Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Ezúttal Balczó András lépett színpadra – videó

Balczó András volt az “Amiről még nem meséltem…” sorozat 15. vendége. A Pesti Magyar Színházban a Nemzet sportolója Dr. Elbert Gábornak, az est házigazdájának mesélt az öttusáról, a sportpályafutásáról, az olimpiai győzelmeiről – többek között. A 79 éves legenda háromszor szerzett olimpiai bajnoki címet, emellett 10 vb-aranyat is begyűjtött.

A Pesti Magyar Színházban korábban Balzsay Károly, Hegedűs Csaba, Kammerer Zoltán, Igaly Diána, Vajda Attila, Szuper Levente, Törökgyörgy Melinda, Jakabfi Zsanett, Imre Géza, Magyar Zoltán, Sors Tamás, Gergely István, Martinek János és Dr. Gyarmati Andrea volt az “Amiről még nem meséltem…” est vendége. A sorozat január 22-én folytatódik a Pesti Magyar Színházban

Az egykisvideo.hu beszámolója az „Amiről még nem meséltem…” sorozat 15. estjéről:

0 Tovább

Átadták az „Év Szkanderosa” díjakat

Az idei év utolsó országos bajnokságán átadták az „Év Szkanderosa” díjakat. Az ob-nak Csáfordjánosfa adott otthont, ahol a férfiaknál Kovács Péter és Károlyi András, míg a nőknél Kőváriné Ivánfi Brigitta vehette át az év legjobbjának járó díjat.

 

„A sportágunkban már hagyománynak számít, hogy az év utolsó bajnokságán adjuk át a díjakat, ilyenkor megünnepeljük a legjobbakat. 2017-ben ráadásul volt mit ünnepelni, hiszen a magyar szkander-válogatott tagjai kiemelkedően teljesítettek, és a hazai rendezésű világbajnoksággal a magyar szövetség is bizonyított” – mondta Csabai Attila.

A nőknél az év versenyzője lett Ivánfi Brigitta. A világklasszis magyar szkanderos Európa-bajnoki címet szerzett 2017-ben, a budapesti világbajnokságon pedig bronzérmesként zárt. „Sok izgalmas verseny volt idén, lehetett volna jobb is, ha a világbajnokságon jobban kijön a lépés. Most már csak előre tekintek. A jövő évem legalább annyira zsúfolt lesz, mint az idei volt. Már januárban megkezdődnek a nemzetközi versenyek számomra” – összegzett Ivánfi Brigitta a versenyzői státusza mellett elnökségi tagként is segíti a sportágat.

 Az Év Szkanderosai:

Női: Kőváriné Ivánfi Brigitta

Férfi: Kovács Péter, Károlyi András

Az Év edzője: Simon Tibor

U 18

Lány: Kulcs Dzsenifer, Verbóczki Luca, Gállfy Zsófi

Fiú: Mészáros Dominik, Németh Levente

U 21

Lány: Barzsó Henrietta

Fiú: Sztanek Sándor

Mozgáskorlátozott

Simon Dani, Farkas István, Rojkó Zoltán, Fenyvesi József

Senior Grand Masters

Józsa Mihály, Hollandi Pál, Kovács (Pepe) Péter

Grand Master

Simon Ferenc

Masters

Dobos Attila, Kollár Csaba

0 Tovább

Teke BL: Győzelemmel kezdtek a magyar csapatok!

Mindkét magyar csapat jól kezdte a Bajnokok Ligáját. Az első fordulóban a férfiaknál az Alabárdos Szegedi TE és a Zalaegerszegi TK lépett pályára, a nők versenyébe a Rákoshegyi VSE később kapcsolódik be – tudtuk meg Tóth Lászlótól a Magyar Tekeszövetség főtitkárától.

 

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a szegediek a horvát Split vendégei voltak, ahol 5-3-ra győztek. A zalaegerszegi csapat hazai pályán az osztrák Sankt Pöltent fogadta és 8-0-ra nyert, így mindkét magyar együttes nagy lépést tett a továbbjutás felé.

A nőknél a Rákoshegy csapata erőnyerő a Bajnokok Ligája első fordulójában. A vasutasok a Sankt Pölten (osztrák) – Celje (szlovén) párharc győztesével csapnak majd össze a második fordulóban.

A nyolcaddöntők visszavágóit december 9-én rendezik meg.

Eredmények:

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés

KK Mertojak Split - Alabárdos Szegedi TE 3-5

Zalaegerszegi TK - Sankt Pölten (osztrák) 8-0

0 Tovább

Magyar bravúrbronzok a karate őshazájában

Két magyar is a harmadik helyen végzett a - 2020-as olimpiai bemutatkozásra váró - karate sportág legrangosabb sorozata, a Karate1 Premier League idei utolsó, Okinawán megrendezett állomásán. Az eredmények külön értéke, hogy a 67 kg-os Tamás Ferdinánd és a nőknél a 68 kg-ban versenyző Czagány Dóra is még utánpótláskorú. 

 



Hatvanhét ország közel 800 versenyzője lépett tatamira a karate őshazájának tekintett Okinawa szigetén megrendezett világversenyen. A férfiak 67 kg-os súlycsoportjában Tamás Ferdinánd 90 induló között tudott érmet szerezni. A pár héttel ezelőtti korosztályos vb-n a 21 éven aluliak között bronzérmet nyert magyar karatés Japánban is bizonyította jó formáját, öt küzdelmet nyert, és csupán a végső győztes, hazai színeket képviselő Shinoharától kapott ki. Az MTK fiatalja a harmadik helyért 1-0-ra verte a német Urbant. 

Klubtársa, a korábban többszörös korosztályos Eb-érmes Czagány Dóra kellemes meglepetésre állhatott dobogóra. A mindössze 18 éves tehetség első, világszinten is komoly eredményét érte el a felnőttek mezőnyében: három diadallal és egy vereséggel jutott el a bronzmeccsig, ahol 1-0-ra jobbnak bizonyult az olasz Semerarónál.

A két fiatal a rangos eseményen kiharcolt dobogós helyezéssel azt is jelezte, hogy számolni lehet majd velük az olimpiai kvalifikációs sorozatban.

Karate1 Premier League, Okinawa:

Férfi 67 kg, Tamás Ferdinánd eredményei: 
A 32 közé jutásért: -Kiyuna (japán) 3-0
A 16 közé jutásért: -Kamura (japán) 4-1
Nyolcaddöntő: -Miyamoto 2-0
Negyeddöntő: -Cartelli 1-0
Elődöntő: -Shinohara 1-2
A 3. helyért: -Urban (német) 1-0
 

Női 68 kg: Czagány Dóra eredményei:
A 16 közé jutzásért: -Miyagi (japán) 2-1
Nyolcaddöntő: -Pedersen (dán) 2-3
Vigaszág: 1. forduló: -Kwanwong (thaiföldi) 1-0
Vigaszág, 2. forduló:-Suzuki (japán) 3-0
A 3. helyért: -Semeraro (olasz) 1-0

0 Tovább

Teke BL: A nyolcaddöntők következnek

Mint azt korábban megírtuk, a hétvégén megkezdődnek a küzdelmek a teke Bajnokok Ligájában. A legrangosabb sorozatban három magyar csapat érdekelt. A nőknél a Rákoshegyi VSE, a férfiaknál pedig az Alabárdos Szegedi TE és a Zalaegerszegi TK lép pályára.

 

Ebben a sportágban a világ élvonalába tartozunk, így remélhetőleg lesz magyar csapat a négyes döntőben. A szombati nyolcaddöntőkben csak a férficsapatok játszanak, a Rákoshegy ugyanis erőnyerő, így csak a negyeddöntőben kapcsolódik be a küzdelmekbe. A vasutas csapat ellenfele a Sankt Pölten (osztrák) – Celje (szlovén) párharc győztese lesz.

A férfiaknál hazai pályán kezdenek a zalaiak. A Zalaegerszegi TK a Sankt Pöltennel csap össze, míg a Szeged a horvát Split vendége lesz a nyolcaddöntő első felvonásán.

A visszavágókat december 9-én rendezik meg.  A tavalyi kiírásban csak a Szeged jutott be a BL négyes döntőjébe, ahol végül ezüstérmet szerzett. A Tisza-partiak a szlovákiai Final Four döntőjében 6-2-re alulmaradtak a nagy rivális német Zerbst-tel szemben, így a 2016-os BL-trófea után ezüstéremmel térhettek haza. A legutóbbi kiírásban a bronzérmet a hazai környezetben játszó Podbrezova szerezte meg, miután a harmadik helyért lejátszott mérkőzésen 5.5 – 2.5-re verte a horvát Zapresic együttesét.

0 Tovább

Megkezdődnek a BL-küzdelmek a tekézőknél

A hétvégén megkezdődnek a küzdelmek a teke Bajnokok Ligájában. A legrangosabb sorozatban három magyar csapat érdekelt. A nőknél a Rákoshegyi VSE, a férfiaknál pedig az Alabárdos Szegedi TE és a Zalaegerszegi TK lép pályára.

A szombati nyolcaddöntőkben csak a férficsapatok játszanak, a Rákoshegy ugyanis erőnyerő, így csak a negyeddöntőben kapcsolódik be a küzdelmekbe. A vasutas csapat ellenfele a Sankt Pölten (osztrák) – Celje (szlovén) párharc győztese lesz.

A férfiaknál hazai pályán kezdenek a zalaiak. A Zalaegerszegi TK a Sankt Pöltennel csap össze, míg a Szeged a horvát Split vendége lesz a nyolcaddöntő első felvonásán.

A visszavágókat december 9-én rendezik meg.  A tavalyi kiírásban csak a Szeged jutott be a BL négyes döntőjébe, ahol végül ezüstérmet szerzett.

0 Tovább

Megünnepelte legjobbjait az egyetemi sport

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS) november 23-án rendezte meg az “Év Egyetemi Sportolója” hagyományos díjátadó ünnepséget. A díjazottak között olyan nagy nevek is szerepelnek, mint az atléta Baji Balázs (ÁTE) és Kozák Luca (DE), Márton Anna (ELTE) és Szatmári András (BGE) vívók, az úszó Gyurta Gergely (METU) és a fogathajtó Hölle Martin (BCE).

Az „Év Egyetemi Sportolója” díjátadón az év legeredményesebb egyetemista sportolóinak járó plakettet azok az egyetemi, főiskolai sportolók vehetik át, akik a 2017-es évben felnőtt világbajnokságon aranyérmet szereztek, a Siketlimpián arany-, ezüst-, vagy bronzéremmel tértek haza, illetve az Európai Egyetemek Bajnokságán és az Universiadén az első három helyen végeztek.

A rendezvényen felszólalt dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) sportért felelős államtitkára, Fábián László a MOB sportigazgatója, Dr. Zsiga Marcell a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója és prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke.

Prof. dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke az esemény házigazdájaként köszöntötte a vendégeket. Köszöntőjében hangsúlyozta: fontos, hogy a sportban sikeres hallgatók ne csak sportoló társaik szemében váljanak példaképekké, hanem diáktársaik előtt is.

A rendezvényt Dr. Szabó Tünde az EMMI sportért felelős államtitkára nyitotta meg. Megnyitó beszédében ráirányította a figyelmet arra, hogy akiket ma ünneplünk nemcsak a sportban sikeresek, hanem olyan fiatalok, akik a felsőoktatásban is az élen járnak, mindamellett, hogy nap mint nap edzik fizikumukat, fontosnak tartják azt is, hogy a szellemükkel is ugyanezt tegyék. A magyar Kormány felismerte a sport és a rendszeres testmozgás jelentőségét, ezért is kezeli kiemelt stratégiai ágazatként azt. Nagy öröm számomra, hogy a tavalyi évhez képest nőtt a díjazottak száma, mindez azt is jelenti, hogy joggal vagyunk büszkék – okkal hihetünk abban, hogy a változás elkezdődött, és tényleg egyre több fiatal gondolja úgy, hogy nem kell az egyetemi tanulmányait háttérbe szorítania akkor, ha élsportoló.  És igaz ez fordítva is: szerencsére sokan vélik úgy, hogy az egyetemi tanulmányok megkezdésével nem kell felhagyniuk az élsporttal.” – mondta az államtitkár asszony.

Dr. Zsiga Marcell a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója beszédében kiemelte, hogy „a Szerencsejáték Zrt. számos ponton kötődik a hazai sportélethez, a profi sporthoz és a tömegsporthoz. Társaságunk elkötelezett a további közös programok kidolgozása mellett, szeretnénk, hogy évről-évre több és több felsőoktatásban tanuló hallgató kapjon kedvet a sportoláshoz, ismerkedjen meg új sportágakkal, és forduljanak a sportosabb, egészségesebb életmód felé.”

Fábián László a MOB sportigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, a nemzetközi versenysportban való helytállás az egyetemi sportnak is ugyanannyira fontos, mint az Olimpiai mozgalomnak. A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség a MOB-bal közösen hangsúlyozni kívánja a kiváló sportteljesítmény mellett a tanulás fontosságát, illetve ennek a két párhuzamos teljesítménynek együttes erejét, és példaértékűségét. Fábián László beszéde után azon egyetemista élsportolóknak adta át az Év Egyetemi Sportolója díjakat, akik a Világjátékokon és a felnőtt világbajnokságokon aranyérmet szereztek, illetve a Siketlimpián érmes helyen végeztek.

Az Universiade bajnok Imre Gézától, a MOB elnökségi tagjától vehették át azok az egyetemista sportolók a díjaikat akik az Európai Egyetemek Bajnokságain érmet szerzetek idén.

A Díjátadón dr. Szabó Tünde államtitkár és dr. Zsiga Marcell a Szerencsejáték Zrt. igazgatója adta át az Universiade érmeseinek az Év Egyetemi Sportolója aranyplaketteket és a Szerencsejáték által felajánlott ajándékokat.

Baji Balázs: "Nagyon nagy megtiszteltetés számomra a MEFS-től kapott Év Egyetemi Sportolója Díj. Az idei évem minden szempontból sikeresnek mondható, így minden elismerés csak tovább fokozza azt. Az Universiade-győzelem nagyon kellemes ráadása volt az addigi eleve sikeres szezonomnak és nagyon örülök, hogy a részvétel mellett döntöttem, gyakorlatilag a világbajnokság után."

A Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség Közgyűlése által alapított és a MEFS Elnöksége által megítélt díjak átadására is sor került. A díjakat prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke adta át a díjazottaknak:

Kivételes ez az év, hiszen a MEFS fennállásának 110. évfordulóját ünnepli, mint Európa első, a világ második egyetemi sportszövetsége. Ebből az alkalomból kerül sor az Életműdíj, a Hajós Alfréd Aranyplakett és az Elek Ilona Bronzplakettek átadására. A MEFS Életműdíját Kégel Tamás a Neumann János Egyetem (volt Kecskeméti Főiskola) nyugalmazott testnevelő tanára kapta a több évtizedes, a magyar egyetemi sport újjászervezése, népszerűsítése terén végzett munkássága elismeréseként. Hajós Alférd Aranyplakettet hárman vehettek át: Dr. Sós Csaba, a Testnevelési Egyetem tanszékvezetője, a TFSE volt elnöke, a magyar egyetemi úszósport fejlesztése és szervezése terén végzett több évtizedes munkája elismeréseként. Dr. Blazsek József, a Semmelweis Egyetem docense, a Tudás Útja Félmaraton évtizedes szervezésének elismeréseként. Prof. Dr. Tóth Miklós, az MSTT elnöke, az egyetemi sportért végzett kiemelkedő tevékenységéért. Elek Ilona Emlékérmet idén hét embernek adományozott a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség az egyetemi sport támogatásáért végzett fáradhatatlan munkájuk eredményeképpen: Balogh Tamás, a Szegedi Tudományegyetem testnevelő tanára, Dr. Halmos Imre, a Testnevelési Egyetem volt tanszékvezetője, Magyarits Miklós, a Debreceni Egyetem testnevelő tanára, Németh Lajos, a Testnevelési Egyetem mestertanára, a TFSE elnöke, Novotny Zoltán, sportújságíró, sportriporter, Dr. Prisztóka Gyöngyvér, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője, a Sporttudományi Szakmai Kollégium titkára, Dr. Zakariás Géza, a Széchenyi István Egyetem docense.

A felsőoktatási intézmények nemes versengése egész évben folytatódott. Idén 35 MEFOB-on, azaz Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságon volt módjuk a versenyzőknek megmérettetni képességeiket. A versenyeket a felsőoktatási intézmények a szakszövetségekkel együtt szervezték. Az intézmények egyetemi sportban játszott szerepét és az egyetemi sportnak az intézmények életében való jelentőségét a MEFOB intézményi pontverseny is erősíti, mely helyezettjeinek sorrendjét a hallgatói létszám arányában szerzett helyezések, a MEFOB-okon résztvevők száma, és a szervezett MEFOB versenyek alapján kapott pontok ezer főre való vetítése alapján határozta meg a MEFS. A MEFOB intézményi pontversenyt a 2016/17-es évben a Testnevelési Egyetem nyerte 1 338 ponttal, második Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola 266 ponttal, harmadik pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem 163 ponttal lett. Az abszolút pontverseny győztesei minden évben különdíjban részesülnek. Az I. abszolút győztes pedig ismét, megtartva tavalyi elsőségét, a Testnevelési Egyetem lett 1 507 ponttal, a második különdíjat az ELTE kapta 1 104 pontjával, a harmadik különdíjat pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyerte el 1 039 ponttal. A díjakat Dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára adta át.

A Campus3Próba a Szerencsejáték Zrt. támogatásával idén is csatlakozott a BeActive Sporthéthez és az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjához is. Nagy sikerrel zárult az idei program is, igaz ugyan, hogy a tavalyi létszámot nem sikerült túlszárnyalni, de így is több mint 25 ezren vettek részt az eseményen. Az első 4000 fő feletti létszámú intézmény kategóriában a győztes az Eötvös Loránd Tudományegyetem lett, akik 25.232 hallgatói létszámból 4.843 résztvevőt, amely a hallgatói létszám 19,19 %-a, mozgattak meg az esemény ideje alatt. Díjuk, melyet Dr. Zsiga Marcell a Szerencsejáték Zrt. kommunikációs és marketing igazgatója adott át egy 200.000 Ft értékű Hervis sportszer-utalvány. A második kategória, az 1000 – 4000 fő létszámú intézmények között a legjobban teljesítő egyetem a Nemzeti Közszolgálati Egyetem volt. 2.634 hallgatói létszámból 1.174 fő vett részt a kihíváson, amely a hallgatók 44,5%-a. Az egyetem ezzel a teljesítménnyel 150.000 Ft-os Hervis sportszer-utalványt nyert. A harmadik kategóriában az 1000 fő alatti létszámú intézményeknél a legtöbb egyetemistát a Semmelweis Egyetem Pető András Kara mozgatta meg 236 fővel, 85% részvételi aránnyal. Tekintettel arra, hogy a kar most csatlakozott a Semmelweis Egyetemhez és külön sportirodával rendelkezik, így külön értékeltük a részvételét. Az egyetem képviselője 100.000 Ft-os Hervis Sportszer utalványt vehetett át. A Sportnap megszervezésében legaktívabb és legeredményesebb két sportirodai munkatársat is díjazták. A két legeredményesebb sportiroda vezető Herpainé Lakó Judit az Eszterházy Károly Egyetemről, aki a program keretében összesen 43 sporteseményt szervezett és Petrovicsné Tejes Edit a Szegedi Tudományegyetemről, aki, 28 program megszervezésével érdemelte ki a Szerencsejáték Zrt. 50 000 Ft-os wellness-hétvége ajándékát.

Az eseményt színesítette számos, az egyetemi sporthoz kapcsolódó kisfilm, illetve Ladányi Beatrix tanítványának Juhász Emmának (a KTC-Vuelta Se versenyzőjének) labdagyakorlata.

Az eseményen megjelentek még a díjazottak sportágainak sportszövetségi vezetői, a felsőoktatási intézmények kancellárjai, rektorai, MOB képviselői, a sportirodák vezetői, és az Universiade Bajnokok Klubja elnökségi tagjai.

A DÍJAZOTTAK

Életműdíj:

Kégel Tamás

Hajós Alfréd Aranyplakett:

Dr. Blazsek József

Dr. Sós Csaba

Prof. Dr. Tóth Miklós

Elek Ilona Emlékérem:

Balogh Tamás

Dr. Halmos Imre

Magyarits Miklós

Németh Lajos

Novotny Zoltán

Dr. Prisztóka Gyöngyvér

Dr. Zakariás Géza

Világjátékok egyetemista aranyérmesei Wroclaw (Lengyelország) 2017. július 20.- 30.

Senánszky Petra (DE) Uszonyos úszás, 50 m

Siketlimpia Samsun (Törökország)

Biatovszki Mira (TE) 10m légpuska (bronzérem)

Felnőtt világbajnokságok egyetemista aranyérmesei

Kötélugrás - (Orlando, USA) 2017. június 30. – július 11.

Szegedi Tudományegyetem (Balogh Nóra, Farkas Csamangó Petra, Kiss Blanka, Takarics Tímea) DD5 csapat

Vívás – Lipcse (Németország) 2017. július 19-26.

Kard egyéni: Szatmári András (BGE)

Öttusa – Kairó (Egyiptom) 2017. augusztus 21-29.

Öttusa csapat: Földházi Zsófia (BGE), Kovács Sarolta (TE)

Kajak-kenu – Racice (Csehország) 2017. augusztus 24-27.

K2 1000 m: Farkasdi Ramóna (EDUTUS), Medveczky Erika (TE)

K2 200 m: Balaska Márk (EKE), Birkás Balázs (SZTE), Hagymási Réka (EDUTUS), Szabó Ágnes (BCE)

K4 500 m: Medveczky Erika (TE), Takács Tamara (SZE)

Kajak-kenu maraton - Pietermaritzburg (Dél-afrikai Köztársaság) 2017. szeptember 08-10.

C2 férfi 26 km: Dóczé Ádám (TE)

K2 női 26 km: Kiszili Vanda (PTE), Mihalik Sára (SZIE)

Kettesfogathajtó világbajnokság – Lipica (Szlovénia) 2017. szeptember 21-24.

Kettes fogathathajtás (egyén és csapat): Hölle Martin (BCE)

Evezés – Sarasota (USA) 2017. szeptember 24. – október 01.

Kormányos kettes (M2+): Juhász Adrián (SZE), Simon Béla (SZE), Kolláth Vanda (SZIE)

Európai Egyetemek Bajnokságainak érmesei

Aranyérmesek

Evezős EEB

Széchenyi István Egyetem (Lovass Márk, Priváczky Juhász Ákos, Szabó Bence, Szigeti Roland) - kormányos nélküli négyes (M4)

Karate EEB

Férfi kumite csapat: György Dániel (TE), Höning Ádám (Visoka Poslovna Škola Strukovnih Studija Novi Sad), Höning Alexander (SZIE), Höning Dávid (TE), Kronstein Bálint (ELTE), Szegedi Döme (METU), Virág András (ÓE),

Ezüstérmesek

Karate EEB:

György Dániel (TE) ­ 84 kg

Judo EEB

Boros Bence (PTE) ­ +60-66kg

Bronzérmesek

Evezős EEB:

Juhász Adrián (SZE) – férfi egypárevezés (M1x)

Karate EEB:

Höning Dávid (TE) ­ 75 kg

Kosárlabda EEB:

Testnevelési Egyetem (Czivinger Lilla, Gereben Dorka, Karlócai Julianna, Kováts Gabriella, Magyar Bianka, Mányoky Judit Eszter, Miháczi Diána, Németh Alma, Sándorfi Réka, Shirian Fatime, Szeli Dorina, Varga Barbara Nikoletta)

Sakk EEB

Testnevelési Egyetem (Varga Klára, Terbe Zsuzsanna) – női csapat

Universiade érmeseinek

Aranyérmesek

Baji Balázs (ÁTE) – atlétika, 110m gát

Kreiss Fanni (University of Antwerpen) – vívás, tőr egyéni

Márton Anna (ELTE) – vívás, kard egyéni

Olasz Anna (Arizona State University) – nyíltvízi úszás, 10 km

Szatmári András (BGE) – vívás, kard egyéni

Ezüstérmesek

Bányai Zsombor (SZIE) – vívás, párbajtőr egyéni

Gyürkés Viktória (SE) – atlétika, 3000 m akadály

férfi párbajtőr csapat: Bányai Zsombor (SZIE), Berta Dániel (PTE), Cho Taeun Sándor (BCE), Siklósi Gergely (ELTE)

női kard csapat: Katona Renáta (SE), Márton Anna (ELTE), Mikulik Júlia (SE), Záhonyi Petra (BME)

női vízilabda csapat: Bolonyai Flóra (ELTE), Garda Krisztina (SZIE), Gurisatti Gréta (DUE), Horváth Brigitta (DUE), Kiss Alexandra (DUE), Kövesdi Vivien (TE), Leimeter Dóra (ELTE), Máté Zsuzsanna (ELTE), Menczinger Kata (DUE), Rebecca Parkes (DUE), Szilágyi Dorottya (DUE), Vályi Fanni (EKE), Ziegler Diana (DUE)

Bronzérmesek

Biczó Bence (EDUTUS) – úszás, 200 m pillangó

Gyurta Gergely (METU) – úszás, 1500 m gyors

Kozák Luca (DE) – atlétika, 100 m gát

Szikszai Róbert (NYE) – atlétika, diszkoszvetés

 

0 Tovább

Holczhauser András: Minden dicséret megilleti a tagszervezeteinket

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) főtitkára szerint az idei lendület a 2018-as évre is átmenthető. Holczhauser András a nyolc hazai világversenyt felvonultató évet értékelte a Rádió 1-nek.

 

 

                                                                

A sportvezető elmondta, bár a klasszikus vitorlásszezonnak vége, az élsportolók nem állnak le, edzőtáboroznak, és az év hátralévő részében versenyeken is indulnak. „Szerződéses vitorlázóink, azaz Érdi Mária, Berecz Zsombor, a Vadnai testvérek és a Gyapjas fivérek nemzetközi edzőtáborokban vesznek részt, és többen decemberben is versenyeznek majd”.

 

A sportvezető kiemelte: 2017-ben nyolc nagy világversenyt rendezett Magyarország, emellett összesen 155 hazai viadalon vehettek részt a vitorlázók. „Minden dicséret megilleti a tagszervezeteinket, hiszen sok színvonalas versenyt bonyolítottak le a szövetséggel karöltve.

Kiemelkedik a Finn-világbajnokság. Nagyon pozitív visszhangja volt annak a világbajnokságnak a nemzetközi mezőnyben” – mondta el Holczhauser András, aki megemlítette: 2018-ban négy nagy világversenynek ad otthont Magyarország.

„Úgy gondolom, hogy az a lendület, amit a tagszervezeteinknél a versenyrendezések során tapasztalhattunk, átmenthető a következő évre is” – összegzett a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

0 Tovább

Közel 80 egyetemi élsportolót díjaz a MEFS

Hetvenkilenc egyetemista élsportolót díjaz a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) november 23-án a Sportok Házában megrendezésre kerülő "Év Egyetemi Sportolója" díjátadó ünnepségen.

 

 Az ünnepségen díjat kap a Siketlimpián bronzérmet szerzett Biatovszky Mira (TE), 21 felnőtt világbajnok, többek között az öttusázó Földházi Zsófia (BGE) és a vívó Szatmári András (BGE), aki egyben Universiade- bajnok is lett idén, 30 Universiade érmes sportoló, a vívó Márton Anna (ELTE), az atléta Baji Balázs (ÁTE) és Kozák Luca (DE), az úszó Biczó Bence (EDUTUS) és Gyurta Gergely (METU),  a női vízilabdacsapat, valamint az Európai Egyetemek Bajnokságának érmes sportolói.

 "Ezen az ünnepélyes díjátadón díjazzuk azokat a sportolókat, akik ebben az évben felsőoktatási tanulmányaik mellett kiemelkedő eredményeket értek el a világ sportjában. Az "Év Egyetemi Sportolója" díjat azok kapják, akik az adott évben felnőtt világbajnokságon, a Világjátékokon aranyérmet szereztek, a Siketlimpián illetve az egyetemi sport kiemelkedő eseményein érmes helyen végeztek.  Ebben az évben a tajpeji Universiade volt a legfontosabb egyetemi sportesemény, ahol 5 arany, 5 ezüst és 4 bronzéremmel a 14. helyen végzett a csapat. Ezen kívül az Európai Egyetemek Bajnokságán indult és állhatott fel a dobogó legfelső fokára evezésben a Széchenyi István Egyetem kormányos nélküli négyese és történelmet írva a karate férfi kumite csapat. Ezen túl 2 ezüstérmet és 4 bronzérmet szereztünk, így összességében kiemelkedő évet zárt a magyar egyetemi sport a nemzetközi szezonban, ezt is ünnepeljük 23-án." - mondta Szentkirályi-Szász Krisztina, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség ügyvezető igazgatója.

0 Tovább

Az idei esztendő utolsó országos bajnoksága következik

Átadják az „Év Szkanderosa” díjakat

 

Az év utolsó országos bajnokságára készülnek a magyar szkanderesek! November 25-én Csáfordjánosfa ad otthont annak az országos bajnokságnak, amelyen átadják az „Év Szkanderosa” díjakat is – tudtuk meg Csabai Attilától, a Magyar Szkander Szövetség elnökétől.

 

Ebben a sportágban a magyarok idén kimagaslóan teljesítettek. A májusi katowicei Európa-bajnokságon három aranyérmet szereztek a válogatott versenyzők, ezen kívül három ezüstéremmel és kilenc bronzéremmel gazdagodtak. A 2017-es év főversenyén, a budapesti világbajnokságon összesen 16 érmet, közte három aranyat nyertek a nemzeti csapat tagjai.

Csabai Attila elmondta, mozgalmas és eredményes év van a sportág mögött. „A sikerek idei lezárásaként zajlik majd az országos bajnokság, ahol a világbajnokságon indult versenyzők is részt vesznek. Büszkeséggel tölt el minket az, hogy Budapesten minden idők legjobb szkander-világbajnokságát bonyolíthattuk le, ezek a sikerek erőt adnak a továbbiakban” – összegzett Csabai Attila, aki nemzetközi szövetség alelnöke is egyben.

0 Tovább

Király István: a kick-box felkerült a magyar sport térképére

A 15 arannyal minden idők legjobb magyar szereplését hozó november eleji budapesti kick-box világbajnokság után újabb siker érte a sportágat. Papp László Budapest Sportdíjban részesült Király István, a hazai szövetség alelnöke, aki úgy érzi: a kick-box felkerült a magyar sport térképére, és nem lehet más a cél, mint a kiemelt sportágak közé kerülés.

 

 

Öt sportembernek adta át Tarlós István főpolgármester – a főváros egyesítésének évfordulója alkalmából – a rangos kitüntetést. Király István mesteredző, az MKBSZ alelnöke és az európai szövetség első alelnöke „a magyar kick-box sportban elért kiemelkedő eredményeiért, valamint közösségformáló tevékenységéért” részesült elismerésben.

 

„Számomra ez a díj azt jelenti, hogy a kick-box véglegesen és visszavonhatatlanul felkerült hazánk sporttérképére” – fogalmazott a sportvezető. – „De büszkén mondhatom, hogy szinte a semmiből alkottunk valami nagyot a világbajnokság megrendezésével. Az egész hazai kick-box társadalom összefogott, és megmutatta, hogy elkötelezettséggel, kitartással, önzetlenséggel és rengeteg munkával olyan sikert lehet elérni, ami a magyarság és nemzetünk elismertségét hivatott elősegíteni.”

 

Király István mellett olyan kiválóságok részesültek díjazásban, mint Angyal Éva olimpiai és vb-érmes kézilabdázó, Baji Balázs világbajnoki bronzérmes, Eb-ezüstérmes atléta, Kausz István olimpiai és világbajnok vívó, öttusázó és Vaskuti István olimpiai bajnok kenus.

 

„Óriási megtiszteltetés és eredmény, hogy a kick-box általam nem olimpiai sportágként is egy lapon van említve ezekkel a nagyszerű sportolókkal és sportágakkal. És nem lehet más a célunk, minthogy az elismertséget megtartsuk és ki is aknázzuk. Ha belegondolunk, hogy ez a közel kétezer fős világbajnokság hány vendégéjszakát és mekkora bevételt jelentett Magyarországnak ezalatt a tizenkét napos verseny alatt, akkor kijelenthető, hogy a sporteredményeken túl nagyon komoly gazdasági hatásai is érzékelhetőek voltak. És mint az európai szervezet első alelnöke, fő célom, hogy minél több ilyen versenyt hozzak hazánkba.”

 

A Magyar Kick-box Szövetség alelnöke szerint nem lebeghet más a szemük előtt, mint hogy a jövőben kiemelt sportággá váljanak.

 

„Ha a döntéshozók napirendre veszik a kick-boxot, és érzékelik ezt a komolyságot, amellyel mi a sportágunkhoz, nemzetünk sikereihez állunk, és ezeket a rendkívüli eredményeinket, amelyeket fel tudunk mutatni, akkor bízunk benne, hogy azok a fiataljaink, akik a BOK Sportcsarnokban a vb döntőjén mint magyar válogatott, bevonultak köszönteni a többezres nézősereget, ők is megtapasztalhatják, hogy teljesítményüket minden szinten elismerik, és a  kick-box hamarosan kiemelt sportággá tud válni” – mondta Király István.

0 Tovább

Vb-hetedik lett a Silvestri-Váradi kettős

Moldáv világbajnoki arany

 

A Világjátékok-résztvevő Andrea Silvestri-Váradi Martina kettős a hetedik helyen végzett a latintáncok 2017-es világbajnokságán. A világversenyt Bécsben rendezték meg.

 

A 87 párost felvonultató viadalon Silvestriék mellett Szőts Dániel és Egresi Melinda Beatrix képviselte Magyarországot. Ők végül holtversenyben a 78.-82. helyen végeztek.

A világbajnoki aranyérmet a moldáv színekben versenyző Gabriele Goffredo és Anna Matus szerezte meg, az orosz Armen Tsaturyan és Svetlana Gudyno, valamint a német színekben versenyző Marius-Andrei Balan és Khrystyna Moshenska előtt.

A 2611 párost nyilvántartó világranglistán a Silvestri-Váradi kettős a 7. helyen áll, Szőtsék jelenleg a 309. pozícióban vannak, míg az élen a világbajnok Goffredo- Matus duó található.

0 Tovább

Szombaton Judo MEFOB az UTE megyeri úti sportcsarnokában

November 18-án szombaton ismét az országos bajnoki címért versenghetnek az egyetemista versenyszerűen és amatőr szinten sportolók a Judo Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságon (MEFOB)

Az UTE megyeri úti sportcsarnokában november 18-án szombaton 11:00-kor veszi kezdetét a 2017/18. tanévi Judo MEFOB a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség megbízásából a Magyar Judo Szövetség és a Testnevelési Egyetem szervezésében, az alábbi súlycsoportokban:

Női: -48, -52, -57, -63, -70, -78, +78 kg 

Férfi: -60, -66, -73, -81, -90, -100, +100 kg 

Az idei indulók között olyan neves versenyzők jelezték részvételüket, mint a Tóth Krisztián (2014 VB ezüst, 2017. VB 5. helyezett), Csoknyai László (2013 Kazany Universiade bronz egyéniben és csapatban is, 2017 VB 5. helyezett, négyszeres magyar bajnok), mindketten a Testnevelési Egyetem hallgatói. A nőknél Gercsák Szabinával (U23 Európa-bajnok, Junior világbajnok, felnőtt Eb bronzérmes) jelenleg a Miskolci Egyetem hallgatójával mérhetik össze tudásukat az indulók. A megnyitón köszöntőt mond Joó Abigél (Universiade bajnok judós) és dr. Németh Endre a Testnevelési Egyetem tanszékvezető egyetemi docense.

A tavalyi tanévben tizennyolc egyetem csaknem négyszáz hallgatója vett részt a versenyen, ez a részvételi rekord idén valószínűleg nem dől meg, mert ugyanezen a napon kerül sor a TEK Gálára is, így az NKE hallgatóinak egy része azon vesz részt. A 2016-os MEFOB-on volt olyan súlycsoport, ahol hetvenkét fő indult, így idén a tizenhat főnél nagyobb létszámú súlycsoportokban már egyszerűsített visszamérkőzést alkalmaznak a rendezők. Korábban a Judo MEFOB majdhogynem a Testnevelési Egyetem házi versenye volt, manapság három egyetem – a Testnevelési Egyetem (TE), a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) – küzd az összesített csapatbajnoki címért. A szervezők várnak a versenyre minden felsőoktatási hallgatót versenyezni vagy szurkolni egyaránt!

0 Tovább

MEGTARTOTTÁK MAGYARORSZÁG ELSŐ E-SPORT ÉS SPORT KONFERENCIÁJÁT

Budapest, 2017.11.16. - Konferenciát tartottak Budapesten az elektronikus sport és a hagyományos sportok jövőjéről, kölcsönhatásairól. A felszólalók szerint vérfrissítést hozhat az online és technikai kultúrával való találkozás a hagyományos sportok világába. A jövő sportja a sport jövője című rendezvényen a Nemzeti Versenysport Szövetség együttműködési megállapodást írt alá az Egymillióan a magyar esportért Egyesülettel.

 

Bíró Balázs az Egymillióan a magyar esportért Egyesület elnöke szerint tudomásul kell vennünk, hogy életünk egyre nagyobb része zajlik az online világban. A hagyományos közösségek szerepét egyre inkább kiegészítik az online közösségek, amelyek a közösségi oldalak időszakában a fénykorukat élik. Egyre többet használjuk az online világ lehetőségeit a hétköznapjainkban. Az online világ tehát nem ellenség, amitől félni kell, hanem egy új, fantasztikus lehetőség, amelyet – mint minden tudományos felfedezést – ésszerűen kell tudni használni. A videojátékokról sok téves elképzelés él az emberek fejében. Ma már számos tudományos kutatás alátámasztja a videojátékok vagy e-sportok hasznosságát a fiatalok képességeinek fejlesztésében. A szem-kéz koordinációra, gyors helyzetfelismerésre, reflexekre, döntéshozatali képességre, stratégiai-logikai gondolkodásra és a csapatmunkára épít. Viszont a profi e-sportolóknak szigorú fizikai edzéstervük is van. A játékosok nem egy gép ellen játszanak, hanem egymás ellen, mint a fociban. Nemcsak mentálisan, de testileg is fittnek kell lenniük, - emelte ki az egyesület elnöke.

Az e-sport kapcsán a szellemi sportok legújabb generációjáról beszélhetünk, – mondta köszöntőjében Bóné Zoltán a Nemzeti Versenysport Szövetség főtitkára Magyarország első e-sport konferenciáján. A sportolók napi-8-10 órát edzenek, így van ez az e-sport világában is: a profi sportolók ebből élnek, így számukra ez épp olyan hivatás, mint bármely más sportoló számára. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a digitális világ térnyerését az élet minden területén, mint ahogy azt sem, hogy a fiatalok mennyire vonzódnak a számítógépes játékokhoz, alkalmazásokhoz. A Nemzeti Versenysport Szövetség kiemelt célja, hogy az e-sportolókat/gamereket bevonjuk a fizikailag fokozott aktivitással járó sportok világába, így a fiatalok megismerjenek és kiválasszanak számukra vonzó sportágakat, valamint megértsék, hogy a fizikai képességek fejlesztése az egészségmegőrző hatások mellett fokozza az e-sport teljesítményt.

Deutsch Tamás a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos kiemelte: „A kormány felismerte a digitális világ, és ezen belül az e-sportok jelentőségét, és egy korszerű, nemzetközi mércével mérve is előremutató döntést hozott a magyarországi e-sport támogatásáról. A világ vezető országaiban az e-sport már régebb óta jelentős anyagi támogatásban részesül, mert egy új, korszerű lehetőséget látnak benne, amely jelentős mértékben hozzájárulhat egy ország digitális kultúrájának fejlesztéséhez, végső soron a nemzetközi versenyképesség fokozásához.”

Nemzeti Versenysport Szövetség

 A Nemzeti Versenysport Szövetség megalakulására a Sporttörvény 2016. novemberi változása miatt volt szükség, amely előírta, hogy a nem olimpiai sportágak érdekképviselete, illetve versenysportjának irányítása 2017 januárjától a Magyar Olimpiai Bizottságtól az önálló köztestülethez kerül át. Így 2016. december 21-én a nem olimpiai sportágak tagozata megalakította a Nemzeti Versenysport Szövetséget, amely ezzel kivált a MOB-ból és 2017. január 1-jével átvette annak feladatait. Az NVESZ-nek a biliárdtól a ju jitsuig nemcsak azok a szövetségek a tagjai, amelyek sportága nem szerepel az olimpia műsorán, hanem olyan ötkarikás sportágaké is, amelyek érintettek a Világjátékokon, vagy van nem olimpiai szakáguk. Öt olyan sportág – baseball-szoftball, görkorcsolya, hullámszörf, karate, sziklamászás – szövetsége található a tagjaik között, amelyek a tokiói olimpia műsorában is szerepelnek.

 

Esportmilla - Egymillióan a magyar esportért Egyesület

 Az Egymillióan a magyar esportért Egyesület azért jött létre, hogy az e-sport társadalom alulról szerveződő mozgalmaként egy platformon egyesítse a hazai kompetitív közösséget és együttesen dolgozzon a hazai egységes e-sport környezetért és a magyar e-sport előretöréséért. Magyarországon 200-250 ezer főre tehető az e-sportolói bázis.

0 Tovább

Nemzetközi elismerés fogadta a Dragon Európa-bajnokság előkészületeiről szóló magyar beszámolót

2018. májusban kerül sor a Dragon EB-re Balatonfüreden

 

Budapest, 2017. november 13. – 2018. májusban újabb nagy nemzetközi vitorlásversenynek ad otthont a Balaton: a világ egyik legnépszerűbb tőkesúlyos hajóosztályának kontinensviadalára kerül sor Balatonfüreden. A Dragon Európa-bajnokság házigazdái a Balatonfüredi Yacht Club és a Magyar Dragon Szövetség. A hajóosztály nemrégiben a franciaországi St.-Tropez-ban tartotta éves közgyűlését, ahol nagy elismeréssel fogadták a magyar szervezők beszámolóját.

 

 

„31 ország küldöttei vettek részt ezen a találkozón, ahol mind a balatoni versenykörülményeket bemutató filmünk, mind pedig a szervezőmunka állásáról szóló beszámolónk nagy sikert aratott” – mondta el Náray Vilmos, aki a Magyar Dragon Szövetség elnökeként a balatoni szervezőket és a magyar vitorlázókat képviselte Franciaországban.

 

A Dragon három személyes vitorlás, amelyben számos egykori olimpiai és világbajnok vitorlázik, s emiatt a regatták sportértéküket tekintve rendkívül magas színvonalon zajlanak. A versenyrendezéssel kapcsolatos igények is rendkívül magasak: mind a szálláskörülményekkel, mind a verseny infrastruktúrájával és logisztikájával kapcsolatban igen komoly elvárásokat fogalmaznak meg.„Az elmúlt évek nemzetközi versenyei nyomán a Balaton ma már bekerült egy igen elit körbe: a legtöbb kiemelkedő versenyzőnek van már tapasztalata az itteni körülményekről, és e pozitív benyomások ösztönzőleg hatnak a részvételi szándékra” – emelte ki az MDSZ elnöke, aki a szervező bizottság elnöki tisztét is ellátja.

 

A Balatonfüredi Yacht Club komoly tapasztalattal és háttérrel rendelkezik egy ilyen verseny megrendezéséhez, míg a Magyar Dragon Szövetség nemzetközi kapcsolatai a lebonyolítás zökkenőmentességét garantálják. Sokat segíti az is, hogy az osztály 2010-ben Balatonkenesén már lebonyolított egy nagy sikerű Európa-bajnokságot. A rendezést szakemberi gárdájával és eszközeivel a Magyar Vitorlás Szövetség valamint a Hungária Yacht Club is támogatja.

 

„Az országok küldötteivel folytatott beszélgetéseink megerősítették, hogy minden nemzet legjobbjai itt lesznek a versenyen. Ha intenzíven dolgozunk, akár 60-70 hajó is rajthoz állhat Balatonfüreden” – mondta Náray.

0 Tovább

Fontos benyomások a túl hangos szurkolók között

November 18-án 9 és 21 óra között az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Budo és Küzdősportgála, a Terrorelhárítási Központ rendezvénye rengeteg érdekességet tartogat az érdeklődők számára. A BOK Csarnokban (korábbi SYMA Csarnok) ideális helyszínnek ígérkezik a szombati teljes körű programhoz, amelyben egyaránt helyet kapnak a látványos mérkőzések, a leendő magyar olimpikonok, könyvritkaságok, de nem hiányozhat az ügyességi pálya, valamint a toborzópont sem.

A K-1-es szabályrendszerben ringbe lépő Benedek Zsolt nem ismeretlen a küzdősportok szerelmeseinek, az egyenruhás hétköznapi sportolóként is letette már a névjegyét, és a TEK-gálákat is jól ismeri belülről.

„Ez mindig különleges, hiszen nem „csak” egy újabb összecsapás vár ránk, hanem a presztízsért is küzdünk ilyenkor – tárta ki az a TEK-gála ajtaját az olvasók előtt Benedek Zsolt, aki azt is elárulta, egyelőre nem ígértek be felettesei szabadnapot győzelem esetén, de ezért nem fog kevésbé elszántan küzdeni. – Fontos, hogy jól felkészüljünk, hiszen nem csupán saját magunkat képviseljük ezeken a nagyszerű rendezvényen, de szinte az egész állományt. Azt mindenképpen leszögezném, hogy a meccsek idejére ugyan ellenfelekké válunk, de amint vége a küzdelemnek, kollégaként tekintünk a másikra.”

Benedek Zsolt a kick-boxban van igazán otthon, ennek ellenére a K1 szabályrendszerében is feltalálja magát, és csakis a győzelemben gondolkodik, de beszélt az egyenruha megkövetelte színvonalról, valamint a túl hangos szurkolókról is.

„Nyilván elsősorban az ütéseket és a rúgásokat alkalmazom, de azért a felkészülés végére otthon vagyok a kick-boxban nem alkalmazott technikákban is. Egyébként sem lehet félvállról venni ezeket a gálákat, ugyanis ilyenkor a Terrorelhárítási Központot is képviseljük, sőt elsősorban azt. Ha az emberek azt látják, hogy felkészületlen, ügyetlen emberek vigyáznak a biztonságukra, nem fognak bennünk bízni. Ha azonban saját szemükkel győződhetnek meg róla, hogy talpraesett, kemény legények vigyázzák a biztonságukat, sietnek baj esetén a segítségükre, akkor ők is nyugodtabbak, bíznak bennünk. Az elmúlt héten a budapesti kick-boksz világbajnokságon azt tapasztaltam, hogy a drukkerek valami hihetetlenül jó hangulatot teremtettek, sőt a szerb, orosz, illetve török szurkolók már-már zavaróan hangosak voltak. Nyilván más, amikor én küzdök éppen, olyankor pluszt jelenthet a biztatás, még ha szó szerint minden nem is jut el hozzám meccs közben, de érzékelem a támogatást” – lendült bele a témába Benedek Zsolt.

A K-1, a Kyokushin, a WKF és a Grappling szabélyrendszerben egymásnak feszülő egyenruhások küzdelmei sportszakmailag és látványban is eleve magas színvonalat ígérnek, de a boksztól a thaibokszig szinte minden kategóriában gyakorlott harcos, Görbics Gábor is megküzd majd ellenfelével. Az orosz különleges alakulat, az Alfa tagjainak bemutatója szintén nem mindennapi látványt ígér, a világ egyik legkeményebb alakulatának tagjai alighanem tudnak szépet és újat mutatni minden érdeklődőnek. Alighanem minden küzdősportrajongó örül majd a „Vörös Skorpiónak”, azaz a fehérorosz Alekszej Ignasovnak.

Az egésznapos program ráadásul ingyenes, nem kell fizetni a belépőért. A rendezvényen a Bethesda Gyermekkórház javára lehet majd jótékonykodni.

0 Tovább

Galambos Péter: minden idők legjobb szereplése!

A kick-box világbajnokságok történetének legjobb magyar szereplését hozta a budapesti: hazánk a második helyen végzett az éremtáblázaton. A Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke, Galambos Péter szerint maga a verseny is minden idők legjobb vb-je volt.

 

A szövetségi elnök emlékeztetett rá, hogy Budapest dupla vb-t rendezett, korábban ugyanis nem fordult elő, hogy egy helyen és időben találkozzanak a sportág valamennyi szakágának legjobbjai.

„Kettős célunk volt a rendezéssel” – közölte Galambos Péter. – „Az egyik, hogy versenyzőink a hazai környezettől pluszt kapva jól szerepeljenek. Úgy érzem, ezt maximálisan teljesítettük. És talán sikerült a csarnokba kilátogatókat is örömérzetben részesíteni, miközben a sportolóink támogatást kaptak tőlük. A másik célunk a színvonalas rendezés volt. Erről csak annyit, hogy a világszövetség vezetősége és a tagállamok elnökei szerint a budapesti volt minden idők legjobb világbajnoksága.”

A sportvezető bevallotta, hogy előzetesen voltak félelmei az eredmények miatt.

„Két világklasszisunk, Mórádi Zsolt és Jároszkievicz Krisztián teljes emberként benne volt a szervezésben is, és aggódtam, hogy ez nehogy a versenyzés kárára váljon. De az előkészületekben részt vállaló edzőket is idesorolhatom, nem tudtam, mennyire tudnak majd odafigyelni a csapattal való munkára. És az is kérdőjel volt, hogy nem vállalják-e túl magukat azok, akik a dupla rendezésből fakadóan több szakágban elindulnak. Főleg Veres Roland volt ilyen, ám ő olyan fizikai és mentális állapotban volt, hogy nem tudták megállítani, míg két női versenyzőnk, Miskolczi Anett és Busa Gabriella duplázni tudott. Az eredmények azt jelzik, hogy jól mérték fel a teljesítőképességüket, és én voltam túl óvatos.”

A végeredmény minden idők legjobb magyar szereplése – büszkélkedett Galambos Péter.

„Még akkor is igaz ez, ha összeadjuk az eddig külön rendezett világbajnokságok eredményeit. Kiemelném, hogy a ringben volt hat érmünk, köztük egy arany, és minden küzdelmi szakágban volt dobogósunk. Hogy mi lehetett a sikerek titka? Hatalmas motiváció volt a hazai világverseny, mindenkiben volt egy olyan bizonyítási vágy, hogy mikor mutassa meg, mit tud, ha nem most. Emellett megemlítem, hogy soha nem volt ilyen egységes a válogatott. A szakágak persze korábban amiatt sem készültek együtt, mert külön volt az Eb-jük, vb-jük. Ezúttal viszont közös edzőtáborokat tartottunk, amelyek pozitív hatásával én is csak most szembesültem.”

Az MKBSZ első embere megerősítette Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkár szavait, aki a vb-t lezáró gálán hazánkat kick-box nagyhatalomnak aposztrofálta.

„Ez így van, és nagyhatalmi helyzetünket most tovább erősítettük. Ugyan nem tudunk versenyezni az oroszokkal, akik óriási merítésből dolgoznak és komoly állami támogatást élveznek, de egyes szakágakban képesek vagyunk még őket is megelőzni. Budapesten a kick-lightban és pointfightingban is Magyarország lett az első, az éremtáblázaton pedig Oroszország mögött a második helyen végeztünk. De nemcsak azért vállaltuk el a rendezést, mert a brazilok visszalépése után a WAKO nehéz helyzetbe került, hanem, mert egy ország egy sportágban akkor lesz igazán nagy, ha az eredményeken túl le tud bonyolítani egy ilyen versenyt is. Mi pedig ez után a vb után megkerülhetetlen tényező lettünk a sportágban.”

Hosszútávon szeretnék kihasználni a vb sikereinek jótékony hatásait – mondta Galambos Péter.

„Remélem, hogy a világbajnokság itthon is ad egy löketet a sportágnak, és többen hozzák majd le a gyermeküket kick-boxolni. Ha pedig oda tudunk figyelni arra, hogy jó edzőket képezzünk és prosperáló kick-box klubokat alakítsunk ki, akkor mindennek hosszú távú haszna lesz.”

Az elnök kijelentette: további világversenyeket terveznek hazánkba hozni. Szeretnék megrendezni a 2019-es junior és kadet Európa-bajnokságot, 2020-ban pedig ugyanezen korosztályok vb-jét.

0 Tovább

Magyar sikerekkel zárult a kick-box vb Budapesten

„Kick-boxban nagyhatalom vagyunk” – jelentette ki a vb-t záró szombat esti gála kezdetén Sárfalvi Péter. A sportért felelős helyettes államtitkár szavait igazolták a kiemelt döntőkön szereplő magyarok, összességében pedig a felnőtt válogatott 15 arany-, 7 ezüst- és 7 bronzéremmel zárt a BOK Sportcsarnokban.

 

 

A kick-box történetének legeredményesebb sportolója, Mórádi Zsolt – a gálára kilátogatott nézők hatalmas ünneplése közepette – egyéniben és csapatban is diadalmaskodott, ezzel összesen már tíz világbajnoki aranynál jár.

 

„Volt ijedtség a döntők előtt, mert a délelőtti csapatselejtezők során kaptam egy rúgást a bordámra, úgyhogy injekciózni kellett. Szerencsére sikerült ezt kizárnom, és a közönség is belevitt az újabb címek megszerzésébe.” – árulta el Mórádi Zsolt.

 

Tizennyolc éves létére a világbajnokság legeredményesebb indulója lett Veres Roland. Az 57 kg-os versenyző a light-contact és a kick-light után a pointfightingban is első lett, majd a csapattal is nyert, így hirtelen négy világbajnoki trófeának lett a gazdája.

 

„Ez volt az álmom. Bár a kick-box nem olimpiai sport, de négy felnőtt világbajnoki címet szerintem nemcsak Magyarországon, hanem a világon máshol sem nagyon értek el. Úgyhogy nem tagadom, szeretnék az év legeredményesebb férfi sportolója lenni, és ezzel a sportágamat is népszerűsíteni.” – mondta Veres Roland.

 

A csapatversenyben a Veres Roland, Veres Richárd, Mórádi Zsolt, Jároszkievicz Krisztián, Nagy Henrietta és Kondár Anna összetételű együttes a fináléban 14-8-ra verte Ausztriát.

 

Miskolczi Anett a kick-lightban sikerrel megvívott döntője után második aranyát mérkőzés nélkül gyűjtötte be, miután a német Korkmaz betegség miatt nem tudott kiállni a light-contact 65 kg-os döntőjére.

 

A ringesek között is lett magyar aranyérmes: Habash Antoine a K1 szakágban a 63.5 kg-osok mezőnyében látványos produkcióval, magabiztosan diadalmaskodott.

 

„Úgy érzem, nem véletlenül lettem világbajnok, hiszen két évvel ezelőtti címemet védtem meg. A különlegesség, hogy most itthon bunyóztam, és nagyon sokat segített, hogy ennyi ember eljött a csarnokba.” – nyilatkozta Habash Antoine.

 

A full-contact 67 kg-os súlycsoportjában Görbics Gábor, +91 kilóban pedig Berki Károly ezüstérmet szerzett.

 

„Nem számoltam ilyen csodálatos eredménnyel, csak hüledezem, és azt gondolom, hogy itthon kell versenyezni, mert amilyen hangulatot itt teremtettek a magyarok, nem csoda ez a rengeteg győzelem” – értékelt Király István, a Magyar Kick-box Szakszövetség alelnöke.

„Hozzáteszem, itt sem szórják az érmeket. Két-három aranyérmet nyerni bármilyen sportág világversenyén egy generációból csak néhányan képesek, de szerencsére nekünk vannak ilyen klasszisaink. Ehhez fogható siker sosem volt a kick-box történelmében, így még nem vertük el a világot!”

Kick-box világbajnokság, a szombati magyar döntők:

Pointfighting, 57 kg: Veres Roland-Ajszov (orosz) 15-8

Pointfighting, 84 kg: Mórádi Zsolt-McMenamy (ír) 8-6

Light-contact, 65 kg: Miskolczi Anett-Korkmaz (német) Korkmaz betegség miatt visszalépett

Full-contact, 67 kg: Görbics Gábor-Kasszanov (kazah) 0-3

Full-contact, +91 kg: Berki Károly-Tkacsenko (ukrán) 0-3

K1, 63.5 kg: Habash Antoine-Martinez (mexikói) 3-0

Pointfighting, csapat: Magyarország-Ausztria 14-8

 

A magyar érmesek:

 

Aranyérmesek:

Veres Roland (pointfighting, 57 kg)

Veres Richárd (pointfighting, 63 kg)

Mórádi Zsolt (pointfighting, 84 kg)

Jároszkievicz Krisztián (pointfighting, +94 kg)

Murvai Lívia (pointfighting, 50 kg)

Kondár Anna (pointfighting, +70 kg)

Veres Roland (light-contact, 57 kg)

Busa Gabriella (light-contact, 50 kg)

Miskolczi Anett (light-contact, 65 kg)

Veres Roland (kick-light, 57 kg)

Busa Gabriella (kick-light, 50 kg)

Hanicz Nelly (kick-light, 55 kg)

Miskolczi Anett (kick-light, 65 kg)

Habash Antoine (K1, 63.5 kg)

Pointfighting csapat (Veres Roland, Veres Richárd, Mórádi Zsolt, Jároszkievicz Krisztián, Nagy Henrietta, Kondár Anna)

 

Ezüstérmesek:

Hanicz Nelly (pointfighting, 55 kg)

Vida Balázs (light-contact, +94 kg)

Zsarkó Dániel Péter (kick-light, 74 kg)

Vida Balázs (kick-light, +94 kg)

Nagy Rita (kick-light, 60 kg)

Görbics Gábor (full-contact, 67 kg)

Berki Károly (full-contact, +91 kg)

 

Bronzérmesek:

Bálint Zoltán (pointfighting, 89 kg)

Rohonczi Jenő (pointfighting, 94 kg)

Zsarkó Dániel Péter (light-contact, 74 kg)

Kis Balázs (kick-light, 84 kg)

Bordás Annamária (full-contact, 56 kg)

Zsiga Melinda (low-kick, 52 kg)

Lehota Krisztina (low-kick, 60 kg)

0 Tovább

Tíz arany pénteken a budapesti kick-box vb-n

Veres Roland és Busa Gabriella duplázott, Jároszkievicz Krisztián pedig megszerezte nyolcadik világbajnoki aranyérmét a BOK Sportcsarnokban szombatig tartó kick-box világbajnokságon. További öt magyar versenyző lett első, öten pedig ezüstérmet szereztek.

 

 

A tatamis szabályrendszerek (pointfighting, light-contact, kick-light) döntőit és a ringes szakágak (full-contact, low-kick, K1) elődöntőit rendezték pénteken a budapesti vb-n.

 

Két magyar versenyző is duplázni tudott. A mindössze 18 éves Veres Roland a kick-light szakág 57 kg-os súlycsoportjának döntőjében az ukrán Rudenko, light-contactban pedig a szlovén Preloznik ellen diadalmaskodott, ezzel két elsőséget szerzett. A sportág egyik legnagyobb tehetsége bejutott a pointfighting szakág döntőjébe is, amelyet a szombat esti gálán rendeznek majd.  

 

„Nagyon sokat tettem ezért. Amíg más versenyzők aludtak, addig én edzettem, amíg ők buliztak, addig én edzettem, rengeteget edzettem. Ez az eredmény volt a terv és a szívem is a helyén volt. Holnap a gálán vívom meg az utolsó döntőmet, úgy gondolom, hogy a pointfighting szabályrendszerben vagyok leginkább otthon, úgyhogy szeretném behúzni a harmadik aranyat is.” – nyilatkozta Veres Roland.

 

Két világelsőség fűződik Busa Gabriella nevéhez is. A jogi végzettségű kick-boxos hölgy light-contactban az ír De la Cour, kick-lightban pedig a bolgár Nikolova ellen győzött az 50 kg-osok fináléjában.

 

Már a sportág legutóbbi magyarországi világbajnokságán, 2005-ben is közel állt a döntőhöz Jároszkievicz Krisztián, aki azóta négy egyéni és három csapat világbajnoki címet nyert. A csepeliek rutinos versenyzője a pointfighting +94 kg-os döntőjében az orosz Bobrovnál bizonyult jobbnak.

 

„A 2005-ös szereplés fiatalként hatalmas élmény volt, de ez a mostani egy igazi csoda. Ez az első világbajnoki aranyam itthon, és remélem, hogy holnap a csapattal összejön még egy. Bevallom, hogy a döntő előtt egy könnycsepp kicsúszott, mert úgy gondolom, hogy ez a karrierem csúcspontja volt hazai közönség előtt nyerni. Lehet, hogy most ezzel búcsúzom az egyéni világbajnokságoktól.” – mondta Jároszkievicz Krisztián.

 

Világbajnok lett még pénteken a pointfightingban a nap egyik legizgalmasabb meccsén a 63 kg-os Veres Richárd, a nőknél pedig az 50 kilós Murvai Lívia, valamint a döntőjét technikai fölénnyel nyerő +70 kg-os Kondár Anna győzött. Szintén aranyérmet nyert a kick-lightban az 55 kg-os Hanicz Nelly és a 65 kilós Miskolczi Anett.

 

Ezüstérmet szerzett Vida Balázs a light-contact és a kick-light +94 kg-os súlycsoportjában egyaránt. Rajta kívül második lett a pointfightingban Hanicz Nelly (55 kg), valamint a kick-lightban Zsarkó Dániel Péter (74) és Nagy Rita (60).

 

Bronzérmet szerzett pointfightingban Bálint Zoltán (89 kg) és Rohonczi Jenő (94), light-contactban Zsarkó Dániel Péter (74), kick-lightban Kis Balázs (84), full-contactban Bordás Annamária (56), míg low-kickben Zsiga Melinda (52) és Lehota Krisztina (60).

 

Szombaton rendezik a csapatküzdelmeket a vb-n, emellett további hat magyar érdekelt az egyéni finálékban. A 19 órakor kezdődő gálán Veres Roland mellett a nyolcszoros világbajnok Mórádi Zsolt és Miskolczi Anett lép tatamira, a ringben pedig a pénteken döntőbe jutott Görbics Gábor, Berki Károly és Habash Antoine küzd majd.

 

Kick-box világbajnokság, a pénteki eredmények:

Döntők:

Pointfighting:

Férfiak:

63 kg: Veres Richárd-Colla (olasz) 13-12.

+94 kg: Jároszkievicz Krisztián-Bobrov (orosz) 8-6

Nők:

50 kg: Murvai Lívia-Moores (brit) 10-6

55 kg: Hanicz Nelly-Bannon (ír) 17-18

+70 kg: Kondár Anna-De Vita (olasz) 12-2 - technikai fölény

Light-contact:

Férfiak:

57 kg: Veres Roland-Preloznik (szlovén) 2-1

+94 kg: Vida Balázs-Gluskov (orosz) 1-2

Nők:

50 kg: Busa Gabriella-De la Cour (ír) 2-1

Kick-light:

Férfiak:

57 kg: Veres Roland-Rudenko (ukrán) 3-0

74 kg: Zsarkó Dániel Péter-Karlik (szlovák) 0-3

+94 kg: Vida Balázs-Potocnik (szlovén) 1-2

Nők:

50 kg: Busa Gabriella-Nikolova (bolgár) 3-0

55 kg: Hanicz Nelly-Godzina (lengyel) 3-0

60 kg: Nagy Rita-Jarzmik (lengyel) 0-3

65 kg: Miskolczi Anett-Kolosejna (orosz) 2-1

 

Elődöntők:

Full-contact:

Férfiak:

67 kg: Görbics Gábor-Mathisen (norvég) 2-1

+91 kg: Berki Károly-Eaton (argentin) 3-0

Nők:

56 kg: Bordás Annamária-Basmakova (orosz) 0-3

Low-kick:

Nők:

52 kg: Zsiga Melinda-Bukvics (szerb), Zsiga sérülés miatt visszalépett

60 kg: Lehota Krisztina-Kuznyecova (orosz) 0-3

K1:

Férfiak:

63.5 kg: Habash Antoine-Tlemisszov (kazah) 2-1

0 Tovább

Díjazzák az egyetemi és főiskolai sportolókat

Földházi Zsófia és Baji Balázs is a díjazottak listáján

 

A sikeres év után a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) 2017-ben is megrendezi az “Év Egyetemi Sportolója” hagyományos díjátadó ünnepséget.

 

Az eseményt november 23-án, Budapesten a Magyar Sport Házában rendezik meg. A kiemelkedő sporteredmények megünneplésén túl az a célunk, hogy a hazai nyilvánosságban hangsúlyosan megjelenjen az egyetemi sport. A legtehetségesebb sportoló hallgatók példáján keresztül is kívánjuk ösztönözni az egyetemisták és főiskolások rendszeres sportolását, népszerűsítjük a sportos életmódot, ami közös felelősségünk, egy egészségesebb magyar társadalom alapja” – mondta prof. dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke.

 

Az ünnepségen díjat vesz át többek között az öttusázó Földházi Zsófia, az úszó Biczó Bence és Gyurta Gergely, az atléta Baji Balázs és a vívó Szatmári András. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség információi szerint közel 80 kiváló sportolót díjaznak.

Az egyetemi és főiskolás sportolók 2017-ben az egyes világversenyeken kimagaslóan teljesítettek, a tajpeji Universiadén pedig az elmúlt ötven év egyik legkiemelkedőbb szereplésével zárt a magyar egyetemi csapat, miután tizennégy érmet szerzett.

0 Tovább

Ingyenes, jótékony rendőrpofonok

Fantasztikus küzdősport-gála magyar rendészeti dolgozók főszereplésével, ingyenes belépő, jótékonyság a beteg gyermekek javára, világhírű sztárvendég, önvédelmi kiállítás, az orosz különleges alakulat bemutatója. Mindez az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő TEK-gálán. A BOK Csarnokban (azaz a korábbi SYMA Csarnokban) november 18-án, szombaton reggel 9-től 21 óráig mindebben része lesz azoknak, akik úgy döntenek, nem hagyják ki ezt a remek programot.

 

Akik voltak már a korábbi négy rendezvény valamelyikén, azok megerősíthetik, hogy a látvány, a hangulat, a minőség és a telt ház kéz a kézben jár a TEK rendezvényeivel. A versenyzők bizonyítási vágya, felkészültsége, edzettsége garancia a színvonalra, a szakértő szurkolók a hangulatról gondoskodnak, már-már szinte természetes, hogy a díszvendégek mit sem törődnek azzal, hogy éppen öltöny van rajtuk, annyira önfeledten drukkolnak, annyira magával ragadó az atmoszféra. Ezúttal már ötödször vetik magukat a küzdelembe a magyar rendészeti dolgozók. Az érdeklődők saját szemükkel győződhetnek meg róla, hogy milyen sportteljesítményre képesek, akik Magyarország biztonságára, rendjére vigyáznak nap mint nap. Mindenki meggyőződhet róla, jó kezekben van az ország biztonsága, a Terrorelhárítási Központ ugyanis újabb nagyszerű eseményt hoz tető alá.

A K-1, a Kyokushin, a WKF és a Grappling szabályrendszerben egymásnak feszülő egyenruhások küzdelmei sportszakmailag és látványban is eleve magas színvonalat ígérnek, de a boksztól a thaibokszig szinte minden kategóriában gyakorlott harcos, Görbics Gábornak is örülhetnek a küzdősportok szerelmesei. Az orosz különleges alakulat, az Alfa tagjainak bemutatója szintén nem mindennapi látványt ígér, a világ egyik legkeményebb alakulatának tagjai alighanem tudnak szépet és újat mutatni minden érdeklődőnek.

Peter Aerts, Semmy Shilt, Ernesto Hoost. Három nem akármilyen név, három világsztár, akik a korábbi gálákat megtisztelték jelenlétükkel. Ezúttal sem adták alább a szervezők, ugyanis ezúttal a díszvendég Alekszej Ignasov, a K-1 nagy bajnoka, thaiboksz-világbajnok lesz. A fehérorosz "Vörös Skorpió" annyira fontosnak tartja az eseményt, hogy meccsfelkészülése közepette is vállalta az utazást.

A szervezők ezúttal is gondoltak minden korosztályra, ugyanis a látványos mérkőzések mellett önvédelemmel kapcsolatos kiállítás, harcművészeti bemutatók és gyerekek számára rendezett foglalkozások is gondoskodnak a szórakozás mellett az ismeretterjesztésről is.

Az sem mellékes, hogy a minden igényt kielégítő programokra költeni sem kell az érdeklődőknek, ugyanis a belépőkért nem kell fizetni, az egésznapos rendezvény ingyenesen látogatható. Akik mégis úgy gondolják, hogy szeretnének pénzt kiadni, azok a Bethesda Gyermekkórház javára jótékonykodhatnak a helyszínen.

Egyvalamire kell csupán figyelnie az érdeklődőknek: a korábbi évek telt házas rendezvényei alapján nem árt időben érkezni.

0 Tovább

Kick-box világbajnokság: 18 magyar a döntőben!

Pointfightingban és kick-lightban remekeltek a magyarok csütörtökön a budapesti kick-box világbajnokságon. Pointfightingban a nyolcszoros világbajnok Mórádi Zsolt, a hétszeres vb-első Jároszkievicz Krisztián és Veres Richárd is technikai fölénnyel nyerte elődöntőjét és került a fináléba – többek között. 

 

Meg kellett küzdeni ugyanakkor a döntő jogáért a sportág egyik legígéretesebb fiatal tehetségének, Veres Rolandnak. A bolgár Radulov ellen röviddel a mérkőzés vége előtt is még rendkívül szoros volt az állás, az utolsó találatokat azonban a 18 éves magyar versenyzőnek sikerült bevinnie, így végeredményben 16-13-ra diadalmaskodott. A kick-lightban aztán Veres Roland meggyőző fölénnyel nyerte elődöntőjét a szlovén Simnic ellen. A három szakágban indult csepeli fiatalember a light-contactban is fináléba jutott. 

A kick-light szabályrendszerben a nőknél Busa Gabriella, Hanicz Nelly, Miskolczi Anett és Nagy Rita lett döntős. Busa és Miskolczi light-contactan is érdekelt lesz a pénteki döntőben, míg Hanicz pointfightingban is harcolhat az aranyért. 

A pénteki döntőkben egyébként összesen 18 magyar léphet küzdőtérre. 

A masters korosztályban közben befejeződtek a küzdelmek. Ott a magyar indulók négy arany-, hat ezüst- és öt bronzéremmel zártak. Szuknai Zsuzsanna duplázott, mellette világbajnoki címet nyert Debreczeni Dezső és Kovács Betty. A hét egyéni világbajnoki címével a kick-box korábbi legendájának számító Debreczeni Dezső a legutóbbi hazai rendezésű vb-n, 2005-ben Szegeden még a felnőtteknél diadalmaskodott. Az azóta kiváló edzővé előlépett sportember ezúttal az öregfiúk mezőnyében bizonyított: a pointfighting 74 kg-os kategóriájában három győzelemmel ezúttal is a legjobbnak bizonyult. Szuknai Zsuzsanna még a ringben, full-contactban nyert aranyérmet Szegeden, a mostani vb-n pedig a tatamin jeleskedett (a veteránoknál csak a félerejű technikákat engedélyező versenyszámokat bonyolítottak le), és a light-contact, valamint kick-light szakágban is megnyerte a 65 kilogrammos súlycsoport küzdelmeit. A negyedik magyar aranyérmet a veteránoknál Kovács Betty nyerte a pointfighting +65 kg-os súlycsoportjában. A második helyen végzett pointfightingban Tóth István és Csikós Péter, light-contactban Pődör Csaba, kick-lightban pedig Molnár László, Tóth László és Bertalan Gábor. Az elődöntőben fejezte be szereplését, ezzel bronzérmet nyert a pointfightingban Bertalan Gábor és Jó Dobronya Róbert, a light-contactban Bertalan Gábor és dr. Linczmayer Szilvia, akárcsak a kick-light-ban Pődör Csaba.

0 Tovább

Magyar sikerek az Iaido Európa-bajnokságon

Egyéni bronzéremmel és Fighting Spirit (küzdő szellem)-díjjal zárta a magyar iaido-válogatott a Torinóban rendezett Európa-bajnokságot.

 

Az Iaido az egyetlen kardvágás művészete, őshazája Japán. Az iai találkozást jelent különféle váratlan helyzetekben az ellenféllel, a do pedig a szellemi utat fejezi ki a japán filozófiában. Magyarországon az iaido több mint harmincéves múltra tekint vissza.

A magyar iaido-válogatott kiváló eredménnyel zárta az Európa-bajnokságot. Az egyéni versenyek során Bota Norbert 3. dan kategóriában bronzérmet szerzett, míg Jurász Péter dan alatti kategóriában Fighting Spirit díjat kapott.

Csapatversenyben a magyar válogatott az első 8 közé jutott, ami elmarad a tavalyi bronzérem mögött, viszont a negyeddöntőbe jutásért – nagyon szoros meccsekkel – azzal a belga csapattal szemben maradt alul, amely végül az Európa-bajnok lett. A csapat tagjai Budavári Anita, Farkas Bálint, Csabai Ferenc és Vass Gergely. Mihalik Hunor, a Magyar Kendo, Iaido és Jodo Szövetség (MKSZ) főtitkára és az iaido válogatott edzője elmondta, jó lett volna megismételni a tavalyi eredményeket, de mindenképpen komoly érdem, hogy a magyar válogatott tagjai végig koncentráltan és tudásuk legjavát voltak képesek nyújtani. A főtitkár arról is beszélt, hogy az is biztató változás, hogy érezhetően növekszik az érdeklődés eziránt a különleges és egyedi harcművészet iránt.

0 Tovább

Konferencia: Sportszakemberképzés Magyarországon

Újabb sikeres konferenciát rendezett a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ). A budapesti eseményen ezúttal a sportszakemberképzés került középpontba.

 

A konferencián Dr. Mészáros János NVESZ-elnök köszöntője után előadást tartott Dr. Reinhardt Ákos az EMMI sportért felelős államtitkárság főosztályvezetője, Nagy Dóra, az EMMI oktatási szakreferense, Tóth László, az NVESZ Oktatási Bizottságának elnöke, Csákvári László, az NVESZ Oktatási Bizottságának tagja, a Magyar Karate Szövetség oktatási szakértője és Györfi János, a Testnevelési Egyetem Rektorának stratégiai főtanácsadója.

Bóné Zoltán, a Nemzeti Versenysport Szövetség főtitkára elmondta, az NVESZ idén még további konferenciát szervez. November 16-án, ugyancsak Budapesten, e-sportok, míg december 7-én a legális teljesítményfokozás kerül középpontba.

0 Tovább

Négy arany a veteránoknál a budapesti kick-box vb-n

Miközben a felnőttek küzdelmei javában zajlanak a BOK Sportcsarnokban hétfőtől szombatig zajló kick-box világbajnokságon, addig a veteránok már befejezték szereplésüket. Az idősebb korosztályban a magyar indulók négy arany-, hat ezüst- és öt bronzéremmel zártak. Szuknai Zsuzsanna duplázott, mellette világbajnoki címet nyert Debreczeni Dezső és Kovács Betty.

 

A hét egyéni világbajnoki címével a kick-box korábbi legendájának számító Debreczeni Dezső a legutóbbi hazai rendezésű vb-n, 2005-ben Szegeden még a felnőtteknél diadalmaskodott. Az azóta kiváló edzővé előlépett sportember ezúttal az öregfiúk mezőnyében bizonyított: a pointfighting 74 kg-os kategóriájában három győzelemmel ezúttal is a legjobbnak bizonyult.

Szuknai Zsuzsanna még a ringben, full-contactban nyert aranyérmet Szegeden, a mostani vb-n pedig a tatamin jeleskedett (a veteránoknál csak a félerejű technikákat engedélyező versenyszámokat bonyolítottak le), és a light-contact, valamint kick-light szakágban is megnyerte a 65 kilogrammos súlycsoport küzdelmeit.

A negyedik magyar aranyérmet a veteránoknál Kovács Betty nyerte a pointfighting +65 kg-os súlycsoportjában.

A második helyen végzett pointfightingban Tóth István és Csikós Péter, light-contactban Pődör Csaba, kick-lightban pedig Molnár László, Tóth László és Bertalan Gábor.

Az elődöntőben fejezte be szereplését, ezzel bronzérmet nyert a pointfightingban Bertalan Gábor és Jó Dobronya Róbert, a light-contactban Bertalan Gábor és dr. Linczmayer Szilvia, akárcsak a kick-light-ban Pődör Csaba.

A sportág történetében először a magyar fővárosban rendeznek olyan vb-t, ahol az összes szakág képviselői egy helyszínen, egy időben küzdenek. A kick-box világszervezete, a WAKO a formagyakorlatok mellett hat küzdelmi szakágban rendez versenyeket. A kiütésre menő full-contact, low-kick és K1 szabályrendszereket ringben bonyolítják le, míg a point-fighting, light-contact és kick-light kategóriák tatamin zajlanak.

Kick-box világbajnokság, Budapest, veteránok, a magyar érmesek:

Pointfighting:

Férfiak:

63 kg: 3. Bertalan Gábor

74 kg: 1. Debreczeni Dezső

84 kg: 3. Jó Dobronya Róbert

94 kg: 2. Tóth István

+94 kg: 2. Csikós Péter.

Nők:

+65 kg: 1. Kovács Betty

Light-contact:

Férfiak:

63 kg: 3. Bertalan Gábor

+94 kg: 2. Pődör Csaba

Nők:

65 kg: 1. Szuknai Zsuzsanna

+65 kg: 3. dr. Linczmayer Szilvia


Kick-light:

Férfiak:

63 kg: 2. Bertalan Gábor

84 kg: 2. Molnár László

94 kg: 2. Tóth László

+94 kg: 3. Pődör Csaba

Nők:

65 kg: 1. Szuknai Zsuzsanna

0 Tovább

Kick-box világbajnokság: Több mint 20 magyar érmes!

Elképesztő siker küszöbén a magyar kick-boxosok! A hazai rendezésű világbajnokságon tarolnak a nemzeti csapat tagjai. A felnőtt kategóriában ugyanis több mint 20 érmest ünnepelhet pénteken és szombaton a közönség. A felnőtteken kívül további magyar dobogósok is lesznek, ugyanis a masters korosztályban is jól szerepelnek a mieink.  

Továbbra is remek formában küzdenek a magyarok a budapesti kick-box világbajnokságon. A BOK-csarnokban zajló világversenyen Veres Roland pointfighting szabályrendszer után light-contactban és kick-lightban is elődöntőbe jutott, így biztos érmesnek tekinthető mindhárom szakágban.

Ugyancsak a legjobb négy között van a pointfighting szabályrendszerben Bálint Zoltán (89 kg), Rohonczy Jenő (94 kg), és a masters korosztályban Debreczeni Dezső (74 kg), a kick-lightban Zsarkó Dániel (74kg). Zsarkó egyébként light-contactban is bejutott az elődöntőbe.

A ringeseknél a két magyar favorit is biztos érmes: Görbics Gábor (full-contact, 67 kg) és Habash Antoine (K-1, 63.5 kg) is elődöntőzhet a folytatásban.

A budapesti világbajnokság sporttörténelminek tekinthető, ugyanis korábban nem fordult elő, hogy az összes szabályrendszernek egy időben, egy helyen rendeznek vb-t.

0 Tovább

Táncsport - Klisóczki Alexandra lett a főtitkár!

Új főtitkára van a Magyar TáncSport Szakszövetségnek! Domokos Istvánt Klisóczki Alexandra váltotta a poszton. Domokos 14 évig töltötte be a tisztséget.  

 

 

Nagy tettvággyal érkeztem a Magyar TáncSport Szakszövetséghez. Többéves versenyzői múlttal a hátam mögött igyekszem a lehető legjobb munkát végezni a szövetségnél” – mondta Klisóczki Alexandra, aki akrobatikus rock and rollban versenyzett.

 

A Magyar TáncSport Szakszövetség a klubokkal karöltve az elmúlt időszakban világversenyek sorát rendezte meg Magyarországon. Ez a tendencia 2018-ban is folytatódik. A nagy nemzetközi versenyek sorából kiemelkedik a Latintáncok Európa-bajnoksága, amelynek Debrecen ad otthont.

0 Tovább

Menetelnek a magyarok a budapesti kick-box vb-n

Jól szerepelnek a hazai versenyzők a BOK Sportcsarnokban hétfőtől szombatig zajló kick-box világbajnokságon. A sporttörténelmi világesemény második versenynapján több esélyes sportolónk is továbbjutott. A válogatott eddigi szereplése magyar éremesőt vetít előre a hét második felére.

 

A legnevesebb magyar versenyzők közül esélyeshez méltón küzdött Mórádi Zsolt a pointfighting szabályrendszer 84 kg-os súlycsoportjában. A nyolc világbajnoki aranyérmével a kick-box történetének legeredményesebb versenyzője technikai fölénnyel győzött a spanyol Koffi-Illueca ellen. Mórádi győzelmével bejutott a legjobb négy közé, ami azt jelenti, hogy már biztos érmes.

Hasonló úton jár a korábbi hétszeres világbajnok Jároszkievicz Krisztián, aki a +94 kilósok mezőnyében 8-5-re bizonyult jobbnak az olasz Olivánál, ezzel ő is elődöntős.

Kétszer is magasba emelték az ifjú Veres Roland kezét. A 18 éves létére tavaly három felnőtt Európa-bajnoki címet nyert tehetség az 57 kg-os súlycsoportban pointfightingban a német Kremps ellen diadalmaskodott, kick-lightban pedig az argentin Vargast győzte le, és mindkét kategóriában már mindenképpen dobogóra állhat.

A ringben is értek el sikereket a magyarok. A full-contactosok +91 kg-os súlycsoportjában Berki Károly győzelme a szlovák Balaz ellen ráadásul azt jelentette, hogy nehézsúlyú versenyzőnk is már az elődöntőnél tart.

Király István, a Magyar Kick-Box Szakszövetség alelnöke szerint a magyar csapat várakozáson felül szerepel. „Ezen a világbajnokságon mindenki kettőzött erővel dolgozik. Fantasztikus kezdés volt, amit a magyaroktól láthattunk, minden várakozást felülmúltak a mieink” – összegzett Király István.

A sportág történetében először a magyar fővárosban rendeznek olyan vb-t, ahol az összes szakág képviselői egy helyszínen, egy időben küzdenek. A kick-box világszervezete, a WAKO a formagyakorlatok mellett hat küzdelmi szakágban rendez versenyeket. A kiütésre menő full-contact, low-kick és K1 szabályrendszereket ringben bonyolítják le, míg a point-fighting, light-contact és kick-light kategóriák tatamin zajlanak.

0 Tovább

Megkezdődött a kick-box világbajnokság Budapesten

Az ünnepélyes megnyitóval kezdetét vette Budapesten a sporttörténelmi kick-box világbajnokság. A sportág történetében először a magyar fővárosban rendeznek olyan vb-t, ahol az összes szakág képviselői egy helyszínen, egy időben küzdenek.

 

A BOK-csarnokban zajló világbajnokság megnyitóján jelen volt dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, dr. Szeneczey Balázs, Budapest főpolgármester-helyettese, a Kick-Box Világszövetség (WAKO) teljes vezetősége, Galambos Péter, a Magyar Kick-Box Szakszövetség elnöke és Király István, valamint Juhász Gábor, a Magyar Kick-Box Szakszövetség alelnökei – többek között.

Az előttünk álló napokban a BOK-csarnokban 60 ország 1500 versenyzőjét láthatjuk. Galambos Péter elnök elmondta, az elmúlt időszakban sok munkát fektettek a szervezésbe, ennek a munkának a gyümölcse pedig egy olyan világbajnokság lett, amilyet korábban nem láthattak a sportág képviselői.

A hivatalos megnyitóval megkezdődtek a selejtezők, a nemzeti szövetségek elnökeit pedig Kövér László, az Országgyűlés elnöke nevében Lezsák Sándor alelnök látta vendégül a Parlament Vadásztermében megrendezett elnöki vacsorán.

A 2017-es világbajnokságnak Kövér László, Szabó Tünde, és Tarlós István, Budapest főpolgármestere a fővédnöke.

0 Tovább

Sokoldalú magyar klasszisok a budapesti kick-box vb-n

Három szerepkörben kell helytállnia a november 6. és 11. között sorra kerülő budapesti kick-box vb-n az egyik legtapasztaltabb magyar versenyzőnek, Jároszkievicz Krisztiánnak. A hétszeres világbajnoknak ugyanis nemcsak sportolóként, hanem edzőként, illetve az esemény egyik szervezőjeként is bizonyítani kell. Mint mondja, utóbbi nemcsak extra motivációt, hanem energiát is ad neki.

 

 

Nagy várakozással és vágyakozással áll a sportág történetének legrangosabb versenye előtt Jároszkievicz Krisztián, aki szervezőként is aktívan munkálkodik a Magyar Kick-box Szakszövetség által rendezendő jövő heti esemény sikerén. A hétszeres vb-aranyérmes sportoló a saját felkészülése és az edzői feladatai mellett készíti elő az első olyan világbajnokságot, amely egyszerre ad otthont a kick-box mind a hét szakágának.

 

„Minden téren nehéz feladat hárul rám és barátomra, a szintén három szerepet vállaló, nyolcszoros világbajnok Mórádi Zsoltra. A versenyzésben nagy rutinunk van, úgyhogy azt egyelőre elég könnyen tudjuk kezelni. Edzőként hasonlóan gördülékenyen tudunk dolgozni, viszont szervezőként ez új feladat, ami rengeteg energiát és időt vesz el a mindennapjainkból és a pihenőidőnkből. De ugyanennyi erőt és motivációt ad is, hiszen az újdonság örömétől nagyon pezsgünk” – fogalmazott a Halker-Király Team versenyzője, edzője.

 

Jároszkievicz Krisztián elmondása szerint címvédésre készül a BOK Sportcsarnokban helyet kapó – 60 ország mintegy 2000 sportolóját felvonultató – megmérettetésen, ahol a hazai szövetség szerint mind a 39 magyar sportoló éremeséllyel száll harcba.

0 Tovább

Sárfalvi Péter: kiemelt jelentőségű a kick-box vb

Az országos sportvezetés számára is kiemelt fontosságú a jövő heti budapesti kick-box világbajnokság. A vb nemcsak a sportág történetének legnagyobb megmérettetése lesz, hanem jól illeszkedik azon rangos nemzetközi versenyek sorába is, amelyeknek idén hazánk adott otthont. 

 

A BOK Sportcsarnokban november 6. és 11. között sorra kerülő kick-box világbajnokság 2017-ben már a sokadik magyarországi világverseny lesz.

„Úgy gondolom, hogy a sportszerető magyar közönség 2017-ben kiélheti minden vágyát. Ez a sportvezetés egyik legfőbb célja, hogy minél több nagy nemzetközi versenyt hozzunk Magyarországra. Idén a kiemelt jelentőségűek között volt a vizes vb, a cselgáncs vb, a győri EYOF, és azt gondolom, hogy ilyen lesz a kick-box világbajnokság is” – fogalmazott az EMMI sportért felelős helyettes államtitkára.

Sárfalvi Péter hozzátette: azért is fontos a vb, mert magyar sikersportágról van szó, így a sportvezetés jó eredményekre számít.

„Nem akarok nyomást helyezni rájuk, de nagyon várjuk tőlük a jó eredményeket, az érmeket. Azt gondolom, ez a csapat el fogja bírni ezt a terhet” – mondta a helyettes államtitkár.

A Magyar Kick-box Szakszövetség is emlékezetes vb-re készül, hiszen a sportág történetében először fordul elő, hogy mind a hét szakág egy helyen és egy időben szerepel világbajnokságon. A sportért felelős államtitkárság anyagi segítségével megvalósuló eseményen 60 ország mintegy 2000 versenyzője indul, köztük 39 hazai sportoló.

0 Tovább

Színpadra lépett Gyarmati Andrea

Dr. Gyarmati Andrea volt az “Amiről még nem meséltem…” sorozat 14. vendége.

A Pesti Magyar Színházban a korábbi úszó világklasszis, gyermekorvos, író Dr. Elbert Gábornak, az est házigazdájának mesélt a gyerekkoráról és az élsportban eltöltött éveiről.

A Pesti Magyar Színházban korábban Balzsay Károly, Hegedűs Csaba, Kammerer Zoltán, Igaly Diána, Vajda Attila, Szuper Levente, Törökgyörgy Melinda, Jakabfi Zsanett, Imre Géza, Magyar Zoltán, Sors Tamás, Gergely István és Martinek János volt az “Amiről még nem meséltem…” est vendége.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum