Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Kihívás Napja 2017: Sportol az ország!

Ma van a Kihívás Napja! A magyar települések, iskolák, tűzoltóparancsnokságok, munkahelyek változatos programokkal készülnek. Ez Magyarország legnagyobb szabadidősport rendezvénye.

A Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) tájékoztatása szerint 2017-ben a települések, az iskolák mellett a munkahelyek körében is nagyon népszerű a rendezvény. A sportszerkesztőségek és munkahelyek esetében Kihívás (hó)Napját írt ki az MSZSZ, míg a többi kategóriában május 31-én sportolnak a résztvevők. A Kihívás Napja célja persze az, hogy ne csak május utolsó szerdáján mozogjanak legalább 15 percet a falvak és városok lakói, hanem egész évben.

 

Az idei programok között tűzoltóautó-tolás, kispályás foci, konditeremi edzés, kerékpártúra, zenés reggeli torna, tánc, aerobik, tartásjavító torna, nyugdíjas torna, farönkcipelés, különböző sorversenyek, kötélhúzás és a klasszikus labdajátékok is megtalálhatók.

Bővebb információ a www.kihivasnapja.hu oldalon olvasható.

0 Tovább

Olimpiára készülő sportághoz méltó volt a magyar bajnokság

Létszámában, színvonalában és szervezésében is az eddigi legjobb magyar bajnokságot rendezte a Magyar Karate Szakszövetség 2017. május 27-28-án. Az esemény egyik különlegessége volt, hogy a verseny keretein belül immár másodszor bonyolították le a - fogyatékkal élők által gyakorolt - para-karate magyar bajnokságot. A vasárnapi kiemelt döntőket megtisztelte jelenlétével Szabó Tünde sportért felelős államtitkár.

 

Az UTE Megyeri úti Jégcsarnokában lebonyolított esemény volt az első magyar bajnokság azóta, hogy tavaly augusztusban kiderült: történetében először a karate ott lehet az olimpián 2020-ban Tokióban. Szabó Tünde köszöntő beszédében kifejtette: tisztában vannak a magyar karate sikereivel, támogatják a sportágat, és mindent megtesznek azért, hogy a megfelelő felkészülési feltételeket biztosítsák az olimpiai felkészüléshez.

A bajnokságon résztvevő 55 egyesület több mint 700 versenyzője között tatamira lépett gyakorlatilag a teljes hazai élmezőny.

A felnőttek között esélyeshez méltón szerepeltek a május elején Törökországban megrendezett Európa-bajnokságon remeklő magyar versenyzők. A Kocaeliben bronzérmes Hárspataki Gábor megnyerte a 75 kg-os súlycsoportot, akárcsak MTK-s társaival a férfi csapatküzdelmet. Szintén magyar bajnok lett kategóriájában az Eb-n egyaránt bronzmérkőzésig jutott Tadissi Martial (67 kg), Nagy Botond (formagyakorlat) és Molnár Dániel (+84 kg). 

A kadet, junior és U21-es korosztályokban a mb volt az utolsó válogató verseny az utánpótlás világbajnokságra, amelyet 2017. október 26-29-én rendeznek a spanyolországi Tenerifén. 

A viadalon összességében az MTK bizonyult a legeredményesebb klubnak. 

Karate magyar bajnokság 2017, a felnőtt kategóriák érmesei:

Kata (formagyakorlat):

Férfiak: 1. Nagy Botond (KSI), 2. Ocsovai Gergő (Bushido-Viadukt), 3. Forgács Tamás (Vasas) és Mihály Péter (KSI)

Férfi csapat: 1. Tempo, 2. JHE Fehérvár

Nők: 1. Sterck Laura (MTK), 2. Anti Zsuzsanna (Hegyvidék), 3. Győriványi Renáta (MTK) és Fábián Csenge (MTK)

Női csapat: 1. MTK

Kumite (küzdelem):

Férfiak:

60 kg: 1. Kiss András (UTE Kaisei), 2. Kronstein Bálint (Wado SE)

67 kg: 1. Tadissi Martial (UTE Kaisei), 2. Tamás Ferdinánd (MTK), 3. Előd Máté (MTK)

75 kg: 1. Hárspataki Gábor (MTK), 2. Málnai Áron (MTK), 3. Erdős Martin (MTK) és Szilágyi Dávid (MTK)

84 kg: 1. Hidasi Tibor (Magyar Goju-kai), 2. György Dániel (BVSC-Zugló), 3. Habda Zsolt (Táplán) és Baksa Dávid (Sankudo)

+84 kg: 1. Molnár Dániel (Magyar Goju-kai), 2. Janó Tamás (UTE Kaisei), 3. Balogh Endre (Hegyvidék)

Férfi csapat: 1. MTK, 2. BVSC-Zugló, 3. MTK és UTE Kaisei

Nők:

50 kg: 1. Varga Fruzsina (Magyar Goju-kai), 2. Palkovits Nikolett (MTK), 3. Klement Kármen (Vasas)

55 kg: 1. Molnár Réka (UTE Kaisei), 2. Vajda Lilien (Magyar Goju-kai), 3. Véber Éva (Tempo)

61 kg: 1. Győriványi Renáta (MTK), 2. Juhász Bernadett (BVSC-Zugló), Vass Melinda (BVSC-Zugló)

68 kg: 1. Bartha Nikola (BVSC-Zugló), 2. Kunos Zsuzsanna (Hegyvidék), 3. Czagány Dóra (MTK) és Takács Virág Vivien (SKS-SDSZ-SKDUN)

+68 kg: 1. Szabó Evelin (Wadofight), 2. Németh Zsuzsanna (Győri Dózsa), 3. Jakab Zsuzsanna (SKS-SDSZ-SKDUN)

Női csapat: 1. MTK, 2. BVSC-Zugló

0 Tovább

Finnország 100 - Elstartolt a sportakció!

A Gellért-hegyen elstartolt a Finnország 100! A sportakcióval a résztvevők Finnország önállóvá válásának 100. évfordulóját ünneplik. A Magyar Szabadidősport Szövetség szervezésében zajló eseménysorozaton az indulók 100 kilométert teljesítenek. Fontos, hogy a távok leküzdéséhez semminemű motoros eszköz segítségét nem vehetik igénybe a résztvevők, azaz csak saját erőfeszítéssel teljesíthető a 100 kilométer. A sportakció fő támogatója  a Finn Nagykövetség

A budapesti Finn Nagykövetségen egy 4.6 kilométeres nordic walking túrával vette kezdetét az eseménysorozat, amelynek megnyitóján Petri Tuomi-Nikula, Magyarország finn nagykövete és Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke mondott beszédet. A több mint száz résztvevő  finn nemzeti színekbe öltözött, és úgy teljesítette a 4.6 kilométert.

 

Az esemény után Czene Attila elmondta, bízik abban, hogy az előttünk álló időszakban minél többen felkeresik a www.finn100.masport.hu oldalt, ahol regisztrálhatnak az eseményre. „A Magyar Szabadidősport Szövetségnél minden olyan lehetőséget megragadunk, hogy az emberek figyelmét felhívjuk a rendszeres mozgás fontosságára. Ilyen rendezvényünk a „Finnország 100” is, remélhetőleg sokan vesznek részt sportakcióban” – mondta Czene Attila.

Az ünnepi év mottója „Yhdessä – Együtt” szellemében finnek és finnbarátok otthon és szerte a világon színes programokkal irányítják a figyelmet az elmúlt száz év vívmányaira.

Fotó: Kádár Adrián

0 Tovább

Táncsport - Magyar győzelem Blackpoolban!

Továbbra is magyaros versenyszám a senior standard Blackpoolban! A világ legnagyobb táncversenyén ebben a kategóriában ismét egy magyar táncospár győzött. Kemény Tamás és Princz Nóra imponáló magabiztossággal versenyzett, bejutott a döntőbe, ahol a pontozók őket látták a legjobbnak.

 

2016-ban egyébként a Kemény-Princz duó a harmadik helyen zárt ebben a versenyszámban, akkor Balogh Csongor és Szabó Anita győzött.

A Blackpoolban minden évben megrendezendő táncversenyt a „Táncsport Wimbledonjának” is nevezik. A versenyzők több kategóriában lépnek parkettre a 19. században épült viktoriánus Winter Gardens-ben.

0 Tovább

Tomai Balázs Gold Cup-győztes!

Magyar arany és ezüst a Gold Cup-on! Véget ért a D-One Gold Cup, amelyet Balatonfüreden rendeztek meg.

 

 

 

Tomai Balázs aranyérmes lett a D-One hajóosztály nem hivatalos világbajnokságán, Balatonfüreden. A tavalyi Eb bronzérmese, Szamódy Tamás ezüstéremmel zárt, a dobogó harmadik fokára pedig a brit Giles Chipperfield állhatott fel.

 

További magyar helyezettek:

 

8. Gémesi Gyula

10. Matyasovszki Géza

17. Rövid Levente

0 Tovább

Tekecsapat-világbajnokság 2017: Vb-ezüstérmes a magyar válogatott!

A nők ötödikek lettek

Világbajnoki ezüstérmet szerzett a férfi válogatott Németországban! A Dettenheimben megrendezett tekecsapat-világbajnokságon Csányi Béla szövetségi kapitány együttese a döntőben a szerbektől kapott ki 6-2-re.

 

A magyar válogatott a csoportból a dánokat, a franciákat és cseheket legyőzve jutott tovább, a negyeddöntőben a szlovénokon, majd az elődöntőben a szlovákokon lépett túl. A válogatott így a legutóbbi csapat-világbajnokságon elért harmadik helye után 2017-ben előre lépett, és felállhatott a dobogó második fokára. Érdekesség a magyar férfi válogatottal kapcsolatban, hogy ez volt zsinórban a hetedik világbajnokság, amelyen érmet szerzett. Legutóbb 2013-ban, a Zalaegerszegen megrendezett világbajnokságon zártak vb-arannyal.

A női válogatott a negyeddöntőig jutott ezen a világbajnokságon, ahol a horvátoktól kapott ki 6-2-re, és az ötödik helyen végzett.

Közben egy fontos sportdiplomáciai sikert is elkönyvelhetett a magyar delegáció a világbajnokságon. A nemzetközi szövetség tisztújító közgyűlésén ugyanis a szervezet alelnökének választották Karsai Ferencet, a Magyar Tekeszövetség alelnökét. Karsai Ferenc a sportág hazai vezetésének meghatározó alakja, és az Alabárdos-Szegedi TE elnöke is egyben.

Tekecsapat-világbajnokság, Dettenheim

férfiak, döntő

Magyarország-Szerbia 2-6

nők, negyeddöntő

Magyarország-Horvátország 2-6

0 Tovább

A Nemzeti Versenysport Szövetség is ott volt a sportágválasztón!

A Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) is részt vett a 20. Budapesti Nagy Sportágválasztón. Az eseményen edzők, szakemberek instruálása mellett kipróbálható volt díjmentesen 108 sportág. A tavaly alakult NVESZ a sportágválasztón sportos kvízjátékkal várta az érdeklődőket, valamint a nyári Világjátékokat népszerűsítette. A játékokat július 20. és 30. között rendezik meg a lengyelországi Wroclawban. Ezen a világversenyen 10 sportágban 60 versenyző képviseli a magyar színeket.

 

A Nagy Sportágválasztó huszadik alkalommal bizonyította, hogy egy jó ötlettel, kitartó lelkesedéssel és összefogással egy hasznos rendezvényt lehet létrehozni és működtetni. Ezúttal mintegy 20.000 látogató próbálja ki a sportágak valamelyikét, amely a gyakorlatban járulhat hozzá, hogy minél többek életének természetes részévé váljon a rendszeres testmozgás.  A rendezvény közel hozza a gyerekekhez, a családokhoz a sportot, a mozgás örömét. Külön különlegessége volt az eseménynek, hogy lehetőséget adott a példaképekkel, olimpikon, világ és Európa-bajnok sportolóinkkal való találkozásra, akár együtt sportolásra, mely meghatározó élményt adott a gyerekeknek.

0 Tovább

Kihívás Napja 2017: Színes sportkínálat május 31-én

Változatos programokkal készülnek a magyar települések, iskolák, tűzoltóparancsnokságok, munkahelyek és a média képviselői az idei Kihívás Napjára. Magyarország legnagyobb szabadidősport rendezvénye május 31-én lesz.

A Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) tájékoztatása szerint 2017-ben a települések, az iskolák mellett a munkahelyek körében is nagyon népszerű a rendezvény. A sportszerkesztőségek és munkahelyek esetében Kihívás (hó)Napját írt ki az MSZSZ, míg a többi kategóriában május 31-én sportolnak a résztvevők. A Kihívás Napja célja persze az, hogy ne csak május utolsó szerdáján mozogjanak legalább 15 percet a falvak és városok lakói.

Az idei programok között tűzoltóautó-tolás, kispályás foci, konditeremi edzés, kerékpártúra, zenés reggeli torna, tánc, aerobik, tartásjavító torna, nyugdíjas torna, farönkcipelés, különböző sorversenyek, kötélhúzás és a klasszikus labdajátékok is megtalálhatók. Bővebb információ a www.kihivasnapja.hu oldalon olvasható. 

Japán ellenfeleket kaptak a magyarok

A Magyar Szabadidősport Szövetség idén Újpestet, azaz Budapest IV. kerületét és Székesfehérvárt nevezte a Challenge Day nemzetközi versenyére. Az újpestiek ellenfele Naruto City lesz, a fehérváriak pedig az ugyancsak a japán Komae City-t kapták a Nemzetközi Szabadidősport Szövetség (TAFISA) sorsolásán. Tavaly mindkét magyar város nyert a nemzetközi versenyben, Újpest saját kategóriájában is győzött, és elhódította a TAFISA World Challenge Day Cup-ot.

A Kihívás Napja 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egésznapos versennyel döntik el, melyikük városa a sportosabb. A Kihívás Napja hamar meghonosodott szerte világon és Európában is, majd 1991-ben Magyarországra is megérkezett. Hazánkban eddig összesen 1596 település vett részt a vetélkedésben. A Kihívás Napjának célja az, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz.

0 Tovább

Tekecsapat-világbajnokság 2017: Elődöntős a magyar férfi válogatott

Karsai Ferenc lett a nemzetközi szövetség alelnöke

A magyar férfi válogatott biztosan érmet szerez a tekecsapat-világbajnokságon. A dettenheimi világversenyen a magyar csapat negyeddöntőben a szlovénokat verte 5-3-ra ezzel bejutott az elődöntőbe. A fináléba jutásért Csányi Béla szövetségi kapitány együttese a szlovákok ellen lép pályára. 

A női válogatottnak nem sikerült a negyeddöntő. Méhész Anitáék a remek formában játszó horvátokkal csaptak össze és végül 6-2-re kikaptak.

Közben egy fontos sportdiplomáciai sikert is elkönyvelhetett a magyar delegáció a világbajnokságon. A nemzetközi szövetség tisztújító közgyűlésén ugyanis a szervezet alelnökének választották Karsai Ferencet, a Magyar Tekeszövetség alelnökét. Karsai Ferenc a sportág hazai vezetésének meghatározó alakja, és az Alabárdos-Szegedi TE elnöke is egyben.

0 Tovább

Legendák és karbon hajók egy vitorlás versenyen

Hatszáz hajóra számítanak a július 6-án rajtoló 49. Kékszalag Erste World Nagydíjon

 

Budapest, 2017. május 25. – Az évtized talán legizgalmasabb versenye várható idén, a 49. Kékszalag Erste World Nagydíjon, azon a hagyományos vitorlás regattán, amelyen együtt rajtolnak és küzdenek a legszebb, felújított klasszikus hajók és a 21. századi technológia igazi csodái: a víz felett szárnyaló, karbonból készült, a szél sebességénél is gyorsabb többtestű vitorlások.

 

„Legendák és karbon hajók – ezt választottuk az idei verseny mottójául, ugyanis mind a tradicionális jachtok, amelyeket kiváló magyar hajóépítők áldozatos munkájával építenek újjá, mind pedig a legújabb fejlesztések együttesen jelenítik meg a magyar vitorlázást” – emelte ki Holczhauser András, Európa legnépesebb és leghosszabb távú tókerülő vitorlás versenye rendező szervezete, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára az esemény budapesti, beharangozó sajtótájékoztatóján.

 

„A vitorlázók világa egy nagy család, ahová jó tartozni. Aki benne él tudja, hogy számíthat a másikra akkor is, ha közben a versenyben vetélytársai is egymásnak. Tavaly amikor stratégiai partnerséget kötöttünk a Vitorlás Szövetséggel és a Kékszalag névadó szponzora lettünk – amit az idén nagy örömmel viszünk tovább -  azért álltunk a Kékszalag mellé, mert ugyanazok az értékek jelennek meg az Erste Worldben, mint magában a versenyben – mondta Kállay András, az Erste Prémium, World és Private Banking igazgatója.

 

 

Idén július 6-án lesz a verseny rajtja, s a szervezők – megfelelő időjárási viszonyok esetén – közel hatszáz hajó, mintegy 3.000 versenyző részvételére számítanak. A hagyományoknak megfelelően a rajtvonalat a balatonfüredi hajóállomás előtt tűzik ki, A leglátványosabb, gyors hajók a rajtvonal északi szektorában, a nézőkhöz közel rajtolnak majd, így az ide látogató nézők fantasztikus látványra számíthatnak.

 

A verseny távja az 1934-ben megrendezett első Kékszalag óta változatlan. A hajók Balatonfüredről Balatonkenese irányába vitorláznak. A Kenese előtt elhelyezett pályajelet megkerülve Siófok a következő állomás. Innen – a Tihanyi-szoroson át – egészen Keszthelyig vezet az útjuk, ahonnan visszatérnek Balatonfüredre. Ezt a légvonalban mintegy 155 kilométeres távolságot eddig a Fifty-fifty nevű kétárbocos, kéttestű, magyar fejlesztésű vitorlás tette meg leggyorsabban. A katamarán 2014-ben elért elképesztő rekordja 7 óra 13 perc 57 másodperc.

 

Néhány éve a többtestű hajók átvették az uralmat a versenyen, és többnyire elfoglalják az első helyeket az abszolút értékelésben. Ezért ma már külön díjazzák a hagyományos egytestű hajók legjobbjait is, amelyek között olyan gyöngyszemek találhatók, mint a három, az elmúlt tizenöt évben felújított 75ös cirkáló: a Sirocco, a Nemere II. és a Lillafüred, valamint a Kékszalagra ismét vízre kerülő Hungária, amely 1928-ban az olimpián képviselte Magyarországot.

 

A 49. Kékszalag Erste World Nagydíj egy Balatonfüredhez kapcsolódó eseménysorozat csúcspontja. A regattát megelőző hétvégén a felkészülési versenyként is felfogható Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjra kerül sor, majd a nagy verseny rajtját megelőző napon tartják a Kékpántlika Erste World ifjúsági távolsági versenyt. „A vízi eseményeket parti rendezvények egész sora színesíti, s felméréseink szerint Balatonfüred idegenforgalma csupán ennek az eseménynek mintegy húszezer vendégéjszakát köszönhet” – fűzte hozzá a főtitkár.

A versenyt idén a technológia legújabb fejlesztéseinek igénybe vételével a nézők is folyamatosan nyomon követhetik. A NauBit SmartBoat szolgáltatása és a Kékszalag alkalmazás - amely az Antenna Hungária idén tavasszal kiépített vezeték nélküli LoRa-alapú IoT hálózatát használja - igénybevételéhez nincs szükség Internet előfizetésre vagy SIM kártyára.

A Kékszalag mobil alkalmazás segítséget nyújt a navigációban, valamint a versenyeken számos funkcióval segíti sikerre a kormányost. A tervezett start- és kerülőbóják, valamint a cél koordinátáit is feltöltik, valamint sok más érték mellett VMG sebességet is számol, ezzel is támogatja a kormányos stratégiáját. Az IoT hálózatra töltött adatok felhasználásával, egy maximálisan valósághű 3D modell generálásával követhető a hajó mozgása, ezzel a parton lévő barátok, támogatók is virtuális utasai lehetnek a vitorlásnak.

A NauBit SmartBoat szolgáltatás segítségével megjeleníthető a hajók pozíciója, sebessége, az uralkodó meteorológiai körülmények és számos további információ is. Mindez segíti a vitorlázókat, növeli a biztonságot, és tájékoztatja a nézőket. A verseny online hírei a kekszalag.hu weboldalon követhetők nyomon, s a DigiSport július 6-án többször bejelentkező élő adásban számol be róla.

 

„A verseny üzenete az értékekről szól. Azokról az emberekről, akik a régi hajók felújításával, új technológiák meghonosításával, vagy kiemelkedő sportteljesítményükkel adnak hozzá a Kékszalag több mint nyolcvan éves legendájához.” – hangsúlyozta Kállay András, a névadó szponzor képviseletében.

 

 Az Erste Word ügyfelei is olyan emberek, akik hittek, hisznek magukban és sikeresek lettek, mások számára is példát mutatnak. Mi pedig az Erste World vagyontervezési szolgáltatásunk révén igazi értéket tudunk adni nekik.

Az Erste World értékteremtő a kiemelt ügyfelek kiszolgálásában:

  • az ügyfeleink kiszolgálását – 20-70 millió forint közötti vagyon esetében - dedikált Erste World bankárokon keresztül valósítjuk meg,
  • az Erste World bankáraink limitált ügyfélszámmal dolgoznak és erre nagy hangsúlyt fektetünk,
  • nem mellékesen egy egyedi befektetési termékpalettát kínálunk számukra,
  • az Erste World értékteremtés egyik fontos eleme az Erste World Club, ami túlmutat a napi pénzügyeken és a vagyontervezési megoldásainkon.

Erste World Club:

Mindenki szeret olyan közösség része lenni, amellyel megegyezik az értékrendje.

Az Erste World Clubban hétről-hétre bizonyítjuk azt, hogy igazi értékeket közvetítünk ügyfeleinknek a szakmai és szórakoztató rendezvényeinken, valamint az Erste Platinum hitelkártyához és az Erste World Gold bankkártyához kapcsolódó kedvezményprogramunkon keresztül.

Erste World Club kedvezmény programunkba 6 kategóriából kapcsolunk be együttműködő – a saját kategóriájukban magas színvonalat képviselő – partnereket.

 

Az Erste World az idén is készül meglepetésekkel és aktivitásokkal a verseny napján és a díjátadó ünnepségen:

- Erste Word Kvíz-applikációval a Kékszalag ismertségét kívánja szélesíteni,

  • az Autistic Arttal (az Erste World Club partnerével) a társadalmi felelősségvállalást kívánja népszerűsíteni a versenyzők körében, akik egy autista rajzokkal díszített második szalagot is vásárolhatnak a hivatalos Kékszalag mellé,

 

  •  az Erste World fotósa minden hajóról készít egy képet a verseny hevében, amit az ersteworldclub.hu oldalról tölthetnek le a versenyzők,

 

  • Az Erste World egy saját fotókiállítással is készül - Kollmann Andrással együttműködve – amely a verseny ideje alatt a Vitorlás téren tekinthető meg.

 

 

 A Kékszalag és a Kékpántlika névadó támogatója az Erste World.

 

A Kékszalag további támogatói: Audi, Generali, Herendi Porcelánmanufaktúra, Ilcsi, Seiko, T-Systems, Balatonfüred és Budapest Boat Show.

 

A verseny médiapartnere: Aqua, Balatonfelvidék Neked, Balatonfüred.hu, Compass, DigiSport, First Class, Lánchíd Rádió, Óra Magazin, Porthole.hu Sailing.hu, Vitorlázás, Világjáró.

 

A verseny együttműködő partnerei: Antenna Hungária Zrt., Balatoni Hajózási Zrt., Balatoni Vízirendőrség, NauBit, Novofer, Országos Meteorológiai Szolgálat.

0 Tovább

Újabb három tagszervezet csatlakozott az MSZSZ-hez

Új tagszervezetekkel bővült a Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ)! A szervezet csütörtökön tartotta közgyűlését, amelyen a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Magyar Szervátültetettek Szövetsége és az Árpád Vezér Diáksport Egyesület is felvételt nyert a tagszervezetek közé.

 

Az MSZSZ egy alulról építkező szervezet. Magyarország valamennyi megyéjére, a fővárosra, 6 megyei jogú városra, és számos a hazai szabadidősportéletben kiemelkedő szerepet játszó sportszervezetre terjed ki hatása. A többségében tagi együttműködéssel kialakult hálózathoz több száz helyi sportegyesület, szabadidős társaság tartozik, amelyekben összesen közel 170 ezren sportolnak.

A Magyar Szabadidősport Szövetség 1996-tól tagja a szabadidősport nemzetközi világszervezetének a TAFISA-nak, 2007-től pedig az Európai Munkahelyi Sportszövetségnek.

0 Tovább

Finnország 100: Gellért-hegyi start

A Finn Nagykövetségről indul a „Finnország 100” sportakció. Nyitóeseményként a Magyar Szabadidősport Szövetség és a Finn Nagykövetség szervezésében május 28-án egy 4.6 kilométeres nordic walking túrát rendeznek a Gellért-hegyen.

A megnyitón Petri Tuomi-Nikula, Magyarország finn nagykövete és Czene Attila, a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke indítja el a sportakciót, amellyel Finnország önállóvá válásának 100. évfordulóját ünneplik. A rendezvényen a résztvevők finn nemzeti színekbe, azaz kékbe és fehérbe öltöznek.

 

Az október 19-ig tartó eseménysorozaton résztvevők 100 kilométert teljesítenek az általuk választott módon (gyalog, futva, kerékpárral, rollerrel, nordic walkingozva, stb.). 

Fontos azonban, hogy a táv csak saját erőfeszítéssel teljesíthető, motoros eszköz segítségét nem lehet igénybe venni. Az akció résztvevői között a szervezők értékes nyereményeket sorsolnak ki.

A nordic walkingról

A nordic walking vagy ski walking lényege, hogy egy pár speciális bot és egy különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő, és a mozgáskoordináció. A sportág Finnországból indulva Észak-Európában már az 1930-as években elterjedt a sífutók körében, mint a leghatékonyabb nyári erőnléti edzést biztosító mozgásforma. Eredeti elnevezése finn nyelven sauvakävely (ejtsd: "szauvakevëlü"), amelynek jelentése „botos gyaloglás”.

Bővebb információk és jelentkezés: www.finn100.masport.hu

0 Tovább

Finnország 100!

Indul a „Finnország 100”! A Magyar Szabadidősport Szövetség kezdeményezésére többek között nordic- és gyalogtúrákkal 100 kilométert tesznek meg az indulók Magyarországon. A sportos akcióval Finnország önállóvá válásának 100. évfordulóját ünneplik. Az esemény, amely a budapesti Finn Nagykövetség támogatásával valósul meg, 2017. május 28-tól október 19-ig tart. 

 

„A távok leküzdéséhez semminemű motoros eszköz segítségét nem vehetik igénybe, azaz csak saját erőfeszítéssel teljesíthető a táv. A résztvevők az aktív időszakon belül maguk határozhatják meg a teljesítés módját, (pl. gyalog, futva, kerékpárral, rollerrel, nordic walkingozva stb.), pontos időpontját, tempóját. Fontos, hogy a 100 kilométert egy sportágban kell összegyűjteni – önigazolással, sportszerűen, de a 100 km több számban is teljesíthető” – olvasható a „Finnország 100” versenykiírásában.

Az ünnepi év mottója „Yhdessä – Együtt” szellemében finnek és finnbarátok otthon és szerte a világon színes programokkal irányítják a figyelmet az elmúlt száz év vívmányaira. A finnekről köztudott, hogy szeretik a természetet és a sportot – legyen szó akár verseny-, akár szabadidősportról. Egy európai felmérés adatai alapján Európa élvonalában vannak a szabadidő mozgásra fordított arányát tekintve. A szinte minden településen kiépített futópályák a téli szezonban sífutópályaként működnek. A kerékpárosok biztonságos közlekedését a közúttól elkülönített kerékpárutak szolgálják. A természet sok helyütt karnyújtásnyira van az embertől, a jóleső testmozgás után pedig a szauna nyújt felüdülést.

A kerek évforduló megünnepléséhez ezúttal mi magyarok is csatlakozhatunk az akció keretein belül. Mozgásra fel! 

Bővebb információk és jelentkezés: www.finn100.masport.hu

0 Tovább

Tekecsapat-világbajnokság 2017: Csányi Bélát köszöntötték!

Százszázalékos a férfi válogatott

Győzelemmel köszöntötte a férfi válogatott a teke legendát! Csányi Béla szövetségi kapitány születésnapján a nemzeti csapat ugyanis megnyerte a második meccsét is a tekecsapat-világbajnokságon.

 

A dettenheimi világversenyen a magyarok Franciaországot verték 6-2-re. A férfiak így a nőkhöz hasonlóan már továbbjutottak a csoportból. A C-csoport utolsó körében Kiss Norberték Csehország ellen lépnek pályára. Csányi Béla tavaly óta irányítja a férfi válogatottat. Minden idők legjobb tekézője aktív játékosként kilencszer szerzett világbajnoki aranyérmet.

A női válogatott utolsó csoportmeccsét a házigazda németekkel vívja. A csoportokból az első két válogatott jut a legjobb nyolc közé.

Tekében minden második évben rendeznek csapat-világbajnokságot. Legutóbb a férfiak bronzérmet szereztek a 2015-ös speichersdorfi vb-n, ahol a nők a negyeddöntőig jutottak.

0 Tovább

Muaythai: 11 érem Csehországban, pontszerző hely a vb-n

Magyar sikerekkel ért véget a MaXimus Cup elnevezésű nemzetközi muaythai verseny, míg a sportág világbajnokságán Fábián Melinda pontszerző helyen zárt.

 

A Prágában megrendezett MaXimus Cup-on a magyarok két aranyérmet, két ezüstöt és hét bronzérmet szereztek. A Magyar Muaythai Szakszövetség tájékoztatása szerint Zsákai Béla (Harc klub Szolnok) és Szána Patrik (Re-gym) állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Közben Minszk adott otthont az 2017-es IFMA Muaythai Világbajnokságnak, ahol négy magyar indult. A legtovább a 63.5 kilós Fábián Viktória jutott ezen a vb-n, miután a hatodik helyen zárt. A világbajnokságon Spéth Norbert a második körig jutott, míg Schwéger Tímea és Busai Gergely az első körben búcsúzott.

A thaiföldi eredetű küzdősport Magyarországon az 1980-as években honosodott meg, és a 90-es évek óta rendeznek bajnokságokat itthon.

0 Tovább

Vitorlás bronz az Európa Kupán

A Melges 24 osztály Európa Kupa-sorozatának második versenyén is bronzérmet szerzett a Bakóczy Róbert, Rozsnyay Domonkos, Takácsy Levente, Buza Bence és Takácsy Kristóf összeállítású FGF Sailing Team csapat a Garda-tavi Rivában.

 

 

Ezúttal 13 nemzet 39 hajója vett részt a viadalon. Bakóczyék egy olasz és egy amerikai csapat mögött lettek harmadikok, így összesítésben - két esemény után - a második helyen állnak a sorozatban.

0 Tovább

Tekecsapat-világbajnokság 2017 – Továbbjutott a női válogatott a csoportból

A női teke-válogatott már továbbjutott csoportjából a Dettenheimben zajló világbajnokságon.

A magyar nemzeti csapat a németországi vb D-csoportjának második körében az észteket győzte le 8-0-ra, ezzel eldőlt, hogy továbbjutó, azaz a legjobb nyolc között folytathatja a küzdelmeket.

 

A magyar válogatott az első meccsen az osztrákokat győzte le 6-2-re. A harmadik meccs arról dönt, hogy a magyarok az első, vagy a második helyen zárják a csoportkört. Méhész Anitáéknak nem lesz könnyű dolguk, hiszen a házigazda németekkel csapnak össze azon a meccsen.

A D-csoport élén jelenleg Magyarország áll, az ugyancsak százszázalékos németek előtt. A harmadik helyen az osztrákok várják a folytatást, míg a csoport utolsó helyén Észtország található.

A férfi válogatott második csoportmeccsén a franciák ellen lép pályára.

Eredmény:

Tekecsapat-világbajnokság, Dettenheim:

Nők

D-csoport, 2. kör

Magyarország-Észtország 8-0

 

Korábban: Magyarország-Ausztria 6-2

0 Tovább

Tekecsapat-világbajnokság 2017 – Dánia és Ausztria kipipálva!

Németországban zajlik a tekecsapat-világbajnokság, amelyet megelőzően U18-as vb-t és U14-es Világkupát rendeztek. Mindkét korosztályban lett magyar dobogós!

 

Győzelemmel kezdett mindkét válogatottunk a Németországban zajló tekecsapat-világbajnokságon. A női válogatott az első meccsén Ausztriával találkozott és 6-2-re nyert, míg a férfiak Dániát verték 8-0-ra Dettenheimben. A női válogatott Észtországgal találkozik a következő körben, a férfiak pedig a franciákkal csapnak össze.

A női teke-válogatott Németországgal, Ausztriával és Észtországgal került egy csoportba, a férfi csapat pedig Csehországgal, Dániával és Franciaországgal van egy kvartettben. A csoportok első két helyezettje jut tovább a legjobb nyolc közé.

Az U18-as világbajnokságon Németh Máté és Ivanyik Richárd bronzérmes lett párosban, míg az U14-es Világkupán Hegedűs Tímea egyéniben aranyérmes lett, és Karba Noellel vegyespárosban bronzérmet szerzett, emellett a csapatbronzot is hazahozhatja a duó.

Eredmények:

Tekecsapat-világbajnokság, Dettenheim:

Nők

D-csoport

Magyarország-Ausztria 6-2

Férfiak

C-csoport

Magyarország-Dánia 8-0

0 Tovább

Kick-Boksz Világkupa: 18 arany Budapesten!

Fantasztikus magyar szereplés a budapesti kick-boksz Világkupán! A felnőtteknél - a hét szakágban - a magyarok 18 arannyal, 18 ezüsttel és 31 bronzéremmel zárták a 38 ország kick-bokszosait felvonultató gigaversenyt, amelyre összesen 2700 nevezés érkezett.

 

A magyar csapat ezzel a teljesítménnyel az éremtáblázat élén végzett. Ebben a sportágban Budapest világbajnokságot rendez novemberben.

„Sokat tanultunk, sok tapasztalatot szereztünk” – mondta Galambos Péter, a Magyar Kick-Boksz Szakszövetség elnöke. „Ez a Világkupa számunkra egy fontos felkészülési állomás volt a novemberi hazai rendezésű világbajnokságra, és úgy gondolom, hogy a szervező csapat jól vizsgázott. Mindenki tette a dolgát, sok pozitív visszajelzést kaptunk. A munka nem áll meg, a kluboknál folyik a munka, a magyar eredményekre pedig különösen büszke vagyok” – összegzett Galambos Péter.

AZ ÉRMESEK:

Pointfighting:

Férfiak:

57 kg: 1. Veres Roland, 2. Viczián Roland, 3. Hegedűs Botond

69 kg: 1. Veres Richárd

79 kg: 3. Bálint Zoltán

89 kg: 2. Rohonczi Jenő

Grand Champion: 1. Veres Richárd, 2. Veres Roland

Csapat: 1. KirályTeam

Nők:

55 kg: 2. Hanicz Nelly, 3. Laurincz Boglárka

60 kg: 3. Hanicz Nelly

65 kg: 3. Busa Andrea és Kádas Adrienn

70 kg: 3. Nagy Henrietta

Grand Champion: 3. Nagy Henrietta

Light-contact:

Férfiak: 

57 kg: 1. Veres Roland, 2. Grünczeisz Patrik

63 kg: 1. Veres Roland, 2. Veres Richárd, 3. Fésű Lajos

89 kg: 3. Deli Roland és Koller Zoltán

94 kg: 1. Gács Kristóf

+94 kg: 1. Vida Balázs

Csapat (+74 kg): 2. EKBSE, 3. KirályTeam

Nők:

50 kg: 2. Molnár Mónika

55 kg: 1. Busa Gabriella, 3. Hanicz Nelly

60 kg: 2. Gremen Petra

65 kg: 2. Miskolczi Anett

70 kg: 2. Sélley Anna

Nők: 1. EKBSE, 2. KirályTeam

Kick-light:

Férfiak:

57 kg: 3. David Adler és Veres Roland

63 kg. 2. Szász Krisztofer, 3. Veres Richárd

74 kg: 3. Zsarkó Dániel Péter

79 kg: 3. Bárdosi Sándor

84 kg: 2. Pintér Bálint, 3. Gyöngyösi Máté

89 kg: 3. Vígváry Viktor és Imre Tamás

94 kg: 1. Gács Kristóf

+94 kg: 1. Vida Balázs, 2. Vida Ádám

Nők:

50 kg: 1. Molnár Mónika

55 kg: 1. Hanicz Nelly

60 kg. 3. Nagy Rita

65 kg: 3. Olajos Enikő

70 kg: 3. Sélley Anna

Full-contact:

Férfiak:

57 kg: 2. Bakó Krisztián

63.5 kg: 3. Buják Tamás és Sándor Kornél

75 kg: 1. Elszaszer Dávid

+91 kg: 1. Droppán Attila, 2. Sallay Bence

Nők:

52 kg: 2. Dyekiss Nóra

56 kg: 3. Bordás Annamária

60 kg: 1. Rákóczi Renáta

 

 Low-kick:

Férfiak:

57 kg: 3. Petrina Pál

63.5 kg: 3. Papp József és Mádi Bálint

 K1:

Férfiak:

60 kg: 1. Gönczi Alex

Nők:

56 kg: 3. Horgász Martina

0 Tovább

Kőváriné Ivánfi Brigitta kétszeres Európa-bajnok lett Lengyelországban!

Magyarország rendezheti a 2020-as Eb-t

 

Tizenöt magyar éremmel és hatalmas sportdiplomáciai sikerrel fejeződött be a 2017-es szkander Európa-bajnokság.

Kőváriné Ivánfi Brigitta duplázott a szkander Európa-bajnokságon. A 70 kilós kategóriában versenyző magyar kiválóság jobb kézzel és bal kézzel is kontinensbajnok lett a katowicei Európa-bajnokságon. Kovács Péter (90 kg) nagyszerű versenyzéssel egy 4. és egy 5. helyet csípett el. Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke a 33 fős válogatott hazaérkezése után úgy nyilatkozott, hogy a nemzeti csapat ismét bebizonyította, hogy ebben a sportágban a világ legjobbjai közé tartozik.

 

„Összességében sikeres Európa-bajnokságot zártunk. A felnőtt mezőnyben Ivánfi Brigitta fantasztikus versenyzéssel utasította maga mögé súlycsoportja legjobbjait. Kovács Péter szintén jó formát mutatott. Ivánfi Brigittán kívül a mozgássérült junior kategóriában Farkas István lett aranyérmes Katowicében” – összegzett Csabai Attila, aki egyben a nemzetközi, és az európai szövetség alelnöke is.

A magyar válogatott a különböző kategóriákban a három arany mellett három ezüstéremmel és kilenc bronzéremmel zárt, továbbá két negyedik, hat ötödik és két hatodik helyet ért el.

Szkander Eb Magyarországon!

A katowicei Európa-bajnokságon az is eldőlt, hogy az idei szkander-világbajnokság után Magyarország újabb világversenynek adhat otthont. A magyar pályázat nyert ugyanis a 2020-as Eb megrendezéséért kiírt versenyben.

„A horvátokkal voltunk versenyben a 2020-as Európa-bajnokság megrendezéséért, a sportág Lengyelországban megtartott kongresszusán végül egyhangú szavazással nyertünk, és nagyon örülök, hogy az őszi vb után újabb nagy világversenynek adhat otthont Magyarország. Az Eb helyszínéről egyelőre még nem döntöttünk, minden bizonnyal nem Budapesten lesz ez a verseny” – nyilatkozta Csabai Attila.

0 Tovább

Szkander: Magyarország rendezheti a 2020-as Európa-bajnokságot

Szkander Eb – Hét bronzérem eddig…

Magyar sikerekkel folytatódott a szkander Európa-bajnokság Katowicében. Egyrészt az európai szövetség kongresszusán eldőlt, hogy Magyarország rendezheti meg a 2020-as Európa-bajnokságot, másrészt a kontinensbajnokság második napján további érmeket gyűjtöttek a magyar csapat tagjai.

 

Az idei világbajnokság után újabb világversenyt rendezhet Magyarország a sportágban. Lengyelországban ugyanis eldőlt, hogy a 2020-as magyar pályázat nyert. „A horvátokkal voltunk versenyben a 2020-as Európa-bajnokság megrendezéséért, a kongresszuson végül egyhangú szavazással nyertünk, és nagyon örülök, hogy az őszi vb után újabb nagy világversenynek adhat otthont Magyarország. Az Eb helyszínéről egyelőre még nem döntöttünk, minden bizonnyal nem Budapesten lesz ez a verseny” – nyilatkozta Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke.

A most zajló Eb-n kiválóan teljesített Verbóczki Luca (60 kg), aki 15 éves kora ellenére érett versenyzéssel lett bronzérmes a juniorok között. A bal kézzel szerdán a harmadik helyen záró Bollók Ágnes (+65 kg) jobb kézzel is Európa-bajnoki bronzérmes lett a grand master kategóriában, akárcsak Kovács Péter (senior grand masters, 75 kg), így a magyar csapat hét bronzéremnél tart a katowicei Európa-bajnokságon.

0 Tovább

Kihívás Napja 2017: Május 22-ig lehet még nevezni!

A Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) meghosszabbította a nevezési határidőt az idei Kihívás Napjára. Azon települések, iskolák és tűzoltóságok, amelyek még nem regisztráltak, de szeretnének részt venni Magyarország legnagyobb szabadidősport-eseményén, 2017. május 22-ig adhatják le nevezésüket a kihivasnapja.hu oldalon. Az idei Kihívás Napját május 31-én rendezik meg.

 

A munkahelyek és szerkesztőségek esetében már lezárult a nevezés, ezeknek a területeknek Kihívás (hó)Napját írt ki a Magyar Szabadidősport Szövetség, így az újságírók és a különböző cégek munkatársai már javában sportolnak.

A 26 éves múltra visszatekintő Kihívás Napjának a célja változatlanul az, hogy minél többen végezzenek legalább napi negyedórányi aktív testmozgást. Tavaly több mint 70 millió aktív mozgással töltött percet regisztráltak az eseményen.

0 Tovább

Szkander Eb – Négy bronzérem eddig

Jól kezdtek a magyar szkanderesek az Európa-bajnokságon! A Katowicében zajló kontinensbajnokságon a magyar válogatott tagjai négy Eb-bronzéremmel nyitottak, ezenkívül egy negyedik és két ötödik helyet szereztek a balkezes versenyek során.

 

Bollók Ágnes a grand masters kategóriában a +65 kilósok között, Hollandi Pál a senior grand masters mezőnyben a +100 kilósok között, Kovács Péter a senior grand masters kategóriában a 75 kilósok között, míg Miksz Attila a master 100 kilósok között szerzett bronzérmet.

Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke elmondta, további értékes pontszerző helyekkel gazdagodott a magyar válogatott. „Barzsó Henrietta a junioroknál negyedik lett, Kónya Lajos és Helyesi Csaba masters versenyzők pedig ötödikek lettek. A feelnőtt mezőny pénteken és szombaton lép asztalhoz” – mondta Csabai Attila.

0 Tovább

Kihívás Napja 2017. – Aktívak az atléták!

Május 17-ig jelentkezhetnek a települések

 

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) munkatársai példát szeretnének mutatni. A szövetség ugyanis jelentkezett a Kihívás (hó)Napjára, így az alkalmazottak lelkesen gyűjtik a sporttal eltöltött perceket. A Magyar Szabadidősport Szövetség (MSZSZ) idén május 31-én rendezi meg a Kihívás Napját, ám a munkahelyek képviselői és a médiacsapatok gyakorlatilag egész májusban sportolnak.  Ezzel hívják fel a figyelmet a rendszeres testmozgás fontosságára. A települések és iskolák 2017. május 17-ig jelentkezhetnek a Kihívás Napjára az esemény hivatalos honlapján (www.kihivasnapja.hu).

 

Gyulai Márton, a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkára elmondta, hogy nagyon lelkesek a kollégák, és még az is megfordult a fejükben, hogy két csapatot is indítanak. „Végül úgy oldottuk meg, hogy vannak tartalékok, akik abban az esetben kapcsolódnak be a versenybe, ha valaki kiesik. A mozgásformák közül természetesen a futás a legnépszerűbb, de a munkatársak nagyon leleményesek, ha sportról van szó. Mindenki igyekszik hozzátenni a csapat sikeréhez” – mondta a főtitkár.

A Kihívás Napját idén 26. alkalommal rendezi meg a Magyar Szabadidősport Szövetség. Idén május utolsó napján a településeken, munkahelyeken, médiacsapatokon kívül – többek között – a tűzoltóparancsnokságok is versenyeznek. 2017-ben két magyar várost nevez az MSZSZ a települések nemzetközi versenyére. A Nemzetközi Szabadidősport Szövetség (TAFISA) által koordinált Challenge Day-en idén Magyarországot Székesfehérvár és Budapest IV. kerülete - azaz Újpest- képviseli, itthon pedig a városok és falvak esetében kiderül, hogy 2017-ben mely települések a legsportosabbak.

(www.kihivasnapja.hu)

0 Tovább

Világjátékok 2017 – Még egy íjász kvóta!

Újabb íjász indulhat a Világjátékokon! A július 20. és 30. között megrendezendő wroclawi világversenyre Buzás Károly is szerzett indulási jogot.

 

A ráckevei sportember első számú tartalék volt, és egy visszalépésnek köszönhetően jutott kvótához – tájékoztatta a Nemzeti Versenysport Szövetség sajtószolgálatát Windischmann Mercédesz, a Magyar Íjász Szövetség sportigazgatója. Buzás Károly olimpiai kategóriában indul Wroclawban.

Korábban Kakas István (barebow kategória) szerzett kvótát a játékokra. „Mindketten jó formában készülnek a Világjátékokra, még akár dobogós reményeink is lehetnek íjászatban a Világjátékokon” – mondta a sportigazgató.

Kakas István a legutóbbi Világjátékokon is részt vett. Kolumbiában ő végül 5. lett. A Világjátékokon 10 sportágban lesznek magyar sportolók.

0 Tovább

Erőemelés: Szabó Ágnes Európa-bajnok lett

Fantasztikus magyar szereplés az erőemelők Európa-bajnokságán. A kontinensbajnokságnak Málaga adott otthont, ahol a felnőtteknél Szabó Ágnes, a junioroknál pedig Lovas Adél lett Európa-bajnok.

 

Erőemelésben három fogásnemben versenyeznek az indulók. A guggolásban, fekvenyomásban és felhúzásban elért eredményeket összesítik, ezután hirdetnek győztest.

Szabó Ágnes guggolásban 255 kilogrammig jutott, fekvenyomásban 195 kilogrammot teljesített, míg felhúzásban 205 kilós eredménnyel zárt.

0 Tovább

Világjátékok 2017: Eb-bronzzal hangolódott a játékokra a magyar páros

A László Csaba, Páli Viktória páros harmadik lett a profi standardtáncosok Európa-bajnokságán.

A Debrecenben megrendezett kontinensbajnokságon a Világjátékok-résztvevő magyar duó a német Benedetto Ferruggia, Claudia Köhler kettős és a litván Donatas Vezelis, Lina Chatkeviciute páros mögött szerezte meg a bronzérmet.

 

A László-Páli kettős jelenleg a második helyet foglalja el a profi standardtáncosok világranglistáján. A Világjátékokon - Lászlóékon kívül - Andrea Silvestri és Váradi Martina (latin), valamint Pék Máté és Nagy Edit Lilla (salsa) indul táncsportban.

Az idei játékokat július 20. és 30. között rendezik meg a lengyelországi Wroclawban, ahol várhatóan 60 magyar sportoló indul 10 sportágban.

Eredmény

Profi Standardtáncok Európa-bajnoksága, Debrecen

1.Benedetto Ferruggia, Claudia Köhler (Németország)

2.Donatas Vezelis, Lina Chatkeviciute (Litvánia)

3.László Csaba, Páli Viktória (Magyarország)

 

MTI Fotó: Ujvári Sándor

0 Tovább

Finn Eb – Berecz 5. lett

Megkezdődött az idei vitorlás évad

 

Berecz Zsombor ötödik lett a Marseille-ben megrendezett Finndingi Európa-bajnokságon. Az aranyérmet a francia Jonathan Lobert nyerte meg. Berecz a tavalyi barcelonai Eb-n ezüstérmes, a riói olimpián pedig 12. volt.

 

 

Itthon közben megkezdődött az idei vitorlás évad! A balatonfüredi hagyományos ünnepségen megkoszorúzták a tavat, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár pedig megnyitotta a 2017-es vitorlás évadot. Az államtitkár kiemelte: a sportági szövetség kitartó munkájának köszönhetően hét nagy nemzetközi vitorlásverseny házigazdája is lesz Magyarország.

 

Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke elmondta, a sportág 2016-ban sikeres évet zárt. „A riói olimpián három versenyzőnk állt helyt, és megvan a remény arra, hogy Tokióban minden idők legjobb eredményét érje el a szövetség" – összegzett a sportvezető.

 

Az évadnyitó ünnepség után a nagyhajós versenyen több, mint 170 hajó állt rajthoz.

0 Tovább

Bronzérem és jó helyezések a fitnesz Eb-n

Bronzérmet nyert Magyarország számára Karina Gavrikova a spanyolországi Santa Susanában rendezett fitnesz Európa-bajnokságon. A 44 ország 1100 versenyzőjét felvonultató kontinensviadalon a 45 fős magyar válogatott számos további dobogó közeli helyezést is szerzett, és összességében hatodik lett a nemzetek versengésében.

 

Karina Gavrikova a felnőtt nők bikini kategóriájában lett harmadik. Elsőéves felnőttként a negyedik helyet szerezte meg Gyulai Krisztián a férfiak fitness versenyszámában, akárcsak Szabó Nikolett a nők mezőnyében. Utóbbi a juniorok között is csupán egyetlen helyezéssel maradt le a dobogóról. Ötödik lett a bodyfitness kategóriában Mercz Melinda, valamint a bikini versenyszámban Békefi Brigitta.

0 Tovább

Berecz 9 futam után dobogós helyen áll

Berecz Zsombor összetettben a harmadik helyen áll kilenc futam után Marsaille-ben, az olimpiai Finn osztály Európa-bajnokságán.

 

A tavalyi Európa-bajnokság ezüstérmese 7-9 csomós szélben győzött a 8. futamon, és ezzel lépett előre. A versenyben jelenleg a francia Jonathan Lobert vezet a norvég Anders Pedersen előtt – írja a hunsail.hu. 

Berecz egy ponttal előzi meg a három futamgyőzelmet is bezsebelő brit Edward Wright-ot.

 

A riói olimpián is futamot nyerő Berecz Zsomboron kívül van még két magyar a mezőnyben: Haidekker Elemér összetettben az 52., míg fia, Haidekker Péter az 56.

0 Tovább

Európa-bajnokságon indul a Világjátékok-résztvevő páros

Hazai rendezésű Európa-bajnokságon lép parkettre a Világjátékokon induló magyar páros. László Csaba és Páli Viktória a debreceni profi táncosok standard Európa-bajnokságán indul a hétvégén.

László Csaba és Páli Viktória a legutóbbi Világjátékokon is ott volt, sőt a páros férfi tagja az egyik legrutinosabb a magyar csapatban, ha csak a játékokat vesszük alapul. A Szilver TSE versenytáncosa ugyanis már a 2005-ös duisburgi Világjátékokon is parkettre lépett Szögi Szilviával, majd rá négy évre Mikes Annával versenyzett a tajvani világversenyen. A hétvégi kontinensbajnokságon Lászlóékon kívül Budai Attilát és Barna Lillát is láthatja a közönség.

Debrecenben az Európa-bajnokságon kívül latin Európa-kupát is rendeznek. Itt a magyar színeket hat páros képviseli. 

Ebben a mezőnyben Budai Attila és Barna Lilla, Hancz Patrik és Hancz Bianka, Gellai Tamás és Vorobchenko Darya, Kiss Noel és Szőke Vivien, Kovács Gergely és Dudás Ágnes, valamint Süttő Roland és Tombácz Anikó lép parkettre.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

0 Tovább

Érmekért megy az Európa-bajnokságra a magyar szkander-válogatott

Rangos világversenyre készülnek a magyar szkander-válogatott tagjai. A csapat május 14. és 21. között a sportág Európa-bajnokságán vesz részt. A lengyelországi Katowicébe 40 fős magyar delegáció utazik, ebből 35 versenyző.

 

A szervezők tájékoztatása szerint Európa közel 1000 szkanderosa áll asztalhoz Lengyelországban. „A magyar válogatott versenyzők számára ez az Eb is fontos természetesen, de a csapatnak a hazai rendezésű világbajnokságra kell csúcsformában lennie. Itt még azért látni fogjuk a hibákat, amiket igyekszünk kijavítani a budapesti vb-ig.” – mondta Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke, aki hozzátette: mindezek ellenére több érmet vár a csapattól.

„Minden bizonnyal mozgássérült kategóriában, junior korosztályban és a felnőtteknél is lesznek dobogósaink” – hangsúlyozta Csabai, aki egyben a nemzetközi, és az európai szövetség alelnöke is.

A magyar versenyzők ebben a sportágban rendre jól teljesítenek a nemzetközi versenyeken. Legutóbb, a szlovákiai Világkupán 6 aranyat, 10 ezüstöt és 10 bronzérmet szereztek.

Budapest 2006 után másodszor adhat otthont a vb-nek, amelyre szeptember 5. és 10. között kerül sor a MOM Sportközpontban. A szervezők a világbajnokságra rekordlétszámot, 50-55 ország 1500 versenyzőjét várnak, akik a junior, felnőtt és parakategóriában harcolnak majd az érmekért.

0 Tovább

Finn Eb – Berecz a 2. helyen

Berecz Zsombor már a 2. helyen vitorlázik a franciaországi Európa-bajnokságon.

 

 

Marseille vizein kedden lezajlott a harmadik futam az olimpiai Finn osztály Európa-bajnokságán, ahol Berecz Zsombor újabb 2. helyet ért el, és ezzel az összetett versenyben is feljött a második helyre. Három futam után a brit Ben Cornish vezet két ponttal az Eb-ezüstérmes magyar klasszis előtt – írja a hunsail.hu.

 

Az első két futamot nyerő Edward Wright kedden korai rajtos volt, és visszaesett a 17. helyre.

Az Európa-bajnokságon immár 23 nemzet 63 versenyzője vitorlázik. Ez a szám azért volt kisebb az első napon, mert a nagyon kemény szélben néhányan nem vállalták a küzdelmet az elemekkel.

 

Három futam után Haidekker Elemér 48., míg Haidekker Péter 53. helyen áll.

 

Fotó: Robert Deaves/Nemzetközi Finn Osztályszövetség

0 Tovább

Finn Eb – Berecz a 6. helyen

Megkezdődött az idei Finn Európa-bajnokság Marseilles-ben, ahol többek között a riói olimpián futamot nyerő Berecz Zsombor is hajóba ült.

 

 

Berecz Zsombor a 6. helyen áll az Európa-bajnokságon. A Finn hajóosztály magyar kitűnősége – aki tavalyi kontinensbajnokságon ezüstérmet szerzett – egy 2. hellyel kezdte az Eb-t, majd a második futamban 10. lett.

Berecz Zsomboron kívül van még két magyar a mezőnyben: Haidekker Elemér összetettben 47., míg fia, Haidekker Péter az 51.

Az Európa-bajnokságon 23 nemzet 53 versenyzője vesz részt.

0 Tovább

Két hónap múlva rajtol a legnagyobb magyar vitorlás esemény

Katamarán-dominancia várható a 49. Kékszalag Erste World Nagydíjon

 

Balatonfüred, 2017. május 8.  – Két hónap van még hátra a legnagyobb létszámú magyarországi vitorlás esemény, a 49. Kékszalag Erste World Nagydíj rajtjáig. A verseny, amely évek óta Európa legnépesebb tókerülő regattája, július 6-án reggel 9 órakor veszi kezdetét. A feladat: legfeljebb 48 óra alatt megkerülni a Balatont, és visszatérni a balatonfüredi célba.

 

 

„A Magyar Vitorlás Szövetség, mint rendező számára óriási kihívás ez az esemény, amely ma már valójában egy nyolc-tíz napos eseménysorozat” – mondta Holczhauser András, a  sportági szakszövetség főtitkára. A Kékszalag Erste World Nagydíj előtti hétvégén a felkészülési versenyként is felfogható Fehér Szalag GeneralCom Nagydíjra kerül sor, majd a nagy verseny rajtját megelőző napon tartják a Kékpántlika Erste World ifjúsági távolsági versenyt. „A vízi eseményeket parti rendezvények egész sora színesíti, s felméréseink szerint Balatonfüred idegenforgalma csupán ennek az eseménynek mintegy húszezer vendégéjszakát köszönhet” – fűzte hozzá a főtitkár.

 

A 49. Kékszalag Erste World Nagydíjnak több esélyese is van, ám ilyenkor, mintegy két hónappal az esemény előtt még nagyon nehéz pontos számadást készíteni arról, hogy mely hajó lehet az abszolút első helyezett. A csapatok ilyenkor még titkolóznak a technikai újításokkal kapcsolatban, s javában zajlik a felkészülés. 2016-ban Litkey Farkas Festipay nevű katamaránjával (kéttestű hajójával) nyerte a versenyt, és mindenképpen az esélyesek közé számít, akárcsak a Fifty-fifty nevű kétárbocos katamarán, a jelenlegi Kékszalag-rekorder, vagy a két évvel ezelőtti győztes, a Safram nevű svájci csapat. A szakértők egyöntetű véleménye szerint a kéttestű hajókat a hagyományos egytestűek aligha tudják majd megszorítani.

 

„A top csapatok mellett azonban a Balaton régi, gyönyörűen felújított vitorlásai is megérik a közfigyelmet: a Sirocco, a Nemere vagy a Lillafüred nevű 75-ös cirkálók, a Tramontana vagy Veszprémben, Cittel Lajos műhelyében jelenleg felújítás alatt álló Hungária” – húzta alá a főtitkár. A Kékszalag azonban minden induló– idén is mintegy 600 hajót, közel 3.000 versenyző várnak – nagyon komoly sprotteljesítményt nyújt, így minden vitorlázó megéri a közfigyelmet, aki az elemekkel és az ellenfelekkel küzdve teljesíti a teljes, mintegy 155 kilométeres versenytávot.

 

 A Kékszalag és a Kékpántlika névadó támogatója az Erste World.

 

A Kékszalag további támogatói: Audi, Generali, Ilcsi, Seiko, T-Systems, Balatonfüred és Budapest Boat Show.

 

A verseny médiapartnere: Aqua, Balatonfüred.hu, Compass, DigiSport, First Class, Lánchíd Rádió, Porthole.hu Sailing.hu, Vitorlázás, Világjáró.

0 Tovább

Kendo Eb Budapesten!

Május 12-14 között a Tüskecsarnokban megrendezik a 28. Kendo Európa-bajnokságot. A sportág kontinensbajnokságainak történetében ez az Eb kiemelkedő esemény lesz, mert 40 országból több, mint 400 nevezés érkezett. Ilyen nagyméretű versenyre a kendo európai történetében még nem volt példa.

 

Magyarország a kendo világában előkelő helyen szerepel. A férfi válogatott az európai ranglista 2. helyét, míg a nők a 4. helyet foglalják el. Mindez köszönhető annak is, hogy a magyarok mind egyéniben, mind csapatban többször végeztek az Eb-k történetében a dobogó legmagasabb fokán, illetve a világbajnokságok történetében a férfi válogatott kétszer egymásután (2012,2015) is megszerezte a világbajnoki bronzérmet. Európai csapat eddig ilyen teljesítményre még nem volt képes. Az Európa-bajnokságra látogatók éles vívásokat láthatnak kontinens legjobbjaitól. A versenyzők bambusz karddal (shinai) a japán szamurájok védőfelszerelését alapul vevő védőfelszerelésben (bogu) 3-5 perces mérkőzéseket vívnak, amelyet három bíró vezet. Aki érdeklődik a japán a kultúra, illetve a szamurájok világa iránt, annak ez az esemény számos újdonságot és érdekességet tartogat. Az Európa-bajnokságra belépő ingyenes, csupán regisztrációhoz kötött.

 

A magyar válogatott:

 

Férfiak: Dubi Attila (csk), Babos Gábor (egyéni is), Komjáti Tamás, Lukács Marcell (egyéni is), Seres Zoltán, Szegőfi Ákos (egyéni is), Tóth Balázs (egyéni is)

 

Nők: Bővíz Marina (egyéni is), Fodor Ágnes, Horváth Orsolya (egyéni is), Laukó Zsófia (egyéni is), Kocsis Barbara, Szabó Emese (egyéni is)

 

Juniorok: Dallos András (egyéni is), Foki Marcell (egyéni is), Halász Klaudia, Hausel Richárd (egyéni is), Kiss Balázs (egyéni is)

 

Szakmai igazgató: Abe Tetsushi

A válogatott edzője: Dubi Sándor

Segédedzők:

Usui Atsuto
Németh Péter

0 Tovább

Mészáros János: Napi kapcsolatban vagyunk a wroclawi szervezőkkel

„Ott tartunk, ahol ebben az időszakban tartanunk kell” – nyilatkozta dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnöke a Dunai Regattán a Világjátékokra utazó magyar csapat előkészületeivel kapcsolatban. A regattán az NVESZ külön sátorral volt jelen, ahol az érdeklődők találkozhattak a Világjátékokra készülő magyar csapat képviselőivel.

 

Az eseményen Mészáros János hangsúlyozta, úgy néz ki, hogy a kvalifikációk lezárultak. Még lehet egy-két új kvóta, de összességében elmondható: kialakult a magyar csapat gerince.  „Most már napi kapcsolatban vagyunk a wroclawi szervezőkkel, zajlanak az akkreditálások. Tíz sportágban 60 sportoló vesz részt a júliusi Világjátékokon” – mondta a sportvezető.

Friss hír, hogy a Világjátékokon induló Tadissi Martial 5. lett a törökországi karate Eb-n. „Esetében az év versenye a Világjátékok lesz. A cél, hogy a játékokon legyen csúformában” – szögezte le Mészáros János, aki a Magyar Karate Szövetség elnöke is egyben.

A Világjátékokon a Nemzeti Versenysport Szövetség égisze alá tartozó sportágak kiválóságai indulnak. A világversenyt július 20. és 30. között rendezik meg a lengyelországi Wroclawban.

 

A fotón: dr. Mészáros János, az NVESZ elnöke és Makai Erika szumós, aki indul a Világjátékokon.

0 Tovább

Csóka László ezüstérmes, Qunxing Gong a világbajnok!

Az egyetemes magyar rádió-távirányítású modellvitorlázás történetének legjobb eredményét érte el az orfűi vb-n ifj. Csóka László, aki a TenRater osztály világbajnokságának második helyén végzett.

 

 

 A 10-es osztály utolsó versenynapján mindössze egy futamot sikerült megrendezni, mielőtt megérkezett Orfűre a vihar. Az erős szél és az eső nem okozott volna problémát, de a villámlás kifejezetten rossz hatással lehet a vízparton távirányítóval sétáló modellvitorlázóra.

 

Sajnos a rövid versenynap nem adott lehetőséget Csóka Lászlónak, hogy ledolgozza minimális hátrányát a versenyben vezető kínai Qunxing Gong modellvitorlázóval szemben, így az élen nem történt változás. A TenRater osztály világbajnoka Qunxing Gong lett, akit ennek alkalmából társai „megfürdettek” a Pécsi-tóban. Csóka eredménye így is óriási, hiszen mióta távirányítóval irányítják a modellvitorlásokat, magyar versenyző nem tudott dobogóra lépni világbajnokságon. Az ezüstérem, a fiatal pécsi versenyző legjobb eredménye, amin még május 14-ig akár javíthat is, hiszen további két hajóosztály világbajnoksága lesz még Orfűn. A dobogó harmadik fokára az ukrán Timur Kishubaiev állhatott fel, aki hazája legerősebb versenyzőjének számít. A magyar csapat tagjai közül Forrai Csaba 8., Kiss Miklós 11., Schulek János 19., míg Országh Tibor a 26. helyen zárta a VB-t, az F5-10 osztályban.

 

 A juniorok között a kínai Zhicheng Jin nyert a fehérorosz Misiakov Zahar és a bronzérmes szintén kínai Yyujie Wang előtt.

0 Tovább

Qunxing Gong meghódította az orfűi szeleket!

A világbajnokság második napján a rendezők fáradtak el legjobban, mert szinte futamonként hozzá kellett nyúlni a pályához. Gyenge és folyamatosan változó irányú szélben 6 futamot sikerült megrendezni, ebből kettőt kínkeservesen.

 

 

Reggel tapintható volt a feszültség az élen álló két versenyző között. Ifj. Csóka László és a kínai Qunxing Gong több mint egy órával a tervezett futam időpontja előtt már vízen volt és a gyenge szeles beállításokat tesztelte. Szinte kiírás szerinti időben, északnyugati szélben rajtolt az „A” futam. A kínai versenyző luv oldalon, Csóka a lee oldalon rajtolt, és míg a két favorit egymásra figyelt Forrai Csaba az élre állt. Az első krajc egyértelműen a két magyar versenyzőé volt és a hátszélben is tartották a pozícióikat. A második krajcban Csóka László az első helyért harcolva a krajcbójánál útjogtalanul ütközött és a 720-as büntetés következtében vesztett két helyet. Nagyon jó tempót diktált viszont hátszélben, maga mögött tartva a kínai vetélytársat. Mindketten a kapu víz felöli bójája felé tartottak, de az utolsó pillanatban Csóka a part felöli jelet választotta és ott a - krajc szakaszon - a hátszelező hajók takarásába került. Qunxing Gong a látszólag rosszabb oldalra szorult, de tisztán krajcolva az élre állt és elsőként fejezte be a futamot. Csóka sajnos csak a hetedik helyen ért célba, Forrai Csaba viszont a kínai mögött behúzta a második helyet.

 

A délutáni „A” futam már délnyugati szélben rajtolt és Csóka László számára hasonlóan szerencsétlenül végződött, mint a délelőtti. Végig az élbolyban vitorlázott, de a befutó előtt hibázott és így kénytelen volt a 8. helyezéssel beérnie. Forrai Csaba ebben a futamban 10. lett, ezzel szemben Qunxing Gong a 4. helyen zárta a nap utolsó futamát.

 

Qunxing Gong két nap után 6 ponttal vezet a 12 pontos ifj. Csóka László előtt, megelőzve a 13 pontos orosz Kurin Kirillt. Forrai Csaba 5., Kiss Miklós 12., Schulek János 18., és Országh Tibor a 32. helyen áll a TenRater osztály világbajnokságán.

0 Tovább

Csóka három futam után vezet a világbajnokságon!

Pörgősen és szakmailag kifogástalan színvonalon rendezett futamokkal indult a XIX. Naviga RC Sailing WC modellvitorlás-világbajnokság.

 

Északkeleti frissülő szélben kezdődtek a világbajnokság futamai a TenRater osztályban, majd a nap során északnyugatiba fordult és állandósult a 2-es erősségű szél.

 

Ifj. Csóka László kiegyensúlyozott, nyugodt versenyzéssel vezet a világbajnokságon, a kínai Qunxing Gong és a német Amenda Jens előtt.

 

A magyar válogatott tagjai közül Forrai Csaba az 5., míg Kiss Miklós a 14. helyen áll.

0 Tovább

Az NVESZ is ott lesz a Dunai Regattán!

A Nemzeti Versenysport Szövetséggel (NVESZ) is találkozhatnak az érdeklődők az idei Dunai Regattán. A szövetség külön sátorral várja a látogatókat, ahol a nyári Világjátékokon induló sportolókkal is találkozhatnak, köztük a szumós Makai Erikával, aki két kategóriában is indul a wroclawi világversenyen. Makai nehézsúlyban és open kategóriában is küzdőtérre lép július 20. és 30. között Lengyelországban. A Világjátékokon10 sportágban 60 magyar sportoló vesz részt.

 

A Dunai Regatta Magyarország legnagyobb egyetemek közötti sport-és kulturális fesztiválja. Idén 5. alkalommal 18 magyar egyetem részvételével alakul át sportfesztivállá a Műegyetem rakpart, ahol sárkányhajós és evezős csapatok a Parlamenttől, illetve a Vigadótól a Budapesti Műszaki Egyetem központi épületéig versenyeznek.

A Regatta-élmény lelke az egyetemek közti sárkányhajós verseny. A bajnokság megrendezésével olyan hagyományt keltettek életre a Dunán, amely egyszerre szól a sport szeretetéről, és az egyetemi közösség összetartozásáról. A hajó legénysége 21 fős, ebből 20 fő evezős, plusz egy dobos – írja a dunairegatta.hu. A sárkányhajó bajnokságot évről-évre egyre jobban szeretik az egyetemisták. Míg 2013-ban, az első Dunai Regatta megrendezésekor 6, idén már 18 hazai egyetem mérkőzik meg egymással a Duna leglátványosabb budapesti szakaszán, a Parlamenttől a Műegyetem rakpartig. Május 6-án, a Regatta napján két sárkányhajós előfutam indul, amelyek sorsolás alapján kerülnek összeállításra a Magyar Sárkányhajó Szövetség felügyeletével, majd a két előfutam 4-4 legjobbjai csapnak össze a döntőben. Az eseményt megtiszteli jelenlétével Mike Thomas, a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség elnöke.

0 Tovább

Médianap és felmérés

Médiafutammal, sajtótájékoztatóval és felmérésekkel folytatódott a XIX. Naviga RC Sailing WC modellvitorlás világbajnokság az orfűi Pécsi-tavon.

 

 

Reggel a HírTv Reggeli járat című műsora jelentkezett élő adással az orfűi vitorlás klubból, majd 11 órától egy média futam segítségével mutatták be a szervezők az újságíróknak a modellvitorlás versenyzést. Bíztató előjel, hogy a média futamot ifj. Csóka Lászlónak sikerült megnyernie, ami talán – az álmoskönyv szerint is – előrevetíti a legesélyesebb hazai versenyző titkon remélt szereplését is.

A sajtótájékoztatón dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke kiemelte, fontosnak tartja, hogy a hazai kistavak ilyen és ehhez hasonló eseményekkel hívják fel magukra a vitorlázó társadalom figyelmét. Hatalmas eredménynek értékelte, hogy Orfű világbajnoki helyszín lett.

A település polgármestere, Füziné Kajdy Zita az 50 éves orfűi vitorlázás jubileumának méltó ünneplését hangsúlyozta. Szólt a kistelepülésen megvalósult összefogásról, ami a világbajnokság szervezésének egyik legfontosabb motorjává vált.

Karl Heinz Buchegger, a Naviga vitorlás szekciójának elnöke, megköszönte a település és a vitorlás szövetség hozzáállását valamint támogatását, amit a világbajnokság rendezéséhez nyújtottak. Elmondta, meggyőződése szerint az egyik legcsodálatosabb világbajnokság lesz az orfűi és nagyon várja az elkövetkező 11 versenynapot.

Délután befejeződött a 150. hajó felmérése is és az un. 0. napot a csapatvezetők megbeszélése zárta. Holnap már az F5-10 azaz a TenRater osztály futamai lesznek, melynek során már több hazai és néhány orfűi versenyzőnek is szurkolhatunk.

0 Tovább

Ismét az Erste World a Kékszalag névadó támogatója

 Július 6-án rajtol a 49. Kékszalag Erste World Nagydíj

 

Budapest, 2017. május 2.  – Az Erste Bank kiemelt prémium szegmense, az Erste World 2017-ben is folytatja tavalyi sikeres együttműködését a legismertebb magyar vitorlás eseménnyel, a Kékszalaggal. Európa leghosszabb távú és legnépesebb tókerülő vitorlás regattáját 2017-ben 49. Kékszalag Erste World Nagydíj néven rendezik meg. Erről írt alá szándéknyilatkozatot Kállay András, az Erste Bank Zrt. Prémium, World és Private Banking igazgatója, illetve Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

 

„Rendkívül nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy 2017-ben folytathatjuk együttműködésünket az Erste Worlddel, amely idén is a Kékszalag névadó támogatója lesz. A bankban megbízható, stratégiai partnerre találtunk, akikkel 2016-ban is kiválóan tudtunk együttműködni” – mondta Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

 

 

„Az Erste Bank közel tíz éve támogat elkötelezetten vitorlás eseményeket. Tavaly először álltunk a kiemelkedő sport- és társadalmi ranggal rendelkező tókerülő verseny mellé, mert az Erste World értékei számos területen közösek a Kékszalagéval. A tavalyi együttműködés megerősített minket abban, hogy jó döntést hoztunk, ezért 2017-ben is tovább haladunk ezen az úton” – emelte ki Kállay András.

 

A Kékszalag Európa legnagyobb létszámú tókerülő vitorlásversenye, amelyet 1934 óta rendszeresen rendeznek meg a Balatonon. A verseny távja légvonalban mintegy 155 kilométer, a hajók Balatonfüredről indulva Balatonkenese és Siófok érintésével a Tihanyi-szoroson át vitorláznak Keszthelyre, majd innen vissza Balatonfüredre. A versenytáv megtételére maximum 48 óra áll rendelkezésre, s az időjárás sokszor nagyon komoly próba elé állítja az 550-600 rajthoz álló hajót és a közel 3.000 versenyzőt. A 48. Kékszalag Erste World Nagydíjat 2016-ban a Litkey Farkas kormányozta Festipay nevű katamarán nyerte, az időrekordot pedig a Fifty-fifty nevű magyar fejlesztésű high-tech katamarán tartja 7 óra 13 perc 57 másodperces idővel. A 49. Kékszalag Erste World Nagydíj rajtjára 2017-ben július 6-án kerül sor.

 

 

 

Az elmúlt évben az Erste World, az Erste Bank kiemelt prémium szegmens szolgáltatása megerősödött, hiszen a bank átvette a CitiGold ügyfeleket, akik közül sokan hódolnak a vitorlázás szenvedélyének. Maga a Balaton, a verseny helyszíne is nagy szerepet játszott a döntésben, hiszen a szegmenshez tartozó kiemelt ügyfélkör nagy része kedveli a tó körüli nyári szórakozási és kulturális lehetőségeket, amelynek egyik vezető eseménye éppen a Kékszalag és a hozzá kapcsolódó események.

 

A vitorlás sport és az Erste World együttműködése esetében nem egyszerűen támogatásról van szó, hanem arról, hogy a Kékszalag és az Erste World alapvető értékei megegyeznek. Az Erste World erősen fókuszál a folyamatosan feljődő Balatonra, és keresi azokat a személyeket és értékes történeteket, melyek a Balatonhoz kötődnek. Büszkén támogatunk egy olyan vitorlás versenyt, amely évről évre feltárja a Balaton értékes világát” – tette hozzá Kállay András.

0 Tovább

J/24 - Melges24 Flottabajnokság

J/24 és Melges24 vitorlások versenye nyitotta az idén 150 éves Balatonfüredi Yacht Club jubileumi rendezvénysorozatának 2017-es nagyhajós szezonját. A hosszú hétvégét kihasználva, április 29 –május 01. között, a 3 napos versenyen 13 egység J/24 és 4 egység Melges24 küzdött a flottabajnoki címekért.

 

Az időjárás kegyes volt, bár néha akadtak nehezebb pillanatok is a verseny során, igazi szeszélyes áprilisi széllel. Az első napon a friss, 10-16 csomós, olykor 20 csomós ráfújásokkal tarkított, szinte állandóan forgolódó, erejében is folyamatosan változó szélben – amely mind a versenyzőket, mind a versenyrendezőket próbára tette – végül is 3-3 pörgős futammal indult a bajnokság.

A vasárnapra beígért gyengébb szél megérkezett, de végül a délelőtti parti halasztást követően, frissülő ÉK-i szélben hajózhattak ki a versenyzők. A Böröcz Bence vezette rendezőség hol pályarövidítéssel, hogy pályanyújtással követte le a változásokat, és végül is a délutáni leálló szélben két futammal sikerült közelebb kerülni a bajnoki címekhez.

A hétfői napon az első futamban balra forduló szél az 1-2. futam között tovább fordult, így a versenyrendezőség a pálya elköltöztetése mellett döntött. Végül is ragyogó napsütésben, átlagban 6-9 csomós, 10-11 csomós ráfújásokkal játszadozó szélben vitorlázhattak a J/24 és Melges24 egységek.

Összességében 8 vitorlázott futam alapján, 1 kiesővel lett J/24 flottabajnok a BIG FIVE (KYK VSE): Sallai Gábor, Sabján Annamária, Sárközy András, Csányi Máté, Kovács Éva és Bagi Eszter.

2. helyezett: ST. JAMES (KMPVSE): Litkey Farkas, Oroszlán Gábor, Lovas Zsolt, Szántó Mihály, Frigyer Barbara

3. helyezett: a BYC színeiben induló JUKEBOX: Rauschenberger Miklós, Litkey Balmaz, Pécsváradi Ákos, Richter Tamás, Péter Tamás

Melges24 hajóosztályban flottabajnok a SEVEN FIVE NINE (DO VSE): Csoltó Ákos, Tomai Balázs, Weöres Botond, Rövid Levente.

2. helyezett: I’m Free (BYC): Szentirmai Gyula, Dr. Bödör Gergely, Kaszai-Gátai Botond, Nagy Tamás, Szigethy Maxim.

3. helyezett: Syrius (BORA): Tar László, Pesti Gábor, Joó Kristóf Benjamin, Gergely Zsófia.

0 Tovább

Mikor az álmok valóra válnak!

Mindenféle túlzás nélkül nyugodtan, mondhatjuk, hogy az elmúlt hétvége, volt a legizgalmasabb, legfelemelőbb, legeredményesebb és számunkra mindenképpen sporttörténeti autósport rendezvény az elmúlt közel két évtizedben mióta ebben a csodálatos sportágban forgolódunk.

Fiatal sportolók esetében nyilván sokszor lehet látni előre a potenciális tehetségük szintjét, lehet ehhez képest gondolkozni, tervezni, álmodozni sportpályafutásuk lehetőségeiről. Viszont amikor ezek megdöbbentően nagyon rövid idő alatt kimagasló eredményekben realizálódnak, az álmok, remények valóra válnak az a valóságban százezerszer jobb és egyben nehezebben feldolgozható érzés, mint ahogy azt valaha is el tudjuk képzelni. Az MNASZ Autós Gyorsasági OB 2017-es nyitófutamán a Hungaroringen pont ez történt velünk.

Csapatunk és kedvenc fiatal sportolónk háza táján sok fontos változás történt. Ahogy arról korábban is szóltunk a 2017-es versenyévadra szerettük volna, ha fiatal tehetségünk Lövei Márk egy új szakágban, magasabb szakmai szintre léphetne, csak azt nem gondoltuk, nem mertük elhinni, hogy ez a lépés egyből ilyen nagy és komoly lehet!

A két fontos változás közül az egyik, hogy sportolónk nevelő apukája iránti tiszteletből ezután Jedlóczky L. Márk néven folytatja pályafutását, több mint húsz év után Ő viszi tovább a nevet a hazai versenypályákon. A másik, hogy Márk a 2017-es évben a hazai autósport legsikeresebb és legismertebb csapatának a Zengő Motorsportnak a színeiben állhat rajthoz az autós gyorsasági szakágban.

Az idei szezonra szóló lehetőségek között már korábban is felmerült, de konkrétan csak közvetlenül húsvét előtt realizálódott, hogy a Zengő Motorsport vezetője és tulajdonosa Zengő Zoltán egy teszt lehetőséget biztosít Márknak a Hungaroringi nyitó futam előtti keddi napon és az itt elért eredmények alapján lehet dönteni az esetleges folytatás irányáról. Mivel Márknak egy autóztatós jótékonysági rendezvényt és a Szilveszter Rallyt leszámítva gyakorlatilag semmilyen tapasztalata nem volt a Hungaroringről, ezért az SBR Racing segítségét kértük, hogy a 3D-s szimulátorukon versenyzőnk megtanulhassa és begyakorolhassa a pályát. Már a szimulátoros eredmények is komoly meglepetést okoztak, de nyilván élesben a versenypályán egy 300 lóerős autóban sok minden más, mint a virtuális világban, így izgatottan vártuk a Hungaroringi tesztet. Ezt Márk a Zengő Motorsport SEAT Leon Cup Racer DSG sebességváltós versenyautójával teljesíthette, mellyel tavaly Nagy Norbi a harmadik helyen végzett az ETCC bajnokságban.

A teszten Zengő Zoltán mellett ott volt a csapat tavalyi WTCC versenyzője a többszörös hazai bajnok és ETCC futamgyőztes ifj. Ficza Ferenc is, aki be ült a versenyautóba is Márk mellé, hogy megfigyelje, illetve tanácsaival segítse versenyzőnk első éles Hungaroringes kilométereit. Az autó megszokása után aztán következhettek a gyorsabb tesztkörök melyek igencsak meglepő eredményt hoztak. Úgy, hogy fiatal versenyzőnk először vezethetett ilyen kategóriájú versenyautót, rögtön olyan időt futott mellyel a tavalyi Hungaroringi nyitófutamon a második rajtsorba kvalifikálhatta volna magát ebben a kategóriában és az idő abszolút versenyképes volt a típussal már hosszú ideje versenyző rutinos sportolók köridőivel! 

Az eredmények alapján nem volt kérdés, hogy Márknak ott a helye a hétvégéi futamok indulói között. A hétvégén tulajdonképpen fiatal tehetségünket elég csúnyán be kellett dobni a mélyvízbe, hiszen még sohasem autózott olyan szakágban, ahol mezőnyben test-test elleni küzdelmet is kell vívni az ellenfelekkel és nem csak a stopperóra az ellenfél. Ráadásul a borzalmas időjárási körülmények miatt a csütörtökre tervezett tesztnapot is törölni kellett valamint az autók felkészítése is csúszott egy keveset.

A helyzetet tovább fokozta, hogy Zengő Zoltán csapatfőnök úgy döntött, hogy Márk a kedden próbált autó helyett egy újabb korábban egy másik csapat által a TCR sorozatban használt szekvenciális sebességváltóval szerelt gyorsabb autóval álljon rajthoz a hétvégén! Az előbb említett mélyvizet tovább mélyítette, hogy az idén Márk kategóriáját a tavalyi versenytől eltérően egy mezőnyben indították a két háromszáz lóerővel is erősebb legnagyobb túraautók mezőnyével.

Volt hát miért izgulni már az időmérőn is, ahol mindössze annyi volt a célkitűzés, hogy Márk magához képest fusson biztonságosan jó köröket és vigyázzon az autóra. Ehhez képes kedvenc versenyzőnk mindenki legnagyobb meglepetésére kategóriájában a tavalyi pole pozíciót jelentő köridőhöz képest fél másodperccel volt a leggyorsabb, mellyel kategóriájában az első és közvetlenül a nagykategóriás autók mögött a tizenkettedik rajhelyet foglalhatta el. Ennek tükrében még tovább fokozódott az izgalom Márk első igazi éles versenyfutamára.

A gördülő rajttal induló versenyfutam elején ugyan veszített helyezést, de nagyon megfontolt folyamatosan gyorsuló versenyzéssel vissza vette az első helyet a kategóriájában és az előzésnél történt apró koccanást – és persze a család és a csapattagok lábon kihordott szívinfarktusait – leszámítva hibátlanul teljesítve a versenyt győztesként ért célba első futamán.

Így most boldogan leírhatjuk, hogy élete első igazán komoly versenyfutamán Jedlóczky L. Márknak szólt a himnusz a dobogó legfelső fokán a Hungaroring díjátadó pódiumán! Nagyon nehéz lenne leírni kis csapatunk tagjainak az érzéseit amit ott átéltünk, hiszen azok még most is feldolgozás alatt vannak mindnyájunkban.

Bár a szombati eredmények minden várakozást felülmúltak, de természetesen hátra volt a vasárnapi versenyfutam is. Az időmérőn a szerviz részéről becsúszott apróbb hiba miatt ugyan a szombati időmérős legjobb köridőt nem sikerült megjavítani, de az itt elért is ismét bőven elég volt a kategória pole pozíciójához. A versenyfutam aztán nagyjából a szombatihoz hasonló forgatókönyv szerint zajlott. Az elején Márk vesztett némi pozíciót és a szintén TCR kategóriás Audival az előző napi ellenfél szerb versenyző meg tudta előzni, de versenyzőnk folyamatosan ledolgozva a hátrányát ismét nem elégedett meg csak a magyar értékelés első helyével, hanem az Audit megelőzve az utolsó körökön az előnyét tovább növelve ismét a kategória győzteseként haladhatott át a célvonalon.

Márk első komoly versenyhétvégéjének a mérlege érthetően csalt könnyeket a kis csapatunk szemébe! Két versenyfutam, két pole pozíció, két futamgyőzelem a hazai és a nemzetközi értékelésben is! Csak ismételni tudjuk, ez messze-messze több, mint amiről álmodni mertünk!  Márknak nem csak minket, de sok sporttársat és sportszakembert is sikerült meglepnie ezzel az eredménnyel. Ezzel együtt egy újabb kihívás elé állítva kis csapatunkat a szakmailag lehető legjobb irányú folytatást illetőleg!

A szakmaisághoz kapcsolódva még külön plusz élmény volt, hogy ezt a fantasztikus eredményt rögtön a hazai autósport legismertebb és legeredményesebb csapatában érhette el Márk! Nagyon nagy köszönet jár Zengő Zoltánnak a lehetőségért, hogy versenyzőnk rögtön ilyen szinten bizonyíthatta tehetségét! Nagy köszönet a Zengő Motorsport csapatában a fiuknak, hogy befogadták Márkot és amolyan igazi Zengős szellemben maximálisan bele adtak mindent a mi kis újonc versenyzőnk első sikereiért!

A tervek szerint a valóra vált álmokat tovább élhetjük hamarosan, a folytatás következik ismét a Hungaroringen egy még izgalmasabb és még rangosabb versenyhétvégén! 

0 Tovább

Berecz 2. lett az éremfutamban, összetettben a 9. helyen zárt Franciaországban!

 Véget ért az idei második Világkupa, amelyen a Finn hajóosztályban induló Berecz Zsombor nagyszerű versenyzéssel második lett az éremfutamban, összetettben pedig a 9. helyet szerezte meg. A VK-nak a franciaországi Hyéres adott otthont.

 


Érdi Mária a nagyon előkelő 11. helyet szerezte meg a világ legjobbjait felvonultató mezőnyben. A hunsail.hu tudósítása szerint Érdi hat futam után vezetett összetettben, ám ezután két balszerencsés feketezászlós rajthiba miatti kizárásoknak köszönhetően nem jutott be a vasárnapi éremfutamba.

 

Laser Standardben a Vadnai testvérek közül a fiatalabb, Jonatán versenyzett jobban, és végül a 41. helyen végzett az összetettben, míg Benjamin 44. lett. A Nacra 17 katamaránaban Virág Flóra és Bagyó Áron kettőse a 27. helyen fejezte be a versenyt.

0 Tovább

A tánc világnapján nyert rangos nemzetközi versenyt a Világjátékokra készülő magyar páros

Andrea Silvestri és Váradi Martina győzött a II. Buda Open amatőr latin kategóriájában. A Világjátékokra készülő magyar duó az 55 párost felvonultató mezőnyben magabiztos versenyzéssel szerezte meg a győzelmet a német Dumitrescu Razvan, Jacqueline Joos kettős és orosz Artem Efanin, Anna Dergunova páros előtt.

 

A tánc világnapján, a hatos döntőben helyet kapott még két olasz és egy lengyel páros. A Buda Open vasárnap további versenyszámokkal folytatódik a Budaörsi Városi Sportcsarnokban, ahol 27 ország 360 párosát láthatja a közönség.

Andrea Silvestri és Váradi Martina már kvalifikálta magát a nyári Világjátékokra, amelyet Lengyelországban rendeznek meg július 20. és 30. között. A páros az utóbbi időben kiemelkedő teljesítményt nyújt. A több ezer párost rangsoroló világranglistán az előkelő 7. helyet foglalják el, a nagy világversenyeken pedig rendre jó eredményeket érnek el. Legutóbb a spanyolországi Európa-bajnokságon végeztek a döntőben.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum