A karatésoknál Tadissi Martial, a para-karatésoknál pedig Kákosy Olívia is Európa-bajnoki címet szerzett a horvátországi Zadarban megrendezett karate Eb-n, amelyen 51 ország több mint 600 versenyzője indult. A magyar válogatott így három éremmel zárt, hiszen pénteken a szintén para-karatés Pátkai Andrea harmadik lett.

A férfiak 67 kg-os súlycsoportjának selejtezőiből négy győzelemmel jutott a döntőbe Tadissi Martial, akinek szombaton a montenegrói Dulovics volt az ellenfele. Kettejük szoros csatája 1-1-re végződött, de első szerzett ponttal a magyar versenyző diadalmaskodott.

Tadissi Martial korábban számos nagyszerű sikert ért el. Volt világbajnokságon és Világjátékokon is második, Európa Játékokon bronzérmes és négyszer is a dobogó harmadik fokára állhatott fel az elmúlt évtized felnőtt Európa-bajnokságain. Ezáltal az Eb-k tekintetében a zadari az eddigi legjobb szereplése, egyúttal György Dániel sikerét követően Tadissi Martial a második magyar, aki Európa-bajnoki címet tudott nyerni. 

A parakaratésoknál a tavaly őszi budapesti világbajnokságon győztes Kákosy Olívia a tanulásban akadályozottak között esélyeshez méltón jutott a döntőbe. Ezt követően a fináléban is kiváló teljesítményt nyújtott: formagyakorlatára 41.4 pontot kapott, míg ellenfele, a spanyol Sanchez 40.6-ot, így para-karatésunk tovább folytatta veretlenségi sorozatát.

Kákosy Olívia 2021-es bemutatkozása óta minden világversenyen aranyérmet szerzett, a zadari viadalt megelőzően háromszor volt Európa- és kétszer világbajnok. A mostani eredménnyel pedig immár zsinórban negyedszer lett a kontinens legjobbja kategóriájában. 

 

A harmadik magyar érmes, a Down-szindrómások között bronzot szerző Pátkai Andrea most először állhatott fel a dobogóra világversenyen. 

Fotók: Kis Virág