Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Uralták a magyarok a világbajnokságokat!

Fantasztikus magyar eredmények az utánpótlás világversenyeken. Kolozsváron rendezték meg a junior testépítő és fitnesz világbajnokságot, míg a szerbiai Cacak városa adott otthont a gyerekfitnesz-világbajnokságnak.

Előbbi világbajnokságon 10, utóbbin pedig 15 érmet szereztek a magyarok. Mindkét világbajnokság zártkapus volt.

Kolozsváron Nyircsák József duplázott az érmek számát illetően, ugyanis games classic kategóriában világbajnok lett, klasszikus testépítésben pedig bronzérmet szerzett. Ugyancsak Kolozsváron Vágó Virág fitneszben világbajnoki aranyérmes lett, Ilosvay Beatrix (fitnesz), Kovács Dorina (fitnesz), Simon Norbert (games classic bodybuilding) pedig ezüstérmet szerzett. A fitneszeseknél Baranovszky Henrietta, Ágoston Dorottya, Tóth Csenge bronzérmes lett, akárcsak a bikinifitneszeseknél Frank-Helstáb Lilla.

Szerbiában Toók Abigél, Csépány Nikolett, Tóth Patrícia, Vaczkó Szelina, Hegyesi Erik szerzett aranyérmet, Kovács Rita, Lukács Regina, Lukács Kitti, Gulyás Eszter, Hajdú Eszter felállhattak a vb-dobogó második fokára, míg Hati Szófia, Bárdi Rebeka, Lengyel Fruzsina, Göbölös-Szabó Dorka és Tallósy Vivien harmadik lett.

„Tavaly Budapesten rendezhettük meg a junior testépítő és fitnesz-világbajnokságot. Már akkor is kiemeltem: ebben a sportágban tehetséges utánpótlás-versenyzőink vannak. Az akkori megállapításomat a mostani eredmények is alátámasztják, de ne feledjük: az érmeken túl számos pontszerző helyezésnek örülhettünk, így csak gratulálni tudok minden versenyzőnek, sportvezetőnek, edzőnek” – értékelte a magyar teljesítményt Huber István, a Magyar Testépítő és Fitnesz Szövetség elnöke.

Fotók: Várszegi Gábor

0 Tovább

Parázs küzdelmek az ob-n!

A Magyar Muaythai Szakszövetség túl van a két legfontosabb őszi eseményén. Előbb megrendezték az utánpótlás bajnokságot, majd a Madárfészek Ökölvívó Akadémián a junior és felnőtt magyar bajnokság küzdelmeit láthatta a nagyérdemű.

A résztvevők a járványügyi előírásokat maximálisan betartva, parázs küzdelmeket produkáltak. A magyar bajnokságot – mint ahogy az egy héttel korábbi utánpótlás ob-t – Dudok Károly, a Magyar Muaythai Szakszövetség elnöke és H. E. Bhakavat Tanskul, Budapest thaiföldi nagykövete nyitotta meg.

A hazai amatőr muaythai az elmúlt években nagy fejlődésen ment keresztül. Az utánpótlás nevelés kiszélesedett és egyre többen vannak jelen a sportágban. A nagy nemzetközi versenyekről rendre érmekkel tér haza a válogatott, ennek köszönhetően a Világszövetség (IFMA) a 112 tagország között előkelő helyen kezeli Magyarországot. A Világszövetség rendszeresen ad hírt a magyar műhelymunkáról, valamint az elnökségben és az elit bírói karban is jelen vannak a magyarok.

2020-as magyar bajnokok

Felnőtt női:

48 kg: Pintye Tímea

54 kg: Tóth Enikő

57 kg: Nemes Boglárka

60 kg: Sándorfi Ajsa

63.5 kg: Gyöngyösi Veronika

Felnőtt férfi:

54 kg: Tóbiás Dávid

63.5 kg: Kurdy István

67 kg: Szána Patrik

71 kg: Koczó Henrik

75 kg: Bereczky Dominik

81 kg: Tóth Csaba

86 kg: Balássi Bálint

+91 kg: Gödri Koppány

Férfi junior:

57 kg: Forgó Zalán

60 kg: Seffer Tamás

67 kg: Kiss Ákos

71 kg: Nagy Dominik

75 kg: Adler Dávid

81 kg: Krasznai Kende

Női junior:

54 kg: Danelovszky Vanda

0 Tovább

A Nagy Norberttel és Szabó Krisztiánnal felálló Speedzone megnyerte a keceli 24 órást!

Eredményes hétvégét zárt a Nagy Norbi Racing Team! A csapat gokartosa, Lantos Szabolcs megnyerte az utánpótlás-bajnokság utolsó, kecskeméti állomását, ezzel indulási jogot szerzett a Rotax Challenge döntőjére. A rangos versenyt januárban rendezik meg a portugáliai Portimãóban.

Nagy Norbert is autóba ült a hétvégén. A korábbi WTCR-dobogós autóversenyző a keceli 24 órás ralikrosz-viadalon versenyzett. Nagy a Speedzone csapatában kapott helyet Vályi Istvánnal, Szabó Krisztiánnal, Demjén Péterrel és Barbalics Bencével. A csapat végül megnyerte a 24 órás száguldást.

„Mozgalmas és eredményes hétvégén vagyunk túl. Szabi hozni tudott egy versenyt, amely ráadásul esős volt, ez nagy erőssége neki, hogy tud alkalmazkodni adott esetben ahhoz, hogy például leesik az égi áldás. A ralikriosszos sztorit nagyon élveztem. Szabó Krisztiánnal jól együtt tudtunk működni, de hát végülis mindenki beletette a magáét ebbe a sikerbe. Meglepő volt számomra, hogy milyen sokan érdeklődtek a verseny iránt, több ezres nézettségünk volt a neten, a befutót pedig több, mint 10 ezren követték figyelemmel” – mondta Nagy Norbert.

0 Tovább

Budaörsiek nyerték a Magyar Kupát

A fallabdázóknál megrendezték a 2020-as Magyar Kupát. Az eseménynek Százhalombatta adott otthont.

A Budaörsi Labda Egylet szerezte meg az aranyérmet a Sportfeszt Magyar Kupán. A fallabdázók rangos versenyének a százhalombattai Omega Sportcentrum adott otthont, ahol a Kispéter Ádám, Ulics Máté, Szüts Dániel, Lőrinczi Balázs alkotta budaörsiek szoros csatában végül megszerezték az első helyet a Püski Lénárd, Simon Dániel, Szabóky Márton, Tóth Miklós összeállítású City Squash Sportegyesület és a Cséffalvay Dániellel, Kozma Andrással, Füredi Péterrel és Fitos Krisztiánnal felálló Csé Team előtt.

„A járványhelyzet ugyan egy picit éreztette a hatását, hiszen a vártnál kevesebb csapat indult a Magyar Kupán, de a látványos és izgalmas meccsek mindenkit kárpótoltak.”- értékelt a verseny után Udvardi Leonóra, a Sportfeszt Magyar Kupa főszervezője. 

0 Tovább

Bácsi Péter: A Kozma István Magyar Birkózó Akadémiánál készülő gyerekek többségéből válogatottakat nevelnénk

Bácsi Péter kettős fronton teljesít. A világ- és Európa-bajnok magyar birkózó visszavonulása után a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) szakmai igazgatója lett, majd a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiánál (KIMBA) is betölti ugyanezt a tisztséget.

„A vb után hezitáltam azon, abbahagyjam-e a sportot; emellett 2019-ben határoztam el magam végleg. Az elsődleges célom az volt, hogy Budapesten jól szerepeljek, és ez a történteknél nem is alakulhatott volna jobban. Nyilván megfordult a fejemben, hogy megpróbálok kvalifikálni a tokiói olimpiára, de ahhoz, hogy ötkarikás súlycsoportban induljak, rengeteget kellett volna fogynom vagy sokat erősödnöm. Arról nem is beszélve, hogy alattam Lőrincz Tamással, felettem pedig Lőrincz Viktorral néztem volna farkasszemet a válogatottságért. Úgy határoztam, hogy a csúcson befejezem a pályafutásomat. Látva, hogy a koronavírus-járvány miatt egy évvel eltolták a játékokat, azt hiszem, kijelenthetem, jó döntést hoztam” – emlékszik vissza sportkarrierje végére a kötöttfogásban kétszeres világ- és Európa-bajnok Bácsi Péter, akit 2019 májusában kineveztek az MBSZ szakmai igazgatójának. Noha a KIMBA és az MBSZ egymástól különálló szervezetként működik, előbbi filozófiáját szorosan összefűznék a szövetségével. Ily módon szinte evidens, hogy a sportág új hazai fellegvárában Bácsi Péter a szakmai igazgató.

„Összhangban kell tartani a munkát, hiszen az Kozma István Magyar Birkózó Akadémiánál készülő gyerekek többségéből válogatottakat nevelnénk. Az éves terv és program összeállításáért, a mesterekkel való folyamatos kapcsolattartásért egyaránt felelek, de a munkám ennél jóval komplexebb. Nem csupán a birkózókat fejlesztenénk folyamatosan, hanem az edzőinket is, így tarthatjuk a legmagasabb szinten magunkat.” – nyilatkozta a kozmaakademia.hu-nak Bácsi.

A szakmai igazgató persze hozzáteszi: a gyerekeknek élniük kell ezzel a lehetőséggel, hogy ilyen környezetben pallérozódhatnak. „A minden birkózóigényt kielégítő feltételek mellett szükség van a kőkemény és alázatos munkára is” – hangsúlyozza. S ha valaki, ő tudja igazán, hogy a sportág iránt tanúsított alázat és odaadás megtérül: Péter 25 éves koráig küzdött az első igazán kiemelkedő nemzetközi eredményéért.

A Bácsi Péterről íródott anyag teljes terjedelmében elolvasható a www.kozmaakademia.hu – n.

0 Tovább

Water Skyball: fókuszban az ügyesség és a taktika

Nem a fizikai erő, sokkal inkább az ügyesség, a taktika és a koordinációs képességek kerülnek előtérbe ebben a magyar fejlesztésű sportágban – hangsúlyozta a Magyar Water Skyball Szövetség elnöke azon a bemutató mérkőzésen, melynek végén a média képviselői is kipróbálhatták magukat a medencében. A Water Skyball leginkább a vízilabdához hasonlítható, két kapura és gólra játsszák, de nagy különbség, hogy kisebb vízmagasságú medencében (100-120 cm), osztott kapura, különböző pontértékű gólokért és testi kontakt nélkül küzdenek egymással a felek.

Tüskecsarnok Uszodában rendezett eseményen Dr. Sándor Csaba elmondta: a Water Skyball kizárólag magyar szakemberek, a Fontanus Központ munkatársai által kifejlesztett sportág, mely 2015-ben mutatkozott be a nagyközönségnek.

Azóta egyre többen kapnak kedvet ahhoz, hogy megmérettessék magukat ebben a játékban. A létszám olyan dinamikusan nőtt, hogy 2015 óta minden évben országos bajnokságot is rendeznek. A 2020-as WSB bajnokság mérkőzéseit már online is elérhetik az WSB iránt érdeklődök a mindiGO TV műsorában.

- Nem meglepő, hogy egyre többen csatlakoznak a Water Skyball kedvelőinek táborához - mesélt a játék sikerességének titkáról Blaskovics Viktor, a Nordic Water Skyball Union edzője. - Nagy előnye a sportágnak, hogy minden korú, testalkatú, adottságú érdeklődő ki tudja próbálni a sportágat. Fontos, hogy sportágunkban tilos mindenfajta testi kontaktus, így a játékosok ügyességén, taktikáján, helyzetfelismerő képességén, a csapattársak közötti összjátékon múlik, hogy meg tudják-e nyerni a mérkőzést.

- Nagyon sokan visszatérnek Water Skyball-t játszani, miután először kipróbálják a sportágat – mondta Dr. Sándor Csaba. – Amellett, hogy szórakoztató és élvezetes, a Water Skyball jelentősen fejleszti a sportolók készségeit és képességeit, nem beszélve a vizes sportágakra egyébként is jellemző egészségfejlesztő hatásairól. Azon vagyunk, hogy országosan minél több helyen elérhetővé tegyük a sportolni vágyók számára a Water Skyball élményét – tette hozzá a szövetség elnöke.

0 Tovább

Nagy Norbi a Speedzone csapatában Szabó Krisztiánnal…

Rendhagyó versenyen ül autóba Nagy Norbert. A WTCR-dobogós autóversenyző a hétvégén ugyanis elindul a nyírádi rallycross pályán megrendezendő 24 órás ralikrossz versenyen.

Nagy Norbert a Speedzone csapatában kapott helyet, többek között Szabó Krisztián ralikrossz Európa-bajnokkal és Vályi István autós újságíróval.

„A tervek szerint kétóránként váltjuk majd egymást az autóban, izgalmas verseny elé nézünk! A mezőnyben 50 autó indul. Korábban volt szerencsém ilyen jellegű versenyen indulni, összekovácsolja a csapatot rendesen. Azért titkon egy picit bízom abban, hogy egy kis eső lesz, és az majd nem engedi, hogy túl nagy porfelhő alakuljon ki a verseny során” – mondta Nagy Norbert.

A WTCR-dobogós pilóta idén a hegyi Európa-bajnokságon indult volna, de azt a koronavírus-járvány miatt törölték. Közben elindította a Nagy Norbi Racing Team-et, amely arra hivatott, hogy fiatal gokartosokat karol fel. 

0 Tovább

IFBB Testépítő és Fitness Magyar Bajnokság – Kőbányán keresztül vezet az út a világbajnokságra

Több száz versenyző részvételével megrendezték az IFBB Testépítő és Fitness Magyar Bajnokságot, amely a közelmúltban elhunyt Koós Katalinnak is emléket állított.

A Magyar Testépítő és Fitness Szövetség információi szerint gyerek, junior, felnőtt és MEFOB versenyt is láthattak az érdeklődők Budapesten.

A Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Központban lezajlott esemény a gyerek kategóriában válogató verseny volt a korosztályos fitnesz-világbajnokságra, amelyet Szerbiában rendeznek meg. A juniorok és a felnőttek esetében szintén kvalifikációs verseny volt, mégpedig a romániai junior, valamint a spanyolországi felnőtt világbajnokságra lehetett indulási jogot szerezni.

A fitneszes Ágoston Dorottya juniorban és felnőttben is nyert, akárcsak Nyircsák József a games classic-ban. Megvédte címét Berecz Sándor a Men's Physique kategóriában, és elsőséget szerzett Szalai Evelin is fitmodel, illetve bikinifitnesz kategóriában.

A magyar bajnokság egyben Koós Katalin Emlékverseny is volt. A hazai szövetség, illetve a szervezők ezzel az augusztusban elhunyt Koós Katalinnak állítottak emléket. Koós Katalin 2018-ban és 2019-ben is az év edzője volt Magyarországon, és elévülhetetlenek érdemei a hazai gyerekfitnesz elindításában.

Fotók: Várszegi Gábor

0 Tovább

Összevont ranglista - Chukwu Hannah és Farkas Balázs behúzta!

Beindult a szezon a fallabdázóknál. Az országos bajnokság és az utánpótlás bajnokság után összevont ranglista-versenyen randevúztak a magyar squash-osok.

A nőknél Chukwu Hannah, a férfiaknál Farkas Balázs sikerével ért véget az I. Oliver összevont ranglista-verseny a fallabdázóknál. A City Squash Clubban több osztály legjobbjai ragadtak ütőt.

A budapesti rangos versenyen a férfiaknál Farkas Sebők Benedeket győzte le a fináléban 3-0-ra, Chukwu Hannah pedig ugyancsak 3-0-ra nyert a fináléban Nagy Sára ellen.

A C-kategóriában az első helyen kiemelt Komlódi Regő magabiztosan, szép, taktikus játékkal nyert.

Vasárnap a B- és D-kategóriával folytatódott az I. Oliver összevont ranglista verseny. Többen is sok hónapos kihagyás után versenyezhettek újra. A B-osztályban Rózsa Barnabás, míg a D-kategóriában Tóth Péter nyert. 

0 Tovább

Burger King Ultrabalaton TRAIL – Zord időben teljesítettek terepen a futók

Milata Patrik és Judik Diána nyerte a királykategóriát a Burger King Ultrabalaton TRAIL-en! A Csopakról induló terepfutóversenyen Milata 9 óra, 26 perc 57 másodperc, Judik pedig 12 óra, 52 perc és 57 másodperc alatt teljesítette a 109 kilométeres távot.

A férfi mezőnyben az ultrafutó-válogatott tagja, Csécsei Zoltán második lett úgy, hogy a terep nem éppen az ő műfaja. Csécsei 10 óra 23 perc és 1 másodperc alatt teljesítette a 109 kilométert.

Az ország egyik legfiatalabb terepfutó-versenyén három távon állhattak rajthoz az indulók. A legrövidebb Koloska TRAIL-en 22 kilométert, a Gella TRAIL-en 40 kilométert, a leghosszabb, Hegyestű TRAIL-en pedig 109 kilométert kellett leküzdeni.

A nevezők tekintetében érezhető volt a vírus hatása, de a szervezők így is büszkék arra a létszámra, ami a zord időjárás, a jelenlegi Covid-helyzet ellenére összejött!

Hegyestű TRAIL (109 km) létszáma: 43
Gella TRAIL (40 km) létszáma: 54
Koloska TRAIL (22 km) létszáma: 63

Csapatversenyben részt vevő csapatok: 151

A verseny előtti utolsó héten – csakúgy, mint az NN Ultrabalaton esetében – szükségszerűvé vált az útvonalak megváltoztatása, de az amúgy is izgalmas terepfutóversenyben ez csak némi pluszt jelentett a résztvevők számára. Ugyanúgy, mint az októberi november esős időjárása, ami a Balaton-felvidék erdős területein helyenként akár 50-60 méter hosszú pocsolyákat is jelentett, de ennek a sportágnak a szerelmesei minden ilyen eshetőségre felkészülnek, hiszen ez ugyanúgy a természet velejárója.

A rajtok reggel 7 órakor indultak, az utolsó - LEKI Nordic Walking - betétszám pedig 10 óra 5 perckor indult el, ez utóbbi volt amúgy az idei év legnagyobb újítása. A Burger King Ultrabalaton TRAIL volt a szervezőcsapat első olyan versenye, ahol a frissítőpontokon a versenyzők nem használhattak műanyag poharakat; a gyakorlat bevált, így 2020-ban már további versenyeiken is elérhetővé vált az „ÖKO-nevezés”.

 „Az első viadalt követően sok pozitív visszajelzést kaptunk, a futók javaslatait, kéréseit figyelembe véve pár dolgot megváltoztattunk annak érdekében, hogy olyan versenyt rendezhessünk, amely néhány éven belül felnő a “nagy testvér” népszerűségéhez.” – áll a szervezők versenykiírásában.

EREDMÉNYEK

Hegyestű TRAIL

FÉRFI
1. MILATA PATRIK (09:26:57)
2. CSÉCSEI ZOLTÁN (10:23:01)
3. HORVÁTH ZOLTÁN (11:48:10)

NŐI
JUDIK DIÁNA (12:52:19)
HALÁSZ KRISZTINA (15:33:35)
TÓTH JUDIT BEÁTA (16:59:35)

 

Gella TRAIL

FÉRFI
1. PETRÓCZI MÁRTON (03:04:41)
2. FAZEKAS TAMÁS (03:38:55)
3. GYEBNÁR SZABOLCS (03:41:12)

NŐI
1. KOVÁCS NÓRA (04:10:54)
2. DR. KARAGICS JUDIT (04:16:58)
3. HAFFNER KATALIN (04:24:47)

Koloska TRAIL

FÉRFI
1. DOBAI LAJOS (02:07:45)
2. WOUTER DE COSTER (02:11:20)
3. SZÉKELY BALÁZS (02:11:53)

NŐI
1. MAGYARI ZSANETT (02:19:13)
2. DOBÓ MÁRTA (02:19:37)
3. ZÉMANN ANITA VIKTÓRIA (02:22:43)

0 Tovább

Bacsa Péter: Fantasztikus eredményeket érhetünk el már tíz éven belül

Nem kell feltalálnunk a spanyolviaszt,  Mr. Tus (azaz Hegedüs Csaba) szellemi örökösei leszünk, csak épp jóval magasabb szintű körülmények között – hangsúlyozta Bacsa Péter, a Magyar Birkózószövetség ügyvezető alelnöke. A sportvezető a kozmaakademia.hu-nak adott interjújában rövid nemzetközi kitekintést is végzett a sportágban.

Szerinte több birkózó-nagyhatalomban, Grúziában, Azerbajdzsánban, Törökországban is hasonló szisztéma mentén dolgoznak, akadémiai rendszerben nevelik a tehetségeiket, míg például a lengyeleknek és a bolgároknak nincs ehhez hasonló intézményük.

„Ha a tervek szerint haladunk, akkor fantasztikus eredményeket érhetünk el már tíz éven belül – a felnőttválogatott gerincét alkotva. Nem szabad elfelejteni, hogy ez egyelőre csak tégla és beton, meg kell töltenünk élettel; olyan világszínvonalú szakmai és nevelési eszközöket alkalmazva, amelyek segítségével ismét a világ élmezőnyéhez zárkózhatunk.” – tette hozzá Bacsa Péter.

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia létrehozásának célja az volt, hogy benne helyet biztosítson a kiemelkedő képességű fiataloknak céljaik elérésében, valamint a szervezet mintául szolgálhat bármely birkózóklub számára működésében, szervezettségében és eredményességében. Az iskolai oktatás, valamint az erkölcsi és sportági nevelés fókusza a nemzeti és keresztény nevelés, mely határozott életcéllal rendelkező személyiségek kinevelésére törekszik.

A teljes interjú elolvasható itt!

0 Tovább

Burger King Ultrabalaton Trail – Három távon indulhatnak a terepfutók

A hétvégén megrendezik a Burger King Ultrabalaton Trailt! A terepfutó-versenyen három távon állhatnak rajthoz az indulók. A legrövidebb a Koloska Trail, itt 22 kilométert teljesíthetnek a futók. A Gella Trailen 40 kilométeres a táv, a királykategóriában pedig 109 kilométert kell leküzdeni, ez a Hegyestű Trail.

Ultrabalaton

Mindhárom teljesíthető egyéniben, a leghosszabb, 109 kilométeres táv pedig csapatban is. A szervezők így a leghosszabb távon lehetőséget biztosítanak azoknak is, akik szeretik a terep adta kihívásokat, de a rövidebb távokat kedvelik.

Ez a verseny gyakorlatilag az NN Ultrabalaton „kistestvére”. „Az első viadalt követően sok pozitív visszajelzést kaptunk, a futók javaslatait, kéréseit figyelembe véve pár dolgot megváltoztatunk annak érdekében, hogy olyan versenyt rendezhessünk, amely néhány éven belül felnő a “nagy testvér” népszerűségéhez.” – áll a szervezők versenykiírásában.

A leghosszabb távon rajthoz áll Csécsei Zoltán is. Az ultrafutó-válogatott tagja szerint komoly kihívás elé néz a hétvégén. „Eddig mindössze egy terepversenyen indultam, nagyjából 5 évvel ezelőtt. Arra számítok, hogy elég rendesen kilépek a 109 kilométer alatt a komfort zónámból.” – mondta Csécsei Zoltán.

A versenyközpont Csopakon lesz a Balatoni Élményparkban, ahol szakmai expóval, tésztapartival hangolódhatnak a futók. A szombati rajtok sorát reggel hét órakor a 109 kilométeres táv mezőnye kezdi meg, kilenc órakor a 40, tízkor pedig a 22 km-es verseny indul.

0 Tovább

Kutyasport – Véget ért a 3. Gyömrő Rapid Kupa

A Gyömrő melletti erdőkben randevúztak a kutyások. Sikeres volt a 3. Gyömrő Rapid kupa, ugyanis több, mint 100 versenyző állt rajthoz – tudtuk meg a Magyar Kutyasport Szövetségtől.

Az eseményen több szakágban rajthoz lehetett állni, így kutyafogathajtásban, bikejöringben (kutyás kerékpározás), dogscooterben és canicross-ban (kutyás futás) is versenyeztek.

„A koronavírus járványhelyzet miatt módosítanunk kellett, így ezt a versenyt, amely eredetileg Győr-Moson Sopron megyei helyszínnel lett volna megrendezve, Gyömrőre hoztuk.  Összességében sikeres versenyt zártunk, főként, ha azt nézzük, hogy egy hete volt a csapatnak új helyszínre mindent átszervezni. ” – értékelt Dér Andrea, a Magyar Kutyasport Szövetség elnöke.

A sportágban legközelebb a Medve Kupát rendezik meg veresegyházi helyszínnel november 7-8-án. Ezt a versenyt tavaszra tervezték, de a járványhelyzet miatt elhalasztották, és a tervek szerint most pótolják. 

Fotók: Pet on Pictures

0 Tovább

Mocsai Lajos: Felértékelődnek a valós közösségek!

Tisztújítás volt a közelmúltban a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetségben (MEFS) ahol a szervezet elnökének Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajost választották meg. A sportvezetővel az azóta eltelt időszakról és a tervekről beszélgettünk – többek között.

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség közgyűlése augusztusban választotta meg elnöknek. Mi történt a MEFS háza táján azóta?

A Testnevelési Egyetem rektoraként is állítom: minden eszköz a kezünkben van ahhoz, hogy a felsőoktatásban tanulóknak segíteni tudjunk. Megalakultak a szövetség működéséhez elengedhetetlen bizottságok, továbbá Juhász Péter személyében új főtitkára van a MEFS-nek.


Úgy fogalmazott, hogy az egyetemistáknak „segíteni” kell. Segítségre szorulnak?

Jelenleg a felsőoktatásban részt vevő hallgatók közel ötven százaléka egyáltalán nem végez semmilyen sporttevékenységet. Huszonöt százalékuk keveset mozog, huszonöt százalékuk pedig heti rendszerességgel sportol, vagy azért, mert az élsportban érdekelt, vagy pedig azért, hogy az egészségét megőrizze. Ez egy 2019-es felmérés, amelyet nyugodtan lehet siralmasnak nevezni.

Hogy lehet ezen a „siralmas” helyzeten javítani?

Az egyetemeken, főiskolákon tanulók gyakorlatilag a jövő értelmiségének számítanak. Továbbra is fontos, hogy a fiatalok életében markánsan jelen legyen az élsport. Az élsportolók részére egy speciális ösztöndíjrendszert dolgoztunk ki, amely lehetőséget teremt a kettős karrierre, azaz ebben a csoportban az élsport mellett a diploma megszerzésére is nagy hangsúlyt fektetünk.

Mi van azokkal, akik nem élsportban gondolkodnak?

Szintén nagyon fontos az utánpótlás bázis. Itt fiatalabb korosztályokról van szó, mint az egyetemisták, de az utánpótlásban dolgozókkal együttműködve a cél az, hogy a jövő generációjának tanulással, sporttal  teljes, valós közösségeket kínáljuk.

A valós közösségek megfogalmazás eléggé beszédes…

Kicsit elkoptatott, de mindig muszáj beszélni róla, hogy a virtuális térben eltöltött időnél sokkal egészségesebbek a valós közösségekben szerzett tapasztalatok, élmények. A MEFS ezt a területet kiemelten fontosnak tartja, hiszen csak így tudjuk valóban megtölteni tartalommal a Sportoló Nemzet szlogent.

A MEFS-elnöki tisztsége mellett a Magyar Rektori Konferencia társelnökekeként is kíván hatni erre a folyamatra?

Természetesen. A Testnevelési Egyetem rektoraként az edzőképzés kapcsán több, mint negyven sportági szövetséggel, illetve szakszövetséggel vagyok kapcsolatban. Ebből adódóan az egyetemekkel együttműködve az lesz az egyik fontos feladatom, hogy minden döntéshozót arra sarkalljak, hogy vegyenek részt az ifjúság egészségének megőrzésére épülő programban.

0 Tovább

Teqball – A világbajnoki részvétel a tét

A teqballosoknál zajlik az új országos bajnoki sorozat, emellett a világbajnoki kvalifikációs versenyeken is pattog a labda. Ezúttal az utóbbi sorozatban álltak asztalhoz a legjobbak.

Véget ért a Hungarian Teqball Challenger Series második köre. A világbajnokságra kvalifikáló versenysorozatnak a Testnevelési Egyetem adott otthont.

Egyéniben Bakó Ádám győzött, megelőzve Blázsovics Ádámot és Csereklye Martint. A párosok versenye a világbajnok Blázsovics Ádám, Bányik Csaba sikerét hozta, itt az ezüstérmet a Bakó Ádám, Fördős Soma kettős szerezte meg, a Murvai Kristóf, Velkey Balázs páros előtt.

Vegyespárosban a vb-döntős Bányik Csaba, Janicsek Zsanett győzelmével ért véget a Hungarian Teqball Challenger Series 2. állomása, Bakó Ádám és Vasas Lea zárt másodikként, míg a dobogó harmadik fokára Blázsovics Ádám és Kota Gabriella állhatott fel.

A Hungarian Teqball Challenger Series következő állomásának helyszínét később jelölik ki, akárcsak a 2021-es teqball világbajnokságét.

Két forduló után egyéniben Blázsovics Ádám, párosban a Bányik-Blázsovics duó vezet, vegyespárosban pedig holtverseny van: az első helyről a Bakó Ádám, Vasas Lea, valamint a Blázsovics Ádám, Kota Gabriella páros várja a folytatást.

0 Tovább

Érdi Mária: Tudom, hogy min kell dolgoznom a következő néhány hónapban, és ennek örülök…

Véget ért a laser radial Európa-bajnokság Lengyelországban. Érdi Mária a gdanski kontinensbajnokságot a 33. helyen fejezte be, az Európa-bajnoki cím a holland Marit Bouwmeesteré lett.

Az Eb – mint ahogy a végeredményen is látszik – a szigorított rajtszabályok miatt nem kedvezett Érdi Máriának, aki több futamban kapott büntetést annak ellenére, hogy az élmezőnybe illő teljesítményre volt képes.

„Egy jó nappal sikerült zárnom az Európa-bajnokságot, de sajnos a 3 sárga lap és a korai rajt eléggé megnehezítette a dolgomat a héten. Nagyon nehéz volt fejben erősnek maradni, sajnos hétfőn kicsit el is vesztettem a fejem. Tudom, hogy min kell dolgoznom a következő néhány hónapban, és ennek örülök!” – összegzett az utolsó versenynap utána az MVM Zrt. támogatásával a tokiói olimpiára készülő Érdi Mária.

A magyar vitorlásversenyző az Eb előtt jó sorozatot produkálva érkezett meg a Kieler Wochéra, ahol végül dobogóra tudott állni, a kontinensbajnokság után pedig nemzetközi edzőtáborokban készül az olimpiára. 

0 Tovább

Első egyéni bajnoki címét nyerte a válogatott tájfutó

A hétvégén Pécsett rendezték meg a tájékozódási futók legnagyobb presztízsű országos bajnokságát, a normáltávú ob-t. A férfiak között új bajnokot avattak: a 28 éves Liszka Krisztián sok dobogós helyezés után életében először ért fel a csúcsra egyéni ob-n. A nőknél a 19 éves Gárdonyi Csilla ezúttal is elhozta az aranyérmet.

Embert próbáló terepen került sor a tájékozódási futók hagyományosan legfontosabb egyéni bajnokságára normáltávon (a versenyforma jövő évtől már a hosszútáv nevet fogja viselni). A pécsi Jakab-hegy meredek oldalai fizikálisan és a tájékozódás terén is nagy kihívás elé állították a versenyzőket. A pályákat a férfi címvédő Baumholczer Máté tervezte, aki emiatt nem is volt ott a mezőnyben. A Pécsi VSK versenyzője helyismerete miatt nem tartotta volna fairnek, ha rajthoz áll, így inkább a szervezésben vállalt szerepet.

A férfiaknál 28 évesen életében először nyert egyéni országos bajnokságot Liszka Krisztián. A Tabáni Spartacus versenyzőjének eddig mindig meg kellett elégednie a dobogós helyezésekkel az egyéni ob-kon, noha a válogatottban stabil kerettagnak számít évek óta, és a csapatbajnokságokon is számtalan első helyezést zsebelt be társaival. Legerősebb számában, normáltávon 2013-ban és 2016-ban is csak három perccel maradt le az aranyéremről, míg tavaly alig két perc választotta el őt a győztes Baumholczertől. Ezúttal viszont összejött a régóta várt siker a légvonalban 13 km hosszú pályán (a futott táv 19-21 km között alakult). A pálya feléig ugyan klubtársa, Bakó Áron állt az élen, ám egy nagyobb tájékozódási hibája miatt Liszka Krisztián vette át a vezető helyet, és egészen a célig át sem adta azt másnak. Az utolsó előtti, közel fél órás átmeneten is a leggyorsabb részidőt futotta a teljes mezőnyben, esélyt sem adva ellenfeleinek az előzésre.

A nőknél a papírforma szerint a még junior korú Gárdonyi Csilla (MOM-Hegyvidék) és Sárközy Zsófia (Tabáni Spartacus) küzdelmét hozta a légvonalban 8,3 km-s, futva 11-12 km hosszú pálya. Egészen a pálya legvégéig Sárközy állt az élen közel két perces előnnyel, az utolsó előtti átmenet azonban nagy fordulatot hozott. Gárdonyi részideje ezen a szakaszon majdnem öt perccel gyorsabb volt versenytársánál, így a döntő pillanatban sikerült az élre állnia, és megnyernie az országos bajnokságot. A junior világbajnok, mindössze 19 éves versenyző az idén indult először felnőtt korosztályban az ob-kon, és rövid-, közép-, valamint normáltávon egyaránt aranyérmet tudott szerezni, ami kimagasló teljesítmény.

Tájékozódási futó normáltávú OB (Pécs, Jakab-hegy):

Felnőtt férfi (13,1 km, 590 m szintemelkedés):

1.      Liszka Krisztián (Tabáni Spartacus) 1:46:31

2.      Divin Péter (Tabáni Spartacus) +3:03

3.      Bakó Áron (Tabáni Spartacus) +5:43

Felnőtt női (8,3 km, 380 m szintemelkedés):

1.      Gárdonyi Csilla (MOM-Hegyvidék) 1:18:03

2.      Sárközy Zsófia (Tabáni Spartacus) +2:57

3.      Kézdy Borbála (MOM-Hegyvidék) +11:09

0 Tovább

Új emberként tért vissza az 505 napig vezeklő kick-box klasszis

Korábban az egója vezérelte, de ma már érettebben és alázatosabban áll a versenysporthoz a lábsérülése miatt másfél évet kihagyó Veres Roland. A Halker-Király Team ötszörös világ- és hétszeres Európa-bajnok kiválósága 2019 tavaszán túlvállalta magát, amikor röviddel a térdműtéte után fájdalmas véget ért számára a májusi budapesti világkupa. A hazai nem olimpiai sportolók egyik legjobbika azóta sok mindent átértékelt: megtanulta, hogy semmilyen sérülést nem szabad elbagatellizálni, most pedig fegyelmezettebben dolgozik, mint valaha, és nem csak versenyzőként akarja meghálálni mindazt, amit a kick-boxtól kapott – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A még mindig csak 21 éves Veres Rolandot fiatal kora ellenére már kétszer is beválasztották az Év Sportolója szavazás legjobb 10 férfi versenyzője közé, 2017-ben a budapesti felnőtt világbajnokság legeredményesebb sportolója volt, de saját bevallása szerint túlságosan hajtotta az eredményeket. Ma már belátja, nem kellett volna bevállalnia a sérülését okozó és műtéttel végződő szerbiai versenyt, ahol kipróbálta magát a kick-box egyik legkeményebb szabályrendszerében, a K1-ben.

 

„A felépülés alatt rengeteg időm volt gondolkodni azon, hogyan és miért történt a sérülés. Igyekeztem a pozitív és tanulságos dolgokat kivenni ebből a negatív helyzetből, erre szükség is volt. Arra jutottam, hogy ez a sérülés nem lett volna, hogyha nem az egóm vezérel akkoriban, és nem akartam volna mindenáron mindig, mindenhova elmenni, újabb és újabb rekordokat dönteni. Ezzel a mentalitással sokáig nem volt problémám, hiszen jöttek az eredmények, csak aztán ez átbillent a másik oldalra és bevállaltam olyan dolgokat, amiket nem kellett volna” – értékelte a múltat Veres Roland.

 

A csepeli harcos 505 nap kihagyás után az októberi nádudvari országos versenyen tért vissza a tatamira, ahol magabiztosan nyerte meg súlycsoportját a pointfighting szakágban. A sokszoros világ- és Európa-bajnok bevallotta: a régi Veres Roli valószínűleg el sem ment volna erre a kisebb volumenű hazai megmérettetésre, most viszont hálás, hogy a kihagyás után volt alkalma – elsősorban magának – bebizonyítani, hogy még mindig a legjobbak között van.

 

„Nagyon hiányzott már a versenyzés! Szerintem az elmúlt másfél évben sokkal érettebb felfogású és precízebb lettem. Már nem arra fogok koncentrálni, hogy szép és látványos elemeket bele vigyek egy-egy küzdelembe, hanem hogy minél eredményesebb legyek. Szóval az egót a jövőben elengedem, és megmarad pusztán a kemény munka.”

 

A hosszú felépülés Veres Rolandot arra is ráébresztette: már az eddig elért eredményei alapján is szerencsés, és úgy döntött, szeretne minél többet visszaadni a sportágnak. A Halker-Király Team kick-boxosa elmondta, szeretné folytatni tanulmányait, és ha versenyzőként nem sikerül, akkor sportdiplomataként akarja az olimpiai részvételig segíteni a kick-boxot.

 

„Úgy gondolom, hogy a kick-box eszmeileg és minőségében is beleillik az olimpia programjába, úgyhogy én mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy a sportág bemutatkozhasson az ötkarikás játékokon. Nagy hagyománya van a kick-boxnak, egyre ismertebb hazánkban és külföldön is, és remek sportdiplomatáink vannak, akik már most nagyon sokat tesznek az ügy érdekében. Szerintem probléma az is, hogy hatalmas árok van a nem olimpiai és az olimpiai sportágak között, én pedig szeretnék köztük hidat teremteni. Nyilván ehhez nem vagyok elég önmagamban, de azért fogok dolgozni, ne az legyen a döntő, ki olimpiai sportoló és ki nem, hanem a valós eredményeket, a valós kvalitásokat és a beletett edzésmunkát nézzük” – fogalmazott Veres Roland.

0 Tovább

Squash – Bajnokavatás utánpótlás vonalon

Nyolc kategóriában avattak bajnokokat az Oxo Holdings Utánpótlás Squash Bajnokságon. A rangos versenynek a fővárosi City Squash Club adott otthont. Az ob-t eredetileg március 21-ére írták ki, de a koronavírus járvány miatt elhalasztották, és most rendezték meg.

U11-ben Kovács Brigitta és Czakó Vince, U13-ban Juhász Nóra és Pavlovszky Péter magabiztosan győzött. Az U15-ösök között Sáli Barnabás, az U17-es mezőnyben pedig Jeszenszky Zoltán lett a legjobb.

U19-es korosztályban Chukwu Hannah sikerével értek véget a küzdelmek, ugyanitt a fiúknál Takács Benedek szerezte meg az aranyérmet.

A sportágban jövő hétvégén összevont ranglista-versenyt rendeznek.

Az idei országos bajnoki dobogósok:

Leány:

U11

  1. Kovács Brigitta, 2. Gubik Jázmin, 3. Hornyák Tamara

U13-15

  1. Juhász Nóra, 2. Halasi Hanna, 3. Kiss Zsófia

U19

  1. Chukwu Hannah, 2. Laskai Vanda, 3. Nagy Boglárka

Fiúk:

U11

  1. Czakó Vince, 2. Sáli Máté, 3. Sebestyén Dániel

U13

  1. Pavlovszky Péter, 2. Kárai Botond, 3. Matuszka Marcell

U15

  1. Sáli Barnabás, 2. Szabolcsi Márk, 3. Somodi Balázs

U17

  1. Jeszenszky Zoltán, 2. Komlódi Regő, 3. Czakó Ákos

U19

  1. Takács Benedek, 2. Nagy Simon, 3. Simon Dániel
0 Tovább

Futamgyőzelem és kizárás az Eb-n!

Érdi Mária három helyet javítva a 17. pozícióból fordult rá a szombati versenynapra az Európa-bajnokságon.
A magyar vitorlásversenyző a lengyelországi Gdanskban zajló laser radial kontinensbajnokságon az első pénteki futamot megnyerte, a második futamban pedig második helyen futott be. Később kiderült, hogy első futamból kizárták, így most a 17. helyen áll az összetettben.

„Sajnos a pénteki első futam megnyerése után a befutót követően láttam, hogy korai rajt miatt kizártak az adott futamból. A másodikban a 2. helyen értem célba, összességében ez is jól sikerült. Szombaton van az utolsó kvalifikációs nap, megpróbálom a selejtezőket egy tiszta nappal zárni – zászló nélkül”- értékelt Érdi Mária, aki az MVM Zrt. támogatásával készül a tokiói olimpiára.

0 Tovább

Országos Kék-Kör rekord - Csutka István 57 nap alatt teljesítette a távot!

Fantasztikus túra rekord! Csutka István, alias Camino Steve 57 nap alatt teljesítette – gyalogosan – az Országos Kék-Kört. Európa leghosszabb egybefüggő túraútvonala az Országos Kéktúrát, a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúrát és az Alföldi Kéktúrát foglalja magában.

Csutka István augusztus 13-án indult útnak Hűvösvölgyből, és 57 nap elteltével ugyanoda érkezett meg, ahol barátok, túratársak fogadták. „Az volt a célom ezzel a túrával, hogy felhívjam a figyelmet a hosszú távú túrázás szépségeire, ebben a rendhagyó évben a hazai túrázás fontosságára. Tudomásom szerint Domszky Zoltán tartotta a gyalogos csúcsot 67 nappal, ezen most sikerült faragni” – mondta Csutka István, aki hosszútávú túrázó, színművész, és a debreceni Csokonai Nemzeti Színház korábbi igazgatója.

„45 és fél kilométert gyalogoltam naponta átlagosan. Persze a számok mellé érdemes odaképzelni a szintkülönbségeket is. Az elmúlt öt évben többek között Grönlandon, Korzikán és az Amerikai Egyesült Államokban túráztam,  például az Appalachian Trailt, a Pacific Crest Trail Mojave sivatagon átívelő szakaszát is teljesítettem. 2020-ban, amikor a járvány miatt minden területen elsősorban a hazai dolgok kerültek előtérbe, arra is fel szerettem volna hívni a figyelmet, hogy miért fontos megtanulnunk harmóniában élni a természettel” – tette hozzá Csutka István, aki az elmúlt 57 nap alatt közel 2600 kilométert teljesített.

 

0 Tovább

Kezdetét vette az Európa-bajnokság!

Egy 15. és egy 8. helyezéssel kezdte az Európa-bajnokságot Érdi Mária. A lengyelországi Gdanskban zajló kontinensbajnokság első napján 10-15 csomós szélben ültek hajóba Európa legjobbjai.

A magyar vitorlásversenyző – a leser radial hajóosztályban – a több mint 100 hajót felvonultató mezőnyben az első futamot egy sárga lapos figyelmeztetéssel kezdte, majd nyolcadikként végzett a második futamon. „Sajnos nyitásként a sárga lap miatt sok értékes helyet buktam, így az összetett 20. helyéről várom a pénteki folytatást. Bízom a jobb folytatásban.” – mondta Érdi Mária, aki az MVM Zrt. támogatásával készül a tokiói olimpiára.

Az első nap után a dán Anne-Marie Rindom vezet a norvég Line Flem Host és a holland Marit Bouwmeester előtt. 

0 Tovább

Sikeres sárkányhajó fesztivál és MEFOB zajlott Győrben

Az elmúlt hétvégén Győr ismét a sárkányhajózás központja volt. Pénteken délelőtt a már hagyományos Nebuló Kupa futamaira került sor, délután az Egyetemi Regatta 2020, azaz a MEFOB került megrendezésre, szombaton pedig a Győri Sárkányhajó Fesztivál zajlott az Aranypart kettőn.

Az Aranypart már jól bejáratott sárkányhajós versenyhelyszín, több, mint tíz éve rendeznek ott versenyeket. Idén a győri MEFOB volt az egyetemista sárkányhajósok legnagyobb versenye. A szervezők legnagyobb örömére hat egyetemről érkeztek versenyzők: a BCE, az ELTE, a TE, a PTE, a SZIE és a házigazda SZE sárkányhajósai.

A 200 méteres sprintversenyben két előfutamot rendeztek, amelyekből a győztesek és az utánuk legjobb időt teljesítő csapat jutott be a döntőbe. A többieknek sem lehetett okuk panaszra, hiszen a B-döntőben ők is újra vízre szállhattak. A döntőben a PTE, az SZE és a TE hajói sorakoztak fel a rajtnál, hogy aztán egy fantasztikusan izgalmas versenyt fussanak! A pécsiek mindössze 40 századmásodperccel előzték meg a Testnevelési Egyetem hajóját, akik mögött 1 másodperccel érkeztek be a helyi Széchenyi István Egyetem hallgatói. A kisdöntőt az ELTE magabiztosan nyerte, mögötte a BCE, majd a SZIE egysége ért célba.

A maratoni, 2000 méteres távon az volt az igazi kérdés, hogy ki bírja jobban erővel, hiszen a korábbi futamokban már sok energiát használtak el a versenyzők. Végül az első három helyezett itt is a 200 méteres döntő résztvevői közül került ki, csak immár a Testnevelési Egyetem hallgatói bírták jobban, a pécsiek pedig másodikként értek célba. Az SZE csapata második bronzérmét szerezte meg, míg a 4-5-6. helyeken ismét ELTE, BCE, SZIE volt a sorrend.

“Nagy dolog, hogy a koronavírus járvány ellenére hat egyetem is elindult a versenyen. Ez is nagy örömünkre szolgál, miként az is, hogy kimondottan színvonalas verseny alakult ki, jól felkészült, erős csapatok mérték össze a tudásukat” – értékelte az eseményt Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke.

0 Tovább

Március után ismét volt hivatalos kick-box verseny

Hét hónapos leállás után először rendeztek hivatalos kick-box versenyt a hétvégén Magyarországon. A Nádudvaron szombaton és vasárnap lebonyolított felkészülési viadalon szombaton 125-en, vasárnap pedig több mint 200-an léptek tatamira. A verseny szigorú járványügyi előírások mellett zajlott le, a visszajelzések pedig megerősítették abban a szándékukban a sportág vezetőit, hogy megrendezzék az országos bajnoki döntőket is – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

A nádudvari esemény a négy tatamis szabályrendszer – a pointfighting, a light-contact, a kick-light és a formagyakorlat – kick-boxosainak adott lehetőséget arra, hogy a koronavírus járvány miatti hosszú kényszerszünetet követően újra megmutathassák tudásukat.

Galambos Péter MKBSZ-elnök elmondása szerint némileg kevesebben jöttek el a versenyre, mint ahányan előzetesen neveztek, de a megjelentek valamennyien – különösen a legifjabb korosztályok képviselői – nagyon örültek annak, hogy újra versenyezhetnek. A sportvezető Galambos Péter hozzátette: roppant komolyan vették a járványügyi szabályok betartását, és eleve a maximális biztonság miatt húzták szét a programot a szokásos egynaposról kétnaposra

"Mindenkinek, aki belépett a sportcsarnokba, ellenőriztük a testhőmérsékletét, az indulóknak pedig aláírásukkal kellett igazolniuk, hogy nem covid-fertőzöttek. Utóbbi a kiskorúaknál az őket kísérő szülő írta alá, de az is jellemző a biztonsági intézkedésekre, hogy minden fiatal csak egy kísérővel jöhetett. Számos helyen voltak kézfertőtlenítő pontok, a nézőtéren kötelező volt a maszk viselése, miként a bírók is abban bíráskodtak, így leginkább csak az éppen versenyzőkön nem volt maszk. Különösen jó volt látni, hogy mennyire fegyelmezett és együttműködő volt mindenki a szabályok betartásában."

Galambos Péter elmondta: a szövetség vezetése még a nyár folyamán elkészítette az őszi versenynaptár tervezetet, amelyben – az elmaradt világversenyek és más nagy nemzetközi versenyek hiányában – a csúcspontokat az október-novemberi országos bajnoki döntők jelentik. Ezeket megelőzően amolyan pilot versenyként tekintettek a nádudvari eseményre.

"Az elmúlt hónapokban a szövetség minden igyekezete arra irányult, hogy a sportágunkat úgymond a víz felszíne fölött tartsuk. Ezt szolgálta a nádudvari verseny is, és a tapasztaltak fényében kijelenthetem: jól tettük, hogy megrendeztük. Megerősítést kaptunk ugyanis abban a tekintetben, hogy szükség van a versenyekre. Így aztán amennyiben a járványvédelmi intézkedések lehetővé teszik, mindent meg fogunk tenni azért, hogy lebonyolítsuk az ob-döntőket is" – nyilatkozta Galambos Péter.

0 Tovább

TáncSport – Bajnokavatás után jön a Dancing with the Stars és az olimpia

Szombathelyen avattak bajnokokat táncsportban. A sportágban pozitív változásokra készülnek a Dancing with the Stars hatására, közben zajlik a breaktánc olimpiai előkészítése is.

Andrea Silvestri és Váradi Martina idén is megnyerte a Latintáncok Magyar Bajnokságát. A világranglista negyedik helyezett magyar páros a szombathelyi versenyen a Miha Zerjav, Karcagi Laura párost, és a Hidi Balázs, Kis Violetta duót megelőzve végzett az élen.

Zsámboki Marcell szerint a tánc, a táncoktatás új erőre kaphat az ősz folyamán. „Nemcsak a táncsportot, hanem az egész sportvilágot leállította a koronavírus. Hagyományosan mi is tavaszra terveztük a magyar bajnokságot, de aztán halasztottunk. Sokat várok ettől az ősztől, hiszen a TV2-n elindul a Dancing with the Stars. A produkció mindenhol a világon pozitívan hatott a táncsportra.” – kezdte a Magyar TáncSport Szakszövetség (MTáSz) elnöke.

„A magyar bajnokság jó volt egy kis számvetésre is. 20 kategóriában avattunk bajnokot, az elmúlt időszak kimagasló teljesítményeit díjakkal ismertük el. A koronavírus miatti leállást kihasználva pedig kidolgoztuk a harmadik szakágnak, az autentikus, modern és divattánc szakágnak a versenyrendszerét.” – tette hozzá az elnök, aki kiemelte: a szövetség költségvetése az elmúlt időszakban is stabil volt, és közben a szövetségnek ötkarikás feladatai is adódtak.

„Köztudott, hogy a breaktánc ott lesz a 2024-es párizsi olimpián. Éppen ezért egy tárgyalássorozat veszi kezdetét, amelyet a Magyar Olimpiai Bizottsággal folytatunk, a cél pedig az, hogy a lehető legjobban pozícionálni tudjuk a breaket.” – mondta Zsámboki Marcell.

fotó: https://www.facebook.com/andsilv18

2020-as bajnokok, a tanchirek.info információi alapján:

Felnőtt Latin Magyar bajnokság

Andrea Silvestri, Váradi Martina

Ifjúsági Latin Magyar bajnokság:

Kohon Patrik, Gál Dalma

Profi Latin Magyar bajnokság:

Süttő Roland, Tombácz Anikó

Profi Standard Magyar bajnokság:

Schwarz Péter, Lengyel Helga

Felnőtt Standard Magyar bajnokság:

Fodor Norbert Csanád, Vaszi Réka Beáta

Junior II. Latin Magyar bajnokság:

Tóth István Aramisz, Lilly Cantineau

Senior I. Standard Magyar bajnokság:

Kemény Tamás, Princz Nóra

Senior II. Standard Magyar bajnokság:

Németh Tamás Dr., Liszt Judit

Senior III. Standard Magyar bajnokság:

Kránicz József, Dobó Erika

Senior IV. Standard Magyar bajnokság:

Bánfi Antal, Salgó Mariann Ágnes Dr.

Ifjúsági Standard Magyar bajnokság:

 Kohon Patrik, Gál Dalma

Junior II. Standard Magyar bajnokság:

Balázs Dominik, Kondacs Jázmin Bíborka

Senior I. Latin:

Szánthó Péter, Juhász-Szánthó Szilvia

Senior III. Latin:

Berta Mihály, Bertáné Nagyfejeő Gyöngyi

Senior IV. Latin:

Dóka Tamás Zoltán, Nemesné Csáki Mária Ilona,

Junior I. Latin:

Kosztolányi Elek, Bartók Laura

Junior I. Standard:

Kosztolányi Elek, Bartók Laura

Gyerek Latin:

Halmóczki Márk, Tran Ngoc Quynh Anh

Gyerek Standard:

Lepsényi Gábor, Faludi Olívia Zita

Formációs Magyar Bajnokság:

Felnőtt Latin A liga:

Gála TE

Felnőtt Standard A Liga:

Sárréti TSE

Felnőtt Latin B liga:

Savaria TSE B csapat

Junior Latin A liga:

Gála TE Dream

Junior Standard A liga:

Lorigo TSE

Felnőtt Latin Lányformáció:

Ametiszt TSE A csapat

Junior Latin Lányformáció:

Ametiszt TSE B csapat

Junior Standard Lányformáció:

Ametiszt TSE

0 Tovább

Isten éltesse a szkanderosokat!

Ünnepeltek a szkanderosok! A Magyar Szkander Szövetség idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját.

A sportág vezetői ebből az alkalomból ünnepi elnökségi ülést tartottak. A sopronkövesdi esemény után Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke elmondta: nem ilyen ünnepre készültek eredetileg, de fontosnak tartja, hogy egy ilyen jeles évfordulóról megemlékezzenek.

„Az volt a tervünk, hogy az idei Európa-bajnokságon, a kontinens legjobbjai körében ünneplünk majd. Azt az Eb-t Balatonfüreden rendeztük volna meg, de a COVID-19 közbeszólt.” – mondta Csabai Attila, aki a Világszövetség és az európai szövetség alelnöke is egyben.

Sopronkövesden edzőtábort is tartottak, valamint egy kisebb versenyt is lebonyolítottak.

0 Tovább

Ötödikek lettek Herczigék Portugáliában!

Nagyszerű eredménnyel zárta az idei 3. futamot a Rally Európa Bajnokságon a MOL Racing Team csapata, Herczig Norbert és Ferenc Ramón, akik az 5. helyet szerezték meg. Az Azori-szigetek Rallye helyett, idén Rallye Fafe Montelongo-t rendeztek, ahol egészen szélsőséges időjárás várta a résztvevőket.

"Szélsőséges időjárás volt egész hétvégén, az egyik szakaszon csontszáraz volt minden, a másikon szakadt az eső, pár szakasszal később megismétlődött mindez csak fordítva, de volt olyan is, hogy száraz körülmények között rajtoltunk, de pár kilométer múlva már ömlő esőben autóztunk, így a gumi választásnál senki sem tudott okos lenni, orosz rulett volt az egész." - kezdte Herczig Norbert.

"Ilyen körülmények között még soha sem versenyeztünk, így viszont most rengeteg tapasztalatot szereztünk, azt hiszem ez jó kis felkészülés volt a novemberi, Magyarországi EB futamra. Legalább tízszer cseréltünk kerekeket Ramónnal a gyorsasági szakaszok között, a változó körülmények miatt, de így most már ebben is profik vagyunk."- tette hozzá mosolyogva a pilóta.

"Nagyon örülök a helyezésnek és hogy végig az élmezőnnyel tudtunk versenyezni, talán egy hellyel végezhettünk volna még előrébb, de az egyik szakaszon volt egy kis műszaki gondunk."- fejezte be a Volkswagen Polo GTI R5 pilótája.

0 Tovább

Tizennegyedszerre is NN Ultrabalaton!

A 2020. évi NN Ultrabalaton már 2019-ben megdöntötte az első „leget”, méghozzá egy hat perces eredménnyel. Ennyi kellett ahhoz, hogy telt házas legyen a XIV. NN Ultrabalaton; ami azt jelenti, hogy több, mint 15 ezer ember akar részese lenni Magyarország egyik legkedveltebb tömegsport rendezvényének.

A verseny történetében először az egyéni ultrafutók nagyobb figyelmet kaptak, a szervezők ezzel szerették volna még jobban felhívni a figyelmet az emberfeletti teljesítményükre. Futásukkor gyakorlatilag csak ők voltak kint a távon, amely esetükben 222 kilométer volt (a csapatok távja 2020-ban 215 kilométeres volt). Ugyancsak először volt rekordhosszú rajtoltatás, hiszen 14 órán keresztül indultak az egyes csapatok a szombati napon

„Amennyiben ez a rendszer tetszést arat, akkor a lebonyolítás a jövőben is maradni fog. Mi maximálisan hiszünk abban, hogy a sportélményt csak közösen – szervezők és sportolók – tudjuk megteremteni és átélni. A visszamondások ellenére 13 ezer feletti létszám jött össze idén, ez jól jelzi, hogy a járványhelyzet ellenére egyre többen sportolnak. Fontosnak tartjuk, hogy az ilyen eseményekkel felhívjuk a figyelmet a rendszeres sportolás, és az egészséges életmód fontosságára.” – nyilatkozta a záróünnepség után Zelcsényi Miklós, az NN Ultrabalaton főszervezője.

Az időjárás több arcát is megmutatta a hétvégén: az októberi napsütés mellett viharos éjszakával is meg kellett küzdeniük a futóknak, akik Balatonfüreden sportszakmai EXPÓ-n készülhettek a nagy futásra, és a célba érkezés után ki is kapcsolódhattak.

Idén nem voltak egyszer használatos műanyag poharak a frissítő pontokon. A verseny előtti tésztapartin pedig újrahasznosítható papír étkészletet használtak az indulók – mindezekkel megvalósult az első 10 ezer feletti létszámú legzöldebb európai futóverseny.

 

TELJES EREDMÉNYEK IDE KATTINTVA

 

Az idei verseny ultratávjának nyertesei:

3 fős csapat               

Női                  

1.Shero Power  18:06:54

2. Sailor Moon  19:26:33

3. Hármashangzat        21:46:10

Férfi                

1. NEVER GIVE UP      16:53:30

2. #elkenjük      17:19:45

3. 2D1F            17:31:03

 

2 fős csapat               

Nő                  

1. WakeUpAndRun       18:59:03

2. ISSIMO DUO by Csécsei Team        20:19:30

3. SETE           20:42:44

Férfi                

1. Negatív Split 18:24:52

2. Holnapra megszépül 20:40:07

3. Lóri&Alma    20:50:34

 

Egyéni            

Nő                  

1. MARÁZ ZSUZSANNA           21:58:02

2. PATRYCJA BEREZNOWSKA           23:27:09

3. CSÁKÁNY KRISZTINA         27:57:43

Férfi                

1. BÓDIS TAMÁS         19:08:14

2. CSÉCSEI ZOLTÁN   19:20:53

3. BEDA SZABOLCS    21:23:10

                       

Abszolút győztes                   

BÓDIS TAMÁS 19:08:14

0 Tovább

Orosz rulett Portugáliában!

Kaotikus kilenc gyorsaságin van túl a rali Európa-bajnokság mezőnye. Az Azori-szigetek Rallye helyett a Rallye Fafe Montelongót emelték be a versenynaptárba, ahol a Herczig Norbert, Ferenc Ramón (MOL Racing Team) duó az ötödik helyen fejezte be a szombatot.

„Annyira kaotikus volt az egész, de úgy gondolom, hogy jól alkalmazkodtunk mindenhez, Ramónnal pedig jól együttműködtünk. Szélsőséges időjárás volt egész nap. Volt olyan, hogy az egyik szakaszon csontszáraz volt minden, egy picit később szakadt az eső. Pár szakasszal később megismétlődött mindez, csak fordítva. A gumiválasztásnál istenigazából senki sem tudott okos lenni – orosz rulett volt az egész…” – összegzett szombat este Herczig Norbert, aki hozzátette: összességében elégedettek, és nagyon várják a folytatást.

„Ez a versenynap megmutatta a rali minden szépségét egy olyan mezőnyben, amelyben a nagymenők mind indultak” – tette hozzá a Volkswagen Polo GTI R5 pilótája.

Vasárnap további kilenc gyorsaságival zárul a Rallye Fafe Montelongo.

0 Tovább

NN Ultrabalaton – Bódis Tamás és Maráz Zsuzsanna győzött!

Sporttörténelmi siker az NN Ultrabalatonon! Bódis Tamás a rangos ultrafutó verseny történetében először a férfiak mezőnyében megvédte címét. A nőknél Maráz Zsuzsanna volt a leggyorsabb, ő a nőknél negyedszer lett Ultrabalaton-győztes.

Bódis 19 óra 8 perc 14 másodperc alatt futotta körbe a Balatont, míg Maráz Zsuzsanna 21:58:02 óra alatt ért célba.

Maráz Zsuzsanna sorozata több, mint tekintélyt parancsoló, hiszen eddig négy alkalommal indult az Ub-n, és ahányszor elindult, győzött.

Ez volt immár a 14. NN Ultrabalaton, amely amellett, hogy Közép-Európa leghosszabb futóversenye, Magyarország legnépszerűbb közösségi sporteseménye is az ország egyik ékköve, a Balaton körül. A sportesemény népszerűségét mi sem jelzi jobban, mint az, hogy 15 ezren húztak futócipőt. A 220 kilométert lehetett egyéniben és csapatban is teljesíteni.

Az idei volt minden idők legzöldebb Ultrabalatonja. A szervezők úgy döntöttek, hogy 2020-ban nem lesznek egyszer használatos műanyag poharak, tányérok. A verseny előtti tésztapartin újrahasznosítható papír étkészletet használtak az indulók, a versenyen pedig a terepfutó viadalokról ismert műanyag ivópoharat kellett mindenkinek magánál tartani.

Az NN Ultrabalaton során a szervezők mindennél fontosabbnak tartották azt, hogy mindenki épen és egészségesen mehessen haza. Éppen ezért Balatonfüreden a maszk viselete a versenyközpont egész területén kötelező volt. Külön figyeltek arra, hogy ahol sor alakulhatott ki – például az EXPO területén, a tésztapartin, vagy a rajtcsomagosztásnál – ott távolságtartásra szólították fel a futókat. 

0 Tovább

Rendhagyó időpontban jön a 2020-as NN Ultrabalaton!

Október 2. és 4. között rendezik meg Közép-Európa leghosszabb futóversenyét, az NN Ultrabalatont. A versenyközpont továbbra is Balatonfüred, a táv pedig 220 kilométer.

Az NN Ultrabalaton szervezői csapata a kontinens legzöldebb tömegsport rendezvényét ígérte még májusra, de a tervek szerint ez nem is változott. Október 1-jén nyílik meg a versenyközpont az egyéni versenyzők és az ultratávot teljesítő 2-3 fős csapatok előtt, másnap, október 2-án pedig elrajtol a mezőnyük. Ugyanezen a napon, a délutáni órákban már a nagylétszámú csapatokat is Balatonfüredre várják a szervezők a szokásos tésztapartival és sportszakmai expóval, aztán október 3-án, hajnali 4 órakor elrajtol a verseny.

Ez lesz immár a 14. NN Ultrabalaton, amely amellett, hogy Közép-Európa leghosszabb futóversenye, Magyarország legnépszerűbb közösségi sporteseménye is az ország egyik ékköve, a Balaton körül. A futókon kívül szép számú bringással is találkozhatnak a Balaton környékén autózók, ezért a szervezők kérik, körültekintően közlekedjenek, hiszen a verseny útvonala többször is keresztezi, vagy magába foglalja a közutat.

A nagyobb futóversenyek az utóbbi években egyre több szemetet termeltek. Ebből a sorból kiállva az NN Ultrabalaton idén teljesen elhagyja az egyszer használatos műanyag poharakat, tányérokat. A verseny előtti tészta partyn újrahasznosítható papír étkészletet használhatnak a versenyzők, a versenyen magán pedig a terepfutó versenyekről ismert műanyag ivópoharat kell mindenkinek magánál tartani.

Az egészség és a biztonság mindenek felett!

A szervezők mindennél fontosabbnak tartják azt, hogy mindenki épen és egészségesen mehessen haza az NN Ultrabalatonról. Éppen ezért Balatonfüreden a maszk viselete a versenyközpont egész területén kötelező lesz. Külön kérik az indulókat arra, hogy ahol sor alakulhat ki, például az EXPO területén, a tésztapartin, vagy a rajtcsomagosztásnál, megfelelő távolságtartásra ügyeljenek. Mind az egyéni, mind a csapatok megnyitóját online közvetítik, a nagysátorban a megnyitó ünnepség nem lesz megtartva, a frissítőpontokon dolgozók pedig kesztyűben és maszkban segítik majd a futókat.

Az NN Ultrabalaton alapítói 2007-ben egy 200 kilométer feletti ultrafutó versenyt álmodtak meg. A résztvevők létszáma akkor összesen 200 fő volt. Ehhez a maroknyi csapathoz évről évre egyre többen csatlakoztak, így 2019-re az indulók száma már meghaladta a 13 ezret. A szervezők a nevezéseket a megelőző év őszén nyitják meg; az NN Ultrabalaton egyre növekvő népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2018-ban 22 perc, de 2019-ben mindössze 6 perc elegendő volt arra, hogy telt házas legyen a 2020-as esemény; és a nevezések megnyitását követő egy óra múlva több mint 500 csapat jelentkezett a várólistára.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum