Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Lenyűgözte a sportdiplomácia elitjét a magyar kick-boxos

Rangos nemzetközi fórumon vett részt a közelmúltban a tízszeres kick-box világbajnok Mórádi Zsolt. A magyar klasszis a monacói herceg nevével fémjelzett Peace and Sport szervezet jubileumi programján képviselte hazánkat Monte-Carlóban, ahol nagy sikerrel számolt be a kick-box világszervezet, a WAKO közreműködésével végzett karitatív edzői munkájáról. A diszkrimináció, a kirekesztés és az erőszak ellen küzdő szervezet ügyét olyan befolyásos sportolók képviselik, mint az amerikai elnöki tanácsadóvá lett legendás úszóolimpikon, Donna de Varona, vagy a BL-győztes elefántcsontparti sztárcsatár, Didier Drogba, aki személyesen gratulált Mórádi Zsoltnak - adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A csepeliek tavaly visszavonult büszkeségét 2017-ben választották a Peace and Sport bajnok-nagykövetei közé – az első és máig egyetlen kick-boxosként és magyarként. Azóta vele is, és a WAKO-val is nagyot fordult a világ, hiszen utóbbit a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elismerte, Mórádi Zsoltot pedig a sportolói bizottság vezetőjeként beválasztották a világszövetség elnökségébe. Ráadásul főszereplője lett annak a WAKO, az ENSZ és a Peace and Sport együttműködésével megvalósuló programnak, melynek keretében menekült fiatalok között honosították meg a kick-boxot egy, a jordán fővárostól északra fekvő, 80 ezer szír lakta menekülttáborban. A 31 éves sportoló idén kétszer járt a szigorúan őrzött sivatagi táborban, ahol ma már heti három edzést tartanak a nagyjából 120 fős kick-boxos közösségnek.

„Elképedve hallgatták a beszámolómat Monte-Carlóban arról, mennyire jól működik a kick-box az agressziókezelésben, a feszültség levezetésében és a nehéz sorsú fiatalok motiválásában. A Peace and Sport nagyjából ötven bajnoka, köztük világsztárok jöttek el a fórumra, ahol az is újdonság volt a közönségnek, hogy a nem olimpiai sportágat képviselő, és így kisebb büdzséből gazdálkodó kick-box világszövetség milyen jól menedzsel egy ilyen programban való részvételt. Sokat kérdeztek az én munkámról is, így megosztottam velük, hogy nem ebből élek meg, hanem az motivál, hogy visszaadjak valamit a sportágnak, mert anélkül biztosan nem lennék ott előttük” – fogalmazott Mórádi Zsolt.

A kick-box történetének legeredményesebb versenyzője a többnapos diplomáciai út alatt egy gálavacsorán is beszédet mondott. Többszáz fős illusztris társaság hallhatta első nagyobb lélegzetvételű, angol nyelvű felszólalását, amely után a Peace and Sport alelnöki posztját ellátó futball-legenda, Didier Drogba személyesen köszönte meg a munkáját.

„Elmondta, mennyire örül ennek a menekülttábori programnak, és hogy a focin keresztül ő is próbál visszanyúlni elefántcsontparti gyökereihez. Nagyjából tíz percet beszélgettünk, leginkább a sport erejéről. Az ezt követő napon, a monte-carlói operaházban tartott partin pedig volt szerencsém szóba elegyedni magával Albert herceggel, a szervezet védnökével, aki szintén tisztában volt a munkámmal és elismerően nyilatkozott róla. Összességében kijelenthetem, hogy nagyon eredményes volt ez a látogatás a WAKO-nak, és ezáltal nekem is” – számolt be a sportdiplomatává lett magyar kick-boxos.

0 Tovább

Ignácz Ilona: holland örömmámor, komoly magyar gondok

Bár évtizedek óta Belgiumban él Ignácz Ilonka, az 1965-ös magyar világbajnok női kézilabda-válogatott tagja, de az országhatárok átjárhatósága és a kisebb távolságok miatt is nagyon sok időt töltött Hollandiában. Ott érte el edzői sikerei legjavát, s mindmáig szinte  mindent tud a holland női kézilabdázásról. A jochapress ezért kereste meg és kérte véleményét – az apropót a hollandok vasárnap esti, világbajnoki győzelme kínálta.

– Immár sok éve a világ élvonalában szerepel a holland női kézilabda-válogatott. Ön szerint mi a sikereik titka?

– Azzal kezdeném, hogy egész Hollandia örömmámorban úszik. Az országos sajtó, a rádió, a televízió zeng a szuperlatívuszoktól. A miniszterelnök, Mark Rutte, a királyi család és Willem-Alexander király szívből gratulált. Országos ünneplés fogadja majd a világbajnokokat. Biztosra veszem, hogy királyi kitüntetésben is részük lesz.

– 2005 táján történt, hogy összefogott a Holland Olimpiai Bizottság és a Holland Kézilabda Szövetség a kézilabda aktív fejlesztésére – folytatta. – Négy szóval foglalták össze a követelményeket: a játék legyen gyors, dinamikus, meglepő és effektív. Eldöntötték például, hogy serdülők mérkőzésein tilos hatosfalat védekezni. Ezzel kialakult az egy-egy elleni játék, a labda nélküli mozgások, a befutások fontossága. Következmény: létrejött a gyors, lerohanásokra alapuló holland játékstílus.

– Melyek a legfontosabb tényezők a holland csapatjátékában?

– A  lerohanásos játék, az egy-egy elleni eredményesség, az állandó betörések és a szélsők gólerőssége. Egy-egy kemény védekezés után nem várnak a játékvezetői sípra, hanem fektéből is továbbítják a labdát. Persze a sikerhez kellett egy olyan kapusteljesítmény is, mint amit Tess Wester nyújtott, aki a vb legjobb kapusa lett.

– Milyen a kiválasztási rendszerük, miben járnak legelöl a világ kézilabdasportjában?

– 2006-ban létrehozták a “Kézilabda Akadémiát”, ahonnan sok, tehetséges játékos került ki. Léteznek a megyei válogatottak, kötelezően a meghatározott irányelvek szerint edzenek. A bajnoki rendszerük hasonló a magyarhoz, az NB I-ben 10 csapat van.

– Milyen szerepük van a külföldieknek a holland bajnokságban?

– Hollandiában a női bajnokságban egyáltalán nem játszanak külföldiek és külföldi edzők sincsenek. A holland játékosok amatőrök, este munka vagy tanulás után edzenek. A rendkívül eredményes utánpótlás-nevelés legjobbjai felnőttként elmennek külföldre játszatni. Ezért a holland bajnokság színvonala elég szerény. A vb-re kiutazott a tizennyolc játékos közül egy sem játszik Hollandiában. Németországban nyolcan, Dániában öten, Norvégiában ketten profiskodnak, míg Oroszországban, Franciaországban és Magyarországon egy-egy holland válogatott játékos szerepel.

– Milyen az edzőtovábbképzés rendszere?

– Az edzők képzése a szövetséghez tartozik. A szakmai programokon túl a viselkedési szabályokat is pontosítják. Valamennyi edzőnek le kell tennie a játékvezetői vizsgát! Mindez digitális úton történik.

– Elképzelhető-e Hollandiában, hogy minden elszámoltatás igénye nélkül aláírnak egy válogatott mellé szerződő kapitánynak négyéves szerződést, mint ami nálunk simán megesett a dán Kim Rasmussen esetében?

– Ez kizárt dolog! Hollandiában nagyon megnézik, mire, kire és mennyi ideig költenek. Egy ilyen eredménytelen edzőnek már régen felmondtak volna.

– A magyarokról mi a véleménye?  

– Már 2016-ban, Malmőben, az Eb-n nyilvánvaló volt, hogy elképzelés nélküli, lassú, “mártogatós” a játék, gyors indítások, lerohanások nélkül. Már akkor kellett volna váltani, de semmi nem történt az eltelt három esztendő alatt. A mai, digitális világban bármelyik csapatot, tornát lehet követni, elemezni. Régen rá kellett volna jönni, hogy nincs Kovács Péter, de még Horváth Klári-szintű átlövőnk sem, viszont gyorsak vagyunk. Az, hogy három év nem volt elég legalább egy emberelőnyös figurát megtanítani, ez szinte hihetetlen! Olvasom, hogy Rasmussen durva kijelentései után ügyvéd útján próbál kibújni a felelősség alól.  Bárhogy is dönt majd az IHF, remélem, senki nem gondolja komolyan, hogy a történtek után – amíg ő lesz az edző a magyar válogatott mellett – egyetlen nemzetközi játékvezető is mellénk fog állni. A románok javára, az utolsó pillanatban megítélt hétméteres már előre vetíti, hogy ezek után mi vár ránk.

(jochapress / Jocha károly)

0 Tovább

Érmekért mennek Tokióba a Lőrincz testvérek!

Két kiváló birkózónk, Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor volt az „Amiről még nem meséltem…” színházi est vendége. A Pesti Magyar Színházban elhangzott: akkor lennének elégedettek az olimpia után, ha mindketten szereznének egy-egy érmet a 2020-as nyári játékokon.

A két klasszis Elbert Gábor vendégeként hosszasan elemezte a kettejük alkotta erős egységet, amely minden nehéz időszakon átsegítette őket. „Mindkettőnk pályafutása tartalmaz mélypontokat. Ilyenkor az a kapcsolat, ami köztünk van, aranyat ér” – jegyezte meg az Európa-bajnok, vb-ezüst- és bronzérmes, olimpiai ötödik Lőrincz Viktor.

A vb- és háromszoros Eb-győztes, olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás kitért arra, hogy Magyarországon olimpia- és aranyéremcentrikus a sportos társadalom. „Vannak olyan országok, ahol egy vb-bronzérmes félisten lehet. Ez nálunk nem így van. És ez az egy dolog tud még motiválni engem is túl a harmadik ikszen, hogy felkészüljek a következő olimpiámra” – mondta az idén világbajnoki címet szerző birkózó.

Az „Amiről még nem meséltem…” színházi estre rendszerint olimpiai, világ- és Európa-bajnokok kapnak meghívást.  Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor voltak az utolsó 2019-es sportoló vendégei a Pesti Magyar Színháznak. A sorozat 30. estje 2020. február 3-án lesz.

0 Tovább

Hat magyar érem a jesolói karate Youth League-en

Rekordlétszám, 68 ország közel 3100 fiatal karatésa vetélkedett a Jesolóban 2019. december 12. és 15. között megrendezett Karate1 Youth League viadalon, ahol számos kategóriában száz fő felett volt az indulók száma. Az utánpótlás korosztály legrangosabb sorozatának olaszországi állomásán a hatalmas mezőny miatt a tervezettnél korábban, már csütörtökön megkezdődtek a küzdelmek, amelyek során a magyarok egy ezüstérem mellett öt bronzérmet nyertek.

A harmadik helyen végzett az 53 kg-os junior lányok mezőnyében a februárban korosztályos Európa-bajnoki címet nyert Ilankovic Aleksandra, aki így jó előjelekkel várhatja a nem egészen két hónap múlva, február elején sorra kerülő budapesti kadet, junior és U21-es karate Eb-t.

A többi dobogós helyezést az U14-es korosztály tehetségei érték el. Az ezüst a 40 kg-os fiúk küzdelmében Tóth Zsombor nevéhez fűződik. Bronzérmes lett a lányoknál formagyakorlatban Takács Eszter, valamint küzdelemben Hecker Bojána, Bogdán Panna Zsófia és Kopfer Anna.

Karate1 Youth League, Jesolo, a magyar érmesek:

Kata (formagyakorlat):


U14:
Lányok: 3. Takács Eszter

Kumite (küzdelem):

Junior:
Lányok:
53 kg: 3. Ilankovic Aleksandra

U14:
Fiúk:
40 kg: 2. Tóth Zsombor
Lányok:
42 kg: 3. Hecker Bojána
47 kg: 3. Bogdán Panna Zsófia
+47 kg: 3. Kopfer Anna

0 Tovább

Szkanderos érmek a bresciai Európa Kupán

Lezárult a 2019-es magyar versenyévad a magyar szkanderosok számára. A sportág idei utolsó nemzetközi versenyét – ahol volt magyar érdekeltség – Bresciában rendezték meg. A Coppa Italia elnevezésű Európa Kupán összesen több, mint 200 versenyző állt asztalhoz. A felnőtt kategóriában Németh Róbert bal kézzel ezüstöt, jobbal pedig bronzot szkanderozott össze, emellett az abszolút kategória bronzérmét is begyűjtötte.

A masters mezőnyben Szánti Imre is két éremmel zárt: előbb ballal második lett, majd jobbal megnyerte az Európa Kupát – tudtuk meg Dóró Zsolt szövetségi kapitánytól.

További magyar eredmények:

Salacz Gábor (junior korosztály – bal kéz) 3.hely

Németh Lajos (beginner kategória – bal kéz) 1. hely

Salacz Gábor(beginner kategória – bal kéz)

0 Tovább

Grand Slam-döntőt táncolt a magyar páros

Andrea Silvestri és Váradi Martina az elitmezőnyben is döntőt táncolt. A lantintáncok magyar bajnoki duója a Sanghajban megrendezett Grand Slam-sorozat fináléjában bejutott a legjobb hat páros közé, ahol végül az ötödik helyen végzett. A legutóbbi Világjátékokon 4. helyezett magyar kettősön kívül két orosz, egy német, egy francia és egy lengyel páros döntőzött.

Andrea Silvestri és Váradi Martina így folytatta remek sorozatát. 2019-ben ahol elindultak, ott döntőztek. A párizsi Európa-bajnokságon 5., a moszkvai világbajnokságon pedig a 6. helyen zártak. Emellett több rangos hazai és nemzetközi versenyen láthatta őket a közönség.

A legjobb magyar páros jelenleg a hatodik azon a világranglistán, amely több ezer duót rangsorol. 

0 Tovább

Érdi Mária: az egész évem a tanulásról szólt, jöhet az olimpia

Érdi Mária jelenleg Melbourne-ben készül a következő szezonra. A tokiói kvótás vitorlásversenyző ebben az évben is jelezte: ha minden úgy alakul, amire számít, akkor a 2020-as olimpián ott lehet az élmezőnyben a női laser radial hajóosztályban.

„Én nagyon örülök, hogy Japánban kijött a lépés számomra 2019-ben. A tesztversenyen és az azt követő Világkupán is jól ment a versenyzés. Úgy érzem, hogy egyébként idén felemás idényt produkáltam. Az év elején, meg azt követően, kerestem önmagam, de később aztán jöttek az eredmények. A 2020-as tokiói játékok tesztversenyén dobogóra állhattam, és ez a forma egész év végéig kitartott” – fogalmazott Érdi Mária.

A 2019-ben itthon az év legjobb női vitorlázójának megválasztott versenyző jelenleg gőzerővel készül a jövő évi versenyekre.

„Csak a karácsonyt töltöm otthon, még szilveszter előtt visszarepülök Ausztráliába, ahol a jövő év elején a világbajnokság is lesz. Szerintem olyan szakemberekkel sikerült körbevennem magam, akikben maximálisan megbízom, így optimista vagyok a következő szezont illetően.” – mondta Érdi Mária.

Fotók: https://www.facebook.com/sailingolympics/

0 Tovább

Csepeli világuralom kick-boxban

A kerület a "sportág Hosszú Katinkája"

Tíz aranyérmet nyertek a felnőtt magyar versenyzők a közelmúltban a törökországi Antalyában, valamint a bosznia-hercegovinai Szarajevóban megrendezett kick-box világbajnokságokon, és ezek mindegyike a csepeli Halker-Király Team sportolóinak nevéhez fűződött. Az egyesület vezetőjét, a Magyar Kick-box Szakszövetség alelnökét, Király Istvánt Antalyában a WAKO világszervezet alelnökévé választották, és az elnökség tagja lett a klub korábbi legendája, a sportágban tíz vb-aranyával rekorder Mórádi Zsolt is. Hogy mi a csepeli sikerek titka? Király István úgy fogalmazott: kell egy család...

- 1985 óta létezik a klub Csepelen, azóta tartok ott edzést, úgyhogy jövőre 35 évesek leszünk – mesélte Király István. – A kezdeti időszak után 2000 körülre tehető a paradigmaváltás, amikor kitekintettem a nemzetközi színtérre, elkezdtem anyagokat, videókat gyűjteni versenyzőkről, mérkőzésekről, és analizáltam azokat. Két-három éves gyűjtőmunka után pedig beindultak a remélt sikerek, amelyek a mai napig tartanak. Egy 1995-ös vb-ezüstöt leszámítva a 2001-es maribori világbajnoki bronz volt az első kiugró eredményünk, amelyet rengeteg további követett, és azóta őrizzük az első helyünket a klubcsapatok világranglistáján.

- Mi a klub sikereinek a titka?

- Először is: kell egy család! Vagyis kellenek olyan fiúk és lányok, akik családi feelingként élik meg az együttlétet, egy olyan összetartó baráti társaság, amelynek tagjai nemcsak a sportban vannak együtt, hanem a magánéletben is, és élnek-halnak egymásért. Emellett olyan elhivatottságra is szükség van, amely a napi háromórás edzéseket is kibírhatóvá teszi. És persze nélkülözhetetlen a szakmai háttér, a tudásvágy az edzők részéről, mint ami Jároszkievicz Krisztiánban megvan, aki az utóbbi években átvette tőlem a versenyzői csapat irányítását. Mindezek nélkül nem megy.

- Milyen eredményekkel büszkélkedhetnek?

- Ha csak a felnőtt világbajnoki címeket nézzük, azok már meghaladják a hatvanat, és húszan a csapatomból biztos, hogy nyertek már vb-aranyat. Közülük Mórádi Zsolt és az Antalyában is győztes Kondár Anna tíz-tíz alkalommal állhatott a dobogó tetejére, ezzel ők világcsúcstartók, Busa Andrea pedig három szakágban is világbajnok lett az idén. Az utánpótlás vb-aranyak száma száz fölött lehet, és akkor még nem is beszéltem az Európa-bajnoki címekről és a világ- és Európa kupák érmeiről.

- Ezek döbbenetesen nagy számok...

- Nos, igen, mi klubként gyakorlatilag felvesszük a versenyt az aktuális világversenyeken a legsikeresebb országokkal... Most Törökországból is nyolc felnőtt aranyat hoztunk Csepelre, és Oroszország mögött Magyarország végzett a  csepeli aranyakkal. Sokan a nemzetközi mezőnyből, akik úszásban is járatosak, csak a kick-box Hosszú Katinkájának neveznek minket…

- Hogyan működnek a mindennapokban?

- Szerencsés helyzetben vagyunk, mert Csepelen a Borbély Lénárd polgármester úr vezette kerület értékeli a munkánkat, megbecsülnek bennünket. Az önkormányzatnál felismerték a sikereink pozitív üzenetét, és észrevették, hogy itt a srácok nemcsak sportolnak, hanem szellemiséget és életformát kapnak. Megtanulják megbecsülni a munkát, és hogy miként tudnak majd a társadalom értékes tagjaivá válni. Több mint 5000 tanítványom volt már, és mindegyik megtalálta önmagát, tisztességes és becsületes emberként éli az életét. Minden nap edzünk, nincs megállás. Sőt, tartunk külön a csepeli lakosoknak ingyenes hétvégi órákat, kurzusokat. Hiszünk abban, hogy minél többet kapunk, annál többet kell visszaadni, és igyekszünk meghálálni a kerületnek a támogatást. Az elmúlt években pedig több vidéki városban, így Szegeden, Makón, Újkígyóson, Albertirsán és Győrben is megalakult a Király Team Kick-box Akadémia, így összességében ötszáz fölött van a taglétszámunk.

- Mik a további céljaik?

- A legfontosabb, hogy a gyerekek sportoljanak. Én négygyermekes apaként ugyanolyan hangsúlyt fektetek a gyermekeim sportolására, mint a tanulásra, és a kettő mindig is erősítette egymást. Tisztában vagyunk azzal, hogy a sportolóink nem feltétlenül válnak világklasszisokká, még csak az sem biztos, hogy a sport az életük része lesz, ettől függetlenül párhuzamosan erősítjük a tanulást és a sportolást. 2010 óta van egy integrációs programunk is, amellyel óriási eredményeket értünk el Csepelen, Tarnabodon és Csongrádon. Halmozottan hátrányos helyzetű fiatalokat integrálunk a társadalomba a sport által. Azokon a településeken, ahol majdnem százszázalékos a munkanélküliség, hihetetlenül sok a nehéz sorsú fiatal, és szinte az egyetlen kiugrási lehetőség a sport. Erre építettük fel a programunkat, ami a mai napig életképes. Mindig komoly terveink vannak, és rengeteget dolgozunk értük. Bízunk abban, hogy a Magyarországon Galambos Péter vezette sportág a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavalyi elismerése után ténylegesen is felkerül az olimpia programjára, amire az első lehetőségünk Los Angelesben lehet. Addig itthon szeretnénk a kiemelt sportágak közé bekerülni, hogy megélhessük azt a biztonságot, amelynek segítségével ez a csodálatos sportág tovább öregbítheti hazánk hírnevét.

0 Tovább

2020-ban is teljes szezont mennek Herczigék a rali Eb-n!

Herczig Norbert és Ferencz Ramón – egyedüli magyar párosként – idén teljes szezont autózott végig a rali Európa-bajnokságon. A Volkswagen Polo GTI R5-tel versenyző duó úgy érzi 2019-ben rengeteg tapasztalatra tett szert, így a két sportember optimistán tekint a jövőbe.  A jövő pedig egy újabb teljes szezont tartogat számukra, hiszen bejelentették: 2020-ban ugyanezzel a csapattal és autóval vágnak neki az Európa-bajnokságnak – tudtuk meg a MOL Racing Team-től.

„Rendkívül fordulatos, sok tanulsággal zárult évet sikerült teljesítenünk. 2019-ben a rali Európa-bajnokság összes állomásán rajthoz álltunk” – kezdte értékelését Herczig Norbert.

A páros szerint a legjobb versenyük a hazai, azaz a nyíregyházi állomás volt. „Stílszerűen az utolsó verseny volt a magyar állomás. Az időjárás szinte az összes szélsőségét megmutatta, de a magyar szurkolóktól kaptunk egy akkora pluszt, amit nehéz szavakkal elmondani” – mondta a MOL Racing Team pilótája.

Herczig Norbert hozzátette: a 2019-es esztendő összes versenye közül a lett állomás volt az ami a legnagyobb tanulságot és tapasztalatot hozta.

„A murvás versenyekről kialakult képünk jelentősen változott a Lett Rali után. Ez volt a legnagyobb csalódás 2019-ben, de úgy érzem, a futam végére ott is sokat fejlődtünk.” -  mondta a négyszeres abszolút magyar bajnok.

A Herczig Norbert, Ferencz Ramón kettős a 2019-es rali Eb-t az abszolút ötödik helyen zárta.

0 Tovább

A Top 100 küszöbén a fallabdázó Farkas Balázs

Ismét a döntőbe verekedte magát Farkas Balázs a profi squash világsorozatban. A jelenlegi elsőszámú magyar játékos ezúttal a franciaországi Cognacban megrendezett 5000 dollár összdíjazású tornán végzett a második helyen. A tatabányai fallabdázó remek formáját jelzi, hogy novemberben két hasonló tornán is döntőzött: Kolozsváron nyert, a norvégiai viadalon pedig második lett.

A profi fallabdázók szervezete, a PSA versenysorozatának franciaországi állomásán Farkas Balázs az első fordulóban 0-2-ről tudott 3-2-re fordítani az indiai Senthilkumar ellen. A negyeddöntőben aztán 3-1-re verte a walesi Devredet, a döntőbe jutásért pedig szintén 3-1-re győzte le a spanyol Varelát. A fináléban végül nem jött össze az újabb diadal, az angol Ford 3-1-re jobbnak bizonyult, de a magyar játékos így sem bánkódott:

„Ez volt az évben az utolsó előtti versenyem. Az eredménnyel összességében elégedett vagyok, hiszen a terv az volt, hogy ezeken az 5000-es versenyeken minimum a döntőbe jussak, és ez ismét sikerült” – értékelt Farkas Balázs.

A 22 éves játékos korábban többször is kifejtette: szeretne a világranglistán az első százba bekerülni. Nos, az újabb sikerrel Farkas Balázs egyre közelít a céljához: immár a 104. helyen áll a rangsorban!

0 Tovább

Fontos magyar tisztségek a kick-box világszövetségben

Eddigi rangos pozícióik mellett több újabbat is elnyertek a magyarok a – NOB által is elismert – WAKO kick-box világszövetségben. A sportág Antalyában megrendezett világbajnokságán a magyarok a szerzett 30 érem mellett jelentős sportdiplomáciai sikereket is elértek – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség. 

Az MKBSZ elnökét, Galambos Pétert a világszervezet etikai bizottságának vezetőjévé választották. A korábbi kiváló bíró elismerése mellett a világszövetség bírói munkájának irányításában is egyre nagyobb szerepet töltenek be a magyarok: a WAKO ringes bírói bizottságát erősíti Szabó Gábor, míg Gasparik Róbert személyében Törökországban a tatamis bizottságba is bekerült magyar bíró. 

"Természetesen nagyon örülünk a kinevezéseknek, és büszkék vagyunk rájuk. Ezek azt jelzik, hogy a világszövetségben Magyarország egyre komolyabb tényező, az érintett személyeket pedig alkalmasnak tartják az adott feladatra és számítanak arra, hogy ki-ki a maga területén segíteni fogja a szervezetet és a sportágat. Ami engem illet, még a választás előtt azt mondta nekem Roy Baker, a WAKO elnöke, hogy azért szeretne engem a posztra, mert az eddigi tevékenységem során mindig ragaszkodtam a szabályokhoz és a semlegességhez, ráadásul megvan a kellő ismertségem is egy bizottság irányításához. Úgy látszik, hogy ezt mások is így gondolták" – nyilatkozta Galambos Péter.   

Még a világbajnokságot megelőzően a WAKO alelnökévé választották Király Istvánt, és bekerült a világszövetség elnökségébe a sportolói bizottság vezetőjeként Mórádi Zsolt is. 

0 Tovább

Már kapható a Sárkányhajósport 1+21 éve című könyv!

Megjelent a magyar sárkányhajósport történetét bemutató, a "Sárkányhajósport 1+21 éve" című könyv.

A kiadvány bemutatóján Sárfalvi Péter, az Emmi sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a sárkányhajózás jó kikapcsolódás, a szabadidősport olyan ága, amely sok embert be tud vonzani, s a családok együtt űzhetik. Hozzátette, tavaly saját maga is kipróbálta, a szegedi világbajnokság pedig nagy élmény volt neki és a családjának is.

"Bízom benne, hogy a könyv hatására mások is kedvet kapnak ehhez a sportághoz" - fogalmazott a helyettes államtitkár.

"Nagyon kevés sportszövetség képes arra, hogy egy ilyen könyvet, értékes művet létrehozzon" - mondta dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke, majd hozzátette: ez a sportág képes arra, hogy olyanokat is egy hajóba ültessen, akik korábban nem találkoztak egymással. "Példás a sárkányhajózás közösségépítő ereje" - jelentette ki a sportvezető, aki a folytatásban megemlítette, a könyv nemcsak a sportág történetét, hazai és nemzetközi versenyeit, magyarországi egyesületeit mutatja be, hanem kortörténeti dokumentum is.

A könyv szerzője - egyben a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke -, Járosi Péter a kiadvány születéséről elmondta: egy éve jelent meg a "Sárkányhajósport 1+20 éve című" kötet, amely azonban nem került kereskedelmi forgalomba, a sportágon belül maradt.

"A nagy érdeklődésre való tekintettel készült el az eltelt esztendő eseményeivel kibővített kiadvány, amely már mindenki számára elérhető. Minden fejezet frissítve lett, nem csak az azóta eltelt időszak eseményeivel és eredményeivel bővült a könyv" - mondta Járosi Péter, aki szerint a könyvet a népszerűsítés eszközének is szánják.

"Remélem, hogy akik még nem ismerik a látványos sportágat, a sok fotó hatására kedvet kapnak hozzá" - tette hozzá a sportvezető a Líra Fókusz Könyváruházban tartott rendezvényen.

0 Tovább

Fontos magyar tisztségek a kick-box világszövetségben

Eddigi rangos pozícióik mellett több újabbat is elnyertek a magyarok a – NOB által is elismert – WAKO kick-box világszövetségben. A sportág Antalyában megrendezett világbajnokságán a magyarok a szerzett 30 érem mellett jelentős sportdiplomáciai sikereket is elértek – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség. 

Az MKBSZ elnökét, Galambos Pétert a világszervezet etikai bizottságának vezetőjévé választották. A korábbi kiváló bíró elismerése mellett a világszövetség bírói munkájának irányításában is egyre nagyobb szerepet töltenek be a magyarok: a WAKO ringes bírói bizottságát erősíti Szabó Gábor, míg Gasparik Róbert személyében Törökországban a tatamis bizottságba is bekerült magyar bíró. 

"Természetesen nagyon örülünk a kinevezéseknek, és büszkék vagyunk rájuk. Ezek azt jelzik, hogy a világszövetségben Magyarország egyre komolyabb tényező, az érintett személyeket pedig alkalmasnak tartják az adott feladatra és számítanak arra, hogy ki-ki a maga területén segíteni fogja a szervezetet és a sportágat. Ami engem illet, még a választás előtt azt mondta nekem Roy Baker, a WAKO elnöke, hogy azért szeretne engem a posztra, mert az eddigi tevékenységem során mindig ragaszkodtam a szabályokhoz és a semlegességhez, ráadásul megvan a kellő ismertségem is egy bizottság irányításához. Úgy látszik, hogy ezt mások is így gondolták" – nyilatkozta Galambos Péter.   

Még a világbajnokságot megelőzően a WAKO alelnökévé választották Király Istvánt, és bekerült a világszövetség elnökségébe a sportolói bizottság vezetőjeként Mórádi Zsolt is. 

0 Tovább

A 2022-es ifjúsági olimpián is ott lesz a karate

Újabb ötkarikás sportesemény programjába került be a jövőre a tokiói olimpián bemutatkozó karate, amely ott lesz a következő nyári ifjúsági olimpiai játékokon is – tudatta a a Karate Világszövetség (WKF). A NOB égisze alá tartozó multisport-eseményt 2022-ben rendezik Szenegál fővárosában, Dakarban. A karate már helyet kapott a legutóbbi ifjúsági olimpián, 2018-ban is: a történelmi alkalmon Baranyi Zsófia személyében magyar résztvevő is volt.

„Hatalmas elismerés ez a sportágunknak. Az ifjúsági olimpia az utánpótláskorú sportolók legfontosabb rendezvénye a világon, a részvétel pedig egy újabb lehetőség arra, hogy megmutathassuk a karate számtalan értékét az olimpiai színtéren” – reagált a hírre Antonio Espinos, a WKF elnöke.

A dakari játékokon – amely 2022. október 21-től november 15-ig tart – hasonló lesz a karate versenyszámok lebonyolítása, mint tavaly, Buenos Airesben: küzdelemben nemenként három súlycsoportban osztanak érmeket. Jelentős változás azonban, hogy az argentínai megmérettetéshez képest kategóriánként nem nyolc, hanem immár 12 versenyző mérheti majd össze a tudását.

0 Tovább

Fitnesz világbajnokság – A gyönyörű fiatal magyar versenyzők két érmet szereztek a pozsonyi vb-n!

Várakozáson felül teljesítettek a magyar versenyzők az idei fitnesz világbajnokságon. A pozsonyi világversenyen a felnőttek között a lelkes fiatal magyar küldöttség tagjai két világbajnoki érmet is begyűjtöttek – tudtuk meg a Magyar Testépítő és Fitnesz Szövetségtől.

Ágoston Dorottya a -163 centiméteresek között ezüstérmes lett, míg a +163 centiméteres mezőnyben Frauenberger Panni bronzérmesként zárt. Utóbbi döntőben Keszei Korina közel volt a dobogóhoz, és végül negyedikként zárt.

A bikini fitnesz fináléban is volt magyar: Szalai Evelin a negyedik helyen végzett.

„Fiataljaink megmutatták, hogy a jövőben igenis számolni kell velük. A világbajnokságon indult küldöttség fele döntőzött, és többen dobogóra is tudtak állni, ráadásul úgy, hogy ezek az éremszerzők még junior korúak” – nyilatkozta Vargha Viola, a Magyar Testépítő és Fitnesz Szövetség főtitkára.

0 Tovább

Sikeres generációváltás a kick-box vb-n

Kereken harminc érmet szereztek a magyarok az Antalyában lebonyolított kick-box világbajnokságon, ahol a WAKO világszervezet hét szakága közül a pointfighting, a kick-light, a full-contact és a formagyakorlat legjobbjai vetélkedtek. A felnőtt kategóriákban nyolc arany-, öt ezüst- és tíz bronzérmet nyertek legjobbjaink. A remek szerepléssel hazánk a vb éremtáblázatának második helyén végzett, ami a generációváltás sikerességét jelzi – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.


A törökországi vb-n a legeredményesebb magyar Busa Andrea volt, aki duplázni tudott: pointfightingban és kick-lightban is legyőzhetetlen volt. Aranyérmet szerzett még a felnőttek között pointfightingban az újonc Bálint Martin mellett Rohonczi Jenő, és Murvai Lívia, akárcsak Kondár Anna – utóbbi ezzel tizedik vb-címét nyerte, ami egyedülálló a nőknél a sportágban. Kick-lightban szintén pályafutása első felnőtt világversenyén diadalmaskodott Fésű Lajos és Bálint Zoltán.

Érdekesség, hogy valamennyi magyar világbajnokot a Jároszkievicz Krisztián irányította csepeli Halker-Király Team adta, amelynek vezetőjét, Király Istvánt hatalmas magyar sportdiplomáciai sikerként a vb-n a WAKO alelnökének választották. A klub korábbi klasszisa, Mórádi Zsolt pedig a világszervezet sportolói bizottságának vezetőjeként szintén az elnökség tagja lett.

"Az eredményeket nézve kifejezetten elégedett vagyok" – értékelte a vb-szereplést Galambos Péter, a hazai szövetség elnöke. – "Olyan csapatot tudtunk indítani ezen a világbajnokságon, amely tovább öregbítette a magyar sport hírnevét. Sikerült a generációváltás, több fiatal versenyzőnk is jól mutatkozott be a világbajnoki mezőnyben. A legjobb példa erre Bálint Martin esete, az ő személye bizonyíték arra, hogy valaki a lépcsőfokokat végigjárva el tud jutni a világbajnoki dobogó tetejére."

A felnőttek versengése mellett a veterán kategóriákban is osztottak érmeket a vb-n. A magyar válogatott az idősebbek mezőnyében egy első, két második és négy harmadik helyet szerzett: az aranyat a pointfighting szakágban Mészáros Márk nyakába akasztották.


Kick-box világbajnokság, Antalya, a magyar érmesek:

Felnőttek:

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: 3. Hídvégi Nándor
63 kg: 1. Bálint Martin
69 kg: 2. Veres Richárd
74 kg: 3. Korpádi Tamás
79 kg: 2. Veres Alex
89 kg: 3. Vörös Attila
94 kg: 1. Rohonczi Jenő
Nők:
50 kg: 1. Murvai Lívia
60 kg: 3. Szabó Dorina
65 kg: 1. Busa Andrea
70 kg: 3. Nagy Henrietta
+70 kg: 1. Kondár Anna
Csapat: 2. Magyarország (Veres Richárd, Korpádi Tamás, Veres Alex, Rohonczi Jenő, Nagy Henrietta, Kondár Anna)

Kick-light:
Férfiak:
63 kg: 1. Fésű Lajos
79 kg: 1. Bálint Zoltán
+94 kg: 2. Vida Balázs
Nők:
55 kg: 3. Csorba Zsanett
60 kg: 3. Nagy Rita
65 kg: 1. Busa Andrea

Full-contact:
Nők:
56 kg: 3. Rákóczi Renáta
+70 kg: 3. Brunner Boglárka

Formagyakorlat:
Férfiak:
Kreatív fegyveres: 3. Puravecz Péter
Zenés fegyveres: 2. Puravecz Péter

Veteránok:

Pointfighting:
Férfiak:
74 kg: 2. Bíró Lajos
84 kg: 1. Mészáros Márk
94 kg: 3. Tóth István
+94 kg: 3. Csikós Péter

Kick-light:
Férfiak:
63 kg: 3. Hammer Lajos
94 kg: 2. Tóth István
+94 kg: 3. Döme Balázs

0 Tovább

Duplázott Busa Andrea a kick-box vb-n

A zárónap előtt Magyarország 9 arany-, 4 ezüst- és 11 bronzéremmel az éremtáblázat élén áll a törökországi Antalyában zajló kick-box világbajnokságon. Busa Andrea két különböző szakágban is diadalmaskodott – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A WAKO világszervezet hét szakága közül a pointfighting, a kick-light, a full-contact és a formagyakorlat legjobbjai vetélkednek keddtől szombatig Antalyában, míg a light-contact, a low-kick és a K1 szabályrendszerek vb-jét egy hónappal ezelőtt Szarajevóban rendezték.

A boszniai megmérettetésről is hozott egy aranyérmet – light-contactban – Busa Andrea, aki Törökországban két további vb-elsőséggel toldotta meg sikereit, miután pointfightingban és kick-lightban is legyőzhetetlen volt a hölgyek 65 kg-os súlycsoportjában.

Aranyérmet szerzett még pointfightingban Bálint Martin, Rohonczi Jenő, Murvai Lívia és Kondár Anna, kick-lightban pedig Fésű Lajos és Bálint Zoltán.

Ezúttal a harmadik helyen végzett a közelmúltban profi világbajnoki címét megvédő Rákóczi Renáta, akinek 12 helyett most három menetben kellett megmutatnia a tudását.

A felnőttek versengése mellett a veterán kategóriákban is osztanak érmeket a vb-n: Mészáros Márk révén pointfightingban az idősebbek között is született egy magyar elsőség.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum