Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hat karatés érem az Európai Egyetemi Játékokon

Egy arany-, három ezüst- és két bronzérmet nyertek a magyar karatésok az Európai Egyetemi Játékokon, amelyet az idén Magyarország két nagyvárosában, Debrecenben és Miskolcon rendeztek meg.

A legjobban a férfiak 67 kg-os súlycsoportjában szerepeltek a hazai karatésok, hiszen ott magyar házidöntőt láthatott a játékok karate versenyszámainak keddtől csütörtökig otthont adó Miskolci Egyetemi Sportcsarnok közönsége. Fiatal versenyzőink küzdelméből végül Nichols Dávid került ki győztesen, Béres Botond pedig ezüstéremmel zárt. Szintén ezüstöt nyert a 60 kg-osoknál a felnőtt válogatott oszlopos tagjának számító Kiss András, a nőknél pedig Szodorai Bianka állhatott fel a dobogó második fokára.

Bronzéremmel zárta a játékokat a 84 kg-ban a korábbi korosztályos Eb-bronzérmes Dvorák Ádám, és szintén harmadik lett női csapat formagyakorlatban az ELTE Uhlyarik Panna, Bokor Kata és Kollár Eszter összeállítású együttese.

Közel állt az éremhez, végül azonban az ötödik helyen végzett női csapat küzdelemben a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (Egyházy Veronika, Gill Dóra Nikol, Szodorai Bianka, Kovács Kiara) együttese, illetve női egyéni formagyakorlatban a megnyitón a sportolók részéről az eskü szövegét mondó Tóth Vanda.

0 Tovább

Keddtől csütörtökig karate az Európai Egyetemi Játékokon​​​​​​​

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) megbízásából a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) a Debreceni Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel, valamint Debrecen és Miskolc városával közösen 2024. július 10. és 24. között Európai Egyetemi Játékokat (EUG2024) rendez. Az európai egyetemisták legnagyobb szabású küzdelmeire mintegy negyven ország négyszáz egyeteméről közel ötezer fiatal vesz részt, hogy tizenhét sportágban mérjék össze erejüket és tudásukat.

A karate versenyszámokat Miskolcon, az Egyetemi Sportcsarnokban bonyolítják le július 16-18-án, keddtől csütörtökig. A verseny szakszerű megrendezésében – Falusi Márton, Kis Virág és Pálinkás András vezetésével – az MKSZ is segítséget nyújt.

A pénteki nagyszabású megnyitón, a DVTK Arénában a sportolók és a bírók elmondták esküjüket, majd az EUSA zászló felvonásával hivatalosan is kezdetét vette az EUG2024. Prof. Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora a megnyitón elmondta: a sport kulcsszerepet játszik az összetartozás és a közösség érzésének erősítésében. A sport értéket teremt a játékok pedig lehetőséget nyújt arra, hogy Miskolc és Debrecen a sporton keresztül is megmutathassa értékeit – tette hozzá a rektor.

Külön büszkeség a karatésok számára, hogy a sportolók eskütételét egy miskolci karatés, Tóth Vanda mondta el. 

“Fantasztikus, hogy 37 fős magyar karatés vesz részt az Európai Egyetemi Játékokon. Soha ilyen nagy létszámú csapatunk nem volt még a játékok történetében. Ez azt jelzi, hogy Magyarországon erős az egyetemi karate sport. A Magyar Karate Szakszövetség égisze alatt létezik egyetemi magyar bajnokság is, a mostani verseny lebonyolításában pedig együttműködünk a MEFS-sel. Ami pedig a várható eredményeket illeti, több érem megszerzésében bizakodunk” – nyilatkozott a rajt előtt Dr. Mészáros János, az MKSZ elnöke.

Európai Egyetemi Játékok, karate torna, a magyar indulók:

Férfiak:

Kata (formagyakorlat):
Egyéni: Beke Bálint, Barta Roland, Mérő Bálint, Szilágyi Gergő

Kumite (küzdelem):
60 kg: Kiss András, Nagy Máté
67 kg: Béres Botond, Nichols Dávid, Kerti Kelemen
75 kg: Ács Tamás, Bagdi Márk Richárd, Tálas Bendegúz
84 kg: Botos Botond, Bazsánt Csaba, György Dániel, Dvorák Ádám, Bendó Milán
+84 kg: Frankó Dániel, Hőning Ádám, Stum Dominik, Molnár István
Csapat: Eszterházy Károly Katolikus Egyetem (Bagdi Márk Richárd, Bazsánt Csaba, Dvorák Ádám, György Dániel, Frankó Dániel, Hőning Ádám)

Nők:

Kata:
Egyéni: Fábián Csenge, Uhlyarik Panna, Bokor Kata, Kollár Eszter, Nagy Gréta, Gáldonyi Nikolett, Tóth Vanda
Csapat: Eötvös Loránd Tudományegyetem (Uhlyarik Panna, Bokor Kata, Kollár Eszter)

Kumite:
50 kg: Kovács Kiara, Kissimon Réka
55 kg: Szodorai Bianka, Gill Dóra Nikol, Bene Bianka, Papp Réka
61 kg: Egyházy Veronika
68 kg: Módos Katalin
+68 kg: Dávid Kira
Csapat: Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (Egyházy Veronika, Gill Dóra Nikol, Szodorai Bianka, Kovács Kiara)

0 Tovább

Két magyar érem az ifjúsági karate világkupán​​​​​​​

Két magyar bronzérem született a Horvátországban csütörtöktől vasárnapig megrendezett nagyszabású ifjúsági karate világkupán. A Karate1 Youth League elnevezésű sorozatban a poreci versenyen rekordlétszám, 74 ország 3646 fiatal versenyzője indult.

A junior (16-17 évesek) fiúk 68 kg-os súlycsoportjának küzdelmei során Tóth Zsombor hat győzelemmel és egy vereséggel szerezte meg a bronzérmet. A selejtezőkben holland, török, olasz, ausztrál és svájci ellenfelet múlt felül, de a döntőbe jutásért kikapott egy skót versenyzőtől. A 3. helyért aztán Tóth Zsombor legyőzte újabb olasz ellenfelét is, ezzel bronzérmet nyert a hatalmas mezőnyben.

Az U14-eseknél (12-13 évesek) a 45 kilós fiúk között Pásztor Szabolcs első mérkőzésén kikapott ukrán ellenfelétől, de aztán a vigaszágon hatalmasat ment: négy győztes mérkőzést követően – horvát, török, horvát és francia versenyző ellen nyert – szintén felállhatott a dobogó harmadik fokára.

A Karate Világszövetség, a WKF az ifjúsági világkupa előtt rendezte meg hagyományos nyári edzőtáborát, ahol olimpiai és világbajnoki érmesek oktatták a fiatalokat. Az edzőtábort záró versenyen is örülhettünk magyar sikernek: a 10-11 éves lányok 40 kg-os súlycsoportjában Arnóth Lilla aranyérmet nyert. 

0 Tovább

Elhunyt Kalmár Árpád

Május 30-án, 57 éves korában Spanyolországban elhunyt Kalmár Árpád, a Magyar Karate Szakszövetség alelnöke. A Shihan karatés rangot viselő, köztiszteletnek örvendő mester évtizedekig tagja volt az MKSZ vezetőségének. Korábban dolgozott az MKSZ általános alelnökeként és főtitkáraként is, az utóbbi időben pedig a média és marketing területért felelős alelnök volt.

A kyokushin stílus képviselőjeként számtalan nagysikerű világversenyt szervezett és rendezett, a Magyar Shinkyokushin Karate Szervezetben haláláig a Branch Chief tisztséget töltötte be. Még részt vett a múlt heti, spanyolországi Shinkyokushin Karate Európa-bajnokságon, ahol már nem volt a legjobb egészségi állapotban. Útközben hazafelé szívproblémákkal kórházba szállították, ott hunyt el. Július 29-én lett volna 58 éves.

Kalmár Árpád Jászberényben született, majd a középiskola elvégzése után Budapestre került, ahol a Szolnokon elkezdett karate sportág gyakorlását folytatta. A katonai szolgálat után megalapította saját egyesületét, a Stabilitást. Tanulmányai során sportmenedzseri, sportjogi és karate szakedzői végzettségeket szerzett. Dolgozott edzőként és menedzserként, hazai és nemzetközi versenyeket, eseményeket, edzőtáborokat és szakmai utazásokat szervezett. Cégével 2002-től a Sport TV küzdősport magazinját szerkesztette és gyártotta.

A karate útján Furkó Kálmán, a hazai kyokushin egyik megalapítója indította el. Fiatalon Kalmár Árpád is versenyzett, több hazai és nemzetközi helyezést elérve, de egy sérülés miatt abba kellett hagynia versenyzői pályafutását. Edzőként tanítványai számos magyar bajnoki, Európa- és világbajnoki, illetve világkupa helyezéssel büszkélkedhetnek.

Saját bevallása szerint az életét, munkáját és ambícióit meghatározta a sporttal és a karatéval kapcsolatos tapasztalatok és értékek átadása.

A korábbi kiváló sportolót és fáradhatatlan sportvezetőt az MKSZ valamennyi tagja, a teljes hazai karatés társadalom gyászolja. Halála hatalmas veszteség a magyar karaténak.

A Magyar Karate Szakszövetség Kalmár Árpádot a saját halottjának tekinti.

Őszinte részvétünk a családjának.

Nyugodj békében, Shihan!

0 Tovább

Több mint 800-an versenyeztek a karate magyar bajnokságon

A szombaton és vasárnap az UTE Megyeri úti Jégcsarnokában rendezték meg az idei WKF Karate Magyar Bajnokságot. A versenyen, amelyen 61 klub több mint 800(!) versenyzője indult, formagyakorlat (kata) és küzdelem (kumite) versenyszámokban, egyéniben és csapatban, gyermek, ifjúsági, kadet, junior, U21, felnőtt, master és para-karate kategóriákban avattak bajnokokat. A mb-n a két hete Európa-bajnoki címet szerzett Tadissi Martial kivételével gyakorlatilag a teljes magyar versenyzői élmezőny tatamira lépett.

A verseny megnyitó ünnepségén díjazták az elmúlt időszak nagy világversenyein - a nagysikerű őszi budapesti világbajnokságon, a februári grúziai korosztályos Eb-n és a májusi horvátországi felnőtt kontinensviadalon - érmes magyar versenyzőket.

A díjazottak között volt a budapesti vb-n ezüstérmet nyert Hárspataki Gábor, az ugyanott para-karatéban világbajnoki címet szerzett Kákosy Olívia és a közelmúltbeli Eb-n aranyérmes Tadissi Martial. Utóbbi kivételével a kitüntetettek versenyeztek is a hétvégén. Emellett Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke elbúcsúztatta a versenyzői pályafutásukat befejező, korábban sok szép sikert elért Sterck Laurát és Anti Zsuzsannát. 

Helyenként kifejezetten jó színvonalú, és izgalmas mérkőzéseket hozó magyar bajnokságon a nagy nevek közül a férfiaknál Hárspataki Gábor ezúttal is magabiztosan végzett a 75 kg-os súlycsoport élén, formagyakorlatban pedig Nagy Botond immár 11-dik magyar bajnoki címét nyerte. Szintén 11-dik alkalommal állhatott fel a dobogó tetejére az 50 kg-os Molnár Réka a nőknél, és szintén hozta a papírformát Ilankovic Alexandra (68 kg) és Fleischer Dóra (+68 kg).

A para-karatésoknál az esélyesek közül Kákosy Olívia és Csatári János szép nemzetközi eredményeik mellé újabb magyar bajnoki címet gyűjtött be.

WKF Karate Magyar Bajnokság, a felnőtt érmesek:

Kata:
Férfiak: 1. Nagy Botond (UTE), 2. Bárdos Ádám (Sporting Budo), 3. Bérczes Botond (Justitia) és Nguyen Thanh Tung (UTE)
Csapat: 1. Justitia, 2. UTE, 3. Sandan
Nők: 1. Fábián Csenge (MTK), 2. Tóth Vanda (Justitia), 3. Fodor Amira (UTE) és Hógenburg Luca (UTE)
Csapat: 1. MTK, 2. Piramis, 3. Justitia és UTE

Kumite:
Férfiak:
60 kg: 1. Nagy Máté (Szarvas)
67 kg: 1. Nichols Dávid (MTK), 2. Béres Botond (Gastroyal), 3. Csöppű Bence (MTK) és Nagy Máté (Szarvas)
75 kg: 1. Hárspataki Gábor (MTK), 2. Szodorai Bence (Gastroyal), 3. Knirsch Patrik (MTK)
84 kg: 1. Botos Botond (MTK), 2. Bazsánt Csaba (Raion)
+84 kg: 1. Frankó Dániel (Tisza Volán), 2. Paksi Péter (Bátaszék), 3. Freund Péter (Senshi)
Csapat: 1. MTK, 2. MTK, 3. Gastroyal
Nők:
50 kg: 1. Molnár Réka (BHSE), 2. Kissimon Réka (BVSC-Zugló), 3. Kovács Kiara (Vasas)
55 kg: 1. Szodorai Bianka (Gastroyal), 2. Boussebaa Aicha (MTK), 3. Gill Dóra (Bátaszék)
61 kg: 1. Ilankovic Aleksandra (MTK), 2. Tamási Zsófia (Gastroyal)
68 kg: 1. Ádám Alexandra (BVSC-Zugló), 2. Erdélyi Virág (Sun Dome)
+68 kg: 1. Fleischer Dóra (MTK), 2. Módos Katalin (Pest-Budai), 3. Kun Mariann (Sandan)
Csapat: 1. MTK, 2. Gastroyal, 3. BVSC-Zugló

0 Tovább

Három magyar érem a spanyolországi ifjúsági karate világkupán

Hárman is dobogóra állhattak a magyarok közül a karate sportág legrangosabb utánpótlás versenysorozata, a Karate1 Youth League széria spanyolországi állomásán. Az A Corunában csütörtöktől vasárnapig megrendezett négynapos ifjúsági világkupán Bogdán Panna ezüst-, Fleischer Dóra és Loyal Lili pedig bronzérmes lett.

A nagysikerű tavaly októberi budapesti világbajnokságon is indult Fleischer Dóra az U21-esek (18-20 évesek) között a selejtezők során egy győzelmet követően kikapott a későbbi aranyérmes holland ellenfelétől. Ezt követően azonban az MTK sportolója remekelt, és a vigaszágon három nyertes összecsapással felküzdötte magát a dobogóra a +68 kg-os súlycsoportban.

Érdekesség, hogy a másik két magyar érem ugyanabban a kategóriában született. A junior (16-17 évesek) lányok 66 kg-os mezőnyében Bogdán Panna és a korábbi vb- és Eb-érmes Loyal Lili egyformán négy diadalt aratott, és mindketten bejutottak az elődöntőbe. A fináléba kerülésért Bogdán nyert, Loyal viszont kikapott spanyol riválisától, így előbbi döntőzhetett, utóbbi pedig a bronzéremért küzdhetett. A helyosztókon aztán Bogdán Panna alulmaradt, viszont Loyal újra győzni tudott, így mindkét UTE-s lány felállhatott a dobogóra.

Közel állt még az éremszerzéshez Tóth Zsombor, aki a junior fiúk 68 kg-os súlycsoportjában négy kört is sikerrel vett, de végül a bronzmeccset elbukva ötödikként zárt.

0 Tovább

Két magyar arany a karate Eb-n ​​​​​​​

A karatésoknál Tadissi Martial, a para-karatésoknál pedig Kákosy Olívia is Európa-bajnoki címet szerzett a horvátországi Zadarban megrendezett karate Eb-n, amelyen 51 ország több mint 600 versenyzője indult. A magyar válogatott így három éremmel zárt, hiszen pénteken a szintén para-karatés Pátkai Andrea harmadik lett.

A férfiak 67 kg-os súlycsoportjának selejtezőiből négy győzelemmel jutott a döntőbe Tadissi Martial, akinek szombaton a montenegrói Dulovics volt az ellenfele. Kettejük szoros csatája 1-1-re végződött, de első szerzett ponttal a magyar versenyző diadalmaskodott.

Tadissi Martial korábban számos nagyszerű sikert ért el. Volt világbajnokságon és Világjátékokon is második, Európa Játékokon bronzérmes és négyszer is a dobogó harmadik fokára állhatott fel az elmúlt évtized felnőtt Európa-bajnokságain. Ezáltal az Eb-k tekintetében a zadari az eddigi legjobb szereplése, egyúttal György Dániel sikerét követően Tadissi Martial a második magyar, aki Európa-bajnoki címet tudott nyerni. 

A parakaratésoknál a tavaly őszi budapesti világbajnokságon győztes Kákosy Olívia a tanulásban akadályozottak között esélyeshez méltón jutott a döntőbe. Ezt követően a fináléban is kiváló teljesítményt nyújtott: formagyakorlatára 41.4 pontot kapott, míg ellenfele, a spanyol Sanchez 40.6-ot, így para-karatésunk tovább folytatta veretlenségi sorozatát.

Kákosy Olívia 2021-es bemutatkozása óta minden világversenyen aranyérmet szerzett, a zadari viadalt megelőzően háromszor volt Európa- és kétszer világbajnok. A mostani eredménnyel pedig immár zsinórban negyedszer lett a kontinens legjobbja kategóriájában. 

 

A harmadik magyar érmes, a Down-szindrómások között bronzot szerző Pátkai Andrea most először állhatott fel a dobogóra világversenyen. 

Fotók: Kis Virág

0 Tovább

Újabb magyar döntős a karate Eb-n​​​​​​​

A horvátországi Zadarban vasárnapig tartó, 51 ország több mint 600 versenyzőjét felvonultató karate és para-karate Európa-bajnokságon Kákosy Olívia is bejutott a döntőbe. A para-karatéban világ- és Európa-bajnok magyar versenyző szombaton lép tatamira az újabb kontinensbajnoki címért. Előzőleg csütörtökön a karatés Tadissi Martial (67 kg) harcolta ki a finálé jogát.

Kákosy Olívia a női K21-es kategóriában, vagyis a tanulásban akadályozottak mezőnyében esélyeshez méltón versenyzett, és az elmúlt Eb-khez és vb-khez hasonlóan Zadarban is sikerült bekerülnie a döntőbe.

A para-karatésok szereztek egy bronzérmet is. A K22-eseknél, a Down-szindrómások között a nőknél Pátkai Andrea állhat majd fel a dobogó harmadik fokára. 

0 Tovább

Tadissi Martial döntős a zadari karate Eb-n​​​​​​​

A fináléba jutott a 67 kg-osok küzdelmében Tadissi Martial a karate és para-karate Európa-bajnokságon. A horvátországi Zadarban szerdától vasárnapig zajló kontinensviadalon – amelyen 51 ország több mint 600 versenyzője lép tatamira – a korábbi vb- és Világjátékok ezüstérmes magyar klasszis súlycsoportjának selejtezőiben négy győzelemmel lett döntős. Fináléját szombaton rendezik.

Hatalmas csatákat, eseménydús mérkőzéseket, kiélezett küzdelmeket vívott Tadissi Martial a 67 kilogrammosok mezőnyének selejtezőiben. A Honvéd versenyzője először 6-4-re verte a szlovák Homolát, majd 5-5-ös eredménynél segédpontokkal jutott tovább a ciprusi Cangarasz ellenében, úgy, hogy az ötödik pontját videózás után adták meg a bírók az utolsó másodpercben. A négy közé jutásért aztán Tadissi 3-2-re múlta felül az azeri Mammadlit, végül pedig a portugál Mendes elleni 8-4-gyel biztosította be helyét a döntőben, ami eddigi legjobb Európa-bajnoki szereplése, hiszen korábban négyszer is bronzérmet nyert, de döntőbe most először sikerült jutnia.

Ellenfele az aranyéremért a montenegrói Dulovics lesz, akivel szombaton a program szerint 18.40-kor találkozik.

0 Tovább

Érmekért küzdenek karatésaink szerdától a horvátországi Eb-n​​​​​​​

Szerdától vasárnapig a horvátországi Zadarban zajlik az idei karate Európa-bajnokság. A kontinensviadalon Magyarországot 13 ép és 12 para-karate versenyző képviseli. A válogatott tagja az olimpiai bronzérmes és a tavaly őszi budapesti vb-n ezüstérmes Hárspataki Gábor, a különböző világ- és multisport versenyeken számos érmet nyert Tadissi Martial, illetve a para-karatéban világ- és Európa-bajnok – Budapesten is aranyérmes – Kákosy Olívia.

A válogatott kumite, vagyis küzdelmi szakága Tatán készült az Európa-bajnokságra.

 „Jól sikerült a tábor, annyi és olyan intenzitású edzést vezényeltünk le, amennyi optimális volt a sportolók számára. Minden a terv szerint halad, már a helyszínen vagyunk, a versenyzők jó hangulatban várják a kezdést. Úgy érzem, hogy az érettebb klasszisaink és a feltörekvő fiatalok jó egyensúly alkotnak. Hárspataki és Tadissi zsenialitása megmutatkozott a táborban is, de mindenkinél vannak olyan kis részletek, amelyek ha összeállnak, jó eredmény jöhet ki belőle. Három éremmeccset látunk reálisnak, amelyekből jó lenne, ha két érem születne” – nyilatkozta Fischer Mihály, a kumite válogatott vezetőedzője.

Formagyakorlatban a korábbi többszörös Eb-ötödik Nagy Botond tavaly emlékezetes évet zárt. Az Eb-n csak minimális különbséggel maradt le az éremről, majd pályafutása során először kijutott az Európa Játékokra, végül pedig a budapesti vb-n nagyon közel került az éremmeccshez. Büchler Zsolt szakágvezető szerint Nagy Botond Zadarban képes lehet arra, hogy megszerezze az első magyar felnőtt Eb-érmet katában.

A para-karatésoknál minden magyar induló ott volt már a budapesti világbajnokságon is. A világ- és Európa-bajnok Kákosy Olíviától ezúttal is aranyérem várható, a korábban több világversenyen érmet nyert Csatári Jánostól pedig újabb dobogós helyezést remélnek – mondta Magyar Adrian, para-karatésok vezetőedzője.

Karate Európa-bajnokság, Zadar, a magyar indulók:

Formagyakorlat (kata):

Férfiak: Nagy Botond
Nők: Fábián Csenge

Küzdelem (kumite):
Férfiak:
60 kg: Kiss András
67 kg: Tadissi Martial
75 kg: Hárspataki Gábor
84 kg: Botos Botond
Csapat: Botos Botond, Csöppű Bence, Dvorák Ádám, Hárspataki Gábor, Kiss András, Nichols Dávid, Tadissi Martial
Nők:
50 kg: Molnár Réka
55 kg: Boussebaa Aicha
61 kg: Ilankovic Aleksandra
Csapat: Boussebaa Aicha, Fleischer Dóra, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka

Para-karate:
Értelmileg akadályozottak:
K21 (tanulásban akadályozottak):
Férfiak: Csatári János
Nők: Kákosy Olívia, Paulovics Dóra
K22 (Down-szindrómás):
Férfiak: Sándor Máté, Pálfi Krisztián, Miklósics Péter
Nők: Szabó Alexandra, Pátkai Andrea, Boros Beatrix
Kerekesszékesek:
Férfiak: Molnár Csaba, Németh István
Nők: Dobos Réka

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum