Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Szkander - 17 országot előztek meg a magyarok

Magyarország megnyerte a csapatversenyt a Swiss Openen. Az Amriswilben megrendezett rangos viadalon 18 ország legjobbjai vettek részt. A magyarok mögött Németország végzett, megelőzve a svájci válogatottat.

A magyar válogatottban  több olyan versenyző kapott helyet, akik az októberi világbajnokságra készülnek. Előtte megrendezik a magyarországi Világkupát. A Judgement Day-nek Budapest ad otthont október 11-én és 12-én. Az év főversenye a konstancai világbajnokság lesz, amely október 26-án kezdődik.

A Swiss Openen a csapatversenyen kívül egyéniben 9 aranyérmet szereztek a magyarok, emellett 2 ezüstöt és 4 bronzot gyűjtöttek.

Dóró Zsolt szövetségi kapitány elmondta, meglepően jól szerepelt mindenki Svájcban. „Ez egy állomás volt a vb-re való felkészülés során. Ennek ellenére úgy néz ki, hogy mindenki kitett magáért. Különösen a csapat arany figyelemre méltó” – hangsúlyozta Dóró Zsolt.

0 Tovább

Pontszerzőként zártak Herczigék Cipruson

A tavalyi 3. hely után idén hatalmas balszerencse sújtotta a MOL Racing Team párosát, Herczig Norbertet és Ferencz Ramónt a Rally Európa-bajnokság ciprusi futamán. A pénteki kvalifikáción a magyar páros a 3. helyet szerezte meg, de egy engedély nélkül rossz helyen tartózkodó csapattag miatt 2 perces időbüntetést kaptak, így szombaton csak a 33. helyről kezdhették meg a versenyt. Ennek ellenére szombaton hatalmasat autózva, 24 helyet javítva, a 9. helyre jöttek fel.

„Az időbüntetés miatt borult a gumitaktikánk, így a legkeményebb keveréket választottuk, hogy ne kapjunk defektet. Ezeknek a gumiknak persze nem volt olyan jó a tapadásuk, de ennek ellenére negyedik-ötödik időket autóztunk.” – kezdte beszámolóját Herczig Norbert, aki az időbüntetés nélkül a szombati napot a 4. helyen zárta volna, mindössze 3 másodpercre a dobogótól.

„Vasárnap aztán én hibáztam, a második gyorsaságin elmértem egy féktávot, lecsúsztunk az útról, nekimentünk egy fának, amelynek következtében eltörött a bal első féltengely, és több mint 20 km-t három kerék hajtással kellett megtennünk. A Volkswagen Polo GTI R5 megerősített futóműve szerencsére kibírta ezt a „kalandot”, és miután a csapat megjavította az autót, a 12. helyről előre tudtunk jönni a 10. helyre, így 1 pontot szereztünk Cipruson.” – tette hozzá a pilóta.

„Úgy tűnik idén nem akar összejönni semmi, pedig ugyanolyan tisztességesen készülünk minden futamra, mint korábban. Persze nem adjuk fel, szűk másfél hónap múlva jön az EB zárófutama a Nyíregyháza Rally, ahol támadunk!” – mondta Herczig, akinek azért volt oka az örömre is a hétvégén.

„Miközben egy ciprusi autópályán haladtunk a céldobogó felé, hívott a kislányom és élőben közvetítette, ahogyan a fiam, Herczig Patrik az Rallycross Országos Bajnokság máriapócsi futamán megnyerte a S1600-as kategóriát, és így magyar bajnok lett.” – fejezte be mosolyogva a Mol Racing Team pilótája.

0 Tovább

Utánpótlás szumó Eb: Végh Artúr egy arannyal és egy bronzzal zárt

Véget ért az utánpótlás szumó Európa-bajnokság Szigetszentmiklóson. A magyar válogatott eredményes kontinensbajnokságot zárt, miután a nemzeti csapat tagjai 8 aranyat, 9 ezüstöt és 16 bronzérmet szereztek.

A zárónapon Végh Artúr a 100 kilósok között Európa-bajnok lett, ezüstérmet szerzett Berregi Bernadett a +75 kilogrammos mezőnyben, míg három bronzéremnek is örülhettek a magyar szurkolók. A dobogó harmadik fokára állhatott fel Szilágyi Erik (80 kg), Pintér Zoltán (90 kg), valamint Végh Artúr a súlycsoportjában megszerzett aranyérem után a nyílt kategóriában lett bronzérmes.

 A háromnapos Európa-bajnokságon a kontinens 400 legjobb fiatal szumósa vett részt.

0 Tovább

24 helyet lépett előre Herczig

Egy két perces időbüntetés miatt csak a 33. helyről rajtolhatott szombaton a MOL Racing Team párosa, Herczig Norbert és Ferencz Ramón a Rali Európa-bajnokság ciprusi futamán, de nagyszerű autózással a nap végére feljött a 9. helyre.

autósport

A Wolkswagen Polo GTI R5-tel versenyző párosra vasárnap még 105 kilométernyi gyorsasági szakasz vár.

Ha nem kaptak volna időbüntetést, akkor a 4. helyen állna a magyar páros, mindössze 3 másodperce a dobogós helytől.

0 Tovább

Utánpótlás szumó Európa-bajnokság: Több dobogós helyezés szombaton is

Két aranyérmet szereztek a magyar szumósok az utánpótlás Európa-bajnokság második napján. A szigetszentmiklósi kontinensbajnokságon szombaton az U16-os korosztály lépett küzdőtérre.

A lányoknál Elekes Enikő (60 kg), a fiúknál pedig Papp Barnabás (65 kg) lett Európa-bajnok.

Ezüstérmet szerzett Kaszás Lilla (55 kg), Popelka Lili (65 kg), valamint Berregi Bernadett (+70 kg) és a lány csapat, amelyben Berregi Bernadett, Elekes Enikő, Ferencz Petra, Popelka Lili kapott helyet.

Harmadikként zárt Iváncsics Babita, (50 kg), Borsos Viktória (55 kg), Zsirnovszi Péter (75 kg) és Paunuch Péter (95 kg), az openben Berregi Bernadett, és a Zsirnovszi Péter, Berregi Balázs, Gyuricza Marcell, Paunuch Péter alkotta fiúcsapat.

Az utánpótlás szumó Európa-bajnokság zárónapján az U18-asok lépnek küzdőtérre.

0 Tovább

Utánpótlás szumó Eb – Sok érmet nyertek az U14-esek Szigetszentmiklóson

Fantasztikusan kezdtek a fiatal szumósok! A Szigetszentmiklóson zajló utánpótlás szumó Európa-bajnokságon az U14-es korosztály versenyeit bonyolították le.

A lányoknál a 60 kilósok között Kopasz Hanna aranyat, Tari Krisztina pedig ezüstöt nyert. A 65 kilogrammosok mezőnyében Müller Petrát nem tudták legyőzni, ugyanebben a kategóriában Balogh Beatrice bronzérmesként zárt, akárcsak Baljer Kitti (45 kg) és Bauer Ramóna (50 kg). Az 50 kilósoknál az ezüstérem is ’itthon maradt’, miután Kaszás Elza második lett.

A fiúk +70 kilós kategóriájában Gyuricza Marcell lett Európa-bajnok, ugyanitt Zsivnovszki Péter ezüstöt, Kovács Dominik pedig bronzot gyűjtött be. A 65 kilogrammosoknál Major Zoltán ezüstérmes lett, míg Németh Botond (45 kg) és Beták Bartal (35 kg) a harmadik helyet szerezte meg.

A roppant erős mezőnyben a fiú és a lánycsapat is aranyérmes lett, így elégedetten nyilatkozott Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke. „Bíztunk a jó kezdésben, de ennyi aranyra nem számítottam, hiszen többek között az ukránok és az oroszok is erős csapattal érkeztek Szigetszentmiklósra.”

A lánycsapatban Müller Petra, Kopasz Hanna, Tari Krisztina, Balogh Beatrice kapott helyet, míg a fiúk a Zsivnovszki Péter, Kovács Dominik, Gyuricza Marcell, Major Zoltán összeállításban léptek küzdőtérre. Szombaton az U16-os korosztálynak szoríthatunk Szigetszentmiklóson.

0 Tovább

TáncSport - Rendhagyó Kistelek Open következik

A hétvégén megrendezik a 16. Kistelek Opent. A Csongrád megyei kisvárosban idén közel 400 páros vesz részt a nemzetközi táncversenyen – tudtuk meg a szervezőktől.

Zsom Olivér, a PRO Art Táncstúdió elnöke elmondta, 2019-ben a felnőtt latin és standard versenyeken kívül az U21-es standard világranglista megmérettetés kerül a középpontba.

„2020-ban Kistelek U21-es standard világbajnokságot rendez, ezért számunkra nagyon fontos az idei open. Fontos, hogy látványos bemutatóval készülünk, többek között a világbajnok Törökgyörgy Melinda is parkettre lép a gyermekáldás után. Ez Melinda, a Romani Design és a Pro-Art közös produkciója lesz, úgyhogy mindenképp rendhagyó Kistelek Opennel találkozhat a közönség” – mondta Zsom Olivér.  A 16. Kistelek Opent szeptember 28-án és 29-én rendezik meg.

0 Tovább

Utánpótlás szumó Eb – A kontinens több száz szumósa indul Szigetszentmiklóson

Idén Magyarország ad otthont az utánpótlás szumó Európa-bajnokságnak. A világversenyt megrendező hazai szövetség információi szerint a kontinens közel 400 legjobb fiatal versenyzője lép küzdőtérre az Eb-n.

Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke kiemelte, népes magyar csapatot sikerült összeállítani a három korosztályban. „Van olyan súlycsoport, ahol két versenyzőnk is kvalifikációt szerzett. Magas színvonalú küzdelmekre számítok és több magyar éremre ezen az Európa-bajnokságon” – fogalmazott a sportvezető.

A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnöke, Dr. Mészáros János lesz az Európa-bajnokság fővédnöke.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az 57 sportági szövetséget tömörítő Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke elvállalta a fővédnökséget. Mészáros János elnök úr egyben a Magyar Karate Szövetséget is irányítja, így közel állnak hozzá a küzdősportok. Az NVESZ és a szövetségünk egyébként is jó kapcsolatot tart fenn” – mondta a Magyar Szumó Szövetség elnöke.

Az Európa-bajnokságon az U14-es, az U16-os és az U18-as korosztály legjobbjai indulnak, a magyar válogatott 72 fős. A kontinensbajnokságnak Szigetszentmiklós ad otthont szeptember 27. és 29. között.

A magyar csapat

U18

Madarassy Zoltán (60 kg), Buzsi Ádám (60 kg), Gyurits Ákos (70 kg), Dóczi Mátyás (70 kg), Szilágyi Erik (80 kg), Horváth Ádám (80 kg), Pintér Zoltán (90 kg), Délceg Edvárd (90 kg), Végh Artúr (100 kg), Varga Dániel (100 kg), Müller Dániel (+100 kg), Huszák Attila (+100 kg)

OPEN: Végh Artúr és Szilágyi Erik

Forrai Nátániel (50 kg), Iváncsics Babita (50 kg), Sipos Boglárka (55 kg), Baljer Roxána (55 kg), Márai Csenge (60 kg), Béres Adrienn (60 kg), Rekedt Nagy Réka (65 kg), Ferencz Petra (75 kg), Berregi Bernadett (+75 kg), Rusz Dalma (+75 kg)

OPEN: Berregi Bernadett

U16

Baljer Kitti (45 kg), Iváncsics Babita (50 kg), Kaszás Elza (50 kg), Kaszás Lilla (55 kg), Borsos Viktória (55 kg), Takács Alexandra (60 kg), Elekes Enikő (60 kg), Popelka Lili (65 kg), Baljer Roxána (65 kg), Berregi Bernadett (+70 kg), Ferencz Petra (+70 kg).

Madarassy Zoltán (55 kg), Mráz Zoltán (55 kg), Papp Barnabás (65 kg), Buzsi Tamás (65 kg), Zsirnovszi Péter (75 kg), Lévai Alex (75 kg), Berregi Balázs (85 kg), Gyuricza Marcell (85 kg), Lakatos Árpád (95 kg), Paunuch Péter (95 kg), Huszák Attila (+95 kg), Fenyvesi Sándor (+95 kg)

U14

Baljer Kitti (45 kg), Kaszás Elza (50 kg), Bauer Ramóna (50 kg), Kaszás Lilla (55 kg), Tari Krisztina (60 kg), Kopasz Hanna (60 kg), Balogh Beatrix (65 kg), Müller Petra (65 kg), Csernák Dorina (+65 kg), Incze Anett (+65 kg).

Narancsik Bence (35 kg), Beták Bartal (35 kg), Bodor András (40 kg), Márkus Roland (40 kg), Németh Botond (45 kg), Jakab Dániel (50 kg), Kalmár Máté (50 kg), Szilágyi Roni (55 kg), Csendes Bálint (55 kg), Gazsi Máté (60 kg), Gangl Zétény (60 kg), Major Zoltán (65 kg), Majer Viktor (65 kg), Kurtz Valentin (70 kg), Kovács Dominik (70 kg), Zsivnovszki Péter (+70 kg), Gyuricza Marcell (+70 kg).

0 Tovább

Tekesport - Batki Dávid Veronika a nemzetközi szövetség vezető testületének tiszteletbeli tagja lett

Sportdiplomáciai siker! Batki Dávid Veronikát a Nemzetközi Tekeszövetség vezető testületének tiszteletbeli tagjává választották.

A sportvezető korábban a magyar szövetség főtitkáraként tevékenykedett, majd a Nemzetközi Tekeszövetség alelnökeként és főtitkáraként is dolgozott. A második gyermekét váró Batki Dávid Veronika elmondta, örömmel vette tudomásul a megtisztelő címet, amelyről a szervezet legutóbbi kongresszusán döntöttek.

„Jólesett, hogy az eddigi tevékenységemet elismerték egy ilyen címmel. A hivatalos bejelentés a következő konferencián lesz.” – mondta Batki Dávid Veronika, aki hozzátette: sok feladat előtt áll a nemzetközi szövetség.

„Az már korábban megfogalmazódott, hogy minél több földrészt be kell vonni ebbe a sportágba. Az előttünk álló években ezen dolgozik a szövetség. Nekünk ez nagyon fontos, hiszen az egyik sikersportágunkról van szó. Világbajnokok egész sorát nevelte ki Magyarország, és minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy bármelyik vb-re esélyesként utaznak ki a magyar tekések.” – tette hozzá Batki Dávid Veronika.

0 Tovább

Fekvenyomók az Arnold Classicon!

Három magyar fekvenyomó indult a Barcelonában megrendezett Arnold Classicon.

Az Arnold Schwarzenegger nevével fémjelzett multisport eseményen mindhárom magyar fekvenyomó az összevont open kategóriában versenyzett.

A legelőkelőbb helyen dr. Lombosi Melinda végzett, aki ezüstérmet szerzett. Balog Nátán ötödik, Feigl István pedig 12. lett. A versenyen Majer Éva és Rónaszéki András képviselte a magyar bírói kart.

0 Tovább

Visszatér a menekülttáborba a magyar kick-box legenda

Különleges helyszínre látogat el ismét a tízszeres kick-box világbajnok Mórádi Zsolt. A versenyzéstől tavaly visszavonult klasszis a jordán kick-box szövetség meghívására egy háromnapos szemináriumon népszerűsíti a sportágat Ammán városában, majd meglátogatja azt a szigorúan őrzött, szíriai menekültek lakta tábort, ahol áprilisban már sok fiatalnak adott reményt – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

Igazi kihívásnak ígérkező szakmai útra indul a napokban a kick-box történetének eddigi legsikeresebb versenyzője, Mórádi Zsolt. A csepeli sportoló először szeptember 26. és 28. között a jordán fővárosban vesz részt egy nemzetközi szemináriumon, ahol a pointfighting szakág versenyzőit és edzőit oktatja.

„A tavaly óta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által is elismert WAKO kick-box világszervezet egyik célja, hogy Ázsiában is egyre erősebbé tegye a sportágat. Ennek megfelelően a sportolóknak, edzőknek és bíróknak egyaránt lesznek szemináriumok, amelyeken a részvétel ingyenes” – ismertette Mórádi Zsolt.

A tavaly óta a WAKO sportolói bizottsága elnökeként is tevékenykedő magyar kick-boxos ezután az Ammánhoz közeli, ám hétköznapi helyszínnek semmiképp sem mondható Zaatari Refugee Campbe utazik, ahol 80 ezer szíriai menekült él elkerítve a sivatagban. Nem ismeretlen immár számára a terep, hiszen a tekintélyes Peace and Sport szervezet békenagyköveteként az ENSZ, a WAKO és a Peace and Sport közös szervezésében áprilisban már járt a szigorúan őrzött táborban, ahol az ott élő menekült edző, Ali munkáját segítette.

„Most, hogy jött a jordániai lehetőség, rögtön kapcsolatba léptem a Peace and Sporttal, hogy megint szerezzenek nekem engedélyt az ENSZ-től a belépésre. Ez egy harckocsikkal és géppisztolyos őrökkel védett terület, se ki, se be nem lehet menni, emiatt is nagyon hálásak ott az efféle programokért. Alival előre megbeszéltük, hogy ezúttal a tanítványok motiválására fektetjük a hangsúlyt. Úgy tudom, hogy a múltkori látogatásom óta nőtt a csapat létszáma, így még fontosabb, hogy lehetőleg hosszabb távú célokat adjunk nekik a kick-box gyakorlásában, amelyek nem csak a sportszakmai előremenetelt, hanem a fiatal sportolók emberi karakterének fejlődését is segítik” – fogalmazott Mórádi Zsolt.

0 Tovább

Utánpótlás szumó Eb – Dr. Mészáros János lesz a kontinensbajnokság fővédnöke

A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnöke, Dr. Mészáros János lesz a Magyarországon megrendezendő utánpótlás szumó Európa-bajnokság fővédnöke.

Az Eb-t szeptember 27. és 29. között rendezik meg Szigetszentmiklóson, ahol Európa közel 400 legjobb fiatal szumósa lép küzdőtérre.

„Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy az 57 sportági szövetséget tömörítő Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke elvállalta a fővédnökséget. Mészáros János elnök úr egyben a Magyar Karate Szövetséget is irányítja, így közel állnak hozzá a küzdősportok. Az NVESZ és a szövetségünk egyébként is jó kapcsolatot tart fenn” – mondta Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke.

Az Európa-bajnokságon az U14-es, az U16-os és az U18-as korosztály legjobbjai indulnak, a magyar válogatott 72 fős.

0 Tovább

Vízimentő Eb – Egy arany és két bronz

Magyar sikerek Riccionéban! Idén az olasz város adott otthont a vízimentő Európa-bajnokságnak, ahol a Takács Krisztián, Balog Gábor, Gyárfás Bence, Keresztes Mátyás alkotta kvartett aranyérmes lett a 4X50 méteres akadályváltóban. Ugyanez a négyes a 4X50 méteres kombinált váltóban bronzérmet szerzett. Az olaszországi kontinensbajnokságon Verrasztó Dávid is indult, aki a 200 méteres akadály fináléjában harmadik lett, így bronzérmesként zárt.

Zubor Attila szövetségi kapitány elmondta, az érmeken túl pontszerző helyezések is voltak. „Mindenképp előrelépést tapasztalhatunk a korábbi világversenyekhez képest. Egy arannyal és két bronzéremmel zártuk ezt az Eb-t, emellett voltak pontszerző helyezéseink, hiszen egy 5., és egy 8. helyet is begyűjtöttünk. Ez a legsikeresebb világverseny, amit produkáltunk. Jövőre ugyancsak Riccionéban rendezik meg a világbajnokságot, amely egyben kvalifikáció a 2021-es Világjátékokra. Célunk, hogy indulási jogot szerezzünk a nem olimpiai sportágak világversenyére.” – mondta Zubor Attila.

0 Tovább

Érdi Mária magyar bajnok lett a Balatonon

Érdi Mária megszerezte a hetedik felnőtt magyar bajnoki címét! A tokiói kvótás vitorlásversenyző a Csopakon megrendezett bajnokság nyolc futamából hatot megnyerve végzett az élen, és szerzett magyar bajnoki aranyat a női laser radial hajóosztályban. Emellett abszolútban is első lett, ami azt jelenti, hogy a férfi versenyzőket is megelőzte.

Érdi Mária a magyar bajnokságot követően Enosimába, a 2020-as olimpia vitorlásversenyeinek helyszínére utazik, ahol elindul az Olympic Week elnevezésű viadalon, emellett egy edzőtáborban is részt vesz.

A második olimpiájára készülő Érdi Mária legutóbb az ötkarikás tesztversenyen bronzérmet szerzett, majd az ugyancsak Japánban megrendezett Világkupán negyedikként zárt. Mindkét versenyen a hajóosztály legjobbjai indultak. 

(Fotó: Joao Ferrand)

0 Tovább

Több egyetem is képviseltette magát a VI. Országos Állatorvos-Agrár Sportnapon

„Idén is több mint ötszázan álltak rajthoz, elsősorban fiatalok neveztek” – kezdte értékelését Dr. Bándy Pál főszervező.

„A sportnapot hagyományosan az állatorvosoknak, az agrármérnököknek, a szőlészeknek, a borászoknak, kertészmérnököknek, erdőmérnököknek és a vadászoknak rendezzük meg, ezúttal azonban a szakirányú egyetemek tanulói szép számmal érkeztek Tatára, ahova többek között Wladár Sándor olimpiai bajnok úszó, a Magyar Úszó Szövetség elnöke is ellátogatott ” – mondta a főszervező.

Az VI. Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvégén asztaliteniszben, fogathajtásban, futásban, kispályás labdarúgásban, parkröplabdában, sárkányhajóban, streetballban és teniszben mérhették össze a tudásukat az indulók.

A sportnap fővédnöke Dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora volt, míg a védnöki testületben Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos, Dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke, Dr. Magyar Zoltán, a Nemzet Sportolója, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Czene Attila olimpiai bajnok úszó, valamint Michl József, Tata város polgármestere kapott helyet

0 Tovább

Utánpótlás szumó Eb - Európa közel 400 legjobb fiatal szumósa érkezik Magyarországra

Idén Magyarország ad otthont az utánpótlás szumó Európa-bajnokságnak. A világversenyt megrendező hazai szövetség információi szerint a kontinens közel 400 legjobb fiatal versenyzője lép küzdőtérre az Eb-n.

Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke kiemelte, népes magyar csapatot sikerült összeállítani a három korosztályban. „Van olyan súlycsoport, ahol két versenyzőnk is kvalifikációt szerzett. Magas színvonalú küzdelmekre számítok és több magyar éremre ezen az Európa-bajnokságon” – fogalmazott a sportvezető.

Az Európa-bajnokságon az U14-es, az U16-os és az U18-as korosztály legjobbjai indulnak, a magyar válogatott 72 fős. A kontinensbajnokságnak Szigetszentmiklós ad otthont szeptember 27. és 29. között.

A magyar csapat

U18

Madarassy Zoltán (60 kg), Buzsi Ádám (60 kg), Gyurits Ákos (70 kg), Dóczi Mátyás (70 kg), Szilágyi Erik (80 kg), Horváth Ádám (80 kg), Pintér Zoltán (90 kg), Délceg Edvárd (90 kg), Végh Artúr (100 kg), Varga Dániel (100 kg), Müller Dániel (+100 kg), Huszák Attila (+100 kg)

OPEN: Végh Artúr és Szilágyi Erik

Forrai Nátániel (50 kg), Iváncsics Babita (50 kg), Sipos Boglárka (55 kg), Baljer Roxána (55 kg), Márai Csenge (60 kg), Béres Adrienn (60 kg), Rekedt Nagy Réka (65 kg), Ferencz Petra (75 kg), Berregi Bernadett (+75 kg), Rusz Dalma (+75 kg)

OPEN: Berregi Bernadett

U16

Baljer Kitti (45 kg), Iváncsics Babita (50 kg), Kaszás Elza (50 kg), Kaszás Lilla (55 kg), Borsos Viktória (55 kg), Takács Alexandra (60 kg), Elekes Enikő (60 kg), Popelka Lili (65 kg), Baljer Roxána (65 kg), Berregi Bernadett (+70 kg), Ferencz Petra (+70 kg).

Madarassy Zoltán (55 kg), Mráz Zoltán (55 kg), Papp Barnabás (65 kg), Buzsi Tamás (65 kg), Zsirnovszi Péter (75 kg), Lévai Alex (75 kg), Berregi Balázs (85 kg), Gyuricza Marcell (85 kg), Lakatos Árpád (95 kg), Paunuch Péter (95 kg), Huszák Attila (+95 kg), Fenyvesi Sándor (+95 kg)

U14

Baljer Kitti (45 kg), Kaszás Elza (50 kg), Bauer Ramóna (50 kg), Kaszás Lilla (55 kg), Tari Krisztina (60 kg), Kopasz Hanna (60 kg), Balogh Beatrix (65 kg), Müller Petra (65 kg), Csernák Dorina (+65 kg), Incze Anett (+65 kg).

Narancsik Bence (35 kg), Beták Bartal (35 kg), Bodor András (40 kg), Márkus Roland (40 kg), Németh Botond (45 kg), Jakab Dániel (50 kg), Kalmár Máté (50 kg), Szilágyi Roni (55 kg), Csendes Bálint (55 kg), Gazsi Máté (60 kg), Gangl Zétény (60 kg), Major Zoltán (65 kg), Majer Viktor (65 kg), Kurtz Valentin (70 kg), Kovács Dominik (70 kg), Zsivnovszki Péter (+70 kg), Gyuricza Marcell (+70 kg).

0 Tovább

Egy esemény, ahol az agrármérnök együtt focizik a vadásszal, a borász meg fut

Szombaton immár hatodik alkalommal rendezik meg az Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvégét. Szeptember 21-én ugyanis az agráriumban dolgozók Tatára mennek, hogy az őszi munkák közben egy kicsit lazítsanak. „A sportnapon összesen nyolc sportágban próbálhatják ki magukat a benevezettek, a mozgás mellett pedig jut idő a szórakozásra is.” – áll a szervezők eseményleírásában.

A rendezők célja az volt a hagyományteremtő rendezvény megálmodásakor, hogy legyen egy nap, amikor az állatorvosok, az agrármérnökök, a szőlészek, borászok, a kertészmérnökök, az erdőmérnökök és vadászok, akik nap, mint nap együtt dolgoznak az agráriumban egy minisztérium irányítása alatt, együtt sportolhassanak.

Az VI. Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvégén asztaliteniszben, fogathajtásban, futásban, kispályás labdarúgásban, parkröplabdában, sárkányhajóban streetballban és teniszben mérhetik össze a tudásukat az indulók.

Bővebb információk: www.oaas.hu

Fővédnök:

Dr. Sótonyi Péter, rektor, Állatorvostudományi Egyetem

Védnökök:

Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos

Dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke

Dr. Magyar Zoltán, a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpiai bajnok tornász, állatorvos

Győrffy Balázs, országos elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke

Michl József, Tata város polgármestere

További támogatók az esemény honlapján!

0 Tovább

IDUS 2019 - Több mint 20 felsőoktatási intézmény csatlakozott az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjához

Jótékonysági Egészségsétával indult idén az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja (IDUS 2019) az 5vös5 km futóverseny keretében szeptember 19- én Budapesten a MEFS szervezésében.

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) idén is megrendezi az Egyetemi Sport Nemzetközi Napját (International Day of University Sport - IDUS2019), melyhez több mint 20 felsőoktatási intézmény csatlakozott. A megnyitó ünnepségre idén az 5vös5 km futóverseny rajta előtt került sor, mely az egyik legrégebbi egyetemi szabadidősportos esemény és egyben az Eötvös Centenáriumi sorozat egyik állomása is.

A rendezvénysorozat megnyitóján beszédet mondott Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Murai László a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) elnöke, Prof. Dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke és Dékány Donát a Magyar Rektori Konferencia (MRK) képviselője.

A megnyitó rendezvényen az 5vös5 km futóverseny rajtja után Jótékonysági Egészségsétával kívánja a MEFS felhívni a heti 3x45 perc mozgás és ezen belül is az egyetemi sport kiemelt fontosságára a figyelmet. Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja immár egy több héten át tartó rendezvény-sorozattá nőtte ki magát, hiszen az egyetemek szeptember 20-i körüli hetekben (mivel az Unesco szeptember 20-át jelölte ki az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjává) szervezik kiemelt sporteseményeiket az IDUS2019 keretében immár 4. éve kapcsolódva a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) 174 tagországának világot behálózó rendezvényéhez. Néhány érdekesebb program az idei egyetemi kínálatból: inkluzív sportnap, sárkányhajó regatta, FIT-night, lépcsőző verseny, Patakparty Futóparty, aquatlon verseny, Tokaji kerékpártúra. Bővebb információk az egyetemi sportprogramokról és időpontjaikról: www.idus.hu

A MEFS egyik fő célja a rendezvénnyel, hogy a hallgatók mindennapjaiba szervesen beépüljön a heti 3×45 perc mozgás, melyet élete folyamán is megtart. A MEFS folyamatosan azon dolgozik, hogy megfelelő külső motivációt biztosítson a felsőoktatásban tanulóknak arra, hogy szerves részét képezze mindennapi életüknek a tanulás mellett a sport is. Az IDUS-t e kettősség jegyében szervezték tagintézményeikkel karöltve. 

A Jótékonysági Egészségsétát minden évben más adományozott javára szervezi a MEFS. Idén a SUHANJ! Alapítványt támogatja az Sétán befolyt összeggel. A SUHANJ! Alapítvány egy integratív sportklub, ahol mozgásukban korlátozottak, fogyatékkal élők és épek együtt sportolnak, elkötelezett önkéntesek és amatőr sportolók nyitott közösségében.

0 Tovább

Szombaton lesz a VI. Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvége

Szombaton immár hatodik alkalommal rendezik meg az Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvégét. Szeptember 21-én ugyanis az agráriumban dolgozók Tatára mennek, hogy az őszi munkák közben egy kicsit lazítsanak.

"A sportnapon összesen nyolc sportágban próbálhatják ki magukat a benevezettek, a mozgás mellett pedig jut idő a szórakozásra is." - áll a szervezők eseményleírásában. A rendezők célja az volt a hagyományteremtő rendezvény megálmodásakor, hogy legyen egy nap, amikor az állatorvosok, az agrármérnökök, a szőlészek, borászok, a kertészmérnökök, az erdőmérnökök és vadászok, akik nap, mint nap együtt dolgoznak az agráriumban egy minisztérium irányítása alatt, együtt sportolhassanak.

0 Tovább

A kick-boxos Veres Richárd újra a Sportcsillagok Falán

A hatszoros világ- és nyolcszoros Európa-bajnok Veres Richárd is újra "tenyerelhetett" azon az eseményen, amikor a szeptember közepén a Testnevelési Egyetemen olimpiai, világbajnoki és Európa-bajnoki érmes magyar sportolók közreműködésével ismét felállították a Sportcsillagok Falát. Az eredeti egy szomorú emlékű napon, a négy évvel ezelőtti tűzvészben sérült meg. A magyar kick-boxos elmondta: kéznyoma még 2011-ben került fel a falra, de a mostani alkalom talán még nagyobb boldogságot okozott neki, mint az akkori.

- Hatalmas elismerés volt a számomra és a sportágam számára – emlékezett vissza Veres Richárd –, amikor 2011-ben olyan hírességek tenyérlenyomatai közé kerülhetett az enyém, mint például Papp László, Puskás Ferenc, Kovács Kokó István és Mocsai Lajos. Mivel én egy kifejezetten rajongó típus vagyok, egy álmom vált valóra azzal, hogy ilyen klasszisok közé kerülhettem, és az egyik legnagyobb megbecsülés volt, amiben sportolóként részesültem.

- Miként érintett annak idején a tűzeset?

- Emlékszem, hogy otthon voltam és szörnyülködve néztem a híreket. Aggódtam. Nem is a saját kézlenyomatom, hanem az olyan sportolók keze nyoma miatt, akik már nincsenek köztünk. Nagyon elszomorított, hogy ilyen ereklyék veszhetnek oda.

- Mit szóltál, hogy a kéznyomod felkerülhet az újra felállított falra is?

- Eszméletlenül boldog voltam, amikor megkerestek, hogy újraindítják ezt a kezdeményezést. Talán még annál is jobban örültem, mint amikor először felkerültem. Úgy éreztem magam, mint egy kisfiú a legnagyobb játékboltban, hiszen igazi legendák társaságában lehettem ott az eseményen. Az egyik legszebb nap volt az életemben.

- Az is különleges lehetett, amikor olimpiai fáklyás futásban vettél részt... Hogyan lehet, hogy több, alapvetően olimpia-centrikus eseményben is szerepet kapsz?

- Leszögezném, hogy nem tartom magam különb sportolónak senkinél, csak próbálom kihozni magamból a legtöbbet, és ennek általában meg is van a gyümölcse. Mindazonáltal amikor 2012-ben Londonban futottam az olimpiai fáklyával, az mesébe illő volt. Főleg azért, mert ugyebár, a mi családunk nagyon hátrányos helyzetű volt, és áldom a napot, amikor a szebb jövő reményében felköltöztünk Budapestre. Anélkül nemhogy Amerikába vagy Kínába, de még talán a szomszéd városba sem jutottam volna el. Úgyhogy, mondom, a mi történetünk a szintén világ- és Európa-bajnok két fiú- és két lánytestvéremmel tényleg mesébe illő. Boldog vagyok és büszke az életemre.

0 Tovább

Rekordlétszám a legnagyobb hazai karate versenyen

Az évről évre egyre nagyobb indulói létszámot felvonultató karate Budapest Open az idén is csúcslétszámot hozott: 37 ország közel 2000 versenyzője lépett tatamira szombaton és vasárnap. A jövőre a tokiói olimpián is programra kerülő sportág legnagyobb hazai versenyén, amelyet elmúlt évekhez képest új helyszínen, a Jégpalota – Vasas Jégcentrumban tíz küzdőtéren bonyolítottak le, a hazai élversenyzők jellemzően dobogóra állhattak kategóriájukban.

Az immár 22. alkalommal megrendezett Budapest Openen az elmúlt hetekben a sportág őshazájában, Japánban edzőtáborozó Nagy Botond és Sterck Laura is győzött felnőtt a férfi, illetve a női egyéni formagyakorlatban, a junior lányoknál pedig Kiss Zsófia lett első.

Küzdelemben a férfiaknál Kiss András, az olimpiai részvételre jó eséllyel pályázó Hárspataki Gábor és György Dániel is megnyerte súlycsoportját, míg a szintén olimpiai aspiráns Tadissi Martial az abszolút kategóriában, az openben nyert aranyat. A felnőtt nők mezőnyében Molnár Réka és Bartha Nikola is legjobbnak bizonyult a súlycsoportjában.

A fiatalabbak között a férfiaknál Fehér Péter és Csató Roland, míg a nőknél Klement Kármen, a tavalyi ifjúsági olimpián szerepelt Baranyi Zsófia és Takács Virág Vivien állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A magyar klubok közül az MTK volt a legeredményesebb, második helyen végezve az összesített éremtáblázaton, megelőzve az UTE-t.

0 Tovább

Sporttörténelmi bejelentés:az NN Ultrabalaton lesz a kontinens legzöldebb futóversenye

Megvannak a 2020-as verseny szakaszai

Az NN Ultrabalaton (NN UB) a kontinens legzöldebb tömegsport rendezvénye lesz, 15 ezer indulóval! Európa egyik legnépszerűbb futóversenyének szervezői a csütörtöki sajtórendezvényen bejelentették, hogy a következő tókerülő futóversenyt az Ultrabalatonok történetében először teljesen zöld szemléletben bonyolítják le. A budapesti eseményen bemutatták a terepversenyeken már jól bevált, futásra fejlesztett frissítőpoharat is, amely a használat után akár zsebre is rakható.

Zelcsényi Miklós, az NN Ultrabalaton főszervezője elmondta: elérkezett az a pont, amikor nem elég ott lenni az NN UB-n és nem elég futni, küzdeni, akarni, hanem versenyezni is zölden kell majd, mert a Balatont nem örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.

„Európában elsőként és egyedülálló módon (az ilyen létszámú verseny tekintetében) száműzzük az eddig használt műanyag poharakat és eszközöket, ennek eredményeképpen szeretnénk minden idők legzöldebb NNUB-jét megrendezni, bizonyítva azt, hogy odafigyeléssel lehet olyan sporteseményt szervezni, mely abszolút környezetbarát. A versenyt megelőző tésztaparti során papírtányérokat és környezetbarát evőeszközöket használunk az eddigi műanyagok helyett. A frissítő- és váltópontokon felgyülemlő PET palackokat szelektíven gyűjtjük és adjuk le, így ezek újrahasznosítható alapanyaggá válnak. A csapatverseny során a pontokon a terepversenyeken már jól bevált futásra fejlesztett frissítőpoharakba, vagy akár a versenyző által hozott pohárba, kulacsba biztosítjuk a vizet és az izotóniás italokat” – mondta Zelcsényi Miklós.

Ismertették a következő NN UB versenykiírását is, ebből kiderül, hogy az ultrafutók számára 22 szakasz lesz, míg a nagyobb csapatoknak 49 szakaszra osztották a 221 kilométeres távot. A 2020-as NN Ultrabalatont május 14. és 17. között rendezik meg, a mezőny Balatonfüredről indul, és megkerülve a Balatont oda tér vissza. Az szakaszok és a váltópontok megtekinthetők az Ultrabalaton megújult honlapján (ultrabalaton.hu).

Sárfalvi Péter, az Emmi sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az NN Ultrabalatonra, és az ahhoz hasonló sportrendezvényekre  azért van nagy szükség, mert így minél több emberrel meg lehet szerettetni a futást.

"2010 előtt Magyarországon 5 százalék volt a rendszeresen sportolók aránya, ez ma már 12-14 százalék lett. A cél azonban az, hogy ez a szám 20 százalék fölötti legyen" – mondta Sárfalvi Péter.

 Sztanó Imre, a névadó szponzor NN Biztosító vezérigazgatója kiemelte, hogy a cég világszerte 60 futóversenyt támogat, ezek között különleges helyet foglal el az Ultrabalaton, amelyen ha egyszer elindult valaki, akkor minden évben ott szeretne lenni a mezőnyben.

Balog Zoltán, a Magyarvíz Kft. kereskedelmi igazgatója üdvözölte a szervezők által bejelentett környezetbarát intézkedéseket. „Cégünknél kiemelt szerepet kap a környezetvédelem, így örülök, hogy ebben a témában is egyetértünk az UB szervezőivel.” – fogalmazott a kereskedelmi igazgató.

A sajtótájékoztatón ott volt Storcz Botond, háromszoros olimpiai bajnok kajakos is, aki az elmúlt Ultrabalatonokon a szervezők csapatát erősítette. „Nekünk minden futó fontos. Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az első és az utolsó is ugyanolyan figyelmet, segítséget kapjon az egyes frissítő pontokon. Én elsősorban a váltó és frissítő pontokon dolgozó kollégák motiválásával igyekeztem segíteni a minél magasabb szintű lebonyolítást” – mondta a háromszoros olimpiai bajnok. 

Az NN Ultrabalaton 2020-ban 14. alkalommal rajtol. A Balatont megkerülő egykörös verseny Magyarország legnépszerűbb közösségi sporteseménye és Közép-Európa leghosszabb futóversenye.

Teljesíthető egyéniben, váltóban, futva vagy bringával. Az alapítók 2007-ben egy 200 kilométer feletti ultrafutó versenyt álmodtak meg. A résztvevők létszáma akkor összesen 200 fő volt. Ehhez a maroknyi csapathoz évről évre egyre többen csatlakoztak, így 2019-re az indulók száma már meghaladta a 13 ezret.

A szervezők a nevezéseket a megelőző év őszén nyitják meg; az NN Ultrabalaton egyre növekvő népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2016-ban 54 nap, 2017-ben 54 óra, 2018-ban összesen 37 perc elegendő volt arra, hogy telt házas legyen az esemény. Köszönhetően a futók versenybe vetett bizalmának, 2019-ben 22 perc alatt telt házas a verseny, és a nevezések megnyitását követő egy óra múlva további 800 csapat jelentkezett a várólistára.

0 Tovább

Tizennegyedszer világbajnok a magyar motorcsónakos

Havas Attila gyorsasági motorcsónak versenyző az F500-as kategóriában ismét világbajnoki címet szerzett – derült ki a vb-sorozat csehországi Jedovnicében megrendezett záró futamát követően. A magyar klasszis ezzel immár tizennegyedik világbajnoki aranyérmét nyerte.

A vb-sorozat öt versenyből állt. Havas Attila az olaszországi Borettóban kiváló versenyzéssel, technikai hibáktól mentesen végzett az első helyen. A következő helyszínen, a szintén itáliai San Nazzaróban a versenymotor meghibásodása miatt vezető helyről kiállni kényszerült, így “csak” a dobogó harmadik fokára állhatott.

A svédországi Morában megrendezett futam időmérőjén a harmadik időt érte el. Ezután a csapat – feladva a megszerzett harmadik rajtpozíciót – motorcserét hajtott végre, és Havas Attila egy régebbi konstrukciójú, de jól működő motorral vágott neki a versenynek. A váltás bejött: az utolsó helyről rajtolva is első lett.

Az ukrajnai Ternopilben ismét ő diadalmaskodott, és az összetett pontversenyben is az élen állt, megelőzve a szlovák Jungot és a lengyel Zielinskit.

A csehországi záró viadalon a második futamban az egyik gyújtógyertya elolvadása miatt kiállni kényszerült. Mivel a három futamból így csak kettőben intették le a kockás zászlóval, harmadik lett. A helyezésért járó 15 pont azonban így is elég volt a végső elszámolásnál a győzelemhez: Havas Attila 90 ponttal lett világbajnok – pályafutása során immár 14-edszer – a 78 pontos Jung és a 67 pontos Zielinski előtt.

“Nagyon örülök az újabb világbajnoki elsőségnek. Minden verseny egy új kihívás, megtalálni a versenyhajó és motor legjobb beállítását az adott helyszínhez, illetve kiválasztani a propellert. Emellett a fizikai és mentális kondíció is fontos a jó teljesítményhez. Reményeim szerint a jövő év eredményei sem maradnak el az ideitől. Lélekben már készülök a 2020-as versenyszezonra, de még szeptember végén elindulok az O-500-as Európa-bajnokságon, az zárja majd az idei évet” – nyilatkozta Havas Attila.

Az F500-as kategóriában versenyző másik magyar, Csákó Ferenc kilencedik lett.

0 Tovább

A kis Herczig közel áll ahhoz, hogy magyar bajnok legyen

Herczig Patrik továbbra is lendületben van. A négyszeres abszolút magyar rally bajnok Herczig Norbert fia a Rallycross Országos Bajnokság Super 1600-as kategóriájában vitézkedik, méghozzá nem is akárhogy. Legutóbb a Kakucs Ringen győzött, így az összetett második helyéről várhatja a sorozat zárófutamát.


Herczig Norbert elismerően nyilatkozott fia teljesítményéről. „Álmomban sem gondoltam volna, hogy így elkapja a fonalat, de úgy látszik, fekszik neki ez a sorozat, meg egyáltalán az autóversenyzés, így maximálisan támogatom” – mondta Herczig Norbert.


Patrik jelenleg gimnazista. Kilencedik osztályos tanuló, és német nyelvterületen szeretne érvényesülni, no és persze az autó volánja mögött. „Ezt az évet arra szántuk, hogy beletanulok a ralikrosszba. Még engem is meglep, hogy milyen jól összejött minden, rögtön az első szezonomban.
Nagyon készülök a zárófutamra, amelyet a RabócsiRingen rendeznek meg szeptember végén.” – nyilatkozta Herczig Patrik.

0 Tovább

Lázár Vilmos: A mezőgazdaságban dolgozó ember könnyen tud egy saját tornatermet létesíteni azzal, hogy egy lovat tart

Lázár Vilmos is ott lesz a VI. Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvégén. A tatai rendezvényen nyolc sportágban versenyezhetnek az agráriumban dolgozók.

„Üdvözlendő kezdeményezés az, hogy az agráriumhoz kapcsolódó területeken tevékenykedők együtt sportoljanak, az pedig külön öröm számomra, hogy fogatot is hajtanak” – kezdte nyilatkozatát Lázár Vilmos, tizenkétszeres fogathajtó-világbajnok, a Magyar Lovas Szövetség elnöke.

„Azt szoktam mondani, hogy a mezőgazdaságban dolgozó ember könnyen tud egy saját tornatermet létesíteni azzal, hogy egy lovat tart, mert mellette aktív életet tud élni. Fontos, hogy a vidék is minél jobban bekapcsolódjon a sportos vérkeringésbe, ezen sokat segít a tatai rendezvény is. Az amatőröknek megrendezett fogathajtó versenyek megrendezésében a testvéremmel úttörők voltunk, annó a gödöllői egyetemen szerveztük az első ilyen megmérettetéseket” – mondta a Magyar Lovas Szövetség elnöke.

A sportnap az utóbbi években komoly rangot vívott ki magának, hiszen több korosztály képviselteti magát Tatán, és rendszerint több százan neveznek az eseményre. A szervezők célja az volt a hagyományteremtő rendezvény megálmodásakor, hogy legyen egy nap, amikor az állatorvosok, az agrármérnökök, a szőlészek, borászok, a kertészmérnökök, az erdőmérnökök és vadászok, akik nap mint nap együtt dolgoznak az agráriumban egy minisztérium irányítása alatt, együtt sportolhassanak.

A szeptember 21-i VI. Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvégén asztaliteniszben, fogathajtásban, futásban, kispályás labdarúgásban, parkröplabdában, sárkányhajóban, streetballban és teniszben mérhetik össze a tudásukat az indulók.

Bővebb információk: www.oaas.hu

Fővédnök:

Dr. Sótonyi Péter, rektor, Állatorvostudományi Egyetem

Védnökök:

Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos

Dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke

Dr. Magyar Zoltán, a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpiai bajnok tornász, állatorvos

Győrffy Balázs, országos elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke

Michl József, Tata város polgármestere

0 Tovább

Táncsport - Újabb világbajnoki döntő

Ismét világbajnoki döntőt táncolt a magyar bajnok. Andrea Silvestri és Váradi Martina a hatodik helyen végzett a latintáncok világbajnokságán. A moszkvai vb-n a másik magyar páros, Hidi Balázs és Kis Violetta egy szlovák párossal holtversenyben a 41-42. helyen zárt.

A latintáncok világbajnokságán az aranyérmet az orosz Armen Tsaturyan, Svetlana Gudyno duó szerezte meg, megelőzve Marius-Andrei Balant és Khrystyna Moshenskát (Németország), valamint Timur Imametdinovot és Nina Bezzubovát (Németország).

A Silvestri-Váradi kettős tavaly is a hatodik helyen végzett a vb-n, és a világranglistán is ezt a pozíciót birtokolja. Az idei világbajnokságon 85 páros indult.

0 Tovább

Elstartolt az Eötvös Loránd Kerékpáros Expedíció

Elindult az Eötvös Loránd Kerékpáros Expedíció. Az eseményt a tudós és lányai sportos életvitele előtt tisztelegve, egyben hagyományteremtő szándékkal rendezték meg.

Az expedíció Székesfehérvárról indult, a Dráva mentén halad, összesen 610 kilométert letekerve és 3350 méter szintkülönbséget leküzdve jut el a Dolomitokba, az Eötvös-csúcs (Cima di Eötvös, 2836 m) alatti Misurina-tóig.

A biciklisek a háromnaposra tervezett túra végén találkoznak a Magyar Turista Egyesület hegymászóival, akik másnap a csúcsra készülnek, miután átvették a képzeletbeli stafétabotot. Az esemény szervezője az ELTE-BEAC Polythlon Klub, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetséggel és a Testnevelési Egyetemmel együttműködve, a Báró Eötvös Loránd Emlékév 2019  finanszírozásában.

Az expedíció csapatában egy fizikusként végzett ELTE-s oktató, és öt aktív és frissen végzett hallgató kerékpározik. Az expedíció nyitott, ahhoz szabadon lehet csatlakozni, akár az indulástól kezdve, de útközben is.

0 Tovább

Két világbajnoki aranyérem 3D-s íjászatban

Két aranyérmet nyertek a magyar íjászok a Kanadában megrendezett 3D-s íjász világbajnokságon. Gondán György férfi csigás íj kategóriában, míg Molnár Ferenc férfi ösztönös íj kategóriában állhatott a dobogó legfelső fokára a 25 ország 265 versenyzőjének részvételével lebonyolított vb-n.

A World Archery íjász világszervezet szeptember 2. és 7. között tartott megmérettetésén nyolc magyar íjász indult.

Molnár Ferenc – remek szereplésének köszönhetően – egyből az elődöntőbe került, Gondán György pedig a kiesős szakaszban szerezte meg ehhez a jogot. A még versenyben lévő két magyar íjász ezek után szoros mérkőzéseken, de stabil, magabiztos formát nyújtva bejutott az aranydöntőkbe, ahol Molnár olasz ellenfelét, míg Gondán amerikai vetélytársát győzte le.

A világbajnokság éremtábláján Magyarország a harmadik helyen végzett, az első Franciaország lett négy arany- és egy ezüstéremmel, míg a második helyezett Ausztria két aranyat és két bronzot zsákmányolt.

A kétévente megrendezett, a világ 3D-s íjászainak legjobbjait felsorakoztató vb-ken a magyar íjászok egyre sikeresebbek: 2015-ben egy első, 2017-ben egy első és egy harmadik hely volt a termés, ezt sikerült most túlszárnyalni a két vb-címmel.

A 3D-s íjászat során a versenyzők életnagyságú, háromdimenziós vadállatformájú célokra lőnek ismeretlen távolságokból. Ezt a sportíjász ágazatot évtizedekkel ezelőtt a vadászíjászat imitálására, gyakorlására alkották meg.

0 Tovább

Fallabda Eb – Farkas Balázs negyedik lett Bukarestben

Az utóbbi évek egyik legnagyobb fallabdás sikerét elérve, Farkas Balázs a negyedik helyen végzett a Bukarestben megrendezett egyéni Európa-bajnokságon. A Világjátékokat is megjárt Farkas a kontinensbajnokság bronzmeccsén a svájci Nicolas Muellertől kikapott 3-0-ra.

Hoffmann Péter a 14. helyen zárt, miután az utolsó meccsén vezető pozícióban megsérült az orosz Vladislav Titov ellen.

Chukwu Hannah első felnőtt Európa-bajnokságán nagyot játszott, ugyanis az első vesztes találkozója után minden egyes mérkőzésén győzött, így a vigaszágat megnyerve a 17. lett.

Képes Gábor, a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség főtitkára szerint sikeres Eb-t zártak a magyarok. „Sajnos Hoffmann Péter számára sérüléssel fejeződött be az Eb, de ő is nagyon odatette magát Bukarestben, mint ahogy Chukwu Hannah is. Első felnőtt Európa-bajnokságán nem várt győzelmekkel jelezte: számolni kell vele a jövőben. Farkas Balázs a negyedik helyével beállította a legjobb magyar Eb-eredményt. Korábban ugyanis Krajcsák Márk végzett már negyedikként kontinensbajnokságon.” – mondta Képes Gábor.

0 Tovább

Fallabda Eb - A bronzért játszhat Farkas Bukarestben

Farkas Balázs bronzért játszhat az Eb-n! A bukaresti fallabda Európa-bajnokságon a magyar játékos az elődöntőben nagy csatát vívott a német Raphael Kandrával, de végül 3-2-re kikapott. 

Farkas elmondta, hogy az első két szettben partiban volt a világranglistán sokkal előkelőbb helyet elfoglaló ellenfelével, de elfáradt. „A pontosságon és a fizikumon kell javítani. A bronzmeccsen mindent kiadok magamból, ami bennem maradt.” – fogalmazott Farkas Balázs.

A bukaresti kontinensbajnokságon Chukwu Hannah a 17-24 között győzelemmel fejezte be meccsét, akárcsak a férfiaknál Hoffmann Péter. Utóbbi játékos a 9-16 között a lengyel Filip Jarota elleni összecsapást nyerte meg.

Eredmények

Férfi elődöntő

Raphael Kandra (német) - Farkas Balázs 3-2 (5-11, 7-11, 11-3, 11-4, 11-3)

17-24 között

Chukwu Hannah - Jacqueline Peychär (osztrák) 3-0 (11-8, 11-3, 11-6)

9-16 között

Hoffmann Péter - Filip Jarota (lengyel) 3-1 (11-6, 15-13, 5-11, 11-6)

0 Tovább

Fallabda Eb – Farkas elődöntős

Farkas Balázs elődöntős a fallabda Európa-bajnokságon. A magyar játékos a bukaresti negyeddöntőben a francia Auguste Dussourd ellen lépett pályára, és 3-1-re nyert. Farkas az elődöntőben a német Raphael Kandrával találkozik.


Hoffmann Péter a 9-16 között a horvát Martin Kegellel csapott össze, és 3-1-re kikapott. A nőknél Chukwu Hannah a 17-24 között két mérkőzést is játszott, mindkettőt megnyerte.


Eredmények:


Negyeddöntő
Farkas Balázs - Auguste Dussourd (francia) 3-1 (11-8, 11-5, 8-11, 11-8)


A 9-16 között:
Martin Kegel (horvát) – Hoffmann Péter 3-1 (11-7, 11-3, 8-11, 11-6)


A 17-24 között:
Chukwu Hannah – Naime Nurieva (bolgár) 3-0 (11-4, 11-1, 11-2)
Chukwu Hannah – Ghiorghisor Andreea Denisa (román) 3-0 (11-1, 11-1, 11-2)

0 Tovább

Fallabda Eb – Farkas bejutott a negyeddöntőbe

Farkas Balázs továbbjutott a fallabda Európa-bajnokságon. A magyar játékos a bukaresti kontinensbajnokság első fordulójában játék nélkül a legjobb 16 között kezdte meg a küzdelmeket az Európa-bajnokságon, és végül az orosz Vladiszlav Titov ellen 3-0-ra győzött.


Hoffmann Péter jól kezdett a román Radu Stefan Pena ellen, és ugyancsak 3-0-ra nyert. A nőknél Chukwu Hannah az ukrán Alina Bushma ellen lépett pályára a legjobb 32 között, és bár egy szettet megnyert, végül 3-1-re alul maradt.
Farkas elmondta, az első szettben mindent bevállalva játszott. „5-6 hibát ütöttem, de végig vezettem a szettben. A második és a harmadikban pedig próbáltam a következő meccsre hangolódni, és gyakorolni a pontos alapjátékot, valamint támadni, amikor van lehetőségem. Az jól ment, elégedett voltam…” – mondta Farkas Balázs.

Eredmények

A 32 között:
Chukwu Hannah - Alina Bushma (ukrán) 1-3 (5-11, 11-5, 11-9, 11-6)
Hoffmann Péter - Radu Stefan Pena (román) 3-0 (11-9, 11-9, 11-7)

A 16 között:
Farkas Balázs - Vladislav Titov (orosz) 3-0 (11-9, 11-5, 11-5)
Nicolas Mueller - Hoffmann Péter (svájci) 3-0 (11-5, 11-3, 11-4)

0 Tovább

Fallabda – Kezdődik az Eb

Három magyar indul az egyéni fallabda Európa-bajnokságon. A Magyar Fallabda (Squash) Szövetség információi szerint a nőknél Chukwu Hannah, míg a férfiaknál Farkas Balázs és Hoffmann Péter képviseli a magyar színeket a bukaresti kontinensbajnokságon.

Az Eb-t szeptember 4. és 7. között rendezik meg a román fővárosban, ahol elkészült a sorsolás is Chukwu Hannah az ukrán Alina Bushma ellen kezdi meg a küzdelmeket. A férfiaknál mindkét magyar induló román ellenféllel találkozik az első körben. Hoffmann Péter Radu Stefa Penával, Farkas Balázs pedig Cristian Dragusinnal csap össze első meccsén.

Az Eb-n való szereplés a Világjátékok-szabadkártya szempontjából fontos a magyar versenyzőknek. A nem olimpiai sportágak seregszemléjét – az ötkarikás játékokhoz hasonlóan – négyévente rendezik meg. 2021-ben az egyesült államokbeli Birmingham lesz a házigazda.

0 Tovább

Budapesten ülésezik a sakkvilág vezetése

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöksége Budapesten tartja a következő ülését, szeptember 7-én és 8-án.

A testület 26 tagból áll, elnöke az orosz Arkagyij Dvorkovics, akit tavaly választottak a szervezet élére. Az elnökség tagjai közé tartozik a mindenkori férfi és női világbajnok is.

Különösen megtisztelő számunkra, magyarok számára, hogy a kétszeres olimpiai bajnok Polgár Judit a testület egyik tiszteletbeli alelnöke.

A szervezet negyedévente tartja összejöveteleit, idén márciusban a kazahsztáni Asztana, júniusban pedig Baku adott otthont a rendezvénynek. A soron következő, budapesti ülés kiemelkedő fontosságú sportdiplomáciai esemény, amelyen a 2024-es sakkolimpia megrendezésére kiírandó pályázat is szóba kerül.

Jelenleg a FIDE-nek 190 tagországa van. Magyarországon korábban FIDE közgyűlés, illetve elnökségi ülés nem volt.

Szabó László, a Magyar Sakkszövetség idén májusban megválasztott elnöke “vízválasztó jelentőségűnek” tartja, hogy a FIDE teljes elnöksége hazánkba látogat.

“Nem titkoljuk, hogy nagy terveink vannak: a magyar sakkozás nagyszerű eredményeire és a jelen kimagasló magyar sakkéletére is támaszkodva a nemzetközi sakkversenyek térképén is ki szeretnénk emelni hazánkat. A sakkolimpiák örökranglistáján ötödik helyezett Magyarország újra a világ élvonalába tör.”

(forrás: Magyar Sakkszövetség)

0 Tovább

Szumó Eb – Szilágyi Erik 80 kilóban alkotna maradandót a hazai kontinensbajnokságon

Szilágyi Erik kettőzött erővel készül a hazai rendezésű utánpótlás szumó Európa-bajnokságra. A Kispesti Nehézatlétikai Sportiskola szumósa az utolsó évét tapossa az U18-as korosztályban, amelytől szépen szeretne búcsúzni a szigetszentmiklósi kontinensbajnokságon. 

Szilágyi eddig összesen nyolcszor nyert Európa-bajnokságot a különböző utánpótlás korosztályokat beleszámítva, az utóbbi időben pedig bemutatkozott a felnőttek között is, méghozzá nem is akárhogy: utánpótlás versenyzőként van már bronzérme felnőtt Eb-ről.


„Jelenleg fogyasztok, mert az itthoni Eb-n a 80 kilogrammos kategóriában fogok indulni” – kezdte Szilágyi. Az eredetileg birkózó fiatal sportoló még nem tett le arról, hogy válogatott versenyzővé váljon első sportágában. „Természetesen most a szumó megy jobban, a nagy nemzetközi versenyeken már számolnak velem az ellenfeleim és ez jó. Azért egyszer jó lenne címeres mezt húzni birkózóként is” – mondta Szilágyi Erik.


„Ha az utóbbi Európa-bajnokságokat nézzük, sikerült döntőznöm. Erre számítok most is, valamint arra, hogy csapatban is dobogóra tudunk állni Szigetszentmiklóson” – tette a szumós.


A szigetszentmiklósi utánpótlás Eb-t szeptember 26. és 29. között rendezik meg.


Fotó: https://peterf.smugmug.com/

0 Tovább

Érdi Mária 4. lett a Japánban megrendezett Világkupán

Érdi Mária tovább remekelt Japánban. A 2020-as tokiói olimpia helyszínén lebonyolított ötkarikás tesztversenyen bronzéremmel zárt, majd elindult a VK-sorozat enosimai állomásán. A magyar vitorlásversenyző a rangos mezőnyben végül a 4. helyen végzett a női laser radial hajóosztályban, megelőzve többek között a riói olimpiai bajnok, a holland Marit Bauwmeestert.

A junior világbajnok Érdi mind a tesztversenyen, mind a Világkupa első állomásán végig az élmezőnyben volt, a VK-n futamot is tudott nyerni, sőt akár még előrébb is végezhetett volna, ha az éremfutamot megrendezik. A szervezők ugyanis szélhiány miatt az utolsó futamot nem indították el, így az addig kialakult sorrend alapján hirdettek végeredményt.

A VK-t végül a belga Emma Plasschaert nyerte meg a dán Anne-Marie Rindom és a brit Alison Young előtt.

Érdi Mária ezzel befejezte a japán túráját, legközelebb a Balatonfüreden megrendezendő magyar bajnokságon ül hajóba szeptember közepén. 

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum