Október 2. és 4. között rendezik meg Közép-Európa leghosszabb futóversenyét, az NN Ultrabalatont. A versenyközpont továbbra is Balatonfüred, a táv pedig 220 kilométer.

Az NN Ultrabalaton szervezői csapata a kontinens legzöldebb tömegsport rendezvényét ígérte még májusra, de a tervek szerint ez nem is változott. Október 1-jén nyílik meg a versenyközpont az egyéni versenyzők és az ultratávot teljesítő 2-3 fős csapatok előtt, másnap, október 2-án pedig elrajtol a mezőnyük. Ugyanezen a napon, a délutáni órákban már a nagylétszámú csapatokat is Balatonfüredre várják a szervezők a szokásos tésztapartival és sportszakmai expóval, aztán október 3-án, hajnali 4 órakor elrajtol a verseny.

Ez lesz immár a 14. NN Ultrabalaton, amely amellett, hogy Közép-Európa leghosszabb futóversenye, Magyarország legnépszerűbb közösségi sporteseménye is az ország egyik ékköve, a Balaton körül. A futókon kívül szép számú bringással is találkozhatnak a Balaton környékén autózók, ezért a szervezők kérik, körültekintően közlekedjenek, hiszen a verseny útvonala többször is keresztezi, vagy magába foglalja a közutat.

A nagyobb futóversenyek az utóbbi években egyre több szemetet termeltek. Ebből a sorból kiállva az NN Ultrabalaton idén teljesen elhagyja az egyszer használatos műanyag poharakat, tányérokat. A verseny előtti tészta partyn újrahasznosítható papír étkészletet használhatnak a versenyzők, a versenyen magán pedig a terepfutó versenyekről ismert műanyag ivópoharat kell mindenkinek magánál tartani.

Az egészség és a biztonság mindenek felett!

A szervezők mindennél fontosabbnak tartják azt, hogy mindenki épen és egészségesen mehessen haza az NN Ultrabalatonról. Éppen ezért Balatonfüreden a maszk viselete a versenyközpont egész területén kötelező lesz. Külön kérik az indulókat arra, hogy ahol sor alakulhat ki, például az EXPO területén, a tésztapartin, vagy a rajtcsomagosztásnál, megfelelő távolságtartásra ügyeljenek. Mind az egyéni, mind a csapatok megnyitóját online közvetítik, a nagysátorban a megnyitó ünnepség nem lesz megtartva, a frissítőpontokon dolgozók pedig kesztyűben és maszkban segítik majd a futókat.

Az NN Ultrabalaton alapítói 2007-ben egy 200 kilométer feletti ultrafutó versenyt álmodtak meg. A résztvevők létszáma akkor összesen 200 fő volt. Ehhez a maroknyi csapathoz évről évre egyre többen csatlakoztak, így 2019-re az indulók száma már meghaladta a 13 ezret. A szervezők a nevezéseket a megelőző év őszén nyitják meg; az NN Ultrabalaton egyre növekvő népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy 2018-ban 22 perc, de 2019-ben mindössze 6 perc elegendő volt arra, hogy telt házas legyen a 2020-as esemény; és a nevezések megnyitását követő egy óra múlva több mint 500 csapat jelentkezett a várólistára.