Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Érmeket remél a szakvezetés a budapesti karate Eb-n

A héten a Mátraházi Edzőtáborban készült a magyar korosztályos karate válogatott az egy hét múlva, február 7-9-én Budapesten sorra kerülő kadet, junior és U21-es Európa-bajnokságra. A táborban részt vett az Eb-n induló csapat mind a 36 versenyzője, akik a sikeres felkészülést követően motiváltan várják a hazai rendezésű kontinensviadalt. A szakvezetés 4-5 érmet remél a fiataloktól a jövő hétvégén – adta hírül a Magyar Karate Szakszövetség.


A hétfőtől csütörtökig tartó mátraházi táborban napi két edzéssel készültek a BOK Sportcsarnokban megrendezendő Európa-bajnokságra a magyar kadet (14-15 évesek), junior (16-17) és U21-es (18-20) karate válogatott tagjai.

"A felkészülés jól sikerült" – jelentette ki Büchler Zsolt szövetségi kapitány. – "A válogatott teljes létszámban tudott gyakorolni, és bár itt-ott kisebb fájdalmak előfordultak, szerencsére nincs komolyabban sérült versenyzőnk. Az edzői gárda nagyon jó munkát végzett, a fiatalok motiváltak, és bízom benne, hogy mindenki a legjobb formájában lesz az Európa-bajnokságon."

Az edzőtábort megelőzően a válogatott zöme egy rangos horvátországi versenyen lépett tatamira, ahol a mezőnyben ott volt a budapesti riválisok jelentős része. A szövetségi kapitány szerint bizakodásra ad okot, hogy a legjobb magyar sportolók – formagyakorlatban (katában) és küzdelemben (kumitében) is – érmekkel tértek haza.

"Azt gondoljuk, hogy az Európa-bajnokságon a versenyzőink részéről 8-10 éremmeccsre van esély, és összességében 4-5 éremmel lennénk elégedettek. Ez reális célkitűzés. Az éremre esélyesek között egyformán vannak katások és kumitések, és mindhárom korosztályban látunk dobogós helyezésre képes versenyzőket" – mondta Büchler Zsolt.

Formagyakorlatban ezúttal is ott lehet a végelszámolásnál a kadet Bárdos Ádám, aki egy éve Eb-második lett – vélekedett a szakvezető, aki szerint még egy katás érem összejöhet: az is elképzelhető, hogy háromfős fiú- vagy lánycsapatunk valamelyike dobogóra állhat. Küzdelemben Eb-címvédőként indul Budapesten a junior Ilankovic Aleksandra, az első magyar karatés ifjúsági olimpikon Baranyi Zsófia jó formáját pedig az is mutatja, hogy januárban Horvátországban megnyerte U21-es súlycsoportjának küzdelmeit. Remek formában van a felnőtt válogatottban is már bemutatkozott Fehér Péter is, aki szintén éremre pályázhat – nyilatkozta Büchler Zsolt.

0 Tovább

Szkander – 18 éremmel hangoltak a magyarok az Eb-re

Nyolc aranyéremmel tértek haza a szkanderosok Csehországból. A Dubňany-ban megrendezett Golems Hand elnevezésű Európa Kupán a Magyar Szkander Szövetség információi szerint 17 magyar indult. A nemzeti csapatból négyen szereztek aranyat, mind a négyen dupláztak, miután mindkét kézzel elsők tudtak lenni. Verbócki Luca, Barzsó Henrietta, Fábián Zsolt és Bogdán Róbert állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

„Számunkra az év legfontosabb versenye a hazai rendezésű szkander Európa-bajnokság, így minden olyan nemzetközi viadalon ott vagyunk, ahol a szkanderosaink fejlődni tudnak. Csehországban a nyolc aranyérmen kívül öt ezüstöt és öt bronzot szereztek a magyarok, ami jó eredménynek számít” – nyilatkozta Csabai Attila, a hazai szövetség elnöke, az 58 sportági szövetséget tömörítő Nemzeti Versenysport Szövetség elnökségi tagja.

A 2020-as szkander Európa-bajnokság május 16-án kezdődik és 24-ig tart Balatonfüreden.

0 Tovább

Teke Bajnokok Ligája – Közel került a négyes döntőhöz a Szeged

Előny a szegedieknél a teke Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. A zalaiak hátrányból kezdik meg a visszavágót.

A tekesport legrangosabb európai kupasorozata a végéhez közeledik, a csapatok túl vannak a negyeddöntők első összecsapásain.

A magyarok csak férfi vonalon érdekeltek jelenleg a BL-ben, ahol a Zengő Alföld Szegedi TE 7-1-re legyőzte a szlovák Podbrezovát, ezzel nagy lépést tett a sorozat négyes döntőjébe jutásáért. Nem jött össze az első meccs a Zalaegerszegnek, miután a zalaiak 7-1-re kikaptak a címvédő horvát Zapresic otthonában.

A visszavágókat február 15-én rendezik meg. A teke Bajnokok Ligája négyes döntőjének a szerbiai Apatin ad otthont.

Tavaly egy csapat volt a Final Fourban. A Szeged a negyedik helyen fejezte be a Bajnokok Ligája 2019-es sorozatát, azt megelőzően pedig zsinórban hatszor volt ott a legjobbak között.

Fotó: Délmagyarország

0 Tovább

Magyar kick-box sikerek Angliában

Remekeltek a magyar kick-boxosok az angliai Watfordban megrendezett rangos nemzetközi versenyen. Az év eleje ellenére is már csúcsformát mutató Veres Alex négyszer is felállhatott a dobogó legfelső fokára – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A szigetországi megmérettetésen Veres Alex a pointfighting szabályrendszerben a saját, 79 kg-os súlycsoportja mellett megnyerte a 84 kilósok küzdelmeit is. A Halker-Király Team klasszisa ezt követően aranyérmet szerzett a súlycsoportok győztesei számára kiírt, úgynevezett Grand Champion versenyszámban is, míg a nyílt kategóriában ezüstöt akasztottak a nyakába. A csepeli fiatalember csapatban is diadalmaskodott, miután a brit Chris Astonnal párban magabiztosan nyerték a kétfős csapatok versengését.

Klubtársa, Loós Dominik egyre inkább leteszi névjegyét a felnőttek között. A 16 éves fiatal az 57 kilogrammban ezüst-, míg a 63 kg-ban bronzérmet nyert, csapatban pedig a második helyen végzett skót társával. A magyar tehetség egyúttal a torna legjobb utánpótláskorú versenyzője lett, miután megnyerte a fiatalabbak nyílt kategóriáját.

A nőknél a még nála is ifjabb, csupán 15 esztendős Haider Katrin a felnőttek között csak a csapatversenyben lépett tatamira: ott viszont párban egy olasz lánnyal egészen a kategória megnyeréséig jutottak.

A sportág nemzetközi bajnokságain – a világ- és kontinensbajnokságokat leszámítva – általában lehetővé teszik az eggyel magasabb súlycsoportban indulást. Ez a jól felkészült versenyzők számára kiváló eszköze a kondíció javításának, emellett egy alkalommal akár több versenynek megfelelő számú mérkőzést lehet élesben megvívni, az elért eredmények pedig a sorozatterhelés miatt még értékesebbek.

0 Tovább

Dr. Nagy Zsigmond: nem véletlenül olimpiai sportág a karate

Példaértékűnek nevezte a Magyar Karate Szakszövetség és a Nemzeti Sportügynökség közötti együttműködést Dr. Nagy Zsigmond. A hazai világversenyek megrendezésére szakosodott szervezet ügyvezető igazgatója ugyanolyan fontosnak tartja a február 7 – 9. között Budapesten megrendezendő korosztályos karate Európa-bajnokságot, mint például a jelenleg is zajló vízilabda Eb-t.

A Nemzeti Sportügynökség úgy áll a feladataihoz, hogy azokat az esemény jellegétől függetlenül a legkörültekintőbben, a legnagyobb elkötelezettséggel és szakmai hozzáértéssel lássa el – jelentette ki Dr. Nagy Zsigmond. Az NSÜ ügyvezető igazgatója beszélt az idei rendezvényeikről is, kiemelve a Giro d’Italia magyarországi rajtját, az úszó és vízilabda Európa-bajnokságot és a tenisz Fed Kupát - ezek sorába illeszkedik a BOK Sportcsarnokbeli kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokság is.

„Társszervezőként ugyanolyan fontossággal kezeljük a karate Eb-t, mint a tavalyi öttusa világbajnokságot vagy az asztalitenisz vb-t. A karate számunkra újdonság és különlegesség, örömmel vállaltunk szerepet a rendezésben, hiszen egy olimpiai sportág Európa-bajnokságáról van szó. Dr. Mészáros János MKSZ-elnök úrral és csapatával pedig nagyon szoros és példaértékű az együttműködésünk” – hangsúlyozta Dr. Nagy Zsigmond.

Az NSÜ feladata a kiemelt hazai világversenyek színvonalas lebonyolítása, amely során az ügynökség pénzügyi, jogi és szakmai területen nyújt szolgáltatást. Hozzájárulnak ahhoz is, hogy a rendezvények állami támogatásának a felhasználása a leghatékonyabban történjen.

Dr. Mészáros Jánost régóta ismerem, így rajta keresztül a karatét is, és tudom, hogy az elnök fantasztikus munkát végez a sportága érdekében” – tette hozzá Dr. Nagy Zsigmond. – „Nyomon kísérhettem a karate olimpiai programra kerülését, láttam ennek mind a nemzetközi, mind pedig a hazai menetét, és nagyon örülök, hogy ez megtörtént. A küzdősportok közül a karate az egyik legismertebb és legnépszerűbb, nem véletlenül került az olimpia műsorára.”

0 Tovább

Budapesten járt a Kick-box Világszövetség elnöke

Megtartotta szokásos évértékelő közgyűlését a Magyar Kick-box Szakszövetség. Az eseménynek ezúttal meglepetésvendége is volt Roy Baker, a Kick-box Világszövetség, a WAKO vezetője személyében.

A közgyűlésen Galambos Péter, a hazai szövetség elnöke áttekintést adott az MKBSZ múlt évi tevékenységéről. Ezt követően a szakágvezetők értékelték a szakáguk 2019-es teljesítményét a hazai rendezésű utánpótlás Európa-bajnokság és a felnőtt világbajnokságok tükrében, majd a bírói bizottság vezetői számoltak be a tavaly végzett munkáról.

Az összejövetelen véglegesítették az idei versenynaptárt, illetve azoknak a versenyeknek a listáját, amelyeken a sportolók ranglistapontokat gyűjthetnek, és így indulási jogosultságot szerezhetnek az ob-döntőkön.

Személyesen köszöntötte a közgyűlést az esemény alkalmából Budapestre látogatott Roy Baker. A – Nemzetközi Olimpiai Bizottság által is elismert – WAKO elnöke emellett tájékoztatta a megjelenteket a világszövetség előtt álló feladatokról. Az ír sportvezető hangsúlyozta, hogy azok megoldásában fokozottan számít a magyar szövetség illetékeseinek munkájára – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

0 Tovább

Veres Alex remekelt a kick-box Európa-kupán

Minden színű medálból gyűjtött Veres Alex az olaszországi Coneglianóban rendezett kick-box Európa-kupán. A Halker-Király Team sportolója három egyéni érme mellett kétszer csapatban is a dobogóra állhatott. Az olaszországi viadalon Magyarország a házigazdák mögött a második helyen végzett az éremtáblázaton – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.


A WAKO kick-box világszervezet idei első nagy versenyén a magyarok a felnőtt kategóriákban három arany-, három ezüst- és két bronzérmet nyertek – valamennyit a pointfighting szabályrendszerben. Különösen Veres Alex jeleskedett, aki egyéniben megnyerte a 79 kg-osok küzdelmeit, egy súlycsoporttal feljebb második lett, a királykategóriában, a Grand Champion versenyszámban is érmet szerzett, emellett csapatban kétszer is dobogó állhatott. A csepeli sportoló mellett klubtársa, a fiatal Loós Dominik is első lett súlycsoportjában.

Az összes korosztályt tekintve a magyarok 22 első, 16 második és 15 harmadik helyet szereztek az Európa-kupán, ezzel hazánk a második legeredményesebb lett a nemzetek között.

Kick-box Európa-kupa, Conegliano, a felnőtt magyar érmesek:

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: 1. Loós Dominik
63 kg: 3. Bálint Martin
79 kg: 1. Veres Alex
84 kg: 2. Veres Alex
Grand Champion: 3. Veres Alex
Csapat:
74 kg: 1. Halker-Király Team, 2. Halker-Király Team
+74 kg: 2. Halker-Király Team    

0 Tovább

Díjazták a 2019-es év legjobb szkandereseit

A Magyar Szkander Szövetség díjazta a tavalyi év legjobbjait. A budapesti ünnepségen Csabai Attila, a hazai szövetség elnöke, a Világszövetség és az európai szervezet alelnöke kiemelte: idén Európa-bajnokságot rendez Magyarország, így 2020-ban ismét sporttörténelmet szeretnének írni.

A díjátadón részt vett dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke, Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára, Csapó László, a LOT értékesítési igazgatója, Buranits Ildikó, a Fitparade tulajdonosa, és Reischl Róbert, a Danubius Hotel Arena értékesítési igazgatója.

A díjazottak:

Legjobb junior lány:

Verbócki Luca

Legjobb junior fiú :

Szakállas Szilárd

Kiss Endre

Legjobb paraszkanderos:

Budai Miklós

Legjobb női szkanderos:

Kőváriné Ivánfi Brigitta

Kovács Caroline

Barzsó Henrietta

Legjobb férfi szkanderos:

Kovács Péter

Frum István

Németh Róbert

Barzsó Alexander

Legjobb edző: Dóró Zsolt

„Akikre mindig számíthatunk díj”

Kollár Csaba

Tóth László

Salacz Gábor

Dobrocsin János

Tabajdi János

Bogdán Róbert

Szabó Ozor János emlékdíj:

Somogyi Dávid

0 Tovább

Szumó Európa Kupa, magyar győztesekkel

Folytatták jó szereplésüket a magyar szumósok a Világjátékokra kvalifikáló versenysorozatban. Az Érden megrendezett Európa Kupán négy aranyérmet szereztek a nemzeti csapat tagjai.

A női 55 kilogrammos kategóriában Lemák Diána, a férfiaknál Márai Kende (70 kg), a 100 kilósoknál Végh Richárd, a +115 kilogrammos kategóriában pedig Kerstner Róbert lett első. Utóbbi mezőnyben Papp Arnold ezüstérmes lett, akárcsak Molnár Tamás a 115 kilogrammban és Csibrák Alexandra a 60 kilósok között.

Az érdi versenyen három bronzérmet is begyűjtöttek a magyarok: Márai Csenge az 55 kilogrammosoknál, Laczkó Benedek és Végh Artúr a 115 kilósoknál lett harmadik.

Az Európa Kupákon elért pontokat a kvalifikációs időszak végén összesítik, és akkor derül ki, hogy kik indulhatnak a Világjátékokon. A következő játékokat 2021-ben az egyesült államokbeli Birminghamben rendezik meg.

0 Tovább

2020 a karate éve

Az idei esztendőben szerepel először a karate sportág az olimpia műsorán, Magyarország pedig korosztályos Európa-bajnokságnak ad otthont – a Magyar Karate Szakszövetség elnöke, Dr. Mészáros János ezért a karate évének tartja 2020-at. A sportvezető bízik benne, hogy a BOK Sportcsarnokban február 7. és 9. között sorra kerülő kadet, junior és U21-es Európa-bajnokságon több magyar érem is születik, és a tokiói olimpiára is kijut majd magyar versenyző. 

Magyarország 2013-ban rendkívül sikeres felnőtt karate Európa-bajnokságot rendezett. Attól kezdve az MKSZ céltudatosan készült a lehetséges olimpiai részvételekre, aminek eredményeképpen hazánk elnyerte a mostani korosztályos Eb és a 2022-es felnőtt világbajnokság rendezési jogát.

"Az Európa-bajnokság beleillik a stratégiai rendezvényeink sorába" – fejtette ki Dr. Mészáros János. – "A célunk az volt, hogy a 2020-as olimpia évében olyan fiatalok lépjenek tatamira hazai környezetben, akik majd a két év múlva szintén Budapesten megrendezendő felnőtt világbajnokságon már a felnőttek között is sikeresek lehetnek. Nagyon jó az utánpótlásunk, több érmet is remélünk februárban." 

A jövőt tekintve is nagyon fontos rendezvény lesz a mostani korosztályos kontinensviadal – hangsúlyozta az MKSZ elnöke, aki emlékeztetett arra, hogy a 2024-es párizsi olimpiára a szervezők nem javasolták a karatét, ugyanakkor a háttérben folynak a tárgyalások, és a karatésok világszerte több tízmilliós tábora nem tett még le az újabb ötkarikás részvételről.

"Nem adtuk fel a reményt, reméljük, hogy Párizsban végül mégiscsak ott lesz a karate. Ehhez mi is megpróbáljuk a magunk részét hozzátenni. Ha Magyarország olyan Eb-t tud rendezni, ami erősíti a karate jó hírét, akkor remélhetőleg ez is hozzájárul majd ahhoz, hogy egy nagyon sikeres tokiói olimpiai szereplést követően a NOB és a párizsi szervezőbizottság felülbírálja korábbi javaslatát és támogatni fogja, hogy 2024-ben a karate ott legyen az ötkarikás játékokon" – mondta Dr. Mészáros János.

0 Tovább

Világrekorder lett a magyar kick-boxos lány

Tizedik világbajnoki aranyérmét nyerte Kondár Anna a tavaly év végén Antalyában megrendezett kick-box vb-n. A magyar klasszis kilenc elsőséggel is a sportág történetének legeredményesebb női versenyzője volt, az újabb diadallal viszont befogta honfi- és klubtársát, a kick-boxban abszolút rekorder Mórádi Zsoltot. Ugyanakkor az sem lehetetlen, hogy ez még nem a végállomás a 28 éves hölgy számára – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

Kondár Anna a törökországi világbajnokságon úgy nyerte meg a nők +70 kilogrammos súlycsoportjának küzdelmeit, hogy valamennyi győzelmét technikai fölénnyel, tíz pontos különbséget elérve, idő előtt befejezve érte el. A kick-box szabályrendszerei közül a pointfighting specialistájának számító – valamennyi nagy sikerét ebben a szakágban érte el – magyar versenyző hat egyéni aranya mellett négy csapatdiadalt mondhat magáénak a kétévenkénti világbajnokságokon. Első vb-aranyát még 2007-ben nyerte, ezzel ő a legfiatalabb világbajnoka is a küzdősportnak.

"Álomszerűen indult a versenyzői karrierem" – emlékezett vissza a csepeli Halker-Király Team kick-boxosa. – "Nagyon korán és nagyon gyorsan jöttek a sikerek, hiszen első éves juniorként már felnőtt világbajnok lettem. És mivel fiatalon nagyon hamar el tud szállni az ember, a győzelmek után új motivációkat kellett keresni. Szerencsére mindig találtunk új célokat. Később egy térdsérülés miatt jött egy elég hosszú és komoly hullámvölgy, ami két évig tartott, de aztán azt is megoldottuk."

Az életét nagyon sokáig a kick-box köré építette fel, még az egyetem kiválasztásánál is szempont volt, hogy a Bajnáról származó lány tudjon edzeni budapesti klubjánál. A legnagyobb sikerei közül az egyik legkedvesebb a számára a 2017-ben a magyar fővárosban rendezett világbajnokság, ahol hazai közönség előtt állhatott a dobogó legtetejére. A pointfighting szakágban pedig azt szereti, hogy ott nem az nyer, aki nagyobbat tud ütni vagy rúgni, hanem aki túl tud járni a másik eszén, aki mentálisan erősebb. Neki ez az egyik erénye, a másik pedig a kitartás – vallja Kondár Anna.

"Még most is találkozom olyan megjegyzésekkel, hogy neked könnyű, mert úgyis nyersz. Persze Antalyában is minden meccsemet technikai KO-val nyertem, ezért kívülről úgy tűnhet, hogy ez megint könnyű volt, de rengeteg munka van benne, fizikai és szellemi is. Én tényleg nagyon sokat készülök fejben, ami a pointfightingban elengedhetetlen, hiszen sok új technikát már nem tudnak mutatni a versenyzők, mindenki tud mindent, így az adott pillanatban kell a másiknál jobbnak lenni. Szerintem, ha valaki megcsinálta becsületesen a felkészülést, akkor a siker a mentális dolgokon múlik. Én nagyon sokat fektetek ebbe, emellett hinni kell abban, hogy a befektetett munka meghozza a gyümölcsét. És nyilván kell egy olyan háttér, mint ami Csepelen van, hogy ha lemegyek edzésre, ott húsz világbajnok közül választhatok, hogy kivel eddzek, és az edzői gárda is rendkívül profi módon építi fel az edzéseinket."

Kondár Anna úgy véli: a korát tekintve még akár két-három világbajnokság is benne lehetne a pályafutásában, azonban sok sérülést szedett össze az évek folyamán, ráadásul most már – pénzügyi területen – dolgozik is.

"Most nézünk elébe az edzőmmel, Jároszkievicz Krisztiánnal egy beszélgetésnek a jövőmről. Elárulom, úgy mentem ki a törökországi vb-re, hogy az lesz az utolsó és visszavonulok, de ezután, hogy legalábbis az eredményeket tekintve ennyire sima volt, bennem is felmerült, hogy érdemes lenne tovább csinálni. Egyelőre sok minden van a pakliban, az is, hogy ez volt a vége, az is, hogy még 2021-ben is ott leszek a vébén, de felmerült a Világjátékok is, hogy esetleg azt megcélozzuk."

A kick-boxos hölgy arról is mesélt, hogy időközben edzői papírra is szert tett. Mint mondta, szívesen dolgozna lányokkal, merthogy szerinte teljesen máshogy viselkednek, mint a fiúk, és látja azokat az alapvető problémákat, ami miatt nem mindegyikük tudja elérni azt, amire képes lenne – úgy érzi, ő ki tudná hozni belőlük a maximumot.

0 Tovább

Kecskeméten versenyeztek a legjobb szkanderosok

Sikeres országos bajnokságon vannak túl a szkanderosok. A sportágban idén Magyarország rendezi meg az Európa-bajnokságot, így minden egyes verseny az Eb jegyében zajlik.

Az országos bajnokságnak a kecskeméti Malom Center adott otthont, ahol több száz szkanderos állt asztalhoz. Dóró Zsolt szövetségi kapitány szerint a magyar válogatott tagjainak többsége elindult az ob-n és jól szerepelt.

„Ebben az évben természetesen a hazai rendezésű Európa-bajnokság a legfontosabb számunkra. A kontinensbajnokságot Balatonfüreden rendezik meg májusban, így minden viadallal az Eb-re készülünk. Jó volt látni, hogy egyre több szkanderos van Magyarországon, a Magyar Szkander Szövetség kiváló munkája beérni látszik.” – összegzett Dóró Zsolt.

Az ob után a magyar válogatott a csehországi Európa Kupán indul. Dubňany-ban ugyanis megrendezik a hagyományos Golem’s Hand elnevezésű versenyt, ott népes csapattal vesznek részt a magyarok.

0 Tovább

Teke – Szerbiai magyar siker a világranglistaversenyen

Csak magyarok álltak dobogóra a világ egyik legnagyobb világranglistaversenyén. Szegeden több százan gurítottak.

A szerbiai magyar, Zavarkó Vilmos nyerte meg a 18. BB Mentor Kupát. A szegedi A-kategóriás világranglistaversenyen Zavarkó mögött klubtársa, az olasz Neumarkt játékosa, Kiss Tamás végzett másodikként.

A dobogó harmadik fokára Bárány Csongor (KK Belgrád) és Szél Tibor (Zengő Alföld Szeged) állhatott fel.

Karsai Ferenc főszervező elmondta: több száz tekés gurított a 18. BB Mentor Kupán. „A sportágban ez már hagyomány, hogy Szegeden indul az év a férfiak számára. Jó kis versenyen vagyunk túl, több nemzet, így a szerbek, a szlovákok és a magyarok is a teljes válogatottal vettek részt Szegeden.” – nyilatkozta Karsai Ferenc.

Az igazolt játékosokon kívül szép számban indultak seniorok és utánpótláskorú játékosok is.

Fotó: Frank Yvette

0 Tovább

Bekerült a kungfu az ifjúsági olimpiára

Sporttörténelmi bejelentést tett a kungfusok számára a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Az ötkarikás szervezet elnöksége jóváhagyta, hogy a kínai eredetű küzdősport ott lehet a 2022-ben sorra kerülő ifjúsági olimpián, amelyet Szenegál fővárosában, Dakarban rendeznek.

A NOB közlése szerint a helyi szervezők kezdeményezték a kungfu – más néven a wushu –, valamint az ötfős baseball programba emelését kiegészítő sportágakként. Mindkettő első alkalommal szerepel olimpiai játékokon, és a bekerülés hatalmas fejlődési lehetőség a sportágak számára – hangsúlyozta a közlemény.

A wushu korábban már szerepelt a 2014-es nankingi ifjúsági olimpián, ám akkor még csak bemutató sportágkén volt jelen.

"Nagyon büszkék vagyunk, hogy ilyen döntés született" – nyilatkozta Varga István, a Magyar Tradicionális Kungfu és Wushu Szakszövetség főtitkára. – "Mérföldkő ez a sportág történetében, és bízunk benne, hogy egy nagy lépés is afelé, hogy a wushu ott legyen majd a nyári olimpiákon is. Tavaly év végén új elnököt választott a sportág nemzetközi szövetsége, aki azt hangoztatta, hogy a kínai sportirányítás eltökélt abban, hogy a wushu bekerüljön az ötkarikás programba. Ez a törekvés látszik most első körben megvalósulni. Idén nyáron lesz az ifjúsági világbajnokságunk, ahonnan minden bizonnyal kvalifikálni lehet majd Dakarra. A vb-n magyar csapat is indul, és mindent megteszünk azért, hogy legyen versenyzőnk az ifjúsági olimpián."

A Dakarban sorra kerülő multisport-eseményt 2022. október 22. és november 9. között rendezik meg.

0 Tovább

Teke – A nemzetközi élmezőny krémje Szegeden gurít

Rangos férfi tekeverseny zajlik Szegeden. A világ egyik legpatinásabb nemzetközi A-kategóriás viadalán a teljes magyar, szlovák és szerb válogatott is elindult. Ez a 18. BB Mentor Kupa.

A verseny 16-os döntőjét vasárnap rendezik meg, és három kategóriában hirdetnek majd eredményt. Az élsportolókon, azaz az igazolt tekézőkön kívül a senior, valamint az utánpótláskorúak között is győztest avatnak. A vasárnapi fináléba azonban csak a legjobb tekések kerültek be.

„Ebben a sportágban ez már hagyománynak számít, hogy a legjobbak Szegeden kezdik meg a szezont. Szépen lassan nagykorú lett ez az A-kategóriás verseny, amelyre nagyon büszkék vagyunk. Több, mint 300 tekéző érkezett Szegedre, a világ egyik legrangosabb versenyének számít a BB Mentor Kupa” – nyilatkozta Karsai Ferenc, a verseny főszervezője. 

0 Tovább

Magyarországra jön a zumba királynője!

Február 1-én Budapesten lép fel Gina Grant, a zumba egyik legnagyobb alakja. Az amerikai zumba oktatót az ELTE Sportcsarnokban láthatják a mozgásforma megszállottjai, emellett a szervezők egésznapos programsorozattal készülnek.

„Célunk, hogy ezt a népszerű mozgásformát még több emberrel megismertessük. Gina Grant eddig egyszer járt Magyarországon. 2012-ben óriási show-t csinált, most pedig még nagyobbra készül. És természetesen mi is készülünk. Az érdeklődőknek egész napos programot tartunk a helyszínen, és lesz többek között ingyenes kipróbálási lehetőség is. A hosszú szürke január után tehát itt lesz egy remek alkalom, hogy a tavaszra mindenki felpörögjön, és adott esetben megismerkedjen a zumbával” – mondta dr. Faluvégi András, a Danza TáncStúdió vezetője, aki az esemény főszervezője.

A Zumba napról-napra egyre nagyobb teret hódít magának. A foglalkozás lényege, hogy a Fitnesst keverik a - főként - latin-amerikai táncokkal, mint salsa, rumba, flamenco, samba, merengue, hastánc, tango, hip-hop, cha-cha-cha, conga és még sorolhatnánk. A dél-amerikai, pontosabban kolumbiai mozgásforma Alberto „Beto” Perez nevéhez fűződik. Történetesen egy véletlennek köszönhető, mivel Beto annyira sietett egyik órájára, hogy otthon felejtette a válogatott zenéket. Így hát nem volt mit tennie, mivel a shownak mennie kellett tovább, és órát kellett tartani, a saját mp3 lejátszóján lévő kedvenc zenéi adták az óra ritmusát. Mivel ezek többnyire salsa és merengue számok voltak, a Fitness oktatónak rögtönöznie kellett, és egészen új mozdulatokkal dolgozni. A rendhagyó óra váratlan sikert aratott, és a csoporttagok közkívánatára többször is megismételték.

0 Tovább

Rekordlétszámú magyar csapat a budapesti karate Eb-n

Egy hónap múlva, február 7-én kezdődik és 9-ig tart a budapesti kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokság. Hazánk korábban nem rendezett korosztályos Eb-t, és még arra sem volt példa, hogy egy Eb-n minden kategóriában legyen magyar induló. Különlegessége még a kontinensviadalnak, hogy éppen 2020-ban mutatkozik be a karate az olimpián. A szakvezetés kihirdette az induló magyar válogatottat, amelytől több érmet is várható – adta hírül a Magyar Karate Szakszövetség.

A BOK Sportcsarnokban sorra kerülő Eb-n rekordlétszámú magyar csapat vesz részt: 36 fiatal képviseli a hazai színeket. A kadet (14-15 évesek), a junior (16-17) és az U21-es (18-20) korosztály valamennyi súlycsoportjában tatamira lép küzdelemben (kumitében) magyar résztvevő, és formagyakorlatban (katában) is minden egyéni és csapat kategóriában lesz indulónk.

A válogatottban ott van az egy éve Dániában Európa-bajnoki címet nyert Ilankovic Aleksandra, akárcsak az aalborgi Eb-n második helyen végzett Bárdos Ádám. Az esélyesek közé tartozik a sportág első magyar olimpikonja, a 2018-as ifjúsági olimpiára kijutott Baranyi Zsófia, és a korábbi korosztályos Eb-ken már négyszer is dobogóra álló Czagány Dóra.

Roppant fontos verseny ez a magyar karate számára. Az olimpiai debütálás miatt nagyobb figyelem irányul a sportágra, egy jól sikerült Eb pedig lökést adhat a magyar karate további előretöréséhez – jelentette ki Büchler Zsolt szövetségi kapitány.

"Büszkék vagyunk rá, hogy most először állunk fel teljes csapattal. A klubok, a válogatott, a versenyzők és minden érintett maximálisan odatette magát, hogy jól sikerüljön az Európa-bajnokság, és így lesz ez a hátralévő egy hónapban is. Kötelez a hazai pálya, és bízunk benne, hogy több éremmeccsen is tud majd szurkolni a közönség a sportolóinknak. Emellett azért is fontos az Eb, mert ha jól sikerül, sok tekintetben elősegítheti a 2022-ben szintén Budapesten sorra kerülő felnőtt világbajnokság sikerét. Sőt, hogyha a nemzetközi karateélet különböző tagjai jó szájízzel mennek innen haza, abból még valamiféle plusz is származhat a májusi, párizsi olimpiai kvalifikációs tornán, ahol az utolsó tokiói kvótákat lehet megszerezni" – vélekedett a szövetségi kapitány.

Kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokság, a magyar válogatott névsora: 

Kadetek:

Fiúk:
Kata: Bárdos Ádám (Sportingbudo)
52 kg: Sebők Áron (Bp. Honvéd)
57 kg: Csató Roland (Ganz-Kesjár)
63 kg: Szilágyi Bence (Bp. Honvéd)
70 kg: Vaskó Samu (KSI)
+70 kg: Varga Dániel (Ganz-Kesjár)
Lányok:
Kata: Kovács Dominika (MTK)  
47 kg: Lintz Alexandra (UTE)
54 kg: Bene Bianka (KSI)
+54 kg: Fleischer Dóra (Kono)

Juniorok:

Fiúk:
Kata: Mérő Bálint (Vasas)
55 kg: Baranyi Barnabás (MTK)
61 kg: Szabó Marcell (KSI)
68 kg: Deme Bálint (MTK)
76 kg: Schreiber Ádám (Sportingbudo)
+76 kg: Dvorák Ádám (Ganz-Kesjár)
Lányok:
Kata: Kiss Zsófia (MTK)
48 kg: Jakubovics Dalma (UTE)
53 kg: Ilankovic Aleksandra (MTK)
59 kg: Bihary Boglárka (UTE)
+59 kg: Benkő Zsófia (MTK)

U21-esek:

Férfiak:
Kata: Forgács Tamás (Vasas)
60 kg: Fehér Péter (MTK)
67 kg: Nichols Dávid (UTE)
75 kg: Botos Botond (MTK)
84 kg: Tálas Bendegúz (Szarvas)
+84 kg: Gyovai Roland (MTK)
Nők:
Kata: Fábián Csenge (MTK)
50 kg: Rónai Lili (UTE)
55 kg: Baranyi Zsófia (MTK)
61 kg: Takács Virág Vivien (Toriki)
68 kg: Czagány Dóra (MTK)
+68 kg: Pap Dorottya (UTE)

Fiú csapat kata: Bán Dominik (Vasas), Csicsay Gergely (Vasas), Mérő Bálint (Vasas)
Lány csapat kata: Kiss Zsófia (MTK), Kovács Dominika (MTK), Tóth Vanda (Justitia)

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum