Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Nyikos U20-as Eb-győztes, Borsos bronzérmes, Elekes döntős Rómában!

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia híre - Csütörtökön is fantasztikus napot zártak sportolóink a Rómában zajló U20-as birkózó Európa-bajnokságon! Nyikos Veronika kadetkorúként (!) nyert aranyérmet a 76 kilogrammosok mezőnyében, Borsos Viktória (59 kg) bronzérmet szerzett, Elekes Enikő (65 kg) pedig egészen a döntőig menetelt.

Nyikos Veronikának szerdán a lengyel Daniela Tkachukon (10–8) és a német Laura Kühnön (8–5) át vezetett az útja a csütörtök esti döntőig, amelyben az ukrán Marija Orlevics állt vele szemben. Az első akciót az ukrán hajtotta végre (0–2), ám ezt követően Nyikos átvette az irányítást, három levitellel teljesen megérdemelt, gyönyörű győzelmet aratott (6–2), és kadetkorúként lett U20-as Európa-bajnok!

Borsos Viktória

Az U15-ös Eb-győztes Borsos Viktória (59 kg) szerdán az első meccsén 8–4-re győzött a német Luna Rothenberger ellen, majd a fináléba jutásért 5–1-re kikapott a török Ebru Dagbasitól, tehát csütörtökön a harmadik helyért küzdhetett, mégpedig a tavalyi U20-as Eb-n harmadik cseh Anna Michalcovával szemben. Borsos kézben tartotta az összecsapást, levitelekkel magabiztos, 8–0-s sikert ért el, és ezzel együtt bronzérmes lett.

Csütörtök délelőtt megkezdődött a női birkózók második programcsomagja. 2018 óta veretlen U17-es világ- és Európa-bajnokunk, Elekes Enikő (65 kg) ezúttal is kiválóan birkózott, a svéd Nora Svenssont technikai tussal (10–0) verte, majd az olasz Veronica Braschit 9–0-ra legyőzve bejutott a péntek esti döntőbe, amelyben elsőévesként néz farkasszemet a súlycsoport és a junior korosztály tavalyi Eb-aranyérmesével, az ukrán Manola Szkobelszkával.

Virág Zsófia (72 kg) az olasz Fabiana Dattilo (10–2), majd román Paula Rotaru (10–4) ellen elért sikerével bejutott az elődöntőbe, ám ott az ukrán Irina Zablocka már túl nagy falatnak bizonyult (10–0), így pénteken a bronzéremért léphet szőnyegre.

Soliman Yasmine (62 kg) egy-egy győzelemmel és vereséggel, Matyi Vivien (53 kg) pedig egy vesztes mérkőzéssel búcsúzott az Európa-bajnokságtól. Ahogyan Szenttamási Róza (55 kg) is, aki a vigaszágon 11–2-re kikapott az olasz Immacolata Danisétől.

Gratulálunk mindenkinek, kitettetek magatokért, lányok!

U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA

Csütörtöki eredmények

Selejtező
53 kg: Patricia Iurascu (román)–Matyi Vivien tus 7–0-nál
72 kg: Virág Zsófia–Fabiana Dattilo (olasz) 10–2

Nyolcaddöntő
62 kg: Soliman Yasmine–Evangelia Tranu (görög) 4–0

Negyeddöntő
62 kg: Irina Bondar (ukrán)–Soliman Yasmine 11–0
65 kg: Elekes Enikő–Nora Svensson (svéd) 10–0
72 kg: Virág Zsófia–Paula Rotaru (román) 10–4

Elődöntő
65 kg: Elekes Enikő–Veronica Braschi (olasz) 9–0
72 kg: Irina Zablocka (ukrán)–Virág Zsófia 10–0

Bronzmérkőzés
59 kg: Borsos Viktória–Anna Michalcova (cseh) 8–0

Döntő
76 kg: Nyikos Veronika–Marija Orlevics (ukrán) 6–2

Írta: K. B.
Fotó: UWW

0 Tovább

Tösmagi U20-as Európa-bajnok, Nyikos döntős Rómában!

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia híre - Fantasztikus napot zártak sportolóink a Rómában zajló U20-as birkózó Európa-bajnokságon: Tösmagi Attila aranyérmet nyert a kötöttfogású 72 kilogrammosok mezőnyében, míg Nyikos Veronika (76 kg) döntőbe jutott. Szenttamási Rózának (55 kg) csütörtökön a vigaszágon szurkolhatunk.

Tösmagi Attila három győztes mérkőzést követően jutott be kedden a szerda esti döntőbe, amelyben az ifjúsági olimpiai bajnok, junior Eb-ezüstérmes azeri Gurban Gurbanov állt vele szemben. A második menet közepéig mindkét sportoló egy-egy passzivitási pontot harcolt ki magának, ami nem az U20-as világbajnoki bronzérmesünknek, a tavalyi junior Eb második helyezettjének kedvezett. Tösmaginak tehát hajtania kellett. És hajtott is! „Körbetáncoltatta” Gurbanovot a szőnyeg szélén, míg riválisának már nem volt hova menekülnie, egy pontért kilépett (2–1). A magyar fiú a maradék egy percben ügyesen megőrizte előnyét, és ez egyben azt is jelentette, hogy junior Európa-bajnoki címet ünnepelhetett!

Szerda délelőtt kezdetét vette a női program, és magyar kifejezetten jól alakult a nap. A legtovább, egészen a döntőig a még kadetkorú Nyikos Veronika menetelt, a 76 kilogrammosok között – a lengyel Daniela Tkachukot 10–8-as állásnál tusolta, majd az elődöntőben a német Laura Kühnt 8–5-re verte. A csütörtök esti fináléban az ukrán Marija Orleviccsel méri össze a tudását.

Borsos Viktória (59 kg) a bronzcsatában lesz érdekelt, miután az első meccsén 8–4-re győzött a német Luna Rothenberger ellen, majd a fináléba jutásért 5–1-re kikapott a török Ebru Dagbasitól. Szenttamási Róza (55 kg) és Terék Fruzsina (68 kg) az első mérkőzésén vereséget szenvedett, közülük egyedül a junior Eb-második Szenttamási jutott vigaszágra, így ő tovább birkózhat a bronzéremért.

Gratulálunk mindenkinek, csak így tovább! Hajrá, KIMBA!

U20-AS EURÓPA-BAJNOKSÁG, RÓMA

Szerdai eredmények

Negyeddöntő
55 kg: Elnura Mammadova (azeri)–Szenttamási Róza tus 4–0-nál
59 kg: Borsos Viktória–Luna Rothenberger (német) 8–4
68 kg: Laura Godino (olasz)–Terék Fruzsina 10–0
76 kg: Nyikos Veronika–Daniela Tkachuk (lengyel) tus 10–8-nál

Elődöntő
59 kg: Ebru Dagbasi (török)–Borsos Viktória 5–1
76 kg: Nyikos Veronika–Laura Kuehn (német) 8–5

Döntő
72 kg:
 Tösmagi Attila–Gurban Gurbanos (azeri) 2–1

Írta: K. B.
Fotók: UWW

0 Tovább

Esküt tett a Világjátékokon résztvevő magyar csapat

Letette az esküt az egyesült államokbeli Világjátékokra utazó magyar csapat. A Birminghamben július 7-én kezdődő nem olimpiai sportágak világversenyén 58 magyar sportoló vesz részt 17 sportágban. A fogadalomtétel szövegét Jakabos Zsuzsanna (úszó, aki a játékokon életmentőként indul) és Bali Dániel (aerobikos) mondta.

Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár hangsúlyozta: hiába lesz a tengerentúlon az esemény, a magyar sporttársadalom egy emberként szurkol a versenyzőknek itthonról is. „Gratulálok minden egyes kvótaszerzőnek, az egyik legkeményebb megmérettetésen túl vannak, hiszen kiérdemelték, hogy Magyarországot képviseljék a játékokon.”

Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke kiemelte, hogy akár rekorddöntés is lehet Birminghamben.

„Olyan csapattal utazunk Amerikába, amely esélyes arra, hogy minden idők legjobb Világjátékok-szereplését produkálja” – tette hozzá az elnök.

A Magyar Olimpiai Bizottság képviseletében Fábián László főtitkár búcsúztatta a Világjátékok Magyar Csapatot. A Nemzeti Versenysport Szövetséggel mindig is kiváló kapcsolatot ápoltunk. Bízunk benne, hogy a magyar versenyzők ezúttal is maradandót alkotnak a Világjátékokon” – mondta a főtitkár.

A Világjátékok története 42 éves múltra tekint vissza. Az első olimpián kívüli sportágak világversenyének, 1981-ben az amerikai Santa Clara adott otthont. Legutóbb 2017-ben a lengyelországi Wroclaw volt a házigazda. Akkor a magyar küldöttség hat arany-, négy ezüst- és négy bronzérmet szerzett.

(Fotók: Freschli József)

0 Tovább

Junior uszonyosúszó Eb – Magyarország végzett az éremtáblázat élén

Fantasztikus magyar szereplés a junior uszonyosúszó Európa-bajnokságon. A magyar nemzeti csapat tagjai összesen 16 érmet szereztek a poznani kontinensbajnokságon.

A Magyar Búvár Szakszövetség információi szerint a magyar küldöttség 11 arannyal, 3 ezüsttel és 2 bronzzal az éremtáblázat élén végzett.

Az Európa-bajnokság zárónapján Kiss Nándor 800 méteres felszíni úszásban szerzett aranyérmet, míg a 4X100 méteres felszíni váltó bronzérmes lett. Ebben a kvartettben Lipők Larion, Décsei Marcell, Béres Attila és Kiss Nándor kapott helyet.

Az éremtáblázaton a magyarok mögött az ukránok végeztek, megelőzve a görőgöket.

Magyar Európa-bajnokok

 

400 méteres felszíni úszás

Kiss Nándor – junior világrekord: 2:56.64 perc

100 méteres uszonyos gyors

Pernyész Dorottya – országos csúcs: 47.97 másodperc

200 méteres felszíni úszás

Kiss Nándor – országos csúcs: 1:20.97 perc

200 méteres uszonyos gyorsúszás

Pernyész Dorottya

200 méteres uszonyos gyorsúszás

Béres Attila

1500 méteres felszíni úszás

Kiss Nándor

4X100-as uszonyos mix gyorsváltó

Lipők Larion, Szili Ágnes, Pernyész Dorottya, Béres Attila

50 méteres uszonyos gyorsúszás

Lipők Larion – junior országos csúcs: 19.54 másodperc

400 méteres búvárúszás

Kiss Nándor

400 méteres uszonyos gyorsúszás

Béres Attila

800 méteres felszíni úszás

Kiss Nándor,

Ezüstérmesek

 

100 méteres uszonyos gyorsúszás

Lipők Larion

50 méteres uszonyos gyorsúszás

Pernyész Dorottya

4X200 méteres felszíni váltó

Béres Attila, Décsei Marcell, Kovács Megyer, Kiss Nándor

Bronzérmesek

 

100 méteres felszíni úszás

Kiss Nándor – junior országos csúcs: 36.28 másodperc

4x100 méteres felszíni úszás

Lipők Larion, Décsei Marcell, Béres Attila, Kiss Nándor

0 Tovább

Futóest a fővárosban!

Egy hét múlva a futók birtokba veszik az éjszakai/esti Budapestet. Július 2-án ugyanis megrendezik a K&H mozdulj! futóestet.

A szervező Budapest Sportiroda (BSI) információi szerint eddig csaknem 2800 előnevezés érkezett, félmaratonra mintegy 1000-en készülnek. Az ország 380 települése képviselteti magát, a nevezők 52 százaléka pedig budapesti.

A legnépszerűbb táv a félmaraton, azt követi a 10 kilométer, több mint négyszázan futnak öt kilométert, míg hatszázan választották a páros vagy trió versenyszámokat tíz kilométeren vagy félmaratonon. Az esemény a Fut a cég sorozatnak is része, összesen mintegy 450-en a munkahelyüket képviselve futnak – ez a nevezők 15 százaléka.

A K&H mozdulj! futóestre való nevezéskor lehetőség volt már előzetesen jótékonykodni, a Bátor Kicsi Lélek Alapítvány munkáját támogatták a futók. Az Alapítvány daganatos és leukémiás gyerekeknek és családjuknak segít. Az esemény rajt-cél területe a Hősök terén, a Műcsarnok előtt lesz. Az indulók többek között az Andrássy úton, a Dózsa György úton, az Olof Palme sétányon, és a Vajdahunyad sétányon futnak majd, gyönyörű esti kivilágításban.

Bővebb információk az eseményről: https://www.futanet.hu/cikk/28-kh-futoest

BSI - Mozogj Velünk! 1138 Budapest, Váci út 152-156. Web: www.futanet.hu

Kocsis Árpád - BSI - versenyigazgató E-mail: kocsis.arpad@futanet.hu Mobil: +36-20/942-03-02

Lakatos István - BSI - társadalmi és sajtókapcsolatok E-mail: lakatos.istvan@futanet.hu Mobil:+36-20/375-18-29

0 Tovább

Junior uszonyos Eb – Továbbra is magyar dominancia a kontinensbajnokságon!

Megállíthatatlanok a fiatalok. A magyar uszonyosúszó-válogatott tagjai pénteken három aranyat és két ezüstöt gyűjtöttek be, ezzel összesítésben 10 arannyal, 3 ezüsttel és 1 bronzzal várják a folytatást a poznani Európa-bajnokságon.

A Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) információi szerint 50 méteres uszonyos gyorson Lipők Larion országos csúccsal (19.54 mp) győzött, a nőknél ugyanebben a számban Pernyész Dorottya ezüstérmes lett. Kiss Nándor folytatta remek sorozatát. A fiatal magyar tehetség megnyerte ugyanis a 400 méteres búvárúszást. A harmadik pénteki Európa-bajnoki címet Béres Attila szerezte meg, miután a legjobb volt 400 méteres uszonyos gyorsúszásban. Dobogóra állt a 4X200 méteres felszíni fiú váltó is. A Béres Attila, Kovács Megyer, Décsei Marcell, Kiss Nándor kvartett másodikként végzett.

Az éremtáblázat élén továbbra is Magyarország áll, megelőzve Ukrajnát és Görögországot. A további sorrend: Olaszország, Lengyelország és Franciaország.

0 Tovább

Junior uszonyosúszó Eb – Újabb öt arany!

Már hét aranynál tart a magyar nemzeti csapat a junior uszonyosúszó Európa-bajnokságon. A lengyelországi Poznanban zajló kontinensbajnokság legutóbbi versenynapján a magyar küldöttség öt aranyérmet szerzett.

A Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) információi szerint Kiss Nándor 200 méteres felszíni úszásban győzött új országos csúccsal, majd az 1500 méteres távon is nyert. Pernyész Dorottya az uszonyos gyorsúszás döntőjében győzött, akárcsak ugyanezen a távon a fiúk között Béres Attila.

A 4X100-as uszonyos mix gyorsváltó is Európa-bajnok lett, miután a Lipők Larion, Szili Ágnes, Pernyész Dorottya, Béres Attila kvartett aranyérmet szerzett.

Két versenynap után Magyarország továbbra is az első helyen áll az éremtáblázaton hét arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal

0 Tovább

Junior uszonyosúszó Eb – Magyarország már vezeti az éremtáblázatot!

Bekezdtek a magyar uszonyosúszók a junior Európa-bajnokságon! Az első versenynapon 4 érmet és értékes helyezéseket szereztek, emellett egyéni, országos és nemzetközi rekordokat értek el a nemzeti csapat tagjai a Poznanban zajló kontinensbajnokságon.

A Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) információi szerint Kiss Nándor világcsúccsal aranyérmet szerzett 400 méteres felszíni úszásban, emellett a 100 méteres távon ugyanebben az úszásnemben bronzérmesként zárt. Előbbi döntőben 2 perc 56.64 másodperccel világrekordot, utóbbiban 36.28 másodperces országos csúcsot úszott. Pernyész Dorottya is rekorddal lett Európa-bajnok. Ő a 100 méteres uszonyos gyors döntőjében 47.97 másodperces országos csúccsal győzött. A negyedik érmet Lipők Larion szerezte miután a 100 uszonyos gyorsúszás fináléjában másodikként csapott célba.

Veress András csapatvezető elmondta, a válogatott tagjai rendkívül hamar egy hullámhosszra kerültek. „Segítik egymást, szurkolnak társaiknak, így a versenyek során ezúttal is a magyarok a leghangosabbak” – tette hozzá a sportvezető.

Jelenleg a magyarok az éremtáblázat 1. helyét foglalják el 2 arannyal, 1 ezüsttel és 1 bronzzal.

0 Tovább

A búvárok csúcsra törnek – Jön a junior uszonyosúszó Eb!

Nyolc lány és öt fiú alkotja a magyar csapatot a junior uszonyosúszó Európa-bajnokságon. A Poznanban megrendezendő kontinensbajnokságon több magyar versenyző is éremesélyesként ugrik medencébe – tudtuk meg Veress András csapatvezetőtől.

„Szerdán kezdődnek a versenyek. A csapatunkról tudni kell azt, hogy Kiss Nándor és Pernyész Dorottya személyében két junior világbajnokunk is van, de rajtuk kívül több versenyző is ott lehet az első háromban” – mondta a sportvezető. A lányoknál Balogh Lea, Pernyész Dorottya, Szili Ágnes, Takács Liliána, Fügedi Réka, Varnyu Anna, Posza Dorina, Szabó Száva Hargita, míg a fiúknál Kiss Nándor, Kovács Megyer, Béres Attila, Lipők Larion, Décsei Marcell kapott helyet az Eb-csapatban. A Magyar Búvár Szakszövetség információi szerint Kiss Nándor az Eb-t követően a Világjátékokon is indul. A szövetség egyébként az idei versenyévadra elindította a búvárok csúcsra törnek programját. Az MBSZ-hez tartozó egyes szakágakban ugyanis idén rangos nemzetközi versenyeket rendeznek. Lesz többek között uszonyosúszó-világbajnokság, Világjátékok és tájékozódási búvár Európa-bajnokság. A sportolóknak jó esélyük van arra, hogy magyar szempontból a valaha volt legsikeresebb idényt produkálják.

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Verebes Gábor személyében egy ejtőernyős is van a magyar csapatban

Az ejtőernyősöket versenyzőként Verebes Gábor képviseli a Világjátékokon. Az ejtőernyős oktatóként dolgozó sportember canopy pilotingban indul Birminghamben. Ez az egyik legveszélyesebb ejtőernyős kategória, hiszen egyedi gyártású kis ernyővel a 100 kilométer/órát is meghaladja a versenyzők sebessége.

"Szeretném, ha minden ugrásom érvényes lenne. Bízom benne, hogy méltóképpen képviselem a magyar színeket. Nem egyszerű, hiszen Magyarországon nincs olyan vízfelület, amely fölött gyakorolni lehetne az ugrásokat. A mezőny bivalyerős lesz, hiszen a világ legjobb 20 ejtőernyőse lesz ott Birminghamben” – mondta a Világjátékok Magyar Sajtócsapatának Verebes Gábor.

Az ejtőernyőn kívül további 10 sportágban lesz magyar induló az egyesült államokbeli Birminghamben. A Nemzeti Versenysport Szövetség információi szerint a magyar delegációban 57 sportoló kap helyet. A Világjátékok megnyitója július 7-én, a záróünnepség pedig 17-én lesz. 

0 Tovább

Az evezősök új elnöke, Cseh Ottó három témát akar kiemelten kezelni

A kétszeres evezős világbajnok Pető Tibor elnöki megbízatásáról volt lemondását követően a Magyar Evezős Szövetség Közgyűlése Cseh Ottót (52) nagy többséggel választotta meg a sportág első emberévé. Az új elnök, a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. és a MASPED vezérigazgatója válaszolt a jochapress kérdéseire.

(fotó: jochapress)

– Milyen szálakkal kötődik a világszerte rendkívül népszerű sportághoz?

– Az elmúlt tíz évben elnökségi tagként már részt vettem a szövetség munkájában. Az adott helyzetben segíteni akartam és élvezve a klubok támogatását, szívesen vállaltam ezt az újabb és felelősségteljes feladatot.

– Köztudott, hogy az evezéssel való kapcsolata évtizedekre nyúlik vissza.

– Igen, így van. Már 1983-ban elkezdtem forgatni a lapátot a Győri Spartacusban. A korosztályos versenyek rendszeres részvevője lettem, élvezve nevelőedzőim, Lánczi István és Szűtsné Rechner Éva  támogatását. Korosztályos és felnőtt versenyeken több érmet is szereztem. Átmeneti szünetet követően 2010-től már a masters korosztályban folytattam, ahol „Lopez”, Molnár Zoltán segített tanácsaival. Azóta itthon és külföldön is próbára teszem magamat, miként az ergométeres versenyeken is elindulok. A masters versenyeket elsősorban azért szeretem, mert ezeknek egészen speciális hangulatuk van. Nagyon törekszem arra, hogy hetente 5-6 alkalommal a sport is helyet kapjon az életemben: az evezés mellett futásra és országúti kerékpározásra is sort kerítek.

– Nyilván rengeteg tennivalója lesz a szövetség élén. Bizonyára vannak olyan témák, amelyekkel kiemelten kíván foglalkozni?

– Három vonalat szeretnék különösen erősíteni. Ezek pedig: az utánpótlás nevelés feljavítása, az egyetemi evezés fejlesztése és az olimpiai kvóták megszerzése. Hiszek abban, hogy az alapokhoz kell visszatérni, ha azt akarjuk, hogy valóban komoly fejlődés következzen be. Az egyetemi sportot a közösség építésében rejlő lehetőségek miatt tartom különösen fontosnak. Itt nem csak a minőségi fejlődésre gondolok, hanem a tízülésesek elterjesztésére és a tengeri versenyek iránti figyelemfelkeltésre is. Fontosnak tartom, hogy már három egyetemen (Győr, Szeged, Óbudai Egyetem) működik tantervi követelményként az evezés.

– Minden sportágnak szüksége van minőségi élbolyra, s ha egy mód van rá, vezéregyéniségre is. Ezen a vonalon hogy állunk?

–  versenyzőnk készül a szűkített olimpiai keretben. Úgy gondolom, közülük kerülhetnek ki azok, akik az Eb-n, majd a világbajnokságon bizonyíthatnak. Nincs túl sok időnk, hiszen a     2023-as világbajnokságon már olimpiai kvóták szerezhetők. Egy újítás révén még európai „belépőket” is kiosztanak majd Párizsra.

– Jelenleg a két olimpiai részvételt felmutató Pétervári-Molnár Bendegúz a legeredményesebb magyar. Hogyan látja az ő jövőjét? – Az ő fejlődése töretlen. Ambiciózus fiatalember, akinek hozzáállása példa értékű. Bízom benne, hogy a párizsi olimpiai játékokon is sok örömet szerez a sportkedvelőknek.

– Bendegúz mellett kiktől vár leginkább komoly eredményeket a következő 1-2 évben?

A nemzetközi élmezőny roppant erős. Név szerint megemlíteném a Krémer Eszter - Preil Vivien összetételű női dublót. A férfi kétpárt jelenleg próbálgatja a kapitány, ahol négyen-öten is pályáznak a két helyre. Ide kívánkozik a váltott evezésben olimpiai tapasztalatokkal is rendelkező Simon Béla - Juhász Adrián duó is. És keressük az olimpiai programból búcsúzó férfi könnyűsúlyú kétpárevezésre készülő magyar egység optimális összeállítását, valamint női könnyűsúlyú kétpárevezősben is számítunk fiataljainkra..

Jocha Károly  

0 Tovább

Rögbi Eb: Kiss Antal szerint reális eredmények születtek, és büszkék lehetünk válogatottjainkra

A magyar férfi rögbi-válogatott hetedik lett a Rugby Europe Trophy 7’s budapesti állomásán – ezzel a kontinensbajnokság 5. helyén zárt. A nők szintén hetedikek lettek a fővárosban, így összesítésben a nyolcadik helyen végeztek. Kiss Antal szerint valahol reális eredmények születtek, és a sportág sokat fejlődhet itthon.

„Mi teljesen amatőr magyar és magyar felmenőkkel rendelkező sportolókkal értük el ezeket az eredményeket egy olyan sportágban, amelyről Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke azt mondta, hogy a rögbi nem fog kikerülni az olimpiai programból, hiszen olyan nézettséggel bír öt földrészen, amilyen nem minden sportág tud elmondani magáról.” – mondta a sportvezető, aki hozzátette: a Rugby Europe Trophy 7’s budapesti állomásán ott volt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, valamint Schmidt Gábor, sportért felelős helyettes államtitkár.

„Úgy gondolom, hogy sikeres tornán vagyunk túl. El kell döntenünk, hogy dolgozunk-e ezen a szinten, vagy sokkal professzionálisabban tervezzük meg a sportágunkat. Jó példa a cseheké, ahol van rögbiközpontú klub, amely sikeres generációkat nevel ki.” – mondta Kiss Antal, a Magyar Rögbi Szövetség elnöke.

0 Tovább

Világjátékok 2022: Újabb világbajnoki cím és két ezüstérem az aerobikosoknál

Tovább írták a történelmet a magyar aerobikosok a Guimaraes-ben zajló aerobik világbajnokságon, ahol a Bali Dániel, Mazács Fanni alkotta duó a vegyespáros kategóriában a sportág történetében először világbajnok lett, a csoport és az aerodance csapat pedig ezüstérmet szerzett.

A világbajnokság második finálés napján a vegyespárosok, a csoport, a férfi egyéni és az aerodance versenyszámok résztvevői voltak érdekeltek. A vegyespárosoknál a Bali Dániel, Mazács Fanni kettős már kétszeres világbajnokként léphetett színpadra, a pénteki team ranking és a trió aranyérem után. Baliék az előző vb-n ezüstérmet szereztek ebben a versenyszámban, most azonban tökéletes gyakorlattal 20.700 ponttal bezsebelték az aranyérmet, és immáron a magyar aerobik legeredményesebb versenyzőinek mondhatják magukat három világbajnoki címmel.

A vb azonban még nem ért véget számukra, hiszen következett a csoport fináléja, ahova a második helyen kvalifikált a Bali Dániel, Mazács Fanni, Lőcsei Zoltán, Farkas Balázs, Szőllősi Panna alkotta alakulat a selejtezőből. Itt is egy kiváló gyakorlat került bemutatásra, a pontszám pedig 20.572 lett, így a csoport a dobogó második fokára állhatott. És még hátra volt az utolsó kategória, az aerodance. A Lőcsei Zoltán, Farkas Balázs, Szöllősi Panna, Hajdú Kata, Makranszki Anna, Ökrös Janka, Ruzicska Vanessza, Simon Zsófia összeállítású Európa-bajnok csapat 17.750 ponttal másodikként lett döntős, és ezt a pozíciót a fináléban is megtartotta, 17.850 ponttal ezüstérmes lett.

Ezzel a magyar aerobiksport minden idők legeredményesebb világbajnokságát zárta, három arany-, két ezüst és egy bronzéremmel.
A magyar aerobik válogatott vasárnap 12.45 órakor érkezik meg a Liszt Ferenc repülőtérre.

Bali Dániel: Parádésan sikerült ez a világbajnokság, minden idők legsikeresebb világbajnoksága lett magyar szempontból, hiszen utoljára több mint 20 éve volt aranyérmünk, most pedig hirtelen három is lett. Jeles napok ezek a magyar aerobik számára és az én karrieremben is. 2014 óta kilenc vb-érmet szereztem, de egyik se arany, úgyhogy én ezt kiböjtöltem. De úgy néz ki, hogy most elindult a szekér, és rögtön három is összejött. Kicsit úgy érzem, hogy ennek így kellett lennie, nagyon boldog vagyok. Az elmúlt 7-8 év munkája mostanra ért be, mind a versenyzők munkája, mind a szakmai vezetésé, pszichológiai és szakmai szempontból minden összeállt. Szerintem az nagyon jó volt, hogy sosem éreztük azt, hogy mi készen vagyunk, mindent tudunk, az edzőkkel együtt elengedtük a kevésbé jó dolgokat és arra építettünk, ami jó volt, akár a felkészülés apró részleteit, akár a gyakorlatokat tekintve. Azt mindenképpen szeretném elmondani, hogy nagyon jó gyakorlataink vannak, művészi hatás pontban élen vagyunk, az edzésen meg hozzátesszük a kivitelt meg a nehézséget, úgyhogy ez a siker egy komplex, sok éven át tartó munka eredménye.

Mazács Fanni: Ha pénteken azt mondtam, hogy nehéz megszólalni, akkor most szinte lehetetlen…Nagy erőt adott a tegnapi két aranyérem, határozattan mentünk fel a színpadra, és tudtuk Danival, ha jó és hibátlan gyakorlatot csinálunk, akkor meg lehet vegyespárosban is a világbajnoki cím. De azt meg kell csinálni! És meglett az arany, ezek után már olyan felszabadult voltam a csoporttal, szerintem életem egyik legfelszabadultabb gyakija volt a színpadon. Egyelőre még szokni kell, hogy háromszoros világbajnok vagyok, még felfoghatatlan, hihetetlen. A páros, a trió és a csoport hosszú évek óta együtt dolgozik, úgy gondolom, ez a siker egyik titka, és most jött el az ideje, hogy mi állhassunk a dobogó tetejére.
Réfi Eszter, edző: Teljesen felfoghatatlan, azt sem tudom, hogy fiú vagyok-e vagy lány. Még fel kell dolgoznunk… Nagyon régóta lógott a levegőben, szerintem Bali Daninak van az aerobik sportban a legtöbb vb-ezüstje, úgyhogy ez már várható volt. Az új szabálykönyv fekszik nekünk, a gyakorlatok nagyon jók lettek, a csillagok is összeálltak felettünk. Csont nélkül sikerült minden gyakorlat, nagyon jól kijött a lépés, egyszerűen összejött mindent. Reméljük, a Világjátékokon is sikerül hasonló eredményt elérni.
Sinkó Andrea, MATSZ Aerobik Szakág vezetőségi tag, nemzetközi bíró, edző : Régi motoros vagyok, hiszen 1991 óta, a kezdetektől benne vagyok az aerobik sportban, megéltem sikereket és kudarcokat is, de ehhez hasonlót még soha, mint amit ez alatt a két nap alatt. Minden idők legeredményesebb világbajnokságát zártuk magyar szempontból, elképesztő, hogy teljesítettek a versenyzők, mindenki top formában volt, és egyértelmű volt a mieink fölénye. Rengetegen jöttek oda gratulálni, még a Nemzetközi Torna Szövetség elnöke is, sőt fotózkodott is a csapattal és azt mondta, nagyon tetszik neki, amit csinálunk. A versenyzők is mindent beletettek és az edzői közös összefogást is ki kell emelnem, ez mind-mind hozzájárult ehhez a fantasztikus eredményhez. Úgy gondolom, ez egy jó előjel a Világjátékok előtt, most jön egy hét pihenő, és utána kezdődik a felkészülés a Világjátékokra.
Dr. Magyar Zoltán, MATSZ-elnök: Szívből gratulálok, nagyon jól szerepelt a magyar aerobik szakág, ilyen még soha nem volt. Bíztam ebben nagyszerű eredményben, mert remek versenyzők és edzők vannak. Még egyszer gratulálok mindenkinek, büszke vagyok az egész magyar csapatra.

0 Tovább

Világjátékok 2022: Pigniczki sikeres főpróbája

Nagyon jól szerepeltek a magyar versenyzők a tel-avivi felnőtt ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság egyéni összetett döntőjében, az olimpikon Pigniczki Fanni a 14., míg Wiesner Hanna a 18. pozíciót szerezte meg a TOP24-ben. Pigniczki szerint a kontinensviadal jó felkészülés volt a birminghami Világjátékokra.

Mindkét magyar sportoló sokat javított helyezésén a selejtezőhöz képest, hiszen Pigniczki a 19., míg Wiesner a 23. pozícióban került be a legjobbak közé, ahol egymásután következett mind a négy szer. A Világjátékokra készülő Pigniczki szinte valamennyi szerrel jóval magasabb pontszámot kapott, mint a selejtezőkben, karikagyakorlata ért a bírók szerint a legtöbbet, 31.150-et, az olimpikon pedig elmondása szerint leginkább szalaggyakorlatával volt elégedett. Ráadásul végig sokkal kiegyensúlyozottabb versenyzést mutatott be, így 121. 950 ponttal a 14. helyen fejezte be a kontinensviadal egyéni összetett döntőjét. Az élete első felnőtt Eb egyéni összetett fináléjában szőnyegre lépő 17 esztendős Wiesner Hanna is sokat lépett előre, a 18. pozícióban zárt 120.200 ponttal.

Folytatás délutántól az együttes kéziszer-csapatok selejtezőjével, ahol a magyarok is érdekeltek.

Pigniczki Fanni: Sokkal bátrabban versenyeztem és sokkal kevésbé izgultam már itt a döntőben. Voltak hibák a labdában és a buzogányban, de a karika és a szalag se volt teljes. Persze a sérülésem miatt nem volt elég időm felkészülni, ez volt a második versenyem, de úgy gondolom, jó úton járunk, még sokkal jobbak lesznek a gyakik a Világjátékokra, magasabb pontszámokkal. A cél ráadásul idén a Világjátékokon való indulás volt, ehhez képest itt voltam az Eb-n a döntőben négy szerrel, úgyhogy ennek nagyon örülök. Az első két nap még nagyon izgultam, túlpörögtem, le kellett nyugodnom és elengednem az egészet, így most sokkal jobban ment. A Világjátékokig még van idő, így technikailag és kivitelileg is tudok javítani Birminghamig a gyakorlatokon.

Deutsch-Lazsányi Erika, MRGSZ TB-elnök: Nehéz kezdés után, úgy érzem, kihoztuk a maximumot a döntőben ebből az Európa-bajnokságból a körülményekhez képest, örülök Pigniczki Fanni 14. és Wiesner Hanna 18. helyének. Annak is nagyon örülök, hogy átléptünk egy határt, és két magyar versenyző volt a TOP24-ben, és a hibák ellenére is nagyon jó pontokat kaptunk. Úgy gondolom, kihoztuk a mai napból azt, amit lehetett.

Gelle Noémi, edző: Nagyon örülök a mai napnak, mert mind a két versenyző sokkal jobban szerepelt, mint a selejtezőkben. A mentális állapotuk jelentősen javult a fináléra, a selejtezők után sokat beszélgettünk, videóztunk, átnéztük a hibákat, ilyenkor lelki támogatást nyújtunk a sportolóknak, egyfajta mentáltrénerként is működünk. Fanni a 8 hónappal ezelőtti vb után versenyzett újra, ráadásul egy törésből épült fel, ez volt a második versenye, még bizonytalan volt önmagában, úgyhogy ehhez képest is szépen teljesített. Hanna fiatal felnőtt, folyamatosan fejlődik, és úgy vélem, nagy dolog az országnak, hogy két magyar sportoló volt a TOP24-ben.

0 Tovább

Rögbi Eb – Romániával negyeddöntőzik a férfi válogatott!

Hetedikek lettek a nők, sporttörténelem kapujában a férfi válogatott Budapesten.

A magyar férfi rögbi-válogatott ki-ki meccsre készül az Eb-n! A Rugby Europe Trophy 7’s budapesti állomásának zárónapján a nemzeti csapat Románia legjobbjai ellen lép pályára a negyeddöntőben.

Ez azt jelenti, hogyha megnyeri a 11.36 perckor kezdődő összecsapást, akkor a sportág valaha volt legjobb magyar eredményét produkálva indulhat majd a vb-selejtezőn. Kiegyenlített párharc várható, hiszen a két válogatott közel azonos játékerőt képvisel.

A nők befejezték a küzdelmeket a Kincsem Parkban található Rugby Centerben. A magyarok a hetedik helyen végeztek. Ez a kétfordulós Európa-bajnokság zárása.

0 Tovább

Húszezren sportoltak a Mozgás Éjszakáján!

Népszerű volt az éjszakai sportfesztivál. A fővárosban megrendezett Mozgás Éjszakája ugyanis 20 ezer embert mozgatott meg. A Hősök terén és a megújult Városligetben 25 mozgásformát lehetett kipróbálni ingyenesen, olimpiai világ és Európa-bajnokok társaságában.

Ott volt többek között dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Storcz Botond és Szabó Gabriella (mindketten háromszoros olimpiai bajnok kajakosok), Berki Krisztián olimpiai bajnok tornász, Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, Baji Balázs vb-, és Eb-érmes atléta, valamint Schmidt Gábor, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős helyettes államtitkára, és Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára. A megnyitón részt vett Joanne Schroeder, a Szabadidősport Világszövetség elnöke, dr. Sterbenz Tamás, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem rektora és Szemán Róbert, a Nagy Sportágválasztó, BBU Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Az Ötpróba programsorozat rendezvényeként a kínálatban szerepelt többek között zumba, latin tánc, spinning, fitnesz, SUP, sárkányhajó, jóga és teqball.

A résztvevők indulhattak éjszakai futóversenyen is rövid- (3250 m), közép- (6540 m) vagy hosszútávon (10300 m), bringázhattak, de görkorival is teljesíthettek ötpróba pontokért, a GeoGo alkalmazást használva. A túrát választók pedig az új Néprajzi múzeum tetejét is érinthették. 

0 Tovább

Világjátékok 2022 - Világbajnok lett a Birminghamben is induló trió

Elsöprő sikert arattak a magyar aerobikosok a Guimaraes-ben zajló aerobik világbajnokság első döntős napján, ahol a felnőtt magyar válogatott a team versenyben a sportág történetében először világbajnok lett, a trióknál a Világjátékokra készülő Bali Dániel, Mazács Fanni, Farkas Balázs hármas szintén a dobogó tetejére állhatott, míg a stepaerobik csapat bronzérmet nyert.

A világbajnokság pénteki versenynapján a selejtezők második etapja mellett a finálék is megkezdődtek. Időrendben haladva kezdjük a sort a kvalifikáció záró akkordjával, ahol a vegyespárosok, a csoport és a férfi egyéni versenyszámok résztvevői voltak érdekeltek. A vegyespárosoknál a Bali Dániel, Mazács Fanni páros 20.150 ponttal első helyen jutott a fináléba, a Fejér Fruzsina, Poscher Bálint alkotta kettős 16.250 ponttal fejezte be a viadalt. A férfi egyéni magyar szempontból érdektelen volt, így a kvalifikáció a csoportok megmérettetésével zárult, ahol a Bali Dániel, Mazács Fanni, Lőcsei Zoltán, Farkas Balázs, Szőllősi Panna alkotta alakulat 19.883 egységgel a második helyen zárt, és készülhet a fináléra.

A selejtezőben elért eredmények alapján kihirdették a team ranking eredményét is, ahol Magyarország világbajnok lett, megelőzve az olasz és a román nemzeti csapatot. Erre még a magyar aerobik történetében soha nem volt példa. Péntek kora este megkezdődött a döntők első felvonása, amelyet a triók kezdtek. A vb-ezüstérmes hármas, Bali Dániel, Mazács Fanni, Farkas Balázs csütörtökön másodikként kvalifikált, a fináléban pedig kiváló gyakorlattal, 20.277 pontot szerezve világbajnoki címet szerzett. Erre utoljára több mint 20 évvel ezelőtt volt példa, amikor a Katus Tamás, Katus Attila, Szentgyörgyi Rómeó trió világbajnoki aranyérmes lett. Ezt követte a női egyéni finálé, ahol magyar részről Ákoshegyi Dóra volt érdekelt, aki 19.200 ponttal a hatodik helyen fejezte be a viadalt.

A nap zárásaként a stepaerobikosok fináléja következett, ahol az Ádám Bernadett, Dévényi Anna, Kajtor Enikő, Kövesdi Méda, Kopacz Dalma, Solti Réka, Szarvas Róza, Vajda Zsófia összeállítású csapat 16.850 ponttal világbajnoki bronzérmet szerzett. Az aerobik világbajnokság szombaton a finálék második napjával zárul. Bali Dániel: Hogy mit jelent ez a cím nekem? Azt hiszem, az egyik leggazdagabb ezüstérem-gyűjteménnyel rendelkezem a sportágban. Nagyon vágytam erre. Nagyon boldog vagyok, azt hiszem, így kerek a mi történetünk, nem hiszem, hogy még a következő világbajnokságon is indulni fogunk. Csak meglett ez is. Mazács Fanni: Teljesen hihetetlen, szürreális élmény és nagyon boldogok vagyunk, nehéz bármi mást mondani. Úgy voltunk vele, hogy bármi megtörténhet, de amikor ez történik, ami most is… akkor arra nehéz jelzőket találni. Ez hatalmas boldogság. Farkas Balázs: Mérhetetlenül boldogok vagyunk! A team ranking arany után, kissé felpezsdülve mentünk fel a pódiumra, és tiszta szívből megcsináltuk a gyakorlatot, beletettünk mindent, amit tudunk. A Világjátékokra való felkészülésben nagy erőt ad most nekünk ez a siker. Még hátra vannak a páros, aerodance és csoport döntők, reméljük, hasonló eredményekkel zárhatjuk a holnapi napot is. Réfi Eszter, edző: Teljes sokkban vagyunk még mindig. A team rankingben is nyerni tudtunk, de már az is egy akkora siker volt, hogy el sem tudtunk képzelni ilyet korábban, ennek ellenére toronymagasan nyertünk. A mai nap a selejtezőkkel kezdődött, ahol jól teljesítettünk, aztán jöttek a döntők. Szenzációs volt, nagyon-nagyon jó gyakorlatot csináltak, tomboltak a nézők is… azóta is keresem a szavakat. Ákoshegyi Dóri is jól szerepelt, ez a hatodik hely nála fantasztikus volt, aztán a steppesek is behúzták a bronzérmet.  Sinkó Andrea, MATSZ Aerobik Szakág vezetőségi tag, nemzetközi bíró : Eufórikus a hangulat, minden várakozást felülmúlt a mai szereplés. A sportág történetében sikerült először megnyerni a team ranking versenyt. Ez is fantasztikus, ehhez jött Ákoshegyi Dóri nagyon értékes hatodik helye, a hab a tortán pedig a trió aranyérme, illetve a step csapat is elcsípte a bronzérmet, ami nagy meglepetés, de nagyon nagy boldogság.   Altorjai Sándor, MATSZ-főtitkár: Az utánpótlás sikerek után folytatódik ez a fantasztikus sorozat a felnőtteknél, nagyon örülünk. Már az első éremosztó napon elsöprő sikert arattak, két aranyérmet szerzett a magyar aerobik, ilyenre korábban még soha nem volt példa. Részletes program, Aerobik világbajnokság, Guimaraes (helyi idő szerint) Június 18. döntők, 15:05-17:28 (férfi egyéni, vegyes páros, csoport, aerodance)

0 Tovább

Világjátékok 2022 - Pigniczki finálés az Eb-n​​​​​​​

Jól teljesítettek a magyar versenyzők a tel-avivi felnőtt ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság második selejtezőnapján, ugyanis két magyar ritmikus gimnasztikázó, a Világjátékokra készülő Pigniczki Fanni és Wiesner Hanna is bejutott a szombati egyéni összetett döntőbe.

Az izraeli kontinensviadal második selejtezőnapján a felnőtt versenyzők szalaggal és buzogánnyal mutatták be gyakorlataikat. A mieinknél az olimpikon Pigniczki Fanni mellett Wiesner Hanna csak buzogánnyal, Lovász Luca pedig csak szalaggal szerepelt. Pigniczki buzogánnyal 29.250 pontot kapott (20.hely), Wiesner pedig 28.150 ponttal (30.hely) zárt. Szalaggal Pigniczki 29.800 egységgel 11. pozícióban fejezte be a versenyt, így a szer döntőjében a 3. számú tartalék lesz, míg Lovász Luca élete első felnőtt kontinensviadalán szalaggal 21. lett (27.900).

A selejtezők lezárultával kialakult az egyéni összetett mezőnye, amelyet a három legjobb gyakorlat eredménye alapján állítanak fel. Itt Pigniczki Fanni 90.500 ponttal a 19., Wiesner Hanna pedig 89.250 ponttal 23. helyet szerezte meg, így mindketten bekerültek a szombati TOP24-es fináléba.

A versenyprogram szerint szombaton az egyéni összetett finálé mellett az együttes kéziszercsapatok selejtezőit tartják majd, ahol szintén szőnyegre lépnek a magyarok.

Deutsch-Lazsányi Erika, MRGSZ TB-elnök: Nagyon örülünk, hogy mind a két lány ott van az összetett döntőben, ahova a legjobb három gyakorlattal lehetett bejutni. Wiesner Hanna miatt izgultunk, mert ő ugye csak három gyakorlatot mutatott be, és buzogánnyal hibázott, de végül neki is sikerült. Pigniczki Fanni esetében nagy dolog az, hogy nagyobb hibákkal is bekerült, ráadásul az ő helyzete speciális. Nyolc hónap után csatlakozott be az utolsó Challenge Világkupába két héttel ezelőtt, most pedig az Eb-be is úgy csöppent bele. A sérülése miatt 2 hónap leállása volt, ez pedig maximalista lévén hiányzik neki a felkészülésből, teste, keze, lelke is érzi, még nem biztos a gyakorlatokban. Ráadásul új rendszert élünk a pontokban, a korábbi ciklusban 24-25 ponttal döntőbe lehetett kerülni, most pedig csakúgy repkednek a 30 fölötti pontszámok, és mivel Fanninak kimaradtak az eddigi versenyek, ezért amiatt is izgult, mert nem tudta magát elhelyezni a mezőnyben. Azt hittem, a labda után csütörtökön megnyugszik, mert csak pár tizedre volt a finálés helytől, tartalék pozícióba került, de sajnos, nem így történt. Neki most olyan sportolókkal kell felvennie a versenyt, akik már jó sok megmérettetésen túl vannak idén. Ha azt nézzük, hogy ezek a versenyzők hol tartottak a második viadalukon, ahol most Fanni van, akkor nem állunk rosszul. Na, de ez most az Eb. Hosszan beszélgettünk ma Fannival a verseny után, remélem, elhiszi magáról, hogy képes ezekre a pontokra, bízik bennünk és önmagában is. Szombaton mindenki tiszta lappal indul, remélem, hogy nagyobb bátorsággal jön ki, és akkor sokkal jobb helyen tud végezni. Hanna újonc a TOP24-ben, nagyon jók a visszajelzések vele kapcsolatban, szeretik, lépésről lépésre szépen halad előre, ha nem hibázik a döntőben, akkor ő is előrébb kerülhet. A harmadik felnőttünk, a pécsi Lovász Luca élete első Eb-jén szerepelt, szép szalaggyakorlat mutatott be, jól helytállt, és remélhetőleg kedvet kapott a további kemény munkához. A teameredmény csak szombat estére alakul ki, mivel a nyolc egyéni gyakorlat és az együttes kéziszer-csapat két gyakorlata számít bele. Jelenleg a 8. helyen állunk, és reménykedünk abban, hogy ezt meg is tudjuk őrizni. E mellett ez a 8 egyéni gyakorlat még egyfajta kvalifikáció is volt a világbajnokságra, ugyanis a legjobb 12 ország 2 vagy 3 ritmikus gimnasztikázóval vehet részt a vb-n, aki ide nem került be, csak egy sportolót indíthat. Itt nincs hivatalos eredményhirdetés, de mi úgy számoltunk, hogy mindenképpen ott vagyunk a legjobb 12 nemzet között.

 

Részletes program, Ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság, Tel-Aviv (helyi idő)

Június 18. 11:00-16:05, döntő, felnőtt egyéni-összetett; 17:30-20:20, selejtező, felnőtt együttes kéziszer-csapat (5 karika; 3 szalag és 2 labda)

Június 19. 10:00-12:15, döntők, felnőtt szerenkénti; 13:00-14:35, döntők, felnőtt együttes kéziszer-csapat (5 karika; 3 szalag és 2 labda)

0 Tovább

Rögbi Eb – A magyar női válogatott a felsőházban játszhat szombaton!

A felsőházban folytatja szombaton a magyar női rögbiválogatott az Eb-n! A Rugby Europe Trophy 7’s budapesti állomásának nyitónapján a nemzeti csapat a svédek ellen kezdett, és 17-5-re kikapott. Ezt egy újabb vereség követte, miután a lányok 43-7-re alulmaradtak Portugáliával szemben. Az utolsó csoportmeccsen aztán brillírozott a válogatott: Moldova ellen 31-5-ös győzelemmel zárta a napot, ami azt jelenti, hogy holnap a felsőházban folytathatja.

Szombaton a férfiak is bemutatkoznak Budapesten. A nemzeti csapat Wales, Horvátország és Dánia ellen lép pályára, vasárnap pedig a helyosztókat bonyolítják le.

Ez a kétfordulós Európa-bajnokság zárása. A zágrábi első kör után a nők kilencedik, a férfiak pedig a negyedik helyen állnak, amely sporttörténelminek számít, hiszen ha sikerül ezt a helyezést megtartani, akkor a dél-afrikai világbajnoki selejtezősorozat európai fordulójában ott lehet Magyarország.

0 Tovább

László Nikolett U17-es Európa-bajnok, Zsivnovszky Péter döntős!

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia híre - Fantasztikus napot zártak birkózóink a Bukarestben zajló U17-es Európa-bajnokságon: László Nikolett aranyérmet nyert a 46 kilogrammosok mezőnyében, míg a szabadfogású 80 kilogrammosok között Zsivnovszky Péter bejutott a szombat délutáni döntőbe!

A 46 kilogrammos László Nikolett csütörtökön három tusgyőzelmet aratva kvalifikálta magát az Európa-bajnokság péntek délutáni döntőjébe, amelyben a románok kadetvilág- és Európa-bajnoki második helyezettjével, Alexandra Voiculescuval küzdött meg az aranyéremért. A mérkőzés kiegyenlített volt, ám Nikolett okosan és rendkívül taktikusan birkózott: az első menetben neki, a másodikban pedig a hazai szőnyegen küzdő riválisának járt a passzivitási pont (1–1), utóbbira azonban egyből reagált a magyar, kitolással ismét előnyhöz jutott (2–1), amelyet a meccs végéig meg is tudott őrizni, s ez egyben azt is jelentette, hogy U17-es Európa-bajnok lett!

Zsivnovszky Péter is bravúrozott Bukarestben (Fotó: UWW/MBSZ)

Péntek délelőtt a szabadfogású program vette kezdetét, és növendékeink közül Zsivnovszky Péter (80 kg) szerepelt a legjobban: a nyolcaddöntőben az ukrán Pavlo Vaszkovszkit (8–0), míg a negyeddöntőben az északmacedón Shakjir Bislimit (11–6) győzte le. A fináléba jutásért rendkívül magabiztos teljesítményt nyújtva, mindössze 1:26 perc alatt ért el technikai tust az azeri Shamistan Akhundovval szemben, így szombaton, a délutáni programban a kontinensbajnoki címért léphet szőnyegre a moldovaiak U15-ös Eb-bronzérmese, Alexandru Bors ellen.

Gyuricza Marcell (110 kg) szombaton a vigaszágon folytathatja a versenyt, mivel legyőzője, az azeri Yusif Dursunov a döntőig menetelt. Biblia Róbert (65 kg) viszont az örmény Narek Nikogoszjan ellen elszenvedett 6–4-es vereség után búcsúzni kényszerült.

Női 61 kilogrammban Páli Mirella a vigaszágon volt érdekelt pénteken, ám ott 5–3-ra kikapott a német Leonie Steigerttől, így búcsúzni kényszerült a viadaltól.

Gratulálunk, fiatalok, büszkék vagyunk rátok!

U17-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, BUKAREST

A pénteki versenynap eredményei

Nyolcaddöntő
65 kg:
 Narek Nikogoszjan (örmény)–Biblia Róbert 6–4
80 kg: Zsivnovszky Péter–Pavlo Vaszkovszki (ukrán) 8–0
110 kg: Yusif Dursunov (azeri)–Gyuricza Marcell 9–1

Negyeddöntő
80 kg: Zsivnovszky Péter–Shakjir Bislimi (macedón) 11–6

Elődöntő
80 kg: Zsivnovszky Péter–Shamistan Akhundov (azeri) 13–0

Döntő
46 kg: László Nikolett–Alexandra Voiculescu (román) 2–1

Vigaszág
61 kg: Leonie Steigert (német)–Páli Mirella 5–3

Írta: K. B.
Fotó: UWW/MBSZ

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Skalpvadászat indul

A fallabdázóknál a magyar színeket három versenyző képviseli Birminghamben. A nőknél Chukwu Hannah és Szász Kincső, a férfiaknál pedig Farkas Balázs ragad ütőt a Világjátékokon. A csapatot erősíti sportvezetőként Krajcsák Márk is, aki aktív játékosként két Világjátékokon vett részt. Jelenleg a Magyar Squash (Fallabda) Szövetség alelnöke.

„Örömteli, hogy három játékos lesz ott magyar színekben. Szász Kincső tehetséges erdélyi játékos. Őt az édesapja is elkíséri az Egyesült Államokba, Kincsőt elsősorban ő fogja segíteni, de ha szükség van rám, akkor állok rendelkezésre. Hannah már többször bizonyított stabil TOP 100-as játékos. Balázs egy picit speciális eset. Vele több rangos hazai versenyen küzdöttünk egymás ellen” – mondta Krajcsák Márk, aki korábban volt a hazai szövetség elnöke, és anno a TOP 50-be is beverekedte magát.

Az alelnök természetesen szakmai segítséget is nyújt a játékosoknak. Volt példa többször is arra, hogy egy-egy világversenyen az ő rutinja, meglátása sikerre vezetett.

„Azzal lennék istenigazából elégedett, ha Balázs és Hannah is legalább egy skalpot begyűjtene. Ez azt jelenti, hogy náluknál magasabban jegyzett játékost legyőznének. Szurkolok természetesen Kincsőnek is, és ha kell segítség részemről, ott leszek.

Krajcsák Márk versenyzőként ott volt azon a Világjátékokon, ahol Magyarország először indított egységes csapatot. Ez 2005-ben Duisburgban volt, rá négy évre a kaohshiungi világversenyre is kijutott, ahol kilencedik lett, akárcsak négy évvel korábban Németországban. Afféle „magányos harcosként” évekig járta a világot, és részt vett a különböző rangos nemzetközi versenyeken. Legjobb világranglistás helyezése 2008 novemberében a 37. pozíció volt.

A birminghami Világjátékokat július 7. és 17. között rendezik meg. A magyar színeket 11 sportágban 57 sportoló képviseli.

0 Tovább

Gokart – A címvédő az összetett 2. helyéről folytatja az ob-t

Az összetett második helyről várja a folytatást Juráncsik Balázs. A címvédő gokartos legutóbb Ausztriában versenyzett.

A magyar bajnok az osztrák versenyen ötödik lett, így az összetett második helyről várja a folytatást.

„A hátrányom az éllovas mögött 12 pont. A következő viadalig folyamatos edzések vannak, és bízom abban, hogy a lehető legjobban sikerül a felkészülésem” – értékelt Juráncsik Balázs.

Az országos bajnoki sorozat következő versenye július közepén lesz.

Juráncsik Balázs több. mint hét éve versenyzik. 2021-ben licenszes versenyzőként megnyerte az országos bajnokságot. 

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Spéth Norbert Bangkokban edzőtáborozik

Spéth Norbert Thaiföldön készül a Világjátékokra. A többszörös világbajnoki érmes muaythai-os a sportág őshazájában hangolódik a birminghami játékokra.

„Nem mindegy, hogy milyen ellenfelekkel készül az ember egy ilyen fontos megmérettetésre. A tervek szerint július elején érkezem haza Bangkokból, és rá pár napra már indulunk a Világjátékokra” – számolt be a játékok előtti feladatairól Spéth Norbert, aki nem az egyedüli magyar thai-boxos lesz a Világjátékokon. Az 57 fős Világjátékok Magyar Csapatban helyet kapott ugyanis Sándorfi Ajsa is.  

A négyévente megrendezendő multisport versenyt július 7. és 17. között rendezik meg az egyesül államokbeli Birminghamben. Az 57 fős magyar csapat 11 sportágban lesz érdekelt. 

0 Tovább

Rögbi – Sporttörténelmi siker kapujában a férfi válogatott

Sztárcsapatok a Rugby Europe Trophy 7’s budapesti állomásán. A Magyar Rögbi Szövetség információi szerint a férfi mezőnyben többek között az angol, az ír és wales-i válogatott is pályára lép a Budapest Rugby Centerben.

 

Pénteken 13 órától a nők kezdik meg a küzdelmeket. A magyarok itt a moldávokkal, a svédekkel és a portugálokkal kerültek egy kvartettbe, szombaton pedig a felső- és az alsóházi meccseket rendezik meg.

A férfi nemzeti csapat Wales, Horvátország és Dánia ellen lép pályára szombaton, vasárnap pedig a férfi helyosztókat bonyolítják le.

Ez lesz a kétfordulós Európa-bajnokság zárása. A zágrábi első kör után a nők kilencedik, a férfiak pedig a negyedik helyen állnak, amely sporttörténelminek számít, hiszen ha sikerül ezt a helyezést megtartani, akkor a dél-afrikai világbajnoki selejtezősorozat európai fordulójában ott lehet Magyarország.

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Három érmet szerzett Kerstner Róbert

Kerstner Róbert egyre jobb formában van. A magyar szumós a Világjátékokra készül, és túl van az elutazás előtti utolsó versenyén.

A Milano Openen többek között amerikai, olasz, észt, egyiptomi, argentin és francia versenyzők indultak, Kerstner két ezüstöt és egy bronzérmet szerzett. Az open kategóriában és csapatban lett ezüstérmes, míg súlycsoportjában, a +115 kilósok között harmadik lett.

„Úgy érzem, hogy egyre jobb formába kerülök. A milanói verseny volt az utolsó megmérettetésem. Innentől folyamatos edzés következik, és már ott leszünk hamarosan a kiutazás előtt” – értékelt Kerstner Róbert, aki világbajnoki bronzérmével szerzett Világjátékok-kvótát.

Az idei Világjátékokat az egyesült államokbeli Birminghamben rendezik meg július 7. és 17. között. A Világjátékok Magyar Csapatot 11 sportág 57 versenyzője alkotja. A szumósok július 6-án utaznak Amerikába. Kerstneren kívül Nemes Dávid edzőként, Szakály László pedig bíróként vesz részt a multisport versenyen.

0 Tovább

Két magyar csúcs dőlt meg a medencés apnea-világbajnokságon

Befejeződött a Belgrádban megrendezett medencés apnea-világbajnokság. A Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) információi szerint  Marton Balázs, Bagó Marcell és Sopronyi András alkotta a magyar küldöttséget.

Két országos rekord dőlt meg Szerbiában. Az egyik csúcsot páros uszonyos versenyszámban (dinamikus apnea bifinnel) Sopronyi András érte el 200 métert teljesítve. A másik rekordot Bagó Marcell jegyzi, aki a dinamikus apnea monofinnel kategóriában 190.8 méterig jutott. Sopronyi előbbi számban végül 14., Bagó a 27. helyen zárt.

A Magyar Búvár Szakszövetség idén meghirdette „A búvárok csúcsra törnek" programját. A szövetséghez tartozó egyes szakágakban ugyanis idén rangos nemzetközi versenyeket rendeznek. Lesz többek között uszonyosúszó-világbajnokság, Világjátékok és tájékozódási búvár Európa-bajnokság. A következő, a búvársportot érintő világversenyt a lengyelországi Poznanban rendezik meg, ahol junior uszonyosúszó Európa-bajnokság lesz.

 

Eredmények a medencés apnea-világbajnokságon:

-        Dinamikus apnea uszony nélküli kategória

Sopronyi András 8. hely

Bagó Marcell 17.

Marton Balázs 31.

-        Dinamikus apnea bifinnel versenyszám

Sopronyi András 14. (országos csúcs)

Bagó Marcell 26.

Marton Balázs 34.

 

-        Statikus apnea versenyszám

Bagó Marcell 12.

Marton Balázs 20.

-        Dinamikus apnea monofinnel

Bagó Marcell 27. (országos csúcs, 190.8 m)

Marton Balázs 44.

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Sárközy Zsófia képviseli a magyar színeket tájfutásban

Városi, és erdei futam is lesz a birminghami Világjátékokon a tájfutóknál. Ebben a sportágban a magyar színeket egy versenyző képviseli.

Sárközy Zsófia a Tabáni Spartacus SKE versenyzője. Juniorként szerzett világbajnoki ezüstöt is, felnőttként vb 11., Eb 12. helyezett.

„A felkészülés finisében vagyunk. Bízom benne, hogy a formaidőzítés jól sikerül, és a lehető legjobbat tudom nyújtani Birminghamben. A városi pálya központja egy egyetemi campuson lesz, de lesz erdei pálya is.” – mondta a magyar versenyző.

A Világjátékokon 11 sportágban 57 magyar sportoló indul. Az egyesült államokbeli Birminghamben július 7-én kezdődnek a versenyek és 17-éig tartanak. 

0 Tovább

Kezdődik a szabadtüdős búvárúszó-vb!

Háromfős magyar csapat vesz részt az idei szabadtüdős búvárúszó-világbajnokságon. A világversenynek Belgrád ad otthont. A Magyar Búvár Szakszövetség információi szerint Márton Balázs, Bagó Marcell és Sopronyi András alkotja a magyar csapatot. A világbajnokság vasárnap az uszony nélküli versenyszámmal kezdődik.

Sopronyi András elmondta: szombat este rendezték meg a vb megnyitóját. „Túl vagyunk a nyitányon, sikeres felkészülés van mögöttünk, és bizonyítani szeretnénk" – nyilatkozta a válogatott búvárúszó.

Az apnea a szabadtüdős búvárkodás egyik változata, ahol nem a gyorsaság a meghatározó, hanem az, hogy a versenyző egy levegővétellel milyen eredményre képes. Számos versenyt rendeznek ebben a szakágban, melyek közül néhányat medencében, a többségét viszont tengerben bonyolítják le.

A Magyar Búvár Szakszövetség idén meghirdette „ A búvárok csúcsra törnek" programját. A szövetséghez tartozó egyes szakágakban ugyanis idén rangos nemzetközi versenyeket rendeznek. Lesz többek között uszonyosúszó-világbajnokság, Világjátékok és tájékozódási búvár Európa-bajnokság.  

0 Tovább

Teqball – A Bányik-Blázsovics duó győzött Debrecenben

Folytatódott a MOL Országos Teqball Bajnokság. Debrecenben a felsőházi döntőt a Bányik Csaba, Blázsovics Ádám duó nyerte meg. Az ezüstérmet a Szegedi Zalán, Dombai Gergő páros szerezte meg, megelőzve a Pál Zoltán, Bajor Gábor kettőst. Érdekesség, hogy mindhárom dobogós páros a Phoenix-et erősíti.

Az alsóházi küzdelmeket az Odnoga Mátyás és Forgács Bence egység nyerte meg. Az ezüstöt itt a Katz Balázs, Velkey Balázs duó gyűjtötte be, a harmadik helyen pedig Borbély Patrik és Levik Boldizsár zárt.

0 Tovább

Rali Eb – 10. lett a Herczig-Bacigál kettős Lengyelországban

A rali Eb lengyel állomásán a Herczig Norbert, Bacigál Igor kettős a 10. helyen zárt.

Szombaton a ŠKODA Rally Team MRF Tyres Hungaria kettőse biztató időeredményeket produkált. A csapat információi szerint a gumiválasztásnál voltak kisebb pontatlanságok, de mindezt kompenzálni tudták a tempóval. A duó aztán egy perces büntetést kapott.

„Az egyik gyorsasági után az egyik sportbíró és Bacigál Igor között félreértésből fakadó kommunikációs probléma eredményezett egy 1 perces büntetést.” – nyilatkozott az első nap után Herczig Norbert.

A zárónapon jó versenyzéssel a magyar páros felzárkózott a 10. helyre.

„Kicsit nehéz értékelni egy olyan versenyt, amelyen úgy éreztem, hogy visszataláltunk magunkhoz vasárnap, jó időket mentünk, sajnos az eredmény nem tükrözi mindezt.” – összegzett a pilóta.

 

0 Tovább

Rali Eb – Negyedik lett a Herczig-Bacigál kettős a kvalifikáción

Folytatódik a rali Eb. A mezőny ezúttal Lengyelországban versenyez. Herczigék bizakodóak. Sikeres pénteki napot zárt a ŠKODA Rally Team MRF Tyres Hungaria kettőse Lengyelországban. Az Európa-bajnokság negyedik állomásán, a Lengyel Rallye kvalifikációján a Herczig Norbert Bacigál Igor duó a negyedik helyet csípte el.

„Ez a pozíció ebben a mezőnyben fantasztikus” – állapította meg Herczig, egyben beszámolt arról is, hogy a korábbi két murvás versenyen tapasztaltakhoz képest sokkal jobban sikerültek a beállítások. „A szabályoknak megfelelően negyedikként választhattunk rajtpozíciót, és mi a 14. mellett tettük le a voksunknak. Bizakodva várjuk a versenyt. Brutál gyors pálya van, ez jó kis adrenalin bomba” – mondta a pilóta.

A rali Eb mezőnye szombaton hét szakaszt teljesít.

0 Tovább

Muaythai - Jó úton járnak a sportág hazai képviselői

„Dicséret illet minden magyar válogatott versenyzőt, aki elindult az idei világbajnokságon” – hangsúlyozta Dudok Károly, a Magyar Muaythai Szövetség elnöke. Az Abu-Dzabiban rendezett muaythai-világbajnokságon egy ezüst- és két bronzérmet nyertek a magyarok. A sportvezető hangsúlyozta, ebben a sportágban nagyon kiegyenlítődött a mezőny.

„A nagyhatalmak nincsenek biztonságban. Sok a feltörekvő nemzet, és ezt láttuk most a világbajnokságon is” – jegyezte meg Dudok Károly. A 2022-es világbajnokságon Nardelotti Zoltán jutott a legtovább, ő a 75 kilogrammos elit kategóriában ezüstérmet szerzett. Rajta kívül Kiss Barnabás és Bordás Alex állhatott dobogóra – mindketten az U23-as korosztályban. Előbbi a 81 kilósok, utóbbi pedig a 71 kilogrammosok között lett harmadik.

„Az eredmények szerint jó úton járunk, két fontos célt azonban kitűztünk magunk elé. Egyrészt több összetartást, edzőtábort akarunk szervezni a nagy világversenyek előtt, és több nemzetközi openen szeretnénk részt venni a jövőben” – tette hozzá Dudok Károly.

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Jakabossal, Verrasztóval és Senánszkyval készülnek a magyar élet- és vízimentők​​​​​​​

Dobogóesélyes élet- és vízimentők készülnek a Világjátékokra! A magyar csapatot ebben a sportágban Jakabos Zsuzsanna, Senánszky Petra, Verrasztó Evelin, Gyurinovics Fanni, Ugrai Panna, Balog Gábor, Takács Krisztián, Gyárfás Bence, Szabó Györgyei Szebasztian, és Giczi Mátyás alkotja.

Dr. Grundtner Marcell edzőként kíséri el a csapatot. Ő egyébként Balog Gábor trénere, tanít a Testnevelési Egyetemen és többek között a 2017-es FINA Vizes Világbajnokság operatív igazgatójaként is dolgozott.

„A pandémia még mindig érezteti a hatását, hiszen többek között a Világjátékok mezőnye sem úgy állt össze, mint békeidőben.” – mondja a szakember, aki kiemelte, a magyar versenyzőknek élet, és vízimentésben esélyük van arra, hogy felálljanak a dobogóra Birminghamben.

Ha a csapatot nézzük kiderül, hogy sokoldalú élsportolók alkotják. Az úszó Jakabos Zsuzsannát és Verrasztó Evelint különösebben nem kell bemutatni a hazai sportrajongóknak, de ott van Senánszky Petra is, aki uszonyosúszásban is indul az Egyesült Államokban.

A Világjátékokon 11 sportágban 57 magyar versenyzőért szoríthatunk július 7. és 17. között.

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Molnár József saját készítésű íjakkal utazik Birminghambe!

Molnár József szoros és kiegyensúlyozott versenyre számít Birminghamben. A magyar íjász a csupaszíj (barebow) kategóriában indul a Világjátékokon.

A 3D-kategóriában világ- és Európa-bajnok, világcsúcstartó íjász a Világjátékok Magyar Sajtócsapatának elmondta, jelenleg Körmenden készül, többször Ausztriában is edz. „A lényeg, hogy a Világjátékokra a lehető legjobb formába kerüljek. Még lesz három hazai verseny, ezek mind-mind a felkészülést szolgálják” – mondta Molnár József, aki saját íjakkal veszi fel a versenyt a világ legjobbjai ellen a Világjátékokon.

A magyar klasszis íjkészítő, így nem csoda, hogy a saját alkotásában bízik. „Az egyik íjat, amelyiket elviszek Birminghambe, azt öt éve készítettem, a másikat pár hónapja” – tette hozzá Molnár József.

A Világjátékok Magyar Csapatot 11 sportágban 57 versenyző alkotja. A négy évente megrendezendő seregszemle július 7. kezdődik és 17-éig tart az egyesült államokbeli Birminghamben.

0 Tovább

Erőemelő-világbajnokság – 18 év után ismét van magyar férfi összetett érem

Világcsúcs felhúzásban!

Megtört a jég! Magyarországnak 18 év után ismét van összetett érme erőemelő-világbajnokságról, felnőtt férfi mezőnyben. Enahoro Asein ugyanis a Dél-Afrikában zajló világbajnokságon 780 kilogrammos összetett eredmény után felállhatott a dobogó harmadik fokára.

A Westfit Gym Budapest SE nigériai születésű versenyzője Sun City-ben 272.5 kilogrammos guggolás után 145 kilóval fekvenyomott, míg a felhúzásban hatalmas csatában 362.5 kilogrammal zárt, ami új világcsúcs!

A 83 kilogrammos kategóriában induló erőemelő ezzel bizonyította, hogy továbbra is jó formában van. Tavaly Svédországban világcsúccsal fogásnemi aranyérmet szerzett.

Enahorót megelőzően 2004-ben volt magyar összetett érem világbajnokságon, akkor ugyancsak Dél-Afrikában Árvai István vb-aranyat szerzett.

A világcsúcs felhúzás: https://www.youtube.com/watch?v=jiy4FAiJNAw

0 Tovább

Jön a Mozgás Éjszakája!

Az ország legnagyobb sportfesztiváljára készülnek a fővárosban – ez a Mozgás Éjszakája! A szervezők bejelentették: június 17-én huszonöt mozgásformát lehet kipróbálni ingyenesen a Hősök terén és a megújult Városligetben!

Az Ötpróba programsorozat rendezvényeként a kínálatban szerepel többek között zumba, latin tánc, spinning, fitnesz, SUP, sárkányhajó, jóga, teqball. A résztvevők elindulhatnak az éjszakai futóverseny rövid (3250 m), közép (6540 m) vagy hosszútávján (10300 m), bringázhatnak, de görkorival is teljesíthetnek Ötpróba pontokért, a GeoGo alkalmazást használva. Még túrázni is lehet, érintve az új Néprajzi Múzeum tetejét.

A részvétel ingyenes. További információk a mozgasejszakaja2022.hu oldalon.

0 Tovább

Hét érmet nyertek legfiatalabb versenyzőink Kolozsváron

Egy arany-, négy ezüst- és két bronzérmet nyertek a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) növendékei a Kolozsváron rendezett Ioan Muresan–Vasile Bularca U15-ös nemzetközi versenyen, amelyen mindhárom fogásnemben bizonyítottak a sportolók.

Az ötödik alkalommal megrendezett viadalon Magyarország a teljes korosztályos válogatottaival képviseltette magát. A KIMBA sportolói a lányok között szerepeltek a legjobban, a 66 kilogrammos Kollár Alexandra a dobogó legfelső fokára állhatott, míg Köblő Anna (46 kg) és Pupp Viktória (62 kg) a második helyen zárt.

Kötöttfogásban is két ezüstérmesünk lett, Zsitovoz Petro (44 kg), valamint Olasz Bende (48 kg) révén, Scheuring Vilmos (68 kg) pedig harmadikként végzett. Szabadfogásban Soliman Youssef (75 kg) nyakába bronzmedál került.

Ezúton is gratulálunk mindenkinek!

U15-ÖS NEMZETKÖZI VERSENY, KOLOZSVÁR

A KIMBA dobogósai

Kötöttfogás
44 kg: 2. Zsitovoz Petro
48 kg: 2. Olasz Bende
68 kg: 3. Scheuring Vilmos

Szabadfogás
75 kg: 3. Soliman Youssef

Női birkózás
46 kg: 2. Köblő Anna
62 kg: 2. Pupp Viktória
66 kg: 1. Kollár Alexandra

0 Tovább

Tizenkét magyar arany a budapesti kick-box világkupán

Tizenkét magyar elsőség született a BOK Sportcsarnokban péntektől vasárnapig megrendezett 27. Magyar Kick-box Világkupán a felnőttek mezőnyében. A viadalon 39 országból több mint 1700 sportoló indult, aminek köszönhetően elképzelhető, hogy a budapesti lesz az év egyik legnagyobb kick-box versenye. A létszámmal kapcsolatban Galambos Péter, a szervező Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke megjegyezte: el kell gondolkodni azon, hogy megnövelik a verseny időtartamát – adta hírül az MKBSZ.

A három napon át reggeltől estig zajló megmérettetésen a felnőttek mezőnyében összesen 12 aranyérmet akasztottak magyar kick-boxosok nyakába. Ezúttal is bizonyították tudásukat korábbi egyéni világbajnokaink, akik közül öten is a dobogó tetejére állhattak fel.


A világkupa zárónapján a light-contactban és kick-light szakágakban gyűjtöttek újabb aranyakat a hazai harcosok. Light-contactban a tavalyi vb-n duplázó Száraz Gergő legyőzhetetlen volt a súlycsoportjában. Kick-lightban a már szintén világbajnoki címmel rendelkező Fésű Lajos és Mezei Nikolett is nyert, és rajtuk kívül Korcsok Nikolett diadalmaskodott.

Pointfightingban a felnőtteknél három magyar állhatott fel a dobogó legfelső fokára: az elmúlt évek legjobb hazai női kick-boxosa, a négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Busa Andrea mellett a férfiaknál az ugyancsak korábbi világbajnok Bálint Martin, valamint Cselovszki Patrik tudott aranyérmet nyerni.

Formagyakorlatban a legfényesebb éremből négyet zsebeltek be a magyarok: egyéniben Mónus Viktor és Brebovszky Zoltán győzött, míg csapatban a Contact KTHE két számban is a legjobbnak bizonyult.

A küzdelmi csapatversenyek során is ünnepelhetett magyar egység: light-contactban a felnőtt nőknél a Combat D SC együttese diadalmaskodott.

Nem számítottak arra, hogy a koronavírus járvány viszontagságai után ilyen sokan eljönnek Budapestre, de a sportolók láthatóan alig várták, hogy újra magas szinten versenyezhessenek – mondta Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szövetség elnöke.

"Minden magyar számára nagyon hasznos volt az indulás. A tapasztalatlanabbak megismerhették a nemzetközi mezőnyt és belekóstolhattak, hogy miként zajlik egy világverseny. A válogatottak pedig kipróbálhatták, hogy bírják a sorozatterhelést, hiszen voltak többen is, akik nyolc-tíz küzdelmet is megvívtak. Ráadásul mivel itt a vb-kkel és Eb-kkel ellentétben egy országból nemcsak egy versenyző indulhatott, előfordult, hogy erősebb volt a mezőny, és helyenként még nehezebb volt aranyérmet nyerni, mint egy vb-n vagy Eb-n. Nekünk, szervezőknek pedig szembe kell néznünk azzal a kellemes problémával, amit a verseny érzékelhető népszerűsége jelent. El kell gondolkodnunk azon, hogy mit csináljunk, mert lassan kinőjük ezt a versenyt, és legközelebb talán a mostani háromnapos rendszer nem lesz elég, hogy emberi időben fejezzünk be egy-egy versenynapot" – nyilatkozta a sportvezető.

27. Magyar Kick-box Világkupa, a felnőtt magyar érmesek:

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: 1. Cselovszki Patrik, 2. Hammer Máté
63 kg: 2. Veres Richárd
74 kg: 3. Korpádi Tamás
79 kg: 1. Bálint Martin, 3. Korpádi Tamás
84 kg: 3. Bálint Martin
+94 kg: 3. Csikós Péter
Grand Champion: 3. Bálint Martin
Csapat: 3. Halker-Király Team
Nők:
50 kg: 3. Török Szonja
55 kg: 3. Gombás Alexandra
60 kg: 1. Busa Andrea
70 kg: 3. Török Dóra
Grand Champion: 3. Busa Andrea

Light-contact:
Férfiak:
57 kg: 1. Száraz Gergő, 2. Enyingi Ádám
63 kg: 2. Száraz Gergő
79 kg: 2. Fésű Lajos
89 kg: 3. Vida Ádám
Csapat:

74 kg: 3. Halker-Király Team
+74 kg: 3. Halker-Király Team
Nők:
55 kg: 3. Kovács Laura Fanni
60 kg: 2. Busa Andrea
+70 kg: 3. Szabó Anna
Csapat: 1. Combat D SC, 2. Halker-Király Team

Kick-light:
Férfiak:
57 kg: 2. Száraz Gergő, 3. Enyingi Ádám
63 kg: 3. Száraz Gergő
79 kg: 1. Fésű Lajos
84 kg: 3. Dittrich Martin Zoltán
94 kg: 2. Tusér Bence, 3. Feldhoffer Ádám
Nők:
55 kg: 3. Kovács Laura Fanni
65 kg: 1. Mezei Nikolett
70 kg: 3. Szabó Anna
+70 kg: 1. Korcsok Nikolett, 3. Pallag Csenge

Formagyakorlat:
Kreatív:
Férfiak: 2. Zahorecz Noel, 3. Brebovszky Zoltán
Nők: 3. Halustyik Cintia
Kreatív fegyveres:
Férfiak: 1. Mónus Viktor, 2. Brebovszky Zoltán, 3. Schersing András
Nők: 2. Halustyik Cintia
Csapat: 1. Contact KTHE, 2. Halker-Király Team
Zenés:
Férfiak: 2. Zahorecz Noel, 3. Brebovszky Zoltán
Nők: 2. Halustyik Cintia, 3. Fedor Noémi
Zenés fegyveres:
Férfiak: 1. Brebovszky Zoltán, 2. Mónus Viktor, 3. Schersing András
Nők: 3. Halustyik Cintia
Csapat: 1. Contact KTHE, 2. Halker-Király Team, 3. KiME

Full-contact:
Nők:
48 kg: 2. Szeleczki Lilla
52 kg: 3. Szegfi Zsanett
56 kg: 3. Czégény Cintia és Szabó Szabina

Low-kick:
Nők:
56 kg: 3. Zsiga Melinda és Miklós Alexandra
70 kg: 3. Jorcsák Dorina Jutta

K1:
Férfiak:
54 kg: 3. Lakatos Péter
75 kg: 3. Laska Bence
81 kg: 3. Koncz Attila
91 kg: 3. Bartucz Ricco
Nők:
52 kg: 3. Székely Anna 

0 Tovább

Muaythai-világbajnokság: Egy ezüst, két bronz a magyar éremtermés

Véget ért a muaythai-világbajnokság Abu-Dhabiban. A szombati fináléban is volt magyar Nardelotti Zoltán személyében, aki a 75 kilogrammos elit kategóriában, nagy csatában végül kikapott a marokkói Youssef Assouiktól. Nardelotti így ezüstérmet szerzett. A magyar küldöttség így három éremmel zárta a világbajnokságot, korábban Kiss Barnabás (81kg) és Bordás Alex (71 kg) az U23-asok között bronzérmes lett.

Dudok Károly a hazai szövetség elnöke elismerően nyilatkozott a magyar válogatottról. „Nagyon jól megszervezett, látványos világbajnokságon vagyunk túl. A nyolc versenyzőbőből hárman érmet szereztek, és mindenki nagyot küzdött, így megérdemli a dicséretet, mert nagyon erős mezőny volt. A világbajnokság alatt folytattuk a diplomáciai tárgyalásokat a nemzetközi szövetséggel, egyben a szervezés hátterét feltérképeztük. Magyarország ugyanis az év elején megkapta a 2023-as világbajnokság rendezési jogát, és azon leszünk, hogy ne keltsünk csalódást. A szövetségünk készen áll a vb megrendezésére” – összegzett Dudok Károly.

0 Tovább

Pointfighting és formagyakorlat aranyak a budapesti kick-box világkupán

A BOK Sportcsarnokban zajló 27. Magyar Kick-box Világkupa szombati napján a felnőtteknél újabb magyar aranyak születtek. A  pointfighting szabályrendszerben három kick-boxosunk ünnepelhetett, míg formagyakorlatban négy elsőséget szereztek a hazai versenyzők – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

(fotó: Tóth Péter)

A világkupa szombati megnyitóján Galambos Péter, az MKBSZ elnöke beszédében örömét fejezte ki, hogy a koronavírus járványt követően végre ismét nagy és színvonalas világkupát rendezhet hazánk, 39 ország több mint 1700 sportolójának részvételével. Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, a NOB tagja a kick-boxot az egyik legnépszerűbb hazai sportágnak nevezte, és annak pozitívumait, illetve nevelő jellegét méltatta.

 (fotó: Tóth Péter)

A háromnapos megmérettetés második versenynapján pointfightingban a felnőtteknél három magyar állhatott fel a dobogó legfelső fokára: az elmúlt évek legjobb hazai női kick-boxosa, a négyszeres világ- és háromszoros Európa-bajnok Busa Andrea mellett a férfiaknál a világbajnoki címmel szintén rendelkező Bálint Martin, valamint Cselovszki Patrik tudott aranyérmet nyerni.

(fotó: Fazekas Ábel)

Formagyakorlatban a felnőttek mezőnyében négy aranyérmet zsebeltek be a magyarok: egyéniben Mónus Viktor és Brebovszky Zoltán tudott győzni, míg csapatban a Contact KTHE együttese két számban is első lett.

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Ünnepre készülnek a szumósok

Kerstner Róbert személyében egy szumós képviselheti a magyar színeket a Világjátékokon. A Világjátékok Magyar Csapat információi szerint Kerstneren kívül Nemes Dávid edzőként, Szakály László pedig bíróként lesz ott az amerikai egyesült államokbeli játékokon.

Ancsin László, a nemrég újraválasztott Magyar Sumo Szakszövetség elnöke hangsúlyozta, minden Világjátékok hatalmas ünnep a sportágban tevékenykedőknek.

„Igaz, hogy csak egy versenyzőnk lesz ott Birminghamben, de nekünk ez nagy dolog, hogy ezúttal is volt magyar kvótaszerző. Robi a vb-bronzérmével harcolta ki, hogy ott lehessen a Világjátékokon. Nagyon boldogok vagyunk, hogy Szakály László személyben lesz magyar bíró is” – mondta Ancsin László, aki hozzátette: egy jó szereplés sokat lendíthet a magyar szumón.

„Mindig az a nagy nehézségünk, hogy az erős utánpótlás válogatottakak után a felnőtt nemzeti csapatok már jóval kisebb létszámmal rendelkeznek a lemorzsolódás miatt. Bízom benne, hogy ezt a lemorzsolódást a jövőben tudjuk majd lassítani.” – mondta a sportvezető, aki az európai szövetség alelnöke is egyben.

Itthon a Világjátékok Magyar Csapatot a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) koordinálja. A játékokat július 7. és 17. között rendezik meg az egyesült államokbeli Birminghamben, ahol összesen 57 magyar sportoló indul. (Világjátékok Magyar Sajtócsapat)

0 Tovább

Női csapatarannyal indult a budapesti kick-box világkupa

Pénteken a budapesti BOK Sportcsarnokban megkezdődött 27. Magyar Kick-box Világkupa, amely vasárnapig tart. A 39 ország több mint 1700 sportolóját felvonultató világverseny első napján a felnőttek között csapatban egy aranyérmet nyertek a magyarok – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség. 

Az év legnagyobb nemzetközi kick-box versenyének ígérkező budapesti viadalon az első napon rendezték meg a csapatversenyeket, amelyek során light-contactban a felnőtt nőknél a szegedi Combat D SC együttese diadalmaskodott, a döntőben egy másik magyar gárdát, a Halker-Király Team együttesét felülmúlva. A kétfős győztes alakulatot a tavaly felnőtt egyéni világbajnoki címet nyert Mezei Nikolett, valamint csapattársa, Nagy Ramóna alkotta.

A kiütésre menő ringes küzdelmek során a magyarok közül Laska Bence volt a legeredményesebb, aki a K1-es szabályrendszerben lengyel, majd cseh ellenfelét is legyőzte, ezzel már biztos érmes.

A veteránok mezőnyében tatamira lépett a hazai pointfighting szakág nemrégiben kinevezett vezetője, Csikós Péter, aki nemcsak, hogy elindult a megmérettetésen, hanem a 94 kg-ban és a +94 kg-os súlycsoportban is aranyéremmel zárt.

0 Tovább

Világjátékok 2022 – Újabb magyar kvótások

Újabb magyar versenyzők kaptak Világjátékok indulási jogot. A Világjátékok Magyar Csapatának információi szerint maratoni kajakban és táncsportban lett még egy-egy kvóta, így összesen 57 versenyző lehet ott a júliusi seregszemlén.

Maratoni kajakban eddig Kiszli Vanda és Noé Bálint volt az utazó csapat tagja, most kiderült: Csikós Zsóka is hajóba ül az Egyesült Államokban.

Sporttörténelmi kvótaszerzés volt táncsportban. A Hidi Balázs, Kis Violetta páros is ott lehet ugyanis a birminghami parketten. A Világjátékok történetében soha nem fordult elő, hogy két magyar latinpáros is bemutatkozott volna ugyanazon játékokon. Hidiéket megelőzően a Silvestri Andrea, Váradi Martina duó harcolta ki, hogy képviselhesse a magyar színeket Alabamában.

A Világjátékok Magyar Csapatot itthon a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) koordinálja. A Világjátékokat július 7. és 17. között rendezik meg az egyesült államokbeli Birminghamben. (Világjátékok Magyar Sajtócsapat)

Fotók: mkksz.hufacebook.com/hidibalazskisvioletta

0 Tovább

Muaythai-vb: Nardelotti Zoltán döntőbe jutott

Magyar vb-döntős Abu-Dhabiban! A muaythai-világbajnokságon Nardelotti Zoltán a 75 kilogrammosok között bejutott a döntőbe, miután az elődöntőben hatalmas küzdelemben legyőzte a norvégok Európa-bajnokát, Oliver Mathias Kongsgardot.

Nardelotti magabiztosan menetelt a döntőig ezen a vb-n. Ez a magabiztosság volt tetten érhető elődöntős produkcióján is. Hatalmas küzdelmet hozott a norvég elleni elit kategóriában megrendezett elődöntő, a magyar válogatott muaythai-os végül egyhangú pontozással győzött, és bejutott a szombati fináléba.

A muaythai-világbajnokságon eddig két érmet szereztek a magyarok. Az U23-as korosztályban Bordás Alex és Kiss Barnabás is harmadik lett.

A 2023-as muaythai-világbajnokságnak Magyarország ad otthont.

0 Tovább

Muaythai-vb: Két magyar érem eddig…

Magyar sikerek Abu-Dzabiban! A muaythai-világbajnokságon két U23-as kiválóság is érmet szerzett szerdán. A magyar delegáció információi szerint Bordás Alex és Kiss Barnabás is dobogóra állt.

Bordás a 71 kilogrammos kategóriában lett harmadik, míg Kiss a 83 kilósok mezőnyében állhatott fel a dobogóra. Mindketten a döntőbe jutásért harcoltak, de végül Bordást egy marokkói, Kisst pedig egy kazah versenyző győzte le.

A 2023-as muaythai-világbajnokságnak Magyarország ad otthont.

0 Tovább

4401-en futottak a népszerű női futógálán

Több mint négyezren indultak a 27. ALDI Női Futógálán. A Népligetben megrendezett eseményen a hölgyek több táv közül választhattak. Nagymamák és édesanyák is rajthoz álltak a gyereknapi futáson.


A rendező Budapest Sportiroda (BSI) adatai szerint több, mint 400 iskolás húzott futócipőt, de népszerű volt a családi futás is. A legtöbben a 10 kilométer mellett az 5000 méteres távon teljesítettek. A BSI éves eseménynaptárában mindig kiemelt szerepet kap a női futófesztivál, hiszen ez Magyarország egyetlen hölgyeknek megrendezett versenye; az idén összesen 4401-en neveztek.

A mezőnyben ott volt Rybanska Natasa, olimpiai- és Európa-bajnoki bronzérmes magyar válogatott vízilabdázó, aki a váltóban Bíró Attilával futott. A női pólóválogatott szövetségi kapitányán kívül (váltóban) több férfi is rajthoz állt, ezt a versenykiírásban rögzített szabályok tették lehetővé.

A nézők láthatták többek között a 100 kilométeres magyar bajnok ultrafutót, Nyikos Viktóriát, aki az édesanyjával teljesített egy rövidtávot, Cseke Lilla ultrafutót, aki 2019-ben volt az év ultrafutónője, valamint az Újszínház színésznőit, Bátyai Évát, Szilvási Juditot és Orosz Csengét.

A leghosszabb távon 158 elsőbálozó volt. Ennyien futottak ugyanis először 10 kilométert.

A BSI rendezvényein rendszerint nagy hangsúlyt kap a jótékonykodás. Az esemény résztvevőinek 15 százaléka már a nevezéskor pénzadománnyal támogatott karitatív célokat, de a helyszínen is volt lehetőség jótékonykodni.

A 10 kilométer dobogósai:

1. Szekeres Bakonyi Fruzsina (Footour S.E. Tata) 37:31 perc

2.Soós Dorka (Vuk SE Százhalombatta) 37:47

3. Horváth Tímea (Budapest Honvéd ) 38:15

További eredmények

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum