Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fehér Szalag 2017

A Fehér Szalag a Balaton keleti medencéjét kerülő nagyhajós verseny. Viszonya a Kékszalaghoz egyedi. Mint, ahogy jó rokonok, jó baráttá vált erősen kötődő unokatestvérek befolyásolják, terelik és segítik egymást az életben, úgy alakul a sorsuk. Kicsit egymáshoz kötődve, egymást segítve fejlődtek mindig. A rivaladafényben a híresebbik, nagyobbik, de a szerény rokon is olykor főszerepet kapott.

A Fehér Szalagot a Kékszalag páros években volt hiánya hívta életre, majd amikor a kilencvenes évek végén pár évre egész távú tókerülővé lett, a nyitottabb Fehér Szalag mutatott utat a fejlődéshez a Kékszalagnak. Az új évezredben a nagy tókerülő végre évente megrendezett versennyé vált, ezért a Fehér Szalag szerényen visszavedlett „kismedencéssé”. Végül miután a Kékszalag előtti hétvégére került, akkor lett a nagy előadás elegáns főpróbája.

Szombaton 9 órakor és 9 óra 30 perckor rajtol a balatonfüredi móló elől a Fehér Szalag GeneralCom Nagydíj, a 20. Izsák Szabolcs Emlékverseny. A mezőny összetétele a Kékszalagéhoz hasonló, és a pálya is jórészt azonos a tókerülő első kilométereivel, így a Balaton keleti medencéjét körbehajózó futam kitűnő felkészülés a július 6-i nagy megmérettetésre. Mégis más ez a verseny.

A mezőny két részben rajtol, mert a Fehér Szalagon a Classic Round révén főszereplők a klasszikus építésű, hagyományos tervek alapján, vagy felépítésükben dominánsan klasszikus vonalvezetésű hajók, mint például a Hetvenesek.  A Fehér Szalag Classic Round futamra a klasszikus osztályok közé sorolt Összevont cirkálók, Hetvenes cirkálók, 50-es cirkálók, 30- as cirkálók, Európa 30-asok, 25-ös jollék, 15-ös jollék, Dragonok, Folkboatok, valamint azon egyedi építésű hajók nevezhetnek, amelyeket 1945 előtt terveztek, és az eredeti terveknek megfelelően kerültek megépítésre.

A versenyen a Balatonfüred - Kenese - Siófok - Tihany - Balatonfüred táv megtétele után mégis a félórával később rajtolók éllovasai érnek majd elsőként célba, mert a modern versenyvitorlások, a többtestűek, a Liberák és más modern egytestűek lényegesen gyorsabbak a hagyományos formájú vitorlásoknál. Közülük is egytestű hajó utoljára 2012-ben és 2013-ban nyert, a Principessa LIbera, és most is várhatóan az egyre nagyobb számban megjelenő és egyre gyorsabb többtestűek viszik majd a prímet.

0 Tovább

Világjátékok – Riói olimpikon is erősíti a magyar csapatot

Újabb sportágban lesz magyar induló az idei Világjátékokon – adta hírül a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ). A négy évente megrendezendő játékokra három ergométeres evezős kvalifikálta magát, így a július 20-án kezdődő lengyelországi világversenyen 13 sportágban szurkolhatunk a magyaroknak Wroclawban.

 

A Világjátékokon Fekete Beatrix a női nyílt kategória 2000-es és 500-as számaiban indul, rajta kívül Pétervári-Molnár Bendegúzért (nyílt kategória 2000 és 500) és Tamás Bencéért (nyílt kategória 2000) szurkolhatunk Lengyelországban. Mindhárman az országos bajnokságon elért eredményükkel szereztek kvótát a 10. Világjátékokra, ahol így ezúttal is lesz olimpikon induló a magyar csapatban.  Pétervári-Molnár Bendegúz a férfi egypárevezősök között ugyanis a 14. helyen végzett a riói olimpián.  

Azok a sportágak, amelyekben szurkolhatunk a magyaroknak a wroclawi Világjátékokon: aerobik, uszonyosúszás, íjászat, ju-jitsu, karate, strandkézilabda, szumó, tájékozódási futás, táncsport, vitorlázó műrepülés, ergométer, erőemelés és fallabda.

Az evezős ergométeres pad egy a teljes testet átmozgató kardio edző eszköz, egyszerre erő-és állóképesség fejlesztő mozgás. Mind aerob, mind pedig anaerob tartományban történő edzéseket lehetővé tesz. A testizomzat 85 %-át mozgásba hozva, valamennyi nagy izomcsoportot meg dolgoztatja az emberei testen. Az evezős mozgás gyakorlására alkalmas eszköz minden korosztály számára pozitív hatással bír mind testileg, mind lelkileg, egyénre szabható terhelést tesz lehetővé, és könnyen elsajátítható mozgásforma. Ennek okán nem csak az élsportban, hanem rehabilitációban és egészségügyi prevencióban is használják az evezős ergométert erő, állóképesség és erő-állóképesség fejlesztésére, valamint mozgáskoordináció javítására és fejlesztésére is.

Fotó: olimpia.hu

0 Tovább

Az Eb után is remek formában vannak dartsosaink!

Remek magyar eredményekkel zárult a WDF Steel Darts Világkupa-sorozat bécsi versenye.

 

 

Ausztriában Czipó Vivien a felnőtt és az ifjúsági versenyben is aranyérmes lett egyéniben. A felnőtteknél Ihász Veronika párosban első lett Mészáros Nikolettel, és egyéniben a 3. helyen végzett.

Czipó és Ihász kifejezetten jó sorozatot tudhat magáénak, hiszen mindketten a közelmúltban aranyérmet szereztek a sportág Európa-bajnokságán. Czipó Vivien az U18-as korosztályban lett kontinensbajnok, míg Ihász Veronika Horváth Klaudiával az oldalán – női párosban - megvédte címét az Eb-n.

 

További magyar eredmények a bécsi Világkupáról: 

 

Férfi egyéni:

Takács Gábor (5. hely)

Férfi páros:

Szabados Attila, Végső János (5. hely)

Ifi leány:

Neumajer Kitti (3. hely)

Ifi fiú:

Prés Nándor (1. hely), Keresztény Dániel (3. hely)

0 Tovább

Jól vizsgázott a NauBit regattakövető applikáció

Igazi reklámidő fogadta az első NauBit IT és Telekommunikációs Regatta résztvevőit az elmúlt szombaton Balatonfüreden. Kellemes nyugatias szél, gyönyörű napsütés – ennek megfelelően jókedvű csapatok sorakoztak fel a 11 órakor megtartott kormányosértekezletre. A jókedv a verseny után is megmaradt, s nemcsak a győztesek, hanem a NauBit regattakövető applikációja is jól vizsgázott az igazi nagy bevetés, a Kékszalag előtt.

 

 

Néhány versenyzőből és számos igen lelkes „amatőr″ vitorlázóból álló csapat készült a 12 órára meghirdetett rajtra. Igali Csilla versenyvezető a kormányosértekezleten elmondta, hogy az előrejelzés szerint időnként megerősödő nyugatias szél várható, ezért a kiírásban jelzett „B″ pályát vitorlázzák majd: Siófokra és vissza Balatonfüredre.

 

Mire azonban a hajók kiértek a füredi Bahart-kikötő magasságában elhelyezkedő rajtvonalra, a szél alaposan rácáfolt a prognózisra, és szinte teljesen felszívódott. A rendezőség halasztást jelzett, majd gyors döntés született: a „B″ pálya helyett az „A″ pályát kell vitorlázni, azaz irány Alsóörs. A döntésről nemcsak a rendezőség motorosra felhúzott lobogók, hanem kör-SMS-ben és szóban is tájékoztatták a versenyzőket. Így végül némileg az eredetileg tervezett időpont után, de kissé újra élénkebb, 1-2 Bft. erejű szélben eredt útjára a mezőny.

 

A rajt után a leghosszabb vízvonalú hajó, a Szatmári nevű Dolphin 28-as állt az élre, és hatalmas gennakerével egyre növelte az előnyét. Ám hogy élesen tudjanak haladni, inkább középvíz felé húztak, ami szerencsétlen döntésnek bizonyult, és a part mellett hátszélben vitorlázó hajók megelőzték őket. Az alsóörsi bójánál a Süvölvény, egy spoileres B25-ös vezetett a Sáfián László kormányozta Dolce Vita (FPC 30) előtt.

 

A bójavétel után a 3-4 Bft-re erősödő nyugatiban cirkáltak vissza a hajók. A Dolce Vita rutinja végül győzött, s a Szatmári is érvényesíteni tudta sebességét, így az első helyre Sáfiánék, a másodikra a Szatmári, a harmadikra pedig a Süvölvény érkezett be.

 

A díjkiosztón lelkes arcokat lehetett látni, ami igazolta, hogy az IT-sok is szerethetik az „outdoor” sportokat. Ráadásul az is kiderült, hogy a NauBit SmartBoat alkalmazás is jól vizsgázott: a résztvevők nagy érdeklődéssel nézték vissza trackjeiket. Az applikációhoz tartozó jeladók nemcsak a GPS-pozíciók, hanem egy sor egyéb adat továbbítására is képesek az Antenna Hungária IOT hálózatán, amelyet éppen ilyen típusú információkhoz fejlesztettek ki. Az egyes hajók dőlése, gyorsulása, a szélmérők által szolgáltatott jelek – ezek mind rögzítésre kerülnek, és gyakorlatilag real-time követhetők, illetve visszanézhetők.

 

A kimerítő nap után a résztvevőket a Hajógyári Kikötő éttermének kitűnő gulyáslevese és kitűnő balatonfüredi borok várták. Sokan fogadkoztak is: jövőre mindenképpen újra eljövünk.

0 Tovább

Ismét rekordot döntött a Go Boating Program!

A Magyar Vitorlás Szövetség az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Magyar Olimpiai Bizottság szakmai támogatásával júniusban szervezte meg a Go Boating-sorozatot, amelyen 38 oktatási intézmény vett részt.

 

Ezek a nyílt napok remek alkalmak voltak arra, hogy az 5-18 éves gyerekek megismerkedjenek a vitorlázással és azokkal a vitorlás klubokkal, iskolákkal, ahol lakóhelyükhöz közel elsajátíthatják ennek a gyönyörű, és egyre népszerűbb sportágnak az alapjait.

A programhoz az idén már 18 vitorlás egyesület kapcsolódott a Balatonon, a Velencei-tavon, a Fertő tavon, a Gólem-tavon (Nyékládháza) és az Orfűi-tavon. A legtöbb helyen neves vitorlázók fogadták a gyerekeket. A Csopaki Vitorlás Iskolában Czégai Péter, míg a BS-Fűzfő-ben Németh Enikő olimpikon vitorlázók és a Vitorlázó Gyermekek Egyesületben Litkey Farkas olimpikon, tizenkétszeres Kék Szalag-győztes fogadta a gyerekeket.

A program sikerét mi sem bizonyítja jobban, minthogy az érdeklődés minden szempontból túlszárnyalta a tavalyit, köszönhetően a kluboknál történt kiváló előkészítő munkának.

„A program 18 vitorlás klub, illetve vitorlás iskola szervezésében valósult meg, összesen 38 oktatási intézmény 1629 tanulója részvételével. Bíztató, hogy az idén 22 új intézmény először kapcsolódott rendezvényhez, és a visszajelzések alapján jövőre még nagyobb érdeklődésre számíthatnak” – mondta Brencsán Ábel, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSz) versenysport-menedzsere.

Az MVSz, amely nemcsak az élsport, hanem a szabadidősport és az utánpótlás-nevelés letéteményese is, szívesen támogat minden olyan akciót, amely arra irányul, hogy a gyermekek megismerjék a vitorlázást.

0 Tovább

Világjátékok 2017 - Éremszerzésben bíznak a strandkézisek

A magyar férfi strandkézilabda-válogatott negyedik lett a szerbiai Európa-bajnokságon. A kontinensviadal után a csapat még indul egy nemzetközi tornán, a wroclawi Világjátékokra pedig dobogós reményekkel utazik ki.

 

Gulyás István szerint a Világjátékokon induló csapat gerince már rég összeállt, végleges keretkijelölés azonban csak a Világjátékok előtt lesz. „A szerbiai Eb-n teljesítettük a legfontosabb célkitűzést: a csapat kvalifikálta magát a jövő évi világbajnokságra azzal, bejutott az Eb-n a legjobb négy csapat közé” – mondta a strandkézilabda-válogatott szövetségi edzője.

Gulyás István hozzátette: a válogatott a Világjátékok előtt Németországban egy nemzetközi felkészülési tornán vesz részt. „Reméljük, hogy az idei Világjátékokon odaérünk a dobogóra, erre minden esélyünk megvan”- összegzett a szövetségi edző.

A Világjátékokon rendre jól teljesítenek a magyar strandkézisek. Azóta, amióta Magyarország egységes csapatot indít a játékokon, strandkézilabdában (hol a nők, hol a férfiak) rendszerint dobogós helyen végeztek. Gulyás István csapata bízik abban, hogy nem szakítja meg ezt a sorozatot.

A Világjátékokat július 20. és 30. között rendezik meg a lengyelországi Wroclawban. A strandkézilabdán kívül további 11 sportágban lesznek magyar indulók Lengyelországban.

0 Tovább

Mentori szerepet vállal a budapesti kick-box vb arca

A sporttörténelmi budapesti kick-box világbajnokság és a sportág eddigi legeredményesebb versenyzője közös plakáton tűnik majd fel. A minden szakágat most először magában foglaló novemberi vb-t ugyanis a nyolcszoros világbajnok Mórádi Zsolt népszerűsíti. A még mindig a világ egyik legjobbjának számító klasszis saját jó szereplése mellett fontosnak tartja azt is, hogy rutinjával segítse a fiatal versenyzőket a hazai közeg okozta nyomás leküzdésében.

 

„Nagy megtiszteltetés a Magyar Kick-Box Szakszövetség részéről, hogy én szerepelhetek az őszi világbajnokság plakátján, velem reklámozzák ezt a megarendezvényt” – büszkélkedett Mórádi Zsolt. Érdekesség, hogy 2005-ben, amikor a csepeli versenyző 17 évesen debütált a magyar kick-box válogatottban, akkor is Magyarország, mégpedig Szeged adott otthon a vb-nek.

A magyar klasszis számára különösen szép emlék a plakátra kerülő kép. A fotó egy 2013-as olaszországi világkupán készült, ahol három kategóriában is megmérkőzött az akkori legnagyobb riválisának számító osztrák ellenfelével, akit végül mindannyiszor sikerült legyőznie. „Épp egy lábtechnikás támadásomat kapta el a fotós. Úgy érzem, a kép alapján nem lehet szégyenkeznivalója sem a sportágnak, sem nekem.” – fogalmazott a magyar kick-boxos.

A 29 éves, nyolcszoros világbajnok reméli, hogy a válogatott húzóembere tud lenni a nagyszabású világversenyen. A nyáron még vár rá egy rangos verseny, az amerikai nyílt bajnokság Orlandóban, majd rövid pihenés után – immár a vb-re készülés jegyében – kéthetes hazai edzőtáborozás következik egyesületével, a Halker-Király Teammel. Az ősz elején az év utolsó, belgiumi világkupáján vesz részt, utána pedig Tatán készül a kick-box válogatottal.

Mint eredményes versenyző, és mint aki már részt vett magyar rendezésű világbajnokságon, ígéri: azon lesz, hogy a feljövő generációt segítse. „A cél, hogy a hazai légkört ne teherként éljék meg, hanem előnnyé tudják kovácsolni, és Magyarország minél több éremmel zárjon” – vázolta Mórádi Zsolt.

0 Tovább

Érdi Mária hetedik lett Kielben!

Érdi Mária újabb világversenyen végzett az élmezőnyben! A Kieler Wochén az olimpiai női Laser Radial osztály éremfutamán a 6. helyen futott be a célba és ezzel az összetett listán 7-ként végzett a versenyben.

Az egyik legismertebb európai vitorlás verseny a hagyományosan nagyszabású Kieli Hét, amelyen az olimpiai és paralimpiai számok mellett még számos nemzetközi osztály versenyei mellett ORC nagyhajós regattát is rendeznek. A futamok köré pedig a parton színes kulturális események csatlakoznak. A vízen parádés felvonuláson találkoznak a "windjammerek", az elmúlt századok még hajózó klasszikus kereskedelmi vitorlásai is – olvasható a hunsail.hu-n.

Az eseményen a magyar vitorlázást idén kevesen képviselték, ám ők annál sikeresebben. Az olimpiai Laser Standard osztályban 135 hajós mezőnyben Vadnai Jonatán az előkelő 11. helyet szerezte meg, Vadnai Benjamin 14. lett. Korábban a huszonnégy hajós repülő hollandi versenyen a Majthényi Szabolcs és Domokos András világbajnok kettősünk ezüstérmet szerzett.

0 Tovább

Világjátékok - Főtitkári látogatás a műrepülőknél

Gőzerővel készülnek a vitorlázó műrepülők a Világjátékokra. A júliusi világversenyen a magyar színeket Tóth Ferenc és Szilágyi János képviseli. Tóth Ferenc háromszoros világbajnok, Szilágyi János pedig a legutóbbi világbajnokságon egyéniben ezüstérmes, csapatban pedig aranyérmes lett.

 

A sportembereket edzés közben látogatta meg Bóné Zoltán, a Nemzeti Versenysport Szövetség főtitkára és Vízaknai Erzsébet a Magyar Repülő Szövetség főtitkára. A matkópusztai repülőtéren ott volt Gurály Béla, a magyar válogatott keret edzője és Matuz István főpilóta is.

A vitorlázó műrepülésben megrendezett versenyek egy kötelező programból, és több ismeretlen kötelező programból állnak. Előbbiben a kiírás szerinti kötelező elemeken kívül a pilóta is beletesz saját figurát, míg az ismeretlen kötelező programban a verseny előtt 24 órával adják közre a figurák listáját, és azt a levegőben kell bemutatni. A versenyeken 12 tagú nemzetközi zsűri pontozása alapján alakul ki a végső sorrend.

A nyári Világjátékokat a lengyelországi Wroclawban rendezik meg július 20. és 30. között, ahol a tervek szerint 58 magyar sportoló vesz részt 12 sportágban. Azok a sportágak, amelyekben szurkolhatunk a magyaroknak: aerobik, uszonyosúszás, íjászat, ju-jitsu, karate, strandkézilabda, szumó, tájékozódási futás, táncsport, vitorlázó műrepülés, erőemelés és fallabda.

0 Tovább

A 2019-es Európa Játékokon is ott lesz a karate

Egyre inkább az olimpia sportágak családjába sorolható a karate. Ezt jelzi, hogy a 2015-ben először megrendezett Európa Játékok után a 2019-es eseményen is tatamira léphetnek a kontinens legjobb karatésai – erről állapodott meg az Európai Karate Szövetség és az Európai Olimpiai Bizottság.

 

Az ismételt programra kerülés újabb mérföldkő a japán eredetű küzdősport számára, amely így a 2018-as Buenos Aires-i ifjúsági olimpiát követő és a 2020-as tokiói ötkarikás játékokat megelőző esztendőben is rangos olimpiai eseményen mutathatja meg magát. Az újabb jelenlét egyúttal erősíti a sportágat űzők több tízmilliós táborának a reményeit, hogy a karate a későbbiekben is ott lehet a különböző ötkarikás játékokon.

A Minszkben sorra kerülő Európa Játékok karate tornájának rangját emeli, hogy a megmérettetés egyik állomása lesz a 2020-as olimpiai kvalifikációs sorozatnak.

A fehérorosz fővárosban megrendezésre kerülő esemény a magyar versenyzők számára is meghatározó lehet a Tokió felé vezető úton. A két évvel ezelőtti bakui Európa Játékokon – ahol 38 ország karatésai mérték össze a tudásukat – Tadissi Martial révén egy ötödik hely jutott hazánknak. A Magyar Karate Szakszövetség célja, hogy 2020-ban jusson ki magyar versenyző a sportág olimpiai debütálására, és éremmel térjen haza Tokióból.

0 Tovább

Hegyi Dóra és Senánszky Petra is futott a lánggal

Az idei Világjátékokon induló Hegyi Dóra és Senánszky Petra is futott az EYOF-lánggal.

A 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál lángja május végén érkezett Magyarországra, majd kezdetét vette az a fáklyafutás-program, amelynek részese volt többek között két, a Világjátékokon induló magyar kiválóság is.

 

Hegyi Dóra aerobikban, Senánszky Petra pedig uszonyosúszásban képviseli a magyar színeket a nyári Világjátékokon. Hegyi világbajnoki ezüstérmes a sportágában, emellett – többek között – Európa Játékokon is nyert aranyérmet. Senánszky Petra többszörös világ- és Európa-bajnok, többszörös világcsúcstartó uszonyosúszásban. 

A nyári játékokat a lengyelországi Wroclawban rendezik meg július 20. és 30. között, ahol a tervek szerint 58 magyar sportoló vesz részt 12 sportágban. Azok a sportágak, amelyekben szurkolhatunk a magyaroknak: aerobik, uszonyosúszás, íjászat, ju-jitsu, karate, strandkézilabda, szumó, tájékozódási futás, táncsport, vitorlázó műrepülés, erőemelés és fallabda.

Az EYOF lángja egyébként péntek este érkezik meg a fővárosba, ahol megrendezik az Olimpia Éjszakáját.

0 Tovább

Programínyencségek az EFOTT palettájáról

Ki ne örülne annak, ha az idei fesztiválozása egy komoly ösztöndíjjal zárulna? Az EFOTT-on még ez is megtörténhet, hiszen ott keresik majd a jövő új műsorvezetőit. Ezenkívül megnézhetjük közelről, amint kedvenc énekeseink hagymát aprítanak, de azt is, hogy a csodagyereknek számító Wesser Patrik miként pergeti a dobverőt együtt a nagyokkal. Július 11-17. között az EFOTT-on a zenei, sport, turisztikai és gasztroprogramokon túl további lehetőségekből szemezgethetnek a fesztiválozók.

EFOTT Challenge
A fesztivál a közös játékok összekovácsoló erejének hirdetőjeként idén a házigazda Pécsi Tudományegyetemmel új aktivitást szervez. A vállalkozó kedvűek 4-6 fős csapatokat alakítva versenyezhetnek egymással sportos, funky és kocsma témakörű játékokban értékes nyereményekért. Jelentkezés és részletek a honlapon.

Crocodile Rock
12 évesen már túl van 250 fellépésen, zenélt már többek között Japánban, és fiatal kora ellenére több formáció tagjaként is helytállt már.. Wesser Patrik 4 évesen kezdett dobleckéket venni, ma pedig a világ egyik legfiatalabb dobosaként, szólóban és csapatban egyaránt tevékenykedik. Zenekarával, a Crocodile Rockkal július 13-án vélhetően az EFOTT közönségét is meghódítja, így érdemes lesz már délután a színpad elé sietni.

Kommunikáló robotok
Igazi kuriózumnak számító technikai eszközök debütálnak idén a fesztiválon. A helyszíni tájékozódásban és a leggyakoribb kérdések megválaszolásában az EFOTT chatbotja, egy okos webes szolgáltatás segít majd. A fesztiválozók pedig az apró, de annál okosabb TJbottal is találkozhatnak, amely az IBM open source oktatási projektjeként a mesterséges intelligencia alapjaival ismerteti meg az érdeklődőket.

Ének és főzés egy látványkonyhában
Hogyan mozognak kedvenc énekeseink a konyhában? A fesztiválon ez is kiderül! A Lidl látványkonyhájában csütörtöktől vasárnapig minden délután egy-egy ismert zenekar bizonyítja: tud egyszerre főzni és énekelni. Hogy a végén mi sül ki a Cloud 9+, a Margaret Island, a The Biebers és az Ivan and the Parazol konyhai ámokfutásából, azt bárki megnézheti, sőt a bátrabbak meg is kóstolhatják majd.

EFOTT – Csak szabadon…

efott

0 Tovább

Teke – Sportágfejlesztés előtt

Sportágfejlesztés a tekézőknél! A Magyar Bowling és Tekeszövetség Teke Szakági Szövetségének vezetése megkezdte a tárgyalásokat az Emberi Erőforrások Minisztériumának Sportért Felelős Államtitkárságával a sportágfejlesztési támogatásról.

 

Pintyőke Marcell, a sportág szövetségének elnöke elmondta, a tekesportnak nagy lendületet adhat a körvonalazódó együttműködés. „A magyar tekések meg is érdemlik, hiszen rendre dobogós helyezéseket érnek el a nagy nemzetközi versenyeken, de nem szabad megfeledkezni a tekesport szabadidősportos területéről sem, hiszen ez az a mozgásforma, amelyet rendszeresen kipróbálnak és űznek is a szabadidő-sportolók” – nyilatkozta az elnök.

A legutóbbi világbajnokságon a férfi válogatott ezüstérmes lett, akárcsak a Bajnokok Ligájában az Alabárdos-Szegedi TE. Sáfrány Anita idén bronzérmet szerzett a Világkupán, és utánpótlásban is jeleskedtek idén a magyarok: az U18-as világbajnokságon Németh Máté és Ivanyik Richárd bronzérmes lett párosban, míg az U14-es Világkupán Hegedűs Tímea egyéniben aranyérmes lett, és Karba Noellel vegyespárosban bronzérmet szerzett, emellett a csapatbronzot is hazahozhatta a duó.

0 Tovább

IT és Telekommunikációs regatta a Balatonon

Vitorlásversenyt rendez a regattakövető applikációt kifejlesztő NauBit

 

A hétvégén tesztelik a Kékszalagra fejlesztett nyomkövető applikációt! Balatonfüreden ugyanis megrendezik a NauBit IT és Telekommunikációs regattát.

 

 

Az első NauBit IT és Telekommunikációs regattára 2017. június 24-én kerül sor, s a rendezvénynek a balatonfüredi Hajógyári Kikötő ad otthont. „Szerettük volna az informatikus kollégáknak megmutatni, hogy milyen remek sport a vitorlázás, s reméljük, hogy jó néhányan kedvet kapnak majd ahhoz, hogy versenyezzenek velünk” – mondta Szabó Zsolt, az eseményt szervező NauBit Kft. ügyvezetője.

 

A cég nemrégiben fejlesztett ki egy olyan applikációt, amely GPS-nyomkövetők és okostelefonok jelei alapján a külső szemlélők számára is megjelenít és élvezhetővé tesz egy vitorlás versenyt. „Applikációnkat ezen a versenyen is teszteljük, mondhatni ez lesz a főpróbája, hiszen a 49. Kékszalag Erste World Nagydíjon hamarosan ennél sokkal nagyobb méretben is alkalmazásra kerül” – hangsúlyozta Szabó Zsolt.

0 Tovább

Hazavitte az asztalt az Eb-aranyat nyerő erősmarkú szkanderes nő

A magyar Európa-bajnok hazaviheti azt az asztalt, amelyen kontinensbajnoki címet szerzett. Kőváriné Ivánfi Brigitta világklasszis szkanderes, legutóbb a Lengyelországban megrendezett Európa-bajnokságon szerzett két aranyérmet, miután a 70 kilós mezőnyben mindkét kézzel győzött.

 

A Magyar Szkander Szövetség közreműködésével megkapta azt a speciális asztalt, amelyen az Eb-döntője zajlott. Az ünnepélyes átadást Budapesten, a Pólus Centerben tartották, ahol válogatott versenyző az Eb-bronzérmes Kovács Caroline-nal és a többszörös világ- és Európa-bajnok Lucia Debnarovával is asztalhoz állt. „Ennek az ereklyének a nappalimban lesz a helye. Ez mindig emlékeztetni fog az első Európa-bajnoki címemre. Korábban többször álltam dobogón kontinensbajnokságon, de most, idén sikerült megszerezni az Eb-aranyat” – mondta Kőváriné Ivánfi Brigitta, aki gőzerővel készül az őszi budapesti világbajnokságra.

„A világbajnokság szeptember 2-án kezdődik, és 11-éig tart. Várhatóan több mint 50 ország legjobbjai érkeznek majd Budapestre. A vb helyszíne a MOM Sportközpont lesz” – összegzett Csabai Attila, a Magyar Szkander Szövetség elnöke, aki egyben a sportág világszövetségének és az európai szövetségének is alelnöke.

0 Tovább

Darts Európa-bajnokság 2017 – Két aranyéremmel zárták a magyarok a kontinensbajnokságot!

Az Ihász Veronika, Horváth Klaudia női páros után az U18-as korosztályban Czipó Vivien is Európa-bajnok lett az olaszországi EDU Soft Darts kontinensbajnokságon!

 

A fiatal magyar tehetségnek ez volt az első kontinensbajnoki címe softban. Czipó Vivien korábban a darts másik válfajában, a steel-ben már háromszor nyert Eb-t, kétszer párosban, egyszer csapatban, ezúttal pedig egyéniben győzött soft szakágban.

A dartsban két szakágat különböztetnek meg, a tábla és a nyilak anyagától függően. Steel dartsnak nevezik azt a játékot, amikor fémhegyű nyíllal dobnak, soft dartsnak pedig azt, amikor a játékosok automata gépekre játszanak műanyag hegyű nyilakkal.

Kovács Zoltán, a Magyar Darts Szövetség főtitkára elmondta, minden várakozást felülmúlt a magyarok szereplése Olaszországban. „Ihász Veronika és Horváth Klaudia Európa-bajnoki győzelme sporttörténelminek mondható, hiszen korábban női párosban nem volt címvédés, a magyar duónak pedig sikerült ez a bravúr, Czipó Vivien U18-as sikere pedig azt jelzi, hogy a sportágban eredményes utánpótlás-nevelés zajlik Magyarországon” – értékelt Kovács Zoltán.

A darts Magyarországon egyre eredményesebb és népszerűbb, erre jó példa a mostani Eb-címvédés és U18-as győzelem is, valamint az is, hogy 2018-ban Budapest rendezheti a steel Európa-bajnokságot.

0 Tovább

Összefog a Decathlon és a Vitorlás Suli program

Partnerségre lépett a Magyar Vitorlás Szövetség Vitorlás Suli Programja és a Decathlon Magyarország, amelynek célja, hogy közösen népszerűsítsék a vitorlássportot a gyermekek körében.

 

 

Az együttműködés nyitányaként Budaörsön, az ország legnagyobb Decathlon áruházában egy hangulatos esemény keretében gyűltek össze a Vitorlás Sulik képviselői és a Decathlon vízi sportokért felelős munkatársai. A két fél kölcsönösen megismerhette egymás terveit, céljait: a résztvevők alaposabban megismerhették a Decathlon vitorlás kollekcióját és a mögötte rejlő szakmai munkát, míg az áruházlánc kollégái megismerhették a programban résztvevő vitorlástáborokat. Az esemény után egy ízletes ebéd mellett folytatódott a kötetlen beszélgetés.

Az MVSz különös hangsúlyt fektet a magyar vitorlás utánpótlás, színvonalas és versenyképes képzésére, illetve a vitorlás verseny- és szabadidősport átfogó fejlesztésére, ennek keretében indult el 2015-ben a Vitorlás Suli Program is. A program célja, hogy összeállítsa a minőségi hazai képzési helyek klaszterét, szakmailag támogassa és fejlessze őket. Hosszú távon ezek a képzőhelyek, vitorlástáborok – idén országszerte 18 vitorlástábor - azok, amik felfedezik az utánpótlás tehetségeket és bevezetik őket a versenysport világába, de az is legalább ennyire fontos szempont, hogy a szabadidős vitorlázók bázisát növeljék.

Ehhez a programhoz csatlakozott most partnerként a Decathlon Magyarország, az ország legnagyobb sportszerüzlet lánca, melynek fő célkitűzése az, hogy minél több ember számára biztosítsa a sportolás lehetőségét. Teszik ezt nagyon kedvező ár-érték arányú termékeikkel, melyben megtalálható a vitorláskollekció is felnőttek és gyermekek részére egyaránt.

Az összefogást hosszú távra, jelenleg három évre, tervezik a felek. Ennek része, hogy a Decathlon eszköztámogatással is fejleszti a vitorlás sulik felszereltségét, spraytopok, neoprének, úszást segítő mellények és viharruhák kerülnek a táborokba.

A Decathlon lehetőséget nyitott a lokális kapcsolatépítésre is: a vitorlás sulik a hozzájuk közel eső áruházakban nyílt napot, bemutatót szervezhetnek, az áruházi és online felületek pedig segítenek minél szélesebb körben eljuttatni a vitorlázáshoz vezető első lépés lehetőségét a gyerekekhez és szüleikhez.

A Decathlonnal történt megállapodás tehát nem egy egyszeri alkalomra szól, hanem egy hosszú távú, kölcsönösen előnyös együttműködés kezdő lépése, melynek eredményeképp egyre több gyermek ismerkedhet meg a vitorlássport szépségeivel.

0 Tovább

Az Európa-bajnokság jegyében lapátoltak a sárkányhajósok

 Fadd-Dombori adott otthont a 15. Sárkányhajó Magyar Bajnokság és 4. Szabadidős Bajnokságnak. A versenynek különös jelentősége volt az idei Klub Legénység Európa-bajnokság előtt. A kontinensbajnokság helyszíne a franciaországi Divonne-les-Bains lesz, július végén.

 

A Premier Open 2000 méteres futamot a váci Dunai Sárkányok egysége nyerte, míg a Premier Vegyes 2000 méteren a tavalyi győztes Rába Sárkányhajó Club remekelt. A Dragon Aqua SE Senior B Open és Vegyes csapatával is bajnok lett, nemcsak 2000 méteren, hanem a bajnokság folyamán egyetlen távból sem engedett a Sugo Sárkányoknak, akik rendre alig maradtak mögöttük a szoros futamokban.

Nagy meglepetés volt az U18-asok versenye, ahol idén – a Magyar Sárkányhajó Szövetség utánpótlás nevelés programjának köszönhetően – ismét éles harcok voltak négy egyesület legénységei között. A Körös Dragon SE U18-as egyértelmű bajnoka az idei évnek, amely a különböző távokon öt, nyolc, illetve 2000-en több mint tíz másodperces előnnyel győzött. Második lett minden távon a 2016-os Eb-n veretlen – azaz minden távon Európa-bajnok – U18-as válogatott keretét adó Rába Sárkányhajó Club, és dobogós helyért küzdött a Dunai Sárkányok és a Dragon Aqua SE tavalyi U18-as magyar bajnok csapata. Számukra különösen fontos állomás volt a verseny a szintén júliusban sorra kerülő IDBF Ifjúsági Világbajnokság előtt.

A Premier 200 méteres futamokat erős szél és rövid esőzés nehezítette, de a legénységek zavartalanul folytatták a versenyt. Premier Vegyes kategóriában a Körös Dragon SE a tavaliy hatodik hely után nagyot lépett előre, egészen a második helyre. Megvédte címét a Rába Sárkányhajó Club, és bronzérmes lett a Fekete Gyöngy.

Az Open kategóriában a Dragonmasters lett idén is a magyar bajnok. Talán az IDBF új szabályzatának (amely kimondja, hogy a vegyes kategóriában az eddigi minimum 8 női versenyző helyett 10 főnek kell eveznie) is köszönhető, hogy a női mezőny is erősödik. Idén öt „női legénység” harcolt a bajnoki cím mellett a jövő évi, hazai rendezésű Klub Legénység Világbajnokság indulási jogáért.

Az 500 méter címvédői: a Nagy-Dunán edzett Dunai Sárkányok Senior A Open, Senior A Vegyes és Premier Női legénysége, míg a Premier Open kategóriában a Dragonmasters. Premier Vegyesben idén hatalmas küzdelem után a Körös Dragon SE lépett a dobogó legfelső fokára. Senior B kategóriában Dragon Aqua SE diadalmaskodott.

Szabadidős kategóriában is rajthoz álltak csapatok, akik idén 2000 méteren is kipróbálták magukat. A Kimle-Vaskakas és a Tolnai Sárkányhajó Klub egy-egy arany- és ezüstéremmel, a Paksi Sárkány-Ha-Jó egy arany- és egy bronz-, a LapáTolna pedig egy bronzéremmel lett gazdagabb.

A klubok legénységei is lényeges felkészülési állomásnak tekintették a bajnokságot az idei franciaországi, EDBF Klub Legénység Sárkányhajó Európa-bajnokság előtt. Az Eb-n induló klubok közül a szarvasi Körös Dragon SE legénységei teljesítettek a legeredményesebben a bajnokság során, őket követte a Velencei-tavi Dragon Aqua SE és a váci Dunai Sárkányok.

0 Tovább

Így ünnepeltek az ország legsportosabb települései

 Átadták a „Magyarország Legsportosabb Települése” díjakat. A Magyar Sport Házában tartott  eseményen elhangzott, hogy több mint 900 ezren sportoltak 2017-ben a Kihívás Napján.

 

Az ország legnagyobb szabadidősportos eseményén a legkisebb falvaktól kezdve, a nagyobb városokig, a megyeszékhelyektől a fővárosig tömegek vettek részt. Idén Hernádszentandrás, Hantos, Alsóörs, Nyíradony, Makó, Kazincbarcika és Újpest bizonyultak a legsportosabb  településeknek.

 

„Magyarország legsportosabb települése” kategória győztesei:

I.             kategória           Hernádszentandrás

II.            kategória           Hantos

III.          kategória            Alsóörs

IV.          kategória            Nyíradony

V.           kategória            Makó

VI.          kategória            Kazincbarcika

VII.         kategória            Budapest IV. kerület Újpest

 

2017-ben is nevezhettek tanintézmények. Az iskolák versenyében az Encsencs-Penészlek-Nyírvasvári Általános Iskola PENÉSZLEKI Tagintézménye, a Tiszadadai Holló László Általános Iskola, Móri Radnóti Miklós Általános Iskola Csákberényi Tagiskola volt a három legsportosabb tanintézmény.

Az iskolák versenyében a legaktívabb tanintézmények:

1. Encsencs-Penészlek-Nyírvasvári Általános Iskola Penészleki Tagintézmény                    (Penészlek)

2.        Tiszadadai Holló László Általános Iskola (Tiszadada)

3.        Móri Radnóti Miklós Általános Iskola Csákberényi Tagiskola (Csákberény)

 

 

A munkahelyek körében igen népszerű volt a Kihívás „hó“Napja verseny, összesen 40 munkahelyi csapat jelentkezett a megmérettetésre. A benevezett csapatok több, mint 240.000 percet mozogtak, ami azt jelenti, hogy egy ember átlagosan 1.000 percet szánt aktív testmozgásra májusban.

 

A legsportosabb munkahelyek:

  1. Budapesti Gazdasági Egyetem – BGE FITTEST
  2. Mályvavirág Alapítvány – Mályvavirágok
  3. Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség – MEFS Challenge

A Tűzoltóparancsnokságok is lelkes résztvevői évek óta a Kihívás Napjának. Idén 14 Tűzoltóparancsnokság jelentkezett a versenyre.

A média munkatársak benevezett csapatai is sportolással töltötték május hónapot.

A 3 legsportosabb médiacsapat:

  1. Nemzeti Sport Online
  2. Sportime Magazin
  3. Streamsport

A legsportosabb tűzoltóparancsnokságok:

  1. VIII. kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság
  2. Szombathelyi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság
  3. Debreceni Hivatásos Tűzoltóparancsnokság

A nemzetközi megmérettetésben Székesfehérvár a kategóriájában legyőzte a japán Komae városát, Budapest IV. kerület pedig pedig második lett, az újpestieket a szintén japán Naruto előzte meg. A díjátadón jutalmazták a szerencsés, kisorsolt településeket és tanintézményeket, a legötletesebb akadálypályát készítő iskolákat is.

A 2017-es Kihívás Napján a benevezettek lélekszáma több mint 1,5 millió fő, a ténylegesen sportolók száma 920.421 fő volt.

2017-ben a sportaktivitás nem csökkent!  Idei évben némileg meghaladta a tavalyi évit (71 millió perc) , azaz közel egy millió fő, összesen 71.102.535 percen keresztül sportolt.

Fotó: Kádár Adrián

0 Tovább

Darts Európa-bajnokság 2017 – Magyar aranyérem az olaszországi kontinensbajnokságon!

Sporttörténelmi magyar győzelem az Európa-bajnokságon! Az Olaszországban zajló darts Eb-n az Ihász Veronika, Horváth Klaudia női páros megvédte kontinensbajnoki címét. Az Európa-bajnokságnak Caorle ad otthont.

 

Fantasztikus teljesítménnyel Európa-bajnoki címet szerzett Ihász Veronika és Horváth Klaudia a női párosok versenyében az EDU Soft Darts Európa-bajnokságon – tudatta Kovács Zoltán, a Magyar Darts Szövetség főtitkára. A magyar páros rögtön a verseny elején vigaszágra került, de onnantól nem hibázott, a fináléban a spanyolok ellen győzött 3-0, 3-2-re.

Az Európa-bajnokságok történetében – női párosban – soha nem volt címvédés, így Ihász Veronika és Horváth Klaudia teljesítménye sporttörténelmi eredménynek számít.

A sportág Magyarországon egyre eredményesebb és népszerűbb, erre jó példa a mostani Eb-címvédés is, valamint az is, hogy 2018-ban Budapest rendezheti a steel Európa-bajnokságot.

0 Tovább

Kick-boksz világbajnokság 2017 – Ők már ott lesznek a budapesti vb-n!

Két szabályrendszerben is kialakult a világbajnokságon induló válogatott keret a kick-bokszosoknál.

 

A szombathelyi országos bajnokságon eldőlt, hogy kick-lightban az 57 kilósok között Veres Roland, 63 kilóban Veres Richárd, 69 kilóban pedig Bálint Zoltán indulhat az őszi budapesti világbajnokságon.

Az országos bajnokságon tarolt a csepeli Halker Király Team. Király István tanítványai ugyanis az összes korosztályt tekintve, 14 első helyet, 5 második és 3 harmadik helyezést gyűjtöttek be. Az egyesületek rangsorában az Esztergomi kick-box SE végzett (4, 4, 4), megelőzve a Combat DSC-t (3, 5, 4). A WAKO világszövetség elnöksége 2016 végén döntött úgy, hogy idén a főváros rendezheti meg a sportág világbajnokságát.

 

A magyar indulók listája kick-lightban és light-contactban:

kick-light, férfiak

57 kg – Veres Roland

63 kg – Veres Richárd

69 kg – Bálint Zoltán

74 kg – Zsarkó Dániel Péter

79 kg – Bárdosi Sándor

84 kg – Kis Balázs

94 kg – Gács Kristóf

+94 kg – Vida Balázs

kick-light, nők

50 kg – Busa Gabriella

55 kg – Hanicz Nelly

60 kg – Nagy Rita

65 kg – Miskolczi Anett

70 kg – Busa Andrea

0 Tovább

155 verseny 8 nagyszabású nemzetközi regatta Magyarországon

Az elmúlt években Magyarország egyre erősebben kapcsolódik be a vitorlás sport nemzetközi vérkeringésébe. Ezen a területen nemcsak az a fontos, hogy a top vitorlázóink: Berecz Zsombor, Érdi Mária, Vadnai Benjamin és Jonatán, a Gyapjas testvérek és az ő nyomdokaikba lépő sikeres fiatalok sorra hozzák el az érmeket a korosztályos és felnőtt világversenyekről. Az is rendkívül lényeges, hogy a Balaton és tavaink egyre több világversenynek adnak otthont – emelte ki Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) főtitkára, az MVSZ és a Magyar Szörf Szövetség közös sajtótájékoztatóján.  

 

A Várkert Bazárban megtartott sajtóeseményen bejelentették, hogy a meghosszabbítják a Magyar Vitorlás Szövetség és a Magyar Szörf Szövetség együttműködési megállapodását.

 

A kontraktust dr. Kollár Lajos MVSZ-elnök és Varga Mihály, az MSZSZ elnöke írta alá.

Elhangzott, hogy jól haladnak az előkészületek az idei raceboard Európa-bajnokságra. A világversenyt szeptember 4. és 9. között rendezik meg Balatonfüreden.

 

Az év talán legkiemelkedőbb balatoni eseménye a finn dingi hajóosztály Gold Cup versenye, amely világbajnokságnak felel meg. Ez a hajóosztály a legkiválóbb vitorlázók gyűjtőhelye, a versenyzők között olyanokat csodálhatunk majd meg, akik minden bizonnyal hamarosan a a profik között is igencsak kapósak lesznek. A Gold Cupra ősszel Balatonföldváron kerül sor, és nagyon örömteli, hogy a legjobb magyar finnes, Berecz Zsombor idén a világversenyeken eddig kiválóan szerepelt: reméljük, hogy a hazai vizeken is számíthatunk egy jó helyezésre tőle.

A finn dingi osztályban ezen kívül még két nemzetközi versenyt tartunk: a Silver Cup a juniorok világbajnoksága, amely Balatonfüreden lesz augusztus végén, a szeniorok Masters Európa Kupája pedig a múlt héten zajlott Tihanyban.

Az Orfűi-tó adott otthont májusban a Naviga modellvitorlás vébének, amelyen szép magyar sikerek is születtek. A D-One osztály Gold Cup versenye május végén volt Balatonfüreden, a 150 éves Balatonfüredi Yacht Clubban. Ugyancsak a BYC rendezésében zajlik majd augusztusban a Binnenjolle Európa-bajnokság, szeptember elején az olimpiai Laser osztály Európa Kupa versenye, és október elején a J-24 osztály Európa-bajnoksága is.

De a pályázatoknak és a sportdiplomáciai erőfeszítéseknek köszönhetően már a jövő évre is van betervezett világverseny. Egykori olimpiai és világbajnokok gyűjtőosztálya a háromszemélyes Dragon, amelynek Európa-bajnoksága jövő év májusában lesz Balatonfüreden. Az osztály világbajnoksága a sportág egyik Mekkájának számító portugáliai Cascaisban zajlik éppen, s remélhetőleg magyar sikereknek is örülhetünk majd akár ott, akár jövőre Balatonfüreden.

0 Tovább

Kerekdomb Fesztivál

Tállyán, a Tokaji borvidék festői településén, a tavalyi sikeres indulás után idén már két alkalommal – júniusban és szeptemberben – várja összművészeti hétvégére látogatóit a gyermekbarát Kerekdomb Fesztivál. A könnyű- és komolyzenei koncertek, színházi előadások, kiállítások és bortúrák mellett számos sportprogrammal is készülnek a szervezők. A Sportime Magazin ezekből szemezgetett.

A Kerekdomb Fesztivál jól példázza, hogy egy kulturális fesztiválon is hangsúlyos szerepet kaphat a sport. A nyárindító fesztiválon (2017. június 16-18.) a résztvevők félmaraton tehetik próbára állóképességüket. A távot 260 méteres szintkülönbséggel, változatos terepviszonyok között (aszfalton, murván és földes talajon) futják le a résztvevők. A versenyt egyénileg vagy 3 fős csapatban teljesíthetik az indulók.

 „A futás esszenciáját az igazán változatos terep adja, amely izgalmas tájakon, dűlőkön vezet át a csodálatos Tokaj hegyaljai borvidék helyszínén. 2016-ban, a Kerekdomb Fesztivál első évében közel háromszázan vettek részt a félmaratonon, valamint a 7 kilométeres futóversenyen. Az első helyezett tavaly kevesebb, mint másfél óra teljesített a 21.5 kilométeres távot” – mondta el Hrutka János, válogatott labdarúgó, a sportprogramok vezetője, aki hozzátette, hogy szeretnék, ha idővel a régió meghatározó félmaratonjává válna a program.

A Kerekdomb nagy hangsúlyt fordít a gyerekkel érkező családokra is; a fesztivál ideje alatt játszóházzal és kreatív programokkal várják a kicsiket, de a sport sem maradhat ki: számukra 1 kilométeres Ludas Matyi gyermekfutamot indítanak a szervezők.

Idén biciklis programmal is színesedett a sportprogramok palettája: akik inkább tekernének, azokat júniusban 10 kilométeres Dűlőbringa futammal várják a dombok. A rendezők úgy állították össze az útvonalat, hogy az a gyerekkel bringázók számára is teljesíthető és biztonságos legyen.

Akik csak a dombok között sétálnának, azoknak a Hosszúlépés csapata kínál új, tematikus, a környék izgalmas titkait felfedő gyalogtúrákat.

Az őszi fesztiválon (szeptember 8-10. között) a félmaratoni megmérettetés mellett a tradicionális, 7 kilométeres Mád-Tállya futással várják majd a vállalkozó kedvű fesztiválozókat.

Online regisztráció a sportprogramokra: www.kerekdombfeszt.hu/sportprogramok 

Részletes programkínálat: www.kerekdombfeszt.hu

Jegyek itt: https://tixa.hu/nyarindito_kerekdombfesztival2017

0 Tovább

Az európai nem-kormányzati sportszervezetek tagja lett az NVESZ

Párizsban tartotta éves közgyűlését az Európai Nem-kormányzati Sportszervezetek Szervezete (ENGSO). Az eseményen – a korábbi jelentkezést követően – felvették a tagok közé a Nemzeti Versenysport Szövetséget.

 

 

Az ENGSO közgyűlésén az NVESZ-t Bóné Zoltán főtitkár képviselte, aki beszédében bemutatta az idén alakult magyar sportszervezetet, annak működését, céljait.

 

A nemzetközi szervezet legfelsőbb fórumán megjelentek elfogadták az elnökség támogató javaslatát és felvették a teljes jogú tagok körébe a Nemzeti Versenysport Szövetséget. Az ENGSO vezetői közül többen is külön üdvözölték az NVESZ csatlakozását. Kifejezték reményüket, hogy a magyar szövetség aktív részvétellel, „friss energiát” hoz az ENGSO életébe.

 

Sportdiplomáciai eredmény az is, hogy az ENGSO ifjúsági szervezetének elnökségébe az NVESZ – az EMMI-vel együttműködésben – sikerrel jelölte a minisztérium munkatársát, Garamvölgyi Bencét.

0 Tovább

Nagy küzdés után öt futam és német győzelem a rekord létszámú Finn Masters Európa Kupán

Olimpikonokkal és masters világsztárokkal teletűzdelt mezőny vágott neki Tihanyban a hetedik Masters Európa Kupának. A rekordnak számító 89 nevező – akik 15 országot képviseltek - furfangos, de nehéz versenyt tudhat maga mögött, a Balaton ezúttal a trükkös arcát mutatta a finneseknek. A tervezett 10 futamból ötöt sikerült megtartania a már-már erőn felül teljesítő rendezőségnek. Ez az öt futam azonban komoly sportteljesítményt kívánt a versenyzőktől. A második versenynap első futama volt a legkeményebb, ahol a 28 csomós befújások próbára tették a hajókat és a versenyzőket, sok volt a borulás, sajnos árbóctörés is történt, de mindenki épen, biztonságban került a célvonal túloldalára vagy a partra. Ezen a napon aztán fokozatosan csökkent a nagyon csapkodó, irányát sokszor változtató észak-nyugati szél. Nehéz volt benne fair pályát tenni és futni, de a három futamot sikerült teljesítenie az egyre fogyatkozó mezőnynek. A verseny harmadik napján ugyanúgy erős széllen indult az első futam, de a szél ereje olyan rohamosan csökkent, hogy ezen a napon csak két futamra futotta. Jellemzően a keleti medencében folyt a verseny, s bár az utolsó versenynapon többször is próbálkozott a rendezőség a tihanyi cső túloldalán, az utolsó napon már nem sikerült futamot teljesíteni.

 

A korábbi háromszoros - 2007, 2008 és 2009 - masters világbajnok és hétszeres ezüstérmes, ma is szinte mindenhol esélyesként induló német André Budzien hozta a papírformát és két futamgyőzelemmel, két második hellyel, valamint a kieső 6. hellyel magabiztosan nyerte a versenyt és a grand masters kategóriát. Az abszolút sorrendben az ukrán Taras Havrysh követte a német versenyzőt, a tavalyi bajnok dél-afrikai Ian Ainlise lett a harmadik, a legjobb magyar Székely Antal az ötödik helyen végzett, utána az ugyancsak magyar Haidekker Péter érkezett a lajstromban.

A verseny kiemelkedően sportszerű volt, a négy tagú nemzetközi zsűri tulajdonképpen munka nélkül maradt, óvást nem kezdeményeztek, és a vízi bíráskodás sem állította túl nagy feladat elé a két magyar, egy angol és egy horvát bírót.

A verseny egyik „sztárja” az egyetlen super legend, azaz 80 évesnél is idősebb versenyző, a német Walter Mai volt, aki már a ‘80-as években is részt vett a veterán világbajnokságokon. 1984-ben világbajnoki címet szerzett, 1993-ban ezüst, 1996-ban pedig bornzérmet nyert és most Tihanyban is számos sokkal fiatalabb versenyzőtársát megelőzve az 59. helyen zárta a versenyt.

0 Tovább

Berecz ezüstérmes lett a VK-döntőn!

Berecz Zsombor ezüstérmet nyert Santanderben! A Világkupa sorozat döntőjének legutolsó eseménye volt a Finn éremfutam, amelyen Berecz nagyot küzdve két brit ellenfelével végül a 2. helyen végzett – tudósít a hunsail.hu.

 

Az egykori világbajnok Ed Wright utolsó lett. A többiek a korábbi futamon gyűjtött pontjaikkal a Medal Race-en már nem szólhattak bele az elsőség eldöntésébe. Ezzel pontkülönbséggel Ben Cornish pontszámban beérte Bereczet, aki ugyan három futamot is megnyert a tízből, míg Cornish csak egyet, ám a szabályok szerint holtverseny esetén elsősorban a Medal Race befutási sorrendje dönt, így a brit nyakába került az aranyérem.

Berecz Zsombor második helye kiemelkedő sikernek számít, a Palma de Mallorca-i ezüstérme, és balszerencsés Eb 5. helye után ismét nagyot vitorlázott.

0 Tovább

Sikeres volt a 10. Szépkorúak Sportfesztiválja

Sportoltak a szépkorúak! A Magyar Szabadidősport Szövetség 10. alkalommal rendezte meg a Szépkorúak Sportfesztiválját.

Az eseménynek Cegléd adott otthont, ahol több mint ezer „régebb óta fiatal” több mint 40 sportágat/mozgásformát próbálhatott ki.

2017-ben először fogyatékkal élők is részt vettek a sportfesztiválon, amely a nap végén közös fürdőzéssel zárult. A szervezők tájékoztatása szerint a legnépszerűbb a táncterasz volt, ahol a zumbától a bécsi keringőig nyolc különböző táncos foglalkozáson lehetett részt venni. A legidősebb szépkorú 94 éves volt…

 

A Magyar Szabadidősport Szövetségnek a Szépkorúak Sportfesztiválja az egyik kiemelt eseménye, amely egyre népszerűbb.

Idén újdonságnak számított a billiárdfoci (snookball) és a vívás, de voltak kifejezetten az idősebbek mozgását, koordinációját javító foglalkozások, mint például az esések iskolája, a 3-1-2 meridiántorna, a gerinctorna és a különböző egyensúly-gyakorlatok.

Fotó: Kádár Adrián

0 Tovább

Világbajnoki címvédésre tör a kick-boxos szupertehetség

Szombaton rendezik meg a kick-boxosok felnőtt magyar bajnokságát, ahol a sportág „új hullámának„ legeredményesebb képviselője, a világ- és Európa-bajnoki arannyal is rendelkező Veres Roland is tatamira lép. A fiatal reménység célja, hogy a szombathelyi viadalon kvalifikálja magát az őszi budapesti világbajnokságra, ahol a sportág történetében először egyszerre lesz jelen valamennyi szakág.

 

A június 10-én Szombathelyen sorra kerülő ob-n a vb-részvétel kiharcolása a fő cél Veres Roland számára. A csepeli Halker-Király Team versenyzőjének a novemberi budapesti megmérettetés különösen fontos, hiszen a hazai közönség előtt nemcsak megvédeni szeretné a pointfighting szabályrendszerben két éve megszerzett világbajnoki címét, hanem a light-contact és a kick-light szakágban is az aranyéremre tör súlycsoportjában.

Az 57 kg-ban versenyző sportoló számára mindenképp jó előjel, hogy a májusi budapesti világkupán két szabályrendszerben is a dobogó tetejére állhatott.

A 19 éves ígéret legújabb büszkesége, hogy a napokban átvehette a Kolonics György Sport Érdemérmet. Az olimpiai és világbajnok kenus tiszteletére alapított elismerést évről évre a legjobb csepeli sportolóknak adja az önkormányzat.

„Ez a díj nagyon előkelő helyen van a szívemben” – mondta az elismerésről Veres Roland, akit 2008-ban az első korosztályos világbajnokságára való felkészülés közben ért a világklasszis kenus halálhíre. – „Emlékszem, éppen futóedzést tartottunk, és az edzés elején mindannyian egy perc néma csönddel tisztelegtünk a bajnok emlékére.”

0 Tovább

Takáts Tamáson nem fogott ki a Wellhello

Apu vedd meg, Valami van a levegőben, Belehalok – csupa olyan dal, amelyet vagy legalábbis a refrénjét mindenki álmából felébresztve is fújja. Az idei EFOTT-on óriási szülinapi showt adó Dévényi Tibi bácsi és vendégei, Vincze Lilla, Takáts Tamás, Betty Love és Náksi Attila éppen ebben bizonyított, megmutatva, mennyire ismerik a fiatalabb pályatársaik munkásságát. Emellett az EFOTT sajtótájékoztatóján kiderült, milyen lesz a meghosszabbított fesztivál mínusz egyedik napja.

 

efott

Mindenki Tibi Bácsija, a pontos labdák ura idén ünnepli 70. születésnapját, de fiatalos lelkesedése mit sem kopott az évek alatt. Az idei EFOTT-on immár 10. alkalommal pörgeti majd a lemezeket majdnem minden este a fesztiválozóknak, emellett pedig egy különleges szülinapi show-al is készül, amelyen nemcsak ő és fiai, de legkedvesebb zenész barátai is részt vesznek.

− Mindig meghatódom, amikor azzal szembesülök, mennyire szeretik a fiatalok azt, amit csinálok. Ez a szülinapi show egy három órás össznépi buli lesz, ahol az általam felvonultatott zenéket időnként egy-egy kedves vendégem szakítja majd meg. Ott lesz velem Vincze Lilla, Náksi Attila és Betty Love, Takáts Tamás, a BonBon, a GrooveHouse és Szandi is. Sőt a tervek szerint Mikler Roland kézilabdázó segítségével 70 pontos labdát is kidobok majd – árulta Dévényi Tibor.

A show résztvevői közül néhányan a sajtótájékoztatóra is elkísérték Tibi Bácsit, és egy zenei kvíz során azt is bizonyították, mennyire ismerik az utánuk következő generációt, azaz az EFOTT-on is fellépő zenekarokat. A Punnany Massif és Majka szövegei ugyan nem mentek egyszerűen, de a Wellhello sorai nem fogtak ki Takáts Tamáson és Vincze Lillán, sőt az ikonikus Tankcsapda dalok is felismerhetőnek bizonyultak. Náksi Attila viszont inkább a háttérben maradt, elmondása szerint sokszor a saját dalainak szövegét is nehezen memorizálja.

Nem a zenés szülinapi nyitónap lesz azonban az egyetemisták fesztiváljának egyetlen újítása. A hét rögtön egy tábori hangulatot megidéző beköltöző nappal indul, ahol utcazenészek, fúvósok és pop-up bulik várják majd a sátorállításon átesetteket. De a Cloud9+, a Punnany Massif és a Margaret Islandjóvoltából exkluzív akusztikus koncertekkel is készülnek a szervezők, amelyből Lábas Viki és Füstös Bálint rövid ízelítőt adott a fesztivál sajtótájékoztatóján.

‒ Ezúttal is sok újítással és exkluzív élményprogramokkal készülünk az EFOTT-ozóknak, kezdjük rögtön azzal, hogy idén egy teljes nappal hosszabb lesz a fesztivál. Legyen szó izgalmas nappali elfoglaltságokról, mint az egyetemek harca, a kocsmakvíz, a különböző sportolási lehetőségek, a hagyományőrző Muzsika szigete és egyéb kulturális programok, hisszük, hogy minden korosztály számára tartogat élményeket ez a rendezvény. Persze zenei vonalon is nagyon erősek leszünk, hiszen a legnagyobb hazai kedvencek mellett olyan világszárok látogatnak el a Velencei-tó partjára, mint Sean Paul, a Hurts, Tinie Tempah és Borgore – ismertette a terveket Maszlavér Gábor fesztiváligazgató. Idén a fesztivált Velencén rendezik meg, 2017. július 11-17. között.

EFOTT – Csak szabadon…

0 Tovább

Berecz futamot nyert a VK-döntőn!

Továbbra is jó formában versenyeznek a magyarok a vitorlázók Világkupa-döntőjén.

 

 

Santanderben Berecz Zsombor győzött a negyedik futamon és így összetettben most a 2. helyen áll Edward Wright mögött. Az azt megelőző futamon Berecz a 6. helyen végzett a Finn hajóosztályban.

 

A hunsail.hu tudósítása szerint Vadnai Jonatán is nagyszerű teljesítményt nyújt: mindkét szerdai futamban a 14. helyen ért célba, így feljött a 17. helyre a Laseresek rangos mezőnyében.

 

A verseny mindkét osztályban tíz futamra és egy éremfutamra tervezett.

 

A Finn, és a Laser hajóosztályok éllovasai, és a magyarok helyezései a szerdai nap után:

 

Finn

1.         Edward Wright (brit)

2.         Berecz Zsombor (magyar)

3.         Ben Cornish (brit)

 

Laser

1.         Jean Baptiste Bernaz (francia)

2.         Charlie Buckingham (amerikai)

3.         Philipp Buhl (német)

.. 17. Vadnai Jonatán (magyar)

0 Tovább

Jön az idei Go Boating Day!

A Magyar Vitorlás Szövetség immár több éve június első hetében rendezi meg sportág-népszerűsítő rendezvényét, a Go Boating Day-t.

 

 

Idén már 20 vitorlásiskola és -klub csatlakozott, s ezen a napon fogadja azokat az általános és középiskolásokat, akik érdeklődnek a vitorlázás iránt. Ezen a napon szakképzett vitorlásedzők és oktatók segítségével maguk is kipróbálhatják a hajókat, megismerkedhetnek az alapvető fortélyokkal. Az érdeklődők és az együttműködő iskolák száma egyre gyarapodik, közel kétezer látogatóra számítanak a szervezők.

0 Tovább

Sporttörténelmi magyar Eb-arany ju-jitsuban

Megszületett a Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség első felnőtt Európa-bajnoki aranyérme. A sporttörténelmi siker Szekeres Ákos nevéhez fűződik, aki a Banja Lukában megrendezett kontinensviadalon földharcban lett első.

A japán eredetű küzdősport bosznia-hercegovinai Eb-jén a magyar színeket kilenc sportoló képviselte klasszikus ju-jitsu küzdelem, földharc és páros önvédelem versenyszámokban.

 

Közülük a férfi földharc 85 kg-os súlycsoportjában Szekeres Ákos 19 fős mezőnyben szerzett Európa-bajnoki címet.

 

A ju-jitsuban és cselgáncsban egyaránt feketeöves sportoló a selejtezők során mindkét ellenfelét fojtással kényszerítette feladásra. Az elődöntőben Szekeres Ákos nagy csatában egy kétpontos földrevitelnek köszönhetően győzte le horvát ellenfelét, majd a döntőben svájci riválisa ellen hátsó fojtással szerezte meg az aranyérmet.

 

Az Európa-bajnokság a Sportaccord által a ju-jitsu sportág képviselőjének elismert JJIF világszövetség égisze alatt zajlott.

0 Tovább

Berecz dobogós helyen a VK-döntőn

Két futam után a harmadik helyen áll Berecz Zsombor a Világkupa-döntőn. A santanderi versenyen Berecz a Finn hajóosztályban az első futamban a 3., majd a másodikon a 6. helyen ért célba, így összetettben a 3. helyen várhatja a folytatást.

 

Santander emlékezetes hely Berecz Zsombor számára, hiszen 2014-ben itt szerezte meg Magyarországnak az olimpiai kvótát hajóosztályában.

 

A 18 éves Vadnai Jonatán 18. és 22. helyeivel összetettben a huszonkettedik.

 

A Finn hajóosztályban két futam után két brit versenyző előzi meg a magyar klasszist: az élen Henry Wetherell áll, míg a 2. helyen Edward Wright várhatja a folytatást.

 

A Lasereseknél a francia Jean Baptiste Bernaz vezet az amerikai Charlie Buckingham és a brit Michael Beckett előtt.

0 Tovább

VK-aranyat nyert a Világjátékokra készülő páros

A Világjátékokra készülő Andrea Silvestri, Váradi Martina kettős megnyerte az idei Latintáncok Világkupáját.

A Savaria táncfesztivál főversenyeként lebonyolított VK-n a magyar páros mögött az orosz Timur Yusupov, Sofia Kharina duó szerezte meg az ezüstérmet, míg a bronzérem az olasz Giacomo Lazzarini, Roberta Benedetti kettősé lett.

 

A Silvestri-Váradi páros továbbra is a hetedik helyen található a latintáncosok világranglistáján. A magyar bajnok kettős először indul Világjátékokon júliusban. A játékokon 12 sportágban 58 versenyző képviseli a magyar színeket. Azok a sportágak, amelyekben lesz magyar induló Wroclawban: aerobik, uszonyosúszás, íjászat, ju-jitsu, karate, strandkézilabda, szumó, tájékozódási futás, táncsport, vitorlázó műrepülés, erőemelés és fallabda.

A Latin VK döntőjének végeredménye:

1. Andrea Silvestri, Váradi Martina (Magyarország)

2. Timur Yusupov, Sofia Kharina (Oroszország)

3. Giacomo Lazzarini, Roberta Benedetti (Olaszország)

4. Guillem Pascual, Rosa Carne (Spanyolország)

5. Paul Moldovan, Cristina Tatar (Románia)

6. Winson Tam, Anastasia Novikova (Kanada)

0 Tovább

Jól sikerült főpróba: jöhet az előadás!

Nagyszerűen sikerült a jövő évi Dragon Európa-bajnokság főpróbája, azaz az idei Dragon Országos Bajnokság. A Balatonfüredi Yacht Club kiváló rendezésében szinte ideális időjárási körülmények között dőlt el a bajnoki cím, amelyet a Nyári Mikulás (Gömbös Lóránd, Horgos Tamás, Majthnyi Mátyás) nyert meg, s ezzel Gömbös Lóránd kormányosként ötödször lett magyar bajnok.

 

„A legfontosabb az volt, hogy lássuk: a jövőre várhatóan 60-70 hajó részvételével zajló Európa-bajnokság szervezéséhez kapcsolódóan vannak-e problémás területek. A benyomásaink nagyon pozitvak: úgy látjuk, hogy az előkészítés folyamata rendben zajlik, és bőven van időnk arra, hogy  a BYC-cel közösen megoldásokat találjunk azokra a kérdésekre, amelyek felmerültek” – húzta alá Náray Vilmos, a Magyar Dragon Szövetség elnöke, aki egyben a jövő évi világesemény szervező bizottságát is vezeti.

 

 

A magyar bajnokság, amely idén egyben a tradicionális Németh István Emlékdíjért és a Sonnenschein Kupáért is zajlott, szerda délután kezdődött a felmérésekkel és a néhány csapatnak problémát okozó súlymérésekkel (a Dragon osztályban a három vagy négy főből álló legénység/leányság összsúlya nem lépheti túl a 285 kilogrammot). Végül összességében 15 egység, köztük öt klasszikus, fából készült hajó állt rajthoz. Sajnos az osztály egyik legjobb magyar hajója, a Kis-Szölgyémi Ferenc vezette Johanna, a tavalyi bajnok, a három hét múlva kezdődő cascaisi világbajnokság miatt lemondta a részvételt.

 

Csütörtökön a Sipos Péter vezette versenyrendezőség a megnyitó és egy rövid kormányosértekezlet után a pályára vezényelte a csapatot. Délután kettőkor indult az első futam, amelyet a lyukas, kellemetlenül csapkodó északi-északnyugati szélben további kettő követett. A versenyzőknek minden tudásukra szükségük volt, hogy a 14 és 20 csomó között változó erejű, néha 30-40 fokot pörgő szélben optimális irányban és sebességgel vitorlázzanak. A Nyári Mikulás két futamot is nyerve bizonyította, hogy esélyes, a további helyekért a Freyja (Náray Vilmos, Wonke Péter és Ikrényi Gábor), a Luna (Zenthe Ferenc, Kerény Balázs és Bánkúti Béla Gábor) valamint a 7Arts (Tenke Péter, Varga István és Szörényi Ádám) küzdöttek. Az első nap mérlege: egy OCS (Freyja), egy törött bum (Indigo) és egy leszakadt fockfelhúzó (Nemecsek) volt, de a technikai malőröktől eltekintve jó versenyt vívott a flotta.

 

A szabályok betartására két nemzetközi bíró (a szlovén Uros Zvan és a horvát Franco Battustin) ügyeltek a pályán, s jó néhányszor előkerült a sárga és az útjogszabályok be nem tartására figyelmeztető piros zászló. A bírók a futamok után mindig türelmesen elmagyarázták a versenyzőknek, hogy hol hibáztak, ami a jövő évi EB-ra való tekintettel biztosan hasznos lesz.

 

Pénteken hasonló, de folyamatosan gyengülő szélben újabb három futammal folytatódott a verseny, amely a klasszikusok közt is igen éles volt. Az 1973 előtt épült hajók között évek óta általában a Nemecsek és a Yorikke párbajozik a legjobb klasszikus hajó címéért, s idén a Yorikke bizonyult jobbnak. Sem ők, sem pedig az összesítettben vezető Nyári Mikulás legénysége egy percre sem adta át másnak az összetettben vezető hajó által viselt fehér mezeket.

 

A pénteki három futam után szombaton némi halasztás következett, majd a mezőny megpróbálkozott egy futammal a gyenge déli szélben. Ezt végül félbe kellett szakítani, majd némi várakozás után megérkezett a várt északi szél. A pálya ezúttal Csopak előtt volt, és Sipos Péteréknek kiválóan sikerült folyamatosan a változó, 8 és 16 csomó közöt ingadozó és pörgő szélhez igazítani a hosszát és irányát. Így a késő délutánban nyúlóan újabb három futamra került sor, s a kilenc megrendezett futam után már két kiesővel lehetett eredményt számolni.

 

A fáradt vitorlázókat este hatkor az Öregtanya (Dobos Attila, a Yorikke kormányosának vendéglátásra berendezkedett alföldi tanyája) jóvoltából fantasztikus magyaros falatok fogadták: sonka, kolbász, paradicsom, paprika, friss kenyér. S hogy a torkok se maradjanak szárazon, az osztályt támogató Szt. Donát Pincészet (Csopak) kiváló borait is megkóstolhatták, s az érdeklődőknek Kovács Tamás borász magyarázta el a talaj, az éghajlat és a remek borok közötti összefüggéseket.

 

Vasárnapra már csak egy futam maradt, amelyet 10 órakor a szokásos keleti szélben útjára is indítottak, ám ez a szél szokásosan le is állt, így nem maradt más hátra, mint a félbeszakítás. Így az eredményeket kilenc futam után lehetett kihirdetni. Az első helyen végül gömbös Lóránd csapata végzett, az ezüst Náray Vilmos egységének jutott, s a dobogó harmadik fokán Tenke Péterék vehették ét a díjakat. A legjobb klasszikus a Yorikke (Dobos Attila, Kismarty-Lechner Balázs és Juhász György) lett, második a Nemecsek. A legjobb Masters csapat (50 év feletti átlagéletkor) a Tiamat, a legjobb junior az Eragon volt.

0 Tovább

Megvannak Magyarország legsportosabb települései

Magyarország lakosai szeretik a szabadidősportot – ez derült ki a 2017-es Kihívás Napján (is), amelyet a hagyományoknak megfelelően május utolsó szerdáján rendeztek meg. 

 

Több mint száz településen és közel kétszáz tanintézményben rendeztek Kihívás Napi programot idén. Magyarország legnagyobb szabadidősportos rendezvényén a tűzoltóparancsnokságok, munkahelyek, és különböző médiacsapatok is sportoltak.

 „Magyarország legsportosabb települése” kategória győztesei:

I.             kategória           Hernádszentandrás

II.            kategória           Hantos

III.          kategória            Alsóörs

IV.          kategória            Nyíradony

V.           kategória            Makó

VI.          kategória            Kazincbarcika

VII.         kategória            Budapest IV. kerület Újpest

Az iskolák versenyében a legaktívabb tanintézmények:

1.         Encsencs-Penészlek-Nyírvasvári Általános Iskola Penészleki Tagintézmény (Penészlek)

2.         Tiszadadai Holló László Általános Iskola (Tiszadada)

3.         Móri Radnóti Miklós Általános Iskola Csákberényi Tagiskola (Csákberény)

 

A benevezettek lélekszáma több mint 1,5 millió fő, a ténylegesen sportolók száma 920.421 fő.

Tavaly több mint 71 millió percet, 2017-ben a sportaktivitás nem csökkent, némileg meghaladta a tavalyi évit, azaz idén a közel egy millió fő összesen 71.102.535 percen keresztül sportolt.

0 Tovább

Kialakult a Világjátékok-csapat!

Újabb sportágakkal és sportolókkal bővült a Világjátékokra utazó magyar csapat. Erőemelésben Szabó Ágnes, a fallabdázóknál pedig Farkas Balázs és Kiss-Máté Csenge is kvótát szerzett a július 20. és 30. között sorra kerülő multisport-eseményre. Velük a számítások szerint teljessé vált a magyar küldöttség: 12 sportág 58 versenyzője képviseli majd hazánkat Wroclawban.

 

Szabó Ágnes május közepén a málagai erőemelő Európa-bajnokságon szerzett aranyérmével kvalifikálta magát a rangos világeseményre – erről a nemzetközi szövetség a napokban értesítette a hazai szövetséget. Versenyzőnk immár második Világjátékok versenyére készül. Négy évvel ezelőtt nagy reményekkel utazott ki Caliba, ám akkor egy sérülés keresztülhúzta terveit. A mostani Eb-arany jelzi, hogy erőemelőnk ismét remek formában van.

A fallabdázóknál is most vált hivatalossá, hogy szabadkártyával Farkas Balázs és Kiss-Máté Csenge is részt vehet a Világjátékokon. A sportágban férfi egyéniben 45-en, a nőknél 42-en indulnak. Mindkét magyar a selejtezőben kezd, céljuk a 32-es főtáblára jutás, majd onnan lehetőség szerint a továbblépés. Erre az erőviszonyok alapján Farkas Balázsnak van nagyobb esélye, aki a tavalyi U19-es Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert.

Az új kvalifikálókkal együtt Magyarország 12 sportágban – aerobik, uszonyosúszás, íjászat, ju-jitsu, karate, strandkézilabda, szumó, tájékozódási futás, táncsport, vitorlázó műrepülés, erőemelés és fallabda – 58 versenyzőt indít Wroclawban. A teljes csapatlétszám 110 fő lesz. A delegációt Dr. Mészáros János, az NVESZ elnöke vezeti, a csapatvezetői teendőket pedig Bóné Zoltán főtitkár látja majd el.

Jó szereplés reményében

A Magyar Antidopping Csoporttal együttműködésben a sportolók a Világjátékok előtt doppingellenőrzésen is átesnek.

A világversenyre valamennyi kiutazó egységes formaruhát és sportruházatot kap, amelyeket július 1. és 9. között osztják szét.

Az ünnepélyes fogadalomtételre július 13-án kerül sor. 

Az érintettek több etapban, meghatározóan központi szervezésben, buszokkal utaznak Lengyelországba.

A Magyar Csapat zászlóvivője a Világjátékok július 20-i megnyitó ünnepségén az uszonyosúszó Senánszky Petra lesz.

A Nemzeti Versenysport Szövetség vezetése bizakodóan tekint a wroclawi szereplés elé. Uszonyosúszásban Senánszky Petra világbajnokként és világcsúcstartóként ugrik medencébe, de Kosina Gergő és Kanyó Dénes is éremesélyesnek számít. Aerobikban a csoport világkupa-győztesként versenyez. Erőemelésben Szabó Ágnes friss Európa-bajnoki címmel büszkélkedhet, a karatés Tadissi Martial pedig tavaly világbajnoki ezüstérmet nyert. Vitorlázó műrepülésben Tóth Ferenc, míg ju-jitsuban Szűcs Kristóf szintén kimagasló eredményre lehet képes. A szumósoktól, íjászoktól, táncosoktól, tájékozódási futóktól és a férfi strandkézilabda csapattól is pontszerző helyet vár a szakvezetés.

0 Tovább

Budapesten ülésezett a FISU vezetése

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség (FISU) legfelső vezetői 2017. május 29-31. között Budapesten tartották ülésüket. Az évente kétszer megrendezendő kiemelt eseményt Budapest Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár támogató hozzájárulásával fogadta be, házigazdája pedig alapításának idén 110. évfordulóját ünneplő Európa első egyetemi sportszövetsége, a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség (MEFS).

A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség a világ 170 országának sportoló egyetemistáit (több mint 100 millió egyetemi hallgató) tömörítő FISU Kormányzó Tanácsa (Steering Committee) ülésének Budapest adott otthont május 29-31. között Az esemény-rendezés elnyerésének az idei évben magyar szempontból több vonatkozása is van, hiszen idén ünnepli Európa első egyetemi sportszövetsége, a Jean Petitjean-díjas MEFS fennállásának 110. évfordulóját. A múlt és a jövő találkozásaként a MEFS az 1907-es alapításától végzett munkájáért és a jelenben folyó fejlesztési tevékenységéért 2015-ben Jean Petitjean-díjban részesült, mely első alkalommal került odaítélésre egy sportszervezetnek. A FISU Kormányzó Tanácsának ülése kiemelt jelentőségű a felsőoktatási sportélet tekintetében, hiszen itt tárgyalnak többek között a 2021-es és a 2023-as Universiade (egyetemisták olimpiája) rendezésének javaslatairól is. A minden páratlan évben megrendezendő Universiadénak idén Taipei ad otthont augusztus 19-30. között, ahol 210 fős magyar delegáció, köztük 160 egyetemista sportoló vesz részt.

A sajtótájékoztatón Oleg Matytsin FISU elnök bejelentette, hogy a FISU Kormányzó Tanács zárt ülésén megszavazták a 2016-os év legjobban megszervezett egyetemi világbajnokságát, melyet a hazánkban Miskolcon rendezett Tájfutó EVB nyert el. A díjat ünnepélyes keretek között az idei Taipei Universiadén rendezendő FISU Gálán adják át. Kiemelte továbbá, hogy a FISU önkéntes programjának világszerte való képzését egyre markánsabban folytatják, mely célja a sport iránt érdeklődő és abban tevékenyen részt is vevő egyetemisták szakmai képzése és a világversenyeken tevékeny részvétel. A FISU elnöke örömmel fogadta a MEFS nagyszabású terveit és külön megköszönte a szervezet aktivitását. Kiemelte, hogy Budapest nagyszerű helyszín lenne egy multisport rendezvény lebonyolításához, nem csupán a város történelme és látnivalói, hanem sportlétesítményei és sportos jelene, múltja – mint például az 1965-ös Nyári Universiade – is alkalmassá teszik erre.

Dr. Székely Mózessel a MEFS főtitkárával a tárgyalások során megállapodtak, hogy megkezdik az egyetemek sportközpontú rangsorolásának felmérését, melyben Magyarországra, mint az első számú partnerre tekintenek. A FISU elnöke megköszönte beszédében a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetségnek (MEFS) és a Magyar Kormánynak, hogy ennyire kiemelten támogatják az egyetemi sportot. Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárt születésnapja alkalmából Matytsin egy exkluzív zenélő órával (mely a Gaudeamust, az egyetemi sport himnuszát játsza) lepte meg.

Államtitkár asszony beszédében kitért arra, hogy a kormányzat stratégiai ágazatnak tekinti a sportot és ezen belül az egyetemi sportot is. Méltatta a MEFS elkötelezett munkáját és fontos előrelépésnek tartotta a FISU vezetővel folytatott személyes tárgyalást is. Kiemelte, hogy az idén augusztus 19-30-ig tartó Taipei Universiadénak (egyetemisták olimpiájának) a Magyar Kormány egyik kiemelt támogatója, ahol is minden idők legnagyobb csapatával indul Magyarország és számos sportágban, mint például a vízilabdában, úszásban, vívásban igen komoly éremesélyekkel indulnak egyetemistáink.

Prof. Dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke megköszönte a sajtótájékoztatón a kormány és a FISU támogatását, beszámolt a jövő évi Magyarországon rendezendő egyetemi világbajnokságok előkészületeiről is. Célként tűzte ki azt az álmot, hogy rendezzen Budapest (1965 után immár másodszor) Universiadét vagy Európai Egyetemi Játékokat, mert ahogy a múltból is látszik összefogással mindent el tudunk érni.

Dr. András István a Dunaújvárosi Egyetem rektora kiemelte azzal, hogy az Magyar Rektori Konferencia (MRK) plenáris ülésének napirendjére tűzte az egyetemi sportot, bebizonyítja, hogy kiemelt helyet szánnak az egyetemisták sportolásának és a ma létrejött MRK-FISU találkozó is elősegítette a közös célok elérését.

Prof. Dr. h.c. Mocsai Lajos a Testnevelési Egyetem rektoraként kiemelten fontosnak tartja az egyetemi sportot és annak fejlesztését. Az 50 mrd forintból megvalósuló beruházás, amelyből az új egyetemi campust építik fel teremti meg az alapját, annak az álomnak, hogy Magyarország Universiadét tudjon rendezni.

A sajtótájékoztató kuriózumaként a FISU elnöke (aki a Szovjetunió asztalitenisz bajnoka volt 1982-ben és példaképének tekintette a Jónyer-Klampár-Gergely összetételű világbajnok magyar csapatot) egy bemutató mérkőzést játszott Gergely Gábor világbajnokkal. Matytsin a játék végén úgy nyilatkozott, hogy egy álma vált valóra azzal, hogy játszhatott az egykori világbajnok csapat tagjával. A mérkőzést megtekintette a nemzet sportolójának javasolt Kamuti Jenő is, aki a Nemzetközi Fair Play Bizottság nevében a mai napon együttműködési szerződést írt alá a FISU elnökével.

Az eseményen Eric Saintrond a FISU főtitkára prof. dr. Kiss Ádámtól a MEFS elnökétől átvette a MEFS egyik legmagasabb kitüntetését a Hajós Alfréd Emlékplakettet az elmúlt több mint 20 évben a magyar egyetemi sport támogatásában végzett fáradhatatlan munkája elismeréseként.

A FISU magyarországi ülésezésének a klasszikus munkaértekezleten túlmutató célja a hazai állami-, fővárosi- és sportvezetőkkel való egyeztetés volt. A delegáció kiemelt tárgyalásokat folytatott dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkárral, Sárfalvi Péter nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkárral a kettős életpálya modell támogatásával kapcsolatban. Találkoztak Schmitt Pállal a MOB tiszteletbeli elnökével is, aki támogatásáról biztosította a FISU-t és a MEFS-et is egy a közeljövőben megrendezésre kerülő Universiade pályázat benyújtási lehetőségéről. Látogatást tettek a Parlamentben, ahol dr. Kövér Lászlóval a Magyar Országgyűlés elnökével találkoztak. A delegáció találkozott Dr. Kulcsár Krisztián újonnan kinevezett MOB elnökkel is. Az állami vezetőkkel való találkozások főbb témái a 2018. évi I. Budapesti Egyetemi Öttusa és a Szegedi Kajak-Kenu Egyetemi Világbajnokságok voltak. A FISU és a MEFS felső vezetésével tárgyaltak továbbá az érintett szövetségek képviselői, mely megbeszélésen Gallai István a Magyar Öttusa Szövetségtől biztosította a feleket, hogy a jövő nyári 1. Öttusa EVB előkészületei remekül haladnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új kampusza pedig nagyszerű helyszínt biztosít majd a rendezvénynek.

További egyeztetéseket folytattak az érintett felek a 2020-as évre vonatkozóan több egyetemi világbajnokság (1. küzdősportok klaszter: birkózás, ökölvívás, karate, wushu, muay thai, sambo; 2. triatlon; 3. amerikai football) megrendezésének lehetőségéről (Budapest, Kecskemét, Székesfehérvár). A 2020-as küzdősportok EVB rendezésért kandidáló szövetségek maximális támogatásukról biztosították a FISU vezetőit.  Bóné Zoltán, a Nemzeti Versenysport Szövetség főtitkára elmondta, hogy a karate szövetség nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, a kisebb szövetségek (muay thai, wushu, sambo) pedig örömmel csatlakoznak a kezdeményezéshez. A Magyar Ökölvívó Szövetség új elnöke, Erdei Zsolt és a 2014-ben már sikeres EVB-t szervező Magyar Birkózó Szövetség is a rendezés mellett áll. A 2020-as Triatlon EVB pályázatot a Magyar Triatlon Szövetség mellett a kecskeméti Pallasz Athéné Egyetem támogatja, az amerikai futball EVB pályázatot Székesfehérvár megyei jogú város önkormányzata és a sportág hazai szövetsége is támogatja (a Budapesti Corvinus Egyetem mellett), az esemény helyszíne a tavaly épült stadion és sportkomplexum lenne.

Oleg Matytsin a FISU elnöke szerdán a sajtótájékoztató előtt a Magyar Rektori Konferencia (MRK) plenáris ülésén „A sport és az oktatás kapcsolatának fontosságáról”, míg prof. dr. Kiss Ádám a MEFS elnöke és dr. Székely Mózes a MEFS főtitkára „Az egyetemi sport szerepe a felsőoktatás fejlesztésében” címmel tartottak előadást prof. dr. Bódis József az MRK elnöke felkérésére.

0 Tovább

sportbanyaszat

blogavatar

Sokkal több érték, és érdekes sztori van a sportban, mint ami elsőre látszik. Isten hozott a 2-es tárnában!

Kedvencek

NemOlimpiaiSportok NemOlimpiaiSportok

Ezen az oldalon a nem olimpiai sportágak híreit olvashatják. Ha infót szeret...

Közösségben az Egészségért Közösségben az Egészségért

Egy jó közösségben minden egyszerűbb, a sport és céljaid elérése egyar...

Feedek

Feedek

Archívum