Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A kivilágított Várnegyedben, a Váralagútban és a Lánchídon folytatódik a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa rendezvénysorozat

Szombaton hatodik alkalommal rajtol el a gyönyörű, kivilágított, éjszakai fővárosban a Generali Night Run Budapest. Az esemény helyet kapott a Budapest 2019 Európa Sportfővárosa rendezvénysorozatban. Az esti futóversenyen ott lesz Storcz Botond, háromszoros olimpiai bajnok kajakos is, és Hankó Dávid, országos bajnok triatlonos is – többek között.

Az egyre növekvő létszámú résztvevők összesen három táv közül választhatnak, a félmaratoni számra pedig a váltóban is indulhatnak futók. Az idei verseny legnagyobb újítása, hogy a Budai Várnegyed és a Váralagút után a mezőny már áthalad a Lánchídon is.

A versenyközpont a Várkert Bazárnál lesz, ahol a délután folyamán ingyenes gyermekfutamokkal várják a legkisebbeket.

Bővebb infók: https://futas.maratonman.hu/generali-night-run-budapest-2019/

0 Tovább

A strandfoci ezúttal a Lupát hódította meg

Izgalmas mérkőzéseket és látványos megoldásokat hozott a strandlabdarúgó NB I küzdelemsorozata. A Magyar Labdarúgó Szövetségtől idén májusban önállósodó, a volt FIFA-játékvezető, Herbály Péter által irányított Magyar Strandlabdarúgás Menedzsment Nonprofit Kft. égisze alatt újjászerveződő sportág új otthonra lelt a Lupa-tónál, az impozáns Lupa Beach Arénában, ahol a 2019-es bajnoki összecsapásokat rendezték három különböző hétvégén.

A nyolc induló csapat körmérkőzéses formában küzdött meg egymással, és végül a legjobb hat jutott be az elmúlt hétvégi Szuperdöntőbe.

A hatos finálé első napja aztán meglepetéseket hozott, hiszen a két hármas csoportból a két tavalyi döntős, a Grep ESC-Gyöngyös és a Goldwin Pluss-Jászfényszaru mellett a Bodon Péter FC és a Lupa Beach Football Factor gárdája került a vasárnapi elődöntőbe. Ott már a papírforma érvényesült, és
megismétlődött a 2018-as aranycsata, de a Goldwinnak most sikerült visszavágnia az egy évvel ezelőtti vereségért, és 3-2-es sikerével kilencedszer lett Magyarország legjobb strandfocicsapata.

A bronzérmet az ukrán légiósai által vezérelt Bodon Péter FC szerezte meg, miután a helyosztón legyőzte a Lupa Beach-et.


A 2019-es strandlabdarúgó NB I végeredménye
1. Goldwin Pluss-Jászfényszaru
2. Grep ESC-Gyöngyös
3. Bodon Péter FC
4. Lupa Beach Football Factor
5. Bonyhád BFC
6. Újhartyán VSE - Faluközpont Beach Soccer Team
7. Titánium Alapítvány Zebegény Garvittax SE
8. Debreceni Egyetem AC

(fotó: MSMN Facebook)

0 Tovább

Rallycross futamot nyert Herczig

100%-os teljesítménnyel diadalmaskodott a hétvégi Rallycross Országos Bajnokság Fuglauban (Ausztria) rendezett futamán az STC-1600-os kategóriájában a mindössze 16 éves Herczig Patrik, a négyszeres abszolút magyar rally bajnok Herczig Norbert fia.

 

A fiatal tehetség 3 éve versenyez, a felnőttek között ez volt az első futamgyőzelme.

„Édesapám nagyon sokat segít, az autó beállításában teljes mértékben rá hallgatok, én még egyáltalán nem érzem ezt, ahogy a gumikat sem, ő viszont kívülről is látja, hogy min kell változtatni és az mindig bejön.” – kezdte Herczig Patrik, aki egy Skoda Fabia S1600-al versenyez.

„Ebben az évben az a célom, hogy sok km-t és tapasztalatot gyűjtsek. Próbálok nem foglalkozni azzal, hogy édesapám négyszeres rallybajnok, de sokak számára biztos elvárás, hogy jól teljesítsek.” – mondta mosolyogva a fiatal pilóta.

„Nagyon büszke vagyok Patrikra. Szerintem tehetségesebb, mint annak idején én voltam. Kívülről mindig nagyon nyugodtnak tűnik, mint akinek soha nem megy fel a vérnyomása. De szerencsére, amikor kell, a pályán tud „robbanni”.” – mondta Herczig Norbert a MOL Racing Team pilótája, aki idén is a Rally Európa-bajnokságon versenyez, igaz ő már nem Skodával, hanem egy Volkswagen Polo GTI R5-el.

„A verseny előtt végigsétáltunk a pályán, elmondtam, hogy szerintem melyik kanyarban mit kellene csinálni, Patrik pedig tökéletesen megvalósította. Megnyerte az összes előfutamot, az elődöntőt és a döntőt is.” – fejezte be mosolyogva a büszke édesapa.

0 Tovább

Debütál a kick-box az egyetemi Európa-bajnokságon

Újabb lépést tesz előre a napokban a kick-box sportág, amely – miután tavaly év végén elnyerte a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elismerését – először vehet részt egyetemi Eb-n. Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) július 31. és augusztus 3. között Zágrábban rendezi meg küzdősport Európa-bajnokságát, amely az EUSA idei legnagyobb eseménye lesz: 35 ország 400 felsőoktatási intézményének 1300 sportolója indul rajta. A felnőtt világ- és Európa-bajnokokat is a soraiban tudó, 13 fős magyar kick-boxos küldöttség érmekkel szeretne hazatérni Horvátországból.

A zágrábi multisport-eseményen négy sportágban avatnak bajnokokat: a kick-box mellett három, a 2020-as olimpián szereplő küzdősportban, cselgáncsban, tekvandóban és karatéban.

 

A magyar kick-boxosok között ott lesz 2018 legjobb hazai női versenyzőjének választott Busa Andrea, aki tavaly felnőtt Európa-bajnoki címet szerzett, és az idei rangos budapesti világkupán is győzedelmeskedett. Szintén tatamira lép a világ- és Európa-bajnok Nagy Henrietta. A 2017-es budapesti világbajnokságon Vida Balázs két ezüstérmet is nyert, szintén második lett Nagy Rita, Bálint Zoltán pedig harmadik helyezést ünnepelhetett. Gremen Petra és Fésű Lajos állhattak már dobogóra Eb-n, és a többi magyar induló között is akadnak korosztályos világversenyek érmesei és helyezettjei.

"Először szerepel a kick-box az európai egyetemi játékokon, és bár az őszi világbajnokság az év fő versenye, fontosnak tartjuk, hogy itt is jó eredményeket érjünk el. Ennek megfelelően ütőképes csapatot állítottunk ki, amelytől mindenféleképpen érmeket várunk, már csak abból is kiindulva, hogy többen is felnőtt világbajnokok vagy érmesek. Nem könnyű a nyár közepén csúcsformába kerülni, de több edzőtábort is úgy időzítettünk, hogy sportolóink megfelelően felkészülhessenek az egyetemi Eb-re. Az esemény presztízsét az is növeli, hogy három olimpiai sportág képviselőivel leszünk együtt. Nagyon remélem, hogy makulátlan versenyt fogunk majd lebonyolítani, ami referencia is lehet az ötkarikás sportágak felé, hogy talán mi is megértünk az olimpiára, és szeretnénk minél hamarabb bekerülni a programba" – nyilatkozta a csapat vezetője, Olasz Attila.

EUSA küzdősport Eb, a magyar indulók kick-boxban:

Pointfighting:
Férfiak:
63 kg: Fésű Lajos
74 kg: Vizsnyiczai  Richárd, Kulcsár Márió
84 kg. Bálint  Zoltán
+84 kg: Harangozó Gábor, Rohonczi  Jenő
Nők:
65 kg: Busa  Andrea
+65 kg: Nagy Henrietta

Light-contact:
63 kg: Fésű Lajos
74 kg: Mészáros  Attila
84 kg: Jánosi Máté
+84 kg: Vida  Balázs
Nők:
55 kg: Gremen  Petra
65 kg: Nagy  Rita, Busa Andrea

0 Tovább

Tíz érmet nyertek sárkányhajósaink az Eb-n

Hat arany-, három ezüst- és egy bronzéremmel zártak a magyar sárkányhajósok a 18. EDBF Klub Legénység Európa-bajnokságon, míg Járosi Pétert, a hazai szövetség elnökét újraválasztották az európai szervezet alelnökének. A spanyolországi Sevillában megrendezett Eb-n részt vett három magyar klub – a Dragon Steel SE, a Dunai Sárkányok Vác és a Dragon Aqua SE – közül a váciak voltak a legeredményesebbek: valamennyi első és második helyezést ők érték el.

Az Európa-bajnokságon a nagyhajós versenyszámokban 31, míg kishajóban 60 klub legénység mérte össze az erejét. A tavalyi szegedi világbajnokág legsikeresebb európai egyesületének bizonyult Dunai Sárkányok sevillai szereplése egyedülálló a magyar sárkányhajósport nemzetközi történetében: a váciak mind a kilenc versenyszámban, amelyben elindultak, érmet szereztek. A magyarok tizedik dobogós helyezése, egy bronzérem a Dragon Aqua SE sárkányhajósainak nevéhez fűződik.

Elégedettségének adott hangot a Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke.

"Biztató az egy hónap múlva sorra kerülő thaiföldi, nemzetek közötti világbajnokság előtt, hogy egy ilyen kis ország itt tíz érmet tudott összelapátolni. Habár nem teljesen ugyanaz a versenyzői kör, mint a válogatottaknál, de vannak olyan sportolóink, akik Thaiföldön is ott lesznek majd. Összességében elmondható, hogy egy nagyon erős mezőnyben szépen szerepeltünk, a váciak pedig gyakorlatilag nem hibáztak, hiszen mindig dobogós helyen végeztek, ráadásul világszinten is komoly erőnek számító orosz és német legénységeket előztek meg."

Sportdiplomáciai sikert is elkönyvelhetett az Eb-n a magyar sárkányhajózás: Járosi Pétert, aki 2010 óta az európai szövetség (EDBF) alelnöke, Sevillában újabb négy évre megerősítették pozíciójában. A magyar sportvezető emellett alelnöke a sportág világszövetségének, az IDBF-nek is. 


18. EDBF Klub Legénység Európa-bajnokság, a magyar érmesek:


200 m:
Senior B női: 2. Dunai Sárkányok Vác
Senior B open: 1. Dunai Sárkányok Vác
Senior B vegyes: 1. Dunai Sárkányok Vác
500 m:
Senior B női: 2. Dunai Sárkányok Vác
Senior B open: 1. Dunai Sárkányok Vác
Senior B vegyes: 1. Dunai Sárkányok Vác
2000 m:
Senior A vegyes: 3. Dragon Aqua SE
Senior B női: 2. Dunai Sárkányok Vác
Senior B open: 1. Dunai Sárkányok Vác
Senior B vegyes: 1. Dunai Sárkányok Vác

0 Tovább

Történelmet írtak a BGE fiai az egyetemi vízilabda Európa-bajnokságon!

Ezüstérmet szerzett a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) férfi vízilabdacsapata az egyetemi vízilabda Európa-bajnokságon. A szlovéniai Koperben megrendezett kontinensbajnokságon a végig veretlen BGE a döntőben a Łódźi Műszaki Egyetemmel került össze, és a lengyelek végül 12-9-re győztek.

 

A BGE vízilabdázói így is történelmet írtak, hiszen első alkalommal hoztak el érmet magyar csapatként az egyetemi Európa-bajnokságról. 2016-ban a BME 4., a SOTE pedig 7. helyet szerzett.

Bálint Ákos edző, BGE: A döntő meccsen tudtuk mi fog történni, hiszen a tornán korábban már játszottunk a lengyelekkel. Megvoltak a helyzeteink, de nem tudtuk belőni őket és végig rohantunk az eredmény után. Összességében megérdemelten nyertek a lengyel barátaink. Mindemellett nagyon büszke vagyok a fiúkra, hiszen első alkalommal hoztunk el érmet magyar vízilabdacsapatként. Szeretném megköszönni a szövetségnek, hogy indulhattunk ezen a tornán és a BGE-nek minden támogatását amit kaptunk tőlük.

A csapat tagjai: Csillagh Bence, Dolnay Botond, Fülöp Richárd János, Garancsy András, Kardos Benedek, Konczi Márton, Mihályi András, Rébeli-Szabó Máté, Seeler Botond, Seres János, Szám Tamás, Vági János Dániel, Veres Norbert. Csapatvezető: Dorogi Balázs, Edző: Bálint Ákos

0 Tovább

Újabb négy magyar érem a sárkányhajó Eb-n

A Dunai Sárkányok Vác 500 m-es diadalát követően a 2000 méteres versenyszámok során négy magyar egység állhatott dobogóra a 18. EDBF Klub legénység Európa-bajnokságon. A spanyolországi Sevillában zajló viadalon hazánkat a Magyar Sárkányhajó Szövetség három egyesülete képviseli: a Dragon Steel SE, a Dunai Sárkányok Vác, és a Dragon Aqua SE.

 

A két kilométeres táv köztudottan a magyar csapatok erőssége, pénteken azonban olyan nagyszerű csapatok ellen kellett bizonyítani, mint például a német Neckadrachen vagy a világbajnok ukrán Otaman. A Dunai Sárkányok Vác azonban mind a három kategóriában, ahol elindult, érmet szerzett, és a Dragon Aqua SE sportolói is felküzdötték magukat a dobogóra.

A sevillai nagy hőségben először a váci hölgyek kezdtek kora reggel, és a női kategóriában végül ezüstérmet szereztek.

Őket követték az open hajók futamai, ahol a váci senior férfi csapat szoros versenyben harcolta ki az aranyérmet. Különösen értékes diadalt arattak, hiszen az izgalmas hajrában az első három legénység három másodpercen belül, egy-egy másodperccel elmaradva egymástól ért célba.

A senior vegyes versenyszámokban – A és B kategória – két magyar érem született. A váci vegyes csapat megszerezte a második aranyérmét, a Dragon Aqua legénysége pedig komoly küzdelem után a dobogó harmadik fokára állhatott fel a senior A kategóriában.

Ezzel a magyarok öt éremmel várhatják a 200 méteres távok versenyszámait.

18. EDBF Klub legénység Európa-bajnokság, 2 nap, a magyarok eredménye: 
Aranyérem: Senior B Open és Vegyes (Dunai Sárkányok Vác)
Ezüstérem: Senior B Női (Dunai Sárkányok Vác)
Bronzérem: Senior A Vegyes (Dragon Aqua SE)

0 Tovább

Szkander – 18 arany az Európa Kupán

A magyar szkander-válogatott tagjai összesen 18 aranyérmet szereztek a hazai rendezésű Európa Kupán. A nemzetközi versenynek Sárvár adott otthont.

A Magyar Szkander Szövetség információi szerint jól halad a világbajnokságra való felkészülés.

„Ahhoz már hozzászokhattunk, hogy az egyes nemzetközi versenyeken rendre jól teljesítünk. Sárváron a lányok és a fiúk bebizonyították, hogy rangos nemzetközi mezőnyben is kimagasló eredményre képesek. Ezúttal – többek között – horvát, görög és szlovák kiválóságok voltak a mieink ellenfelei, és a 18 aranyérem mellett több ezüst és bronzéremmel gazdagodott a válogatott.” – összegzett Dóró Zsolt, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

A magyarok számára az őszi világbajnokságig lesz még egy-két nemzetközi verseny, többek között a hazai rendezésű Judgement Day. A 2019-es világbajnokságnak a romániai Konstanca ad otthont.

0 Tovább

Sporttörténelmi kick-box Eb lesz Győrben augusztusban

Éppen egy hónap múlva kezdődik a győri Audi Arénában az idei utánpótlás kick-box Európa-bajnokság, amelyet augusztus 26. és 31. között rendeznek meg. A verseny – a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által tavaly elismert kick-box világszövetség – a WAKO története eddigi legnagyobb korosztályos kontinensviadalának ígérkezik: mintegy 2000 fiatal sportoló indulása várható. A magyaroktól a nemzetek versenyében az első háromba kerülést várja a szakvezetés – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

 



A két évvel ezelőtti, szkopjei Európa-bajnokságon a sportág közel 1400 tehetsége lépett tatamira és szállt ringbe, ezzel szemben Győrben 35-40 ország 2000 kick-boxosára és 3000 feletti nevezésre számít a verseny főszervezője, Király István. A sportvezető, akit májusban az európai kick-box szövetség, a WAKO Europe elnökévé választottak, elmondta: különlegesség az is, hogy most először mutatkozik be világversenyen a gyermek korosztály, hiszen a pointfighting szabályrendszerben már a 7-9 évesek is küzdhetnek majd.

Az utánpótlás Eb-n a gyermekeken kívül kadet1 (10-12 évesek), kadet2 (13-15) és junior (16-18) korosztályú versenyzők indulhatnak. A két évvel ezelőtti, budapesti felnőtt világbajnoksághoz hasonlóan Győrben is ott lesz a sportág mind a hét szabályrendszere. Vagyis a küzdelmi szakágakban – pointfighting, light-contact, kick-light, full-contact, low-kick és K1 –, valamint formagyakorlatban is avatnak bajnokokat. A kontinensviadalt nyolc tatamin és három ringben bonyolítják le hat napon keresztül, hétfőtől szombatig az Audi Arénában.

A szabályok szerint az egyes súlycsoportokban országonként két sportoló nevezhető, ennek köszönhetően hatalmas, több mint 150 fős magyar válogatottat állít csatasorba a hazai szövetség.

"Kvalifikációs sorozat alapján alakult ki, hogy kik képviselhetik a magyar színeket az utánpótlás Eb-n" – számolt be Király István, aki a Magyar Kick-box Szakszövetség alelnöke is egyúttal. – "A minél tökéletesebb felkészülés érdekében valamennyi szakágnak lesz központi edzőtábora a válogatott szakvezetők irányításával. Mi magunkat az éremtáblázat első három helyének egyikére várjuk, nem engedhetjük meg, hogy kisebb célokkal álljunk az Európa-bajnokság elé. Tudom, hogy ez kemény feladat, de a srácok is keményen dolgoznak."

A sportvezető arra is kitért, hogy a szervezés során az EMMI-től és Győr városától is rengeteg segítséget kaptak. A fővédnökök között pedig olyan rangos személyiségeket tudhatnak, mint Schmitt Pál volt köztársasági elnök, Pintér Sándor belügyminiszter, Németh Szilárd honvédelmi miniszterhelyettes, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Borkai Zsolt, Győr polgármestere.

0 Tovább

Érdi Mária 23. lett a világbajnokságon

A tokiói olimpiára készülő Érdi Mária a 23. helyen végzett a Japánban megrendezett laser radial világbajnokságon. A Sakaiminatóban megrendezett világversenyt a dán Anne-Marie Rindom nyerte meg. A női laser radial hajóosztályban 111 induló volt Japánban.

 

A magyar vitorlásversenyző úgy gondolja, hogy sokat tanult ebből a világbajnokságból. „Csalódott vagyok, mert tudom, hogy képes vagyok jobb eredményre. Akár dobogós helyig is felzárkózhattam volna, de nem tudtam összerakni az utolsó futamot.

Most egy hét pihenő következik a tokiói kvótás versenyző számára, majd visszautazik Enoshimába, ahol az augusztus edzésekkel, és két komolyabb versennyel telik majd számára. Ott rendezik meg ugyanis az olimpiai tesztversenyt, és lesz egy világkupa is. Érdi Mária két hónap után, szeptember 2-án tér vissza Magyarországra, és a tervek szerint rajthoz áll a Balatonon megrendezendő magyar bajnokságon.

Érdi Mária ifjúsági világ- és Európa-bajnok magyar vitorlásversenyző. Az olimpiai kvótát a tavalyi aarhusi összevont ISAF-világbajnokságon szerezte meg. 2013 óta hatszor vehette át Magyarországon az év legjobb női vitorlás versenyzőjének járó díjat.

0 Tovább

Egy értékes 7. helyet szereztek Herczigék

Az első napi 5.hely után a 7. helyen végzett Herczig Norbert és Ferencz Ramón, a rally Európa-bajnokság ötödik futamán, a Rally di Roma Capitale-n, ahol a Mol Racing Team párosa először állt rajthoz.

 

„Kemény, fárasztó, de nagyon komoly verseny  volt, főleg úgy, hogy először versenyeztünk itt. Mindkét napon különböző pályákon mentünk. Az első nap szűk, kicsit dobálós, a második nap szélesebb pályákon, egy viszont közös volt bennük: a nagy tempó.”- kezdte Herczig Norbert.

„Amiért jöttünk, azt elértük. Szerettünk volna tapasztalatot szerezni a Róma környéki pályákon, szerettünk volna még több aszfaltos versenykilométert gyűjteni a Volkswagen Polo GTI R5-tel, és szerettünk volna pontot szerezni. Hogy a tapasztalat mennyire fontos, az mutatja, hogy az első három helyen olasz versenyző végzett. Az állandó Eb résztvevők közül a 4. helyen végeztünk.”-folytatta a négyszeres  abszolút magyar bajnok pilóta.

„Vasárnap azzal a brit Chris Ingram-mal tudtunk csatázni, aki saját bevallása szerint, már negyedszer indult itt, szóval elégedett vagyok.”-fejezte be a pilóta.

A Mol Racing Team legközelebb az Európa-bajnokság következő futamán, Csehországban áll rajthoz augusztus 16. és 18. között.

0 Tovább

Az 5. helyen Herczigék

Az első nap után az 5.helyen áll a MOL Racing Team párosa, Herczig Norbert és Ferencz Ramón a rally Európa-bajnokság ötödik futamán a Rally di Roma Capitale-n.

 

„Ahhoz képest, hogy először vagyunk itt elégedett vagyok az 5. helyezéssel.” – kezdte beszámolóját Herczig Norbert.

„Látszik, hogy aszfalton sokkal nagyobb a rutinunk, de ezek nagyon veszélyes, gyors, szűk pályák. Próbáltuk nem levágni a kanyarokat, amivel egy kicsi időt vesztettünk, de így defekt nélkül zártuk a napot.” – fejezte be a Volkswagen Polo GTI R5-el versenyző pilóta, akire vasárnap 10 gyorsasági szakasz vár még a Róma környéki pályákon.

0 Tovább

Rómában versenyeznek Herczigék

A Rally Európa-bajnokság idei 5. futamán a Róma Rallyn versenyez ezen a hétvégén a MOL Racing Team párosa, Herczig Norbert és Ferencz Ramón, akik a péntek délelőtti kvalifikáción a 7. helyet szerezték meg.

 

„Jól sikerült a kvalifikáció, 4 km alatt mindössze 1,5 mp volt a különbség az első helyezetthez képest, úgy, hogy benne volt egy kisebb hiba és még nem is feszítettük annyira.” – kezdte beszámolóját Herczig Norbert, aki először versenyez Rómában.

„Az itteni pályák kicsit hasonlítanak a magyarországiakhoz. Tempósak, dobálósak, szűkek. Azt hiszem sikerült jól feldolgozni a pályákat, sok belső kamerás felvételt kaptunk, az elmúlt napokban ezeket néztem. Akkor lennék elégedett, ha visszajönne az az érzés, amit a Kanári-szigeteken éreztünk, ahol negyedikek lettünk.” – fejezte be a Volkswagen Polo GTI R5-el versenyző pilóta.

0 Tovább

Címvédésre készül a kick-box világbajnok Rákóczi Renáta

Rövid nyári pihenése után gőzerővel készül szeptemberi címmérkőzésére a Titán SE klasszisa. A profi kick-box világbajnoki övet tavaly elnyert Rákóczi Renáta hamarosan ismét 12 menetes meccsen bizonyíthat, az év végéig pedig további két profi gálán szeretne győzni. A tavasszal az Exatlon Hungary című tévés sportreality-ben is szerepelt kick-boxos a szabadidejét is aktívan tölti: épp egy formabontó, kutyás akadályfutó verseny szervezésében segédkezik.

A májusi világkupa óta minden erejével a címvédésre gyúr a számtalan amatőr bajnoki elsőséggel és a WAKO kick-box világszervezet profi világbajnoki övével is büszkélkedő Rákóczi Renáta. A ringes szabályrendszerek legjobb magyar női versenyzőjének tartott sportoló szeptemberi ellenfelét meghívásos alapon választják majd ki a világranglista élvonalából, és bár a személye még nem eldöntött, a címvédő mindenképpen kemény összecsapásra számít.

 „Az jár a fejünkben, hogy visszahívjuk a norvég Kristin Vollstadtot, aki ellen megszereztem tavaly a világbajnoki övet. Ők nagyon szeretnének egy visszavágót, és én sem vetem el az ötletet, mert erős ellenfél, és ha újra legyőzném, nyomatékosítanám, hogy jó helyen van nálam a profi cím. Mivel tavaly óta már tudom, mennyi lemondással jár ez a felkészülés, mentálisan kicsit többet kell most érte dolgoznom, de kitartó leszek, mint mindig” – ígérte Rákóczi Renáta.

A 32 éves kick-boxos idén további két profi megmérettetéssel számol: novemberben egy magyar-japán K1-es találkozóra kaphat meghívást, decemberben pedig a profi Európa-bajnoki címért is harcba száll a tervek szerint. Mindazonáltal az edzések közötti időt is a mozgásnak szenteli, mostanában a kutyás futást népszerűsíti egy szeptember végi amatőr verseny apropóján.

Nagyon szeretem az állatokat és futni is szoktam a két kutyámmal, nemrég pedig megkeresett az Akela Kutyaiskola azzal, hogy mi lenne, ha az exatlonos élményeimet velük együttműködve kamatoztatnám. Most azon dolgozunk, hogy a helyszínül szolgáló motocross pályára olyan plusz ügyességi feladatokat találjunk ki, amit mindenki teljesíteni tud. Szerintem ez remek program lesz azoknak is, akik csak mozogni szeretnének egyet a kutyájukkal, és azoknak is, akik versenyeznének, hiszen mindenkinek követhető lesz az időeredménye.”

Juhász Gábor tanítványa május óta a tapasztalat átadásának klasszikus formáját is gyakorolja: heti két alkalommal edz egy 10-12 éves gyerekekből álló kezdő csoportot. Mint mondja, nagy álma válik ezzel valóra, hiszen továbbadhatja a kick-box azon fortélyait, amiket ő is a mesterétől tanult.

„Sok örömöm van ezekben a gyerekekben, mert ugyan csak két hónapja dolgozom velük, de már látom rajtuk a fejlődést, és klassz érzés, hogy anélkül is a maximumot hozzák ki magukból, hogy én hajtanám őket. Nem is szeretnék szigorú edző lenni” – fogalmazott a később edzői karriert tervező profi kick-box világbajnok.

0 Tovább

Laser vb - Érdi Mária rajtra kész

Érdi Mária Japánban is készült az idei világbajnokságra. A női laser radial hajóosztályban szereplő magyar vitorlásversenyző július 6-án érkezett a távol-keleti országba. Három napot töltött Enoshimában, ennek a 3 napnak a célja elsősorban akklimatizáció volt.

 

„Július 10-én repültünk át Japán nyugati partjára, Sakaiminatóba, ahol majd július 19-én kezdődik a világbajnokság és egészen július 24-ig tart. Itt átvettem a hajómat. Megjegyzem, a világbajnokságokon nem a saját hajómmal indulhatok. Itt kötelezően bérelni kell egyet. Azóta edzem folyamatosan, Sara Wintherrel, az új-zélandi edzőm vezetésével” – olvasható Érdi Mária blogjában.

A világbajnokság után körülbelül egy hét pihenő és kirándulás következik a tokiói kvótás versenyző számára, majd visszautazik  Enoshimába, ahol az augusztus edzésekkel, és két komolyabb versennyel telik majd számára. Ott rendezik meg ugyanis az olimpiai tesztversenyt, és lesz egy világkupa is. Érdi Mária két hónap után, szeptember 2-án tér vissza Magyarországra, és elindul többek között a Balatonon megrendezendő magyar bajnokságon.

0 Tovább

Nápolyban tarolt a vízilabda és feljövőben a csapatsportok az idei Universiadékon

30. Nyári Universiade Nápoly - Történelmi győzelemmel vihette haza az aranyérmet a női egyetemi vízilabda válogatott. A férfiak bronzot szereztek, míg a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián judóban végzett a harmadik helyen. Idén a téli és a nyári „Egyetemi Olimpiákon” – az 1965-ös budapesti Universiade óta először – összesen 5 csapatsport képviselte hazánkat, és 54 év után 3 csapatunk is bejutott a legjobb négy közé.

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) 174 tagországából 112-en, összesen 5971 sportolóval vettek részt az idei nyári egyetemi játékokon. Az eredetileg Brazíliaváros által megnyert 2019-es Universiade beugró rendezője Nápoly, ahol a résztvevők fele a kikötőben lehorgonyzott óceánjárókon lakott, míg a többiek 7 különböző, a Vezúvot körülölelő helyszínen kaptak szállást. A hotelek és luxushajók mellett a szervezés komoly nehézségekkel küszködött, elsősorban a szállítás terén, de még jó néhány téren adták fel a leckét a csapat kísérőinek.

 

Az ebben az évben 70 esztendős, és Olaszországba tizenegyedszer visszatérő FISU első olyan Universiadéja ez, amelyre az új, immár 25 éves felső korhatárral lehetett csak benevezni. Jelentős változás, ahogy ahhoz is alkalmazkodni kell, hogy a július eleji időpont sok más eseményhez esik közel, a kvangdzsui vizes-világbajnoksághoz, a budapesti vívó vb-hez és Judo Grand Prix-hoz, de említhetnénk az atléták U23-as Eb-jét, vagy a hazai Gyulai Memorialt.

 

Mindez erősen befolyásolta a dobogós helyezéseket is. Az összesen 31 felsőoktatási intézmény 101 hallgató sportolójából álló magyar egyetemi válogatott 1 aranyérmet (női vízilabda) és 2 bronzérmet (Tóth Krisztián judo és férfi vízilabda) szerzett. A legsikeresebb nemzet a 2020-as olimpiát rendező Japán, akik a legjobbakkal érkeztek a Dél-olasz „fővárosba”, és 33 győzelemmel megnyerték az éremtáblát Oroszország, Kína és az USA előtt.

 

Vízilabdázóink szakvezetői a már említett okokból a szokásosnál is szűkebb keretből válogathattak játékosokat, ami az erős mezőnyben komoly veszteség. Mégis egészen kitűnően sikerült az alkalmazkodás a megváltozott életkori szabályhoz, hiszen a lányok veretlenül, míg a fiúk mindössze két vereséggel teljesítettek. Az más kérdés, hogy épp a hazaiak ellen két „véres” meccset is játszottak, az oroszok ellen pedig mindkét csapatunk ötméteresekkel harcolta ki a győzelmet.

 

Az egyetemi sportban 46 éve nem indult röplabda csapat világversenyen, lányaink most mégis bravúrosan bejutottak a „final fourba”, ami egyszerre 3 magyar csapatnak 1965 óta most sikerült először, ahogy maga a röplabda 4. hely is 54 évet váratott magára. Ha hozzávesszük a női kosárcsapatunk utóbbi években stabil 7-10., és az idei Téli Universiadén debütáló jégkorongozók 9. helyezését, elmondhatjuk, hogy ebben az évben 5 csapatunk szerepelt Tao-s támogatással az egyetemista sportolók legnagyobb rendezvényén. Összességében pedig – a kézilabdázó fiúk 2015-ös 9. helyével – már csak a labdarúgás maradt ki a látvány-csapatsportok egyetemi világeseményeiből.

Az egyéni sportokban is a maximális helytállás jellemezt a magyar delegáció valamennyi tagját. A judóban kiemelkedik Tóth Krisztián (-90 kg) bronzérme, de Boros Bence (-66 kg) ötödik helyezése is figyelemre méltó. Atlétikában Gyurácz Réka kalapácsvetésben és Szilágyi Réka gerelyhajításban elért 4., illetve Rivasz-Tóth Norbert gerelyhajításban és Szikszai Róbert diszkoszvetésben szerzett 5. helye szintén azt mutatja, hogy erős mezőnyre kell számítani az Universiadékon. Ezt tapasztalták meg úszóink is, akik közül Kutasi Máté 200 m mellen 5., míg Sós Dániel 200 m vegyesen 6-ként csapott a célba. Mindketten erős úszással kerültek döntőbe, ahol a vb-re utazókkal is találkozhattak.

 

Az Universiade ideje alatt – a részvétel megszervezésén túl – prof. dr. Kiss Ádám MEFS elnök és dr. Székely Mózes MEFS főtitkár, csapatvezető tárgyalt a FISU legfelsőbb vezetőivel és szakértőivel, öt földrész egyetemi sportvezetőivel, és kiemelten a 2025-ös Nyári Universiade megszervezésére pályázó nagy létszámú német küldöttség vezetésével. Mindeközben vendégül látták a magyar egyetemi válogatott versenyein dr. Kamuti Jenőt, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnökét, Fábián László MOB sportigazgatót, prof. dr. h.c. Mocsai Lajos TE rektort, dr. Sterbenz Tamás TE rektorhelyettest, MEFS alelnököt, dr. Dubéczi Zoltán MRK főtitkárt, dr. Nagy Balázs BME rektorhelyettest, az MRK Nemzetközi Bizottságának elnökét, és dr. Gál András Levente MEFS alelnököt.

 

A legjobb magyar eredmények (1-8. helyezések):

 

Aranyérem:

- Női vízilabda csapat: Brezovszki Gerda (DUE), Farkas Tamara (DUE), Garda Krisztina (SZIE), Gémes Anett Alexa (DUE), Gerendás Matilda (SE), Hertzka Orsolya (California State University), Huszti Dóra (DUE), Kiss Alexandra (DUE), Kövesdi Vivien (TE), Kuna Szonja (TE), Lekrinszki Gina Petra (DUE), Máté Zsuzsanna (ELTE), Mucsy Anna Mandula (BGE); Mihók Attila (szövetségi kapitány), Benczur Márton (edző), Almási-Szabó Tímea (gyúró)

 

Bronzérem:

- Tóth Krisztián (TE) judo: -90 kg

- Férfi vízilabda csapat: Bencz Rolf (BGE), Burián Gergő (DUE), Csacsovszky Erik (PTE), Fejős Róbert (EDUTUS), Gyárfás Tamás (GDF), Kardos Gergely (DUE), Pellei Frank (EKE), Sánta Dániel (DUE), Sélley-Rauscher Domonkos (BCE), Szakonyi Dániel (NKE), Szatmári Kristóf (DUE), Várnai Kristóf (ELTE), Zerinváry Loránd (PTE); Horváth János (szövetségi kapitány), Keszthelyi Tibor (edző), Bors László (edző)

 

4. helyezés:

- Gyurátz Réka (ELTE) kalapácsvetés

- Szilágyi Réka (DE) gerelyhajítás

- Női röplabda csapat: Vezsnyei Adrienn (ELTE), Zólyomi Rebeka (BME), Németh Anett (Coastal Carolina University), Kiss Gréta (BCE), Gyimes Zsófia (Kansas State University), Bleicher Réka (BGE) Csere: Tóth Fruzsina (NYE), Villám Lilla (SE), Riczkó Gabriella (PPKE), Tóth Dalma (NYE), Marija Cicic (University of Novi Sad); Leiszt Máté (szövetségi kapitány), Böcz Dávid (edző), Bozóki Marcell (gyúró)

 

5. helyezés:

- Boros Bence (PTE) judo: -66 kg

- Kutasi Máté (TE) úszás: 200 m mell

- Rivasz-Tóth Norbert (DE) gerelyhajítás

- Szikszai Róbert (NYE) diszkoszvetés

 

6. helyezés:

- Sós Dániel (University of Louisville) úszás: 200 m vegyes

- Férfi kardcsapat: Kossuth Bálint (BGE), Kovács István (BGE), Péch Miklós (BCE)

 

7. helyezés

Árvai Péter (SZTE) judo: +90 kg

- György Réka (Virginia Polytechnic Institute) úszás: 400 m vegyes

- Kárpáti Emese (KGRE) judo: open

- Lőrincz Renáta (ELTE) judo: -70 kg

- Női kardcsapat: Kelecsényi Mirabella (BGE), Kern Bianka (BGE), Záhonyi Petra (BME)

 

8. helyezés

- Pigniczki Fanni (TE) ritmikus gimnasztika: karika, szalag

- Szentes Bence (SZE) úszás: 50 m hát

- Szűcs Valdó (University of Bath) 110 m gát

- Női párbajtőr csapat: Csonka Valéria (SZIE), Gonda Borbála (SE), Várnai Vivien (EKE)

(Fotó: MEFS/Varga Dávid)

0 Tovább

Racer-siker az ob-n

A Racer Club sikerével fejeződött be a XI. Pontyfogó Országos Bajnokság Maconkán.

Roskó Péter, Kiss Tamás, Banka Pál, Kiss Hugó, Kovács Gábor, Hegedűs Csaba alkotta csapat ezzel kvalifikálta magát a jövő évi világbajnokságra.

Az ezüstérmet az ABSOLUTE Carp Team szerezte meg, a Silverbaits-Katran Team pedig bronzérmes lett.

Az országos bajnokság hatalmas hajrával dőlt el. A Magyar Országos Horgász Szövetség információi szerint csupán 5 kg különbséggel szerezte meg az aranyérmet a Racer Club.

0 Tovább

Szkander Európa Kupa: Barzsó Henrietta vb-aranyérmest legyőzve nyert 

Barzsó Henrietta a döntőben világbajnokot legyőzve aranyérmet szerzett a szkander Európa Kupán. A magyar válogatott szkanderos a szlovákiai versenyen, amelynek Dobra Voda adott otthont, jobb kézzel nyert a szlovák Lucia Deberova ellen. Barzsó Henrietta bal kézzel a 2. helyen zárt.

A magyar küldöttség egyébként 19 éremmel térhetett haza az Európa Kupáról. Barzsón kívül a felnőtt mezőnyben Kollár Csaba (65 kg, jobb kéz), és a masters kategóriában Reinhoffer Balázs (75 kg) szerzett aranyérmet.

Dóró Zsolt szövetségi kapitány szerint Barzsó Henrietta mostani sikere mérföldkőnek számít a sportoló karrierjében. „Barzsó Henrietta fiatal, tehetséges versenyző. Komoly áttörésnek nevezném a szlovákiai sikerét. Azzal, hogy világbajnokot legyőzve lett aranyérmes a 60 kilogrammosok között, elég markánsan letette névjegyét súlycsoportja legjobbjai között” – fogalmazott a szövetségi kapitány.

0 Tovább

Kiélezett csatában bronzérmes lett az egyetemi férfi vízilabda-válogatottunk az Universiadén

Magyarország – Oroszország 10-10 (ötméteresekkel 13-12)

Mindkét csapat elég álmosan, enerváltan kezdte a mérkőzést. Az első negyedben még csak kóstolgatták egymást a csapatok. Az első percben Gyárfás (GDF) góljával vezetett a magyar csapat, ezt követően az oroszok pontatlan lövései nem okoztak fejtörést Kardos Gergelynek (DUE), aki az egész mérkőzés alatt bravúrosan védett.

A második negyedben az oroszok kiegyenlítettek, és nemsokkal később átvették a vezetést Usov góljával, amire Burián bombája volt a válasz. Két perccel a negyed vége előtt Gyárfás (GDF) büntetőjével, majd egy orosz góllal 5-5-ös döntetlennel mentek nagyszünetre a csapatok.

A harmadik negyedben az oroszok elhúztak két góllal, így 7-5-tel végződött a játékrész. A negyedik negyed Burián Gergő (DUE) góljával indult s folytatódott egy másikkal, így 7-7 lett az állás. Gyárfás (GDF) értékesítette a magyar csapat 8. gólját, mellyel ismét egalizáltunk. Bencz Rolf (BGE) találata révén kicsivel több, mint két perccel a vége előtt átvettük a vezetést. A rendes játékidő 10-10-es döntetlennel ért véget, így következett az idegek harca.

Kínkeservesen hosszúra sikeredett büntető dobásokkal próbálták eldönteni a bronzérem sorsát a csapatok. A harmadik körben végül Gusarov kihagyta a büntetőt, így a magyar egyetemisták bronzérmesek lettek a 30. nápolyi Universiadén.

Universiade

A csapat: Kardos Gergely (DUE) , Burián Gergő (DUE), Zerinváry Loránd (PTE), Sélley-Rauscher Domonkos (BCE), Várnai Kristóf (ELTE), Sánta Dániel (DUE), Szatmári Kristóf (DUE), Csacsovszky Erik (PTE), Gyárfás Tamás (GDF), Pellei Frank (EKE), Fejős Róbert (EDUTUS), Bencz Rolf (BGE), Szakonyi Dániel (NKE), Szakvezetők: Beck György (csapatvezető), Horváth János (szövetségi kapitány), Bors László (edző), Keszthelyi Tibor (edző)

(Fotó: MEFS/Varga Dávid)

0 Tovább

Universiade-bajnok a magyar női egyetemi vízilabda-válogatott

A női egyetemi vízilabda válogatott megszerezte Magyarország első aranyérmét a 30. nápolyi nyári Universiadén.

 

 

Teltházas uszodában kezdődött meg a magyar-olasz vízilabda döntő. Rögtön az első percben az olaszok góljával indult a találkozó. A mieink megilletődötten kezdtek. A magyarok első gólját Hertzka Orsolya (California State University) szerezte, majd pár perccel rá Garda Krisztina (SZIE) egy bombagóllal mutatkozott be. Az első negyed 3-3-as döntetlennel végződött.

A folytatásban egyik csapat sem tudta kihasználni helyzeteit, az olaszok lendülete megtört, lányaink sorra kihagyták a ziccereket, majd egy olasz szabálytalankodást követően Garda Krisztina büntetője révén értékesítette megszületett a magyar csapat 4. gólja, mellyel átvettük a vezetést, de sajnos erre válaszul Centanni kiegyenlített. A negyed egy pontos magyar előnnyel zárult.

A harmadik negyed olasz góllal indult. A magyar válasz sokára jött, Gémes Alexandrának (DUE) köszönhetően. Egy kihagyott olasz büntető után ismét Gémes Alexandra révén már két ponttal átvettük a vezetést, így 7:5-re zártuk az etapot. A pihenőre indulva búcsúzóul az egy egyik olasz a fair play szellemét nem ismerve s más eszköze nem lévén betörte Garda Krisztina orrát, így hatástalanította a magyar egyetemistát. Az indulatok elszabadultak az uszodában és végül Garda és Mihók Attila szövetségi kapitány nélkül kellett kezdenie a mindent eldöntő végső összecsapást magyar csapatnak.

Az utolsó negyedben vízben és szárazföldön is egyaránt forrtak az indulatok, de a lányok csak az előttük álló feladatra koncentráltak. Meglátszott a csapat játékán Garda hiánya. Kevesebb, mint másfél perccel a vége előtt az olaszok hátránya már csak egy gól volt, de szerencsére ez a különbség meg is maradt.

Eredmény

Universiade, női vízilabda, döntő

Magyarország- Olaszország 8-7

A csapat: Kiss Alexandra (DUE), Brezovszki Gerda (DUE), Farkas Tamara (DUE), Gerendás Gemma (SE), Hertzka Orsolya (California State University), Kövesdi Vivien (TE), Gémes Alexa (DUE), Garda Krisztina (SZIE), Huszti Dóra (DUE), Mucsy Anna (BGE), Kuna Szonja (TE), Máthé Zsuzsanna (ELTE), Lekriszki Gina (DUE). Szakvezetés: Beck György (csapatvezető), Mihók Attila (szövetségi kapitány), Benczur Márton (edző).

A női vízilabda-torna dobogósai:

1.       Magyarország

2.       Olaszország

3.       Oroszország

 

A férfiak a bronzért küzdenek meg vasárnap

Férfi elődöntő: Egyesült Államok-Magyarország 12-9 (2-4, 3-3, 3-1, 4-1)

Horváth János és Keszthelyi Tibor tanítványai nagyszerűen kezdtek az amerikaiak ellen, ám nagyszünet után fordított és 12-9-re győzött Egyesült Államok a nápolyi Universiade elődöntőjében.

A magyarok kiváló kezdést követően 4-2-es vezetés mellett várhatták a folytatást, sőt, kétgólos előnyüket sikerült a második menetben is megőrizniük, így 7-5-ös állásnál vonulhattak nagyszünetre a felek. Térfélcserét követően aztán megérkeztek a meccsbe az amerikaiak is, Egyesült Államok a harmadik játékrész végére felzárkózott 8-8-ra, bizonyítva, hogy bizony nem véletlenül jutott be a legjobb négy közé. A rivális lendülete a mindent eldöntő, negyedik negyedben sem tört meg, Amerika huszáros hajrával átvette a vezetést és 12-9-re legyőzte a magyar férfiválogatottat a nápolyi Universiade elődöntőjében.

Gólszerzők: Burián Gergő (DUE) 5, Gyárfás Tamás (GDF) 2, Várnai Kristóf (DUE) 1, Pellei Frank (EKE) 1

A magyar csapat így vasárnap délelőtt 11.00-kor a bronzéremért szállhat harcba Oroszország ellen, míg a döntőben Olaszország és Egyesült Államok találkozik egymással.

Atlétika

Szikszai Róbert (NYE) diszkoszvetésben 61.51 méterrel az 5. helyet szerezte meg. Az aranyérmet az angol Thomson Gregory nyakába akasztották (62,26 m.)

Ritmikus gimnasztika döntő - Pigniczki Fanni (TE)

Pigniczki Fanni (TE) a tegnapi eredményei alapján ma karika és szalag gyakorlatát mutathatta be a döntőben. Mindkettőben a 8. helyen zárt, de nincs elkeseredve, mert 2021-ben tervezi, hogy újra megméretteti magát az Universiadén és már nagyobb tapasztalattal felvértezve dobogós helyezés lesz a célja.

(Fotó: MEFS/Varga Dávid)

0 Tovább

Kiélezett küzdelmek Nápolyban - Universiade 10. nap

A Nápolyban zajló Universiadén a magyar csapatból a röplabdázóknak, a női vízilabdázóknak, az atlétáknak és az rg-s Pigniczki Fanninak szurkolhattunk.

 

Női röplabda

Bronzmérkőzés

Magyarország – Japán 2-3

Kiélezett küzdelemben dőlt ez a bronzérem sorsa, a találkozót végül a japánok nyerték meg 3-2-re. Leiszt Máté, szövetségi edző az elveszített kisdöntő ellenére elégedetten nyilatkozott.

„Mérhetetlenül büszke vagyok a csapatra és a stábra, mert kivételes munkát végeztünk másfél hónapban. Sajnos nem sikerült megszereznünk a bronzérmet, pedig nagyon megérdemeltük volna, de a negyedik hellyel így is sporttörténelmet írtunk, és ez mindig is össze fog kötni minket.” – mondta Leiszt Máté.

A csapat: Vezsenyi Adrienn (ELTE), Tóth Fruzsina (NYE), Villám Csenge (SE), Zólyomi Rebeka (BME), Tóth Dalma (NYE), Cicic Maria (University of Novi Sad), Kiss Gréta (BCE), Riczkó Gabriella (PPKE), Villám Lilla (SE), Németh Anett (Coastal Carolina University), Gyimes Zsófia (Kansas State University), Bleicher Réka (BGE). Csapatvezető: Leiszt Máté

Atlétika

Venyercsán Bence (ELTE) a 20 km gyaloglás versenyszámban indult, végül a 13. helyen ért célba. Szűcs Valdó (University of Bath) a férfi 110 m gát döntőjébe 13,85-el kvalifikálta magát, ahol 8. helyezést ért el, 13,77-es eredményével. Női kalapácsvetőnk Gyurátz Réka (ELTE) a 4. helyet szerezte meg az Universiadén 69,51 méteres dobásával.

Ritmikus gimnasztika

Pigniczki Fanni (TE) egyéni összetettben a 9. helyen végzett. Karika és szalag gyakorlatával bekerült a szombati szerenkénti döntőbe.

Női vízilabda

Elődöntő

Magyarország – Oroszország 12-12; ötméteresek után 4-2

Akárcsak két évvel ezelőtt Tajvanon, ezúttal is Oroszországon át vezetett női válogatottunk útja a nápolyi Universiade döntőjébe! Mihók Attila és Benczur Márton hölgyei büntetőkkel jutottak az egyetemisták világversenyének szombati fináléjába, ahol a házigazda olasz együttes vár a mieinkre. Az elődöntő gólszerzői: Garda 3, Máté 3, Kövesdi 2, Brezovszki, Farkas, Hertzka, Kuna

0 Tovább

5. hely gerelyhajításban, Pigniczki Fanni döntős - Universiade 9. nap

A Nápolyban zajló Universiadén csütörtökön három sportágban voltak érdekeltek a magyarok. Az atlétikán kívül taekwondóban és ritmikus gimnasztikában indult magyar versenyző.

 

Atlétika

Atlétikában ma három versenyszámban is érdekeltek voltunk. Férfi diszkoszvetésben Szikszai Róbert (NYE) kvalifikálta magát a szombati döntőbe. Szűcs Valdó (University of Bath) tovább jutott a férfi 110 m gát elődöntőjébe. Rivasz-Tóth Norbert (DE) a férfi gerelyhajítás döntőjében 5. helyen végzett 77,71 méteres dobásával.

 

Taekwondo

Női 62 kg-ban indult Gadácsi Dorottya (KRE) az első meccsét az indiai Gaganjot ellen megnyerte, de a tajpeji egyetemista kifogott rajta, így a 9. helyen zárta az Universiadét.

Ritmikus gimnasztika

A magyar csapat egyik legfiatalabb versenyzője Pigniczki Fanni, a Testnevelési Egyetem hallgatója versenyzett két egyéni versenyszámban. Karikában 18.750, míg labdagyakorlatára 17.400 pontot kapott, így 36.150-es napi eredménnyel zárt. Pénteken a szalag és buzogány gyakorlatával folytatja az egyéni versenyt. Fanni az összetettben a 10. helyen fordult és bekerült a szombati karika döntőbe.

FotókMEFS/Varga Dávid

0 Tovább

Legjobb négy között a férfi és női vízilabda válogatottunk - Universiade 8. nap

A Nápolyban zajló egyetemisták és főiskolások olimpiájának 8. napján a magyar csapatból a pólósokért, a röplabdázókért, az úszókért, az atlétákért és az íjászokért szoríthattunk.

Vízilabda (női) – Magyarország – Ausztrália 7:4

Az első negyedben hosszú percekig nem esett gól, majd az ausztrálok értékesítették első két góljukat, de a mieink nem tudtak eléggé felpörögni, így az első negyed 2:0-s ausztrál vezetéssel zárult.

A második negyed első percében Garda Krisztina (SZIE) révén, óriási bombagólt kapott az ausztrál kapus. Sajnos a továbbiak nem ilyen jól alakultak, mert míg a mieink csak a kapufát találták el, addig az ausztrálok a kapuba is betaláltak, így a második negyedre 3:1 lett az állás az ausztrálok javára.

A harmadik negyed első gólja Kövesdi Vivien (TE) nevéhez fűződik, melyre Milliken révén nemsokára meg is jött az ausztrál válasz. Gémes Alexa (DUE) góljával kiegyenlítettünk.

Az utolsó negyedre némiképpen összeszedte magát a magyar csapat és Garda Krisztina (SZIE) büntetője révén a mérkőzés alatt először vették át lányaink a vezetést. Keveseb mint két perccel a vége előtt az ausztrálok büntetőjüket nem tudták értékesíteni, így megőriztük a nehezen összekapart kétgólos előnyünket az utolsó másfél percre.

Ez a mérkőzés ugyan nem indult fényesen, de a végére összeszedte magát a csapat, melynek eredményeképpen 7:4-re nyertünk, így a magyar egyetemista vízilabdás lányok bejutottak a legjobb négy közé.

Gólszerzők: Garda Krisztina (SZIE) 4, Kövesdi Vivien (TE) 1, Gémes Alexa (DUE) (1), Farkas Tamara (DUE)

 

Vízilabda (férfi) – Magyarország – Japán 18:3

Az első gól mindenki meglepetésére a japánoké volt még az első percben, aztán a magyarok megmutatták hogyan is kell ezt játszani. Gyárfás Tamás (GDF) szerezte meg a magyarok első gólját, utána még zsinórban 3 következett, melyre a japánok nem tudtak felelni. Burián Gergely (DUE) értékesített büntetőjével 5:2-re elhúztak a magyar egyetemisták a japánoktól. Az első negyed végeredménye 6:3 lett.

A második negyedben közel négy percet kellett várni az első gólra, mely Csacsovszky Erik (PTE) nevéhez fűződött. További két gólt lőtt ebben a szakaszban a magyar csapat, míg a japánok nem találtak be a kapunkba. A második negyed végeredménye 8:3. A harmadik negyedben elhúztunk a japánoktól és 13:3-al fordultunk rá az utolsó negyedre, ahol beállítottuk a 18:3-as végeredményt.

Végig magabiztosan, meggyőzően játszottak a fiúk, így megérdemelten verekedték be magukat a legjobb négy közé, ahol az Egyesült Államok lesz az ellenfél.

Gólszerzők: Gyárfás Tamás (GDF) 2, Sánta Dániel (DUE) 2, Várnai Kristóf (ELTE) 4, Burián Gergely (EDUTUS) 2, Csacsovszky Erik (PTE) 2, Sélley-Rauscher Domonkos (BCE) 2, Szatmári Kristóf (DUE) 2, Pellei Frank (EKE) 1, Zerinváry Loránd (PTE) 1

 

Női röplabda: Magyarország – Olaszország

Négy győzelem után nem sikerült az újabb bravúr a magyar női röplabda válogatottnak az Universiadén. Az elődöntőben a mieink sima 3:0-ás vereséget szenvedtek a házigazda olaszoktól. A bronzmeccset pénteken este rendezik, az ellenfél Japán, akik az oroszoktól kaptak ki a másik elődöntőben.

 

Atlétika

Gyurátz Réka (ELTE) női kalapácsvetésben 68.05-tel egyetlenként a mezőnyben elsőre kvalifikálta magát a pénteki döntőbe.

Szilágyi Réka (DE) gerelyhajítás döntőjében 4. helyen végzett 59,02 m dobásával.

Úszás

Az úszás utolsó napján a férfi 400 m vegyes versenyszámban voltak magyarok érdekeltek Sós Dániel (University of Louisville) révén, de sajnos nem sikerült a döntőbe jutás, így érem nélkül zárta a magyar egyetemista úszó-válogatott az Unviersiadét.

Női kosárlabda Magyarország – Finnország 44:75

Szerdán az Universiade helyosztóján a magyar válogatott 75-44-re alulmaradt Finnországgal szemben, így a 10. helyen zárt.

 

Íjászat

Orosz Viktor (BME) csigás íj kategóriában 17-ként zárta a versenyt, Banda Árpád (OE) az olimpiai íj számban pedig a 9. helyen végzett.

Fotók: MEFS/Varga Dávid

0 Tovább

A magyarok három érmet szereztek Tbilisziben

Pap Arnold bronzérmes lett a Tbilisziben megrendezett rangos nemzetközi szumóversenyen. A magyar versenyző a +115 kilós mezőnyben lépett küzdőtérre, és végül felállhatott a dobogó harmadik fokára. 

Szilágyi Erik több fronton is megmérettetett. A klasszis két érmet szerzett, miután az U23-as és a felnőtt 85 kilogrammos kategóriában is harmadik lett, végül az openben is maradandót alkotott, hiszen a nagyon értékes 5. helyen zárt.

Ancsin László, a Magyar Szumó Szövetség elnöke így értékelt: „Versenyzőink nagyot küzdöttek, mindegyik éremre büszkék vagyunk. Különösen nagy dolognak tartom Szilágyi Erik 5. helyezését, hiszen a nyílt kategóriában, ahol nincs súlykorlát, többek között ukrán és orosz nehézsúlyú szumósok is voltak. A Tbilisziben megrendezett verseny egyébként az európai szövetség döntése értelmében jövőre már Európa Kupa lesz, ahol Világjátékok-pontokat lehet majd gyűjteni” – mondta Ancsin László.

0 Tovább

A legjobb négyben a röplabdás lányok Nápolyban

Túlszárnyalva a várakozásokat a legjobb négy közé jutott a magyar női röplabda válogatott a Nápolyban zajló 30. Universiadén.

A mieink elsöprő játékkal 3-0 -ra győzték le Kanada csapatát (25:17, 25:13, 25:18) szép számú magyar szurkoló előtt.

Az 1965 után az egyetemisták olimpiájára visszatérő női válogatott a döntőbe jutásért a házigazda, olasz válogatott ellen játszik szerdán este 8 órától.

"Nagyon fegyelmezetten játszottak a lányok, jól tudtuk nyomás alá helyezni az ellenfelet nyitásokkal, ennyit a szakmáról. Annyira akarták a lányok a győzelmet, annyira megérdemli ez a csapat a sikert. Itt ők önmagukért, a csapatért, a röplabdáért, Magyarországért küzdenek. És azért is, hogy felhívják magukra a figyelmet és esetleg az augusztusi Európa-bajnokságon is ott lehetnek néhányan."- mondta Leiszt Máté edző, csapatvezető.

"Meglepődtünk, hogy ilyen sok magyar itt volt a csarnokban, jó volt egy kicsit hazai közönség előtt játszani."-mondta Kiss Gréta, a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója.

"Hihetetlen hangulatú meccs volt, nagyon élveztük. Büszke vagyok a csapatra, szerintem ez óriási győzelem volt."- tette hozzá Riczkó Gabriella, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatója.

"Ugyan a lányok azt mondták, hogy nem remélték ezt a sikert, de nagyon megérdemelték, amit eddig elértek. Az olaszok személyében nagyon nehéz ellenfél vár ránk, de én nagyon remélem, hogy ez a menetelés folytatódik és bármilyen eredményt érnek el most már, ahhoz csak gratulálni lehet-" - mondta Dr. Székely Mózes, a MEFS főtitkára, a magyar Universiade-csapat vezetője, aki a helyszínen szurkolt a lányoknak.

Szintén a csarnokban drukkolt Prof. Dr. c.h. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora.- " Fizikálisan és stratégiailag is felülmúlták a lányok Kanadát, a legjobb négyben lenni egy Universiadén, ahol japán, orosz, olasz, magyar négyes van, ez önmagában mutatja, hogy komoly rangú csapatsportágról van szó."

0 Tovább

Női és férfi pólósaink is továbbjutottak az Universiadén

A magyar női és férfi vízilabda válogatott is továbbjutott hétfőn a csoportjából a Nápolyban zajló 30. Universiadén.

A nők 16:7-re győztek Kanada ellen, így veretlenül, csoportelsőként jutottak a negyeddöntőbe Mihók Attila tanítványai.

A férfiak, a 6 gólos Gyárfás Tamás vezérletével, 18:6-os győzelmet arattak Ausztrália felett és végül a csoport második helyén mentek tovább az olasz csapat mögött és a horvát előtt. Hogy a mieink kivel találkoznak a szerdai negyedöntőben, kedden dől csak el.

"Nagyon motiváltak a srácok, a hangulat megfelelő, a csapat éhes, a cél az változatlan: megnyerni a tornát."-mondta Horváth János, a férfiak szövetségi kapitánya.

"Az ausztrálok erő vízilabdát játszottak, de mi ebben felülmúltuk őket, szerdán pihenőnapunk van, de aztán megyünk tovább az aranyéremért."-tette hozzá Gyárfás Tamás.

Nők– Kanada - Magyarország 7-16 (1-4, 1-2, 3-5, 2-3 )

Gólszerzők: Farkas Tamara (DUE), 2, Gerendás Gemma (SE), 2, Hertzka Orsolya (Caiforfnia State University) 2, Kövesdi Vivien (TE) 2, Garda Krisztina (SZIE) 2, Huszti Dóra (DUE) 2, Mucsy Anna (BGE) 2, Brezovszki Gerda (DUE), Máthé Zsuzsanna (ELTE).

Férfiak - Magyarország - Ausztrália 18-6 (5-1, 2-1, 6-3, 5-1)

Gólszerzők: Gyárfás 6, Csacsovszky E. 3, Sélley-Rauscher 2, Sánta 2, Burián, Várnai, Szatmári, Fejős, Bencz.

0 Tovább

Tizenhárom magyar érem a zágrábi világkupán

Összesen 13 érmet szereztek a magyar szkander-válogatott tagjai a zágrábi világkupán.

Horvátországban Barzsó Henriett, Kulcs Dzsenifer és Vályi Nagy Imre lett aranyérmes. Mindhárman dupláztak, miután jobbal és ballal is győztek. Barzsó a felnőttek 65 kilogrammos kategóriájában, Vályi Nagy az amatőr férfi mezőnyben, Kulcs pedig a junior openben volt sikeres. A magyar küldöttség ezen kívül három ezüstérmet és négy bronzérmet szkanderozott össze – tudtuk meg Dóró Zsolt szövetségi kapitánytól.

„A magyarországi világkupa mellett ez a legnagyobb létszámú vk. Örülök, hogy ilyen sikeresen zártuk a horvátországi világversenyt. Az előttünk álló hétvégén a trnavai Európa Kupán állnak asztalhoz a magyar szkanderosok, majd következik egy sárvári nemzetközi megmérettetés” – mondta a szövetségi kapitány.

0 Tovább

Két karatés bronz az ifjúsági világkupán

Ilankovic Aleksandra és Klement Kármen bronzérmet nyert a horvátországi Umagban megrendezett ifjúsági karate világkupán. A tengerparti verseny különlegessége volt, hogy ez volt a zárása a Karate Világszövetség, a WKF hagyományos, fiatalok számára megrendezett nyári edzőtáborának, amelyen világbajnokok oktatták a feltörekvő generációt.


A karate 2020-as tokiói olimpiai bemutatkozása világszerte megmozgatta a sportág kedvelőit, ami Umagban is szembetűnő volt: az ifjúsági világkupán rekordlétszám, 70 nemzet több mint 3000(!) 21 éven aluli sportolója lépett tatamira.

A junior lányok (16-17 évesek) 53 kg-os súlycsoportjának 68 fős mezőnyében Ilankovic Aleksandra hét mérkőzéséből hatot megnyert, és a döntőbe jutásért is csupán bírói döntéssel kapott ki szerb ellenfelétől. Teljesítményével a februári korosztályos Európa-bajnokságon aranyérmet nyert MTK-s karatés a harmadik helyen végzett, jelezve, hogy egyértelműen kategóriájának szűk világelitjébe tartozik.

Az U21-es (18-20 évesek) nők 50 kg-os mezőnyében Klement Kárment is bronzérmet szerzett. A Vasas tehetsége júniusban a felnőttek montreali olimpiai kvalifikációs versenyén sem állt messze az éremszerzéstől – Kanadában a hetedik helyen végzett –, ezúttal pedig felállhatott a dobogó harmadik fokára.

0 Tovább

Csoportelsőként jutott tovább a női röplabda válogatott az Universiadén

Harmadik mérkőzését Tajvan ellen játszotta női röplabda válogatottunk a 30. Universiadén, Nápolyban. A mieink számára a továbbjutáshoz és a csoportgyőzelemhez két szett megnyerése kellett, de ezt túlteljesítette a csapat és ezt a meccset is megnyerte 3:1-re, miután  Csehországot és Argentínát is legyőzte.

 

"Nagyon jól ment a csapatnak, nagyon jól mentünk, látszott, hogy nagyon akarjuk a győzelmet, jobban, mint bármelyik csapat."-mondta Gymes Zsófia, a Kansas State University hallgatója.

Villám Lilla, a Semmelweis Egyetem hallgatója azt mondta: " Az előzetes célunk az volt, hogy nyolcba jussunk, ezt sikeresen megtettük most, méghozzá csoportelsőként, azt hiszem, akár esélyünk van a legjobb négybe jutni."

A magyar női röplabda válogatott 1965 után játszik ismét az Universiadén, akkor a mieink ezüstérmet szereztek.

A csapat tagjai: Vezsnyei Adrienn (ELTE), Zólyomi Rebeka (BME), Németh Anett (Coastal Carolina University), Kiss Gréta (BCE), Gyimes Zsófia (Kansas State University), Bleicher Réka (BGE) Csere: Tóth Fruzsina (NYE), Villám Lilla (SE), Riczkó Gabriella (PPKE), Tóth Dalma (NYE), Marija Cicic (University of Novi Sad). Csapatvezető: Leiszt Máté; edző: Böcz Dávid

A csoport végeredménye: 1. Magyarország 8 pont (9:3 szettarány), 2. Csehország 6 (8:6), 3. Tajvan 4 (6:7), 4. Argentína 0 (2:9)

0 Tovább

Egy 5. és egy 6. hely az Universiade-n

Egy 5. és egy 6. helyet szerzett szombaton a magyar csapat a Nápolyban zajló 30. Universiade-n

Boros Bence (PTE) a dzsúdósok 66 kg-os súlycsoportban 5. lett, miután a bronzmeccset ipponnal elveszítette az orosz Chasygov ellen.

Nem is ez volt annyira fájó, hanem az elödöntő, ahol Borost kiherdették győztesnek egy wasarival, majd törölték az eredményt és hosszabítás után egy vitatott wasarival kikapott a japán Katsura-tól.      A Pécsi Tudományegyetem hallgatója egyébként egyenes ágon jutott a legjobb négy közé, miután egy szaudi, egy argentin és egy brazil judost is legyőzött.

"Úgy éreztem jól ment a dzsúdozás, ezért is sajnálom, hogy a döntőbe jutást két vitatott bírói döntéssel elvették. A bronzmeccsen mire rájöttem, hogy hogyan védekezzek hatékonyan, addigra az orosz ellenfelem a földön térddel úgy tarkón talált, hogy percekig azt sem tudtam hol vagyok."-mondta szomorúan Boros.

Sós Dániel a 6. lett 200m-es vegyesúszásban. Az University of Louisville hallgatója pénteken egyéni rekordot úszva került a döntőbe, szombaton is csak 1-2 tizeddel maradt el ettől az időtől.

"Jó volt 100m-ig, de mellen kicsit tompább voltam, mint tegnap, a gyors az jött a végén, de úgy látszik messze voltam az élen haladóktól."-mondta Sós.

Szentes Bence (SZE) 50m háton szintén egyéni csúcsot úszott a középdöntőben, így ő ott lesz a vasárnapi döntőben a 6. legjobb idővel.

Ugyanebben a számban Kovács Benedek (EDUTUS) nem jutott be a fináléba, de neki nem a 200 hát a fő száma.

200 vegyesen György Réka (Viginia Polytechnic Institute) és Sebestyén Dalma (SZE) is közpdöntőbe jutott, de innen már nem sikerült a továbblépés.

Kutasi Máté (TE) viszont 200mellen ott lesz majd a vasárnapi a döntőben.

(Fotó: MEFS/Varga Dávid)

0 Tovább

Véget ért a frizbi Eb

Nagy-Britannia két aranyérmet szerzett a győri Frizbi Európa-bajnokságon. A férfi csapatoknál a németeket, a vegyescsapatok döntőjében a francia válogatottat győzték le.  A női mezőnyben az ír nemzeti csapat bizonyult a legjobbnak. Magyarország a 15. helyen végzett, a vegyescsapatok között. A kontinensbajnokságnak Győr városa adott otthont, június 29. és július 6. között. Erdősi Zoltán, a hazai szövetség elnöke értékelte az Eb-t.

 

Magyar szempontból sikeres volt a frizbi Európa-bajnokság. A Győrben megrendezett kontinensbajnokságon Magyarország egy vegyescsapatot indított.  „A célunk az volt, hogy rangos nemzetközi mezőnyben a jövő csapatát rakjuk össze.” – kezdte értékelését Erdősi Zoltán, a Magyar Repülő Korong Szövetség elnöke. „Nagyon nehéz csoportba kerültünk, többek között a címvédő ellen is pályára kellett lépnünk, de lányaink és fiaink maximálisan helytálltak, a pénteki helyosztón pedig 12-9-re legyőzték Csehországot, ezzel a 15. helyen zártak.” – mondta az elnök, aki kiemelte: az igazi munka csak most kezdődik. Győrben igazi frizbifesztivált rendeztünk, huszonnégy ország 1500 sportolója vett részt az Európa-bajnokságon. Ráirányítottuk a figyelmet a sportágra, fiatalok százai ismerkedtek meg a repülő koronggal, mostantól rajtunk múlik, hogy milyen hatékonysággal tudjuk a bázisunkat szélesíteni. A Magyar Repülő Korong Szövetség az elmúlt években elindított edzőképzést, és a pedagógusok körében egyre népszerűbb programot szeretné tovább vinni, és bízik abban, hogy az élsport és a szabadidősport sportágbeli összekapcsolásával egyre ismertebb lesz a frizbi Magyarországon.

Az ultimate frizbi csapatsport, amelyben hét játékosból álló együttesek küzdenek egymással. A pálya téglalap alakú, a végén egy-egy célterülettel. A csapatok célja pontot szerezni úgy, hogy az egyik játékos bedobja a korongot a célzónába, ahol egy csapattársa elkapja azt. A dobó nem futhat a koronggal, de azt bármelyik irányba bármelyik csapattársának passzolhatja. Minden esetben, amikor sikertelen a passz, az ellenfélhez kerül át a korong. A játékosok fizikai érintkezése nem megengedett. A játék a fair play-re épül, a mérkőzések gyakorlatilag játékvezetők nélkül zajlanak. A szabályokat mindenki betartja.

0 Tovább

Női röplabdázóink 54 év után ismét az Universiadén

1965 után szerepel ismét női röplabda válogatottunk az Universiadén, ráadásul pénteken az első csoportmeccset 3:2-re nyerték Csehország ellen.

Az egyetemisták olimpiájának is nevezett eseményen elfogódottan kezdtek a mieink, az első játszmát így a csehek nyerték 25:14-re. Ezt követően szerencsére feljavult a mieink játéka, így a második játszmát 25:19-re, a harmadikat 30:28-ra nyertük. Aztán egyenlítettek a csehek, egy 24:26-os szettel, de végül a mindent eldöntő ötödik szettet magabiztosan 15:7-re nyerték a magyar lányok.

"Ez egy nagyon hosszú böjt volt a magyar női röplabdának, örülök, hogy sikeresen "debütáltunk" ismét. Nem lehet ennél szebb kezdést kívánni, mint hogy győzelemmel kezdtük a csoportot. Szoros volt a meccs, de az a legfontosabb, hogy az ötödik szettben mentálisan nagyon erős volt a gárda, a következő két napban is az a cél, hogy egy mentálisan erős gárda legyen a pályán, és akkor szerintem lehetnek jó reményeink."-mondta Leiszt Máté, csapatvezető.

A Nápolyban zajló Universiadén a magyar csapat következő ellenfele Argentína lesz.

(Fotó: MEFS/Varga Dávid)

0 Tovább

Universiade 2. nap

Tóth Krisztián bronzérme az első magyar érem a nápolyi Nyári Universiadén. A Testnevelési Egyetem 25 éves versenyzője az első mérkőzésén kikapott, de aztán a bronzmeccsig küzdötte magát, ahol a török Sismanlar Mert ellen lépett küzdőtérre, és végül ipponnal győzött.

Az Universiade 2. napján judo, kosárlabda, vívás (női párbajtőr, férfi kard), úszás és vízilabda sportágakban voltak érintettek a magyar egyetemisták.

Nehezen indult a nap judósainknak, szereplésükre rányomta bélyegét a 26 órás utazás, miután Frankfurtban lekésték a csatlakozást, kis szerencse is kellett ahhoz, hogy a mérlegelésre éppen beessenek. Lőrincz Renáta (ELTE) -70 kg-os, Kárpáti Emese (KGRE) +70 kg-os, Tóth Krisztián (TE) -90 kg-os kategóriában az első, Árvai Péter (SZTE) +90 kg-os kategóriában a második mérkőzéseiken kikaptak, de vigaszágon mindegyik visszakerült a mezőnybe, így esélyük nyílt egészen a bronzmérkőzésig menetelni. Lőrincz Renáta két vesztett és két nyert mérkőzés után, Árvai Péter két nyert és három vesztett mérkőzés után a 7. helyen zárta a versenyt. Kárpáti Emese az első mérkőzésén kikapott és ellenfele sem jutott tovább, így neki ezzel ért véget az Universiade.

Vívás:

Női párbajtőrözőink és férfi kardozóink nyitották a vívás első napját, de nem jutott a legjobb nyolc közé magyar vívó. Csonka Valéria (SZIE) szerezte meg a mai vívás legjobb eredményét a 11. hellyel, Gonda Bori (SE) már a csoportkörben befejezte a versenyt, Várnai Vivient (EKE) Csonka Valéria búcsúztatta a második körben 15:10-re. A férfi kardban a három induló közül - Kossuth Bálint (BGE), Kovács István (BGE), Péch Miklós (BCE) - senki sem jutott a 16 közé.

Úszás:

György Réka (Virginia Polytechnic Institute) 400 m vegyes döntőjében a 7. helyet szerezte meg 4:46:30-as idővel. A győztes az amerikai Sargent Majayla lett, őt követte a dobogón honfitársa Pfeifer Genevieve és a hazaiak nagy örömére az olasz Cusinato Ilaria. A többi mai versenyszámban – férfi 100 m hát, férfi 100 m mell és férfi 50 m pillangó – nem jutott magyar a döntőbe.

Kosárlabda:

A magyar válogatott 72-54-es vereséget szenvedett Japántól az Universiade női kosárlabda tornájának második játéknapján. A félidőben még a mieink jártak előrébb, de a harmadik negyedtől érvényesült riválisunk játéka.

Vízilabda:

A magyar férfiválogatott fordulatos és végletekig kiélezett találkozón győzte le 15-12-re Horvátországot a nápolyi Universiadén.

0 Tovább

Megvan az első érem az Universiadén

A megnyitó ünnepségen a zászlót vivő Tóth Krisztián bronzérmes lett a cselgáncsozók 90 kilogrammos súlycsoportjában a Nápolyban zajló 30. Universiadén.

A Testnevelési Egyetem 25 éves versenyzője az első mérkőzésén kikapott, de aztán a bronzmeccsig küzdötte magát, ahol a török Sismanlar Mert ellen lépett küzdőtérre, és végül ipponnal győzött.

“ Sajnálom az első meccset, ahol tompa voltam. Ez annak is köszönhető, hogy járatkésés miatt 26 órás út után érkeztünk meg Nápolyba. Utána már dacból is küzdöttem. Most már csak arra vágyom, hogy kialudjam magam.”- mondta mosolyogva Tóth Krisztián.

Tóth Krisztiánon kívül még tatamira lépett és a 7. helyen zárta a versenyt a +90 kilogrammos Árvai Péter (SZTE) és a 70 kilósok között Lőrincz Renáta (ELTE). Kárpáti Emese (KGRE) az első mérkőzésén kikapott, így neki ezzel ért véget az Universiade.

0 Tovább

A katari homokban karatézhatnak a magyarok

Különleges versenyre kapott meghívást Nagy Botond és Sterck Laura. A két magyar karatés ott lesz a világ legjobbjai között a World Beach Gamesen, amelyet a katari Dohában rendeznek meg októberben. A strandsportok világjátékán ugyanis helyet kapott a karate formagyakorlat szakága, amelynek versenyszámába indulási jogot szerzett a két válogatott sportoló.


A Nemzeti Olimpiai Bizottságok Szövetsége, az ANOC – amelynek égisze alatt rendezik meg a World Beach Gamest – értesítette a MOB-ot, hogy a két magyar karatés közelmúltbeli eredményei alapján sikerrel kvalifikálta magát az eseményre. Ezzel a sportág hazai legjobbjai újabb rangos multisport-eseményen lehetnek ott.

 

A férfiaknál Nagy Botond kétszer volt Európa-bajnokságon ötödik, az idei Eb-n is közel állt az éremszerzéshez. A KSI versenyzőjének a nevéhez egy Guinness rekord is fűződik: a tavalyi vb alkalmával ő állította fel a világ leggyorsabb köríves rúgásának a csúcsát.

Az MTK-s Sterck Laura 2017-ben ifjúsági világkupa bronzérmet szerzett, és azóta egyre inkább meghatározó tagja a nemzetközi felnőtt élmezőnynek is.

Jelenleg mindkét magyar karatés azért edz rengeteget, hogy kijusson a sportág ötkarikás bemutatkozására, a jövő évi tokiói olimpiára. A dohai multisport-esemény a felkészülés különleges állomása lesz számukra, hiszen először fogják a karate versenyek megszokott közege, a sportcsarnok helyett a strandon megmutatni tudásukat.

A World Beach Gamesre 14 sportágban már több mint 70 nemzet sportolói kvalifikáltak, összesen pedig közel 1500 versenyző vesz majd részt a katari világjátékokon október 12. és 16. között.

0 Tovább

A Magyar Búvár Szakszövetség kitünteti a dunai mentésben résztvevő búvárait

A Magyar Búvár Szakszövetség egy olyan – speciális jogosítványokkal felruházott – civil szervezet, ahol a képviselt versenysportokon kívül, szabadidős búvároktatás, technikai búvárképzés, továbbá mentő és ipari búvárok tapasztalatának összegyűjtése, felhasználása folyik. Mint ilyen volt érintett a Viking-Hableány balesetben, mely közel harminc áldozatot követelt.

A Magyar Búvár Szakszövetség elnöksége 2019 június 18-i ülésén úgy döntött, hogy a Hableány hajós baleset mentési munkálatai során minden szakmai és szabályozási ésszerűségen/tapasztalaton is túllépő búvármunkát végző ipari- és mentőbúvároknak áldozatos tevékenységükért odaítéli a legmagasabb búvár-elismerést, a negyedik csillagot.

A köszöntő összejövetelre, beszédekre és a kitüntetések átadására 2019 július 5-én délután 5 órakor a Magyar Sport Háza  ( XIV. ker. Istvánmezei út 1-3) konferenciatermében a Sportállamtitkárság, a TEK, a Katasztrófavédelem, a Vízimentők, a Polgári Védelem és a Tűzoltóság/Honvédség, valamint a Honvédelmi Sportszövetség, továbbá a Nemzeti Versenysport Szövetség, valamint a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetsége részvétele mellett kerül sor.

0 Tovább

Fellobbant a láng Nápolyban

Az ünnepélyes megnyitóval hivatalosan is megkezdődött a 30. Nyári Universiade Nápolyban.

A San Paolo Stadionban szerda este rendezett ünnepségen 119 ország sportolói vonultak fel, köztük a magyar sportolók, több mint százan. A magyar zászlót Tóth Krisztián, judo versenyző, a Testnevelési Egyetem hallgatója vitte. A megnyitón beszédet mondott többek között Oleg Matytsin a FISU elnöke, videoüzenetben Thomas Bach, a NOB elnöke, és az eseményt Sergio Mattarella, Olaszország köztársasági elnöke nyitotta meg. A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetséget Prof. Dr. Kiss Ádám, elnök képviselte, Dr. Székely Mózes, főtitkár, pedig a versenyzőkkel együtt vonult fel.

Az Universiade lángját Carlotta Ferlito, tornász gyújtotta meg, Lorenzo Insigne, az SSC Napoli, a helyi labdarúgó csapat kapitányának segítségével.

A közel három órás megnyitót Andrea Bocelli, világhírű operaénekes produkciója zárta.

Az egyetemisták olimpiáján a magyar színeket 160 fős küldöttség képviseli. Az Universiadéra a magyar csapatban 38 felsőoktatási intézmény hallgatói kaptak helyet.

Az Universiadék 1959 óta íródó történetében a magyar sportolók eddig 120 arany-, 95 ezüst-, és 112 bronzérmet nyertek. Az egyetemisták olimpiájának nevezett nápolyi eseményen a magyar fiatalok 12 sportágban - atlétika, íjászat, judo, kosárlabda, ritmikus gimnasztika, röplabda, taekwondo, tenisz, torna, úszás, vívás, vízilabda - versenyeznek majd. A nápolyi Universiade versenyei július 14-éig tartanak.

0 Tovább

Új futópályák épülnek

Tizenkét futópálya épülhet az ország tizenegy településén annak a szakmai programnak a keretében, amelyet szerdán jelentett be Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

A budapesti sajtóeseményen elhangzott, hogy a program fele-fele arányban állami, illetve önkormányzati forrásból valósul meg a közelmúltban megalakult Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége (SZEOSZ) szakmai iránymutatásával és közreműködésével.
A futópályák rekortán borításúak és egyenként legalább egy kilométer hosszúak. „Ezekkel a pályákkal kapcsolatban a célunk az volt, hogy minél többen tudjanak rendszeresen, kulturált körülmények között, biztonságosan futni” – mondta a kormánybiztos.
Amennyiben minden a tervek szerint alakul, Budapesten két pálya is épülhet, Kőbányán és Békásmegyeren. Ezen kívül Baja, Esztergom, Fót, Gödöllő, Hajdúböszörmény, Kecskemét, Pápa, Szeged, Székesfehérvár és Szolnok lakosai is futhatnak majd az új futópályákon, méghozzá díjmentesen.

Összefogás a szabadidősportért


Megalakult a Szabadidősport-eseményszervezők Országos Szövetsége, azaz a SZEOSZ. A szövetségben helyet kaptak Magyarország legnagyobb szabadidősport-eseményszervezői. A SZEOSZ-t 27 alapító tag hozta létre azzal a céllal, hogy minél fejlettebbé tegyék a hazai szabadidősportos rendezvényeket és hatékonyan képviseljék a szervezők érdekeit.
A szövetség alapító tagjai a tavalyi esztendőben összesen több mint 80 rendezvényt szerveztek, és majd’ 240 ezer szabadidősportolót mozgattak meg. Péter Attila, a SZEOSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a következő időszak legfontosabb feladata a szövetség bázisának növelése és megerősítése lesz, ezért várják szervezőtársaik jelentkezését.  
A szövetségnek bármely magyarországi székhelyű, szabadidősport-események szervezésével foglalkozó jogi személy a tagja lehet, amely az egyesület honlapján (www.szeosz.hu) benyújtja csatlakozási kérelmét, és megfizeti az alapszabályban meghatározott, résztvevői létszámoktól függő éves tagdíjat. Alapkövetelmény: legalább 2 év szabadidősport-eseményszervezői múlt.

0 Tovább

Magyar győzelmek a jet-ski Európa-bajnokságon

Négy magyar érmet hozott az idei jet-ski Eb-sorozat utolsó versenye, a zágrábi Horvát Nagydíj. Az összesítésben ezzel a magyar versenyzők két arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel zárták az Európa-bajnokságot, emellett kilenc pontszerző helyezést is elértek.


A Ski GP3-ban Markus Erlach bronzérmes helyen végzett a Horvát Nagydíjon. Az összesítésben ugyanakkor a kategória kontinensbajnoka Szabó Barnabás lett egy másik magyar versenyző, Sümegi Martin előtt.

A Runabout Veterans GP1 kategóriában Zágrábban Kéri Attila a dobogó harmadik fokára állhatott fel, aki ezzel bebiztosította Európa-bajnoki elsőségét. Ugyanitt a a Magyar Jet-Ski Szövetség elnöke, Czeller Béla harmadik lett.

A zárófutamon a Ski Veterans GP1-ben Szép Attila lett bronzérmes, az Európa-bajnoki széria egészét tekintve pedig Déri Attila állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

A Runabout GP4 kategóriában Major Marcell ezüstérmes lett a horvátországi viadalon.

A versenyzők sikerei mellett a Magyar Jet-Ski Szövetség vezetése arra is büszke, hogy 13 éves kihagyás után ismét hazai rendezésű Eb-futamot bonyolíthattak le júniusban, amelyre 22 országból érkeztek jet-skisek.

0 Tovább

A negyedik felnőtt világbajnokságára készül Érdi Mária

Érdi Mária a negyedik felnőtt világbajnokságára készül. Az ötszörös korosztályos világbajnok Japánban több versenyen is indul. A tokiói kvótás vitorlásversenyző július 5-én utazik el Japánba.

 

„A világbajnokságon szeretnék jól vitorlázni. Nincs előre megfogalmazva semmilyen konkrét elvárás. Jó formában vagyok, jól sikerült az erőnléti felkészülésem, optimista vagyok” – nyilatkozta vitorlásversenyző.

A női Laser Radial hajóosztályban versenyző Érdi Mária az első felnőtt világbajnokságán a 42., a másodikon a 21., a harmadikon pedig a 8. helyet szerezte meg.

„A vb-t Szakaiminatóban rendezik meg, de Japánban lesz még másik megmérettetésem is ezen a nyáron. Egyrészt a 2020-as olimpia helyszínén lesz az ötkarikás tesztverseny és végül egy világkupával zárul a távol-keleti túrám.” – mondta Érdi Mária.

Fotó: facebook.com/mari.erdi

0 Tovább

Pontszerző helyen végeztek Herczigék

Az első nap után két helyet javítva a pontszerző 8. helyen végzett a Herczig Norbert-Ferencz Ramón kettős a Rally Európa-bajnokság 4. futamán Lengyelországban. A Mol Racing Team párosa a szombati napon peches volt, defektet kaptak, kutya futott ki eléjük, lecsúsztak az útról, így hat gyorsasági szakasz után csak a 10. helyen álltak, ami azt jelentette, hogy vasárnap a fordított rajtsorrend miatt az első pozícióból startoltak, így ők takarították az utat, ami a murvás versenyeken mindig hátrányt jelent.

„Annak ellenére, hogy takarítottunk, az időeredményeink nem voltak rosszak, jó érzéssel szálltam ki nap végén az autóból, csak azt bánom, hogy a hatodik helyet nem sikerült megszereznünk, mert bár sokat ledolgoztunk a hátrányunkból, 4-5 mp még megmaradt.” – kezdte értékelését Herczig Norbert.

„Úgy tűnik, hogy ebben az évben valamiért nehezebben jönnek az eredmények, mint tavaly. De azt látjuk, hogy tapasztalatszerzés szempontjából a versenyautóban töltött idő hatványozottan számít. Tavaly ezen a pályán tizedikek lettünk, az előző murvás versenyen Lettországban, ahol idén jártunk először, a tizennegyedik helyen zártunk, most végül nyolcadikok, de ahogy már előbb említettem kis szerencsével előrébb is végezhettünk volna.” – fejezte be a Volkswagen Polo GTI R5-el versenyző pilóta, aki legközelebb az EB következő futamán Olaszországban áll rajthoz, július 19-21. között.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum