Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kiemelt sportakadémiává nyilvánították a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát (KIMBA).

Németh Szilárd államtitkár, a KIMBA alapítója és a magyar szövetség elnöke szerdán a csepeli létesítményben a délutáni edzést megszakítva az akadémisták és edzők előtt elmondta: a rendelkezést múlt pénteken látta el kézjegyével Orbán Viktor miniszterelnök. Hozzátette: eddig a TAO-s látványsportágban lehetett akadémia tagságot szerezni, most viszont a birkózás és a kajak-kenu is ehhez a rendszerhez kapcsolódott – áll az MTI tudósításában.

    "Ez olyan lehetőség, ami biztosítja az akadémia hosszútávú fenntarthatóságát, hogy a felkészüléshez szükséges eszközök a megfelelő szinten álljanak rendelkezésre. Az akadémistákból pedig ennek köszönhetően Európa-, világ- vagy akár olimpiai bajnok, érmesek, helyezettek lehetnek. Ehhez persze az akadémistáknak is hozzá kell járulniuk, leginkább teljesíteniük kell a tanév elején tett fogadalmukat, és jó birkózóvá, illetve emberré kell válniuk" - nyilatkozta.
    Hangsúlyozta: az akadémia rendszerbe bekerülni "nem egyszerű", ennek megfelelően a bővítés is csak két sportágat érintett.

    "Meg kell szolgálni ezt a fajta elismerést, méghozzá minőségi munkával. Úgy az edzők, mint a tanítványok részéről, és akkor reményeink szerint idővel az olimpiai bajnokok részére fenntartott páholy szűk lesz majd a csarnok lelátóján. Mindenkinek élni kell ezzel a lehetőséggel, és kihozni magából a maximumot" - mondta.


    Németh Szilárd kifejtette: a KIMBA nemcsak akadémiaként, hanem módszertani központként is működik, ami így adott esetben életpályamodellt is biztosíthat az élsport utáni időszakra, edzőként vagy sportvezetőként.


    Az akadémiának jelenleg 78, 14-19 éves kor közötti bentlakója van, az ő mindennapjaikat közel húsz ember koordinálja és segíti, köztük heten edzőként. Az akadémisták a reggeli edzés után délelőtt hét különböző iskolába járnak - döntően Csepelen, valamint Pesterzsébeten -, délután pedig 16 órától közös gyakorláson vesznek részt az akadémia központi létesítményében, ahol a földszinten három, az első emeleten hat szőnyegen készülhetnek.

0 Tovább

17 ezer futó indul a XV. NN Ultrabalatonon!

Már rekordokat döntött a XV. NN Ultrabalaton. Magyarország egyik legnépszerűbb szabadidősport-eseményének 17 ezer nevezője várja, hogy meghódítsa a magyar tengert, azaz Balatonfüredről indulva, megkerülve a Balatont, visszatérjen az Annagora Aquapark előtt felállított versenyközpontba.

A NN UB péntektől vasárnapig tart. A szervezők arra kérik a hétvégén a Balaton környékén autózókat, hogy a megszokottnál körültekintőbben, óvatosabban közlekedjenek, mivel a futók a verseny több szakaszán is használják a közutat. Ugyancsak közlekedéssel kapcsolatos fontos információ, hogy a sportolók mellett megnövekedett forgalomra kell számítani péntektől vasárnapig.

Az egyéni mezőnyben Csécsei Zoltán azzal a céllal vág neki az idei versenynek, hogy megdöntse a 18 óra, 32 perces rekordot. A 216 kilométert egyéniben és csapatban is teljesíthetik a futók.

A szervezők tájékoztatása szerint a XV. NN Ultrabalaton zöld verseny lesz. A futóverseny útvonalán szelektíven gyűjtik a hulladékot, a pénteken rajtoló tókerülő viadalon továbbra sem használnak műanyag poharakat a frissítéshez. A BioTechUSA-val közösen cseriti program is lesz: a chipek kauciójából befolyt összeget (ez általában 2 millió forint körül szokott lenni) jótékony célokra fordítják majd.

Beszédes számok

A XV. NN Ultrabalatonon 500 ember dolgozik az egyes frissítőpontokon. A szervezők 50 tonna vízzel, 3 tonna banánnal, 500 kiló szőlőcukorral, 1 tonna aszalt gyümölccsel készülnek. Az esemény népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a nevezés megkezdését követő 3 percben az összes rajtszám gazdára talált. A mezőnyben több mint 300 egyéni induló lesz és összesen 1700 csapat vág neki a 216 kilométeres távnak. 

0 Tovább

Nagyhajós versenyen indul Érdi Mária

Rangos és rendhagyó versenyen vesznek részt a legjobb magyar vitorlázók. Svájcban zajlik az SSL Gold CUP. A nagyhajós versenyen a magyar csapat egyetlen női versenyzője Érdi Mária kétszeres olimpikon és többszörös utánpótlás világbajnok.

Az MVM sportolója elmondta: izgalommal és várakozással vágott bele a nagyhajós versenybe, amelynek döntőjét vasárnap rendezik meg.

„A vízen természetesen jól érzem magam, de kishajóhoz vagyok szokva, mivel a Laser Radialban versenyzek. Örülök, hogy én is helyet kaptam a fedélzeten és kíváncsian várom. Ez teljesen más lesz. Csapatban kell gondolkodni, és ez egy jó kihívás…) – mondta Érdi Mária, akinek a tokiói olimpia volt a második ötkarikás versenye. A 2020-ról idénre halasztott olimpián a 13. helyet szerezte meg. Korábban a riói játékokon ült hajóban 2016-ban és akkor a 14. lett. 

0 Tovább

A Lőrincz-fivérek túl vannak egy sikeres erdélyi túrán és egy medvekalandon

Élménybeszámolókat tartott Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor. Az erdélyi településeken a központi téma természetesen a tokiói olimpia volt. Lőrincz Tamás szerint a székelyek kitettek magukért, és sok szeretetet kaptak Erdélyben. „Már-már megható volt, hogy mennyire körülrajongtak minket. Jó volt látni azt a tisztaságot és őszinteséget, ami belőlük áradt. Feledhetetlen élménybeszámoló-sorozaton vagyunk túl” – mondta az olimpiai bajnok birkózó.

A Lőrincz testvérek Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen is megfordultak, de találkoztak a Román Birkózó Szövetség vezetőivel is.

„A legdurvább a medvekaland volt. Erdélyi vendéglátóink ugyanis meginvitáltak egy medvelesre, amely lényegében egy plexifalú ház volt. Amikor megközelítettük a házat, egyszer csak – tőlünk pár méterre – ott termett egy hatalmas medve. Örülök, hogy végül egyikünknek sem esett baja, és a vadállat is odébb állt.” – számolt be medvekalandjáról Lőrincz Tamás.

0 Tovább

Hegyi Eb – Elhunyt csapattulajdonosa előtt tisztelgett Nagy Norbert

Szomorú feladatot teljesített Nagy Norbert. Az újdonsült hegyi Európa-bajnoki összetett ezüstöt begyűjtő magyar autóversenyző egy felfutást vállalt a Bongó Emlékversenyen. 

Kavecz István, Bongó egy éve hunyt el, az ő tiszteletére és emlékére rendeztek egy versenyt a horvátországi Skradinban. 

„Nehéz volt autóba ülni, hiszen Bongó autójával, azzal a bizonyos BMW-vel mentem, amellyel korábban az ő támogatásával értem el sikereket.” – nyilatkozta Nagy Norbert. 

A magyar versenyző azóta megalapította a nagy Norbi Racing Team-et, amely egyre markánsabb nyomot hagy a magyar és a nemzetközi autóversenyeket jegyző térképen. A gokartosként induló Lantos Szabolcs ma már a Renault Twingo Kupában versenyzik, a csapat szakmai vezetője Nagy Norbert pedig a hegyi Eb-n az összetett ezüstérmet gyűjtötte be.

0 Tovább

Szkander – Tartalmas versenynaptár, sok kérdőjellel

Ha a koronavírus járvány engedi, még ebben az évben világbajnokságra és Európa-bajnokságra is utaznak a legjobb szkanderesek.

A tervek szerint októberben Litvánia ad otthont a világbajnokságnak, amely eredetileg Georgiában lett volna, de azt nem rendezték meg végül. A nemzetközi szövetségnek van egy olyan elképzelése is, hogy decemberben lebonyolítják az Európa-bajnokságot is, ha a vírushelyzet engedi. A Magyar Szkander Szövetség is készül. Győr ad otthont az egyik legnagyobb Világkupának, a Judgement Day-nek október 9-én. Addig a legjobbak a klubjaikban készülnek, és a versenynaptárban szerepel egy horvátországi VK is – tudtuk meg a hazai szövetségtől. 

0 Tovább

Elrajtolt a lábtoll-labda idény

Az év legnehezebb versenyeként számon tartott Újszász Kupával megkezdődött a lábtoll-labdázók őszi versenyszezonja. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett kétnapos tornán húsz órai játék során a lábtoll-labdázás mind a hét versenyszámában megmérkőzött a hetvenfős mezőny.

Mind a hét versenyszámban a házigazdák álltak a dobogó tetején. Az első helyek mellé még három második és két harmadik helyezést is megszereztek az Újszászi VVSE versenyzői.

A férfiaknál három első és egy második helyezéssel az Újszász Kupa specialista Herczeg Gábor zsinórban hetedik alkalommal hódította el a legjobb összetett eredményért járó serleget.

A nőknél négy első helyezéssel Farkas Lilla volt a
legeredményesebb.

0 Tovább

Magyar vb-bronz a hazai rendezésű világbajnokságon

Magyar vb-érem Szombathelyen. A vasi megyeszékhely adott otthont idén a szenior tíztánc világbajnokságnak, ahol Szánthó Péter és Juhász-Szánthó Szilvia dobogóra tudott állni.

tánc

„A Claudius TSE háromszoros vb-döntős kettőse ezúttal harmadik lett, és ez táncsporttörténeti siker. A világbajnokságot a Hungarian Dance Open részeként rendezték meg, egyben sikeresen lezajlottak a TáncSport Magyar Bajnokságok is” – összegzett Zsámboki Marcell, a Magyar TáncSport Szakszövetség elnöke.

Volt még egy magyar páros a vb-n: Matkovics Goran és Mariana Budnychenko a 15. helyen végzett. A világbajnoki címet a spanyol Ruben Viciana Lopez, Eva Moya duó szerezte meg a német Erik Heyden, Julia Luckow páros előtt.

A latin magyar bajnokságon Andrea Silvestri és Váradi Martina megszerezte a tizenharmadik magyar bajnoki címét, a standard bajnoki döntőben pedig Fodor Norbert Csanád és Vaszi Réka Beáta győzött.

A Hungarian Dance Open  és TáncSport Magyar Bajnokságokra – az összes korosztályt egybevéve - négyszáz táncos nevezett. Húsz kategóriában hirdettek győzteseket.

0 Tovább

Jön a FITEQ a European Teqball Tour I. állomása. A rangos versenyt az olaszországi Cerviában rendezik meg a hétvégén.

A 30.000 dollár összdíjazású tornára párosok és vegyes párosok nevezhettek. A páros indulók között van a világbajnok duó, az állandó trónkövetelő szerb válogatott, a francia válogatott, a székely góbék tehetségei, és számos magyar tehetséges páros méri össze tudását.

A vegyespárosoknál asztalhoz áll többek között a világbajnoki ezüstérmes, Bányik Csaba és Janicsek Zsanett (Phoenix) is, de érkeznek még francia és lengyel vegyesek is a rangos (Grand Prix minősítésű) tornára.

0 Tovább

Túrázás – A legjobb kihívás, kiváló csapatépítő

A túrázás reneszánszát éli. Magyarország pedig bővelkedik túraútvonalakban. A NaviTrails bemutatta Országos Kékkörre fejlesztett szolgáltatását. A programot használhatják cégek, közösségek, települések, vagy akár iskolák. A Kékkör egyes túraútvonalait teljesítők az okostelefonjaik segítségével dokumentálhatják az adott szakasz megtételét.

A NaviTrails a Magyar Természetjáró Szövetséggel és az MVM-mel együttműködve, minél több céget, közösséget be szeretne vonni ebbe a programba.  Az ehhez kapcsolódó demo oldal itt található: https://okk.navitrails.com/

Az Országos Kékkör három önálló túraútvonalat tartalmaz. Ezek az Országos Kéktúra, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra. A Kékkör hossza: 2579 km.

Az első kihívás az MVM-nél indult idén áprilisában. Augusztus végéig a résztvevőknek az Országos Kékkör 50%-át sikerült teljesíteniük.

0 Tovább

Arnold Classic – Két magyar érem Sevillában

Két magyar fitneszes érem az Arnold Classicon. A Magyar Testépítő és Fitness Szövetség információi szerint Véninger Brigitta aranyérmes lett az Amatőr Arnold Classic Europe-on az artistic fitness kategóriában. Ugyanitt Végh Tünde felállhatott a dobogó harmadik fokára.

A magyar fitneszes küldöttség további három értékes pontszerző helyezéssel gazdagodott Sevillában. Ugyancsak az amatőr versenyen Bogdán Szófia (fitness kategória) negyedik lett, akárcsak az elite pro világbajnokságon Karina Gavrikova (bikini fitness), és Szabó Nikolett (fitness).

 

Az Arnold Classic a fitneszeseknél a világbajnokság és az Eb után a harmadik legrangosabb világverseny. Először rendezték meg Sevillában, korábban Barcelona és Madrid volt házigazdája a Golden Globe-díjas osztrák származású amerikai színész, testépítő, üzletember és politikus, Arnold Schwarzenegger által alapított versenysorozatnak.

Fotók: www.fitnessandmass.com

0 Tovább

Ünnepelt a SOSZ

Jól vizsgázott a magyar sport a koronavírus-járvánnyal nehezített másfél évben, ezt mutatja az olimpiai és paralimpiai szereplés - összegzett Deutsch Tamás elnök szerdán a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) közgyűlésén.

Az esemény résztvevői megemlékeztek a közelmúltban elhunyt Vass Károlyról, a SOSZ volt elnökéről és tiszteletbeli elnökéről, majd Schmitt Pál NOB-tag mondott köszöntőt: "Az élő sportot az egyesületekben, szakosztályokban művelik, nekik köszönhetjük, hogy a magyar sport a világ élvonalában van, továbbá az idei olimpiai és paralimpiai sikereket is" - hangsúlyozta Schmitt Pál.

 A beszámolók és programok elfogadása után kitüntetések, elismerések átadására került sor.  A SOSZ legmagasabb kitüntetését, a Brüll Alfréd Életmű Díjat, a magyar sportért végzett kiemelkedő és példaértékű munkásságáért Schmitt Pál vehette át.

Kiemelkedő sportszervezeti vezető díjat kapott Ivkovicsné Béres Tímea, a Kecskeméti Junior Sport Nonprofit Kft. ügyvezetője, Sántha Gergely, a DVTK elnöke és Mátyás Gábor, a DKSE elnöke.

Az olimpiai pontverseny dobogósai a BHSE, az FTC és az UTE lettek, míg a paralimpiai pontverseny élmezőnyét a Vasas SC, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. és a Törekvés SE alkotja.

"A magyar sportvilág nagyszerűen vizsgázott a koronavírus-járvány miatt megnehezített másfél évben, amikor az online edzések és a versenynélküliség jellemezte az életünket. Az olimpián és a paralimpián ennek ellenére sikeresek voltunk" - hangsúlyozta zárszavában Deutsch Tamás. Hozzátette, hogy minden sportoló egyesület tagja, vagyis a magyar sport terepe a klubélet, és hangsúlyozta a háttérben dolgozó sportorvosok, sportpszichológusok, más szakemberek munkájának fontosságát.

Fotók: Ezüstszegi Kristóf

0 Tovább

Teqball – Startol az European Tour

Jön a FITEQ a European Teqball Tour I. állomása. A rangos versenyt az olaszországi Cerviában rendezik meg a hétvégén.

A 30.000 dollár összdíjazású tornára párosok és vegyes párosok nevezhettek. A páros indulók között van a világbajnok duó, az állandó trónkövetelő szerb válogatott, a francia válogatott, a székely góbék tehetségei, és számos magyar tehetséges páros méri össze tudását.

A vegyespárosoknál asztalhoz áll többek között a világbajnoki ezüstérmes, Bányik Csaba és Janicsek Zsanett (Phoenix) is, de érkeznek még francia és lengyel vegyesek is a rangos (Grand Prix minősítésű) tornára.

0 Tovább

Vejle Challenger Cup

Dániában megrendezték a Vejle Challenger Cup-ot. A Magyar Teqball Szövetség információi szerint az egyéni kategóriában 15 játékos indult.

Blázsovics Ádám és Bányik Csaba örömteli családi program miatt távol maradt az eseménytől, ugyanis Blázsovics esküvőjét ünnepelték.

Az első helyen Györgydeák Apor (Góbék Teqball Team) végzett, megelőzve Katz Balázst (Phoenix Teqball Academy).

0 Tovább

Fésű Lajos duplázott a budapesti kick-box világkupán

Tíz arany, 17 ezüst és 21 bronzéremmel zárták a felnőtt magyar versenyzők a BOK Csarnokban megrendezett 26. Magyar Kick-box Világkupát, amelyen hét szabályrendszerben és több korosztályban – a gyerekektől a veteránokig – 45 ország több mint 1700 sportolója lépett tatamira és szállt ringbe. A budapesti viadalon, amely az első nagy világverseny volt azóta, hogy júliusban a NOB teljes jogú sportágként fogadta el a kick-boxot, összességében Magyarország végzett az éremtáblázat élén – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.


A pénteki nyitónapon a felnőtteknél csapatban két aranyérmet nyertek a magyarok, a szombat pedig négy újabb elsőséget hozott formagyakorlatban.

A vasárnapi zárónapon további négy hazai diadal született. A 2019-ben világbajnoki címet nyert Fésű Lajos a light-contact és a kick-light szabályrendszerben is megnyerte a 69 kg-os súlycsoport küzdelmeit. Az 57 kg-ban is magyarok nyakába került az arany: light-contactban Enyingi Ádám, kick-lightban pedig Száraz Gergő állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

26. Magyar Kick-box Világkupa, a felnőtt magyar érmesek:

Pointfighting:

Férfiak:
57 kg: 3. Cselovszki Patrik
74 kg: 3. Bálint Martin
79 kg: 2. Bálint Martin
Grand Champion: 2. Bálint Martin
Csapat: 1. Halker-Király Team
Nők:
60 kg: 2. Szabó Dorina
+70 kg: 3. Katerina Gallusova

Light-contact:
Férfiak:
57 kg: 1. Enyingi Ádám, 2. Száraz Gergő, 3. Rizmayer Norbert
69 kg: 1. Fésű Lajos
84 kg: 2. Szmolek Emánuel
89 kg: 3. Vida Ádám
Csapat -74 kg: 2. Halker-Király Team
Nők:
60 kg: 3. Nagy Rita
65 kg: 3. Mezei Nikolett
Csapat: 1. Combat DSC

Kick-light:
Férfiak:
57 kg: 1. Száraz Gergő, 2. Enyingi Ádám, 3. Mozsonyi Dániel
63 kg: 3. Didenko Alexander
69 kg: 1. Fésű Lajos
94 kg: 2. Zsarkó Dániel Péter
Nők:
55 kg: 3. Karácsondi Réka
60 kg: 2. Nagy Rita, 3. Schmidt Zsófia
70 kg: 3. Hoflinger Klaudia

Formagyakorlat:
Kreatív:
Férfiak: 1. Brebovszky Zoltán, 2. Mónus Viktor, 3. Zahorecz Noel
Nők: 2. Halustyik Cintia, 3. Esztergomi Antónia
Kreatív fegyveres:
Férfiak: 1. Mónus Viktor, 3. Nagy István Gábor
Nők: 2. Halustyik Cintia
Zenés:
Férfiak: 1. Brebovszky Zoltán, 2. Zahorecz Noel, 3. Nagy István Gábor
Nők: 2. Gergely Enikő, 3. Halustyik Cintia
Zenés fegyveres:
Férfiak: 1. Mónus Viktor, 3. Nagy István Gábor
Nők: 2. Gergely Enikő

Full-contact:
Nők:
56 kg: 3. Rákóczi Renáta

Low-kick:
Nők:
52 kg: 3. Zsiga Melinda

K1:
Férfiak:
91 kg: 2. Szabó-Tóth Dávid
Nők:
65 kg: 3. Gyöngyösi Veronika
+70 kg: 2. Boros Petra

0 Tovább

Magyar összetett ezüstérem az autós hegyi Európa-bajnokságon

Nagy Norbert ezüstérmet nyert összetettben az autósok hegyi Európa-bajnokságán. Az Eb utolsó, horvátországi állomásán, Buzetben nem a legideálisabb körülmények között zajlott a verseny, ugyanis a hatalmas esőzés gyakorlatilag elmosta az egyik futamot. A mezőny így csak egy felfutást teljesített, melyet a korábbi WTCR-pilóta harmadikként zárt. Nagy Norbert - a menedzsmentjének közlése szerint - az eredményhirdetés után elmondta örül, hogy végig harcban volt az Eb-aranyért.

    "Két évvel ezelőtt már bemutatkoztam a mezőnyben, akkor és most is meg tudtam lepni az ellenfeleket. Úgy gondolom, hogy nem vagyok messze attól, hogy Európa-bajnoki címet szerezzek" – olvasható az MTI tudósításában Nagy Norbert összegzése. A versenyző a saját karrierje mellett elindította a Nagy Norbi Racing Teamet (NNRT), amely Lantos Szabolcs személyében már kinevelt egy tehetséget. Lantos egyébként ezen a hétvégén a Renault Twingo Kupában ugyancsak Horvátországban ült autóba. A grobniki Közép Európa-Kupán az első futamát megnyerte az NNRT versenyzője, a másodikon pedig harmadikként zárt.

0 Tovább

Fallabda - Két magyarral a mezőnyben kezdődik a Bremer Schlussel 2021

Brémában lép pályára a két TOP 100-as magyar fallabdázó. A Magyar Fallabda (Squash) Szövetség információi szerint kedden utazik el az északnyugati német városba Chukwu Hannah és Farkas Balázs.

„Legutóbb csak Balázs lépett pályára Grazban. Akkor ő a negyeddöntőig jutott. A brémai versennyel is az a cél, hogy minél több világranglista pontot gyűjtsünk” – mondta Farkas János, a két játékos edzője.

A Graz Openen az első számú férfi játékost az egyiptomi Yahya Elnawasany győzte le, aki végül eljutott a döntőig, és ezüstérmes lett.

A világranglistán Chukwu Hannah jelenleg a 93., Farkas Balázs pedig a 92.

0 Tovább

Formagyakorlat sikerek a budapesti kick-box világkupán

A WAKO kick-box világszövetség egységét és sikereit emelték ki a 26. Magyar Kick-box Világkupa megnyitóján a felszólalók, akik örömüket is kifejezték, hogy a koronavírus okozta hosszú kényszerszünet után újra világversenyt lehet tartani a sportágban. A péntektől vasárnapig tartó verseny második napján a felnőtteknél újabb magyar aranyak születtek, ezúttal formagyakorlatban – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A világkupa megnyitóján Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke beszédében kiemelte: a világkupa résztvevői létszáma jól mutatja, hogy mennyire ki volt éhezve a kick-boxos társadalom a versenyzésre. A 45 ország több mint 1700 sportolójának indulása közös siker, azt jelzi, hogy a WAKO világszövetség erős és megújulásra képes, amint az egy olimpiai sportághoz illik is – hangsúlyozta a sportvezető.

A fővédnökök közül Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, a NOB tagja elmondta: részt vett azon a szavazáson Tokióban az olimpia alatt, amelyen több új sportágat is teljes jogú tagként fogadott el a NOB, és nagy örömére ezek között volt a WAKO kick-box is.

Roy Baker, a WAKO ír elnöke a világszövetség szempontjából kiváló időszaknak nevezte a mostanit.

Csupa mosolygós arccal találkozik a sportcsarnokban, és nincsenek panaszok – mondta Király István, az európai szövetség frissen megválasztott elnöke, aki szerint ez érthető, hiszen az elmúlt másfél évben a kick-boxos társadalom majdnem mindent elvesztett, és annál nagyobb dolog, hogy végre ismét találkozhatnak egymással.

A tatamikon formagyakorlatban a felnőtteknél négy aranyérem termett a magyaroknak. A férfiaknál Brebovszky Zoltán a kreatív és a zenés kategóriában győzött, Mónus Viktor pedig ugyanezek fegyveres változatában lett első.

A ringes küzdelmek során a felnőtt magyar indulók közül ketten jutottak a vasárnapi döntőkbe: a K1-es szabályrendszerben Szabó-Tóth Dávid és Boros Petra küzdhet az aranyéremért.

0 Tovább

Király István lett az európai kick-box szövetség elnöke

Az európai kick-box szövetség, a WAKO Europe közgyűlésén – amelyre a budapesti 26. Magyar Kick-box Világkupa égisze alatt került sor – egyhangúlag a szervezet elnökévé választották Király Istvánt. A magyar sportvezető, aki eddig megbízott elnökként vezette a kontinentális szövetséget, sportdiplomáciai sikerként értékelte megválasztását, és reményét fejezte ki, hogy ezáltal tovább nőhet a magyar kick-box érdekérvényesítő képessége is.

Király István 2019-ben lett a WAKO Europe megbízott elnöke, azt követően, hogy a világszervezet első embere, a szerb Boriszlav Pelevics halála után az addigi európai vezető, az ír Roy Baker lépett elő a WAKO élére, és az ő helyét vette át első alelnökként Király István.

A magyar sportvezetőt – aki a Magyar Kick-box Szakszövetségnek és a világszövetségnek is alelnöke – a WAKO Europe szombati budapesti közgyűlésén egyhangúlag választották meg a következő négy évre elnöknek.

„Számomra nagy megtiszteltetés, a hazai kick-boxnak pedig sportdiplomáciai siker, hogy egy magyar vezetheti a kontinentális szövetséget, amely a hárommillió fős világszervezet létszámának a hetven-nyolcvan százalékát képviseli. Azzal, hogy immár hivatalosan is megválasztott elnök lettem, minden bizonnyal könnyebben tudom majd megvalósítani az európai kick-box fejlesztésére vonatkozó elképzeléseimet. A magyar kick-box érdekérvényesítő képessége pedig eddig sem volt rossz, és mostantól még jobb lehet” – nyilatkozta Király István. 

0 Tovább

Világbajnokságon a jet-skisek

Tizenegy fős magyar válogatott indult a jet-ski világbajnokságon. A Covid-19 járvány miatt többször halasztották a 2021. évi vb-sorozat első versenyét, amelyet végül szeptember 17-19. között Olaszországban, Szardínia szigetén, Olbia városában a Földközi tengeren rendezik meg.

Öt kategóriában (Ski GP2, Ski GP3, Runabout GP2, Runabout GP4, Runabout GP4 Ladies) az Olbia-versenyen avatnak világbajnokot, míg 4 kategóriában (Ski GP1, Ski GP1 Ladies, Runabout GP1, Freestyle) a 4 futamos világbajnoki széria 1. állomása lesz a Szardíniai verseny.

A Magyar Jet-Ski Szövetség információi szerint a 11 fős magyar válogatott keret tagjai keményen készültek a tengeri versenyre, amelyben magyar liszensszel induló kiválóság is van.

A válogatott:

Szabó Barnabás (Ski GP1, Ski GP3)

Szabó Gábor (Ski GP1)

Süli Csaba (Ski GP3)

Kéri Attila (Runabout GP1)

Marcus Jorgensen (Runabout GP1)

Robert Wallenborn (Runabout GP1)

Daniel Lasselsberger (Runabout GP2)

Marcel Diebert (Runabout GP2)

Benjamin Boecker (Runabout GP2)

Major Marcell (Runabout GP4)

Stefan Salath (Runabout GP4)

0 Tovább

Csapataranyakkal kezdődött a budapesti kick-box világkupa

Pénteken a budapesti BOK Sportcsarnokban megkezdődött 26. Magyar Kick-box Világkupa, amely vasárnapig tart. A 45 ország több mint 1700 sportolóját felvonultató világverseny első napján a felnőttek között a tatamikon két magyar csapat is aranyérmet nyert. A ringben is több magyar már biztos érmesnek mondhatja magát, köztük a profi világbajnok Rákóczi Renáta.

Az első napon rendezték meg a csapatversenyeket, amelyek során light-contactban a felnőtt férfiaknál három győzelemmel a magyar Combat DSC végzett az első helyen. A pointfightingban a Halker-Király Teamnek négy nyertes mérkőzésre volt szüksége a végső sikerhez. A döntőben a csepeli együttes fölényesen, 26-17-re verte az orosz CSZKA Moszkvát.

A kiütésre menő ringes küzdelmek során a profi full-contact világbajnok Rákóczi Renáta a nyolc között a lengyel Shydlowska ellen kezdett, akit magabiztosan, 3-0-ra vert. A Titán SE kick-boxosa győzelmével bejutott a legjobb négy közé, ezzel már biztosan érmes.

A K1-es szabályrendszerben Gyöngyösi Veronika a négy közé kerülésért legyőzte román riválisát, Szabó-Tóth Dávid pedig ukrán ellenfélen jutott túl, így ők is már garantáltan érmesek.

0 Tovább

Azori-szigeteki Rallye -  Herczigék kicsúsztak, a szuper rali adta keretek között folytatják

A Herczig Norbert, Ferencz Ramón páros kicsúszott az Azori-szigeteki Rallye első gyorsasági szakaszán. A ŠKODA Rally Team Hungaria kettőse nem is tudta folytatni a pénteki napot, így a szombati szuper ralin ül ismét autóba.

Herczig Norbert szerint most már nem érdemes különösebben rágódni a problémán, előre kell tekinteni.

„Nagyon megváltoztak a körülmények, leesett az eső, köd volt a pályán. Az első gyorsaságin kicsúsztunk és az autó felült egy az út szélén lévő gerendára.” – mondta Herczig Norbert.

„Nem állunk le, támadunk tovább. Ez az idei évben a hatodik versenyünk, sok száz kilométeren vagyunk túl 2021-ben, hibánk eddig nem volt, egészen mostanáig. A szuper rali adta kereteken belül szombaton azonban folytatjuk a versenyt, és az ha jól sikerül, akár pontot is szerezhetünk” – zárta beszámolóját Herczig Norbert. 

0 Tovább

Átadták Szentesen a Szilver Sportházat

Átadták Szentesen a Szilver Táncsport Egyesület és a Dr. Papp László Birkózó Egyesület bázisául szolgáló Szilver Sportházat szombaton.

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke az ünnepélyes átadón azt mondta, Szentes a birkózás városa, sok nagyszerű, kivételes birkózó kötődik a településhez. Itt született az olimpiai ezüstérmes Dr. Papp László, és a város közössége fogadta be Lőrincz Mártont, Berlin olimpiai bajnokát miután szülőföldjére, Korondra nem térhetett vissza.

A 870 négyzetméteres alapterületű, kétszintes sportház új, nagyszerű lehetőségeket nyit meg, nemcsak a versenyzők, de más sportolni vágyó előtt is. A beruházás teljes, 220 millió forintos költségéből a kormány a Magyar Birkózó Szövetség létesítményfejlesztési keretén keresztül nettó 80,5 millió forintot biztosított - közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkári posztját is betöltő politikus.

 Az edzőterem nemcsak sportági, hanem társadalmi igényt is kielégítő feladatot lát el azzal, hogy segíti a mindennapos testnevelés megvalósítását. Heti két alkalommal óvodás csoportok veszik birtokba a termet, amelyben hét általános iskolás osztálynak is lehetőséget biztosítanak - testnevelés óra keretén belül - a sportoláshoz - tudatta az elnök.

A megfelelő környezet elengedhetetlen feltétele a fiatal sportolók testi-szellemi fejlődésének, fizikai és lelki egészségmegőrzésének. A magyar kormány számára kiemelten fontos a sport- és szabadidős tevékenységek támogatása, ezért is minősítettük stratégiai ágazattá a sportot - hangsúlyozta a politikus.

Fotó: MTI

0 Tovább

Különleges kick-box világkupa lesz Budapesten

A nemzetközi kick-box versenyek egy-két kivételtől eltekintve gyakorlatilag tavaly március óta szünetelnek. Az első igazán rangos viadal pedig éppen a szeptember 17-19-én sorra kerülő budapesti világkupa lesz. A torna az utóbbi években a kick-box világkupa-sorozat egyik legnagyobbjává nőtte ki magát: 2019-ben 42 ország közel 1700 sportolója lépett tatamira és ringbe Budapesten.
 


A most hétvégi világkupa fontosságát növeli, hogy az a versenyzők számára a versenyzésbe való visszarázódás mellett kitűnő felkészülési lehetőség az októberi felnőtt világbajnokságra és a novemberi utánpótlás Európa-bajnokságra is.

A rendező Magyar Kick-box Szakszövetség számára az egyik legfontosabb feladat a járvánnyal kapcsolatos covid-protokollok kialakítása volt. A szervezők maximálisan odafigyelnek a biztonságos lebonyolításra, így a sportcsarnokba csak hazai védettségi igazolvánnyal, illetve a megfelelő külföldi dokumentumokkal, vagy 72 óránál frissebb negatív teszttel lehet majd belépni, a belépés után, pedig az aktuálisan bemelegítő vagy versenyző sportolókon kívül mindenki számára kötelező lesz a maszk használata.

A küzdelmek pénteken 14, szombaton és vasárnap pedig 9 órakor kezdődnek.

Soha nem látott sportdiplomáciai sikerek

Minden, ami a sportágban történik, hangsúlyosabb lett azzal, hogy júliusban a tokiói olimpián tartott ülésén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a végrehajtó bizottság javaslatára teljes jogú tagságot szavazott meg a kick-box világszövetség, a WAKO számára. A sportág hazai vezetése szerint hatalmas elismerés ez a kick-boxnak, és bizakodásra ad okot, hogy - lévén amerikai eredetű modern küzdősportról van szó - a 2028-as olimpiát Los Angeles-ben rendezik.

Augusztus végén újabb hatalmas sportdiplomáciai előrelépés történt: bejelentették, hogy a 2023-as lengyelországi Európa Játékok programján is ott lesz a kick-box. A négyévenkénti multisport-eseményen a kick-boxban összesen 128 induló mérheti majd össze tudását három szakágban: full-contactban, pointfightingban és light-contactban. A döntéssel a kick-box egy újabb nagy világversenyen mutathatja meg magát, hiszen a sportág ott lesz a 2022-es Világjátékokon és a 2023-as Küzdősport Világjátékokon is. A Magyar Kick-box Szakszövetség szerint a magyar versenyzőknek jó esélyük van arra, hogy mind a három nagy sporteseményre kijussanak.

Magyar szempontból is sportdiplomáciai siker helyszíne lehet a hazai rendezésű világkupa, hiszen szombaton itt tartja közgyűlését a sport európai szervezete, a WAKO Europe, és az eseményen nagy valószínűséggel elnökké választják az eddig megbízott elnökként dolgozó Király Istvánt, az MKBSZ alelnökét.

Rangos támogatókkal is büszkélkedhet a 26. Magyar Kick-box Világkupa, hiszen Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Németh Szilárd honvédelmi miniszterhelyettes és Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is elfogadta a fővédnöki felkérést.

0 Tovább

Elnökválasztás – Továbbra is Berke Lóránd irányítja a Magyar Erőemelő Szövetséget

Tisztújítás az erőemelőknél. Berke Lóránd maradt a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke.

A következő négy évben a Dr. Lombosi Melinda, Fekete Miklós, Honti Attila, Kromek András, Pánisz László, Schauer Kornél összetételű elnökség irányítja az egyik legeredményesebb nem olimpiai sportágat idehaza.

A Felügyelő Bizottságban Szűcs Sándor elnökön kívül Sebestyén Tamás és Wittmann Zsolt kapott helyet.

Berke Lóránd elmondta, a célok változatlanok. „A magyar erőemelést az elmúlt évtizedekben nemzetközileg is elismerték. Célunk, hogy ez az elismertség még szélesebb körben realizálódjon és itthon is egyre népszerűbbé tegyük a sportágat. ” – tette hozzá az újraválasztott elnök.  

0 Tovább

A nap, amely átmozgatta az agrárszektort

Sikeres volt a VII. Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvége!  Az agráriumban dolgozók esetében is elengedhetetlen a jó fizikai állapot – a szektorban tevékenykedők pedig ezúttal is bizonyítottak. A Tatai Olimpiai Központban az ország több pontjáról érkeztek sportolni és kikapcsolódni vágyó állatorvosok, szőlészek, borászok, agrármérnökök, kertészmérnökök, erdőmérnökök és vadászok.

Dr. Bándy Pál főszervező szerint idén is népszerű volt az esemény a fiatalok körében. „Jó látni, hogy az egyetemisták is fontosnak tartották azt, hogy futócipőt húzzanak, vagy éppen sárkányhajóba üljenek Tatán. Ezúttal asztaliteniszben, fogathajtásban, futásban, kispályás labdarúgásban, parkröplabdában, sárkányhajóban streetballban és teniszben mérhették össze tudásukat az indulók.” – mondta dr. Bándy Pál.

Az indulók között ott volt az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára is. Dr. Szinay Attila focicsukát húzott, és végigfocizta a napot. „Egy dologról nem szabad megfeledkeznünk. Akik ezúttal sportoltak, azok a hétköznapokban is rendszeresen mozognak, és ez nagyon fontos. Ez a rendezvény amellett, hogy sportolási lehetőséget nyújt, közösségépítő is. Valójában itt hivatásrendek találkoztak, mérnökök, állatorvosok, egyetemisták, minisztériumi dolgozók, akik lehet, hogy távoli munkakapcsolatban vannak, de ezúttal egy pályán voltak” – hangsúlyozta az államtitkár.

A rendezvénynek idén két fővédnöke volt. Elvállalta a felkérést dr. Nagy István agrárminiszter, valamint ugyancsak fővédnök volt dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora.

Védnökök:

Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos

Dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke

Dr. Magyar Zoltán, a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpiai bajnok tornász, állatorvos

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora

Győrffy Balázs, országos elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke

Michl József, Tata város polgármestere

Fotók: Bányász Áron

 

0 Tovább

Hatalmas sportdiplomáciai siker

Rakaczki Zoltánt, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség elnökségi tagját, a MEAFC elnökét, a TFSE ügyvezetőjét az Európai Egyetemi Sportszövetség Végrehajtó Bizottságának tagjává választották az EUSA Tisztújító Közgyűlésén.

Budapest adott otthont a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) és a Testnevelési Egyetem (TE) közös szervezésében szeptember 10-11-én az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) Tisztújító Közgyűlésének. Az EUSA kétnapos Közgyűlését Budapesten két helyszínen, a Novotel Budapest City hotelben és a Testnevelési Egyetemen tartották, melyen a szervezet 46 tagországából 38 jelenlétével, 5 ország megbízással képviseltette magát. A Közgyűlés kezdetén Adam Roczek EUSA elnök, majd Rakaczki Zoltán, a MEFS Végrehajtó Bizottsági jelöltjeként köszöntötték a résztvevőket. A Közgyűlés egyhangúan elfogadta a 2020-as évi beszámolókat, a 2021-es programokat és a 2022-es Európai Egyetemi Játékok előkészületeire vonatkozó terveket is, melyet Lodz rendez; továbbá az Alapszabály módosítását, mely értelmében a jövőben lehet majd online vagy hibrid közgyűlést tartani, szavazni.

 

A Közgyűlésen átadták az idén februárban megítélt díjakat, melyet a pandémiás helyzet miatt nem volt lehetőség személyesen átvenni. Order of Merit/EUSA Érdemrendet vett át Prof. Dr. Kiss Ádám a MEFS korábbi elnöke, a 2012 és 2020 között végzett munkájának elismeréseként és Jean Francois Sautereau (francia). Örökös Tag kitüntetést kaptak: Ceslovas Garbaliauskas (litván), Kemal Tamer (török).

 

Az EUSA Közgyűlés gálavacsoráján házigazdaként köszöntötte a vendégeket Adam Roczek az EUSA elnöke és prof. dr. h. c. Mocsai Lajos a MEFS elnöke. Díszvendégként jelen volt és köszöntőt mondott dr. Szabó Tünde, az EMMI sportért felelős államtitkára és Leonz Eder a FISU megbízott elnöke.

 

Adam Roczek, aki 9 éve az EUSA elnöke és akit újra megválasztottak a következő 4 évre, köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy Budapest adott otthont az Európai Egyetemi Sportszövetség Tisztújító Közgyűlésének, ami az egyik legbiztonságosabb hely jelenleg Európában. Megköszönte a MEFS-nek a rendkívül precíz szervezést és a Testnevelési Egyetemnek, hogy befogadták a rendezvényt.

„Örömömre szolgál, hogy Önök egy ilyen nagy jelentőségű esemény házigazdájául választották Magyarországot és Budapestet. A magyar kormány 2010 óta kiemelt szerepet szán a sportnak, mert hisszük, hogy ezzel az élet minden területén fejlődést érhetünk el. Évek óta nagy sporteseményeket látunk vendégül, de a mindennapos sport is fontos számunkra, ezért mindennapos testnevelést vezettünk be, ennek fontos része az egyetemi sport, hiszen így a rendszeres sportolást tovább folytathatják felnőtt korukban is a hallgatók.” - mondta köszöntőjébe Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

 

Mocsai Lajos, a MEFS és a Testnevelési Egyetemért Alapítvány elnöke nyitóbeszédében ráirányította a figyelmet arra, hogy a Testnevelési Egyetemen, ahol a Gálavacsora is zajlott, máig több mint 90 magyar olimpiai bajnok, 100 olimpiai érmes, továbbá mestereik, edzőik folytatták tanulmányaikat. Kiemelte, hogy a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Európában elsőként, a világon a másodikként kezdte meg a munkát az egyetemi sportélet fejlesztéséért. „A szövetség már számos egyetemi világeseménynek, konferenciának és fórumnak adott otthont, valamint rendezett meg nagy sikerrel, jelenleg pedig hatalmas megtiszteltetésként éljük meg, hogy Debrecen és Miskolc közös szervezésében valósulhat meg a 2024-es Európai Egyetemi Játékok. Ez igen nagy feladat elé állít minket, hiszen az 1965-ös nyári Universiade óta ilyen egyetemi multisport eseménynek nem adott helyszínt hazánk. A magyarországi egyetemi világversenyek sikeres rendezése többek között köszönhető annak, hogy Magyarország Kormánya elkötelezetten támogatja az egyetemi sportot.” – hangsúlyozta Mocsai Lajos.

Leonz Eder, a FISU megbízott elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy rendkívül boldog és hálás azért, hogy itt lehet. „Egyrészt mert ezt a csodálatos estét megrendezte a MEFS, akik nem csak az európai, de a nemzetközi egyetemi sportnak is aktív szereplői, és sokat tesznek az egyetemi sportért. Másrészt az EUSA miatt, akik rendkívül közel állnak a szívemhez, és mindig öröm, hogy velük lehetek.” Beszédét követően átadta Zsivóczky-Farkas Györgyinek, a többszörös magyar bajnok hétpróbázónak a 2013. évi Kazany-i Universiadén hétpróbában elnyert ezüstérmét. Györgyi eredetileg bronzérmet szerzett a versenyen, de a második helyezett doppingvétsége miatt kerülhetett nyakába az ezüstérem.

A gálavacsorán felléptek a ParaDance Company kerekesszékes táncosai, az ELTE-BEAC és a DEAC cheerleaderei.

Rakaczki Zoltán megválasztását követően elmondta: „Hatalmas megtiszteltetésnek tartom, hogy az európai szintéren is képviselhetem hazánkat és az egyetemi sportot. Azt gondolom, hogy ezzel a tisztséggel még jobban hozzá tudok járulni a 2024-es Debrecen-Miskolc közös rendezésű Európai Egyetemi Játékok sikeréhez.”

 

Az EUSA Végrehajtó Bizottságának tagsága a küldöttek döntése alapján 2021 és 2025 között az alábbi:

Elnök:                   Adam Roczek (POL)

Első alelnök:      Haris Pavletic (CRO)

Kincstárnok:      Francis Cirriani (ITA)

Hallgatói tag:     Flobena Nikolli (ALB)

Tagok:                  Ivana Ertlova (CZE)

Abele Agita (LAT)

Aitor Sanchez (ESP) 39

Jörg Foerster (GER) 37

Rakaczki Zoltán (HUN) 41

Bruno Barracosa (POR) 42

Dmitry Kiselev (RUS) 37

Milan Zvan (SLO) 34

Andreas Csonka (SUI) 40

Mehmet Gunay (TUR) 32

Jevgeniy Imas (UKR) 27

 

Felügyelő Bizottság:

Liviu Matac (ROU)

Hovhannes Gabrielyan (ARM)

0 Tovább

Junior tájfutó vb: öt érem a vége!

Összesen öt éremmel zárt a magyar csapat a Törökországban megrendezett junior tájékozódási futó világbajnokságon. Jónás Ferenc középtávon szerzett bronzérme után a hosszútávon is harmadik lett, akárcsak a lányoknál Mag Viktória. A vb utolsó napján rendezett váltó versenyszámokban pedig mindkét nem küzdelmeiben ezüstérmet nyertek a magyar fiatalok.Denizli adott otthon a vb hosszútávú versenyszámának. Az ideális futóidő ellenére komoly kihívás várt a versenyzőkre: hosszú pályák, nőknél 55, férfiaknál 70 perces tervezett győztes idővel, kiemelkedően sok szintkülönbséggel, részletgazdag domborzattal és változatos futhatósággal, bozótokkal és időnként felélénkülő, erős széllel.

A magyar csapatból a nap legjobban ismételten Mag Viktóriának (18 éves, Salgótarjáni Dornyai SE) és Jónás Ferencnek (20, Szegedi VSE) sikerült, akik egyaránt bronzérmet szereztek.

Mag Viktória verseny utáni értékelésében elmondta, hogy a terepben és a pályakitűzésben kellemesen csalódott, technikailag jóval kisebb kihívást jelentett az, mint amire előzetesen számított. A pálya vonalvezetése lehetőséget biztosított számára, hogy kihasználja futógyorsaságát. A mezőny elején indulva, nyugodtan, elvárás és tét nélkül vágott neki a napnak, ahol egy szinte hibátlan futással sikerült a dobogóra kerülnie.

Jónás Ferenc elégedett volt saját teljesítményével. Bevallása szerint egy hosszútávú versenyhez hetekig tartó, tavaszi sérülése miatt nem tudott megfelelő számú kilométert gyűjteni a felkészülése során, mégis a pálya végéig kitartottak tartalékai, nagyon jól hajrázva, a pálya utolsó részén került fel a hetedik helyről a dobogóra. Nem volt hibátlan a futása, egyes útvonal választásokon sokat gondolkodott, de kijött ezúttal is, ami benne volt, így méltán büszke második bronzérmére.

Az utolsó napon a váltóversenyeket rendezték. A junor vb-k történetében váltóban korábban 1994-ben a fiúk bronz-, egy évvel később pedig ezüstérmet nyertek, ehhez képest most egy vb-n sikerült mindkét csapatunknak dobogóra állnia.

A lányoknál Czakó Boglárka 3. helyen hozta a csapatot, Mag Viktória aztán az élen váltott és az erős mezőnyben Gárdonyi Csillának sikerült megőriznie a dobogós pozíciót. A fiúknál Nagy Péter kezdett és minimális hátránnyal hozta a váltót a középmezőny elején. Bujdosó Zoltán egy hihetetlen futással a 19.-ről a 3. helyre hozta föl a csapatot, Jónás Ferenc pedig még egy helyet javított – így a lányok után a fiúk is másodikak lettek.

Öt érmet magyar fiatalok még soha nem szereztek junior világbajnokságon. A nemzetek versenyében a mieink a második helyen zártak a svédek mögött.

0 Tovább

Sportol az agrárszektor – pályára lép az államtitkár is

Az agráriumban dolgozók esetében is elengedhetetlen a jó fizikai állapot. Ezért fontos, hogy ebben a szektorban is időről időre felhívják a figyelmet a mozgás fontosságára. Ezt a szerepet tölti be a Tatai Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvége, amelyet idén immár hetedik alkalommal rendeznek meg szeptember 11-én.

Az eseményen részt vesz dr. Szinay Attila, az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára is. „A sportolási lehetőségek közül én a labdarúgást választottam, így az Agrár SE színeiben pályára lépek Tatán. Ez a rendezvény is bizonyítja, hogy az agráriumban dolgozók is szeretnek sportolni. Az eseménynek többéves hagyományai vannak, hiszen hetedik alkalommal bonyolítják le, és nagyon jó kezdeményezésnek tartom, mivel itt mindenki találhat magának tetsző sportágat.” – mondta az államtitkár.

A sportnap az utóbbi években komoly rangot vívott ki magának, hiszen több korosztály képviselteti magát Tatán, és rendszerint több százan neveznek az eseményre. A szervezők célja az volt a hagyományteremtő rendezvény megálmodásakor, hogy legyen egy nap, amikor az állatorvosok, az agrármérnökök, a szőlészek, borászok, a kertészmérnökök, az erdőmérnökök és vadászok, akik nap, mint nap együtt dolgoznak az agráriumban egy minisztérium irányítása alatt, együtt sportolhassanak.

Az VII. Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvégén asztaliteniszben, fogathajtásban, futásban, kispályás labdarúgásban, parkröplabdában, sárkányhajóban streetballban és teniszben mérhetik össze a tudásukat az indulók.

A rendezvénynek idén két fővédnöke van. Elvállalta a felkérést dr. Nagy István agrárminiszter, valamint ugyancsak fővédnök lesz dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora.

 

Védnökök:

Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos

Dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke

Dr. Magyar Zoltán, a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpiai bajnok tornász, állatorvos

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora

Győrffy Balázs, országos elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke

Michl József, Tata város polgármestere

0 Tovább

Magyar bronz a junior tájfutó vb-n

Többszöri halasztás után, 2021. szeptember 5-10. között zajlik a junior tájékozódási futó világbajnokság a törökországi Kocaeliben. A megmérettetésen 30 ország 257 húsz év alatti fiatal tájfutója csap össze három egyéni és egy váltó versenyszámban. A keddi bozótos, köves és sok tájékozódási kihívást tartogató középtávú futamon 25 év után újra magyar férfi érem született a húszéves szegedi Jónás Ferenc révén, aki bronzérmet szerzett.


Jónás Ferenc a verseny után elmondta: habár nem ezt tartja élete futásának, mert többször is bizonytalankodott technikailag, mégis az eddigi egyik legemlékezetesebb versenye volt, a koncentráció is magas fokon működött, és fizikálisan is jó állapotban érezte magát. Erre a versenyszámra készült mentálisan a legtöbbet - árulta el. A harmadik helyének nagyon örül, de szerinte egy tökéletes futással akár még fényesebb is lehetett volna ez az érem. Várja a csütörtöki folytatást, ahol a hosszú távon indul – tette hozzá Jónás Ferenc.

A még csak 18 éves Mag Viktória alig két héttel sprint ifjúsági Európa-bajnoki aranyérme után a juniorok mezőnyében is megmutatta – ezúttal a középtávon –, hogy milyen jó formában van. Elmondása szerint még saját magát is meglepte az ötödik hellyel. A salgótarjáni versenyző futása nem volt tökéletes, a mezőny elején rajtolva közel másfél órát kellett izgulnia a célban, sokáig vezetett, és végül felállhatott a pódiumra.


A Tabáni Spartacus SK 19 tájfutója, Bujdosó Zoltán a verseny elején vezetett, majd egy rossz útvonalválasztás és egy hiba után visszacsúszott az ötödik helyre. A pálya utolsó részében még egy kisebbet hibázott, így csupán kilenc másodperccel, de lemaradt a pódiumról, hetedik lett.

A sprint versenyszámot egy szintes, macskaköves terepen, sok lépcsővel, szűk utcával és jelentős szintkülönbséggel Izmit városában bonyolították le. Pódiumos magyar eredmény ugyan nem született, de a csapat átlagban nagyon jól teljesített, hat versenyzőnk is a legjobb 20-ban zárt.

Csütörtökön a hosszú távval, pénteken pedig a váltó versenyszámmal folytatódnak a küzdelmek.

0 Tovább

Futókörök Napja – Dabas volt a legaktívabb!

Sikeres volt a Futókörök Napja. Az ország 10 helyszínén 23.313 kilométert teljesítettek a futók.

A versenyt Dabas nyerte 3426 kilométerrel, a második helyen Kaposvár végzett, a harmadik legtöbb kilométert gyűjtő település Budapest XVIII. kerülete lett.

A szabadidősportos eseményre bárki nevezhetett. Az Országos Futópálya-építési Programban az elmúlt időszakban több futópályát adtak át az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatásával, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének szakmai koordinálásával. A projekt során átadott futókörök közül Gödöllőn, Hajdúböszörményben, Kaposváron, Kőbányán (Sportliget), Óbuda-Békásmegyeren, Pápán, Pestszentlőrincen, Székesfehérváron, Sárváron és Dabason zajlott a verseny.

A szervezők a Futókörök Napját azzal a céllal rendezték meg, hogy népszerűsítsék a futást, valamint felhívják a figyelmet a rendszeres testmozgás fontosságára. Valamennyi helyszín egyben az Ötpróba szabadidősport-eseménysorozat pontszerző állomása is volt.

A végeredmény:

1.

Dabas - OBO Aréna

591 futó, összesen 3426 km

2.

Kaposvár - Cseri park

504 futó, 3391 km

3.

Budapest XVIII. kerület - Havanna úti lakótelep

397 futó, 3243 km

4.

Budapest X. kerület - Sportliget

311 futó, 2747 km

5.

Hajdúböszörmény - Fürdőkert

250 futó, 2681 km

6.

Sárvár - Csónakázó-tó

256 futó, 2176 km

7.

Gödöllő - Alsópark

217 futó, 1819 km

8.

Pápa - Külső-Várkert

129 futó, 1369 km

9.

Székesfehérvár - Halesz-liget

115 futó, 1368 km

10.

Budapest III. kerület - Táncsics Mihály park

114 futó, 1093 km

 

0 Tovább

Hungarian Darts Trophy – Véget ért a sporttörténelmi verseny, a világbajnoki címvédő győzött

A regnáló világbajnok győzött Budapesten. A walesi Gerwyn Price ugyanis megnyerte a Hungarian Darts Trophy-t, amely a legnagyobb sportági világszervezet, a PDC első magyarországi eseménye.

A Papp László Budapest Sportarénában megrendezett sporttörténelmi viadalon a walesi az angol Michael Smith ellen nyert a döntőben.

A Hungarian Darts Trophy-t első alkalommal rendezték meg. A prémiumkategóriás versenyen olyan sztárok indultak, mint a skót Peter Wright, vagy a holland Michael van Gerwen – többek között. 

A zárónap egyik meglepetését Michael van Gerwen szolgáltatta, aki az északír Brendan Dolan ellen kiesett a nyolcaddöntőben, később – a negyeddöntőben – Michael Smith 6-2-re verte Peter Wrightot.

Gerwyn Price viszont magabiztosan menetelt. A nyolcaddöntőben az ausztrál Damon Heta ellen nyert, a negyeddöntőben Brendan Dolant búcsúztatta, a döntőbe jutásért pedig az angol Luke Humphries-t győzte le 7-4-re, a fináléban aztán 8-2-re múlta felül Michael Smith-t.

0 Tovább

Hungarian Darts Trophy – A nagymenők nyolcaddöntősök Budapesten

A Hungarian Darts Trophy utolsó versenynapján a nyolcaddöntőkkel folytatódnak a küzdelmek. A nagymenők továbbjutottak a Papp László Budapest Sportcsarnokban zajló sporttörténelmi viadalon, ez ugyanis az első magyarországi PDC-verseny.

A zárónapon (vasárnap) a 13 órakor kezdődő programban a holland Michael van Gerwen Brendan Dolan (Észak-Írország) ellen játszik, a skót Peter Wright honfitársával, William Borlanddel találkozik. Lesz angol összecsapás is a nyolcaddöntőben, ugyanis Rob Cross Joe Cullen léphet tovább (ezen kívül lesz még egy angol párharc), míg a walesi Gerwyn Price-nak Damon Heta személyében ausztrál ellenfele lesz.

Megható pillanatoknak lehettek szemtanúi azok, akik kilátogattak az arénába, ugyanis a sportág világelitje Budapesten tisztelgett a közelmúltban elhunyt ausztrál Kyle Anderson emléke előtt.

A nyolcaddöntők párosításai:

Joe Cullen - Rob Cross (mindkettő angol)

James Wade - Luke Humphries (mindkettő angol)

Michael van Gerwen (holland) - Brendan Dolan (északír)

Gerwyn Price (walesi) - Damon Heta (ausztrál)

José de Sousa (portugál) - Nathan Aspinall (angol)

Adam Gawlas (cseh) - Lewy Williams (walesi)

Peter Wright - William Borland (mindkettő skót)

Michael Smith (angol) - Keane Barry (ír)

 

Fotók: Vörös Nándor

 

0 Tovább

Ezüstérmes lett a karatés Tadissi Martial a kairói világversenyen

A második helyen végzett a karate olimpiai bemutatkozását követő első nagy felnőtt világversenyen Tadissi Martial. A tokiói ötkarikás szereplésről csak hajszálnyival lemaradt magyar versenyző a sportág legrangosabb sorozata, a Karate1 Premier League széria kairói állomásán a 67 kg-osok küzdelmei során három győzelmet követően csak a döntőben kapott ki. 

Az UTE kiválósága a selejtezők során előbb 4-0-ra verte az ukrán Dislovenkót, majd 0-0-ás döntetlent követően bírói döntéssel nyert a mexikói Rodriguez ellen. A fináléba jutásért Tadissi Martial fölényesen, 9-0-ra diadalmaskodott a hazai pályán versenyző egyiptomi Lotfy ellen. 

A döntőben világbajnoki ezüstérmesünk a brazil Figueira személyében egy másik vb-második helyezettel csapott össze. Ezúttal a dél-amerikai ellenfél bizonyult jobbnak, 5-1-re győzött, így Tadissi Martial ezüstéremmel utazhat haza az egyiptomi világversenyről. 

0 Tovább

Hungarian Darts Trophy – Magyarok nélkül folytatódik az első hazai PDC-verseny

Kezdetét vette a sporttörténelmi dartsverseny a fővárosban. Magyarország, azon belül Budapest először ad otthont PDC-versenynek.

A hétvége folyamán olyan nagyágyúk versenyeznek a fővárosban, mint Michael van Gerwen, Peter Wright, vagy José de Sousa. A pénteki nap után magyarok nélkül folytatódik a viadal.

Nem lesz magyar a szombati napon a Hungarian Darts Trophyn, Magyarország első PDC-dartsversenyén. A Papp László Budapest Sportarénában zajló viadal pénteki napján Végső János, Jagicza Gábor, Strbik Péter és Rucska József is kikapott. A világsztárok szombaton állnak tábla elé.

Magyar állampolgár lett a PDC első embere

Budapesten tartózkodik a profi világszervezet (PDC) első embere is, aki csütörtökön megkapta a magyar állampolgárságot. A brit Matthew Porternek egyik nagymamai ágon van magyar gyökere. A sportvezető egyébként Budapesten találkozott magyar rokonaival is. 

0 Tovább

A tokiói hősöktől is kaptak útravalót a KIMBA tanulói

Sporttörténelmi pillanat! A Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA)  hivatalosan is megkezdődött az első, teljes létszámmal induló tanév. Az ünnepélyes megnyitón ott volt Lőrincz Tamás olimpiai bajnok, és testvére Lőrincz Viktor olimpiai ezüstérmes birkózó, valamint Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkár is.

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöke beszédében kiemelte: az akadémia növendékei az egész országnak megmutathatják, hogyan kell alázatosan, fegyelmezetten és tisztelettudóan dolgozni a célokért.

„Jó állampolgárokat, boldog és gondolkodó embereket szeretnénk nevelni. Köszönöm a szülőknek a bizalmat: több mint nyolcvanan költöztek be a kollégiumba, s rajtuk kívül további százhúsz sportoló vesz részt az akadémia egyéb programjaiban.” – mondta az MBSZ elnöke

Lőrincz Tamás hangsúlyozta: megéri, és kell is kőkeményen dolgozni akkor, ha valaki valóban a világ legjobbja szeretne lenni. Ez neki sem sikerült volna másképp. Öccse, Viktor azt idézte fel, rengeteget köszönhetnek az egykori Mr. Tus birkózó-sportiskolának, amelyben együtt nevelkedtek testvérével, s hasonló szakmai filozófia mentén működött, mint most a KIMBA.

Az akadémisták nevében a budapesti kadet-világbajnokságon aranyérmes Elekes Enikőt és a harmadik helyen záró Gombos Alexet mondta el a fogadalmat. Az edzők nevében a háromszoros vb-harmadik, Európa-bajnok Barka Emese és az olimpiai ezüstérmes Fodor Zoltán tette meg ugyanezt.

0 Tovább

Az Európa Játékokon is ott lesz a kick-box

Újabb hatalmas sportdiplomáciai előrelépést könyvelhetnek el a kick-boxot űzők és kedvelők: hivatalossá vált, hogy a 2023-as lengyelországi Európa Játékok programján is ott lesz a küzdősport. A Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke, Galambos Péter nagy sikernek nevezte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság teljes jogú elismerése után a sportág már a gyakorlatban is bemutatkozhat az európai olimpiának számító eseményen – és jó esély van magyar versenyzők részvételére is.

Az Európai Olimpiai Bizottság a napokban jelentette be, hogy a 2023-ban, Krakkóban sorra kerülő Európa Játékok műsorára tűzték a kick-boxot is, amelynek világszövetségét, a WAKO-t júliusban ismerte el teljes jogú tagjának NOB. A négyévenkénti multisport-eseményen a kick-boxban összesen 128 induló mérheti majd össze tudását három szakágban: full-contactban és pointfightingban nemenként három súlycsoportban avatnak bajnokokat, míg light-contactban két-két férfi és női súlycsoportban rendeznek küzdelmeket.

Az Európa Játékok programjába kerülés jelentőségében vetekszik a NOB-elismeréssel, hiszen Krakkóban teljes valójában megmutathatja magát a sportág egy ötkarikás sporteseményen – hangsúlyozta a hazai szövetség vezetője.

"Nagyon nagy elismerése a sportágunknak ez a bemutatkozás" – nyilatkozta Galambos Péter. – "Ráadásul nem is egyedi sikerről van szó, hiszen az Európa Játékok a harmadik állomása lesz annak a "grand slamnek", amit jövőre elkezdünk. 2022-ben rendezik meg ugyanis a Világjátékokat, 2023-ban pedig a Küzdősport Világjátékokat, amelyeken szintén ott lesz a kick-box. És ezekhez csatlakozott most az Európa Játékok."

Az MKBSZ elnöke szerint a magyar versenyzőknek jó esélyük van arra, hogy mind a három nagy sporteseményre kijussanak. (A Világjátékokon a kick-box hét szabályrendszere közül a K1, míg a Küzdősport Világjátékokon a full-contact, a low-kick és a pointfighting szerepel a programban.)

"Általában mindig az előző év világversenyein lehet megszerezni a kvalifikációt. A tatamis, félerejű technikákat megengedő szakágakban kifejezetten komoly esélyeink vannak a részvétel kiharcolására, de a ringes, kiütésre menő szabályrendszerekben érdekelt versenyzőink is tudják, hogy mire számítsanak, és annak megfelelően készülnek is. Úgy gondolom, hogy a sportolóink mind a három nagy világversenyre képesek lesznek kijutni" – vélekedett Galambos Péter.

0 Tovább

A szumósok elnöke lett a birkózók főtitkára

Sportdiplomáciai szumós siker! Ancsin László, a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke új kihívás elé néz: a sportvezető lett ugyanis a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára.

Ancsin László főállásban látja el a főtitkári feladatokat, mellette társadalmi feladatkörben marad a szumósok elnöke is.

„A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az eddigi, közszférában végzett munkámat befejezem, és csak a sporttal foglalkozom. Egyáltalán nem áll távol a birkózás, hiszen aktív versenyzőként én is űztem ezt a sportágat és szép emlékeim vannak a birkózó szőnyegről” – mondta Ancsin László, aki a főtitkári poszton a nyugdíjba vonuló Farkas Tibort váltja a birkózóknál.

Ancsin Lászlót egyébként a közelmúltban választották újra az Európai Szumó Szövetség alelnökének.

A birkózás és a szumó közel állnak egymáshoz. Voltak olyan kiváló birkózók, akik szumósként is maradandót alkottak. Rovnyai János például birkózóként és szumósként is világversenyen dobogóra tudott állni, akárcsak Bárdosi Sándor.

0 Tovább

11 érmet szereztek a fiatal magyar tekések

Magyar sikerek az U23-as teke-világbajnokságon. A szlovéniai Kranjban és Kamnikban megrendezett vb-n a csapatversenyeken szoros végeredmény alakult ki a női mezőnyben.

A magyarok 3342 fával végeztek a harmadik helyen. A fiúk 3450 ütött fával az 5. helyen zártak. Később a tandemben két párosunk is a dobogón végzett, Karsai Dániel-Ivanyik Richárd és Cserpnyák Martin-Németh Máté is a harmadik helyen fejezte be a vb-t. Tóth Katalin két bronzéremmel végzett a világversenyen. Előbb egyéniben, majd összetettben is harmadik lett, így a magyar küldöttség az U14-eseket, az U18-asokat és az U23-asokat egybevéve 11 érmet szerzett.

0 Tovább

Padbol – Túl az I. Amatőr Kupán

Sikeres volt az I. Amatőr Padbol Kupa. A budapesti rendezvényen a csapatok bizonyították, hogy – bár Magyarországon egy új sportágról beszélünk – otthonosan mozognak a padbol pályán.

„Ezt a tornát már tavaly meg szerettük volna rendezni, de akkor a koronavírus-járvány áthúzta a számításainkat. Örömmel tapasztaltuk, hogy pillanatok alatt beérkezett az a mennyiségű nevezés, amellyel mi számoltunk.” – mondta Horváth Attila, a Padbol Management Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A hétvégén baráti társaságokból és családokból kerültek ki a csapatok, de a megalakulóban lévő Magyar Padbol Szövetség tervei között szerepel az is, hogy profi játékosokat is kineveljen a sportág.

„Az már biztosnak tűnik, hogy novemberben újabb tornát rendezünk, akkor jótékonykodni is szeretnénk. Mindenesetre az elmúlt hétvége bizakodásra ad okot, hiszen a padbolt egyre többen szeretik, és egyre többen sikeresek ebben a fúziós sportágban” – összegzett Horváth Attila.

A játékról

A padbolt az egyik leginnovatívabb labdajátékként tartják számon. Nem meglepő, hogy rövid idő alatt óriási népszerűségre tett szert világszerte. Európában egyelőre 8 országban van jelen, Spanyolország, Franciaország és Románia után Magyarország másodikként csatlakozott a közép-kelet európai régióból a padbol családjához. Ez egy fúziós játék. A lábtenisznek, a squash-nak, a tenisznek és a röplabdának a keveréke.

Bővebb infók: padbol.hu

0 Tovább

Kassáról igazolt kapust a Juventus

Az olasz FC Juventus csapatába igazolt Jakub Vinarčík az FC Kosice U17-es szlovák válogatott kapusa.

A 16 éves kapus júniusban próbajátékon vett részt Torinóban, ahol meggyőzte a Juventus Akadémia vezetőit és augusztus végén Vinarčík 2024-ig szerződést kötött a 36-szoros olasz bajnokkal.

„Klubunk mindent megtett annak érdekében, hogy  Jakub a zebráknál folytathassa  pályafutását. Hatalmas tehetség, és most már csak rajta múlik, hogy egyszer a szlovák felnőtt válogatottnak a kapusa legyen, és majd azt mondhassuk, hogy a Kassai Akadémiáról indult. Hatalmas siker ez az utánpótlásuknak, ezzel megmutattuk, hogy magas színvonalú szakmai munka folyik nálunk. Köszönet minden utánpótlás edzőnek, akik keze alatt Jakub pallérozódott, és köszönet a magyar partnereinknek is, akik éppen azért fektetnek be Kassán, mert óriási lehetőségeket látnak itt“ – mondta Dušan Trnka, az FC Kosice elnöke.

„Azt a koncepciót, amit az Akadémia vezetői és edzői kialakítottak, szeretnénk még tovább fejleszteni. Bízom benne, hogy rövid időn belül megkezdődik az Akadémia létesítményeinek építése, amely jelentős mérföldkő lesz nem csak a kassai, de a kelet-szlovákiai futball számára is. Óriási merítési lehetőséget látunk ebben a régióban és kollégáimmal folytatjuk az eddigi munkát, hogy még több hasonló tehetséget adjunk a foci világának.“-mondta Geri Ádám, a Kassai Labdarúgó Akadémia igazgatója.

Az FC Kosice legnagyobb tulajdonosa a Slovak Sport Development s.r.o., amely a magyar Borsodsport Invest Kft. többségi tulajdonában áll, és amely európai színvonalú labdarúgó akadémiát is épít a kassai stadion közelében. Az erről szóló megállapodást még 2020 decemberében kötötték Kassa városával.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum