Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jön az ország legnagyobb sportos agrármegmozdulása

Szeptember 11-én megrendezik a VII. Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvégét. A tatai rendezvényen nyolc sportágban versenyezhetnek az agráriumban dolgozók.

Állatorvos-Agrár Sportnap

A sportnap az utóbbi években komoly rangot vívott ki magának, hiszen több korosztály képviselteti magát Tatán, és rendszerint 6-700-an neveznek az eseményre. A szervezők célja az volt a hagyományteremtő rendezvény megálmodásakor, hogy legyen egy nap, amikor az állatorvosok, az agrármérnökök, a szőlészek, borászok, a kertészmérnökök, az erdőmérnökök és vadászok, akik nap, mint nap együtt dolgoznak az agráriumban egy minisztérium irányítása alatt, együtt sportolhassanak.

A rendezvénynek idén két fővédnöke van. Elvállalta a felkérést dr. Nagy István agrárminiszter, valamint ugyancsak fővédnök lesz dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora.

 „Sajnos a koronavírus miatt tavaly elmaradt a rendezvény, de ebben az évben is igyekszünk minden korosztálynak aktív programokat kínálni szeptember 11-én. A helyszín ezúttal is Tata lesz, a gyönyörű Olimpiai Edzőtáborral, Öreg-tóval, Angolparkkal.” – mondta Dr. Bándy Pál, az esemény főszervezője.

Az VII. Országos Állatorvos-Agrár Sportnap és Családi Hétvégén asztaliteniszben, fogathajtásban, futásban, kispályás labdarúgásban, parkröplabdában, sárkányhajóban streetballban és teniszben mérhetik össze a tudásukat az indulók.

Bővebb információk: www.oaas.hu

Fővédnökök:

Dr. Nagy István, agrárminiszter

Dr. Sótonyi Péter, rektor, Állatorvostudományi Egyetem

Védnökök:

Dr. Bognár Lajos, országos főállatorvos

Dr. Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke

Dr. Magyar Zoltán, a Nemzet Sportolója, kétszeres olimpiai bajnok tornász, állatorvos

Dr. Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora

Győrffy Balázs, országos elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Czene Attila olimpiai bajnok úszó, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke

Michl József, Tata város polgármestere

0 Tovább

Futókörök Napja: 11 helyett 10 helyszínen

Az ország több pontján, összesen 10 településen ingyenes versenyre várják a futás szerelmeseit a Futókörök Napján – Szegeden azonban felújítási munkálatok miatt elmarad a program.

Jön a Futókörök Napja! A szabadidősportos eseményre bárki nevezhet, szeptember 5-én az ország 10 pontján lehet majd birtokba venni a futópályákat.  Az Országos Futópálya-építési Programban az utóbbi időszakban több futópályát adtak át az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatásával, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének (SZEOSZ) szakmai koordinálásával.

A projekt során átadott futókörök közül szeptember első vasárnapján Gödöllőn, Hajdúböszörményben, Kaposváron, Kőbányán (Sportliget), Óbuda-Békásmegyeren, Pápán, Pestszentlőrincen, Székesfehérváron, Sárváron és Dabason zajlik majd a verseny, délelőtt 10 és este 6 óra között. A versenyközpontok reggel 9-kor nyitnak. Eredetileg 11 településen zajlott volna az országos esemény, azonban az egyik helyszínen sajnos jelenleg nem adottak ehhez a körülmények.

Szegeden, a "Vértó zöldváros" projekt keretében a futópálya teljes környezete megújul, és ezek a rekonstrukciós munkálatok olyan stádiumba kerültek az elmúlt hetekben, hogy a futókör jelenleg sajnos nem alkalmas futóverseny lebonyolítására. Elnézést kérünk azoktól, akik szerettek volna Szegeden futni aznap, reméljük, erre lesz még lehetőségük a jövőben a Futókörök Napja keretein belül is.

Az esemény egyben a települések versenye is lesz. A programban részt vevő helyszínek közül ugyanis a nap végére kiderül, hogy hol tették meg a legtöbb kilométert a futók.

A szervezők a Futókörök Napját azzal a céllal rendezik meg, hogy népszerűsítsék a futást, valamint felhívják a figyelmet a rendszeres testmozgás fontosságára. Valamennyi helyszín egyben az Ötpróba szabadidősport-eseménysorozat pontszerző állomása is lesz. A Futókörök Napjára a regisztráció ingyenes. Bővebb információk és aznapi élő eredménykövetés itt: https://szeosz.hu/futokorok-napja/

0 Tovább

Teqball - Magyar győzelmek a rangos challenger versenyeken

Blázsovics Ádám sikerrel vette az elmúlt két Challenger CUP-ot. A világbajnok magyar teqballos egyéniben megnyerte a balatonfüredi, majd az egri állomást is. Mindkét helyszínen hét nemzet képviseltette magát.

Füreden Bányik Csaba lett második Csereklye Martin előtt. A vegyespárosok versenyét Bányik Csaba és Janicsek Zsanett nyert meg, míg a páros döntőben a Bányik, Blázsovics duó győzött a Bakó Ádám, Fördős Soma kettős ellen.

Eredmények:

Balatonfüredi Challenger CUP

  1. Blázsovics Ádám (Phoenix)
  2. Bányik Csaba (Phoenix)
  3. Csereklye Martin (Infinity Teqball)

Vegyespáros

  1. Bányik Csaba - Janicsek Zsanett (Phoenix)
  2. Nikola Mitro - Maya Umicevic (Szerbia)
  3. Bakó Ádám - Vasas Lea (BP Teqers)

Páros

  1. Bányik Csaba - Blázsovics Ádám (Phoenix)
  2. Bakó Ádám - Fördős Soma (BP Teqers)
  3. Györgydeák Apor - Ilyés Szabolcs (Góbék Teqball Team, Románia)

Egri Challenger CUP

  1. Blázsovics Ádám (Phoenix)
  2. Györgydeák Apor (Góbék Teqball Team, Románia)
  3. Bányik Csaba (Phoenix)
0 Tovább

Erőemelés - Sedric Watchou sikere, minden erőemelő sikere

A Magyar Erőemelő Szövetség elnöke szerint Sedric Watchou paralimpiai pontszerző helye megsüvegelendő.

A kameruni születésű, magyar színekben versenyző sportember hatodik lett Tokióban.

Sedric Watchou sikere, mindannyiunk sikere. Azon leszünk, hogy a következő paralimpián több versenyzőnk indulhasson. Parasportolóink sikereiből az ép versenyzőink is erőt meríthetnek” – értékelt Berke Lóránd, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke.

Az erőemelő Sedric Watchou a 88 kilogrammos súlycsoportban három jó gyakorlatot mutatott be. Előbb a 170, majd a 177, végül a 181 kilót is kinyomta, ezzel a teljesítménnyel végzett a hatodik helyen.

 Fotó: Magyar Paralimpiai Csapat

0 Tovább

Rali Eb – Herczigék negyedikek lettek Csehországban!

Továbbra is jó formában van a Herczig Norbert, Ferencz Ramón páros. A ŠKODA Rally Team Hungaria kettőse az előkelő negyedik helyen végzett a rali Európa-bajnokság csehországi állomásán. A Barum Rallye alaposan próbára tette a versenyzőket, így Herczigék is megküzdöttek a negyedik helyezésért.

„Talán nem túlzok, ha azt mondom. életem egyik legnehezebb versenyén vagyunk túl. Itt aztán minden kiszámíthatatlan volt, egy másodpercig sem lehetett kihagyni. Az, hogy egyáltalán befejeztünk egy ilyen viadalt egy ilyen erős mezőnyben, az már önmagában komoly fegyvertény, de a negyedik helyezés hab a tortán.” – mondta Herczig Norbert.

A duó legutóbb a Róma-ralin is jól teljesített, akkor dobogóra állt, miután harmadikként végzett az Európa-bajnoki mezőnyben.

A Herczig Norbert, Ferencz Ramón páros az Eb-összetett mezőnyben az ötödik helyről várja a kontinensbajnokság folytatását, amely három hét múlva lesz az Azori-szigeteken.

0 Tovább

Tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokság – 14 éremmel zárt a magyar csapat

A zárónapra is maradt magyar érem. Az észtországi tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon két ezüstérmet és három bronzérmet szereztek a magyarok. Másodikként zárt Balázs Péter a parallel döntőben, és ugyancsak felállhatott a dobogó második fokára a férfi csoport. Bronzérmesként végzett Várszegi Vendel, míg a junioroknál Erdős Virág és Szász Tamás lett harmadik.

A magyar küldöttség így az Eb-t – a felnőtteket és a juniorokat is egybevéve – összesen 14 éremmel zárta. A négy aranyérmen kívül öt ezüsttel és öt bronzéremmel térhetnek haza a nemzeti csapat tagjai Viljandiból.

Gurisatti Róbert csapatvezető elmondta, hogy rendhagyó Európa-bajnokságon vannak túl. „Minden tisztelet megilleti a csapat tagjait, hiszen metsző hidegben kellett végigversenyezniük a hetet. A 14 érem magáért beszél, a tájolósok így ezúttal is bizonyították, hogy a világ legjobbjai közé tartoznak” – értékelt Gurisatti Róbert. 

0 Tovább

Hegyi Eb – Nagy Norbert Lengyelország után Szlovéniában is aranyérmet szerzett

Nagy Norbert megnyerte a hegyi Európa-bajnokság szlovéniai futamát. A versenynek Ilirska Bistrica adott otthont, ahol a második felfutás előtt még 1.6 másodperces hátrányban volt a magyar pilóta.

A Nagy Norbi Racing Team szakmai vezetője azonban nagyot versenyzett zárásként és végül nyerni tudott kategóriájában a szlovén Ales Prek előtt.

A korábbi WTCR-dobogós autóversenyzőnek ez az idei második futamgyőzelme a hegyi Európa-bajnokságon és az összetett 2. helyéről várhatja a horvátországi utolsó zárófutamot.

„Ezen a hétvégén is sikerült jó tempót menni, a beállítások is sikerültek. Nagyon örültem annak, hogy kiélezett versenyben dőlt el a szlovéniai viadal” – összegzett Nagy Norbert az eredményhirdetés után.

0 Tovább

Rali Eb - Csehországban a 6. helyről várja a folytatást a Herczig-Ferencz páros

A Herczig Norbert, Ferencz Ramón duó jól tartja magát a rali Európa-bajnokság cseh állomásán. A Barum Rally-n a ŠKODA Rally Team Hungaria kettőse 9 gyorsasági után a hatodik helyről várja a vasárnapi záró szakaszokat.

Herczig Norbert szerint sok szempontból az egyik legnehezebb versenyükön vannak. „Egyrészt az időjárás nem éppen kiszámítható. Szombaton volt olyan szakasz, amely napsütésben kezdődött, és esőben ért véget. Nehéz alkalmazkodni ilyen helyzetekhez a gumikkal. Jó dolognak tartom, hogy a nehéz körülmények ellenére is ott vagyunk az első hatban. További pozitívum, hogy nagyon kis különbségek vannak az egyes versenyzők között” – összegzett Herczig Norbert.

A magyar duó legutóbb a rali Eb római állomásán dobogóra tudott állni, miután harmadik lett.

 

0 Tovább

Kick-box bírói-edzői továbbképzés zajlott Csongrádon

Csongrád évek óta a helyszíne a különböző szintű kick-box edzőtáboroknak, és mint évek óta, most is itt rendezte meg a Magyar Kick-box Szakszövetség a versenybírók és edzők háromnapos továbbképzését. Nagy szükség volt erre az okításra, hiszen egyrészt hosszú idő után találkoztak újra a versenybírók, az edzőkkel közösen, másrészt bizonyos versenyszabályok megváltoztak és ezeket elemezni,  értelmezni kellett. A három nap alatt minden küzdelmi szabályrendszer sorra került, az utolsó napon pedig a formagyakorlat szabályaiban is elmélyülhetett a szakma. A továbbképzés fontosságát jelezte, hogy az MKBSZ elnöke, Galambos Péter megtekintette a tábor munkáját.

A hazai szövetség bírói bizottságának elnöke, Szabó Gábor így összegezte a tapasztalatokat.

"A pandémia és a nyár miatt valamivel kevesebben jöttek el, de azért nagyon jó hangulatú és főleg intenzív interaktív munka folyt. Az első napon megtárgyaltuk a mindegyik szabályrendszerre vonatkozó általános szabályokat, közöttük például az edzők és a bírók gyakran vitára okot adó viselkedésére vonatkozó új szabályokat, amelyeket most részletesen rögzíti a szabálykönyv. Értelmezési viták voltak, de ez jó, mert így tudunk mindent tisztázni. A második nap volt talán a legfontosabb, amikor a tatamis és a ringes szabályok változásait vettük át. A tatamis (félerejű) szabályrendszerekben teljesen új szabályelemként megjelenő, a szabálytalan leütések utáni rászámolás komoly vitát és indulatokat váltott ki. Mi, bírók jeleztük a WAKO illetékeseinek, hogy a bíróknak és edzőknek ellenérzéseik vannak ennek a szabálynak a bevezetésével kapcsolatban, mert nem tartjuk elfogadhatónak ennek alkalmazását egy alapvetően félerejű támadásokat megengedő szabályrendszerben. Alkalmazási körülményei nem egyértelműek és különböző visszaélésekre is lehetőséget adhat. Mindezeket megfejeli az a teljesen új szabály, mely szerint két „fej K.O.” után örökre el kellene tiltani a versenyzéstől a sportolót. A módosítás miatt várható feszültségek nem hiányoznak a friss olimpiai elismerést szerzett sportágunknak, a régi szabályok pedig – a közvélekedés és a gyakorlat szerint – jól kezelték ezt a helyzetet, így sokak véleménye szerint nincs szükség erre a változtatásra. Az is furcsa, hogy a ringben leütés esetén a vezetőbíró nem nyújthat azonnal segítséget a leütött versenyzőnek (pl. a fogvédőnek a szájból történő kihúzásával), a segítségnyújtásra csak és kizárólag a versenyorvos jogosult, akinek meg kell várni a ringbe érkezését. Ez nem életszerű, hiszen a versenyorvos ringbe történő belépése sokszor jó pár, akár 10-15 másodpercbe is telhet, ami adott esetben döntő jelentőségű lehet a leütött versenyző állapota szempontjából. Ilyen szabályra nincs is példa más küzdősportokban. Ezt a két kardinális kérdést feltétlenül rendezni kell, egyeztetve a bírói, edzői és versenyzői bizottságokkal" – vélekedett Szabó Gábor.

A formagyakorlat szabályok értelmezésénél Puravecz Péter szakágvezető és tanítványai tartottak bemutatót, amellyel nagyban segítették a formagyakorlat bíráskodás színvonalának javítását.

A képzésre annál is inkább szükség volt, mert rövidesen beindul az őszi kick-box versenyidőszak. Szeptember 4-én Szombathelyen kerül sor a light-contact és kick-light magyar bajnokság döntőjére, és ezt követi majd a nagy hagyományokkal rendelkező, immáron 26. Budapesti Kick-Box Világkupa szeptember 16. és 19. között.

0 Tovább

A Hungarian Darts Trophy-val sporttörténelem íródik Budapesten!

Újabb sporttörténelmi eseménynek ad otthont Magyarország. Szeptember 3. és 5. között rendezik ugyanis a Papp László Budapest Sportarénában a PDC European Tour Hungarian Darts Trophy elnevezésű darts versenyt, amely a PDC darts világszervezet történetének első hivatalos viadala lesz hazánkban – hangzott el a viadal csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A szervezők kiemelték, ez a sportesemény megnyithatja Magyarország, illetve a térség előtt az olyan rendezvények sorát, amelyeket a Sky Sports szokott közvetíteni.

Korábban soha ennyi dartsos világsztár nem látogatott még Magyarországra, mint amennyien tábla elé állnak a Papp László Budapest Sportarénában. Többek között olyan klasszisokat láthatnak majd a darts rajongók, mint Michael van Gerwen, Peter Wright, José de Sousa, Daryl Gurney, Joe Cullen, Nathan Aspinall, Michael Smith vagy James Wade. A sztárok felsorolást bőven lehetne folytatni, hiszen a PDC Pro Tour ranglistájának első 16 helyezettje versenyezni fog.

A házigazda jogán négy magyarért is szoríthatunk. Legjobbjaink közül ilyen sokan még nem vettek részt korábban PDC-tornán, most viszont Strbik Péter, Jagicza Gábor, Végső János és Rucska József is lehetőséget kapott.

A sajtótájékoztatón videokonferencián becsatlakozott Peter Wright és Devon Petersen is. Előbbi világbajnok, utóbbi pedig a dél-afrikaiak Eb-döntős kiválósága. A két darts világsztár egyetértett abban, hogy a sportág népszerűsége egyre nagyobb, és színvonalas meccsek várhatók a Papp László Budapest Sportcsarnokban.

Az esemény sajtótájékoztatóján elhangzott az is, hogy a Hungarian Darts Trophy-n megemlékeznek Kyle Andersonról. Sokkolta a sportvilágot a hír: 33 évesen elhunyt Kyle Anderson, korábbi profi dartsjátékos.

A Hungarian Darts Trophy-ra jegyek a www.dartsevent.com – on és a helyszínen is megvásárolhatók.

Az esemény kiemelt támogatói az MVM Energetikai Zrt. és TIPPMIX. További támogatók: Bayer Construct, HELL Energy, Volkswagen haszongépjárművek

 

0 Tovább

Tájékozódási búvárúszás – Balázs Péter arany-, Szász Tamás ezüstérmet szerzett

Csütörtökre is jutott két magyar érem a tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon.

A Magyar Búvár Szakszövetség információi szerint az 5 bója versenyszámot a férfiaknál Balázs Péter megnyerte, míg a junioroknál Szász Tamás is dobogóra tudott állni, miután harmadik lett. Csütörtökön a szlalomverseny következik.

Az észtországi Viljandiban zajló kontinensbajnokság augusztus 28-ig tart. Az Eb-n a magyar színeket négy felnőtt és négy junior búvárúszó képviseli, akik az Európa-bajnokság ideje alatt csillag, 5 bója, szlalom, paralel, MONK és csoportos versenyszámokban indulnak.

0 Tovább

Új kihívások előtt a versenyzői létszámát megtriplázó Magyar TáncSport Szakszövetség

Egy hónap múlva az év legrangosabb eseményére készül a Magyar TáncSport Szakszövetség (MTáSZ). Szeptember 25-én és 26-án ugyanis megrendezik a TáncSport Magyar Bajnokságot, amelynek helyszíne a szombathelyi Agora–Művelődési és Sportház. A nemzetközi esemény otthont ad a Magyar Bajnokságon túl a WDSF Senior I. Tíztánc Világbajnokságnak, valamint a Hungarian Dance Opennek is. A pandémia miatt a Szombathelyi Önkormányzat, valamint a Magyar TáncSport Szakszövetség tavaly sajnos nem tudta megrendezni az 54. Savaria Táncversenyt, így idén minden eddiginél fergetegesebb és színvonalasabb táncsportversenyre várják az érdeklődőket nem csak hazánkból, hanem a világ minden pontjáról.

Zsámboki Marcell, az MTáSZ elnöke elmondta, huszonkét kategóriában avatnak magyar bajnokot. „A kétnapos esemény kétségkívül legrangosabb eseménye a WDSF Tíztánc Világbajnokság lesz, melyre több hazai versenyző is kvalifikálta már magát, többek között a Szánthó Péter, Juhász Szánthó Szilvia – a szombathelyi Claudius Táncsport Egyesületet képviselő – háromszoros világbajnoki döntős páros is.” – nyilatkozta az elnök hozzátéve: a Magyar TáncSport Szakszövetség a pandémiás időszakot igyekezett arra is felhasználni, hogy a 2019-ben megalapított autentikus- modern és divattánc szakágának, valamint annak minden szakterületének és a NOB által a 2024-es párizsi olimpia műsorszámára felvett break szakterület szabályzataival, valamint tagszervezeti csatlakozásaival is foglalkozzon.

„Örömünkre szolgál, hogy tagszervezeti létszámunk mintegy negyven taggal, versenyzői létszámunk pedig – az új szakterületeknek is köszönhetően – 2900-ról mintegy 8700-ra emelkedjen. Ez óriási fejlődés és óriási kihívás is egyben. Ehhez az infrastrukturális és humán erőforrásainkat is hozzá kellett igazítanunk. Egy kis szakszövetségből pillanatok alatt egy komoly, több szakágat és olimpiai sportágat is működtető nagy szakszövetség lettünk. Ennek kapcsán sajnos a problémákról is beszélnünk kell, hisz óriási ellenállás volt/van az új táncsport szakterületek elfogadásával, a 36 évvel ezelőtt megalapított, akkor még csak versenytánccal foglalkozó tagszervezeteink részéről. Nem sikerül két éve alapszabályt módosítanunk, így sajnos a sportágfejlesztési stratégiában megfogalmazott céljainkat egyelőre nem tudjuk megvalósítani” – számolt be Zsámboki Marcell.

„Bár pénzügyileg az elmúlt három évben sikerült biztos lábakra állítani a szakszövetséget, azonban egy belső tagszervezeti ellenállás bontakozott ki, mely nem tudja elfogadni a törvényes működés betartását és betartatását sem. Igyekszünk minden esetben a jog adta lehetőségekkel működtetni a szakszövetséget, azonban minden tagszervezetünknek meg kell értenie azt, hogy döntéseikkel nem veszélyeztethetik az MTáSZ feladat- és célrendszerének elérését, működéséhez és működtetéséhez korlátokat nem szabhatnak, állami pénzügyi támogatások kifizetését nem veszélyeztethetik. Őszintén remélem, hogy a szeptember 16-án megtartandó közgyűlésünkön a táncsport és a versenyző sportolók érdekei kerülnek majd előtérbe, egyben tisztán szakmai kérdésekben kell már csak ’új csatákat megvívnunk’.” – tette hozzá a sportvezető.

A korábbi magyar bajnok a jövővel kapcsolatban megjegyezte: az MTáSZ sportágfejlesztési stratégiája egy perspektívikusan és dinamikusan fejlődő szakszövetséget vízionál, amely a két éve elindított versenytánc utánpótlás és válogatott keret versenyzőinek megerősítését tűzte ki célul. Tovább erősíti az akrobatikus rock and roll szakág működését, megteremti az autentikus- modern és divattánc, valamint a break olimpiai szakág versenyrendszerének stabil alapjait, önálló szakszövetségi edzőképzést indít el, valamint erősíti nemzetközi kapcsolatrendszerét is. „Mindehhez a szövetségünk a WDSF-hez (Nemzetközi Táncsport Szövetség) fűződő sportszakmai irányait is határozottan kijelöli, egyben Európa- és világversenyek rendezésére ad be pályázatokat. Célunk, hogy a Világjátékokra mindhárom szakág versenyzői kvalifikációt szerezzenek, a break szakterület pedig - úgy mint a 2018-as Ifjúsági Nyári Olimpiai Játékokon is – a Magyar TáncSport Szakszövetség első olimpiai részvételével hozzon dicsőséget a magyar (tánc)sportnak.” – hangsúlyozta Zsámboki Marcell.

0 Tovább

Tájékozódási búvárúszó Eb – Cudar idő és újabb magyar aranyérem

A junioroknál egy magyar aranyérem született a tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon. Az észtországi kontinensviadalon Szász Tamás lett első a csillag gyakorlatot teljesítve. Szásznak ez a második aranyérme ezen az Európa-bajnokságon.

Gurisatti Róbert csapatvezető elmondta: továbbra is roppant kellemetlen időjárás van Viljandiban. „Nem nagyon lehet jelzőket találni. 10 fok van, erős szél és szinte egész nap vízszintesen esett az eső. A csapatok a parton nagykabátban, sapkában vannak, egyszerűen mindenki alaposan átfagyott. Ennek tükrében különösen nagy teljesítmény Szász Tamástól, hogy ilyen körülmények között is a legjobb tudott lenni” – mondta a szerdai versenynapról a csapatvezető. 

0 Tovább

Kick-box formagyakorlat tábor volt Gyopárosfürdőn

Komoly események történtek az elmúlt időszakban a kick-boxosok háza táján. A legfontosabb az a sportdiplomáciai siker, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság felvette a kick-boxot a NOB által elismert sportágak közé, ami természetesen a kick-box hazai helyzetét, elismertségét is javítja. Az eredményesség a hat küzdelmi szabályrendszerben eddig is megvolt, de a hetedikben, a formagyakorlatban eddig még kevesebb magyar babér termett, ugyanakkor az utóbbi években ebben a szakágban is nagy változások tapasztalhatók.

Miután a formagyakorlat speciális képzést igényelt, a magyar klubok korábban nemigen fordítottak rá jelentős energiát. A Békés Megyei Harcművész Szövetség hosszú évek óta próbálkozott, és a Viharsarokból indult el az a folyamat, ami ezt is fejlődési pályára állította. Az orosházi Contact Kick-box és Thai-box SE versenyző-edzője, Puravecz Péter időt, pénzt és munkát nem kímélve fogott hozzá a munkához. Az első feltűnő eredmény egy világbajnoki bronzérem lett, a Magyar Kick-Box Szakszövetség pedig rábízta a szakág vezetését. Ebben kiváló társra talált a kondorosi Litauszki László személyében, akinek tanítványai korosztályos Európa-bajnoki címet is szereztek.

Ma már több klub foglalkozik formagyakorlattal, és megindultak a speciális képzések is. Most pedig Orosházán, Gyopárosfürdőn formagyakorlat válogatott tábort tartottak, és három klub – a Contact KTSE Orosháza, a KIME Veresegyház és a Füzesgyarmat Hegyesi Kick-box SE – 12 sportolója vett részt a képzésen.

Puravecz Péter meg volt elégedve a hozzáállással. A nagy melegben nyilvánosság előtt, szabadtéren, a fürdő területén folytak az edzések, ami szoktatta versenyzőket ahhoz, hogy idegenek, nézőközönség előtt is hibátlan gyakorlatot kell bemutatni. Mivel különböző tudásszinttel rendelkeztek a versenyzők, csoportbontással folyt a munka. Ezt az is lehetővé tette, hogy az akrobatikus elemeket Balogh Dávid személyében kiváló szakember oktatta.

„Abszolút meg vagyok elégedve. Az elvárásaimat felül teljesítették. Péterrel néhány éve kezdtük a közös munkát, és a versenyzők minden energiát beletesznek. Sokkal gyorsabban is haladunk, mint ahogy vártam. Mi annakidején autodidakta módon, öt-hat év alatt jutottunk el arra a szintre, ahova a mostani gárda egy év alatt. A kick-boxból hozott adottságok nem egyenlőek az akrobatikához szükséges adottságokkal, ezért az alapoktól kell másféle módon fejleszteni. Teljesen újra tanuljuk például a nyújtást. Ötféle sportággal foglalkozom, és ezért mindent az „arany középúton” végzek, mert ahhoz, hogy például jó tornászok legyenek, 15 év kellene. Vagyis, alkalmazkodom mindenkihez az edzéseken. Arra haladunk, ami az illető testalkatának legjobban megfelel” – számolt be a munkáról Balogh Dávid.

0 Tovább

Teke - Két világbajnoki cím tandemben

Fiatal tekéseink odatették magukat, ugyanis mind a fiúknál, mind a lányoknál világbajnoki címet ünnepelhetett a magyar küldöttség Szlovéniában.

Magyar világbajnoki címek a Szlovéniában zajló utánpótlás világversenyen. Az U18-asoknál kedden a tandem kategóriában avattak világbajnokokat. A fiúknál Cserpnyák Martin és Oswald Dániel világbajnoki címet szerzett, akárcsak a lányoknál a Hegedűs Tímea, Pásztor Enikő. Korábban a Kranj és Kamnik városában zajló világversenyen a fiúcsapat vb-ezüstöt nyert.

0 Tovább

Tájékozódási búvárúszás – Két arany, egy ezüst

Szenzációs magyar kezdés Észtországban. A tájékozódási búvárúszó Európa-bajnokságon a felnőtteknél egy aranyat, egy ezüstöt, a junioroknál pedig egy aranyérmet szereztek a nemzeti csapat tagjai.

Viljandiban az első versenynap a párosversenyeket (monk) rendezték meg. A férfi párosban a Balázs Péter, Cséplő Kelen kettős Európa-bajnoki címet szerzett, míg a nőknél a Hofmeister Alíz, Hatházi Katalin duó ezüstérmes lett.

A junioroknál a monk versenyszámban mixduók indulnak, ott Szász Tamás és Rendes Linda aranyérmes lett.

Kedden megrendezték a paralel versenyszám selejtezőit, ahol a nyolc magyarból hat egyenes ágon döntőbe jutott, a nyolcadik helyen holtverseny volt, és szétúszást bonyolítanak le, így egy újabb finálés helyezés lehet ott. A paralel döntőt szombaton rendezik meg.

0 Tovább

Magyar győzelmek és érmek a tájfutó Eb-n

Két arany- és két bronzérmet nyertek a magyarok a Vilniusban megrendezett ifjúsági tájfutó Európa-bajnokságon. A litván fővárosban 29 ország közel 500 indulójának részvételével megrendezett versenyen a nézőket a koronavírus járvány miatt nem engedték be az arénákba.

A normáltávon az ifi kategóriában Czakó Boglárka harmadik helyezést ért el, amivel megismételte a két évvel ezelőtti serdülő eredményét.

A váltó versenyszámok során remekeltek a magyar lányok, hiszen a serdülők – Lantai Lili, Mikes Janka és Máramarosi Rita összeállításban – szintén a dobogó harmadik fokára állhattak fel, míg az ifik (Czakó Boglárka, Zempléni Lilla, Mag Viktória) éppen csak lecsúszva a dobogóról, a negyedik helyen végeztek. A serdülő fiúk (Bálint Gergő, Felföldi Tamás, Csoboth Márton) hetedikek lettek.

A sprint versenyeket Vilnius belvárosában bonyolították le, ahol a sok szűk sikátoros rész és sok kapubejáró nehezítette a versenyzők tájékozódási képességét a gyors futótempó mellett. Ez a táv a magyarokról szólt, hiszen válogatottunk mind a két női kategóriában meghallgathatta a himnuszt.

A serdülő lányoknál Máramarosi Rita, míg az ifiknél Mag Viktória állhatott fel a dobogó tetejére és lett Európa-bajnok. Czakó Boglárka ismét pódiumot érő – negyedik – helyre futott be, míg a fiúknál Felföldi Tamás a hetedik helyen végzett, és csupán egyetlen másodperccel maradt le a pódiumot érő hatodik helyről.

Mivel a tavalyi évben nem rendeztek ifi Eb-t és nemzetközi verseny sem nagyon volt, így talán még értékesebbek a helyezések, hiszen a fiataloknak nem volt tapasztalata a külföldi terepeket és térképeket illetően.

A nemzetek közötti pontversenyben tájfutóinknak a résztvevő 29 ország közül az előkelő negyedik helyet sikerült megszerezni!

Jövőre hazánkban, Salgótarjánban lesz az ifjúsági Európa-bajnokság, ahol a szakvezetés hasonlóan jó eredmények elérését célozza meg. 

0 Tovább

PDC Hungarian Darts Trophy - Kyle Andersonra emlékeznek az Arénában

A Hungarian Darts Trophy-n megemlékeznek Kyle Andersonról. Sokkolta a sportvilágot a hír: 33 évesen elhunyt Kyle Anderson, korábbi profi dartsjátékos. A szeptember 3. és 5. között megrendezendő 2021 Hungarian Darts Trophy elnevezésű darts verseny szervezői bejelentették: a budapesti világversenyen megemlékezést tartanak.

A magyar fővárosban megjelenik a sportág elitje, hiszen többek között olyan klasszisokat láthatnak majd a darts rajongók, mint Michael van Gerwen, Peter Wright, José de Sousa, Daryl Gurney, Joe Cullen, Michael Smith vagy James Wade, így a korábbi nagy ellenfelek is tisztelegnek majd Kyle Anderson emléke előtt.

Kyle Anderson hét világbajnokságon és 7 UK Openen vett részt karrierje során. A UK-n 2016-ban negyeddöntőzött, de játszott Európa-bajnokság elődöntőjében is. 

0 Tovább

U18-as teke-vb: Magyar ezüstérem

Magyar ezüstérem a Szlovéniában zajló U18-as világbajnokságon. A Magyar Tekeszövetség információi szerint a világversenyen a fiúcsapat végzett másodikként.

Kranj és Kamnik városa ad otthont az U14-es Világkupának, az U18-as és az U23-as világbajnokságnak. Ez a pandémia utáni időszak első nagy világversenye. A magyar csapatból Cserpnyák Martin fantasztikus teljesítménnyel zárt, ugyanis 627 fát gurított.

„Ez a teljesítmény maximálisan megsüvegelendő. A csapatezüstről pedig csak szuperlatívuszokban lehet beszélni. Bízunk abban, hogy ez a siker erőt és hitet ad az ezután versenyző magyar tekések számára is” – összegzett Bátor Gábor, a Magyar Tekeszövetség főtitkára. 

0 Tovább

Fallabda – Magyar tornagyőzelem Hollandiában

A többszörös magyar bajnok Chukwu Hannah aranyérmet szerzett az Amszterdamban megrendezett challenger tornán. A magyar játékos negyedik kiemeltként lépett pályára Hollandiában, ahol magabiztosan menetelt egészen a döntőig, ott a spanyol Marta Dominguez Fernandezt is legyőzve végül megnyerte a tornát. A fináléban bár az első szettet elvesztette (9-11), a folytatásban előbb 11-8-ra, majd 12-10-re nyert, végül 11-5-tel fejezte be a találkozót.

Chukwu Hannah edzője szerint a minimális cél az volt, hogy  négybe jusson Hollandiában. „A világranglistás helyezés szempontjából nagyon értékes volt ez a siker. Onnantól, hogy Hannah négybe jutott, megjött az étvágya, és előbb  egy német játékos ellen nyert 3-1-re az elődöntőben, majd a fináléban is ugyanilyen arányban győzött.” – értékelt Farkas János, Chukwu Hannah edzője.

A világranglista 93. helyezett magyar játékos legközelebb szeptember közepén versenyez challenger tornán. Akkor Brémában lép pályára. 

0 Tovább

Négy ezüsttel zártuk a korosztályos karate Eb-t

A karate sportág olimpiai bemutatkozása után két héttel kadet, junior és U21-es Európa-bajnokságot rendeztek a finnországi Tamperében. A péntektől vasárnapig tartó Eb zárónapján a magyarok közül a 21 éven aluliak mezőnyében Rónai Lili és Baranyi Zsófia is ezüstérmet nyert. A kontinensviadalon korábban a kadet Dévényi Bence és Hecker Bojána is második helyet szerzett, így hazánk összességében négy ezüsttel fejezte be a tornát. 

A vasárnapi küzdelmek során az U21-es nők 50 kg-os súlycsoportjában a remek napot kifogó Rónai Lili előbb legyőzte ciprusi, francia, majd orosz ellenfelét is, ezzel bejutott a döntőbe. A fináléban aztán az olasz Agus 4-1-re jobbnak bizonyult, de az ezüstérem így is remek eredmény az UTE karatésától. 

Az 55 kg-ban a tavalyi budapesti Európa-bajnokságon aranyérmet nyert Baranyi Zsófia közel állt ahhoz, hogy megvédje címét. Az MTK fiatal klasszisa – aki egyedüli magyar karatésként megjárta a 2018-as ifjúsági olimpiát – olasz, észak-macedón, dán és szlovén ellenfél legyőzésével menetelt a fináléig. A döntőben a svéd Roselind volt az ellenfél, akitől szoros meccsen 5-3-ra kikapott. Baranyi Zsófia ezzel immár harmadik korosztályos Eb-érmét nyerte, hiszen 2017-ben a kadetek mezőnyében is második lett.

A fiatalok összességében megfeleltek az előzetes elvárásoknak, hiszen az Eb-t megelőzően a szakvezetés éppen négy érmet remélt a 33 fős válogatottól, amely formagyakorlatban a kadet Fodor Amira révén még egy ötödik helyezést is elkönyvelhetett.

0 Tovább

Hajdúszoboszlón a teqballos másodosztály

Egyéniben Bene Zsombor, párosban pedig a Borbély Patrik, Levik Boldizsár duó győzött a teqballosok legutóbbi ob II-es fordulójában. A hajdúszoboszlói versenyen az Infinity Teqballos Bene mögött Borbély Patrik (Tokaj Teqball Team) lett ezüstérmes, megelőzve Dombai Gergőt (Phoenix).

A párosoknál a győztes Tokaj Teqball Team duója mögött két Egri Akadémiás páros zárt másodikként és harmadikként, miután Nagy Zoltán és Hudák Balázs állhatott fel a dobogó harmadik fokára, a bronzérmet pedig a Máhner Márk, Jaskó Bence egység vihette haza.

0 Tovább

Halmai Gábor: Bárki indulhat a padbol kupán

Bárki elindulhat az I. Amatőr Padbol Kupán. Az eseménynek a fővárosban az Istvánmezei úti padbol pálya ad otthont augusztus 28-án.

Halmai Gábor, korábbi 57-szeres válogatott labdarúgó elmondta, ez a játék szórakoztató és egyben rendkívül dinamikus is. „Egy biztos: ez a sportág nagyon gyorsan megtanulható, és tényleg bárki elindulhat. Ha valaki valamilyen szinten érintkezett a labdarúgással, az hamar ráérez” – foglalta össze a korábbi MTK-játékos, aki megfordult a Videotonban, a Kispestben, a belga Ekerenben, és az izraeli Hapoel Tel Avivban is.

A padbolt az egyik leginnovatívabb labdajátékként tartják számon. Nem meglepő, hogy rövid idő alatt óriási népszerűségre tett szert világszerte. Európában egyelőre 8 országban van jelen, Spanyolország, Franciaország és Románia után Magyarország másodikként csatlakozott a közép-kelet európai régióból a padbol családjához. Ez egy fúziós játék. A lábtenisznek, a squash-nak, a tenisznek és röplabdának a keveréke.

Bővebb infók: padbol.hu

0 Tovább

Autósport - Magyar arany a Közép-Európa Kupában

Magyar győzelem a Szlovákia Ringen! Lantos Szabolcs, a Nagy Norbi Racing Team pilótája megnyerte a Renault Twingo Kupa hétvégi állomását a Közép-Európa Kupában.

Lantos gokartosként kezdte a Nagy Norbi Racing Team-ben, ez az első éve a twingo kupában. „Szabi nagyszerűen versenyzett egész hétvégén, érett, taktikus volt, és ez meghozta a remélt eredményt. Büszke vagyok rá” – összegzett Nagy Norbert szakmai vezető, aki jelenleg a hegyi Eb-n versenyez.

A Szlovákia Ringen Lantos mögött Matej Ivanusa szerezte meg az ezüstérmet, Nik Stefancic előtt (mindkét versenyző szlovén).

A Nagy Norbi Racing Team jövő hétvégén is érdekelt lesz. A csapat szakmai vezetője, Nagy Norbert a hegyi Európa-bajnokság következő állomásán ül autóba Szlovéniában. Legutóbb, Lengyelországban győzni tudott Nagy.

0 Tovább

Tájékozódási búvárúszás – Kezdődik az Eb!

Észtországban megkezdődik a 2021-es CMAS Tájékozódási Búvárúszó Európa-bajnokság. A Magyar Búvár Szakszövetség információi szerint a 29-éig tartó kontinensbajnokságon négy felnőtt és négy junior korú válogatott versenyző képviseli a magyar színeket Viljandiban.

Gurisatti Róbert elmondta, hogy nehéz verseny elé néz a magyar válogatott. „Az Eb otthonául szolgáló tóról elmondható, hogy bár versenyeztünk ott korábban, mégsem ismerjük, ugyanis kiismerhetetlen. Egy zsiliprendszeres tóról van szó, így teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor áramlik. Ennek a szeszélyes víznek nagy szerepe lesz abban, hogy milyen eredményeket érünk el.” – mondta a csapatvezető.

 A felnőtteknél Balázs Péter, Várszegi Vendel, Hatházi Katalin és Hofmeister Alíz indul az Európa-bajnokságon. A junioroknál ezúttal Cséplő Kelen, Szász Tamás, Rendes Linda Stella és Erdős Virág kapott helyet a csapatban.

0 Tovább

Utánpótlás teke-világbajnokságok kezdődnek!

Szlovéniában gurítanak a legjobb fiatal tekések. Kranj és Kamnik városa ad otthont az U14-es Világkupának, az U18-as és az U23-as világbajnokságnak – tudatta a Magyar Tekeszövetség. A világversenyen a magyarok minden korosztályban képviseltetik magukat. Tavaly a koronavírus miatt elmaradt az utánpótláskorúak világbajnoksága (is), legutóbb 2019-ben, Csehországban rendezték meg.

„Érdekes megfigyelni, hogy a résztvevő országok esetében milyen hangsúlyos lett az utánpótlás. A sportágban hosszú idő után ez az első világverseny, így természetesen a magyar válogatottak is izgatottan várják, hogy bizonyíthassanak.” – mondta Pintyőke Marcell, a nemzetközi szövetség elnöke, aki a hazai sportági szövetséget is irányítja.

A sportvezetőnek ez lesz az első világversenye, amelyen a nemzetközi szövetség elnökeként köszöntheti a résztvevő országokat.

0 Tovább

Két ezüstérem a korosztályos karate Eb első napján

Jól kezdődött magyar szempontból a finnországi Tamperében péntektől vasárnapig tartó kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokság. A sportág olimpiai bemutatkozását két héttel követő korosztályos Eb első versenynapján Dévényi Bence és Hecker Bojána jóvoltából két második helyet szereztek a magyarok. A küzdelemben nyert ezüstök mellé formagyakorlatban egy ötödik helyezést is sikerült begyűjteni a mieinknek – valamennyi a kadetek (14-15 évesek) nevéhez fűződik.

Dévényi Bencének a kadet fiúk 57 kg-os súlycsoportjában négy győzelemre volt szüksége a döntőbe jutáshoz A BHSE sportolója a selejtezőkben liechtensteini, észak-macedón, román és horvát riválisát is legyőzte, így az ukrán Bykovval küzdhetett meg az aranyéremért. A döntőben végül Bykov nyert 1-0-ra, Dévényi Bence pedig második lett.

A lányoknál a szintén kadet Hecker Bojána a 47 kg-os súlycsoportban három győzelemmel jutott el a döntőig – sorrendben dán, horvát és azeri ellenféllel szemben diadalmaskodva –, ahol a montenegrói Backovic ellen lépett tatamira. Az UTE fiatal karatésa a fináléban aztán 2-0-ra alulmaradt, ezzel szintén ezüstéremmel jöhet majd haza Tamperéből.

Közel állt az éremszerzéshez Fodor Amira is. A 14. életévét pár hete betöltő KSI-s versenyző a kadet lány kata kategóriában az előkelő ötödik helyen végzett.

0 Tovább

Sedric Watchou: Én becsülettel készülök

Sedric Watchou szerint bármi megtörténhet a tokiói paralimpián. A 88 kilogrammos súlycsoportban induló magyar parafekvenyomó úgy gondolja, hogy jól alakul a formaidőzítése.

A kameruni származású, Magyarországon programozó-elemzőként dolgozó sportember 20-án indul Tokióba, ahol élete első paralimpiáján képviselheti a magyar színeket.

„Óriási dolog, hogy indulhatok, és hálás vagyok mindenkinek, aki segített mindebben nekem. Életem legfontosabb versenyére készülök. Az olimpiák esetében is mindig elhangzik, hogy az ötkarikás játékok az más kategória. Ott minden előfordulhat. Ugyanez van a paralimpián is, így nehéz várható szerepléssel kapcsolatos jóslatokba bocsátkozni. Itt is minden megtörténhet. Én becsülettel készülök, és igyekszem a legjobb formámat hozni” – mondta Sedric Watchou.

Az idénre halasztott paralimpiát augusztus 24. és szeptember 5. között rendezik meg Tokióban.

0 Tovább

Jön az első hivatalos magyarországi PDC darts verseny!

Soha ennyi dartsos világsztár nem látogatott még Magyarországra, mint amennyien két hét múlva egyszerre fognak: szeptember 3. és 5. között rendezik ugyanis a Papp László Budapest Sportarénában a 2021 Hungarian Darts Trophy elnevezésű darts versenyt, amely a PDC darts világszervezet történetének első hivatalos viadala lesz hazánkban. A 140 ezer font összdíjazású rendezvény az egész világot sújtó koronavírus-járvány miatt a PDC European Tour idei sorozatának első állomása lesz.

A 2020-ról a pandémia miatt idénre halasztott sporttörténelmi tornán gyakorlatilag a sportág teljes elitje megjelenik. Többek között olyan klasszisokat láthatnak majd a darts rajongók, mint Michael van Gerwen, Peter Wright, José de Sousa, Daryl Gurney, Joe Cullen, Michael Smith vagy James Wade. És a sort bőven lehetne folytatni, hiszen a PDC Pro Tour ranglistájának első 16 helyezettje Budapestre látogat.

Ami a lebonyolítást illeti: az összesen 48 résztvevő közül a 32, különböző módokon kvalifikált versenyzőt párba sorsolják, ők péntek délután és este játsszák le az első nyolc-nyolc mérkőzést, és a továbbjutók találkoznak majd másnap a Pro Tour-ranglistásokkal. A szombaton hasonló módon lebonyolított, nyolc-nyolc párharcból álló második kör után vasárnap délután már a négy közé jutás a tét, este pedig az elődöntőbe és a döntőbe kerüléssel folytatódik a program, végül pedig következik a finálé, amelynek győztese 25 ezer fonttal gazdagodik. A selejtező meccsek hat leg megnyeréséig tartanak, míg az elődöntőben hét, a döntőben pedig nyolc győztes leget kell szerezni a diadalhoz.

A 2021 Hungarian Darts Trophy-n a házigazda jogán egyedülálló módon négy magyar is indul. Legjobbjaink közül ilyen sokan még nem vettek részt korábban PDC-tornán, most viszont Strbik Péter, Jagicza Gábor, Végső János és Rucska József is tábla elé áll majd.

A versenyzői névsor alapján garantált a magas színvonal, a szervezők pedig azt várják, hogy sokan lesznek kíváncsiak a különleges darts csemegére, akik a sportágra jellemző beöltözéssel és szurkolásukkal feledhetetlen hangulatot varázsolnak majd a Papp László Budapest Sportarénába.

0 Tovább

Squash – Túl az utolsó összevont versenyen

A fallabdázóknál megrendezték az utolsó összevont versenyt. A tornának a fővárosi City Squash Club adott otthont.

 Püski Lénárd nyerte meg az A-kategóriát a fallabdázóknál az utolsó összevont versenyen. A budapesti állomáson ebben a kategóriában Simon Dániel zárt másodikként, megelőzve Kamocsai Bendegúzt.

A B-kategória küzdelmei Tóth Miklós sikerével értek véget, az ezüstérmet Rózsa Barnabás szerezte meg, míg a dobogó harmadik fokára Muth Lóránt állhatott fel. Női győztest avattak a C-kategóriában, miután Szécsi-Páj Linda nyert, megelőzve Kozma Jánost és Wiandt Andrást. A D-kategória érmesei: 1. Dósa Norbert, 2. Dombay Miklós, 3. Szabó Attila. 

0 Tovább

Egy hónap múlva ismét kick-box világkupa lesz Budapesten

Szeptember 16. és 19. között rendezi meg a Magyar Kick-box Szakszövetség a hagyományos magyarországi kick-box világkupát. A koronavírus világjárvány miatt tavaly a verseny elmaradt, az idén pedig ez lesz a sportágban az első nagyszabású megmérettetés. Galambos Péter, az MKBSZ elnöke elmondta: amennyiben az aktuális covid-helyzet lehetővé teszi, mindenképpen megtartják a viadalt, és 1000-1500 versenyzőt remél rajta a sportvezető.

A hétvégén bírói továbbképzést bonyolítottak le itthon a sportágban, a klubok pedig nyári edzőtáborokban készülnek fel az őszi megmérettetésekre, amelyekből az első a light-contact és a kick-light szakágak országos bajnoksága lesz szeptember 4-én Szombathelyen.

A nemzetközi kick-box versenyek, egy-két kivételtől eltekintve, gyakorlatilag tavaly március óta szünetelnek. Az első igazán rangos viadal éppen a szeptember 16-19-én sorra kerülő magyarországi kick-box világkupa lesz. A torna – amelyet immár 26. alkalommal bonyolítanak le, és sorozatban ötödször Budapesten – az utóbbi években a világkupa-sorozat egyik legnagyobbjává nőtte ki magát: 2019-ben 42 ország több mint 1700 sportolója lépett tatamira és ringbe.

A rendező Magyar Kick-box Szakszövetség gőzerővel dolgozik az előkészületeken, amely során az egyik legfontosabb feladat a járvánnyal kapcsolatos hazai állami, illetve a sportversenyekre vonatkozó speciális covid-protokollok kialakítása – számolt be róla Galambos Péter.

„Próbálunk minden szabálynak a legaprólékosabban megfelelni, ugyanakkor mondhatni, hogy mozgó célpontra lövünk, hiszen kérdés, hogy milyen lesz a helyzet akkor, amikor a verseny elkövetkezik. Amennyiben az előírások lehetővé teszik, megtartjuk a világkupát, és bár nem számolunk ugyanakkora létszámokkal, mint az elmúlt években, de reményeink szerint így is ezer fő fölött lesz az indulók száma” – bizakodott a sportvezető.

A budapesti világkupa fontosságát növeli, hogy a hazai versenyzők számára a versenyzésbe való visszarázódás mellett a viadal kitűnő felkészülési lehetőség az októberi felnőtt világbajnokságra és a novemberi utánpótlás Európa-bajnokságra is, amelyeket egyaránt meg kíván tartani a – néhány héttel ezelőtt teljes jogú olimpiai tagságot elnyert – kick-box világszövetség, a WAKO.

0 Tovább

Jön a Futókörök Napja!

Rendhagyó futóesemény! Az ország több pontján ingyenes versenyre várják a futás szerelmeseit a Futókörök Napján. A szervezők ezzel a csaknem egésznapos sporteseménnyel a rendszeres sportolás fontosságára kívánják felhívni a figyelmet, egyben kiderül, hogy melyik település lesz a legaktívabb.

Jön a Futókörök Napja! A szabadidősportos eseményre bárki nevezhet, szeptember 5-én az ország 11 pontján lehet majd birtokba venni a futópályákat.  Az Országos Futópálya-építési Programban az utóbbi időszakban több futópályát adtak át az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda támogatásával, a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetségének (SZEOSZ) szakmai koordinálásával.

A projekt során átadott futókörök közül szeptember első vasárnapján Gödöllőn, Hajdúböszörményben, Kaposváron, Kőbányán (Sportliget), Óbuda-Békásmegyeren, Pápán, Pestszentlőrincen, Szegeden, Székesfehérváron, Sárváron és Dabason zajlik majd a verseny, délelőtt 10 és este 6 óra között. A versenyközpontok reggel 9-kor nyitnak.

A Futókörök Napja egyben a települések versenye is lesz. A programban részt vevő helyszínek közül ugyanis a nap végére kiderül, hogy hol tették meg a legtöbb kilométert a futók.

A szervezők a Futókörök Napját azzal a céllal rendezik meg, hogy népszerűsítsék a futást, valamint felhívják a figyelmet a rendszeres testmozgás fontosságára. Valamennyi helyszín egyben az Ötpróba szabadidősport-eseménysorozat pontszerző állomása is lesz. A Futókörök Napjára a regisztráció ingyenes. Bővebb információk: https://szeosz.hu/futokorok-napja/

 

0 Tovább

Fekvenyomtak a legjobbak!

Több rekordot hozott a magyar fekvenyomó raw bajnokság. A sárbogárdi versenyen több, mint 100-an indultak – a Magyar Erőemelő Szövetség információi szerint ifjúsági, junior és masters kategóriában avattak bajnokokat. Cserna János 226 kg-os nyomása masters II-ben nem hivatalos Európa-rekord lett, emellett – többek között – Kubatov Géza is rekorddal zárt Sárbogárdon.  Schauer Kornél a 120 kilogrammosoknál megszerezte a 10. országos bajnoki címét, így ő az örökös magyar bajnok elismeréssel is gazdagodott.

Berke Lóránd, a Magyar Erőemelő Szövetség elnöke szerint felkészült versenyzők vettek részt a magyar bajnokságon. „Színvonalas versenyen vagyunk túl. Ez a magyar bajnokság kvalifikál a világbajnokságra és a kontinensbajnokságra is. A hazai versenyeken túl nagy hangsúlyt fektetünk a nemzetközi megmérettetésekre is, így az elnökség elindította azt a támogatói rendszert, amely arra hivatott, hogy a világversenyekre kijutott erőemelőket segítse a felkészülés során” – mondta az elnök.

Eredmények a bajnokságról megtalálhatók itt: http://www.hunpower.hu/index.php?contents=versenyek-eredmenyek

0 Tovább

Chukwu Hannah Amszterdamban versenyzik

Chukwu Hannah Amszterdamba készül. A TOP 100-as magyar fallabdázó jövő csütörtökön utazik el a holland fővárosba, ahol rangos nemzetközi tornán lép pályára.

Farkas János szerint tanítványának jó esélye van arra, hogy a megszerzendő világranglista pontokkal pár helyet előrelépjen a rangsorban. „Most már elmondhatjuk, hogy Hannah több hónapja stabil TOP 100-as játékos. Ezt szeretnénk továbbra is megtartani” –fogalmazott az edző.

Chukwu Hannah legutóbb a dániai Odensében versenyzett külföldön, akkor bronzérmes lett.

0 Tovább

BT Országos Teqball Bajnokság – Túl az egyéni harmadik fordulón

Vb-résztvevők az első és a második helyen. A teqballosoknál lezajlott a BT Országos Bajnokság 3. fordulója az első osztály egyéni kategóriájában.

A Magyar Teqball Szövetség információi szerint a balatonfüredi versenyen az első helyet Blázsovics Ádám szerezte meg Bányik Csaba és Katz Balázs előtt.

Mind Blázsovics, mind pedig Bányik tagja a vb-csapatnak. A szövetség ugyanis a közelmúltban hirdette ki a világbajnokságon induló keretet. Egyéniben Blázsovics Ádám, párosban pedig a Blázsovics-Bányik kettős képviseli majd a magyar színeket. Ezenkívül vegyes párosban Janicsek Zsanett Bányikkal áll asztalhoz az idei legrangosabb nemzetközi versenyen.

0 Tovább

Szkander - Gála és VK után

Nem tétlenkednek a szkanderosok. A sportág hazai legjobbjai a halásztelki profi gála után több versenyen is asztalhoz álltak, amellett a szkandert is népszerűsítették.

A válogatott előbb a szlovákiai világkupán szerepelt eredményesen, hiszen több érmet is begyűjtöttek a legjobbak. Ezután a balatonedericsi országos bajnokságon lehetett látni a keret tagjait, ahol népes mezőny vett részt.

„A szkanderosok mindig is tettrekész emberek voltak. Ez pedig ezen a nyáron is kiderült. A profi gála, az ob és a világkupa mellett a Dóró Team a Zánkai Erzsébet Táborban népszerűsíti a sportágat a gyerekek körében” – számolt be a közelmúlt történéseiről Csabai Atilla, a Magyar Szkander Szövetség elnöke.

Dóró Zsolt szövetségi kapitány elmondta, jövőre is folytatják a sportág népszerűsítését. „Négy héten keresztül találkozhatnak velünk a táborozók Zánkán. Nem gondoltam volna, hogy ennyire tetszik majd a szkander a gyerekeknek. Nagyon aktívak, egy-egy alkalommal több száz gyereket mozgatunk meg. Úgy gondolom, hogy ez egy sikeres projekt” – tette hozzá a szövetségi kapitány.  

0 Tovább

Hagyományteremtő frizbi versenyt rendeznek Győrben

A Magyar Repülő Korong Szövetség hagyományteremtő szándékkal rendezi meg augusztus 21-22-én Győrben az ultimate frizbi 4 Nemzet Kupát. A szövetség elnöke, Erdősi Zoltán elmondta: olyan színvonalú versenyt valósítanak meg, amely szakít az eddigi európai trendekkel. Ezúttal ugyanis nem a versenyzői létszám, hanem válogatott csapatok révén a színvonal növelése a cél. Az eseményt élőben is közvetítik az interneten.


A másfél éve tartó járványhelyzet a frizbiseknél is megváltoztatta a sportág nemzetközi életét. Idehaza a Well Travel Liga kiváló lehetőség a hazai legjobbjak állandó versenyeztetésére, míg a legtöbb európai szövetség kiéhezetten várja a nemzetközi versenyeket. A tavalyi év után 2021-ben is minden kontinentális versenyt töröltek, és még a 2022-es év versenynaptára is kérdőjelekkel lesz tele – számolt be róla Erdősi Zoltán.

A sportvezető szerint a motiváció fenntartása, és a pillanatnyi állapotok felmérése az egyik célja egy új verseny életre hívásának. Ez a 4 Nemzet Kupa lesz, amely hagyományteremtő szándékkal kerül megrendezésre augusztus 21-22-én Győrben.

A kezdeményezés másik oka, hogy a Magyar Repülő Korong Szövetség szeretné meglovagolni az elmúlt évek lendületét. Egyre erősebb ugyanis sportdiplomáciában a hazai szövetség: 2019-ben nagysikerű ultimate frizbi Eb-t bonyolítottak le Győrben, az európai szervezet, az EFDF elnökségének tagja lett Csanády Bogár, a világszövetséggel közösen egyetemi világverseny megrendezésére készülnek, a hazai ernyőszervezeten, az NVESZ-en belül is egyre több és nagyobb feladatokat kapnak, és olimpiai sportágakkal közösen szerveznek multisport rendezvényeket.

Ezt a tempót kívánják fokozni – vázolta Erdősi Zoltán.

"Olyan színvonalú versenyt készítünk, amely szakít az eddigi európai trendekkel. Nem a versenyzői létszám, hanem a válogatott csapatok révén a színvonal növelése a cél. A körülmények is profik és gyönyörűek, aminek reményeink szerint hírét is viszik vendégeink. És végül, de nem utolsó sorban, élő közvetítést biztosítunk azoknak, akik személyesen nem ülhetnek fel a lelátóra. Nem titkolt célunk, hogy pár éven belül az ultimate sportággal piaci alapon is értékelhető nézőszámot érjünk el, ami szintén kuriózum lenne Európában" – nyilatkozta az MRKSZ elnöke.

0 Tovább

Vitorlázó műrepülés – Tóth Ferenc megvédte világbajnoki címét!

Magyar győzelemmel ért véget a vitorlázó műrepülőknél az idei világbajnokság. A lengyelországi Lesznóban ugyanis Tóth Ferenc ezúttal (is) diadalmaskodott. A magyar világklasszis zsinórban hatodszor védte meg címét a vébén.

Tóth ezzel egyben egyfajta világrekordot is felállított, hiszen a hét világbajnoki címe mellett begyűjtött három Eb-aranyat, mindezek mellett a legutóbbi Világjátékokat is megnyerte.

„Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az egyes vb-k előtt nem jut eszembe az, hogy ez már – ha sikerül – hányadik címvédésem lesz. De aztán rendre kitörlöm ezeket a gondolatokat. Az az ideális állapot, hogy minden verseny egy új megmérettetésnek számít. Csak így szabad ezt csinálni…” – mondta Tóth Ferenc, aki beszámolt arról is, hogy koronavírus-járvány miatt nem a szokásos felkészülési idő állt rendelkezésére.

„Rendhagyó időszak van mögöttünk. Csak a nyár elején sikerült elkezdeni a komolyabb edzéseket, ennek fényében különösen értékes ez a világbajnoki arany” – tette hozzá a magyar versenyző. 

0 Tovább

Érdi Mária már nem csalódott, és Párizsra gondol

Érdi Mária a tokiói olimpián a 13. helyen zárt a Laser Radial hajóosztályban. A többszörös korosztályos világbajnok vitorlásversenyző úgy gondolja, hogy bár előzetesen jobb eredményre számított, összességében nincs oka csalódottságra.

„Tizenharmadik lettem. Persze szerettem volna futamot nyerni, bejutni az éremfutamba, de ez most ennyire volt elég. Hosszú, fárasztó időszak zárult le, egy picit meg is könnyebbültem, a cél mostantól az, hogy regenerálódjak, rendbe hozassam a derekam, és újult erővel kezdjem el az újabb ciklust. Azt a ciklust, amely végén Párizsban bízom benne, hogy jobb eredményt produkálok.” – értékelt Érdi Mária.

Sara Winter edző szerint Érdi Máriának van még ideje arra, hogy a legjobbak élmezőnyében maradandót alkosson. „Már most is ott van a legjobbak között, de ugyanakkor nagyon fiatal. Ha megnézzük a TOP 13-at, akkor látszik, hogy ő a legfiatalabb ebben a társaságban.” – hívta fel a figyelmet Sara Winter.

Fotó: Cserta Gábor

0 Tovább

Megérkezett Tokióba a karatés Hárspataki Gábor

Kedden megérkezett Tokióba az ötfős magyar karatés küldöttség. Az olimpián most bemutatkozó sportág versenyére a 75 kg-os súlycsoportban küzdelemben kijutott Hárspataki Gábort edzője, Fischer Mihály, a Magyar Karate Szövetség elnöke, Dr. Mészáros János, Dr. Tahon Róbert főtitkár, valamint az edzőpartnerként kiutazó Szegedi Döme kísérték el. Fischer Mihály elmondta: minden tőlük telhetőt megtettek a felkészülés során, és ha minden összejön, akkor Hárspataki Gábor érmet is nyerhet.

A magyar delegáció Dohán keresztül utazott el a japán fővárosba. Nem sokkal az indulás előtt jó hír érkezett: a korábbi korosztályos világbajnok Szegedi Döme is az olimpiai faluban lakhat, így sokat segíthet kvótát szerzett társának az utolsó napok felkészülésében.

"Mindent megtettünk, ami tőlünk telt, Gábor is, és én is" – jelentette ki Fischer Mihály, aki az Európa Játékokon harmadik helyezett, Eb-ezüst- és bronzérmes karatés edzője a válogatottnál és klubjában az MTK-ban is. – "Mivel a karate először szerepel az olimpián, talán kevésbé tudományosan készültünk fel, mint mások, de Gáborral tízéves közös munka van már mögöttünk, ezen kívül ismerem, ismerjük a sportágat, az ellenfeleket és a bírókat is. Erre a tudásra alapozva készültünk fel, és hagyatkoztam az edzői megérzéseimre is. A fizikai felkészítést szakember végezte, akárcsak a dietetikát, nekem a karate résszel kellett csak foglalkoznom."

A szakember szerint Hárspataki Gábor képes lehet az éremszerzésre.

"Jó lenne, ha a csoportunknak a két kiemeltje olyan versenyző lenne, akiket Gábor vert már meg korábban, az jót tenne az önbizalmának. Egy helyezést, ötödiket vagy hetediket biztosra veszek, de ha kijön az elvégzett munka és minden a legjobban alakul, akkor úgy gondolom, hogy a bronzérem is meglehet. A döntő szerintem csodaszámba menne, de hát, ahogy szokták mondani, egy olimpián bármi megtörténhet" – mondta Fischer Mihály.

Az edző beszámolt arról is, hogy már körülnéztek az olimpiai faluban, és átmozgató edzést is tartottak. Különleges, eufórikus érzésnek nevezte, hogy ott lehetnek Tokióban.

„Magával ragadó, hogy ilyen sok nemzet ilyen sok versenyzője van itt ilyen körülmények között. Vettünk már Európa- és világbajnokságon, sőt Európa Játékokon is, de ez egy teljesen más világ.”

A karate egyike annak az öt sportágnak, amelyek a japán szervezők kezdeményezésére kerültek be Tokióban az olimpia programjába, ahol először szerepel. A 75 kg-osok csoportküzdelmei pénteken magyar idő szerint 10 órakor kezdődnek. A kategória tíz résztvevője két ötfős csoportban körmérkőzéseket vív egymással, majd a két-két legjobb keresztbe mérkőzik az elődöntőben, és a győztesek vívják a döntőt.

0 Tovább

Generali Night Run Budapest

Budapest szívében rendezték meg - immáron 8. alkalommal - a Generali Night Run Budapestet. A Várkert bazárban felállított versenyközpont idén is különleges élmény nyújtott a résztvevőknek. Az amatőr futóktól kezdve egészen a bevállalósabb félmaratoni távot futókig mindenki élvezhette az éjszaka gyönyörűen kivilágított Duna-part szépségeit. A Parlamenttől kezdve, az Erzsébet híd, Lánchíd és nem utolsósorban a Budai vár látványa nyújtott lehengerlő élményt.

A Várkert bazárból indulva a rövidebb távok szerelmesei 6 és 9 kilométeren, a félmaratonnal ismerkedők pedig 21 kilométeren keresztül élvezhették a kivilágított, éjszakai Budapest látványát. Az időjárás kegyes volt a szervezőkhöz, mert a vihar az előrejelzés ellenére nem érkezett meg addig, amíg a rendezvény tartott. Sőt, mintha előre elintézték volna ezt is, mert az ígért vihar, a rendezvényterület teljes elbontása után érkezett csak meg. A közel 3300 induló ennek köszönhetően élvezhette az éjszakai, szellős futóidőt.
Az útvonalon a versenyzőknek volt lehetőségük BioTechUSA frissítésre, valamint 120 gallonból vizet és 40 gallonból izotóniás italt tölthettek poharaikba.

A hazai nagylétszámú, aszfaltos versenyek közül idén első alkalommal a Generali Night Run Budapesten csak saját soft cup-ba tudtak frissíteni a versenyzők, amely minden induló rajtcsomagjában megtalálható volt. Ennek köszönhetően a szervezők többi versenyéhez hasonlóan, a Generali Night Run Budapest is sikeresen, zöld szemléletben zajlott, ami által sikerült megkímélni a Várkert Bazárt és környékét a felesleges műanyag és papír szeméttől.

Az este meglepetése Csere Gáspár teljesítménye volt, aki címvédőként érkezett a Saucony félmaratonra, és bajnoki címét megvédve, emberfeletti teljesítményt nyújtva, új pályacsúccsal került be a Saucony félmaraton történelemkönyvébe.

Az útvonalon a szervezők által kihelyezett látványelemek és fényfestés mellett, több helyen profi, party hangfalakból szóló zenével, valamint a budai Váralagút Palota út felőli bejáratánál konga dobosokkal fokozták a bulihangulatot. A jó kedv pozitív hatása itt sem maradt el, mert az alagútba érve minden versenyzőnek fülig ért a szája, a konga ritmus okozta boldogsághormonoktól, ami erőt adott az utolsó pár kilométerre.

0 Tovább

Kovács László: Norvégia ellen csak mi okozhatunk meglepetést

Nem egyszerű hullámvasutazást mutatott be a magyar női kézilabda válogatott eddig Tokióban. A csapat erkölcsi tartását igazolja: három, egymást követő vereség után is volt annyi pozitív töltet a lányokban, hogy a spanyolok és a svédek legyőzésével ebből a gödörből is ki tudtak keveredni. Az eddig látottakról és a várható fejleményekről kérdezte a jochapress a férfi válogatott korábbi, két periódusban is volt kapitányát, Kovács Lászlót.


– A torna kezdete előtt Ön mire taksálta a magyar női kézilabda válogatottat?

– Felemás érzéseim voltak – kezdte mondandóját az európai mesteredző. – Vannak nemzetközi szinten is stabil teljesítményre képes játékosaink (Bíró Blanka, Tomori Zsuzsanna, Zácsik Szandra) és vannak fiatal tehetségeink is. Kíváncsian vártam, mi jön ki ebből az állományból?

– Az első felvonások bizony nem sok jóval biztattak, bár a franciák ellen nem volt egyértelmű a vereségünk.

– Alapvető kérdés az, hogy egy csapat hogyan áll átlövők dolgában. Márpedig a franciáknak, a braziloknak és az oroszoknak is vannak jó lövőik, akiknek a lövéseinek a hárítása okozta a legtöbb gondot. Amint ezen a téren javult a helyzet – ez a spanyolok ellen következett be -, azonnal jobban ment a csapatnak. A spanyoloknak ugyanis nincsenek komoly bombázóik, Pena lövéseit pedig Bíró Blanka már kottából hárította. Hasonló volt a helyzet a svédek ellen is, akikről egyébként az a véleményem, hogy valószínűleg nem nyernek több mérkőzést ezen a tornán.

– A csapat végül már teljesítette a minimális célt, hiszen bejutott a legjobb nyolc közé. Az eddigiek alapján kiket emelne ki?

– Feltétlenül elsőként említem Bíró Blankát, aki nagyon sokat tett hozzá a továbbjutáshoz. A másik pedig a sokszor már leírt Tomori Zsuzsanna, aki védekezésben és támadásban is igen hasznosan játszott. Szerintem neki sokkal több időt kellene a pályán töltenie. A harmadik játékos a fiatal Vámos Petra, aki igazi profiként mozgott, semmiféle megilletődöttség nem érződött a teljesítményén.

– Következik Norvégia.

– Nekik valóban nagyon erős csapatuk van. Jellemző, hogy a mindössze 22 éves, de már egyértelműen extraklasszis erényeket csillogtató Henny Reistadot egy teljes meccsen pihentetni tudta a norvég kapitány. Ennél többet kár lenne mondani az északiak erejéről, a rendelkezésükre álló játékosokról. Így ellenük tényleg nyugodtan, felszabadultan játszhatnak a mieink, mert csak ők okozhatnak meglepetést.

(jochapress / Jocha Károly)

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum