Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Muaythai-vb: Kurdy ötödik, Kiss és Nardelotti a négy között

Abu-Dzabiban zajlik a muaythai-vb. A magyar csapatból még ketten versenyben vannak. Kedden ifj. Kurdy István befejezte, ő vb-pontszerzőként zárt, miután ötödik lett.

Nardelotti Zoltán és Kiss Barnabás is már négy között van az Abu-Dzabiban zajló muaythai-világbajnokságon. A magyar csapat tájékoztatása szerint Nardelotti az elit -75 kilogrammosok között a negyeddöntőben lengyel ellenfelét verte KO-val. Kiss Barnabás az U23-as korosztályban a 81 kilogrammos mezőnyben svájci ellenfelén lépett túl kedden. Ifjabb Kurdy István elit -63,5 kg-ban svéd riválissal csapott össze, de végül az északi jutott tovább.

0 Tovább

Teqball – Régi-új elnöke van a hazai szövetségnek

A Magyar Teqball Szövetség tisztújító közgyűlése dr. Janó Márkot választotta meg a szervezet elnökének. A sportvezető decemberi lemondásáig irányította már a szövetséget. A Budapesten megtartott közgyűlésen elhangzott: az új elnök programja elsősorban a sportág további erősítésére épül. Újabb egyesületek létrehozása, sportág népszerűsítése a cél. Az eseményen díjazták a tavalyi év legjobbjait is.

Veres Péter főtitkár kiemelte: új lendületet kap a sportág a most elindult bajnoksággal. „Júniusban Debrecenben, Balassagyarmaton, Nyíregyházán lesznek országos bajnoki fordulók. Tervezünk egy afféle road show-t is, ahol bárki kipróbálhatja a teqballt. Ezek állomásai a legtöbb esetben megegyeznek a bajnoki fordulók helyszíneivel." – összegzett Veres Péter.

0 Tovább

Hegyi Európa-bajnokság: Nagy Norbert negyedik lett Csehországban

Közel volt a dobogó! Nagy Norbert negyedikként zárt a hegyi Európa-bajnokság csehországi állomásán.

A Mátra Autó- és Gokartsportért Alapítvány információi szerint Nagy Norbert egy új autóval vágott neki a versenynek.

„Több mint biztatóak az időeredmények. Jó tempót sikerült menni. Úgy gondolom, hogy a következő állomáson, Lengyelországban még gyorsabb leszek.” – nyilatkozta az előző idényben összetett ezüstöt szerző pilóta.

Nagy Norbert korábban WTCR-pilótaként is versenyzett, később elindította mentorprogramját, és a Nagy Norbi Racing Team égisze alatt segítette a fiatal gokartosokat. Ezzel párhuzamosan megkezdte szereplését a hegyi Európa-bajnokságon, ahol tavaly összetett ezüstérmet szerzett. 

0 Tovább

Teke-világbajnokság – Három ezüsttel zártak a magyarok

Három világbajnoki ezüst Észtországban. A teke-világbajnokságon vegyespárosban, vagy ahogy a sportágban hívják, tandem mixben második lett a Sass Edit, Móricz Zoltán kettős. Ugyancsak ezüstérmet gyűjtött be Zapletán Zsombor is, aki sprint versenyszámban állhatott fel a dobogó második fokára. Egyéniben Hári Boglárka is éremszerző lett, miután másodikkként zárt.

A vb-nek Elva városa ad otthont, ahol ezt megelőzően az U18-as korosztálynak Világkupát, az U23-asoknak pedig világbajnokságot rendeztek.

U18-ban Kis Horváth Luca és Oswald Dániel párosban aranyérmes lett. Kis Horváth Luca ezenkívül két ezüstöt is szerzett miután egyéniben és összetettben is második lett. „Az U23-asoknál egy fiatal csapattal vettünk részt a versenyen. Ott több pontszerző helyezés jött össze Észtországban, több versenyzőnk közel volt ahhoz, hogy dobogóra álljon. Úgy gondolom, hogy két év múlva ebben a korosztályban egy kifejezetten erős vb-csapattal fogunk rendelkezni” – nyilatkozta Bátor Gábor, a Magyar Teke Szövetség főtitkára.

„Fantasztikus világbajnokságon vagyunk túl amelyet Észtország nagyon magas minőségben rendezett meg” – állapította meg Pintyőke Marcell, a nemzetközi, és a hazai szövetség elnöke.  Jó volt látni, hogy a sport és a verseny szeretete minden nemzetnél legyőzte a távolságot. Amikor egy vb elkezdődik, mit vár az ember? Nagy meccseket, fantasztikus győzelmeket, világcsúcsokat és új világbajnokokat. Itt mindenből jutott a nézőknek. És persze magyar érmekből is jócskán. Utánpótlás arany, felnőtt ezüstök. Csodálatos két hét volt.” – összegzett a sportvezető.

0 Tovább

Fallabda – Chukwu és Farkas is megvédte címét

Címvédések fallabdában! A Százhalombattán megrendezett egyéni magyar bajnokságon a nőknél Chukwu Hannah, a férfiaknál pedig Farkas Balázs szerzett aranyérmet.

Chukwu Hannah negyedik, míg Farkas ötödik alkalommal lett magyar bajnok. Mindkettőjük edzője, Farkas János elmondta, ez a verseny jól illeszkedett a Világjátékokra való felkészülési programjukba.

„Mindketten idegenlégiósként is szerepelnek a francia bajnokságban, így Birmingham előtt lesz egy rájátszásuk, és Balázsra még egy 10 ezer dolláros torna is vár. Azt követően pedig - remélhetőleg jó formában – érkeznek meg a Világjátékokra.” – nyilatkozta Farkas János.

A versenyzőket Krajcsák Márk, a hazai szövetség alelnöke kíséri el az egyesült államokbeli Birminghambe, ahol a magyar csapat tagja lesz még ebben a sportágban az erdélyi Szász Kincső is.

A Világjátékokat július 7. és 17. között rendezik meg. 

0 Tovább

Fekvenyomó világbajnokság – Minden fronton eredményesek voltak a magyarok 

Szabó Ágnes aranyérmet szerzett az Almatiban megrendezett fekvenyomó világbajnokságon.

 A magyar klasszis 145 kilogrammos teljesítménnyel zárt az open classic +84 kilósok kategóriában. Szabó Ágnes egy bronzérmet is szerzett, az abszolút versenyben ugyanis harmadikként zárt. Nyers Mónika is dobogóra állt Kazahsztánban, miután az 52 kilogrammos súlycsoportban harmadik lett.

Eredményesek voltak az utánpótlás versenyzők is. Balog Nátán világbajnoki címet szerzett (junior 74 kg), míg Kőhalmi Virág ezüstérmes lett (ifjúsági 57 kg)

A masters mezőnyben Cserna János két világbajnoki címet szerzett, mivel a speciális ruhát viselő kategóriában és classicban is a legjobb volt a 120 kilósok között az M2-es korosztályban. Schauer Kornél az M1-eseknél classicban szerzett aranyérmet, míg a szövetség elnöke, Berke Lóránd a 4. helyen zárt a masters 1-eseknél a 93 kilogrammos súlycsoportban.

0 Tovább

Pigniczki Fanni: Megyünk tovább!

Két hatodik helyet szerzett a felnőtt együttes kéziszer-csapat a ritmikus gimnasztikázók portimaói Challenge Világkupáján, emellett egyéniben az olimpikon és a Világjátékokra készülő Pigniczki Fanni két nyolcadik, míg Wiesner Hanna egy hetedik helyet ért el.

A szerdöntőkkel fejeződött be a ritmikus gimnasztikázók portugál Világkupája, ahol több magyar versenyző is bemutatkozott. Egyéniben Pigniczki Fanni két, míg Wiesner Hanna egy szerrel volt érdekelt, az együttes kéziszer-csapat pedig mindkét fináléban bemutatta gyakorlatát. Az MTK Budapest nemrégiben visszatért olimpikonja karikával 26.250, míg buzogánnyal 26.550 pontot kapott, amely mindkét esetben a nyolcadik hely megszerzéséhez volt elegendő. Wiesner Hanna labdagyakorlatát 27.150 pontra értékelte a zsűri, így a hetedik pozícióban zárt.


Az Urbán Szabó Mónika, Mészáros Mandula Virág, Varga Lujza, Szabados Dóra, Jurca Lilla és Farkas Júlia összeállításban kiutazó felnőtt együttes kéziszer-válogatott 5 karika gyakorlatával a hatodik (26.450) pozícióban fejezte be a viadalt, és a 3 szalag 2 labda koreográfiával 22.350 ponttal szintén a hatodik helyen végzett. Kovács Andrea szakvezető helyszíni tájékoztatása szerint karikával sikerült javítani, a labda-szalag gyakorlatban azonban több hiba is történt. Hozzátette, az Európa-bajnokságig terjedő időben a legfontosabb feladat a dobások pontosítása és a gyakorlatok karakterének kivitelezése. Pigniczki Fanni: A mai nap nem sikerült úgy bemutatnom a gyakorlataimat, ahogy szerettem volna. Sajnos, mind a két szerrel több nagyobb hiba is becsúszott most. Így kicsit szomorú vagyok, hogy nem tudtam a legjobbat kihozni magamból a finálékban. De megyünk tovább és majd legközelebb sikerül.

0 Tovább

A súlycsoportok háromnegyedében KIMBA-s birkózó győzött az U20-as ob-n

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia híre - Huszonkilenc érmet, 15 aranyat, 8 ezüstöt és 6 bronzot nyertek a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) sportolói a Tatán szombaton rendezett U20-as szabadfogású és női országos bajnokságon.

A versenyen összesen 107 birkózó lépett szőnyegre, és több esetben KIMBA-s versenyző vívta egymással a döntőt egymással. A lányok viadalán mind a tíz súlycsoportban körmérkőzések döntöttek az érmek sorsáról, fiataljaink közül nyolcan a dobogó legfelső, négyen a második, hárman pedig a harmadik fokára állhattak.

A fiúk mérlege hasonlóan kiemelkedő volt, hét fiatalunk nyert aranyérmet, négyen zártak a második, hárman pedig a harmadik helyen.

Ezúton is gratulálunk mindenkinek!

U20-AS SZABADFOGÁSÚ ÉS NŐI OB, TATA

A KIMBA dobogósai

Szabadfogás
57 kg: 
1. Rácz Balázs, 2. Bodor András Attila
61 kg: 1. Mizsei Zoltán, 2. Rafael Dániel
65 kg: 1. Gombos Alex, 2. Kiss Benedek
70 kg: 1. Nagy Marcell, 3, Vikol András és Bogdán Dániel
74 kg: 1. Nemes Bálint, 2. Papp Barnabás
79 kg: 3. Nagy Zsombor
86 kg: 1. Zsivnovszky Péter
97 kg: 1. Gyuricza Marcell

Női birkózás
50 kg:
 1. Fáth Laura, 3. Lázár Csenge
53 kg: 1. Matyi Vivien, 2. Fáth Bianka
55 kg: 2. Tapodi Rebeka
57 kg: 1. Terék Gerda, 3. Szenttamási Róza
59 kg: 1. Borsos Viktória, 2. Iváncsics Babita, 3. Szekeres Zoé
62 kg: 1. Soliman Yasmine
65 kg: 1. Elekes Enikő
68 kg: 2. Terék Fruzsina
72 kg: 1. Virág Zsófia
76 kg: 1. Nyikos Veronika

Írta: K. B.
Fotó: UWW, archív

0 Tovább

Ritmikus gimnasztika: Újabb Pigniczki- és a csapatdöntő a Világkupán

Az olimpikon, és Világjátékok-kvótás Pigniczki Fanni buzogánnyal, az együttes kéziszer-csapat pedig 3 szalag 2 labda gyakorlattal került be a fináléba a ritmikus gimnasztikázók portugáliai Challenge Világkupáján.


A selejtezők második napjával folytatódott az rg-sek portimaói Világkupája, ahol egyéniben mind a két felnőtt versenyző bemutatkozott. Buzogánnyal Pigniczki Fanni és Wiesner Hanna is jól teljesített, Pigniczki 28.400 ponttal nyolcadikként döntős lett, Wiesner 28.050 ponttal 10., így második számú tartalék lesz a fináléban. Következett a szalag, ahol Pigniczki 28.550, Wiesner 27.700 ponttal zárt. Az összetett versenyben is szépen szerepeltek a hölgyk, hiszen Pigniczki 115.500 ponttal a 7. , Wiesner 114.800 ponttal a 8. helyet szerezte meg.
A felnőtt együttes kéziszer-csapat 3 szalag 2 labdával mutatkozott be szombaton a selejtezőben, amelyre 22.300 pontot kapott az Urbán Szabó Mónika, Mészáros Mandula Virág, Varga Lujza, Szabados Dóra, Jurca Lilla és Farkas Júlia összeállításban kiutazó csapat. Ez a 6. helyre volt elegendő, így ezzel a szerrel is döntőzik a csapat. Összetettben az előkelő 7. helyet érte el az együttes 48.550 ponttal. Kovács Andrea szakvezető helyszíni tájékoztatása szerint a gyakorlatban ugyan még volt hiba, de látható a fejlődés. A fináléban mindkét szerrel az a válogatott célja, hogy hibátlan, hatásos gyakorlatot adjon elő. Folytatás vasárnap az egyéni és a csapat finálékkal, magyar érdekeltségekkel.

 

A Világjátékokra készülő Pigniczki Fanni így nyilatkozott a Magyar Torna Szövetség Sajtócsapatának: Most már sokkal kevésbé izgultam, mint pénteken. A gyakorlatok jól sikerültek, ugyan még volt pontatlanság, de a szőnyegen már teljes mértékben oda tudtam koncentrálni. Sok minden kimaradt a gyakorlatokból, de remélem, hogy a következő hetekben ezt még be tudom építeni. Szerencsére a sérülésből már nem érzek semmit, rendben van minden, bár az egész hetes versenyzés kicsit megviselte a szervezetemet, de gyorsan kiheverem. Összességében úgy gondolom, jó úton haladunk. Gelle Noémi, edző: Pigniczki Fanni sérülése után nagyon jól teljesít, hiszen egész héten versenyzik. Az az önbizalom, a magabiztosság, ami a sérülés előtt volt, még érthetően nincs meg, hiszen sokat hagyott ki, illetve a gyakorlatai is újak. Ezekben a gyakorlatokban több van, szerencsére a visszajelzések is pozitívak, és a bírók is örültek Fanni visszatérésének. Edzőként természetesen nagyon boldog vagyok a megszerzett finálék miatt, mind Fanni, mind pedig Hanna esetében. 

Részletes program, World Challenge Cup, Portimao

Május 29. 15:00-19:15, szerdöntők

0 Tovább

György Dániel a magyar karate első Európa-bajnoka!

Öt magyar érmet hozott a törökországi Gaziantepben megrendezett karate Európa-bajnokság. Első alkalommal fordult elő, hogy a Karate Világszövetség, a WKF égisze alá tartozó felnőtt Eb-n két magyar is bejutott a döntőbe, György Dániel személyében pedig először állhatott magyar karatés a dobogó legfelső fokára. A para-karatésoknál egy arany- és két bronzérmet nyertek még a magyarok.

György Dániel a 84 kg-osok között öt nyertes meccsel került a fináléba, ahol 3-2-re győzött a horvát Garibovic ellen. A Tisza Volán SC sportolójának eredménye annál is értékesebb, mert lábsérülés miatt egy évet kihagyott, és csak az elmúlt hetekben tért vissza a nemzetközi szintű versenyzéshez.

Sikerével György Dániel lett a magyar karate történetének első felnőtt Európa-bajnoka, hiszen a törökországi kontinensviadalt megelőzően csupán Hárspataki Gábor tudott döntőbe jutni 2018-ban, amikor is későbbi olimpiai bronzérmesünk második lett.

„Nagyon örülök, hogy sikerült megszerezni Magyarországnak az első felnőtt Európa-bajnoki címet” – nyilatkozta a döntő után György Dániel. – „Szeretném megköszönni mindenkinek, aki ebben segített, elsősorban az edzőimnek és annak a teamnek, amelyik körülöttem volt, én úgy gondolom, hogy közös az érdem. Úgy érzem, hogy kicsit jól is jött a tavalyi térdműtét, mert annyira úgymond nem izgultam rá a versenyre, nem volt rajtam semmi teher, és így tudtam szabadon dolgozni, hozni, amit tudok, szerintem ez is az egyik oka annak, hogy így összejött. Tegnap este beszéltem a sportpszichológusommal, Vura Mártával, ő megnyugtatott, és elmondta, hogy mit csináljak. Reggel, amikor felkeltem, volt bennem egy kis drukk, de amikor már ott voltam a csarnokban és melegítettem a döntőre, akkor ez eltűnt, és teljesen ott voltam fejben. Még szerintem nem teljesen fogtam fel, hogy Európa-bajnok lettem, ehhez biztosan kell pár nap. Most is nagy a boldogság, de ha ez tudatosul, akkor még nagyobb lesz. Reménykedtem benne, hogy egyszer sikerül ide eljutnom, hiszen négyéves korom óta karatézom, és elég sok mindenen mentem keresztül, sérüléseken és egyéb dolgokon is. Ezért is vagyok nagyon boldog, hogy végre kijött a lépés” – mondta a korábban juniorként és U21-esként is Eb-bronzig jutó karatés.

Szintén döntőben léphetett tatamira Gaziantepben Boussebaa Aicha a +68 kg-os nők küzdelmében. A korábbi kadet világ- és Európa-bajnok több évnyi kihagyás után tért vissza a versenyzéshez, majd került be a felnőtt válogatottba, Törökországban pedig négy győzelemmel kiharcolta a finálé jogát. A döntőben a Gastroyal SE versenyzője szoros mérkőzésen 1-0-ra alulmaradt a szerb Perovic ellen, ezzel ezüstérmet nyert, ugyanakkor elmondhatja magáról, hogy ő az első magyar női karatés, akinek felnőtt Eb-n sikerült finálét vívnia.

 

Három magyar érem született a para-karatésok mezőnyében: az értelmileg akadályozottaknál megvédte Európa-bajnoki címét Kákosy Olívia, míg Csatári János és Szabó Alexandra a harmadik helyen végzett.

0 Tovább

Ritmikus gimnasztika – Portugáliában versenyeznek a legjobbak

Három finálé a ritmikus gimnasztika portugál Világkupáján. Az olimpikon, és a Világjátékokra készülő Pigniczki Fanni karikával a hatodik, míg Wiesner Hanna labdával a harmadik legjobb eredményt érte el, így értelemszerűen mindketten bejutottak a szerdöntőbe a ritmikus gimnasztikázók portugáliai Challenge Világkupáján, ahol az együttes kéziszer-csapat is finálés lett öt karikával.

A labda és a karika szerek selejtezőivel vette kezdetét a portimaói megmérettetés, ahol a magyarok labdával kezdtek. Ez a szer Wiesner Hannának sikerült jobban, aki 31.000 ponttal a harmadik helyen jutott a fináléba. Ugyanitt Pigniczki 29.300 ponttal elsőszámú tartalék lesz. Nem úgy, mint karikával, ahol a magyar olimpikon 29.250 pontot kapott gyakorlatára, és hatodikként lett finalista, Wiesner pedig másodikszámú tartalék lesz (28.050 pont). Összetettben is jól állnak a mieink: Wiesner 59.05 ponttal hatodik, Pigniczki Fanni 58.55 ponttal a nyolcadik két szer után.

A felnőtt együttes kéziszer-válogatott, amely az Urbán Szabó Mónika, Mészáros Mandula Virág, Varga Lujza, Szabados Dóra, Jurca Lilla és Farkas Júlia összeállításban utazott ki a verseny helyszínére, 5 karikával mutatta be gyakorlatát, amelyre 26.250 pontot kapott, és hetedik lett, ezzel döntőbe került.

A selejtezők szombaton folytatódnak, ahol az egyéni versenyzők szalaggal és buzogánnyal, a csapatok pedig 3 szalag 2 labda koreográfiával állnak rajthoz. A viadal a vasárnapi szerfinálékkal zárul.

Pigniczki Fanni: Eléggé izgultam a verseny előtt. Próbáltam kihozni magamból, amit jelenleg tudok, de most még nem mindenben sikerült. Nagy rontásom nem volt, és ennek nagyon örülök, de több pontatlanság, javítanivaló van még a gyakorlataimban, amelyeken dolgoznunk kell. Ma sokkal koncentráltabb voltam a verseny közben, mint edzéseken szoktam, de úgy gondolom, hogy idővel majd visszaszokom újra a versenyhelyzetekhez is. 

Fotó: Freschli József/Magyar Torna Szövetség

0 Tovább

​​​​​​​Hegyi Európa-bajnokság: Nagy Norbert rajtra kész

Megkezdi az idei Eb-sorozatot a hegyi kontinensbajnokság tavalyi ezüstérmese. Nagy Norbert nem csak autót váltott: egy 3-as BMW-vel fog versenyezni a hegyi Európa-bajnokság 4-es kategóriájában.

„Idén is a dobogót célozzuk meg. Igaz, most más lesz a mezőny, új ellenfelekkel, hiszen egy kategóriával feljebb léptem.” – nyilatkozta kiutazása előtt Nagy Norbert.

„Ezzel az autóval hosszútávra tervezünk, az első viadalok arról fognak szólni, hogy minél jobban összecsiszolódjunk az E46-ossal. A teszteken általában sok olyan dolog nem jön ki, mint élesben”

Nagy Norbert korábban WTCR-pilótaként is versenyzett, később elindította mentor programját, és a Nagy Norbi Racing Team égisze alatt segítette a fiatal gokartosokat. Ezzel párhuzamosan megkezdte szereplését a hegyi Európa-bajnokságon, ahol tavaly összetett ezüstérmet szerzett. 

0 Tovább

További sikerekben bízik a kick-boxos szakágvezető páros

Immár hat éve dolgozik együtt a hazai light-contact és kick-light szakágak élén Dancsó Zoltán és segítője, Olasz Attila, akiket az év elején egyhangúan erősített meg tisztségében az elnökség. A két fiatal szakvezető tovább folytatná az eddigi jól bevált munkát, és szeretnék, ha a jövőben is – ahogyan az elmúlt években rendre – minden világ- és Európa-bajnokságon az első háromban végezne az általuk irányított magyar válogatott – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

2016-ban fejezte be legendás versenyzői pályafutását Dancsó Zoltán, akit ezt követően kértek fel a light-contact és kick-light élére, ő pedig azt kérte, hogy Olasz Attilával együtt építhessék újra a két szakágat.

„Úgy voltunk vele, hogy ha valaki nem jön el hozzánk, akkor nekünk kell odamenni, így gyakorlatilag végig roadshow-ztuk az országot. Igyekeztünk felébreszteni az érdeklődést a két szabályrendszer iránt, megmutattuk azok szépségét és rejtelmeit. És azt gondolom, hogy a kluboknak, amelyek fejlődni akarnak, szimpatikus volt, hogy mi felvállaltuk, hogy teszünk az ügy érdekében, és utaztunk és népszerűsítettünk” – nyilatkozta a kick-boxos berkekben „Kicsi” néven ismert szombathelyi szakvezető.

Örül, hogy bizalmat kaptak az elnökségtől a folytatásra, mert ez azt jelenti, hogy jó munkát végeztek – tette hozzá Olasz Attila. Az esztergomi szakember szerint a következő ciklus egyik fontos célja a járvány előtti állapotok visszaépítése.

„Fontos lesz az utánpótlást ismét megerősíteni, mert a covid igenis megviselt bennünket. A fiatalok közül többen felhagytak a sporttal, és őket pótolni kell. Ugyanakkor az elmúlt hat év munkájának a gyümölcse, hogy a két szakág többpólusú lett hazánkban, és mindenhol vannak ezekkel foglalkozó klubok. Jellemző, hogy a 2019-es győri utánpótlás Európa-bajnokságon a light-contact és a kick-light válogatott nem kevesebb, mint 18 klub versenyzőiből állt össze. Ezt a sokszínűséget meg kell őriznünk” – jelentette ki Olasz Attila.

Dancsó Zoltán 1997-től visszavonulásáig minden világbajnokságán dobogón állt, egy bronz és három ezüst mellett hat vb-n győzött zsinórban a light-contactban. Ez példa nélküli a sportágban, mindemellett ötszörös Európa-bajnok, és 12 profi vb-címmeccse mindegyikét megnyerte. Az elmúlt esztendőkben immár a veteránok között indult, ahonnan szintén rendre aranyakat hozott a világversenyekről, edzőként pedig saját nevelésű világbajnok tanítványokkal is büszkélkedhet. Bízik benne, hogy eredményei motiválóak lehetnek a fiataloknak is.

„A szombathelyi edzőtermemben ki vannak rakva az övek és az érmek, szerintem azok lelkesítően hatnak a sportolókra. Amikor meg készültem a veterán világversenyekre, végigcsináltam az összes edzést a felnőtt válogatottal. És odaálltam küzdeni a tavaly felnőtt világbajnoki címet nyert tanítványommal, Szmolek Emánuellel. A 22 év korkülönbség persze fizikailag nem hidalható át, de azért úgy érzem, hogy nem kellett meghajolnom, sőt, technikailag talán okoztam meglepetést is. Az ilyen dolgok szerintem motiválóak a fiatalok számára. Nekem annakidején az volt, amikor az edzőm beállt, és meg tudta csinálni, ami a feladat volt” – vélekedett Dancsó Zoltán, aki szerint továbbra is az a cél, hogy a kick-box vb-ken és Eb-ken a két szakág éremtáblázatán mindig az első háromban végezzen a magyar válogatott – legyen szó akár az utánpótlás korosztályról, akár az idősebbek versenyéről.

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Kék-fehérben utazik a multisport versenyre a magyar csapat

Sportosan elegáns magyar csapat vesz részt a Világjátékokon. Tizenhét sportág 54 versenyzője már átvette a formaruháját.

Világjátékok

A divatos, laza öltözék uralkodó színe a kék és a fehér. „Fontos szempont volt a ruhák kiválasztásánál annak szem előtt tartása, hogy a nyár Birminghamben nagyon meleg, ezért törekedtünk a könnyed, szellős, fiatalos öltözékre” – árulta el Vargáné Andrejkó Edina csapatvezető.

A Világjátékok Magyar Csapatot először ebben a formaruhában a június 28-i eskütételen láthatjuk, amelyet a Testnevelési Egyetem Athén termében tartanak meg. A ruhák és a kiegészítők a Zara és a Heavy Tools termékei.

A 11. Világjátékokat július 7. és 17. között rendezik meg az egyesült államokbeli Birminghamben. 

Fotó: NVESZ

0 Tovább

Padbol – Nyílt napra várják az érdeklődőket

Ingyenes nyílt nap a Fehér úti Padbol Szabadidő Parkban! Szombaton bárki kipróbálhatja az egyik legdinamikusabban fejlődő fúziós sportágat, a padbolt. A szervezők információi szerint a sportág hazai legjobbjaitól lehet tanulni.

A padbolt az egyik leginnovatívabb labdajátékként tartják számon. Nem meglepő, hogy rövid idő alatt óriási népszerűségre tett szert világszerte. Európában egyelőre 8 országban van jelen, Spanyolország, Franciaország és Románia után Magyarország másodikként csatlakozott a közép-kelet európai régióból a padbol családjához. Ez egy fúziós játék. A lábtenisznek, a squash-nak, a tenisznek és a röplabdának a keveréke.

0 Tovább

TáncSport – Magyar Európa-bajnoki címek

Itthon továbbra is Zsámboki Marcell a hazai szövetség elnöke

A magyar táncsport ismét bizonyított. Budapest adott otthont az akrobatikus rock and roll formációs Európa-bajnokságnak és a páros Világkupának.

A Sportkastélyban megrendezett világversenyen a felnőtt lány formációs kategóriában a Szupergirls Európa-bajnoki aranyérmet szerzett, megelőzve az ugyancsak magyar Origót, és a Ladies-t. Az aranyérmes a Rock and Magic SE, az ezüstérmes a Négy Muskétás SE, a harmadik a Rockin Board TSE formációja. A győztes Szupergirls zsinórban ötödször lett Európa legjobbja – ilyen korábban nem fordul elő a sportágban. A junior formációk versenyében is elsöprő magyar siker született: a Party Girls lett az első, a QUEEN előtt.

A felnőtt main class free style kategóriában Világkupát rendeztek. Itt 10 éve nem volt magyar döntős. A hazai rendezésű VK-n a Deli Alex,  Csényi Fanni (Rock and Magic SE) ezüstérmes lett, míg a junior VK-n az Ancsák Attila, Ökrös Júlia (Rock and Magic SE)  duó mindenkit megelőzött.

A sportág túl van egy elnökválasztáson. A fővárosban megtartott tisztújító közgyűlésen Zsámboki Marcell, az eddigi elnök újabb három évre kapott bizalmat. „Folytatjuk azt a munkát, amit elkezdtünk. A sportágunk rendkívül összetett. Minden szakágat szeretnénk a lehető legmagasabb szinten képviselni, erősíteni. Erre jó példa az akrobatikus rock and roll sikerek is. Készülünk a Világjátékokra, és majd azt követően a break révén az olimpiára. A táncsport soha nem volt ilyen magasan pozicionált. A magyar sportvezetés is ezt a vonalat erősíti” – összegzett Zsámboki Marcell.

VIDEÓ:

https://youtu.be/4k5oWv4AAB8

0 Tovább

Teke-világbajnokság – Ezüstös magyarok

Két világbajnoki ezüst Észtországban. A teke-világbajnokságon vegyespárosban, vagy ahogy a sportágban hívják, tandem mixben második lett a Sass Edit, Móricz Zoltán kettős.

Ugyancsak ezüstérmet gyűjtött be Zapletán Zsombor is, aki sprint versenyszámban állhatott fel a dobogó második fokára. A hétvégéig tartó vb-nek Elva városa ad otthont, ahol ezt megelőzően az U18-as korosztálynak Világkupát, az U23-asoknak pedig világbajnokságot rendeztek.

U18-ban Kis Horváth Luca és Oswald Dániel párosban aranyérmes lett. Kis Horváth Luca ezenkívül két ezüstöt is szerzett miután egyéniben és összetettben is második lett. „Az U23-asoknál egy fiatal csapattal vettünk részt a versenyen. Ott több pontszerző helyezés jött össze Észtországban, több versenyzőnk közel volt ahhoz, hogy dobogóra álljon. Úgy gondolom, hogy két év múlva ebben a korosztályban egy kifejezetten erős vb-csapattal fogunk rendelkezni” – nyilatkozta Bátor Gábor, a Magyar Teke Szövetség főtitkára.

0 Tovább

Új sportággal bővült a Nemzeti Versenysport Szövetség

Tagfelvétel is napirendre került a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) közgyűlésén. A nem olimpiai sportágakat összefogó ernyőszervezetbe felvételt nyert a Magyar Köböre és Hagyományőrző Sportok Szövetsége.  A hagyományőrző szervezet együttműködő sportszövetségként került az immár 61 szövetséget számláló NVESZ-tagok közé.   

A közgyűlés a napirendi pontok megtárgyalása során egyhangúlag elfogadta az elnökség 2021-es beszámolóját, a könyvvizsgálói jelentést, a felügyelő bizottság beszámolóját, az egyszerűsített éves beszámolót és közhasznúsági mellékletet, valamint az NVESZ 2022. évi költségvetését.

A megjelentek tájékoztatást kaptak a 2022-es Világjátékokra való felkészülésről. A Világjátékok Magyar Csapat vezetője Vargáné Andrejkó Edina főtitkár lesz, aki elmondta 17 sportágban 54 versenyző kiutazását koordinálják, míg a teljes magyar delegáció 120-130 fős lesz várhatóan.

A Világjátékokat az egyesült államokbeli Birminghamben rendezik meg július 7. és 17. között.

Legutóbb, 2017-ben Wroclawban 14 érmet - hat aranyat, valamint négy-négy ezüstöt és bronzot - szerzett Magyarország. Szakemberek szerint ez az eredmény megismételhető, vagy akár túl is szárnyalható, legalábbis ami a dobogós helyek számát illeti.        

0 Tovább

Világjátékok 2022 – 130 fős lehet a teljes magyar delegáció

Tizenhét sportágban 54 magyar sportoló indul az egyesült államokbeli Birminghamben július 7. és 17. között sorra kerülő Világjátékokon, az olimpia műsorán nem szereplő sportágak seregszemléjén. Többek között erről beszélt az M4 Sport Sporthíradó című műsorában kedden dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnöke. Hozzátette: az edzőkkel, kísérőkkel együtt körülbelül 120-130 fős lesz a magyar delegáció.

A Világjátékokat az ötkarikás játékokhoz hasonlóan négyévente rendezik meg, mindig az olimpiát követő esztendőben, és mivel a tokiói olimpiát el kellett halasztani a pandémia miatt, a multisport esemény is csúszott egy évet.


"Az elmúlt két év nagyon nehéz időszak volt a Covid miatt, úgy gondolom, hogy a felkészülésbe most mindenki beletett mindent, amit csak lehetett. Ezek a sportágak, ugyanúgy, ahogy az olimpiai sportágak, a legfontosabb versenyükre készülnek" - mondta Mészáros János. Kiemelte, hogy az 54 sportoló nagy csapatot jelent, és miután csapatsportágban nem sikerült a kvalifikáció, mind egyéni versenyzők.
Legutóbb, 2017-ben, Wroclawban 14 érmet - hat aranyat, valamint négy-négy ezüstöt és bronzot - szerzett Magyarország, az NVESZ elnöke úgy véli, megismételhető vagy akár túl is szárnyalható ez a siker, legalábbis ami a dobogós helyek számát illeti.  

     
Mészáros János kiemelte Jakabos Zsuzsannát és Senánszky Petrát, mint mondta, ők mindketten indulnak júniusban a budapesti vizes világbajnokságon, majd a Világjátékokon is. Elhangzott az is, hogy az érintett sportágaknak ez az esemény olyan, mint egy olimpia, Magyarországon pedig a kormány támogatja az elért eredményeket, Mészáros János megfogalmazása szerint a jutalmazás "körülbelül a fele, mint az olimpiai éremnél".


"Ez az egyetlen olyan verseny a nem olimpiai sportágak számára, amelyen még egy ilyen motiváció is van. Ez nagyon fontos" - tette hozzá.
A birminghami lesz a 11. Világjátékok, a sorozat 1981-ben, az ugyancsak egyesült államokbeli Santa Clarában indult. Magyar versenyző a kezdetektől ott volt a mezőnyben, de a 2000-es sporttörvény után a 2005-es duisburgi eseményen indult először egységes magyar csapat – áll az MTI összesítésében.

0 Tovább

Az U20-as magyar csapat összes aranyérmét KIMBA-s birkózó nyerte Bukarestben

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia híre - A múlt hétvégén rendezett U17-es nemzetközi verseny után ezúttal az U20-asok bizonyítottak Bukarestben, ahol akadémiánk birkózói összesen öt arany- és egy ezüstérmet szereztek.

Magyarország mindhárom szakágban a teljes válogatottat küldte ki a viadalra, és külön öröm, hogy mind az öt aranyérmet a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) sportolója nyerte. A legjobban a lányok szerepeltek, Ritter Diletta tanítványai közül az U20-as Eb-ezüstérmes Szenttamási Róza, az U15-ös Európa-bajnok Borsos Viktória, a U17-es világ- és Európa-bajnok Elekes Enikő, valamint Virág Zsófia állt a dobogó legfelső fokára.

Ösztöndíjasunk, az U20-as Európa-bajnoki ezüstérmes Tösmagi Attila a kötöttfogású 72 kilogrammosok között aratott diadalt, s megszerezte a fogásnem egyetlen magyar érmét Románia fővárosában.

A kadét Eb-harmadik Nyikos Veronika ezüstérmet nyert a megméretésen.

Ami a szabadfogást illeti: két ötödik helyezettünk lett, Kiss Benedek (61 kg) és Sallai Sándor (86 kg) révén. Épphogy lecsúszott a dobogóról, s a negyedik helyen zárt Soliman Yasmine (62 kg), valamint Terék Fruzsina (68 kg).

Ezúton is gratulálunk mindenkinek!

U20-AS NEMZETKÖZI VERSENY, BUKAREST

A KIMBA dobogósai

Kötöttfogás
72 kg: 1. Tösmagi Attila

Női birkózás
55 kg: 1. Szenttamási Róza
59 kg: 1. Borsos Viktória
65 kg: 1. Elekes Enikő
72 kg: 1. Virág Zsófia
76 kg: 2. Nyikos Veronika

0 Tovább

Több érem is összejöhet a törökországi karate Eb-n

Szerdától vasárnapig a törökországi Gaziantepben rendezik meg az idei felnőtt karate Európa-bajnokságot. A versenyen 45 ország több mint 500 versenyzője indul. A  magyar válogatott 14 fővel vesz részt az eseményen, akik közül a júliusi Világjátékokra kvótát szerzett Tadissi Martial és Hárspataki Gábor a legesélyesebb a dobogóra. Az Eb-n a para-karatésok mezőnyében is avatnak bajnokokat, ott hatan képviselik a magyar színeket, köztük a tavaly vb- és Eb-aranyat nyert Kákosy Olívia.

A karatés egyéni versenyszámokban két női küzdelmi kategória kivételével mindenhol lesz magyar érdekelt, és a négy csapat versenyszámból háromban is indulnak magyarok. A szakvezetés szerint több sportolónk is képes lehet az éremszerzésre az Eb-n, ahol az első három nap selejtezőit követően szombaton és vasárnap rendezik a bronzmérkőzéseket és a döntőket.

A legesélyesebb a hétvégi szereplésre a már hónapok óta remek formát mutató Tadissi Martial, aki tavaly szeptember óta minden világversenyen éremért léphetett tatamira, és a másfél héttel ezelőtti, marokkói Karate1 Premier League viadalon bronzérmet nyert. Mellette a tokiói olimpián harmadik Hárspataki Gábor is képes lehet dobogós helyezés elérésére. Két klasszisunknak az Európa-bajnokság egyúttal kiváló felkészülési lehetőség a júliusi Világjátékokra, ahol első alkalommal lehet ott egynél több magyar karatés.

A nőknél az elmúlt időszak eredményei alapján Ilankovic Aleksandrának van a legtöbb esélye az éremszerzésre, míg formagyakorlatban a rutinos Nagy Botond és Sterck Laura esetében sokat befolyásolhat a sorsolás. Első alkalommal mutatkozik be Eb-n a női kata csapat, az ő számukra – akárcsak több társuknak – az elsődleges cél a jövő őszi budapesti világbajnokságon való jó szereplés.

A válogatottat Büchler Zsolt szövetségi kapitány, Fischer Mihály, a felnőtt válogatott edzője, valamint Papp Miklós, Hecker Balázs és Módos Viktória edzők kísérték el Gaziantepbe.

A para-karatésok mezőnyében Kákosy Olívia megvédheti tavalyi Eb-elsőségét, de feltétlenül éremesélyes. Rajta kívül az értelmileg akadályozottak mezőnyében több másik magyar is dobogóra állhat, míg a kerekesszékesek erős mezőnyében a jó helytállás a fő cél. A para-karatésokkal Gasparik Kitty, Halász Attila és Magyar Adrián edzők utaznak ki Törökországba.

A magyar bírókat Forgács Yvette, Pudner Balázs és Utasi Viktor képviselik a kontinensviadalon.


Karate Európa-bajnokság, Gaziantep, a magyar indulók:

Formagyakorlat:
Férfi: Nagy Botond
Női: Sterck Laura
Csapat: Fábián Csenge, Sterck Laura, Tóth Vanda

Küzdelem:
Férfiak:
60 kg: Kiss András
67 kg: Tadissi Martial
75 kg: Hárspataki Gábor
84 kg: György Dániel
+84 kg: Gyimesi Balázs
Csapat: Magyarország (Botos Botond, Gyimesi Balázs, György Dániel, Hárspataki Gábor, Kapdebo Botond, Kiss András, Tadissi Martial)
Nők:
55 kg: Baranyi Zsófia
61 kg: Ilankovic Aleksandra
+68 kg: Boussebaa Aicha
Csapat: Magyarország (Baranyi Zsófia, Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra)

Para-karate:
Értelmileg akadályozottak:
Férfiak: Csatári János
Nők: Kákosy Olívia, Kárpáti Petra, Szabó Alexandra
Kerekesszékesek:
Férfiak: Harka József
Nők: Dobos Réka

0 Tovább

Muaythai – Világbajnokságra készülnek a magyarok!

Dobogós és pontszerző helyekért utaznak a magyarok a muaythai világbajnokságra. A hazai szövetségnél korábban eldőlt, hogy 8 versenyző indulhat az Abu-Dzabiban megrendezendő világversenyen.

„A versenyzőink itt még nem küzdöttek. Melegre készülünk és színvonalas meccsekre” – mondta Dudok Károly, a hazai szövetség elnöke.

„Jóslásokba nem érdemes belemenni, mert ez a vb más lesz, mint a többi világverseny. Nem lesznek az oroszok és a fehéroroszok. Új erővonalak is előjöhetnek ezen a világbajnokságon” – hangsúlyozta Dudok Károly.

A magyar csapat május 26-án indul Abu-Dzabiba, az első versenynap 28-án lesz.

A csapat:

U23-as kategória

  1. Bordás Alex -71 kg
  2. Krasznai Kende -75 kg
  3. Kiss Barnabás -81 kg
  4. Szombati Marcell -86 kg
  5. Ladover Bálint +91 kg

Felnőtt kategória:

  1. Kurdy István -63,5 kg
  2. Nardelotti Zoltán -75 kg
  3. Szerján Attila -91 kg

Kísérők:

  1. Dudok Károly elnök, team manager
  2. Bányász Adrián szövetségi kapitány
  3. Jászka Krisztián szövetségi kapitány-helyettes
  4. Szabó László IFMA executive board tag
0 Tovább

Sportfesztivál felsőfokon

Az egyetemi sporté volt a főszerep Miskolcon május 19-22. között az első alkalommal megrendezett MEFOB FESZTIVÁLON, ahol 27 felsőoktatási intézmény részvételével 8 sportág 95 versenyszámában avattak országos egyetemi bajnokot. A rendezvény keretében lévő sportkonferencián olyan sportikonok vettek részt, mint Mocsai Lajos, Kemény Dénes, Baji Balázs, Cseh László, Kiss Gergely, Zsivoczky-Farkas Györgyi.

A MEFOB FESZT-et a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) közösen rendezte a Miskolci Egyetemmel és Miskolc város támogatásával. A május 19 – 22. között tartott négynapos rendezvényen egyetemi és főiskolai futsal, kosárlabda, vízilabda, judo, atlétika, tenisz, asztalitenisz és ultimate frizbi Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságokat (MEFOB) rendeztek, elsősorban egyetemi, de városi helyszíneken is. Az egyetemi sport legnagyobb fesztiválján, az első alkalommal megrendezett MEFOB FESZT-en igazi fesztivál hangulat várta a résztvevőket és a közönséget, hiszen a sport mellett esti DJ-s buli, számos kísérő program, szabadidős események és sportkonferencia is színesítették a rendezvényt.

Az egyetemi multisport eseményen nyolc sportágban huszonhét egyetem képviseltette magát közel ezer fővel. Összesen 95 versenyszámban avattak országos egyetemi bajnokot a több ezer néző előtt zajló rangadókon, melyeket 28 online közvetítésen keresztül lehetett követni az egyetemisport social felületén. A sporteseményeket kilenc kiegészítő program is színesítette, melyeket a szurkolók, érdeklődők napközben tudtak kipróbálni. Ezzel a rendezvénnyel szeretnénk hagyományt teremteni, és minden évben más egyetemi városba vinni azzal a céllal, hogy megmutassuk, milyen erő és energia rejlik az egyetemistákban és az egyetemi sportban – adott áttekintést az eseményről és annak céljairól Juhász Péter, a MEFS főtitkára.

A MEFOB FESZT-en négy csapatsportágban – kosárlabda, futsal, vízilabda és frizbi – dőlt el a bajnoki cím sorsa. Frizbiben a Budapesti Corvinus Egyetem csapata lett az országos egyetemi bajnok, férfi és női futsalban is az ELTE nyert, kosárlabdában a nőknél Széchenyi István Egyetem csapata nyert, a férfiaknál pedig Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem csapata lett az országos bajnok.

 

Vízilabdában a nőknél a Testnevelési Egyetem csapata győzedelmeskedett. Férfi vízilabdában, a Vízilabda MEFOB 2013-as kezdete óta 4x bajnoki címmel rendelkező Budapesti Gazdasági Egyetem a Budapesti Corvinus Egyemmel vívott fej-fej melletti csatájában BCE került ki győztesen. Mind a férfi, mind a női meccset dr. Faragó Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar vízilabdázó, a nemzet sportolója vezette.

A férfi vízilabda, női és férfi kosárlabda egyetemi országos bajnokság győztesei automatikusan kvalifikálják magukat az idei júliusi lengyelországi Európai Egyetemi Játékokra.

 

A rendezvény sikeressége a közel 100 önkéntes és három szervezet 50 szervezője áldozatos munkájának köszönhetően teljesen zökkenőmentesen zajlott. A rendezvény egyben felkészülés is a három szervezőnek a 2024-es Debrecen-Miskolc Európai Egyetemi Játékok 2024-es rendezésére.

 

A MEFOB FESZT keretében zajlott le a MEFS éves Közgyűlése, ahol olimpiai elnökségi tagnak Hadvina Dórát, olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok kajakozót választotta meg a közgyűlés egyöntetűen, aki Knoch Viktort váltotta.

 

Kiegészítő programként „A közösségépítéstől a diplomáig” mottót viselő sportkonferenciát is tartottak a MEFOB FESZT keretében, olyan neves előadókkal, mint Kemény Dénes, Mocsai Lajos, Baji Balázs, Cseh László, Kiss Gergely és Zsivoczky-Farkas Györgyi.

Teljes sportági és eredménylista megtekinthető itt (https://mefobfeszt.hu/eredmenyek/)

 

A négynapos rendezvényen tiszteletét tette Veres Pál Miskolc polgármestere, Prof. Dr. Horváth Zita a Miskolci Egyetem rektora, Dr. Kiss János országgyűlési képviselő, Rakaczki Zoltán a MEAFC elnöke, Prof. Dr. Mocsai Lajos a MEFS elnöke, Murai László a HÖOK elnöke, Juhász Péter a MEFS főtitkára és Siklósi Gergely olimpiai és Universiade ezüstérmes,
világbajnok párbajtőrvívó.

0 Tovább

Futókörök Napja 2022 – Dabas ismét legyőzte az összes ellenfelét 

A dabasiak dupláztak! 4841 kilométert futottak a Pest megyei város lakói. Dabas ezzel 2021 után idén is megnyerte a Futókörök Napját.

Ismét nagyszabású országos aktív napot tartott az ország. A tavaly először megrendezett Futókörök Napja sikersztorija folytatódott. Az Országos Futópálya-építési Programban az utóbbi időszakban több rekortán borítású, legalább 800 méter hosszú futópályát adtak át az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatásával, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének (SZEOSZ) szakmai koordinálásával. Ezek a futókörök várták a mozogni vágyókat, egyben a szervezők mindenkit arra ösztönöztek, hogy vállaljanak lakóhelyükhöz közel egy-két kilométert.

Gödöllőn, Hajdúböszörményben, Kaposváron, Pápán, Egerben, Székesfehérváron, Sárváron, Szegeden, Miskolcon, Szolnokon, Kiskőrösön, Dabason és három fővárosi kerületben (a kőbányai Sportligetben, a békásmegyeri Táncsics Mihály parkban és a pestszentlőrinci Havanna úti lakótelepen) zajlott a verseny szombaton.

A végeredmény:

1.

Dabas – OBO Aréna, összesen 4841 km

2.

Szolnok - Tiszaliget
4481 km

3.
Hajdúböszörmény - Fürdőkert
3702 km

4.
Budapest XVIII. kerület - Havanna úti lakótelep
3407 km


5.
Sárvár - Csónakázó-tó
3368 km

6.
Eger - Érsekkert
2618 km

7.
Kaposvár - Cseri park
2493 km

8.
Budapest X. kerület - Sportliget
2250 km

9.
Szeged - Vértó
1547 km

10.
Pápa - Külső-Várkert
1443 km

11.
Gödöllő - Alsópark
1273 km

12.
Budapest III. kerület - Táncsics Mihály park
1082 km

13.
Miskolc - Népkert
924 km

14.
Székesfehérvár - Halesz-liget
786 km

15.
Kiskőrös - Záportározó
525 km

0 Tovább

Futókörök Napja – Szombaton 15 helyszínen futnak a résztvevők

A hétvégén ismét nagyszabású országos aktív napot tart az ország. A tavaly először megrendezett Futókörök Napja sikersztorija folytatódik. Az Országos Futópálya-építési Programban az utóbbi időszakban több rekortán borítású, legalább 800 méter hosszú futópályát adtak át az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatásával, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének (SZEOSZ) szakmai koordinálásával.

Ezen futókörök várják a mozogni vágyókat, egyben a szervezők mindenkit arra ösztönöznek, hogy vállaljanak lakóhelyükhöz közel egy-két kilométert. „Ez kétségkívül egy sikeres kezdeményezés. Tavaly az ország 10 helyszínén 23.313 kilométert teljesítettek a futók. Idén 15 helyszínen minden bizonnyal nagyobb lesz az aktivitás.” – mondta Péter Attila, a SZEOSZ elnöke. „A pandémia alatt a versenyeken, rendezvényeken résztvevők száma ugyan egy picit megcsappant, de jó azt látni, hogy ismét egyre aktívabbak a futók. Bízom benne, hogy ez a Futókörök Napján is érzékelhető lesz” – tette hozzá az elnök.

Szombaton Gödöllőn, Hajdúböszörményben, Kaposváron, Pápán, Egerben, Székesfehérváron, Sárváron, Szegeden, Miskolcon, Szolnokon, Kiskőrösön, Dabason és három fővárosi kerületben (a kőbányai Sportligetben, a békásmegyeri Táncsics Mihály parkban és a pestszentlőrinci Havanna úti lakótelepen) zajlik majd a verseny, délelőtt 9 és délután 5 óra között.

 Bővebb információ, helyszínek címei: https://szeosz.hu/futokorok-napja/

 

0 Tovább

Fallabda – Sporttörténelmi vb után, Világjátékok előtt

Farkas Balázs Világjátékokra készül. A magyar fallabdás a birminghami játékok előtt azonban pályára lépett a közelmúltban az egyéni világbajnokságon Kairóban. A sorsolás nem kedvezett neki, hiszen a többszörös világbajnok egyiptomi Mohamed El Shorbagy-t kapta az első mérkőzésen.

Üvegpályán, az egyik legnagyobb sztár ellen lépett pályára a magyar bajnok, így nem csoda, hogy már a meccs elején 150 körül volt a pulzusa. A vége 3-0 lett oda.

Farkas több pozitív visszajelzést kapott, de nem sokat pihenhetett, hiszen Katarban egy 20 ezer dolláros tornán vesz részt, majd következik egy franciaországi rájátszás, végül egy Brit Virgin-szigeteken megrendezendő tornával fordul rá a négyévente megrendezendő Világjátékokra. Az egyesült államokbeli Birminghamben sorra kerülő seregszemlét júliusban rendezik meg. 

0 Tovább

Király József megkapta a „Felkelő Nap Rendje Arany és Ezüst Sugarakkal” japán érdemrendet

Rangos elismerés! A japán kormány Király Józsefnek a “Felkelő Nap Rendje Arany és Ezüst Sugarakkal” érdemrendet adományozta.

Király József, aki a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) felügyelő bizottsági elnöke, évek óta meghatározó szerepet játszik a japán-magyar kapcsolatok elmélyítésében Kecskeméten, így többek között a regnáló japán nagykövetek kecskeméti látogatásának és programjának helyi szervezésében. Ezenkívül a Kecskemét-Aomori Baráti Kör tiszteletbeli elnökeként továbbra is kiemelt helyen kezeli a két város baráti együttműködését.

A 2009 májusában Akisino japán herceg és a hercegné által felavatott kecskeméti Hakkoda Dojo harcművészeti központot immáron 13 esztendeje működteti. A dojoban számos harcművészet lelt otthonra, ahol több alkalommal japán mesterek is megfordulnak. Király József a Magyar Nanbudo Szövetség és a Hakkoda Dojo megalapításával és működtetésével is hozzájárult a Japán és Magyarország közötti harcművészeti és sportbeli kapcsolatokhoz.

0 Tovább

Korcsog Milán és Végh Richárd sikere Szófiában

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia híre- Május 12-től 15-ig Bulgária fővárosa, Szófia adott otthont a hagyományos Petko Szirakov – Ivan Ilijev U23-as nemzetközi versenyt, amelyen akadémiánk három sportolója képviselte Magyarországot.

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) beszámolójából kiderül, hogy a Gulevszkij Konsztantin vezette együttesből az U23-as Európa-bajnoki ezüstérmes Korcsog Milán jutott a legtovább, aki a 125 kilogrammosok között döntőt birkózhatott. A KIMBA ösztöndíjasa bolgár (9–0) és török (6–5) ellenfélen jutott túl, a fináléban azonban az U23-as Európa-bajnok török Anil Berkan Kilicsallayannal már nem bírt, technikai tussal kikapott, így ezüstérmet szerzett.

A hét országot felvonultató megméretésen harmadik helyen zárt az U23-as Európa-bajnoki bronzérmes Végh Richárd, aki a 97 kilogrammos súlycsoportban körmérkőzéseken volt érdekelt, amelyen előbb törököt, majd bolgárt múlt felül, ám a folytatásban mindkét kazah riválisával szemben alulmaradt.

A junior vb-bronzérmes Mester Milán a 86 kilogrammosok mezőnyében technikai tussal megnyerte a bolgár elleni negyeddöntőt, az elődöntőt azonban ugyanekkora arányban elveszítette a kazahhal szemben, majd a bronzcsatában pontozással kikapott a töröktől, és ötödikként zárt.

0 Tovább

Elsöprő holland siker - Kétszer is Raymond van Barneveld győzött

Nyolcezer néző előtt rendezték meg a Hungarian Darts Show-t. Az MVM Dome-ban tábla elé állt az angolok legendája, Phil Taylor is, aki 16-szor szerzett világbajnoki címet.  A világsztárok közül Gerwyn Price, Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen, Fallon Sherrock és Devon Petersen játékát is láthatta a magyar közönség.

A budapesti gálán hazai közismert személyiségek közül Gianni Annoni, Torghelle Sándor, Kiss Gergely, Fehérvári Gábor Alfréd (Freddie) is színpadra lépett.

A Darts Event Kft. információi szerint a fináléban Raymond van Barneveld 5-0-ra verte honfitársát, Michael van Gerwent. A páros döntőben is összecsapott a két holland. Előbbi Torghelle Sándorral győzött a Freddie oldalán játszó Michael van Gerwennel szemben.

A közönség nem felejtette el Phil Taylort (aki 2018-ban visszavonult), őrült hangulat volt a 'nagy öreg' meccsein, de lelkes volt mind a páros-, mind az egyéni mérkőzések során. A show hangulatot fokozta Russ Bray is. Ő a darts hangja. Az angol játékvezető legalább akkora sztárnak számít, mint a játékosok. Budapesten a tavaly őszi European Tour-állomáson is kiváló házigazdának bizonyult, ez a Hungarian Darts Show-n sem volt másképp, egyben a szervezők magasra tették a lécet az idei kontinentális verseny előtt.

(Fotók: Vörös Nándor)

 

0 Tovább

Magyar kick-boxos is lesz a Világjátékokon!

Sporttörténelmi szerephez jutott Boros Petra, aki kick-boxban képviselheti Magyarországot a július 7. és 17. között az egyesült államokbeli Birminghamben sorra kerülő Világjátékokon. A Halker-Király Team sportolója a K1 szabályrendszerben a nők 70 kg-os súlycsoportjában lép majd ringbe, és a hazai szövetség vezetése szerint képes lehet az éremszerzésre – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A kick-box először öt esztendeje, a lengyelországi Wroclawban szerepelt a nem olimpiai sportágak legnagyobb és legrangosabb multisport eseményén, ám akkor csupán bemutató sportágként, magyar versenyző pedig nem volt az indulók között. A birminghami Világjátékokon viszont már a hivatalos sportágak egyike az amerikai eredetű modern küzdősport, ezért is nagy büszkeség a magyarországi kick-boxosok számára, hogy Boros Petra lehetőséget kapott a részvételre.

A sportág nemzetközi szövetsége, a WAKO levélben értesítette az MKBSZ-t, hogy a női 70 kilogrammban kvótát szerzett ukrán versenyző a hazájában dúló háború következtében nem tud részt venni Világjátékokon, így a korábbi eredményeinek köszönhetően Boros Petrára szállt át az indulás joga.

"Petrával együtt elmondhatatlanul boldogok vagyunk. Mérföldkő a magyar kick-box történetében, hogy az idén első alkalommal magyar versenyző is megmutathatja tudását a Világjátékokon" – örvendezett Galambos Péter, az MKBSZ elnöke. – "A kick-box hét szabályrendszere közül a K1 kerül lebonyolításra Birminghamben, és ebben a szakágban is csupán három-három kiválasztott férfi és női súlycsoport. A 70 kg-ról tudni kell, hogy a nőknél ez lesz az egyik legkeményebb kategória, ennek ellenére bizakodóak vagyunk, hogy Petrának sikerül éremmel hazatérnie majd a Világjátékokról."

A versenyzőt a klubedzője, Bálint Zoltán kíséri majd el a tengerentúlra.

0 Tovább

Taroltak a lányok Porecben, Bukarestben is hat aranyat nyertünk

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia híre - Hat arany-, egy-egy ezüst- és bronzérmet nyertek, valamint két ötödik helyet szereztek a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) versenyzői a Porecben rendezett junior kötöttfogású és női Adria Trófeája elnevezésű nemzetközi viadalon. Az U17-es sportolóink is remekeltek, ők a Bukarestben rendezett nívós nemzetközi megméretésen mindhárom fogásnemben összesen 6 arany- és 10 ezüstéremnek örülhettek.

Kifejezetten erős volt a poreci mezőny: kötöttfogásban például Kazahsztán és Ukrajna válogatottja egyaránt az első három vonalát küldte szőnyegre. Ebben a fogásnemben egyetlen fiatalunk sem állhatott dobogóra, két ötödik helyezettünk lett.

A lányok viszont taroltak! Matyi Vivien (53 kg), Szenttamási Róza (55 kg), Borsos Viktória (59 kg), Elekes Enikő (65 kg), Virág Zsófia (72 kg) és Nyikos Veronika (76 kg) egyaránt a dobogó legfelső fokára állt. A 68 kilogrammosok között Terék Fruzsina ezüstérmet nyert, 62 kilogrammban pedig Soliman Yasmine lett harmadik.

Bukarestben – ahol 16 ország csapata mérte össze a tudását egymással – a kötöttfogásúak brillíroztak leginkább, László Mózes, Fige Levente és Kudelász Hunor egyaránt diadalt aratott, szabadfogásban Lengyel László, valamint Gyuricza Marcell nem talált legyőzőre, a lányok között pedig az öt bronzmedál mellett egy arany is jutott a KIMBA-soknak, László Nikolett révén.

Gratulálunk mindenkinek a szép eredményekhez!

ADRIA TRÓFEÁJA, JUNIOR NEMZETKÖZI VERSENY, POREC

A KIMBA sportolóinak eredményei

Kötöttfogás
60 kg: 5. Rafael Dániel
63 kg: 5. Mányik Dávid

Női birkózás
53 kg:
 1. Matyi Vivien
55 kg: 1. Szenttamási Róza
59 kg: 1. Borsos Viktória
62 kg: 3. Soliman Yasmine
65 kg: 1. Elekes Enikő
68 kg: 2. Terék Fruzsina
72 kg: 1. Virág Zsófia
76 kg: 1. Nyikos Veronika

U17-ES NEMZETKÖZI VERSENY, BUKAREST

A KIMBA sportolóinak eredményei

Kötöttfogás
45 kg: 
1. László Mózes
48 kg: 1. Fige Levente
55 kg: 3. Gáspár Bálint
55 kg: 5. Deutsch Botond
60 kg: 3. Végh Máté
71 kg: 3. Botos Dominik
80 kg: 3. Kovács Olivér
80 kg: 5. Hegyi Aladár
92 kg: 1. Kudelász Hunor

Szabadfogás
51 kg:
 1. Lengyel László
80 kg: 3. Zsivnovszky Péter
110 kg: 1. Gyuricza Marcell

Női birkózás
46 kg: 1. László Nikolett
49 kg: 3. Fáth Laura
53 kg: 5. Fáth Bianka
57 kg: 3. Terék Gerda
57 kg: 5. Laczkó Petra
61 kg: 3. Páli Mirella
61 kg: 5. Szekeres Zoé
69 kg: 3. Tapodi Zsófia
73 kg: 3. Kaszás Lilla

0 Tovább

Jet-ski: Ibizai vb-sikerek

Ismét vízen a jet-skisek! Az UIM Jet-Ski Világbajnokság ibizai futamán 2 éremmel és 4 pontszerző helyezéssel zárt a magyar válogatott.

A magyar színekben induló dán Marcus Jorgensen a Runabout GP1 kategória mindkét futamát megnyerve szerezte meg az első helyezést. A 15 éves Jászai Csongor pedig élete első felnőtt világversenyén szenzációs eredményt ért el, két korábbi világbajnok mögött
bronzérmes lett a Ski GP3 kategóriában.

Eredmények:


Runabout GP1 kategória:
1. Marcus Jorgensen
6. Kasza György
11. Juan Lezcano
21. Robert Wallenborn


Ski GP3 kategória
3. Jászai Csongor
6. Markus Erlach
8. Sümegi Martin


Ski GP1 kategória
10. Szabó Barnabás
15. Szabó Gábor


Runabout GP2 kategória
6. Juan Lezcano

0 Tovább

Darts - Őrült jó lesz ez a show!

Jön a Hungarian Darts Show. Május 17-én olyat láthat az MVM Dome közönsége, amilyenre korábban nem volt Magyarországon példa. A világ legjobb játékosain kívül magyar sportolók és közismert személyiségek állnak tábla elé – hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján.

Ott lesz az angol Phil Taylor is. Ő a sportág legnagyobb alakja. Azon kevés játékosok egyike, akik mind a két szervezetnél (BDO, PDC) világbajnoki címet tudtak szerezni. A világsztárok lista meglehetősen tekintélyt parancsoló, hiszen Phil Taylor, Gerwyn Price mellett Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen, Fallon Sherrock és Devon Petersen is ott lesz a budapesti gálán, így kijelenthető, hogy a szervezők a tavalyi European Tour után újabb sporttörténelmi rendezvényt bonyolítanak le.

"Jó itt lenni Budapesten. Szeretettel fogadtak, és felemelő érzés, hogy a dartsot népszerűsíthetjük.” – jelentette ki Phil Taylor. A sajtótájékoztatón Michael van Gerwen hangsúlyozta: nagy show-ra készülnek. „A legfontosabb, hogy szórakoztatni szeretnénk a közönséget. „Persze, show lesz és bulihangulat, de mindannyian versenyzők vagyunk, így természetesen nyerni szeretnénk” – mondta a holland sztár.

Bemutatja továbbá darts tudását Sydney, Athén és Peking olimpiai bajnoka is, Dr. Kiss Gergely elmondta, bár az élsportban eltöltött évei a vízilabda világában zajlottak, de köztudott róla, hogy az egészséges életmód és a sport szeretetének fontosságára hívja fel a figyelmet. „A Nagy Sportágválasztón, az Ötpróba projektben sok-sok olyan emberrel találkoztam, akik sosem voltak élsportolók, de a programok hatására hozzászoktak a rendszeres sportoláshoz. Bízom benne, hogy a Darts Show-nak is lesz ilyen hatása.” – mondta Kiss Gergely.

Takács Péter, a Darts Event Kft., ügyvezetője, az esemény főszervezője megjegyezte, a sportág egyre népszerűbb világszerte, és azon dolgoznak, hogy Magyarországon is ez legyen a tendencia. „A magyarok nagyon szeretik a dartsot. Ez kiderült az őszi European Tour-állomáson is. Most egy show-ra készülünk világsztárokkal. Az eseménynek van egy jótékony oldala: a produkció 1.000.000 forinttal támogatja a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetet.” – tette hozzá a főszervező.

A budapesti sajtótájékoztatón ott volt a legendás mérkőzésvezető, Russ Bray is, aki szerint a darts egyre népszerűbb. „Jó azt látni, hogy évről évre egyre nagyobb az a tábor, amely rajong a sportágért. A Hungarian Darts Show is ’népszerűsítő’ esemény. Örömmel veszünk részt a show-n” – mondta a szakember.

Jákó Eszter Júlia, az MVM csoportszintű kommunikációs igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, az MVM ma már nem az a vállalatcsoport, ami 10 évvel ezelőtt volt. „Innovatív, lendületes, fiatalos és színes, amely jelen van minden háztartás és család életében, gondoskodik az ország ellátásbiztonságáról. A darts pedig egy egyre népszerűbb és egyre nagyobb szurkolótábort maga mögött tudó sport, amely egyesíti magában a tudást, a koncentrációs képességet és a lélekjelenlétet. Sok közös értéket ismertünk fel a mi működésünk és a darts között, ezért büszkén csatlakoztunk a népszerűsítéséhez. Bízunk benne, hogy egy hosszú távú sikeres együttműködés kezdetét jelöli ez az év, és örülünk, hogy a mostani eseménynek az MVM DOME adhat otthont.”

A világszínvonalú show megrendezését az MKB Bank is támogatja. „Azzal, hogy szponzorként állunk az esemény mellé, kettős célunk van. Egyrészt az, hogy világbajnokokat, legendákat felvonultató gála műsorokkal és pontversenyekkel hozzájáruljunk a hazai darts élet megalapozásához, másrészt pedig az, hogy a támogatással lehetőséget kínáljunk arra, hogy a tehetséges darts játékosok karrierje a nemzetközi porondon is biztosítva legyen” – fogalmazott a sajtótájékoztatón Puskás András, az MKB Bank elnöki főtanácsadója.

Fotók: Vörös Nándor

0 Tovább

Szkander Európa-bajnokság – A magyar válogatott minden korosztályban sikeres volt Bukarestben

A magyar szkanderosok lenyomták fél Európát. A Bukarestben megrendezett Európa-bajnokságon a felnőtt kategóriában Kőváriné Ivánfi Brigitta két aranyérmet szerzett, miután jobbal és ballal is első lett. Barzsó Henrietta is kétszer állt dobogóra. A fiatal magyar tehetség ballal aranyérmes lett, jobbal pedig másodikként zárt, míg Homoki Dénes ballal harmadik lett. Eredményesek voltak a juniorok és a masters versenyzők is, valamint a paraszkanderosok is odatették magukat.

A junioroknál a magyar lánycsapat harmadik lett, ezenkívül 3 aranyat, 7 ezüstöt és 3 bronzot szereztek a fiatalok. A masters mezőnyben 9 magyar éremszerzés volt (4 arany, 3 ezüst, 2 bronz), a paraszkanderosok pedig 3 arannyal és 1 ezüsttel zárták a bukaresti Európa-bajnokságot. A női masters válogatott is felállhatott a dobogóra, miután 3. lett.

A magyar érmesek közül érdemes megemlíteni Csabai Attilát, a Magyar Szkander Szövetség elnökét. A sportvezető 10 év kihagyás után indult ismét világversenyen és bal kézzel ezüstérmes lett. Csabai Attila irányításával egyébként egyre népszerűbb a sportág itthon, és egyre színvonalasabb nemzetközi versenyeknek ad otthont Magyarország. 

0 Tovább

Gokart – A címvédő a 2. helyről várja a folytatást

Juráncsik Balázs az összetett második helyéről várhatja a gokart országos bajnokság következő futamát. A bajnoki címvédő legutóbb Kecskeméten az ötödik helyen végzett. A 2021-es év magyar bajnoka mindössze hat ponttal van lemaradva az éllovas Dominkó Arnold mögött.  

„Ez a hátrány nem mondható nagynak. A következő futamra természetesen nagyon készülök. A mi sportágunkban egy forduló alatt is nagyot tud változni az állás” – értékelt Juráncsik Balázs, aki elemzéssel és edzéssel tölti az előttünk álló időszakot.

Az országos gokart bajnokság harmadik fordulója június 10-én kezdődik ugyancsak Kecskeméten. 

0 Tovább

Testépítés és fitness – Magyar sportdiplomáciai sikerek

Tovább erősödött a magyar testépítés és fitness. A kimagasló eredmények mellett a hazai sportvezetők kaptak fontos pozíciókat az európai szövetségben.

Sportdiplomáciai sikerek! A Santa Susannában megrendezett testépítő és fitness Európa-bajnokságon az európai szövetség tisztújító kongresszusán Vargha Violát, a hazai sportági szervezet főtitkárát a kontinentális szövetség gyerek fitness szakágvezetőjének választottak. Ez azt jelenti, hogy a sportvezető irányítja mostantól az utánpótlás egyik alappillérének számító területet. Emellett a főtitkárt a végrehajtó bizottságba is beválasztották.

Huber István a technikai bizottság titkára lett. Huber István irányításával egyébként az utóbbi években egyre sikeresebb a sportág, és ezt jól bizonyítja a legutóbbi Európa-bajnokság is, ahol a magyarok összesen 10 éremmel zártak.

0 Tovább

Bronzérmes lett Tadissi Martial a karatés világversenyen

A harmadik helyen végzett Tadissi Martial a karate sportág legrangosabb sorozata, a Karate1 Premier League marokkói állomásán.

A Rabatban 48 ország sportolóinak részvételével megrendezett versenyen az UTE karatésa a 67 kg-ban két nyert meccsel jutott tovább a csoportjából a legjobb nyolc közé, ahol legyőzte szaúd-arábiai ellenfelét is. A döntőbe jutásért egy pont nélküli mérkőzést követően bírói döntéssel egyiptomi ellenfele győzött, így magyar klasszis a bronzmeccsen vigasztalódhatott.

A vasárnapi helyosztón Tadissi feledhetetlen csatában nyert. Ellenfele, a belga Oualad fergetegesen kezdett, 5-1-re is vezetett. A Világjátékokra is kijutott magyar azonban nem adta fel, hatalmas nyomást helyezve ellenfelére kiegyenlitett. A 6-6-os végeredményt követően pedig ezúttal a bírói döntés neki kedvezett, amivel megszerezte a bronzérmet.

Tadissi Martialnak ezzel Marokkóban is folytatódott az a parádés sorozata, hogy tavaly ősz óta minden világversenyen, amelyen elindult, éremért léphetett tatamira.

0 Tovább

Rali Eb – 9. helyen zártak Herczigék

Befejeződött a rali-Eb harmadik futama. A Kanári-szigeteken a Herczig Norbert, Bacigál Igor kettős a kontinensbajnoki mezőnyben a 9. helyen végzett.

„Nehéz futamon vagyunk túl. Igyekeztünk végigtolni a szakaszokat, az egyszámjegyű helyezésnek ugyan örülünk, ugyanakkor a csapatunkat is segítettük. A csapattársainkat is támogattuk, illetve egy csapat döntés következményeként teszteltük az abroncsokat…” – összegzett a ŠKODA Rally Team MRF Tyres Hungaria pilótája.

A Herczig-Bacigál kettős sok tapasztalatot gyűjtött a Kanári-szigeteken. A következő futam Lengyelországban lesz június közepén.

0 Tovább

Gokart – A címvédő a második helyről vághat neki a 2. futamnak

Kecskemét ad otthont a gokart országos bajnokság 2. futamának, ahol Juráncsik Balázs a 2. helyről indulhat.

A címvédő úgy ült gokartba a hétvégén, hogy az első, vagy a második rajtpozíciót sikerül majd elcsípnie.

„Örülök, hogy az elejéről indulhatok. Természetesen mindent megteszek azért, hogy ezt a hétvégét is a dobogón zárjam. Sajnos legutóbb a Közép-Európa-bajnokságon ez nem sikerült, ezért most az ob-n igyekszem javítani.” – nyilatkozta a bajnoki címvédő.

0 Tovább

Rali Eb – A 10. helyről fordulnak rá az utolsó 6 szakaszra Herczigék a Kanári-szigeteken

Az Eb-mezőny 10. helyéről várja a szombati folytatást a ŠKODA Rally Team MRF Tyres Hungaria duója a Kanári-szigeteken. Herczig Norbert és Bacigál Igor eltérő gumitaktikával versenyzett a pénteki hat szakaszon.

„Szombaton hat szakasszal fejeződik be az Európa-bajnoki futam. Azon vagyunk, hogy faragjunk a hátrányunkból. Az idei szezonban kijutott az esős versenyekből, ez most itt nem így van. Ez az Eb-viadal a harmadik az idei sorozatban, a kontinensbajnokság elején vagyunk még…” – mondta a pénteki nap után Herczig Norbert.

A Herczig-Bacigál kettős legutóbb az Azori-szigeteken versenyzett, ahol szélsőséges időjárási körülmények között nyolcadikként zárt.

0 Tovább

Rali Eb – A Kanári-szigeteken folytatódik a száguldás

Felkészülten várja a Kanári-szigeteki száguldást a ŠKODA Rally Team MRF Tyres Hungaria duója. Herczig Norbert és Bacigál Igor a rali Eb következő állomásán szeretne maradandót alkotni.

„Az idei szezonban kijutott az esős versenyekből, úgyhogy úgy utaztunk ki a Kanári-szigetekre, hogy most jöhet bármilyen időjárás. Több pályaszakasz ismerős számomra, korábban versenyeztem itt. Kulcsfontosságú lesz, hogy a gumikat hogy tudjuk beosztani. Felkészültünk, mindenki itt van, aki számít, úgyhogy jöhet a száguldás.” – nyilatkozta Herczig Norbert.

A Herczig-Bacigál kettős legutóbb az Azori-szigeteken versenyzett, ahol szélsőséges időjárási körülmények között nyolcadikként zárt.

A Kanári-szigeteken az Eb mezőnye pénteken és szombaton is hat-hat szakaszt teljesít.

0 Tovább

Nyolc sportágban ezer egyetemista versenyzik a Miskolci Egyetemen

Miskolc, 2022. május 12.  – Az egyetemi sport legnagyobb fesztiválját, a MEFOB FESZT-et a Miskolci Egyetemen rendezik meg május 19-e és 22-e között. Első alkalommal várja igazi fesztivál hangulat a résztvevőket és a közönséget, hiszen a sport mellett esti DJ-s buli, számos kísérő program, szabadidős események és sportkonferencia is színesítik a rendezvényt.

A MEFOB FESZT-et a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) közösen rendezi a Miskolci Egyetemmel és Miskolc város támogatásával. A május 19-e és 22-e között tartandó négynapos rendezvényen egyetemi és főiskolai futsal, kosárlabda, vízilabda, judo, atlétika, tenisz, asztalitenisz és ultimate frizbi Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságokat rendeznek, elsősorban egyetemi, de városi helyszíneken is.

 

– Nyolc sportágban huszonöt egyetem képviselteti magát ezer fővel a rendezvényen. A MEFOB FESZT az egyetemi sport legnagyobb fesztiválja, ahol egyszerre több egyetemi országos bajnokságot szervezünk, számos szabadidősportos rendezvénnyel kiegészülve. A rendezvény fesztivál jellegét a napközbeni szabadidősportos programok mellett a két esti, neves DJ-k közreműködésével megvalósuló buli adja.  A MEFOB FESZT „nagykövetének” három fiatal, tehetséges egyetemista versenysportolót választottunk, akiknek fontos a tanulás, az élsport és a kikapcsolódás is: Siklósi Gergely az ELTE hallgatója, olimpiai- és Universiade-ezüstérmes, világbajnok párbajtőrvívó, Török Ágnes, a Széchenyi István Egyetem hallgatója, magyar válogatott kosárlabdázó és Vigvári Vendel magyar válogatott vízilabdázó, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem hallgatója. Mindhárman szívesen állnak olyan kezdeményezések mellé, mint a MEFOB FESZT, ahol számos sportágban meg tudják mérettetni magukat az egyetemisták profi és amatőr szinten. Ezzel a rendezvénnyel szeretnénk hagyományt teremteni, és minden évben más egyetemi városba vinni azzal a céllal, hogy megmutassuk, milyen erő és energia van az egyetemistákban – adott áttekintést az eseményről és annak céljairól Juhász Péter, a MEFS főtitkára.

Sportközpontú és folyamatosan fejlődő Miskolci Egyetem

 

Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora azt hangsúlyozta, hogy a Miskolci Egyetem infrastruktúrája dinamikusan fejlődik, folyamatosan emelkedik az oktatás színvonala, és egyre színesebb az intézményi sportélet.

– A sport része a Miskolci Egyetem egészségfejlesztési stratégiájának – emelte ki a rendezvénynek otthont adó intézmény vezetője. – Felépítünk egy új, háromcsillagos sporthotelt, ahogy új rekortánpályával és új közösségi terekkel is bővíteni szeretnénk az egyetemet. A campus teljes területét lefedő wifihálózat kialakítása is szerepel a terveink között. A sportcélú fejlesztések, a közösségépítés, a szabadidő színvonalas eltöltésének biztosítása stratégiai kérdés. Fejlődésünket mutatja, hogy az eddigi legnagyobb sportolói delegációval veszünk részt a 2022-es Lodz-i Európai Egyetemi Játékokon, a kontinens legnagyobb egyetemi sportrendezvényén, amelynek két év múlva Debrecennel közösen mi leszünk a házigazdái – mondta Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora. – Ugyanakkor az is a fejlődés jele, hogy a várossal együtt már most olyan infrastruktúrával rendelkezünk, hogy otthont tudunk adni a MEFOB FESZT-nek, mely a 2024-es Debrecen-Miskolc helyszínű Európai Egyetemi Játékok egyik felvezető rendezvénye.

 

Kormányzati hangsúly az egyetemeken és a sporton

 

Dr. Kiss János országgyűlési képviselő az Angiában megrendezett 1996-os labdarúgó európa bajnokság jelmondatát idézte fel: „A futball hazatér”. A politikus hozzátette:  nemcsak a futball, hanem a sport tér haza Miskolcra, ugyanis hazatérni nemcsak oda lehet, ahol feltalálták a sportot, mint a futballt Angliában, hanem oda is, ahol nagyon szeretik.

– A miskolci emberek nagyon is szeretik a sportot, és ez nemcsak abban nyilvánul meg, hogy hány sportágban hány kedvenc csapatunk van, hanem főleg abban, hogy a miskolciak hányan ülnek a lelátókon. A magyar kormány a miskolciak sportszeretetét érti és értékeli, ezért számos nagy sportinfrastrukturális beruházással támogatta Miskolcot – fogalmazott dr. Kiss János. –  Elég csak a DVTK stadionra, a DVTK kosárladba arénára, az Egyetemi Atlétikai Centrumra utalni, hogy csak a legnagyobb beruházásokat említsük. A sportba történő befektetés nem öncélú, hanem azt célozza, hogy a gyemekeink megtanuljanak küzdeni, győzni és veszíteni, csapatot alkotni, közösséget építeni. Tehát kulturális értékeket szerezzenek, vagyis a sport a kultúra része. Meggyőződésem, hogy a magyar sport ügyében nemzeti egységre van szükség, és a sportrendezvények, fejlesztéseket és a sportfinanszírozás ügyében a támadásokat vissza kell vonni a nemzeti egység keretében. A Miskolci Egyetem mint modellváltó egyetem fontos hangsúlyt helyez a sportra, és a magyar kormány ezt a hangsúlyos gondolkodást újabb egyetemi fejlesztésekkel tudja támogatni – emelte ki a kormánypárt országgyűlési képviselője.

 

A sikeres egyetem a sikeres város záloga

 

– Sikeres a modellváltó Miskolci Egyetem, a sikeres egyetem pedig egy sikeres város záloga.  Az utóbbi időben a város sportinfrastruktúrája is dinamikus fejlődésen ment keresztül, ezek közül is ki kell emelni a MEFOB helyszínként szereplő szabadtéri Miskolctapolcai Strandfürdőt, melynek versenymedencéjében rendezik meg a vízilabda MEFOB döntőket. A szomszédos Ellipsum, a maga kiemelkedő fürdőszolgáltatásaival, igazi élményekkel várja az érdeklődőket – mondta Veres Pál, a házigazda város polgármestere. Hangsúlyozta: a versenysportoló egyetemisták mellett azokat a hallgatókat és a város sportszerető közönségét is várja a MEFOB FESZT, akik szurkolóként, vagy érdeklődőként szeretnének részesei lenni a négy napos eseménynek.

– A szurkolók számára szabadidősportos szurkolói programot állítottak össze a szervezők, ahol az érdeklődők ki tudják próbálni magukat néhány sportágban, miközben aktív módon kikapcsolódnak. Szeretnénk felhívni a fiatalok figyelmét a rendszeres sportolás egészségmegőrző hatására, egyben közösségformáló erejére. Valamint célunk, hogy az eseményre érkezőkkel megismertessük Miskolc nevezetességeit, látnivalóit – zárta gondolatait Miskolc polgármestere.

0 Tovább

Futókörök Napja – Bárki nevezhet az országos eseményre

Május 21-én ismét nagyszabású országos aktív napot tart Magyarország. A tavaly először megrendezett Futókörök Napja sikersztorija folytatódik. Ezúttal is versenyezhetnek a települések, hogy hol futnak többet a nap folyamán. Tavaly az ország 10 helyszínén 23.313 kilométert teljesítettek a futók.

Újra jön a Futókörök Napja! Az ingyenes eseményre bárki nevezhet, május 21-én az ország 15 pontján lehet majd birtokba venni a futópályákat. Az Országos Futópálya-építési Programban az utóbbi időszakban több rekortán borítású, legalább 800 méter hosszú futópályát adtak át az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatásával, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének (SZEOSZ) szakmai koordinálásával.

Az elkészült futókörök közül Gödöllőn, Hajdúböszörményben, Kaposváron, Pápán, Egerben, Székesfehérváron, Sárváron, Szegeden, Miskolcon, Szolnokon, Kiskőrösön, Dabason és három fővárosi kerületben (a kőbányai Sportligetben, a békásmegyeri Táncsics Mihály parkban és a pestszentlőrinci Havanna úti lakótelepen) zajlik majd a verseny, délelőtt 9 és délután 5 óra között. A részvétel díjmentes, a nevezés kizárólag aznap, az egyes helyszíneken lehetséges. A legtöbbet futó egyéni teljesítők és települések is díjazásban részesülnek.

 

Bővebb információ: https://szeosz.hu/futokorok-napja/

0 Tovább

Testépítő és fitnesz Eb: 10 magyar érem

Tíz dobogós helyezéssel minden idők legjobb magyar Eb-szereplését produkálták a testépítők és fitneszesek. A kontinensbajnokságot a spanyolországi Santa Susanában rendezték meg, ahol a felnőtteknél Molnár Eszter és Véninger Brigitta ezüstérmes lett artistic fitness kategóriában. Bogdán Szofia pedig bronzérmesként zárt acrobatic fitness-ben.

Véninger Brigitta masters bikini fitness-ben Európa-bajnoki aranyérmet nyert, akárcsak a testépítő Nyircsák József junior games classic kategóriában. A juniorok között továbbá 5 magyar bronzérmest láthatott az Eb közönsége, miután Bogdán Szofia, Vágó Virág (mindkettő acrobatic fitness), Molnár Eszter (artistic fitness), Kardos Gergely (men's physique) és Lázár Laura (welness) felállhatott a dobogó harmadik fokára.

0 Tovább

Interjú Molnár Dezső evezős szövetségi kapitánnyal

(JochaPress)

Minden sportembernek van egy olyan törzshelye, ahol a legjobban, legotthonosabban érzi magát. Az evezősök szövetségi kapitányának, Molnár Dezsőnek ez a hely a Tisza és a Zagyva találkozásánál lévő szolnoki evezős bázis székháza. Ott beszélgettünk.

evezés

- Ön 2021 december elseje óta szövetségi kapitánya ennek a világszerte rendkívül népszerű sportágnak, az evezésnek. Hogyan summázná ezt az elmúlt másfél esztendőt?

- A 2020-as olimpiát egy évvel elhalasztva rendezték meg, de 2020-ra könyvelik az eredményeket. Számunkra igen fontos tény, hogy a magyar evezés nem maradt ötkarikás képviselet nélkül, mivel Pétervári Molnár Bendegúz az egypárevezősök B-döntőjéig jutott. Ennek a ténynek nagyon örülök, hiszen a többi, a megörökölt helyzetet követő szituációban összeállított egységünkkel nem sikerült olimpiai kvalifikációt szereznünk. A Covid-vírusinvázió alapvetően „bekavart” nekünk, így elsősorban a Simon Béla-Juhász Adrián kétevezős egységünk nem tudta realizálni valós tudását. A többi, kísérleti egységünknél már a fizikai alapképességek ismeretében sem lehettek vérmes reményeink.

- Érdekelne, miként értékeli Bendegúz olimpiai szereplését?

– Ő már 2021 februárjában is nagyon bíztatóan evezett a törökországi edzőtáborozásunk során. Ezeket az eredményeket a tokiói olimpián is meg tudta ismételni – nagy örömünkre.

- Feltehetően az olimpiai helytállásnak köszönheti Pétervári Molnár, hogy egyéni edzésterv alapján készülhet a 2022-es idény kiemelt fontosságú versenyeire?

– Mivel továbbra is bizalmat szavazott nekem az elnökség, így a magyar evezésben újdonságnak számító, rendszerszintű programot dolgoztam ki erre az évre. Megpróbálunk előbbre tekinteni és központosított keretek között minél eredményesebb versenyzői gárdát igyekszünk kinevelni. A valóban tehetségesnek tartott kiválasztottakat sokoldalúan támogatjuk. Pszichológus, dietetikus és gyógytornász is segíti a legtöbbre hivatottak kibontakoztatását. A legfontosabbnak az életvitelszerű sportolás elfogadtatását tartom. A célok megvalósításához elengedhetetlen, hogy a kiválasztottak éves szinten minimum 180 napot közös felkészüléssel töltsenek el. Ennek az alapvetően új felkészülési szisztémát a versenyzőkkel, a klubedzőkkel és a szakvezetőkkel is el kell fogadtatni, ami nem megy máról holnapra. Az bíztató, hogy a „magányos szigetek” beintegrálódása már elkezdődött.

– Kik segítik a kapitányi teendői ellátásában?

– Szierer János szövetségi edzőként áll mellettem, az olimpiai kerettagokat adó klubok edzőit pedig rotációs alapon hívjuk be egy-egy periódusban közösen végzendő munkához. Azt első válogató megtörténtét követően a győztes egységek visszamentek a klubjaikba, ahol a helyi edzők irányításával készülnek a továbbiakra. Ebben az időszakban a konkrét tapasztalatok birtokában a klubedzők már eltérhetnek a központi felkészülési elvektől.

– Mi a versenynaptárban szereplő következő, kiemelt fontosságú megméretése a legjobbaknak?

– Az idei első világkupa forduló, amelynek futamait május 27-29 között Belgrádban rendezik meg. – Bár egyes hajóegységek összeállítása még nem dőlt el, de az biztos, hogy tizenhat versenyző szerepeltetését tervezzük a szerb fővárosban. Ezt a létszámot az augusztus közepén esedékes Európa-bajnokságig szeretném megtartani a közös felkészülés keretei között. További néhány evezőst pedig azért szeretnék foglalkoztatni, mert minőségi edzőpartnerekre szükség van. Ha pedig netán valaki megsérülne, legyen hasonló felkészültségű tartalékunk, akit esetleg kényszerből be kell ültetnünk valamelyik hajóegységbe.

0 Tovább

Két éven belül megnyithatja kapuit a Kassai Labdarúgó Akadémia

Május 5-én, az FC Kosice Stadionjában tartott sajtótájékoztatón jelentették be, hogy sikerült megvásárolni azt a 8,2 hektáros földterületet, Kassa Tóváros részében, ahová a Kassai Labdarúgó Akadémia épül a magyar tulajdonú Slovak Sport Development s.r.o. finanszírozásában és beruházásában, a Magyar Kormány támogatásával. Az Akadémia építése a tervek szerint 2023. első negyedévében indul és 2024 közepére készül el. Az FC Kosice utánpótláskorú labdarúgói akkor vehetik birtokba az európai színvonalú intézményt.

„Örömmel jelentem be, hogy ugyan hosszú folyamatot követően, de sikerült megvásárolni azt a területet, ahová két éven belül felépítjük a kassai Labdarúgó Akadémiát. Terveink szerint hat nagy pályán fejlődhetnek majd az FC Kosice utánpótláskorú labdarúgói. A pályákhoz természetesen modern kiszolgálóegységek is tartoznak majd. A látványterveket ma bemutattuk, a végleges tervek is nemsokára elkészülnek. Terveink szerint az építkezés 2023 első negyedévében elindul és ha minden jól halad, 2024 második negyedévében át is adhatjuk a legmagasabb szintű, korszerű, új, kassai futballbázist” – mondta Sántha Gergely, FC Kosice felügyelő bizottságának elnöke.

A labdarúgó akadémia építésének megkezdése fantasztikus hír nemcsak a klubunk, az FC Košice számára, hanem a futballt szerető kelet-szlovákiaiak számára is. A komplett infrastruktúra felépítésével joggal kerülünk majd be az ifjúsági labdarúgás élvonalába Szlovákiában. Ma elkezdhetjük élni azt az álmunkat, amely 4 évvel ezelőtt, a klub alapításakor született – európai színvonalú akadémia felépítése, amely a legmagasabb szintű képzést kínálja a fiataloknak, akik majd klubunkat és városunkat képviselik. Őszinte hálával tartozunk magyar partnereinknek, akik nélkül ezek a célok csak beteljesületlen álmok maradnának.“ – mondta  Dušan Trnka, az FC Kosice elnöke.

Jaroslav Polaček főpolgármestert örömmel tölti el, hogy az FC Kosicénél tevékenykedő magyar befektetőknek köszönhetően a keleti nagyváros íly módon is gyarapszik: „Az új sportkomplexumnak, a klub futballreménységeinek százai örülnek majd. Kassán mindig kiváló volt a fiatal labdarúgók nevelése, ha ehhez most hozzáadódnak a szlovákiai viszonyokhoz képest csodás feltételek és edzőpályák, akkor nagyszerű jövő vár a klubra.”

Marcel Gibóda Kassa város alpolgármestere, aki egyúttal a Kassai Labdarúgó Aréna igazgatóságának elnöke is, elmondta: „A magyar befektetőkkel és a klubbal többször is tárgyaltunk azzal a céllal, hogy olyan közös megoldást találjunk, amely összhangban lesz városunk jóváhagyott sportfejlesztési stratégiájával. Így a Kassai Labdarúgó Aréna közelébe tervezett jó minőségű edzőpályák megépítése mellett, Kassa Tóváros részében egy modern sportkomplexum jön létre – ez a Kassai Labdarúgó Akadémia, mely európai színvonalú lesz.“ 

 

„Óriási lépés ez a szlovákiai futballnak, és a magyar-szlovák kapcsolatoknak, és mindig örömteli számomra, mikor Magyarország és Szlovákia között bármiféle együttműködés valósul meg. Számomra ez a régió nagyon fontos, különösen Észak-Magyarország és Kelet-Szlovákia együttműködése. A magyar kormány elkötelezett azt illetően, hogy Közép-Európa országai csak együtt tudnak választ adni a mai kor kihívásaira. A kormányok, a diplomaták és a politikusok csak a megfelelő politikai hátteret tudják nyújtani, a munka dandárját a magántőke és a társadalmi kapcsolatok végzik és valósítják meg. Kassa egy kiváló helyszín ehhez a befektetéshez, ahol örömmel várják a magyar befektetőket, és hogy ez a befektetés a sport felé irányul, ez ismét a jövőbe és az utánpótlás fontosságába vetett hitet erősíti meg.” – mondta Hetey Ágota, Magyarország kassai főkonzulja.

0 Tovább

Teqball – Remekeltek a magyarok a European Touron

Öt érmet szerzett a magyar delegáció a Marosvásárhelyen megrendezett European Teqball Tour-on. A rangos nemzetközi viadalon a világbajnok Bányik Csaba, Janicsek Zsanett duó megnyerte a vegyespárost. Ebben a kategóriában csak magyarok állhattak dobogóra, hiszen Bakó Ádám és Vasas Lea lett a második, míg a Katz Balázs, Dezsényi Zsófia páros bronzérmesként zárt.

Férfi párosban szerb győzelem született: Nikola Mitro és Bogdan Marojevic végzett az első helyen, megelőzve a Forgács Bence, Odnoga Mátyás duót és a Katz Balázs, Velkey Balázs kettőst.

European Teqball Tour, Marosvásárhely

Férfi páros, dobogósok:

  1. Nikola Mitro & Bogdan Marojevic (Szerbia)
  2. Forgács Bence & Odnoga Mátyás (Steqerz)
  3. Katz Balázs & Velkey Balázs (Phoenix Teqball Academy)

Vegyespáros, dobogósok:

  1. Bányik Csaba, Janicsek Zsanett Phoenix Teqball Academy)
  2. Bakó Ádám, Vasas Lea (Steqerz)
  3. Dezsényi Zsófia, Katz Balázs Phoenix Teqball Academy)
0 Tovább

Erőemelés – 16 országos rekord dőlt meg Debrecenben

Jó formában vannak a magyar erőemelők! A Debrecenben megrendezett országos bajnokságon ugyanis összesen 16 hazai rekord dőlt meg, ezek közül Susa Olivér fekvenyomásban nem hivatalos ifjúsági és junior világrekordot nyomott. (Hivatalos világcsúcsot csak világversenyen lehet teljesíteni). Többen a hazai rendezésű fekvenyomó Európa-bajnokságra készülnek, így az Athletes RAW Férfi Open Erőemelő Magyar Bajnokság kiváló felkészülés volt  számukra. Az augusztusi kontinensbajnokságnak Budapest ad otthont.

„Színvonalas versenyen vagyunk túl. Legjobb erőemelőink kiváló formát mutattak. Egy verseny fokmérője, hogy hogy alakulnak a csúcsdöntések. Azt gondolom, hogy a 16 rekord magáért beszél” – mondta Berke Lóránd, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke.

A szövetségi kapitány szerint az egyes klubok versenyzőinél az utóbbi időben megfigyelhető a technikai fejlődés. „Látható, hogy beérett a több éves szakmai munka gyümölcse, és ezek a klubok vitték el a bajnoki címeket, valamint a dobogós helyezések zömét. Kiemelném a Powerbuilder SE és a Vasdisznó SE edzőstábját, akik a legtöbb felkészült versenyzőt hozták el a versenyre. Kapitány szemmel valósággal csemegézni lehetett a potenciális válogatott jelöltek között” – tette hozzá Fekete Miklós, az erőemelők szövetségi kapitánya.

Magyar bajnokok:

59 kg                                               

Sajben Dániel (Békéscsabai Súlyemelő és Szabadidősport Egyesület)                                    

66 kg                                               

Kristóf Ottó (Erőtér Powerlifting Erőemelő Egyesület)                                

74 kg                                               

Posta Krisztián (Vitalitás SE, Balassagyarmat)                                  

83 kg                                               

Zmák Szilárd (Powerbuilder SE)                             

93 kg                                               

P.Nagy Bálint (RKA Erőművek R.és E.SE)                            

105 kg                                             

Hegedűs Áron (Westfit GYM SE )                          

120 kg                                             

Bereczki-Király Szilárd (Sirius Lifting SE)                             

+120 kg                                           

Papp Zsolt (Powerbuilder SE)    

Az abszolút verseny dobogósai:

  1. Budai Kristóf Bence (Powerbuilder SE)            
  2. Hegedűs Áron (Westfit GYM SE)
  3. Fábián Levente (Westfit GYM SE) 
0 Tovább

Teke-vb: Megvan az utazó keret

Vb-keretet hirdettek a tekéseknél. A sportágban május 15-én kezdődik a világbajnokság, melynek az észtországi Elva ad otthont.

 

A magyar 37 fős delegációt a felnőtteken túl U18-s és U23-as versenyzők alkotják Utóbbi korosztályban csapatvilágbajnokságot rendeznek, míg felnőttben és U18-ban egyéni küzdelmekre kerül sor. A kerethirdetést megelőzte az országos egyéni bajnokságot bonyolítottak le Szentgotthárdon és Szegeden.

Az utazó keret:

férfiak

Kiss Norbert - Zengő Alföld Szegedi TE

Brancsek János - Zengő Alföld Szegedi TE

Zapletán Zsombor - Zengő Alföld Szegedi TE

Kakuk Levente - Zalaegerszegi TK

Kozma Károly - Zalaegerszegi TK

Móricz Zoltán - Répcelaki SE

nők

Méhész Anita - KK Mlaka Rijeka

Sass Edit - Ipartechnika Győr SE

Tóth Katalin - Ipartechnika Győr SE

Tóth Andrea - Ferencvárosi TC

Hári Boglárka - Ferencvárosi TC

Nagy Bea - Ferencvárosi TC

Szövetségi kapitány: Csányi Béla

Szövetségi edző: Sáfrány Anita, Kiss Zsolt

Utánpótlás válogatottak utazó kerete a 2022. évi világbajnokságra (U18, U23)

 férfi U23

Oswald Dániel - Zalaegerszegi TK (U18 is)

Banai István Bence - Sárvári Kinizsi SE

Borsos Bence – Zalaegerszegi TK

Gombos Gergely - Balogunyom TK

Ivanyik Richárd Csaba - Zengő Alföld Szegedi TE

Juhász Bence - Ferencvárosi TC

Németh Máté - Győr-Szol TC

Sziklási Tibor Levente - Köfém SC

női U23

Kis-Horváth Luca – Rákoshegyi VSE (U18 is)

László Kata – ZTE-ZÁÉV TK

Bázsa Viktória – Balatoni Vasas SE

Jezsoviczki Anna - Balatoni Vasas SE

Hegedűs Tímea – Ferencvárosi TC

Bálintfy Cintia – Rákoshegyi VSE

Végh-Soltész Zsófia – BKV Előre SC

Németh Enikő – KSC Kleinwarasdorf

Szövetségi kapitányok: Harcos Ágnes, Tróbert József

0 Tovább

TáncSport – Ismét nagyot táncolnának a magyarok a Világjátékokon

A táncsport a Világjátékok egyik ékköve. A négyévente megrendezendő seregszemlén ez a művészeti sportág mindig bizonyítja: helye van a játékokon.

Legutóbb a lengyelországi Wroclawban a táncosok minden idők legjobb magyar eredményét produkálták, ugyanis mindkét páros döntőbe jutott. A cél most is az, hogy a legjobb táncosok ismét maradandót alkossanak a parketten. Ezúttal latintáncokban Andrea Silvestri és Váradi Martina, az akrobatikus rock and rollban pedig Bánhidi Dániel és Czetl Fanni indul.

Az amerikai Birminghamben júliusban megrendezésre kerülő Világjátékokra mind a versenytánc (latin táncok kategóriájában), mint az akrobatikus rock and roll szakágunk versenyzői kivívták az indulás jogát.

„Az Andrea Silvestri, Váradi Martina páros az előző játékokon is döntőt táncolt, így rutinos résztvevői lesznek a versenynek. Ha a dobogós helyezésekbe esetleg nem is tudnak beleszólni, akkor is nagy versenyre számítunk tőlük, hiszen világbajnoki 4. helyezettként a tőlük megszokott magabiztos és jó formában fognak táncolni.” – vélekedik Zsámboki Marcell, a Magyar TáncSport Szakszövetség elnöke, aki hozzátette a másik páros is jó formában van. „Bánhidi Dánieltől és Czetl Fannitól döntő közeli eredményt várunk. Elképzelhető azonban, hogy az elvárásainkat majd felülmúlják. Sajnáljuk, hogy az idei Világjátékokon a salsa nem szerepel a programban, mert ott is erős versenyzőink lettek volna. Break szakterületen a fiatal korosztálynak még a 2022-es játékok elérése nem volt elvárható cél, de reménykedünk a gyors felzárkózásban ezen táncágban is”- tette hozzá az elnök.

A sportág rendkívül összetett és látványos. Különösebb szabályismeret nem kell ahhoz, hogy a néző élvezni tudja azt, amit lát. A Világjátékokon rendszerint építenek is erre a rendezők. A kolumbiai Caliban például egy bikaviadal arénában voltak a táncversenyek, Kaohshiungban, Tajvanon pedig egy MVM Dome nagyságú létesítményben, és mindenhol teltház volt.

„Sportágunk varázsa talán abban keresendő, hogy "határtalan". Életkortól függetlenül bármikor bekapcsolódhatsz abba a színes táncos közegbe, amely a sporttáncok valamennyi műfaját magába foglalja. Itt nincs olyan, hogy nem találod meg a számodra leginkább megfelelő táncstílust! Szólóban, duóban, kis- és nagyformációban, akár külön lány szólóban, vagy csapatban a standard, latin, divat, modern, akrobatikus rock and roll, karibi, disco, akrobatikus disco, break és még sorolhatnám megannyi táncstílus közül lehet választani. Óriási ernyőszervezetté váltunk, mely kivívta a nemzetközi elismertséget is. Kitűnő, nemzetközileg is elismert oktatóink, edzőink, pedagógusaink vannak, akik a világ bármely pontján meghívott előadóként megállják helyüket a szakmájukban. A magyar tánckultúra a néptánc hagyományaira épít, azonban ne feledjük el, hogy a társastáncoknak legalább olyan fontos szerepe volt nemcsak a múlt században, de napjainkban is itthon és külföldön egyaránt, amely hagyományokra bátran építhetett a táncsport is.” – mondta Zsámboki Marcell.

Megjegyezte: nem tart attól, hogy belátható időn belül teret veszít a táncsport. „A táncpaletta széles, így egy-egy sporttánc terület iránti érdeklődés csökkenés, inkább egy másik sporttánc terület iránti keresletet indít be. Sportágunkban a zenei trendek változása magával hozza az új táncstílusokat, a hagyományos standard és latin táncok pedig öt-tíz évenként szintén meg-megújulnak. Elég, ha csak a breaket említjük, amely olimpiai státuszt kapott. A Magyar TáncSport Szakszövetség a nemzetközi trendeket folyamatosan követi. Ezért szélesedett ki itthon is a sportág irányítása. A jövőben is azon dolgozunk, hogy minél szélesebb bázist építsünk a táncsportban, rangos nemzetközi versenyeket hozzunk Magyarországra, és ezáltal a négyévente megrendezendő Világjátékokon minél jobban szerepeljünk.” – jegyezte meg a hazai szövetség elnöke.

0 Tovább

XVI. NN Ultrabalaton: Közel 10 millió forinttal támogatják a beteg gyerekeket

Minden rekord megdőlt, több, mint 17 ezren futottak a Balaton körül!

Véget ért Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvénye! A XVI. NN Ultrabalatonon 17 ezer induló vett részt.  A női és a férfi pályarekord is megdőlt: a férfiaknál Bódis Tamás 16 óra 34 perc 28 másodperc alatt futotta körbe a Balatont, míg a nőknél Cseke Lilla volt a leggyorsabb, miután 20 óra 15 perc, 15 másodperc alatt teljesítette a 211 kilométeres távot.

Beteg gyerekek gyógykezeléséért futottak 

BioTechUSA és az NN Ultrabalaton Charity hagyományos közös jótékony kampánya keretében idén negyedik alkalommal biztosítottak lehetőséget a résztvevők számára, hogy chipjeik letéti díját visszaváltás helyett jótékony célra ajánlhassák fel. Ezenkívül tetszőlegesen is adományozhattak. Az összegyűlt összeget a BioTechUSA kiegészítette, és az NN Ultrabalatonnal közösen felajánlotta a versenyzők által megszavazott nemes ügy támogatására. A programnak köszönhetően 9 815 500 forint gyűlt össze jótékonyságra. A kezdeményezés nagykövete Kovács-Nyári Diána színésznő, aki maga is futott és adományozott a versenyen.

Idén a döntőbe jutottakra több, mint 60 000 voks érkezett, mely triplája a tavalyi szavazatoknak. Az idei nyertesek: Együtt Laráért - 22 656 szavazattal, Együtt Tomikáért - SMA1-Galó Tamás Dominik gyógyulásáért alapítvány- 20 119 szavazattal és Együtt Bíborkáért - 7 327 szavazattal. A táplálékkiegészítő gyártó egyedi shakerrel jutalmazta a nagyvonalú felajánlásokat, melyet a tavalyi rendezvényhez hasonlóan 5 millió forinttal egészített ki.

Az NN Ultrabalaton továbbra is környezetbarát volt. A több, mint 50 váltóponton nem használtak műanyag poharakat a frissítéshez, valamint szelektíven gyűjtötték a szemetet. A szemléletnek köszönhetően évről-évre sikerül jelentősen csökkenteni a szemét mennyiségét.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum