Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Világjátékok 2013 – Kakas a 4., Gajdos a 11. helyről folytatja

Az íjászok túl vannak az első napon a Világjátékokon. A nem olimpiai sportágak Caliban zajló világversenyén ebben a sportágban két magyar volt érdekelt: Kakas István csupaszíjban, míg Gajdos Csaba Márk az olimpiai kategóriában indult.

Az első nap után Kakas a 4., Gajdos pedig a 11. helyről várja a folytatást. A legjobb négy jut be a fináléba. Thomas Bill szövetségi kapitány szerint a kolumbiaiak nehéz pályát raktak össze.

„Az első nap a versenyzők méretlen távról íjaztak. A verseny második napján következik a mért táv. Kakasnak jó esélye van arra, hogy a mezőny első felében végezzen, sőt egy kis szerencsével még a döntőt is megcsípheti” – mondta a holland szakember.

Az eddigi magyar érmek és pontszerző helyek a IX. Világjátékokon

Arany

Székely Lilla (búvárúszás) 100 m felszíni uszonyos

Ezüst

Kalmár István (szumó) 115 kg

Bronz

-

Negyedik hely

Kanyó Dénes (búvárúszás) 400 méteres felszíni úszás

Kanyó Dénes (búvárúszás) 200 méteres felszíni úszás

Ötödik hely

Makai Erika (szumó), női nehézsúly

Makai Erika (szumó), női open kategória

Hatodik hely

Károlyi Csilla (búvárúszás) 200 méteres felszíni úszás

4X100 méteres női felszíni váltó (búvárúszás) Székely Lilla, Senánszky Petra, Károlyi Csilla, Debreczeni Hajnalka

 

0 Tovább

Világjátékok 2013: Versenytánc a bikaviadal arénában - FOTÓK

A Világjátékok harmadik versenynapján a táncosoké volt a főszerep. Rendhagyó versenyeket láthatott a közönség, méghozzá egy bikaviadal arénában. Azt már fölösleges megjegyezni, hogy a versenytáncos eseményen is teltház volt, ami 15 ezer embert jelent. Táncsportban egy magyar páros indult: László Csaba és Páli Viktória a standardtáncok versenyében a 11. helyet szerezte meg a rendkívül erős mezőnyben.

László Csaba szerint fantasztikus hangulatban rendezték meg a versenyt. „Az elején egy picit ijesztő volt, hiszen semmilyen jel sem utalt arra, hogy itt verseny lesz hamarosan. Aztán belehúztak a szervezők és egy jó hangulatú rendezvényt varázsoltak. A közönség óriási volt, a felemelő élményt az esőszünet sem tudta elrontani” – mondta László Csaba.

A Világjátékok történetében először mutatkozott be a salsa, a hazai közönség legnagyobb örömére. A nyitott arénában egy fergeteges estével búcsúzott a 2013-as Világjátékoktól a táncsport.

Három nap után a magyar küldöttségnek egy aranya és egy ezüstérme van Caliban. Az aranyat a búvárúszó Székely Lilla szerezte, míg az ezüst a szumós Kalmár István nevéhez fűződik.

0 Tovább

Világjátékok 2013 - Székely Lilla aranyérmet szerzett

Székely Lilla felért a csúcsra! A magyar búvárúszó aranyérmet nyert Caliban, a 100 méteres női felszíni uszonyos kategóriában. A kolumbiai Világjátékok második napja után így egy arannyal és egy ezüstéremmel büszkélkedhet a magyar csapat. Székely Lilla úgy utazott ki a játékokra, hogy ez lesz az utolsó versenye. A klasszis 2005-ben és 2009-ben is ott volt a nem olimpiai sportágak világversenyén. A Világjátékokon akarta befejezni…

„Fantasztikus, és még számomra is hihetetlen az egész. Ez volt az utolsó versenyem, azt hiszem, hogy a csúcson hagyom abban a versenysportot. Sokszor bosszankodtam az elmúlt években, hogy nem sikerült kihoznom azt az eredményt magamból, amire képes vagyok. Külön köszönet dr. Lénárt Ágota sportpszichológusnak, aki sokat segített a felkészülésben” – nyilatkozta az újdonsült Világjátékok-győztes.

Székely és edzője Juhos Gergely, a magyar csapatot megelőzve elsőként érkeztek ki Caliba, így több napot már a helyszínen edzett. A magyar Európa-bajnok a Világjátékok előtt úgy nyilatkozott, hogy igyekszik a legjobb idejét megúszni, és ha minden jól megy, akkor meglehet a dobogó. Nos, meglett: tiszteletére eljátszották a magyar himnuszt. Kanyó Dénes érem nélkül fejezte be a Világjátékokat, miután a 400 után a 200 méteres felszíni úszást is negyedikként zárta.

Vass Dóra buzogánnyal a 13. helyen végzett. A mezőny egyetlen magyar ritmikus gimnasztikázója egyik legproblémásabb versenyén van túl. „Sok nehézség volt az rg-vel ezen a Világjátékokon. A csarnok alkalmatlansága miatt a szalaggyakorlatainkat be sem mutathattuk. Jó, hogy vége, készülök a világbajnokságra” – mondta Vass Dóra.

Az uszonyosok és az rg-sek után a szumósok számára is befejeződtek a versenyek. A súlycsoportjában ezüstérmet szerző Kalmár István sérülése miatt nem indult az open kategóriában. A nőknél Makai Erika akárcsak a nehézsúlyban, a nyílt mezőnyben is az előkelő ötödik helyen végzett, míg Forgó Fruzsina (65 kg) és Kálló Gyöngyi (nehézsúly) az első körben befejezte a küzdelmeket.

 

Eredmény:

Világjátékok 2013 - Női felszíni uszonyos úszás

1.       Székely Lilla (Magyarország)

2.       Margarita Artjusenko (Ukrajna)

3.       Grace Castillo Fernandez (Kolumbia)

0 Tovább

Világjátékok 2013 - Magyar ezüst és súlyos sérülés Caliban

Kalmár István ezüstérmes lett a Világjátékokon! A 115 kilogrammos szumós öröme azonban nem lehet felhőtlen, mivel az elődöntő után Achilesz-ín-szakadást szenvedett, így hosszú kihagyás vár rá. A magyar csapat első érmese úgy lett második, hogy gyakorlatilag senkitől sem kapott ki a nem olimpiai sportágak Caliban zajló világversenyén. A női nehézsúlyúaknál Makai Erika közel volt az éremhez, végül ötödikként zárt. Az uszonyosoknál a nyitónapon elmaradt az érem, onnan pontszerző helyekkel gazdagodott a magyar küldöttség. 

A magyar szumócsapat: Kálló Gyöngyi, Makai Erika, Kalmár István és Forgó Fruzsina

Mozgalmas napon van túl a magyar csapat. Magyar idő szerint szombat hajnalban a kolumbiai Caliban Kalmár István megjárta a mennyet és a poklot. „Nagyon ment a szumó egész nap. Egyszerűen minden összejött. Meneteltem egészen az elődöntőig, ott a mongol Ocsirkhu Usukhbayart is legyőztem” – elevenítette fel a sérülése előtti pillanatokat a szegedi szumós. „Készültem a döntőre, melegítettem, majd éreztem egy hatalmas fájdalmat és erőtlenül rogytam össze. Tudtam, hogy nagy a baj és a kínok kínját éltem át addig, amíg a fájdalomcsillapítókat meg nem kaptam.” – mondta Kalmár, aki Budapesten, a repülőtérről nem is mehet haza Szegedre. „Megkezdtem a műtét leszervezését, hogy miután Kalmár István hazaér, azonnal kórházba kerüljön” – tájékoztatott dr. Dobos József, a magyar csapat orvosa.

Az uszonyosoknál pontszerző helyeket csíptek el a magyarok. Kanyó Dénes a 400 méteres felszíni úszásban negyedik lett. Károlyi Csilla előbb a 200 méteres felszíni távon végzett hatodikként, majd kiegészülve Székely Lillával, Senánszky Petrával és Debreczeni Hajnalkával, a 4X100 méteres váltó tagjaként lett ugyancsak hatodik helyezett. Károlyi az egyéni számában, a délelőtti selejtezőben, országos csúcsot úszott.

A helyi szervezőknek a ritmikus gimnasztikával gyűlt meg a bajuk legjobban. A négy szer közül a csarnok alkalmatlansága miatt a szalaggal biztos, hogy nem versenyezhetnek az indulók. Vass Dóráék így csak labdával, karikával és buzogánnyal vesznek részt a játékokon. Vass karikával és labdával is a 14. helyet szerezte meg.

0 Tovább

Világjátékok 2013 – Jacques Rogge is beszédet mondott a megnyitón

A hivatalos megnyitóval megkezdődtek a IX. Világjátékok küzdelmei. A kolumbiai Cali városában augusztus 4-ig 100 ország versenyzője vesz részt a nem olimpiai sportágak seregszemléjén. A Világjátékok rangját mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a megnyitón beszédet mondott Jacques Rogge is. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a sport tisztaságára, a sportszerűségre és a toleranciára hívta fel a figyelmet. A bevonulásnál a kolumbiai szervezők egységesen helyi önkéntesekkel vitették be az egyes csapatok nemzeti zászlaját, így a magyar csapat kijelölt zászlóvivője, Kanyó Dénes búvárúszó képletesen tett eleget a megtisztelő felkérésnek.

A Világjátékok története 32 éves múltra tekint vissza. Az első olimpián kívüli sportágak világversenyének, 1981-ben, az amerikai Santa Clara adott otthont. A legtöbb magyar érmet a játékok során búvárúszók szerezték. Magyarország eddig összesen 8 aranyat, 15 ezüstöt és 16 bronzérmet szerzett.

Az előttünk álló 10 nap alatt összesen 58 magyar sportoló vesz majd részt a IX. Világjátékokon. Több sportágban éremesélyes indulónk van. Dobogós reményeik lehetnek többek között a maratoni kajak-kenusoknak, a strandkézilabdázóknak, a búvároknak és a szumósoknak is.

 

0 Tovább

Kanyó lesz a vezér

Kanyó Dénes lesz a magyar csapat zászlóvivője a Világjátékok megnyitóján. A többszörös világbajnok búvárúszó csak úgy vállalta a megtisztelő feladatot, hogy gyakorlatilag a bevonulás után elhagyja a stadiont és visszamegy a szállására pihenni.

Kanyó Dénes első kolumbiai edzésén gondolkodik a rajtkövön

„Másnap reggel nekem már selejtezőt kell úsznom, így egyszerűen nem várhatom ki a megnyitó végét” – mesélte Kanyó. A szegedi versenyzőnek ez lesz a harmadik Világjátékok-szereplése. Korábban 1997-ben Lahtiban és 2009-ben Tajvanon vett részt a nem olimpiai sportágak seregszemléjén. Jó előjelnek számít, hogy Kanyó Világjátékokról érem nélkül még nem tért haza. Finnországban ezüstérmes volt váltóban, Kaohsiungban pedig bronzérmes lett 400 méteres felszíni úszásban. Dr. Nyíri Iván szerint az, hogy Kanyó viheti a zászlót, az hatalmas megtiszteltetés az egész sportágnak. „Ő világklasszis. A búvároknál olyan, mint úszásban Gyurta Dániel, vagy Cseh László. A szervezők állítólag minden zászlót a helyi önkéntesekkel vitetnek be, őket követik a zászlóvivő sportolók” – mondta a Magyar Búvár Szövetség elnöke.

A Világjátékok megnyitója helyi idő szerint csütörtökön este nyolc órakor kezdődik. Magyarországot 12 sportágban 58 sportoló képviseli.

 

0 Tovább

Világjátékok 2013 - Előadást tartott a magyar világbajnok Caliban

A Kolumbiában tartózkodó Juhos Gergelyt felkérték egy előadás megtartására. Az egykori búvárúszó világbajnok Székely Lilla edzőjeként vesz részt a július 25-én kezdődő Világjátékokon. Mindketten már napokkal a MOB-iroda munkatársai előtt érkeztek meg Kolumbia harmadik legnagyobb városába, azóta akklimatizálódnak.

„Most volt Kolumbiában egy országos edzői konferencia, amire kaptam egy megtisztelő felkérést. Ennek eleget téve két témában is előadást tartottam. Elképesztő, hogy mennyire népszerű sportág a búvárúszás Dél-Amerika ezen részén. Caliban 13 nagy búvárklub van. A Világjátékok uszonyos és búvár döntőire pedig már nem lehet jegyet kapni” – mondta Juhos Gergely, aki Székely Lillától is és a magyar búváros különítménytől is szép eredményeket vár a nem olimpiai sportágak világversenyén.

Székely Lilla szerint megérte előbb kiutazni. „A magaslati levegőt meg kellett szoknom. Most, hogy így jó pár napja itt edzek egyre jobbak az időeredményeim. Jó formában vagyok” – nyilatkozta az Európa-bajnok Székely Lilla. A Világjátékokon a búvárúszáson kívül további 11 sportágban lesznek magyar versenyzők. A játékok megnyitója július 25-én lesz, míg a záróünnepséget augusztus 4-én rendezik meg.


0 Tovább

Világjátékok 2013 - Gyülekeznek a magyarok Caliban

Egyre több a magyar Caliban. Helyi idő szerint kedden 20 órakor landolt az a gép, amellyel megérkeztek a Világjátékok helyszínére a szumósok, a búvárok, a táncosok és az RG-sek. Már korábban kiutazott Caliba a búvárúszó Székely Lilla, aki az edzőjével, Juhos Gergellyel érkezett a kolumbiai városba.

A búvárokat hétfőn a Magyar Olimpiai Bizottság munkatársai, az orvosi team és a médiacsapat követte. A MOB iroda képviseletében Ali Csilla, Dragóner Ildikó és Holló Viktória segíti majd a magyar sportolók, sportvezetők és bírók munkáját, az egészségügyi felügyeletet dr. Dobos József, Kepler Gábor és Venczel József látja el, míg a médiacsapatot Kaszala Claudia, Turó András, Gyöngyösi Péter és Bányász Árpád alkotja.

A sportolókkal érkezett dr. Gémesi György csapatvezető is. „Hasonló szereplésre számítok, mint Tajvanon. Négy évvel ezelőtt Kaohsiungban több érmet, köztük egy aranyat szerzett a magyar csapat. Több aranyesélyes sportolónk is van, kíváncsi vagyok, hogy melyiküknek jön ki a lépés” – nyilatkozta a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja.

Kanyó Dénes a hosszú út után fáradtan válaszolt az újságírók kérdéseire. „Azzal, hogy este értünk ide, könnyebb az átállás. Jól sikerült a felkészülésem, nagyon várom, hogy kipihenjem az út fáradalmait, és Caliban folytassam az edzéseket” – mondta a világrekorder. Kanyó Dénes két számban is indul a Világjátékokon. A világklasszis magyar világbajnok 200 és 400 méteres felszíni úszásban áll rajtkőre.

0 Tovább

Világjátékok 2013 – Kaszás: Kis túlzással a kiutazás előestéjén még ugrani fogunk

A siklóernyősök egészen a kiutazás előtti napig edzenek. Kaszás Sándor és Bolyán Anikó a célraszállás kategóriában képviselik Magyarországot a nem olimpiai sportágak világversenyén. A felkészülésbe beépített viadalok mindkettőjüknek jól sikerültek, több érmes pozíciót is elcsíptek, azonban Cali magaslati levegője megnehezítheti a dolgukat.

Bolyán Anikó és Kaszás Sándor

„Kolumbiában nem olyan légköri viszonyok uralkodnak, mint itthon. Magyarországon, ahol edzünk, pár 100 méteres tengerszint feletti magasságról beszélhetünk. Caliban más lesz. Ritkább a levegő, másképp fog viselkedni a siklóernyő” – mondja Kaszás Sándor. „Több pilótával is beszéltem, aki már versenyzett ott, és más technikával készülünk. Kis túlzással a kiutazás előestéjén még ugrani fogunk. Július 29-én repülünk ki Caliba, de a 28-án még levegőben leszünk” – tette hozzá a tavalyi évben itthon az Év Siklóernyősének választott Kaszás.

A Világjátékokon azok a sportágak szerepelnek, amelyek nincsenek ott az olimpia programján (kivétel a ritmikus gimnasztika). Caliban július 25 és augusztus 4 között rendezik meg a játékokat népes magyar csapat részvételével. A Magyar Olimpiai Bizottság tájékoztatása szerint 58 versenyző kvalifikálta magát a Világjátékokra.

0 Tovább

Világjátékok 2013 – Magaslati edzőtáborba mennek a női strandkézisek

Pár napja még ízlelgették a győzelem ízét, ma már edzőtáborban izzadnak ismét. Ők a magyar strandkézilabda-válogatott tagjai, akik a Világjátékokra készülnek.

„Az Európa-bajnoki siker már a múlt. Előttünk áll a nem olimpiai sportágak világversenye. Egy picit sem lazíthatunk” – meséli Gróz János, a magyar csapat szövetségi kapitánya. „Keszthelyen készülünk keményen a kolumbiai játékokra. Közvetlen a kiutazás előtt még egy magaslati edzőtábort is beiktatunk. Cali városa ugyanis elég magasan van, ezért bízom benne, hogy egy picit tudunk rá készülni. Amire biztos nem tudunk felkészülni, az a magas páratartalom. A lányokat ez minden bizonnyal próbára teszi majd.” – mondta Gróz.

A magyar női strandkézilabda-válogatott a Világjátékok előtt a dániai Randersben megnyerte az Eb-t, ez azt jelenti, hogy a csapat jó formában van, és a nem olimpiai sportágak világversenyén akár egy érmet is elcsíphet.

A Világjátékokat július 25 és augusztus 4 között rendezik meg a harmadik legnagyobb kolumbiai városban, Caliban. Magyarországot 12 sportágban 58 sportoló képviseli. A csapatvezetés július 22-én, az első sportolói különítmény pedig rá egy napra utazik ki Caliba, ahol 120 ország 4000 versenyzője vesz részt.

0 Tovább

Tekesport – Több válogatott játékos is csapatot váltott

A két csapat-világbajnoki aranyérmet, és többek között BL-győzelmet hozó versenyévad után az uborkaszezonban zajlik az élet a tekéseknél. Ez elsősorban jelenleg az átigazolásokban valósul meg. A kétszeres világbajnok Botházy Péter otthagyta olasz csapatát és a bajnok Zalaegerszegi TK-ba igazolt.

A májusban Zalaegerszegen vb-aranyat szerző tekés eddig a KK Neumarkt együttesét erősítette. Az ugyancsak világbajnok Kiss Tamás viszont eligazolt Zalaegerszegről, és épp Botházy volt csapatánál, a Neumarkt gárdájánál folytatja. Nemes Irén a ZTE-ZÁÉV TK után az osztrák SK Wessely Dämmtechnik Neunkirchen versenyzője lett, Boanta Claudiu pedig a Zalaegerszegnél fejezte be, és a jövőben a Wiener Neustadt (osztrák) színeiben folytatja. A szintén világbajnok Fegyveres Petra itthon vált klubot, miután a Ferencváros után a Rákoshegyi VSE csapatához megy.  

Többek között a felsorolt magyar válogatott játékosoknak köszönhetően az idei csapat-világbajnokságon az utóbbi évek egyik legkiemelkedőbb eredményét produkálták a magyarok, miután a zalaegerszegi vb-n a nők is és a férfiak is világbajnokok lettek.

0 Tovább

Világjátékok 2013 - Székely Lilla Kolumbiában edzett

Székely Lilla már Caliban edzett. Az Európa-bajnok uszonyosúszó a könnyebb akklimatizáció miatt edzőjével, Juhos Gergellyel korábban kiutazott a Világjátékok helyszínére.

A nem olimpiai sportágak világversenye július 25-én kezdődik, addig a magyar bajnok a helyszínen hangolódik a játékokra. „Kicsit hosszú volt a 11 órás repülőút, de összességében minden flottul ment, a csomagok is rendben megérkeztek. Az emberek nagyon kedvesek és segítőkészek. Rögtön segítettek az étkezés és az edzések szervezésében is”- mondta Székely Lilla, aki július 26-án kezdi meg a versenyeket az 50 méteres búvárúszással. A főszáma azonban a 100 méteres felszíni úszás, amelyet 27-én rendeznek meg Caliban. Kolumbia harmadik legnagyobb városában az uszonyos és búvárúszás nagyon népszerűségét mi sem jelzi jobban, hogy 13 búvárklubot működtetnek. 

Székely Lilla és Juhos Gergely után július 22-én, hétfőn utazik a következő magyar különítmény Caliba. Akkor a csapatvezetés, az orvosi stáb és a média munkatársai indulnak, majd 23-án útra kel az első nagyobb sportolókból álló csapat. Jövő kedden a szumósok, a búvárúszók, a táncosok és a RG-sek utaznak, kiegészülve dr. Kamuti Jenővel, a MOB elnökségi tagjával.

0 Tovább

Rajtra kész a Magnum!

Kurucz Sándor és csapata megadta a módját… Hivatalos sajtótájékoztató keretein belül bemutatták, majd ünnepélyes keretek között fel is avatták a Magnumot, a Balaton legújabb NAUTIC 370 RUN típusú hajóját. Akár földkerülésre is alkalmas a jelen kor legkomolyabb technikai adottságaival rendelkező hajó, de a tulajdonosnak egyelőre csak a Balaton által támasztott kihívások jelentenek motivációt. A közelgő Kékszalag egyik esélyese mutatkozott be Balatonfüreden, és bár a csapat tagjai sohasem mondanák ki, hogy akár az abszolút rangsorban is okozhatnak meglepetést, azért tisztában vannak azzal, hogy ideális időjárási viszonyok közepette bármire képesek lehetnek.

„Ez a vitorlás számunkra egy megvalósult álom. Sok előkészítés és még több munka előzte meg azt a pillanatot, amikor vízre került a Magnum. Fontos szempont volt, hogy a hajó a lehető legjobb és legmodernebb felszerelést kapja. Az első vízen töltött napok után bátran mondhatom, hogy tökéletes a hajó és bízunk benne, hogy nagy dolgokra leszünk képesek. Ezúton szeretném megköszönni szponzorainknak a támogatást, hiszen nélkülük talán létre sem jöhetett volna a Magnum Sailing Team.” - mondta Kurucz Sándor, a Magnum tulajdonosa

 

Megható pillanata volt a sajtótájékoztatónak, amikor bejelentették, hogy a Magnum Sailing Team együttműködési szerződést köt az SOS Gyermekfaluval, valamint a LáriFári alapítvánnyal, amelynek keretein belül közösen, élményterápiás vitorlásversenyeket szerveznek beteg gyermekek számára.

 

„Fontos, hogy a rászoruló gyerekeket és családjukat kicsit kimozdítsuk a szürke hétköznapok sodrásából. A versenysorozat célja, hogy olyan élményt adjunk számukra, ami erőt adhat később a küzdelmeikhez, a gyógyuláshoz” - mondta Bakóczy Kálmán, a jótékonysági eseménysorozat szervezője.

 

Augusztus 8-án az SOS Gyermekfalu Regattán az alapítvány által működtetett „falvak” lakói próbálhatják ki a balatoni hajózást, míg augusztus 17-én, Balatonkenesén a Tabu Kupával egy időben a mozgáskorlátozott gyermekek versenyét, augusztus 31-én, Balatonfüreden a Tecon Kupán a transzplantált és daganatos fiatalok viadalát, szeptember 14-én pedig - szintén Balatonfüreden - a rendőrárvák futamát rendezik meg.

 

A megegyezés alapján nemcsak anyagi támogatást ad a Magnum Sailing Team, hanem a rászoruló gyerekek többek között a csapat új hajóját, a Magnum névre keresztelt, Nautic 370 Run típusú vitorlást is kipróbálhatják. A csapat ugyanis a versenyzés mellett állandó résztvevője lesz az élményterápiás futamoknak.

0 Tovább

Akiknek két kerékkel több van

Szokatlan bringáscsapat kerekezett át Újbuda utcáin hétfőn délután azért, hogy a Telekom TeleBike rendszerén keresztül népszerűsítse a környezeti terhelés-mentes alternativ közlekedést.

Görög Zita és Váczi Gergő

Az Európai Unió országaiban a közösségi közlekedési rendszerek, intézmények, munkahelyek, lakóházak szolgálják a kerékpározókat, a tagállamok polgárai közül már ma is nagyon sokan indulnak munkába biciklivel, így járulva hozzá a környezetbarát, fenntartható közlekedéshez.  Magyarországon a hazai lakosság szemléletváltását tükrözve szintén évről-évre nő a kerékpárral közlekedők száma, hiszen a kerékpár alacsony helyigényű, relatív kis szerviz igényű közlekedési eszköz és rövidtávon a leggyorsabb, mert nem kell számolni a közlekedési dugókkal, a parkolóhely keresésre fordított idővel.

 

A Telekom TeleBike rendszere – melyet május óta működtet a vállalat az irodaházaik közötti közlekedés kiváltására – bár még csak tesztidőszakos, egyértelmű sikernek örvend.  Ezen a sikeren örömmel osztozott egy „spontán” tiszteletkörrel hétfő délután a vállalat vezetői és munkatársai körében Görög Zita, Odett és Puskás Peti, akik maguk is bringabarátok. Hasonlóan gondolkodnak a bicikli előnyeiről és ismertségük okán nemhogy nem bújnak sötétített szélvédő mögé, hanem életvitelük természetes része a városi kerékpározás és szívesen vállalnak szerepet az alternatív közlekedés népszerűsítésében.

 Pataki Róbert

„Kisgyerekes édesanyaként nagyon fontosnak tartom, hogy ahol csak tudok, tegyek a környezetünk védelmében, és ennyivel is tegyek a gyermekeim számára élhető jövőéért.”– mondta Görög Zita. Puskás Peti már akkor biciklivel járta a várost, amikor még jóval kevesebben közlekedtek két keréken: „Mobilabb vagyok biciciklivel, arról nem is beszélve, hogy napközben a városban ez a leggyorsabb közlekedési eszköz.” A fiatal énekesnő, Odett szerint pedig nincs az az alkalom, ahova ne lehetne két keréken érkezni: „Pár praktikus szempontot természetesen figyelembe kell venni, de bármilyen öltözék kompatibilis tud lenni a bringázással, akár a magassarkú is.”

 A Fenntarthatósági Média Klub képviseletében ült a nyeregbe Váczi Gergő, akinek a kerékpározás extrém formája sem idegen: „Kipróbáltam már a kifejezetten a belvárosra jellemző akadályokkal nehezített gyorsasági bringázást is, persze az egy egészen másik műfaj.  A hétköznapokban a bicikli bárki számára a legjobb alternatív városi közlekedési módszer.„ –  mondta.

 A kerékpározás előnyeinek felismerésével és azzal a ténnyel, hogy a fővárosban dolgozó telekomosok 10%-a minimum alkalmanként kétkerekű járművel jár otthonról a munkába, a Telekom májusban elindította a TeleBike szolgáltatást a vállalat dolgozói számára.

Jelenleg négy budai Telekom-irodaház közötti közlekedésre 40 kerékpár áll a rendelkezésükre és az első két hónapban több mint hétszázan, a lehetőséghez hozzáférők 20 százaléka utazott CO2 mentesen a munkamegbeszélésekre.

 

„Már az előzetes felmérések után is erősen hittünk a TeleBike sikerében. Most, másfél hónappal az indulás után a kerékpárok óriási népszerűségére és a kollegák visszajelzéseire alapozva  több kerékpár, több helyszín és így még több munkatárs bevonásán, valamint a szolgáltatás mögött álló rendszer további fejlesztésén is gondolkodunk majd.“ – mondta el Pataki Róbert, a Telekom üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettese.

0 Tovább

Világjátékok - 3500 önkéntes és Bichofué, a kabalamadár várja a Caliba érkezőket

 Zajlik az önkéntesek képzése Caliban. Kolumbia nagy eseményre készül, és ezt a helyiek nem szeretnék félvállról venni. Összesen 3500 önkéntesnek felkészítő tanfolyamokat szerveztek, amelyek során megismerik a résztvevő sportágakat és a saját feladataikat.

Rodrigo Guerrero, Cali polgármestere kijelentette, nagyon büszkék arra, hogy Kolumbiában sportrendezvények terén mindig az elsők közé tartoztak, és a Világjátékokkal ez most is így van. Rodrigo Otoya, a Szervező Bizottság elnöke szerint Cali felkészült és kész megmutatni, hogy első Dél-Amerikai városként miért is kapta meg az egyik legfontosabb sportverseny megrendezési jogát.

A Világjátékok kabalaállata a bentévi (Pitangus sulphuratus). Az élénk, feltűnő citromsárga begyű madár a Caliban élő emberek vidámságát, vendégszeretetét jelképezi, és a Bichofué nevet kapta.

A július 25-én kezdődő nem olimpiai sportágak világversenyén 120 ország 4000 sportolója vesz részt. A magyar színeket 12 sportágban 54 versenyző képviseli.

 

Fotó: worldgames2013.com.co

0 Tovább

Fekete-fehérben vadít majd Kolumbiában a csinos magyar bajnok versenytáncosnő

Készül Páli Viktória új ruhája, amelyben a Világjátékokon versenyzik majd. A csinos magyar bajnok László Csabával a standardtáncok kategóriájában szerzett kvótát a nem olimpiai sportágak világversenyére, és természetesen új ruhát varrat a rangos viadalra.

„Ebben a sportágban a ruhának figyelemfelkeltő szerepe is van. Mindig igyekszünk valami egyedit beletenni a megjelenésünkbe. Édesanyám ötlete volt, hogy csupán a fekete és a fehérrel dolgozunk a ruha összeállításánál. Nagyon kontrasztos, ugyanis úgy kell elképzelni, hogy fele fehér, fele pedig fekete lesz, hosszanti elválasztással. A kiegészítőim is feketék és/vagy fehérek lesznek. Biztos vagyok benne, hogy jól fog mutatni a parketten” – vázolta a most készülő ruháját a dekoratív magyar bajnok.

A László Csaba, Páli Viktória kettős az egyetlen magyar páros, amely táncsportban kvótát szerzett a Caliban megrendezendő nem olimpiai sportágak világversenyére. Standardtáncokban a párosok több körben angolkeringőt, bécsi keringőt, tangót, slow foxot és quicksteppet adnak elő a parketten.

„Most már csak edzéssel telnek a napjaink, versenyünk nem lesz a Világjátékokig. Utoljára a Kassa Openen indultunk, amelyet megnyertünk, így az tökéletes lezárása volt a játékok előtti versenyszezonunknak” – mondta Páli Viktória, akinek a párja rutinos Világjátékok-résztvevőnek számít. László Csabának ugyanis ez lesz zsinórban a harmadik Világjátékok-szereplése. 2005-ben Duisburgban Szögi Szilviával (11. helyezés), 2009 Kaohsiungban Mikes Annával (9. helyezés) képviselte Magyarországot. A július 25-én kezdődő játékokon 12 sportágban 54 versenyző indul. A Világjátékokkal bővebb a nem olimpiai sportágak magazinműsora foglalkozik Sport televízión 8 óra 30 perctől.

Fotó: Szilver TSE

0 Tovább

Kozmann: Minden megvan Kissben, ami a bravúrhoz kell

Kozmann György szerint Kiss Tamásnak összejöhet egy jó szereplés a Világjátékokon. Az olimpiai bronzérmes kenus korábbi társáról azt mondja, hogy minden megvan benne, ami a bravúrhoz kell. „Ezt bizonyította Pekingben is, ahol beugróként a segítségével ’feleveztünk’ a dobogóra. Kiss fizikálisan mindig rendben van, és azt is megmutatta már, hogy mentálisan is oda tudja tenni magát. Nagyon szurkolok neki, hogy Kolumbiában minden úgy alakuljon, ahogy azt ő eltervezte. És nem szabad elfeledkezni arról, hogy Tomi még a Világjátékok előtt Kazanyban, az Universiadén is indul. Ha Oroszországban kijön neki a lépés, akkor egy nagyon szép eredmény összejöhet neki Caliban” – mondta Kozmann, aki Kolonics György tragikus halála után, közvetlen a pekingi játékok előtt kezdett Kiss Tamással együtt dolgozni. Kiss Tamás egyébként az 54 sportolót felvonultató magyar delegáció tagjaként a kenu egyesek maratoni távján térdel majd hajóba a Kolumbiában megrendezendő Világjátékokon.

Kozmann személye a Világjátékok kapcsán azért is érdekes, mert a klasszis kenus a legutóbbi nem olimpiai sportágak világversenyén a sárkányhajó csapat tagjaként ott volt Kaohsiungban. „A Világjátékok gyakorlatilag ugyanolyan fontos, mint az olimpia. Nagyon örülök, hogy idén először a maratoni kajak-kenu is ott van a sportágak között. Biztos vagyok, hogy felfokozott hangulat előzi majd meg a kolumbiai versenyeket. Szorítok nemcsak a maratoni kajak-kenusoknak, hanem a teljes magyar csapatnak” – nyilatkozta Kozmann György.

A Világjátékok küzdelmei július 25-én kezdődnek meg Kolumbia harmadik legnagyobb városában, Caliban, ahol Magyarországot 12 sportágban 54 versenyző képviseli.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum