Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A példaképpé válás útján halad a tavalyi év kick-boxos felfedezettje​​​​​​​

Az elmúlt esztendőt megelőzően nem feltétlenül Zajácz Bence neve került elő az első között, amikor arról volt szó, hogy egy adott kick-box világversenyen kik lehetnek a legbiztosabb magyar éremszerzők. Azonban 2023 októberében minden megváltozott, hiszen a fiatalember – akárcsak két másik magyar kick-boxos, Fésű Lajos és Busa Andrea – aranyérmet nyert Magyarországnak a Küzdősportok Világjátékán a szaúd-arábiai Rijádban. 

„Életem egyik legnagyobb kihívása előtt állok” – így foglalta össze érzéseit Zajácz Bence, mielőtt kiutazott volna a World Combat Games-re. A pointfighting szabályrendszerben a 69 kilogrammosok között induló sportember azt is elárulta, hogy először versenyez majd Európán kívül, így ezért is emlékezetes lesz számára a szaúdi küldetés. A kick-boxosok három napig koptatták a tatamit (már akik eljutottak a döntőig). Zajácz Bence céltudatosan lépdelt előre, jutott az elődöntőbe, majd a fináléba, amelyet megnyerve megszerezte az első rijádi kick-boxos aranyat.

"Kihoztam magamból a maximumot" – emlékezett vissza Zajácz Bence – "Az első meccsen egy tekvandós múlttal rendelkező üzbég fiúval találkoztam. Nem jelentett gondot, hamar összejött a tízpontos különbség, és idő előtt vége lett az összecsapásnak. Az elődöntőben amerikai ellenfél következett, a döntő pedig hamarabb befejeződött, mivel a brit ellenfelemnek vérzett az orra, és leléptették. Nem kérdés: addig is kontrolláltam a meccset, és a végére is megvolt a jó taktika. A Küzősportok Világjátékára nagyon jó formában érkeztem meg, de az egész csapat nevében mondhatom, hogy sikeres és eredményes felkészülést csináltunk végig."

A csepeli Halker-Király Team kick-boxosa hangsúlyozta, hogy sokat köszönhet klubjának, edzőinek és idősebb csapattársainak.

"Az a közeg, ami Csepelen van, igazi egységteremtő, aminek a gyökerei jóval korábbra nyúlnak vissza. Király István irányításával felnőtt egy aranygeneráció. Annak volt a tagja a mostani edző, Jároszkievicz Krisztián is. Azt a fegyelmet, egymás iránti tiszteletet kapjuk mi is, amit annakidején ők Király Istvántól. És az aranygeneráció tagjai amellett, hogy sokszoros világ- és Európa-bajnokok lettek, hamar példaképekké is váltak. Az én célom is valahol ez. Hogy méltó legyek a példaképekhez, és én is azzá váljak, mert akkor tovább tudom adni mindazt a tudást, amit kaptam" – nyilatkozta Zajácz Bence, aki novemberben a portugáliai kick-box világbajnokságon is döntőbe jutott pointfightingos kategóriájában, és végül ezüstéremmel zárt. 

0 Tovább

Több szabályrendszerben is a világ legjobbja az Év hazai kick-boxosa​​​​​​​

A 2023 legjobb hazai férfi kick-boxosának választott Fésű Lajos sportágában az a versenyző, aki több tatamis szabályrendszerben is a legmagasabb szinten letette már a névjegyét. Technikai képzettsége átlagon felüli, emellett mindig sikeréhes és alázatos. Az év végi portugáliai vb-n a light-contact és kick-light szakágakban is első lett. A rijádi, III. Küzdősportok Világjátékán pedig a pointfighting szabályrendszerben szerezte meg azt az érmet, amelyre különösen vágyott, mivel a küzdősportok csúcsversenyéről nem volt még aranya.

Szaúd-Arábiában az eredményhirdetés után is elmondtad, hogy az a siker különösen kedves számodra, mert ilyen aranyérmed még nem volt.

„Nemcsak a siker, hanem az egész Küzdősportok Világjátéka szép emlék számomra. Az utóbbi tíz évben nem rendezték meg ezt a multisport versenyt, így óriási dolognak tartom, hogy most ezen indulhattam. Sok új impulzus ért, rengeteget tanultam. Nagyon jól sikerült a felkészülésem, mindegyik meccsem másképp tett próbára, és mindegyiket nyertem. Az első összecsapást technikai K.O.-val, a másodikat meggyőző, ötpontos különbséggel, a fináléban azonban sokáig hátrányban voltam, és a végén sikerült fordítani. Ismertük az ellenfeleket, így sok meglepetés nem ért minket. Csak egy érdekesség: a döntőre külön forgatókönyv is készült. Tudtam, hogy hátrányban leszek, és azt is tudtam, hogy hogy nyerhetek. És sikerült!”

Több „hangszeren” is játszol a tatamin, hiszen kimagasló eredményeid vannak a pointfightingon kívül light-contactban és kick-lightban is. Mennyire nehéz összeegyeztetni fejben és fizikálisan is a három szabályrendszert?

„Korábban voltak elképzelések, hogy melyiket helyezzük előtérbe, de végül úgy döntöttünk az edzőimmel, hogy a komplexitásra törekszünk. Vannak világversenyek, ahol nem egyszerű az átállás egyikről a másikra. Ilyen volt a világbajnokság, de például ez Rijádban nem állt fenn, hiszen ott csak pointfighting volt. De az a 19 év, amit eddig beletettem ebbe a sportágba, felhalmozott annyi rutint, hogy megoldom a „váltásokat”.”

A 19 év munkával kapcsolatban felvetődik a kérdés: mikor kezdted a kick-boxot?

„Ötévesen kerültem le először az edzőterembe. Én azóta kick-boxozom, vagyis a csattogós lepke helyett annó a sportot választottam.”

Fésű Lajos a rijádi győzelemmel azt is bizonyította, hogy előzetesen jó embert választottak ki a személyében: hiszen a Küzdősportok Világjátéka előtti, itthoni ünnepélyes fogadalomtételen a szkanderos Kőváriné Ivánfi Brigittával ő mondta az eskü szövegét.

0 Tovább

Szkander - Soha rosszabb idénynyitót!​​​​​​​

Szenzációs évkezdet! A Magyar Szkander Szakszövetség elnöke szerint sportáguk egyre erősebb itthon, egyre többen kapcsolódnak be az egyes szkanderklubok munkájába, és ez meglátszott a hétvégi országos bajnoki fordulón is. Csabai Atilla kiemelte, dicséretes, hogy főleg utánpótláskorúak érdeklődnek a szkander iránt.

„Szegeden óriási versenyt láthattunk, teltházzal ment az országos bajnokság, és négy asztalon zajlottak a küzdelmek. Volt olyan időszak, amikor elég volt két asztal egy ob lebonyolításához, azonban most olyan nagy létszámú mezőny jött össze, hogy csak így lehetett megrendezni a viadalt” – kezdte értékelését Csabai Atilla.

A sportvezető a válogatott versenyzőkkel kapcsolatban megjegyezte, hogy a tavaly év végi megmérettetéseken voltak olyan szkanderosok, akiknél formahanyatlás állt be.

„A szegedi küzdelmek után kijelenthető: ez már a múlt. Biztató formákat láttunk többeknél. Kiemelni nem szeretnék senkit sem, de megemlítem Donkó Patrikot, Jónás Márkot és Bodrogi Gellértet, akik nagyot versenyeztek, és ha így folytatják az edzésmunkát, szép eredményeket érhetnek el” – összegzett az elnök.

A válogatott több tagja egy csehországi Európa Kupán indul a közeljövőben, az utánpótláskorúak pedig a Visegrad Junior Grand Prix-n állnak asztalhoz. Utóbbi versenyt a V4-es országok felváltva rendezik meg. Tavaly Magyarország volt a házigazda, idén pedig Csehország várja a fiatalokat. Április 6-án megrendezik a Nemzeti Döntőt Madarason, aztán májusban jöhet a pozsonyi Európa-bajnokság.

0 Tovább

Egy tucat arany az athéni kick-box Európa kupán​​​​​​​

A hétvégén Athénben megrendezett kick-box Európa kupán 20 ország 780 versenyzője indult. A magyar felnőtt versenyzők 12 első, 8 második és 6 harmadik helyet szereztek.

A győztesek között volt a tavaly az Európa Játékokon a sportág első magyar aranyérmét szerző Bálint Martin, aki az idén is nagyszerű formában van, hiszen egy héttel korábban az olaszországi Golden Glove viadalon diadalmaskodott. Az athéni Európa kupán Bálint Martin a pointfighting szabályrendszerben a 74 kg-osok között állhatott fel a dobogó tetejére, majd öt győztes mérkőzéssel megnyerte a súlycsoportok nélküli „open” kategóriát is.

Szintén sikerrel járt a pointfightingosok között Hammer Máté, akárcsak a ringben a K1 szabályrendszerben Szabó-Tóth Dávid.

A küzdelmi szabályrendszerek mellett a formagyakorlatokban valamennyi aranyérmet beseperték a magyarok, akik közül Brebovszky Zoltán és Halustyik Cintia voltak a legeredményesebbek három-három elsőséggel.

Kick-box Európa kupa, Athén, a felnőtt magyar érmesek:

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: 1. Hammer Máté
63 kg: 3. Hammer Máté
74 kg: 1. Bálint Martin
+94 kg: 3. Opauszki Dávid

Open: 1. Bálint Martin
Csapat: 2: Halker-Király Team

Light-contact:
Férfiak:
74 kg: 3. Molisz Zoltán

Formagyakorlat:
Férfiak:
Kreatív: 1. Brebovszky Zoltán, 2. Schersing András
Kreatív fegyveres: 1. Brebovszky Zoltán, 2. Schersing András, 3. Mónus Viktor
Zenés: 1. Brebovszky Zoltán
Zenés fegyveres: 1. Schersing András, 2. Brebovszky Zoltán, 3. Mónus Viktor
Nők:
Kreatív: 1. Halustyik Cintia, 2. Vajler Éva
Kreatív fegyveres: 1. Halustyik Cintia
Zenés: 1. Udvarhelyi Fanni, 2. Halustyik Cintia, 3. Vajler Éva
Zenés fegyveres: 1. Halustyik Cintia, 2. Udvarhelyi Fanni

K1:
Férfiak:
91 kg: 1. Szabó-Tóth Dávid
Nők:
52 kg: 2. Bálint-Pálfi Viktória

0 Tovább

Izgalmas küzdelmeket hozott a korfball Magyar Kupa​​​​​​​

A Team Csernák győzelmével értek véget a korfball Magyar Kupa küzdelmei. A Gödön megrendezett tornán az újdonsült kupagyőztes 11-9-re nyert az Újhegyi Kecskék ellen. A bronzérmet a Prizrak együttese szerezte meg. A kisdöntőben 4-4-re végzett az Újhegyi Alpakákkal, és végül a büntetőpárbajban 3-2-re győzött.

A 2024-es Magyar Kupa gólkirálynője Tóth Noémi, a Prizrak játékosa lett, aki 17-szer volt eredményes, míg a gólkirályi címet Csernák Szabolcs (Team Csernák) érdemelte ki 23 találattal.

A Magyar Korfball Szövetség (MKLSZ) információi szerint az egynapos kupaküzdelmekben tíz csapat vett részt, a mérkőzések színvonala pedig jelentősen javult a tavalyi tornához képest. Az egyesületi csapatok mellett a kifejezetten erre a napra összeállt alkalmi formációk is felkészülten érkeztek a kupára. A mezőny kiegyenlítettségét jól mutatja, hogy számos mérkőzés csak időn túli büntetőkkel dőlt el. Májusban az évek óta szünetelő szabadtéri kupát is újraindítja a hazai szövetség, melyre ismét jelentkezhetnek alkalmi társulások, az MKLSZ versenyrendszerében még nem szereplő szervezetek.

A 2024-es korball Magyar Kupa végeredménye:

1. Team Csernák

2. Újhegyi Kecskék

3. Prizrak

4. Újhegyi Alpakák

5. Kékvölgy SE

6. MAFxCIICfan2.0

7. VSD

8. PEAC

9. Utolsó Mohikánok

10.  REGI

0 Tovább

Szabadidősport – Új lendülettel a Mozgás Évében!​​​​​​​

Készül az aktív életmód stratégia – hangzott el a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) kétnapos siófoki konferenciáján. Az eseményt Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős államtitkár nyitotta meg, egyben bejelentette: sportszakemberek, szakértők és orvosok bevonásával a Mozgás Évéhez kapcsolódva, kidolgozás alatt van az a stratégia, amely minél több magyart hozzásegít a rendszeres mozgáshoz, és ezáltal az egészséges életmódhoz.

Előadást tartott többek között Németh Balázs is. A tavalyi, hazai rendezésű atlétikai világbajnokságot szervező Budapest 2023 NZrt. vezérigazgatója beszámolt a vb-t előkészítő szervezésről, és a Magyarország legnagyobb sporteseményét felvezető Hétköznapi Hős program sikerességéről is.

A konferencián sportszervezők, sportvezetők vettek részt a szabadidősport területéről, akik nemcsak beszélnek a mozgásról, hanem maguk is sokat tesznek egészségükért. Az esemény második napjának reggelén többek között egy 8 kilométeres Balaton-parti futással indult a program.

A SZEOSZ 2019-ben alakult azzal a céllal, hogy minél fejlettebbé tegyék a hazai szabadidősportos rendezvényeket. Az akkori 27 alapító taglétszám mára közel 100-ra emelkedett, egyre erősebb érdekközösséget alkotva.

0 Tovább

Kazincbarcikán győzött a Kassa

Kassai győzelemmel fejeződött be a Kazincbarcika-FC Kosice felkészülési találkozó!

Újabb sikeres edzőmeccsen van túl a Kassa! A többségi magyar tulajdonban lévő labdarúgócsapat a Mezőkövesd után a Kazincbarcikát is legyőzte. Zan Medved és Michal Fasko a kövesdi találkozó után átmentette formáját a soron következő edzőmeccsre, ugyanis Kazincbarcikán is ők találtak hálóba a vendégek részéről.

Medved a 3. percben már eredményes volt, ám nem örülhettek sokáig a kassaiak, mivel Kotula rá egy percre egyenlített. A végeredményt a 74. percben Fasko állította be. A vendég sárga-kék csapat számára ez volt a téli felkészülés zárómeccse.

Felkészülési mérkőzés

Kazincbarcika - FC Kosice 1-2 (1-1)

Gólszerzők: Kotula (4. p.), illetve Medved (3.) és Fasko (74.).

Fotó: Simon Pavlisin

0 Tovább

Szkander – Az első 2024-es országos bajnoki verseny következik​​​​​​​

A hétvégén megkezdődik a szkandereseknél az országos bajnoki sorozat. Az első versenynek Szeged ad otthont. Az Ifjúsági Házban megrendezendő szombati rangos viadalra közel ötszáz nevezés érkezett. Ez lesz az első Eb-válogató is egyben. Csabai Atilla, a Magyar Szkander Szakszövetség elnöke beszámolt arról, hogy nemzetközi részvételre is számíthatnak a versenyre kilátogatók, hiszen szlovák és román szkanderesek is asztalhoz állnak majd.

„Mozgalmas szezon áll előttünk. Számos nagyversenyt is rendez a szövetségünk, többek között az egyik legpatinásabb világkupát a Judgement Day-t, és természetesen lesz Nemzeti Döntő is. Idén májusban bonyolítják le az Európa-bajnokságot, ennek házigazdája Pozsony lesz, a világbajnokságot pedig Kisinyov rendezi augusztusban. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk az összes korosztály, és a paraszkanderosok versenyeztetésére is. A fiataloknak rögtön itt lesz a következő hónapban a Visegrad Junior Grand Prix.” – ismertette Csabai Atilla az idei terveket.

A magyar szkanderosok a vb és az Eb mellett tavaly sikeresen mutatkoztak be a Küzdősportok Világjátékán Rijádban. A paraversenyző Simon Dániel az abszolút álló kategóriában két érmet szerzett. Ballal arany, jobb kézzel pedig ezüstérmes lett. Kőváriné Ivánfi Brigitta a 65 kilósok mezőnyében indult. Szintén két érmet szerezve, ballal 2., jobbal 3. lett.

0 Tovább

Korfball – Hétvégén megrendezik a Magyar Kupát!​​​​​​​

Szombaton Göd ad otthont a korfball Magyar Kupának. A Magyar Korfball Szövetség információi szerint a kispályás, azaz az egyállványos viadalon 12 csapat vesz részt a Honvéd utcai csarnokban.

A Magyar Kupa csoportmérkőzésekkel indul, ezek után az egyenes kieséses szakasz végén kiderül, hogy 2024-ben melyik együttes hódítja el a trófeát. Egy biztos: címvédés nem várható Gödön, ugyanis az 1908 SZAC nem indul a kupaküzdelmekben. Egyébként ez az utolsó egynapos kupaviadal. A jövő évtől kétnaposra tervezik a Korfball Magyar Kupát.

Az eseményen külön köszönteni fogják a 2023-as világbajnokságon minden idők eddigi legjobb magyar eredményét elérő felnőtt válogatottat. Taipeiben a nemzeti csapat a kilencedik helyet szerezte meg. Ezenkívül a 2025-ös, Kínában megrendezendő Világjátékok kvalifikációjára készülő strandkorfball csapatot is méltatják.

A korfball a világ egyetlen koedukált labdajátéka, és Magyarországon is egyre jobban fejlődik. 

0 Tovább

Díjazott a Magyar Teqball Szövetség​​​​​​​

Megtartotta hagyományos díjátadó gáláját a Magyar Teqball Szövetség (MATESZ)! A Magyar Sport Házában a tavalyi év legjobbjai átvehették elismeréseiket. Az eseményen részt vett – a játékosokon kívül – dr. Janó Márk, a MATESZ elnöke, Pantl Péter, a MOL-csoport kommunikációs igazgatója, Kopjáry István, a 383 The Kopjary Water tulajdonosa.

Tóth Tamás, a szövetség főtitkára hangsúlyozta, a MATESZ minden évben díjazza a legjobbakat. „Idén a játékosok mellett természetesen köszönetet mondunk a támogatóknak, a MOL-csoportnak, a 383 The Kopjary Waternek, a BioTechUSA-nak, valamint a JAKO Sport Magyarországnak. Díjat kaptak ebben az évben először a játékvezetők is” – tette hozzá a sportvezető.

A magyar fejlesztésű, és egyben hungarikumnak számító sportágban a 2023-as eredmények alapján Katz Balázs (Taksonyi Teqball SE) lett az év játékosa, míg a nőknél Janicsek Zsanett (Taksonyi Teqball SE)  érdemelte ki a kitüntető címet.


Díjazottak:

A 2023-as teqball-világbajnokságon részt vett válogatott

Játékosok: Ács Krisztina, Janicsek Zsanett, Péchy Petra, Vicsek Nóra, Bányik Csaba, Katz Balázs, Blázsovics Ádám                         

Stáb: Bajor Gábor (szövetségi csapatvezető) és Blázsovics-Petri Zsófia (sajtófőnök)

 

A 2023-as Európa Játékokon, és egyben Európa-bajnokságon részt vett válogatott

Játékosok: Vasas Lea, Janicsek Zsanett, Bányik Csaba, Katz Balázs

Stáb: Bajor Gábor (szövetségi kapitány) és Szatmári Patrik (fizioterapeuta)

 

2023-as MOL Országos Teqball Bajnokság legjobbjai

Junior egyéni

1. Varga Dániel Botond (Taksonyi Teqball SE)

2. Hercegfi Máté (Infinity Teqball)

3. Kontra Dávid (Puskás Akadémia)

Női egyéni

1. Janicsek Zsanett (Taksonyi Teqball SE)

2. Izsák Anna (Puskás Akadémia)

3. Ács Krisztina (Taksonyi Teqball SE)

Női páros

1. Péchy Petra, Vicsek Nóra (Halmozó-STEQERZ Teqball SE)

2. Vasas Lea (Agroméra Teqball SE), Janicsek Zsanett (Taksonyi Teqball SE)

Vegyespáros

1. Ács Krisztina és Bányik Csaba (Taksonyi Teqball SE)

2. Péchy Petra (Halmozó-Steqerz Teqball SE), Blázsovics Ádám (Taksonyi Teqball SE)

3. Vicsek Nóra és Odnoga Mátyás (Halmozó-STEQERZ Teqball SE)

Férfi egyéni

1. Blázsovics Ádám (Taksonyi Teqball SE)

2. Csereklye Martin (Taksonyi Teqball SE)

3. Katz Balázs (Taksonyi Teqball SE)

Férfi páros

1. Bányi Csaba és Katz Balázs (Taksonyi Teqball SE)

2. Bakó Ádám és Odnoga Mátyás (Halmozó-STEQERZ Teqball SE)

3. Velkey Balázs és Cséri Soma (Sárréti Teqball SE)

Játékvezetői díjak

Kiváló Játékvezető - Kovács Fanni

Kiváló Játékvezető - Özvegy Tamás

Kiváló Játékvezető - Borbély Péter

Év Játékvezetője - Baghy Csaba

A 2023-as Országos Amatőr Teqball Kupa Sorozat legjobbjai

Férfi egyéni

1. Toronyi Ádám (Infinity Teqball)

2. Szántó Gergő (Infinity Teqball)

3. Gendúr Milán (Taksonyi Teqball SE)

Férfi páros        

1. Major László és Balogh Balázs (Bodker Teq)

2. Szántó Gergő és Toronyi Ádám (Infinity Teqball)

3. Balla József és Orosz Viktor (Infinity Teqball)

Az U19 Euro Teqball Youth Cup-on és az U19-es Európai Nemzetközi Tornán részt vett magyarok

Játékosok: Dezsényi Zsófia, Elek Zsófia, Tóth Benjámin Patrik, Levik Boldizsár, Vajthó Jenő, Hercegfi Máté, Csábi Milán. Edző: Csereklye Martin

Fotók: Freschli József

0 Tovább

Remekül kezdte az évet az Európa Játékok-győztes kick-boxos​​​​​​​

A nemzetközi kick-box évad idei első rangos versenyét rendezték a hétvégén az olaszországi Mareno di Piavében. A Golden Glove elnevezésű viadalon Magyarországot tíz versenyző képviselte. Közülük a tavalyi évben Európa Játékokat nyert Bálint Martin egy arany- és egy ezüstérmet szerzett.

Bálint Martin 2023-ban sporttörténelmi sikert ért el a Lengyelországban lebonyolított Európa Játékokon. Az Európai Olimpiai Bizottság égisze alá tartozó multisport eseményen először szerepelt a kick-box sportág, és a bemutatkozáson Bálint Martin révén magyar diadal is született.

A csepeli Halker-Király Team sportolója az idei olaszországi szezonnyitón a pointfighting szakág 74 kg-os súlycsoportjában négy győzelemmel került a döntőbe, ahol 9-7-re felülmúlta a brit Murphyt is, így aranyérmet nyert.

Bálint Martin elindult a súlycsoportoktól független, úgynevezett Grand Champion versenyszámban is, ahol három sikerrel szintén eljutott a fináléig. Érdekesség, hogy ott ismét Murphy volt az ellenfele, és ezúttal szoros csatában, egyetlen ponttal, 11-10-re a brit bizonyult jobbnak, a magyar klasszisnak pedig be kellett érni a második hellyel.

A Golden Glove-on a felnőtteknél még egy magyar állhatott fel a dobogóra: a pointfightingos nők 50 kg-os súlycsoportjában a békéscsabai Petró Lili bronzérmet szerzett.

0 Tovább

A Kassa legyőzte a Mezőkövesdet!​​​​​​​

Mezőkövesden nyert a Kassa! Felkészülési összecsapáson a többségi magyar tulajdonban lévő, a Szlovák Labdarúgó Niké Ligában érdekelt kassaiak 2-1-re győztek az OTP Bank Ligában játszó Mezőkövesd vendégeként.  

Jót tett a kassaiaknak a magaslati edzőtábor. Az együttes ugyanis a Magas Tátrában hangolódott a szezonra. A vendégek soraiban lehetőséget kapott több új játékos, a frissen szerződtetett portugál kapus Cristiano Figueiredo, és a próbajátékon lévő nigériai csatár, Samson Ebuka Obioha is pályára lépett kezdőként, később – többek között – a gaboni Jeremie Obounet Moussango is bemutatkozott.

A kezdés a Mezőkövesdnek sikerült jobban, két perc elteltével már 11-eshez jutott, ám Drazic kihagyta a büntetőt. A 24. percben a kassaiak megszerezték a vezetést Medved révén, de rögtön jött a válasz: Molnár rá két percre egalizált. A találkozót eldöntő gólt pedig a 47. percben Fasko szerezte meg.

Felkészülési mérkőzés

Mezőkövesd-Zsóry SE - FC Kassa 1-2 (1-1)

Gólok: Molnár (26.p.) – Medved (24.), Fasko (47.)

Mezőkövesd: Piscitelli - Kállai K. (Kojnok 46.), Beriašvili, Pillér, Vajda - Gomis (Szolgai 46.), Cseke, Babunski, Cseri - Molnár, Drazic. Edző: Kuttor Attila.

FC Kassa: Figueiredo (46. Kira) - Jonec (60. Randazzo), Kruzliak (60. Jakubko), Sindelár (60. Ivan) - Fabis, Gressák (60. Sovic), Golikov (60. Petrák) - Fasko (60.) Sabolcík), Golikov (60. Korba) - Medved (60. Liener), Samson (60. Jeremie). Edző: ifj. Ján Kozák 

Fotó: Csendes Szonja (fckosice.sk)

0 Tovább

Galambos Péter: erős évet zárt a hazai kick-box​​​​​​​

Megtartotta évi rendes közgyűlését a Magyar Kick-box Szakszövetség, amelyen a megjelentek meghallgathatták a szakágvezetők és a szövetség irányítóinak értékelését. Galambos Péter elnök szerint erős éven van túl a magyar kick-box, amelyet csak további kemény munkával lehet csak túlszárnyalni. A 2024-es esztendő legnagyobb kihívásainak egyike egy hazai rendezésű utánpótlás világbajnokság lesz, amelyet augusztus végén rendeznek meg Budapesten.

A fővárosban, a BOK csarnok egyik termében rendezte meg az MKBSZ a 2023-as évet lezáró, illetve és 2024-est előkészítő közgyűlését. Beszámolójában Galambos Péter a magyar kick-box szempontjából erős évnek értékelte a tavalyit.

"Több multisport esemény is jutott 2023-ra. Így a kick-box történetében első ízben ott volt az Európa Játékokon, de sor került a Küzdősportok Világjátékára is, és még ide lehet számítani a egyetemi Európa-bajnokságot is. Ezek mindegyikén született magyar aranyérem, és mellettük több más színű érmet is nyertek a versenyzőink. Emellett kiemelkedően teljesítettek a sportolóink a felnőtt világbajnokságon és az utánpótlás Eb-n is. Olyan évet zártunk, amelyet nehéz lesz megismételni vagy felülmúlni, de természetesen törekszünk majd rá. Az biztos, hogy sokat kell dolgozni érte" – értékelte az elmúlt esztendőt a szövetség vezetője.

„Az idén megpróbálunk újra egy nagyot dobni” – tért át az előttünk álló időszakra Galambos Péter, utalva arra, hogy a hagyományos júniusi magyarországi világkupát követően 2024 augusztusában korosztályos világbajnokságnak ad otthont hazánk.

"Nem lesz könnyű dolgunk, hiszen amint túl vagyunk a júniusi világkupán, egyből neki kell veselkedni a vb-nek" – jelentette ki a sportvezető. Arra is kitért, hogy a felnőttekre ősszel Európa-bajnokság vár, az idei egyetemi Eb-t pedig történetesen két magyarországi város, Miskolc és Debrecen rendezi majd, és egy-egy sportág szervezési feladatai az adott sportág hazai szövetségére is hárulnak.

„Nem fogunk az idén sem unatkozni” – összegzett Galambos Péter.

A közgyűlésen beszámolójukban a szakágvezetők – Csikós Péter (pointfighting), Juhász Gábor (ringes szakágak), Olasz Attila (light-contact, kick-light) és Puravecz Péter (formagyakorlat) – is értékelték a tavalyi évet, és a tapasztaltak alapján olyan következtetéseket vontak le, amelyek elősegíthetik a további fejlődést. Emellett a résztvevők a szövetségi tagsági díj változásáról, továbbá fontos versenyrendezési szabályokról is döntöttek, valamint elfogadták a 2024-re vonatkozó versenynaptárt. 

0 Tovább

Ünnepeltek az erőemelők

Díjazott a Magyar Erőemelő Szövetség! A szervezet a Magyar Sport Házában megtartotta a 2022-2023. évi díjátadó ünnepségét.

Az eseményen a két esztendő legjobbjai vehettek át elismerést, valamint Fehér Imre a szövetség korábbi alelnöke életműdíjas lett.  

Fehér Imre igazi sportember. Amellett, hogy hamar kiderült az, hogy az erőemelés lesz választott sportága és ebben tevékenykedik, kétszer lefutotta a maratont, és kyoku shinkai sportágban is szép eredményeket ért el (barna öv). A sporttevékenységet munkája mellett, nem főfoglalkozásként végezte, minden szabadidejét az erőemelő sportra fordította, versenyzőként, edzőként, bíróként, a Magyar Erőemelő Szövetség alelnökeként, a versenyek rendezőjeként.

A Magyar Sport Házában megtartott rendezvényen az erőemelő sport népszerűsítéséért tett tevékenységért díjat vehetett át Wittmann Zsolt.

0 Tovább

Birkózó érmek Zágrábban!​​​​​​​

Egy arany-, három ezüst- és két bronzérmet nyert a magyar birkózó-válogatott a vasárnap zárult nemzetközi rangsorversenyen Zágrábban.

A nemzetközi szövetség (UWW) honlapja szerint az Európa-bajnoki bronzérmes Szilvássy Erik két svéd és egy georgiai birkózót vert a 82 kg döntőjébe vezető úton, majd a fináléban 5-0-ra győzte le a török U23-as vb-ezüstérmes Alperen Berbert, ezzel megszerezte a magyar küldöttség egyetlen aranyérmét – írja tudósításában a Magyar Távirati Iroda.

A kötöttfogásúaknál több magyar versenyző is érdekelt volt az éremcsatákban: a 77 kilósok között a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes Lévai Zoltán, aki első mérkőzésén honfitársát, az egy kategóriával lejjebb (72 kg) Eb-győztes, vb-második Fritsch Róbertet múlta felül szoros csatában 1-1-re. A folytatásban pedig világklasszisokat - fehérorosz, japán és török ellenfeleket - maga mögé utasítva jutott fináléba, ott azonban az azeri Európa-bajnok és vb-második Sanan Suleymanov ötpontos vezetésénél bokasérülés miatt feladta a küzdelmet.   

A Lévai fivérek legfiatalabbja, Levente a 72 kilósok között brazil és két horvát riválisát felülmúlva, szintén döntőbe verekedte magát, amelyben már nem bírt az azeri Európa-bajnokkal, Ulvi Ganizadéval és 7-0-ra kikapott, így testvéréhez hasonlóan ezüstérmes lett.

A nehézsúlyúaknál Darabos László és Vitek Dárius is két-két győzelemmel és egy-egy vereséggel jutott a bronzcsatába, előbbi azonban megsérült a vigaszági mérkőzésén, így ötödikként zárt. Vitek utolsó meccsén 7-4-re múlta felül azeri riválisát, ezzel harmadik helyen végzett a horvát fővárosban.

A 97 kilósok között a vb-ezüstérmes Szőke Alex három győzelemmel egy vereséggel szintén a harmadik helyért léphetett volna szőnyegre, de sérülés miatt szintén visszalépett. 

A nőknél már magyar színekben tavaly Eb-ezüstérmes Orsós Sztálvira francia, ukrán, amerikai és lengyel ellenfeleket legyőzve jutott be az aranycsatába, de a hazai szövetség tájékoztatása szerint kisebb sérülés miatt nem állt ki a döntőben a kínai Pang Csien-jüvel szemben, így ismét a dobogó második fokára állhatott fel. Szenttamási Róza az 55 kg-ban ötödik lett.

Szabadfogásban Kuramagomedov Murad révén egy bronzérmet nyert a magyar küldöttség a 74 kilogrammban. A 27 éves versenyző technikai tussal verte a francia és brazil ellenfelét, majd a negyeddöntőben kikapott amerikai riválisától, ezt követően a vigaszágon 3-0-ra felülmúlta az Európa-bajnoki ezüst- és világbajnoki bronzérmes bolgár Ramazan Ramazanovot, így bronzmérkőzést vívhatott az Eb-győztes görög Georgiosz Kujumcidisszel, akit 4-1-re múlt felül.

0 Tovább

Még vannak kérdések az Eb-keretben​​​​​​​

Múlt héten zajlott Zágrábban a nemzetközi szövetség (UWW) idénynyitó rangsorversenye, amely a magyar válogatott számára válogatónak is számított a februári bukaresti Európa-bajnokságra. 

A három szakágban összesen 34 honfitársunk indult a horvátországi megméretésen, de – mint Bácsi Péter, a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) szakmai igazgatója elmondta – néhány kategóriában nem derült ki egyértelműen, ki legyen a kontinensviadal indulója. Ezért a női 57 kilóban az Eb-2. Bognár Erika (BHSE) és az Eb-3. Dollák Tamara (UTE), 68 kilóban Szabados Noémi (FTC-KIMBA) és Pók Karolina (Vasas), 76 kilóban az Eb-3. Nagy Bernadett (UTE) és Nyikos Veronika (DKSE-KIMBA), valamint a szabadfogású 86 kilóban Vida Csaba (KTE) és Püspöki Patrik (Baja) között két nyert mérkőzésig tartó válogatót írt ki a szakvezetés. Erre jövő hétfőn, január 22-én 12 órától kerül sor a tatai edzőtáborban, ezután (s ha majd a Zágrábban kisebb-nagyobb sérülést szenvedők egészségi állapota is világossá válik) történik meg a hivatalos csapathirdetés.

Fotó: MBSZ/Róth Tamás

0 Tovább

Szumó – Magyar győzelmek az érdi nemzetközi versenyen

Sikeres szezonkezdet a szumósoknál! Érden megrendezték az Aquatherm Zsigmond Kupát. A rangos nemzetközi megmérettetés egyben Tar Mihály Emlékverseny is volt.

Többek között német, azeri, lengyel és norvég szumósok léptek küzdőtérre a több, mint 170 nevezést felvonultató viadalon.

A több magyar sikert hozó eseményen aranyérmes lett Berta Mike (70 kg), Zsivnovszky Péter (85 kg), és Délceg József (100 kg), Varga Dániel (115 kg), Végh Artúr (+115) – mondta el Sipos Árpád főszervező.

„Úgy gondolom, hogy sikeresen kezdte a sportág az évet, külön öröm, hogy például női vonalon, ahol generációváltás zajlik le éppen, a Kaszás lányok aranyérmesek lettek Érden. Kaszás Elza a 60, Kaszás Lilla pedig a 73 kilogrammos kategóriát nyerte meg” – fogalmazott Sipos Árpád.

Ancsin László szerint a sikeres 2023-as év után remélhetőleg idén is hozzák a magyarok a nemzetközi eredményeket. „Persze idén nem lesznek multisport eseményeink, de világversenyeken küzdőtérre lépünk. A sportág sajnos  lekerült a Világjátékok programjáról, idén a nemzetközi sportdiplomáciánk arról szól, hogy a visszakerülés lehetőségeit megvizsgáljuk, és azért mindent megtegyünk. Távlati céljaink között szerepel az, hogy Magyarország felnőtt világversenynek adjon otthont” – összegzett a Magyar Sumo Szakszövetség elnöke, a sportágat irányító európai szövetség alelnöke.

0 Tovább

Teqball – Tovább erősítik a sportágat itthon​​​​​​​

A Magyar Teqball Szövetség (MATESZ) a jó gyakorlatokat megtartva, 2024-ben tovább fejleszti a sportágat itthon. Erről Tóth Tamás, a MATESZ főtitkára beszélt.

„Ami sikeres volt, az jó alapot jelent 2024-re is. A három fordulós, kicsit grandiózusabb országos bajnoksággal, és többek között a beach-sorozattal szintén találkozhatnak a teqballosok. Ebben az évben kiemelt szerepet kap az utánpótlás és az A-válogatott fejlesztése” – mondta a sportvezető.

Utánpótlás szinten kétlépcsős képzés várható. Egyrészt a meglévő játékosokat megerősítik, jobban bekapcsolják a versenyrendszerbe, másrészt az amatőr tömegbázist is növelik.

„Itt nagy jelentőséget kapnak azok a regionális központok, ahol nagyobb klubok működnek. Road-show-kat szervezünk ezekbe a városokba, hogy minél több fiatal megismerkedhessen a teqball-lal” – tette hozzá Tóth Tamás.

A teqball-nak egyre nagyobb a térhódítása világszerte. A legutóbbi vb-n a magyarok egy arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal zártak. A MATESZ szerint egyre jobban kiegyenlítődik a nemzetközi mezőny, éppen ezért nagyobb hangsúlyt fog kapni a hazai élvonal folyamatos képzése is.

„A válogatott keret az egyes ob-fordulókon alakul ki. Nekik az év folyamán több szakmai képzéssel, és többek között rekreációs szolgáltatással készülünk. Az elmúlt világbajnokságon is kiderült, hogy a magyarok meghatározó alakjai a sportágnak, de több nemzet is megerősödött a mögöttünk álló években. Azt a szintet, amit elértünk, azt csak folyamatos fejlesztő munkával lehet fenntartani, és az előrelépésnek is ez a kulcsa” – tette hozzá Tóth Tamás.

Fotók: Freschli József

0 Tovább

Jet-ski: Új helyszínen lesz idén a magyar Eb- és vb-futam​​​​​​​

Idén is rendez Magyarország felnőtt jet-ski Európa-bajnoki futamot – hangzott el a Magyar Jet-Ski Szövetség díjátadó gáláján. A kontinensbajnoki fordulóval párhuzamosan junior világbajnoki futamot is láthat a magyar közönség. A korábbi évekhez képest ezúttal új helyszínen versenyeznek majd a világ legjobbjai, ugyanis 2024-ben Győr-Győrzámoly lesz a házigazda – mondta Czeller Béla, a hazai szövetség elnöke.

A gálán díjazták az Év Sportolójának megválasztott Jászai Csongort, valamint az egyes kategóriák legjobbjait. Czeller Béla átvehette a Magyar Jet-Ski Szövetség örökös elnöke kitüntetést. A szervezet szabályzata szerint 15 éves elnöki tevékenység után adható ez a cím. Marcus Erlach a szövetség örökös versenyzője, Vágott Sándor és Gerencsér Csaba pedig örökös alelnöki díjat kapott. Gerencsér Csaba doayen-elismerésben is részesült, akárcsak Major Sándor. Utóbbi címet azok a sportemberek érdemlik ki, akik a 15 éves sportági részvétel mellett betöltik a 60. életévüket.

A gálát megtisztelte jelenlétével a Nemzeti Sportügynökség Nonprofit Zrt. képviseletében dr. Babati Péter főosztályvezető és dr. Csepcsányi Fatime osztályvezető.

Magyarország eddig öt alkalommal rendezett Eb és vb futamot. Mindegyik esetben Nyíregyháza-Levelek volt. „2023-ban is színvonalas világversenyen láttuk vendégül a világ legjobbjait. Összesen hat felnőtt és két junior érmet szereztek a magyarok, és az eredményhirdetések során háromszor hangzott el a magyar himnusz” – összegzett a hazai szövetség elnöke.

Idén az Eb-sorozat a magyar futammal indul július 18-án és 21-éig tart. A kontinensbajnokság Vichy-ben, Franciaországban folytatódik július végén (26.-28.), és Portugáliában zárul szeptember végén (27.-29.).

A magyar bajnokság idén négy állomásos lesz Ónod, Bugyi, Dunaharaszti és Nagykanizsa helyszínekkel.

Fotók: Kis Ákos

0 Tovább

A cél, hogy a Kassa meghatározó csapattá váljon a szlovák élvonalban​​​​​​​

Ebben a szezonban a cél a bennmaradás, de három éven belül az FC Kassa szeretne a szlovák labdarúgó bajnokság meghatározó csapatává válni. Ezt Farkas Balázs, a többségi magyar tulajdonban lévő klub nemrégiben kinevezett sportigazgatója mondta.

A FC Kassa 18 fordulót követően a 10. helyet foglalja el a 12 csapatos bajnokságban. A sportvezető szerint innen szisztematikus munkával, lépésről lépésre kell haladnia az együttesnek, hogy elérje célját.

„Ebben a bajnokságban egyértelmű a célkitűzés: meg kell tartani az első osztályú tagságot, amelyre a jövőben lehet építeni. Egy tradicionális klubról van szó, amelyet már temettek a múltban. Volt a harmadosztályban is, de ismét felküzdötte magát a legjobbak közé.” – emlékezett vissza a sportigazgató, aki hozzátette, egy-egy osztályváltás mindig nagy kihívást jelent.

„Amikor újra elsőosztályú lett a Kassa, látszott, hogy azok a játékosok, akik húzóemberek voltak a második ligában, már nem tudnak annyira dominálni egy Slovan, vagy egy DAC ellen. Éppen ezért igyekszünk megerősíteni a keretet. A középtávú cél, hogy a már említett csapatok mellett a FC Kassa is meghatározó legyen az élvonalban, hogy aztán majd három-négy éven belül akár a nemzetközi szereplés is szóba jöhessen” – sorolta a célokat Farkas Balázs.

A Kassa januárban több felkészülési meccsen lép pályára, első 2024-es tétmeccsét a kupában játssza a nagyszombatiak (FC Spartak Trnava) ellen február 3-án.

0 Tovább

Érdi Mária: Bosszantó, hogy egy ilyen műszaki hiba pont egy vb-n kerül az utamba!​​​​​​​

Érdi Mária a hetedik helyen fejezte be az ILCA 6 (korábbi Laser) hajóosztály argentínai világbajnokságát. Az MVM SE versenyzője mozgalmas és nehéz világversenyt zárt le úgy, hogy az éremfutamot nagy fölénnyel nyerte, ám ez végül egy vb-hetedik helyhez volt elég.

Az aranyérmet a dán Anne-Marie Rindom szerezte meg, az amerikai Charlotte Rose lett az ezüstérmes, míg a dobogó harmadik fokára Emma Plasschaert állhatott fel.

Érdi Mária, aki címvédőként érkezett Mar del Platára, elmondta, rendhagyó világbajnokságon van túl, amely során sokat tanult. „Bosszantó, hogy egy ilyen műszaki hiba pont egy világbajnokságon kerül az utamba. Az utolsó előtti versenynapon kiszakadt a talpcsigám a helyéről, később kiderült, hogy a gyártó típushibának minősítette a csavarok gyengeségét és a vb-n mindegyik hajóban kicserélte azokat, egyedül ez nálam elmaradt sajnos. Ezért kerültem ilyen méltatlan helyzetbe. Méltányossági kérelmet nyújtottunk be, végül annyi pontot kaptam, hogy éppen csak bekerültem vele az éremfutamba. Csalódott voltam, és nem is akartam elindulni az utolsó futamon, de végül mégis ott voltam a rajtnál, amit nem bánok, mert jobb volt így befejezni a vb-t. Egy győzelemmel!” – összegzett a Szerencsejáték Zrt. támogatásával versenyző Érdi Mária, akit pont a világbajnokság alatt tudta meg, hogy ő lett az Év Női Sportolója az M4 Sport - Az év sportolója gálán.

Enrico Strazzera, Érdi Mária edzője így értékelt:

„Nehéz verseny van mögöttünk. Szervezési pontatlanságok is voltak, ami pedig Márival történt, az a szégyen kategória. Ha ez az incidens nincs, akkor a medal race-en az éremért harcolt volna. Mindenesetre, bizonyított az utolsó futamon. Gratulálunk Anne-Marie Rindomnak, aki kiegyensúlyozott vitorlázással lett aranyérmes”

0 Tovább

Érdi Mária: Sikerült kiegyensúlyozott és nyugodt versenyzést produkálnom

Érdi Mária kiegyensúlyozott versenyzéssel felzárkózott a ILCA 6 (korábbi Laser) hajóosztály argentínai világbajnokságán. A címvédőként indult magyar klasszis jelenleg a hatodik helyen áll a Mar del Platán zajló világversenyen. 

„Az utolsó kvalifikációs napon sikerült kiegyensúlyozott és nyugodt versenyzést produkálnom. Egy közelgő vihar miatt csak egy futamot rendeztek, úgy gondolom, hogy jól tartottam magam és végül másodikként végeztem. Hatodik vagyok, így az Arany-csoportban folytatom” – mondta a Szerencsejáték Zrt. támogatásával versenyző Érdi Mária. 

A mezőny tekintélyt parancsoló, hiszen az olimpiai hajóosztályban 102-en indultak. „Erős mezőnyben hajózunk, itt minden apró döntésnek súlya van. Úgy érzem, hogy edzőmmel, Enrico Strazzerával jó munkát végeztünk a felkészülés során, és ez meglátszik a sebességemen is.” – tette hozzá az MVM SE versenyzője, Érdi Mária, aki tavaly egészen elképesztő sorozatot produkálva a vb-n és az Eb-n is dobogóra tudott állni, hiszen a  világbajnokságot megnyerte, a kontinenstornán pedig bronzérmes lett.

0 Tovább

Farkas Balázs lett az FC Kassa sportigazgatója​​​​​​​

Korábbi magyar válogatott labdarúgó vette át a sportigazgatói teendőket a szlovák első osztályban szereplő FC Kassa csapatánál. A többségi magyar tulajdonban lévő egyesületnél a korábbi sportigazgató, Pavel Turczyk a menedzsmentben dolgozik tovább.

„Nem ismeretlen a kassai közeg számomra, hiszen korábban az akadémiai fejlesztésekért dolgoztam. A klub az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül, hiszen az alsóbb osztályokból felküzdve magát ismét az élvonalban játszik. Egy tradicionális csapatról beszélünk, mely újjászületett. A cél, hogy ezen a felfelé ívelő pályán maradjon a klub és kelet-Szlovákia meghatározó labdarúgó csapatává váljon” – mondta Farkas Balázs. 

“Balázs munkája az elmúlt években nagymértékben hozzájárult a klub utánpótlás képzésének fejlődéséhez, ahol jelenleg már az összes korosztályunk az első osztályban szerepel, valamint a Kassai Labdarúgó Akadémia elit akadémiái státusszal rendelkezik a Szlovák Labdarúgó Szövetség licensz eljárása alapján. Ezt a szintű fejlődést és dinamizmust szeretnénk látni az első csapatnál is.”- tette hozzá Geri Ádám klubigazgató.

Farkas Balázs játékosként megfordult többek között a Videoton FC-ben, az Újpestben, a Győrben és a Vasasban is. A 44 éves szakember korábban a magyar válogatottban négy alkalommal lépett pályára.

 Az FC Kassa a szlovák első osztályú tabella 10. helyéről várja a tavaszi folytatást.

(Northstar Kommunikáció)

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum