Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tévés premier - 100 év vagány

Jön a 100 év vagány című dokumentumfilm tévés premierje. A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) fennállásának első évszázadáról szóló egész estés filmet az M4 Sporton, december 30-án, 11.15-től láthatják a nézők.

A több mint kétórás filmben a sportág jelenlegi szereplői, legendái, edzői, versenyzői, szakújságírói segítségével, valamint korabeli bejátszásokon, illetve az MTVA archívumának felvételein és fotókon keresztül ad átfogó képet a magyar birkózásról.

Az alkotók, a Skipper Stúdió Kft. munkatársai a 2020 novembere és 2021 októbere között zajlott forgatás alatt az alkotáshoz majdnem 60 interjút készítettek, amelynek során 9000 percnyi nyersanyag született. Az interjúk szerkesztett formában december 6-tól folyamatosan kerülnek fel az MBSZ youtube csatornájára.

Előzetes:

https://skipperstudio.com/100evvagany/100ev_vagany_promo_v4.mp4

0 Tovább

Teke - Országos bajnokokat avattak

A tekézők befejezték a 2021-es évet. Megrendezték az országos egyéni bajnokságokat. A férfiak Budapesten mérték össze tudásukat az FTC csarnokban, míg a női mezőny Kaposváron bizonyíthatott.


A Magyar Tekeszövetség információi szerint az alábbi eredmények születtek:

Nők

Napi egyéni:

1. hely Sass Edit 648 fa

2. hely Dallosné Takács Anita 623 fa

3. hely Bálintfy Cintia 609 fa

Sprint:

1. hely Gál Henrietta

2. hely Horváth Sarolta

3. hely Peténé Bruszt Krisztina, Fuit-Sinka Cintia

Összetett:

1. hely Sass Edit 870 fa

2. hely Dallosné Takács Anita 823 fa

3. hely Bálintfy Cintia 812 fa

Férfiak

Napi Egyéni:

1. hely Zapletán Zsombor 650 fa

2. hely Farkas Sándor 644 fa

3. hely Kiss Norbert 640 fa

Sprint:

1. hely Kiss Norbert

2. hely Zapletán Zsombor

3. hely Kakuk Levente, Farkas Sándor

Összetett:

1. hely Zapletán Zsombor 865 fa

2. hely Kiss Norbert 864 fa

3. hely Farkas Sándor 851 fa

A szenior férfi mezőnyben is rendeztek országos versenyt, Tiszakécskén és Bátonyterenyén. Itt amatőr és igazolt kategóriákban versenyezhettek a résztvevők.

Az eredmények:

Igazolt

1.hely Zsíros Péter 590 fa

2. hely Tóth Bagi József 567 fa

3. hely Pásztor János 559 fa

Amatőr

1. hely Pais János 551 fa

2. hely Angyal Károly 543 fa

3. hely Lipp Vencel 526 fa

0 Tovább

Birkózás – Mindkét Lőrincz a legjobbak között

TOP 10-es lett az Év sportolója szavazáson minden idők legeredményesebb magyar birkózója. Lőrincz Tamás 15 év alatt 15 világversenyes érmet szerzett. 2021-ben egy olimpiai aranyéremmel és egy Európa-bajnoki címmel is gazdagodott. A legjobb 10-ben ott van testvére Lőrincz Viktor is, aki a tokiói játékokon ezüstérmesként zárt.

Korábban egyébként hat magyar birkózó hétszer nyerte el az Év sportolója-címet az 1958-as indulás óta. A Magyar Birkózók Szövetsége adatbázisa szerint Polyák Imre kétszer lett a legjobb 1958-ban és 1962-ben. További győztesek: Gurics György (1961), Kozma István (1967), Hegedüs Csaba (1971), Gáspár Tamás (1984) és Majoros István (2004).

A többi sportág klasszisainak konkurenciája közepette olyan olimpiai, többszörös világ- és Európa-bajnok legendák sem nyerték el soha a címet, mint például Varga János, Kocsis Ferenc, Növényi Norbert, Sike András, Komáromi Tibor, Farkas Péter, Repka Attila, Kiss Balázs vagy Bácsi Péter.

Idén Lőrinczéken kívül Berecz Zsombor (vitorlázó), Fucsovics Márton (teniszező), Kopasz Bálint (kajakos), Milák Kristóf (úszó), Siklósi Gergely (párbajtőröző), Szilágyi Áron (kardozó), Tótka Sándor (kajakos) és Valter Attila (kerékpáros) is helyet kapott a TOP 10-es listán. A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) január 6-án rendezi meg a 64. M4 Sport - Az Év Sportolója Gálát, ahol átadják az év legjobbjainak járó díjakat.

0 Tovább

Hungarian Darts Show – Világsztárok és olimpikonok versenyeznek Budapesten

Jön a Hungarian Darts Show! Egyedülálló versenyeket láthatnak a darts- és sportrajongók jövőre Budapesten. A Darts Show keretében például a jelen és a közelmúlt világsztárjai küzdenek majd egymással és hazánk darts-szerető olimpikonjaival.

A szervezők idén már letették névjegyüket, hiszen sikeresen lebonyolították Magyarország első PDC-versenyét olyan kiválóságokkal, mint Peter Wright vagy Michael van Gerwen. A szervező bizottság éppen a Londonban zajló darts-vb alatt jelentette be: a hollandok háromszoros világbajnoka, Michael van Gerwen májusban  visszatér Budapestre, és ami még biztos: a Darts Királynőjeként emlegetett Fallon Sherrock, aki az angol válogatott színeiben többszörös világbajnok, valamint Wayne Mardle többszörös világbajnoki elődöntős is tábla elé áll Magyagyarországon.

Természetesen a rendezvénnyel kapcsolatban további sztárok bejelentése várható az előttünk álló időszakban, mint ahogy kiderül az is, hogy kik lesznek azok a magyar olimpikonok, akikért szintén lehet szurkolni majd a Hungarian Darts Show-n.

További infók és jegyinformációk a show honlapján olvashatók (www.dartsevent.com).

Közben megjelent a legnagyobb sportági világszervezet, a PDC jövő évi versenynaptára, jó hír, hogy Budapest ismét European Tour állomás lesz.

A sportág történetében először 2021-ben érkeztek Magyarországra a darts nagyágyúi. A szeptemberi versenynek a Papp László Budapest Sportaréna adott otthont, ahol fantasztikus hangulatú eseményen a walesi Gerwyn Price győzött.

A PDC versenynaptára szerint 2022 szeptember 2. és 4. között ismét a legjobbak versenyeznek a magyar fővárosban. Az, hogy kiket láthatunk Budapesten, később dől el. (dartsevent.com)

0 Tovább

Erőemelés – Íme az év legjobbjai

A Magyar Erőemelő Szövetség bejelentette az egyes szakágak legjobbjait. A 2021-es év eredményei alapján a női erőemelőknél Rozsnyai-Kovács Aletta, a férfiaknál Hegedűs Áron lett a legjobb.

Női fekvenyomásban Nyers Mónika érdemelte ki az Év Sportolója címet, míg a férfiaknál Cserna János lett első.

A paraerőemelőknél Mezei Katalin és Sedric Watchou lett a legjobb.

Berke Lóránd elnök szerint mozgalmas év van a sportág mögött. „Úgy gondolom, hogy bizonyítottunk 2021-ben is. Minden korosztályban meghatározó eredmények születtek. Jó látni, hogy a masters versenyzőink, az utánpótláskorú sportolóink mellett a felnőtt válogatottjaink ezúttal is eredményes világversenyeken bizonyítottak. Bízom benne, hogy az erőemelők a folytatásban is a legeredményesebb nem olimpiai sportolók közé fognak tartozni” – összegzett a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke.

0 Tovább

Hárspataki Gábor és Baranyi Zsófia az év legjobb karatésai

Az idén is megválasztotta a Magyar Karate Szakszövetség az Év Sportolóit. A férfiaknál a tokiói olimpián sporttörténelmi bronzérmet nyert Hárspataki Gábor harmadik alkalommal, míg a nőknél Baranyi Zsófia első alkalommal lett a sportágban az esztendő hazai legjobbja.

Feledhetetlen esztendő volt a karatésok világszinten több tízmilliósra tehető táborának 2021, hiszen az idén mutatkozott be a japán eredetű küzdősport az olimpián. A sportág magyar rajongóit pedig az is lelkesítette, hogy az ötkarikás játékokon indulási jogot szerzett 82 versenyző között Hárspataki Gábor személyében magyar résztvevő is volt.

Az MTK 75 kg-os versenyzője már a júniusi párizsi kvalifikációs tornán egy parádés földrevitelnek köszönhetően szerezte meg az olimpiai kvótát, majd a sportág őshazájában, Tokióban is emlékezeteset alkotott. Hárspataki Gábor utolsó csoportmérkőzésén a japán Nishimura ellen egy csodaszámba menő utolsó pillanatos fejrúgással fordított, és ezzel harcolta ki a helyét a legjobb négy között, ahol végül a bronzérmet szerezte meg.

Klubtársa, a fiatal Baranyi Zsófia a 2020-as budapesti korosztályos Európa-bajnokságon nyert aranyérmét követően az idén bemutatkozott a felnőtt válogatottban is, az U21-esek között pedig újabb éremmel jelezte, hogy a korosztály legjobbai közé tartozik. A fiatalok tamperei Eb-jén az 55 kg-ban Baranyi Zsófia – aki korábban egyedüli magyar karatésként megjárta a 2018-as ifjúsági olimpiát – ezúttal ezüstérmes nyert.

0 Tovább

Edzők álma Száraz Gergő, az új magyar kick-box csillag

Egy esztendeje még a hazai kick-boxos berkekben sem fogadtak volna sokan arra, hogy 2021-ben Száraz Gergő lesz az év hazai férfi kick-boxosa. A mindössze 18 éves fiatalembernek egy – a koronavírus világjárvány miatt – csonka szezon is elég volt arra, hogy a semmiből berobbanjon a sportág világelitjébe, és két aranyérmet nyerjen a felnőtt világbajnokságon, csakúgy, mint az utánpótlás korosztály Eb-jén – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

Alaposan körbejárta a küzdősportokat, mielőtt a kick-boxnál kötött ki Száraz Gergő, aki hat évvel ezelőtt Jászberényben taekwondóval kezdett, majd a kick-boxba is belekóstolt, két-három éve pedig az ökölvívást is kipróbálta. Utóbbi sem ment rosszul, hiszen ott is korosztályos válogatottságig vitte, Száraz Gergő végül mégis a kick-boxot választotta. Az idei év fényesen igazolta döntése helyességét: a csepeli Halker-Király Team sportolója 18 éves létére az 57 kg-ban a light-contact és a kick-light szabályrendszerben is felnőtt világbajnoki címet nyert októberben, majd egy hónappal később a korosztályos Eb-n is mindkét szakágban diadalmaskodott.

"Rájöttem, hogy a kick-boxot szeretem a legjobban, és ebben is vagyok a legeredményesebb" – magyarázta választását az ifjú tehetség, aki elmondta, hogy az idei felnőtt vb előtt nem hitte volna, hogy sikerülhet mindkét szabályrendszerben nyernie, utána viszont már elvárás volt maga felé, hogy az utánpótlás Európa-bajnokságról is elhozza az aranyérmeket. "Egész könnyen ment" – emlékezett vissza, utalva arra, hogy az egyik Eb-döntőben technikai fölénnyel verte orosz ellenfelét.

Nem mondhatni, hogy a korábbi eredményeiből egyenesen következtek volna az idei világraszóló sikerek, hiszen előzőleg – még 2018-ból – csupán egy utánpótlás vb-harmadik helyet tudott felmutatni, a 2019-es hazai rendezésű korosztályos Eb-n Győrben pedig még a dobogós helyezés sem jött össze.

"Az idei évben rengeteget edzettem, a heti öt edzés mindig megvolt, plusz az edzőtáborok, és nagyon készültem ezekre a világversenyekre" – adta meg idei sikerei titkát Száraz Gergő, aki azt nevezte erősségének, hogy: "alázatos vagyok, ott vagyok mindig fejben, és képes vagyok csak a versenyre koncentrálni".

"Nemcsak ügyes, de higgadt és okos is, semmi nem zökkenti ki abból, amit csinál. Amit az edző mond, azt pontosan végrehajtja, minden szempontból ideális versenyző típus” – így jellemezte Száraz Gergőt Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke.

 

"Valóban így van, nem kételkedem az edzőkben, amikor ott vagyunk a versenyen, azt csinálom, amit mondanak, és ez be is szokott jönni" – reagált a jellemzésre a fiatalember, akinek a csepeli klubnál Bálint Zoltán és Jároszkievicz Krisztián az edzői. 

Az újdonsült kick-box csillag a sport mellett jelenleg még gimnáziumba jár, tavasszal érettségizik, utána pedig tovább szeretne tanulni. Kiérlelt elképzelései a jövőről még nincsenek, de mint mondta, leginkább a sportot folytatná valamilyen irányban. A tatamin viszont meglehetősen pontos célok lebegnek a szeme előtt: további kick-box világversenyeket szeretne nyerni.

0 Tovább

Szkander – Rendhagyó szezon zárult le

Több szempontból eredményes, de ugyanakkor nehéz évet zárnak a magyar szkanderosok. A sportág az utóbbi években sokat fejlődött itthon. Rangos nemzetközi versenyeknek adott otthont Magyarország, emellett világ- és Európa-bajnokok egész sorát adták a hazai klubok. Sportdiplomáciában is nagyot lépett előre a szkander: Csabai Attila, a hazai szövetség elnöke a 2021-es tisztújításon is megkapta a bizalmat a Világszövetség alelnökeként, és ugyanezt a tisztséget tölti be az európai szövetségben is.

„Sok munkánk van mindebben. És ne feledkezzünk meg Dóró Zsoltról sem, aki a Világszövetség mesterbírója, és egyben itthon szövetségi kapitányi feladatokat is ellát. Mindent egybevetve az elnökséggel, Rausch Tamás főtitkárral sokat dolgoztunk azon, hogy a magyar szkandernek rangja lett az elmúlt években” – mondta Csabai Attila.

„Jó példa arra, hogy mennyire odafigyelnek nemzetközi szinten is, hogy mi hogy dolgozunk, az az idei világbajnokság volt.  Bukarest adott otthont a vb-nek, ahova a koronavírus-járvány miatt úgy döntöttünk: egyik versenyzőnk egészségét sem kockáztatjuk, és távol maradtunk a világversenytől. Megkeresések, érdeklődések sokasága érkezett a világ különböző pontjairól, hogy mi miért nem vagyunk ott” – tette hozzá a sportvezető.

A vilniusi Európa-bajnokságon viszont maradandót alkotott a nemzeti csapat, ugyanis öt arany, négy ezüst és két bronz volt a magyar termés. Közben folyamatosan zajlottak a magyar bajnoki sorozat állomásain a küzdelmek, és Győrben a Magyar Szkander Szövetség rekord létszámmal megrendezte a Judgement Day-t. Ez az egyik legrangosabb Világkupának számít.

0 Tovább

Vörös Dávid a Magyar Footgolf Szövetség új elnöke


Hétfőn megtartotta rendkívüli online közgyűlését a Magyar Footgolf Szövetség. A Hrutka János által vezetett elnökség munkáját január 1-től Vörös Dávid és az új elnökség veszi át.

A december 3-i online közgyűlésén választott volna elnököt a tervek szerint a tagság, ám ezen napirendi pontot december 20-ra halasztották. Az elnöki posztra két jelölés érkezett a tiszteletbeli elnök, Németh Péter, valamint Vörös Dávid személyében.

A szavazást követően a küldöttek voksainak kétharmadát begyűjtő Vörös Dávid vezeti 2022-től négy éven át a Magyar Footgolf Szövetséget. Az elnökségbe dr. Bársony Farkas (alelnökként), Csatári Zoltán, Hinora Ferenc és Szabó László került.

A felügyelőbizottságba Bölcsföldi Ágnest (elnökként), Molnár Arnoldot és Sipőcz Bélát választották be.

0 Tovább

Erőemelő Európa-bajnokság – Hét érem, 13 országos csúcs 

A svédországi Västerås-ban befejeződött az erőemelő Európa-bajnokság. A magyar válogatott versenyzők ezúttal is bizonyítottak. A Magyar Erőemelő Szövetség információi szerint összesen 13 országos csúcs dőlt meg, emellett két egyéni rekord is született.

A junioroknál Rozsnyai-Kovács Aletta összetett ezüstöt szerzett, miután fekvenyomásban aranyat, guggolásban pedig egy bronzérmet gyűjtött be a 63 kilósok között. Ugyancsak a junior mezőnyben a férfi +120 kilósoknál Bereczki Szilárd fekvenyomásban arany, összetettben pedig ezüstérmesként zárt.

A junior +120 kilósoknál egy magyar bronz született, azt Bana Milán szállította fekvenyomásban, ő összetettben a hatodik helyet csípte el. Az ifiknél Füzesi Marcell (105 kg) fekvenyomásban lett harmadik, összesítésben pedig Eb ötödik lett.

A magyar válogatottból Tóth Enikő (junior 84 kg) a 7., Sallai Eszter (junior 69 kg) a 9., Susa Dávid (felnőtt 93 kg) a 10., Katos Dorina (junior 69 kg) a 15. lett.

Az erőemelő Európa-bajnokságon három fogásnemben versenyeztek a legjobbak. Fekvenyomásban, guggolásban és felhúzásban mérettettek meg, fogásnemenként is hirdettek győzteseket, emellett összetett érmeket is osztottak. 

Érdekesség, hogy Rozsnyai-Kovács Aletta összetett teljesítménye Magyarországon a valaha elért legjobb eredménynek számít a Nemzetközi Erőemelő Szövetség (IPF) pontrendszere (GL) szerint, Bereczki Szilárd összetett eredménye pedig az idei harmadik legjobb itthon.

0 Tovább

Teljes jogú olimpiai sportág lehet a sportmászás 2028-ban

A NOB végrehajtó bizottsága a 28 állandó sportág között javasolja a sportmászást a 2028-as Los Angeles-i nyári játékokra. A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség örömmel értesült róla, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság legfőbb testülete a 28 alapsportág között javasolta a sportmászást a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjába. A végleges döntést a pekingi téli olimpia alatt összeülő közgyűlés mondja majd ki, de ez várhatóan már csak formaság lesz – adta hírül az MHSSZ.

A sportmászás a 2020-as tokiói olimpián mutatkozott be. Az Agenda 2020 keretében az alap sportágakon felül a rendező ország javasolhatott olyan sportágakat, amelyek komoly helyi érdeklődésre tarthatnak számot. A NOB pedig már jó ideje igyekszik a fiatal közönséget megcélozni. A sportmászás mindkét kritériumot teljesítette, hiszen a japán mászók a világ legjobbjai közé tartoznak, és világszerte rengeteg fiatal űzi a sportágat. A sportmászók nem is okoztak csalódást, a versenyeknek óriási sikere volt.

A párizsi olimpia szervezői szintén éltek a lehetőséggel, így már Tokió előtt biztossá vált, hogy 2024-ben is lesznek sportmászó versenyek az olimpián. Nem csoda, hiszen Franciaország a sportág egyik európai bázisa. Tudva, hogy az Amerikai Egyesült Államok a sportmászás tengerentúli bölcsője, abban mindenki biztos volt, hogy Los Angelesben is szerepel majd a programban. Azt azonban csak a legbátrabbak remélték, hogy az alapsportágak közé is bekerülhet.

„Óriási elismerése ez a sportágunknak, és bizonyítja nemzetközi jelentőségét. Dinamikusan fejlődik, és rendkívül népszerű a fiatalok körében. A három versenyszám, a gyorsmászás, a nehézségi mászás és a boulder tökéletesen leképezi a „Gyorsabban, Magasabbra, Erősebben” olimpiai mottót” – mondta Kandrács Ildikó, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke. – „Számunkra is extra motivációt ad, hogy az évekkel ezelőtt megkezdett szakmai munkával hosszú távra tervezhetünk. Azon dolgozunk, hogy akár már Párizsban magyar sportmászónak szurkolhassunk. Erre minden esély megvan, hiszen van három olyan reménységünk, akik az európai mezőnyben korosztályuk legjobbjai.”

Ez a három fiatal sportmászó az ifjúsági Európa-bajnok Vályi Gergő, az ifjúsági világbajnoki 4. helyezett Radics Attila, valamint a már felnőtt Európa-kupán is középdöntőbe jutott Tusnády Nimród. Mindhárman tizenhét évesek, és óriási elánnal készülnek Párizsra.

Los Angeles kapcsán az esetleges versenyformátumról és versenyzői kvótáról még nem esett szó. Tokióban egy kombinált formátumban indultak a mászók, amely mindhárom versenyszámot, a bouldert, a nehézségit és a gyorsmászást ötvözte. Párizsban már eggyel igazságosabb formában zajlanak a versenyek, hiszen külön veszik a gyorsmászást, ahol végre kiteljesedhetnek a specialisták, a kombinált számban csak a boulder és a nehézségi marad. Az indulók száma is növekszik: míg Tokióba csak 20 női és 20 férfi mászó juthatott ki az egész világról, addig Párizsban már 68-an indulhatnak.

Kislexikon:

Sportmászás: 2020 óta olimpiai sportág. A sziklamászás versenyszerű formája, jellemzően épített műfalakon. Három versenyszám van, ezek a boulder, a nehézségi valamint a gyorsmászás. A bouldernél négy méter magas falakon, kötélbiztosítás nélkül kell nehéz, jó koordinációt és egyensúlyérzéket erővel ötvöző mozdulatsorokat végrehajtani. A versenyzők esetleges esését a fal lábánál lévő matrac tompítja. Gyorsmászásnál egy sztenderd, 15 méter magas falon kiépített útvonalon másznak fel kötélbiztosítással, itt kizárólag a gyorsaság számít, ki ér fel leghamarabb. Ez a mászók 100 méteres sprintje. Az út fogásai a világ minden gyorsmászó falán milliméterre pontosan ugyanott helyezkednek el, így az idők összemérhetők. A nehézségi mászás a „királykategória”, amely a legközelebb áll a természetes sziklákon zajló sportmászáshoz. Versenyenként és helyszínenként eltérő típusú műfalakon, mindig más utakat építve rendezik, ahol a mászók kötélbiztosítással másznak. Az elért eredmény erősen függ az mászóút építőjének stílusától is, hogy az mennyire áll közel a versenyzőéhez, tehát az adaptáció kulcsfontosságú. A sorrendet az dönti el, hogy ki milyen magasra jut. 

0 Tovább

Száraz Gergő és Busa Andrea az év legjobb kick-boxosai

Az idén is megválasztotta a Magyar Kick-box Szakszövetség az Év Sportolóit. A férfiaknál Száraz Gergő első alkalommal, míg a nőknél Busa Andrea immár harmadszor lett a sportágban az esztendő hazai legjobbja – adta hírül az MKBSZ.


A 2021-es évet is beárnyékolta a koronavírus járvány, az első jelentős nemzetközi kick-box verseny a szeptemberi budapesti világkupa volt. Ezt követően azonban októberben az olaszországi Jesolóban megrendezték a sportág felnőtt világbajnokságát, majd az idősebb korcsoportokba tartozó fiatalok összemérhették tudásukat a montenegrói Budvában megrendezett novemberi utánpótlás Európa-bajnokságon is.

Mindkét világversenyen tatamira lépett Száraz Gergő, aki 18 éves létére 57 kg-ban a light-contact és a kick-light szabályrendszerben is felnőtt világbajnoki címet nyert. A csepeli Halker-Király Team tehetsége ezt követően az utánpótlás Eb-n is mindkét szakágban diadalmaskodott.

Klubtársa, a 2019-ben három szabályrendszerben is vb-győztes Busa Andrea is a dobogó tetejére állhatott fel a jesolói világbajnokságon, ahol pointfightingban a nők 65 kg-os súlycsoportjának küzdelmeiben gyarapította vb-aranyainak a számát.

0 Tovább

Két magyar karatés érem a fiatalok világversenyén

Két magyar érem született az olimpián az idén bemutatkozott karate sportág utánpótlás korosztályának legrangosabb sorozatában a hétvégén. A Karate1 Youth League szériának az olaszországi Jesolóban rendezett állomásán hatalmas mezőny gyűlt össze: 54 ország közel 2500(!) versenyzője lépett tatamira. Magyarországot 29 fiatal képviselte, közülük a kadeteknél az MTK-s Tóth testvérek állhattak fel a dobogóra.

A kadet korosztályban (14-15 évesek) az 52 kg-os fiúk küzdelmeiben nem kevesebben, mint 95-en indultak. Közülük Tóth Máté Roland öt győzelemmel jutott a döntőbe, és végül a második helyen végzett. Testvére, Tóth Zsombor Zoltán ugyanebben a kategóriában harmadik lett.

A péntektől vasárnapig tartó háromnapos versenyen közel volt még az éremszerzéshez az ötödik helyen végzett Fischer Bálint, valamint Bogdán Panna, aki hetedik lett.

0 Tovább

Nagy álma valósult meg a Veszprém válogatottjának: saját ruhamárkával erősít Ligetvári Patrik

Az élsportoló régóta dédelgetett álma volt egy saját kollekció, amelyben a hozzá hasonló, magas testalkatúak is megtalálják a számukra kényelmes, egyedi darabokat.

Bár örökös első helyet foglal el Ligetvári Patrik életében a kézilabda, egy régi nagy álmát is sikerült most megvalósítani a Veszprém Telekom válogatott átlövőjének. Piacra lép a thisSIDE, az élsportoló saját ruhamárkája, melyet párjával, Morár Henriettával közösen álmodtak meg.

„A kézilabda továbbra is örök szerelem marad és ez várhatólag már soha nem fog megváltozni, de jól esik egy kicsit szélesíteni a spektrumot. Hálás vagyok Heninek, hogy ennyit tud foglalkozni a kis projektünkkel és sokszor egy személyben irányítani azt. Nagyon örülök, hogy eljutottunk idáig, de ahogy a pályán, úgy azon kívül is rengeteg munka vár még rám, ránk. Ez a szezon eddig minden tekintetben úgy alakul, ahogy terveztem és izgatottan várom már, hogy a világ legjobb közönsége előtt vívhassuk meg az Eb meccseit. Az pedig plusz motivációt jelent számomra, hogy megvalósítottuk álmainkat, terveinket és most már bárki vásárolhat olyan ruhát, ahol a kényelem nem kiváltság, hanem választás kérdése” – mondta a thisSIDE első kollekciója kapcsán Ligetvári Patrik, aki saját tapasztalatait is beépítette a kollekció tervezésébe. Mint mondja, a hozzá hasonló, két méteres magassággal rendelkezők – csakúgy, mint csapattársa, Rodrigo Corrales, aki nemcsak örömmel használja a kollekció darabjait, de modellként is feltűnik a márka fotóin – rendkívül nehezen találnak számukra komfortos, megfelelő ruhadarabokat.

Az élsportoló és párja ezért úgy alkották meg a kollekció darabjait, hogy senkinek se kelljen kompromisszumot kötnie, ha minőségi, sportos ruhadarab vásárlásáról van szó. „Fontos célunk volt a tervezéskor, hogy a vásárló a tömegesen gyártott ruhadarabokon kívül is megtalálja önmagát, a lehető legnagyobb kényelemben, miközben ugyanazt az elégedettséget érzi minden alkalommal, - amikor magára ölti bármelyik termékünket - mint az első kicsomagolásnál” – tette hozzá az élsportoló, akire öt BL és hat bajnoki összecsapás vár, az újévet pedig a magyar kézilabda-válogatott tagjaként kezdi. A thisSIDE bemutatkozója a https://www.youtube.com/watch?v=Wr3hfXnnX9g linken érhető el.

0 Tovább

Teqball-vb: Zárásként egy arany és egy bronz Lengyelországban

Ez volt minden idők legeredményesebb magyar világbajnoksága

Aranyérmet szerzett a Bányik Csaba, Janicsek Zsanett kettős a vegyespárosok kategóriájában a teqball-világbajnokságon. A lengyelországi Gliwicében megrendezett világverseny utolsó napján a magyar duó a brazilokat győzte le. Ezenkívül volt még egy magyar éremszerzés: a férfi párosoknál a Blázsovics Ádám, Bányik Csaba kettős bronzérmes lett.

A magyar küldöttség így összesen négy éremmel fejezte be a lengyelországi világbajnokságot, miután egyéniben Blázsovics Ádám és Izsák Anna is aranyérmes lett korábban.

A Magyar Teqball Szövetség információi szerint ez volt minden idők legeredményesebb magyar világbajnoksága. 

0 Tovább

Magyar versenymászók: cél a párizsi olimpia

Az idén Tokióban az olimpián is bemutatkozott sportmászást hazánkban is több ezren művelik, több versenyzőnknek pedig reális esélye van kijutni a következő ötkarikás játékokra.

Kandrács Ildikó, a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség elnöke elmondta, hogy kiemelt céljuk a versenymászásban évekkel ezelőtt megkezdett szakmai munkát még magasabb szintre emelve hozzásegíteni a magyar sportmászókat az olimpiai kvalifikációhoz. Hozzátette, hogy Magyarország sok szempontból le van maradva más nemzetekhez képest, ezért infrastrukturálisan és szakmailag is sokat kell fejlődnie ahhoz, hogy 2024-ben Párizsban, majd négy esztendővel később Los Angelesben magyar sportmászónak szurkolhassunk. Ezen a szövetségnél egy lelkes és elhivatott csapat dolgozik.

Infrastrukturális fejlesztésekre az aktív Magyarországért felelős kormánybiztosságnak köszönhetően az elmúlt három évben a szövetség történetében példátlan mértékű támogatásokhoz jutottak vasalt utak telepítésére, sziklamászó helyek felújítására és mászótermek felújítására, bővítésére. Utóbbi program keretében két év alatt 32 mászóterem hatvanmillió forintnyi forrásból fejleszthetett, néhány nagyobb komplexum pedig ezen felül egyedi fejlesztési támogatásban is részesült. Ezek a támogatások elsősorban a tömegsport számára jelentenek komoly lehetőségeket, ezzel egyúttal azonban óriási szerepük van a sportág tömegbázisának növelésében, valamint a versenymászó válogatott felkészülési lehetőségeinek javításában is.

Farkas Tamás, a versenymászó válogatott vezetőedzője kiemelte, hogy három versenyzőnek is reális esélye van kijutni a párizsi olimpiára, amennyiben biztosítottak számukra a felkészülés feltételei. Már a jelenlegi adottságok mellett is kiemelkedő eredményeket érnek el a korosztályos versenyeken. Vályi Gergő ifjúsági Európa-bajnok, Radics Attila ifjúsági világbajnoki 4. helyezett, Tusnády Nimród pedig már Európa-kupán is középdöntőbe jutott. Mindhárman tizenhét évesek, nemzetközi szinten is korosztályuk legjobbjai közé tartoznak.

Könnyű dolguk ugyanakkor biztosan nem lesz, hiszen az előző olimpiára mindössze 20 női és 20 férfi mászó juthatott ki. Párizsban a versenyszámok szétválasztásával ez a kvóta 68-ra nő, de ennek felosztása még kidolgozás alatt van. Egy biztos, hatalmas a verseny ezen fiatal sportág fiatal sportolói között a kijutásért. De talán nem véletlen, hogy a sportmászás népszerűsége dinamikusan nő, és jó eséllyel sokáig az olimpia porondján marad.

Kislexikon:

Sportmászás: a sziklamászás versenyszerű formája, jellemzően épített műfalakon. Három versenyszám van, ezek a boulder, a nehézségi valamint a gyorsmászás. A bouldernél négy méter magas falakon, kötélbiztosítás nélkül kell nehéz, jó koordinációt és egyensúlyérzéket erővel ötvöző mozdulatsorokat végrehajtani. A versenyzők esetleges esését a fal lábánál lévő matrac tompítja. Gyorsmászásnál egy sztenderd, 15 méter magas falon kiépített útvonalon másznak fel kötélbiztosítással, itt kizárólag a gyorsaság számít, ki ér fel leghamarabb. Ez a mászók 100 méteres sprintje. Az út fogásai a világ minden gyorsmászó falán milliméterre pontosan ugyanott helyezkednek el, így az idők összemérhetők. A nehézségi mászás a „királykategória”, amely a legközelebb áll a természetes sziklákon zajló sportmászáshoz. Versenyenként és helyszínenként eltérő típusú műfalakon, mindig más utakat építve rendezik, ahol a mászók kötélbiztosítással másznak. Az elért eredmény erősen függ az mászóút építőjének stílusától is, hogy az mennyire áll közel a versenyzőéhez, tehát az adaptáció kulcsfontosságú. A sorrendet az dönti el, hogy ki milyen magasra jut.

0 Tovább

Teqball-vb: Izsák Anna és Blázsovics Ádám is világbajnok lett

Sporttörténelmi sikerek a teqball-világbajnokságon! A lengyelországi Gliwicében zajló világversenyen magyar világbajnokot avattak egyéniben a férfiaknál és a nőknél is.

A Magyar Teqball Szövetség információi szerint a nőknél Izsák Anna, a férfiaknál pedig Blázsovics Ádám lett világbajnok. A sportág történetében először rendeztek női egyéni versenyt, így Izsák Anna nemcsak Magyarország, hanem a világ első egyéni aranyérmese.

„Ebbe még annyira nem is gondoltam bele, de mindenesetre felemelő érzés elsőnek lenni. A legnehezebb meccsem az elődöntő volt, amerikai ellenfelem alaposan próbára tett, de végül sikerült legyőznöm őt is” – értékelt Izsák Anna, aki a Balatonakarattyai Lábtenisz Klub játékosa.

Blázsovics Ádám gliwicei sikere azt jelenti, hogy begyűjtötte a harmadik egyéni világbajnoki aranyérmét. „Sok munka van ebben a három egyéni világbajnoki címben, bízom benne, hogy a sportág hazai fejlődésére is jó hatással lesz ez. A világbajnoki döntő után a dobogó tetején meghallgatni a himnuszt, azt egyszerűen nem lehet szavakba önteni. Úgy gondolom, hogy az egész válogatott jó formában érkezett a vb-re, és a lengyelek egy fantasztikus szervezéssel, illetve lebonyolítással rukkoltak elő. A teqball egyre népszerűbb világszerte, és arra meg külön büszke vagyok, hogy szerintem Magyarországon a legnehezebb vb-indulási jogot szerezni.” – összegzett Blázsovics Ádám, a Phoenix Teqball Akadémia immár háromszoros egyéni világbajnoka.

0 Tovább

Teqball-vb: Mindenki versenyben

Folytatták jó szereplésüket a magyarok a lengyelországi teqball-világbajnokságon. A Gliwicében zajló világversenyen mind az öt kategóriában a legjobb nyolc közé jutottak a mieink.

Nagy Zoltán szövetségi kapitány szerint a magyar játékosok nagyon várták már ezt a vb-t. „Van egy egészséges felfokozott hangulat a csapaton. Jó látni, hogy mindenki odateszi magát. Bízom benne, hogy ahogy halad előre ez a világverseny, minél több magyar lesz ott a végelszámolásnál és az éremcsatákban.” – mondta a szövetségi kapitány.

A lengyelországi világbajnokságon a következő válogatott állt asztalhoz:

Izsák Anna - női egyéni

Izsák Anna és Vasas Lea - női páros

Janicsek Zsanett és Bányik Csaba - vegyes páros

Bányik Csaba és Blázsovics Ádám - férfi páros

Blázsovics Ádám - férfi egyéni

0 Tovább

Íme Ligetvári Patrik válogatott kézilabdázó és párja „szerelemgyereke”

Az élsportoló és kedvese régóta dédelgették egy saját ruhakollekció ötletét, amely hosszú, közös munkájuknak köszönhetően mostanra meg is valósulhatott.

Sikert sikerre halmoz Ligetvári Patrik, a Veszprém átlövője, aki az élsport mellett most egy újabb fába vágja a fejszéjét. Régi nagy álmát valósítja meg, hiszen párjával, Morár Henriettával közösen elindítja saját ruhamárkáját, melyet thisSIDE névre kereszteltek. „Nagyon örülök, hogy eljutottunk idáig, de ahogy a pályán, úgy azon kívül is rengeteg munka vár még rám, ránk. Természetesen, a kézilabda az örök szerelem és ez várhatólag már soha nem fog megváltozni, de jól esik egy kicsit szélesíteni a spektrumot. Plusz motivációt jelent számomra, hogy megvalósítottuk az álmainkat, terveinket és most már bárki vásárolhat olyan ruhát, ahol a kényelem nem kiváltság, hanem választás kérdése. Hálás vagyok Heninek, hogy ennyit tud foglalkozni a kis projektünkkel és sokszor egy személyben irányítani azt” –árulta el ruhamárkája kapcsán Ligetvári Patrik, aki saját ruhavásárlási tapasztalatait is beleépítette kollekciójába. A két méter magas élsportolónak ugyanis állandó kihívást jelent, hogy testmagasságának megfelelő, kényelmes, egyedi darabokat találjon. 

„Fontos célunk volt a tervezéskor, hogy a vásárló a tömegesen gyártott ruhadarabokon kívül is megtalálja önmagát, a lehető legnagyobb kényelemben, miközben ugyanazt az elégedettséged érzi minden alkalommal, - amikor magára ölti bármelyik termékünket - mint az első kicsomagolásnál” – tette hozzá az élsportló, akinek párja segíti közös „szerelemgyermekük” minden lépést. „Az első kollekcióba olyan darabokat álmodtunk meg, amelyeket Patrik is gyakran visel: melegítők, pólók, pulóverek. Igazi összehangolt csapatmunka a miénk, amire nagy szükség van, hiszen Patrik életében változatlanul a kézilabda áll elsődleges helyen. Éppen ezért minden munkafolyamatot én menedzselek és viszek végig. Mindig megmutatom neki az egyes tervezési fázisokat és közösen döntünk a végeredményről, ahogy a színekről is. Szívünk-lelkünk benne van minden darabban, bízunk benne, hogy aki felpróbál egy ilyen ruhadarabot, ezt is érezni fogja” – mondta az társ-tervező, Morár Henrietta.

0 Tovább

Elhalasztják a korosztályos karate Eb-t

A koronavírus járvány jelenlegi csehországi helyzete miatt elhalasztják a jövő februárra tervezett prágai kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokságot.


A cseh szervezők és az Európai Karate Szövetség (EKF) megállapodása szerint az Eb-t pár hónappal később, 2022. június 17. és 19. között rendezik meg. A versenyt megelőző bírói tanfolyamot és vizsgát június 14-16-án tartják.

2020-ban a magyar szövetség rendezte meg – nagy sikerrel – a fiatalok kontinensviadalát Budapesten. Idén a járványhelyzet miatt szintén módosítani kellett az időponton: a finnországi Tamperében február helyett augusztusban – pár héttel a sportág tokiói olimpiai bemutatkozását követően – zajlott le az Eb, ahol a magyar válogatott Baranyi Zsófia, Rónai Lili, Dévényi Bence és Hecker Bojána révén négy ezüstéremmel zárt.

0 Tovább

Teqball-vb: jó magyar kezdés

Kiváló magyar kezdés a lengyelországi teqball-világbajnokságon. A Gliwicében zajló világversenyen a magyarok 9-ből 9 meccset megnyerve százszázalékos teljesítménnyel várják a folytatást.

Nagy Zoltán szövetségi kapitány elmondta, egy jól felkészült magyar válogatott érkezett meg a világbajnokságra.

„Úgy gondolom, hogy jól sikerült a felkészülés és a ráhangolódás. Közvetlen a vb előtt két összetartás volt a keret számára, akkor már látszott, hogy mindenki jó formában van. Bízom benne, hogy ez a folytatásban is meglátszik” - mondta a kapitány.

Egyéniben Blázsovics Ádám háromból hármat nyert, a Bányik Csaba, Janicsek Zsanett páros tovább jutva a csoportjából négyből négy alkalommal győzött, női egyéniben Izsák Anna két győzelemmel kezdett a 2021-es világbajnokságon. 

0 Tovább

Evezés: A kitüntetett Mihály Tibor a Külker EC küzdelmeiről

Volt idő, amikor a magyar evezés a sikersportágak közé tartozott.
Előbb a múlt század harmincas éveiben nyerték halomra az akkori
legjobbak a nyílt Európa-bajnoki címeket és a dobogós helyezéseket,
majd 1948-ban Zsitnik Béla olimpiai bronzérmet szerzett, a méltán
máig is híres ezüstnégyes tagjai (Melis Zoltán, Sarlós György,
Csermely József, Melis Antal)1968-ban Mexikóvárosban a dobogó
második fokára állhattak fel.


A század végefelé újabb hullám indult, amelynek élharcosai Sarlós
Katalin és Kokas Gergely voltak. A kétezres olimpiára kijutott Pető
Tibor-Haller Ákos duó az ottani 5. helyet követően kétszer is
világbajnok tudott lenni a kétpárevezősök csúcstalálkozóján, akiket a
Varga Tamás-Hirling Zsolt duó egy 2005-ben kiharcolt, könnyűsúlyú
kétpárevezős világbajnoki címmel követett.


Ezek a sikerek manapság nem jellemzik a magyar evezés legjobbjait.
Ettől persze még több helyen dicséretes munka folyik abban a
reményben, hogy előbb-utóbb a minőségi ugrás is bekövetkezik.
Nyilván ezt „odafönn” is látják és elismerik. Ennek az odafigyelésnek
a bizonysága az is, hogy előbb Dávid Imrét, a MOB felügyelő
bizottságának vezetőjét, a sportág örökös tiszteletbeli elnökét tüntették
ki, majd szinte napokkal később a Külker SC első számú motorját,

Mihály Tibort is „elérte” az elismerés: ő a fővárostól kapott
sokévtizedes munkája elismeréseként különdíjat.
Mihály Tibort, a Külker Evezős Club elnökét a Római parton lévő
birodalmukban sikerült elérni.
– Túl az ilyekor kötelező gratuláción, kérem, meséljen a sok
évtizedes történetről, lehetőleg a legelejétől kezdve.

– Pásztóról származó, de már fiatalon Budapestre költözött apám
mindenféle sportba belekóstolt – kezdte vendéglátóm, akivel egy
meglehetősen hideg szobában ücsörögtünk, takarékossági okok miatt.
– Valószínűleg ennek a sportos életformának köszönhető, hogy apám
95 évesen még atletizált és jelenleg is él, 101 éves. Hatvan évesen
kezdett sportolni, és jelenleg is tizennégy, korosztályos országos
csúcsot tart. Tízéves koromban apám megtanult evezni és rajta
keresztül kerültünk a Római partra. A Külkereskedelmi
Minisztériumnak volt itt egy tíz hajóból álló túraevezős szakosztálya.
Fivéremmel szemben engem megragadott az evezés – 1970 óta
folyamatosan itt vagyok a Külkerben. Akkor még itt egy üdülő is volt,
mellettük kicsit megtűrtként létezett a túraevezős szakosztály.
– Akkoriban népszerű volt a túraevezés?
– Semmi közünk nem volt az élsporthoz, viszont számos klubban
(Nemzeti Bank, Csavargyár, Ganz, Acélöntő, Vízügyi SC és mások)
hasonlóan gondolkodtak. Persze adódtak olyan programok is, amelyek
többnapos ajánlatukkal vonzerőt jelentettek. Ilyen volt a Dunakanyar-
bajnokság vagy a túraevezősök Budapest-bajnoksága. Előfordult, hogy akár 60-70, kimondottan kis klub indította tagjait ezeken az
erőpróbákon.
– A Külker Evezős Klubot ki tartotta fenn?
– Magának a Külkereskedelmi Minisztérium sportkörének 16,
működő szakosztálya volt. A rendszerváltás éveiben a külkeres
vállalatok egyre kevesebb pénzt csöpögtette a klubnak, ezért mi 1992-
ben kimondtuk: saját lábra állunk, nem várjuk meg amíg a Külker
sportköre csődöt jelent. Ekkor 12 hajónk volt. Engem egyébként még
1972-ben átmeneti időre bíztak meg az evezős klub irányításával,
majd két évtizeddel később, 1992-ben hivatalosan is megválasztottak
a klub elnökének. Jómagam eredetileg villamosmérnök voltam, s ezen
a területen dolgoztam (például szaunák szabályozásával) a fiammal
egy cégben, a nyugdíjazásomig.
– Hogyan jellemezné az 1992 óta eltelt időszakot?
- A mi erősségünk mindig is az volt, hogy gőzerővel, iszonyú
intenzitással alkalmazkodtunk a körülményekhez. Nem volt jogtiszta a
helyzetünk, 1996-ban az országban elsőként – kormánydöntés alapján
– megkaptuk a terület tulajdonjogát. Mivel a csónakházunk épségben
megmaradt Bauhaus építmény, ezért műemléki védettséget kaptunk.
Szerencsére az évek során megvívott harcainkhoz elég ütőképes
szimpatizánsaink voltak, mert én egyedül kevés lettem volna
mindezekhez.
– A sportkör történetének melyik a következő, érdemi
fordulópontja?

– 2005-ben egy Európai Uniós pályázat határmenti együttműködésre
kínált lehetőséget. Konkrétan a Pozsony-Komárno, Esztergom-
Budapest útvonalról volt szó, szlovák-magyar határmenti
együttműködés keretében. A nyert összegből elindított fejlesztés két
évig tartott, a ma itt látható állapot döntő részben az akkor nyert és
célirányosan felhasznált pályázati pénznek köszönhető.
– 2008-ra már negyven-ötvenre felszaporodott a
hajóállományuk…

- Azóta sikerült még előbbre lépnünk, mégpedig három forrás
igénybevételével. Az első az önerőn alapuló bevásárlások ügye. A
másik forrást azok a veteránok jelentik, akik saját maguknak
megvásárolták a hajókat. A jelenlegi százas állományunkból harminc
magántulajdonban van. A harmadik forrás az evezős szövetségből
elnyerhető pénz. Ebből 40 millió forint értékű hajót sikerült vennünk.
Tudni kell, hogy az evezés méregdrága sport, egy nyolcas például 12
millióba kerül. A mi egyesületünk egyébként a klubok éves
rangsorában a 40, működő szakosztály között hosszabb ideje az 5-10.
helyek egyikét foglalja el, ami az erős középmezőnyt jelenti.
– Mikor sikerült először eljutniuk egy nagyobb evezős klubhoz,
ahol rengeteg tapasztalatot is szerezhettek?

– Már évek óta működött a genfi evezős klub szervezésében egy olyan
verseny, amelyen a Genfi-tó körbe evezése volt a program. Ez egy
rendkívüli igénybevételt jelentő, 140 kilométeres erőpróba, amelyet
14-15 óra alatt lehet teljesíteni. Ezt pályáztuk meg. Akkoriban, a nyolcvanas években egy ilyen út megszervezése – például nekünk –
egy éves előkészület-sorozatot jelentett. Végül megkaptuk a szolgálati
útleveleket, pénzt viszont egy fillért sem. Döbbenetes volt látnunk -
túl a külsőségeken - a klub felépítettségét, szervezettségét, amitől mi
nagyon távol álltunk. Elkerülhetetlennek tűnt egy többlépcsős
átalakulási folyamat. Fel kellett adnunk a kis túraevezős klub
eszméjét, helyette mindennel és mindenkivel foglalkoznunk kellett.
- Milyen gondokat, plusz tennivalókat jelentett ez a
változássorozat?

– Én nem értek a versenyevezéshez, ráadásul naponta csak 17 óra után
tudtam a munka után a klubba megérkezni. Az egész napos
működtetéshez többek között edzőt is kellett találnom. Így került a
képbe Fáth András, aki tizenvalahány évig itt oktatott nálunk. Már az
első évadjában leadtuk a névjegyünket a női négypárevezősök bajnoki
címének megszerzésével.
– Nyilvánvalónak tűnik, hogy az edzői állományt tovább kellett
bővíteniük.

– Ez is igaz. Folyamatosan erősödtünk: Erdélyi Géza, Laczó András,
Lőrincz Attila, Márton Gábor, Győrösi Csaba és Varga István is
támogatták-támogatják a törekvéseinket. Közben számos, külföldi
versenyre – Hollandiába, Franciaországba, Svájcba – el tudtunk jutni
és ezek az aktív kapcsolatok tizenöt évre megoldották klubunkban a
motivációt. Olyan komplexum alakult ki nálunk, mely igyekszik
mindenkinek lehetőséget biztosítani. Ezeken a fokozatokon keresztül jutottunk el máig, amikor megint egy drámai változtatást kell megtennünk.
– Erről lehetne konkrétabban hallani?
- A magyar evezés egyik legnagobb rákfenéje, hogy minimálisan
foglalkoznak a sportág népszerűsítésével, a tömegesítéssel. Ami
különösen hiányzik, az az egyetemi evezéssel való foglalkozás,
miközben szerte a világban az egyetemek nagy többségében igen aktív
evezősélet zajlik. Ezekben a klubokban a versenyzőkben hatalmas
mentális erők fejlődnek ki, amelyek a magyar társadalomban
ugyancsak hiányoznak. A hazai egyetemeken a hallgatók lakhatása
leginkább messze esik az edzéslehetőségtől, arról nem is beszélve,
hogy legtöbbjüknek dolgoznia is kell a tanulás mellett. A Külker EC
most e téren is úttörő vállalkozásba kezdett. A volt gondnoki lakást
felújítottuk, s most ott négy egyetemista lánynak tudunk lakhatást
biztosítani. Mellette kapnak helyben edzéslehetőséget és edzői
vezetést, ami mind számottevő időmegtakarítást is jelenthet.
- A közeljövőt illetően miként látja a Külker EC élversenyzőinek
helyzetét?

– Pillanatnyilag Bertus Kitty a legjobb a nők között, neki sajnos nem
érte el az olimpiai kvalifikáció. Benda Orsolya idei éve nagyon jól
sikerült, utána Zsíros Janka, a fiúknál Tamás Bence, Fekete Zalán és
Kertész Keve neve kívánkozik megemlítésre. És van egy különleges
emberünk, Balczó Botond, aki még csak két éve evez és rengeteg tartalékkal rendelkezik. Csak néhány évvel később derül majd ki,
hogy valójában mire is képes?
(jochapress / Jocha Károly)

0 Tovább

Sportszakmai napot tartott és évet értékelt a Nemzeti Versenysport Szövetség

A Nemzeti Versenysport Szövetség 2021. december 8-án a budapesti Danubius Hotel Heliában NVESZ Nap 2021 néven sportszakmai előadás-sorozatot rendezett. Az eseményt követő NVESZ évzáró és évértékelőn Dr. Mészáros János, a szervezet elnöke a bizakodás és a remény évének nevezte 2021-et, Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkár pedig támogatásáról biztosította az NVESZ-t. 

"Túl van fennállásának első öt évén a Nemzeti Versenysport Szövetség, ezalatt fel tudtunk nőni ahhoz, hogy önállóak lettünk, és önállóan kell képviselnünk az érdekeinket" – fogalmazott évzáró beszédében Dr. Mészáros János.

Az NVESZ elnöke a koronavírus járvány kapcsán azt mondta: a covid megtanított arra is, hogy a nehéz körülmények között is csináljuk a dolgunkat. Ebből a tekintetből a sportvezető  a bizakodás és a remény évének nevezte a 2021-est. Hangsúlyozta: az NVESZ számára 2022 elsősorban a Világjátékokról fog szólni. Az idei olimpián és paralimpián elért sikereket Dr. Mészáros János fantasztikusnak nevezte, hozzátéve: azt szeretné, ha a nem olimpiai sportágak is ezekhez tudnának majd csatlakozni az egyesült államokbeli Birminghamben jövő júliusban sorra kerülő multisport-eseményen.

A sport államtitkárság 2022-ben az erőforrásait arra fordítja majd, hogy minél jobban és minél többet tudjon segíteni az NVESZ-nek – mondta Sárfalvi Péter sportért felelős helyettes államtitkár. Az évzárón sok sikert kívánt az NVESZ sportágainak Vékássy Bálint, a MOB főtitkára és Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke is.

Az évzárót megelőzően a szövetség sportszakmai előadás-sorozatot tartott, amelyet Járosi Péter, az NVESZ általános alelnöke nyitott meg. A felszólalók közül elsőként Tóman Krisztina, az EMMI főosztályvezetője  támogatási szerződésekkel és azok elszámolásával kapcsolatos tudnivalókat ismertette. Felszólalt Prof. Dr. Géczi Gábor, a Testnevelési Egyetem Gazdaság és Társadalomtudományi Intézet igazgatója, majd Bognár Nagy Dóra, az EMMI munkatársa beszélt a sportszakember képzés jelenlegi helyzetéről. Ezt követően Domokos István, az EMMI osztályvezetője a Nemzeti Sportinformációs Rendszer (NSR) működéséről tartott előadást.

A délutáni programban Dr. Toman József, az OSEI VKESZ vezető főorvosa a válogatott kereteket érintő sportegészségügyi tudnivalókat ismertette. Zárásként a Magyar Antidopping Csoport részéről Dr. Tiszeker Ágnes és Dr. Szabó Gergely Balázs a doppingellenes tevékenységekről beszéltek, valamint a hozzájuk fűződő legfrissebb információkat osztották meg a közel ötven megjelenttel.

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Birmingham minden forgatókönyvre felkészült

Birmingham felkészült a 2022-es Világjátékokra. A négyévente megrendezendő multisport esemény előkészületeit tekintve előrehaladott állapotban van, hiszen az amerikaiak gőzerővel készültek már erre az évre, azonban a koronavírus-járvány miatt egy évvel eltolták a játékokat.

Vargáné Andrejkó Edina, a magyar csapat vezetője a közelmúltban részt vett a nemzeti olimpiai bizottságok, illetve a nemzeti koordinációt ellátó szövetségeknek megtartott meeting-sorozaton az alabamai városban.

„Már most tele van a város a Világjátékok reklámjaival. Minden túlzás nélkül állítható: az amerikai házigazdák mindenre felkészültek. Ez kiderült azon az előadássorozaton, amelyen volt szerencsém részt venni. Az eseményen bemutatták az egyes sportágaknak otthont adó helyszíneket, valamint láthattuk, hogy hol lesznek elszállásolva az egyes delegációk.” – mondta a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) főtitkára.

A csapatvezető hozzátette: a rendezők minden lehetséges forgatókönyvre felkészültek. „A járványügyi kérdésekről is szó esett. A szervező bizottság és az IWGA állásfoglalása ebben a témában az, hogy a több, mint 200 nap múlva esedékes versenysorozatra még nem akarnak semmilyen protokollal előállni, hiszen a világjárvány eddig is sok váratlan fordulatot produkált, de ők mindenesetre mindenre felkészültek” – tette hozzá Vargáné Andrejkó Edina.

Birminghamben az egyes országokból érkező sportvezetőkön kívül a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) delegációja is ott volt, a helyi szervező bizottság képviselőin túl Birmingham polgármestere, Randall Woodfin is köszöntötte a résztvevőket.

Birmingham Alabama állam legnépesebb városa. Több, mint 200 ezer lakosa van, és van magyar kötődése is, hiszen Székesfehérvár testvérvárosa. A 2022-es Világjátékokat július 7. és 17. között rendezik meg. Jelen állás szerint a magyar csapat mintegy 120 fős delegációval érkezhet meg a játékokra. 

0 Tovább

Magyar állami kitüntetést kapott Nenad Lalovic birkózóelnök

Áder János köztársasági elnök a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári fokozatát adományozta Nenad Lalovicnak, a Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) vezetőjének, aki a kitüntetést Németh Szilárd államtitkártól, a magyar szövetség (MBSZ) elnökétől vette át szerdán a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) sportcsarnokában - tudósít az MTI.

Az ez alkalomból rendezett csepeli ünnepségen felolvasták a magyar államfő által írt hivatalos okiratot, mely szerint a szerb sportvezető a kitüntetést a "hazai és nemzetközi birkózósportág fejlesztését és népszerűsítését elkötelezetten szolgáló, sikeres munkája elismeréseként" érdemelte ki.

Az eseményen nem csupán az állami elismerést kapta meg Nenad Lalovic, hanem egyúttal szerződést is írt alá Süle Lászlóval, a KIMBA kurátorával arról, hogy az akadémia az UWW partnere lesz a világ birkózásának fejlesztésében. A megállapodás alapján a Kozma István Birkózó Akadémia lesz a helyszíne több nemzetközi birkózóversenynek, edzőtábornak, szemináriumnak és más szakmai programoknak is.

Lalovic beszédében kiemelte: rendkívül megtisztelő számára a magyar kitüntetés.

"Ez az elmúlt hét-nyolc év munkájának, tehát a múltnak szól, de hasonlóképp büszke vagyok a KIMBA-val most megkötött megállapodásra is, ami viszont már a jövőnek szól, a sikeres szerb-magyar közös munka eredményeként" - mondta. Az elnök kifejtette: a birkózás ugyan egyéni sportág, de amennyiben képesek egyénileg fejlődni, akkor közösen, csapatként még többet fejlődhetnek és érhetnek el, hiszen az elmúlt évek egyértelműen megmutatták, hogy a nemzetközi birkózócsalád együtt képes messzire jutni.

Az aláírást követően Németh Szilárd körbevezette az UWW első emberét a létesítményben.

Az ünnepségen mások mellett Zeljko Trajkovic, a szerb szövetség elnöke, az MBSZ részéről Bacsa Péter ügyvezető alelnök, Bácsi Péter szakmai igazgató, világbajnok, valamint Hegedüs Csaba korábbi elnök, a KIMBA szakmai főtanácsadója, a magyar birkózósport legendás olimpiai bajnoka, továbbá az idei, tokiói ötkarikás játékokon aranyérmes Lőrincz Tamás is részt vett.

0 Tovább

Squash - Újabb magyar érem

Farkas Balázs ismét dobogóra állt. A Világjátékokra készülő magyar fallabdázó ezúttal a Prágában megrendezett 10 ezer dolláros PSA-tornán szerzett bronzérmet.

A világranglista 89. helyezettjének idén még lesz egy nemzetközi tornája, legközelebb ugyancsak Csehországban lép pályára. Farkas Balázs legutóbbi versenyén is érmet szerzett, miután megnyerte a kolozsvári tornát.

Farkas hetedik kiemeltként indult Prágában. A 2. körös győzelme után a negyeddöntőben azzal a wales-i Peter Creed ellen lépett pályára, aki korábban TOP 50-es játékos volt, és egy sérülés után ismét feljövőben van. Ezt a meccset a többszörös magyar bajnok egy ötszettes győzelemmel zárta le, az elődöntőben aztán a kolumbiai Juan Camilo Vargas következett, akitől végül egy 42 perces négyszettes találkozón kikapott.

A magyar játékos úgy látja, jó esély van arra, hogy az évet a világranglistán még előkelőbb pozícióban zárja. „Ostravában lesz még egy 10 ezer dolláros torna, ott hatodik kiemelt vagyok, így a 16 közé kerülésért nem kell játszanom. Bízom benne, hogy minél előrébb végzek, és akkor a világranglistás pozícióm valahol a 75 és a 83 között lehet, persze sok függ attól, hogy a körülöttem lévő ellenfelek hogy teljesítenek” – mondta Farkas Balázs.

Az ostravai torna december 16-án kezdődik.

 

0 Tovább

Sportmászás: megvannak a 2021-es boulder magyar bajnokok!

Riesing Eszter és Tusnády Nimród nyerte a sportmászók 2021-es boulder magyar bajnoki címét

A Gravity Magyar Kupafordulóval zárult az 2021-es boulder versenyszezon, melynek végén az első idei magyar bajnokokat avatta a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség.

A tokiói olimpián bemutatkozó sportmászás három versenyszáma közül a boulder az átlagember számára legkönnyebben hozzáférhető műfaj, hiszen kötélbiztosítás nélkül, alacsony magasságban, biztonságosan művelhető, és egyre több településen elérhető ilyen létesítmény. Versenysportként rendkívül látványos, hiszen az utakat gyakran úgy építik, hogy csak dinamikus mozdulatokkal, nagy ugrásokkal lehet a következő fogást elérni.

A budapesti Gravity Boulder mászóteremben megrendezett verseny a hat fordulóból álló Magyar Kupasorozat utolsó állomása volt, amely egyúttal a Magyar Bajnokság végeredményét is adta. A versenyt emiatt extra érdeklődés kísérte, és nézők részvételével szuper hangulatban zajlott. A szervezők pedig még rátettek egy lapáttal, mert a nyílt kategória döntőjét egy filmes cég bevonásával élőben közvetítették. Összesen négy kamera, két operatőr, két kommentátor és egy rendező segített abban, hogy minőségi audiovizuális élményben részesüljenek azok is, akik nem tudtak a helyszínen szurkolni.

A döntőbe a nyílt kategóriából négy női (Kerry Ella, Lengyel-Mitzl Jázmin, Riesing Eszter és Somorjai Zorka), valamint hat férfi (Bakurecz Ádám, Fuksz Bence, Radics Attila Zsombor, Strommer Soma, Tusnády Nimród Sebestyén, Vályi Gergő) versenyző kvalifikálta magát . Érdekesség, hogy a férfi döntősök közül négyen a népszerű televíziós vetélkedő, a Ninja Warrior Hungary döntőjében is ott voltak.

A mászóknak egy előre megadott sorrend alapján négy bouldert kellett teljesíteniük. Ezekre utanként öt perc mászási idő állt rendelkezésre, amelyet mindig öt perc pihenő követett. Az útépítők külön bouldereket építettek a férfi és női döntősöknek – tudósít a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség.

A női kategóriában a szegedi Riesing Eszter nyerte a versenyt Lengyel-Mitzl Jázmin, Somorjai Zorka és Kerry Ella előtt. Eszternek ez volt a második győzelme a szezonban, és ezzel a 2021-es boulder magyar bajnoki címet is megszerezte. Mindezt úgy, hogy a döntő délelőttjén még egy földrajzversenyt is megnyert.

A férfiak közül Tusnády Nimród volt az este legjobbja. A második helyezett az ifjúsági Európa-bajnok Vályi Gergő lett, míg a dobogó harmadik fokára Bakurecz Ádám állhatott fel. A magyar bajnoki címért a harc az első két helyezett, Tusnády Nimród és Vályi Gergő között zajlott, így a győzelem Nimródnak a bajnoki címet is jelentette. Ők vannak versenyben a nehézségi mászás bajnoki címéért is. Mindketten tizenhét évesek és a párizsi olimpiára készülnek.

A bajnokok nyilatkozatai:

Riesing Eszter:

„Elég nehéz volt nekem az idei szezon, mert tavasszal is és most ősszel is érettségire készültem, ezért a mászást nehéz volt beilleszteni a programomba. A gravitys versenyre is úgy érkeztem, hogy egyszerre készültem a két nappal későbbi szóbeli érettségimre és egy földrajzversenyre, aminek a döntője a verseny napján volt. Előzetesen nem gondoltam volna, hogy pont ez az év, amikor a mászásról a tanulmányaim is elvonják a figyelmem, ilyen sikeres végkimenetellel zárulhat.

Most jön egy rövid időszak, mielőtt a tavaszi érettségikre elkezdem az intenzív felkészülést, úgyhogy a teljes fókusz megint végre a mászásra és a gyengeségeim fejlesztésére irányulhat.”

Tusnády Nimród:

„Ha a teljes szezont nézem, a céljaim többségét sikerült elérnem. Ezen célok egyike volt, hogy felnőtt magyar bajnok legyek boulderből és nehézségiből. A boulder sikerült is a győzelmemnek köszönhetően, és úgy néz, ki nehézségiből is sikerülni fog.

Sok téren sikerült fejlődnöm, melyek a nemzetközi célokhoz közelebb segítenek. Mentálisan, fejben kellett és kell folyamatosan rengeteget fejlődnöm, talán ez a legnagyobb kihívás számomra a folyamatos edzésmunka mellett. Ehhez sokban hozzájárult a rengeteg verseny, amire idén volt lehetőségünk eljutni.

Bár a szezon még csak most ér véget, én már most sok célt tűztem ki magamnak a következő évre. Ezekért a célokért pedig meg is fogok tenni mindent.”

Kislexikon:

Sportmászás: a sziklamászás versenyszerű formája, jellemzően épített műfalakon. Három versenyszám van, ezek a boulder, a nehézségi valamint a gyorsmászás. A bouldernél négy méter magas falakon, kötélbiztosítás nélkül kell nehéz, jó koordinációt és egyensúlyérzéket erővel ötvöző, gyakran dinamikus mozdulatsorokat végrehajtani. A versenyzők esetleges esését a fal lábánál lévő matrac tompítja. Gyorsmászásnál egy sztenderd, 15 méter magas falon kiépített útvonalon másznak fel kötélbiztosítással, itt kizárólag a gyorsaság számít, ki ér fel leghamarabb. Ez a mászók 100 méteres sprintje. Az út fogásai a világ minden gyorsmászó falán milliméterre pontosan ugyanott helyezkednek el, így az idők összemérhetők. A nehézségi mászás a „királykategória”, amely a legközelebb áll a természetes sziklákon zajló sportmászáshoz. Versenyenként és helyszínenként eltérő típusú műfalakon, mindig más utakat építve rendezik, ahol a mászók kötélbiztosítással másznak. A sorrendet az dönti el, hogy ki milyen magasra jut.

Fotó: Gravity Boulder/Vörös Tamás

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum