Két arany- és két bronzérmet nyertek a magyarok a Vilniusban megrendezett ifjúsági tájfutó Európa-bajnokságon. A litván fővárosban 29 ország közel 500 indulójának részvételével megrendezett versenyen a nézőket a koronavírus járvány miatt nem engedték be az arénákba.

A normáltávon az ifi kategóriában Czakó Boglárka harmadik helyezést ért el, amivel megismételte a két évvel ezelőtti serdülő eredményét.

A váltó versenyszámok során remekeltek a magyar lányok, hiszen a serdülők – Lantai Lili, Mikes Janka és Máramarosi Rita összeállításban – szintén a dobogó harmadik fokára állhattak fel, míg az ifik (Czakó Boglárka, Zempléni Lilla, Mag Viktória) éppen csak lecsúszva a dobogóról, a negyedik helyen végeztek. A serdülő fiúk (Bálint Gergő, Felföldi Tamás, Csoboth Márton) hetedikek lettek.

A sprint versenyeket Vilnius belvárosában bonyolították le, ahol a sok szűk sikátoros rész és sok kapubejáró nehezítette a versenyzők tájékozódási képességét a gyors futótempó mellett. Ez a táv a magyarokról szólt, hiszen válogatottunk mind a két női kategóriában meghallgathatta a himnuszt.

A serdülő lányoknál Máramarosi Rita, míg az ifiknél Mag Viktória állhatott fel a dobogó tetejére és lett Európa-bajnok. Czakó Boglárka ismét pódiumot érő – negyedik – helyre futott be, míg a fiúknál Felföldi Tamás a hetedik helyen végzett, és csupán egyetlen másodperccel maradt le a pódiumot érő hatodik helyről.

Mivel a tavalyi évben nem rendeztek ifi Eb-t és nemzetközi verseny sem nagyon volt, így talán még értékesebbek a helyezések, hiszen a fiataloknak nem volt tapasztalata a külföldi terepeket és térképeket illetően.

A nemzetek közötti pontversenyben tájfutóinknak a résztvevő 29 ország közül az előkelő negyedik helyet sikerült megszerezni!

Jövőre hazánkban, Salgótarjánban lesz az ifjúsági Európa-bajnokság, ahol a szakvezetés hasonlóan jó eredmények elérését célozza meg.