Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fallabda – Kezdődik a csapatbajnokság

A hétvégén megrendezik a fallabda országos csapatbajnokság első fordulóját. Az ob vasárnapi helyszínei: Budapest és Eger. Ebben a sportágban a csapatbajnokság háromfordulós, a győztes pedig indulhat jövőre a Bajnokok Ligájában.

 

Nem lesz címvédés a férfiaknál! A tavalyi bajnok Colosseum ugyanis feloszlott, így a 2017-es bajnoki ezüstérmes Victor BLE várhatja a legjobb előjelekkel a sorozatot. A nőknél a Tisza-Szeged kezdi meg címvédőként a küzdelmeket.

Az első fordulóban nem lesz ott a tatabányai együttesben a Világjátékokat is megjárt Farkas Balázs, aki a múlt heti berlini sikere után ezen a hétvégén is Németországban lép pályára. Farkas legutóbb megnyerte élete első PSA-tornáját, miután az 5000 dollár összdíjazású versenyen nem talált legyőzőre, az előttünk álló hétvégén pedig a német csapatbajnokságban ragad majd ütőt.

A magyar csapatbajnokság következő fordulója jövő év elején lesz.

0 Tovább

Barka Emese a Duna Arénában sárkányhajózott

Barka Emese sárkányhajóba ült. A világbajnoki- és Európa-bajnoki bronzérmes birkózó a hétvégén ugyanis részt vett a Vizesgálán. A Duna Arénában megrendezett vízisport-fesztiválon Barka többek között a cselgáncsozó Ungvári Miklós és a vízilabdázó Drávucz Rita társaságában lapátolt.

 

„Nagyon kíváncsi voltam a sárkányhajóra, ugyanis mindeddig nem volt szerencsém kipróbálni ezt a sportot, de nagyon élveztem. Ráadásul illusztris társaságban lapátolhattam, és fantasztikus hangulatot varázsolt a közönség a Duna Arénába” – mondta Barka Emese, aki már tud örülni a budapesti vb-n szerzett bronzérmének.

„Most, hogy eltelt pár hét, másképp látom a vb-szereplést. Ahogy véget ért a versenyem, csalódott voltam, de most már tudom, hogy egyike vagyok azoknak a sportolóknak, akik minden idők legjobb birkózó-világbajnokságán dobogóra állhattak, és nagyon büszke vagyok” – összegzett Barka Emese.

A Budapesten harmadik helyen záró Barka Emesének ez volt a harmadik vb-bronza. Ezenkívül az Európa-bajnokságokon összesen négyszer állhatott fel a dobogó harmadik fokára, 2015-ben Bakuban pedig Európa-játékokat nyert.

Fotó: Szabó Kriszta

0 Tovább

Táncsport – Két vb-döntős hely

Mindkét magyar formáció világbajnoki döntőt táncolt! A Pécsett megrendezett Standard Táncok Formációs Világbajnokságán a szentesi Szilver TSE és a házigazda Szigo KTSE csapata képviselte Magyarországot. A Szilver az ötödik, a Szigo pedig végül a hatodik helyen fejezte be a világbajnokságot. Az aranyérmet az orosz Vera Tyumen Standard Team nyerte meg az ugyancsak orosz Triumph Ufa és a német Braunschweiger TSC előtt.

 

Közben eldőlt, hogy táncsportban jövőre újabb világbajnokságot rendezhet Magyarország. A Savaria Nemzetközi Táncfesztivál főversenyeként Senior I. Tíztánc Világbajnokságnak ad otthont Szombathely jövő júniusban.

„Sporttörténelmi lesz ez a vb, ugyanis Magyarország egyik legrangosabb táncfesztiválja még korábban soha nem adott otthont világbajnokságnak. Bízom benne, hogy a Szánthó Péter, Juhász-Szánthó Szilvia páros jövőre is döntőbe tud jutni ezen a világbajnokságon. 2019-ben lesz az 54. Savaria, ami azt jelzi, hogy Európa egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező táncversenye, amely jövőre Latin World Open megmérettetésnek is a helyszíne lesz a vb mellet, sőt rangos nyílt versenyeket is rendeznek, remélhetőleg minél több tehetséges magyar páros részvételével” – nyilatkozta Zsámboki Marcell, a Magyar TáncSport Szakszövetség elnöke.

0 Tovább

Teke BL – Csak a zalaiaknak jött ki a lépés a nyolcaddöntő első meccsén

Csak a Zalaegerszeg tudott nyerni a Bajnokok Ligájában. A nyolcaddöntők visszavágóit december 8-án rendezik meg.

 

A legrangosabb európai kupasorozatban a nyolcaddöntők első meccseit bonyolították le. A nőknél egy csapat érdekelt a BL-ben, a Rákoshegyi VSE a cseh Slvovan Rosice otthonában szenvedett 5-3-as vereséget. Ugyanilyen arányban kapott ki a férfiaknál a Szegedi TE is, a Tisza-partiak a házigazda Neumarkt győzte le, míg a Répcelak 6-2-es vereséget szenvedett a Maribor otthonában.

Egyedül a Zalaegerszegi TK kezdte sikerrel saját párharcát, a zalai férficsapat hazai pályán a német Bamberget győzték le 6-2-re.

A párharcok visszavágóit december 8-án rendezik meg.

0 Tovább

Nagyszerű magyar dartsos szereplés Prágában

Három dobogós helyezést is elértek a magyarok a Prágában megrendezett rangos nemzetközi darts versenyen – adta hírül a Magyar Darts Szövetség. A csehországi A-kategóriás, világranglista pontszerző tornán a felnőtteknél a Harsányi Enikő-Csombok Krisztina páros a harmadik helyen végzett. Az ifjúságiaknál Kovács Tamara megnyerte a lányok egyéni versengését, míg a fiúknál Katona Bence harmadik lett.

 

A  24. Cseh Open népszerűségét jelzi, hogy több mint 800-an(!) vettek részt a 15 ezer euró összdíjazású versenyen, ahol a WDF darts világszervezet világranglista pontjaiért is harcoltak az indulók. A magyarok rekordlétszámban utaztak el Prágába: 113 férfi és 15 női játékos állt dartstábla elé.

A felnőtteknél nagy sikert ért el Harsányi Enikő és Csombok Krisztina, akik egészen az elődöntőig meneteltek, így végeredményben harmadikok lettek. A férfi párosok hatalmas mezőnyében (250 duó indult!) a Strbik-Balló és Balogh-Thám kettős jutott a legtovább, mindkét egység a 17. helyen zárt.

Férfi egyéniben Takács Gábor, Rucska József és Jenei Gábor a legjobb 64-ig jutott az óriási mezőnyben – ami a 33. helyezést jelentette számukra –,  míg a hölgyeknél Csombok Krisztina és Fekete Nóra végzett a legelőrébb, ők 17-dikek lettek.

Folytatódott ifjúsági dartsosaink hagyományosan jó prágai szereplése Prágában, ahol nem tört meg a magyar dominancia a lányoknál. Az elmúlt négy évben mindig Czipó Vivien diadalmaskodott, most az ő távollétében Kovács Tamara győzött a 18 éven aluli lányok között. A fiúknál Katona Bence elődöntőt játszott, ezzel egy harmadik helyet érdemelt ki.

0 Tovább

Kultúra-zene-fesztivál VOLT Fesztivál - Slipknot, Slash, Robin Schulz, LP is lesz

A Slipknot, a Slash ft. Myles Kennedy & The Conspirators, Parov Stelar, Robin Schulz és LP is koncertet ad a jövő évi Telekom VOLT Fesztiválon Sopronban.

 

A négynapos rendezvény 2019-ben június 26-tól 29-ig tart. A nyitónapon a nagyszínpad a rockereké: a fő műsorszám a kilenctagú amerikai metálegyüttes, az 1995 óta működő Slipknot koncertje, előtte a jövőre 30. születésnapját ünneplő Tankcsapda is zenél - közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.
    A legismertebb Guns N' Roses-dalok is elhangzanak a fesztivál második napján, 2019. június 27-én, amikor a GN'R gitárosa lép fel saját zenekarával, a Slash ft. Myles Kennedy & The Conspiratorsszel. A csapat idén ősszel adta ki legújabb, Living the Dream című lemezét, de a koncerten minden bizonnyal felhangzik a GN'R számos ismert száma, köztük a Paradise City, a Welcome to the Jungle vagy a You Could Be Mine.
    A VOLT történetében többször adott már emlékezetes koncertet Parov Stelar csapata, amely jövőre visszatér. Az osztrák elektro-szving előadó (eredeti neve Marcus Fuereder) napjainkra a legnagyobb fesztiválokat is meghódította, legutóbb tavaly jelentetett meg lemezt The Burning Spider címmel.
    Szintén eljön jövőre Sopronba a népszerű német dj-producer, Robin Schulz, akárcsak a három évvel ezelőtt Lost on You című slágerével ismertté vált amerikai dalszerző-előadó, LP (Laura Pergolizzi). A VOLT-szervezők a hazai színtér szereplői közül Rúzsa Magdi, Majka és a Ők, valamint a Punnany Massif 2019-es koncertjét is bejelentették.

0 Tovább

Öt magyar arany a kick-box Európa-bajnokságon

Öt arany-, öt ezüst- és hat bronzérmet nyertek a magyarok a Mariborban megrendezett kick-box Európa-bajnokságon. A 31 ország 500 versenyzőjét felvonultató Eb-n Veres Roland duplázni tudott, rajta kívül Murvai Lívia, Busa Andrea és Brunner Boglárka lett Európa-bajnok. Az éremtáblázaton Magyarország a harmadik lett.


A hét szabályrendszert magába foglaló sportágban a hagyományoknak megfelelően – a versenyek kezelhetősége végett – az idén is két Európa-bajnokságot rendeztek. Az októberi pozsonyi kick-light, low-kick és K1 kontinensviadalt követően a héten Szlovéniában a pointfighting, a light-contact, a full-contact és a zenés formagyakorlat szakágak legjobbjai gyűltek össze.



A tavalyi budapesti vb legeredményesebb versenyzője, Veres Roland pointfightingban és light-contactban is indult, és mindkettőben diadalmaskodott. A még mindig csak 19 éves klasszis így három Eb-elsőséggel zárta az évet, hiszen előzőleg Pozsonyból is elhozta a kick-light szabályrendszer aranyérmét. Érdekesség, hogy a csepeli Halker-Király Team versenyzőjének két bátyja is döntőbe jutott Mariborban, de Alexnek és Richárdnak be kellett érnie a második hellyel.

 



A pozsonyi Eb másik magyar győztese Busa Andrea volt, aki Szlovéniában is legyőzhetetlennek bizonyult. A szegedi tanárnő remek szezont tudhat maga mögött: az év egyik legnagyobb versenyén, a májusi budapesti világkupán három elsőséggel a legjobb magyarnak bizonyult, és mindkét Eb-ről aranyéremmel térhetett haza.

A dobogó tetejére állhatott fel pointfightingban Murvai Lívia is, akárcsak a kiütésre menő full-contact szakágban Brunner Boglárka.

"Ahhoz képest, hogy éppen generációváltáson esik át a válogatott, kifejezetten jól sikerült az Európa-bajnokság. Ugyanakkor azt mondhatom, hogy sikerülhetett volna még jobban, hiszen több döntőnk is volt, ahol csak nüanszokon múlt, hogy nem lett még néhány első helyünk. Külön örülök, hogy Brunner Bogi révén full-contactban is lett egy Európa-bajnokunk, sokra tartom, hogy a nagyon erős ringes mezőnyben is el tudtunk csípni egy aranyat" - értékelt Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke.

A felnőttekkel együtt rendezték meg a veteránok küzdelmeit, ahol a magyarok három első, három második és négy harmadik helyet szereztek. Különösen emlékezetes az egykori nagy bajnok, Csikós Péter aranyérme, aki kategóriájának döntőjében nemcsak ellenfelét, hanem - véletlenül - még a bírót is fejbe rúgta.

Kick-box Európa-bajnokság, Maribor, a magyar érmesek:

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: 1. Veres Roland
69 kg: 2. Veres Alex
74 kg: 2. Veres Richárd
84 kg: 3. Juhász Ábel
89 kg: 3. Opauszki Dávid
Nők:
50 kg: 1. Murvai Lívia
60 kg: 1. Busa Andrea
70 kg: 2. Nagy Henrietta
+70 kg: 3. Szabó Dorina
Csapat: 2. Magyarország

Light-contact:
Férfiak:
57 kg: 1. Veres Roland
63 kg: 3. Fésű Lajos
Nők:
55 kg: 2. Gremen Petra
60 kg: 3. Nagy Rita

Full-contact:
Nők:
+70 kg: 1. Brunner Boglárka

Zenés formagyakorlat:
Pusztakezes kategória, férfiak: 3. Puravecz Péter

0 Tovább

Kick-box Eb: nyolc magyar döntős

Tizenöt érem már „zsebben” van a Mariborban zajló kick-box Európa-bajnokságon. A 31 ország 500 versenyzőjét felvonultató kontinenstornán a magyarok nyolc döntőbe verekedték be magukat. A tavalyi budapesti vb legeredményesebb sportolója, Veres Roland két kategóriában is bejutott a fináléba, de bátyjai, Alex és Richárd is aranyéremért lépnek tatamira.

 

A hét szabályrendszert magába foglaló sportágban a hagyományoknak megfelelően – a versenyek kezelhetősége végett – idén is két Európa-bajnokságot rendeznek. Az októberi pozsonyi kick-light, low-kick és K1 kontinensviadalt követően Szlovéniában a pointfighting, a light-contact, a full-contact és a zenés formagyakorlat szakágak legjobbjai mérik össze tudásukat.

A keddtől szombatig tartó Eb selejtezői során 15 kategóriában jutott be magyar a legjobb négy közé. A Magyar Kick-box Szakszövetség vezetésének legnagyobb örömére a számos helyen generációváltáson átesett válogatott tagjai mind a négy szabályrendszerben ott lesznek az éremátadásokon.

 

Legjobban a pointfightingosok szerepeltek Mariborban: a 19 éves Veres Roland mellett két testvére, Alex és Richárd is az aranyért küzdhet, míg a nőknél Murvai Lívia, Busa Andrea és Nagy Henrietta finalista. Veres Roland light-contactban is bejutott a döntőbe, akárcsak a hölgyek mezőnyében Gremen Petra. A kiütésre menő full-contact szakágban Brunner Boglárka pénteken még a döntőbe jutásért száll ringbe, így ő még a dobogó bármelyik fokán végezhet, míg pusztakezes formagyakorlatban Puravecz Péter harmadik lett.

 

Kick-box Európa-bajnokság, a magyar érmesek:

Pointfighting: Veres Roland (57 kg, döntős), Veres Alex (69 kg, döntős), Veres Richárd (74 kg, döntős), Juhász Ábel (84 kg, bronzérmes), Opauszki Dávid (89 kg, bronzérmes), Murvai Lívia (50 kg, döntős), Busa Andrea (60 kg, döntős), Nagy Henrietta (70 kg, döntős), Szabó Dorina (+70 kg, bronzérmes)

Light-contact: Veres Roland (57 kg, döntős), Fésű Lajos (63 kg, bronzérmes), Gremen Petra (55 kg, döntős), Nagy Rita (60 kg, bronzérmes)

Full-contact: Brunner Boglárka (+70 kg, elődöntős)

Zenés formagyakorlat: Puravecz Péter (pusztakezes kategória, bronzérmes)

0 Tovább

Egyetemi sport - Megvannak az év legjobbjai!

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) november 22-én rendezte meg az „Év Egyetemi Sportolója” hagyományos díjátadó ünnepséget.

 

A díjazottak között olyan nagy nevek is vannak, mint Burján Csaba (ELTE), Knoch Viktor (METU, gyorskorcsolyázók), Kovács Sarolta (TE, öttusázó) Lucz Anna (BCE, kajak-kenu), valamint Juhász Adrián és Simon Béla (SZE, evezés).

A MEFS tájékoztatása szerint az „Év Egyetemi Sportolója” díjátadón az év legeredményesebb egyetemista sportolóinak járó plakettet azok az egyetemi, főiskolai sportolók vehették át, akik 2018-ban egyetemi világ- és Európa-bajnokságokról arany-, ezüst-, vagy bronzéremmel tértek haza, valamint mindazok a hallgatók, akik a téli olimpián, illetve a felnőtt világbajnokságokon aranyérmet szereztek. 

Az eseményen elismerésben részesültek továbbá a hazai kajak-kenu és öttusa egyetemi-világbajnokságok szervezői. Öttusa EVB: prof. dr. Patyi András, az NKE volt rektora, Bretz Gyula, a MÖSZ elnöke, Kármán Sándor, a MÖSZ-versenyigazgatója, dr. Horváth József, az Nemzeti Közszolgálati Egyetem főtitkára. Kajak-kenu EVB: Schmidt Gábor, az MKKSZ elnöke, dr. Ailer Piroska, az Neumann János Egyetem rektora, Szalay Ferenc, Szolnok város polgármestere, Berényi Péter, az MKKSZ szervezési igazgatója, Rózsa József, a Szolnoki Sportcentrum Kft. ügyvezető igazgatója.

Ugyancsak kitüntetésben részesült dr. Braun Márton, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója. 

Átadták az Év Legsportosabb Egyeteme díjakat, melyeket a Pécsi Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Egyetem (Eger) és az Eötvös József Főiskola (Baja) képviselői vehették át.

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Országos Bajnokság pontversenyében a Testnevelési Egyetem végzett az élen, megelőzve a dobogón a Kaposvári Egyetemet és az Eszterházy Károly Egyetemet.

 

A rendezvény résztvevőit köszöntötte és díjat adott át dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportért felelős államtitkára, dr. Mészáros János, az NVESZ elnöke, és prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke, dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára, és Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke.

0 Tovább

Szkander Világkupa – Eredményes volt a paraszkander-válogatott

Harmadik lett a magyar paraszkander-válogatott a lengyelországi Világkupán. Rumia adott otthont a hagyományos lengyelországi VK-nak, amelyen a magyar színeket Rojkó Zoltán, Fenyvesi József, Simon Dániel, Hernyák Imre és csapatvezetőként Szabó Ozor János képviselte. Azt már megszokhattuk, hogy ebben a sportágban a magyarok rendszerint jól teljesítenek a nemzetközi megmérettetéseken, ez ezúttal sem volt másképp.

 

A magyar csapat a profi liga legjobbjaival pózol a fotósok előtt

„A mieink jól szerepeltek, összesen 4 arannyal, 2 ezüsttel és 3 bronzéremmel fejezték be a Világkupát (szkanderben külön versenyeket rendeznek jobb, illetve bal kézzel…a szerk.). A válogatott egyik tagja, Rojkó Zoltán open kategóriában is elindult, ott végül második lett. A magyar nemzeti csapat tagjai a nagy világversenyeken általában jól teljesítenek, így volt ez a legutóbbi világbajnokságon, a Nomád Világjátékokon, és nem volt másképp a lengyelországi Világkupán sem. Azon kevés sportágak egyike vagyunk, amelyek a paraversenyzőket ugyanúgy kezelik, mint az ép társaikat.” – értékelt Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke.

0 Tovább

Megrendezték az 1. Európai Sport Platform konferenciát

Az Európai Nem-kormányzati Sportszervezetek Szervezete (ENGSO) és a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) szervezésében Budapesten lezajlott az 1. Európai Sport Platform konferencia.
 

 

Az eseményen megjelent Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár a sport fontosságát hangsúlyozta. “A mai gyermekeket annyi impulzus éri ebben a rohanó világban az internettel és a különböző technikai dolgokkal, hogy ehhez muszáj alkalmazkodnia a sport világának is. Sok minden visz el a sporttól, ezért fel kell hívni a figyelmet a mozgás fontosságára. – mondta az államtitkár.

A konferencián részt vett az ENGSO elnöke is. Carlos Cardoso arról beszélt, hogy hidat kell képezni a tradicionális sportágak és sporttevékenységek, illetve az újak között. Hangsúlyozta: a konferencia egyik feladata ennek a kapcsolatnak a feltárása.

Dr. Mészáros János, az NVESZ elnöke kiemelte: az ENGSO és a Nemzeti Versenysport Szövetség között jó kapcsolat van, amelyet az is jól jelez, hogy az ENGSO ifjúsági szervezetének titkársága az NVESZ budapesti irodájában működik.

Bóné Zoltán szerint a konferencia sikeres volt. Az NVESZ főtitkára elmondta: elismert nemzetközi szakértők bevonásával sikerült több Európában jelentkező társadalmi kihívást azonosítani, valamint megoldási alternatívaként már a legújabb körülmények között is működő modelleket bemutatni. „Kérdés, hogy az elmúlt évtizedek szemléletmódját mennyire sikerül meghaladniuk a sport, nevelés és az egészségügy területén dolgozó szakembereknek, politikusoknak. A ’modern sportklub’ témakör nyitóelőadása arra mutatott rá, hogy a sportklubok, egyesületek tagsága a gyerekek életkorát tekintve 11-éves kornál tetőzik, majd onnan egyre intenzívebb ütemben csökkenni kezd. Középiskolás korra már jelentősen alacsonyabb a sportegyesületekben sportolók száma. Kutatások azt is megerősítették, hogy a fiatalok sportolási motivációjának legfontosabb eleme az öröm, élményszerzés. Amennyiben a fiatal korosztályt egészséges életmódra, mozgásra akarjuk ösztönözni, biztosítani kell számukra az öröm/szórakozás „fun” élményt”- összegzett Bóné Zoltán.

A másik témakör „e-sport és sportklubok” felvezetője dán példán keresztül mutatta be országos kiterjedésű programmal, hogy a 12 éves korosztály nagy számban fordul az e-sportok irányába, és tervezéssel, kis befektetéssel sikeres programot lehet kialakítani, mely a fiatalokat az e-sportokon keresztül a sportklubokhoz vonzza, ott tartja őket és a fizikai sportokhoz is visszatérnek.

„Számomra ez a kapcsolódás az egyik legfontosabb szempont az e-sport magyarországi támogatásánál. Továbbra is törekedni fogok arra, hogy ezen a területen szintén megosszuk a legjobb külföldi, és lokális hazai tapasztalatokat, valamint működő programokat formáljunk az e-sport és sport témakör lehetőségeinek kihasználására” – tette hozzá Bóné Zoltán.

0 Tovább

Neves sportolókkal teszik ismertebbé a doktori képzést: együttműködési keretmegállapodást kötött a MEFS és a DOSZ

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke Prof. Dr. Kiss Ádám és a Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) elnöke Szabó Péter együttműködési keretmegállapodást írt alá. A megállapodás a XXI. Nemzeti Sportstratégiában megfogalmazott elveket, a „Sport és Sportoló Nemzet” ideálképét helyezi fókuszba. Eszerint „A sport és tudástársadalom olyan új típusú együttműködésére van szükség, ahol az elméleti tudások, hagyományok közvetlenül kapcsolódhatnak a gyakorlathoz, hozzájárulhatnak a sportban részt vevők tanulási képességének és tudásának növekedéséhez”.

 

A MEFS és a DOSZ a felsőoktatási sport fejlesztése és az egyetemi egészségfejlesztés népszerűsítése iránt egyaránt elkötelezettek, egyaránt magukénak érzik a sport, a minőségi testnevelés és a rendszeres testmozgás ügyének fontosságát. A keretmegállapodás értelmében a két szervezet együttműködik a sportolói és tudományos kettős karrier modell kidolgozásában. Ez illeszkedik az „A sportolói kettős karriert támogató regionális központ” európai projekthez, melynek keretében a DOSZ jogsegélyszolgálatánál előforduló precedensek alkalmazásával segíteni lehet az élsportoló doktoranduszokat és gyakorlati segítséget nyújt a doktori képzésben való részvételhez. Mindkét Szövetség fontosnak tartja a doktori képzés népszerűsítését a sportolók körében, tekintettel arra, hogy nemzetgazdasági érdek a sportolók integrálása a munkaerőpiacra. A doktoranduszok körében pedig a sporttevékenységeket népszerűsítik, ösztönzik a doktoranduszok MEFOB (Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság) versenyeken, illetve nemzetközi egyetemi sportversenyeken (Egyetemi Világbajnokság, Egyetemi Európa Bajnokság, Európai Egyetemi Játékok, Universiade) való részvételét.

0 Tovább

Bácsi Péter a tengerben birkózott

Családi körben, Hurghadában pihente ki a vb fáradalmait Bácsi Péter. A budapesti birkózó-világbajnokságon aranyérmet szerző kötöttfogású klasszis igyekezett feltöltődni, és rápihenni az előtte álló időszakra. Hazatérése után ugyanis folyamatosan nyilatkozik, hiszen a média nagyon is kíváncsi az egyetlen magyarra, aki a budapesti vb-n aranyérmes lett.

 

„A világbajnokságot megelőző időszak sem volt egyszerű, aztán jött a vb. Hónapok teltek el úgy, hogy a családdal nem tudtam eltölteni huzamosabb időt nyugiban. Elmondhatatlanul jó volt csak a gyerekekkel foglalkozni Egyiptomban, ahol nagyokat fürödtünk a tengerben, és természetesen a nagy családi birkózások sem maradhattak el” – számolt be késő őszi nyaralásáról a 82 kilogrammos kategóriában világbajnoki aranyérmet szerző Bácsi.

 

A Ferencváros válogatott birkózójának ez volt a második világbajnoki címe. Korábban 2014-ben Taskentben lett vb-aranyérmes, emellett 2008-ban és 2014-ben is Európa-bajnok lett.

Minden idők legjobb világbajnokságán Bácsi aranyérme mellett két ezüst és egy bronzérmet gyűjtött be a magyar válogatott. A dobogó második fokára a kötöttfogású Lőrincz Tamás és Korpási Bálint állhatott fel, a nőknél Barka Emese pedig harmadikként zárt.

0 Tovább

Szatmári András: Jól sikerült kampányon vagyunk túl

Befejeződött a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség „MozduljRá! Belefér?! Heti 3x45 perc mozgás megváltoztatja az életed!” szlogenű kampánya, melynek nagykövete Szatmári András, Universiade-, világ- és Európa-bajnok kardvívó, a BGE hallgatója volt, aki szerint az elmúlt hónapokban a fiatalok körében sikerült ráirányítani a figyelmet az egészséges életmódra és a rendszeres testmozgásra.

A vívó számára a hétvégén elkezdődik a szezon, amely már a tokiói olimpiai kvalifikációs VK-sorozat felvezetése.

 

„Úgy gondolom, hogy sok fiatalhoz sikerült eljuttatni az alapinformációt a kampánnyal. Heti 3x45 perc mozgás mindenkinek az életébe belefér, és gyökeresen megváltozik az élete – jó irányba. Fittebb, egészségesebb lesz, ezek után pedig jobban megy a munka és a tanulás is” – mondta Szatmári András a kampányról.

„A magyar ember a kifogások bajnoka, mert mindig van egy logikusnak tűnő kifogása arra, hogy miért ne sportoljon. Szatmári András közreműködésével szeretnénk bebizonyítani, hogy az élsport, tanulás és magánélet mellett az ő életébe is belefér az a mozgásmennyiség, amit kikapcsolódásként a szabadidejében végez, hiszen nemcsak világklasszis élsportoló, hanem emellett a Budapesti Gazdasági Egyetem marketing szakos hallgatója is. Az elmúlt időszakban ugyan egyre többen sportolnak, de sok a teendő még azért, hogy a rendszeres mozgással kapcsolatos lehangoló statisztikai adatok javuljanak. Ezért is fontos a Belefér?! kampányunk, mert ha a jövő értelmiségével sikerül megértetni mindezt, akkor nyert ügyünk van” – olvasható a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség(MEFS) állásfoglalásában.

A szeptember 20-án indult kampányt a Magyar Vívó Szövetség is támogatta. A kampány a budapesti helyszíneken kívül roadshow keretében vidéki egyetemekre is eljutott, a programsorozat utolsó állomása a Budapesti Gazdasági Egyetem volt. A kampány során több mint 106,000 emberhez jutott el az üzenet, közel kétszázan fotózkodtak Andrással, vagyis a „Belefér” kaput választották és töltötték fel a képeket az egyetemisport facebook oldalára, melyet 185-ször osztottak meg és közel félezer reakciót váltott ki a poszt. Idén ez volt a legkomplexebb és legeredményesebb, a szabadidősportot és a rendszeres testmozgást népszerűsítő kampánya a MEFS-nek.

Szatmári András az előttünk álló hétvégén Algírban lép pástra. „Hosszú versenymentes időszak után indulok ismét Világkupán. A felkészülésem jól sikerült, és nagyon várom, hogy versenyezhessek. Az algíri állomás sokat el fog árulni az állapotomról, aztán keményen edzünk tovább, hiszen jövő tavasszal már olimpiai kvalifikációs Világkupák következnek” – nyilatkozta Szatmári.

0 Tovább

Besenyei Péter megreptette Tölgyessy Csabát

Szenzációs élményben volt része az Éjjel-Nappal Budapest korábbi szereplőjének, Tölgyessy Csabának, amikor Besenyei Péter műrepülő világbajnok elvitte repülni.

 

„Gyerekkorom óta a repülés szerelmese vagyok. A Hármashatár-hegy mellett nőttem fel. Amikor megláttam egy repülőt, már rohantam is nézni őket. Annak idején én is beiratkoztam egy vitorlásrepülő tanfolyamra a szüleim tudta nélkül, de aztán sajnos nem vizsgázhattam a szülői engedély hiányában. Később viszont siklóernyőzni kezdtem, ez a mai napig az egyik legnagyobb szenvedélyem. Nemrég egy rendezvényen találkoztam a műrepülő világbajnok Besenyei Péterrel, aki felajánlotta, hogy valóra váltja gyerekkori álmom és repülhetek vele. Életem egyik legjobb kalandja volt, és ennek köszönhetően újra beiratkoztam vitorlásrepülő tanfolyamra” – mondta Tölgyessy.

0 Tovább

Köszöntötték a III. Nomád Világjátékok résztvevőit

A kirgizisztáni III. Nomád Világjátékokon négy arany-, négy ezüst-és négy bronzérmet szerzett magyar küldöttség tagjait köszöntötték a Hadtörténeti Múzeumban. A multisport eseményen öt földrész, több mint 80 országa 2000 sportolóval vett részt. Magyarországot a Magyar Turán Alapítvány hagyományőrzői és tradicionális, íjász, lovasíjász és mandala sportolói (szellemi taktikai sport), a Nemzeti Versenysport Szövetség íjász, szkander, szumó, sambo szövetségei által delegált valamint bothúzó versenyzők és sportvezetői képviselték.

 

 

„Első alkalommal érkeztünk hivatalos sportolói csapattal a Nomád Világjátékokra és járultunk hozzá hazánk méltó képviseletéhez. Büszkék lehetünk a magyar színeket képviselő valamennyi sportolóra, és arra is, hogy a III. Nomád Világjátékokon részt vevő 80 országból hazán a 6. helyen végzett a nemzetek rangsorában.”- emelte ki ünnepi köszöntőjében Dr. Mészáros János. A Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke hozzátette: „A Nomád Világjátékok globális multisport eseménnyé nőtt és tovább fejlődik. 2020-ban Törökország rendezheti a IV. játékokat. A Nemzeti Versenysport Szövetség lehetőségeihez mérten támogatja tagszövetségeit a méltó szerepléshez szükséges felkészülésben, a sportolói csapat kialakításában”

Bíró András Zsolt a Magyar Turán Alapítvány elnöke egyben a Kurultáj főszervezője elmondta: „A 2014-ben Kirgizisztánban indult Nomád Világjátékok rendezvénysorozat alapötletét a Magyarországon szervezett Kurultájtól vették. A rendezvény hatalmasat fejlődött négy év alatt, mind a résztvevő országok, sportolók, hagyományőrzők számát tekintve, mind a nemzetközi ismertség vonatkozásában.  A sportrendezvénnyel párhuzamosan egy konferenciát is rendeztek, ahol Türk országok vezetői mellett Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor is részt vett. Meggyőződésünk szerint a hagyományőrzők és a Nemzeti Versenysport Szövetség összefogásával a szükséges források biztosításával még eredményesebben fogunk szerepelni 2020-ban Törökországban. De nemcsak az eredményes versenyszereplést érdemes kiemelni, hanem az odavezető folyamatot is, ilyen a Magyar Turán Alapítvány és a Nemzeti Versenysport Szövetség együttműködése is, mint ahogy ezt a mai rendezvény is tükrözi.”

Boné Zoltán, a Nemzeti Versenysport Szövetség delegációjának vezetője köszöntőjében elmondta: „Különleges teljesítmények állnak a 12 érem és a helyezések mögött, melyek  megerősítést és támogatást adnak a munkánkhoz. A jó szereplésnek kiemelkedően fontos részét képezte, hogy az állami forrásokat sikerült hatékonyan felhasználni. Köszönet illeti az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkárságát, a Magyar Olimpiai Bizottságot és a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztályát a kiutazáshoz nyújtott támogatásért.”

A Világjátékok főbb történéseit bemutató kisfilm levetítése után a versenyzők és felkésztőik elismerő oklevelet vettek át.

 

A magyar küldöttség érmesei:

Arany:

Nahóczki Péter íjászat (kirgiz szám)

Koczka László íjászat (koreai szám)

Mónusné Ruszin Annamária íjászat (távlövészet)

Vermes Balázs lovasíjászat

Ezüst:

Kőváriné Ivánfi Brigitta szkander (75 kg )

Csáki Roland  íjászat (koreai szám)

Koczka László íjászat (kirgiz szám )

Koczka László íjászat  (török puta szám)

 

Bronz:

Mónus József íjászat (távlövészet)

Varga Fanni Rebeka bothúzás (65 kg)

Benácsi Szandra bothúzás (85 kg)

Deli Tamás bothúzás (105 kg)

0 Tovább

Magyar a világ leggyorsabb rúgója

Bekerült a Guinness Rekordok könyvébe Nagy Botond, mint "a világ leggyorsabb köríves rúgása" cím büszke tulajdonosa. A magyar válogatott karatés ezt a múlt héten megrendezett madridi világbajnokság alkalmával érdemelte ki. 

 



A hivatalos Guinness Rekord küldöttség abban a reményben utazott Madridba az idei karate világbajnokságra, hogy a világ legjobbjait felvonultató eseményen találnak olyan versenyzőt, aki megjavíthatja a fennálló időrekordot. Nem tévedtek, ráadásul a KSI kiválósága nem is akármennyivel döntötte meg a csúcsot: a korábbi legjobb időeredmény 0.70 másodperc volt, ezt írta át 0.476 másodpercre.

"A hét során először csak szórakozásból próbálkoztunk meg ezzel a kihívással" - mesélte Nagy Botond. - "Aztán láttam, hogy az  időeredményeim jobbak, mint bárkié, a többiek meg biztattak, hogy álljak oda a hivatalos mérésre is. Így is lett. A több mint száz próbálkozó közül az első idővel kerültem be a legjobb ötbe, vagyis a döntőbe, majd ott is sikerült a leggyorsabbnak lennem."

A vb-n a formagyakorlat versenyszámban indult 23 éves fiatalember ezzel kivívta a jogot, hogy Guinness Rekord-kísérletet hajthasson végre. Elmondása szerint küzdőállásból fényjelzésre kellett szabályos, hátsó lábas köríves rúgással eltalálnia egy célpontot.


"Nagyon hivatalos volt az egész. Lemértek mindent, a magasságomtól kezdve azt, hogy milyen távol álljak és milyen magasan legyen a célpont. Nem volt szabad bemozdulni sem. Három szabályosat kellett rúgnom egymás után, ezek átlaga lett a hivatalos pontszám. Aztán visszanézték az egészet videón, hogy minden megfelelt-e a szabályoknak."

Nagy Botond a helyszínen diplomát is kapott a földkerekség leggyorsabb rúgásáról. Ugyanakkor a küldöttség azt is megígérte neki: elküldik a hivatalos dokumentumot a csúcsról, akárcsak azt a Guinness Rekordok könyvet, amelyikben már ő is benne lesz.

0 Tovább

A birkózók megköszönték

A budapesti birkózó-világbajnokság érmesei, Bácsi Péter (világbajnok, kötöttfogás, 82 kg), Korpási Bálint (ezüstérmes, kötöttfogás, 72 kg), Lőrincz Tamás (ezüstérmes, kötöttfogás, 77 kg) és Barka Emese (bronzérmes, női, 57 kg) a teljes magyar birkózó-válogatott nevében szeretnék megköszönni azt a fantasztikus szurkolást és segítséget, amelyet az egész világbajnokság során kaptak a magyar közönségtől, a támogatóktól és a médiától.

0 Tovább

Lengyelországban vendégeskedtek legjobb kick-boxosaink

A hazaiak legjobbjaival mérkőzött meg Lengyelországban a magyar kick-light válogatott. A Kartuzy városában rendezett kick-box gálán összességében 5-4-es hazai siker született, de a magyar versenyzők is nagyszerűen küzdöttek és a megmérettetés néhányuk számára jó erőpróba volt a hónap közepén sorra kerülő Európa-bajnokság előtt - adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

 

 

A független lengyel állam kikiáltásának századik évfordulója alkalmából számos rendezvényt, köztük sporteseményeket tartanak a napokban. Ezek egyike volt a Balti-tenger közeli városban lebonyolított kick-box gála, amelyen a sportág szakágai közül a félerős ütéseket és rúgásokat alkalmazó kick-light szabályok szerint zajlottak a küzdelmek.

 

A válogatott összecsapáson a legutóbbi Európa-bajnokság éremtáblázatán a kick-light szakágban második helyen végzett magyar nemzeti együttes volt a vendég. A mieink közül Debre Bence, Bárdosi Sándor, Szmolek Emánuel és Szabó Dávid egyformán egyhangú pontozással nyert, míg akadt olyan csata, amelynél valamelyest lejtett a pálya a hazai versenyző javára.

„Kitettek magukért a versenyzők, jól bunyózott mindenki” – értékelt a válogatott egyik edzője, Olasz Attila. – „A gála nagyon jól szervezett volt és ehhez méltó színvonalú mérkőzések zajlottak, amelyek közül kettő véleményes volt, azokon szerintünk a mi sportolónk volt a jobb, de most ez egy olyan esemény volt, amelyen érezni lehetett, hogy a lengyeleknek kell győzniük. A tervek szerint valamikor a jövő tavasszal mi fogadjuk majd őket és akkor visszavágunk.”

 

Olasz Attila – aki a korábbi sokszoros világbajnok Dancsó Zoltánnal együtt irányítja a kick-light és a light-contact válogatottak munkáját – arról is beszámolt, hogy a tatamira lépett magyarok közül hárman indulnak majd a közelgő Eb-n is. Mariborban Bárdosi Sándor full-contactban, míg Szmolek Emánuel és Vida Ádám light-contactban méretteti meg magát.

„Jó volt ez a gála arra is, hogy szokják a stresszhelyzetet és éles küzdelemben kelljen teljesíteniük. Szerencsére ők is és a többi magyar is sérülés nélkül hozta le a meccseket” – mondta a szakember. Hozzátette: hétfőn Tatán már kezdődik is az Eb-re felkészítő edzőtábor, és jövő vasárnap utaznak Szlovéniába, a kontinensviadal helyszínére.  

 

Kick-box gála, Kartuzy, a mérkőzések eredménye:

63 kg: Grünczeisz Patrik-Kacieja 0-3

69 kg: Debre Bence-Bieus 3-0
74 kg: Bálint Zoltán-Nizejewski 1-2

74 kg: Bárdosi Sándor-Durma 3-0
79 kg: Szmolek Emánuel-Kryszewski 3-0

84 kg: Kis Balázs-Puczynski 0-3

84 kg: Szabó Dávid-Wisniewski 3-0

89 kg: Vígváry Viktor-Wypchal 1-2

+94 kg: Vida Ádám-Grzesiak 0-3

0 Tovább

Díjazott a Magyar Búvár Szakszövetség

Rendhagyó díjátadón köszöntötte élsportolóit a Magyar Búvár Szakszövetség. A budapesti eseményen a 2017-es és a 2018-as évek legjobbjai vehettek át díjat. Az ünnepségen dr. Nyíri Iván, a szövetség elnöke megköszönte a versenyzőknek, a sportvezetőknek és nem utolsósorban a szülőknek azt, hogy alázatos munkájuknak köszönhetően a nem olimpiai sportágak közül a búvárok a legeredményesebbnek mondhatják magukat.

 

Senánszky Petra mindkét évben az év legjobb női uszonyosúszója lett, elmondása szerint már most nagyon készül a 2021-es Világjátékokra. A szövetség az uszonyosúszókon kívül a víz alatti rögbiseket, a víz alatti hokisokat és a tájékozódási búvárúszókat is díjazta. Utóbbi sportágban Balázs Péter duplázott. A klasszis versenyző az élsport mellett sportvezetőként is jelen van a Magyar Búvár Szakszövetség életében, ugyanis alelnökként tevékenykedik.

 

A legjobbak:

Uszonyosúszás

2017

Felnőtt női kategória:

Senánszky Petra

Felnőtt férfi kategória:

Kanyó Dénes

Utánpótlás leány kategória:

Hamlin Dorothy

Utánpótlás fiú kategória:

Mozsár István Alex

2018

Felnőtt női kategória:

Senánszky Petra

Felnőtt férfi kategória:

Bukor Ádám

Utánpótlás leány kategória:

Szabó Anita

Utánpótlás fiú kategória:

Lengyeltóti Bence

Víz alatti rögbi

2017

Felnőtt női kategória:

Rozovics Éva

Felnőtt férfi kategória:

Vizsolyi Pál

2018

Felnőtt női kategória:

Markovics Dóra

Felnőtt férfi kategória:

Szűrös Márton

Víz alatti hoki

2017

Felnőtt női kategória:

Árendás Vivien

Felnőtt férfi kategória:

Simon Tamás

Utánpótlás leány kategória:

Karlovecz Kamilla

Utánpótlás fiú kategória:

Pap Bálint

2018

Utánpótlás leány kategória:

Gál Kata

Utánpótlás fiú kategória:

Simon Péter

Tájékozódási búvárúszás

2017

Felnőtt női kategória:

Berekméri Dóra

Felnőtt férfi kategória:

Balázs Péter

Utánpótlás fiú kategória:

Szász Tamás

2018

Felnőtt női kategória:

Hatházi Katalin

Felnőtt férfi kategória:

Balázs Péter

Utánpótlás leány kategória:

Hofmeister Alíz

Utánpótlás fiú kategória:

Szász Tamás

0 Tovább

Nenad Lalovic: Budapest a valaha volt legjobb vb-t rendezte!

A Nemzetközi Birkózó Szövetség (UWW) elnöke, Nenad Lalovic a 2018-as Birkózó-világbajnokságot nem csak hazánkban, hanem külföldön is dicsérte.

„A valaha volt legjobbnak” titulálta az eseményt a sportvezető a sport világában igencsak befolyásosnak számító insidethegames.biz oldalnak.

Nenad Lalovic, akit 2014-ben választottak meg az UWW elnökének, és aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezető testületének is tagja, állítja, hogy egyebek mellett a kiemelés, a passzivitás büntetése, a zene és fény show is hozzájárult ahhoz, hogy ez az esemény ilyen hatalmas sikert arasson.

„Bátran mondhatom, hogy Budapest a valaha volt legjobb vb-t rendezte” – jelentette ki a sportvezető. „Több mint 140 ország vett részt, és több mint 35 TV-állomás közvetítette élőben az eseményeket. 850 birkózó, 933 küzdelem során mérte össze erejét, és egy rendkívül magas színvonalú bíráskodásról, valamint Fair Play-ről beszélhettünk a mérkőzések mindegyikén. A szervezés szempontjából pedig, bár a házigazdák nagyon jó rendezőnek bizonyultak, el kell mondani, hogy a fejlődés a szabályoknak köszönhető elsősorban.” – tette hozzá Nenad Lalovic, aki hangsúlyozta: az utóbbi években sokat változott a sportág.

Ebben az évben először büntették passzivitásért a birkózókat, ezzel megpróbálva ösztönözni őket arra, hogy többet támadjanak. Azt a versenyzőt, aki túlságosan védekezően birkózott, úgy büntették, hogy az ellenfele kapott egy pontot. Kötöttfogásban a büntetett birkózónak le kellett feküdnie a szőnyegre, és hagyni, hogy ellenfele ebből a számára előnyös pozícióból támadjon.

„Az új szabályok kényszerítik a versenyzőket a támadásra, máskülönben nincs esélyük nyerni, ez viszont mindeddig nem így volt” – jelentette ki Lalovic. „Korábban arra vártak, hogy az ellenfél hibázzon. Most ez teljesen másképp van. Szabadfogásban van egy úgynevezett aktivitási idő, amikor pontot kell szereznie a büntetett birkózónak. Kötöttfogásban, passzivitás esetén egyből lekerülnek a szőnyegre, és az ellenfélnek máris van egy pontja.  Majd ezután, a büntetett birkózónak muszáj támadnia és pontot szereznie, különben elveszítheti a meccset. Szóval minden sokkal gyorsabban megy.”

A kiemelést minden súlycsoportban bevezették, ezzel biztosítva, hogy a legerősebb birkózókat ne sorsolják ki egymás ellenfeleként már az első körökben. Emellett pedig, hangos zene és fény show ment minden éremért folyó összecsapás előtt és után.

„Mindennek nagy hatása van a szőnyegen folyó küzdelmek színvonalára”- állítja az UWW elnöke. „A birkózók érzik, hogy milyen a légkör, és ezáltal többet akarnak mutatni, emiatt több kockázatot vállalnak, és mi pontosan ezt szeretnénk. Azonban ez gondot is jelent néhány bíró számára, ugyanis nincsenek hozzászokva a nagy tömeghez, a hangokhoz és a fény-effektekhez sem. Nagyon tapasztalt bírónak kell lenned ahhoz, hogy tudd kezelni mindezt.”

Időnként a Papp László Budapest Sportarénában fülsüketítő volt a hangulat, a harsogó zene és a nézősereg felől érkező dudaszó miatt. Arra a kérdésre, hogy a birkózás felfelé tart-e, a válasz azonnal érkezett:

„Határozottan! Úgy gondolom, hogy azok, akik néhány évvel ezelőtt néztek birkózást, és a mostani világbajnokságot is megtekintették, óriási különbséget láthattak. Rengeteg üzenet, megjegyzés érkezett hozzám a világ minden tájáról.”

0 Tovább

Terepakadályfutás – Magyar világbajnoki cím Spártában

Óriási magyar siker! Szabó Dávid világbajnok lett a Spartan Race Trifectán. A Spártában megrendezett világversenyen az Extreme Trail Hungary Sportegyesület kiválósága a 18-24 éves korosztályban szerzett világbajnoki aranyérmet.

 

A Spartan Race Trifecta egy olyan kétnapos viadal, amelyen három távon rendeznek versenyt. Szabó Dávid a sprint (5+km) és a szuper (13+ km) távok után a beast (20+ km) kategóriában is győzni tudott, ezzel megszerezte Magyarország első Spartan Race Trifecta világbajnoki címét.

Az Extreme Trail Hungary Sportegyesület alapító tagjai elmondták, hatalmas büszkeség ez számunkra. „Korábban volt már kontinensbajnokunk, és most Szabó jóvoltából Európa- és világbajnokot is ünnepelhetünk.” – nyilatkozták.

Rozina Tamás, a Magyar Terepakadályfutó és Akadálysport Szövetség alelnöke kiemelte: ez a kimagasló eredmény sokat lendíthet itthon a sportágon.

„Örömmel tölt el az, hogy vannak olyan egyesületek, amelyek fontosnak tartják a tehetséggondozást. Az ilyen programoknak köszönhető az, hogy Szabó Dávidhoz hasonló sportemberek tudnak indulni a nagy nemzetközi versenyeken.” – fogalmazott Rozina Tamás.

0 Tovább

Magyar diadalok és helyezések a budapesti darts hétvégén

A várakozást felülmúlóan szerepeltek a magyarok a darts Hungarian Open Weekenden. A 20 ország 197 férfi és 33 női versenyzőjét felvonultató budapesti eseményen Végső János és Czipó Vivien is döntőt játszhatott. A szombati és vasárnapi világranglista pontszerző versenyeken az ifjúságiak mezőnyében Kovács Tamara mindkét nap nyerni tudott – adta hírül a Magyar Darts Szövetség.

 

A darts hétvége a sportág legrangosabb hazai eseményének számít – leszámítva az idén szeptemberi felnőtt Európa-bajnokságot –, amelyen két világranglista pontszerző versenyt bonyolítanak le. A Hotel Hungaria City Centerben szombaton rendezték a Hungarian Classic, vasárnap a Hungarian Darts Masters viadalt. Az eseményen az összesen közel 10 ezer euró pénzdíjazás mellett a felnőtt győztesek jogot szereztek a sportág egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű bajnokságán, a jövő évi World Masters szupertornán indulásra.

A Hungarian Classicon a férfiaknál a magyarok közül Végső János bejutott a döntőbe, ott azonban kiélezett csatában 6-5-re alulmaradt a szlovén Pratnemer ellen.

Czipó Vivien személyében a nőknél is volt magyar döntős szombaton. Az elődöntőben 0-4-ről elképesztő bravúrral 5-4-re fordító, mindössze 17 éves játékos a fináléban a felnőtt női világranglistán második De Graaf ellen játszott. A világklasszis holland ellen is helytállt a magyar fiatal, de végül 5-2-re kikapott.

A vasárnapi Hungarian Darts Mastersen a férfiaknál nem került magyar dartsos a legjobb négy közé, míg a nőknél Czipó Vivien és a világranglista hetedik helyén álló Ihász Veronika az elődöntőig jutott és lett harmadik.

A 18 éven aluliak mezőnyében a lányoknál mindkét versenynap fináléjába Czipó Vivien és Kovács Tamara jutott be, és némi meglepetésre utóbbi mindkét alkalommal felülmúlta a felnőtt mezőnyben remeklő riválisát. A fiúknál vasárnap Lakatos Gergely a második helyen végzett.

0 Tovább

Érmekért utaznak a magyarok a karate vb-re

Rekordlétszámmal, 139 ország 1200 sportolójának részvételével rendezik keddtől vasárnapig Madridban a karate világbajnokságot. A sportág 2020-as tokió olimpiai bemutatkozását megelőző utolsó vb-n Magyarországot tíz karate és négy para-karate versenyző képviseli. A hazai szakvezetés több érem megszerzésére is képesnek tartja a csapatot.

 

Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke szerint elsősorban Tadissi Martialtól, Hárspataki Gábortól és Molnár Dánieltől várható kiemelkedő eredmény az olimpiai kvalifikációs sorozatba is beszámító vb-n. Mindhárman többször is dobogóra állhattak idén a sportág legrangosabb sorozata, a Karate1 Premier League széria – kisebbfajta világbajnokságokkal felérő – állomásain, legutóbb október közepén éppen az olimpia helyszínén, Tokióban.

 

„Van három sportolónk, akik az elmúlt időszakban a nehéz körülmények ellenére is bebizonyították, hogy súlycsoportjuk legszűkebb élmezőnyébe tartoznak.” – hangsúlyozta Dr. Mészáros János.

Ütőképes csapattal indulunk a világbajnokságon, nem úgy megyünk, ki, hogy hátha valami összejön – jelentette ki Büchler Zsolt szövetségi kapitány.

„Tadissi Martial két éve ezüstérmes volt a vb-n, Hárspataki Gábor az idei Karate1 sorozat érmei mellett az Európa-bajnokságon is ezüstérmet tudott nyerni, Molnár Dániel pedig kézsérülése után dobogóra állhatott Tokióban. Ennél a három fiúnál egyszerűen nem lehet azt mondani, hogy nem éremesélyesek. Végigutaztam velük az idényt és láttam, hogy nem a véletlen műve, amilyen eredményeket elértek. A többiek közül a tapasztalt Bartha Nikola és Molnár Réka, a férfiaknál György Dániel, illetve a katás Nagy Botond és Sterck Laura egy jó sorsolással egyaránt képes lehet helyezést elérni, míg a fiatal Fehér Péternél és Czagány Dóránál még inkább a tapasztalatszerzés a cél.”

A világbajnokság égisze alatt sorra kerülő para-karate vb-n magyar részről az idei Eb-n is részt vett négy versenyző indul. Közülük Novi Sadban Csatári János második, Dobos Réka pedig harmadik lett.

Karate világbajnokság, Madrid, a magyar indulók:


Kata (formagyakorlat):
Férfiak: Nagy Botond
Nők: Sterck Laura

Kumite (küzdelem):
Férfiak:
60 kg: Fehér Péter
67 kg: Tadissi Martial
75 kg: Hárspataki Gábor
84 kg: György Dániel
+84 kg: Molnár Dániel
Nők:
55 kg: Molnár Réka
61 kg: Czagány Dóra
+68 kg: Bartha Nikola

Para-karate:

Dobos Réka (kerekesszékes)
Molnár Zsolt (kerekesszékes)
Csatári János (tanulásban akadályozott)
Kárpáti Petra (tanulásban akadályozott)

0 Tovább

Európa-szerte remekeltek a ju-jitsus fiatalok

Két arany- és két bronzérmet nyertek a magyar válogatott versenyzők a hétvégén lebonyolított korosztályos ju-jitsu Európa-bajnokságokon.

 

Nagyszerűen szerepeltek a magyar fiatalok bolognai U18-as és U21-es Eb-n. A kontinensviadalon tavaly diadalmaskodó Tóth Anett ezúttal is aranyérmet nyert newazában, azaz földharcban: a 49 kg-osok között lett első izraeli és orosz ellenfele előtt. Szintén a dobogó tetejére állhatott fel Váradi Erzsébet, aki lengyel, francia és osztrák versenyzők legyőzésével nyerte a 63 kg-os súlycsoportot. Tóth Anett bátyja, Zoltán bronzéremmel térhetett haza az olaszországi viadalról.

 

A fiatalabbak számára Bukarestben rendezték meg az U15-ös földharc Európa-bajnokságot. A kétnapos rendezvényen az 50 kg-os Muzsai Nimród Orion az előkelő harmadik helyen végzett. Öccse, a 12 éves Muzsai Huba is kitett magáért, aki ötödik lett a nála jóval idősebbek között. 

A bukaresti Eb-vel párhuzamosan rendezték a nyílt román bajnokságot, ahol szintén elindultak fiataljaink. Fighting systemben Vaczula Erik 48 kg-os létére leiskolázta az összes ellenfelét a 66 kg-os súlycsoportban, így a három éve alakult Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség történetében elsőként nyert aranyérmet nemzetközi viadalon a legösszetettebb versenyszámban, a karatét, a cselgáncsot és a földharcot ötvöző küzdelemben.

A Ziegler Csaba vezette új elnökség kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy a hazai szövetség – valamint a sportért felelős államtitkárság és a Nemzeti Versenysport Szövetség – támogatásával minél több tehetség juthasson ki világversenyekre.

A szövetségnek emellett az is törekvése, hogy az idén első alkalommal megrendezett Budapest Open nemzetközi verseny sikerére alapozva világ- vagy Európa-bajnokságot hozzon a magyar fővárosba. Biztató a sportág hazai kedvelői számára, hogy az elképzeléseket a 140 tagországgal rendelkező Nemzetközi Ju-Jitsu Szövetség (JJIF) is támogatja.

0 Tovább

Magyar döntősök a darts Hungarian Classicon

Végső János és Czipó Vivien is a második helyen végzett a darts Hungarian Open Weekend szombati napján – adta hírül a Magyar Darts Szövetség. A Hungarian Classic világranglista pontszerző versenyen az ifjúságiak mezőnyében Kovács Tamara jóvoltából magyar győzelem született.

 

A közel 10 ezer euró összdíjazású dartsos hétvége évek óta a sportág legrangosabb hazai eseményének számít – leszámítva az idén szeptemberi felnőtt Európa-bajnokságot –, amelyen két világranglista pontszerző versenyt bonyolítanak két egymást követő napon: a szombati Hungarian Classic és a vasárnapi Hungarian Darts Masters viadalokat.

A Hungarian Classicon a férfiaknál a szlovén Benjamin Pratnemer bizonyult a legjobbnak, ezzel jogot szerzett a sportág egyik legrégebbi és legnagyobb presztízsű bajnokságán, a jövő évi Winmau World Masters szupertornán indulásra. A szlovén dartsos a döntőben a magyar Végső János ellen győzött kiélezett csatában 6-5-re. A legjobb nyolc közé másik két hazai versenyző jutott még be: a magyar bajnoki címet a nemrég zsinórban negyedszer megnyerő Székely Pál és Abonyi Ádám.

A nőknél is volt magyar döntős a Hotel Hungaria City Centerben megrendezett – 20 ország 197 férfi és 33 női versenyzőjét felvonultató – eseményen. Czipó Vivien ráadásul elképesztő módon jutott a fináléba. A csupán 17 éves versenyző az elődöntőben már 4-0-ás hátrányban volt a holland Steenbergen ellen, amikor végre nyert egy játékot. Majd még egyet és még egyet. Végül a nyerő szériát egészen addig tudta folytatni, hogy 5-4-re fordított. A döntőben a felnőtt női világranglistán második Aileen De Graaf volt az ellenfél, aki ellen szintén jól helytállt a magyar fiatal, de végül a holland hölgy nyert 5-2-re, így ő is indulhat a World Mastersen.

A 18 éven aluliak mezőnyében a fiúknál Katona Bence és Lakatos Gergely személyében két magyar végzett a harmadik helyen. A döntőben a holland Bastiaansen győzött a cseh Sedivy ellen. A lányoknál két magyar, Czipó Vivien és Kovács Tamara játszotta a finálét, ahol szoros küzdelemben 4-3-ra utóbbi nyert.

0 Tovább

Pontszerzésben bízva a dartsos hétvégén

Székely „Penge” Pál bízik abban, hogy pontszerzőként zárja a hétvégi Hungarian Open Weekendet. A magyar darts emblematikus alakja szombaton és vasárnap áll tábla elé a Hotel Hungaria City Centerben – adta hírül a Magyar Darts Szövetség.

 

„Mindkét nap fontos számomra, hiszen ezzel a hétvégével megkezdődik a 2019-es idény. Az itt szerzett pontok már beleszámítanak a jövő évi kelet-európai ranglistába, ahonnan a világbajnokságra kvalifikálunk” – mondta Székely Pál, aki a szeptemberben megrendezett hazai Európa-bajnoksággal kapcsolatban kiemelte: a sikeres világverseny nagyot lendíthet a sportágon itthon.

„Magyarországon amúgy is nagy hagyománya van az amatőr dartsnak, de ez a jól sikerült Eb új lehetőségeket villantott fel. Angliában, a sportág őshazájában nem is hiszik, hogy Magyarországon ilyen sok embert megmozgat a darts, és bízom benne, hogy a sportágat űzők száma tovább fog növekedni” – tette hozzá Székely.

A jubileumi huszadik alkalommal rendezendő darts Hungarian Open Weekend november 2. és 4. között lesz a Hotel Hungaria City Centerben. A háromnapos eseményen 20 ország 197 férfi és 33 női versenyzője indul. A legnagyobb név a női világranglistán második holland Aileen de Graaf, de hazai részről ott lesz világrangsor hetedik helyén álló Ihász Veronika is.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum