Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Reménysugár a kick-box vb kihirdetése a sportágnak

Az elmúlt bő egy évben a koronavírus járvány miatt gyakorlatilag minden számottevő kick-box versenyt törölni vagy halasztani kellett. Jó hír ehhez képest, hogy a sportág világszövetsége, a WAKO most kijelölte az idei felnőtt világbajnokság helyét és időpontját: a versenyt az olaszországi Jesolóban rendezik meg október 14. és 24. között. Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke a vb kihirdetésével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ez reménysugár arra, hogy lassan visszatérhet az élet a kick-boxba, és ismét felpöröghet a sportág – adta hírül az MKBSZ.

"Végre megint van mire készülni, hiszen olyan eseményről van szó, amelyre az egész éves tevékenységünket fel szoktuk fűzni. Hiszen a hazai bajnokságokat nem számítva az utánpótlás világ- és Európa-bajnokság mellett a felnőtt vb-k és Eb-k a legfontosabb versenyeink" – jelentette ki Galambos Péter.

A sportvezető kifejtette: azzal, hogy a WAKO kijelölte a világbajnokság időpontját, támpontot adott a magyar szövetségnek is, hogy miként alakítsák ki a felkészülési edzőtáborok és a vb-re kvalifikáló országos bajnoki döntők menetét, akárcsak azok előversenyeit. A jesolói helyszín pedig azt jelenti az MKBSZ számára, hogy a "fogyasztható" távolság folytán nem kell repülőre szállni az utazáshoz, ezáltal csökkennek a részvételi költségek, így várhatóan nagyobb magyar válogatott léphet majd tatamira és szállhat ringbe ősszel a vb-n - hangsúlyozta az elnök.

Utóbbi azért is fontos, mert a világbajnokság kvalifikációs lehetőséget jelent két 2022-es multisport eseményre: a Világjátékokra, illetve a Küzdősport Világjátékokra. A nem olimpiai sportágak legnagyobb seregszemléjén – amelyet az egyesült államokbeli Birminghamben rendeznek meg jövő júliusban – a sportág szabályrendszerei közül a K1 szerepel majd, míg a Küzdősport Világjátékokra a pointfighting és a full-contact szakágakban lehet majd részvételi jogot kiharcolni Jesolóban.

A vb a magyar szövetség által hagyományosan minden évben megrendezésre kerülő világkupára is abszolút pozitívan hathat – jegyezte meg Galambos Péter. A vk-t tavaly a pandémia miatt törölni kényszerült az MKBSZ, idén azonban mindenképpen szeretnék megtartani.

"A mi időpontunk szeptember 16. és 19. között van, vagyis gyakorlatilag egy hónappal előzi meg a jesolói világbajnokságot. Ez azt jelenti, hogy a vb-n indulók számára kiváló felkészülési állomás lehet, ami a budapesti világkupa vonzerejét és szakmai értékét egyaránt növelheti" – jelentette ki Galambos Péter. 

0 Tovább

Olimpiai pontszerző karate verseny lesz a hétvégén Lisszabonban

Péntektől vasárnapig Lisszabonban olimpiai kvalifikációs versenyen vesznek részt a legjobb hazai karate versenyzők. Az ötkarikás játékokon idén Tokióban bemutatkozó sportág legrangosabb versenysorozata, a Karate1 Premier League elnevezésű széria idei második állomásán 87 ország 740 versenyzője lép tatamira. A magyar színeket nyolc versenyző képviseli.

A portugál fővárosban sorra kerülő viadal az utolsó előtti lehetőség olimpiai kvalifikációs pontokat gyűjteni, a kontinens sportolói ezt követően már csak a májusi, a horvátországi Porecben sorra kerülő Európa-bajnokságon szerezhetnek még pontokat.

A lisszaboni megmérettetésre kiutazott magyarok között van a Karate1 Premier League sorozat idei első, isztambuli állomásán márciusban bronzérmet szerzett Tadissi Martial is.

A magyar indulók:

Formagyakorlat:

Férfiak: Nagy Botond
Nők: Sterck Laura

Küzdelem:

Férfiak: Kiss András (60 kg), Tadissi Martial (67 kg), Hárspataki Gábor (75 kg), Molnár Dániel (+84 kg)
Nők: Klement Kármen (50 kg), Molnár Réka (55 kg)

0 Tovább

Teqball - A magyar világbajnok győzött a rangos nemzetközi versenyen

Magyar győzelemmel fejeződött be a rangos nemzetközi Teqball Challenger CUP. A budaörsi versenyen 8 nemzet játékosai álltak asztalhoz. A hazai szövetség sajtószolgálatának információi szerint a magyar világbajnok Blázsovics Ádám szerezte meg az aranyérmet Csereklye Martin előtt. A bronzérem a lengyel Adrian Duszaké lett.

A nemzetközi torna legjobb női játékosa Janicsek Zsanett. További érdekesség, hogy a sportág történetében nem sokkal a parateqball hivatalos bejelentését követően részt vett a mezőnyben a BP Teqers színeiben László Attila parateqballos, így ő az első, aki elindult parasportolóként az épek között teqballban.

A következő hétvégén újabb Challenger CUP-nak ad otthont Magyarország. Ezúttal a Phoenix Teqball Akadémia szervezésében páros nemzetközi kupát rendeznek. A helyszín Budapesten a Testnevelési Egyetemen lesz.

0 Tovább

Vitorlázás - Érdi Mária futamgyőzelmével ért véget az utolsó olimpiai kvótaszerző verseny

Érdi Mária futamgyőzelemmel fejezte be az utolsó olimpiai kvótaszerző versenyt Portugáliában. Vilamourában végül a dánok kiválósága, Anne-Marie Rindom szerezte meg az első helyet a női laser radial hajóosztályban. A rangos mezőnyben a tokiói játékokra készülő vitorlázó a 14. lett összetettben.

Érdi Mária a verseny után elmondta: hektikus viadalon van túl. „Itt aztán volt minden, de összességében elmondhatom, hogy sokat tanultam ezúttal is. Az külön öröm, hogy az utolsó futamot rajt-cél győzelemmel lehoztam, így jobb szájízzel fejeztem be a portugáliai versenyt” – tette hozzá az MVM Zrt. támogatásával a tokiói játékokra készülő magyar klasszis.

Vilamourában az utolsó olimpiai kvóták is gazdára találtak, igaz Érdi Máriának – ebből a szempontból – különösebben nem kellett izgulnia, hiszen már régóta rendelkezik indulási joggal. A Tokióra készülő Magyar Olimpiai Csapatból ő volt a második, aki kiharcolta azt, hogy ott lehessen az ötkarikás játékokon.

0 Tovább

Teqball - Rangos nemzetközi verseny, új elnök a szövetség élén

Nyolc nemzet versenyzői indulnak az I. Budaörs Challenger Cup-on. A Magyar Teqball Szövetség információi szerint a rangos nemzetközi megmérettetésen a magyarokon kívül romániai magyarok, franciák, lengyelek, koszovóiak, tunéziaiak, algériaiak, portugálok és belgák állnak asztalhoz a hétvégén.

Közben lezajlott a BT Országos Teqball Bajnokság II. osztályának első fordulója Hajdúszoboszlón, itt Bene Zsombor (Budapest Infinity Teqball) győzött Taskó András (Balassagyarmati Sport Club) és Borbély Patrik (Tokaji Futball Club) előtt. Párosban Dombai Gergő és Farkas Márió (Phoenix Teqball Akadémia) lett első, Borbély Patrik és Levik Boldizsár (Tokaji Futball Club) zárt másodikként, harmadik pedig Toronyi Ádám és Szántó Gergő lett, utóbbi páros a Balassagyarmati Sport Clubot képviseli.

Veres Péter, a hazai szövetség főtitkára a Lelátó című sportmagazinban bejelentette: a MATESZ megválasztotta az új elnökét. „Dr. Janó Márk Ádám lett az új elnök. Megbízatása 2025-ig tart. A jogi végzettségű szakember a közelmúltban elhunyt id. Gattyán Györgyöt váltja a szövetség élén, egyben ő a szövetség második elnöke. Id. Gattyán Györgyöt, a szövetség első, alapító elnökét a hazai szövetség örökös, posztumusz tiszteletbeli elnöki címére terjesztették fel.” – mondta a sportvezető Vobeczky Zoltán műsorában.

A teqball egy magyar fejlesztésű sportág. Itthon és külföldön is egyre népszerűbb: a magyar szövetség megalakulását követő hét hónapban megduplázódott a hazai egyesületek száma. 

A teljes beszélgetés meghallgatható itt: https://soundcloud.com/mannafm/teqball-veres-peter-lelato-vobeczky-zoltannal-2021-04-15

0 Tovább

Vitorlázás – Érdi Mária a legjobbak között folytathatja Portugáliában

Érdi Mária az Arany-csoportban, azaz a legjobbak között folytathatja a versenyzést. A portugáliai Vilamourában zajlik az utolsó európai olimpiai kvalifikáció a vitorlázóknál.

A versenyen rangos mezőny indult. Az MVM Zrt. támogatásával készülő magyar versenyző már a kvalifikációs időszak elején megszerezte a tokiói kvótát, így neki emiatt már nem kell izgulnia.

„Gyakorlatilag mindenki itt van Laser női radial hajóosztályban. Felemelő érzés ismét világ legjobbjaival versenyezni. Mindössze az olimpiai bajnok holland Marit Bouwmeester nincs itt.” – kezdte beszámolóját a magyar klasszis.

„Az első két nap selejtezőfutamai után csütörtöktől új verseny kezdődik. Az Arany-csoportban folytathatom a versenyzést. Bízom benne, hogy a szél egy kicsit kegyesebb lesz. Gyenge, de ugyanakkor hektikus széllel kell megbirkóznunk” – mondta Érdi Mária.

Fotó: Érdi Mári Facebook

0 Tovább

Senánszky Petra olimpiai álmai

Az uszonyos úszás királynője az olimpiát is megcélozza. Senánszky Petrának erre minden esélye megvan. A debreceni klasszist láthatjuk az úszók kontinensbajnokságán is.

Senánszky Petra többszörös világ- és Európa-bajnok, Világjátékok győztes uszonyos úszó. A hazai és a nemzetközi sportélet meghatározó alakja, aki szó szerint megtestesíti korunk élsportolóját. Nem tűr megalkuvást, a saját határait pedig folyamatosan feszegeti. Amellett, hogy uszonyosúszóként világklasszis, rendszeresen úszásban is megmérettetik. Legutóbb a Budapesten megrendezett országos bajnokságon ugrott medencében, de úszóként is komoly tervekkel tekint a jövőbe.

„A hazai rendezésű Európa-bajnokságon tagja leszek a válogatottnak, és bízom abban, hogy sikerül majd beverekednek majd magam az olimpiai csapatba” – mondta Senánszky Petra.

Az olimpia és a Világjátékok közötti „átjárás” általában fordítva szokott történni, azaz olimpikonokat lehet felfedezni az olimpián kívüli seregszemlére utazó magyar csapatban. Senánszky Petra ezt most megfordítaná. „Motivált vagyok. Úgy néz ki, hogy 50 és 100 gyorson lehet esély arra, hogy olimpiai szintet ússzak, és ezzel kiharcoljam, azt, hogy indulhassak az idénre halasztott tokiói játékokon”- tette hozzá a világklasszis.

A Debreceni Búvárklub versenyzőjét Kókai Dávid készíti fel, aki szintén uszonyosként volt válogatott versenyző.

0 Tovább

Fallabda – Farkas nyerte a szegedi összevont versenyt​​​​​​​

Farkas Balázs megnyerte az összevont szegedi verseny A-kategóriáját. A világranglista 87. helyén álló fallabdázó mögött Sebők Benedek zárt másodikként, megelőzve Püski Lénárdot.

A B-kategóriában Kiss Dániel győzött, Jeszenszky Zoltán előtt. A dobogó harmadik fokára az a Chukwu Hannah állhatott fel, aki sporttörténelmet írva a közelmúltban első női magyar játékosként bejutott a TOP 100-ba a világranglistán. A tatabányai kiválóság jelenleg a 94. a rangsorban.

A verseny után Farkas Balázs elmondta: az előttünk álló időszakban hazai és nemzetközi versenyeken is ütőt ragad majd. „Szépen lassan úgy néz ki, hogy a versenyeket újra megrendezik. Májusban lesz az országos bajnokság, ezenkívül francia és dán versenyeken indulok a tervek szerint.” – árulta el a terveivel kapcsolatban Farkas Balázs, aki már több hónapja tagja a világranglistán a TOP-100-nak.

0 Tovább

Meghalt az erőemelés legendája

Elhunyt Gruber Vilmos, a hazai erőemelés egyik szülőatyja. A legenda generációkat nevelt ki a sportágban.

Többszörös világ- és Európa-bajnok volt, emellett itthon is komoly eredményeket tudott felmutatni. Versenyzői pályafutása mellett számtalan világ- és Európa-bajnok kiválóságnak segítette a munkáját, felkészülését. 2005-ben a sportágban végzett munkájáért életműdíjat kapott. Megalapította a Gruber’s Gym Sportegyesületet, és hozzájárult ahhoz, hogy a magyar erőemelés nemzetközi szinten is elismert legyen. Gruber Vilmos 79 éves volt.

0 Tovább

Nagy Norbi Racing Team – Lantos Szabolcs bemutatkozott a Twingo Kupában

Több fronton is teljesítettek a Nagy Norbi Racing Team versenyzői a hétvégén! A gokarttól a Twingo-kupáig nyomták a gázt a fiatalok.

Lantos Szabolcs a gokart országos bajnokság első fordulójában jól teljesített. A fiatal versenyző a kecskeméti állomáson dobogóra állt, miután harmadik lett. Szabolcs testvére, Balázs is indult, ő a középmezőnyben zárt. Lantos Szabolcs a gokarton kívül bemutatkozott a Renault Twingo Kupában is. A Hungaroringen – nemzetközi környezetben – élete első pályaversenyén végül a középmezőnyben végzett - tudtuk meg a WTCR-dobogós Nagy Norberttől, a csapat névadó szakmai koordinátorától.

„Rendhagyó hétvégén vagyunk túl, örülök, hogy a fiatalok így helyt álltak. Szabinak nem volt túl nagy a lépcsőfok. A középmezőnyben megállta a helyét” – összegzett Nagy Norbert. 

0 Tovább

Beteg kislányon segített és a versenyeket várja az exatlonos kick-box világbajnok

Egy SMA-s kislány javára árverezte el az Exatlon első évadában szerepelt Rákóczi Renáta a sport reality-ben viselt trikóját. A profi kick-box világbajnok hisz abban, hogy ha mindenki egy picivel hozzájárul Lili gyógyulásához, akkor összegyűlhet a kezeléshez szükséges több mint 700 millió forint. Arról is mesélt, hogy megviselte a járványhelyzet, de újra motivált, és szeretné megvédeni világbajnoki címét – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A sajtóból értesült a gerinc eredetű izomsorvadásban szenvedő Lilike esetéről Rákóczi Renáta.

"Nem is volt kérdés, hogy szeretnék segíteni. Az exatlonos pólót a Lilike megsegítésére létrehozott Facebook-csoportba tettem fel, és nagyon örülök, hogy be tudtam segíteni a gyűjtésbe. Még rengeteg pénz hiányzik, de jó látni, hogy milyen sokan adakoznak még a covid időszakban is, amikor a bizonytalanság miatt mindenki jobban meggondolja, mire költi a pénzét."

Csendben szeret segíteni – mondta a volt exatlonos, mert nem akarja, hogy bárki azt gondolja, azért csinálja, hogy a nyilvánosság előtt maradhasson. Hozzátette: mindig igent mond és szakít rá időt, bármilyen karitatív eseményre hívják.

A Titán SE sportolója a full-contact szabályrendszerben 2018-ban Norvégiában szerezte meg az 55 kg profi világbajnoki övét, majd egy évvel később Budapesten sikerrel megvédte azt. A pandémia viszont őt is alaposan megviselte – emlékezett vissza. Tavaly volt egy hosszú leállása, amikor majdnem tíz kilót felszedett. Elkezdett fokozatosan edzeni és diétázni, visszatért az állóképessége, és a normál súlyát is visszaszerezte. Ha nem is napi kettőt edz, mint korábban, de azért öt-hat edzést így is megcsinál hetente.

„A járvány elején olyan mélypontot éltem át, hogy nem találtam a helyem a világban” – vallotta be Rákóczi Renáta. – "Úgy éreztem, hogy egyik pillanatról a másikra kiszakítottak abból a környezetből, ami az életem és ahol jól érzem magam. Elvették az edzéseket, a versenyeket, a felkészülést, emiatt sűrűn volt rosszkedvem. De muszáj volt visszarázódnom. Megnéztem egy csomó motivációs filmet, és sportrovatokat olvasgattam. Hál' istennek megint motivált vagyok, és remélem, hogy az év végén sikerül megvédenem a címem."

Merthogy Rákóczi Renáta tervei között a címvédés az elsődleges. Bízik benne, hogy ismét megrendezik a TEK gálát, és ha újra nyerne, háromszoros profi világbajnoknak mondhatná magát. A párhuzamosan futó amatőr pályafutása kapcsán a budapesti kick-boxos hölgy úgy fogalmazott: "még megy a matek", miként legyen. Elképzelhetőnek tartja, hogy az idei lesz az utolsó amatőr idénye, ugyanakkor ha jönnek az eredmények és kvalifikálná magát a Világjátékokra, akkor azt még bevállalná. Mindenesetre izgatottan várja, hogy beinduljon a bő egy éve szünetelő versenyszezon. Márcsak a kora miatt is...

"Szerintem a húszéveseknek könnyebb feldolgozni, hogy le kell állni, hiszen a koruknál fogva hamarabb képesek visszatérni. Én az idén 34 leszek, ilyenkor az ember már érzi a határait, nem szólva arról, hogy lennének más terveim is: nagyon vágyom már egy kisbabára."

Addig is a felnőtt és a gyermek csoportjával vigasztalódik Rákóczi Renáta, amelyeknek a járványügyi szabályok betartása mellett jelenleg is tart edzéseket.

"A gyerekek nagyon várják, hogy mikor mondom, hogy na, akkor megyünk versenyezni. Tele vannak lendülettel, én meg imádok velük foglalkozni. Fantasztikus látni, ahogy fejlődnek, és tudni, hogy még rengeteg dolgot tudok nekik tanítani. A sportnak ebben a részében nagyon motivált vagyok, magammal kapcsolatban pedig szerencsére most már megint az vagyok."

0 Tovább

Fallabda – Sporttörténelmi sikerek fallabdában!

Sporttörténelmi sikerek fallabdában. A sportágban – többek között – az elmúlt időszakban megrendezett hazai PSA-versenyek hatására, illetve az ott elért eredményeknek köszönhetően először van TOP 100-as női, illetve férfi játékos a világranglistán.

A férfiaknál Farkas Balázs már korábban átlépte a bűvös határt, a nőknél pedig Chukwu Hannah először tagja a 100-as elitnek. A fallabdázóknál ilyen nem fordult még elő, hogy a férfi mellett a nőknél is legyen TOP 100-as versenyző.

A nőknél Chukwu Hannah jelenleg a 94., a férfiaknál Farkas Balázs pedig a 87. pozíciót birtokolja.

Mindkettőjük edzője Farkas János, aki elmondta: a cél a TOP 50-es tagság. „Rengeteg munkánk van abban, hogy most van egy női és egy férfi TOP 100-as játékosunk. Reális célként azt látom, hogyha a megfelelő munkát mindketten elvégzik, akkor karnyújtásnyira lesznek a legjobb 50-től.” – mondta Farkas János, a tatabányai Squashberek trénere.

 

0 Tovább

Teqball - Magyar győzelmek a rangos nemzetközi Challenger CUP-on!

Rangos tornával nyitották a teqballosok a 2021-es nemzetközi szezont. Az év első hazai rendezésű Challenger CUP-on a világranglista TOP-5 játékosa közül négyen asztalhoz álltak Rácalmáson. A viadalon csak magyar győzelmek születtek. Egyéniben Bányik Csaba szerzett aranyérmet, míg vegyespárosban a Blázsovics Ádám, Kota Gabriella kettős diadalmaskodott.

A magyarok jó formában várták a Challenger CUP-ot, hiszen itthon hetek óta zajlik a BT Teqball Országos Bajnokság, így nem meglepő, hogy a dobogóra csak hazai versenyzők állhattak fel.

Ha az egyéni világranglistát nézzük, akkor Rácalmáson elindult a rangsor második helyezettje Blázsovics Ádám, a 3. Györgydeák Apor, aki román színekben versenyez, a francia Julien Grondin, valamint az élő pontszámok alapján jelenleg ötödik Bányik Csaba.

A hazai Challenger CUP annyira népszerű volt, hogy az indulók létszámát limitálni kellett, így sokan nem tudtak elindulni a magyarországi versenyen – adta hírül az Országos Teqball Szövetség (OTESZ)

Eredmények

Az egyéni verseny első négy helyezettje:

  1. Bányik Csaba (Magyarország - Phoenix Teqball Academy)
  2. Blázsovics Ádám (Magyarország - Phoenix Teqball Academy)
  3. Csereklye Martin (Magyarország - Infinity Teqball)
  4. Julien Grondin (Franciaország - Teqball Mulhouse Club)

 

A vegyespáros első négy helyezettje:

  1. Blázsovics Ádám, Kota Gabriella (Magyarország - Phoenix Teqball Academy)
  2. Bányik Csaba, Janicsek Zsanett (Magyarország - Phoenix Teqball Academy)
  3. Bakó Ádám, Vasas Lea (Magyarország - BP Teqball)
  4. Julien Grondin, Lauryne Scherrer (Franciaország - Teqball Mulhouse Club)
0 Tovább

A birkózók köszönetet mondtak a mentősöknek

A Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) egymillió forinttal támogatja az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ). Az erről szóló dokumentumot a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) Németh Szilárd, az MBSZ elnöke adta át Engelbrecht Imrének, az OMSZ közép-magyarországi regionális igazgatójának és Győrfi Pál szóvivőnek.

Németh Szilárd elmondta, a Magyar Birkózó Szövetség a közelmúltban rendezett európai olimpiai kvalifikációs versenyt, és a mentősök ott végzett munkáját szeretnék megköszönni a pénteki felajánlással. „A koronavírus miatt megfeszített munkát végeznek a mentősök, emellett odaadó hozzáállást tapasztal többek között a sportvilág is tőlük. Ezzel a gesztussal szerettük volna felhívni a figyelmet a mentősök emberfeletti teljesítményére.” – mondta a sportvezető.

Győrfi Pál szerint összefogás tapasztalható a társadalomban. „A világjárvány megtanított mindenkit arra, hogy összefogásra van szükség. Én a mostani birkózókkal való találkozást is az összefogás eredményeként fogom fel. A támogatásukat pedig a bajtársaim nevében köszönöm” – mondta Győrfi Pál.

0 Tovább

Elhalasztják a 2021-es nemzetközi egyetemi sporteseményeket

2021. augusztus 18-29. között a kínai Chengdu lett volna házigazdája az Egyetemi Világjátékoknak, korábbi nevén az Universiadénak, azonban a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Végrehajtó Bizottságának döntése alapján az eseményre a koronavírus-járvány miatt legkorábban 2022-ben kerülhet sor.

A FISU a Végrehajtó Bizottságának döntése előtt a szervezet 176 tagországa számára küldött kérdőívet, melynek fókuszában a Világjátékok megrendezése állt. Ennek értékelését követően, egyeztetve a kínai szervezőkkel, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség úgy döntött, hogy a pandémia okozta nehézségek miatt ebben az évben nem rendezik meg az egyetemi sport legnagyobb eseményét.

Eközben az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) Végrehajtó Bizottsága is megtartotta ülését, amelyen döntés született az idei júliusi belgrádi Európai Egyetemi Játékok (EEJ) elhalasztásáról. Az EUSA, együttműködve a szervezőkkel és a szerb hatóságokkal, megvizsgálja annak lehetőségét, hogy 2021-ben egy későbbi időpontban megrendezhető-e az esemény. Az EEJ-t eredetileg 2020 nyarán tartották volna, de a koronavírus-járvány miatt halasztották 2021-re.

Mindkét multisport eseményre, mint FISU és EUSA tagszervezet a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) nevezhet egyetemista résztvevőket.

A MEFS elnöke, Mocsai Lajos így kommentálta a két döntést.

„A koronavírus-járvány miatt csak olyan feltételek mellett lehetett volna megrendezni az Egyetemi Világjátékokat, amely az esemény fő céljait jelentősen gyengíti, így a döntéssel mi is egyetértünk. Az egyetemi sport nem professzionális sport és az adott lehetőségek mellett a rendezés nagy nehézségekkel járna. Sajnos pont a fiatalok érdekei sérülnének: a közösségi élmény és a magas szintű versenyzés, így a fejlődés lehetősége. Bízunk abban, hogy az eseményeket jövőre a korábban megszokott színvonalon és hangulatban rendezik majd meg. 

0 Tovább

Elmarad az idei magyarországi kick-box Eb

Lemondta a Magyar Kick-box Szakszövetség a sportág augusztusi utánpótlás Európa-bajnokságának megrendezését. A szervező bizottság javaslatára a szövetség elnöksége egyhangúlag határozott úgy, hogy elsősorban a koronavírus járvány jelenlegi helyzete és jövőbeni bizonytalanságai miatt mégsem vállalja a tervezett hazai rendezésű kontinensverseny lebonyolítását. Fájó, de felelős döntésnek nevezte a lépést Galambos Péter elnök – adta hírül az MKBSZ.

Több tényező is szerepet játszott abban, hogy lemondják a 18 éven aluliak kontinensviadalának a megrendezését – ismertette Galambos Péter. A 2017-ben felnőtt vb-nek, 2019-ben pedig – a mostanihoz hasonlóan – utánpótlás Eb-nek is otthont adó Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke elmondta: a sportág világszövetsége, a WAKO folyamatos érdeklődésére minden esetben azt válaszolták, hogy készen állnak a lebonyolításra, és garantálják a rendezés szokásos magas színvonalát.

„Márciusban azonban itthon és másutt is elkezdtek durvulni a koronavírusos számadatok, és új motívumként megjelent, hogy egyre fiatalabb korosztályok érintettek a fertőzésekben. Ráadásul Dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár körlevelet küldött a sportági szakszövetségeknek, amelyben éppen az utánpótlás korú versenyzők veszélyeztetettségére hívta fel a figyelmet, arra kérve a szövetségeket, hogy minél kevésbé tegyük ki a fiatalokat kockázatnak” – magyarázta Galambos Péter.

Az MKBSZ első embere beszámolt arról is, hogy körbekérdezték az európai országok kick-box szövetségeit, melyek vennének biztosan részt az augusztusi magyarországi Eb-n – elvégre máshol is dúl a járvány, ami a betegek és elhunytak számán túl abban is megnyilvánul, hogy a sportban az edzéslehetőségek korlátozottak, a felkészülés nem zökkenőmentes és csökkent a versenyek iránti motiváció.

„Mindössze kilenc ország jelezte, hogy biztosan eljönne, és ezek nem is feltétlenül a legerősebb kick-box nemzetek voltak” – közölte Galambos Péter. – „Közben pedig a szervezésnek abba a fázisába értünk, amikor már szerződéseket kellett volna kötnünk, és előlegeket fizetnünk, ugyanakkor nem láttuk, hogy biztosan és jelentősen pozitív irányba alakulhatna helyzet. Úgyhogy a versenyszervező bizottságban minden szempontot megvizsgálva arra jutottunk, hogy engedjük el az Eb-t. Fájó volt ezt kimondanunk, de az ésszerűség és az óvatosság ezt diktálta. Felelősséggel nem lehetett más döntést meghoznunk, hiszen fiatal emberek életével nem játszunk.”

Az elnök a versenyszervező bizottság javaslatát a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöksége elé terjesztette, amely azt egyhangúlag támogatta. Galambos Péter ezt követően tájékoztatta a döntésről a WAKO-t, valamint a sportért felelős államtitkárságot is.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum