az utóbbi időben amúgy is Észak-Európában készültem. Svédországban és Dániában is edzőtáboroztam. Az Európa-bajnokság Gdansk városában lesz, amely ugyancsak észak-európai kikötőváros”” – tette hozzá a magyar vitorlás versenyző.  

Érdi Mária jelenleg itthon készül, a tervek szerint szeptember közepén utazik el Kielbe, onnan pedig később az Eb helyszínére. 

0 Tovább

Szalai Evelin világranglista-versenyt nyert Máltán

Magyar győzelem a IFBB Diamond Cup Malta versenyen! A Magyar Testépítő és Fitness Szövetség információi szerint a világranglista versenyen Szalai Evelin két aranyérmet szerzett. A magyar kiválóság a bikini fitness kategóriában lett első a 164 centiméter alatti mezőnyben, valamint fitmodell abszolútban sem talált legyőzőre.

Ugyancsak San Pawl il-Baharban Berecz Sándor a 4. helyen végzett (men’s physique +178 cm), míg Berkes-Vasvári Nikolett az előkelő 5. helyezést érte el a profik között bodyfitness kategóriában. Mindhárom versenyzőnek Berkes László az edzője.

A sportágban itthon felmérő utánpótlás versenyt rendeztek. Az eseménynek Agárd adott otthont. A JochaPress információi szerint az egyes korcsoportok győztesei: Wittich Liza, Dobos Natasa, Láris Aliz, Hegedüs Boglárka, Kremmer Petra, Szabó Hanna, Somodi Lili, Mitsch Viktória, Szabó Jázmin, Pesti Janka, Berzéki Lili, Hati Szófia, Csépány Nikolett, Blatnyák Anna, Lukács Kitti, Vágó Virág.

0 Tovább

HunChallenge Torna VK – Olyan Világkupa lesz, amilyen még nem volt…

Hosszú kihagyás után ismét versenyre készülnek a tornászok. Október 2. és 4. között rendezik meg a HunChallenge Torna Világkupát. A rangos versenynek Szombathely ad otthont.

Altorjai Sándor szerint rendhagyó verseny elé nézünk. „Azt már korábban megszokhattuk, hogy a szombathelyi VK mindig valamilyen szempontból érdekesebb volt, mint nagyon sok nemzetközi világverseny. Például itt léphettek korábban szerekhez azok a kiválóságok, akik közvetlenül olimpia, világbajnokság, vagy Eb előtt álltak. Arra is volt példa, amikor egy-egy olimpia után, az egyes válogatottak esetében a generációváltás első lépcsőfoka volt a szombathelyi világverseny. Most azonban egyrészt több hónapja nem volt sehol sem ilyen nagy nemzetközi verseny, és október elején először indulhatnak a tornászok VK-n, másrészt a járványügyi előírásokat betartva olyan Világkupát kell rendeznünk, amilyenre korábban még nem volt példa” – számolt be az előkészületekről a Magyar Torna Szövetség főtitkára.

Jelen állás szerint több, mint 20 nemzet legjobbjai indulnak a hazai rendezésű Világkupán.

0 Tovább

Prof. Dr. Kiss Ádám: Fizikusi tevékenységem mellett továbbra is szeretném segíteni a felsőoktatás és a sport kapcsolatát

Prof. Dr. Kiss Ádám nyolc éven át irányította elnökként a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetséget (MEFS). A fizikus végzettséggel rendelkező sportvezető a jövőben sem akar eltávolodni az egyetemi sporttól, a MEFS Örökös Tagjaként is tevékenykedik. A MEFS legutóbbi közgyűlésén Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajost választották meg elnöknek.

„Az elmúlt nyolc év alatt kiemelt szerepet játszott az életemben az egyetemi sport, ezt nem lehet elengedni egyik pillanatról a másikra, de természetesen nem is az a cél, hogy elengedjem. Abban a megtiszteltetésben van részem, hogy Mocsai professzor úrtól megkaptam a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség Örökös Tagja címet. Így a fizikusi tevékenységem mellett ezen a területen is szeretném segíteni a felsőoktatás és a sport kapcsolatát” – mondja a professzor.

„Az elmúlt nyolc évre visszatekintve úgy látom, hogy az egyetemi sport minden részében jelentős sikereket értünk el. 2012-ben elsősorban dr. Székely Mózes főtitkár segítségével kidolgoztuk a Hajós Alfréd Tervet. Ez arról szól, hogy 2020-ig meghatároztuk az egyetemi-főiskolai sport fejlődési irányait.

Az egyik hangsúlyos célunk az volt, hogy évente legalább egy nagy nemzetközi sporteseményt hozzunk Magyarországra. Ezt megvalósítottuk, több Egyetemi Európa, ill. Világbajnokságot itt rendeztünk meg. Ezek közül hadd emeljem ki a 2016-os miskolci egyetemi tájfutó-világbajnokságot, amely 2016-ban a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetségtől (FISU) az év egyetemi sporteseménye címet is elnyerte.” – hangsúlyozta Prof. Dr. Kiss Ádám.

A Hajós Alfréd Terv keretében kiépítettük az intézményi Sportiroda-hálózatot, amely működése segítette a verseny- és szabadidősport események szervezését. A legismertebb szabadidősport rendezvény ezen a területen az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja (IDUS). Eredményeinket a FISU követendő legjobb gyakorlatként mutatta be a többi ország egyetemi sportszövetségeinek.

„A hazai és nemzetközi egyetemi versenyeken is egyre nagyobb számmal és javuló eredményességgel veszünk részt, kiemelkedő eredményeket elérve. Kiemelt példaként említem, hogy 2019-ben történelmi csapatsikerekkel zárult a téli és a nyári Universiade is, hiszen 1965 óta először összesen 5 csapatsport képviselte hazánkat.” – összegzett a MEFS volt elnöke.

Egyedülálló kezdeményezésként a világon – az 1965-ös Budapesti Universiade 50. évfordulója alkalmából– létrehoztuk az Universiade Bajnokok Klubját. Ennek elnöke Nagy Tímea, kétszeres olimpiai és hatszoros Universiade-bajnok vívó.

Mindannyiunk munkájának elismeréseként 2015-ben a FISU legrangosabb kitüntetését a Jean Petitjean-díjat nyertük el, 2019-ben pedig Magyar Örökség-díjjal is kitüntettek minket.

Apropó FISU! A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség 2020-ban Magyarországnak ítélte oda az egyik legnagyobb rendezvényének, a FISU World Forum megrendezésének a jogát, amely a koronavírus miatt ugyan csak online formában valósulhatott meg 2020. augusztus 12 és 14 között. Összességében a magyar fővárosban tartott Fórumra 104 országból bejelentkezett közel 2500 résztvevőjével a MEFS, és a házigazda Testnevelési Egyetem is jelesre vizsgázott” – zárta értékelőjét Prof. Dr. Kiss Ádám, aki az ELTE fizikusaként dolgozik tovább.

A MEFS 2012 és 2020 közötti sikerei megtekinthetők itt!

0 Tovább

Autósport – 49 évesen elhunyt Kavecz István, Bongo!

Elhunyt Kavecz István, korábbi autóversenyző. Nagy Norbert a közösségi oldalán emlékezett meg a volt csapat tulajdonosról, akivel együtt dolgozott.

Facebook-oldalán búcsúzott Kavecz Istvántól, azaz „Bongo”-tól Nagy Norbert. A WTCR-dobogós pilóta korábban Kavecz autójával versenyzett a hegyi Európa-bajnoki sorozatban.

Megtiszteltetés volt ismerni, illetve a féltett autójával versenyezni, mosolyt csalni az arcára a nehéz időkben is. Nyugodj békében, Bongo!” – írja Nagy Norbert.

Kavecz István 49 évesen hosszan tartó betegség után hunyt el. A magyar autósportos társadalom megrendülten fogadta korábbi versenyző, későbbi csapattulajdonos halálhírét. Kavecz István szervezete hétfő reggel adta fel a küzdelmet. Mindössze 49 éves volt…

 

0 Tovább

Farkas Balázs címvédésre készül

Farkas Balázs maximálisan kihasználta a koronavírus miatti „kényszerpihenőt”. A legmagasabban jegyzett magyar fallabdázó folyamatosan edzett a versenymentes időszakban, de a tatabányai tréningen kívül Prágában is készült.

„Úgy gondolom, hogy nem sokat lazsáltunk. Különösen sokat kaptam a csehországi edzőtábortól, de a klubomban napi szinten kiemelt edzésmunkát tudtam végezni” – számolt be az elmúlt időszakról Farkas Balázs, aki már benevezett a szeptemberi országos bajnokságra.

„A célom természetesen az, hogy ezúttal is megvédjem a címemet. Nagy kedvvel és lendülettel készülök a százhalombattai országos bajnokságra.” – tette hozzá Farkas Balázs, aki jelenleg a 105. a világranglistán.

Az Omega 32. Országos Egyéni Squash Bajnokság szeptember utolsó hétvégéjén lesz Százhalombattán.

Fotó: facebook.com/balazsfarkas97

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum