Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Labdarúgás – Dortmundi modell szerint építkeznek Nyíregyházán

Nyíregyházán hosszú távra terveznek! A nyírségi labdarúgócsapat háza táján nem kapkodnak. Az a cél, hogy az együttes belátható időn belül stabil első osztályú klub legyen – hangzott el a Digi Sport reggeli műsorában.

 

Dr. Elbert Gábor szakmai ügyvezető hangsúlyozta: a szurkolók, az ultrák a klub részei. Ott nem szemben állnak a klubbal, nem mellettük vannak, hanem a klub részei.

A szakember pár hónapja kezdte meg a munkát a Spartacusnál, amely jelenleg a másodosztályban szerepel. A szakmai stáb többi tagjához hasonlóan öt évre szerződött a Nyíregyházához, és maximálisan bízik a tudatos szakmai munkában.

Igaz, hogy Nyíregyháza Spartacus elmúlt öt éve nem az állandóságról szól, hiszen ügyvezetők és edzők jöttek, mentek, a csapat – éppen a jelenlegi edzővel – feljutott az NB I-be, majd hirtelen az NB III-ban találta magát, ám most nagyon úgy tűnik, hogy ezen a nyáron pozitív fordulatot vett a nyíregyházi futball – írja a rangado.24.hu

Nyíregyházán régóta várják azt a tulajdonost, aki végre hosszú távra tervez és türelmesen hagyja a szakembereket építkezni. Nos, minden jel arra utal, hogy Révész Bálint személyében Nyíregyházán megtalálható ez az ember.

A sportcsatornán elhangzott az is, hogy a klub és a szurkolók viszonyában a dortmundi lehet a példa. „Azt fogalmaztuk meg, hogy ez nem olyan klub lesz, ahol a vezetőedző sorsa azon múlna, hogy a csapat mit játszik hétvégén. Itt az a kérdés, hogy abba az irányba megyünk-e, amit kitűztünk célul…” – mondta Elbert.

0 Tovább

Litkey Farkas az élen 8 futam után a J24Eb-n

A J24 Eb harmadik versenynapján 4 futamot vitorláztak a csapatok, így 8 futamon van túl a mezőny. Litkey Farkas (Pelle Nera) átvette a vezetést, de pontegyenlőséggel a második helyen áll Keith Whittemore (Furio), a harmadikok Tomai Balázsék (Jenesis), miután az óvás előtt harmadik helyen álló Rauschenberger Miklósékat a technikai bizottság egy szabálytalanság miatt kizárta nyolcadik futamból. Az élmezőny bár átrendeződött, de még így is szoros, tehát nyílt a küzdelem a dobogóért.

 

 

A versenynap parti halasztással kezdődött, majd kis várakozás után vízre indult a mezőny. Az ötödik futam 6-8 csomós keleti szélben zajlott. A futamot az eddigi vezető Rauschenberger Miklós (Jukebox) nyerte, második lett a Fransk Schönfeldt (Henk), harmadik helyen ugyan a görög Anthimos Nikolaidis (EVNIKI) futott be, de a korai rajt miatt BFD-t kapott, így a harmadikra lépett elő Peer Kook (Bockdrauf), a negyedikre pedig Tomai Balázs (Jenesis).

 

A hatodik futamra bár picit gyengült a szél, de még egyenletes, 5-6 csomós szélben indult. A futam közben picit legyengült, így a második kreutz szakasz hosszát rövidítette a versenyrendezőség, a futamban három magyar egység volt élen, sőt végül az első öt helyen szintén magyar végzett. A sorrend: Litkey Farkas (Pelle Nera), Sarina Róbert (JBond), Tomai Balázs (Jenesis), Bakóczy Róbert (FGF Sailing Team), Sallai Gábor (iJroncat).

A hetedik futamot hosszabb szünet előzte meg, mert szélbiztosabb versenyterületet keresett Fluck Benedek versenyvezető, aki a déli parthoz közel tűzte ki az új pályát, a rajtnál 8 csomós északkeleti szélben vágott neki a futamnak a mezőny.

 

A hetedik futam első rajtját meg kellett ismételni, és három hajó, köztük az eddigi vezető Jukebox  is BFD-t kapott. Az új rajt már tisztán ment el, az első kreutz bójánál még a svéd ForFun vezetett, mögötte a Vitesse és az iJroncat, azonban a lee bójánál már átrendeződött a sorrend, az FGF Sailig Team ért le elsőként a Furio és az Evniki előtt. A hetedik futamot végül az FGF Sailing Team nyerte meg, a Vitesse lett a második, míg a Furio a harmadik. A negyedik a görög Evniki, míg az ötödik a magyar Jinge lett.

 

A nyolcadik futamra tovább gyengült a szél, 5-6 csomósra, de az iránya megmaradt, így ugyanazon a pályán kezdték meg a csapatok a pénteki nap utolsó futamát, mint az előzőt. A gyengülő szélben nagyon kellett figyelni, hogy a pálya melyik részén várható frissülés. Az első kreutz szakaszban Tomai Balázsék a pálya bal oldalát választva elsőként értek fel a bójához, a Vitesse és a Pelle Nera előtt. Az első kör végén, JörnHarmsék átvették a vezetést, Tomai Balázsék (Jenesis) előtt, a második körben a Vitesse megtartotta a helyét és elsőként ért célba.

0 Tovább

BRIDGESTONE FÉLMARATON

Több mint 400 ember áll rajthoz október 1-jén az ország egyik legfiatalabb hosszútávú futóversenyén, a Bridgestone Budaörs Félmaratonon. A népszerű sportesemény már a negyedik alkalommal mozgatja meg a várost és környékét. A vállalkozó kedvű versenyzők három távon is bizonyíthatnak majd és a felnőtt korosztály mellett a gyerekek is próbára tehetik a képességeiket. Az idei esemény érdekessége, hogy egy valódi olimpikon csapat is indul: Pulai Imre, Kótai Mihály és Vozár Attila együttesen vágnak neki a távnak. A rendezvényre a rendszeresen futókat is várják, és azokat is, akiknek inkább a volán mögött, vagy az irodában telik a napjuk, hiszen emiatt a magyar lakosság mintegy 50%-a napi szinten akár több mint 10 órát is ülve tölt. Ez a hétvége azoknak is mozgáslehetőséget kínál, akik kevésbé aktív életmódot élnek.

 

Sokakat vonz a kihívás

Évről évre egyre több ember vág neki a Bridgestone Budaörs Félmaratonnak. A futás az egyik legnépszerűbb sport a világon, így nem meglepő, hogy idén már több mint 400-an jelentkeztek a kihívásra. A versenyzők három távon teljesíthetnek: akik az egyéni Félmaratont vállalják, azoknak 21 km-t kell lefutniuk, csapatversenyben 3x7km vagy 1x14km+1x7km-es kihívásnak kell eleget tenniük a résztvevőknek, míg a legfiatalabbak 2 km-en bizonyíthatnak. Idén egy igazi profi csapat is rajthoz áll: Pulai Imre, Kótai Mihály és Vozár Attila közösen indulnak a budaörsi futóversenyen.

Nagy örömmel és izgalommal veszünk részt a Bridgestone Budaörs Félmaratonon” – mondta a csapat nevében Vozár Attila, Euróba Bajnok futó. „A nevezésünkkel szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a rendszeres mozgásnak milyen komoly szerepe van az egészségünk megőrzésében, emellett az is fontos, hogy a sport kellemes kikapcsolódás, ellazít és nagyon jó közösségépítő ereje van.”

A leggyorsabb futókat értékes nyereményekkel jutalmazzák a szervezők: a férfi és női első egy-egy 50.000 forint értékű ajándékcsomagot nyer, a második és harmadik helyezettek pedig egy-egy Bridgestone ajándékcsomagnak örülhetnek. Az eseményen a legjobban teljesítő csapatokat is jutalmazzák majd.

 

A Bridgestone Budaörs Félmaraton egy családias hangulatú, közösségépítő sportrendezvény. A jelentkezők közül sokan ismerik is egymást és együtt indulnak csapatversenyben, így az esemény egy remek közös program számukra, amely összehozza őket’’ - mondta Dalkó Beáta, a Bridgestone Budaörs Félmaraton event managere.

A legfőbb cél az egészség

A rendezvény amellett, hogy tartalmas családi programot kínál, a testmozgás jelentőségére, az egészség és fittség megőrzésére is szeretné felhívni a figyelmet. Amint az a Bridgestone tavalyi, az autótulajdonosok körében végzett felméréséből kiderült, nagyon kevesen fordítanak gondot arra, hogy a hosszabb üléssel járó munkanapokat sportolással ellensúlyozzák, ráadásul ők hetente több mint 5 órát töltenek az autóban. A rossz szokásokhoz ülő életmódunk is nagyban hozzájárul: statisztikák szerint Magyarországon megközelítőleg 50% a minimum 6-8 órában ülőmunkát végzők aránya, ezen felül pedig naponta átlagosan 4 órát töltünk a televízió előtt; e szerint a lakosság jelentős része összesen akár napi 11-13 órát is ülve tölthet.

Nagyon fontosnak tartjuk a rendszeres mozgást, a tudatos életmód fenntartását, és ezt igyekszünk a mindennapjainkba is belevinni” – fogalmazott Károlyi Katalin, a Bridgestone Magyarország marketingvezetője. „Örömmel állunk egy olyan kezdeményezés mellé, mint a Budaörsi Félmaraton, hiszen ez által mi is hozzájárulhatunk az egészséges életmód népszerűsítéséhez.” Mindezt a Bridgestone a helyszínen is bizonyítja, hiszen a vállalat munkatársai és partnereik közül többen is indulnak a versenyen.

A közösség szolgálatában

A Bridgestone Budaörs Félmaraton szervezői büszkék arra, hogy az ország egyik legfiatalabb hosszútávú futóversenyeként már a negyedik alkalommal hozza össze és lendíti mozgásba a környék lakóit. A rendezvény egyszerre kínál kellemes családi programot, valamint lehetőséget a mozgásra, képességeik felmérésére, és egészségük megőrzésére is.

Premier Kommunikációs Iroda

0 Tovább

Négy futam után három magyar az élen a J24-es Eb-n

Újabb két futammal folytatódott 2017. évi J24-es Európa-bajnokság a Balatonon. Négy futam után három magyar egység áll az élen, Rauschenberger Miklósék a Jukebox-al továbbra is vezetnek, a második helyen áll Tomai Balázs kormányzásával a Jenesis, harmadik pedig Litkey Farkas a Pelle Nera nevű hajóval.

 

 

A fekete lobogós rajtkizárások miatt a tegnapi dobogósok az amerikai Keith Whittemore és a német Daniel Frost még nem tudták kiejteni a BDF büntetést, így jelenleg hátrébb kerültek az eredménylistán.

Reggel 7-9 csomós keleti szélben indult a nap. Az Eb harmadik futamán az első bójavételnél a a német Tom Stryi (LUV), a magyar Sallai Gábor (iJroncat) és a szintén magyar Litkey Farkas (Pelle Nera) volt a sorrend, az első három helyen vitorlázó egység megtartotta helyét és ebben a sorrendben fejezték be a futamot, a negyedik helyen a német Süllberg, míg az ötödik a versenyben vezető Jukebox lett. A futam közben kissé gyengülő szélben a mezőny középső része jócskán összetorlódott és igen szoros befutó alakult ki, a versenyrendezőség a második körben rövidítette is a tengely hosszát.

A második futamra kicsit várni kellett mert jócskán 5 csomó alá gyengült és el is fordult a szél. Kis várakozást követően új versenyterületen folytatódtak a küzdelmek. A negyedik futam első fekete lobogós rajtján az izgatott mezőny 6 tagja BDF büntetést kapott, így ők hatan, köztük Keith Whittemore és Daniel Frost is a „pálya széléről” nézték végig a futamot. A negyedik futam megismételt rajtja tiszta volt. Az első pályajelhez Jörn Harmsék (Vitesse) értek fel a leggyorsabban, őket követték Tomai Balázsék (Jenesis), majd harmadikként a Jukebox. Az első kör végén a lee kapunál maradt a sorrend, csupán a Jukebox vette kicsit hamarabb a kaput, mint a Jenesis.  A Juke box a bal oldali bóját vette és a pálya jobb oldalán kezdte meg a második kreutz szakaszt, míg a Jenesis a másik oldalt választotta, a bójához elsőként ért fel a Vitesse őt követte a Jenesis, majd harmadikként a Fast F következett. A futamgyőzelmet Jörn Harmsék szerezték meg, a második helyen Tomai Balázsék futottak be, míg a harmadik egy női kormányos lett, Johanne Maske.

Az ötödik futam is rendben elrajtolt a 5-6 csomós gyenge, olykor kiszámíthatatlanul szeszélyes keleti szélben, de a futam közben annyira legyengült a szél, hogy a versenyrendezőség törölte a futamot, a két vezető egység Keith Whittemore és Litkey Farkas legnagyobb bánatára.

Tomai Balázs a verseny után kiemelte:  ”A csapat várakozása az volt, hogy legyünk benne az 1-10-ben. Most második helyen várjuk a folytatást, de még csak az Európa-bajnokság felénél járunk. Ez a második alkalom, hogy ilyen nagy versenyen ülök J24-ben, de azt gondolom, hogy nagyon nagy szerepet kap ebben az osztályban a csapatmunka:”A harmadik versenynapon korábban indulnak a futamok, reggel 9-kor lesz az első rajt.

0 Tovább

TáncSport – Újpesten lép fel a hétszeres profi világbajnok kettős!

Riccardo Cocchi és Yulia Zagoruychenko először Magyarországon

 

Hétszeres profi világbajnokok érkeznek Újpestre! Október közepén rendezik meg a 9. Danza Kupát, amely sporttörténelmi lesz, hiszen a Vasas Jégcentrumban, a korábbi újpesti Jégpalotában, parkettre lép Riccardo Cocchi és Yulia Zagoruychenko. Az amerikai színekben versenyző profi latinpáros bemutatózik és workshopot is tart Budapesten. Ez az első alkalom, hogy a hétszeres világbajnok kettős Magyarországra látogat.

 

A táncos hétvégét, október 13-án, a Cocchi-Zagoruychenko kettős workshopja vezeti fel, 14-én és 15-én több kategóriában zajlanak majd a versenyek, és nem maradhat el a világsztár páros latin show-ja sem.

„Ez a magyar versenytánc ünnepi hétvégéje lesz. Riccardo és Yulia a latintáncok legnagyobb sztárjai napjainkban. Sportdiplomáciai szempontból komoly üzenete van annak, hogy az újpesti helyszínt beiktatták programjukba” – mondta dr. Faluvégi András, a Danza TáncStúdió vezetője, az esemény főszervezője.

A 9. Danza Kupán a felnőtt korosztály mellett utánpótlás korosztályokban is láthat versenyt a közönség, de pro-am párosok is parkettre lépnek majd. Utóbbi kategória egyre népszerűbb a tengerentúlon és Ázsiában. Ezeken a versenyeken olyan duók táncolnak, amelyeknek az egyik tagja profi, a másik pedig amatőr táncos.

Bővebb információk a 9. Danza Kupával és a Riccardo Cocchi és Yulia Zagoruychenko páros show-jával kapcsolatban a www.danzakupa.hu oldalon olvashatók.

Így táncolja a szambát a Cocchi-Zagoruychenko duó: https://www.youtube.com/watch?v=UuHG1C0l0SM

0 Tovább

Magyar dominancia a J24 Európa-bajnokságon

Két futamgyőzelemmel Rauschenberger Miklósék vezetnek

 

A J24-es Európa-bajnokság első versenynapján két futamot vitorláztak a csapatok. Mindkét futamban remekül teljesítettek a magyar egységek, hiszen a nyitó versenynap végén az első 20-ban 10 magyar csapat foglal helyet. Az élen magabiztos vitorlázással Rauschenberger Miklós JUKEBOX nevű csapata áll, amely mindkét futamot megnyerte, a második helyen az idei amerikai bajnok, Keith Wittemore áll Furio nevű csapatával, míg a harmadik helyen a tavalyi német világbajnok, a JJone áll Daniel Frost kormányzásával.

 

 

A kontinensbajnokság első versenynapján 7-9 csomós keleti szélben indult az első futam. Az első rajt még U lobogós volt, ám az izgatott versenyzők nagy többsége már a rajtvonal pálya felöli oldalán volt a rajtlövés pillanatában, így szigorított fekete lobogós rajt következett. A második rajtnál már óvatosabbak voltak a csapatok, csak két hajót, a magyar HUN2-est és a GER5467-est kellett kizárni. Az első futamban a futamgyőzelmet Rauschenberger Miklósék szerezték meg a JUKEBOX-szal, amely az első kreutz-bójától vezetett, második helyen a német Daniel Frost futott be a JJone-nal, míg a harmadik helyen a szintén német LUV csapat végzett Tom Stryi vezényletével.

 

A második futamra kicsit gyengült a szél 5-7 csomóra, a magyar egységek is magabiztosabban álltak a rajtvonalra. A gyengülő, és néha olykor trükkös balatoni szélben még nagyobb szerepet kapott, hogy ki melyik oldalt választotta. A pálya bal oldalán vitorlázók előnyösebb pozícióban érkeztek a bójához. Az első kreutz bójavételnél 6 magyar hajó volt elől, elsőként Madarász Tamás vette az 1-es pályajelet a Rebellel. Az első hátszeles szakaszban a pálya jobb oldala „fizetett”. Az első kör végén, fordult a szél északra, így pályamódosítás következett, a mezőny eleje két felé szakadt, a két vezető hajó a JUKEBOX és a Litkey Farkas kormányozta Perle Nera a bal oldalt húzta, míg az őt követő egységek a pálya jobb oldalában bízva várták a frissülést. A futam végére már jócskán legyengült a szél, de még szépen álltak a spinakerek, nagy türelem és koncentráció kellett a cél elérésig. A második futamban is Rauschenberger Miklósék szelték át elsőként a célvonalat, míg a friss, immáron háromszoros Soling-világbajnok Litkey Farkas a második, míg Madarász Tamásék a harmadikok lettek. A harmadik futamot már a teljesen leálló szél miatt el sem indították, parti halasztás után végül, két futammal zárult a nap.

0 Tovább

Ilyen volt az állatorvosok sportnapja - videó

Az esős időjárás ellenére sikeres volt a IV. Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvége. Az egykisvideo.hu tatai beszámolója.

Az agrárszakemberek nincsenek cukorból. Ez kiderült az esőáztatta sportnapon is.

0 Tovább

Bárdosi győzött Ausztriában

Magyar siker Ausztriában! A szombathelyi kick-boxos Bárdosi Sándor Gratkornban győzött. A magyar versenyző a Patrik Kalcher Alex Stracanek elleni 10 menetes WAKO Profi interkontinentális full-contact címmérkőzésének gáláján az osztrák Valentin Kassarnig ellen nyert 2-1-re.

 

"Nagyon kemény előmérkőzés volt a 79 kilogrammos kategóriában. Az első menetet hoztuk, a másodikban egyenlített az ellenfél, de Bárdosi behúzta a harmadikat” – összegzett tömören Dancsó Zoltán, a Magyar Kick-Box Szakszövetség light-contact és kick-light szövetségi kapitánya.

0 Tovább

WRRC Akrobatikus Rock’n’roll - Világbajnoki ezüst és VK-arany

Dabason rendezték meg idén a WRRC Akrobatikus Rock’n’roll Női Formációs Világbajnokságot, valamint afelnőtt B-osztályos, gyerek és junior páros Világkupát. A világbajnokságon egy ezüst-, és egy bronzérmet szereztek a magyar formációk, míg a Világkupán egy aranyérmet ünnepelhetett a hazai közönség.

 

A WRRC Női Formációs Világbajnokságon 11 ország 24 formációja indult, a magyar színeket öt csapat képviselte. Az elődöntőben a Fighters a 10., a Ladies a 11. helyen végzett, míg a Szupergirls, a Sol Invictus és a High Five bejutott a döntőbe. A Szupergirls ezüst- a Sol Invictus bronzérmet szerzett, míg a High Five a 7. helyen zárt. A világbajnoki aranyérmet az orosz Charm formáció nyerte meg.

A WRRC junior páros Világkupán az 54 duót felvonultató mezőnyben Czanik László és Dobay Dóra bejutott a döntőbe és megnyerte a versenyt, ezzel megerősítve helyét a világranglista élén.

 

0 Tovább

Zajlik az I. Nemzeti Teke Konzultáció

2017 év elején elkészült a Magyar Teke hosszú távú stratégiája. A magyar szövetség vezetése azzal a szemlélettel állt neki a feladatnak, hogy olyan eszközöket, akcióterveket és forrásokat találjanak, amelyek egyenként és együtt javasolnak megoldásokat a sportág hazai fejlődésére, eredményességére.

 

Pintyőke Marcell elnök elmondta: arra kérik fel a szövetség valamennyi tagját, hogy közösen véleményezzék a stratégiai anyagot. „A cél az, hogy tárjuk fel lokálisan a problémákat, és tegyünk javaslatokat a megoldásra. Tegyük félre legalább erre az időre az ellentéteket, gondoljuk át terveinket, lehetőségeinket és építsük fel közösen a sportág hosszú távú stratégiáját” – hangsúlyozta az elnök.

A magyar tekesport nagyjai a világ legjobbjai közé tartoznak. A magyar klubcsapatok és a válogatottak rendszeresen jót teljesítenek a nemzetközi kupákban és a világversenyeken.

0 Tovább

A karatés Molnár Dániel értékes bronzérme

Értékes bronzérmet szerzett Molnár Dániel az olimpiai bemutatkozásra készülő küzdősport (más sportágakban világkupáknak hívott) legjelentősebb versenysorozata, a Karate1 isztambuli állomásán. A 85 ország 1250 sportolóját felvonultató, kisebbfajta világbajnoksággal felérő eseményen a magyar versenyző a +84 kg-osok küzdelmei során öt győzelem mellett csupán egyszer kapott ki, ezzel a 96 fős mezőnyben felállhatott a dobogóra.

 



A Magyar Goju-kai versenyzője az egy héttel korábbi, Budapest Openen nyert aranyérmét követően a törökországi rangos viadalon is bizonyította jó formáját. A hatalmas mezőnyben egészen a legjobb nyolcig menetelt, majd a negyeddöntőben elszenvedett vereséget követően a vigaszágon újabb két győzelmet aratott, a tavalyi Eb-harmadik francia Bendiab elleni diadalával pedig megszerezte a bronzérmet. 

A többi magyar közül Molnár Réka (55 kg) és Bartha Nikola (+68 kg) három-három győzelem után búcsúzott, míg Szegedi Döme (75 kg) két fordulón verekedte át magát sikerrel.

Molnár Dániel eredményei:

A 32 közé jutásért: -Kondov (bolgár) 6-1
A 16 közé jutásért: -Kabanov (orosz) 2-0
Nyolcaddöntő: -Babos (lengyel) 2-0
Negyeddöntő: -Abazari (iráni) 1-4
A vigaszágon: -Szamarinov (orosz) 5-3
A 3. helyért: -Bendiab (francia) 4-4, első szerzett ponttal Molnár nyert

0 Tovább

Táncsport – Világbajnok a Balogh-Szabó kettős!

Fantasztikus magyar siker! Magyar páros nyerte a Kisteleken megrendezett senior standard-világbajnokságot.

 

 Magyar világbajnoki cím versenytáncban! Balogh Csongor és Szabó Anita megnyerte a senior standard világbajnoki döntőt Kisteleken.

A páros tavaly vb-bronzérmet szerzett, azóta sokat fejlődött, és imponáló magabiztossággal utasította maga mögé a 93 duót felvonultató mezőnyt.  A hatos döntőben volt még egy magyar páros: Kemény Tamás és Princz Nóra az ötödik helyen zárt.

A 2017-es standardtáncok világbajnokságát a XIV. Kistelek Open főversenyeként rendezték meg. Az ezüstérmet az orosz Dmitry Vorobiev, Oxana Skripnik páros szerezte meg az osztrák Ronald Pux, Sabine Pux kettős előtt. A fináléban – a magyarokon kívül – egy olasz és egy német duót láthatott a közönség.

0 Tovább

Soling-vb: Litkeyék világbajnokok!

A Litkey Farkas, Vezér Károly, Oroszlán Gábor alkotta csapat megnyerte a vitorlázó Soling-világbajnokságot. A hollandiai Muidenben megrendezett vb-n 13 nemzet 34 egysége vett részt, köztük 4 magyar csapat is.

Az első napon kettő, a harmadik és negyedik napon három-három futamot rendeztek, míg a második és ötödik napon szél hiányában nem volt verseny – tudósít a hunsail.hu.

Litkeyék már az első napon az élre álltak, a negyedik, egyben utolsó vitorlázással töltött versenynapon pedig 5 pontra növelték előnyüket.

A júliusi kontinensviadalon aranyérmet nyert Litkey-csapat így a világbajnokságon sem talált legyőzőre, és begyűjtötte 2013 és 2015 után a harmadik világbajnoki címét.

0 Tovább

Sportoltak az agrárszakemberek, Baji harmadik lett fogathajtásban

Az esős időjárás ellenére sikeres volt a IV. Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvége. A rendezvényen állatorvosok, agrármérnökök, szőlészek-borászok, kertészmérnökök, erdőmérnökök, vadászok húztak sportcipőt.

A tatai eseményen az indulók több sportágban is kipróbálhatták magukat, népszerű volt ezúttal is a fogathajtás, a labdarúgás, a parkröplabda és a sárkányhajó is. Az állatorvosok mezőnyét erősítette a világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes és Universiade-győztes gátfutó, Baji Balázs is.

Nagyon élveztem a fogathajtást, az állatokkal amúgy is jól bánok, az eredményemre meg különösen büszke vagyok. Életem első fogathajtó versenyén harmadik lettem” – újságolta Baji.

Dr. Bándy Pál, az esemény főszervezője elmondta, az eső különösebben nem zavarta meg az indulókat. „A kissé barátságtalan időjárás ellenére elmondható, hogy több résztvevőnk volt, mint tavaly, és sok volt a visszatérő agrárszakember. Kiemelten kezeljük az indulók visszajelzéseit, így lehet, hogy a meglévő sportágak mellett jövőre új mozgásformát is beépítünk a programba” – mondta a főszervező.

0 Tovább

Kezdődik a J24 Európa-bajnokság a Balatonon

A világ legnépszerűbb tőkesúlyos One Design hajóosztályának, a 2017. évi Európa-bajnokságát Magyarországon, a Balatonon rendezik meg 2017. szeptember 24. és október 1. között. A kontinensviadalra 8 országból egy híján 50 hajó és 250 versenyző nevezett. A mezőny igen erősnek ígérkezik, mert itt lesz az európai mezőnyből a tavalyi német világbajnok is. A magyar vitorlázók közül pedig a sokszoros magyar bajnok, 13 szoros Kékszalag-győztes, Soling világ- és Európa-bajnok Litkey Farkas mellett, számos magyar bajnok vitorlázó is hajóba ül majd, akik más osztályokban nemzetközi szinten is az élen vitorláznak.

 

 

A J24-es hajótípus a világ legnépesebb tőkesúlyos One Design hajóosztálya. Hazánkban 2008-ban rendeztek először Európa-bajnokságot, akkor 35 egység vett részt a viadalon. Azóta az osztály népszerűsége folyamatosan növekszik, és mára a Magyar Vitorlás Szövetség legnépesebb One Design hajóosztálya lett. A J24-es típus többek között azért is közkedvelt, mert az egységes és szigorú nemzetközi osztály-előírásoknak köszönhetően a hajók tényleg teljesen egyformák, ezáltal valóban sportos „versenyélményt” nyújt vele a vitorlázás. Nem csupán a hajók méretére és felszerelésére, de a legénység súlyára is pontos előírások vonatkoznak; 400 kg lehet a hajón a vitorlázók maximális összsúlya.

 

„Nagy öröm számunkra, hogy igen népes külföldi mezőny nevezett az Európa-bajnokságra, sőt miután ez egy nyílt Európa-bajnokság, az idei amerikai bajnok, Keith Wittemore is itt lesz a mezőnyben. A Balatonon mára komoly presztízse van a J24-es osztálynak. Évről-évre kiemelt figyelem övezi a bajnokságainkat, komoly mezőny, nagy csaták és valóban sportos, magas szintű vitorlázás vár azokra, akik beülnek egy J/24-es hajóba. Egy 50 fős mezőnyben vitorlázni, hazai vízen, nemzetközi versenyen mindenképpen páratlan élményt kínál majd” – mondta Hercsel Erik, a Magyar J24-es Osztály kapitánya.

 

A J24-es magyar mezőnyben a Soling világ- és Európa-bajnok, Litkey Farkas mellett ott lesz majd, a Melges 24 Világbajnokság hatodik helyezett csapata Bakóczy Róbert kormányzásával, akik a múlt héten Medemblikben rendezett Európa Kupát nyerték meg. A kitűnő Laser versenyző, a 2016. évi londoni olimpiai kvalifikációt megszerző Tomai Balázs is hajóba ül. Az indulók között üdvözölhetjük Rauchenberger Miklóst is, a két hete rendezett Chentomiglia harmadik helyezett Extreme 40-es, RED nevű katamarán első emberét.

 

 Az Európa-bajnokság versenyvezetője is magyar lesz, Fluck Benedek személyében, aki már számos világversenyen töltötte be ezt a tisztséget, legutóbb szeptember elején a Balatonföldváron rendezett Finn Gold Cup-ot irányította.

 

Az Európa-bajnokság kiemelt támogatója az Audi Magyarország, aki mellett számos nemzetközi brand hazai képviselője is a sportesemény mellé állt: a QuantumSails Hungary, a JetTravel, a Julius Meinl, a hazai International képviselet a Ricky Sport és a BravoBoats is.

0 Tovább

Így dolgozik állatorvosként Baji Balázs

A világbajnoki bronzérmes gátfutó sárkányhajóba ül az állatorvosok és agrárszakemberek sportnapján

Baji Balázs is készül a szeptember 23-i IV. Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvégére. A világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes és Universiade-győztes gátfutó az Állatorvostudományi Egyetem Kisállat Klinikáján dolgozik, a tatai rendezvényen pedig több sportágat is kipróbál majd.

„Viszonylag későn döntöttem el, hogy állatorvos leszek. Sokáig vegyészmérnöknek készültem, de végül is nem bántam meg, hogy így döntöttem” – kezdte Baji, aki a világbajnoki bronzérme után az ország egyik legnépszerűbb sportembere lett.

„Állatorvosként eddig is nagyon szívesen részt vettem volna a már hagyományos tatai rendezvényen, de valahogy mindig közbejött valami. Vagy versenyem volt, vagy versenyre készültem, de idén úgy néz ki, hogy ott leszek. Kifejezetten jónak tartom, hogy van egy nap, amikor az állatorvosok és az agrárszektor szakemberei együtt sportolhatnak. Biztos, hogy kipróbálom a fogathajtást és a sárkányhajózást” – mondta Baji Balázs.

A szervezők tájékoztatása szerint a sportnapon állatorvosok, agrármérnökök, szőlészek-borászok, kertészmérnökök, erdőmérnökök, vadászok sportolnak majd együtt. Az agrárszakemberek kipróbálhatják az asztaliteniszt, a fogathajtást, a futást, kispályás labdarúgást, a parkröplabdát, sárkányhajót, a streetball-t és a teniszt.

Bővebb infók az eseménnyel kapcsolatban az http://oaas.hu oldalon olvashatók.

0 Tovább

Nagykövet lett a magyar kick-box világbajnok

Nagykövetei közé választotta Mórádi Zsoltot a II. Albert monacói herceg nevével fémjelzett rangos nemzetközi szervezet, a Peace and Sports (Béke és Sportok). A sportdiplomáciai sikernek köszönhetően a nyolcszoros világbajnok – aki éppen a novemberi budapesti vb-n igyekszik megvédeni címét – a kinevezéssel előkelő tagságba került.

 

 

A Peace and Sports nonprofit szervezet, amely a sport értékeit felmutatva próbál fellépni a diszkrimináció, a kirekesztés és az erőszak ellen. Célja a hátrányos helyzetűek segítése, a szolidaritás, a béke és egy jobb világ megteremtése. Programjain túl példaképnek tekinthető bajnokokon, mint a szervezet nagykövetein keresztül igyekszik megszólítani a fiatalságot.

 

Az ENSZ Nemzetközi Békenapja alkalmából tíz új nagykövet nevét hozta csütörtökön nyilvánosságra a Peace and Sports. A korábbi bajnokok között olyan hírességek szerepelnek, mint az atléta Szergej Bubka, a Forma-1-es pilóta Felipe Massa vagy éppen a teniszező Novak Djokovic, a frissen kinevezett nagykövetek között pedig – Mórádi Zsolt társaságában – ott van a BL-győztes labdarúgó Didier Drogba is. 

 

„Én lettem az egyedüli magyar, aki tagja ennek az illusztris társaságnak, és a kick-box sportot is egyedül képviselem, mindkettő hatalmas dolog” – büszkélkedett Mórádi Zsolt, aki nyolc világbajnoki címével sportága valaha volt legeredményesebb versenyzője. – „Aláírtam egy chartát, ami afféle útmutatás, hogy a bajnokoknak miként kell viselkedni és valójában mit is képviselünk. Nyilván, ha a Peace and Sports programjaiban szükség van rám, akkor segítek, ha pedig nekem van a szervezet céljaihoz illeszkedő ötletem, akkor támogatnak annak megvalósításában.”

 

Mórádi Zsolt elárulta, hogy a kick-box világszövetség, a WAKO vezetésének egyöntetű véleménye volt, hogy őt jelöljék a sportág esetleges képviseletére.

 

„A WAKO, mint olimpiára törekvő szövetség, felvette a kapcsolatot a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal is jó viszonyt ápoló Peace and Sportsszal. Képviselője el is jött a tavaszi dublini kick-box világkupára, ahol beszélgettem vele és elmondtam az ötleteimet is.”

 

A 29 éves magyar sportolót a kinevezéssel együtt meghívták a Peace and Sports decemberi, Monte Carló-i fórumára is.

 

„Személyesen találkozhatok majd az összes nagykövettel, sőt, a szervezet patrónusával, Albert monacói herceggel is. Addig azonban a hazai rendezésű novemberi világbajnokságra koncentrálok, amely sportkarrierem egyik legfontosabb állomása lesz. 2007-ben lettem először világbajnok, vagyis kereken tizedik éve védem sikerrel a vb-címem. Budapesten is az lesz a célom, hogy megvédjem az elsőségem.” – mondta Mórádi Zsolt.

 

A magyar sportolót így mutatja be honlapján a Peace and Sports: http://www.peace-sport.org/champions/zsolt-moradi-2/

0 Tovább

A JohanAnker Kupán zárták az évadot a Dragonosok

Hagyományosan a JohanAnker Kupán, flottabajnoksággal zárták idei szezonjukat a magyar Dragonosok. Két külföldi egység részvételével – a zord időjárás ellenére is – jó versenyt sikerült rendezni, amelynek házigazdája a Hungária Yacht Club volt. A 13 hajó között a győzelmet a Gömbös Lóránd vezette Nyári Mikulás szerezte meg, amely ezzel az eredménnyel egyúttal az Alpok-Pannónia Kupát is elhódította.

 

 

Öt futam alapján az egyeduralkodó Nyári Mikulás mellett a Nedbál Noel vezette Indigó és az észt Right Now hajó legénysége állhatott a dobogóra. A klasszikusok között a Dobos Attila kormányozta Yorikke bizonyult a legjobbnak. De a legjobban talán Thomas Puxkandl örült, aki az Atterseentartott – és mint utólag kiderült: egyetlen futam nélkül zárt – osztrák Dragon-verseny, a Litzlwurm helyett inkább eljött a Balatonra, és az itt szerzett pontokkal átvette a vezetést az osztrák ranglistán.

Thomas Puxkandl alapította azt a díjat, az Alpok-Pannónia Kupát, amelyet évről évre az osztrák Traunseen és a Balatonon rendezett Dragon-versenyek kombinált eredményének legjobbja nyerhet el. A kupára először a Nyári Mikulás neve kerül majd fel, amely idén mind a júniusi ausztriai, mind a szeptemberi balatoni versenyt megnyerte.

 

A Balaton ismét bizonyította, hogy a Dragon hajóosztály számára optimális futamokat lehet rajta rendezni, ami jó előjel a jövő év május végén rendezendő balatonfüredi Európa-bajnokság előtt.

0 Tovább

Laser Standard-világbajnokság: Vadnai Benjamin már most képes olimpiai kvalifikációt érő helyen végezni

Vadnai Benjamin a 17. helyen végzett Splitben az olimpiai Laser Standard hajóosztály világbajnokságán.

 

 

Magyar versenyző ebben a hajóosztályban – világbajnokságon – még soha nem végzett az első húszban. Ez a 17. hely azért is figyelemre méltó, mert hogy ha Vadnai hozni tudja ugyanezt az eredményt  2018-ban a dániai vb-n, az olimpiai kvótát jelenthet.

A mezőnyben ott volt Vadnai Jonatán is, aki a 37. helyet szerezte meg.

 

A hunsail.hu információi szerint az eseményen 53 nemzet 147 vitorlázója versenyzett.

0 Tovább

Állatorvosok szőlészek-borászok, vadászok húznak sportcipőt

A hétvégén rendezik meg a IV. Országos Állatorvos-Agrár Sportnapot. A rendezvényen állatorvosok, agrármérnökök, szőlészek-borászok, kertészmérnökök, erdőmérnökök, vadászok húznak sportcipőt.

 

Dr. Sótonyi Péter szerint az állatorvosok és az agrárszektorban dolgozók között a sportnak mindig is nagy presztízse volt. Az Állatorvostudományi Egyetem rektora a szombaton megrendezendő IV. Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvége kapcsán a Rádió1-nek nyilatkozva hangsúlyozta, a fiatalok többsége azonban egy virtuális világban él, ezért az ilyen sportnapokra nagy szükség van, ahol együtt sportolhatnak, személyes kapcsolatokat alakíthatnak ki az egyetemisták.

„Ezért is tartottam nagyszerű ötletnek azt az országos rendezvényt, amelyet immár negyedszer rendeznek meg Tatán. Az állatorvosok mindig is híresek voltak a sportszeretetükről! Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az egyetemünkön, egy gránittáblán ott vannak az olimpiai, világ- és Európa-bajnokaink. Mindig van egy-két olyan hallgatónk, akik élsportolóként kimagasló eredményt ér el. Említhetném az olimpiai bajnokainkat, de akár Baji Balázst is, az első olyan magyar sprintert, aki világbajnokságon dobogóra tudott állni” – mondta az Állatorvostudományi Egyetem rektora.

Az eseményen egyébként részt vesz Baji Balázs is, aki elmondta: több sportágat kipróbál, többek között biztos, hogy beül egy sárkányhajóba. 

A sportnap fővédnöke:

Dr. Sótonyi Péter, rektor, Állatorvostudományi Egyetem

Védnökök:

-          -Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos

-          Dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke

-          Dr. Magyar Zoltán, a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpiai bajnok tornász, állatorvos

-          Győrffy Balázs, országos elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

-          Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke

-          Michl József, Tata város polgármestere

A rendezvény Nagykövete:

Dr. Hargitay András, világ- és Európa-bajnok úszó, állatorvos

0 Tovább

Magyar sikerek a legnagyobb hazai karate versenyen

Rekordlétszámot hozott a legnagyobb hazai karate versenynek számító Budapest Open. A huszadszor megrendezett jubileumi eseményen 30 ország közel 1500 sportolója lépett tatamira. A felnőttek mezőnyében több magyar versenyző is itthon tartotta az aranyérmet. Hárspataki Gábor duplázott, miután a súlycsoportos elsőség mellett az abszolút kategóriában is diadalmaskodott.

 

 

A versenyt megnyitó beszédében Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke kifejtette: esély van arra, hogy a karate a 2020-as tokiói olimpiai bemutatkozás után ott legyen a 2024-es párizsi ötkarikás játékokon is, hiszen a sportág hatalmas népszerűségnek örvend Franciaországban.

Nemcsak hatalmas mezőny vett részt a Pestszentimrei Sportkastélyban, hanem az eddigi legszínvonalasabb Budapest Opent is láthatta a közönség. A felnőtteknél többek között elindult a világ egyik legsikeresebb aktív versenyzője, a 60 kg-ban kétszeres világbajnok brazil Douglas Brose, akárcsak a 67 kg-os világranglistát vezető venezuelai Andres Madera.

 

Utóbbinak ezúttal csak ezüstérem jutott, miután a döntőben a tavalyi vb-ezüstérmes Tadissi Martial legyőzte dél-amerikai ellenfelét. Remekelt több másik felnőtt válogatottunk is, akik közül formagyakorlatban a nőknél Sterck Laura lett első (akárcsak az U21-es korosztályban), a férfiaknál pedig Nagy Botond állhatott a dobogó legfelső fokára. Küzdelemben a 75 kg-os Hárspataki Gábor és a +84 kg-os Molnár Dániel sem talált legyőzőre, míg Hárspataki megnyerte a súlycsoport nélküli kategóriát is, a döntőben éppen Tadissit felülmúlva.

  

A szombaton és vasárnap lebonyolított viadal a magyar fiatalok számára válogatóverseny volt a jövő februári kadet, junior és U21-es Európa-bajnokságra.

0 Tovább

Melges 24 Európa Kupa – Bakóczyék győzelme

Bakóczyék nyertek Hollandiában! Újabb futamgyőzelmekkel biztosította be első helyét a Bakóczy Róbert vezette FGF Sailing Team a hollandiai Medemblikben rendezett Melges 24 nyílt holland bajnokságon, amely a hajóosztály Európa Kupa sorozatának ötödik versenye volt.

 

A Spartacus VE csapata kilencből öt futamot megnyerve győzött a versenyen. Ezzel az idén világbajnoki hatodik helyezett csapat a Melges 24 European Sailing Series utolsó, hatodik fordulója előtt az 5. helyen áll a sorozatban.

 

Csoltó Ákosék (Seven Five Nine) végig harcban álltak a dobogóért a Geoff Carveth vezette brit Gill Racing Teammel. Ugyan az utolsó napon háromból kétszer is legyőzték ellenfelüket, de így is maradtak összetettben a 4.helyen.

0 Tovább

Dobogós hely Csehországban és Romániában

Magyar táncsportos érmek! Csehországban és Romániában is szereztek egy-egy ezüstöt a magyar versenytáncosok. Romániában, Nagyszebenben a Latin World Openen a 70 párost felvonultató mezőnyben Andrea Silvestri és Váradi Martina bejutott a döntőbe és ezüstérmes lett a német színekben versenyző Imametdinov, Bezzubova kettős mögött. A tanchirek.info tudósítása szerint Csehországban, Prágában a Senior I. Latin Openen 14 páros indult, ott Szánthó Péter és Juhász-Szánthó Szilvia bejutott a fináléba és ezüstérmet szerzett egy belga kettős mögött.

 

Fotó: facebook.com/andsilv18

Mindkét magyar páros előkelő helyet foglal el saját kategóriája világranglistáján. A Világjátékok-döntős Silvestri-Váradi duó a 7. a latintáncosok rangsorában, míg Szánthóék a 6. helyet foglalják el a senior világranglistán.

0 Tovább

Melges 24 Európa Kupa – Jól mennek Bakóczyék!

Eddig minden futamot megnyert az FGF Sailing Team Bakóczy Róbert kormányzásával a hollandiai Medemblikben zajló Melges 24 Európa Kupa versenyen. A háromnapos regatta a Melges 24 European Sailing Series negyedik viadala. A másik magyar csapat, a Seven Five Nine, Csoltó Ákos vezetésével jelenleg a negyedik helyen áll. A verseny vasárnap zárul.

 

 


FOTÓ: Jasper van Staveren / www.SailService.org

A Melges 24 Európa Kupa sorozaton az első négy eseményen 88 csapat vett részt összesen, és az indulószám egyszer sem volt húsz alatti. A magyarok jól állnak az összetett listán, annak ellenére, hogy a harmadik svédországi versenyt kihagyva csak a portorozsi, a garda-tavi futamokon és a Helsinkiben rendezett Európa-bajnokságon vettek részt.

 

A Melges 24 European Sailing Series hatodik, évzáró versenye Olaszországban Luinóban lesz október 13-15-én. 

0 Tovább

Világjátékok - Köszöntötték a sporttörténelmi sikert elért magyar csapatot

A X. Világjátékokon részt vett magyar csapatot ünnepelték Budapesten. A MOM Kulturális Központ Kupola termében megtartott ünnepségen oklevelet vehettek át a Wroclawban hat arany-, négy ezüst- és négy bronzérmet szerző magyar csapat tagjai Dr. Mészáros Jánostól, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnökétől.

 

A 2017-es játékok volt minden idők legeredményesebb magyar szereplése a multisport-esemény 36 éves történetében. A magyarok a 14 érmen túl számos pontszerző hellyel büszkélkedhetnek, a következő Világjátékokat pedig 2021-ben az egyesült államokbeli Birminghamben rendezik meg.

A Világjátékokon indult magyar csapatot a Nemzeti Versenysport (NVESZ) koordinálta. A csütörtöki ünnepségen elhangzott, kétségívül sporttörténelmet írtak a magyarok, hiszen az éremtáblázat 11. helyén zártak, és a cél az, hogy ez az eredményesség pozitívan hasson az NVESZ égisze alá tartozó sportági szakszövetségekre is.

A wroclawi Világjátékokon 31 sportágban 112 ország 3500 sportolója vett részt. A magyar csapatot 118-an alkották, köztük 13 sportágban 60 versenyző.

Kimagaslóan teljesítettek az uszonyosúszók, hiszen Senánszky Petrának kétszer, Kanyó Dénesnek pedig egyszer szólt a magyar himnusz Lengyelországban. Ráadásul Senánszky mindkét fináléjat világcsúccsal nyerte meg. Rajtuk kívül a vitorlázó műrepülő Tóth Ferenc, a terepíjász Kakas István és a ju-jitsus Szűcs Kristóf lett aranyérmes.

Azok a sportágak, amelyekben volt magyar induló a Világjátékokon: aerobik, erőemelés, ergométer, fallabda, strandkézilabda, szumó, íjászat, vitorlázó műrepülés, tájékozódási futás, táncsport, uszonyosúszás, ju-jitsu és karate.

A Világjátékokat négyévente, mindig a nyári olimpiai játékokat követő évben rendezik meg.

Wroclawi érmesek:

Arany

Senánszky Petra – uszonyos gyorsúszás, 50 méter

Senánszky Petra – uszonyos gyorsúszás, 100 méter

Kanyó Dénes – uszonyosúszás, felszíni, 400 méter

Tóth Ferenc – vitorlázó műrepülés

Szűcs Kristóf – ju-jitsu, földharc, open kategória

Kakas István – terepíjászat, csupaszíj kategória

 

Ezüst

Szűcs Kristóf – ju-jitsu, földharc, 94 kilogramm

Hegyi Dóra, Bali Dániel – aerobik, vegyespáros

Kosina Gergő – uszonyos gyorsúszás, 100 méter

Varga Krisztina – uszonyos gyorsúszás, 100 méter

Bronz

Varga Krisztina – uszonyos gyorsúszás, 50 méter

Farkas Balázs, Hegyi Dóra, Szalóki Emese, Bökönyi Klaudia, Lőcsei Zoltán, Szöllősi Panna, Mazács Fanni, Deák Anna – aerobik, aerodance csoport

Erdősi Dániel, Etényi Zsófia, Szabó Júlia, Szenes Boglárka, Szilvás Angéla, Táskai Anita, Varga Dorottya, Kőrösi Kitti – aerobik, aerostep csoport

Hegyi Dóra, Szöllősi Panna, Mazács Fanni, Farkas Balázs, Bali Dániel – aerobik, sportaerobik csoport

0 Tovább

Czene Attila: Nem csak a víz köt össze!

Czene Attila szerint a sport, a mozgás, az összetartozás eszköze. A Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke a IV. Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvége egyik védnökeként segíti az agrárszektor tatai sportrendezvényét. Az esemény szeptember 23-án lesz.

 

 

„Az utóbbi időben sokat hallottuk azt, hogy a ’víz összeköt”, ez a sportra, a szabadidősportra is igaz. A Magyar Szabadidősport Szövetség elnökeként örömmel állok ilyen rendezvények mellé, mint amilyen IV. Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvége” – mondta Czene Attila.

 

A sportnapon állatorvosok, agrármérnökök, szőlészek-borászok, kertészmérnökök, erdőmérnökök, vadászok nap mint nap együtt dolgoznak az agráriumban, egy minisztérium irányítása alatt.

A szervezők tájékoztatása szerint az agrárszakemberek kipróbálhatják az asztaliteniszt, a fogathajtást, a futást, kispályás labdarúgást, a parkröplabdát, sárkányhajót, a streetball-t és a teniszt.

 

Bővebb infók az eseménnyel kapcsolatban az http://oaas.hu oldalon olvashatók.

 

Az esemény fővédnöke:

Dr. Sótonyi Péter, rektor, Állatorvostudományi Egyetem

 

Védnökök:

Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos

Dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke

Dr. Magyar Zoltán, a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpiai bajnok tornász, állatorvos

Győrffy Balázs, országos elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke

Michl József, Tata város polgármestere

 

A rendezvény nagykövete:

Dr. Hargitay András, világ- és Európa-bajnok úszó, állatorvos

0 Tovább

Holczhauser András: Sokat profitálhat a vitorlázás a világversenyekből

A Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) főtitkára szerint sokat profitálhat a magyar vitorlázás abból, hogy idén a Balatonon rendezték meg a Finndingi-világbajnokságot. Holczhauser András szerint ilyenkor a sportág itthon is reflektorfénybe kerül.

 

 

A Magyar Vitorlás Szövetség a tagszervezeteivel együtt idén nyolc nagy nemzetközi versenyt szervezett a Balatonon, amelynek nem csupán sportszakmai, hanem komoly turisztikai hozadéka is van. A világversenyek során lehetőség nyílik arra, hogy a szakembereink még komolyabb kapcsolatot ápoljanak a nemzetközi kollégákkal, és a nemzetközi szövetség munkatársaival. A sportág sokat profitálhat ezekből az eseményekből”- mondta Holczhauser András.

 

A balatonföldvári Opel Finn Gold Cup vasárnap ért véget, a mezőnyben ott volt az Eb-ezüstérmes Berecz Zsombor is, aki végül ötödikként zárt.

0 Tovább

Magyar érem az RC motorcsónak Európa-bajnokságon!

Orosháza-Gyopárosfürdő adott otthont a rádiótávirányítású robbanómotoros túra (Endurance) osztályú motorcsónakok Európa-bajnokáságának, amelyen 20 országból összesen 220 hajóval neveztek. A kontinensbajnokságon Berta András bronzérmes lett.

 

 

Az Eb-n 5 géposztályban, felnőtt és ifjúsági korcsoportban csaptak össze a versenyzők, a magyar színeket pedig egy rekord méretű, 23 versenyzőből álló csapat képviselte. A kontinensbajnokságon két hazai versenyző is az első helyen kvalifikálta magát a döntőkbe és összesen 10 finálés magyar helyezés született. A csapat legeredményesebb versenyzője Berta András lett, aki a 3,5 köbcentis kategóriában 3. helyen végzett.

„A tavaly Hollandiában megszerzett világbajnoki címem után nagyon komoly elvárások voltak velem szemben, ráadásul érezhetően mindenki az én skalpomra vágyott. Nagyon jól kezdtem a versenyt, hiszen rögtön az első kvalifikációs körben az élre álltam és ott is tudtam maradni, ehhez képest a döntőben elért 3. helyem akár csalódást is kelthetne. Mégis sikerként könyvelem el, mert főszervezőként az ötnapos verseny végére már nagyon elfáradtam. Ennek ellenére harcban voltam az első helyért és tényleg mindent kiadtam magamból a döntőben, szóval végül boldogan álltam fel a dobogóra. Ezúton is nagy köszönet és gratuláció az egész magyar csapatnak, hiszen egy rendkívül jó hangulatú és profi versenyt tudhatunk magunk mögött, ráadásul nem is rossz eredményekkel.” – monda Berta András.

 

A Nemzetközi Hajómodell Szövetség jövő évi világbajnokságát Franciaországban rendezik, ahova szintén nagy reményekkel utazik majd a magyar csapat.

 

Az Európa-bajnokság eredményei:

 

3.5 junior

1. Ostrowski Maciej (POL)

2. Kuban Tomas (CZE)

3. Beke Ákos (SLK)

 

3.5 senior

1. Zack Humphries (GBR)

2. Valentinas Pumputis (LIT)

3. Berta András (HUN)

8. Kápolnai Attila

11. Tarr Tamás

 

7.5 junior

1. Znachenok Bogdan (BLR)

2. Ostrowski Maciej (POL)

3. Vanerka Matej (CZE)

...

4. Rácz Balázs (HUN)

 

7.5 senior

1. Braghieri Mauro (ITA)

2. Schwab Markus (GER)

3. Krasovsky Vladislav (BLR)

10. Berta András

11. Tarr Tamás

 

15 junior

1. Zareba Krzysztof (POL)

2. Beke Ákos (SLK)

3. Kuban Tomas (CZE)

 

15 senior

1. Hof Christian (GER)

2. Veit Stefan (GER)

3. Sticka David (CZE)

 

27 senior

1. Ott Winfried (GER)

2. Hof Joachim (GER)

3. Zdravkov Plamen (BUL)

5. Boros Zoltán

6. Kápolnai Attila

7. Kapócs Tibor

8. Szénási Noémi

 

35 senior

1. Zdravkov Plamen (BUL)

2. Runka Lubomir (CZE)

3. Todorov Ilian (BUL)

0 Tovább

Nem lesz jövőre Audi TT Kupa, Keszthelyi Vivien más sorozatban folytatja

A sorozat projektmenedzsmentje bejelentette, hogy a következő idényben nem folytatódik a világ egyik legerősebb autós bajnoksága, az Audi Sport TT Cup, amelynek történetében első és egyedüli magyarként jelenleg a 16 éves Keszthelyi Vivien is versenyez, ugyanakkor a fiatal magyar pilóta pályafutását ez a döntés nem befolyásolja.

A német autógyár tehetséggondozójának, az Audi Sport versenyzőakadémiájának működésében viszont nem lesz változás, így az akadémián az elmúlt két évben folyamatosan fejlődő Keszthelyi Viviennel tovább dolgoznak majd. A magyar pilóta és csapata, valamint az akadémia is azt tervezte, hogy a végső cél egy hátsókerék meghajtásos nemzetközi túraautó-sorozat, így a TT Cup egy tapasztalatszerző állomás volt Vivien karrierjében.

Erre azért volt szükség, hogy a magyar versenyző nagyon fiatalon megtapasztalja a nemzetközi sorozatban jelen lévő professzionális munkát, a versenyhétvégéken tapasztalható nyomást és hangulatot. A TT Cup a legjobb lehetőség volt számára ennek biztosítására.

A zárt karosszériás autóversenyzés csúcsát ugyanakkor a hátsókerék-meghajtású versenyautókat felvonultató sorozatok jelentik, ezért Keszthelyi Vivien és az Audi akadémia szakemberei is arra koncentrálnak, hogy a magyar pilóta a lehető leghamarabb szerepelhessen egy ilyen szériában.

A TT Cup-ban eltöltött rövid idő alatt Keszthelyi Vivien letette a névjegyét a nemzetközi autósportban: már az hatalmas siker volt, hogy bekerült a TT Cup mezőnyébe, ahová ebben az évben három kontinensről, több mint 10 országból, többszáz versenyző jelentkezett, és különböző tesztek után választották ki a legjobbakat. Vivien a magyar autósport történetének legfiatalabb pontszerzője lett a nemzetközi sorozatokat tekintve, és a szezon közepétől folyamatosan gyűjtötte a pontokat. Időmérőn, szabadedzésen és versenyen is produkált leggyorsabb szektoridőket, ez pedig ugyancsak elismerésre méltó egy olyan mezőnyben, ahol a legtöbben már több évtizedes autóversenyző-múlttal rendelkeznek.

Mivel a TT Cup a jelenlegi formájában biztosan nem folytatódik, hosszú ideig Keszthelyi Vivien marad az egyetlen magyar pilóta, aki egyáltalán elindulhatott ebben a magas színvonalú sorozatban.

Természetesen az eddigi eredményeihez még hozzá szeretne tenni Keszthelyi Vivien, aki szeptember 22. és 24. között Ausztriában a Red Bull Ringen, valamint a sorozat zárásakor október 13. és 15. között Hockenheimben bizonyíthat.

0 Tovább

Minden idők legjobb kick-boxos szereplése

Soha nem szerepeltek ilyen jól magyar kick-boxosok világversenyen, mint a mostani korosztályos Európa-bajnokságon: fiataljaink nem kevesebb, mint 72 érmet nyertek Szkopjéban. A macedóniai kontinensviadalon 37 ország közel 1500 sportolója indult három korosztályban és hat szabályrendszerben. Magyarországot 105 versenyző képviselte.

 

 

A sporttörténelmi szereplés során 20 arany-, 22 ezüst- és 30 bronzérem került a magyarok nyakába. Hazánk ezzel Oroszország mögött a második helyen végzett az éremtáblázaton.

 

A nagy számokat magyarázza, hogy az Eb-n kadet1 (10-12 évesek), kadet2 (13-15), illetve junior (16-18) korosztályban rendeztek versenyeket, és mind a hat küzdelmi szakágban avattak bajnokokat. A pointfighting, light-contact és kick-light kategóriákban félerős ütések és rúgások engedélyezettek, míg full-contact, low-kick és K1 szabályrendszerek kiütésre mennek.

 

A legtöbb elsőséget, 11-et a pointfighting szabályrendszerben szerezték a mieink. Light-contactban három, kick-lightban öt magyar lett kontinensbajnok, és egy magyar siker született full-contactban.

 

Utóbbi a tavaly az Év Sportolójának választott Veres Roland nevéhez fűződik. A csepeli Halker-Király Team versenyzője a tatamis szabályrendszerekben korosztályában már mindent megnyert, és ezúttal a ringben próbálta ki magát. Veres ott is minden várakozást felülmúlóan teljesített: bejutott a döntőbe, ahol óriási fölénnyel verte esélyesebbnek tartott orosz ellenfelét.

 

Az egész Európa-bajnokság legeredményesebb versenyzője a szintén csepeli Cselovszki Patrik lett, aki három számban indult – a pointfighting, a light-contact és a kick-light szakágakban –, és mindenhol diadalmaskodott.

 

„Ilyen még soha nem volt, hogy másodikak legyünk az országok versenyében” – értékelt Király István, a Magyar Kick-Box Szakszövetség alelnöke, akit az Eb-n választottak meg az európai szervezet első alelnökének. – „További büszkeség, hogy pointfightingban a legjobbak voltunk, a Halker-Király Team pedig a legeredményesebb lett a klubok között, ebben a tekintetben már tizenkét éve vezetjük a nemzetközi éremtáblázatot. Az eredményekben rengeteget jelentett, hogy a hazai szövetség soha nem látott energiákat mozgósított a sikeres szereplés érdekében, és jelentős mértékben támogatni tudta az utánpótlás felkészülését. Ami a nemzetközi helyzetet illeti, közel állunk hozzá, hogy decemberben a NOB olimpiai sportágnak ismerje el a kick-boxot. Erre a pillanatra már hosszú évek óta várunk, és sokat segíthet egy jól sikerült felnőtt világbajnokság novemberben Budapesten.”

 

Kadet és junior kick-box Eb, Szkopje, a magyar érmesek:

 

POINTFIGHTING:

 

Kadet1:

Fiúk:

28 kg: 2. Román Nikolasz, 3. Bánki Brendon

32 kg: 2. Hammer Máté

37 kg: 1. Wallandt Gergely (Halker-Király Team Csepel)

42 kg: 3. Solymosi Bence

47 kg: 3. Nagy Bálint és Szak Tamás

Lányok:

28 kg: 1. Kozmann Mónika (Békéscsabai LTPSE Debreczeni Team), 2. Petró Lili

32 kg: 1. Viczián Vivien (Békéscsabai LTPSE Debreczeni Team), 2. Bárdos Inez

37 kg: 1. Pántya Réka (Békéscsabai LTPSE Debreczeni Team)

42 kg: 1. Gombás Alexandra (Halker-Király Team Csepel), 2. Haider Katrin

+47 kg: 3. Kosecz Boglárka

Csapat: 2. Magyarország

 

Kadet2:

Fiúk:

42 kg: 1. Cselovszki Patrik (Halker-Király Team Csepel), 2. Gergely Balázs

47 kg: 1. Bálint Martin (Halker-Király Team Csepel)

52 kg: 2. Erős Patrik

57 kg: 3. Zajácz Bence

 

Junior:

Fiúk:

63 kg: 3. Fésű Lajos

74 kg: 2. Szász Kristóf

79 kg: 2. Bálint Zoltán

89 kg: 1. Opauszki Dávid (Békéscsabai LTPSE Debreczeni Team)

Lányok:

55 kg: 1. Laurincz Boglárka (Békéscsabai LTPSE Debreczeni Team)

70 kg. 3. Berta Rebeka

+70 kg: 1. Simonics Elizabet (Halker-Király Team Csepel)

Csapat: 1. Magyarország

 

LIGHT-CONTACT:

 

Kadet2:

Fiúk:

42 kg: 1. Cselovszki Patrik (Halker-Király Team Csepel), 2. Baráth Albert

47 kg: 2. Bálint Martin

63 kg: 3. Bolfán Ákos

Lányok:

42 kg: 3. Tóth Vanessza

60 kg: 3. Pallag Csenge

+65 kg: 3. Varga Dorina

 

Junior:

Fiúk:

63 kg: 3. Szász Krisztofer

79 kg: 1. Tar Balázs (Halker-Király Team Csepel), 2. Szmolek Emanuel

84 kg. 1. Vígváry Viktor (Esztergomi KBSE), 2. Schaffer Gábor

 

KICK-LIGHT:

 

Kadet2:

Fiúk:

42 kg: 1. Cselovszki Patrik (Halker-Király Team Csepel), 2. Baráth Albert

52 kg: 3. Erős Patrik

57 kg: 3. Magyar Szabolcs

63 kg: 3. Bolfán Ákos

69 kg: 3. Holczmüller Bence

Lányok:

42 kg: 2. Tóth Vanessza, 3. Kovács Laura

55 kg: 1. Kolozsvári Kinga (Szigetszentmiklós-Tököl SE), 3. Schmidt Zsófia

60 kg: 1. Pallag Csenge (Zrínyi Miklós Kick-box Akadémia), 3. Fülöp Eszter

65 kg: 2. Kovács Barbara

+65 kg: 2. Lajter Dorina

 

Junior:

57 kg: 2. Didenko Alexander, 3. Grünczeisz Patrik

63 kg: 2. Szász Krisztofer, 3. Debre Bence

69 kg: 3. Bolfán Ádám

79 kg: 1. Szmolek Emanuel (Metex’05 Controll SE), 2. Tar Balázs

84 kg: 1. Vígváry Viktor (Esztergomi KBSE), 2. Schaffer Gábor

Lányok:

55 kg: 3. Zsilák Viktória

60 kg: 3. Takács Viktória

65 kg: 2. Závoczki Júlia

+70 kg: 3. Osváth Dóra

 

FULL-CONTACT:

 

Junior:

Fiúk:

54 kg: 1. Veres Roland (Halker-Király Team Csepel)

63.5 kg: 3. Hunya Noel

 

K1:

 

Junior:

Fiúk:

60 kg: 3. Ádám Sándor

67 kg: 3. Flack Márk

86 kg: 3. Sándor Szergej

0 Tovább

Krucsó Szabolcs és Chacco Blue II nyerte a Díjugrató Országos bajnokságot

A hétvégén zajlott Kiskunhalason a Díjugrató Magyar Bajnokság, melyen az idei Európa-bajnokság legsikeresebb magyar lova, Chacco Blue II egyéniben és csapatban is nyert Krucsó Szabolccsal a nyeregben. A Krucsó Lovasklub versenyzője jó előjelekkel várhatta a vasárnapi egyéni döntőt, hiszen pénteken Fejér megyei csapata nyerte a csapatbajnokságot, melynek ő is tagja volt.

 

"Sok versenyt nyertem már, de magyar bajnokságot még nem, úgyhogy nagyon vártam ezt a sikert. Az első napon egyet hibáztam, de utána többet nem. Kellett egy kis szerencse is a győzelemhez, tudtam, hogy hiba nélkül kell mennem, így volt rajtam egy kis nyomás, de szerencsére én is és a ló is jól viselte ezt. Chacco Blue II-t az Eb-re készítettük fel, nem erre a versenyre, így még jobban örülök a sikernek." - mondta Krucsó Szabolcs.

"Ez egy hatalmas eredmény számunkra, hiszen ezen a szinten csak 1,5 éve versenyeztetjük a lovat. A legjobb magyar helyezés az Eb-n és most egy országos bajnoki cím. Ezt év elején örömmel aláírtuk volna. Az utolsó pillanatig egy nagyon kiélezett verseny volt, de szerencsére Szabolcs és a ló is tudta a dolgát. Mondhatnám azt is, hogy helyén volt a szívük és nem hibáztak. A lovat most pihentetni fogjuk, legközelebb csak jövőre versenyez. Bízom benne, hogy a 2018-as világbajnokságon ott lehetünk, de akár még az olimpián is magyar színekben láthatjuk majd a lovat." - mondta Kórusz Attila, Chacco Blue II tulajdonosa.

Fiat Díjugrató OB Kiskunhalas

Felnőtt OB döntő eredmények

1. Krucsó Szabolcs-Chacco Blue II/Krucsó Lovasklub

2. Horváth Balázs-PM Diana/Airvent Lovas Club

3. Reischl Márton-Latino/Vajtai Elit LCSE

0 Tovább

Szkander-vb: Fantasztikus siker, 16 érmet szereztek a magyarok

Tizenhat érmet szereztek a magyar válogatott tagjai a 39. szkander-, és paraszkander-világbajnokságon! A budapesti világversenyt a MOM Sportközpontban rendezték meg, ahol 56 ország 1200 szkanderese állt asztalhoz. Ez volt minden idők legsikeresebb magyar szereplése.

 

A felnőtteknél az Európa-bajnok Kőváriné Ivánfi Brigitta és Barzsó Henrietta állt dobogóra. A 70 kilogrammos kategóriában induló Ivánfi bronzérmes lett, míg Barzsó Henrietta megszerezte harmadik érmét ezen a vb-n. Barzsó a női 60 kilósok között lett bronzérmes. Mindketten bal kézzel voltak eredményesek.

Ebben a sportágban egységesen kezelik a versenyzőket az összes kategóriában, így hihetetlen hangulat volt a mozgáskorlátozott és az utánpótlás korosztály küzdelmein is. A junior mozgáskorlátozottak 55 kilós kategóriájában Simon Dániel egy aranyat és egy ezüstöt nyert, ugyancsak aranyérmes lett Józsa Mihály, aki a senior grand masters 75 kilós kategóriában győzött, valamint Farkas István (junior mozgáskorlátozott +55 kg) se talált legyőzőre. Ezüstérmes lett Ahmed Zsuzsa (női masters, 80 kg) és Fenyvesi József (hallássérült, 60 kg). Barzsó Henrietta a szombati felnőtt érme mellett egy ezüstöt és egy bronzot szerzett a héten az U21-es korosztályban.

A dobogó harmadik fokára állhatott fel Dobos Attila (masters, +100 kg), Simon Ferenc (grand masters, 100 kg), Fazekas Andrea (női masters, 60 kg) és Rojkó Zoltán (mozgássérült, 90 kg). Nánási István a hallássérültek között a +100 kilogrammos kategóriában két bronzérmet is begyűjtött, miután jobb kézzel és bal kézzel is eredményes volt.

A magyar válogatott így 16 éremmel zárta a 2017-es világbajnokságot. Korábban soha nem szerzetek ennyi érmet a magyarok egy vb-n.  

„Gratulálok a magyar válogatott tagjainak, nagyon erős volt a mezőny. Előzetesen 10 érmet várt a szakvezetés a versenyzőinktől, de felülmúltuk legmerészebb álmainkat is. Tizenhat éremmel zártunk, és egy számunkra eredményes világbajnokságon végre itthon is megmutathattuk ezt a gyönyörű sportágat” – nyilatkozta Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke.

0 Tovább

Remek első futam és pontszerzés Keszthelyi Vivientől a Nürburgringen

Kiválóan kezdett és versenyzett az Audi TT Cup nürburgringi versenyhétvégéjének első futamán Keszthelyi Vivien, míg a második viadalon egy szerencsétlen baleset idő előtt vetett véget a magyar pilóta szereplésének.

Már a pénteki szabadedzésen is jól teljesített a 16 éves versenyző, szombaton pedig eddigi pályafutása egyik legnehezebb feladata előtt állt, miután szakadó esőben rendezték meg az időmérőt. Ennek ellenére kiválóan szerepelt a sorozat történetének első magyar versenyzője, hiszen a szélsőséges körülmények mellett saját maga eddigi legjobb kvalifikációs eredményét elérve a nyolcadik helyet szerezte meg.

Az első futam ugyanakkor nem kezdődött jól számára, kisebb hiba csúszott be a rajtnál, ami miatt egy boxutca áthajtásos büntetést kapott. A Szerencséjére jó érzékkel töltötte le a magyar pilóta a büntetését, ugyanis egy ütközés miatt éppen ekkor kellett a pályára gurulnia a safety carnak, így értékes másodperceket nem, "csak" helyezéseket veszített. Ennek ellenére Keszthelyi Vivien a 14. helyről végül a 9. pozícióba hozta be autóját, egy nagyobb bolyban csatázott végig, köztük az egyik vendégpilótával, az olasz Marco Melandrival, minden idők legfiatalabb világbajnokával a gyorsaságimotorosok 250 kcm-es kategóriájában. A 16 éves magyar pilóta ráadásul a leggyorsabb volt a második szektorban, a harmadikban pedig - ahogyan egész hétvégén - az övé volt a legnagyobb sebesség.

Keszthelyi Vivien így jó hangulatban, kedvező előjelekkel készülhetett a vasárnapi második futamra, azonban sajnos egy versenybaleset közbeszólt: a jó pozícióból rajtoló Melandri, valamint a négyszeres Forma-1-es világbajnok Sebastian Vettel öccse, Fabian, megcsúszott és keresztbe állt a pályán, a magyar pilóta számára pedig elkerülhetetlen volt az ütközés.

"Nagyon jól sikerült eltalálni a beállításokat már a szabadedzésre és az időmérőre is, utóbbin akár még gyorsabb is lehettem volna. Az első verseny a rajtbüntetés ellenére jól sikerült, a másodikon viszont nem tudtam elkerülni a balestet. A célom továbbra is az, hogy a hátralévő versenyek mindegyikén pontokat szerezzek" - mondta Keszthelyi Vivien.

Érdekesség, hogy a második futamon történt balesetet a versenybíróság megvizsgálta, ezt követően pedig úgy döntött, hogy a vendégpilóták csak az utolsó három helyről rajtolhatnak majd a további futamokon. A TT Cup soron következő versenyét a Red Bull ringen rendezik Spielbergben szeptember 22. és 24. között.

0 Tovább

Chacco Blue II csapatban már aranyérmes!

Kiskunhalason zajlik a Díjugrató Magyar Bajnokság, melyen az Európa-bajnokság legsikeresebb magyar lova Chacco Blue II csapatban és egyéniben is rajthoz állt Krucsó Szabolccsal a nyeregben. A bajnokságon Fejér megye csapata szerezte meg az aranyérmet.

 

A bajnokcsapatban Krucsó Szabolcs (Chacco Blue II), Reishl Márton (Latino), Gombos László (Bukfenc) és Varga Balázs (Jlo) kapott helyet.

Szerdán az úgynevezett 0. nappal, az orvosi vizsgálatokkal kezdődött az országos bajnokság, majd csütörtökön a felnőtt elődöntők következtek.

„A vadászugratás volt a csütörtöki program, Chacco Blue II remek formában teljesítette a pályát, egy hibát vétettünk, így a 4. helyről várjuk a vasárnapi döntőt. Azt gondolom, hogy a dobogóra minden esélyünk meg van, az első helyhez viszont már a szerencse is mellénk kell, hogy szegődjön. ” – mondta Krucsó Szabolcs.

„Először az volt a tervünk, hogy pihentetjük Chacco Blue II-t az EB szereplés után, ám Szabolcs kérésére mégis elindultunk. Ez a verseny is ugyan olyan felkészülést igényelt, mint az európai szintű megmérettetések. Formában kellett tartanunk a lovat, aki azt gondolom, hogy idén jó eséllyel indul, hogy megszerezze Szabolcsnak a régen vágyott országos bajnok címet.” – mondta Kórusz Attila, Chacco Blue II. tulajdonosa.

0 Tovább

Ivánfi és Barzsó is bronzérmes a vb-n

A felnőtt korosztályban is eredményesek a magyarok a Budapesten zajló 39. szkander-, és paraszkander-világbajnokságon.

Szombaton az Európa-bajnok Kőváriné Ivánfi Brigitta és Barzsó Henrietta is dobogóra állt. A 70 kilogrammos kategóriában induló Ivánfi bronzérmes lett, míg Barzsó Henrietta megszerezte harmadik érmét ezen a vb-n. Barzsó a női 60 kilósok között lett bronzérmes. Mindketten bal kézzel voltak eredményesek.

Ivánfi Brigitta elmondta, hogy egy erős mezőnyben lett bronzérmes. „Most örülnöm kellene ennek a bronzéremnek, hiszen egy kőkemény mezőny érkezett Budapestre. Mostantól a jobb kezes versenyemre koncentrálok, amelyet vasárnap rendeznek meg” – nyilatkozta az Európa-bajnok magyar klasszis.  

Barzsó Henrietta ezt a világbajnokságot tartja sportkarrierje eddigi legjobb versenyének. „Ha valaki a vb előtt azt mondja, hogy három érmet szerzek ezen a vb-n, ráadásul úgy, hogy az egyiket a felnőttek között gyűjtöm be, valószínűleg megmosolyogtam volna, de hát evés közben jön meg az étvágy. Fantasztikus érzés, hogy hazai közönség előtt tudtam háromszor dobogóra állni” – mondta a Sárosdi Szkander Klub Animal Arms versenyzője.

Korábban a junior mozgáskorlátozottak 55 kilós kategóriájában Simon Dániel egy aranyat és egy ezüstöt nyert, ugyancsak aranyérmes lett Józsa Mihály, aki a senior grand masters 75 kilós kategóriában és Farkas István (junior mozgáskorlátozott +55 kg). Ezüstérmes lett Ahmed Zsuzsa női masters, 80 kg), Fenyvesi József (hallássérült, 60 kg). Barzsó Henrietta a szombati felnőtt érme mellett egy ezüstöt és egy bronzot szerzett a héten az U21-es korosztályban.

A dobogó harmadik fokára állhatott fel Dobos Attila (masters, +100 kg), Simon Ferenc (grand masters, 100 kg), Fazekas Andrea (női masters, 60 kg) és Rojkó Zoltán (mozgássérült, 90 kg). Nánási István a hallássérültek között a +100 kilogrammos kategóriában két bronzérmet is begyűjtött, miután jobb kézzel és bal kézzel is eredményes volt.

A magyar válogatott így egy nappal a világbajnokság vége előtt 16 éremmel büszkélkedhet az 56 ország 1200 versenyzőjét felvonultató világversenyen.

0 Tovább

Újabb aranyak a szkander-, és paraszkander-világbajnokságon!

Továbbra is bomba formában versenyeznek a magyar válogatott tagjai a Budapesten zajló 39. szkander-, és paraszkander-világbajnokságon.

 

Simon Dániel a csütörtöki bronzérme után aranyérmes lett, miután a junior mozgáskorlátozottak +55 kilogrammos kategóriájában jobb kézzel nem talált legyőzőre. Ugyancsak aranyérmes lett Józsa Mihály, aki a senior grand masters 75 kilós kategóriában győzött. Fináléba jutott Ahmed Zsuzsa is a női masters korosztályban, azonban a 80 kilós magyar versenyző kikapott a döntőben, így ezüstérmes lett.

A világbajnokság negyedik napján további négy magyar éremnek örülhettek a szurkolók: Dobos Attila (masters, +100 kg), Simon Ferenc (grand masters, 100 kg) állhatott fel a dobogó harmadik fokára, valamint Nánási István a hallássérültek között a +100 kilogrammos kategóriában két bronzérmet gyűjtött be, előbb bal kézzel, majd jobb kézzel lett éremtulajdonos.

Pénteken Nánásin Istvánon kívül – aki mindkét kézzel érmet szerzett - valamennyi magyar jobb kézzel volt eredményes.

A vasárnapig tartó világbajnokságon a magyar válogatott 14 érmet szerzett eddig. Korábban az U21-eseknél Barzsó Henrietta egy ezüstöt és egy bronzérmet szerzett. Farkas István (junior mozgáskorlátozott +55 kg) aranyérmet, Fenyvesi József (hallássérült, 60 kg) ezüstérmet, Simon Dániel (junior mozgáskorlátozott +55 kg), Fazekas Andrea (női masters, 60 kg) és Rojkó Zoltán (mozgássérült, 90 kg) pedig bronzérmet szerzett.

„Úgy gondolom, hogy két versenynappal a világbajnokság vége előtt bőven túlteljesítettük az elvárásokat, ugyanis 11 éremre számítottunk a világverseny előtt. Az érmeken túl további értékes pontszerző helyetek gyűjtöttek be a magyarok” – nyilatkozta Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke.

0 Tovább

Elképesztő magyar fölény a kick-box Eb-n

Nem kevesebb, mint 37 magyar vívhat döntőt a Szkopjéban zajló korosztályos kick-box Európa-bajnokságon. A macedóniai kontinensviadalon 37 ország közel 1500 sportolója indult három korosztályban és hat szabályrendszerben. Magyarországot 105 versenyző képviseli.

 

A szokatlanul nagy számok mögött az áll, hogy az Eb-n összevontan kadet1 (10-12 évesek), kadet2 (13-15), illetve junior (16-18) korosztályban is rendeznek versenyeket, ráadásul a sportág mind a hat küzdelmi szakágában – és valamennyiben a fiúknál és a lányoknál is több súlycsoportban – avatnak bajnokokat, egy nemzetből pedig kategóriánként két versenyző indulhat. A félerős ütéseket és rúgásokat engedélyező pointfighting, light-contact és kick-light kategóriák tatamin zajlanak, míg a kiütésre menő full-contact, low-kick és K1 szabályrendszereket ringben bonyolítják le.

A magyar válogatott tagjai közül 15-en pointfightingban, 14-en kick-lightban, 7-en light-contactban jutottak a döntőbe, míg full-contactban is van egy magyar finalista. Utóbbi a tavaly a felnőttek között is három Európa-bajnoki címet szerzett Veres Roland, aki a korosztályos tatamis vb- és Eb-aranyak után ezúttal a ringben próbálta ki magát.

„Minden korosztályban vannak döntőseink” – számolt be Király István, a Magyar Kick-Box Szakszövetség alelnöke, akit a napokban választottak az európai szervezet első alelnökének. – „Nagyon-nagyon sokat számított, hogy a hazai szövetség jelentős mértékben támogatni tudta az utánpótlás felkészülését. Ennek meg is lett az eredménye, nemigen látok olyan országot, amely hasonlót produkált volna. És ez nem jelenti azt, hogy könnyű meccseink lettek volna. Viszont hátborzongató, amilyen szurkolást rendez a csapat, a srácok egy emberként drukkolnak mindenkinek. Nyilván az eredmények eloszlanak három korcsoport és hat szabályrendszer között, de így is minden idők legjobb szereplése körvonalazódik.”

A korosztályos Európa-bajnokság kedden kezdődött és szombatig tart.

0 Tovább

Szkander-vb: Aranyérem a harmadik napon

Öt érmet szereztek a magyarok a budapesti szkander-vb 3. napján. Farkas István személyében megvan az első magyar aranyérmes is.

Farkas István szerezte az első magyar aranyérmet a 39. szkander-, és paraszkander-világbajnokságon. A Budapesten zajló világversenyen a 17 éves sportember a junior mozgáskorlátozottak +55 kilogrammos kategóriájában állhatott a dobogó tetejére. Ugyanebben a kategóriában Simon Dániel bronzérmes lett.

Az újdonsült világbajnok elmondta, hogy idő kell, amire a sikert feldolgozza. „Még mindig nem fogom fel, hogy mi történt. Kemény verseny volt, a döntőbeli ellenfelem egy török szkanderes volt, ő nem tett annyira próbára, mint Simon Dani, akivel a legnehezebb meccset vívtam ezen a világbajnokságon” – értékelt Farkas István.

A hallássérültek 60 kilós kategóriájában döntőbe jutott Fenyvesi József is, aki végül kikapott grúz ellenfelétől, így ő ezüstérmet szerzett.

A női masters 60 kilósok között Fazekas Andrea bronzérmes lett, akárcsak Rojkó Zoltán a mozgássérültek 90 kilogrammos kategóriájában. Valamennyien bal kézzel lettek érmesek.

A 39. szkander-, és paraszkander-világbajnokságon a magyar válogatott összesen hét éremmel büszkélkedhet. Korábban az U21-eseknél Barzsó Henrietta egy ezüstöt és egy bronzérmet szerzett.

0 Tovább

Majthényi bízik Berecz felzárkózásában

Az Opel Finn Gold Cup operatív igazgatója bízik Berecz Zsombor előrelépésében. Majthényi Szabolcs szerint a magyar versenyző jó átlagot fut.

 

 

„Van egy 36. helye, ami kilóg a sorból, de ha a tízedik helyek körül átlagolunk, akkor végig ott van elől. Zsombor nagyon jókat tud javítani, tehát amikor nem jön be neki egy oldalválasztás, utána is fel tud zárkózni, érzem benne az erőt, hogy most megint fog egy nagyot villantani. Az első nap nagyon jól sikerült neki, és szerintem, ha látja, hogy nincs szerencséje, de ennek ellenére elől tud maradni, akkor abból erőt meríthet. Úgy gondolom, egy konzervatív vitorlázással ott tud lenni az első tízben, onnan pedig fel tud jönni” – mondta Majthényi Szabolcs.

 

A magyar versenyző az ötödik és hatodik futamban 10. és 16. helyen ért célba, ezzel összetettben a 6. helyen áll. A vasárnapig tartó világversenyen 32 ország 124 sportolója indult.

0 Tovább

Szkander-világbajnokság: Barzsó Heni ismét a dobogón!

Barzsó Henrietta megszerezte második érmét a 39. szkander-világbajnokságon. A magyar versenyző a budapesti vb második napján az U21-es korosztályban a 60 kilósok között jobb kézzel bronzérmes lett.

Barzsó utolsó éves ebben a korosztályban, és elmondása szerint sportkarrierje két legfontosabb érmét gyűjtötte be a fővárosban. A MOM Sportközpontban zajló vb nyitónapján ezüstérmes lett ugyanebben a kategóriában.

Álmodni sem mertem arról, hogy egy hazai rendezésű világbajnokságon mindkét kézzel érmet szerzek. Ráadásul úgy, hogy két napja még lázam volt. Elmondhatatlan az az öröm, amit most érzek. A hétvégén a felnőtt mezőnyben is asztalhoz állok, ott a célom az, hogy benne legyek a legjobb hatban” – összegzett Barzsó Henrietta.

A Magyar Szkander Szövetség elnöke szerint jól kezdték válogatottjaink a világbajnokságot. „Két nap, két érem, de Barzsó Heni dobogós helyezésein kívül számos pontszerző pozíciót könyvelhetett el eddig a magyar válogatott. Bízunk a jó folytatásban…” – nyilatkozta Csabai Attila, aki a nemzetközi szövetség alelnöke is egyben.

A 39. szkander-, és paraszkander-világbajnokságon több mint félszáz ország 1200 versenyzője indult.

0 Tovább

Brencsán Ábel: fantasztikus dolog, hogy Magyarország rendezheti meg a Finn-világbajnokságot

Egyelőre jó arcát mutatja a Balaton az Opel Finn Gold Cupon. A balatonföldvári világbajnokság szeptember 10-én zárul.

 

 

Fotó: Cserta Gábor

Zajlik a Finndingi-világbajnokság! Az olimpiai hajóosztályban a világ legjobbjai versenyeznek, köztük az Eb-ezüstérmes Berecz Zsombor is vízre szállt. Az első nap után a magyar klasszis a második helyen állt.

 

Brencsán Ábel szerint fantasztikus dolog, hogy idén Magyarország rendezheti meg ezt a világversenyt. A Magyar Vitorlás Szövetség versenysport-menedzsere úgy látja, hogy a Balaton eddig kifejezetten jó arcát mutatja. „A Balatont vitorlázók általában a kiszámíthatatlan jelzővel szokták illetni. Volt olyan világverseny, amikor a mezőny a gyenge szél miatt nem jó szájízzel távozott Magyarországról. Ezúttal eddig kifejezetten jó szél volt, úgy néz ki, hogy Berecz is jól szerepel” – mondta a Magyar Vitorlás Szövetség versenysport-menedzsere.

 

Az első versenynap után összetettben a horvát Nenad Bugarin állt az élen. A vasárnapig tartó versenyen 32 ország 124 sportolója indult.

0 Tovább

Szkander-világbajnokság: Megvan az első magyar érem!

Látványos megnyitóval és magyar éremszerzéssel kezdődött a 39. szkander- és paraszkander-világbajnokság Budapesten. A MOM Sportközpontban zajló világversenyen 56 ország mintegy 1200 versenyzője áll asztalhoz, a magyar válogatott 69 fővel vesz részt. A küzdelmek vasárnapig tartanak.

Már az első napon volt magyar érem a szkander-világbajnokságon! Az U21-es korosztályban Barzsó Henrietta a 60 kilósok között bal kézzel ezüstérmet szerzett. A magyar versenyző fantasztikusan küzdött a nyitónapon. Veretlenül jutott a fináléba, ahol végül alul maradt orosz ellenfelével szemben.

Somogyi Dávid szövetségi kapitány szerint Barzsó érme megadhatja az alaphangot a magyar válogatottnak. „Most már nincs nyomasztó érzés. Megvan az első érem, aminek nagyon örülünk, lélektanilag a lehető legjobbkor jött” – fogalmazott a szövetségi kapitány. Szerdán Barzsó jobb kézzel versenyez majd, de rajta kívül több magyar is asztalhoz áll.

A vb ünnepélyes megnyitóján jelen volt Deutsch Tamás EP-képviselő, a világbajnokság fővédnöke, Kulcsár Krisztián MOB-elnök, Sárfalvi Péter, az EMMI sportért felelős helyettes államtitkára és Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke is.

0 Tovább

Hatalmas sportdiplomáciai siker kick-boxban

A kick-box európai szervezete, a WAKO Europe első alelnökének választották Király Istvánt a sportág korosztályos Európa-bajnokságát megelőző tisztújító közgyűlésen. A Magyar Kick-Box Szakszövetség alelnöke eddig elnökségi tagként tevékenykedett a szervezetben, jelenlegi megbízatása négy évre szól. Király István szerint ezzel Magyarország megítélése tovább erősödött kick-boxban, és reméli, hogy a novemberi felnőtt világbajnokság után újabb világversenyeket sikerül majd Budapestre hozni.

 

„Nagy büszkeség, hogy a magyar sportdiplomáciát ilyen szinten tudjuk képviselni, és hogy a kick-box révén van egy újabb sportág, ahol a legmagasabb fórumon vagyunk jelen” – mondta Király István.

Azért nagy fontosságú a megbízatás, mert a kick-boxban – ahol a világszövetséghez közel 140 tagország tartozik 

– Európa messze a legerősebb, ezért „aki az európai szövetséget irányítja, az gyakorlatilag az egész WAKO-t irányítja” – fogalmazott a mesteredző-szakedző.

Király István szerint hazánk sportdiplomáciája eddig is erős volt kick-boxban, de ezek után még nagyobb lesz a súlya a magyarok szavának. Ezt elsősorban arra szeretné fordítani, hogy Magyarország minél több világverseny házigazdája legyen.

„Szeretnénk azok közé a sportágak közé tartozni, amelyek rendszeresen hoznak Magyarországra világversenyeket. A hagyományos hazai világkupák és a Budapesten novemberben sorra kerülő felnőtt világbajnokság után szeretnénk a 2019-es utánpótlás Európa-bajnokságot is megrendezni.”

Király István nemcsak sportvezetőként ismert a kick-boxos berkekben, hiszen egyúttal a legeredményesebb magyar szakág, a pointfighting hazai vezetője, az általa irányított egyesület, a csepeli Halker-Király Team pedig hosszú évek óta a világ legeredményesebb klubja pointfightingban.

A korosztályos Európa-bajnokság versenyei keddtől szombatig tartanak a macedóniai Szkopjéban, és több mint száz magyar fiatal méretteti meg magát.

0 Tovább

Több mint 120 indulóval megkezdődött a balatonfüredi szörf Eb

20 éve nem volt ilyen jelentős szörfös esemény itthon

 

Több mint 20 éve nem volt ilyen nagyszabású szörfös esemény, mint a balatonfüredi Raceboard & DII szörf Eb. A versenyen Raceboard kategóriában, több mint 22 ország 120 szörfversenyzője méreti meg magát.

 

Szeptember 9-éig tart Balatonfüreden a Raceboard & DII szörf Eb-t. Az eseményt Varga Mihály, a hazai szörf szövetség elnöke nyitotta meg, beszédében kiemelte: "a szörf sokban hasonlít az üzleti élethez. Egy-egy döntés egy egész versenyt tud befolyásolni. Megtisztelő olyan olimpiai sportot támogatni, amelynek értékrendje a tudás alapú gondolkodást állítja a középpontba, akár csak a KÉSZ Csoporté."

Utassy Loránd, a magyar szörfösök szövetségi kapitánya elmondta, hogy több mint 3 éve dolgoznak azon, hogy a világ egyik legjelentősebb szörfös eseményét, a Raceboard & DII szörf Eb-t Magyarországon rendezzék meg. Az Eb a Raceboard és a DII versenyágból áll. A két verseny között az a különbség, hogy a Raceboard egy, a modern kor minden technológiai újítását felvonultató osztály, míg a DII inkább a 80-as, 90-es évek klasszikus szörffelszereléseit használja. A szövetségi kapitány külön sikerként kiemelte, hogy a megmérettetésen összesen 20 magyar versenyző indul. A magyar versenyzők az utolsó „edzést” egy nem mindennapi helyen, a főtámogató KÉSZ Csoport Liszt Ferenc repülőtéri építkezésén tartották.

Raceboard szörf története

A windsurf sportág a ’60-as években alakult ki Dél-Kaliforniában. Jim Drake és Hoyle Schweitzer nevéhez fűződik a sport, amely Magyarországon a ’70-es évek végén terjedt el. 1984-ben már olimpiai sportág a szörfözés, mint a vitorlázás egyik szakága. A raceboard kategória jellemzője, hogy hosszú, svertes (uszonyos) deszkával és nagy vitorlával már kis szélben is tudnak haladni a szörfösök.

1996-tól 2004-ig a Mistral One Design (vitorlaméret: 7,4 m²), míg 2008-2020 között a NeilPryde RS:X az olimpiai szörf osztály. Mindkettő a raceboard kategóriába tartozik, manapság jellemzően nagyobb méretű vitorlákkal versenyeznek, a nők 8,5 négyzetméteressel, míg a férfiak 9,5-essel. Az olimpiai osztály versenyei mellett folyamatosan rendeznek kizárólag Raceboard Európa és Világbajnokságokat, melyeket a világ különböző tájain rendeznek meg. Erre a szörf térképre kerül fel Balatonfüred is a 2017-es Európa Bajnokság rendezésével.

Magyar sikerek a sportban:

•             1993-ban Formula 42 (kibővített raceboard) osztályban Körtvélyesi Miklós harmadik helyen végzett nehézsúlyú kategóriában, melyet Balatonaligán rendeztek meg.

•             1996-ban Raceboard Európa Bajnokságon La Tranche Sur Mer-ben (Franciaországban) Körtvélyesi Miklós 5. helyen végzett.

•             1997-ben a Raceboard Világbajnokságon Dunkerque-ben (Franciaországban) hazánk hatszoros olimpikonja Gádorfalvi Áron könnyűsúlyú kategóriában bronzérmet szerzett.

•             2013-ban a csehországi Nove Mlyny-ben Nikl András Raceboard Világbajnokságon ifi kategóriában aranyérmet szerzett.

0 Tovább

Ejtőernyős célbaugrás – Asztalos Európa-bajnok, a csapat negyedik

A magyar ejtőernyős célbaugrók ismét bebizonyították, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak. Ezúttal az Európa-bajnokságon egyéniben aranyat szereztek, csapatban pedig a negyedik helyen zártak.

 

Asztalos István aranyérmes lett Pudgoricában. Idén Montenegró fővárosa adott otthont az ejtőernyős Európa-bajnokságnak, ahol 22 ország 150 versenyzője vett részt. Az aranyérmet a Világjátékok-győztes Asztalos István szerezte meg, a magyar csapat pedig a negyedik helyen zárt.

„Többször megfordult a fejemben, hogy abbahagyom, de örülök, hogy még nem zártam le a versenyzői pályafutásomat. Népes mezőny volt az Eb-n, ahol a magyar csapat kiválóan teljesített, sokáig versenyben voltunk az első helyért, de végül negyedikek lettünk” – mondta az egyéni győztes.

A magyar csapatban Asztalos István, Bánszki Tamás, Gál Szabolcs, Hirschler Gábor és Varga Tamás kapott helyet.

Asztalos István ebben a sportágban több kimagasló eredménnyel rendelkezik, többek között a 2005-ös duisburgi Világjátékokon szerzett aranyérmet.

0 Tovább

Sporttörténelmi magyar világbajnoki cím szörfben

A Magyar Hullámlovas és Kitesurf Sportági Szakszövetség eddigi legjobb eredményét érték el a Hasulyo fivérek a Koppenhágában megrendezett világbajnokságon. A Surf SUP, vagyis a szörfdeszkán állva evezés 18 km-es síkvízi számában Bruno világbajnoki címet nyert, míg bátyja, Daniel a negyedik helyen végzett.

 

A SUP, azaz a stand up paddle a hullámlovaglás egyik változata, amelyben a versenyzők állnak a szörfdeszkán, és egy lapáttal segítik az előrejutást. Ennek van hullámokon végzett, tengeri hosszú távú és síkvízi változata. A SUP szakágakban a Nemzetközi Szörf Szövetség, az ISA 2012 óta rendez világbajnokságokat.

Magyar részről a Budapesten született, de Dél-Kelet Ázsiában élő két testvér tartozik a világ élvonalába – mondta Tancsa Péter, a Magyar Hullámlovas és Kitesurf Sportági Szakszövetség sportágvezetője. A 23 éves Bruno mostanáig 12., 26 esztendős bátyja pedig 30. volt a világranglistán. Érdekesség, hogy a két fiatalembernek a TF-en végzett szüleik az edzőik, akik egy speciális, saját edzésmódszerrel készítik fel a fiúkat a versenyekre.

A Hasulyo fivérek világbajnokságon most először indultak el – így ez volt hazánk első hivatalos vb-részvétele is –, és a 18 km-es távon Bruno mindjárt aranyérmet szerzett, míg Daniel a negyedik helyen ért célba.

„Ez a magyar szörf történetének eddigi legnagyobb sikere” – jelezte Tancsa Péter, hozzátéve, hogy a világbajnokságon 42 ország sportolói vettek részt. A szakember arra is kitért, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság döntése értelmében a sportág hullámlovas szakága ott lesz a 2020-as tokiói ötkarikás játékok műsorán, és tárgyalások folynak arról is, hogy a későbbiekben a SUP-kategóriák is bemutatkozhassanak olimpián.

0 Tovább

Hatalmas sikerrel ért véget az első budapesti Duna-átúszás

Biztonságosan lezajlott az első budapesti Duna-átúszás, amelyet a 2. Budapest Urban Games (BUG) keretein belül rendeztek meg szombaton. A reggeli borús idő ellenére közel 300-an ugrottak a vízbe és nekik több százan szurkoltak a Szabadság hídról és a rakpartokról, így nagyszerű volt a hangulat 10 és 13 óra között.

 

A Szabadság híd pesti hídfője és a Műegyetem rakpart közötti távolságot végül 200 úszó teljesítette. Voltak, akik időre mentek, de sokan kihasználták az alkalmat, hogy a Duna közepéről tekinthetnek ki a főváros két partjára. A leggyorsabb Újhelyi Botond volt 4 perc 13 másodperces időeredménnyel, a hölgyeknél Somossy Judit nyert 5 perc 5 másodperces idővel.

„Nagyszerű volt látni, ahogy minden résztvevő mosolyogva, csillogó szemmel jött ki a Dunából, hiszen történelmi esemény részesei lehettek. A Duna-átúszásból Budapesten szeretnénk hagyományt csinálni, remélem jövőre még többen átélhetik ezt az élményt.” – mondta Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, a BUG nagykövete, aki a Citadellánál a rövidebb 4 kilométeres távot is lefutotta.

 „A futás nem az én sportom, de ezen a gyönyörű helyszínen nem is a mozgásra figyeltem, hanem arra, hogy milyen gyönyörű a lábaink előtt elterülő Budapest. A Citadellán mindenkinek futnia kell egyszer!” – tette hozzá az olimpiai bajnok.

Kispályás fociban 28 csapat mérte össze a tudását, de a nézők nagyon élvezték a VIP torna mérkőzéseit is a Média Válogatott, a Művész Válogatott és a Footgolf Válogatott között. A street workout szintén nagy népszerűségnek örvendett a profi és az amatőr versenyzők között is a Citadellánál.

„Második alkalommal valósult meg a Fővárosi Önkormányzat jóvoltából a Budapest Urban Games, melynek célja, hogy a budapestiek használják a városukat, otthon legyenek Budapesten, amibe beletartozik a sport is. Fontos számunkra, hogy a fővárosban élőknek különleges helyeken biztosítsunk lehetőséget a sportolásra úgy, hogy közben közösségi élményben is részük legyen. Akik ma úsztak a Dunában, vagy futottak a Citadellánál, azt hiszem életre szóló élményt kaptak, de látványnak sem volt utolsó ennyi lelkes sportolót Budapest legimpozánsabb helyein versenyezni látni.” – mondta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes.

0 Tovább

39. Szkander Világbajnokság

Budapesten rendezik szeptember 5. és 10. között a 2017-es szkander világbajnokságot. A MOM Sportközpontban sorra kerülő eseményen 56 ország mintegy 1200 versenyzője áll asztalhoz, a magyar válogatott 69 fővel vesz részt. A hazai szakvezetés tucatnyi érmet remél a vb-n, amely nemcsak az eddigi kiemelkedően legnagyobb magyarországi szkander verseny lesz, hanem a sportág történetének legjelentősebb eseménye is.

 

Magyarország 1999-ben és 2006-ban rendezett már szkander Európa-bajnokságot, világbajnokság azonban ez lesz az első. A vb-n ünnepli megalakulásának 40. évfordulóját a Szkander Világszövetség.

A versenyen a junioroktól (18 és 21 éven aluliak) a felnőtteken és a szeniorokon (40, 50, illetve 60 éven felüliek) keresztül a paraszkanderesekig számos kategóriát rendeznek meg. Az indulók külön versenynapokon összemérik az erejüket jobb és bal kézzel is.

Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke szerint számos éremesélyes versenyzővel vágunk neki az eseménynek, akiktől tucatnyi érem várható a különböző kategóriákban. Kiemelte a felnőtteknél Ivánfi Brigittát, aki Európa-bajnoki címvédőként most a világelsőségre tör.

A 39 éves szolnoki családanya az esélyeiről elmondta: mindenképpen dobogós helyre várja magát, de szerinte az aranyérem is benne van a pakliban.

„Úgy érzem, az erőnlétem rendben van, az Európa-bajnokságon fejben nagyon ott tudtam lenni, remélem, a vébén is így lesz, és akkor nem lesz gond.  Technikailag rengeteget tanultam idén, így a nagy ellenfelemnek számító brazil lányt is foghatónak látom. Már tavaly is éreztem, hogy van ellene esélyem, de akkor csináltam egy bődületes hibát, amit most nem szeretnék elkövetni” – nyilatkozott a kizárólag férfiakkal edző Kőváriné Ivánfi Brigitta.

Csabai Attila szerint jók az esélyeink a parasportolóknál is, ami azért különösen fontos, mert a 2020-as tokiói paralimpián valószínűleg ott lesz a szkander is.

Világszínvonalú csapattal állunk ki a különböző junior és szenior korosztályokban – büszkélkedett a sportvezető. Utóbbiaknál érdekesség, hogy lesz olyan magyar induló, aki 73 éves létére indul a vb-n.

A selejtezők során nyolc asztalon folynak majd a küzdelmek, míg a finálék egy asztalon zajlanak. A döntők történéseit a Sport TV élőben közvetíti, emellett külföldről is számos országból élő televíziós adásban követhető nyomon az esemény.

A vb kedden, 15.30-kor sorra kerülő megnyitó ünnepségén jelen lesz Deutsch Tamás EP-képviselő, a világbajnokság fővédnöke, Kulcsár Krisztián MOB-elnök, Sárfalvi Péter, az EMMI sportért felelős helyettes államtikára és Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke is.

 

A világbajnokság menetrendje:

Szeptember 5., kedd – junior 18, junior 21 bal kéz

Szeptember 6., szerda – junior 18, junior 21 jobb kéz

Szeptember 7., csütörtök – paraszkander, szenior 40, szenior 50, szenior 60 bal kéz

Szeptember 8., péntek – paraszkander, szenior 40, szenior 50, szenior 60 jobb kéz

Szeptember 9., szombat – felnőtt bal kéz

Szeptember 10., vasárnap – felnőtt jobb kéz

0 Tovább

Több tucat érmet vár az elnök a kick-box Eb-n

A válogatottól dobogót, egyéniben több tucat érmet vár Galambos Péter, a Magyar Kick-Box Szakszövetség elnöke a korosztályos Eb-n. A szeptember 5. és 9. között a kadetek és juniorok számára kiírt kontinensviadalon Szkopjéban száznál is több magyar fiatal méretteti meg magát. A sportvezető büszke rá, hogy jelentős anyagi támogatással tudták segíteni a csapatot.

 

 

Az utánpótlás világversenyek különösen fontosak kick-boxban. Egyrészt a létszám miatt, mert a kategóriákban országonként ketten is indulhatnak, így rengeteg fiatalnak van lehetősége tapasztalatot szeretni. Másfelől, mert az eredményeknek nagy a presztízse, hiszen azok jelzik, melyik országnak jobb az utánpótlása.

 

Így látja ezt a Magyar Kick-Box Szakszövetség vezetése is, amely most az eddigieknél nagyobb anyagi támogatást biztosított a válogatottaknak. Átvállalták az Eb nevezési és ruházati költségeit, és a macedóniai megmérettetésre készülőknek ingyenessé tették az egyhetes központi edzőtábort.

 

''Mindenképpen szerettem volna, hogy ne csak mondjuk, hanem valóban éreztessük az emberekkel, mennyire fontos számunkra az utánpótlás. Ennek a pozitív hozadéka felmérhetetlen. Már az edzőtáborok kapcsán is jelezték a klubvezetők, a szülők és a versenyzők is, hogy nagyra értékelik, hogy csökkentek a rájuk háruló terhek. Ez nagy dolog a mi életünkben.” – fogalmazott a szövetség elnöke, Galambos Péter.

 

A sportvezető a nemzetek versenyében a legjobb háromba várja a magyar csapatot. Az Eb-n hat szakágban osztanak érmeket: a félerős ütéseket és rúgásokat engedélyező pointfighting, light-contact és kick-light kategóriák tatamin zajlanak, míg a kiütésre menő full-contact, low-kick és K1 szabályrendszereket ringben rendezik.

 

„A legerősebb magyar szakágban, a pointfightingban elvárjuk, hogy mi legyünk az elsők, és minden korosztályban megnyerjük a csapatversenyt. Demonstrálni szeretnénk, hogy ebben a mi fiataljaink a legjobbak, akárcsak a felnőtt versenyzőink.”

 

Galambos Péter hangsúlyosan jó szereplésre számít a light-contactos és a kick-lightos fiataloktól is, és éremesélyesnek tartja a junior ringes versenyzőket is.

 

„Az utánpótlás-nevelés mindig egy építkezés. Évről évre javulnak az eredményeink. Most is szeretnénk legalább olyan jól teljesíteni, mint a kiemelkedőnek számító tavalyi dublini világbajnokságon. Sőt, bízunk benne, hogy még az ottani sikereket is felül tudjuk múlni.” – bizakodott az MKBSZ elnöke.

 

Nincs szégyenkeznivalónk az utánpótlás terén, de azért jót tenne a sportágnak a létszám további növelése. Galambos Péter e tekintetben nagy reményeket fűz a novemberi budapesti felnőtt világbajnoksághoz.

 

„Bízom benne, hogy az esemény kapcsán a gyerekeknek megakad a szeme a sportágon, és lesznek majd, akik azt mondják: én is kick-box világbajnok akarok lenni!”

0 Tovább

Nem hétköznapi megnyitó

Az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is megkezdődött az olimpiai Finn dingi hajóosztály világbajnoksága, az Opel Finn Gold Cup Balatonföldváron – írja a hunsail.hu.

 

Világ- és Európa-bajnok vitorlázók, a riói olimpia tizenkét finnes részvevője, az idei Európa-bajnokság legjobbjai látogattak el Balatonföldvárra, hogy a jövő hét végére kiderüljön: pillanatnyilag ki a legjobb közülük a világon. Szakértők szerint legalább tizenöt induló esélyes akár a legfényesebb éremre is, köztük tartják számon olimpikon vitorlázónkat, Berecz Zsombort, aki idén egy Eb ötödik hellyel, és a Palma de Mallorca-i és santanderi Világ kupa versenyen egy-egy ezüstéremmel tette le a névjegyét a legkeményebbnek számító egyszemélyes olimpiai hajóosztályban.

Az EMMI támogatásával felújított műemlék klubház előtt, a vízparton megtartott megnyitó ünnepségen dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár elmondta: a FINA vizes világbajnokság és az olimpiai Finn dingi hajóosztály mostani világversenye is bebizonyította: a főváros mellett a Balaton is vonzó helyszín a nemzetközi sportesemények szervezői, indulói és a közönség számára egyaránt. Kiemelte, hogy a vitorlázás az egyik legdinamikusabb ütemben fejlődő sportág, és ez nem csak az egyre gyakoribb kiváló versenyeredményeket, hanem a sportdiplomáciai sikereket is jelenti.

Ezt követően a Spartacus Vitorlás Egylet nevében dr. Marton István aranygyűrűt adott át Fa Nándor óceáni szólóvitorlázónak, aki Finn dingiben kezdte példaértékű sportpályafutását.

 

A megnyitó látványos fordulatot vett, amikor korhű jelmezekbe öltözött ősmagyar lovasok vették birtokba a klubház előtti gyepet, ahol is harci bemutatót követően azt is bemutatták, hogy a Finn dingiben bizonyos küzdelmes versenyszituációkban hogyan használhatóak az ősi fegyverek: a nyíl, a dárda vagy éppen a kétélű kard.

A világbajnokság rendezője, a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet felkészült a 32 országból érkező 124 versenyző fogadására: a hétvégén lezajlott a felszerelések ellenőrzése, a végleges nevezés, sokan kísérletet tettek a hétvégi változatos szélviszonyok között a Balaton kiismerésére. Felkerültek a hajók orrára az azonosító számok, amelyek érdekessége, hogy egytől-húszig az illető vitorlázó világranglistán elfoglalt helyét is jelzik.

Az időjárás előrejelzésből egyvalami biztosan kiderül: kánikulával kísért teljes szélcsendre biztosan nem kell számítani a jövő heti futamok alatt. A végső sorrendet eldöntő éremfutamra szeptember 10-én vasárnap délelőtt kerül sor.

0 Tovább

Vizes vb után víz alatti Eb-t is rendeztünk

Az elmúlt napokban Eger adott otthont az idei víz alatti hoki Európa-bajnokságnak. A hazánkban a Magyar Búvár Szakszövetség égisze alatt működő sportág kontinensviadalán a házigazda magyarok a férfiaknál a hetedik, a nőknél a hatodik helyen zártak.

 

 

A víz alatti hoki, amint a neve is mutatja, víz alatt játszott csapatjáték. A medencében két csapat küzd egymással, a játékosok célja, hogy egy ütő segítségével a kapuba juttassák a korongot. A játékot 1954-ben találta ki négy angol búvár azzal a céllal, hogy erősítsék a kezdő búvárok tüdőkapacitását, idővel azonban a módszer sporttá nőtte ki magát.

 

A sportág 1995-ben jutott el Magyarországra, idén pedig már a 15. Európa-bajnokságára került sor. Az egri Bitskey Aladár Uszodában megrendezett Eb-n a férfiak mezőnyében Törökország, a nők versengésében Franciaország nyerte az aranyérmet.

0 Tovább

Finn-vb előtt

Idén bővelkedett hazánk a vizes sporteseményekben, amelyek között különös hangsúlyt érdemel a Finn olimpiai hajóosztály világbajnoksága, amelynek a Balaton ad otthont szeptember elején, először a hajóosztály 1952-től számított történetében – írja közleményében a Balatoni Yacht Club. 

 

 

Berecz Zsombor Finn vitorlázó, háromszoros olimpikonunk, Eb és Világkupa-döntő ezüstérmesünk tehát hazai vizeken mérkőzhet a világ legjobbjaival. A Balatoni Yacht Club versenyzője számára ez az idei év legjelentősebb versenye, legnagyobb megmérettetése a jövő évi dániai (Aarhus) olimpiai kvalifikációs világbajnokság előtt.

 

Berecz jó formában kezdte az idei évet és egyben a felkészülést, a nagy cél az éremszerzés a tokiói olimpián, ami azért is képvisel különös értéket a magyar klasszis számára, mert nagy elődje és példaképe, Fináczy György szintén Tokióban állhatott rajtvonalra az 1964-es olimpián, amelyet 2020-ban is azonos helyszínen rendeznek, Enoshima szigetén.

Amikor Berecz Laser hajóosztályból átült a Finn hajóosztályba, vitorlaszámát is Fináczy Györgytől kérte el, aki HUN 40 számon versenyzett és örömmel adta át azt Zsombornak.  

Fináczy Györgynek és sok más remek magyar Finn olimpikonnak sem adatott meg azonban, hogy világbajnokságon hazai vizeken szálljon versenybe. Abban, hogy a Finn osztály immár hatvanöt éves történelmében először hazánk adhat otthont a világ legjobbjait felvonultató bajnokságnak, Berecz Zsombornak vitathatatlan sportdiplomáciai érdemei vannak.

 

Az idei Finn világbajnokság, más néven Finn Gold Cup első versenynapja 2017. szeptember 4-én veszi kezdetét Balatonföldváron. A várhatóan több mint 120 fős mezőny tíz selejtező futam során mérkőzik egymással a legjobb tíz versenyző számára biztosított éremfutamba (Medal Race) jutásért, amelyet szeptember 10-én, vasárnap rendeznek.

0 Tovább

Érdi Mária elindul az Európa-bajnokságon!

A 19 éves vitorlázó legutóbb a felnőtt világbajnokságon vett részt Medemblikben, ahol a 20. helyen végzett. Az eredménynek, annak ellenére is tud örülni, hogy előzetesen a 10. helyet tűzte ki célul. Érdi közben módosította versenynaptárát: az előzetes tervekkel ellentétben elindul a Laser Európa-bajnokságon, amelyet Barcelonában rendeznek meg október elején.

 

„Szerintem nagy siker a 20. hely, mert ez az eddigi legjobb magyar laser-es eredmény. Nagyon örülök neki, de van bennem egy kis csalódottság. Végig ott voltam a mezőny elején, de sajnos csak egy napunk volt az aranycsoportban, mert az utolsó napon nem tudtak futamot rendezni” – kezdte Érdi.

„Az aranycsoport napján megkaptam a második sárgalapomat, ami miatt ki kellett állnom, az utolsó futamban pedig rosszul mentem, így visszaestem a 20. helyre. Ezen már nem tudtam javítani, mert az utolsó napon szélcsend miatt nem indítottak futamot. Egyébként, ha az eredményt nézzük, az fantasztikus és magamon is érzem, hogy egyfolytában fejlődök. Azt is érzem, hogy többre is képes lettem volna. Most úgy döntöttünk, hogy elmegyek Barcelonába az Európa-bajnokságra, ami eredetileg nem volt betervezve. A jövő héten elindulok a Laser Európa Kupán Balatonfüreden, ott fogok ismét vitorlázni, addig most egy kicsit pihenek.”- mondta Érdi Mária.

Érdi Mária jelenleg a 8. helyen áll a frissen közzétett felnőtt világranglistán, két helyet javítva ezzel a legutóbbi helyezéséhez képest.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum