A kétszeres evezős világbajnok Pető Tibor elnöki megbízatásáról volt lemondását követően a Magyar Evezős Szövetség Közgyűlése Cseh Ottót (52) nagy többséggel választotta meg a sportág első emberévé. Az új elnök, a Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. és a MASPED vezérigazgatója válaszolt a jochapress kérdéseire.

(fotó: jochapress)

– Milyen szálakkal kötődik a világszerte rendkívül népszerű sportághoz?

– Az elmúlt tíz évben elnökségi tagként már részt vettem a szövetség munkájában. Az adott helyzetben segíteni akartam és élvezve a klubok támogatását, szívesen vállaltam ezt az újabb és felelősségteljes feladatot.

– Köztudott, hogy az evezéssel való kapcsolata évtizedekre nyúlik vissza.

– Igen, így van. Már 1983-ban elkezdtem forgatni a lapátot a Győri Spartacusban. A korosztályos versenyek rendszeres részvevője lettem, élvezve nevelőedzőim, Lánczi István és Szűtsné Rechner Éva  támogatását. Korosztályos és felnőtt versenyeken több érmet is szereztem. Átmeneti szünetet követően 2010-től már a masters korosztályban folytattam, ahol „Lopez”, Molnár Zoltán segített tanácsaival. Azóta itthon és külföldön is próbára teszem magamat, miként az ergométeres versenyeken is elindulok. A masters versenyeket elsősorban azért szeretem, mert ezeknek egészen speciális hangulatuk van. Nagyon törekszem arra, hogy hetente 5-6 alkalommal a sport is helyet kapjon az életemben: az evezés mellett futásra és országúti kerékpározásra is sort kerítek.

– Nyilván rengeteg tennivalója lesz a szövetség élén. Bizonyára vannak olyan témák, amelyekkel kiemelten kíván foglalkozni?

– Három vonalat szeretnék különösen erősíteni. Ezek pedig: az utánpótlás nevelés feljavítása, az egyetemi evezés fejlesztése és az olimpiai kvóták megszerzése. Hiszek abban, hogy az alapokhoz kell visszatérni, ha azt akarjuk, hogy valóban komoly fejlődés következzen be. Az egyetemi sportot a közösség építésében rejlő lehetőségek miatt tartom különösen fontosnak. Itt nem csak a minőségi fejlődésre gondolok, hanem a tízülésesek elterjesztésére és a tengeri versenyek iránti figyelemfelkeltésre is. Fontosnak tartom, hogy már három egyetemen (Győr, Szeged, Óbudai Egyetem) működik tantervi követelményként az evezés.

– Minden sportágnak szüksége van minőségi élbolyra, s ha egy mód van rá, vezéregyéniségre is. Ezen a vonalon hogy állunk?

–  versenyzőnk készül a szűkített olimpiai keretben. Úgy gondolom, közülük kerülhetnek ki azok, akik az Eb-n, majd a világbajnokságon bizonyíthatnak. Nincs túl sok időnk, hiszen a     2023-as világbajnokságon már olimpiai kvóták szerezhetők. Egy újítás révén még európai „belépőket” is kiosztanak majd Párizsra.

– Jelenleg a két olimpiai részvételt felmutató Pétervári-Molnár Bendegúz a legeredményesebb magyar. Hogyan látja az ő jövőjét? – Az ő fejlődése töretlen. Ambiciózus fiatalember, akinek hozzáállása példa értékű. Bízom benne, hogy a párizsi olimpiai játékokon is sok örömet szerez a sportkedvelőknek.

– Bendegúz mellett kiktől vár leginkább komoly eredményeket a következő 1-2 évben?

A nemzetközi élmezőny roppant erős. Név szerint megemlíteném a Krémer Eszter - Preil Vivien összetételű női dublót. A férfi kétpárt jelenleg próbálgatja a kapitány, ahol négyen-öten is pályáznak a két helyre. Ide kívánkozik a váltott evezésben olimpiai tapasztalatokkal is rendelkező Simon Béla - Juhász Adrián duó is. És keressük az olimpiai programból búcsúzó férfi könnyűsúlyú kétpárevezésre készülő magyar egység optimális összeállítását, valamint női könnyűsúlyú kétpárevezősben is számítunk fiataljainkra..

Jocha Károly