Kedden este elutazott a hétvégén péntektől vasárnapig Tbilisziben sorra kerülő kadet, junior és U21-es karate Európa-bajnokságra a magyar korosztályos válogatott. A Grúzia fővárosában megrendezendő kontinensviadalon Európa szinte valamennyi nemzete ott lesz: 49 ország csaknem 1200 fiatal karatésa lép tatamira. A magyar színeket 29 sportoló képviseli, akiktől a szakvezetés három-négy érem megszerzését reméli.


A karate sportág két szakágában, küzdelemben (kumite) és formagyakorlatban (kata) az Eb-részvételt kivívott legjobb hazai versenyzők a múlt héten a Mátraházi Edzőtáborban készültek a megméretésre – Szathmáry Renáta, Hecker Balázs, Tóth Beatrix és Büchler Zsolt válogatott edzők irányításával.

Az utazó csapat tagja a tavalyi Európa-bajnokságon küzdelemben aranyérmet nyert Tóth Máté, aki a kadet korosztályt elhagyva ezúttal már a juniorok között próbálkozik. Szintén az indulók között van az emlékezetes 2020-as budapesti kontinensbajnokság egyik aranyérmese, Jakubovics Dalma, aki még mindig nem töltötte be a 21. életévét. De ott lesz Tbilisziben a 2022-es vb-ezüstérmes Loyal Lili, akárcsak a 2021-ben Európa-bajnoki második helyezett Dévényi Bence és Hecker Bojána. A formagyakorlatosok mezőnyében pedig az idén is megmutathatja tudását a korábbi Eb-kről már ezüst- és bronzéremmel is rendelkező Bárdos Ádám, aki az ősszel a felnőttek Karate1 Series A elnevezésű világkupa sorozatáról is nagy bravúrt végrehajtva elhozott egy második helyet.

 A nagysikerű tavaly októberi budapesti felnőtt világbajnokságon indult magyar válogatottból két fiatal is versenyez Grúziában: a már említett Jakubovics Dalma mellett Fleischer Dóra is kipróbálhatta magát a világ legjobbjai között a hazai rendezésű világversenyen.

"Egy sajnálatos sérülést leszámítva jól sikerült a felkészülés, a mátraházi edzőtáborban jól dolgozott a válogatott és remek volt a hangulat is. Azt gondoljuk, hogy több olyan sportolónk is van, aki képes lehet az éremszerzésre. Örülnénk, ha közülük hárman-négyen odaérnének a végén a dobogóra" – nyilatkozta Büchler Zsolt szövetségi kapitány, a válogatott egyik edzője. 


A korosztályos Európa-bajnokságon induló magyar válogatott:

Formagyakorlat:
Fiúk:
Kadet: Gulyás Gergely
Junior: Bérczes Botond
U21: Bárdos Ádám
Lányok:
Kadet: Szilágyi Emma
Junior: Fodor Amira
U21: Kiss Maja
Csapat: Hógenburg Luca, Kiss Kitti, Rubinek Antónia

Küzdelem:
Kadet:
Fiúk:
52 kg: Hecker Ármin
57 kg: Kovács Gergely
+70 kg: Czudor Olivér
Lányok:
47 kg: Dalnoki Szófia
54 kg: Török Panka
61 kg: Nagypál Ibolya

Junior:
Fiúk:
55 kg: Tóth Zsombor
61 kg: Dévényi Bence
68 kg: Tóth Máté
+76 kg: Szodorai Bence
Lányok:
48 kg: Gáspár Laura
53 kg: Hecker Bojána
59 kg: Molnár Virág
66 kg: Loyal Lili

U21:
Férfiak:
60 kg: Nagy Máté
75 kg: Knirsch Patrik
+84 kg: Freund Péter
Nők:
55 kg: Jakubovics Dalma
61 kg: Lipcsey Dorottya
+68 kg: Fleischer Dóra