Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Teqball - Négy magyar érem Varsóban

Janicsek Zsanett duplázott Lengyelországban. A magyar teqballos két kategóriában is győzni tudott Varsóban.

Négy magyar teqballos érem Varsóban. A Warsaw Beach Challenger Cup-on egyéniben Katz Balázs ezüstérmes lett, párosban Katz Bányik Csabával az oldalán pedig győzni tudott.

A nőknél egyéniben Janicsek Zsanett állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Janicsek egyébként vegyespárosban és párosban is asztalhoz állt, előbbiben Bányik Csabával győzni tudott, míg vegyespárosban a lengyel Justyna Bartmannal második lett.

Eredmények:

Warsaw Beach Challenger Cup

  1. Györgydeák Apor (Románia)
  2. Katz Balázs (Magyarország, Phoenix Teqball Academy)
  3. Franczuk Bartomiej (Lengyelország)

Férfi páros

  1. Bányik Csaba / Katz Balázs (Magyarország, Phoenix)
  2. Adrian Duszak / Franczuk Bartlomiej (Lengyelország)
  3. Györgydeák Apor / Ilyés Szabolcs (Románia)

Női egyéni:

  1. Janicsek Zsanett (Magyarország, Phoenix)
  2. Barabási Kinga (Románia)
  3. Rybicka Agnieszka (Lengyelország)

Női páros:

  1. Barabási Kinga / Dakó Katalin (Románia)
  2. Janicsek Zsanett (Phoenix) / Justyna Bartman (Warszawski Teq Club)
  3. Nicol Bnyamin / Ewa Krol (Lengyelország)

Vegyes páros:

  1. Bányik Csaba / Janicsek Zsanett (Magyarország, Phoenix)
  2. Adrian Duszak / Franczuk Bartlomiej (Lengyelország)
  3. Györgydeák Apor / Ilyés Szabolcs (Románia)
0 Tovább

Éjszakai futás ÖKO-frissítéssel!

Szombat este több ezer futó lepi el Budapestet. A kivilágított belvárosban egyedülálló látványban lesz része annak, aki elindul valamelyik távon, de azok is feledhetetlen élménnyel gazdagodnak, akik szurkolnak majd a futóknak.

Idén immár nyolcadik alkalommal rendezik meg a Generali Night Run Budapestet. A résztvevők három táv közül választhatnak, ugyanis a hat és a kilenc kilométeren kívül a félmaratoni táv is teljesíthető. Utóbbi táv egyénileg és váltóban is lefutható. A Generali Night Run-ok történetében először a kicsik is ott lehetnek az esti futáson. A Régió Kölyök Körök gyerekverseny sorozat keretei között külön indítanak versenyt a 6-8 éveseknek, 9-11 és 12-14 éveseknek is.

Az útvonal idén is érinti a Budai Várat, az alsó rakparton áthalad a Lánchíd alatt, a futók megcsodálhatják a kivilágított Parlamentet és a Margit hidat. Természetesen a kongásoktól zengő Alagút sem maradhat ki a repertoárból.

A szervezők ingyenes előadásokkal is készülnek, 18:00-tól hazánk egyik legnépszerűbb futója Takács Krisztián „Csipi”, míg 19:00-tól Rakonczay Gábor extrém sportoló tart előadást a Várkert Bazár előadótermében.

A szombati verseny a pandémia utáni időszak első olyan aszfalton rendezett futóeseménye lesz, ahol ÖKO frissítő pontok lesznek, természetesen már eldobható papír és műanyag poharak nélkül.

Fókuszban a The Human Safety Net programja! A verseny főszervezője elmondta, idén is jótékonykodnak. „A koronavírus sajnos sok családra mért kíméletlen csapást. Egy újszülött számára úgy kezdeni az életet, hogy édesanyja vagy édesapja soha nem öletheti magához, életre szóló tragédia. Különösen igaz ez egy koraszülött baba esetében, ahol a szülő közelsége, bőre, hangja akár életmentő is lehet az első, kritikus időszakban. A Generali által kezdeményezett THSN (The Human Safety Net) az újszülöttekért program az érintett családok támogatása. Emögé mi, a Generali Night Run Budapest szervezői is beállunk, és egy futóközösségként szeretnénk mi is segíteni. Ha a futók is csatlakoznának a jótékonykodáshoz, nem kell mást tenniük, mint az 500 Ft-tal emelt nevezési díjat befizetni. A jótékony felajánlásokból érkező összeget a THSN az Újszülöttekért program segítségével az Anyák az Anyákért Alapítvány részére fogjuk eljuttatni, akik az érintett családokkal közvetlen kapcsolatban állnak.” – nyilatkozta Zelcsényi Miklós.

A szervező bizottság információi szerint több, mint 3000 induló várható, nevezni korlátozott számban még a verseny helyszínén a Várkert Bazárban is lehet szombat délután.

0 Tovább

Ju-Jitsu – Magyar arany az Eb-n

Magyar Európa-bajnoki cím Németországban. A Maintalban megrendezett kontinensbajnokságon a honosított Tereza Crisley +70 kilogrammban aranyérmes lett, míg Süle Szilárd a 77 kilósok között bronzérmet szerzett.

A Magyar Ju-Jitsu Szövetség információi szerint az érmek mellett több pontszerző helyet is begyűjtöttek az Európa-bajnokságon a magyarok.

A versenyzők mellett Juhász Tamás és Horváth Imre bírók kimagasló teljesítményük után „Continental A” minősítésben részesültek, ezzel ők lettek az első magyar versenybírók, akik Fighting-ban, illetve Ne-waza-ban elérték ezt a szintet.

0 Tovább

Jól sikerült a karatés Hárspataki Gábor olimpiai felkészülése

Hathetes felkészülésen van túl Hárspataki Gábor, aki Magyarországot képviseli majd Tokióban sportágának olimpiai bemutatkozásán. A 25 éves karatés alig várja, hogy augusztus 6-án, pénteken tatamira lépjen a japán fővárosban, ahonnan éremmel szeretne hazatérni.

A júniusi párizsi olimpiai kvalifikációs versenyen való sikeres szereplést követően egyhetes pihenőt kapott Hárspataki Gábor, azt követően azonban napi két edzéssel készült a sporttörténelmi megmérettetésre. A küzdelemben a 75 kg-os súlycsoportban induló magyar sportoló – edzője, Fischer Mihály irányításával – előbb az állóképességét és a technikáit fejlesztette, majd a taktikai rész került terítékre. Az elmúlt tíz napot, kiszakadva az itthoni környezetből, az erdélyi Sepsiszentgyörgyön edzőtáborban töltötte, ahol magyar és román válogatottak segítették a felkészülését.

Ebben az utolsó szakaszban a végső simítások voltak terítéken, amelyek során külön is készültek a lehetséges ellenfelekre – mondta el a hazatérést követően Hárspataki Gábor.

Szerintem és az edzőm szerint is jól sikerült a felkészülés. Most három nap pihenés következik, hogy feltöltődjek, és éhes legyek a versenyzésre. Nagyon várjuk már az olimpiát, vágjuk a centit, már szeretnék indulni és teljesíteni” – nyilatkozta az Európa Játékokon harmadik helyezett, Eb-ezüst- és bronzérmes karatés, aki edzőjével és edzőpartnerével, a korábbi korosztályos világbajnok Szegedi Dömével hétfőn utazik ki Tokióba.

Minden nap nézi az olimpiát a televízióban, a megnyitó ünnepségre pedig még oda is képzelte magát – árulta el Hárspataki Gábor.

Felemelő érzés, hogy a karatét és Magyarországot képviselhetem Tokióban, ez nagyon büszkévé tesz. Az elsődleges célom, hogy kategóriámban az első ötben benne legyek, de igazából az éremért szeretnék menni. Azon leszünk, hogy a csoportban az első kettőben végezzek, és ha ez sikerül, akkor bejussak a döntőbe, ha pedig már ott vagyok, elhozzak egy szép aranyérmet. Nehéz lesz, mert a csoportból csak az első kettő jut tovább, de úgy érzem, hogy meg tudom csinálni, és meg is szeretném csinálni” – nyilatkozta az MTK versenyzője.

A karate egyike annak az öt sportágnak, amely a japán szervezők kezdeményezésére került be Tokióban az olimpia programjába, amelyben először szerepel. A 75 kg-osok csoportküzdelmei jövő pénteken magyar idő szerint 10 órakor kezdődnek. A kategória tíz résztvevője két ötfős csoportban körmérkőzéseket vív egymással, majd a két-két legjobb keresztbe mérkőzik az elődöntőben, és a győztesek vívják a döntőt.

0 Tovább

Farkas sikere az összevont verseny csúcskategóriájában

Összevont versenyt rendeztek a fallabdázóknál. A tatabányai Squashberek Sportközpont rendezésében A, B, C és D kategóriás versenyzők ragadtak ütőt.

Az A-kategória aranyérmét Farkas Balázs szerezte meg, a B-ben Szebeni Péter, a C-ben Mannheim Martin, míg a D-ben Tóth Zoltán győzött. Női versenyt nem rendeztek, a világranglista TOP 100-as Chukwu Hannah az A-kategóriában indult a férfiak között és ott az 5. helyet szerezte meg.

Farkas János, az összevont verseny szervezője elmondta, ez a viadal legfőbb funkciója az volt, hogy formában tartsák magukat a fallabdázók.

„A hazai szövetség arról döntött, hogy a rendhagyó szezonra való tekintettel nem lesz egyértelműen lezárva az idény, és lehetőség lesz a legutóbbi összevont versenyhez hasonló megmérettetéseket rendezni. A játékosok pozitívan álltak a kihívás elé. Folytatás augusztus közepén Budapesten” – tette hozzá Farkas János.

0 Tovább

Érdi Máriával ütközött egy japán versenyző az olimpián

Érdi Mária a 20. helyről várja a folytatást a tokiói olimpián két versenynap után.

A többszörös utánpótlás világbajnok vitorlásversenyző a harmadik futamon borult, miután az egyik japán nekiütközött a hajójának, a második hétfői futam pedig elég hektikus versenyt hozott. Érdi Mária mindkét futamot a 16. helyen fejezte be.

„Sajnos különösebben ma sem vagyok elégedett. Úgy ültem hajóba, hogy nincs semmi extra elvárás, kockázatmentes vitorlázást terveztem, amely egy ideig meg is volt, de aztán sajnos jött az ütközés…” – mondta Érdi Mária.

A Laser Radial hajóosztály küzdelmei kedden folytatódnak a tokiói játékokon.

0 Tovább

Utánpótlás szumó Eb – Magyar éremeső Lengyelországban

Elsöprő magyar sikerek szumóban. A lengyelországi Siedlicében megrendezett utánpótlás korosztályúak Európa-bajnokságán a magyar válogatott több mint 30 érmet gyűjtött be.

A kontinensbajnokságon az U14-esek, az U16-osok és az U18-aso versenyeztek, és összesen 29 egyéni érmet hoztak haza a magyarok. Emellett egy komoly sportdiplomáciai sikert is elkönyvelhetett hazai szumósport: Ancsin Lászlót, a Magyar Sumo Szakszövetség elnökét ismét megválasztották az Európai Szumó Szövetség pénzügyekért felelős alelnökévé. A tisztújtó ülésen a kontinentális szövetség elnökét, Dariusz Rozumot is újraválasztották.

A hazai sportvezető elmondta elégedett a magyarok teljesítményével. „Összesen hat csapatverseny volt, amelyek közül ötben dobogóra álltak a magyarok. Az egyéni érmek száma ugyan soknak tűnik, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ez három korosztályt jelent. Az Európa-bajnokságon nyújtott teljesítmény alapján külön dicséret illeti Gyuricza Marcellt, Gyenes Bencét, a lányoknál pedig  Kopasz Hannát és Kaszás Lillát”. – mondta Ancsin László.

0 Tovább

Judgement Day Professional Cup – Feledhetetlen gála Halászteleken

Színvonalas profi gálát rendezett a Magyar Szkander Szövetség. A halászteleki viadalon a magyar szkandersport legjobbjain kívül természetesen, világsztárokat is láthatott a közönség.

A magyar válogatott szövetségi kapitánya szerint a Judgement Day Pro League Gemenc Cup 2021 világszintű volt. „Megkockáztatom, hogy szakmai szempontból a világon megrendezett gálák közül a TOP 5-ben benne van a Judgement Day Professional Cup. Hihetetlen lökést adhat ez a sportágnak. Világ- és Európa-bajnokokat láthattunk versenyezni, a betétprogramokról olyan művészek gondoskodtak, mint Keresztes Ildikó, vagy Gáspár Laci. Jó volt mindennek részese lenni” – mondta Dóró Zsolt.

A magyar szkander-válogatott legközelebb a szlovákiai Világkupán áll asztalhoz, amelynek Dobrá Voda ad otthont, azután pedig a balatonedericsi nemzetközi versenyen folytatja a versenyzést.

0 Tovább

Ralikrossz-vb: Nagy skalpokat gyűjtve 4. lett Szabó Krisztián Barcelonában

Magyar világbajnoki pontszerzés Katalóniában. A Marcus Grönholm csapatát erősítő Szabó Krisztián negyedik lett.

Éppen csak lemaradt a dobogóról Szabó Krisztián. A magyar autóversenyző a ralikrossz-világbajnokság nyitófutamán ugyanis negyedikként zárt. A világbajnokság első állomásának Barcelona adott otthont.

Szabó Krisztián ezen a viadalon megelőzte többek között a korábbi rali-világbajnoki futamokon induló és dobogós helyeken végző holland Kevin Abbring-t, és a német Timo Scheidert. Utóbbi német pilóta DTM-bajnok is volt. 

A barcelonai száguldás után a dobogós helyeken egy svéd trió zárt: Kevin Hansené lett a nyitófutam első helyéért járó trófea. Timmy Hansen lett a második, megelőzve Johan Kristofferssont. A ralikrossz-vb következő állomása a Nürburgringen lett volna, de a németországi áradások miatt törölték. Szabó Krisztián legközelebb a svédországi Höljesben ül autóba.

0 Tovább

Rali Eb – Herczigék dobogósok lettek Rómában!

Három év elteltével ismét Európa-bajnoki dobogóra állhatott fel a Herczig-Ferencz kettős!

Fantasztikus versenyzéssel dobogós lett a Herczig Norbert, Ferencz Ramón kettős a rali Európa-bajnokság olaszországi állomásán. A Rally di Roma Capitale-n a SKODA Rally Team Hungária párosa a zárónapot a negyedik helyről kezdte meg, és a nagyon erős mezőnyben csak a végén dőlt el, hogy Herczig Norbert és Ferencz Ramón felállhat a dobogó harmadik fokára.

„Három évet vártunk erre a pillanatra, hogy ismét a TOP 3-ban zárjunk. Katartikus érzés volt célba érni, és konstatálni azt, hogy vb-mezőnyben edződött nagymenőket is megelőzve harmadikként zárunk” – mondta Herczig Norbert.

„Szeretjük a római versenyt, harmadjára vagyunk itt. Továbbá aszfalton gyorsabbak vagyunk, és egy hosszú magyarországi tesztelés után olyan beállítással érkeztünk Rómába, amely ilyen eredményre vezetett” – összegzett a magyar pilóta.

0 Tovább

Molnár Dezső: Az A-döntő sem elérhetetlen Pétervári-MolnárBendegúz számára

A magyar evezés egyetlen tokiói képviselője, Pétervári-Molnár
Bendegúz a vasárnap hajnali középfutamok egyikében
magabiztos versenyzéssel jutott a legjobb tizenkettő közé. A
jochapress.hu rövid felvezetéssel Molnár Dezső szövetségi
kapitány értékelésére volt kíváncsi.

(Pétervári-Molnár Bendegúz a tokiói nyári olimpia egypárevezős versenyszámának előfutamában. Fotó: MTI/Kovács Tamás)


- Mióta ismeri a jelenlegi legjobb magyar evezőst?
- Úgy 4-5 élves korában már találkozgattunk, hiszen édesapja is
evezős volt, ma pedig fiának edzőjeként szolgálja sportágunkat.
Akkor még görkorcsolyán közlekedett, később több sportágat
követően végleg kikötött az evezésnél. Sok éven át nagyobb
egységekben versenyzett, majd Rio de Janeiróba az utolsó,
pótkvalifikációs helyek egyikén jutott ki. Ettől kezdve csak
egpárevezésben áll rajthoz.
- Egyre nagyobb sikerekkel a háta mögött…
- Ez a kijelentés vasárnap hajnalban komoly megerősítést nyert,
hiszen Bendegúz futamából másodikként, gond nélkül került be
a legjobb tizenkettő közé. Ez azt jelenti, hogy a hétfő-kedd-szerdai versenynapokat a várható, szélsőséges időjárás miatt
csütörtökre halasztott második elődöntőben már a legjobb hat
közé jutás a tét számára.
- Mit gondol Molnár Dezső, mekkora esélye van „Bendinek”
arra, hogy bekerülhessen a legjobb hat közé, az A-döntő
mezőnyébe?

- Szeretném hangsúlyozni, hogy már a legjobb tizenkettő között
lenni is komoly siker a magyar evezés számára, hiszen ez a
sportág mind az öt földrészen nagyon népszerű és többtucatnyi
országban is rendkívül magas szinten űzik. Az elődöntő
sorsolása már ismert, Bendegúz orosz, görög, német, dán és
japán versenyzővel került egy futamba, ahonnan hárman az A-,
hárman pedig a B-döntőbe juthatnak majd tovább. Riválisai
közül eddig csak a japán sportolót tudta legyőzni a korábbi
erőpróbák során. A többieket ismerve és elemezgetve úgy
gondolom, az orosz és a görög ellenfél sem legyőzhetetlen, így
optimális esetben sikerülhet a legjobb hat közé, az A-döntőbe
bekerülnie.
- Mennyi esélyt ad erre egypárevezősünknek?
- Nem a hivatalos optimizmus mondatja velem, de én legalább
50 százalék esélyt adok arra, hogy Bendi ott lehet a legjobb hat
hétvégi döntőjében. Bár én csak tavaly december óta vagyok
szövetségi kapitány, de például a februári, törökországi
edzőtáborozás során már láttam, hogy Bendegúz technikája sokat javult. Fizikailag igen jó állapotban van, ehhez
szükségeltetik egy jó stílusban leevezett kétezer méter.
(jochapress / Jocha Károly)

 

0 Tovább

Nébald György: Szilágyi Áron akár Párizsban is olimpiai bajnok lehet!

Megtörtént az, amiben oly sokan bíztunk-reménykedtünk: Szilágyi Áron immár három, egymást követő olimpián a legjobbnak bizonyult a férfi kardvívás egyéni versenyében. Miként korábbi ellenfelei, a döntőbeli olasz rivális. Samele sem tudott ellenállni Szilágyi rohamainak.

A 15-7 arányú, nyugodtan döntő fölényesnek mondható magyar győzelmet követően a jochapress.hu az 1988-as, szöuli játékokon aranyérmes kardcsapat egyik tagjától. dr. Nébald Györgytől kért villámértékelést.

- A döntő előtt mire gondolt, mire tippelt?

- Eleve nem sok esélyt adtam Samelének, mivel jókora sebességbeli különbség volt Áron javára, akiről ráadásul sugárzott az erő.

- És a látottakat miként értékeli?

- A döntő asszó során végig úgy éreztem, mintha egy Ikarusz autóbusz egy versenyautóval küzdene. Most már harmadszor bizonyosodott be, hogy amíg mások igen gyakran elbizonytalanodnak a speciális tét, a semmi máshoz nem hasonlítható olimpiai atmoszféra nyomása alatt, addig Áron ezzel éppen fordítva van. Ő amint meglátja a feje fölött az olimpiai ötkarikát, onnan kezdve más dimenzióba kerül. A legfontosabb versenyeken ismételten képes a legjobb tudását nyújtani. Márpedig ha ő az optimumon vív, akkor senki nem képes őt legyőzni.

- Ezek után szinte kínálja magát a kérdés: képesnek tartja Szilágyi Áront akár arra is, hogy 2024-ben negyedszer is az olimpiai dobogó legfelső fokára állhasson?

- Ez kizárólag a majdani fizikai állapotának lehet a függvénye. Amennyiben nem szenved komolyabb sérülést, úgy ez a lehetőség egy teljesen reális esélyként tartható számon. Fejben ugyanis egészen biztosan ő a legerősebb a mezőnyben.

(jochapress / Jocha Károly)

0 Tovább

Hegyi Eb – Nagy Norbert aranyérmes Lengyelországban

Nagy Norbert megszerezte első idei győzelmét a hegyi Európa-bajnokságon. A WTCR-dobogós magyar pilóta a lengyelországi Limanowában ült autóba, ahol magabiztos versenyzéssel megnyerte kategóriáját.

„Régóta várok a siker ízére. No nem mintha az olaszországi ezüstérem nem számított volna sikernek, de a győzelem az győzelem.” – összegzett az eredményhirdetés után Nagy Norbert.

„Olyan sok nehézség, Covid és versenytörlés után jó volt végre végigtolni ezt a versenyt, és nyerni” – tette hozzá Nagy.

A hegyi Eb augusztus végén Szlovéniában folytatódik.

0 Tovább

Tokió 2020 - Érdi Mária túl van két futamon

Érdi Mária megkezdte szereplését a tokiói olimpián. A magyar versenyző a Laser Radial hajóosztályban két futamot teljesített vasárnap.

A Magyar Vitorlás Szövetség információi szerint a helyszínen 27 Celsius fokos hőmérséklet, 45%-os páratartalom és irányát tekintve kitartó, erejét tekintve pedig kezdésként 8-9 csomós, ám később gyengülő szél fogadta a mezőnyt.

Érdi fantasztikusan kezdett az első futamban. Negyedikként teljesítette az első kört, ám a folytatásban visszaesett a 19. helyre és végül ebben a pozícióban is fejezte be a futamot.

Sara Winter, Érdi Mária edzője elmondta: nagyon trükkös két futamon vannak túl. „Új verseny, új időjárási viszonyok, és mindez egy olimpián. Nem szabad messzemenő következtetést levonni a nyitónap után. Hosszú lesz ez a verseny még” – összegzett a szakember. 

Fotó: hunsail.hu

0 Tovább

Rali - Herczigék még soha nem voltak ennyire közel a mezőny elejéhez

Herczig Norbert és Ferencz Ramón az élmezőnyben autózik a rali Európa-bajnokság római állomásán.

A SKODA Rally Team Hungária párosa a szombati napot az összetett hetedik helyéről kezdte meg, és folyamatosan tudott előzni. Volt olyan gyorsasági, amelyet a harmadik helyen zárt, végül az abszolút negyedik pozícióból várhatja a zárónapot.

Herczig Norbert szerint minden úgy sikerült nekik, ahogy azt eltervezték. „Kulcskérdés volt az abroncsok menedzselése. Itt Rómában ugyanis extra meleg van, így nem minden szakaszon lehetett ugyanazzal a nyomással versenyezni. Ezt abszolút kontroll alatt tartottuk, és emellett nem hibáztunk.” – foglalta össze röviden szombati sikerük hátterét Herczig Norbert.

A Herczig Norbert és Ferencz Ramón duó egyébként korábban még soha nem volt ennyire közel a mezőny elejéhez. A Rally di Roma Capitale-n szombaton hat gyorsaságit teljesítettek a versenyzők, a zárónapon pedig hét szakasszal ér véget a római száguldás.

0 Tovább

Utánpótlás szumó Eb – Kiváló magyar eredmények Lengyelországban

Eredményes fiatal szumósok! A lengyelországi Siedlicében zajló szumó Európa-bajnokságon az U16-osok és az U14-esek is több érmet begyűjtöttek – adta hírül a Magyar Sumo Szakszövetség.

Az U16-os korosztályban Kaszás Lilla 70 kg és Kopasz Hanna 60 kg megnyerték súlycsoportjukat magabiztos, briliáns birkózással, Csernák Dorina pedig a 2. helyen végzett 70 kilogrammban. Kaszás Lilla openben ezüstérmes lett, Róna Cintia (70 kg) pedig a 3. helyen zárt. A lánycsapat Európa-bajnoki címet gyűjtött be a Róna Cintia, Kopasz Hanna, Kaszás Lilla, Csernák Dorina összeállításban.

Gyuricza Marcell 95 kilogrammos súllyal megverte a nála 50 kg-al nehezebb nehézsúlyúakat, majd megnyerte az open kategóriát is, openben pedig Gyenes Bencével döntőzött.

A 95 kilósok között Gyenes Bence és Merczel Erik is bronzérmes lettek. Hermann Norbert 75 kg-ban szintén a bronzig jutott, ahogy Jámbor Kristóf (65 kg) és Németh Botond (55kg) is. A Gyuricza Marcell, Gyenes Bence, Korponai Kornél, Hermann Norbert összetételű fiúcsapat 2. lett.

Az U14-esek között Marcinkovics-Kovács Keve második lett a 60 kilósoknál, illetve a lánycsapat is ezüstérmet szerzett A csapat a Róna Cintia, Csernák Dorina, Varga Lili és Szenicza Emma Sára összeállításban lépett küzdőtérre.

Ebben a korosztályban bronzérmes lett Németh Szonja, Szenicza Emma Sára, Róna Cintia és Csernák Dorina. A fiúknál pedig Narancsik Bence Zoltán, Korponai Kornél Kék Milán állhatott fel a dobogó harmadik fokára, akárcsak a Korponai, Kék, Marcinkovics, és Papp Erik alkotta csapat.

Vasárnap az U18-asok küzdelmeivel zárul az Eb Lengyelországban. 

0 Tovább

Teljes jogú olimpiai sportág lett a kick-box!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tokiói ülésén teljes jogú sportágnak fogadta el a kick-boxot. A szervezet a végrehajtó bizottság korábbi javaslatára szavazta meg a teljes jogú tagságot a kick-box világszövetség, a WAKO számára. A Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke, Galambos Péter szerint hatalmas elismerés ez a kick-box számára, de még sok munka vár a sportágra, hogy az olimpián is bemutatkozhasson majd – adta hírül az MKBSZ.


"Ez a sportágunk történelmének legfontosabb napja" – így reagált a hírre Roy Baker, a WAKO elnöke, aki online vett részt az ötkarikás testület ülésén. Az ír sportvezető történelminek nevezte a döntést. Kijelentette, hogy a sportág hosszú utat tett meg, hogy eljöhessen ez az ünnepi pillanat, és köszönetet mondott mindenkinek, akinek valaha is része volt abban, hogy idáig jutott a kick-box.

Schmitt Páltól, a NOB jelenlegi tagjától értesült a nagyszerű hírről – mesélte Galambos Péter. A Magyar Kick-box Szakszövetség ugyanis felkérte a szeptemberben sorra kerülő budapesti világkupa védnökévé a volt MOB-elnököt, aki a védnökség elfogadása mellett nem máshonnan, mint a tokiói ülésről tudatta vele az örömteli hírt, hogy – öt másik sportág világszövetségével együtt – a WAKO-t is teljes jogú tagjává választotta a NOB.

“Az elmúlt időszakban, úgymond, beengedtek bennünket az olimpiai játékok előszobájába, most pedig már benn vagyunk a szobában is. Óriási lehetőség ez, de tisztában kell azzal is lenni, hogy még rengeteg munka vár ránk, és újabb hosszú áll előttünk. Ahhoz, hogy egyszer mi is bemutatkozhassunk egy olimpián, hibátlanul kell teljesítenünk. A kick-box kapcsán fel szokott vetődni a 2028-as Los Angeles-i ötkarikás játékok kérdése, hiszen amerikai eredetű sportágról van szó. Ezzel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy már egy ideje lobbi tevékenység folyik a kick-box esetleges programba kerülése érdekében, amelynek a teljes jogú tagság volt az egyik előfeltétele. Ez most teljesült” – nyilatkozta a hazai szövetség elnöke.

0 Tovább

Rali Eb – Az összetett hetedik helyről kezdi meg a szombatot a Herczig-Ferencz kettős

Jó kezdés Olaszországban. A SKODA Rally Team Hungária párosa a rali Európa-bajnokság római állomásán ült autóba, ahol – bár csak egy szabadedzéses kört tudott teljesíteni – a kvalifikáción az 5. legjobb időt autózta.  

A Herczig Norbert, Ferencz Ramón duó az Angyalvárnál megtartott ünnepélyes rajtceremónián a 6. rajtpozíció mellett döntött, majd a lendületét megtartotta a római városi szakaszon is.

A mezőnynek nyitásként egy 2.7 kilométeres távot kellett teljesíteni az első szakaszon, amely már beleszámít a versenybe. A magyar duó itt a 7. legjobb időt autózta, így ebből a pozícióból várja a folytatást.

A Rally di Roma Capitale-n a mezőny szombaton hat, vasárnap pedig hét szakaszt teljesít.

 

0 Tovább

Judgement Day Professional Cup – Sorsoltak a gálára

Sorsoltak a Judgement Day Professional Cup-ra. A Danubius Hotel Heliaban megrendezett eseményen megjelentek a kupán asztalhoz álló világsztárok. A pénzdíjas gálát Halásztelken rendezik meg szombaton.

Csabai Attila szerint szükség van ilyen rendezvényekre, hiszen ez az egész szkandertársadalomra pozitívan hat.

„Akik itt versenyeznek most, világsztárok. A szkanderosoknak erőt ad egy ilyen rendezvény a folytatásra, de természetesen bízunk abban, hogy további fiatalokat tudunk toborozni ezáltal” – mondta a Magyar Szkander Szövetség elnöke.

A sorsoláson a Nemzeti Versenysport Szövetséget dr. Mészáros János elnök, Vargáné Andrejkó Edina főtitkár, és Varga István elnökségi tag képviselte.

Mészáros János szerint komoly fejlődésen ment keresztül a Magyar Szkander Szövetség. „Mindig örömmel veszek részt a sportág rendezvényein. Egyre erősebbek, és egyre színvonalasabb versenyek házigazdái a szkanderosok. Ez a mostani is ilyen, hiszen korábban Magyarországon ehhez fogható profi gálát nem láthattunk.” – mondta a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke.

Az eseményen jelen volt a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára, Urr Anita is, aki elmondta, a szkanderosoknak mindig fontos volt a parasportolók segítése, versenyeztetése. „A Csabai Attila vezette elnökség kiemelkedő munkát végez, és örömteli, hogy minden versenyükön vannak parasportolók. A halásztelki gálán is láthatjuk a legjobbakat.” – mondta a főtitkár.

0 Tovább

Szumó – Több mint 40 magyar induló az utánpótlás Eb-n

Népes magyar csapat vesz részt a szumósok utánpótlás Európa-bajnokságán. A Magyar Sumo Szakszövetség információi szerint a lengyelországi Siedlicében megrendezendő kontinensbajnokságon 11 klub 42 magyar versenyzője lép küzdőtérre.

Ancsin László elnök szerint több éremszerzésben bízhatunk.

 „Ezt megelőzően ezt az utánpótlás Eb-t mi rendeztük meg Szigetszentmiklóson. Aztán jött a COVID. Most azonban ismét megküzdhetnek egymással Európa legjobb fiataljai. A válogatott részben kicserélődött, hiszen többen túlkorosak lettek, de úgy gondolom, hogy ezúttal is ütőképes csapattal utazunk Lengyelországba” – mondta a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke.

A kontinensbajnokság első versenynapja pénteken lesz, a küzdelmek pedig vasárnapig tartanak. 

0 Tovább

Ilyet még nem látott az ország – Szupersztárok a Judgement Day Professional Cup-on

Világ és Európa-bajnokok részvételével rangos nemzetközi versenyt rendez a Magyar Szkander Szövetség. Szombaton Halásztelek ad otthont a Judgement Day Professional Cup-nak.

A 10 ezer dollár összdíjazású gálán láthatjuk többek között a nyolcszoros világbajnok bolgár Sasho Andreevet, a világ- és Európa-bajnok George Tsvetkovot ugyancsak Bulgáriából, vagy a románok ötszörös világbajnokát, Ion Oncescut.

Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke, a szervező bizottság vezetője elmondta, a Judgement Day Professional Cup-nak minden bizonnyal motiváló hatása lesz a hazai szkander társadalomra.

„Olyan sok nehézség volt az elmúlt időszakban. A lezárások miatt sokszor az edzés is nehézkes volt, a versenyekről nem is beszélve. A Magyar Szkander Szövetség igyekezett az egyes viadalokat megrendezni, a törvények betartásával természetesen. A sok bizonytalanság után jó lesz egy ilyen világszínvonalú gálán megmutatni, hogy a sportágunk – ha úgy tetszik – megerősödve került ki az elmúlt időszakból.” – mondta a sportvezető, aki egyben betölti a Világ- és az Európai Szkanderszövetség alelnöki tisztségét is.

0 Tovább

Nagy Norbi Racing Team - Súlyos baleset miatt törölték a hegyi Eb szlovákiai versenyét

Kiss Norbert után Nagy Norbert sem tudott Eb-futamot teljesíteni. A kamion Eb nürburgringi állomását a németországi áradások miatt törölték, a hegyi Eb szlovákiai futamát pedig egy súlyos baleset hiúsította meg.

Dobsina adott (volna) otthont a hegyi Európa-bajnokság soron következő állomásának, de az egyik edzőfelfutáson egy versenyautó átszakította a korlátot, és elütött egy pályamunkást. „Az FIA ezután leellenőrizte az összes korlátot, és megállapították, hogy azok nincsenek olyan állapotban, hogy ott versenyt lehessen rendezni” – mondta Nagy Norbert.

„Csalódottak vagyunk, hiszen verseny nélkül kellett hazautaznunk, de végülis nekünk mindössze 100 kilométernyit kellett autózni a versenyhelyszínre. Nem így a spanyolok vagy az olaszok” – tette hozzá a WTCR-dobogós autóversenyző.

A hegyi Eb következő állomása a lengyel futam lesz, amelynek Limanowa ad otthont.

0 Tovább

Formagyakorlat szeminárium Szarvason

A Magyar Kick-box Szakszövetség versenyrendszerében az utóbbi években talán legnagyobb fejlődésen a korábbi időszakban elhanyagoltabb formagyakorlat versenyszám ment át. Puravecz Péter vezetésével – aki egyben a formagyakorlat válogatott szövetségi kapitánya is – egymást érik a fejlődést szolgáló szemináriumok, speciális edzések.

Legutóbb az orosházi Contact Kick-box és Thai-box Harcművészeti Egyesület szabadtéri formagyakorlat szemináriumot tartott Szarvason, amelyre elsősorban a kick box formagyakorlat szabályrendszerben versenyző, Békés megyei sportolókat várták. A képzésen a Contact sportolóin kívül a Kondorosi Kick-box SE és a füzesgyarmati Hegyesi SE tagjai edzettek.

Az akrobatika titkait és trükkjeit Balogh Dávid, a Flip Unit Team vezető edzője oktatta, a technikákat pedig Puravecz Péter mutatta be, aki mindvégig edzette és motiválta a versenyzőket. A sportolókat tanácsaikkal ellátták Gasparik Róbert és Litauszki László mesterek is.

A Nagyfoki holtágnál felállított eszközpark hatalmas airtrackből, óriás trambulinból és egy szabad mólóból állt az akrobatikus elemek elsajátításához. A hőségre való tekintettel a csapat korán kezdte a munkát, amely kisebb szünetekkel hat órán keresztül folyt. Az extrém kategóriába tartozó elemek az óriás trambulinban, illetve a mólóról, szabad ugrásként kerültek kivitelezésre.

A szeminárium az októberi felnőtt világbajnokságra és a novemberi utánpótlás Eb-re történő felkészülés jegyében is zajlott.

0 Tovább

Jet-ski nagyhatalom lett Magyarország!

A magyar válogatott megnyerte a nemzetek versenyét az Eb-n és a junior vb-n is

Sporttörténelmi sikerek jet-skiben! A Nyíregyháza melletti Leveleken véget ért a Jet-Ski Magyar Nagydíj, amely egyben záró Eb-, a juniorok esetében vb-futam is volt, így kontinensbajnokokat és világbajnokokat avattak. A Magyar Jet-Ski Szövetség információi szerint Magyarország megnyerte a nemzetek versenyét a felnőtt Európa-bajnokságon és a junior vb-sorozaton is.

Európa-bajnokság

Az Európa-bajnokságon a Magyar Nagydíjon a 12 kategóriában hét magyar siker született:

Aranyérmes lett Szabó Barnabás (Ski GP3), Major Marcell (Runabout GP 4), Cseke Zsolt (Runabout Veterán GP1), Jászai Csongor (Ski GP 3.3), Ifjabb Komonyi Lajos (Ski GP 3.2), valamint a magyar liszensszel versenyző osztrák Kevin Reiterer (Ski GP 1) és az amerikai Juan Lezeano (Runabout GP2).

Ezüstérmesként zárt Süli Csaba (Ski GP 3.3), Cseke Zsolt (Runabout GP1) és Kéri Attila (Runabout Veterán GP1).

A kétfutamos Eb-sorozat alapján összetett aranyérmet vehetett át Szabó Barnabás, Major Marcell, Cseke Zsolt, Jászai Csongor és Kevin Reiterer. A 2021-es Eb-sorozaton pedig második lett a magyar liszensszel versenyző dán Marcus Jörgensen (Runabout GP1), Süli Csaba (Ski GP 3.3) és ifj. Komonyi Lajos (Ski GP 3.2). A nemzetek versenyében az Eb-n Magyarország mögött az észtek és a lengyelek zártak.

Junior világbajnokság

A Magyar Nagydíjon a junioroknál Jászai Csongor győzött a Ski GP 3.3-as kategóriában, ugyanitt Süli Csaba ezüstérmesként zárt. A Ski GP 3.2-ben ifjabb Komonyi Lajos aranyérmes lett.  A magyar, és a korábbi lengyel eredmények alapján Jászai Csongor világbajnok lett, Süli Csaba összetett vb-ezüstérmesként zárt (3.3-as a kategóriában), ifj. Komonyi Lajos pedig felállhatott a vb-dobogó 2. fokára. A nemzetek versenyében Magyarország mögött végzett Észtország, megelőzve Portugáliát és Dániát.

A világversenyen részt vett dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is, aki megtekintette a versenyzők zászlós felvonulását és a Ski GP 1 királykategória zárófutamán ő lengette a kockás zászlót.

„Nagyon jó ezt látni, hogy egy olyan nehéz év után, mint a tavalyi, idén már nézők előtt rendezték meg a jet-ski Európa-bajnokságot és a junior világbajnokságot. Volt szerencsém egyeztetni a nemzetközi szövetség vezetőivel, és kiderült, hogy Nyíregyháza-Levelek jó házigazdának számít. Sőt a jövőben akár lehetőség nyílhat egy felnőtt vb-futamot is idehozni. Külön öröm, hogy sok fiatal látogatott ki erre a világversenyre és tudatosodik bennük is, hogy akár egy ilyen technikai sportot is ki lehet próbálni.” – mondta dr. Szabó Tünde, aki egy emlékplakettet vett át Czeller Bélától, a Magyar Jet-Ski Szövetség elnökétől. A plaketten a sportért felelős államtitkár látható, ahogy a tavalyi versenyt indítja.

Czeller Béla elmondta, soha nem látott magyar sikereket ünnepelhet a sportág. „A magyar szövetség fennállása óta erre nem volt példa. Megnyertük a nemzetek versenyét az Európa-bajnokságban és a junior világbajnokságon is, és ez fantasztikus. Ezért megéri dolgozni. A pályán elért eredményeken túl a magyar szövetség sportdiplomáciai sikereként könyvelhető el, hogy vannak magyar liszensszel versenyző világklasszisok, akiknek már a jelenléte is nagy hatással van a sportágunkra.” – összegzett Czeller Béla.

0 Tovább

Erőemelés - A magyar masters versenyzők hengereltek az Eb-n

Fantasztikus magyar sikerekkel zárult a Pilsenben megrendezett masters Európa-bajnokság. A Magyar Erőemelő Szövetség tudósítása szerint a magyarok több érmet is begyűjtöttek a különböző korosztályokban. 

Fábri János Európa-bajnoki aranyérmet szerzett. A 76 (!) esztendős magyar kiválóság nem talált legyőzőre az M4-es összetett kategóriában. A sportág világklasszisa 455 kilogrammos összteljesítménnyel állhatott fel ismét az Európa-bajnoki dobogó tetejére. Fábri János 160 kilogrammal guggolt, 75 kilóval fekvenyomott, és 220 kilogrammot teljesített felhúzásban. A magyar legenda a 13. Európa-bajnoki aranyérmét szerezte meg. Dr. Kiss Anettért (Masters1 63 kg) és Horváth Boglárkáért (Masters1 +84 kg) is szoríthattunk. Anett összetettben 392,5 kg-mal (137,5  77,5  177,5) 2., Bogi 362,5 kg-mal (150  72,5  140) Európa-bajnok lett.

Karacs Péter (83 kg) Masters 1-ben guggolásban bronzérmet szerzett.

Fekete Miklós (93 kg) a Masters1-ben szerepelt Csehországban. Fekete új felnőtt országos csúccsal, 767,5 kg-mal (270  187,5  310) Európa-bajnok lett. Miklós mind a három fogásnemben Európa-bajnok lett  és Abszolút bajnok lett.

Lehotai Sándor ezüstérmesként zárt, méghozzá az M3-as kategóriában 542.5 kg-os összetett eredménnyel. 

Ficzere Tamás (Masters2 83 kg) és Szathmáry Zoltán (Masters2 105 kg) is maradandót alkotott Csehországban. Előbbi versenyző összetettben 592,5 kg-mal (217,5, 130, 245) 2., Szathmáry 590 kg-mal (200, 140, 250) 4. lett. A folytatásban Ficzere Tamás guggolás, Zoli Ogre pedig felhúzás fogásnemben lett Európa-bajnok!

A fenti eredmények jól bizonyítják, hogy ebben a sportágban a masters korosztályúak (is) a világ élvonalába tartoznak.

0 Tovább

Értékes helyezéssel zárták a Rallye Weiz hétvégi versenyét Vogelék

Jól sikerült a felkészülés Vogel Adriennek és Notheisz Ivettnek a július 24-i, olaszországi rali-Eb futamra. A Roger Racing Team párosa húsz indulóból hetedik helyen zárta kategóriáját az ausztriai Rallye Weizen.

Összetettben 26. helyen zárt a női duó az 55 autós mezőnyben. A több mint 160 km-nyi gyorsaságiból álló versenyen pénteken még száraz körülmények között mehettek a résztvevők, szombatra azonban megérkezett az eső.

“Nagyon nehéz hétvégénk volt, főleg szombaton. Szinte végig esővel és felhordásokkal küzdöttünk az egyébként is csúszós pályákon, de épségben célba értünk, aminek nagyon örülünk. Nagyon jó tapasztalás volt ez a következő versenyünkre, ami már a rali-Eb olaszországi fordulója lesz. A technikai, logisztikai és szervizhátteret adó csapatunk, az Orsák Rallysport most is fantasztikus munkát végzett, amiért nagyon hálásak vagyunk” - nyilatkozta a céldobogó előtt Vogel Adri.

Az osztrák futam nemcsak a pilótának, hanem a navigátornak is igazi megpróbáltatást jelentett.

“Boldog vagyok, hogy időben odaértünk a gyorsaságikhoz, mert ez volt életem első olyan versenye, ahol az etap útvonalakat nem tudtuk bejárni a szoros időtábla miatt” - mondta megkönnyebbülve Notheisz Ivett.

A páros számára július 24-én a rali-Eb olaszországi fordulóján, a Róma-ralin folytatódik a szezon.

0 Tovább

Remekül kezdték a magyarok a hazai rendezésű jet-ski Eb-t

Tíz magyar versenyző áll érmes helyen az első futamot követően a Nyíregyháza közeli Leveleki Szabadidőpart taván a vasárnapig tartó jet-ski Magyar Nagydíjon. A 22 nemzet 114 sportolóját felvonultató Európa-bajnoki és junior világbajnoki futamon kategóriánként három kör alapján alakul ki a végeredmény.

A leveleki első futamokban öt magyar színeket képviselő jet-skisnek sikerült diadalmaskodnia, további négyen második helyen értek célba, míg egy versenyzőnk harmadik lett. 

Megnyerte versenyét ülős versenyszámok királykategóriájában, a Runabout GP1-ben a magyar liszensszel induló dán Marcus Jörgensen, az álló Ski GP3 kategóriában Szabó Barnabás, akárcsak a  Runabout GP4 géposztályban Major Marcell. Szintén első lett a veteránoknál a Run Veterans GP1 versenyszámban Cseke Zsolt, és a juniorok mezőnyében, a Ski Junior 3.3-ban Jászai Csongor. 

Második helyen végzett az álló versenyszámok csúcskategóriájában, a Ski GP1-ben a magyar színekben versenyző osztrák Kevin Reiterer, a veteránoknál Kéri Attila (Run Veterans GP1), míg a junioroknál Süli Csaba (Ski Junior 3.3) és ifj. Komonyi Lajos (Ski Junior 3.2).

A harmadik helyen haladt át a célvonalon a Runabout GP2-esek első futamában Hársfalvi Gergely. 

Leveleken szombaton délután és vasárnap rendezik meg a kategóriák második és harmadik futamait. És mivel a hazai rendezésű világverseny egyaránt a záró fordulója az Eb- és a junior vb-sorozatnak, vasárnap kettős díjkiosztóra kerül sor: a jet-ski Magyar Nagydíj érmesei mellett Európa- és junior világbajnokokat is avatnak majd.

0 Tovább

Kilenc magyar indul érmes helyről a hazai rendezésű jet-ski Eb-n

Az időmérő edzésekkel megkezdődött a Nyíregyháza közeli Leveleki Szabadidőpart taván a péntektől vasárnapig tartó jet-ski Európa-bajnoki és junior világbajnoki futam. A 22 nemzet 114 sportolóját felvonultató világverseny 12 kategóriája közül négyben is magyar versenyző szerezte meg az első rajthelyet.

Hiába tépázta meg alaposan a csütörtök este lecsapott hatalmas vihar a jet-ski Magyar Nagydíj felszerelését és pályáját, a szövetség önkénteseinek hajnali öt órakor megkezdett, és egész délelőtt tartó áldozatos munkájának köszönhetően végül sikerült lebonyolítani az eredetileg tervezett pénteki programot – számolt be róla Czeller Béla, a Magyar Jet-ski Szövetség elnöke. 

Az időmérő edzések során a magyar színeket képviselő 26 jet-skis közül a magyar liszensszel induló osztrák Kevin Reiterer az álló (ski) versenyszámok királykategóriájában, a Ski GP1-ben érte el a legjobb időt. 

A veteránok ülős (runabout) kategóriájában, a Run Veterans GP1-ben Cseke Zsolt volt az edzés leggyorsabbja.

A junioroknál mindkét versenyszámban magyar fölényt hoztak az időmérők: a Ski Junior 3.3-as kategóriában (13-15 évesek) Jászai Csongor, míg a Ski Junior 3.2-esek mezőnyében (13 éven aluliak) ifj. Komonyi Lajos szerezte meg a pole pozíciót. 

Az időmérő edzéseken a magyarok Marcus Jörgensen (Run GP1), Szabó Barnabás (Ski GP3) és Süli Csaba (Ski Junior 3.3) jóvoltából további három második helyet értek el, míg Járányi Gergely (Run GP2) és Puskás Zekő (Ski Junior 3.2) a harmadik helyről rajtolhatnak majd a géposztályuk futamán.

A jet-ski Magyar Nagydíjon kategóriánként három futam alapján alakul majd ki a végeredmény.

0 Tovább

Tokióból jelentjük - Hosszú út, hajóátvétel, edzés, maszk

Érdi Mária már Tokióban edz. A magyar vitorlásversenyző hosszú és fárasztó utazás után érkezett meg a jövő pénteken kezdődő olimpia helyszínére.

„Nem mondom, hogy életem legkiegyensúlyozottabb utazásán vagyok túl. Helyi idő szerint valamikor hajnali háromkor értünk a szállodába. Ezt követte egy igencsak rövid éjszaka, mivel a következő nap hajóátvétel volt.” – számolt be Érdi Mária.

A többszörös utánpótlás világ- és Európa-bajnok elmondta azt is, hogy a kikötőtől mintegy félórányi távolságra kaptak szállást.

„Shuttle bus-szal járunk ki a kikötőbe, ahol megtörtént a hajóátvétel, fel is szereltem és folyamatosan edzünk” – mondta Érdi Mária. 

0 Tovább

Kárelhárítás után elrajtolt a magyarországi jet-ski Eb

Szó szerint viharos körülmények között vette kezdetét pénteken a vasárnapig tartó jet-ski Európa-bajnoki és junior világbajnoki futam a Nyíregyháza melletti Levelek taván. A csütörtök esti hatalmas vihar miatt ugyanis elmaradt a Magyar Nagydíj ünnepélyes megnyitója – amelyen Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is részt vett volna –, a péntek reggel pedig főként a kárelhárítással telt.

Czeller Béla, a Magyar Jet-ski Szövetség elnökének elmondása szerint több mint egymilliós kárt okozott a csütörtökön lecsapott hatalmas vihar, a verseny felszereléséhez tartozó harminc sátor használhatatlanná vált, és a szél által megrongált pályát is újra kellett építeni. A szervezők hajnalban nekiláttak károk rendbehozatalának, és megfeszített munkájuknak köszönhetően némi csúszással, de a szabadedzésekkel pénteken fél egykor – az eredetileg kalkuláltnál két órával később – megkezdődött a verseny.

Czeller Béla elmondta: igyekeznek időt nyerni a szabad- és időmérő edzéseken, és reményeik szerint a korábbi terveknek megfelelően pénteken megkezdődhetnek az első futamok is a Magyar Nagydíjon.

Az Európa-bajnokság és junior világbajnokság leveleki állomásán három futam eredményei alapján avatnak bajnokokat.

0 Tovább

Teqball - Kialakult a világbajnokságon induló magyar csapat

Megvan, hogy kik képviselik a magyar színeket a következő teqball-világbajnokságon.

Véget ért ugyanis a Hungarian Teqball Challenger Series. Az utolsó, balatonfüredi állomáson egyéniben Bányik Csaba győzött Blázsovics Ádám és Katz Balázs előtt. Párosban a Blázsovics, Bányik duó nyert, a Murvai Kristóf, Velkey Balázs párost és a Odnoga Mátyás, Forgács Bence kettőst megelőzve.

Vegyespárosban Bányik Csabáé és Janicsek Zsanetté lett az aranyérem. Másodikként Bakó Ádám és Vasas Lea végzett, míg Katz Balázs és Nyéki Anna a bronzérmet vihette haza. A vb-t az év végén rendezik meg – jelen állás szerint Kenyában.

A sorozat összesített eredményei alapján eldőlt, hogy Magyarországot a következő csapat képviseli a világbajnokságon:

Egyéni: Blázsovics Ádám

Páros: Blázsovics Ádám & Bányik Csaba

Vegyes páros: Bányik Csaba & Janicsek Zsanett

Valamennyien a Phoenix Teqball Academy játékosai. 

0 Tovább

Soha nem látott jó szereplés várható a jet-ski Magyar Nagydíjon

Péntektől vasárnapig Európa-bajnoki és junior világbajnoki jet-ski futamnak ad otthont a Nyíregyháza melletti Levelek tava. Az idei Magyar Nagydíj mindkét sorozat záró állomása lesz, így végeredményt is hirdetnek majd. A Magyar Jet-ski Szövetség elnöke, Czeller Béla minden korábbinál jobb eredményt vár a magyar válogatottól, és azt, hogy az Eb és a vb-sorozatban is Magyarország végezzen az első helyen a nemzetek között.


Csütörtök este zárul a nevezés, de az eddig beérkezett jelentkezések alapján 22-23 ország 120-130 versenyzőjének indulása várható, ami meghaladja a tavalyi létszámot - számolt be róla Czeller Béla. Ez annál is nagyobb dolog, mert eggyel kevesebb lesz a kategóriák száma, ugyanis 2020-hoz képest a veteránok ski (állós) versenyszámát a nemzetközi szövetség kivette a programból. Ezáltal Leveleken 12 Európa-bajnoki és két junior világbajnoki kategóriában mérhetik össze tudásukat a versenyzők. Az elnök sajnálja a csökkentést, hiszen a kimaradó versenyszámban is lett volna magyar éremesély, ugyanakkor így is minden eddiginél jobb szereplést remél a magyar válogatottól.

"A lengyelországi Eb- és vb-futamon rekordnak számító tizenkét érmet szereztek a sportolóink, és ugyanezt várom tőlük a hazai rendezésű világversenyen. Ami pedig az összetett végeredményét illeti, bízom benne, hogy meg tudjuk nyerni az országok közötti versenyt. Nagy versengés lesz, hiszen az észtek, a svédek és a portugálok is nagyon erősek, de remélem, hogy végül Magyarország lehet Európa elsőszámú jet-skis nemzete. Külön ki kell emelnem a juniorokat, akik szenzációsan teljesítettek Lengyelországban. Az ő esetükben azt gondolom, hogy a két kategóriában egy arany- és két ezüstérmet is be tudnak gyűjteni, ezzel pedig egyértelműen ott is az éremtáblázat élén végezne hazánk."

Czeller Béla - aki a fiatalabbaknak példát mutatva a veteránok között maga is indul a nagydíjon - elmondta: 28 fős a magyar válogatott, amelynek az az érdekessége, hogy a 18 magyar állampolgárságú jet-skis mellett tízen külföldiek - szlovákok, osztrákok és dánok -, de ők is magyar liszensszel szállnak vízre, amit a sportvezető jelentős sportdiplomáciai sikerként könyvel el.

"A szlovákok közül öten már évek óta magyar színekben állnak rajthoz, akárcsak két osztrák jet-skis. Mindazonáltal az idén Ausztriában megszűnt a motorcsónak szövetség, és a top versenyzőknek más nemzethez kellett igazolniuk. Így került hozzánk az állós Kevin Reiterer és az ülős Daniel Lasselsberger, akik közül Reiterer tízszeres világbajnok, egy igazi legenda. Óriási dolog, hogy egy osztrák klasszis nem a németekhez fordul, sem a szlovénekhez vagy a horvátokhoz, hanem hozzánk jön, ez nagyon komoly elismerés a szövetségünk számára" - nyilatkozta az MJSZ vezetője.

A Magyar Nagydíj csütörtökön este az ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét, amelyen részt vesz Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár is.

0 Tovább

Paralimpia – Ismét lesz magyar induló parafekvenyomásban!

Sedric Watchou képviselheti a magyar színeket Tokióban

Az idei paralimpián is lesz magyar parafekvenyomó – adta hírül a Magyar Erőemelő Szövetség.

„A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) tájékoztatása szerint Sedric Watchou képviselheti a magyar színeket a paralimpián, miután szabadkártyát kapott” – mondta Berke Lóránd, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke.

Sedric Watchou az utóbbi időszakban a 88 kilogrammos mezőnyben vetette magát észre a nagy nemzetközi versenyeken, többek között Eb-ezüstérmet szerzett, így megérdemelten kapott paralimpiai indulási jogot.

„A parafekvenyomás 1988 óta szerepel a paralimpián. Jó azt kijelenteni, hogy sorrendben a 9. játékok következik, ahol indul magyar versenyző. Eddig három magyar éremszerzés volt: ’88-ban Nánási István ezüstöt nyert, 2004-ben Szávai Csaba bronzérmes lett, míg 2016-ban Tunkel Nándor ugyancsak harmadik lett” – tette hozzá a sportvezető.

A paralimpiát augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik meg Tokióban.

0 Tovább

Ausztriában készülnek a rali-Eb-re Vogel Adriék

Egy héttel a FIA ERC, vagyis a rali-Eb olaszországi fordulója, a Rally Di Roma Capitale előtt Ausztriában, a Rallye Weizen áll rajthoz most hétvégén Vogel Adrienn és Notheisz Ivett.

A Roger Racing Team magyar női ralipárosának a következő két versenyen is a cseh Orsák Rallysport adja a technikai és logisztikai hátteret. A több mint 160 kilométeres osztrák ralin most először áll rajthoz a duó.

“Úgy gondoltuk, jó felkészülés lehet, ugyanúgy aszfaltos verseny, ugyanúgy fent a hegyekben, mint a római Eb-futam. Maga az aszfalt minősége és tapadása is nagyon hasonló, persze esőben más lesz. Nagyjából 14 km-es gyorsaságik várnak ránk most pénteken és szombaton. Soha nem versenyeztem még Ausztriában, ismeretlen pályák lesznek, amiken biztosan sok lesz a felhordás, sok a kifelé dőlős visszafordító és a bukkanó is, szóval nagy kihívás előtt állunk” - foglalta össze a várható körülményeket Adrienn.

Vogelék Ausztriában és Rómában is a rally4-es Ford Fiestával indulnak. Az idei évben egy másik versenyautóval, egy Peugeot 208 rally4-essel is gyűjtötték a kilométereket. A pilóta elégedett az eltelt félév eredményeivel.

“Jó lenne, ha még többet mehetnénk, de nem panaszkodom, mert voltak dobogós helyezéseink a Peugeot kupában, ahol nagyon erős a mezőny. Így is nagyon sok tapasztalatot szereztünk, érzem, hogy minél több kilométert megyek, annál jobban el tudom vállalni a tempósabb részeket, egyre kényelmesebbek is ezek, és minden alkalommal feszegetem a határaimat. Jó, hogy kétféle autóval megyek, mert másak a tapasztalások, mindkettő kölcsönösen építi a bizalmamat a másikban, valamint a vezetési képességeim is fejlődnek.”

Az említett két versenyautó mellett egy harmadikat is volt szerencséje kipróbálnia Adrinak, igaz, azt csak navigátorként.

“Fantasztikus szerencse volt, hogy beülhettem az egyik legtapasztaltabb magyar raliversenyző, Bútor Robi mellé a Citroën C3 WRC-be, hogy megtapasztaljam, mi a különbség egy WRC és egy rally4-es autó között. Nagyon gyorsan történik benne minden, kell hozzá a vezető profizmusa. Minden pillanatban azt éreztem, hogy bőven a fizika határai felett áll. Persze, hogy kedvet kaptam hozzá, de ahhoz rengeteg kilométert kell menni, hogy a pilóta egyáltalán megérezze az autót” - számolt be élményeiről Vogel Adri, aki navigátorával, Notheisz Ivettel július 16-án és 17-én az ausztriai Rallye Weizen indul.

(Roger Racing Team)

0 Tovább

Rögbi Eb – Erőn felüli női szereplés, búcsúzó férfiak

Véget ért a Rugby Europe Trophy 7’s, ez az olimpiai hetes szakág másodosztályú kontinensbajnoksága. A magyar női válogatott az ötödik helyen végzett, a férfiak pedig a 9. helyen zártak, így kiestek. Jövőre a III. divízióban folytatják.

rögbi

A magyar női rögbiválogatott az ötödik helyen végzett a Rugby Europe Trophy 7’s budapesti állomásán, ezzel ötödikként zárt az Eb-sorozatban. A Kincsem Parkban megrendezett kontinensbajnokságot az ukránok nyerték meg. Ukrajna ezzel a sikerrel megnyerte a 2021-es Rugby Europe Trophy 7’s-t.

A férfiválogatott két győzelmet is behúzott vasárnap. Előbb a horvátokat győzte le a magyar nemzeti csapat, majd Luxemburgot 28-7-re. Ennek ellenére kilencedikként végeztek, és búcsúztak a másodosztálytól. Az aranyérmet Budapesten a belgák szerezték meg.    

Kiss Antal, a Magyar Rögbi Szövetség elnöke elmondta, a női csapat eredménye megsüvegelendő.

„Több újonc kapott helyet a keretben, volt is lehetőségük hazai környezetben bizonyítani. A nők jelenleg ezzel az eredménnyel az európai toplistán a 14. helyet foglalják el, ez dicséretes eredmény. A férfiak esetében azt gondolom, ki kell tudnunk lépni a saját árnyékunkból. Akár lehet a jövő sportja is Magyarországon, ha kellő szakmaiságot és pénzügyi hátteret teszünk mögé, mint olimpiai sportághoz”- összegzett Kiss Antal, a Magyar Rögbi Szövetség elnöke.

Budapest az idei kontinensbajnoki állomás után az elkövetkező három évben is megrendezi a Rugby Europe Trophy 7’s-t.

„Négy évre kaptuk meg a rendezési jogot. Úgy gondolom, hogy a nehézségek ellenére, amit a térségre lecsapó viharok jelentettek, jól vizsgáztunk házigazdaként. Folyamatosan kapom az elismerő és gratuláló e-maileket a külföldi delegációktól. Bízom benne, hogy jövőre minden tekintetben felül tudjuk múlni az idei kontinensbajnokságot.” – tette hozzá a Magyar Rögbi Szövetség elnöke.

0 Tovább

5. lett a női válogatott a budapesti Rögbi EB-n

A szombati helyosztókat követően az 5. helyen végzett a női válogatott a Rugby Europe Trophy 7’s viadalon Budapesten.

A mieink a péntek esti vihar miatt a 4. csoportmeccsüket csak szombaton reggel játszották, Csehország ellen, ahol sajnos 32-5-ös vereséget szenvedtek. Ezt követően azonban Thomas Aponte csapata legyőzte Grúziát 17-7-re, így aztán a kora esti órákban, a női helyosztókon az 5. helyért küzdhetett a csapat Norvégia ellen. Végül a magyar szurkolók hathatós támogatása mellett, egy izgalmas és szoros mérkőzésen, 17-12-re diadalmaskodott a női válogatott. Ennek a sikernek, azért is volt nagy jelentősége, mert egy nappal korábban a csoportmérkőzésen 14-0-ra győztek a skandinávok.

„Abszolút pozitívan értékelem ezt a versenyt, igaz ma is kicsit nehezen indítottunk, csak a szokásos formánkat hoztuk, de az utolsó két mérkőzésen sikerült megmutatni azt, hogy mit tudunk. Hatalmas erőt adott, hogy hallottuk a magyar szurkolók folyamatos buzdítását. Itt voltak a családtagjaink, a barátaink, így ez hatalmas élmény volt. Azért is értékes ez az eredmény, mert egy generációváltáson vagyunk túl, nagyon sok a fiatal játékos, idén 5 újoncot avattunk.” -mondta a női válogatott csapatkapitánya, Vitéz Georgina.

A szombati napon a férfi válogatott is megkezdte szereplését, a csoportmeccsek során 26-7-re sikerült nyernünk az izraeliek ellen, ezt követően viszont egy erős ellenfél következett, Belgium, akik ellen 38-5-re vereséget szenvedtünk. A szombati utolsó mérkőzésen a  40-12-re kikaptunk a lettek ellen. A férfi válogatott vasárnap a helyosztókon folytatja a küzdelmet.

A háromnapos torna zöld Eb! A szervezők tájékoztatása szerint a kontinens bajnokságon kizárják a PET-palackok használatát, a közönség számára hűtött ivókutakat telepítenek, a sportolóknak pedig újratölthető kulacsokkal biztosítják a frissítést. A felszolgált élelmiszerek alapanyagai magyar termelői forrásból és magyar vállalkozók által feldolgozott és szervizelt szolgáltatás.

Az Eb mindhárom napján a belépés díjtalan. 

0 Tovább

Veszélybe került a budapesti Rögbi Eb is a vihar miatt

Félbe kellett szakítani a tegnap Budapesten kezdődött Rugby Europe Trophy 7’s kontinensviadalt, mert a pénteki esti vihar a Kincsem Parkra is lecsapott. Éppen akkor, amikor a Magyarország-Csehország női mérkőzés kezdődött volna. A szervezők azonban nem hagyták, hogy az időjárás elmossa több hónap megfeszített munkáját.

„Többmilliós kárt okozott a Budapestre lecsapó vihar a Rögbi Európa-bajnokságon. Technikai eszközökben, sátrakban, számítógépekben okozott kárt a vihar, illetve félbe kellett szakítani a versenyt. A játékosokat le kellett menekíteni a pályáról, a magyar játékosok a VIP páholyba, a csehek, akik épp a pályán készültek a mérkőzésre, a technikai személyzetnek fenntartott zónába menekültek.

A környéken többször lecsaptak a villámok, a verseny helyszíne teljesen áram nélkül maradt. A covid buborékban lévő stábnak teljesen megsemmisült a konyhája, tönkrementek a sütők, és minden árammal működő eszköz, ami addig a rendelkezésükre állt. Az összes árnyékoló sátor gyakorlatilag a vihar martalékává vált, az eseményt közvetítő televíziós stáb kameráiban és minden egyéb technikai eszközükben szintén többmilliós kár keletkezett.” -mondta Kiss Antal, a Magyar Rögbi Szövetség elnöke.

„A szervező bizottság tagjai egész éjszaka dolgoztak a károk elhárításán. A pálya szerencsére olyan minőségű, hogy a hatalmas víz mennyiség ellenére, reggelre játékra alkalmas állapotba került. Éjszaka megkezdődtek a tárgyalások az infrastruktúra újratelepítéséről. Le a kalappal a munkatársaim előtt, szinte semmit sem aludtak, hogy a verseny reggel 8:30-kor, a magyar női válogatott Csehország elleni mérkőzésével folytatódhasson.” -fejezte be a sportvezető.

Ma pályára lépnek a férfiak is:

11:50 Magyarország-Izrael

15:58 Magyarország-Belgium

19:42 Magyarország-Lettország

A Kincsem Parkban zajló Eb-re a belépés díjtalan.

0 Tovább

Rögbi Eb – Megkezdődött a kontinensbajnokság a Kincsem Parkban

Megkezdődött a Rugby Europe Trophy 7’s Budapesten. Az első nap kiderült, hogy a női válogatott - az országra lecsapó vihar miatt - a negyedik csoportmeccsét csak szombaton játssza le.

A női magyar válogatott a finnek ellen kezdett, és 20-0-s vereséget szenvedett, majd következett egy Moldova elleni 47-0-s lehengerlő siker. A folytatásban a norvégoktól 14-0-ra kapott ki az öt újoncot avató nemzeti csapat.

„Büszkék vagyunk arra, hogy nálunk csak Magyarországon játszó magyar játékosok szerepelnek a válogatottban. Az, hogy egy sor újonc is pályára léphetett hazai környezetben, sokat elárul arról, hogy a jövő csapatát építjük. Egy picit szerencsétlenül jött ki, hogy már bemelegítve, gyakorlatilag a kezdés előtt jött a vihar a csehek elleni találkozó előtt, de holnap folytatjuk” – összegzett Szigeti Erika, női szakágvezető.

Szombaton pályára lép a férfi válogatott is. A magyar csapat Izraellel, Belgiummal és Lettországgal került egy csoportba.

A háromnapos torna zöld Eb! A szervezők tájékoztatása szerint a kontinensbajnokságon kizárják a PET-palackok használatát, a közönség számára hűtött ivókutakat telepítenek, a sportolóknak pedig újratölthető kulacsokkal biztosítják a frissítést. A felszolgált élelmiszerek alapanyagai magyar termelői forrásból és magyar vállalkozók által feldolgozott és szervizelt szolgáltatás.

Az Eb mindhárom napján a belépés díjtalan. 

 

0 Tovább

Uszonyosúszó-vb: Tizennégy érmet szereztek a magyarok!

Véget ért az uszonyosúszó-világbajnokság Oroszországban. A Tomszkban megrendezett vb-n a magyar küldöttség 5 aranyat, 5 ezüstöt és 4 bronzérmet szerzett. Ezen a világbajnokságon lehetett Világjátékok-kvalifikációt szerezni, így az érmeken túl ezért is komoly presztízzsel bírt a világverseny.

A Magyar Búvár Szakszövetség összesítése szerint nyolc magyar versenyző szerzett indulási jogot.

„Küzdelmes két nappal zártuk a világbajnokságot, összességében a 14 éremmel teljes mértékben elégedettek lehetünk. Fontos volt a jövő évi Világjátékok kvótáinak megszerzése, ez jelen állás szerint 8 versenyzőnknek sikerült, a 4x100-as férfi váltó miatt kicsit csalódottak vagyunk, hiszen lemaradtak az indulási jogot érő helyekről. Hosszú szezon volt, mindenkire ráfér egy kis pihenés, mielőtt újra munkába állunk!” – összegzett az utolsó versenynap Kókai Dávid csapatvezető.

Az olimpián kívüli sportágak világversenyét, azaz a Világjátékokat az egyesült államokbeli Birminghamben rendezik meg 2022-ben.

A kvótát szerzett magyar versenyzők:

Férfiak

Mozsár Alex, Bukor Ádám, Holoda Péter

Nők

Senánszky Petra, Varga Krisztina, Szabó Anita, valamint a 4x100-as váltó (Senánszky Petra, Varga Krisztina, Suba Sára, Károlyi Csilla)

0 Tovább

Magyar üzemeltetők a kassai városi stadionban

A komoly hagyományokkal rendelkező FC Kosice labdarúgó klub, melynek 2019 decembere óta, legnagyobb tulajdonosa magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező cégcsoport, üzemelteti majd az újonnan felépült Kassai Futball Arénát (KFA), mely az őszi szezontól a másodosztályban szereplő klub új otthona lesz. Az erről szóló megállapodást szerdán írta alá a klub vezetősége és a kassai önkormányzat képviselői. Az FC Košice vezetősége a szerződés aláírását és a csapat új stadionba való költözést újabb lépésnek tekinti a kassai labdarúgás régi fényének visszaállítása felé vezető úton.

„Amikor elhatároztuk, hogy jelentős erőforrásokat fogunk a kelet-szlovákiai labdarúgó élet felvirágoztatására fordítani az egyik elsődleges prioritásunk volt, hogy a klub az akkor még csak épülő városi stadionban, méltó körülmények között tudja játszani a mérkőzéseit. Olyan körülmények között, amelyek méltóak Kassa büszke városához és a kassai emberek futballszeretetéhez.

Kemény, de mindig konstruktív tárgyalássorozat végén sikerült megállapodnunk a stadion üzemeltetésének pontos feltételeiről a kassai önkormányzat képviselőivel, és úgy gondolom, hogy minden fél számára megfelelő szerződést sikerült aláírnunk, amely hozzá fog járulni a klub tovább fejlődéséhez.” - mondta Sántha Gergely, az FC Košice felügyelőbizottságának elnöke.

"Komoly tárgyalássorozat végéhez értünk,  a klub tulajdonosaival, amikor megállapodtunk a kölcsönös együttműködésről. A jelenlegi feltételrendszernek segítenie kell a klub további fejlődését. 5 év elteltével újra tárgyalni fogunk a szerződéses feltételek frissítéséről. Kassa városa egyértelműen támogatja, hogy a csapat minél hamarabb feljusson a legmagasabb osztályba, és a jövőben rendszeresen játsszon az európai kupákban." – mondta Marcel Gibóda alpolgármester.

Kassa városa eddig 13 millió eurót fektetett be saját forrásból a stadion építésébe, további 4 millió eurót pedig állami támogatásból. A város idei költségvetése 1,4 millió eurót irányoz elő a KFA utólagos felszerelésére és működtetésére. További 4,5 millió euróra lesz szükség a stadion második és harmadik építési szakaszában a kapuk mögötti és a stadion sarkai körüli lelátók befejezéséhez, amelyek biztosításáról a városvezetés tárgyalásokat folytat a kormánnyal és más intézményekkel. Jelenleg a KFA lelátói 5836 néző befogadására alkalmasak, és ha teljesen elkészül, az aréna kapacitása eléri a 12 658 ülőhelyet.

"Hivatalba lépésem óta az a véleményem, hogy a kassaiak megérdemelnek egy teljes értékű futballstadiont, ahol kedvenc klubjukat és nemzeti csapatunk mérkőzéseit is láthatják. A KFA építésének első szakaszának befejezése és az FC Košicével való szerződés aláírása után sem hagyjuk abba az erőfeszítéseinket. Folytatjuk a tárgyalásokat a kormánnyal és más állami intézményekkel, hogy pénzügyi forrásokat biztosítsunk a KFA befejezéséhez " - mondta Jaroslav Polaček Kassa polgármestere.

Az FC Kosice legnagyobb tulajdonosa a Slovak Sport Development s.r.o., mely a  a magyar Borsodsport Invest Kft. többségi tulajdonában áll.

Slovak Sport Development s.r.o. európai szinvonalú labdarúgó akadémiát is épít a kassai stadion közelében, az erről szóló megállapodást még 2020 decemberében kötötték Kassa városával.

0 Tovább

Rögbi Eb – A legerősebb összeállításban léphet pályára a férfiválogatott

Mindenki egészséges, és sikerre éhes a magyar férfi rögbi-válogatottnál. Czakó Attila szerint a pénteken kezdődő hazai rendezésű Európa-bajnokságon számukra kulcsfontosságú az izraeliek elleni összecsapás.

„A csoportból a legjobb kettő megy tovább, márpedig nekünk vannak továbbjutási szándékaink.” – mondta a magyar csapatkapitány.

„A Rugby Europe Trophy 7’s legutóbbi állomásán Zágrábban a kilencedik helyen végeztünk, igaz akkor a sérülések és a koronavírus alaposan megnehezítette a dolgunkat. Most már mindenki egészséges. Ha lehet így fogalmazni: a legerősebb összeállításban tudunk pályára lépni” – összegzett a csapatkapitány.

A magyarok csoportmeccsei:

Nők

07.09, péntek

10:44 Magyarország-Finnország

14:30 Magyarország-Moldova

16:30 Magyarország-Norvégia

18:30 Magyarország-Csehország

Férfiak

07.10, szombat

11:50 Magyarország-Izrael

15:58 Magyarország-Belgium

19:42 Magyarország-Lettország

0 Tovább

76 évesen 455 kilós összteljesítménnyel Európa-bajnok Fábri János!

Fantasztikus magyar siker! Az erőemelő Fábri János Európa-bajnoki aranyérmet szerzett.

erőmelés

A 76 (!) esztendős magyar kiválóság a Pilsenben megrendezett masters Európa-bajnokságon nem talált legyőzőre az M4-es összetett kategóriában.

 A sportág világklasszisa 455 kilogrammos összteljesítménnyel állhatott fel ismét az Európa-bajnoki dobogó tetejére.

erőmelés

Fábri János 160 kilogrammal guggolt, 75 kilóval fekvenyomott és 220 kilogrammot teljesített felhúzásban.

A magyar legenda a 13. Európa-bajnoki aranyérmét szerezte meg. 

0 Tovább

Uszonyosúszó-vb: Szerdán sem maradtunk világbajnoki arany nélkül

Négy érem az utolsó előtti versenynapon a Tomszkban zajló uszonyosúszó-világbajnokságon. Az oroszországi vb-n Senánszky Petra megnyerte az 50 méteres uszonyos gyors döntőjét, ugyanebben a számban Varga Krisztina ezüstérmes lett. Lengyeltóti Bence is folytatta jó szereplését, hiszen a dobogó harmadik fokára állt a 400 méteres uszonyos gyors fináléját követően.

A negyedik szerdai magyar érem igazi csapatmunka volt: a 4x200-as felszíni női váltó érdemelte ki. A Suba Sára, Blaszák Lilla, Szabó Anita, Károlyi Csilla alkotta négyes a harmadik helyen végzett.

A magyar küldöttség három nap után 5 arany 5 ezüst és 4 bronznál tart az oroszországi világbajnokságon.

0 Tovább

Rögbi Eb – A nők a finnek ellen kezdenek

A cél a négy közé kerülés. A Kincsem Parkban megrendezendő rögbi Európa-bajnokságon a nők a finnek ellen kezdenek. A csapatkapitány szerint ennek a találkozónak fontos szerepe van.

„Ahhoz, hogy végül a négy közé jussunk, a finnek elleni találkozót nyerni kellene. Később a moldávokkal és a csehekkel is összecsapunk a csoportban. Utóbbiak jó formában vannak, Zágrábban ők nyerték a Rugby Europe Trophy 7’s horvátországi állomását. A moldávokat már vertük, de végülis korábban a finneket is legyőztük már többször.” – összegzett Vitéz Georgina, a magyar válogatott csapatkapitánya, aki elárulta, a meleg miatt külön állóképességi edzéseken vettek részt.

„Bár azt jósolják, hogy péntekre lehet egy kis lehűlés, mi egyelőre nem akarunk időjárással foglalkozni. Mindegy, hogy mekkora kánikula lesz, nekünk a nyerhető meccseket hozni kell” – tette hozzá a csapatkapitány.

A háromnapos torna zöld rögbi Eb lesz. A szervezők tájékoztatása szerint a kontinensbajnokságon kizárják a PET-palackok használatát, a közönség számára hűtött ivókutakat telepítenek, a sportolóknak pedig újratölthető kulacsokkal biztosítják a frissítést. A felszolgált élelmiszerek alapanyagai magyar termelői forrásból és magyar vállalkozók által feldolgozott és szervizelt szolgáltatás lesz.

Július 9-én a női csoportmeccsekkel kezdődik az Eb, 10-én a női helyosztók mellett pályára lép már a férfiválogatott is. A 11-i zárónapon pedig a férfi helyosztókkal ér véget a kontinensbajnokság. A nőknél két csoport van, a magyarok mellett a csehek, a finnek, a moldávok és norvégok szerepelnek az A jelű ötösben.

A férfi küzdelmeket három csoportban bonyolítják le, a magyar nemzeti csapat a C-csoportban kapott helyet a belgákkal, az izraeliekkel és a lettekkel.

Az Eb mindhárom napján a belépés díjtalan. 

0 Tovább

Uszonyosúszás - Szárnyalnak a magyarok a vb-n

Sporttörténelmi nap! A magyar uszonyosúszó-válogatott a Tomszkban zajló világbajnokság 2. versenynapján három aranyérmet szerzett, emellett két ezüstöt és egy bronzot.

Bukor Ádám a 200 felszín döntőben győzött, míg Varga Krisztina a 200 női uszonyos gyors fináléjában nem talált legyőzőre. Zárásként a 4x100 méteres mix gyorsváltó világcsúccsal szerzett világbajnoki aranyérmet. A váltó a selejtezőben a Holoda Péter, Senánszky Petra, Varga Krisztina, Hamlin Matthew összeállításban úszott, míg a fináléban a Holoda Péter, Cséplő Kelen, Varga Krisztina, Senánszky Petra felállásban teljesített.

1500 méteres felszíni úszásban Pázmányi Sándor ezüstérmes lett, akárcsak Lengyeltóti Bence a 200 uszonyos gyors döntőjében. Utóbbi számban Cséplő Kelen a harmadik helyet szerezte meg.

„Hihetetlen napot zárt a magyar válogatott! Ez a sportág történetének legeredményesebb napja. Bukor Ádám és Varga Kriszta minden dicséretet megérdemel, csakúgy mint a még junior korú Pázmányi Sándor, és a remeklő Lengyeltóti Bence és Cséplő Kelen. Az igazi csattanót a 4x100 méteres váltó adta, ahol a magyar csapat döbbenetes világcsúccsal, 3 másodperccel a korábbi rekordon belül lett aranyérmes!” – összegzett Kókai Dávid csapatvezető.    

A magyar küldöttség két nap után 4 arany 4 ezüst és 2 bronznál tart az oroszországi világbajnokságon.

0 Tovább

Modern sporteszközzel segíti klubjait a kick-box szövetség

Mindent elkövet a Magyar Kick-box Szakszövetség azért, hogy támogatást nyújtson a hozzá tartozó hazai egyesületeknek és sportolóknak. Ez a feltételek és felszerelések biztosításától az anyagi támogatásig számos formában történik. Ezúttal pedig egy világszerte hódító új sporteszköz, a BlazePod használatával próbálnak innovatív segítséget nyújtani a kluboknak – adta hírül az MKBSZ.

 

A hazai versenyek rendezéséhez a szövetség rendszeresen biztosít különböző eszközöket, kellékeket – kezdte az MKBSZ által nyújtott segítségek felsorolását Galambos Péter. A szövetség elnöke a továbbiak között említette a központi edzőtáborok finanszírozását a résztvevőknek, akárcsak azt, hogy saját gyártású melegítővel látják el a válogatott sportolóikat. Ami a világversenyekre utazást illeti, a sportvezető elmondta: a felnőtt Eb- és vb-érmesek teljes költségét állja a szövetség, ami a magyarok kiemelkedő eredményességét tekintve egyre komolyabb tétel. Az utánpótlásnál pedig a válogatott melegítőn kívül fizetik a küzdőruhát és a nevezési díjat is, ami szintén számottevő összeg, figyelembe véve, hogy az utóbbi világversenyeken rendre száz fő fölötti létszámmal indultak a magyar fiatalok.

Legutóbb az MKBSZ egy, az edzéseket segítő modern sporteszköz, a BlazePod kipróbálására ösztönözte a tagságát. A napokban bemutatót tartottak az érdeklődő hazai klubok képviselőinek. Az eseményen – amelyen Galambos Péter mellett jelen volt Király István, a szövetség alelnöke, a sportág európai szervezetének első embere is – a megjelentek először elméleti oktatásban részesültek a sportszer működéséről, majd a gyakorlatban is megtapasztalhatták az eszközök nyújtotta lehetőségeket.

Nagy fantáziát lát a reakciósebesség, gyorsaság, állóképesség, koncentráció és más képességek fejlesztésére alkalmas technikai eszközben, amely telefonos applikációval működtethető – fejtette ki Galambos Péter.

„A lehetőségek végtelen tárházát nyitja meg a gyakorlatok terén, ha egy edzőnek van hozzá affinitása. Emellett minden adat naplózódik, így hosszútávon olyan információk állnak majd rendelkezésre, amelyekből roppant hasznos következtetéseket lehet levonni, hogy egy-egy versenyzővel milyen irányban érdemes továbblépni.”

A kick-box elnök elmondta: a szövetség több szettet is vásárolt a BlazePodokból, és használatra ingyenesen a klubok rendelkezésére bocsátották. A tervek szerint néhány hónap múlva workshopot tartanak majd a tapasztalatokról annak érdekében, hogy aztán az eszközt sportágspecifikusan a lehető leghatékonyabban tudják majd használni a hazai kick-boxosok. 

0 Tovább

Uszonyosúszó-vb: Egy arany, két ezüst, egy bronz az első napon

Erős magyar kezdés a Tomszkban zajló uszonyosúszó-világbajnokságon. A magyar csapat tagjai négy érmet szereztek az első versenynap.

Senánszky Petra ott folytatta, ahol a legutóbbi vb-n abbahagyta. A világklasszis uszonyosúszó a női 100 uszonyos gyors döntőjét megnyerve ismét világbajnok lett. Senánszky immár öt éve verhetetlen. Mögötte Varga Krisztina vb-ezüstérmet szerzett. Ugyancsak ezüstérmes lett Mozsár Alex a férfi 400 méteres felszíni fináléban. Bukor Ádám is érmet szerzett az első napon, ő Mozsár mögött csapott célba, így harmadik lett.

"Izgalmas, taktikus és érzelmes nyitónapon vagyunk túl, ahol az első aranyérem mellett öt Világjátékok kvótát is szereztünk! Senánszky Petra ötödik egymást követő világbajnokságon nyerte meg a 100 méteres uszonyos gyorsúszást, ami egészen egyedülálló a sportág történetében!" - értékelt Kókai Dávid csapatvezető

0 Tovább

Ultra Tisza-tó 130

Bringáztak, futottak, csapatban és egyéniben, 65 vagy 130 kilométeren. A Tisza-tó gátja idén is telt házig benépesült 2 napra.

 Hétvégén ismét a sulyom “őshazája”, a Tisza-tó adott otthont a futás  és bringázás szerelmeseit tömegével megmozgató Ultra Tisza-tó eseménynek.

A szervezők ötödik alkalommal bonyolították a népszerű eseményt, amely az idei évben az eddigi legnagyobb létszámot vonzotta a keleti országrész csodálatos tájegységéhez.

Az esemény már pénteken elkezdődött, igaz ekkor még csak a rég nem volt találkozásnak örültek  a nevezők a megnyitón. Szombat hajnaltól viszont végre ismét a futásé lehetett a főszerep! 6:00-kor rajtolt az UTT 130 kilométert egyéniben teljesítők mezőnye, majd a csapatok rajtjai következtek, hogy az oda-vissza kör megtételét követően visszaérjenek a Morotvára, és együtt ünnepeljék a közös teljesítést.

Az egyéni próbatételre a 65 kilométeren is volt lehetőség, amely a Tisza-tó megkerülésével vezette célba a sportolókat.

A szombati versenynap, és egyben az Ultra Tisza-tó történetének legizgalmasabb befutóját a női 65 km véghajrája adta. A finishben mindössze 10 méter, másodpercekben kifejezve csupán 4 másodperc volt a különbség az első és a második helyezett versenyző között. De a férfiak legjobbjai is a táv utolsó méteréig izgalomban tartották a közönséget.

A legnagyobb kihívást teljesítőket, az ultrákat, akik egyéniben vagy párosban küzdöttek meg a távval és a feldatattal,  a célba érkezés után regeneráló masszázzsal várták a szervezők. Nem maradt el a tradicionális zsíros kenyér party sem, amely nélkül immár elképzelhetetlen ez a rendezvény. A sportolók frissítésében  a Primavera ásványvíz, az ajándék Varga bor, valamint a Dreher24 alkoholmentes verziója segített.

Vasárnap reggel a bringások vették birtokba a gátat, akik a Philips GO Bringatúra teljesítőiként tekertek oda és vissza a tó körül. Számukra nem az időmérés és az egymással való versengés, hanem a lenyűgöző környezetben zajló túrázás, a közös sportolás jelentette a kikapcsolódást.

Ugyanakkor vasárnap sem maradtak hoppon, akik a futás okán érkeztek a versenyközpontba, hiszen 3 táv - 5 km, 10 km és félmaraton - közül is választhattak a Vasárnapi Futóverseny keretében.

Bár a pénteki nyitónapon még esős, szeles hétvégének indult az idei UTT, az elmúlt évek tapasztalatai alapján az extra meleg versenynapokra is készültek a szervezők. A frissítőpontokon minden eddiginél több jéggel és lehűtött vízzel várták a versenyben résztvevőket. Számokban kifejezve: több, mint 1 tonna jég, 15 tonna víz állt rendelkezésre pályán, és további extra meglepetésként 3 ponton slagos frissítést is beüzemeltek.

Az UTT a szervezők által bonyolított többi eseményükhöz hasonlóan pohármentesen, zöld szemléletben zajlott.

0 Tovább

Uszonyosúszás – Több magyar éremesélyes indul a világbajnokságon

Az oroszországi Tomszkban megkezdődik a 2021-es CMAS Uszonyosúszó Világbajnokság. A négynapos világversenyen húsz fős magyar küldöttség vesz részt. A csapatból szinte mindenki éremeséllyel ugrik medencébe.

„A juniorok 2 héttel ezelőtti sikeréből (is) táplálkozva, bizakodva érkeztünk az oroszlán barlangjába. Érmekért ugrunk majd vízbe a világ legjobbjaival teletűzdelt mezőnyben. Erősnek ígérkeznek a váltó csapataink, melyek mellett Senánszky Petra, Varga Krisztina, Bukor Ádám, Mozsár Alex és Holoda Péter is aranyesélyesek a legjobb számaikban, és jó pár további éremben is reménykedünk. Bízunk benne, hogy 8-10 Világjátékok kvalifikációt is szerezhetük, hiszen ez az esemény az egyetlen kvótaszerző verseny a sportág jövő évi csúcseseményére” - vázolta fel az esélyeket Kókai Dávid csapatvezető.

Az első versenynap hétfőn lesz. 

0 Tovább

Jet-ski: Összesen egy tucat érmet szereztek a magyarok a felnőtt Eb-n és junior vb-n

A jet-skis magyar nemzeti csapat a felnőtt Eb-n és a junior vb-n is az éremtáblázat élén zárt a lengyelországi Elkben. A Magyar Jet-Ski Szövetség információi szerint a felnőtt Európa-bajnoki futamon a magyarok három aranyat, négy ezüstöt, és két bronzot szereztek.

Szabó Barnabás, Jászai Csongor és a magyar színekben induló osztrák Kevin Reiterer állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Ezüstérmes lett Major Marcell, Hársfalvi Gergely, Süli Csaba és ifj. Komonyi Lajos, míg a dobogó harmadik fokára Cseke Zsolt és Sümegi Martin állhatott fel.

A junior vb-futamon Jászai Csongor is indult, és a felnőtt Eb-aranya mellé vb-elsőséget is szerzett. Süli Csaba és ifjabb Komonyi Lajos ezüstérmes lett a világbajnokság lengyelországi állomásán.

„Tizenkét éremmel térhetünk haza, és ez több, mint biztató a hazai állomás előtt, amely zárófutam lesz. A Nyíregyháza melletti Leveleken lesz az Eb, illetve vb-futam két hét múlva, és külön öröm, hogy ebben a csapatban még további tartalékok is vannak, mivel több pontszerzőnk is volt Lengyelországban. Ők közel álltak az éremszerzéshez” – összegzett Czeller Béla, a Magyar Jet-Ski Szövetség elnöke. 

0 Tovább

Rali Eb – Szombaton a 8. helyet szerezték meg Herczigék

A szombati jó teljesítményük ellenére, csak a 13. helyen zárta a Rally Liepaja-t, a Rali Európa-bajnokság idei második futamát a Herczig Norbert-Ferencz Ramón kettős, de a pénteki 19. helyről sikerült feljebb zárkóznia a SKODA Rally Team párosának.

„Az eredmény nem tükrözi a tempónkat és a tudásunkat ezen a pályán, egy olyan apró hiba miatt, amit a kvalifikáción csináltam és ami miatt másodikként kellett rajtolnunk, ami ezen az apró murvás gyors versenyen pályán óriási hátrányt jelentett, igazából a versenyünk már ott megpecsételődött. Sokan szándékosan rossz időt autóztak a kvalifikáción, mert itt a 20-25.-ként is jobb rajtolni, mint az elsők között.” -kezdte Herczig Norbert.

„A második napon viszont, amikor az első nap eredményei alapján rajtoltunk, mi 19.-ként, már nagyon jó időket autóztunk, a nap végén 90 Km gyorsasági után mindössze 40 másodpercre voltunk az első helyezettől és a 8. helyen zártunk.” -tette hozzá Herczig Norbert.

„Annak is örülök, hogy sokkal gyorsabban mentünk, a részeredmények is ezt mutatták, mint két évvel ezelőtt, amikor először versenyeztünk itt. Sajnos ilyen jellegű, gyors, csapágygolyós, murvás pályák nincsenek Magyarországon. Ha egy magyar pilóta itt jó eredményt akar elérni, akkor többször el kell jönnie ilyen jellegű pályákra versenyezni, ahol az északi versenyzők természetesen előnyben vannak.” -fejezte be a SKODA Rally Team pilótája.

0 Tovább

Rali Eb – Herczigék a 19. helyről folytatják

Zajlik a Rally Liepaja! A lettországi versenyen autóba ült a Herczig Norbert, Ferencz Ramón kettős is. A SKODA Rally Team Hungária párosa a 19. helyről várja a szombati nyolc szakaszt, amellyel véget ér a lettországi száguldás.

Herczig Norbert elmondta, egy nagyon speciális pályán autóznak. „Nagyon apró kavicsos murván autózunk, nagyon sokat csúszkálunk. Bízom benne, hogy szombaton megkezdjük a felzárkózást. Erre minden esélyünk megvan, előttünk a mezőny nagyon sűrű, és kicsik a különbségek.” – nyilatkozta Herczig Norbert.

A Herczig-Ferencz kettős ezt megelőzően az előkelő 5. helyet szerezte meg a lengyel Eb-futamon. 

0 Tovább

Jet-ski Eb: Tíz dobogós helyezés az időmérőkön

Remek formában vannak a magyar jet-skisek Lengyelországban. A sportág Európa-bajnoki futamának Ełk ad otthont, és ugyanott bonyolítják le a hétvégén a junior világbajnoki futamot is.

A Magyar Jet-Ski Szövetség információi szerint a magyarok, illetve a magyar liszensszel versenyzők összesen nyolc dobogós időmérős helyet csíptek el az időmérőn.

Cseke Zsolt, Kevin Reiterer (osztrák versenyző, magyar liszensszel) elsőként zárt, míg Major Marcell, Jászai Csongor, Kis Bence, Marcus Jörgensen (dán versenyző liszensszel) második lett. Hársfalvi Gergely és Komonyi Lajos a harmadik leggyorsabb időt érte el az Eb-időmérőn.

Komonyi Lajos és Jászai Csongor a junior vb-futamon is indultak. Előbbi versenyző 3., utóbbi pedig a 2. helyen kvalifikált.

„Ezek az eredmények több, mint biztatóak. Ráadásul a következő és egyben zárófutam a Nyíregyháza melletti Leveleken lesz július 15. és 18. között. Bízom benne, hogy mindenki át tudja menteni a formáját akkorra.”- összegzett Czeller Béla, a Magyar Jet-Ski Szövetség elnöke.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum