Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

53. Trofeo Princesa Sofia – Érdi Mária Palma de Mallorcán ül hajóba

Az év egyik legnagyobb vitorlás versenye következik. Palma de Mallorcán megrendezik az 53. Trofeo Princesa Sofia világkupa-versenyt. A mezőnyben ott lesz mindkét olimpiára készülő magyar vitorlás versenyző: a női ILCA 6 hajóosztályban Érdi Mária, a férfi ILCA 7-ben pedig Vadnai Jonatán.

Érdi Mária célja a győzelem. „Most már mindig az aranyért hajtok. Ez egy erős verseny lesz hatalmas mezőnnyel. Mindenki, aki számít, ott lesz Palma de Mallorcán. Ennek a megmérettetésnek más lesz a karaktere, mint az olimpiai versenynek. Sokkal nagyobb a pálya. Ezt követően Párizsba repülök egy szponzori eseményre, aztán jöhet az év második világkupája  Hyères-ben” – nyilatkozta a Szerencsejáték Zrt. támogatásával versenyző Érdi Mária.

Vadnai Jonatán a dobogóért küzdene. „Egy kemény edzőtáboron vagyok túl. Horvátországban készültem. Az előttem álló verseny valójában felkészülés az olimpiára, de természetesen szeretnék jól szerepelni. Bízom benne, hogy a dobogóért harcban leszek. Jó formában vagyok, bár az edzőtábor után volt egy vírusos torokgyulladásom, de ez is már a múlté” – mondta Vadnai Jonatán. 

0 Tovább

2-1-es kassai győzelem Aranyosmaróton​​​​​​​

Kassai sikerrel ért véget az Aranyosmaróton megrendezett osztályozó csoport 3. fordulójában megrendezett összecsapás. A többségi magyar tulajdonban lévő kassaiak ugyanis 2-1-re nyertek a Zlaté Moravce ellen a Szlovák Labdarúgó Niké Ligában.

Jól kezdtek a vendégek. Már a második percben megszerezhették volna a vezetést, Richter azonban védett. Az első gólra a 23. percig kellett várni: Jones passzából Medved volt eredményes. A 65. percben egalizáltak a hazaiak, miután Kuzma talált be a kassai kapuba. A mindent eldöntő találatot Petrák szerezte a 86. percben.

A Kassa jövő szombaton a Banská Bystrica elleni meccsel folytatja a sorozatot.

Szlovák Niké Liga, osztályozó csoport, 3. forduló

Zlaté Moravce - Kassa 1-2 (0-1)

Gólok: Kuzma (66. p.), illetve Medved (23. p.) és Petrák (87. p.)

Zlaté Moravce: Richter - Sula, Gono, Mosko, Jinjolava - Mondek, Duga (46. Brenkus), Balic (46. Nonikasvili) - Tabatadze (61. Dulay), Kuzma, Mészáros (61. Balaj). Edző: Dusan Uhrin

Kassa: Kira - Kruzliak, Gorosito, Innocenti - Fabis, Hocko, Gallovic (81. Qose), Davis (73. Gressák) - Jones (73. Obounet), M. Fasko (73. Petrák), Medved (90. Sindelár). Edző: ifj. Ján Kozák  

0 Tovább

Teqball – Világbajnoki kvalifikáció az ob-n

Hamarosan megkezdődik a MOL Országos Teqball Bajnokság. Az 1. fordulónak a fővárosban a Nemzetközi Közszolgálati Egyetem ad otthont április 20-án és 21-én.

A Ludovika Arénában asztalhoz állók az országos bajnoki cím mellett a világbajnoki részvételért is harcolnak – adta hírül a Magyar Teqball Szövetség.

A mezőnyben többszörös világbajnokok, Európa-bajnokok, világbajnoki helyezettek lesznek. A közönség láthatja Blázsovics Ádámot (4-szeres vb-aranyérmes), Bányik Csabát (3-szoros világbajnok, emellett Európa-bajnok) és Janicsek Zsanettet (2-szeres világbajnok és kontinensbajnok).

Indul az ob-n Katz Balázs (világbajnok és 2-szeres Európa-bajnok), Vasas Lea (kétszeres világ- és Európa-bajnok), Bakó Ádám (vb-aranyérmes), Vicsek Nóra és Péchy Petra (a 2023-as vb ezüstérmesei) és Ács Krisztina (a 2023-as vb vegyes ezüstérmese).

A szervezők a profik mellett ugyanúgy az amatőröket is várják 2 kategóriában, azaz egyéniben és párosban.

Megreformálták a junior kategóriát is, ahol szintén 2 kategóriában várnak minden szárnyát bontogató fiatalt, aki szívesen kipróbálná magát versenyhelyzetben.

Mindezek mellett az aktív, sportot szerető iskolák részvételére is számítanak. A leglelkesebb sulik – a tavalyhoz hasonlóan – ismét nyerhetnek teqball asztalt.

A program:

Ápr 20. (szombat): Profi kategóriák egészen addig amíg meg nem születnek a döntősök, a finálék vasárnap lesznek

Április. 21 (vasárnap): Amatőr és junior verseny, plusz profi döntők.

Az ob-állomás egyben kitűnő lehetőség arra, hogy bárki kipróbálja a magyar fejlesztésű sportágat.

Bővebb információk a teqballhungary.hu oldalon.

0 Tovább

Világkupa-sikerek Csehországban ​​​​​​​

Újabb rangos szkander versenyen taroltak a magyar szkanderosok. A Dolní Bousovban megrendezett Golem’s Hand elnevezésű világkupa-viadalon a magyar válogatott tagjai több érmet is begyüjtöttek.

A 18 fős nemzeti csapat végül 9 arannyal, 5 ezüsttel és 4 bronzzal zárt Csehországban.

„Ez az a VK, amelyre rendszerint kilátogatunk. Büszke vagyok a csapatra, ez nagyon jó alapot ad a szlovákiai kontinensbajnokságra való felkészüléshez. A válogatott folyamatosan megújul, a fiatalok, rendre helyet követelnek maguknak a legjobbak között. Persze vannak azért olyan klasszisok, akik versenyről versenyre jól teljesítenek. Ilyen Kőváriné Ivánfi Brigitta, aki Csehországban jobbal és ballal is nyert” – értékelt Csabai Atilla, a Magyar Szkander Szakszövetség elnöke.

0 Tovább

Kick-box: tíz magyar elsőség az olaszországi világkupán

Négy napon keresztül folytak a küzdelmek Jesolóban a kick-box sportág nemzetközi szervezete, a WAKO világkupa sorozatának olaszországi állomásán, ahol 43 ország 1500 versenyzője lépett tatamira és szállt ringbe. A magyarok remekül szerepeltek, hiszen megnyerték az éremtáblázatot, és a felnőtteknél kereken tíz aranyat hoztak haza.

A legeredményesebbek Mezei Nikolett és Brebovszky Zoltán voltak, akik mindketten két aranyérmet érdemeltek ki. A világ- és Európa-bajnok Mezei a light-contact és a kick-light szabályrendszerek 65 kg-os súlycsoportjában indult, és dupla terhelés ellenére négy, illetve három győzelemmel mindkét kategóriában diadalmaskodni tudott. A formagyakorlat specialista Brebovszky a felnőtt férfiaknál a kreatív fegyveres és a zenés fegyveres versenyszámban is a legmagasabb pontszámot kapta a bíróktól, így szintén két alkalommal állhatott fel a dobogó tetejére.

Rajtuk kívül világkupa győzelmet aratott a pointfightingban a tavalyi Európa Játékokon sporttörténelmi aranyat szerzett Bálint Martin és a feltörekvő tehetség Hammer Máté, kick-lightban pedig a Mezeihez hasonlóan szintén világ- és Európa-bajnok Szmolek Emánuelnak került újabb aranyérem a nyakába. Formagyakorlatban a nőknél is két magyar elsőség született Jesolóban Udvarhelyi Fanni és Halustyik Cintia révén. A ringben a kiütésre menő szakágakban is hirdettek magyar győztest: Szabó-Tóth Dávid a full-contactosok 91 kg-os súlycsoportjában végzett az első helyen.

Teljes magyar sikert hozott az összesített éremtáblázat. A nemzetek versenyében Magyarország - még a házigazda olaszokat is megelőzve - lett a legeredményesebb, míg a résztvevő klubok között a Halker-Király Team végzett az élen.

Olasz kick-box világkupa, Jesolo, a felnőtt magyar érmesek:

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: 1. Hammer Máté
74 kg: 1. Bálint Martin
Nők:
60 kg: 3. Busa Andrea

Light-contact:
Férfiak:
69 kg: 3. Marschall Viktor
74 kg: 3. Kajtár Bence
Nők:
65 kg: 1. Mezei Nikolett

Kick-light:
Férfiak:
63 kg: 2. Enyingi Ádám
84 kg: 1. Szmolek Emánuel
Nők:
65 kg: 1. Mezei Nikolett

Formagyakorlat:
Férfiak:
Kreatív: 2. Brebovszky Zoltán, 3. Mónus Viktor
Kreatív fegyveres: 1. Brebovszky Zoltán, 2. Mónus Viktor, 3. Schersing András
Zenés: 2. Brebovszky Zoltán
Zenés fegyveres: 1. Brebovszky Zoltán, 3. Schersing András
Nők:
Kreatív: 1. Halustyik Cintia
Kreatív fegyveres: 2. Tar Petra
Zenés: 1. Udvarhelyi Fanni, 3. Halustyik Cintia és Vajler Éva
Zenés fegyveres: 2. Halustyik Cintia

Full-contact:
Férfiak:
75 kg: 2. Bárdosi Sándor
91 kg: 1. Szabó-Tóth Dávid, 2. Kaplan Cenk
Nők:
60 kg: 3. Tóth Anna

Low-kick:
Férfiak:
+91 kg: 3. Demeter Gergő

K1:
Férfiak:
63.5 kg: 3. Száraz Gergő
Nők:
52 kg: 3. Bálint-Pálfi Viktória
60 kg: 2. Kovács Laura Fanni
65 kg: 2. Kolozsvári Enikő

0 Tovább

TáncSport – Vb-aranyérmet szerzett a magyar bajnok Andrea Silvestri, Váradi Martina duó!​​​​​​​

Magyar győzelemmel ért véget a hazai rendezésű profi latintánc-világbajnokság! A Ludovika Arénában a 16-szoros magyar bajnok Andrea Silvestri, Váradi Martina vb-aranyat nyert az utolsó versenyén. A mezőny másik magyar párosa, Suti András és Tóth Katalin a 22.-23. helyen fejezte be a világbajnokságot – adta hírül a Magyar TáncSport Szakszövetség.

Andrea Silvestri és Váradi Martina a magyar táncsport emblematikus alakjainak számítanak. Hosszú, és eredményekben gazdag pályafutásuk során korábban kétszer világbajnoki ezüstérmet szereztek,  kétszeres Európa-bajnokok. A legfényesebb érmet ezúttal hazai parketten sikerült begyűjteniük. A Ludovikában egy lett, egy moldáv, egy izlandi, valamint két kínai páros mellett bejutottak a hatos döntőbe. A Silvestri-Váradi kettős a tőle megszokott dinamikával és eleganciával táncolta végig a finálét, és végül átvehette a vb-aranyat a hazai közönség előtt. A duónak ez volt az utolsó versenye.  Az Andrea Silvestri, Váradi Martina kettős 2003-ban mutatkozott be. Lépésről lépésre haladtak előre. Kitartó munkával felküzdötték magukat a világ legjobbjai közé. Előadásmódjuk, technikájuk egyre kifinomultabb lett, és ez az eredményeiken is megmutatkozott.

Az újdonsült világbajnokok kétszer képviselték a magyar színeket az olimpián kívüli sportágak seregszemléjén, a Világjátékokon. Mindkét alkalommal döntőztek. Ezúttal világranglista éllovasként, és profi világbajnokként vonulnak vissza.

Világbajnoki nyilatkozatok:

Váradi Martina

„Leírhatatlan, felfoghatatlan az egész. Ezt csak az álmaimban éltem át, egyben reméltem, hogy magyar közönség előtt ilyen lesz megszerezni a vb-aranyat.”

Andrea Silvestri

„Elmondhatatlanul boldogok vagyunk. Furcsa, de egyben felemelő, hogy mostantól a parkett másik oldalán állunk majd pontozóként, de természetesen edzőként is maradunk a sportágban.”

 WDSF Professzionista Latin Világbajnokság, Budapest

Döntő

1. Andrea Silvestri, Váradi Martina (Magyarország)

2. Marts Smolko, Tina Bazykina (Lettország)

3. Maruster Sergiu, Anastasia Stan (Moldova)

4. Li Mingxuan, Zhou Wanting (Kína)

 5. Wang Jun, Jia Yiwen (Kína)

6. Nikita Bazev, Hanna Run Bazev (Izland)

 ..22.-23. Suti András Tóth Katalin (Magyarország)

0 Tovább

A hétvégén profi latintánc-világbajnokság lesz Budapesten!​​​​​​​

Minden idők legnagyobb hazai rendezésű táncsportos eseménye következik. A hétvégén Budapest ad otthont a profi latin világbajnokságnak úgy, hogy a kétnapos eseményen a magyar bajnokság mezőnye is parkettre lép a Ludovika Arénában. A vb-re szombaton kerül sor, a két nap alatt 20 kategória versenyzőit láthatja a közönség a gyermekektől egészen a senior IV-es, azaz a 65 év feletti korosztályig.

A világbajnokságon két pár képviseli a magyar színeket: a 16-szoros magyar bajnok Andrea Silvestri, Váradi Martina páros, valamint a Suti András, Tóth Katalin duó.

A Silvestri-Váradi kettős korábban kétszer világbajnoki ezüstérmet szerzett, kétszer lettek Európa-bajnokok, ezúttal befejezik táncos pályafutásukat. Nagy reményekkel lép parkettre a Suti-Tóth páros is, amely első profi versenyén indul.

Váradi Martina szerint megtisztelő és felemelő lesz hazai közönség előtt világbajnokságon szerepelni. Izgatottan, de annál nagyobb várakozással és örömmel várjuk a vb-t. Fantasztikus hangulatra számítunk. Korábban Debrecen rendezett már Európa-bajnokságot, valami hasonló atmoszférára számítunk” – mondta Váradi Martina.

Andrea Silvestri kiemelte: karrierjük egyik legfontosabb  versenye következik. „Egyrészt esélyesek vagyunk, és mint minden sportoló, mi is az aranyra hajtunk, másrészt ne feledjük, hogy a hazai közönséget maximálisan ki szeretnénk szolgálni, és végül számunkra ez lesz az utolsó verseny. Ezért is szeretnénk emlékezetessé tenni.” – nyilatkozta Andrea Silvestri.

Suti András és Tóth Katalin a felszabadult versenyzésre koncentrál. „Úgy érezzük, hogy különösebb teher nincs rajtunk. Egy a célunk, úgy végigversenyezni a világbajnokságot, hogy közben jól érezzük magunkat. Igyekszünk mindent megtenni ezért” – jegyezte meg Tóth Katalin.

„Egy élsportoló esetében a legnagyobb dolog, ha hazai környezetben versenyezhet nagy világeseményen. Nekünk ez a vb megadatott. A családjaink, a barátaink ott lesznek a lelátón. Minden szempontból emlékezetes világbajnokság elé nézünk” – tette hozzá Suti András.

Bővebb infók: tancmb.mtasz.hu

0 Tovább

Ezúttal a fekete övekért harcoltak a kick-boxosok​​​​​​​

Megtartotta idei éves övvizsgáját a Magyar Kick-box Szakszövetség. A vizsgán elsősorban a tavalyi nagy világversenyeken – világbajnokság, Európa Játékok, Küzdősportok Világjátéka – érmet szerzett sportolók vizsgáztak. Rajtuk kívül edzők és bírók is megmutathatták kick-box tudásukat a következő övfokozatokért, illetve magas dan fokozatokat is adományozott a szövetség.

Hagyományos központi övvizsgáját tartotta meg Budapesten az MKBSZ, amelyen 24 fő – 13 versenyző, valamint 11 edző és versenybíró – adott számot tudásáról, és szerezte meg a fekete övet vagy lépett tovább a dan (feketeöves) fokozatokban.

A vizsgázók között volt többek között a tavalyi Európa Játékokon sporttörténelmi aranyérmet nyert Bálint Martin, a Küzdősportok Világjátékán diadalmaskodó Zajácz Bence, a világbajnokságon a felnőtteknél a dobogó tetejére felálló Szmolek Emánuel, Nagy Rita és Kovács Laura Fanni, valamint a vb-n a veteránoknál három aranyat is begyűjtő Kovács Marianna.

Az eredmények elismeréseképpen többjüknek az edzője is vizsgázhatott a központi danvizsgán, de más edzők is bizonyíthattak, és például a vizsgázók között volt az egyik legelismertebb hazai kick-box bíró, Gasparik Róbert is.

A sportágban végzett teljesítményük elismeréseképpen három főnek magas danfokozatot adományozott a Galambos Péter vezette Magyar Kick-box Szakszövetség. Az MKBSZ alelnöke, Juhász Gábor ötödik, a szövetség elnökségi tagja, Balázs Imre pedig hatodik dan fokozatot kapott. Rajtuk kívül páratlan pályafutásáért szintén hatodik danban részesült Kondár Anna, aki tíz világbajnoki címével rekorder a sportágban – egyedül a szintén a magyar Mórádi Zsolt büszkélkedhet ennyi vb-arannyal. Még tavaly is több érmet hozott a világversenyekről Kondár Anna, de mivel sérülései már nem teszik lehetővé, hogy százszázalékos felkészülést végezzen, az idei évvel visszavonult kivételes versenyzői pályafutásától.

MKBSZ övvizsga, a dan fokozatokat elért kick-boxosok:

Versenyzők:

Juhász Gergely IV. Dan

Nagy Rita III. Dan

Bálint Martin II. Dan

Zajácz Bence II. Dan

Kovács Laura Fanni I. Dan

Szmolek Emánuel I. Dan

Kolozsvári Enikő I. Dan

Szabó-Tóth Dávid I. Dan

Halustyik Cintia I. Dan

Kajtár Bence I. Dan

Török Szonja I. Dan

Miklós Alexandra I. Dan

Kovács Mariann I. Dan

Edzők, bírók:

Gasparik Róbert IV. Dan

Litauszki László IV. Dan

Molnár László III. Dan

Mamedov Csaba II. Dan

Kiss Roland II. Dan

Elszaszer Dávid I. Dan

Bakó Krisztián I. Dan

Cinkotai János I. Dan

Deli Roland I. Dan

Rádai Imre I. Dan

Szabó-Tóth Zoltán I. Dan

Adományozott fokozat:

Balázs Imre VI. Dan

Kondár Anna VI. Dan

Juhász Gábor V. Dan

0 Tovább

Nyikos és Terék is diadalmaskodott Antalyában​​​​​​​

Két arany-, egy ezüst- és négy bronzéremmel tértek haza U20-as kötöttfogású és női birkózó fiataljaink a törökországi Antalyában rendezett „Champions” elnevezésű nemzetközi versenyről.

A felnőtt Yasar Dogu–Vehbi Emre-emlékversenyt, valamint az U17-es Victory Cupot követően az U20-asok is próbára tehették magukat Antalyában, ők a Champions, azaza Bajnokokra keresztelt megméretésen léptek szőnyegre.

A háromnapos viadalon a törökök és a magyarok mellett többek között azeriek, irániak, grúzok, franciák, lengyelek, németek, kirgizek, üzbégek, kazahok és tádzsikok is szőnyegre léptek.

Fiataljaink két aranyat is hazahoztak, mindkettőt női birkózásban. Az egyiket az U20-as Eb-ezüstérmes, vb-bronzérmes Terék Gerda szerezte 57 kilogrammban, míg a másikat a kétszeres U20-as Európa-bajnok Nyikos Veronika érdemelte ki 76 kilóban.

A korosztály világ- és Európa-bajnoka, a bakui olimpiai kvalifikációs versenyre készülő Elekes Enikő (65 kg) is szerencsét próbált, a döntőig remekül menetelt, ám ott alulmaradt azzal a lengyel Nowosaddal szemben, akit tavaly a kontinensbajnokságon az aranyéremért vert, így ezúttal kénytelen volt beérni az ezüstéremmel – áll a kozmaakademia.hu tudósításában..

A dobogó legalacsonyabb fokára Botos Dominik (77 kg), Fáth Bianka (50 kg), Mányik Dávid (67 kg) és Tótok Péter (55 kg) állhatott fel.

(Kozma István Magyar Birkózó Akadémia)

0 Tovább

Erőemelő Eb – Több magyar érem Velika Goricában​​​​​​​

Több éremmel zárta a magyar erőemelő válogatott a horvátországi Európa-bajnokságot. A Velika Goricában megrendezett kontinensbajnokságon kiderült: tovább erősödött Magyarországon ez a sportág.

A 83 kilogrammosoknál a nigériai születésű, magyar színekben versenyző erőemelő Enahoro Asein megnyerte a felhúzást, emellett összetettben bronzérmes lett. A nőknél Rozsnyai-Kovács Aletta fekvenyomásban szerzett Eb-aranyat. A 93 kilogrammos mezőnyben P. Nagy Bálint begyűjtött egy fogásnemi ezüstöt, miután fekvenyomásban végzett másodikként. Ugyanebben a súlycsoportban Temesvári Tamás a B-csoportból az összetett hetedik helyre küzdötte fel magát úgy, hogy 777.5 kilogrammos összetett országos csúccsal zárt.

Budai Kristóf a 120 kilogrammos kategóriában nagyot versenyzett, két fogásnemi érmet szerezve éppen csak lemaradt összetettben a dobogóról, miután negyedik lett. Guggolásban ezüstérmesként, felhúzásban pedig harmadikként végzett. Ugyancsak a 120 kilósoknál Bereczki-Király Szilárd is feliratkozott az éremszerzők listájára, ő fekvenyomásban lett bronzérmes.

Fekete Miklós szövetségi kapitány szerint eredményes Eb-t zárt a magyar válogatott. „Sokat dolgoztunk ezekért az helyezésekért, és külön öröm, hogy csapatban is emlékezetes Eb-szereplés volt, hiszen a férfiak a hatodik, a nők pedig a tizenharmadik helyet szerezték meg. Ezek a sikerek lendületet adnak a folytatáshoz. Júniusban Világjátékok-kvalifikációs világbajnokság lesz Litvániában, nagyon készülünk arra a világversenyre is.” – mondta a szövetségi kapitány.

Berke Lóránd, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke az elmúlt években érezhető fejlődést emelte ki. „Azt már egy ideje érezzük, hogy erőemelésben egyre jobb a válogatott keret, de egy-egy világverseny remek visszacsatolásnak számít. Elnézve a mögöttünk lévő kontinensbajnokságot, büszkék lehetünk az eredményekre” – tette hozzá az elnök. 

0 Tovább

Kassai vereség a keleti rangadón​​​​​​​

A Kassa kikapott a keleti rangadón. A magyar többségi tulajdonban lévő labdarúgó csapat idegenben szenvedett 1-0-s vereséget. A szlovák élvonalbeli labdarúgó-bajnokság, azaz a Niké Liga osztályozó csoportjának második fordulójában a három sárga lapért eltiltását töltő ifjabb Ján Kozák edző nem ülhetett a vendégek kispadján, így segítője, Xavier de Sousa Simőes dirigálta a csapatot.

A derbit a hazaiak kezdték lendületesebben. A 7. percben Danko meg is szerezte a vezetést. A 32. percben aztán megpecsételődött a kassaiak sorsa, ugyanis megfogyatkoztak: Figueiredót kiállították.  A folytatásban a küzdelem dominált, de további gól nem esett.

Szlovák Niké Liga, osztályozó csoport, 2. forduló

 Nagymihály-Kassa 1–0

Gólszerző: Danko 7. p.

Piros lap: Figueiredo (32. p.)

FOTÓ: Simon Pavlisin

0 Tovább

Centenáriumi rögbi mérkőzés - Emlékezetes meccsen nyert a Cambridge​​​​​​​

A Cambridge University csapata győzött az Albert Kupáért kiírt centenáriumi rögbi mérkőzésen. Száz esztendeje annak, hogy Magyarországon lejátszották az első hivatalos meccset a sportágban.

A Cambridge-i egyetem csapatának ellenfele annó a Rosslyn park együttese volt, az eseménynek pedig a Millenáris adott otthont. A világ egyik legnagyobb és rögbiben leghíresebb egyeteme, a Cambridge University csapata ezúttal visszatért a magyar fővárosba, a  Budapest Rugby Centerben megrendezett összecsapáson végül 41-7-re nyert a magyar válogatott ellen.

„Sporttörténelmi mérkőzésnek lehettünk szemtanúi, kaptunk egy kis ízelítőt abból, hogy milyen játékerőt képvisel a Cambridge. Örömteli, hogy végül egy színvonalas meccsen emlékezhettünk meg arra a pillanatra, amikor a sportág először bemutatkozott Magyarországon.” – fogalmazott Stiglmayer Gábor, a Magyar Rögbi Szövetség sportigazgatója.

A szervezők az Albert Kupát az egykori Cambridge-i diák, a Nobel-díjas tudós, Szentgyörgyi Albert iránti tiszteletből alapították. Szentgyörgyi Albert rendkívül kalandos, regénybe illő fordulatokkal, izgalmas és hősies élethelyzetekkel teli életútja példakép minden sportoló számára. A Cambridge-i egyetemen 1927-ben doktorált, a kémia tudományok professzora lett.

A héten nagyszabású konferenciát is tartottak a sportágról a Testnevelési Egyetemen. A rögbi sport egyetemi sikertörténete - Cambridge University címmel megrendezett eseményt a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, valamint a Magyar Rögbi Szövetség szervezte meg.

Fotók: HJG 

0 Tovább

Rekordlétszám a Kick-box Diákolimpián​​​​​​​

Több mint 700 nevezés érkezett az idei Kick-box Diákolimpiára, amelyet az elmúlt évekhez hasonlóan Békéscsabán rendeztek meg a hétvégén. A hatalmas indulói létszámban alighanem szerepet játszott az is, hogy augusztus végén Magyarország lesz a házigazdája az utánpótlás világbajnokságnak, amelynek egyik válogató versenye volt a diákolimpia a hazai tehetségek számára.

A Magyar Kick-box Szakszövetség hazai versenynaptárának egyik kiemelt rendezvénye az általános és középiskolások Diákolimpiája, de 2024-ben a korábbi évek nevezéseinek szinte a duplája érkezett be a Békéscsabai Lakótelepi SE által megszervezett versenyre.

"Ez kimagasló rekordlétszám!" – jelentette ki büszkén Galambos Péter, az MKBSZ elnöke. – "Néhány évvel ezelőtt a 250-300 fő volt a jellemző a Diákolimpiára, és a tavalyi 450 fős  mezőnyhöz képest is hatalmas növekedés a mostani. Az érdeklődésben bizonyára közrejátszott az is, hogy idén mi rendezzük az utánpótlás világbajnokságot, és úgy tűnik, hogy sok klub élni szeretne a lehetőséggel, hogy a fiatalok hazai pályán mutathassák meg tudásukat, a szülők, barátok és ismerősök előtt."

A nyár végi budapesti vb-n kategóriánként két magyar indulhat. A hazai szövetség szabályai szerint az utánpótlás országos bajnokság győztese mellett az adott ranglista első helyezettje szerezhet részvételi jogot a vb-re. Utóbbi miatt volt fontos állomása a kvalifikációnak a Diákolimpia.

A békéscsabai városi sportcsarnokban megrendezett megméretésen a 7-18 éves versenyzők a sportág tatamis küzdelmi szabályrendszereiben – pointfighting, light-contact és kick-light –, valamint formagyakorlatban próbálhatták ki magukat. A verseny a rengeteg nevezés miatt egészen későig tartott, este 23 óra után ért csak véget.

"Maratoni menetelés volt. Nagy nyomás alatt dolgoztak a bírók és az edzők, de állták a sarat, és a fiatalok is jól bírták, hogy ilyen sokáig tartottak a küzdelmek. Ennek a jó oldala, hogy sportágként büszkék lehetünk az utánpótlásunkra, ugyanakkor ez a verseny megmutatta, hogy mostantól kezdve csak kétnapos lehet a Kick-box Diákolimpia" – hangsúlyozta Galambos Péter.

Az elnök hozzátette: a Diákolimpiára nem a sportegyesületek, hanem azok az iskolák nevezték a diákjaikat, amelyeknek a kick-boxot, vagy valamely hasonló küzdősportot gyakorló tanulói vannak, akik az indulási feltételeket teljesíteni tudták.

0 Tovább

Orsós Sztalvira megkapta a magyar születési anyakönyvi kivonatát!​​​​​​​

Most már hivatalosan is Orsós Sztalviraként küzd a magyar színeket képviselő háromszoros Európa-bajnok. A birkózó ugyanis megkapta a magyar születési anyakönyvi kivonatát.

Sztalvira orosz színekben versenyzett korábban, a dédnagyapja révén magyar származású. „Örülök, hogy nemzetközi versenyeken is indulhatok magyar színekben. Igyekszem a legjobbat kihozni magamból, úgy edzeni és versenyezni, hogy büszke legyen rám a magyar szövetség és az edzőim. Szeretném a legjobb formámat elérni, és a célom az, hogy kijussak az olimpiára.” – nyilatkozta a háromszoros Európa-bajnok, aki ezeket az Eb-címeket még Sztalvira Orsus néven szerezte.

Az 53 kilogrammos versenyző hangsúlyozta: úgy érzi, hogy hazatért, amikor magyar közegben van.

„Nagyon jól fogadtak Magyarországon, igyekszem megtanulni a magyar nyelvet, és nagyon érdekel az ország kultúrája is. Igaz a magyar konyha kezdetben túl nehéz volt a gyomromnak, így a tradicionális ételeket nem eszem túl sokszor, magamnak főzök, ha nem vagyunk edzőtáborban.” – tette hozzá Orsós Sztalvira. 

Fotó: Róth Tamás

0 Tovább

Rögbi – Centenáriumi mérkőzés az Albert Kupáért​​​​​​​

Szentgyörgyi Albert  életműve előtt tisztelegnek a magyar és a Cambridge-i rögbisek. A szombaton megrendezendő centenáriumi mérkőzésen ugyanis az Albert Kupáért lépnek pályára a csapatok Budapesten.

Száz esztendeje annak, hogy Magyarországon lejátszották az első hivatalos mérkőzést a sportágban. A Cambridge-i egyetem csapatának ellenfele akkor a Rosslyn park együttese volt, a meccsnek pedig a Millenáris adott otthont. A világ egyik legnagyobb és rögbiben leghíresebb egyeteme, a Cambridge University csapata most visszatér a magyar fővárosba, a  Budapest Rugby Centerben 12 órakor végzik el a kezdőrúgást, az ellenfél ezúttal a magyar válogatott lesz.

A szervezők az Albert Kupát az egykori Cambridge-i diák, a Nobel-díjas tudós, Szentgyörgyi Albert iránti tiszteletből alapították. Szentgyörgyi Albert rendkívül kalandos, regénybe illő fordulatokkal, izgalmas és hősies élethelyzetekkel teli életútja példakép minden sportoló számára. A Cambridge-i egyetemen 1927-ben doktorált, a kémia tudományok professzora lett. Tudományos munkájának csúcsa a C-vitamin felfedezése, amit a Szegedi Tudományegyetemen végzett kutatása tett lehetővé, és amiért 1937-ben Nobel-díjat is kapott – áll az esemény műsorfüzetében.

A centenáriumi meccs felvezetéseként szerdán a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, valamint a Magyar Rögbi Szövetség nagyszabású konferenciát tart A rögbi sport egyetemi sikertörténete - Cambridge University címmel. A konferencia helyszíne: Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, K1 épület, Róma szenátusi terem.

0 Tovább

Kassai döntetlen a Trencsén ellen​​​​​​​

Gól nélküli döntetlennel kezdte a Kassa a rájátszást. A Szlovák Labdarúgó Niké Ligában a többségi magyar tulajdonban lévő együttes a Trencsént fogadta. A sárga-kékek egyébként az előttünk álló két mérkőzést idegenben játsszák majd, előbb a regionális derbi jön a Nagymihállyal, majd a Zlaté Moravcé elleni összecsapás következik.

Ifjabb Ján Kozák ugyanazt a kezdőcsapatot küldte pályára a Trencsén elleni összecsapásra, mint amelyik legutóbb Besztercebányán kezdett. A találkozó folyamán mindkét együttes előtt adódtak gólszerzési lehetőségek, de ezek sorra kimaradtak. A hajrára fölénybe került a Kassa, ám a Medved és  Fasko (lecserélése után Jones)  vezette támadások hatástalanok maradtak.

Statisztika

Kassa - Trencsén 0:0

Kassa: Figueiredo - Sindelár, Kruzliak, Innocenti, - Fabis, Faško (79. Jones), Hocko, Gallovic, Davis - Medved, Obounet (66. Qose) Edző: Ján Kozák Jr.

Trencsén: Kukucka - Kmet, Bondarenko, Stojslavljevic, Kozlovsky (73. Skovajsa) - Gajdos (73. Derlek), Baris, Ben Sallam (64. Emeka) - Gong, Kupusovic (89. Donkor), Sunday (73. Uchegbu). Edző: Ilija Stolica.

FOTÓ: Simon Pavlisin

0 Tovább

2023-as legjobbjait díjazta a kick-box szövetség​​​​​​​

Díjátadással egybekötött évértékelőt tartott a Magyar Kick-box Szakszövetség. Az MKBSZ a 2023-ban megrendezett Európa Játékokon, Küzdősport Világjátékokon és a világbajnokságon jól szerepelt felnőtt és veterán sportolóit, valamint azok edzőit díjazta.

A tavaly nyári lengyelországi Európa Játékokon először szerepelhetett a kick-box. A sporttörténelmi eseményen a magyarok egy arany- két ezüst- és öt bronzérmet nyertek.

Rijádban bonylították le októberben a Küzdősportok Világjátékát. A magyar kick-boxosok remekeltek a szaúdi fővárosban, ahonnan három elsőséggel és egy harmadik hellyel tértek haza.

Az év utolsó világversenye az albufeirai világbajnokság volt. A portugáliai vb-n a felnőttek nem kevesebb, mint tíz aranyérmet nyertek, és a veteránok is kitettek magukért.

Az ünnepélyes díjátadón az MKBSZ elnöke, Galambos Péter mellett Király István alelnök, valamint Puravecz Péter, Csikós Péter és Jároszkievicz Krisztián adták át a kitüntetéseket az összesen 41 sportolónak és szakvezetőnek.

MKBSZ díjátadó, a kitüntetettek:

 

Felnőttek:
Bozók Szabolcs
Kajtár Bence
Melis Bálint
Veres Richárd
Török Szonja
Czégény Cintia
Pointfighting csapat (Viczián Dániel, Zajácz Bence, Bálint Martin)
Kondár Anna
Kolozsvári Enikő
Szabó-Tóth Dávid
Halustyik Cintia
Cselovszki Patrik
Kovács Laura Fanni
Nagy Rita
Mezei Nikolett
Szmolek Emánuel
Zajácz Bence
Busa Andrea
Bálint Martin
Száraz Gergő
Fésű Lajos

Veteránok:
Debreczeni Dezső
Csejtey Gábor
Mészáros Márk
Csikós Péter
Juhász Gergely
Gábor Zoltán
Diligens Klaudia
Kovács Marianna

Edzők:
Stricz Richárd
Dancsó Zoltán
Rádai Roland
Laszák Zoltán
Puravecz Péter
Olasz Attila
Melis András
Papp Attila
Debreczeni Dezső
Litauszki László
Szabó-Tóth Zoltán
Bálint Zoltán
Jároszkievicz Krisztián

0 Tovább

Aerobik - Díjazás után, VK előtt

Célegyenesbe fordult az aerobikosok felkészülése az első idei világkupára. Március 20-án Cantanhede ad otthont a rangos versenynek, amelyen két magyar egység indul.

A Fejér Fruzsina, Mikulecz András vegyespárosért, és a Fejér Fruzsina, Kőnig Antónia, Himmel Tünde, Mikulecz András és Lőcsei Zoltán alkotta csoportért szoríthatunk Portugáliában. Ezt követően május végén Tokióban lesz a következő VK, várhatóan ugyanilyen magyar részvétellel.

„Izgalmas időszak ez az életünkben, mert úgy vágunk neki a VK-nak, hogy még magyar versenyen sem voltunk. Ráadásul ez az év kiemelten fontos számunkra, hiszen szeptemberben a pesarói világbajnokság, az már kvalifikál a jövő évi Világjátékokra” – mondta Sipos Mónika, az aerobikosok felkészítő edzője, aki egyben az Európai Torna Szövetség Aerobik Technikai Bizottságának tagja.

A sportágban egyébként idén először vehette át az Év Sportolója díjat  Fejér Fruzsina és Lőcsei Zoltán. Mindketten a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) fővárosi gáláján kapták meg az elismerést, és ez a visszacsatolás az egész aerobik sportnak sokat számít. „Ezek az elismerések a ’szürke hétköznapokra’ energiatöbbletet adnak a magyar válogatott két húzóemberének” – tette hozzá a sportvezető.

0 Tovább

Fekvenyomó ob – 228.5 kilós teljesítmény openben!​​​​​​​

Csúcsot döntött a fekvenyomó országos bajnokság. Minden idők legszínvonalasabb hazai seregszemléjét bonyolították le Vésztőn ebben a sportágban.

Az eseményen több, mint 200 versenyző mérte össze tudását több kategóriában. A legnagyobb teljesítmény a még junior korú Susa Olivér nevéhez fűződik, aki a felnőtt open kategóriában 228.5 kilogrammal (!) országos rekordot döntött.

„Vésztőn több országos csúcs is megdőlt, ez jó visszajelzés, hogy az egyes klubokban jó munka folyik. Az ilyen hazai megmérettetések, ahol több kategóriában és a paraversenyzők körében is országos bajnokokat avatunk, jó alapot adnak a nemzetközi versenyek előtt” – összegzett Berke Lóránd, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke.

A vésztői országos bajnokságon a csapatversenyt a Marvel Team nyerte meg. Részletes eredmények itt: https://hunpower.hu/verseny/2024/

0 Tovább

Így látták az év grapplingesei az NVESZ-gálát​​​​​​​

Szmolka Nikoletta nem sokat ünnepelhetett. A Magyar Grappling Szövetség jelölése alapján az NVESZ-gálán átvehette az Év Női Sportolójának járó díjat, de már a díszvacsorán az előtte álló versenyre gondolt.

„Ezúttal edzőként voltam ott Kiskőrösön a Global Grappling 1. fordulójában. Természetesen óriási élmény volt átvenni a díjat, és a tavalyi sikeres évemnek mindez a megkoronázása volt. A Küzdősportok Világjátékán elért győzelmemet életem egyik legszebb pillanataként tartom számon, jó volt erre is emlékezni a Nemzeti Versenysport Szövetség Gálaestjén.  Fantasztikus érzés volt találkozni a többiekkel. Volt egy kis hiányérzetem, hiszen akár Tóth Alexa is megérdemelte volna ezt a díjat.” – mondta Szmolka Nikoletta, aki még nem tudja, hogy ebben az évben indul-e világversenyen. „Egyelőre ami biztos, az az edzősködés. Felemelő dolog felkészíteni fiatalokat a megméretetésekre. Azt később döntöm el, hogy ott leszek-e versenyzőként az idei Eb-n.

Tóth Zoltán először lett Év Sportolója grapplingben. „Korábban volt már szerencsém ju-jitsuban átvenni ezt a díjat, és azt kell mondjam, hogy ahogy a sportágak fejlődnek, úgy az NVESZ-gála is ezt teszi. Nagyon színvonalas eseménnyé nőtte ki magát, és nekünk, sportolóknak felejthetetlen pillanatokat szereznek ezzel” – értékelt Tóth Zoltán, aki a Küzdősportok Világjátékán 5., a tavalyi vb-n pedig bronzérmes lett. 

Szmolka Nikoletta és Tóth Zoltán számára a díjazás Kiskőrösön is folytatódott: a Magyar Grappling Szövetség elismeréseit is átvehették az Év Sportolójaként.  

0 Tovább

Értékes döntetlent ért el a Kassa​​​​​​​

Iksszel zárta az alapszakaszt a Kassa. A Szlovák Niké Liga 22. fordulójában a kassaiak a Besztercebánya (Banská Bystrica) vendégeként léptek pályára és végül 1-1-re végeztek.

A többségi magyar tulajdonban lévő labdarúgócsapat hamar hátrányba került, ugyanis Rymarenko a 4. percben megörvendeztette a hazai közönséget egy találattal, ezzel vezetett a Besztercebánya.

A gól nem törte meg a vendégeket, több ígéretes támadást vezettek. A 23. percben például látványos akció után Medved hagyott ki nagy helyzetet. A folytatásban erőre kaptak a hazaiak, ez az eredményen azonban nem tükröződött. A Kassa az utolsó pillanatig nem adta fel: a 82. percben aztán végül kiegyenlített a vendég együttes, amikor a 10 perccel korábban pályára lépő Qose talált be a hazai kapuba.

Farkas Balázs szerint egyre jobban erőre kap a csapat. „Hétről hétre jobbak vagyunk, az újonnan igazolt játékosok pedig szépen lassan beépülnek. Az alsóházban folytatjuk...” – értékelt röviden a kassaiak sportigazgatója.

Banská Bystrica (Besztercebánya) – Kassa 1-1 (1-0)

Gólok: Rymarenko (4.p), illetve Qose (82. p)

Banská Bystrica: Hruska - Migala, Godál, Willwéber - Lupták (86. Depetris), Hlinka - Pisoja, Marquinho (76. Povazanec), Záhumensky - Rymarenko, Polievka. Edző: Márió Auxt.

Kassa: Figueiredo - Fabis, Sindelár, Kruzliak, Innocenti, Davis - Fasko (90.+6 Gorosito), Hocko (72. Qose), Gallovic - Medved, Obounet (72. Jones) Edző: Ján Kozák Jr.

0 Tovább

Jön a fekvenyomó magyar bajnokság​​​​​​​

Hamarosan kiderül, hogy kik lesznek idén az ország legjobb fekvenyomói. Ebben a sportágban nemzetközileg is magasan jegyzett magyar versenyzőket találunk, így kiemelt figyelmet kap a legnagyobb hazai megmérettetés.

Vésztőre mennek az erőemelők! A szervezők információi szerint kétszáz induló adta le nevezését a Magyar Erőemelő Szövetség és a vésztői Marvel Team SE által megrendezendő fekvenyomó magyar bajnokságra, ahol a paraerőemelők is megmérettetnek.

A Marvel Team SE több nagy eseménynek adott már otthont, ez lesz az ötödik a sorban. A bajnokságon felnőtt, junior, ifjúsági, open és masters korosztályokban osztanak érmeket majd.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum