Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Jet-ski Eb – Magyarok végeztek az éremtáblázat élén

Magyarország végzett az éremtáblázat élén a vasárnap befejeződött jet-ski Európa-bajnoki futamon. A Magyar Jet-Ski Szövetség információi szerint minden szempontból sikeres volt a Nyíregyháza mellett megrendezett világverseny, ahol a juniorok számára világbajnoki futamot is lebonyolítottak.

„Az egész stáb fantasztikus munkát végzett. Nagy volt a teher rajtunk, hiszen a nemzetközi mezőny nagyon ki volt éhezve a versenyre, a vírushelyzet miatt ugyanis február óta most bőgtek fel először a motorok. Ha az Európa-bajnoki futamokat nézzük, akkor a magyarok megnyerték a nemzetek versenyét Észtország és Lengyelország előtt, a junioroknál pedig a dobogó harmadik fokán végeztünk” – összegzett Czeller Béla, a magyar Jet-Ski Szövetség elnöke.

A 2020-as Jet-Ski Magyar Nagydíjon – az Eb és a vb-futamokat is beleszámítva – a nemzeti csapat tagjai három első, hat második és egy harmadik helyet szereztek Leveleken. 

0 Tovább

Teqball – Célkeresztben a 2021-es világbajnokság

Megkezdődött a vb-kvalifikáció a teqballosoknál! A magyar fejlesztésű sportágban a sorozat első állomásának Mogyoród adott otthont. Azt azonban egyelőre még nem lehet tudni, hogy hol rendezik meg a következő világbajnokságot.

A Grosics Gyula Sportcsarnokban szombaton egyéniben, vasárnap pedig párosban és vegyespárosban álltak asztalhoz a legjobbak.

A győztesek egy lépéssel közelebb kerültek ahhoz, hogy képviseljék a magyar színeket a 2021-es teqball-világbajnokságon, amelynek helyszínét a nemzetközi szövetség később jelöli ki.

Egyéniben Blázsovics Ádám, párosban a Blázsovics, Bányik Csaba kettős, vegyespárosban pedig a Blázsovics Ádám, Kota Gabriella egység győzött.

A vb-kvalifikáción ott volt id. Gattyán György, a hazai szövetség elnöke, és Paulovics Géza, Mogyoród polgármestere.

A többszörös világbajnok Blázsovics Ádám elmondta: nagyon várták már ezt a vb-kvalifikációt. „Sajnos ez az év próbára tett mindenkit, de örülünk, hogy sikerült megrendezni ezt a rangos versenyt. A nemzetközi szövetség hamarosan dönt majd a 2021-es világbajnokság helyszínéről, nekünk egy dolgunk van: a lehető legjobban felkészülni a hazai és a nemzetközi versenyekre.” – jelentette ki Blázsovics.

 

Eredmények:

Egyéni:

1. Blázsovics Ádám (Phoenix Teqball Academy SE)

2. Bányik Csaba (Phoenix Teqball Academy SE)

3. Bakó Ádám (Bp Teqers)

Páros:

1. Bányik Csaba / Blázsovics Ádám (Phoenix Teqball Academy)

2. Bakó Ádám / Fördős Soma (BP Teqers)

3. Forgács Bence / Odnoga Mátyás (BP Teqers)

Vegyes páros

1. Blázsovics Ádám / Kota Gabriella (Phoenix Teqball Academy)

2. Bakó Ádám / Vasas Lea (BP Teqers)

3. Sipos Árpád / Izsák Anna (Balatonakarattyai Lábtenisz Club)

0 Tovább

Tíz magyar érem a leveleki jet-ski Eb-n

Három első, hat második és egy harmadik helyet szereztek a magyarok a Nyíregyháza melletti Leveleki Szabadidőpart taván megrendezett jet-ski Európa-bajnoki és junior világbajnoki futamon. A hazai rendezésű világversenyt és a magyarok szereplését egyaránt a várakozásokat felülmúló sikernek nevezte Czeller Béla, a Magyar Jet-Ski Szövetség elnöke.

A Magyar Nagydíjon – ahol géposztályonként három futam alapján alakult ki a végeredmény – a hazai színeket képviselő 23 jet-skis közül Szabó Barnabás, Major Marcell és Markus Erlach is fölényesen, három elsőséggel nyerte meg kategóriájának Európa-bajnoki küzdelmeit. Szabó Barnabás a Ski GP3-ban bizonyult a leggyorsabbnak, Major Marcell a Runabout GP4-ben diadalmaskodott, a magyar liszensszel indult osztrák Markus Erlach pedig a veteránok Ski GP1-es versenyszámában győzött.

A többi magyar közül a veterán Kéri Attila második lett, és ezüstérmet szerzett a junioroknál a 13 év alattiak között ifj. Komonyi Lajos, valamint a 13-15 évesek mezőnyében Jászai Csongor. A két fiatal magyar tehetség a junior világbajnokság versengésében szintén a második helyet szerezte meg.

A két versenyszámban rajthoz álló Fröhlich Kata versenyzése során begyűjtött egy ezüst- és egy bronzérmet.

"Rendkívül elégedettek vagyunk a válogatott teljesítményével, összejött az előzetesen áhított tíz érem, ami a junior versenyzők rendkívül jó szereplésének is köszönhető. Eleve nagy öröm, hogy 22 nemzet 110 versenyzője eljött ebben a járvánnyal terhelt időszakban, és azt hiszem, hogy senki nem vitatja, hogy egy nagyon jól megszervezett világverseny van mögöttünk. A nemzetközi szövetség vezetői is a legnagyobb elismeréssel beszéltek a magyar szövetség munkájáról" – értékelt Czeller Béla, a Magyar Jet-Ski Szövetség elnöke, aki a veteránok között maga is vízre szállt.

A jet-ski Európa-bajnoki és junior világbajnoki sorozat az idén a koronavírus járvány miatt mindössze két versenyből áll: a második fordulót a jövő hétvégén rendezik Lengyelországban.

Jet-ski Európa-bajnoki és junior világbajnoki futam, Levelek, a magyar érmesek:

Európa-bajnokság:

Ski GP3: 1. Szabó Barnabás
Runabout GP4: 1. Major Marcell, 3. Fröhlich Kata
Runabout női GP4: 2. Fröhlich Kata
Ski veterán GP1: 1. Markus Erlach
Runabout veterán GP1: 2. Kéri Attila
Ski junior 3.3: 2. Jászai Csongor
Ski junior 3.2: 2. ifj. Komonyi Lajos

Junior világbajnokság:

Ski junior 3.3: 2. Jászai Csongor  
Ski junior 3.2: 2. ifj. Komonyi Lajos

0 Tovább

Dr. Szabó Tünde támogatásáról biztosította a leveleki jet-ski Eb-t

Az első futamok után jól állnak a magyarok a Nyíregyházához közel fekvő Leveleki Szabadidőpart taván péntektől vasárnapig tartó jet-ski Európa-bajnoki és junior világbajnoki futamon. A 22 nemzet 110 indulóját felvonultató verseny 13 kategóriája közül háromban is magyar színekben indult jet-skis száguldott át elsőként a célon. A hazai rendezésű világversenyt szombaton meglátogatta Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, aki kijelentette: mindent megtesz azért, hogy a jövőben is Levelekre tudják hozni ezt a kiemelt sportrendezvényt.

A jet-ski Magyar Nagydíjon – ahol kategóriánként három futam alapján alakul majd ki a végeredmény – a magyar színeket képviselő 23 jet-skis közül Szabó Barnabás és Major Marcell is győzelemmel indított géposztályának első futamán. Szabó az egyik álló (ski) versenyszámban, a Ski GP3-ban bizonyult a leggyorsabbnak, míg Major az ülős (runabout) kategóriák egyikében, a Runabout GP4-ben diadalmaskodott. Rajtuk kívül a magyar liszensszel indult osztrák Markus Erlach a veteránok Ski GP1-es versenyében hozta el hazánknak a futamgyőzelmet.

A második helyet szerezte meg versenyszámában Süli Csaba és Kéri Attila, akárcsak a nőknél Fröhlich Kata. A harmadik helyen ért célba a szintén magyar színeket képviselő dán Marcus Jörgensen, valamint a junioroknál ifj. Komonyi Lajos.

A versenyre kilátogatott Dr. Szabó Tünde, aki megtekintette az Eb zászlós felvonulását. A sportért felelős államtitkár köszöntőjében gratulált a sportág hazai és a nemzetközi szövetségének a rendezéshez, és kifejezte reményét, hogy Levelek a jövőben is rendezhet jet-ski Európa-bajnoki futamot.

„Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a magyar kormány segítségével ide tudjuk hozni a csapatokat” – fogalmazott az államtitkár.

Dr. Szabó Tünde fantasztikus sikernek nevezte az Eb-t. Mint mondta: a 2020-as esztendő különleges év a sport szempontjából is, hiszen nagyon sok nemzetközi sporteseményt töröltek vagy elhalasztottak, és éppen ezért nagyon nagy dolog, hogy a jet-ski Európa-bajnoki futamot hazánknak sikerült megrendezni.

0 Tovább

Megérkezett Diósgyőrbe a Toyota

Új támogatót köszönthetünk Diósgyőrben! Miskolc egyik legrégebbi autóháza, a Toyota Balogh is csatlakozott a DVTK támogatóihoz. A pénteken átadott full-hybrid Corolla, RAV4 és Camry autóknak köszönhetően mostantól nem csak a létesítmények, hanem a gépjárműflotta tekintetében is a DVTK lett az egyik legkörnyezettudatosabb magyar sportegyesület.

Nagy öröm számunkra, hogy egy vadonatúj miskolci Toyota autószalon és márkaszerviz tavalyi megnyitása után az idei évben a város legnépszerűbb klubjának támogatásával kerülhetünk közelebb a régió lakosságához - nyilatkozta László Richárd, a Toyota Central Europe Kft. Magyarországért felelős igazgatója. Meggyőződésünk, hogy a ma átadott, legkorszerűbb full-hybrid autóink tökéletesen kiszolgálják majd felhasználókat, miközben hozzájárulnak az alacsony fogyasztási és károsanyag kibocsátási célok eléréséhez is. Gratulálunk a DVTK és a Toyota Balogh együttműködéséhez, és sok sikert kívánunk a feleknek mind a sport, mind pedig az üzleti eredmények területén.

Megtiszteltetésként éljük meg, hogy felkérést kaptunk az együttműködésre - nyilatkozta Balogh Attila, a Balogh Autószalonok Kft. tulajdonosa. - A mi miskolci gyökereink elkötelezetté tesznek minket abban, hogy az egészségügy és a kultúra folyamatos támogatása mellet egy 110 éves sportklub sikerét szolgáljuk. Számos kollégám, autós partnerünk lelkes szurkolói a DVTK-nak, akikhez most a Toyota Balogh és a Dirent Flottakezelő Zrt. is örömmel csatlakozik. A ma átadott járművekkel további üzemeltetési tapasztalatokat is fogunk szerezni, aminek az előnyeiből a szolgáltatásainkat tovább fejlesztve a vásárlóink biztosan fognak részesülni.

Először is szeretném megköszönni a Toyota Balogh és a Toyota Central Europe Kft. támogatását!  A DVTK életében továbbra is kiemelten fontosnak tartjuk, hogy minél több helyi vállalkozás találja meg a számításait Diósgyőrben a klub szponzorációján keresztül, de arra is büszkék vagyunk, hogy a világ egyik legértékesebb autógyártójának termékeit használhatjuk a jövőben - tette hozzá Sántha Gergely, a DVTK elnöke. - Örömteli továbbá, hogy új támogatónk nem csak egy évre, hanem hosszabb távra kötelezte el magát a DVTK mellett, ez a fajta bizalom nagyon sokat jelent számunkra. A Toyota Balogh által a rendelkezésünkre bocsátott full-hybrid gépjárműveknek köszönhetően a DVTK lett gépjárműflotta tekintetében is az egyik legkörnyezettudatosabb magyar sportegyesület. Az elmúlt évek fejlesztései során ugyanis a környezetvédelem és a környezettudatosság is fontos szempont volt nálunk. A centerpályát és a stadion környéki zöldfelületet a lelátó alá beépített esővíztárolókból öntözzük. A stadion és az edzőközpont által felhasznált hőenergia 40 százaléka megújuló forrásból származik, a létesítmények tetejére felszerelt napelempark pedig fedezi az áramigény 20-25 százalékát. A DVTK Medical és a most épülő multifunkciós sportcsarnok külső burkolata alumíniumhabból készült, ami 100 százalékban újrahasznosított és újrahasznosítható anyag -fejezte be büszkén a DVTK elnöke.

0 Tovább

Magyar sikerek a jet-ski Eb időmérőin

Az időmérő edzésekkel kezdődött a Nyíregyháza közeli Leveleki Szabadidőpart taván a péntektől vasárnapig tartó jet-ski Európa-bajnoki és junior világbajnoki futam. A 22 nemzet 110 versenyzőjét felvonultató világverseny 13 kategóriája közül négyben is magyar versenyző szerezte meg az első rajthelyet.

A magyar színeket képviselő 23 jet-skis közül Szabó Barnabás az egyik álló (ski) versenyszámban, a Ski GP3-ban érte el az időmérők során a legjobb időt. A nőknél Fröhlich Kata az ülős (runabout) kategóriák egyikében, a Runabout GP4-ben volt az edzés leggyorsabbja.

A viadalon szintén magyar liszensszel indult dán Marcus Jörgensen a királykategóriának számító Runabout GP1-ben szerezte meg a pole pozíciót, az osztrák Markus Erlach pedig a veteránok Ski GP1-es versenyében hozta el hazánknak a legjobb időt.

Az időmérőkön a magyarok további három-három második és harmadik helyet értek el, ami tükrözi a Magyar Jet-Ski Szövetség elvárásait, hiszen a szakvezetés tíz hazai éremben reménykedik a hazai rendezésű világversenyen.

A jet-ski Magyar Nagydíjon kategóriánként három futam alapján alakul majd ki a végeredmény.

0 Tovább

Fitnesz – Elhunyt Koós Katalin

Gyászol a magyar és a nemzetközi fitneszcsalád! Életének 52. évében elhunyt Koós Katalin.

A szakember 2018-ban és 2019-ben is az év edzője volt Magyarországon, és elévülhetetlen érdemei a hazai gyerekfitnesz elindításában. Koós Katalin a felnőttek között is letette névjegyét tanítványai közül Ágoston Dorottya világbajnoki dobogós volt, Szabó Nikolett abszolút fitnesz Európa-bajnoki aranyérmet nyert, Keszei Korina pedig Eb-ezüstöt szerzett.

Koós Katalin nemzetközi pontozóbíróként is tevékenykedett, 2000 óta dolgozott a hazai szövetségnél. Egy gyors lefolyású súlyos betegség után egy budapesti kórházban hunyt el – tudatta a Magyar Testépítő és Fitness Szövetség.

0 Tovább

Teqball – Kezdődik a vb-kvalifikációs sorozat!

Megkezdődik a vb-kvalifikáció a teqballosoknál! A magyar fejlesztésű sportágban a sorozat első állomásának Mogyoród ad otthont. Egyelőre még nem lehet tudni, hogy hol rendezik meg a következő világbajnokságot.

A Grosics Gyula Sportcsarnokban szombaton egyéniben, vasárnap pedig párosban és vegyespárosban állnak asztalhoz a legjobbak. A győztesek egy lépéssel közelebb kerülnek ahhoz, hogy képviseljék a magyar színeket a 2021-es teqball-világbajnokságon, amelynek helyszínét a nemzetközi szövetség később jelöli ki.

Az Országos Teqball Szövetség (OTESZ) információi szerint a vb-kvalifikáción elindul Blázsovics Ádám és Bányik Csaba (mindketten világbajnoki címmel rendelkeznek ebben a sportágban), Janicsek Zsanett, aki a tavalyi világbajnokságon vegyespárosban ezüstéremmel zárt, és a mezőnyben ott lesz Sipos Árpád is, aki két évvel ezelőtt képviselhette a magyar színeket a világbajnokságon, és akkor ezüstérmet szerzett.

A vb-kvalifikációt szombaton Mogyoród polgármestere, Paulovics Géza nyitja meg a Grosics Gyula Sportcsarnokban, ahol a hétvégén a 23 egyéni induló mellett 13 páros és 11 vegyespáros száll versenybe a győzelemért.

0 Tovább

Itthon versenyeznek az ősszel a magyar kick-boxosok

"Fékezett habzással", de a koronavírus-járvány okozta leállást követően augusztus óta ismét a normál menetrend szerint zajlik a kick-box élet Magyarországon. A hazai szövetség elnöke, Galambos Péter elmondta: a pandémia miatt külföldre még nem terveznek menni, de összeállították a hazai őszi versenynaptárat, és készülnek a decemberi felnőtt Európa-bajnokságra – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

Augusztus első felében lezajlott a sportág mind a hét szabályrendszerének a központi edzőtábora, és kész tervekkel várják az őszi szezont – mondta Galambos Péter, aki úgy fogalmazott: "feltételes módban és kicsit fékezett habzással, de visszaáll a megszokott rend".

"Véget ért az a nagyon durva helyzet, amikor szinte a teljes leállás jellemezte a mi sportágunkat is. A szövetség számára világos volt, hogy kell egy tervvel rendelkeznünk az év második felére, és mi ki is alakítottuk ezt. Az augusztusi táborokkal beindítottuk a hazai kick-boxos életet, és elkészítettünk egy hazai versenynaptárat is. Aztán, hogy mi valósul meg belőle, azt még senki nem tudja..."

A szövetség első embere kifejtette: valamennyi szakág számára rendeznének felkészülési versenyt szeptember vége és október közepe között, az országos bajnokság döntőit pedig – a hét szabályrendszer és a számos korosztály miatt öt különböző helyszínen – október vége és november közepe között szeretnék lebonyolítani.

"Van egy-két ország, ahol rendeznek nemzetközi versenyeket, de mi egyelőre nem akarunk menni külföldre. Az idei utánpótlás világbajnokságot a vírushelyzet miatt törölni kellett, a decemberre halasztott antalyai felnőtt Európa-bajnokságot viszont jelen állás szerint megtartják. A világszervezet, a WAKO folyamatosan értékeli a helyzetet, végleges döntés későbbre várható. Addig úgy készülünk, hogy lesz Európa-bajnokság, és a lehető legjobban szeretnénk azon szerepelni." – jelentette ki Galambos Péter.

0 Tovább

Elrajtolt a magyarországi jet-ski Eb

A megnyitó ünnepséggel megkezdődött a jet-ski Európa-bajnoki és junior világbajnoki futam a Nyíregyháza közeli Leveleki Szabadidőpart taván. A péntektől vasárnapig zajló, hazai rendezésű világversenyen 22 nemzet 110 versenyzője indul, Magyarországot 23-an képviselik.

Fúvószenekar és mazsorettek vezették fel a versenyzőket a tó partján csütörtök este megrendezett megnyitón. Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője beszédében azt hangsúlyozta, hogy a jet-ski Magyar Nagydíj Nyíregyháza és Levelek, valamint a magyar, illetve a nemzetközi szövetség példamutató együttműködéseként valósult meg.

A koronavírus járvány okozta szünet után gyakorlatilag a mostani hétvégével indulhat újra a sportág – hívta fel a figyelmet Luca Filiberti, a nemzetközi szövetség, a UIM Aquabike Bizottságának elnöke.

Czeller Béla, a Magyar Jet-ski Szövetség elnöke az emelte ki, hogy a járvány ellenére sok versenyző többezer kilométerről érkezett Levelekre. Külön köszöntötte Lengyelországot, amely az idei esemény díszvendége.

A megnyitó zárásaként Luca Filiberti egy, az olimpiai lángot szimbolizáló fáklyát adott át a rendezők képviseletében Czeller Bélának.

A jet-ski Magyar Nagydíjon az Európa-bajnokság tizenhárom kategóriája mellett a fiatalok két világbajnoki versenyszámban rajtolhatnak el jet-skijükkel. A pénteki edzéseket követően délutántól rendeznek futamokat, és kategóriánként három futam alapján alakul ki a végeredmény.

0 Tovább

Vitorlázás – Svédországban ült hajóba Érdi Mária

Érdi Mária északon hajózik. A tokiói olimpiára készülő magyar vitorlásversenyző jelenleg Svédországban edz. Ezt megelőzően Koppenhágában edzőtáborozott.

„Jó kis edzőtábort toltunk végig itt Svédországban. Előtte Dániában, Koppenhágában ültünk hajóba. Rajtam kívül lengyel, svéd és dán versenyzők voltak.” – kezdte beszámolóját Érdi Mária.

„Egy lendületes edzőverseny is volt Koppenhágában, ahol nekem jött ki a legjobban a lépés, azaz sikerült győzni. Az elmúlt időszakban az edzőmmel is tudtam dolgozni, főleg a technikámat csiszolgattuk.” – tette hozzá a magyar klasszis.

Érdi Mária ezt megelőzően a Garda-tavon edzőtáborozott, így a Balatonon megrendezett versenyek után nemzetközi mezőnyben is pallérozódott.

Az MVM Zrt. támogatásával készülő laser radialos versenyző jelenleg a 17. helyet foglalja el a világranglistán. A rangsor élén a dán Anne-Marie Rindomot találjuk a görög Vasileia Karachaliou-t és a japán Doi Manamit megelőzve.

Fotó: Érdi Mária Facebook

0 Tovább

Fallabda - Egyéni ob a Világjátékok jegyében

Százhalombatta ad otthont az idei fallabda országos bajnokságnak! Szeptember utolsó hétvégéjén az ország legjobb játékosai ragadnak ütőt az Omega 32. Országos Egyéni Squash Bajnokságon.

A Magyar Fallabda (Squash) Szövetség információi szerint a nőknél és a férfiaknál is elindul a címvédő. „Mind Chukwu Hannah, mind pedig Farkas Balázs nevezett már. Az ob érdekessége a korábbi hagyományokkal szemben az lesz, hogy nem lesz selejtezős nap Százhalombattán. Bízunk abban, hogy idén is rangos összecsapások lesznek, amelyek után kiderül, hogy kik nyerik a 2020-as országos bajnokságot.” – nyilatkozta Képes Gábor, a szövetség főtitkára.

Az egyéni országos bajnokság győztesei jó eséllyel pályáznak arra, hogy Világjátékok-szabadkártyához jussanak.

A következő Világjátékokat a tokiói olimpia halasztása miatt egy évvel később, 2022-ben rendezik meg az egyesült államokbeli Birminghamben. Érdekesség, hogy azóta, amióta Magyarország egységes csapatot küld a játékokra, azaz 2005 óta, minden alkalommal volt magyar fallabdázó az olimpián kívüli sportágak seregszemléjén.

0 Tovább

Első felnőtt egyéni bajnoki aranyát nyerte a tájfutás nagy tehetsége

Gárdonyi Csilla remeklését hozta a tájfutók középtávú és váltó országos bajnoksága, amely az idei első OB-hétvége is volt egyben. A Várpalotától északra fekvő hegyoldalakon rendezett verseny fizikálisan komoly kihívást jelentett a futóknak, rendkívül meredek völgyekkel, és nagy szintkülönbségekkel kellett megküzdeniük a pályák teljesítése során. A pályák hossza korosztályonként változott, 3 és 5 km között alakult légvonalban.

A magyar tájékozódási futás nagy tehetsége, a még csak 19 éves, de már junior világbajnok Gárdonyi Csilla (MOM-Hegyvidék SE) először állt rajthoz a felnőttek mezőnyében egyéni OB-n, és rögtön egy fantasztikus futással tette le a névjegyét. Már a selejtezőből is első helyen jutott tovább, a döntőben pedig öt perc előnnyel győzött egy olyan versenyszámban, ahol gyakran csak másodpercek döntenek a helyezésekről. Második helyen klubtársa, Kézdy Borbála ért be, míg a harmadik helyen Sárközy Zsófia végzett. Első, ám minden bizonnyal nem utolsó egyéni aranyát nyerte Gárdonyi Csilla, akinek ősszel a salgótarjáni junior Európa-bajnokságon is szoríthatunk. A férfiak mezőnyében Bakó Áron (Tabáni Spartacus) szintén nagy előnnyel győzött, ő Baumholczer Mátét és Liszka Krisztiánt utasította maga mögé.

A MOM-Hegyvidék SE „tehetséggyára” azonban nem érte be ennyivel, ugyanis másnap a Váltó OB-n is aranyérmet szereztek a budai fiatalok a felnőttek között. De hogyan! A még junior korú Gárdonyi Csilla mellett a 2006-os születésű, mindössze 14 éves(!) Mikes Janka is a csapat tagja volt, a rutint pedig az alig 23 éves Kézdy Borbála képviselte. Ennek ellenére már a második futók után négy perc előnnyel álltak az élen, Gárdonyi Csilla harmadik futóként pedig klasszis teljesítménnyel 10 percesre növelte az előnyüket a Tabáni Spartacussal szemben. Harmadik helyen némi meglepetésre a szintén két utánpótláskorú versenyzővel felálló Egri Spartacus végzett. A férfi váltóverseny simának indult, ám a nagy esélyes Tabáni Spartacus második futója egy ellenőrzőpontot nem érintett, így a nagy előnnyel élen álló váltót kizárták. Az aranyérem kilenc év után először a stabilan versenyző Tipo TKE váltójáé lett (Porgányi Márk, Kerényi Máté, Dalos Máté), míg mögöttük a Pécsi VSK és a Tabáni Spartacus második csapata értek be még dobogós helyeken.

A juniorok között Mérő Dominika (Veszprémi Honvéd) és Jónás Ferenc (Szegedi VSE) dominált: mindketten nagy előnnyel nyerték meg korosztályukban a középtávú bajnoki címet, és másnap a váltóversenyen is aranyéremre vezették csapatukat. Rájuk a következő hétvégén újabb nagy erőpróba vár, ugyanis most rendezik meg a junior válogatóversenyeket: középtávon és hosszútávon csapnak össze a fiatalok a válogatott keretbe kerülésért, ezúttal mátrai terepeken.

0 Tovább

Sárváron álltak asztalhoz a magyar szkanderosok

Rangos viadalon vannak túl a magyar szkanderosok. A sportágban megrendezték a már hagyományosnak mondható sárvári országos bajnokságot. Az ob nemzetközi verseny is volt egyben, hiszen a magyar nemzeti csapaton kívül az osztrák válogatott is elindult.

„A szkanderosok számára mindig ünnepnek számít a sárvári ob. Még egy kiadós zivatar sem tudta megzavarni a versenyt, amely továbbra is remek felkészülési állomásnak számított a hazai TOP-szkandereseknek.” – összegzett Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke a sikeres országos bajnokság után.

A szervezők információi szerint több, mint 160 nevezés érkezett az ob-ra. „Ha a körülmények engedik, akkor a következő nagy megmérettetésünk a hazai rendezésű Világkupa lesz. A Judgement Day-t a tervek szerint október 17-én rendezzük meg a Fitparádé részeként, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Arénában.” – jegyezte meg a közeljövővel kapcsolatban Csabai Attila, aki a Szkander Világszövetség és az európai szövetség alelnökeként dolgozik a szkander népszerűsítéséért.

0 Tovább

Magyar győzelem a Közép-Európa Kupán

Nagy Norbert győzelemmel tért vissza közel féléves kényszerszünet után! A magyar autóversenyző eredetileg a hegyi Európa-bajnokságon indult volna 2020-ban, de a kontinensbajnokságot a koronavírus járvány miatt törölték. Nagy ezúttal a Közép-Európa Kupán ült autóba a Szlovákia Ringen, ahol végül győzni tudott a Lotus Eastern Europe kategóriában.

rally

„Ilyen hosszú kihagyás után nagyon élveztem a versenyzést. Egy Lotus V6-os Exige Cup R volánja mögött vágtam neki a versenynek, amely küzdelmes volt. Külön köszönet a szervező GFS Racing Team-nek” – összegzett Nagy Norbert az eredményhirdetés után.

Nagy Norbert közben elindított egy mentorprogramot. A Nagy Norbi Racing Team színeiben az országos gokart-bajnokságban Lantos Szabolcsnak segít a versenyzésben.

„Az utóbbi időben több versenyautóval tesztel Szabi. A vírus utáni időszakban eldöntjük majd, hogy milyen kategória felé vegye az irányt.” – hangsúlyozta Nagy Norbert, akinek az autója folyamatosan készül.

„Remélhetőleg a következő hegyi idényben már autóba ülhetek ebben a klasszikus kategóriában. Egy Mitsubishit rakunk össze a hegyi Eb-re, bízom benne, hogy hamarosan már tesztelni is lehet” – tette hozzá Nagy Norbert.

0 Tovább

Visszatért az élet a kick-boxban

A koronavírus-járvány okozta leállást követően augusztus első felében megrendezett a központi edzőtáborokkal visszatért a normál kerékvágásba a kick-box élet Magyarországon. A hazai szövetség elnöke, Galambos Péter szerint jól sikerültek a táborok, és az is bebizonyosodott, amit előtte sejtettek: nagyon nagy szükség volt arra, hogy az ország különböző pontjairól érkezett kick-boxosok találkozzanak, és együtt készüljenek – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

Augusztus első felében lezajlott a sportág mind a hét szabályrendszerének a központi edzőtábora. Csongrádon a pointfighting és a három ringes szakág mellett a formagyakorlatosok is helyet kaptak, ugyanott bíró- és edzőtovábbképzést is tartott az MKBSZ. A light-contact és a kick-light szakágak edzőtábora eközben Vépen zajlott le.

A szövetség fedezte a tavalyi győri utánpótlás Európa-bajnokság magyar érmeseinek és az idei ranglisták első két helyezettjének a tábori költségeit, akárcsak a továbbképzésekre elsőként jelentkezett ötven főnek - mondta Galambos Péter. Hozzátette: arra hívták fel az érintettek figyelmét, hogy szigorúan önkéntes alapon vegyenek részt az eseményeken, még akkor is, ha a rendezők mindenhol fokozottan figyeltek az egészségügyi előírások betartására.

"Jól sikerültek a táborok, és nagyon kellettek már. Előzőleg is sejtettük, hogy szükség van a megrendezésükre, és ez száz százalékig bebizonyosodott, az emberek borzasztóan vágytak arra, hogy ismét együtt lehessenek és készülhessenek a jövőre. A csongrádi tábor ringes részére a várakozásnál többen, közel ötvenen eljöttek, ami azt is jelzi, hogy ezekre a, mostanában kicsit kevésbé eredményes szakágakra is komoly érdeklődés van, ezáltal szép sikerek várhatóak a jövőben. A formagyakorlatosok felkészülését egy elismert olasz szakember segítette, és a bíró, illetve edzőtovábbképzésen is kifejezetten aktívak voltak a résztvevők. Az egész tábort dzsembori hangulat jellemezte, persze, komoly szakmai munka mellett" – számolt be Galambos Péter.

Sikeres volt a vépi tábor is – jelentette ki egybehangzóan Dancsó Zoltán és segítője, Olasz Attila, a light-contact és a kick-light szakág két vezetője.

"Mindenképpen sikeresnek ítéljük a tábort, főleg, hogy egy hektikus, és számunkra csonka évről beszélünk. Ugyebár nehéz a gyerekeknek megfelelő motivációt találni, hogy elmarad az idei utánpótlás világbajnokság. Ennek ellenére többen vettek részt a táborban, mint amire számítottunk, mert úgy gondoltuk, hogy kisebb lesz az érdeklődés, ha nincs kőbe vésett cél. Ehhez képest, akik eljöttek, mind hozzáállásban, mind felkészültségben a tőlük elvárható legjobbat nyújtották" – értékelt Olasz Attila.

"Körülbelül hatvanan voltunk. A srácok lelkesek voltak, jó volt látni, ahogy dolgoznak, és bízom benne, hogy az elvégzett munka a jövőben megjelenik majd" – tette hozzá Dancsó Zoltán, aki a táborból többször is hazalátogatott Szombathelyre, hiszen párja, a korábbi háromszoros világbajnok Marton Klára a közelmúltban adott életet gyermeküknek.

0 Tovább

I. Eger Beach Teqball Cup - Algériai, tunéziai és romániai teqballosokat előztek meg a magyarok 

Magyar győzelemmel fejeződött be az I. Eger Beach Teqball Cup! A nemzetközi tornát ugyanis a Blázsovics Ádám, Bányik Csaba kettős nyerte meg. A kupán a magyar duók mellett Algériából, Tunéziából és Romániából érkeztek teqballosok.

Közben a magyar bajnokságban komoly küzdelem zajlik a második vonalban az első osztályú tagságért. Az ob II legutóbbi fordulóját Felsőzsolcán rendezték meg, ahol Kalmár Dávid és Szatmári Patrik győzött, megelőzve Velkey Balázst és Murvai Kristófot. A bronzérmet Bajor Gábor és Pál Zoltán szerezte meg. A sportágban az utóbbi időben felpörögtek az események, megalakult a hazai szövetség, elindult az országos bajnokság is.

0 Tovább

Mocsai Lajos a MEFS új elnöke!

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) augusztus 12-i tisztújító közgyűlésén az elkövetkezendő négy évre Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajost elnöknek, Prof. Dr. Bács Zoltánt, Dr. Gál András Leventét, Prof. Dr. Merkely Bélát a MEFS alelnökeinek, elnökségi tagoknak pedig Prof. Dr. Ács Pongrácot (PTE), Dr. Freyer Tamást (NKE), Rakaczki Zoltánt (ME), Vladár Csabát (BCE), a HÖOK jelöltekként Kiss Viktort és Molnár Dánielt választották meg.

A MEFS leköszönő elnöke Prof. Dr. Kiss Ádám nyitotta meg a MEFS tisztújító közgyűlését szerda délelőtt a Testnevelési Egyetem Athén termében. A közgyűlésen hagyományosan a MEFS által alapított díjakat is kiosztották, az egyetemi sportért megvalósított kiemelkedő munka elismeréseként. Díjat adott át Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Dr. Kulcsár Krisztián a MOB elnöke, Dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Murai László a HÖOK elnöke és Prof. Dr. Kiss Ádám.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte: „Fontos hogy megtartsuk a koronavírus-járvány vírus előtti időszak értékeit, hiszen a sport területe kulcsfontosságú a krízisek átvészelésében. Erre kiváló példa a tisztújító közgyűlés után kezdődő 2020 FISU World Forum, a MEFS, a Testnevelési Egyetem (TE) és a Digitális Jólét Program (DJP) közös rendezésében, ami a helyszíni rendezvény elmaradás után az online térben 102 ország 1400 regisztrálójával zajlik. Mivel a magyar kormány stratégiai ágazatként tekint a sportra, fontos, hogy a felsőoktatási sport és a MEFS továbbra is támogassa az egyetemeken keresztül az élsportolókat és a rekreációs célú szabadidősportot.” Dr. Szabó Tünde kiemelte, hogy a felsőoktatásban töltött esztendők az utolsók, ahol még közvetlenül hatni tudunk a fiatal generációkra az egészséges életmód kialakítása érdekében.

Dr. Kulcsár Krisztián a MOB elnöke köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy a MOB fontos szövetségese a MEFS-nek. Gratulált a szervezőknek a 2020 FISU World Forum megrendezéséhez, majd zárszóként megköszönte az elnökség eddigi kiemelkedő munkáját és az önmagukért beszélő kiváló eredményeket.

Itt kell elmondani, hogy Dr. Sterbenz Tamás a Testnevelési Egyetem általános rektorhelyettese zárszavában megköszönte a tagság és az elnökség elmúlt négyéves munkáját és sikeres munkát kívánt az új elnökségnek. A korábbi MEFS alelnök felhívta a figyelmet, hogy a MEFS még eredményesebb működéséhez a bizottsági munka megerősítésére van szükség.

Dr. Hankó Balázs az ITM felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára rávilágított arra, hogy a felsőoktatási intézmények kiemelt célja, hogy az egyetemi rangsorokban minél előkelőbb helyen szerepeljenek. A MEFS a Hajós Alfréd Terv (HAT) alapjait 2012-ben tette le, attól kezdve folyamatosan azon dolgozik, hogy az abban kitűzött célok megvalósuljanak. A Tervben kiemelt elem a  digitalizáció, a szabadidősport fejlesztése, továbbá mindaz a tudás, lehetőség, amely a hallgatókat célozza meg szabadidős és rekreációs célú sportrendezvények és élsportolói sportesemények szervezése tekintetében. A MEFS ehhez kiváló fórumot nyújt, kapcsolati hálót biztosít és koordinációs feladatokat lát el – zárta köszöntőjét a helyettes államtitkár.

Murai László a HÖOK elnöke beszédében a sport és az olimpiai eszme értékeire hívta fel a figyelmet: az empátiára, egymás elfogadására és az adaptivitás fontosságára, melyek a karantén alatti időszakban megmutatták, milyen fontos az összefogás. A MEFS nagy segítséget nyújtott, reméli, nyújt a továbbiakban is a HÖOK azon munkájához, melynek célja az egyetemisták sportba történő erőteljesebb bevonása. Murai László kiemelte és nagy sikerként könyvelte el, hogy Kiss Viktor a MEFS HÖOK által delegált elnökségi tagja bekerült a FISU tisztségviselői közé, mely a MEFS-HÖOK együttműködés közös érdeme, majd megköszönte Prof. Dr. Kiss Ádám elnök úrnak az eddigi elért eredményeket és az együttműködést.  

A közgyűlésen Dr. Székely Mózes a MEFS főtitkára ismertette az Elnökség 2019. évi munkáját, a pénzügyi beszámolót és a közhasznúsági jelentést a 2019. év vonatkozásában, továbbá a 2020. évi pénzügyi és szakmai tervet. Szalay Gábor, a felügyelő bizottság elnöke ismertette a Felügyelő Bizottság 2019. évi jelentését. Minden ismertetett beszámolót és szakmai tervet a Közgyűlés egyhangúlag, ellenszavazat nélkül elfogadott.

Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora, mint a MEFS elnökjelöltje röviden ismertette programját, melyet egy Klebelsberg Kunó idézettel kezdett: „A testnevelés újjászervezése nemzeti ügy, össztársadalmi érdek és érték”. Ez azóta sem változott, hangsúlyozta Mocsai Lajos.

„A sportoló nemzet szlogen tartalommal való megtöltése a cél az elkövetkezendő négy évben. Az alapfilozófiát újra kell fogalmazni a testkultúra, az életmód és az életminőség terén, mert nagy potenciál rejlik a fiatalok sportra való megnyerésében. A szabadidő eltöltése és a várható élettartam viszonylatában óriási változások vannak folyamatban, de sajnos még így is az egészségben eltöltött évek száma Európában az egyik legalacsonyabb Magyarországon. Ennek a szemléletnek megváltoztatása óriási kihívás az egyetemisták körében. A sportnak az egyetemeken divattá kell válnia, mindez a felsőoktatási vezetőkkel való kooperáció eredményeként érhető csak el.”

A MEFS új elnöke a testnevelő tanárok elfogadását, továbbképzését, szakmai és anyagi megbecsülését is célul tűzte ki megválasztása esetén.

A MEFS tisztújító közgyűlésén a tisztségeket az alábbi jelöltek nyerték el a 2020-2024-es időszakra:

 

Elnök: Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos

Alelnök:

Prof. Dr. Bács Zoltán – Debreceni Egyetem kancellárja,

Dr. Gál András Levente – Digitális Jólét Program szakmai vezetője

Prof. Dr. Merkely Béla – Semmelweis Egyetem rektora,

Elnökségi tagok:

Prof. Dr. Ács Pongrác – Pécsi Tudományegyetem

Dr. Freyer Tamás – Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Rakaczki Zoltán – Miskolci Egyetem

Vladár Csaba – Budapesti Corvinus Egyetem

Kiss Viktor – HÖOK jelöltje

Molnár Dániel - HÖOK jelöltje

Knoch Viktor – az olimpiai bajnokok képviselője

Felügyelő Bizottság elnöke:

Dr. Pavlik Lívia – Budapesti Corvinus Egyetem

Felügyelő Bizottság tagok:

Somogyi Ádám – Szegedi Tudományegyetem

Szalay Gábor – Eszterházy Károly Egyetem

Díjazottak:

Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportért Életműdíjat kapott:

Mészáros László – Pannon Egyetem

MEFS Hajós Alfréd Aranyplakettje az Egyetemi – Főiskolai Sportért Díjat kaptak:

Prof. Dr. habil. Borbély Attila – Debreceni Egyetem

Nád János – Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Dr. Salgó András 1951 – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Széles-Kovács Gyula 1954 – Eszterházy Károly Egyetem

MEFS Csik Ferenc Ezüstplakettje az Egyetemi – Főiskolai Sportért Díjat kaptak:

Auer Károly – Széchenyi István Egyetem

Bánkyné Perjés Beatrix – Pécsit Tudományegyem

Bíróné Dr. Ilics Katalin – Eötvös Loránd Tudományegyetem Szombathelyik Egyetemi Kampusz

Prof. Dr. Bognár József – Eszterházy Károly Egyetem

Csépe Bálintné – Edutus Egyetem

Dr. Horváth Ákos – Eötvös Loránd Tudományegyetem

Tóth Ottó – Budapesti Gazdasági Egyetem

MEFS Elek Ilona Emlékérem az Egyetemi – Főiskolai Sport Támogatáséért díjat kapott:

Varga Attila – Eszterházy Károly Egyetem 

Gedényi Mihály Elnöki Elismerő Oklevél az Egyetemi Sport Szervezéséért Díjat kaptak:

Budaházi Judit – Széchenyi István Egyetem

Halmos Zoárd – Pécsi Tudományegyetem 

Simó Szabolcs – ELTE-BEAC

Szirmai Zsuzsa – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Fiatal Sportszakemberek Németh Angéla Magyar Egyetemi Sportért Érdemérme Díjat kaptak:

Barka Nikoletta – Budapesti Gazdasági Egyetem

Huszár Viktor – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Takács Réka – ELTE-BEAC

Nagy Máté – Testnevelési Egyetem

Magyar Egyetemi – Főiskolai Halassy Olivér Hallgatói Díjat kaptak:

Fenyves Balázs – Eszterházy Károly Egyetem 

Müller Zsófia Zita – Pécsi Tudományegyetem

Sas Gábor – Testnevelési Egyetem

Varga András – Pécsi Tudományegyetem

További díjazottak, akik később veszik át a díjat:

MEFS Csik Ferenc Ezüstplakettje az Egyetemi – Főiskolai Sportért Díj:

Prof. Dr. Bognár József – Eszterházy Károly Egyetem

Gyurta Dániel

Dr. Szatmári Zoltán – Szegedi Tudományegyetem

MEFS Hajós Alfréd Aranyplakettje:

Prof. Dr. Merkely Béla – Semmelweis Egyetem

0 Tovább

Készül a jövő stratégiája a búvároknál!

Papp Gábor csapatával a jövő évi stratégián dolgozik. A Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) újonnan megválasztott elnöke bízik abban, hogy a búvárkodást sokkal népszerűbbé lehet tenni Magyarországon. Az elnök a buvar.hu-nak adott interjújában beszélt erről.

„Június 23-án volt a közgyűlés. Hiába jött a nyár, az új elnökséggel, a szövetség irodájával karöltve nagy lendülettel vetettük bele magunkat a munkába. Első lépésként teljesen átvilágítjuk a szövetség működését. Ennek bizonyos lépései tartanak még és vannak aktuális feladatok, ezek egy része összefügg a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzettel. Bízom benne, hogy hamarosan kommunikálhatók lesznek azok az eredmények, amelyeket kapunk az átvilágítás során. Szeptember végéig lesz még egy közgyűlésünk, ahol a tavalyi évi beszámolót, a következő évi tervet és a költségvetést mutatjuk be. Ezután jöhet a szövetség stratégiájának véglegesítése a 2020-2024. évi időszakra. Közben kiderült, hogy a tájolósok kontinensbajnoksága elmarad, az uszonyosok Európa-bajnokságára a válogatottat egyelőre beneveztük, azonban jelen pillanatban nagyon kevés a nevező ország, meglátjuk valóban megtartják-e a szervezők.” – mondta az elnök.

A tisztújító közgyűlés után Papp Gábor azt nyilatkozta: az az egyik legfontosabb cél, hogy a hazai bázis minél nagyobb legyen. „Ez az egyik legfontosabb, hogy a búvártársadalomban az MBSZ égisze alatt létrejöhessen a technikai és szakmai integráció, legyen minél több aktív búvár Magyarországon! Itt ki is emelném, hogy a technikai bizottság már jelentős lépéseket tudott tenni, az MBSZ egy asztalhoz ült az oktatási szervezetekkel és körvonalazódik a jövőbeni szorosabb együttműködési forma. A sportágak fejlesztésében a versenysportok jövőbeni sikeressége, már csak a hagyományok miatt is kiemelt, de a szabadidős búvárkodás fejlesztésére is nagy hangsúlyt fektetünk” – tette hozzá a Magyar Búvár Szövetség elnöke.

0 Tovább

Tíz érem a cél a hazai rendezésű jet-ski világversenyen

Augusztus 27. és 30. között rendezik meg a Nyíregyháza melletti Levelek taván az idei jet-ski Magyar Nagydíjat, amely Európa-bajnoki futam, a juniorok számára pedig világbajnokság egyik állomása is lesz. A Magyar Jet-ski Szövetség elnöke, Czeller Béla a tavalyi eredményes szereplés megismétlését várja a legjobb hazai versenyzőktől.

Hosszú évek után 2019-ben rendezhetett ismét Európa-bajnoki futamot Magyarország. A Leveleki Szabadidőpart taván lebonyolított Magyar Nagydíjon tíz magyar érem született, a színvonalas rendezésnek köszönhetően pedig hazánk kiérdemelte, hogy 2020-ban is otthont adhasson a versenynek. A koronavírus-járvány miatt a nagydíj az eredetileg tervezett júniusi időpontról augusztus végére került, ugyanakkor – miután Portugália lemondani kényszerült a maga viadalait – a program kiegészült a juniorok világbajnoki versengésével is.

„Ha úgy vesszük, akkor a járvány nyertesei lettünk, hiszen 2006 óta most először rendezhetünk világbajnokságot” – jelentette ki Czeller Béla, aki szerint reális esély van megismételni a 2019-es éremtermést.

A szövetség vezetője roppant eredményesnek nevezte a tavalyi esztendőt, amivel szerinte a magyarok magasra tették fel maguknak a lécet. Megjegyezte: technikai sport lévén nehéz az esélyekről beszélni, hiszen egy esetleges gépleállás azonnal – akár az első helyről történő –kiesést jelent. Ennek ellenére az a céljuk, hogy a programot alkotó Ski (álló), illetve Runabout (ülő) kategóriákban megismételjék az előző évi eredményeket.

„A junioroknál az álló kategóriában mindenképpen van éremesélyesünk” – sorolta Czeller Béla. – „A Ski GP 3-ban Szabó Barnabástól azt várjuk, hogy megvédje tavalyi Európa-bajnoki címét, és Sümegi Martintól is dobogós helyezésre számítunk. A Runabout  veterán kategóriában tavaly három érmesünk is volt, akik, úgy tűnik, idén is rajthoz állnak, úgyhogy ebben a számban is bizakodóak vagyunk, emellett a Ski veteránban van keresnivalónk. A Runabout GP 2-ben tavaly dobogós Hársfalvi Gergely is éremesélyes, ráadásul ő nyíregyházi versenyző, tehát, mondhatni, hogy hazai pályán versenyez majd. Ha beválnak a számításaink, akkor a versenyzők formáját és a gépek fejlesztéseit is figyelembe véve reális esélye van annak, hogy összejöjjön az áhított tíz érem.”

A Magyar Nagydíjon az Európa-bajnokság tizenhárom kategóriája mellett a fiatalok két világbajnoki versenyszámban, a Ski GP 3.2-es (13 év alattiak) és a Ski GP 3.3-as (13-15 évesek) kategóriában állhatnak jet-skijükre.

0 Tovább

Teqball ob – Még semmi sem dőlt el!

Élesedik a küzdelem a teqballosoknál. A sportág első országos bajnokságán az egyéni I. osztály legjobbjai játszottak, az eseménynek Budapest adott otthont.

A legutóbbi fordulót végül Blázsovics Ádám nyerte meg klubtársa, a Phoenix Teqball Akadémia játékosa, Bányik Csaba pedig a második helyen zárt. A dobogó harmadik fokára Katz Balázs állhatott fel. A bajnokság szeptember 4-i, azaz a következő fordulója a magyar bajnoki címről fog dönteni.

A teqball egy futballalapú új sportág, amely mind a profi focisták, mind az amatőr sportkedvelők számára kiválóan alkalmas a technikai tudásuk, koncentrációs készségük és állóképességük fejlesztésére. Kis túlzással a teqball a labdarúgás legtisztább válfaja, mivel a játékosok között nincs fizikai kontaktus, tehát az ütközésekből, durva belépőkből származó sérüléseket teljesen ki lehet zárni egy teqball mérkőzés, vagy edzés során. A hivatalos szabályok értelmében a sporteszközt nem lehet megérinteni, amely szintén csökkenti a sérülésveszélyt.

0 Tovább

Közbeszólt a vírus – Herczigék nem lesznek ott a Lett Rallye-n!

Hiába várták a MOL Racing Team versenyzői a Liepaja Ralit, a COVID-19 járvány újra felülírta a terveket. A Lettországban érvényes előírások és a szervező járványügyi intézkedései miatt gyakorlatilag lehetetlenné vált, hogy elinduljanak a rali Európa-bajnokság idei második állomásán.

„Július utolsó napján hozták meg az utolsó intézkedéseket a Liepaja Rali szervezői. Ezek közül a legfontosabb, hogy a lett kormány a legfrissebb járványügyi statisztikák alapján különféle zónákba sorolta az országokat. A listán a vörös zónába került Csehország, Ausztriát pedig a sárga zónába tartozó országok közé sorolták, így a BRR csapat osztrák és cseh tagjaira is a szigorított intézkedések vonatkoznak. Herczig Norbert és Ferencz Ramón, valamint a magyar csapattagok is csak a veszélyeztetett országokon keresztül tudták volna megközelíteni a helyszínt, így nekik sem lett volna egyszerűbb dolguk.

„A csapattagokra a Lettországba beutazás után két hét karantén várt volna, amihez már július végén, az intézkedések nyilvánosságra hozatala előtt el kellett volna utazniuk. A másik megoldás szerint utazás előtt elvégzett három napnál nem régebbi negatív COVID-tesztre lett volna szükséges, majd az országba érkezést követő 24 óra múlva újabb tesztet kellett volna végezni. A harmadik tesztre az ott tartózkodás 5. és 7. napja között kell sort keríteni, a tesztek eredményét pedig a szállodában kell megvárni. Sajnos a második megoldás is logisztikailag kivitelezhetetlen, hiszen a verseny előtti teszt, a pályabejárás, és a gépátvétel is része a versenynek, így fájó szívvel le kellett mondanunk a Liepaja Ralin indulásról.” – nyilatkozta Herczig Norbert.

 Információink szerint több csapat is hasonló döntést hozott, többek között az ERC élmezőnye sem lesz ott a versenyen. A MOL Racing Team következő versenye az Azori-szigetek Rallye lesz szeptember közepén, ahová ismerősként térnek vissza Herczigék, ugyanis a harmadik alkalommal állnak majd rajthoz a murvás pályákon.

0 Tovább

Jövőre megint Eb-t rendezhetünk kick-boxban

A tavalyi győri utánpótlás Európa-bajnokság után 20201-ben ismét Magyarország adhat otthont a fiatalok kontinensviadalának. Galambos Péter, a hazai szövetség elnöke elmondta: a magyarok az elmúlt évek több világversenyén is bizonyították, hogy kiemelkedően jó rendezők, ennek köszönhetően lehetünk ismét házigazdái egy Eb-nek. Hozzátette: a hazai rendezésű világversenyek mindig nagy lendületet adnak itthon a sportágnak – adta hírül a Magyar Kick-box Szakszövetség.

Tavaly augusztusban az Audi Aréna Győrben 38 ország közel 1600 versenyzője lépett tatamira és szállt ringbe, ezzel ez volt az eddigi legnagyobb utánpótlás kick-box Eb. A 18 év alatti korosztályokat felvonultató verseny ráadásul minden idők legjobb magyar szereplését hozta, úgyhogy az MKBSZ szívesen vette a sportág világszövetsége, a WAKO felkérését, hogy 2021-ben vállalja el az esemény újbóli megrendezését.

"Ritkán fordul elő, hogy két éven belül ugyanazt a versenyt ugyanabban országban rendezzék meg, ezért mi nem is pályáztunk a 2021-es Európa-bajnokságra" - mesélte Galambos Péter. - "Akik viszont pályáztak, azoknál a WAKO illetékesei a helyszíni látogatás és előzetes felmérés alapján nem látták biztosítottnak, hogy magas színvonalon le tudják bonyolítani ezt a hatalmas versenyt. A nemzetközi szövetség ezért felkért bennünket, hogy rendezzük meg ismét az Eb-t. Mivel mi készen állunk a feladatra, van egy jól bejáratott helyszínünk is, és az új győri városvezetés is pozitívan viszonyult a megkeresésünkhöz, elvállaltuk a felkérést. Így most már hivatalos, hogy jövőre ismét nálunk lesz az utánpótlás Eb, reméljük, hogy a járványhelyzet sem fogja ezt megakadályozni."

A Magyar Kick-box Szakszövetség első embere komoly sportdiplomáciai sikernek nevezte a duplázást. Büszkén jegyezte meg: az utóbbi időben, ha igazán jó versenyeket említenek a sportág berkein belül, akkor elsősorban a 2017-es budapesti felnőtt világbajnokság és a 2019-es győri utánpótlás Eb jön szóba.

"Ha biztosra akarnak menni, akkor elővesznek minket, mi pedig nem állunk ellen ennek" - tette hozzá mosolyogva a sportvezető, aki arra is emlékeztetett, hogy jövőre szeretnék újra megrendezni az évenkénti hagyományos budapesti világkupát, amelyet idén májusban a koronavírus járvány miatt kényszerültek törölni.

Galambos Péter arról is beszélt, hogy a hazai rendezésű világversenyek rengeteg hasznot hoznak itthon a sportágnak.

"Leginkább népszerűsítésben jelentenek sokat, érzékelhetően megnő az érdeklődés a kick-box iránt. Ez kiegészül a mostanában divatos kereskedelmi televíziós sport reality-kkel, amelyek a fiatalok körében nagyon közkedveltek, és amelyekben hangsúlyosan szerepeltek az elmúlt időszakban legkiválóbb sportolóink. Akik gyártják ezeket a műsorokat, igyekeznek jó hívószavakkal előállni, és érzékelhetően úgy találják, hogy nem hangzik rosszul, hogy valaki kick-box világbajnok. Úgyhogy ez nekik is és nekünk is jó, az ott szereplő sportolóinknak pedig több tekintetben jelentős előnyökkel jár."

A Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke beszámolt arról is, hogy hazánk még korábban jelentkezett a 2022-es utánpótlás világbajnokságra, amellyel kapcsolatban várják a nemzetközi szövetség végleges döntését.

0 Tovább

Magyar sportdiplomáciai siker pétanque-ban

Komoly sportdiplomáciai sikert értek el a magyar pétanque-osok, mivel az Európai Pétanque Szövetség, a CEP alelnökének választották Novák Barnabást. A hazai szervezet alelnöki tisztségét is betöltő sportvezető elmondta: elsődleges célja, hogy a 11 tagú elnökség egyetlen közép-kelet-európai tagjaként segítsen fellendíteni a sportágat a régióban, és elérni, hogy minél több igazolt játékos legyen.

Novák Barnabás 2018 előtt közel tíz évig töltötte be a Magyar Pétanque Szövetség elnöki tisztét, négy éve ugyanakkor már Luxemburgban él és dolgozik. Érdekesség, hogy az európai szervezet székhelye is Luxemburgban van bejegyezve, így a magyar alelnök fontos feladatai közé tartozik az ottani felettes szervvel való kapcsolattartás. Emellett a jogi vonatkozások, illetve a különböző szabályzatok karbantartása hárul rá, de szeretne tenni a hazánk és a környező országok pétanque-jának fejlődéséért is.

„1990-ben alakult meg az Európai Pétanque Szövetség, az elnökség pedig körülbelül tizenöt éve tizenegy főből áll. Ebből én vagyok a két alelnök egyike, és egyben az egyetlen, aki Kelet-Európát képviseli. Bár az elnökségi tagok elsősorban a CEP érdekében járnak el, azért számomra az is fő cél, hogy régiónkban fellendüljön a sportág, és ezzel összefüggésben, hogy minél több igazolt játékos legyen” – nyilatkozta a Novák Barnabás.

Az újdonsült alelnök elmondta: Franciaországban és annak egykori gyarmatain roppant népszerű ez a sport és Nyugat-Európában is sokan játsszák. Gyakorlatilag mindenki ismeri a strandokról és a parkokból, a mi térségünkben mégis kevesebben űzik.

„Pedig a mi régiónknak is létezik egy közös versenye, a hat állomásból álló Centrope Cup. Ezt hat közép- és kelet-európai ország szervezi, úgy, hogy évente mindegyik lebonyolít egy-egy versenyt. Ezen a sorozaton általában száz-kétszáz csapat indul el, de ezt a létszámot szerintem bőven lehetne és kellene is növelni.”

Novák Barnabás elmondása szerint pétanque-ban Magyarország az európai nemzeteket tekintve nagyjából a középmezőny elején található. A pétanque a feltörekvő sportágak közé tartozik, szerepel a Világjátékok programján, de tavaly már az is szóba került, hogy megmutathatja magát a – szinte kizárólag olimpiai sportágakat felvonultató – minszki Európa Játékokon.

0 Tovább

Budapesti központtal rendezik meg az egyetemi sport idei csúcseseményét

Hat kontinensről és csaknem száz országból regisztráltak az egyetemi sport idei csúcseseményére! A 2020 FISU World Forumnak a Testnevelési Egyetem ad otthont, augusztus 12. és 14. között. A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) Universiadék utáni második legnagyobb eseményét, a hallgatói világfórumot a koronavírus-járvány miatti egészségügyi korlátozásokat betartva, online rendezik meg. A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) információi szerint 93 országból eddig 1245-en regisztráltak. A nyitóünnepségen beszédet mond Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), és Oleg Matytsin a FISU elnöke.   

„Két évvel ezelőtt pályázaton nyertük el a jogot, hogy idén mi rendezhessük meg a hallgatói világfórumot – tájékoztatott prof. dr. Kiss Ádám, a MEFS elnöke. – Természetesen akkor nem ilyen helyzetre készültünk, de a világjárvány keresztülhúzta a számításainkat. Ha idén lemondtuk volna az eseményt, legközelebb egész biztosan más kapta volna a rendezés jogát, amit nem akartunk megkockáztatni. Ezért partnereinkkel egyetértésben úgy határoztunk, megszervezzük a Forumot, ha kell, ilyen formában is. Nem számítottunk rá, hogy bő egy héttel a nyitónap előtt már ezer fölött jár a regisztráltak száma. Nem tartok attól, hogy digitális jellege hátrányt jelent majd, hiszen a járvány kitörése óta hozzászokhattunk, hogy a korábban valós térben és időben rendezett események jelentős része most virtuálisan zajlik. Egyetlen „gondunk”, hogyan tudjuk egyszerre kielégíteni a rengeteg jelentkező igényét.”

A Testnevelési Egyetem története során még sosem rendezett kibertérben ilyen nagy jelentőségű rendezvényt, ami izgalmas kihívás elé állítja az intézményt – vélekedik Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, az egyetem rektora.

„A járvány miatt kényszerhelyzetben vagyunk, de a Testnevelési Egyetem, mint ahogy az oktatásban, úgy a fórummal kapcsolatban is vállalta a gyors átállást. Külön öröm, hogy a FISU Forum nyitónapján tartják a MEFS éves közgyűlését, így a két rendezvény ráirányítja a figyelmet a hazai és a nemzetközi egyetemi sport fontosságára. A közgyűlés tartalma szervesen kapcsolódik a Fórumhoz és annak mondanivalójához, így az időzítés tökéletesnek mondható. A Testnevelési Egyetem infrastrukturális fejlődése és sporttudományi háttere így kiemelt figyelmet kaphat nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi színtéren is.” – hangsúlyozta az egyetem rektora.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által irányított Digitális Jólét Program (DJP) munkatársai a szervezők szakmai partnereként szaktudásukkal többek között a rendezvény virtuális térben való izgalmas és látványos megjelenítésében, fiatalos, a hallgatói érdeklődést felkeltő gamification kialakításában, valamint a digitális sportkérdések kérdéskörének terítékre kerülésében játszanak közre – tette hozzá Dr. Gál András Levente, a DJP szakmai vezetője, a FISU Forum online térben történő megrendezésének ötletgazdája.

Fotó: RentIT, DJP, MEFS, TF

0 Tovább

Teke – Ezek a csapatok lesznek ott idén a nemzetközi kupákban

Megvan, hogy mely csapatok képviselik a magyar színeket a nemzetközi kupákban. A következő kiírásban a férfiaknál a Szegedi TE indul a Világkupán, az Európa Kupában pedig a Szentgotthárdért szoríthatunk. Az NBC-ben két magyar csapat is lesz, a Ferencvároson kívül a Répcelak guríthat.

A nőknél a győriek lesznek ott a Világkupán, az Európa Kupában a Rákoshegy lesz érdekelt, míg az NBC Kupában a Balatoni Vasas lép pályára.

A koronavírus miatt elmaradt az idei Bajnokok Ligája négyes döntője. A sorozatban kialakult a legjobb négy mezőnye, ott egy magyar csapat érdekelt a férfiaknál, miután a Szegedi TE idén is bejutott az elitkörbe. Ezt a Final Fourt jövő tavasszal rendezik meg.

0 Tovább

A junior tájfutó Eb is Magyarországon lesz az ősszel

Gyakorlatilag egy újabb, méghozzá sportágtörténelmi tájékozódási futó Európa-bajnokság megrendezését nyerte el hazánk. A koronavírus-járvány miatt ugyanis törölték a tájékozódási futók törökországi junior világbajnokságát. Helyette egyszeri alkalommal megrendezik a juniorok kontinensviadalát, amelyre így az ifjúsági Európa-bajnoksággal együtt kerül majd sor Salgótarjánban október 24. és 26. között – ráadásul magyar éremesélyekkel.

Nagy változásokat hozott a nemzetközi tájékozódási futó versenynaptárban is a koronavírus-járvány. A felnőttek világ- és Európa-bajnokságát, valamint a világkupa-sorozat valamennyi állomását törölni kellett, így a magyar válogatottnak sincs az idén komolyabb nemzetközi megmérettetése. A következő „áldozat” a junior világbajnokság lett. A júliusi eseményt először októberre halasztották, végül viszont a Nemzetközi Tájékozódási Futó Szövetség (IOF) lemondani kényszerült. Így a törökországi verseny 2021-re csúszott, és a következő évek junior vb-i is egy évvel később kerülnek megrendezésre.

Miközben a világ egészét érintő esemény megrendezésére jelenleg nincs lehetőség, a legjobb európai futók megkapták a lehetőséget, hogy összemérjék erejüket, és erre Magyarországon lesz lehetőségük. Az október végi, Salgótarján környékén megrendezésre kerülő ifjúsági Európa-bajnokságot ugyanis kibővítették, és így a két ifjúsági korosztály (16, illetve 18 év alattiak) mellett a juniorok (20 év alattiak) is rajthoz állnak.

A mostani lesz az első hivatalos junior tájfutó Európa-bajnokság, amelyet az IOF egyelőre egyszeri eseménynek tervez, kimondottan a vb törlése miatt. Ugyanakkor elkezdték vizsgálni, hogy a jövőben van-e igény külön kontinenstornára is a korosztályban.

A magyar junior válogatott számára kedvező a döntés. Számos éremesélyes sportoló, köztük a 2018-ban junior világbajnoki címet nyerő Gárdonyi Csilla is rajthoz állhat így hazánkban a junior Eb-n. A férfi mezőnyben Jónás Ferenc és Szabó Marcell indul legjobb esélyekkel az érmekért. Mindkét 19 éves versenyző dobogón állt tavaly az ifjúsági Európa-bajnokságon, idén pedig hazai pályán bizonyíthatnak az idősebbek között.

Az újraindult hazai versenyszezonban augusztusban kerül sor a – május végén elhalasztott – középtávú és váltó ob-ra, amely egyúttal válogató lesz az ifjúsági és junior Eb-re.

0 Tovább

Teqball – A nőknél Kota Gabriella nyerte a legutóbbi fordulót!

Kota Gabriella egyenlített Balassagyarmaton! A Phoenix Teqball Akadémia játékosa a női bajnokság 2. fordulójában nyerni tudott klubtársa, Janicsek Zsanett előtt. A fővárosban a másodosztály egyéni fordulóját bonyolították le, itt Szegedi Zalán győzött. A magyar fejlesztésű sportágban ez az első bajnoki kiírás.

A teqball futball-alapú sportágnak számít, amelyet egy speciálisan meghajlított asztalon (a teq-asztalon) játszanak. A sportág először 2012-ben jelent meg, Magyarországon. Itt hatványozottan érvényesül a nemek közti egyenlőség, hiszen a szabályok szerint egyéni játék esetén kettő, páros játék esetén pedig négy játékos játssza a teqball-t, nemtől és kortól függetlenül. A teqball bajnoki sorozat pénteken az I. osztály egyéni versenyszámával folytatódik.

A sportágban sporttörténelminek számít a 2020-as év. Júniusban megalakult az Országos Teqball Szövetség (Otesz), majd ezt követően elindult a bajnokság is. A szövetség célja, hogy minél többen űzzék ezt a magyaros sportágat.

0 Tovább

Fantasztikus esti futófesztivál a fővárosban!

Négyezerötszázan húztak futócipőt a Generali Night Run Budapest futóversenyen! Az éjszakába nyúló eseményen a futók három távon állhattak rajthoz. A délutáni gyerekfutamok után 6, 9 és 21 kilométeren indulhattak a futás szerelmesei a kivilágított fővárosban.

Az est királykategóriáját, a félmaratoni távot az egyik legismertebb magyar hosszútávfutó, a riói olimpikon, Csere Gáspár nyerte meg, miután 1 óra 7 perc, 13 másodperc alatt ért célba.

A futóversenyre 100 orvos és ápoló kapott ingyenes indulási jogot, ezenkívül az idén 150 éves Magyar Tűzoltóság 150 tagja is ott volt a rajtzónában, többen bevetési felszerelésben teljesítették valamelyik távot. A szervezők tájékoztatása szerint az éjszakai futáson részt vett Erdei Zsolt, profi ökölvívó világbajnokunk, dr. Zacher Gábor, az ország legismertebb toxikológusa, és Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A névadó Generali idei sporteseményeinek fókuszában a "The Human Safety Net" nevű kezdeményezés áll, amellyel a koraszülött babáknak és családjaiknak nyújtanak segítséget. Ennek része egyebek mellett a korszerűsítés, eszközadományozás, a szülőtámogatás fejlesztése és a prevenció.

A 7. alkalommal megrendezett Generali Night Run Budapest egyik újdonsága a ’bulifutam’ volt, amelyen jelmezben indulhattak a futók, de volt fejlámpás futam is a kivilágított fővárosban.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum