Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

NVESZ Év Sportolói Gála – 64 kiváló sportembert díjaztak!​​​​​​​

Díjazott a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ)! A 62 szövetséget képviselő sportköztestület a Budapest Marriott Hotelben megtartott gáláján  37 szövetség 64 sportolója vehetett át díjat a 2023-ban nyújtott kiemelkedő sportteljesítményéért.

Az NVESZ Év Sportolója díjra az egyes sportszövetségek jelölték a legsikeresebb versenyzőket. Ők valamennyien kimagasló eredményeket értek el a világ- és Európa-bajnokságokon, vagy éppen a Küzdősportok Világjátékán. A hagyományoknak megfelelően az NVESZ-gáláján adták át a dr. Leyrer Richárd díjat is. Ezúttal Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának elnöke és dr. Sándor Péter, a Magyar Motoros Vízisport Szövetség elnöke vehette át a sportvezetőknek adományozható rangos elismerést.

Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár köszöntő beszédében méltatta az NVESZ-hez tartozó sportszövetségek eredményeit. „Az állami sportirányításnak kiemelten fontos a Nemzeti Versenysport Szövetség támogatása, hiszen a sportköztestület közel 100 ezer versenyzőt fog össze. Az NVESZ-re kiemelten számítunk, mert óriási bázissal rendelkezik. A Sportoló Nemzet Programunk miatt nagyon fontos, hogy mindenki tudjon választani magának olyan sportot, ami neki testhezálló, hiszen a sportirányítás célja, hogy itthon minél többeknek legyen élete része a sport. A sportolóknak rendszerint fontos a visszacsatolás. Az NVESZ-gála is egyfajta visszacsatolás az előző évről” – mondta az államtitkár.

Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke kiemelte, 2023-ban is eredményesek voltak az olimpián kívüli sportágak kiválóságai. „ A számtalan Vb és Eb mellett két világversenyt hadd emeljek ki: az egyik a Krakkóban és környékén megrendezett Európa Játékok, valamint a Küzdősportok Világjátéka. Előbbin 11 érmet szereztek az olimpián kívüli sportágak magyar képviselői, utóbbin pedig a részt vevő 120 ország közül Magyarország a 10. helyen végzett az éremtáblázaton.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára úgy látja, hogy a MOB és az NVESZ eddig is szorosan együtt tudott működni, és ez a jövőben sem fog változni. „Már nem vagyunk ugyan egy irodában, de a sportbaráti kapcsolódás megmarad. Az, hogy milyen eredményesen tudnak együttműködni az olimpiai és a nem olimpiai sportágak, annak ékes bizonyítéka a nyári Európa Játékok volt.” – tette hozzá Fábián László.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a sport folyamatosan változik. „Olyan sportágak honosodnak meg, amelyek korábban kuriózumnak számítottak. Ezért is fontos a Nemzeti Versenysport Szövetség tevékenysége, különös tekintettel arra, hogy a tagszövetségek is nagy hangsúlyt fektetnek a parasportolók versenyeztetésére” – mondta Szabó László. 

Dr. Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) elnöke a magyar sport egységességéről beszélt. „Ugyanúgy büszkék vagyunk arra a karatés Hárspataki Gáborra, aki olimpián végzett dobogósként, és lett vb-érmes már nem olimpiai sportág képviselőjeként Budapesten. De ott van az rg-s Pigniczki Fanni is, ő egymás után kétszer jutott ki az olimpiára, de gyűjtött be érmeket a nem olimpiai sportágak világversenyén, a Világjátékokon is. Mi ugyanúgy büszkék vagyunk az olimpián kívüli sportágak kiválóságaira, mint az olimpikonokra” – hangsúlyozta a SOSZ elnöke.  

Schmitt Pál, volt köztársasági elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja is tartott köszöntőt, ebben méltatta a Nemzeti Versenysport Szövetséghez tartozó sportágakat és a sikeres versenyzőket, egyben bemutatta az NVESZ legújabb kiadványát.

A könyv taglalja a Küzdősportok Világjátékán eredményesen szerepelt magyar csapat sikereit, valamint bemutatja a sportköztestület tagszervezeteit. A 127 oldalas könyv a Küzdősportok Világjátéka 2023 címet kapta.

 

A díjazottak:

Kis-Horváth Luca - teke

Sziklási Tibor Levente - teke

Turai Krisztina - darts

Rucska József - darts

Kőváriné Ivánfi Brigitta - szkander

Simon Dániel – szkander

Donkó Patrik - szkander

Janicsek Zsanett - teqball

Katz Tamás - teqball

Rácz Lili - golyósportok

Feith Máté - ejtőernyőzés

Jászai Csongor - jet-ski

Máramarosi Rita - tájékozódási futó

Miháldinecz  Márkó - motorcsónak

Lencsés Donát Dániel - motorsport

Lepsényi Boglárka - lábtenisz

Koltai Marcell Gergely - lábtenisz

Fejér Fruzsina - aerobik

Lőcsei Zoltán - aerobik

Salamon Erika - fekvenyomó

Enahoro Asein - erőemelő

Szebenyi Gergő Márk - erőemelő

Karikó Brigitta - fitness

Kiszli Vanda - kajak-kenu

Kövér Márton - kajak-kenu

Kiss Péter Pál - kajak-kenu

Teresa Crisley Cordeiro De Souza  - ju-jitsu

Süle Szilárd - ju-jitsu

Busa Andrea - kick-box

Fésű Lajos - kick-box

Korok Fatima -búvár

Kiss Nándor - búvár

Csillag László - horgász

Váradi Martina - tánc

Andrea Silvestri - tánc

Szmolka Nikoletta Renáta - grappling

Tóth Zoltán - grappling

Elekes Enikő - szumó

Buzás Patrik - szumó

Vágner Lara - dinamikus lövészet

Dr. Gombos László - dinamikus lövészet

Karádi Adél - jodo

Bota Norbert - iaido

Hárspataki Gábor - karate

Kákosy Olívia - karate

Székely Anna - muaythai

Kurdy István - muaythai

Simon Viktória - kung-fu

Nitas László Olivér - kung-fu

Varga Viktor - pétanque

Ugrai Panna - életmentés

Takács Krisztián - életmentés

Köffer Kitti - kutyás tereprollerezés

László Attila - kutyás tereprollerezés

Illés Evelin - rádióamatőr

Tóth Patrik - rádióamatőr

Váradiné Fodor Imola - modellező

Valent Gergő - modellező

Orbán Olivér - wakeboard

Bacskai Bence - footgolf

Kiss Norbert - autósport

Női kishajó csapat - sárkányhajó

U20 Mixed Csapat - Ultimate Frizbi

Mozgássérült Horgász Csapat - horgászat

0 Tovább

A legrangosabb hazai sportdiplomaták tanították a kick-boxosokat

A várakozásokat felülmúlóan sikerült a nemzetközi kick-box szövetség, a WAKO vezetőképző programjának hétvégi, budapesti állomása. A Game Changers projektre kiválasztott fiatal kick-boxosokat többek között Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Schmitt Pál, a NOB tiszteletbeli tagja, és Baji Balázs, a MOB sportolói bizottságának elnöke oktatták – egy olyan workshopon, ahol a tanárok és a résztvevők is remekül érezték magukat.

"A sportágunk számára önmagában is nagyszerű, hogy bár a kick-box még nem mutatkozhatott be olimpián, legrangosabb sportdplomatáink a MOB-bal együtt meghatározó részét adták a programnak, és azt lehetett érezni, hogy már-már az olimpiai család tagjának tekintenek bennünket. Azt pedig, hogy ők is jól érezték magukat, az mutatja, hogy valamennyien az eredetileg megbeszéltnél jóval több időt töltöttek a körünkben, és nagyon nyíltan és szívesen válaszoltak a kérdésekre" – mesélte Mórádi Zsolt, volt legendás kick-box versenyző, a WAKO sportolói bizottságának vezetője, a workshop fő szervezője.

A Game Changers a WAKO utódlási stratégiájának egyik fő része, amely során 12 országból kiválasztott 12, még aktív versenyzőt - köztük a világ- és Európa-bajnok Busa Andreát - egy éven át sportvezetői képzésben részesítenek. 

Ennek része volt a szombati workshop, amelyen először Fürjes Balázs a sportdiplomácia témakörében tartott előadást és válaszolt a kérdésekre. Ismertette a NOB működését, kitért arra, hogy milyen képességek és képzettségek kellenek az érvényesüléshez, valamint kiemelte a mesterséges intelligencia szerepét, ami szerinte a sport sok területét is meghatározhatja és átalakíthatja a jövőben.


A  nemrég még aktívan versenyző vb-bronzérmes gátfutó Baji Balázs a sportolók lehetőségeiről beszélt. Saját példáján keresztül mutatta be, miként lehet valaki sportolóból sportvezető, illetve ecsetelte a sportolói bizottságok működését. A MOB sportolói bizottságának alelnöke, Csonka Zsófia pedig jó hangulatú csapatépítő feladatokkal vezette rá a résztvevőket arra, milyen fontos az együttműködés, és mennyivel hatékonyabb a munka, csapatban dolgozva.


A délután folyamán az olimpiai mozgalom, a sport és a politika kapcsolatáról tartott előadást Schmitt Pál, végül pedig a WAKO elnökét, Roy Bakert hallgathatták meg a jelenlévők, aki a különféle vezetési stílusokról elemezte beszédében.

"Abszolút eredményesnek ítélem a workshopot, mindenki remekül érezte magát. Utóbbi, azt gondolom, hogy a kiválasztott kick-boxosok szellemiségének és intelligenciájának köszönhető. Én ismerem őket, van köztük szoftverfejlesztő mérnöktől jogászon keresztül kutatóig több értékes szakma képviselője. És mertek kérdezni, átérezték, hogy a nagyformátumú sportdiplomatáktól lehet tanulni, és megtalálták a hangot minden előadóval. Érdekes volt azt is látni, hogy a sport mennyire össze tudja hozni az embereket ilyen téren is. Hogy a hasonló gondolkodású emberek milyen gyorsan megtalálják a közös pontokat, és kortól, rangtól függetlenül milyen jól tudják érezni magukat egymás társaságában" – értékelt Mórádi Zsolt, aki a workshopon az európai szövetség magyar elnökével, Király Istvánnal szintén részt vett az interaktív beszélgetésekben és vitákban.  

Fotók: NSO

0 Tovább

TáncSport – Világbajnokságot rendez Magyarország!​​​​​​​

A legnagyobb hazai rendezésű táncsportos esemény következik. Idén Magyarország lesz a házigazdája a latin táncok legnagyobb versenyének a WDSF Professzionista Latin Világbajnokságnak. A vb-nek a Ludovika Aréna ad otthont, ahol március 23-án és 24-én a világbajnokság mellett bonyolítják le a TáncSport Magyar Bajnokságokat is.

„A mintegy 1300 férőhelyes aréna a két nap alatt fogadja a világ legjobb latintáncosait, valamint a hazai bajnokság 20 kategóriájának legjobb versenyzőit a gyermek kategóriától egészen a senior IV-es, azaz a 65 év feletti korosztályig.” – mondta Zsámboki Marcell, a hazai szövetség elnöke.

„A világbajnokságra a nemzetközi szövetség, azaz a WDSF 10 magasan kvalifikált pontozóbírót küld hazánkba Kínától Norvégiáig, ahol a magyar színeket Tóth István képviseli.” – tette hozzá az elnök.

A világbajnokságon való magyar szereplés reményeink szerint kimagasló eredményt hoz számunkra, hiszen a 16-szoros magyar bajnok Andrea Silvestri, Váradi Martina páros, amely korábban kétszer világbajnoki ezüstérmet szerzett, kétszer lettek Európa-bajnokok, ezúttal befejezik táncos pályafutásukat. A hazai szakvezetés szerint, ha a csillagok állása is úgy akarja, magyar himnusz szól március 23-án. Nagy reményekkel lép parkettre a Suti András, Tóth Katalin páros is, amely első profi versenyén indul.

0 Tovább

Uszonyos úszás – A dohai vb után ismét uszonnyal versenyzett Senánszky Petra​​​​​​​

Senánszky Petra a dohai vizes sportok világbajnoksága után nem sokat pihent. A klasszis a franciaországi Aix-en-Provence-ban megrendezett uszonyosúszó világkupán csobbant. Ebben a sportágban változott a Világjátékok kvalifikáció, így ezúttal nem csupán a multisport eseményt megelőző évben rendezendő vb, hanem a VK-sorozat is beleszámít a játékokra való kijutásba.

Senánszky 50 és 100 méteres uszonyos gyorsúszásban indult, mindkettőt megnyerte.

„Ennek a versenynek az volt a funkciója, hogy miközben úszóként az olimpiára készülök, egy kicsit visszarázódjak az uszonyos világba. Jó volt ismét uszonyt húzni a lábamra, és találkozni azokkal a kedves arcokkal akiket innen ismerek. Jó az is, hogy elsőre elég jó időket sikerült úsznom – mondta Senánszky Petra.

A VK-n több magyar versenyző is szerzett érmet, többek között a legutóbbi Világjátékokon aranyérmes Mozsár Alex második lett 200 méteres felszíni úszásban, Kiss Nándor győzött 800 méteres felszíni kategóriában, Blaszák Lilla 400 felszínin nyert, míg Cséplő Kelen 200 uszonyos gyorson másodikként ért célba.

Részletes eredmények: https://www.cmas.org/media/com_eventbooking/XVIII%20CMAS%20Finswimming%20World%20Cup_Results.pdf

(fotó: www.senanszkypetra.hu)

0 Tovább

Egyedülálló 3D múzeum mutatja be a magyar sport több nagy sikerét​​​​​​​

Magyarországon egyedülálló 3D múzeum nyílt a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete gondozásában. A virtuális tárlat az egyesület tagjainak életrajzait, relikviáit mutatja be. Olyan olimpiai világ- és Európa-bajnokok győzelmei elevenednek meg például, mint a tornász Keleti Ágnes és Magyar Zoltán, a vízilabdázó Faragó Tamás és Kásás Tamás sikerei, de bepillantást nyerhetünk többek között a birkózó Hegedüs Csaba, vagy a vívó Rejtő Ildikó és Nagy Tímea korabeli küzdelmeibe.

A tárlat újszerű módon tálalja a relikviákat, az egyes sportolókhoz kapcsolódó dokumentumokat, ezek a virtuális térben szinte „kézbe vehetők”, elforgathatók, körbe járhatók – ehhez hasonló feldolgozás Magyaroszágon még nem volt.

A 3D múzeum két impozáns épületből áll, az élő legendák és az angyalok tornyából. A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete ezúttal az élő legendákat mutatja be, mindenkinek külön szintje van a toronyban, amelyet Schüller Ferenc építész tervezett.

Nagy Tímea, az egyesület elnöke kiemelte, a múzeummal a mai kor kihívásainak eleget téve szerették volna megmutatni az egyes generációknak azt a világot, amelyben a halhatatlanok maradandót alkottak. „Bízunk abban, hogy sokak számára tartalmas időtöltés lesz bebarangolni a múzeumot, bátran ajánljuk oktatási intézményeknek, sportkedvelőknek is.” – mondta a kétszeres olimpiai bajnok vívó.

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagjai – akik közül nyolcan a Nemzet Sportolói is egyben - folyamatosan járják az országot, ahol pódiumbeszélgetéseket tartanak. A 3D múzeum ezt a fajta küldetést egészítheti ki, amely a sikert, a munkába vetett hitet, és hazaszeretetet tárja az érdeklődők elé.

A virtuális múzeum ingyenes, elérhető a https://hmse.hu/muzeum/ linken.

A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete idén ünnepli alapításának 33. évfordulóját. Tagjai: Darnyi Tamás, Dunai Antal, Egerszegi Krisztina, Fa Nándor, Faragó Tamás, Gyulay Zsolt, Hegedüs Csaba, Jónyer István, Kamuti Jenő, Kásás Tamás, Keleti Ágnes, Kovács Katalin, Kőbán Rita, Magyar Zoltán, Nagy Tímea (elnök), Polgár Judit, Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Török Ferenc és Vaskuti István.

Halhatatlan legendák: Kárpáti György, Székely Éva, Wichmann Tamás, Kulcsár Győző, Földi Imre, Fenyvesi Csaba, Buzánszky Jenő, Sándor Károly, Grosics Gyula, Gyarmati Dezső, Albert Flórián, Polyák Imre, Zsivotzky Gyula, Puskás Ferenc, Csák Ibolya, Papp László, Hidegkuti Nándor, Kárpáti Rudolf, Sidó Ferenc, Kovács Pál, Gerevich Aladár, Kozma István, Bozsik József, Elek Ilona, Hajós Alfréd.

0 Tovább

Socca – Magyar ezüstérem a Copa Américán​​​​​​​

Ezüstérmes lett a Socca Copa Américán a magyar kispályás labdarúgó-válogatott. A Cancúnban megrendezett világverseny fináléjában Roni Ribeiro da Silva együttese ugyanis 2-0-ra kikapott Mexikótól.

A magyarok az elődöntőben 6-1-re lelépték a belgákat, és mivel a másik ágon a tornának otthont adó mexikóiak kiütötték 5-0-ra Chilét, eldőlt, hogy a magyarok ismét megmérkőznek a közép-amerikaiakkal, mivel a csoportmeccsek során volt már egy magyar-mexikói párharc.

A teltház előtt megrendezett fináléban végül Mexikó nyert, ezzel Magyarország a dobogó második fokára állhatott fel a Socca Copa Américán.

A magyar együttes a csoportban Guatemalát és Uruguayt győzte le, majd kikapott Mexikótól. A nyolcaddöntőben Panamát verte, a negyeddöntőben pedig az amerikaiak gárdáját múlta felül. A fináléba jutásért Belgiumon jutott túl a nemzeti csapat.

A torna gólkirálya 5 találattal az a Vörös-Torma Martin lett, aki sérülés miatt nem tudott pályára lépni a fináléban.

0 Tovább

Socca – Finalisták a magyarok a Copa Américán​​​​​​​

Döntőbe jutott a magyar kispályás labdarúgó-válogatott a Socca Copa Américán. A Cancúnban zajló világversenyen Roni Ribeiro da Silva együttese az elődöntőben kiütötte Belgium legjobbjait miután 6-1-re nyert. A szenzációs magyar játékot hozó összecsapáson Sóron mesterhármast ért el, Barcsay duplázott, míg Vörös-Torma egyszer volt eredményes.

A másik elődöntőben Mexikó 5-0-ra nyert Chile ellen, így a magyarok a házigazdákkal játszanak a fináléban, amelyet hazai idő szerint éjjel 1 órától rendeznek.

Ezen a tornán már volt egy magyar-mexikói összecsapás, a csoportmeccsek során ugyanis már találkozott a két válogatott. Azt a mérkőzést a házigazdák nyerték 4-1-re.

Élő közvetítés magyar kommentárral a Socca Hungary Facebook-csatornáján.

Eredmény

Socca Copa América

elődöntő

Magyarország-Belgium 6-1 (3-0)

0 Tovább

Kassai győzelem a Szakolca ellen​​​​​​​

Otthon nyert a Kassa. A szlovák Nike Liga 21. fordulójában a többségi magyar tulajdonban lévő labdarúgóklub a Szakolcát verte 2-1-re.

Ifj. Ján Kozák edző egy változtatást hajtott végre a Podbrezova ellen döntetlenre hozott találkozón kezdőként pályára lépő csapaton. Petrák helyére ugyanis Davis érkezett a bal oldalra.

A vendégek kezdtek aktívabban, de az első kaput veszélyeztető akciót a Kassa vezette. A 6. percben Medved próbálkozása ment mellé. A 12. percben Medved aztán nem hibázott (1-0). A következő gólig a 23. percig kellett várni, akkor is Medved növelte találatainak számát, ezúttal büntetőből (2-1). Ezen a találkozón a vendégek erejéből csak szépítésre futotta, ezt a gólt Hasa passzából Morong szerezte a 28. percben (2-1).

A folytatásban jobbára mezőnyjáték zajlott, de sem a kassaiaknak, sem pedig a szakolcaiaknak nem sikerült kapuba találniuk.

 

Statisztika

Kassa - Szakolca 2-1 (2-1)

Gólok: Medved (12., és 23. p. – utóbbi büntetőből), illetve Morong (28. p.)

Kassa: Figueiredo - Sindelár, Kruzliak, Innocenti - Fabis, Gallovic, Fasko, Gressák (84. Qose), Davis (90.+1 Hocko) - Medved, Obounet (68. Petrák). Edző: Ján Kozák Jr.

Szakolca: Luksch - Krcík, Hradecky, Podhorín, Cernek - Nagy, Holly (70. Másik) - Morong (70. Baumgartner), Hasa (81. Vlasko), Gazi (63. Matejov) - Smékal (81. Sobczyk). Edző: Pavol Majerník.

FOTÓ: Simon Pavlisin

0 Tovább

Socca – Kikapott a mexikóiaktól a magyar csapat a Copa Américán​​​​​​​

Mexikó megnyerte a csoportrangadót, a magyar válogatott Panama ellen harcolhatja ki a negyeddöntőbe jutást a Socca Copa Américán.

A Cancúnban zajló világversenyen a kispályás labdarúgó-válogatott a házigazdák ellen lépett pályára a harmadik csoportmeccsén, és végül 4-1-re kikapott. A magyar gólt Huszty szerezte. Nem sokat pihenhet a nemzeti csapat, hiszen szombat délután (magyar idő szerint) már Panama ellen játszhat a negyeddöntőért.

A magyar csapat előbb Guatemalát verte 3-1-re, majd az uruguayiak elleni 1-0-ás siker következett, a Mexikó elleni vereség pedig azt jelenti, hogy csoportmásodikként jutott tovább Roni Ribeiro Da Silva együttese.

A szakember elmondta, a csapat mindent meg fog tenni a negyeddöntőért, a továbbjutásért. „Fejlődésünk szempontjából nagyon fontos meccseket játszunk itt a Copa Américán. Bízom benne, hogy Panama ellen nyerni fogunk, ezért mindent meg fogunk tenni. A mexikóiak elleni meccsből is sokat tanulhatunk. Jó iramú összecsapást vívtunk a hazaiakkal” – összegzett a szövetségi kapitány.

SOCCA COPA AMÉRICA

A-csoport. 3. forduló

Mexikó–Magyarország 4–1 (2–0)

A csoport végeredménye: 1. Mexikó 9 pont, 2. Magyarország 6, 3. Guatemala 3, 4. Uruguay 0

0 Tovább

Érdi Mária Európa-bajnok​​​​​​​

Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar vitorlássport ikonja. Érdi Mária Európa-bajnoki címet szerzett.

Fantasztikus magyar győzelem! Érdi Mária aranyérmes lett az athéni vitorlázó ILCA Európa-bajnokságon. A nehéz körülményeket hozó és kiszámíthatatlan kontinensbajnokságon az Év Női Sportolójának megválasztott klasszis az élről kezdte az éremfutamot, és győzni tudott.

„Életem egyik legnehezebb versenye volt. Gyenge szél és sok-sok kiszámíthatatlanság, amit kaptam ettől az Eb-től, de sikerült az egész mezőnyből a legjobban alkalmazkodni mindezekhez. Elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy a tavalyi világbajnoki arany, és Eb-bronz mellé most egy Európa-bajnoki cím is társul. Edzőmmel jó taktikát raktunk össze, és ez eredményesnek bizonyult. Nem volt egyszerű, mert az éremfutam előtt nagyon sűrű volt a mezőny a dobogós helyek tekintetében.” – értékelt Eb-győzelme után Érdi Mária, aki a Szerencsejáték Zrt. támogatásával készült fel az Európa-bajnokságra.

„Már a kontinensbajnokság előtt tudtam, hogy itt az győzhet, aki a legkevesebb hibát követi el, és jó döntéseket hoz. Próbáltam ezt a két dolgot minden futam előtt és alatt szem előtt tartani” – tette hozzá.

Az MVM SE világ- és immár Európa-bajnoka idén a harmadik olimpiáján ül hajóba Párizsban. 

0 Tovább

Több magyar érem a masters erőemelő Eb-n​​​​​​​

Eredményes Európa-bajnokságot zárt a magyar erőemelő sport Spanyolországban. A Magyar Erőemelő Szövetség (MERSZ) információi szerint a málagai classic masters Eb-n a magyarok több érmet nyertek, emellett országos rekordok egész sora is megdőlt.

A 30 ország több, mint 370 sportolóját felvonultató kontinensbajnokságon Petróczki Magdolna az M2-es kategóriában 295 kilós összetett eredménnyel Európa-bajnok lett az 52 kilogrammosok között. Ugyancsak az M2-eseknél Sashegyi Anna ezüstérmesként zárt a 74 kilogrammos mezőnyben úgy, hogy a 392.5 kilós eredménye új országos csúcsnak számít, de mind felhúzásban, mind fekvenyomásban és guggolásban is megdöntötte az országos rekordot.

Dr. Kiss Anett (M1-es korosztály, 63 kg-os súlycsoport) felhúzásban fogásnemi érmes lett, ugyanis harmadikként végzett, ezenkívül 385 kilogrammos eredményével megdöntötte az országos rekordot.

Harmath Mónika is szerzett egy érmet. Az M2-eseknél a +84 kilogrammos mezőnyben fekvenyomásban harmadikként zárt, míg guggolásban új korosztályos országos csúcsot ért el.

0 Tovább

Socca – Újabb magyar győzelem a Copa Américán!​​​​​​​

Már biztos továbbjutó a magyar válogatott a socca Copa Américán. A Socca Kispályás Magyar Labdarúgó Szabadidő Sportszövetség információi szerint a nemzeti csapat a mexikói Cancúnban zajló világversenyen az A-csoportban Guatemala után Uruguay ellen is nyert, ez azt jelenti, hogy továbbjut a kvartettből.

Roni Ribeiro da Silva együttese első csoportmeccsén 3-1-re verte Guatemalát, a második összecsapáson pedig 1-0-ra nyert Uruguay legjobbjai ellen. A mindent eldöntő találatot ezen a meccsen Vörös-Torma Martin szerezte.

A magyar válogatott az utolsó csoportmeccsét a házigazdák ellen játssza – magyar idő szerint – szombatra virradó éjjel.

„Nem volt könnyű mérkőzés. Egy kifejezetten küzdelmes összecsapáson vagyunk túl, de nyertünk, és úgy gondolom, hogy ez a siker még sokat fog érni a későbbiekben. Egy nehéz mérkőzés vár ránk a házigazdák ellen, a mexikóiak minden bizonnyal teltház előtt futnak ki ellenünk a pályára, felemelő érzés lesz ellenük  küzdeni” – nyilatkozott Hollauer Balázs, a válogatott játékosa.

Eredmény

SOCCA COPA AMÉRICA

A-csoport. 2. forduló

Magyarország–Uruguay 1–0 (1–0)

Gólszerző: Vörös-Torma

0 Tovább

ILCA6 Európa-bajnokság – Az első helyről várja az éremfutamot Érdi Mária!​​​​​​​

Érdi Mária hat futamot teljesítve vezet az athéni Európa-bajnokságon. A ILCA6 hajóosztályban a tavalyi év eredményei alapján az Év Női Sportolójának választott vitorlás versenyző a litván Viktorija Andrulytét és a francia Louise Cerverát előzi meg.

Az MVM SE világbajnoka elmondta, nehéz versenynek számít az athéni Eb. „Alig fújt a szél itt Görögországban. Az idegek csatája. Az utolsó csütörtöki futamot csaknem naplementében fejeztük be. Mindent fel kell tenni egy lapra az éremfutamon, bízom benne, hogy minden úgy sikerül, ahogy elterveztük az edzőmmel.” – mondta Érdi Mária, aki a Szerencsejáték Zrt. támogatásával készült fel a kontinensbajnokságra.

Az eddigi futamok során Érdi háromszor végzett dobogós helyen. Kezdett egy 3., majd egy 5. helyezéssel. Ezt egy újabb 3. hely követte, a folytatásban hatodikként, és tizenegyedikként ért be. Zárásként az ezüstérmes pozíció következett, ezzel vezet az Európa-bajnokságon. 

0 Tovább

Socca – A Guatemala elleni sikerrel kezdték a Copa Américát a magyarok

Győzelemmel kezdett a magyar kispályás labdarúgó-válogatott a socca Copa Américán. A Socca Kispályás Magyar Labdarúgó Szabadidő Sportszövetség információi szerint a mexikói Cancúnban zajló világversenyen a nemzeti csapat az A-csoportban Guatemala ellen lépett pályára az első meccsén, és 3-1-re nyert.

A magyarok góljait Huszty Dániel, Hollauer Balázs és Tolnay Rokkó szerezte. A socca Copa Américán induló csapatok közül négy ország az utolsó pillanatban nem kapott beutazási engedélyt Mexikóba, ezért a szervezők újrasorsolták a csoportokat. Ezek szerint a brazilokkal nem játszhat a magyar csapat, de egy bizonyosan teltházas mérkőzésen a szervező Mexikóval igen.

Roni Ribeiro Da Silva szövetségi kapitány együttesének következő ellenfele Uruguay lesz, magyar idő szerint csütörtök este 9 órától, míg a harmadik csoportmeccset szombaton játssza a válogatott. A mexikóiak elleni összecsapás éjjel 2-kor veszi kezdetét.

A socca nemzeti csapat egyébként megfogyatkozva indult ki a Copa Américára, ugyanis Czerman Márk lebetegedett a kiutazás előtt, így ő nem tudott az együttessel tartani. 

0 Tovább

NVESZ Díjátadó Gála – 37 szövetség legjobbjai vehetnek át elismerést​​​​​​​

Ünnepre készül a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ)! A 62 szövetséget képviselő sportköztestület egy hét múlva, február 28-án tartja hagyományos díjátadó gáláját. A Budapest Marriott Hotelben megrendezendő eseményen 37 szövetség 64 kiválósága vehet át díjat a 2023-ban nyújtott kiemelkedő sportteljesítményéért.

 

Az NVESZ Év Sportolója díjra az egyes sportszövetségek jelölték a legsikeresebb versenyzőket. Ők valamennyien kimagasló eredményeket értek el a világ- és Európa-bajnokságokon, vagy éppen a Küzdősportok Világjátékán. A díjazottak között 3 csapat van, és idén is lesznek paraversenyzők, akik szintén átvehetik a legjobbaknak járó elismerést.

Az NVESZ Díjátadó Gálán ott lesznek az állami sportirányítás, valamint a különböző sportszervezetek vezetői is.

A gálán adják át a sportvezetők munkáját elismerő dr. Leyrer Richárd díjat is, valamint egy rendhagyó könyvbemutatóra is sor kerül. Elkészült ugyanis az újabb NVESZ-kiadvány.A könyv a 2023-as Küzdősportok Világjátékán elért magyar sikereket, valamint a szövetség égisze alá tartozó sportágakat mutatja be. A tavalyi multisport eseményt Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban rendezték meg, ahol a magyar csapat 6 arany, 2 ezüst és 4 bronzérmet szerzett. 

0 Tovább

Szumó - Három magyar bronz az észtországi Európa-kupán​​​​​​​

Folytatták remek szereplésüket a hazai szumósok. A sikeres január után, ebben a hónapban újabb nemzetközi dobogós helyekkel büszkélkedhetnek a válogatott tagjai. Ezúttal a West Viru Openen léptek küzdőtérre a  magyarok.

Három szumós érem Észtországban! A Vinniben megrendezett Európa-kupán két magyar szumós indult. Szilágyi Erik (100 kg) és Kotricz Dávid (115 kg). Szilágyi súlycsoportjában és openben is dobogóra állhatott, miután mindkét mezőnyben harmadik lett.

Kotricz Dávid a súlycsoportjában szerzett bronzérmet. Ebben a sportágban az egyes kategóriákban megrendezett küzdelmek mellett nyílt versenyt is rendeznek, ahol súlycsoporttól függetlenül sorsolják össze a mezőny tagjait.

A szumósok az évet egy sikeres hazai nemzetközi eseménnyel nyitották Érden, ott több magyar győzelem is született.

0 Tovább

Schmitt Pál és Fürjes Balázs is oktatja a kick-boxosokat

Két magas rangú hazai sportdiplomata is elfogadta a felkérést, és részt vesz a kick-box sportág világszövetsége, a WAKO GameChangers programjának hétvégi budapesti eseményén. A kezdeményezés a WAKO utódlási stratégiájának egyik fő része, amely során 12 kiválasztott fiatalt egy éven át sportvezetői képzésben részesítenek. A folyamat része a szombati workshop, amelyen mások mellett Schmitt Pál, tiszteletbeli NOB-tag és Fürjes Balázs, NOB-tag is előadást tart a fiatal kick-boxosoknak.

A GameChangers-t a világszövetség 2021-ben hívta életre. A 2023-ban megkezdődött második évadában is 12, sportvezetői ambíciókkal rendelkező – szakmai, földrajzi és a nemek egyensúlya szerinti szempontok alapján kiválasztott – sportoló érintett, akik az online modulok elvégzése mellett két személyes jelenléttel zajló workshopon is részt vesznek. Ebből az első most hétvégén, Budapesten lesz, a programot záró workshopot pedig a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Lausanne-i székhelyén rendezik majd.

Nem véletlen a budapesti helyszín, hiszen a GameChangers egyik életre hívója és fő felelőse a korábbi tízszeres világbajnok Mórádi Zsolt, a WAKO Sportolói Bizottságának magyar elnöke, aki ebben a tisztségében tagja a világszervezet elnökségének is.

"A világszövetség a programmal a fiatalokra szeretne nagyobb figyelmet fordítani.  A WAKO ezzel is azt akarja jelezni, hogy számára nem csupán az a fontos, hogy a versenyzők sportkarrierje sikeres legyen, hanem egyéb távlatokat is kíván mutatni. A cél, hogy ha valaki a jelenleg aktív kick-boxosok közül érdeklődik a sportvezetői pályafutás iránt, azt támogassuk meg egy ilyen programmal. És persze a WAKO-nak sem mindegy, hogy a későbbiek során olyan emberek kerülhetnek ezáltal pozíciókba, akik jól ismerik a sportágat és annak működését" – magyarázta Mórádi Zsolt.

Jó példa a GameChangers első évfolyamát elvégzett Rohonczi Jenő, aki azóta a Magyar Kick-box Szakszövetség főtitkára lett. Ugyanakkor az idei 12 hallgató között is van magyar. A korábbi többszörös világbajnok Busa Andrea legutóbb tavaly ősszel aranyérmet nyert a Harcművészeti Világjátékokon, a nagyszerű sikereket hozó sportpályafutás mellett pedig a Magyar Paralimpiai Bizottságnál dolgozik.


A szombati budapesti workshopon Schmitt Pál és Fürjes Balázs mellett előadást tart többek között Baji Balázs, a MOB Sportolói Bizottságának elnöke, Roy Baker, a WAKO elnöke, Espen Lund alelnök és maga Mórádi Zsolt is.

0 Tovább

Teke BL – A Tisza-partiak nem jutottak be a BL négyes döntőjébe​​​​​​​

Nem jutott be a legjobb négy közé a Szegedi TE férfi csapata a teke Bajnokok Ligájában. A Tisza-partiak a horvát KK Zapresic otthonában léptek pályára a negyeddöntő visszavágóján, és 6-2-re kikaptak, így kettős győzelemmel a hazaiak mentek tovább.

A válogatott Nemes Irén csapatával bejutott a Final Four-ba, miután együttesével. a KK Mlakával 6-2- legyőzte a Méhész Anitát és Sáfrány Anitát is a soraiban tudó CS Electromures Romgazt a visszavágón. Mindhárom magyar válogatott játékos megszerezte saját csapatpontját a mérkőzésen, azonban a továbbjutásnak és győzelemnek Nemes Irén örülhetett.

Kiss Tamás 718 fás eredményt ért el az olasz KK Neumarktban, amellyel a csapatpontot elhozta, és a mérkőzés legjobbja lett. Együttese azonban nem bírt a házigazda SKV Rot Weiss Zerbsttel, így a hazaiak örülhettek a továbbjutásnak.

0 Tovább

ILCA6 Európa-bajnokság – A 3. helyről várja Érdi Mária a szerdai folytatást​​​​​​​

Athénban egyelőre nem nagyon fúj a szél, ami alaposan megnehezíti az Európa-bajnoki mezőny résztvevőinek dolgát. Eddig összesen három futamon van túl az ILCA6 hajóosztályban induló 110 versenyző.

A tavalyi év eredményei alapján az Év Női Sportolójának választott Érdi Mária a harmadik helyen áll Görögországban. Az MVM SE világbajnoka elmondta, ilyenkor hosszú órákat vízen vannak. „Mindössze két futamot sikerült teljesíteni kedden. Reggel 9-kor mentünk egyet, majd a következő futam délután kettőkor volt, sok időt töltöttünk a vízen” – számolt be a keddi versenynapról Érdi Mária, aki a Szerencsejáték Zrt. támogatásával készült fel a kontinensbajnokságra.

Három futam után vezet a litván  Viktorija Andrulyte, megelőzve a horvát Elena Vorobevát, és Érdi Máriát. 

0 Tovább

Teqball – Blázsovics három dobogós helye a párizsi Grand Prix-n

Blázsovics Ádám egy aranyat és két ezüstöt szerzett Párizsban. A négyszeres magyar világbajnok teqballos párosban győzött Györgydeák Aporral. A duónak ez volt az első éles versenye. A sportág két meghatározó egyéniségéről van szó. Blázsovics a hazai teqball népszerűsítéséért tett sokat eredményeivel és munkásságával, Györgydeák pedig az Erdélyben (is) nagy népszerűségnek örvendő Székelyudvarhelyi Góbék Teqball Team emblematikus játékosa.

A francia fővárosban megrendezett Grand Prix-n Blázsovics egyéniben pont páros társával döntőzött, azt a finálét végül Györgydeák Apor nyerte 2-0-ra, míg vegyespárosban a négyszeres vb-aranyérmes portugál Stephanie Britóval szintén az ezüstig jutott.

„Nagyon kíváncsiak voltunk, hogy hogy megy a játék párosban. Ez egy új helyzet, amihez igyekszünk alkalmazkodni, Apor is többször jön majd Budapestre a jövőben, és én is sokat készülök majd Székelyudvarhelyen. Egyéniben sikerült visszavágnom Hugo Rabeux-nak, akitől a világbajnokságon kikaptam, most ugyancsak a negyeddöntőben találkoztunk, és én jutottam tovább” – mondta Blázsovics Ádám.

0 Tovább

Szkander – Cél az olimpia!​​​​​​​

A Magyar Szkander Szakszövetség folytatja ötkarikás törekvéseit, miközben évről-évre megrendezi a klasszikus, rangos eseményeit – hangzott el a szervezet éves rendes közgyűlésén.

A fővárosban a Hiltonban megtartott közgyűlésen kiderült, a hazai rendezésű világkupa, a Judgement Day továbbra is a világ egyik legjelentősebb VK-ja.

„Ezt a színvonalat szeretnénk továbbra is hozni. Minden évben mindenki odateszi magát rendesen, és ez a végeredményben meg is látszik. A magyar rendezésű Judgement Day márkanév lett világszerte” – mondta Csabai Atilla, aki amellett, hogy a hazai szövetség elnöke, a világszövetség, és a kontinentális szervezet alelnökeként is dolgozik a sportágért.

„A közgyűlésen megerősítést kapott az a törekvés, hogy minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a sportágunk minél hamarabb ott lehessen az olimpián. Sokat dolgozunk ezért” – tette hozzá a sportvezető. 

0 Tovább

Tizenöt arany a zágrábi kick-box Európa-kupán​​​​​​​

Harminc ország több mint 1600 versenyzője indult a nemzetközi kick-boxos versenyszezon idei második Európa-kupáján, amelyet  Zágrábban rendeztek meg. A rangos versenyen a felnőttek mezőnyében a magyarok 15 elsőséget szereztek.

A magyar aranyérmesek között volt a tavalyi Európa Játékokon sportágtörténelmi diadalt aratott Bálint Martin, aki a pointfightingban a súlycsoportjának megnyerését követően második lett a királykategóriának számító, súlycsoportoktól független Grand Champion versenyszámban. Ugyancsak pointfightingban a dobogó legfelső fokára állhatott fel a fiatal Hammer Máté.

Kick-lightban is két magyar győzött a világbajnok Szmolek Emánuel, illetve Korcsok Nikolett jóvoltából.

A jórészt magyar háziversenyeket hozó formagyakorlat versenyszámokban Brebovszky Zoltán volt a legeredményesebb, aki három egyéni aranyéremmel zárt.

A kiütésre menő ringes szabályrendszerekben a szokottnál több magyar érem született, és lett egy elsőség is Melis Bálint András révén.

Kick-box Európa-kupa, Zágráb, a felnőtt magyar érmesek:

Pointfighting:
Férfiak:
57 kg: 1. Hammer Máté
63 kg: 2. Hammer Máté
74 kg: 1. Bálint Martin
94 kg: 2. Nagy Zalán
+94 kg: 3. Nagy Zalán és Koknya Péter
Grand Champion: 2. Bálint Martin, 3. Hammer Máté
Csapat: 3. Halker-Király Team
Nők:
50 kg: 3. Török Szonja
60 kg: 3. Busa Andrea

Light-contact:
Férfiak:
69 kg: 3. Marschall Viktor
74 kg: 2. Kajtár Bence
84 kg: 3. Szmolek Emánuel és Kiss Patrik
+94 kg: 3. Marosi Richárd és Kovács Marcell Tamás
Nők:
50 kg: 3. Kovács Sára Kata
55 kg: 3. Bartus Mónika
60 kg: 2. Nagy Rita, 3. Nagy Júlia és Nádasi Karolina

Kick-light:
Férfiak:
63 kg: 2. Enyingi Ádám
69 kg: 3. Debre Bence
84 kg: 1. Szmolek Emánuel, 2. Kiss Patrik
Nők:
60 kg: 3. Karácsondi Réka
65 kg: 2. Nagy Rita
+70 kg: 1. Korcsok Nikolett

Formagyakorlat:
Férfiak:
Kreatív. 1. Brebovszky Zoltán, 2 Mónus Viktor, 3. Schersing András
Kreatív fegyveres: 1. Brebovszky Zoltán, 2. Mónus Viktor, 3. Nagy István Gábor
Csapat: 1. Halker-Király Team
Zenés: 1. Brebovszky Zoltán
Zenés fegyveres: 1. Schersing András, 2. Mónus Viktor, 3. Brebovszky Zoltán
Csapat: 1. Halker-Király Team
Nők:
Kreatív: 1. Halustyik Cintia, 2. Vajler Éva Ágnes
Kreatív fegyveres: 1. Bíró Emese Júlia, 2. Halustyik Cintia, 3. Tar Petra
Zenés: 1. Udvarhelyi Fanni, 2. Halustyik Cintia, 3. Vajler Éva Ágnes
Zenés fegyveres: 1. Tar Petra, 2. Halustyik Cintia, 3. Udvarhelyi Fanni

Full-contact:
Férfiak:
75 kg: 2. Bárdosi Sándor
91 kg: 2. Kaplan Cenk

Low-kick:
Férfiak:
75 kg: 3. Bakir Muhammad
Nők:
53 kg: 2. Miklós Alexandra

K1:
Férfiak:
57 kg: 1. Melis Bálint András
63.5 kg: 3. Száraz Gergő
71 kg: 3. Szabó Bence
91 kg: 2. Szabó-Tóth Dávid
Nők:
52 kg: 2. Bálint-Pálfi Viktória
56 kg: 2. Csordás Norina
60 kg: 3. Kovács Laura Fanni
65 kg: 3. Szilágyi Viktória

0 Tovább

Otthon ikszelt a Kassa

Egy pontot otthon tartott a Kassa a Szlovák Niké Liga 20. fordulójában. Az FC Kassa a Podbrezovát fogadta, és 0-0-ra végződött az összecsapás.

Ifjabb Ján Kozák a kassai edző, az előző, trencséni találkozóhoz képest két változtatást hajtott végre a kezdőcsapatban. A piroslapos Golikov helyett Petrák kezdett, Innocentit pedig Jonecet váltotta. A többségi magyar tulajdonban lévő labdarúgóklub kiválósága Medved, még a kezdősípszó előtt átvette a decemberi teljesítményéért a hónap játékosa díjat, ezt követően esőben indult útjára a labda. A találkozó kiegyenlített mezőnyjátékot hozott, a hazaiak rendre ígéretes támadásokat vezettek, ám gól nem esett egyik oldalon sem.

Statisztika

FC Kassa - Podbrezová 0-0

Kassa: Figueiredo - Sindelár, Kruzliak, Innocenti - Fabis, Gallovic, Fasko (90. Sovic), Gressák (62. Qose), Petrák (62. Davis) - Medved, Obounet (74. Jones). Edző: Ján Kozák Jr.

Podbrezová: Rehák - Bartos, Bakaľa, Gresák (9. Oravec) - Kovácik, Paraj, Bajo, Chyla (69. Markovic) - Galcík (46. Kabongo), Asinor, Sanusi (84. Okunola). Edző: Roman Skuhravy.

FOTÓ: Simon Pavlisin

0 Tovább

Teke Bajnokok Ligája – Jönnek a negyeddöntő visszavágók​​​​​​​

A tekéseknél következnek a Bajnokok Ligája negyeddöntő visszavágó mérkőzései. Horvátországban léphet pályára a Szegedi TE, Marosvásárhelyen bizonyíthat több női válogatott játékosunk is.

A szegedi férfi csapat az első mérkőzésen 5-3 ra kikapott a KK Zapresic együttesétől, így a párharc még nyitott maradt. A magyar bajnoki címvédő csapat szombaton 13 órakor lép pályára idegenben. A női mezőnyben a KK Mlaka Rijeka a CS Electromures Romgaz otthonába látogat. A Nemes Irénnel felálló horvát csapat 5-3-ra nyert az első mérkőzésen, azonban a Méhész Anitával és Sáfrány Anitával menetelő erdélyi együttes szeretne visszavágni. A mérkőzést holnap 13 órakor rendezik Marosvásárhelyen. 

0 Tovább

Futó disco a föld alatt!​​​​​​​

Február 24-én a disco korszak elevenedik meg a kőbányai pincerendszerben! Jó zenékre, fergeteges hangulatra, és megannyi izgalmas fényeffektre számíthatnak az indulók az idei Föld Alatti Futáson, ahol újra előkerülnek a flitterek, a színes lámpák, a feltűnő, bevállalós ruházatok és nem utolsósorban az elmaradhatatlan discogömb.


„Rengetegen használják futáshoz a zenét, innen jött az ötlet, hogy egy rendezvényen a sport mellett a ritmusok teszik teljessé a rendhagyó szabadidősportos esemény tematikáját. A Föld Alatti Futáson mindenki megtalálhatja a testhezálló távot, hiszen a 2-3 kilométeres alagút túrától az ovis futamon (300 m) át a félmaratonig széles a választható futamok palettája” – áll a verseny kiírásában. A rendhagyó futóesemény versenyközpontja a Rottenbiller Parkban lesz, távjai Kőbánya parkjain és a titokzatos pincerendszeren át vezetnek.

A Föld Alatti Futás tervezett időrendje:

07:00 Versenyiroda nyitás

08:00 Alagút túra 1. csoport (2-3 km)

09:00 Ovis futam 300 m (föld felett)

09:10 Sulis futam 700 m (föld felett)

09:20 Családi futam 700 m (föld felett)

09:30 Alagút félmaraton 21 km (egyéni, váltó) (3 db 7 km-es körből áll)

Alagút midimaraton (14 km) (2 db 7 km-es körből áll)

Alagút minimaraton (7 km) (2,3 km alagútban)

12:00 Ötpróba túra (8 km)

13:00 Alagút kör (4,3 km) (2,3 km alagútban)

13:50 Try Hard (2,2 km) (1 km alagútban)

14:00 Alagút túra 3. csoport (2-3 km)

15:00 Alagút túra 2. csoport (2-3 km)

Online nevezni február 15-ig lehet, de az esemény napján, a versenyközpontban is lesz erre lehetőség!

További információk: https://bbu.hu/fold-alatti-futas/

0 Tovább

Érdi Mária felkészülten utazik ki az Európa-bajnokságra  

Érdi Mária bízik a jó szereplésben a pénteken kezdődő Európa-bajnokságon. Az Év Sportolójának megválasztott világbajnok vitorlás versenyző az ILCA6 hajóosztályban rendezendő kontinensbajnokságon kiélezett küzdelemre számít.

„Nagyon motivált vagyok. A legutóbbi világverseny, az argentínai vb nem úgy sikerült, ahogy elterveztem, ezért remélem, hogy Athénban mindent feledni és feledtetni tudok. A januári világbajnokságon önhibámon kívül méltatlan helyzetbe kerültem. A talpcsigám kiszakadt verseny közben, később kiderült, hogy a gyártó típushibának minősítette a csavarok gyengeségét és a vb-n mindegyik hajóban kicserélte azokat, egyedül ez nálam elmaradt sajnos. Emiatt végül hetedik lettem. Nehezen tudtam mindezt elfogadni, de itt van egy újabb nagyverseny, és bizonyítani szeretnék” – mondta a Szerencsejáték Zrt. támogatásával versenyző Érdi Mária.

Az MVM SE klasszisa, aki a harmadik olimpiájára készül, Valentin-napon utazik ki a görög fővárosba, ahol még soha nem versenyzett. „Athénban még nem jártam, így számomra teljesen új körülmények között ülök hajóba. Nagyon várom, hogy ismét a vízen legyek.” – tette hozzá a legutóbbi Európa-bajnokságon érmet szerző magyar versenyző.
 

Érdi Mária a 2023-as olaszországi kontinensbajnokságról bronzérmesként tért haza.
Az athéni Eb pénteken kezdődik és jövő péntekig tart.

0 Tovább

Négy magyar érem a korosztályos karate Eb-n​​​​​​​

Négy bronzéremmel zárt a magyar válogatott a Tbilisziben megrendezett kadet, junior és U21-es Európa-bajnokságon. A kontinens szinte valamennyi országát felvonultató – 49 nemzet csaknem 1200 karatésa lépett tatamira Grúziában – viadalon Bárdos Ádám, Fleischer Dóra, Loyal Lili és Dalnoki Szófia lett harmadik. A válogatottak a teljesítményükkel teljesítették a célkitűzéseket, hiszen a szakvezetés előzetesen három-négy érem megszerzését fogalmazta meg

A korábbi Eb-kről már ezüst- és bronzéremmel is rendelkező Bárdos Ádám az ősszel a felnőttek Karate1 Series A elnevezésű világkupa sorozatáról is elhozott egy bravúros második helyet, és Tbilisziben is bizonyította, hogy minden versenyen komolyan kell vele számolni. A formagyakorlatban induló U21-es (18-20- évesek) korosztályú karatés a selejtezők során vitatható pontozással kikapott német riválisától, ezáltal a döntő lehetőségétől elesett, de a vigaszágon javított és a horvát Relic legyőzésével megszerezte a bronzérmet.

Küzdelemben a nők +68 kg-os súlycsoportjában a tavaly őszi nagysikerű budapesti felnőtt világbajnokságon is lehetőséget kapott Fleischer Dóra megmutatta, hogy korosztályában Európában a legjobbak közé tartozik, és a harmadik helyért vívott küzdelemben remek teljesítménnyel múlta felül a német Lückét.

A junioroknál (16-17 évesek) a 2022-es vb-ezüstérmes Loyal Lili most már Európa-bajnokságon is dobogósnak mondhatja magát, miután egy remek vigaszágas versenyzés végén a bronzéremért magabiztosan múlta felül a cseh Tinavskát.

A legfiatalabbak, a kadetek (14-15 évesek) között is lett érmük a magyaroknak. A 47 kg-os súlycsoport elődöntőjében Dalnoki Szófiát csak kevés választotta el a fináléba kerüléstől, a helyosztón azonban győzni tudott az ukrán Hnes ellen, így megszerezte pályafutása első komoly érmét.

Közel állt az éremhez junior formagyakorlatban Fodor Amira is, aki végül az ötödik helyen zárt. A hetedik helyen végzett Gáspár Laura, Szilágyi Emma, Kovács Gergely, Török Panka és Nagypál Ibolya.

"Elégedettek vagyunk a csapattal, hiszen három-négy érem megszerzését vártuk, és ez meg is lett. Formagyakorlatban örömteli, hogy a legerősebb kategóriában, egy nagyon komoly U21-es férfi mezőnyben tudtunk bronzérmet szerezni. Küzdelemben pedig mind a három korosztályban sikerült egy-egy magyar versenyzőnek dobogóra állnia. Amit pedig az edző kollégákkal együtt valamennyien kiemeltünk, hogy a korábbi évekkel ellentétben most sikerült a legnagyobb téttel bíró mérkőzéseken jól szerepelnünk, hiszen az öt éremmeccsünkből négyet is meg tudtunk nyerni" – értékelt Büchler Zsolt szövetségi kapitány. 

0 Tovább

Ötgólos meccsen kapott ki a Kassa Trencsénben

Idegenben kapott ki a Kassa labdarúgócsapata a szlovák Niké Liga 19. fordulójában. A többségi magyar tulajdonban lévő csapat Trencsénben szenvedett 4-1-es vereséget.

A találkozó végkimenetele szempontjából egy nagyon fontos mozzanat megpecsételte a vendégek sorsát. Az 5. percben ugyanis kiállították Golikovot, innen pedig nehéz volt újrahúzni a védelmet. Az első félidőben két gól esett, előbb Gong volt eredményes, majd Kruzliak öngólt vétett. 2-0-ás hátrányból és megfogyatkozva kezdte a Kassa a 2. félidőt. Az 58. percben Holly tovább növelte a hazaiak előnyét. A 70. percben Fabis ugyan szépíteni tudott, ám végül az utolsó találat is a trencsénieké volt, a 71. percben Gajdos állította be a végeredményt.
 

Szlovák Labdarúgó Niké Liga, 19. forduló
 

Trencsén-Kassa 4-1 (2-0)
 

Gólok: Gong (6.), Holly (58.), Gajdos (71.), illetve Kruzliak (43. - öngól), Fabis (70.)
 

Trencsén: Kukucka - Kmet, Bondarenko, Stojslavljevic (64. Bagin), Kozlovsky (64. Skovajsa) - Rahim (80. Derlek), Baris, Gajdos - Gong, Soares (80. Jude Code Sunday) - Holly (80. Hájovsky). Edző: Ilija Stolica.
 

Kassa: Figueiredo - Jonec (59. Innocenti), Kruzliak, Sindelár - Gressák (61. Qose), Gallovic - Fabis, Fasko (84. Petrák), Golikov - Medved (84. Sovic), Obounet (59. Jones). Edző: Ján Kozák Jr.

0 Tovább

Rögbi Gála – Díjazott a hazai szövetség, és rendhagyó szezonra készülnek a sportágban​​​​​​​

Nagy dobásra készülnek a magyar rögbisek – derült ki a sportág nagyszabású gáláján, amelyet a Budapest Kongresszusi Központban tartottak meg.

Nyáron Budapest ismét Európa-bajnoki állomásnak ad otthont a Budapest Rugby Centerben. A cél a férfiaknál és a nőknél is a dobogó megszerzése a július 13-án kezdődő Europe Trophy 7’s kategóriában (ez az olimpiai hetes rögbi).

A gálán elhangzott, hogy az Eb előtt centenáriumi meccset is játszanak Budapesten, ugyanis pont száz éve annak, hogy Magyarországon először rögbi meccset bonyolítottak le. A korabeli összecsapáson a magyarok ellenfele a Cambridge Rugby Club volt.

Az angolok március 16-án visszatérnek és összecsapnak a válogatottal az Albert Kupáért, amelyet Szentgyörgyi Albertről neveztek el. A Nobel-díjas magyar tudósnak volt Cambridge-i kötödése, hiszen ott lett a Kémia Tudományok Doktora.

A Budapest Kongresszusi Központban a különböző kategóriákban 16 díj talált gazdára, többségében a 2023-as teljesítmények alapján. A Magyar Rögbi Szövetség három életműdíjat is átadott: Erdélyi Sándor, Körmöczi Béla és Vitéz Bene Kálmán vehette át a magyar rögbi alapítójáról elnevezett Carlo Passalacqua-díjat.

Fotók: Tóth Csaba

0 Tovább

Elutazott az Eb-re a korosztályos karate válogatott​​​​​​​

Kedden este elutazott a hétvégén péntektől vasárnapig Tbilisziben sorra kerülő kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokságra a magyar korosztályos válogatott. A Grúzia fővárosában megrendezendő kontinensviadalon Európa szinte valamennyi nemzete ott lesz: 49 ország csaknem 1200 fiatal karatésa lép tatamira. A magyar színeket 29 sportoló képviseli, akiktől a szakvezetés három-négy érem megszerzését reméli.


A karate sportág két szakágában, küzdelemben (kumite) és formagyakorlatban (kata) az Eb-részvételt kivívott legjobb hazai versenyzők a múlt héten a Mátraházi Edzőtáborban készültek a megméretésre – Szathmáry Renáta, Hecker Balázs, Tóth Beatrix és Büchler Zsolt válogatott edzők irányításával.

Az utazó csapat tagja a tavalyi Európa-bajnokságon küzdelemben aranyérmet nyert Tóth Máté, aki a kadet korosztályt elhagyva ezúttal már a juniorok között próbálkozik. Szintén az indulók között van az emlékezetes 2020-as budapesti kontinensbajnokság egyik aranyérmese, Jakubovics Dalma, aki még mindig nem töltötte be a 21. életévét. De ott lesz Tbilisziben a 2022-es vb-ezüstérmes Loyal Lili, akárcsak a 2021-ben Európa-bajnoki második helyezett Dévényi Bence és Hecker Bojána. A formagyakorlatosok mezőnyében pedig az idén is megmutathatja tudását a korábbi Eb-kről már ezüst- és bronzéremmel is rendelkező Bárdos Ádám, aki az ősszel a felnőttek Karate1 Series A elnevezésű világkupa sorozatáról is nagy bravúrt végrehajtva elhozott egy második helyet.

 A nagysikerű tavaly októberi budapesti felnőtt világbajnokságon indult magyar válogatottból két fiatal is versenyez Grúziában: a már említett Jakubovics Dalma mellett Fleischer Dóra is kipróbálhatta magát a világ legjobbjai között a hazai rendezésű világversenyen.

"Egy sajnálatos sérülést leszámítva jól sikerült a felkészülés, a mátraházi edzőtáborban jól dolgozott a válogatott és remek volt a hangulat is. Azt gondoljuk, hogy több olyan sportolónk is van, aki képes lehet az éremszerzésre. Örülnénk, ha közülük hárman-négyen odaérnének a végén a dobogóra" – nyilatkozta Büchler Zsolt szövetségi kapitány, a válogatott egyik edzője. 


A korosztályos Európa-bajnokságon induló magyar válogatott:

Formagyakorlat:
Fiúk:
Kadet: Gulyás Gergely
Junior: Bérczes Botond
U21: Bárdos Ádám
Lányok:
Kadet: Szilágyi Emma
Junior: Fodor Amira
U21: Kiss Maja
Csapat: Hógenburg Luca, Kiss Kitti, Rubinek Antónia

Küzdelem:
Kadet:
Fiúk:
52 kg: Hecker Ármin
57 kg: Kovács Gergely
+70 kg: Czudor Olivér
Lányok:
47 kg: Dalnoki Szófia
54 kg: Török Panka
61 kg: Nagypál Ibolya

Junior:
Fiúk:
55 kg: Tóth Zsombor
61 kg: Dévényi Bence
68 kg: Tóth Máté
+76 kg: Szodorai Bence
Lányok:
48 kg: Gáspár Laura
53 kg: Hecker Bojána
59 kg: Molnár Virág
66 kg: Loyal Lili

U21:
Férfiak:
60 kg: Nagy Máté
75 kg: Knirsch Patrik
+84 kg: Freund Péter
Nők:
55 kg: Jakubovics Dalma
61 kg: Lipcsey Dorottya
+68 kg: Fleischer Dóra

0 Tovább

Socca – Dél-amerikai ellenfeleket kapott a magyar válogatott a Copa Américán​​​​​​​

Kiderült, hogy mely válogatottakkal találkozik a nemzeti csapat a socca Copa Américán. A Socca Kispályás Magyar Labdarúgó Szabadidő Sportszövetség információi szerint a mexikói Cancúnban rendezendő kupán az E-csoportba kerültek a magyarok. Az ellenfelek között ott lesz Brazília, Peru és Nicaragua.

„Izgatottan vártuk a sorsolást. Volt egy általam elképzelt álomcsoport, melyben ha meglepő is, de szerepelt a 2022-es világbajnok brazil válogatott. Már a csoportban találkozni egy igazán erős ellenféllel mindig hálás teher. Brazíliában születtem, természetes, hogy mindig is a terveim között szerepelt megmérettetni magam a honfitársaimmal, ez most ugyan csak a pályán kívülről, de sikerül, igazán színvonalas mérkőzésre számítok. Szívből remélem, hogy az általunk képviselt játékstílus tud majd meglepetést okozni a technikás futballt játszó dél-amerikaiaknak. Nem igazán ismerjük Nicaragua és Peru válogatottját, lesz miből felkészülnünk a következő napokban. Attól, hogy eme két ország nem socca nagyhatalom, ugyanolyan erős ellenfélnek számít, mint Brazília. Célunk természetesen a csoportelsőség, őszintén bízom a csapatomban, melyben a rutin ötvöződik a fiatal lendülettel, ami recept lehet a sikerre.” – összegzett a sorsolás után Roni Ribeiro Da Silva, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Csuhai Tibor elnök szerint nem a legerősebb csoportba kerültünk, és reális esélyünk van megcélozni a továbbjutást. „A brazilokat ismerjük, a budapesti vb-t ők nyerték, legutóbb az esseni világbajnokságon is játszottunk ellenük, azonban Peru és Nicaragua ellen is először lépünk pályára a Copa Américán. Egyenes ágon a két csoportelső jut tovább, de a legjobb harmadik együttes is folytatja a küzdelmeket.” – fogalmazott Csuhai Tibor, a Socca Kispályás Magyar Labdarúgó Szabadidő Sportszövetség elnöke.

A torna résztvevői között ott lesznek többek között Anglia, Argentína, az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Kanada, Kolumbia, Uruguay, Mexikó és Chile legjobbjai is.

A socca Copa Américát február 21. és 26. között rendezik meg Mexikóban.

Mi a socca?

„A kispályás labdarúgás jövője, a jövő kispályás labdarúgása” – hirdeti a Socca Hungary szlogenje. A Socca-t a nagypályás labdarúgás és a futsal keverékeként emlegetik. Egyidejűleg 5 mezőnyjátékos és 1 kapus tartózkodik a 25 méter széles, 45 méter hosszú pályán csapatonként, ahol a kapu 4 méter széles és 2 méter magas. Büntetőnél, vagy döntetlen esetén szétlövésnél nem állítottból rúgják a labdát kapura, hanem rávezetéssel, amit adott idő alatt kell végrehajtani. A kapu mérete lehetővé teszi a gólgazdag mérkőzéseket, emiatt gyors, pörgős, látványos játék alakul ki.

0 Tovább

Új elnök irányítja a Magyar Korfball Szövetséget!​​​​​​​

Dr. Cselik Bence váltotta az elnöki poszton Bóné Zoltánt. A sportvezető négy évre kapott megbízást a sportág közgyűlésétől. Munkáját az elnökségben Erdei Attila és Szederkényi Márton segíti majd.

A Németh Angéla érdemrenddel kitüntetett sportszervező elmondta, céljuk a sportág népszerűsítése. „Nagy hangsúlyt fektetünk az egyetemi sport hazai megerősítésére korfballban, és szintén kiemelt projektként kezeljük a szakember képzést. Mindezeken túl nagyon fontos a láthatóság is. Ezen nagyot lendíthet áprilisban a válogatott kijutása a soron következő, Kínában megrendezendő Világjátékokra, melyre jó esélyeink vannak. Reméljük, hogy a korfball egyre nagyobb nyomot tud hagyni az előttünk álló időszakban a magyar sportpalettán." – mondta Cselik Bence.

Cselik Bence, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa. Okleveles sportszervező, rekreációs szakember, valamint kosárlabda és sportoktató. A Magyar Sporttudományi Társaság tagja, korábban több vidéki sportszervezetnél látott már el különféle sportszervezői-sportvezetői feladatokat.

A korfball a világ egyetlen koedukált labdajátéka, és Magyarországon is egyre jobban fejlődik.

0 Tovább

Világbajnok csatlakozott a KIMBA edzői stábjához

Sastin Marianna új kihívás előtt áll. A világ- és Európa-bajnok birkózó csatlakozott a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) edzői stábjához. Magyarország első, és eddigi egyetlen női vb-aranyérmese tettrekész, és szerinte a KIMBA-nak köszönhetően nemcsak férfi, hanem női vonalon is eredményes birkózók nőnek fel az előttünk álló években.

„Alapprogramos edző leszek. Igyekszem mindazt átadni a lányoknak, amit a karrierem 20 éve alatt megtapasztaltam és megtanultam. Sok és izgalmas feladat áll előttünk, és úgy gondolom, hogy ebből a környezetből, amilyet az akadémia biztosít, női vonalon is lesznek jó birkózók a jövőben, akik megállják helyüket itthon és külföldön egyaránt” – mondta Sastin Marianna.

A Magyar Birkózó Hírességek Csarnokába is beválasztott, kétgyermekes klasszis megjegyezte: igyekszik mindenben segíteni az akadémistáknak. „Egy női sportoló karrierje helyenként sokkal összetettebb, mint a férfiaké. Az a két évtized, ami nekem megadatott a szőnyegen és az edzőtermekben, rengeteg tapasztalattal gazdagított. Hálás vagyok a sorsnak, hogy mindezt átélhettem. A világversenyeket, az olimpiákat, közben a családalapítás utáni visszatérést a versenyzéshez. Azoknak a lányoknak, akik élsportolóként akarnak küzdősportban maradandót alkotni, sok mindenre fel kell készülniük. Az edzésmunka mellett adott esetben ebben a felkészítésben is tudok segíteni nekik” – tette hozzá a világbajnok.  

Fotó: Feledi László

0 Tovább

Kikapott a Kassa a Kupában​​​​​​​

Búcsúzott a Szlovák Labdarúgó Kupa idei kiírásától a Kassa. A többségi magyar tulajdonban lévő együttes a sorozat nyolcaddöntőjében 3-2-es vereséget szenvedett hazai pályán a Trnavától.

Két új szerzemény is lehetőséget kapott a kezdőben. A portugál kapus Figueiredo és a gaboni Obounet is várta a kezdő sípszót. Gyorsan jöttek a gólok. A 7. percben Medved volt eredményes, de sokáig nem örülhettek az előnynek a hazaiak; Ofori rá egy percre egyenlített. Az újabb kassai gól a 24. percben esett, amikor Golikov talált be, végül kiderült, a vendéglátóknak ez volt az ezen a  találkozón szerzett utolsó góljuk, míg a Trnava további két alkalommal volt eredményes. Sulek a 85., Bainovic pedig a 90. percben örvendeztette meg a vendég szurkolókat, így a nagyszombatiak jutottak a kupa negyeddöntőjébe.

Kassa - Trnava 2-3 (2-1)

Gólszerzők: Medved (7.) Golikov (24.), illetve  Ofori (8.), Sulek (85.) és Bainovic (90.)

Kassa: Figueiredo - Jonec, Kruzliak, Sindelár - Gressák, Gallovic - Fabis, Fasko (83. Sabolcík), Golikov (72. Petrák) - Medved, Obounet (72. Qose). Edző: ifj. Ján Kozák

Trnava: Takác - Stetina, Duric (46. Sulek), Kostrna - Bukata (76. Bainovic), Zeljkovic - Ofori, Bernát (69. Paur), Daniel, Mikovic (69. Azango) - Duricin (69. Poznar) Edző: Michal Gasparík.

Fotó: Simon Pavlisin

0 Tovább

Volt Fradi-játékos és diósgyőri labdarúgó is érkezett az FC Kassához

Kapus és támadó poszton is erősített az FC Kassa. A Szlovák Niké Labdarúgó Ligában szereplő együttes túl van a felkészülési mérkőzéseken, a hétvégén pedig már kupameccset játszik a többségi magyar tulajdonban lévő csapat.

Farkas Balázs sportigazgató elmondta, hogy a portugál Cristiano Figueiredo érkezett a kassai kapuba, aki rutinos hálóőrnek számít. „Cristiano a portugál bajnokságban edződött, de védett a román élvonalban és Bulgáriában is. Ő a Várnától érkezett. Az amerikai Zyen Jones is csatlakozott hozzánk, aki volt a Ferencváros alkalmazásában is, és ismeri a szlovák bajnokságot, hiszen nem is olyan régen a Trnava játékosa volt, legutóbb az észt Kalju FC-t erősítette. Diósgyőrből Kassára tette át székhelyét Jérémie Obounet is, a gaboni válogatott kölcsönben van nálunk.” – számolt be az érkezőkről Farkas Balázs, aki elmondta, további igazolások várhatók.

A csapat a felkészülési meccsek során kikapott a Nyíregyházától 1-0-ra, majd a Mezőkövesdet és a Kazincbarcikát is legyőzte 2-1-re.
A tavaszi rajt előtt a Kassa egy elmaradt kupameccsét pótolja, szombaton a Trnavát fogadja.

Fotók: Simon Pavlisin

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum