A Cambridge University csapata győzött az Albert Kupáért kiírt centenáriumi rögbi mérkőzésen. Száz esztendeje annak, hogy Magyarországon lejátszották az első hivatalos meccset a sportágban.

A Cambridge-i egyetem csapatának ellenfele annó a Rosslyn park együttese volt, az eseménynek pedig a Millenáris adott otthont. A világ egyik legnagyobb és rögbiben leghíresebb egyeteme, a Cambridge University csapata ezúttal visszatért a magyar fővárosba, a  Budapest Rugby Centerben megrendezett összecsapáson végül 41-7-re nyert a magyar válogatott ellen.

„Sporttörténelmi mérkőzésnek lehettünk szemtanúi, kaptunk egy kis ízelítőt abból, hogy milyen játékerőt képvisel a Cambridge. Örömteli, hogy végül egy színvonalas meccsen emlékezhettünk meg arra a pillanatra, amikor a sportág először bemutatkozott Magyarországon.” – fogalmazott Stiglmayer Gábor, a Magyar Rögbi Szövetség sportigazgatója.

A szervezők az Albert Kupát az egykori Cambridge-i diák, a Nobel-díjas tudós, Szentgyörgyi Albert iránti tiszteletből alapították. Szentgyörgyi Albert rendkívül kalandos, regénybe illő fordulatokkal, izgalmas és hősies élethelyzetekkel teli életútja példakép minden sportoló számára. A Cambridge-i egyetemen 1927-ben doktorált, a kémia tudományok professzora lett.

A héten nagyszabású konferenciát is tartottak a sportágról a Testnevelési Egyetemen. A rögbi sport egyetemi sikertörténete - Cambridge University címmel megrendezett eseményt a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, valamint a Magyar Rögbi Szövetség szervezte meg.

Fotók: HJG