Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ismét pályán a tekések

Folytatódnak a 2020/2021. évi Nemzeti Teke Csapatbajnokságok. A hazai szövetség elnökségének határozata alapján az elmaradt mérkőzéseket az előttünk álló hétvégétől kezdve rendezik meg.

Az elhalasztott találkozók pótlása után, február 20-tól folytatódnak a csapatbajnoki fordulók.

„A mérkőzések továbbra is zártkörűek, azaz nézők nélküliek lesznek. Igazodva a kormány járványügyi intézkedéseihez, a mérkőzések során a létesítményben tartózkodó személyek közül mindenkinek kötelező lesz a maszkhasználat. Ezalól kivételt csak az éppen gurító játékosok képeznek. Bízunk benne, hogy a szabályozások betartása mellett biztonságosabb körülmények között folytatódhatnak a bajnokságok” – nyilatkozta Bátor Gábor, a Magyar Tekeszövetség főtitkára.

0 Tovább

Érdi Mária ezüstérmes lett Lanzarotén

Ezüstérmet nyert Érdi Mária a Kanári-szigeteken! A tokiói olimpiára készülő magyar vitorlásversenyző a Lanzarote Olympic Winter Series elnevezésű viadalon kiegyensúlyozott teljesítménnyel végzett a dobogón.

Érdi Mária a 2021-es évet már Lanzarotén kezdte. Edzőjével, Sara Wintherrel – kis túlzással – csak a nyári játékokra koncentrálnak.

„Azt beszéltük meg, hogy ezen a megmérettetésen minden futam egy külön verseny lesz. Ez vezérelt minden egyes nap. Úgy gondolom, hogy összességében sikerült kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtanom, ebben a mezőnyben ez egy ezüstéremre volt elég” – értékelte saját teljesítményét Érdi Mária.

A női Laser Radial hajóosztályban negyvenen indultak a Lanzarote Olympic Winter Series-en. Az aranyérmet a hajóosztály egyik világbajnoka, a dán Anne-Marie Rindom szerezte meg. 

Fotó: MVM SE Facebook, lanzarotewinterseries.com

0 Tovább

László Attila és zenekara járt a KIMBA-ban

László Attila és zenekara megnyitotta a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) kulturális évadát! – fogalmazott az esemény előtt a nevelőműhely alapítója, a Magyar Birkózószövetség elnöke, Németh Szilárd a Facebook-oldalán.

KIMBA

A közönség online követhette a 2011-es Csillag Születik erdélyi győztesének színvonalas, remek hangulatú raktárkoncertjét. A helyszínen tartózkodó stáb természetesen az összes fertőzésmegelőzési előírást betartotta.

Az esemény jó bizonyíték a KIMBA sokoldalúságára: a létesítményben a sport mellett a kultúra is méltó otthonra lel.

László Attila így fogalmazott munkatársunknak az előadást követően a helyszínen:
„A pandémia idején sajnos hozzá kellett szoknunk ahhoz, hogy nincs közönségünk. Mindazonáltal nagyon örülök a raktárkoncert lehetőségének, legalább ebben a formában csinálhatjuk azt, amit igazán szeretünk: zenélhetünk. Jól sikerült műsort zártunk a KIMBA-ban, remek helyszínnek bizonyult a komplexum, minden tökéletes volt. Örültünk, hogy itt lehettünk.”

Írta: K. B.
Fotó: Feledi László

0 Tovább

Lanzarote Olympic Winter Series – Érdi második a zárónap előtt

Érdi Mária feljött a második helyre Lanzarotén. A Kanári-szigeteken zajló Lanzarote Olympic Winter Series elnevezésű viadal harmadik napját jól kezdte a magyar klasszis.

A tokiói olimpiára készülő vitorlásversenyző a hetedik futamot megnyerte, aztán egy hetedik, és egy kilencedik hellyel zárt. Az utolsó versenynapot így a magyar versenyző az összetett második helyen várja.

Az élen a hajóosztály egyik világbajnoka, a dán Anne-Marie Rindom áll.

A 2021-es évet Érdi Mária Lanzarotén kezdte és egészen tavaszig ott készül a nyárra halasztott tokiói játékokra. 

0 Tovább

Érdi Mária dobogós helyen várja a folytatást

Érdi Mária felzárkózott a Kanári-szigeteken. Hat futam után a harmadik a magyar klasszis.

Érdi Mária előzött. A magyar vitorlásversenyző a Lanzarote Olympic Winter Series elnevezésű viadalon a második versenynap után a 3. helyről várja a folytatást. A Kanári-szigeteken zajló versenyen, a női Laser Radial hajóosztályban, Érdi Mária kedden két 3., és egy negyedik helyen végzett, így hat futam után az összesítésben jelenleg a harmadik.

Az élen a hajóosztály egyik világbajnoka, a dán Anne-Marie Rindom áll, aki a keddi versenynapon két első és egy nyolcadik helyet produkált.

A 2021-es évet Érdi Mária Lanzarotén kezdte és egészen tavaszig ott készül a nyárra halasztott tokiói játékokra.

0 Tovább

Mondtál-e már köszönetet az edződnek? Fábián László dr. Török Ferencről

Kár lenne vitatni: az öttusa az egyik legnehezebb olimpiai sportág. Aki ebben képes nagyot alkotni, az igényt tarthat az „összkomfortos sportember” jelzőre. Márpedig Fábián László olimpiai- és világbajnok is egy személyben, tehát ő a sportolók hierarchiájában magasan jegyzett valaki. Sportágában eleve több edzővel kellett készülnie, megint mások pedig a kezdeti lépéseit egyengették. Előbb az utóbbiakról kérdeztem a bajnokot.

Fábián László

– Az általános iskolában szinte valamennyi sportágban a jók közé tartoztam. Lehetett az atlétika vagy kosárlabda, szertorna vagy labdarúgás, egyre ment. Mindenben iskolai válogatottságig vittem. Érdekes módon a későbbi években a nagyon fontos sportágak közé előlépett úszásban nem voltam ennyire jó. Pedig hatéves korom óta jártam úszóedzésekre – a szerényebb eredmények ellenére is csodálatos gyerekkorom volt az uszodában.

– Ki volt az első edző, akinek a nevét illik megemlíteni?

– Természetesen Tóth Lajos bácsi, aki az úszás mellett a fegyelmet is megismertette velünk. Később Tumpek Gyuri bácsi és Hevesi Pista bácsi adta a mintát számunkra. Arra is szívesen emlékezem, hogy Széchy Tamás kezei alatt három évig edzőpartnere lehettem Hargitay Andrásnak,  Verrasztó Zoltánnak, Wladár Sándornak és Sós Csabának.

– Mi volt a konkrét előzménye annak, hogy bekerült az öttusa válogatott keretbe?

– Talán az, hogy mindössze egyéves öttusa “tanulmányokkal” és nem egészen négy versennyel a hátam mögött az Ifjúsági Barátság Versenyen (IBV) 4. lettem. – A nekem bizalmat szavazó dr. Török Ferenc kapott is ezért hideget-meleget a szakmától.

– A szakági edzők mennyiben jelentettek segítséget az eredményesség felé vezető útján?

– Azt kell mondanom, hogy nélkülük nem vittem volna semmire!

Az első edzőim, mind-mind fantasztikus emberek voltak. Tudták, hogy 17 évesen nem sok időm van behozni a többiekkel szemben meglévő lemaradást. Ákos Ajtony, Ungár Nándi, Papp Tibor, Száll Antal, (Tóni bácsi), Medvegy Iván és Bodnár János valamennyien részesek abban, hogy megszerettem az öttusát.

– Miként emlékezik a Török Ferenccel volt első találkozásra?

Dr. Török Ferenc (fotó: jochapress)

– Egy “szokásos” őszi, fizikai felmérésen, az Újpesti Dózsa Szilágyi úti atlétikai pályáján éreztem, hogy rajtam a szeme. Szinte minden mozdulatomat figyelte.

– Török Ferenc mely tulajdonságai imponáltak Önnek?

– Megszállottként bízott az elvégzett munka minőségében és megfelelő összetételében. Segítségül hívta a sporttudomány adta, legális lehetőségeket. Vasfegyelmet követelt meg mindenben. A pihenés, a táplálkozás (sokaknak nem kevés kalória pénze bánta a túlsúlyt), a tanulás mind-mind előtérben volt nála az edzések elvégzése mellett.

– Voltak-e olyan elvei, vagy gyakorlati dolgai, amelyeket nehezen emésztett meg?

– Talán a büntetések nagysága volt olykor túlzás, de aki bizonyított, az újra lehetőséget kaphatott.

– Volt-e olyan plusz kettejük kapcsolatában, ami esetleg hiányzott a korábbi edzőinél?

– Az ő elismerésük mellett mondanám, hogy Török Ferencnél senki nem szerette volna jobban elérni a sikert!

– Visszavonulása idején voltak edzői ambíciói?

– Voltak és még ma is vannak. Ha akkoriban hasonló lehetőségeik lettek volna az edzőknek, úgy már könnyen edzőként nyilatkozhatnék tanítványaimról.

(Magyar Edzők Társasága / Jocha Károly)

0 Tovább

Idén szeptemberben lesz a budapesti kick-box világkupa

Az elmúlt évben a hagyományos magyarországi kick-box világkupa a koronavírus járvány miatt elmaradt, idén azonban a szövetség vezetése mindenképpen tető alá akarja hozni. Ennek érdekében úgy döntöttek, hogy a megszokott májusi időpont helyett szeptember 16. és 19. között rendezik meg a BOK Sportcsarnokban. Galambos Péter, a versenyt szervező Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke bízik benne, hogy addigra a körülmények lehetővé teszik, hogy a hazai és külföldi élversenyzők ismét nagy létszámban induljanak – adta hírül az MKBSZ.

Hosszú évek óta mindig májusban került sor a kick-box világszervezet, a WAKO világkupa sorozatának magyarországi állomására, amely az utóbbi időben a széria egyik legnépesebb és legrangosabb viadalává nőtte ki magát – 2019-ben például 42 ország több mint 1700 sportolója lépett tatamira és ringbe. Tavaly a koronavírus járvány miatt a többi versenyhez hasonlóan a budapestit is törölni kellett, a szervezőbizottság idei első ülésén viszont úgy döntött: 2021-ben megrendezik az eseményt, csak éppen a szokásosnál később, egy őszi időpontban – számolt be róla Galambos Péter.

"Egyöntetűen azt fogalmaztuk meg, hogy egy májusi időpont még nagyon bizonytalan, és ha meg is tudnánk rendezni, túl korai lenne a sikeres lebonyolításhoz. Ezért aztán későbbi időpontokat kerestünk, és még időben sikerült lecsapni egy olyan dátumra, ami mindenkinek jó. Örömmel mondhatom, hogy már le is futottuk a kötelező köröket, a kiválasztott szeptember közepi időpont pedig megfelel a helyszínt adó BOK Sportcsarnoknak is, és illeszkedik a WAKO versenynaptárába is. Meggyőződésem, hogy szeptemberben már egy jó és komoly verseny tudunk csinálni" – nyilatkozta a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke.

Galambos Péter szerint valószínűleg a magyarországi világkupa lesz a járványt követően az első igazán nagy, minden korosztályt érintő verseny a sportágban, és a szövetség vezetése reméli, hogy sokan eljönnek majd Budapestre, már csak azért is, mert a megmérettetés kiváló felkészülési lehetőség lesz az őszi felnőtt világbajnokságra.

0 Tovább

Zajlik a Lanzarote Olympic Winter Series

Megkezdődött a Lanzarote Olympic Winter Series. A Kanári-szigeteken zajló vitorlásversenyen a női Laser Radial hajóosztályban Érdi Mária az ötödik helyről várja a folytatást.

A tokiói olimpiára készülő magyar klasszis egy nyolcadik hellyel kezdett, majd egy dobogós pozícióval folytatta. Érdi Mária ugyanis harmadikként zárt a második futamban, végül egy hatodik hellyel fejezte be a hétfői napot. Ez most az összetett ötödik helyezést jelenti számára.

Az élen a hajóosztály egyik világbajnoka, a dán Anne-Marie Rindom áll.

Érdi Mária a 2021-es évet Lanzarotén kezdte és egészen tavaszig ott készül a nyárra halasztott tokiói játékokra.

0 Tovább

Érdi Mária bizakodó a Lanzarote Olympic Winter Series előtt

Hétfőtől ismét versenyezni fog Érdi Mária. A tokiói olimpiára készülő vitorlásversenyző a Lanzarote Olympic Winter Series elnevezésű viadalon indul.

A tavalyi évben is az év legjobb vitorlásversenyzőjének megválasztott klasszis a 2021-es évet edzőjével, Sara Wintherrel Lanzarotén kezdte, és minden edzés és verseny idén már az olimpia jegyében telik náluk.

„A körülmények egyébként ideálisak. A vizes edzéseken kívül vannak kerékpáros és konditermes napjaim. Úgy gondolom, hogy jól összerakott edzésterv szerint készülök.” – mondta az olimpikon. Lanzarotén egyébként sok vitorlásversenyző edz, és Érdi Mária hajóosztályában, azaz a női laser radialban is több nagyágyú is megfordult ott.

„A szintén tokiói olimpikon Svenja Wegerrel lakunk egy kisházban. A német edzőpartneremmel rendszerint össze tudtunk dolgozni” – nyilatkozta a verseny előtt Érdi Mária.

„Ezen a szigeten szerencsére nincs nagy fertőzöttség a koronavírust illetően. Ennek ellenére komoly előírások vannak, amelyek a távolságtartásra és a maszkviselésre vonatkoznak. Kis túlzással azt mondom, hogy csak a vízen nem viselünk maszkot. Itt ugyanis mindenhol kell a maszk. Az utcára nem teheted ki a lábad anélkül” – tette hozzá a magyar klasszis.

A négynapos Lanzarote Olympic Winter Series elnevezésű versenyen a tervek szerint napi négy futamot rendeznek majd. 

0 Tovább

A tizenegyedik Vasember teljesítésének jutalma egy oklevél

Márciusban betölti a 77. évét, a Vasember tizenegyedik alkalommal történő teljesítéséről azonban még mindig nem mondott le Fröhlich Henrik, aki már csaknem hatvanéves volt, amikor az első háztömbkörüli kört lekocogta.

Fröhlich Henrik

– A lányomat kísérgettem a triatlon versenyeire, amikor meguntam a félnapos ácsorgásokat. Először egy háztömböt is alig tudtam körbekocogni, de nem adtam fel. Hatvanöt éves voltam, amikor először teljesítettem a 3800 méteres úszást, a 180 kilométer kerékpározást és a végén a 42195 méteres maratoni távot. 2018-ban már tizedszer egymás után célba érkeztem, ám ezután megszakadni látszott a sorozat.

– Konkrétan mi történt?

– Már két teljesítési lehetőségről is lemaradtam. Előbb 2019-ben a futást egészségügyi okok miatt már az első körben feladni kényszerültem. 2020-ban pedig nem egészen egy hónappal Nagyatád előtt egy 70 kilométeres kerékpáros edzés utolsó kilométerein hatalmasat buktam. Az én hibámból lezuhant a cukorszintem, és csak a mentőautóban ébredeztem.

– Természetesen megint nem tudott próbálkozni, de hogyan áll a következményekkel?

– Többek között a bal kulcscsontom fölött egy úgynevezett AC-ficamot szenvedtem el, amit a Sportkórház sebészfőorvosa, dr. Bálint Lehel szerint amennyiben megoperálnak, legalább egy évig nem versenyezhettem volna. A hagyományos utat választva már három hónap után elkezdtem „mocorogni”. Utcán óvatosan csak mountainbike nyergében közlekedek, viszont a padlásomon van egy görgőpados kerékpár, ahol 25 kilométereket szoktam egy-egy alkalommal letekerni. A versenyen kerékpározásban nyolc órán keresztül kell tartani a 23 kilométeres átlagot, hogy bárki is tovább folytathassa.

– Önnek az úszás szokta a legnagyobb gondot okozni…

– Sajnos, ez a helyzet nem is fog változni, mert képtelen vagyok egy viszonylag gazdaságos stílust elsajátítani. Szerencsére kaptam versenyzői igazolást a triatlon szövetségtől, de a Tüske csarnokban hiába vannak igen jó körülmények, amikor úszom, csak a víz pezseg, miközben én csak igen lassan haladok előre.

– Tízszer már teljesítette ezt az embert próbáló úszó-kerékpározó-futó sorozatot, mi motiválja a további erőfeszítésekre?

– Az esetleges tizenegyedik sikerért kaphatnék egy olyan oklevelet, amely tanúsítaná a tízentúliak klubjában a tagságomat. De legalább ennyire kényszerítő erejű a hízási hajlamom. Amint kicsit visszaveszek az edzésekből, azonnal jönnek rám a kilók!

– És ha ez az oklevél is meglesz, tovább folytatja?

– Bár nehezen, de kezdem belátni, hogy ez az erőpróba minden évben egyre nehezebb. Ezért jutottam arra, hogy bármi is lesz az eredmény, 2022-ben már nem próbálkozom a Vasember teljesítésével. Más kérdés, hogy a rövidebb távú vetélkedéseken amíg lépni fogok tudni, ott akarok lenni.

(jochapress / Jocha Károly)

0 Tovább

Mondtál-e már köszönetet az edződnek? Dr. Kovács Antal Hangyási Lászlóról

Az 1992-es, barcelonai olimpia talán legnagyobb magyar meglepetésének szerzője az akkor 20 éves Kovács Antal volt. A ma már világszerte„Atom Anti” néven is jól ismert judós a 95 kilósok mezőnyében aratott nem kalkulált, de annál nagyobb örömöt okozó győzelmet. A magyar judo mindmáig egyetlen olimpiai bajnoka elég korán bekerült a küzdősportok világába.

Hangyási László (fotó: jochapress)

- Mozgékony, de még véletlenül sem erős kisfiúnak indultam - emlékezett a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója.- Persze hogy nagy élménynek számítottak az édesapámmal volt, rendszeres birkózások. Később bátyám egy alkalommal magával vitt a judósok edzésére, ami akkor nekem, másodikos kis gyerkőcnek ugyancsak megtetszett. Érdekességként megemlíteném, hogy az első edzéseimen így az a Tuncsik Józsi bácsi vezényelt, aki 1976-ban, Montrealban megszerezte sportágunk első ötkarikás érmét, egy bronzot.

- Később még több szakember is foglalkozott Önnel, amíg végleg megállapodott Hangyási László mellett.

- Általános iskolai éveim során Fodor József és Tóth Béla is sokat tett értem. Fodor Józsi mellett kaptam az első, komolyabb leckéket a földharc tudományából.Rengeteget voltam „odalenn” és ezeknek a leckéknek a hasznát ugyancsak kamatoztattam a későbbi versenyeimen. A magyar judo első ifjúsági Európa-bajnoka, Tóth Béla ,tovább erősítette és finomította a földharcbeli tudásomat – nem véletlenül lett a földharc az egyik fő erősségem a későbbiekben.

- 1986 pályafutásának kiemelt évszáma.

- Ekkor jött Paksra Hangyási László, akihez három évig többedmagammal tartoztam. Az újabb, jelentős évszám: 1989. Utazó válogatott lettem, ettől kezdve Laci bácsi kiemelten foglalkozott velem. Aztán édesapám elvesztése után egy kicsit az apám is lett.

- Mit emelne ki fontos tanulságként a vele együtt átdolgozott évekből.

- Mindig az egész embert nézte. Laci bácsi egyik legfőbb erénye az volt, hogy a többi kollégájával szemben mindig lépéselőnyre törekedett és azt ki is tudta harcolni magának. Folyamatosan figyelőállásban volt, mindent ellesett a külföldiektől, amire volt „érkezése.” A megmentett újdonságokat, finomításokat pedig behozta az edzéseinkbe, amelyek egyébként nagyon kemények voltak. Az pedig az én szerencsés, talán egyéni adottságom, hogy mindenre nyitott voltam, soha nem vesztettem el a tanulni vágyásomat, amely – reményeim szerint -, mind a mai napig jellemző rám. Megtanított küzdeni, megtanított arra, hogy keressem meg a képességeim legvégét, hogy akarjam tudni, mennyit tudok. Ez annyira sikerült, hogy még a mai napig csak akkor érzem jól magam, ha hetente néhányszor alaposan „kikormolom” magam. Még mindig keresem a végét, ezt most például húzódzkodásban 60 körül van…

- A minőségre is igényes, kőkemény edzések meghozták gyümölcsüket.

- Az elvégzett rengeteg munka önbizalmat adott, mert az a meggyőződés alakult ki bennem, hogy ennél többet egészen biztosan mások sem edzenek. Több szövetségi kapitánytól - Kovács Gábor, Moravetz Ferenc, Nagy Ernő - is sokat tanulhattam, de sikereimben egyértelműen Hangyási Lászlónak volt a legnagyobb szerepe.

- Az eredményességre törekvő edzőknek mi a legfontosabb tanácsai?

- A munkában higgyen! De legalább ilyen fontos a munka és pihenés arányának helyes megválasztása.

- Az ember soha ne gondolja azt, hogy már mindent tud, ugyanis mindig akadnak új ismeretek, megtanulnivalók, amelyek elsajátítására minden nap törekedniük kell.

- Ne féljenek dicsérni. A hosszú távú motiváció fenntartása kulcstényező a sikerek elérésében, s ebben egy fontos tényező a pozitív megerősítés.

(Magyar Edzők Társasága / Jocha Károly)

0 Tovább

Hazai versennyel nyitottak a tekézők

Elstartolt az év a tekézőknél. A biztonsági előírások betartása mellett, zárt kapuk mögött rendezték meg a Zengő Alföld Szegedi TE a hagyományos év eleji viadalát.

A Zengő Alföld-kupa néven lebonyolított versenyen ezúttal nem indultak külföldiek. „Gyakorlatilag a magyar válogatott játékosok mind parkettre léptek Szegeden, egy jó kis erőfelmérő volt mindenkinek. Ezúttal nők és ifjúsági versenyzők is gurítottak.” – számolt be az eseményről Karsai Ferenc, a Zengő Alföld Szegedi TE elnöke.

A férfiaknál Kiss Tamás győzött, míg a nőknél Csongrádi Gyöngyi lett első. A tornán utánpótlás korú versenyzők is gurítottak. A lányoknál Bálintfy Cintia szerezte meg az elsőséget, míg a fiúk mezőnyében ezúttal Karsai Dániel volt a legjobb.

A tekézőknél a januári szegedi verseny nagy hagyományokkal rendelkezik. Az A-kategóriás viadal egyben világranglista versenynek számított az elmúlt közel 20 évben, ám ezúttal a pandémia miatt nem lehetett megrendezni.

0 Tovább

A szkanderosok országos bajnoksággal nyitották az évet

A szkanderesek túl vannak az évad első versenyén. A répcelaki Répce Sportcsarnokban megrendezték a sportág országos bajnokságát.

Az ob egyben kvalifikáció is lesz a májusi kontinensbajnokságra, amelyet Litvániában rendeznek meg.

Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke elmondta, a répcelaki versenyre 231 nevezés érkezett.

„A legfontosabb ügyünk - a verseny mellett – az volt, hogy a járványügyi előírásokat betartsuk. Mindenki maszkban tartózkodhatott a csarnokban. Több kézfertőtlenítő pont volt az ob helyszínén, és folyamatos lázmérés is volt. A versenyzők külön zónákban voltak kategóriánként elhelyezve” – számolt be az elnök az ob-ról.

Azt már megszokhattuk, hogy a Magyar Szkander Szövetség versenyein több korosztály képviselteti magát. A felnőtt kategórián kívül ezúttal is több utánpótlás és masters kategória válogatottjai összecsaptak, sőt ebben a sportágban külön figyelmet szentelnek a parasportolókra is, így utóbbi kategóriában is avattak bajnokokat a zártkapus répcelaki versenyen.

0 Tovább

Elrajtolt a hazai karate versenyszezon

A Hayashi Magyar WKF Karate Liga második fordulójával a hétvégén kezdetét vette a 2021-es magyarországi karatés versenyidény. Az UTE cselgáncs csarnokában rendezett kétnapos viadalon 30 egyesület 300 felnőtt és utánpótláskorú karatésa vett részt. A járvány miatt a legnagyobb gondossággal lebonyolított versenyen tatamira lépett a tokiói olimpiai részvételre pályázó felnőtt válogatott sportolók többsége is.

A versenyt Dr. Mészáros János, az MKSZ elnöke Dr. Tahon Róbert főtitkár társaságában nyitotta meg.

A jó színvonalú mérkőzéseket hozott megmérettetésen az olimpiai kvalifikációs versenyekre készülők közül többen is eredményesen kezdték a szezont: küzdelemben Hárspataki Gábor (MTK) és Molnár Dániel (UTE), formagyakorlatban pedig Nagy Botond (UTE) és Sterck Laura (MTK) is megnyerte a maga kategóriáját.

A versenyt – Falusi Márton, az MKSZ versenyszervező bizottsága vezetőjének irányításával – a Karate Világszövetség, a WKF covid szabályzata, illetve a Magyar Karate Szakszövetség járványvédelemmel kapcsolatos előírásai szerint bonyolították le.

A Hayashi Magyar WKF Karate Liga következő állomásai:

3. forduló: február 6-7., Zalaegerszeg
4. forduló: február 27-28., Szarvas

0 Tovább

Szkander – Jön a répcelaki ob

Az ország legjobb szkanderosai megkezdik az új idényt. Répcelakon megrendezik ugyanis az országos bajnokságot – adta hírül a Magyar Szkander Szövetség. 

Az ob egyben kvalifikáció is lesz a májusi kontinensbajnokságra, amelyet Litvániában rendeznek meg.

Az országos bajnokság zártkapus lesz, emellett a járványügyi előírásokat maximálisan betartva állnak asztalhoz a legjobbak. A szövetség információi szerint a teljes magyar élmezőny ott lesz a Répcelaki Sportcsarnokban.

Azt már megszokhattuk, hogy a Magyar Szkander Szövetség versenyein több korosztály képviselteti magát. A felnőtt kategórián kívül több utánpótlás és masters kategória válogatottjai összecsapnak, sőt ebben a sportágban külön figyelmet szentelnek a parasportolókra is.

A répcelaki országos bajnokság szombaton 11.30-kor kezdődik, a finálékat pedig 16 órától rendezik meg.

0 Tovább

Papp Gábor: Kanyó Dénes egy örökifjú bajnok alkat. Szavazzunk rá!

Magyar sikerrel indult a 2021-es év az olimpián kívüli sportágak háza táján. A Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) összeállította a játékok 40 éves történetének legjobb sportolóinak listáját. A TOP 24-ben helyet kapott egyedüli magyarként a búvárúszó Kanyó Dénes is. A legjobbakra az IWGA honlapján bárki szavazhat. A napi voksokat összesítik és január 21-én kialakul a legjobb 12-es mezőny. Utána csak a legjobbakra lehet szavazni egészen február 8-ig.

Papp Gábor, a Magyar Búvár Szakszövetség elnöke szerint a szegedi sportember többször bebizonyította: a legjobbak között a helye. „Kanyó Dénes egy örökifjú bajnok alkat. Alázat, kitartás és fegyelmezettség jellemzi. Versenyzőként, edzőként kimagasló a teljesítménye. Büszkék lehetünk arra, hogy egyedüli magyarként bekerült a Világjátékok All Star-ba. Innentől nem lehet más a célunk, mint hogy sportágtól függetlenül, az egész magyar sporttársadalom és a sportot szeretők minden nap adjanak egy voksot Kanyó Dénesre" – mondta az elnök.

Kanyó Dénes négy Világjátékokon indult. 1997-ben szerepelt először a multisport-versenyen. Akkor, Lahtiban egy váltóban szerzett ezüstéremmel zárt. 2009-ben Kaohsziungban is dobogóra állt, bronzérmes lett, sportpályafutását pedig 41 évesen, Wroclawban koronázta meg, amikor aranyérmet nyert 2017-ben. Kanyó 2013-ban is ott volt a játékokon, Caliban két negyedik helyezéssel zárt.

A Világjátékok All Star-sportolóinak listája megtalálható itt! Ezen az oldalon lehet szavazni (minden nap!) Kanyó Dénesre. Kattints ide!  https://www.theworldgames.org/awards/The-World-Games-Greatest-Athlete-of-All-Time-81

0 Tovább

Küzdősportos örökség, ringes álmok és maximalizmus - Nagy Rita lett 2020 legjobb hazai női kick-boxosa

Már most meggyőző eredményekkel büszkélkedhet, de még számos terve van a Szegedi Combat D Sportegyesület 22 éves klasszisának. A kick-boxba 13 éve beleszerető Nagy Rita junior világ- és Európa-bajnoki aranya, illetve felnőtt vb- ezüstje és Eb-bronza mellé még bőven szeretne gyűjteni néhány európai és világelsőséget, de vágyik olimpiai szereplésre, valamint bírói és edzői karrierre is – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

Váratlan meglepetésként érte a sportágban a 2020-as Év sportolója cím Nagy Ritát, aki – tavaly év eleji sikereinek köszönhetően – most először érdemelte ki az elismerést a Magyar Kick-box Szakszövetségtől. A röszkei lány családjában mondhatni hagyomány a küzdősport, így nem csoda, hogyha ő is emellett tette le a voksát. Saját elmondása szerint imád versenyezni és maximalista, ehhez pedig szerinte jól illeszkedik a kick-box világa.

„A nagyapám bokszoló volt, az édesapám pedig birkózott. Ő vitt el engem kilencévesen a helyi kick-box edzésre, és azóta tart a sportág iránt érzett szerelem. Úgy gondolom, hogy nagyon sok mindent megtanultam általa: többek között alázatot, szorgalmat és kitartást. 2014-ben átigazoltam Szegedre, és ma is a Combat D SC tagja vagyok.”

Az elsősorban a kick-light és light-contact szabályrendszerekben remekelő bunyós civilben gazdaság- és vidékfejlesztési agrármérnök. Bár a világjárvány miatti versenyleállás az ő felkészülésére is hatással volt, mégis ambíciózusan tervezi a jövőjét. Fontolgatja, hogy komolyabban fordul majd a kiütésre menő ringes szakágak felé, később pedig edzői vagy bírói munkát is szívesen végezne.

„Bár nincs kifejezetten példaképem, nagyon tetszik Hosszú Katinka életpályája és mottója, miszerint a kemény munka mindig kifizetődik. Ha a kick-box valóban eljut a csúcsra és 2028-ban bekerül az olimpiára, én is mindenképpen szeretnék ott lenni. Mivel akkorra 30 éves leszek, ha már nem is feltétlenül versenyzőként, de edzőként vagy bíróként a részese akarok lenni ennek az élménynek” – fogalmazott a sportág hazai társadalmát addig is bizonyára még rengeteg versenyzői sikerrel megörvendeztető Nagy Rita.

0 Tovább

Újpesten kezdik az évet a Tokióba pályázó karatésok

Szombaton és vasárnap rendezik meg az év első hazai karate versenyét: a Hayashi Magyar WKF Karate Liga sorozat második fordulóját. A koronavírus járvány miatt elmaradt versenyek pótlására tavaly ősszel életre hívott széria budapesti állomásán több, a tokiói olimpiai részvételre hajtó magyar karatés is tatamira lép. Az újpesti versenyt a hatályos hazai járványügyi szabályok betartásával, és a világszövetség ajánlásai alapján bonyolítják le.

A liga négy fordulóból álló sorozat, amelynek célja az egészségügyi kockázatok minimalizálása mellett rendszeres versenyzési lehetőség biztosítása a járvány idején is az itthoni felnőtt és utánpótláskorú karatésoknak. A novemberi bátaszéki első állomást követően ezúttal az UTE cselgáncs csarnokában mérik össze tudásukat a résztvevők, soraikban számos, a tokiói ötkarikás játékokon való indulásban bízó hazai klasszis.

Az olimpiai pontszerző sorozatban a legelőkelőbb helyen álló magyar, az Eb-ezüstérmes, Európa Játékok-bronzérmes Hárspataki Gábor is Újpesten kezdi idei versenyszezonját. Rajta kívül szintén nevezett a versenyre a formagyakorlat versenyszámok két hazai legjobbja, Nagy Botond és Sterck Laura, a tavaly februári budapesti korosztályos Eb-n az U21-esek mezőnyében diadalmaskodó Baranyi Zsófia, akárcsak Bartha Nikola, Molnár Dániel és György Dániel, akik mindannyian a párizsi olimpiai kvalifikációs tornára és a tokiói részvételre pályáznak.

Gyakorlatilag egy év kényszerszünet után februárban rajtol a sportág legrangosabb, Premier League elnevezésű világkupa sorozata, és onnantól kezdve az olimpiáig minden hónapban fontos világverseny vár a legjobbjainkra – közölte Falusi Márton, a Magyar Karate Szakszövetség alelnöke.

„Válogatottaink most hétvégén tehetik meg az első lépéseket, amivel megkezdik a visszatérést a nemzetközi vérkeringésbe. A verseny kapcsán ugyanakkor az is rendkívül fontos a szövetség számára, hogy vigyázzunk minden résztvevő egészségére. A Karate Világszövetség, a WKF a közelmúltban kidolgozott egy protokollt, amely a járványhelyzetben is lehetővé teszi versenyek biztonságos megrendezését. A rendszert a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is jóváhagyta, mi pedig tulajdonképpen ezt csináljuk meg itthon kicsiben, és mellette természetesen minden hazai jogszabályi követelménynek megfelelünk” – nyilatkozta az alelnök.

Falusi Márton arról is beszámolt, hogy a versenyt biztonsági okokból "húzták szét" kétnaposra, testhőmérséklet mérés és kézfertőtlenítés kíséri majd a csarnokba belépéseket, a védőfelszereléseket mérkőzésenként fertőtleníteni fogják, nézők és hozzátartozók pedig nem lehetnek jelen.

0 Tovább

Dr. Mészáros János: Kanyó Dénes jelölése az egész magyar sporttársadalom sikere

A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnöke szerint azzal, hogy Kanyó Dénes bekerült a Világjátékok All Star-ba, az az egész magyar sporttársadalom sikere.

Dr. Mészáros János elmondta, a legjobb 24-es mezőnyt az egyes sportágak nemzetközi szövetségei állították össze, ezért is számít sikernek a jelölés. „A búvárúszó Kanyó Dénes sikereit, kitartását és sportemberi kvalitását a Nemzetközi Búvár Szövetség is értékelte ezzel a jelöléssel. Büszkék vagyunk rá, hogy ebben az illusztris mezőnyben egyedüli magyarként helyet kapott.” – mondta a sportvezető.

A Világjátékok Nemzetközi Szövetségének (IWGA) honlapján február 8-ig minden nap lehet szavazni a listán szereplőkre. Az első körben - január 20-ig - kialakul a legjobb 10 mezőnye, utána pedig a versenyben maradókra lehet voksolni.

Kanyó Dénes 1997-ben szerepelt először Világjátékokon. Akkor, Lahtiban egy váltóban szerzett ezüstéremmel zárt. 2009-ben Kaohsziungban is dobogóra állt, bronzérmes lett, sportpályafutását pedig 41 évesen, Wroclawban koronázta meg, amikor aranyérmet nyert 2017-ben. Kanyó 2013-ban is ott volt a játékokon, Caliban két negyedik helyezéssel zárt.

A Világjátékok All Star-sportolóinak listája megtalálható itt! Ezen az oldalon lehet szavazni (minden nap!) Kanyó Dénesre.

0 Tovább

A legfőbb pozitívum az Akadémia átadása volt

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémiánál (KIMBA) abban bíznak, hogy áprilisban megkezdhetik a munkát. A csepeli központú intézmény tavaly mutatkozott be egy sikeres toborzó körúttal, a pandémia miatt ugyan nem tudtak az eredeti tervek szerint haladni a képzésben, de januárban és februárban szintfelmérők lesznek a fiatal birkózóknál – nyilatkozta Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) ügyvezető alelnöke, egyben a KIMBA szakmai felelőse.

„Meglehetősen furcsa, akár úgy is fogalmazhatnánk: drasztikus esztendőt tudhat maga mögött a világ. Ennek okozója a koronavírus járvány, amely eddig szinte elképzelhetetlen korlátozásokra késztette a kormányokat és a szervezeteket. Sportágunkban elmaradt például az összes utánpótlás-világverseny – így a hazai rendezésű kadét-világbajnokság is –, halasztották a budapesti európai olimpiai kvalifikációs viadalt, nem beszélve a 2020-ra tervezett Tokió játékokról, amelyet 2021-re ütemezett át a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Történtek ugyanakkor pozitívumok is, amelyek közül az egyik legfőbb a KIMBA átadása volt” – mondta Bacsa Péter.

A szakmai stáb jelenleg is gőzerővel dolgozik. „Szeptember óta a tíz felvonásból álló országos toborzó körút mellett szülői nyílt napot, és országos szakmai felmérősorozatot egyaránt indítottunk annak érdekében, hogy a teljes értékű munka zökkenőmentesen elrajtolhasson szeptemberben” – tette hozzá a sportvezető.

0 Tovább

Egy magyar a Világjátékok All Star-ban!

Egy magyar sportoló is bekerült a Világjátékok elmúlt 40 évének legjobbjai közé. Kanyó Dénes búvárúszó ugyanis helyet kapott a TOP 24-ben. A Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) honlapján január 8 és február 8 között minden nap (!) lehet szavazni. Az első körben – január 20-ig – kialakul a legjobb 10-es mezőny, utána pedig a TOP 10-ben lévőkre lehet voksolni.

A legjobb 24 versenyzőt az egyes sportágak nemzetközi szövetségei választották ki, így Kanyó Dénes listára kerülése egyben sportdiplomáciai sikerként is elkönyvelhető.

„Hatalmas megtiszteltetés ez számomra, és úgy gondolom, hogy ez egyben a magyar búvársport, és a hazai sport dicsősége is” – mondta Kanyó Dénes, aki 1997-ben szerepelt először Világjátékokon. Akkor, Lahtiban egy váltóban szerzett ezüstéremmel zárt. 2009-ben Kaohsiungban is dobogóra állt, miután bronzérmes lett, sportpályáját pedig 41 évesen, Wrocławban koronázta meg, amikor aranyérmes lett 2017-ben. Kanyó 2013-ban is ott volt a játékokon, amikor két negyedik helyezéssel zárt.

A szegedi élsportoló mindezek mellett többször nyert világ- és Európa-bajnokságon érmet, mind a mai napig versenyezik, az eredményeken túl ezt az életpályát ismerte el az IWGA azzal, hogy beválogatta az All Star-ba.

A Világjátékokat az olimpiákhoz hasonlóan négyévente rendezik meg, mindig a nyári játékok utáni évben. Az olimpián kívüli sportágak seregszemléje – a tokiói halasztás miatt – legközelebb 2022-ben lesz az egyesült államokbeli Birminghamben.

Kanyó Dénesre itt lehet szavazni: https://www.theworldgames.org/awards/The-World-Games-Greatest-Athlete-of-All-Time-81

0 Tovább

Kovács Bálint csapatfőnöke szerint “ütőkártya” a tervezett MotoGP-pálya

Kelemen Krisztián, a Kovács Bálintot is menedzselő H-Moto Team tulajdonos-csapatfőnöke “igazi ütőkártyaként” tekint a tervezett magyarországi MotoGP-pályára, és reményei szerint a hazai gyorsaságimotoros világbajnoki futamon már magyar versenyző is rajthoz állhat.

“Vannak tehetségeink, mint minden más nemzetnek, és őszintén remélem, hogy a döntéshozók okosan játsszák ki az ászainkat, így ha a királykategóriában még nem, de a Moto GP valamelyik géposztályában már lesz magyar versenyző a hazai futamon” – idézte a csapat közleménye a sportvezetőt, aki attól is nagy előrelépést vár, ha a hazai motorsport utánpótlás-fejlesztésével kapcsolatos tervek részletekben, vagy egészben megvalósulnak.

“Az eddigiekhez képest mindenképp pénz kerül a rendszerbe, ami mindenkinek segíti majd az életét. Bálintra komoly szerep hárul a jövő építésében, mert fiatal, tehetséges, sikeres versenyző, nem mellesleg jó tanuló és megvan benne az empátia a tudása átadásához” – mondta Kelemen Krisztián.

A tulajdonos-csapatfőnök szerint 19 esztendős versenyzője követendő példa lehet mindenki számára: “leraktunk egy viszonyítási alapot 12 éves kora óta, ehhez lehet a teljesítményeket mérni, és már eddig is úgy tartottam, hogy amit ő a pályán kimotorozott, azt annak, aki jobb akar lenni nála, meg kell tudnia javítani”.

Kovács Bálint tavaly az Alpok-Adria Bajnokság csonka szezonjában a superbike géposztály élén zárt, a cseh bajnokságban második lett, az idény végén pedig bemutatkozott a Spanyol Superbike Bajnokságban, melynek Jerezben rendezett utolsó fordulójában mindkét futamon másodikként végzett az Open 1000 géposztályban.

“Egyetlen versenyző sem lehet sikeres, ha nincs mögötte egy csapat. Bálint esetében például hat-nyolc ember dolgozik minden nap a saját területén azért, hogy a sportoló fejlődjön. Ennek az energiának, ha jó a versenyző, a köridőn és a sikerességen is meg kell látszódnia” – nyilatkozta Kelemen Krisztián.

A H-Moto Team csapatfőnöke elmondta, az idei évben a cseh New2Project új építésű Yamaha R1-esével szeretnék indítani Kovácsot a Spanyol Superbike Bajnokságban, valamint a hosszútávú világbajnokság (EWC) egyik élcsapatával tárgyalnak az egész éves szereplésről.

Szerző: 

(Fotó: -a-)

0 Tovább

Versenyzőként és edzőként is az olimpiára gondol az év kick-boxosa

Az egész világot meg akarta hódítani 2020-ban, de közbeszólt a koronavírus, mégsem adta fel a terveit Veres Alex. A 27 éves bunyós fejében korábban még az is megfordult, hogy abbahagyja a versenysportot, de tavalyi eredményeivel elnyerte az év legjobb férfi kick-boxosa címet – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A 2020-as évben alig volt vesztes meccse Veres Alexnek, aki a nemzetközi versenyek tavaszi leállításáig közel tucatnyi érmet zsebelt be Európa különböző pontjain. Bár ambíciói nem hagytak alább, a pointfighting szakág klasszisa nem is gondolt arra, hogy a szövetség a koronavírustól terhelt évben is megválasztja a sportág legjobbjait.

„Meglepetés számomra a cím, és nagyon örülök neki. Soha nem voltam még olyan jó formában, mint a lezárások előtt, úgy éreztem, én vagyok az egyik legjobb a világon, és mindent meg tudtam volna csinálni. Az Európa-bajnokságon szerettem volna kvalifikálni a Világjátékokra, és tervben volt többek között egy amerikai verseny is.”

A pandémiát megelőzően megtartott versenyek közül a Watford Open volt az egyik legemlékezetesebb a csepeli sportoló számára, aki négy aranyat hozott el Angliából, megnyerve az összes számot, amelyben elindult.

„Két külön súlycsoportban is győztem, a csapatversenyben is mi lettünk a bajnokok, és a nyílt kategóriában is első lettem. Emlékezetes verseny volt. Reggel kezdtem, és este 9-10 óra felé végeztem, még jó, hogy nem alólam szedték ki a tatamit a szervezők, akik már mentek volna haza. Annyira elfáradtam, hogy este elaludtam a stadionban egy széken” – mesélte a világ- és Európa-bajnok kick-boxos.

A Halker-Király Team sportolójának tavaly év közben sokszor eszébe jutott, hogy éppen milyen versenyen lenne aznap, de ezek hiányában sem pihent: rendszeresen edzett, tartotta a súlyát, és sportága olimpiai ambíciói lebegtek a szeme előtt. Közvetett módon edzőként is ezért dolgozott, hiszen az utánpótlás-nevelésben is tevékenykedik civil munkája mellett, reggel 5-kor kezdve és este 8-kor befejezve a napokat.

„Jó lett volna 2020-ban is minél több bajnoki címet nyerni Magyarországnak, különösen most, hogy a kick-box az olimpia kapujában van. Igaz, hogy én már 35 éves lennék, amikor először a versenyprogramba kerülhetünk 2028-ban, és nem biztos, hogy szívesen bunyóznék 18-20 évesekkel. Viszont a tanítványaim pont jó korban lesznek akkor, és mivel nagyon ügyes és okos gyerekek, nekik jó esélyük lehet egy olimpián részt venni. Annyit mindenképpen jó lenne majd elmondani, hogy azok között voltam, akik folyamatosan taposták az utat a következő generációknak. Ezért az idén is meg kell újulnom, és versenyzőként ugyanúgy meg akarok nyerni mindent, mint ahogy eddig” – fogalmazott 2020 legjobb kick-boxosának választott Veres Alex.

0 Tovább

Elhunyt Rónaszéki András

Életének 71. évében elhunyt Rónaszéki András, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke. A sportvezető rövid és súlyos betegség után halt meg, adta hírül a Magyar Erőemelő Szövetség.

Rónaszéki András 1950-ben született, 1968 óta foglalkozott az erőemeléssel, 1969-ben volt az első versenye, 1978-ban versenyzett utoljára. Az első nemzetközi bíráskodására 1993-ban Pozsonyban került sor. Nemzetközi első osztályú bíróként hatalmas elismertséget szerzett a nemzetközi, és az európai szövetség köreiben egyaránt. A Magyar Erőemelő Szövetség 1996. február 25-én alakult, első elnökének Rónaszéki Andrást választották, aki azóta is betöltötte a tisztséget. Rónaszéki András áldozatos munkája révén alakultak ki a Magyar Erőemelő Szövetség működésének feltételei. A 2014. évtől kezdve lehetővé tette a para-fekvenyomó szakág csatlakozását a Magyar Erőemelő Szövetséghez. Irányítása alatt 129 világ- és Európa-bajnoki címet nyertek a magyar sportolók. Halála pótolhatatlan veszteséget jelent a teljes erőemelő közösség számára. Rónaszéki Andrást a Magyar Erőemelő Szövetség saját halottjának tekinti.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum