Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Továbbjutott küzdelemben a magyar férfi csapat a budapesti karate vb-n​​​​​​​

Hatalmas csatában nyerte meg első mérkőzését a magyar férfi kumite (küzdelem) csapat a Budapesten keddtől vasárnapig zajló, 26. Karate Világbajnokságon. A mieink 0-2-ről fordítva győzték le a németeket. Formagyakorlat csapataink viszont nem léptek tovább az első fordulóból.

A férfi csapatküzdelmek során a Kapdebo Botond, György Dániel, Botos Botond, Tadissi Martial és Hárspataki Gábor felállású együttes elképesztő küzdelemben, 0-2-ről hozta vissza a mérkőzést Németország ellen. A végeredmény 2-2 lett, de a pontkülönbséget tekintve 13-6-ra a mieink győztek és kerültek a 32 közé. A mieink két diadalát Tadissi Martial és a szombaton döntőző Hárspataki Gábor aratta.

A folytatásban pénteken Románia lesz Hársiék ellenfele. A női együttes pénteken kezd, miután a lányokat erőnyerőnek sorsolták, így nem kellett küzdeniük csütörtökön a selejtezők első körében.

Szépen helytálltak kata csapataink. Férfi együttesünk – Elekes Máté, Nguyen Thanh Tung és Szilágyi Gergő összeállításban – csoportjában az ötödik helyen végzett. Női csapatunk – Fábián Csenge, Sterck Laura, Tóth Vanda összetételben – csoportjában hetedik lett. És hiába mutatott be mindkét csapat színvonalas katát, az első fordulóból csak a legjobb négy-négy együttes jutott tovább, a magyarok egyaránt búcsúzni kényszerültek.

0 Tovább

Hárspataki Gábor döntős a budapesti karate vb-n​​​​​​​

Már biztos, hogy lesz magyar résztvevője a hétvégi éremmérkőzéseknek a Budapesten keddtől vasárnapig zajló 26. Karate Világbajnokságon. A tokiói olimpián bronzérmes Hárspataki Gábor ugyanis a 75 kg-os férfiak küzdelmei során parádés teljesítményt nyújtva, hat győzelemmel bejutott a döntőbe.

A magyar klasszis a selejtezők során sorrendben koszovói, francia, üzbég és olasz versenyzőt győzött le, majd a négy közé jutásért a semleges színekben induló Sarafutyinov ellen győzött 3-0-ra. A fináléba kerülésért a bosnyák Turulja volt az ellenfél, akit szintén 3-0-ra vert Hárspataki Gábor.

Azért is különleges neki ez a siker, mert  2013-ban a budapesti felnőtt Eb-hez még fiatal volt, 2020-ban pedig a szintén budapesti korosztályos Eb-n már túlkoros, így most adatott meg neki először, hogy nagy világversenyen itthon szerepelhessen – mondta el olimpiai bronzérmesünk.

"Fenomenális érzés volt, hogy egy ilyen fantasztikusan megszervezett eseményen, egy ilyen nagyszerűen szurkoló közönség előtt, és egy ilyen helyszínen, mint a Papp László Sportaréna, sikerült így szerepelni. Tudtuk, hogy a döntőhöz nagyon sok mindennek össze kell állni, és szerencsére ma minden össze is állt, és az elmúlt fél év felkészülésének sok munkája és sok lemondása most kifizetődött. Igazából az első mérkőzés első pontjánál már éreztem, hogy meglesz a döntő. Nagyon boldog vagyok és nagyon remélem, hogy sikerül az aranyérmet is megszerezni szombaton" – nyilatkozta Hárspataki Gábor.

A nőknél a 61 kg-ban indult Ilankovic Aleksandra is remekül kezdett, két győzelem után azonban alulmaradt a francia Sivert ellenében, és kiesett. 

0 Tovább

Nagy Botond hetedik lett a budapesti karate vb-n​​​​​​​

Nem jutottak el a magyar versenyzők az éremmérkőzésig a Budapesten keddtől vasárnapig zajló 26. Karate Világbajnokságon. A legjobban férfi formagyakorlatban Nagy Botond szerepelt, aki alig maradt le a hétvégi helyosztókról, és végeredményben a hetedik helyen végzett.

Remekül kezdődött a Papp László Sportarénában a hazai rendezésű világbajnokság, hiszen formagyakorlatban (kata) Nagy Botond és Sterck Laura is továbbjutott csoportjából, majd – a hazai közönség buzdítása közepette – a második kört is sikerrel vette mindkét katásunk.

A 16 között két nyolcas csoportban zajlott tovább a verseny, ahonnan az első három-három került a fináléba. Nagy Botond csoportjában az utolsóként került sorra, kiváló formagyakorlatot mutatott be, amelyet a bírók a negyedik helyre rangsoroltak, így a magyar karatés épphogy, de lecsúszott a bronzmérkőzésről.

A 73 fős mezőnyben elért hetedik hely azonban így is Nagy Botond pályafutásának legjobb vb-szereplése, és ugyanezt mondhatja el magáról Sterck Laura, aki összességében 13-dikként zárt. Kettejük együtt pedig minden idők eddigi legjobb világbajnoki eredményét érték el formagyakorlatban.

A küzdelemben (kumite) indult négy magyar helyezetlenül zárt.

A +84 kg-ban Kapdebo Botond, illetve a nőknél a +68 kilóban Fleischer Dóra és a 68 kg-os Pap Dorottya is kiesett a selejtezők során. A 84 kg-ban 2022-ben Európa-bajnoki címet szerzett György Dánielnek sem sikerült megismételni tavalyi menetelését, és mivel legyőzője, a görög Mastrogiannis nem jutott a döntőbe, így a vigaszág lehetősége is elveszett György Dániel számára.

A délelőtt 10 órakor kezdődő szerdai versenynapon hat magyar lesz érdekelt küzdelemben, köztük a tokiói olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor és a korábbi vb-ezüstérmes, tavalyi Világjátékok második helyezett Tadissi Martial.

26. Karate Világbajnokság, Budapest, a szerdai program és a magyar indulók:

Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, 75 kg (Hárspataki Gábor)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, 61 kg (Ilankovic Aleksandra)  
Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, 67 kg (Tadissi Martial)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, 55 kg (Jakubovics Dalma)
Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, 60 kg (Kiss András)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, 50 kg (Molnár Réka)

0 Tovább

Biztató magyar szerepléssel kezdődött meg a budapesti karate vb​​​​​​​

Kitettek magukért a magyar versenyzők a Budapesten keddtől vasárnapig zajló 26. Karate Világbajnokságon. Férfi formagyakorlatban Nagy Botond alig maradt le a hétvégi éremmeccsről, és a hetedik helyen végzett.

Remekül kezdődött a Papp László Sportarénában a hazai rendezésű világbajnokság, hiszen formagyakorlatban (kata) Nagy Botond és Sterck Laura is továbbjutott csoportjából, majd – a hazai közönség nagyszerű szurkolása közepette – a második kört is sikerrel vette mindkét katásunk.

A 16 között két nyolcas csoportban zajlott tovább a verseny, ahol az első három-három került a fináléba. Nagy Botond csoportjában az utolsóként került sorra, kiváló formagyakorlatot mutatott be, amelyet a bírók a negyedik helyre rangsoroltak, így a magyar karatés épphogy, de lecsúszott a bronzmérkőzés lehetőségéről.

A 73 fős mezőnyben elért hetedik hely azonban így is Nagy Botond pályafutásának legjobb vb-szereplése, és ugyanezt mondhatja el magáról Sterck Laura, aki végeredményben 13-dikként zárt. Kettejük összességében pedig minden idők eddigi legjobb világbajnoki eredményét érték el katában.

0 Tovább

Budapesti karate vb: megtartotta utolsó edzését a válogatott​​​​​​​

Hétfőn délelőtt megtartotta utolsó nagy, közös edzését a keddtől vasárnapig tartó, 26. Karate Világbajnokságon induló magyar karate válogatott. Az edzést Büchler Zsolt szövetségi kapitány felügyeletével Fischer Mihály, Papp Miklós és Anti Zsuzsanna válogatott edzők tartották, és jelen volt mind a 22 vb-résztvevő. Az eseményen megjelent Dr. Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke és Dr. Tahon Róbert főtitkár, akik sok sikert kívántak a válogatottnak a Papp László Budapest Sportcsarnokban sorra kerülő eseményhez.

"A felkészülés jól sikerült, minden versenyző egészséges, a válogatott készen áll a megméretésre, és a szakvezetés bizakodóan várja a világbajnokságot" – mondta Büchler Zsolt szövetségi kapitány.

Dr. Mészáros János az edzés végén a sportolóknak átadta Dr. Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár jókívánságait, aki ezúton is sok sikert kívánt a magyar karatésoknak. A szövetség elnöke arra is kitért, hogy minden egyes versenyzőn látja a fejlődés jeleit, és optimista a szereplést illetően. A válogatott tagjainak azt mondta, hogy amikor a küzdőtérre lépnek, ne érezzék tehernek a hazai rendezésű világbajnokságot, de tegyenek meg mindent a győzelem érdekében.

"Az elmúlt időszakban mindenki elkövetett mindent. A szövetség annak érdekében, hogy a lehető legjobb világbajnokságot rendezzük meg, az edzők és ti pedig a minél jobb eredmények érdekében. Beletettük a munkát, és most majd meg fogjuk látni, hogy mire lesz elég. Remélem, hogy több magyar érem is születik a vb-n. Bizakodó vagyok, hogy az eddigi legjobb és magyar szempontból a legsikeresebb világbajnokság áll előttünk. Minden esélyünk megvan rá" – fogalmazott Dr. Mészáros János.

A világbajnokság első, keddi versenynapján hat magyar karatés lép tatamira.

26. Karate Világbajnokság, Budapest, a verseny keddi magyar indulói:

Férfi egyéni formagyakorlat selejtezők (Nagy Botond)
Női egyéni formagyakorlat selejtezők (Sterck Laura)
Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, +84 kg (Kapdebo Botond)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, +68 kg (Fleischer Dóra)  
Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, 84 kg (György Dániel)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, 68 kg (Pap Dorottya)

0 Tovább

Rekordlétszámmal startol kedden a budapesti karate vb​​​​​​​

Október 24. és 29. között a Papp László Sportarénában rendezik a 26. Karate Világbajnokságot. A kiemelt hazai rendezésű világverseny több különlegességgel bír. A sportágban Magyarország először rendezhet vb-t, ráadásul az utolsó „nagyot”. Merthogy 2024-től a vb-indulás jogát kvalifikációs sorozaton keresztül kell majd kiharcolni, idén utoljára viszont még minden ország szabadon nevezhet be kategóriánként egy-egy versenyzőt.

Ez is közrejátszhatott abban, hogy sportolói részvételi rekord született: 114 ország 1235 versenyzője nevezett. Emellett még korábban nem fordult elő, hogy minden kategóriában legyen magyar sportoló, és soha nem indult ilyen népes csapat karate vb-n. Az összesen 22 fős karate és 18 fős para-karate válogatottól három-négy érem megszerzését várja a szakvezetés.

A magyar karate történetének legnagyobb eseménye a budapesti világbajnokság – jelentette ki Dr. Mészáros János, az MKSZ elnöke.

"Sok nagy versenynek voltunk már házigazdái, de hazánk még soha nem rendezett a Karate Világszövetség, a WKF égisze alá tartozó világbajnokságot, ami ráadásul több szempontból is rekordokat fog hozni. Ez hatalmas sportdiplomáciai siker a Magyar Karate Szakszövetség számára. Másrészt pedig jól illeszkedik  ahhoz a jubileumi évhez, amely során ünnepeljük a karate hazai fennállásának 50-dik évfordulóját, és ennek méltó zárása lesz a világbajnokság."

A karate világbajnoksággal is szeretnének minél többeket a sportos életmód felé terelni – hangsúlyozta Schmidt Gábor, sportigazgatási és fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár.

"A Sportért Felelős Államtitkárság a Nemzeti Sportügynökséggel nemrég elindította a Sportoló Nemzet Programot, amelynek célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegye a rendszeres testmozgást és népszerűsítse az életen át tartó sportolást. Nagy öröm számunkra, hogy a karate világbajnokság révén egy olyan sportág csúcseseményének adhat most otthont Budapest, amely Magyarországon és világszerte is rendkívül népszerű és sokakat mozgat meg a hétköznapokban, miközben művelői egy különleges kultúrát is megismerhetnek. Reméljük, hogy a vb még többeket fog a karate vagy más küzdősport kipróbálására ösztönözni, és ezáltal is nőni fog azok száma, akiknek az élete részévé válik a rendszeres sportolás" – mondta Schmidt Gábor.

Januári megalakulása óta a karate világbajnokság immár a nyolcadik olyan nagyrendezvény és a negyedik kiemelt sportrendezvény, amelyben a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség szerepet vállalt, mindezt olyan kimagasló presztízsű mezőnyben, mint az UEFA Európa-liga döntő, a női kézilabda Final Four vagy éppen az atlétikai vb.

"Megtiszteltetés egy olyan patinás és történelmi távlatokban mérhető, nemzetközi hagyományokra visszatekintő sportág világeseményének szervezésében részt venni, mint a karate. A rendezvények előkészítéséhez és lebonyolításához mindig ugyanazzal a felfogással állunk hozzá. Egy újabb lehetőség arra, hogy ismételten bebizonyítsuk a nemzetközi sportvilág felé, hogy Magyarország és Budapest kiemelten magas színvonalú otthona és méltó házigazdája minden világ- és sporteseménynek" – emelte ki Dr. Sas András, az NRÜ vezérigazgatója.

A történelmi eseményen történelmi eredményben bízik a Magyar Karate Szakszövetség. Korábban négyszer sikerült magyar karatésnak vb-ezüstig jutni, de a világbajnoki cím még hiányzik a gyűjteményből. Ezt próbálják meg a hazai közönség buzdításával, várhatóan teltház előtt kivívni a magyarok. A sikerre a legnagyobb eséllyel az olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor, és a korábbi vb-ezüstérmes, az elmúlt évi Világjátékokon szintén második Tadissi Martial pályázik, míg György Dániel tavalyi Eb-aranyérmesként készül a megméretésre. Az épekkel együtt sorra kerülő para-karate vb-n pedig a világ- és Európa-bajnoki címvédő Kákosy Olívia favoritnak számít. A szakvezetés összességében három-négy érmet vár a magyar versenyzőktől.

A keddtől vasárnapig tartó karate világbajnokság első két napján küzdelemben és formagyakorlatban is az egyéni selejtezőkre kerül sor, míg csütörtökön és pénteken a csapat selejtezőket rendezik. Szombaton és vasárnap bonyolítják le valamennyi kategória bronzmérkőzéseit, illetve a döntőket. A para-karatésoknál a csütörtöki selejtezők után pénteken következnek a bronzmeccsek, a hétvégén pedig a finálék.

*

26. Karate Világbajnokság, Budapest, a magyar indulók:

 

Formagyakorlat:

Férfiak: Nagy Botond
Csapat: Magyarország (Elekes Máté, Nguyen Thanh Tung, Simák Dániel, Szilágyi Gergő)
Nők: Sterck Laura
Csapat: Magyarország (Anti Zsuzsanna, Fábián Csenge, Sterck Laura, Tóth Vanda)

Küzdelem:

Férfiak:
60 kg: Kiss András
67 kg: Tadissi Martial
75 kg: Hárspataki Gábor
84 kg: György Dániel
+84 kg: Kapdebo Botond
Csapat: Magyarország (Botos Botond, György Dániel, Hárspataki Gábor, Kapdebo Botond, Kiss András, Nichols Dávid, Tadissi Martial)
Nők:
50 kg: Molnár Réka
55 kg: Jakubovics Dalma
61 kg: Ilankovic Aleksandra
68 kg: Pap Dorottya
+68 kg: Fleischer Dóra
Csapat: Magyarország (Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka, Pap Dorottya)

Para-karate:

Látásban akadályozottak (K10): Kátai-Németh Vilmos, Poczok Zsolt, Rácz Richárd

Értelmileg akadályozottak (K21 /tanulásban akadályozott/): Kákosy Olívia, Kárpáti Petra, Paulovics Dóra, Csatári János, Fekete László; (K22 /Down-szindrómás/): Boros Beatrix, Pátkai Andrea, Szabó Alexandra, Miklósics Péter, Pálfi Krisztián, Sándor Máté

Kerekesszékesek (K30): Dobos Réka, Harka József, Molnár Csaba, Németh István

*

26. Karate Világbajnokság, Budapest, a verseny programja:

Kedd:

10.00

Férfi egyéni formagyakorlat selejtezők (Nagy Botond)
Női egyéni formagyakorlat selejtezők (Sterck Laura)
Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, +84 kg (Kapdebo Botond)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, +68 kg (Fleischer Dóra)  
Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, 84 kg (György Dániel)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, 68 kg (Pap Dorottya)

Szerda:

10.00

Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, 75 kg (Hárspataki Gábor)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, 61 kg (Ilankovic Aleksandra)  
Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, 67 kg (Tadissi Martial)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, 55 kg (Jakubovics Dalma)
Férfi küzdelem selejtezők és vigaszágak, 60 kg (Kiss András)
Női küzdelem selejtezők és vigaszágak, 50 kg (Molnár Réka)

Csütörtök:

10.00

Férfi csapat formagyakorlat selejtezők (Magyarország: Elekes Máté, Nguyen Thanh Tung, Simák Dániel, Szilágyi Gergő)
Női csapat formagyakorlat selejtezők (Magyarország: Anti Zsuzsanna, Fábián Csenge, Sterck Laura, Tóth Vanda)
Férfi csapat küzdelem selejtezők (Magyarország: Botos Botond, György Dániel, Hárspataki Gábor, Kapdebo Botond, Kiss András, Nichols Dávid, Tadissi Martial)
Női csapat küzdelem selejtezők (Magyarország: Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Molnár Réka, Pap Dorottya)
Para-karate selejtezők
Látásban akadályozottak (Kátai-Németh Vilmos, Poczok Zsolt, Rácz Richárd)
Értelmileg akadályozottak
K21 /tanulásban akadályozott/ (Kákosy Olívia, Kárpáti Petra, Paulovics Dóra, Csatári János, Fekete László)
K22 /Down-szindrómás/ (Boros Beatrix, Pátkai Andrea, Szabó Alexandra, Miklósics Péter, Pálfi Krisztián, Sándor Máté)
Kerekesszékesek (Dobos Réka, Harka József, Molnár Csaba, Németh István)

Péntek:

9:00

Férfi csapat küzdelem selejtezők és vigaszágak
Női csapat küzdelem selejtezők és vigaszágak
Para-karate bronzmérkőzések
Megnyitó ünnepség

Szombat:

9.30

Bronzmérkőzések (női formagyakorlat, női +68 kg, 68 kg, férfi +84 kg, 84 kg, 75 kg)
Döntők (női formagyakorlat, női +68 kg, 68 kg, férfi +84 kg, 84 kg, 75 kg)
Para-karate döntő (K21 /tanulásban akadályozott/)

15:30

Bronzmérkőzések (férfi formagyakorlat, női 61 kg, 55 kg, 50 kg, férfi 67 kg, 60 kg)
Döntők (férfi formagyakorlat, női 61 kg, 55 kg, 50 kg, férfi 67 kg, 60 kg)
Para-karate döntő (K22 /Down-szindrómás/)

Vasárnap:

9:30

Bronzmérkőzések (női és férfi csapat formagyakorlat, női és férfi csapat küzdelem)
Para-karate döntő (Látásban akadályozottak)
Döntők (női és férfi csapat formagyakorlat, női és férfi csapat küzdelem)
Para-karate döntő (Kerekesszékesek)

0 Tovább

Karate vb: A para-karatés Kákosy Olívia élete egyik legfontosabb versenyére készül​​​​​​​

Világ- és Európa-bajnok. Maga a koncentráció mintaszobra. Most címvédőként a budapesti karate világbajnokságra készül gőzerővel, és nagyon boldog, hogy tudását a legjobbak között hazai világversenyen is bemutathatja, illetve megküzdhet az újabb vb-aranyért. Ő Kákosy Olívia para-karatés, akinek a K21-es kategóriában szurkolhatunk.

„Az edzőmmel igyekszünk mindenre felkészülni. Tudjuk, hogy fantasztikus hangulat lesz. Ez erőt ad, és nagyon boldog vagyok, hogy egy ilyen lehetőség előtt állok. Hazai környezetben világbajnokságon versenyezni nem minden sportolónak adatik meg” – mondta az UTE karatésa.

Kákosy Olívia edzője, Gasparik Kitti beszámolt arról, hogy a para-karatésoknál egyedülálló módon két katával (formagyakorlattal) készülnek.

„Olívia maximalista, megbízható versenyző. A terveink szerint egy formagyakorlattal megyünk a selejtezőben, egy másikkal pedig az éremcsatározások során. Úgy gondolom, hogy jól sikerült a felkészülésünk, az épekkel edzünk, együtt a kata versenyzőkkel, és Olívia a tanulást is össze tudta egyeztetni a vb-re való hangolódással” – nyilatkozta a vb sajtócsapatának Gasparik Kitti, aki a várható ellenfelekről megjegyezte: valamennyiükkel meccseltek már.

„Lesznek kiváló spanyol, kanadai, holland és francia ellenfelek is, de ne feledkezzünk meg Kárpáti Petráról sem, aki szintén a K21-es kategóriában versenyzik. Sokat vizualizáltuk a vb-t. A sorsolást, az ellenfeleket, a közönséget, a hangulatot. Nagyon készülünk, és izgatottan várjuk, hogy mindez a valóságban is megtörténjen velünk” – tette hozzá  Gasparik Kitti, Kákosy Olívia edzője.

Olívia kategóriája, a K21, a tanulásban akadályozott besorolást jelenti.

A Papp László Budapest Sportarénában megrendezendő karate világbajnokságon – október 24. és 29. között – az összes kategóriát beleszámítva 18 para-karatés indul majd. 

0 Tovább

Hárspataki Gábor: Az éremszerzés a cél a budapesti karate vb-n​​​​​​​

Az utolsó simításokat végzi a vb előtt Hárspataki Gábor! Olimpiai bronzérmes karatésunk a hazai rendezésű világbajnokságon abban bízik, hogy sikerül dobogóra állnia egy olyan súlycsoportban, amely kisebb generációváltáson is átesett.

Hárspataki Gábor nevét a tokiói olimpia ideje alatt tanulta meg az ország. A klasszis ugyanis azon az ötkarikás játékokon, amelyen a karate bemutatkozhatott, éremszerző lett, így 2021 óta sokak számára ő jelenti itthont a karatét. Ő ezt természetesen jól tudja, és ennek megfelelően kettőzött erővel készül minden egyes versenyére. Így van most a hazai rendezésű világbajnoksággal is.

„Sikeres felkészülés van mögöttem, gyakorlatilag már csak a simítások, a finomhangolások vannak hátra, erre meg is lesz a lehetőség, hiszen előttünk áll még egy vb előtti edzőtábor” – mondta Hárspataki, aki nagyon hálás, hogy Magyarország újabb világversenyt rendez ebben a sportágban.

„Korábban volt egy utánpótlás és egy felnőtt Európa-bajnokság. Sajnos egyiken sem tudtam indulni, hiszen az egyikből már kinőttem, a másikba még nem ’nőttem bele’ a budapesti rendezéskor. Most megadatik, hogy ott lehetek a válogatottban akkor, amikor Magyarország a legnagyobb világbajnokságot rendezi meg karatéban” – tette hozzá az olimpiai érmes.

Az MTK kiválóságának egy megfiatalított súlycsoportban kell helytállnia az október 24. és 29. közötti világbajnokságon.

„Már több feltörekvő fiatal tehetség is letette névjegyét a 75 kilós súlycsoportban, és többen visszavonultak a mezőnyből. Úgy gondolom, hogy sikerült feltérképezni az ellenfeleket, és körvonalazódik a vb-stratégiám. A célom természetesen az, hogy aranyérmes legyek Budapesten, de nem leszek csalódott akkor sem, ha bármely másik érmet akasztják a nyakamba a súlycsoport eredményhirdetésekor” – mondta az eddigi egyetlen magyar olimpiai érmes karatés.

A Papp László Budapest Sportarénában megrendezendő világbajnokság az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb vb lesz a sportágban, hiszen Budapestre több, mint 110 ország küld versenyzőt.

0 Tovább

Dr. Mészáros János: Amit feltörekvő sportág elérhet, azt mi elértük​​​​​​​

Október 24. és 29. között újabb rangos világversenyt rendez Magyarország. A Papp László Budapest Sportarénában az egyik legnagyobb karate világbajnokságot bonyolítják le, amit valaha is látott a világ. A vb-n népes magyar csapat indul. Dr. Mészáros János szerint a világverseny megrendezésének ötlete már 2013-ban megfogalmazódott.

A Magyar Karate Szakszövetség elnöke úgy látja, hogy az elmúlt évtizedekben nagyon sok dolgot helyre raktak a sportággal kapcsolatban, és ez jó alapnak számít.

„Magyarországon a karate ötven éve van jelen. Ebben a jubileumi évben rendezvények sorozatával ünnepeljük a karatét, ezek közül természetesen kiemelkedik az a világbajnokság, amely minden bizonnyal a legnagyobb lesz. Hat napon át zajlanak majd a küzdelmek hat küzdőtéren. A korábbi világbajnokságok többségénél ezt négy küzdőtérrel megoldották, Budapestre azonban több, mint 110 ország küld versenyzőt. Csak bíróból ötszáz érkezik a fővárosba” – mondta a Magyar Karate Szövetség elnöke.

„Államilag támogatott rendezvényről van szó, a Magyar Karate Szakszövetség együtt készíti elő minden idők egyik legnagyobb világbajnokságát a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel. Remélhetőleg mind a karate válogatott, mind a para-karatés delegáció jól teljesít majd egy olyan közönség előtt, amely képes belehajszolni  sikerekbe a magyarokat” – tette hozzá a sportvezető, utalva arra, hogy külön közönségszervezés zajlik a világbajnokság előtt.

Dr. Mészáros János úgy látja, hogy a magyarok ebben a sportágban – sportdiplomáciai szempontból is – erősek. Ez a világbajnokság pedig az előttünk álló éveket készíti elő.

„A magyar karate kifejezetten jó sportdiplomáciai eszközökkel rendelkezik, amelyeket jól is használ. A hazai vb a következő éveket készíti elő” – nyilatkozta az elnök, aki egyben a Nemzeti Versenysport Szövetség elnökeként is segíti a magyar sportot.

„Bár minden idegszálammal a karate világbajnokságra koncentrálok, nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a világbajnoksággal egy időben a szaúd-arábiai Rijádban megrendezik a Küzdősportok Világjátékát. Természetesen az ott induló magyarokat is támogatjuk, és szurkolunk nekik a multisport világversenyen” – mondta a Magyar Karate Szövetség és a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke.

0 Tovább

Esküvője után már csak a budapesti vb-re koncentrál a karatés Nagy Botond​​​​​​​

Az október végi budapesti világbajnokságon katában (formagyakorlatban) versenyző Nagy Botondnak zsúfolt szezonja van. A magyar karatés az Eb után az Európa Játékokon versenyzett, megbirkózott egy sérüléssel, majd szeptemberben elvette menyasszonyát, Nórát, és készül a világbajnokságra.

„A feleségemmel 2023-at egyszerűen csak az Események Évének hívjuk. Nem véletlen, hiszen olyan sok dolog történt velünk, és az év egyik nagy durranása még hátra van. Ez a hazai rendezésű világbajnokság, amelyre optimistán készülök. Az év első felében volt egy sérülésem. A jobb combhajlítómmal sokat szenvedtem, de úgy érzem, hogy sikerült mindent a helyére tenni, megtaláltuk a gyógytornászommal a sérülés okát és most már egészségesen hangolódom a hazai vb-re” – mondta Nagy, aki párjával egy hagyományos nagy magyar lagzit tartottak.

A válogatott versenyző elárulta, esküvői tánc is volt, amelyet az akkor még menyasszonyával közösen koreografáltak.

„Úgy gondoltuk, hogy elég sűrű az idei év programja ahhoz, hogy külön tánckurzusra járjunk, Nórinak van táncos múltja, nekem pedig van annyi mozgáskoordinációm, hogy összerakjuk.”

Nagy Botond az elmúlt időszakban jól szerepelt a felvezető versenyeken.

„Teljesen más úgy teljesíteni, hogy nem hátráltat sérülés. Jól sikerültek a megmérettetéseim a közelmúltban, és remélhetőleg ez a lendület kitart a világbajnokságig” – bizakodott Nagy.

A Papp László Budapest Sportarénában október 24. és 29. között rendezik meg a világbajnokságot, ahol  összesen 22 versenyzőnk lép majd tatamira, míg para-karatéban 18 magyarért szoríthatunk. További infók a vb-ről és jegyinformációk a világverseny hivatalos weboldalán, a karatebudapest2023.hu-n találhatóak.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum